Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Ολι Ρεν - Διεύρυνση - Τουρκία
  • [02] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Εγχείρηση
  • [03] (Κ) Εισαγωγικές Εξετάσεις - Εναρξη
  • [04] (Κ) ΟΗΕ - Νέος Εκπρόσωπος ΓΓ
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Εγχείρηση στις 1030
  • [07] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Επέμβαση - Δηλώσεις Λοϊζου
  • [08] (Κ) ΥΦΥΠΕΞ Κίνας - Κύπρος - Επίσκεψη εργασίας
  • [09] (Κ) Ρωσία - Κυπριακό - Ανακοίνωση
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Σύνοδος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
  • [11] (Κ) Πάφος - Διδυμοποίηση με Αντζιο Ιταλίας
  • [12] (Κ) Ευρωπαϊκό Κόμμα - Εκτελεστικό Γραφείο
  • [13] (Κ) ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Συνάντηση (1)
  • [14] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Εισαγωγικές εξετάσεις
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Ερντογάν - Κύπρος
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπλερ
  • [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ρωσία - ΟΗΕ
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Αμμόχωστος - Κανονισμοί
  • [20] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Ολοκλήρωση επέμβασης
  • [21] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Μητροπολίτης Πάφου - Δηλώσεις
  • [22] (Κ) Μεσογειακοί Αγώνες - Κύπρος - Συμμετοχή
  • [23] (Κ) Πανεπιστήμιο Αθηνών - Κλαίρη Αγγελίδου - Αναγόρευση
  • [24] (Κ) ΕΕ - ΕΑΑΤ - Εγκαίνια - Κυπριανού
  • [25] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [26] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Υγεία Αρχιεπισκόπου
  • [27] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Ιατρικό ανακοινωθέν
  • [28] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [29] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ρουμανία - Επαφές
  • [30] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - ΑΕΙ Ελλάδας - Θέσεις για Κύπριους
  • [31] (Κ) ΥΠΕΞ Αυστραλίας - Κατεχόμενα - Περιουσίες - Οδηγία

  • [01] (Κ) ΕΕ - Ολι Ρεν - Διεύρυνση - Τουρκία

    Ο Φινλανδός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν κάλεσε την Τουρκία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο.

    Για τους κανονισμούς για το απευθείας εμπόριο και τη χρηματοδοτηση των Τ/Κ, εκτίμησε πως οι προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας θα συνεχιστούν με τη βρετανική προεδρία (αναλαμβάνει 1η Ιουλίου), εάν δεν υπάρξει εξέλιξη με τη λουξεμβουργιανή.

    Σε ομιλία του χθες στο Κέντρο Ευρωπαϊκή Πολιτικής στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε στη διεύρυνση σε συνδυασμό με την σημερινή πολιτική κατάσταση στην ΕΕ, μετα τις τελευταίες εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής. Επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός κάνοντας όμως και έκληση στα κράτη μέλη να μην εγκαταλείψουν τα σχέδια της διεύρυνσης.

    [02] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Εγχείρηση

    Ιατρικό Συμβούλιο που θα συνέλθει στις 9.30 το πρωί θα αποφασίσει αν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ενδείκνυται να εγχειριστεί για να αντιμετωπιστεί το υποκεφαλικό κάταγμα που υπέστη στο ισχίο του αριστερού του ποδιού.

    Ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λευκωσίας Λούης Λοϊζου δήλωσε ότι η εγχείρηση είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία και σε περίπτωση που αυτή δεν γίνει, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Αρχιεπίσκοπο να περπατήσει και πάλι.

    [03] (Κ) Εισαγωγικές Εξετάσεις - Εναρξη

    Αρχίζουν σήμερα οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Στις εξετάσεις θα παρακαθήσουν 7.500 υποψήφιοι. Οι εξετάσεις αρχίζουν με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

    [04] (Κ) ΟΗΕ - Νέος Εκπρόσωπος ΓΓ

    Ο νέος επικεφαλής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι ο 40χρονος Στεφάν Ντουγιαρίκ που αντικαθιστά τον Φρεντ Εκχαρντ.

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, οι δηλώσεις του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση σχετικά με την Τουρκία και την ενταξιακή της πορεία, οι εισαγωγικές εξετάσεις που αρχίζουν σήμερα με πρώτο μάθημα τα Νέα Ελληνικά, η καταστροφή που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά στη Λεμεσό, καθώς και οι εισαγωγές από την Τουρκία που αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν φέτος είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι μια επιστολή που σύμφωνα με εφημερίδα έχει αποστείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προς βουλευτή του ΔΗΚΟ, η γιορτή του κατακλυσμού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τα λυπηρά ρεκόρ από την πορνεία στην Κύπρο και τα αστικά χρέη.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Πρόεδρος των οπαδών του'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''έχει αναδειχθεί σε πρόεδρο μόνο των οπαδών του και μόνιμο πολέμιο των αντιπάλων του''. Η ''Α'' αποκαλύπτει επιστολή του Προέδρου προς το βουλευτή του ΔΗΚΟ Αριστο Χρυσοστόμου και γράφει ότι ''στα δυόμισι χρόνια της προεδρίας του έχει υπηρετήσει με μεγάλη συνέπεια και πάθος τον ακριβώς αντίθετο στόχο από αυτόν που υποτίθεται ότι έθεσε, και όποιος έχει την οργή και την εκδικητική του τιμωρία, είναι όποιος έχει διαφορετική τοποθέτηση από τον ίδιο''. Αλλού γράφει ότι η τ/κ πλευρά πρότεινε την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα τη λειτουργία από την ίδια του λιμανιού της πόλης και του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου, κάτι που απορρίφθηκε.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εσπευσμένα στο Νοσοκομείο'' γράφει ότι εσπευσμένα μεταφέρθηκε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετά που η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε από το πρόσφατο ατύχημα που είχε όταν έπεσε από σκαλιά στην Αρχιεπισκοπή και κτύπησε το πόδι. Προσθέτει ότι σήμερα θα αποφασιστεί κατά πόσον θα υποβληθεί σε εγχείρηση. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ε/κ και τ/κ μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη γιορτή του κατακλυσμού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν Ε/Κ και Τ/Κ καθώς και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου, ο ΓΓ των ΕΔΗ Κώστας Θεμιστοκλέους, βουλευτές καθώς και οι Πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Εκπορνεύονται 6.000 το χρόνο'' γράφει ότι ένα ασύλληπτο και λυπηρό ρεκόρ στην ''εισαγωγή'' γυναικών προς εκπόρνευση κατέχει η Κύπρος. Συγκεκριμένα 6.000 αλλοδαπές το χρόνο ασκούν το αρχαιότερο επάγγελμα στο νησί, είτε ''νόμιμα'', ως καλλιτέχνιδες σε καπαρέ και μπαρ, είτε ''παράνομα''. Επίσης χίλιες πεντακόσιες αλλοδαπές φθάνουν στο νησί ως τουρίστριες και εργάζονται κρυφά ως ιερόδουλες παραβιάζοντας πολλές φορές την άδεια παραμονή τους. Αλλού γράφει ότι σήμερα αρχίζουν οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας στις οποίες θα παρακαθίσουν 7.500 υποψήφιοι.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Μυστικοπάθεια'' γράφει ότι από τις 12 Μαϊου το Υπουργείο Παιδείας έχει κλειδωμένο στα συρτάρια του ως απόρρητο μυστικό το φάκελο με τον αριθμό των θέσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ Ελλάδας. Παρά τις επίμονες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων να πληροφορηθούν για τον αριθμό των θέσεων σε κάθε Σχολή και Τμήμα, εντούτοις "το Υπουργείο με πρωτοφανή μυστικοπάθεια αρνείται να προχωρήσει στη δημοσιοποίησή τους όπως γινόταν κάθε Μάιο για τρεις δεκαετίες". Αλλού γράφει ότι από μια κλωστή κρέμονται οι ζωές 14 ασθενών που αναμένουν μεταμόσχευση καρδίας και ήπατος εξαιτίας της έλλειψης πτωματικών δοτών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Εκκρεμούν 80.000 φυλακιστήρια'' γράφει σήμερα ότι προεδρική χάρη σε φυλακισμένους για αστικά χρέη απονέμεται ίσως σήμερα μετά και από εφαρμογή του νόμου που καταργεί τη φυλάκιση για χρεώστες. Σήμερα εκκρεμούν πέραν των 80.000 φυλακιστηρίων για χρέη, αριθμός τεράστιος για κυπριακά δεδομένα, που δείχνει το μέγεθος των οφειλών στις εμπορικές τράπεζες. Αλλού γράφει ότι οι εισαγωγές από την Τουρκία στην Κύπρο αυξάνονται σημαντικά παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει υπογράψει ακόμη το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης. Πέρσι οι εισαγωγές ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατ. λίρες Κύπρου και φέτος θα φθάσουν τα δέκα.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Προειδοποίηση στην Αγκυρα'' προβάλλει δηλώσεις του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν ο οποίος είπε ότι η Τουρκία πρέπει να σημειώσει επιπλέον προόδους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επεκτείνει τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης και με την Κύπρο πριν αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αλλού αναφέρεται στην πυρκαγιά του Σαββάτου στην περιοχή της Λεμεσού και γράφει ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι άρχισαν να μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά.

    [06] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Εγχείρηση στις 1030

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα υποβληθεί στις 1030 σε εγχείρηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υποκεφαλικό κάταγμα που υπέστη στο ισχίο του αριστερού του ποδιού.

    [07] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Επέμβαση - Δηλώσεις Λοϊζου

    Σε ημιαρθροπλαστική του αριστερού ισχίου υποβάλλεται στις 1030 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    Ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Λούης Λοϊζου δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση όλων των κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων αποφασίστηκε όπως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υποβληθεί στην επέμβαση αυτή.

    [08] (Κ) ΥΦΥΠΕΞ Κίνας - Κύπρος - Επίσκεψη εργασίας

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Yesui θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο στις 21 και 22 Ιουνίου 2005, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου.

    [09] (Κ) Ρωσία - Κυπριακό - Ανακοίνωση

    "Η Ρωσία υποστηρίζει με συνέπεια μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική διευθέτηση στην Κύπρο. Αυτή πρέπει να στηρίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την εθελοντική συμφωνία της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας στο νησί".

    Η στάση της Μόσχα διατυπώνεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος 1604 που αφορούσε την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες.

    "Η Ρωσία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες τόσο στον ΟΗΕ όσο και σε διμερή βάση για επίτευξη αυτού του σκοπού", προσθέτει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Σύνοδος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου αναχωρεί την Πέμπτη για τη Βιέννη για να συμμετάσχει σε Πανευρωπαϊκή Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η οποία θα μελετήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες να καταλήξει σε συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2007-2013.

    [11] (Κ) Πάφος - Διδυμοποίηση με Αντζιο Ιταλίας

    Σε μια σεμνή τελετή που έγινε χθες βράδυ στην πλατεία του Κάστρου στην Κάτω Πάφο, ολοκληρώθηκε η διδυμοποίηση του Δήμου Πάφου με τον ιταλικό Δήμο του Αντζιο.

    [12] (Κ) Ευρωπαϊκό Κόμμα - Εκτελεστικό Γραφείο

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε τα 25 μέλη του Εκτελεστικού του Γραφείου.

    Πρόκειται για τους: Γιάννη Κοζάκο, Γιώργο Μάη, Γιώργο Μιχαηλίδη, Γιώργο Ποταμίτη, Δημήτρη Συλλούρη, Κωνσταντίνο Λαμπριανίδη, Κώστα Αντωνιάδη, Λάρη Βραχίμη, Λουκή Αυγουστίδη, Μαριάννα Πελεκάνου - Χατζηστεφάνου, Μιχάλη Λουκά, Μιχάλη Πογιατζή, Νίκο Κληρίδη, Νίκο Κουτσού, Πανίκο Καψό, Πρόδρομο Προδρόμου, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, Στέλιο Αμερικάνο, Στέλιο Γερασίμου, Στέλιο Στυλιανού, Στράτο Παναγίδη, Τάκη Θεοδοσίου, Φίλιππο Χρίστου, Χριστόδουλο Ταραμουντά, Χρίστο Κληρίδη.

    [13] (Κ) ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Συνάντηση (1)

    Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) συμφώνησαν σήμερα να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες έτσι ώστε να αρχίσει το συντομότερο ένας πραγματικά γόνιμος διάλογος για το Κυπριακό.

    Αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και το ΓΓ του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ, είχαν σήμερα συνομιλίες στα γραφεία του ΡΤΚ στα κατεχόμενα που διάρκεσαν λίγο πέραν της μιας ώρας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση οι κύριοι Αναστασιάδης και Σόγιερ είπαν ότι το κοινό έδαφος είναι το σχέδιο Ανάν και κάλεσαν τους δυο ηγέτες (τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ) να βρουν το θάρρος ώστε το συντομότερο δυνατό να δώσουν μηνύματα ελπίδας προς το λαό.

    [14] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Εισαγωγικές εξετάσεις

    Γύρω στους 6.500 υποψηφίους για μια θέση στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας παρακάθισαν σήμερα στο πρώτο μάθημα των φετινών εισαγωγικών εξετάσεων, τα Νέα Ελληνικά.

    Αυτή είναι η τελευταία χρονιά που οι ενιαίες και οι εισαγωγικές εξετάσεις διεξάγονται χωριστά αφού από του χρόνου θα συγχωνευτούν σε μία παγκύπρια τελική εξέταση.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Ερντογάν - Κύπρος

    Η ΕΕ πρέπει να ξεκαθαρίσει μια και καλή στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι μοναδικοί όροι που αποδέχεται η Ενωση σε σχέση με την υπογραφή και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης περιλαμβάνονται στην απόφασή της, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπλερ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στις 26 και 27 Ιουλίου στο Λονδίνο, ύστερα από πρόσκληση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, για να συζητήσει θέματα που αφορούν το Κυπριακό και τη συνεργασία μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/06/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 21/06/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5719               0,5753
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4729               0,4757
    Λίρα Αγγλίας              0,8601               0,8652
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 21/06/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 21/06/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4321            0,4355
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3656            0,3685
    Δολάριο Καναδά                  0,3806            0,3836
    Κορώνα Δανίας                   0,0767            0,0773
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0727            0,0732
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0618            0,0622
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3703            0,3732
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ρωσία - ΟΗΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ''θετική'' τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφορικά με την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Επαναλαμβάνεται η προθυμία της Ρωσικής Ομοσπονδίας να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο στην προώθηση των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και θεωρεί το ψήφισμα ότι είναι θετικό'', πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Αμμόχωστος - Κανονισμοί

    Η στάση της τ/κ πλευράς και η εμμονή της στις θέσεις της οδήγησε στην αποτυχία των διαβουλεύσεων για τους κανονισμούς της ΕΕ για τους Τ/Κ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά ήθελε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της εκ των προτέρων και τότε μόνο θα συζητούσε το άνοιγμα της Αμμοχώστου.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης διέψευσε δημοσίευμα στον τ/κ Τύπο ότι η ε/κ πλευρά επέδειξε αρνητική στάση κατά τις τελευταίες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ το σημείωσε.

    ''Θέλω να διαψεύσω κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Θέλω να πω ότι η λουξεμβουργιανή προεδρία ενήργησε άοκνα και αμερόληπτα και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την επίτευξη λύσης, πράγμα το οποίο σημειώνει η κυπριακή κυβέρνηση με ευχαριστίες και ευαρέσκεια'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [20] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Ολοκλήρωση επέμβασης

    Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 μμ η επέμβαση (ημιαρθροπλαστική του αριστερού ισχίου) στην οποία υποβλήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    [21] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Μητροπολίτης Πάφου - Δηλώσεις

    Στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    [22] (Κ) Μεσογειακοί Αγώνες - Κύπρος - Συμμετοχή

    Περίπου 35 Κύπριοι αθλητές, συμπεριλαμβανομένου και ενός Τ/Κ, θα λάβουν μέρος στους Μεσογειακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στην Αλμέρια της Ισπανίας από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου.

    [23] (Κ) Πανεπιστήμιο Αθηνών - Κλαίρη Αγγελίδου - Αναγόρευση

    Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεδρίαση της αποφάσισε ομόφωνα όπως απονείμει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην πρώην Υπουργό Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κλαίρη Αγγελίδου.

    Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 28 Ιουνίου 2005.

    [24] (Κ) ΕΕ - ΕΑΑΤ - Εγκαίνια - Κυπριανού

    Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα παρουσία του Ιταλού Πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του Επιτρόπου για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών Μάρκου Κυπριανού, εγκαινιάσθηκε σήμερα στην Πάρμα της Ιταλίας, η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Aσφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ).

    [25] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  221.143,27
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,18    -0,29    203.872,53
    FTSE/CySE 20                           407,16    -0,67    148.904,96
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.221,16    -0,68    147.488,37
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.023,02     0,86     14.540,34
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          957,24    -0,10     25.519,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.213,56    -0,64    162.028,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.249,22    -0,80    113.737,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    976,92     1,10        200,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            937,86    -0,47     19.622,43
    FTSE Med (20/6/2005)                 7.781,10    -0,85
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [26] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Υγεία Αρχιεπισκόπου

    Πολύ καλά στην υγεία του είναι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, εξερχόμενος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

    ''Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είναι πολύ καλά και του εύχομαι γρήγορα να γίνει καλά και να επιστρέψει στην Αρχιεπισκοπή'', ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου.

    Είπε πως πήγαν όλα κατ' ευχή και τώρα είναι ένα στάδιο που δεν πρέπει να ενοχλείται ο Μακαριότατος, τουλάχιστον το πρώτο 24ωρο.

    [27] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Ιατρικό ανακοινωθέν

    Επιτυχής ήταν η επέμβαση στην οποία υπεβλήθη σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος για να αντιμετωπιστεί το υποκεφαλικό κάταγμα που υπέστη στο ισχίο του αριστερού του ποδιού, και η γενική κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, αναφέρει ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την εγχείρηση.

    Στο ανακοινωθέν που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Λούης Λοϊζου, αναφέρεται ότι ''ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στις 11 το πρωί οδηγήθηκε στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ημιαρθροπλαστικής του αριστερού ισχίου''.

    ''Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας για την περαιτέρω παρακολούθηση του'', προσθέτει το ανακοινωθέν.

    [28] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν σήμερα οι μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής που ήταν αποτέλεσμα της πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε νέες μικρές απώλειες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,64%, κλείνοντας στις 1.213,56 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 85,18 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,29%. Πενιχρό ήταν σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών να συρρικνωθεί στις 221 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 0,67% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 407,16 μονάδες.

    [29] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ρουμανία - Επαφές

    Το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ύστερα από το Συμβούλιο Κορυφής της 16ης-17ης Ιουνίου καθώς και οι διμερείς σχέσεις Ρουμανίας - Κύπρου, απασχόλησαν τις σημερινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στο Βουκουρέστι.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, Ρουμάνοι αξιωματούχοι με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Ιακώβου υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στην επιτυχή και ταχεία ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της χώρας τους και προς το σκοπό αυτό ζήτησαν την υποστήριξη της Κύπρου ως χώρας μέλους της Ενωσης. Ο κ. Ιακώβου διαβεβαίωσε για τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στην ένταξη της Ρουμανίας.

    [30] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - ΑΕΙ Ελλάδας - Θέσεις για Κύπριους

    Συνολικά 5.294 θέσεις παραχωρήθηκαν στους Κύπριους φοιτητές για τα ΑΕΙ της Ελλάδας.

    [31] (Κ) ΥΠΕΞ Αυστραλίας - Κατεχόμενα - Περιουσίες - Οδηγία

    Οδηγίες για διερεύνηση του ενδεχομένου αναθεώρησης της υπάρχουσας αυστραλιανής τουριστικής οδηγίας για την Κύπρο, προκειμένου να περιγράφεται σε αυτή χαρακτηριστικότερα το καθεστώς των περιουσιών στα κατεχόμενα, έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, στη δήλωση αυτή προέβη ο ίδιος ο κ. Ντάουνερ κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής του με αντιπροσωπεία των κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, τονίζοντας ακόμη ότι η θέση της χώρας του στο Κυπριακό δεν θα διαφοροποιηθεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 21 June 2005 - 17:49:26 UTC