Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος κορυφής - Καταληκτική συνεδρία
  • [02] (Κ) ΕΕ - Παπαδόπουλος - Ευρωσύνταγμα - Κύπρος
  • [03] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Καραμανλής
  • [04] (Κ) ΕΕ - Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνάντηση στην Αθήνα
  • [05] (Κ) ΕΕ - Παπαδόπουλος - Οικονομικές διεκδικήσεις Κύπρου
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Νέος Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) ΕΕ - Επίσημη δήλωση των «25» για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [10] (Κ) Λάρνακα - Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα - Συνεδρία

  • [01] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος κορυφής - Καταληκτική συνεδρία

    Σε καταληκτική συνεδρία προσήλθαν προ ολίγου οι ηγέτες των 25 στις Βρυξέλλες, εν μέσω έντονων πληροφοριών ότι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2007-2013, λόγω εμμονής της Βρετανίας πρωτίστως αλλά και της Ολλανδίας στις απαιτήσεις τους.

    [02] (Κ) ΕΕ - Παπαδόπουλος - Ευρωσύνταγμα - Κύπρος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θα ήταν σοβαρή οπισθοδρόμηση και πλήγμα για το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης τυχόν αναβολή της επικύρωσης της συνταγματικής συνθήκης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Απαντώντας σε ερώτηση ποια θα ήταν η στάση του σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ζητηθεί από κόμμα ή κόμματα στην Κύπρο, υπό το φως των αποφάσεων που λήφθηκαν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για την παραπέρα πορεία επικύρωσης της συνθήκης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε τι θα κερδίσει η Κύπρος από μια αναστολή της διαδικασίας επικύρωσης που έχει προγραμματιστεί να γίνει με συζήτηση στη Βουλή στις 29 και 30 του μηνός.

    Εμείς, είπε, «επιμένουμε στη θέση μας. Πιστεύω ότι θα ήταν σοβαρή οπισθοδρόμηση για την Κύπρο εάν το αναβάλει. Θα είναι πλήγμα κατά του κύρους της Κύπρου διότι τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Ενωσης αναμένουν από τις χώρες που έχουν θέσει σε πορεία επικύρωσης τις διαδικασίες τους να τις ακολουθήσουν πιστά, διαφορετικά δίνεται το μήνυμα ότι αυξάνεται και στη δική μας περίπτωση ο ευρωσκεπτικισμός ενώ η επιθυμία όλων είναι τα δύο όχι, ή άλλα όχι που θα παρουσιαστούν πιθανώς, να αντιστραφούν ή να αντισταθμιστούν με μία πληθώρα ναι».

    Νομίζω ότι θα ήταν σφάλμα της Κύπρου μια τέτοια απόφαση, πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι ήδη ορισμένα κράτη μέλη της Ενωσης έχουν ανακοινώσει αναβολή των διαδικασιών επικύρωσης, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι πρόκειται για χώρες στις οποίες η επικύρωση της συνθήκης θα γίνει με δημοψήφισμα και όχι με απόφαση του κοινοβουλίου.

    Τι θα κερδίσουμε δηλαδή αναστέλλοντας τη διαδικασία, διερωτήθηκε. «Δεν γεννάται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του συντάγματος. Παρά τις δυσκολίες και τις επιφυλάξεις που εκφράζονται, σίγουρα αυτό το κείμενο είναι καλύτερο από τη συνθήκη της Νίκαιας που θα συνεχίσει να ισχύει αν δεν υπάρξει έγκριση της νέας συνταγματικής συνθήκης», είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής ενέκρινε κοινή δήλωση σχετικά με το ευρωσύνταγμα, που λέγει ότι τα κράτη μέλη παραμένουν προσηλωμένα στην ανάγκη σύναψης της συνταγματικής συνθήκης, θα συγκληθεί νέα διάσκεψη μέχρι τον Ιούνιο του 2006 για να επανεκτιμηθεί η κατάσταση όπως θα έχει τότε, ενώ στο μεταξύ οι χώρες στις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η επικύρωση της συνθήκης θα συνεχίσουν τη διαδικασία, όπως η Κύπρος, όμως για άλλες χώρες δίνεται η ευχέρεια αν κρίνουν αναγκαίο να αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα για επικύρωση της συνθήκης.

    [03] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Καραμανλής

    Το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην ΕΕ μετά την αποτυχία λήψης απόφασης για τον καθορισμό των ιδίων πόρων της περιόδου 2007-2013, κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι, δήλωσε απόψε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας ότι η Κοινότητα έχει βρεθεί και άλλες φορές σε δύσκολη θέση στην περίπου εξηντάχρονη ιστορία της.

    Αναφερόμενος στις διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο Ελληνας Πρωθυπουργός ξεκίνησε με τις αποφάσεις για την επικύρωση του ευρωπαϊκού συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος και ο απαραίτητος διάλογος, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στον καθορισμό των ιδίων πόρων της Κοινότητας.

    Οπως είπε, παρά τις πολύ σημαντικές προσπάθειες της λουξεμβουργιανής προεδρίας, που αναγνωρίστηκαν, δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στις δημοσιονομικές προοπτικές που θα έδινε τη δυνατότητα στην ΕΕ να ανταποκριθεί στις ανάγκης της διεύρυνσης.

    Στη συζήτηση που έγινε, η Ελλάδα τόνισε την ανάγκη εγγύησης μιας αναλογικής κατανομής των βαρών σε όλα τα κράτη μέλη. Τόνισε επίσης ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι διευρυμένος. Ομως, όπως είπε, μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές και περίπλοκο περιβάλλον δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, ούτα αποφασίστηκε νέα Σύνοδος για την επίλυση του προβλήματος.

    Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, η Ελλάδα υπερψήφισε διότι πιστεύει ότι η συμφωνία ήταν συμφέρουσα γενικότερα για την ευρωπαϊκή πορεία αλλά και για την ίδια τη χώρα. Ανέφερε επίσης ότι με βάση την τελευταία συμβιβαστική πρόταση που καθόριζε τους πόρους στο 1,06% του κοινοτικού ΑΕΠ η Ελλάδα θα έπαιρνε 20 δις ευρώ την επταετία 2007-2013, αλλά φυσικά αφού δεν υπάρχει συνολική συλλογική συμφωνία δεν έχει κάποιο αντίκρυσμα.

    Οπως είπε ο κ. Καραμανλής, η σημερινή φάση είναι αναμφισβήτητα πολύ δύσκολη και η σύμπτωση του ευρωπαϊκού συντάγματος με την αποτυχία στο δημοσιονομικό συνθέτει ένα σκηνικό κάθε άλλο παρά ευχάριστο. Βεβαίως, συνέχισε, η ΕΕ στην εξηντάχρονη περίπου πορεία της έχει περάσει τέτοιες κρίσεις και καταστάσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται σοβαρότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα χρειαστεί καινούργια προσπάθεια να φτάσουμε σε συμφωνία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικότερο το πρόβλημα για την ΕΕ παρά για την Ελλάδα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα που έχει κάνει επιλογή ευρωπαϊκή δεν συμμερίζεται τον προβληματισμό που υπάρχει.

    Αναφερόμενος στη διεύρυνση και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον προβληματισμό που διατυπώνεται για την Τουρκία, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν υπάρχουν αλλαγές και ισχύουν τα συμπεφωνημένα του Δεκεμβρίου του 2004.

    "Κατά συνέπεια, με αυτά τα δεδομένα συνεχίζουμε την πορεία και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τις πολιτικές τις οποίες έχουμε ακολουθήσει, υιοθετήσει και υπερασπιστεί όλο αυτό το διάστημα. Για την ένταξη της Τουρκιας γνωρίζετε τις θέσεις μας, άλλωστε εγώ δεν μπορώ να εγγυηθώ την απρόσκοπτη πορεία της που σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ίδια (την Τουρκία)" πρόσθεσε.

    Ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας δεν θα έχει καμία επίπτωση στη συνέχιση των χρηματοδοτήσεων και πέραν του 2006 από το σημερινό δημοσιονομικο πλαίσιο (Γ ΚΠΣ).

    [04] (Κ) ΕΕ - Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνάντηση στην Αθήνα

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στην Αθήνα θα έχει προσεχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, για μια σε βάθος συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών.

    Ανακοινώνοντας τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

    Η συνάντηση με τον κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου θα αποτελεί συνέχεια εκείνης που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

    Οπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος, με τον κ. Καραμανλή, όποτε δοθεί ευκαιρία, ''ανταλλάσσουμε όπως είναι φυσικό απόψεις, εκτιμήσεις για το τι έγινε και τι είναι δυνατό να γίνει, συζητούμε θέματα τακτικής, στρατηγικής, στόχους και συντονισμό των ενεργειών μας''.

    Οπως και κάθε άλλη φορά, συνέχισε, μέσα στο αδελφικό κλίμα πλήρους συνεννόησης και ταύτισης θέσεων, έγινε και η συνάντηση το πρωί της Παρασκευής.

    [05] (Κ) ΕΕ - Παπαδόπουλος - Οικονομικές διεκδικήσεις Κύπρου

    Οι οικονομικές διεκδικήσεις της Κύπρου παραμένουν καταγραμμένες στο κείμενο που η παρούσα λουξεμβουργιανή προεδρία έχει εισηγηθεί και το οποίο θα χειριστεί η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2005, για επίτευξη συμφωνίας στον προϋπολογισμό της Ενωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις του στους Κύπριους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Σύνοδος δεν ήταν ''αποτυχημένη'', σημείωσε ωστόσο ότι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για την οικονομική προοπτική της Ενωσης για την περίοδο 2007-2013.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως αναγνωρίστηκε από την προεδρία του Λουξεμβούργου ότι η μη ένταξη στον Στόχο Ι έφερε δυσμενείς επιπτώσεις στην Κύπρο.

    ''Ελπίζουμε ότι στη νέα προεδρία η προσπάθεια για την οικονομική προοπτική της ΕΕ θα συνεχιστεί από το κείμενο που έχει καταθέσει η προεδρία του Λουξεμβούργου'', είπε, προσθέτοντας πως φαίνεται ότι η βασική διαφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό δεν αφορούσε ποσά, αλλά βασιζόταν στην άποψη της Βρετανίας ότι έπρεπε να γίνει πλήρης αναθεώρηση στη δομή και στη σύνταξη τόσο των δαπανών όσο και των ποσών είσπραξης από την ΕΕ.

    Η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στις οικονομικές προοπτικές έχει επί του παρόντος αποτύχει, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Η Σύνοδος Κορυφής δεν είναι αποτυχημένη'', είπε, απαντώντας σε ερώτηση, και εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τις οικονομικές προοπτικές κάποια νέα κράτη μέλη δήλωσαν διατεθειμένα να προβούν σε οικονομικές θυσίες εάν, όπως είπαν, αυτό που εμπόδιζε την επίτευξη συμφωνίας στο κείμενο που πρότεινε η λουξεμβουργιανή προεδρία ήταν μόνο οι οικονομικοί πόροι.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι εάν η Κύπρος είχε ενταχθεί στον Στόχο Ι θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

    Είπε παράλληλα ότι στο προτεινόμενο σχέδιο της λουξεμβουργιανής προεδρίας υπάρχει αναφορά σε ''στάδιο εξόδου'' από τον Στόχο Ι, κάτι που, όπως εξήγησε, θα θεωρηθεί για την Κύπρο ότι υφίσταται, παρόλο που δεν είχε ενταχθεί η χώρα σε αυτόν τον Στόχο, ώστε να επωφεληθεί από τους κοινοτικούς πόρους.

    Ανέφερε ακόμα πως σήμερα η κατά κεφαλή ενίσχυση είναι 47 ευρώ, ενώ εάν το Συμβούλιο υιοθετούσε την πρόταση του Λουξεμβούργου το ποσό θα αυξανόταν στα 111 ευρώ κατά κεφαλή.

    ''Υπάρχει ειδική πρόνοια για την Κύπρο στα συμπεράσματα που έχουν εγκριθεί όσον αφορά τα κονδύλια από τα ταμεία στήριξης και διάρθρωσης να θεωρηθεί ωσάν βρισκόταν στον Στόχο Ι, άρα η μεταχείριση που θα είχε θα ήταν ως να ήταν στο στάδιο της εξόδου στον Στόχο Ι'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως υποθετικά θεωρείται ότι η Κύπρος είναι σε αυτό το στάδιο ώστε να μην χαθούν για δεύτερη φορά αυτοί οι πόροι.

    Εξήγησε ακόμα ότι εάν υιοθετείτο η λουξεμβουργιανή πρόταση για την περίοδο 2007-2013 οι συνολικές εισροές κοινοτικών πόρων στην Κύπρο θα ήταν 970 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισφορές της Κύπρου θα μειώνονταν από 1.470 εκ. ευρώ σε 1.287 εκ. ευρώ.

    Και ενώ σήμερα, συνέχισε, η εισφορά της Κύπρου αντιστοιχεί με 0,55% του ΑΕΠ, με το νέο προϋπολογισμό, εάν εγκρινόταν, θα ήταν 0,29%, δηλαδή θα μειωνόταν σχεδόν στο μισό.

    Σε άλλη ερώτηση για τις μελλοντικές οικονομικές διεκδικήσεις της Κύπρου, εξήγησε πως το Συμβούλιο καθορίζει τα γενικά πλαίσια, ωστόσο η εξειδίκευση των κονδυλίων συζητούνται λεπτομερειακά μαζί με την Επιτροπή.

    ''Αλλοι δείχτες δείχνουν ότι η Κύπρος δεν έτυχε δίκαιης μεταχείρισης στην περίοδο 2002-2003'', είπε, προσθέτοντας πως χώρες με ανάλογο κατά κεφαλή εισόδημα με την Κύπρο παίρνουν διπλάσια ποσά.

    Η μη ένταξη στον Στόχο Ι έφερε δυσμενείς επιπτώσεις στην Κύπρο και αυτό έγινε παραδεκτό από την προεδρία, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η 12μηνη καθυστέρηση στην διαδικασία επικύρωσης του ευρωσυντάγματος και η μη επίτευξη συμφωνίας για την οικονομική προοπτική της Ενωσης για την περίοδο 2007-2013, η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου και η απόφαση της να μην προχωρήσει άμεσα στην διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών, η αύξηση στην τιμή των καυσίμων και οι επιδράσεις σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά καθώς και η εισαγωγή από το Υπουργείο Υγείας φαρμάκων από την Ελλάδα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει πρωτοσέλιδα ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''1 εκ. τη μέρα από το χαράτσι'' γράφει πως από κάθε λίρα που πληρώνει ο καθένας στα καύσιμα, τα 50 σεντ πάνε στα κρατικά ταμεία, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω αιμοδοτούνται καθημερινά και προκαταβολικά με ένα εκατομμύριο λίρες από τις εταιρείες πετρελαιοειδών. Οι αυξημένες τιμές των καυσίμων έχουν άμεση επίδραση σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, από τα τρόφιμα μέχρι τα είδη ένδυσης και υπόδησης ενώ ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος καθίσταται απλησίαστος για την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας σταματά κάθε διαβούλευση με τους εισαγωγείς φαρμάκων και αποφασίζει ότι θα εισάξει φάρμακα από την Ελλάδα.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Να σταματήσει ο εμπαιγμός των προσφύγων'' γράφει ότι ο ΔΗΣΥ εμμένει στην θέση ότι ο προσφυγικός κόσμος πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα από το κράτος, καλώντας παράλληλα τα συγκυβερνώντα κόμματα να σταματήσουν να τον εμπαίζουν με κούφια λόγια και υποσχέσεις. Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου και Σωτήρης Σαμψών επανήλθαν χθες με νέες δηλώσεις τους σε ότι αφορά την οικονομική στήριξη των προσφύγων, για τιτλοποίηση των προσφυγικών κατοικιών και την δημιουργία συμβουλίου ή φορέα αποζημιώσεως απώλειας χρήσης και εισοδημάτων της περιουσίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε απογραφή του πληθυσμού των κατεχομένων θα προβούν οι λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους τον προσεχή Φεβρουάριο.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Συννεφιάζει στην Ευρώπη'' γράφει πως αποδυναμωμένη εξήλθε η ΕΕ από την χθεσινή πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στην πρόσφατη ιστορία της. Οι 25 ηγέτες έστειλαν σε 12μηνη ανάπαυλα την διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος, γεγονός που καθυστερεί, αν δεν καταργεί σε μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι χώρες-μέλη, μετά τα 'όχι' της Γαλλίας και της Ολλανδίας αδυνατούν να απαντήσουν σε καθοριστικά ερωτήματα για το μέλλον της Ενωσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στις συντεχνίες μέλη της άφησε τελικά η ΟΗΟ-ΣΕΚ την τοποθέτηση επί της πρότασης του Υπουργού Οικονομικών για την σταδιακή επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σύνοδος Ροκ'' γράφει πως με πλειοψηφία 5-4 τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισαν χθες να μην προχωρήσουν άμεσα στην διεξαγωγή των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Με πρωτοστάτη τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο, οι εκλογές τροχοδρομούνται τον επόμενο χρόνο γύρω στον Φεβρουάριο, δηλαδή στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2006. Το σκεπτικό των πέντε ιεραρχών είναι να μην μπορούν τα κόμματα να επέμβουν και να καθορίσουν το αποτέλεσμα των αρχιεπισκοπικών υπέρ συγκεκριμένου υποψήφιου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μειωμένη κατά 40% φέτος θα είναι η παραγωγή σταφυλιών και ότι μεγάλες ποσότητες θα παραμείνουν στα χέρια των αμπελουργών αδιάθετες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ιερός πόλεμος για την διαδοχή'' γράφει ότι νέος κύκλος αντιπαράθεσης ξέσπασε στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου ύστερα από την χθεσινή απόφαση της Συνόδου ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές ζώντος του Αρχιεπισκόπου. Με την απόφαση ουσιαστικά αναχαιτίζονται οι φιλοδοξίες του Επισκόπου Κύκκου και του Μητροπολίτη Λεμεσού, οι οποίοι ευνοούσαν διεξαγωγή εκλογών για αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου το συντομότερο δυνατό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις 26 Ιουλίου θα περάσει το κατώφλι της Ντάουνιγκ Στριτ για να έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Διολίσθηση θέσεων'' γράφει πως την διολίσθηση θέσεων από πλευράς ΔΗΣΥ σε ότι αφορά το εθνικό θέμα κατήγγειλε το ΑΚΕΛ καλώντας παράλληλα το κόμμα της αντιπολίτευσης να εφαρμόσει στην πράξη όσα διακηρύττει περί στήριξης της κυβέρνησης και επικράτησης της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Με αφορμή ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, με την οποίαν εκφραζόταν ''προβληματισμός'' για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ότι αφορά το απευθείας εμπόριο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού υπέδειξε ''την αντιφατικότητα, ασυνέπεια και σκοπιμότητα που χαρακτηρίζει τον τρόπο που αντιπολιτεύεται ο ΔΗΣΥ''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά ΕΚΤΕΠΝ διαπιστώνει ότι στην Κύπρο έχουμε 1400 άτομα που κάνουν προβληματική χρήση ουσιών.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι η Βρετανία απέρριψε τις εκχωρήσεις για έκπτωση από τα έσοδα της ΕΕ και προσπάθησε να αναθεωρήσει τις χορηγίες στην γεωργία καθώς οι ηγέτες της Ενωσης λογομαχούσαν για μια συμφωνία στον Προϋπολογισμό για να σώσουν την Ενωση από την παράλυση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το προσωπικό στα καταστήματα αδασμολογήτων ειδών στα Αεροδρόμια επέστρεψαν χθες πίσω στις εργασίες τους ύστερα από συμφωνία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων στις 4 Ιουλίου.

    [07] (Κ) Νέος Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Κυπριακό

    Ο νέος Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Peter Joseph Millett, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του με τη φιλοδοξία να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που προσφέρει η βρετανική προεδρία στην Ευρωπαική Ενωση.

    Φύσει αισιόδοξος αλλά κατανοώντας τις δυσκολίες, όπως είπε χθες σε συνάντηση με Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους στο Φόρειν Οφις, ο κ. Millet πρόσθεσε: ''Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να παίξουμε ένα θετικό ρόλο προωθώντας τα διάφορα θέματα προς την κατεύθυνση της λύσης''.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - Γιούνκερ - Βαθιά κρίση

    Ο Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως ''η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση'' έπειτα από την αποτυχία της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών να καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

    Κατηγόρησε χωρίς να τον κατονομάζει το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ ότι θέλησε την αποτυχία της συνόδου απαιτώντας την ισοπέδωση των κοινοτικών οικονομικών.

    ''Θέλαμε να δώσουμε στην Ευρώπη νέες δημοσιονομικές προοπτικές. Αυτό απέτυχε'', δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής.

    ΕΕ - Παπαδόπουλος - Οικονομικές διεκδικήσεις Κύπρου

    Οι οικονομικές διεκδικήσεις της Κύπρου παραμένουν καταγραμμένες στο κείμενο που η παρούσα λουξεμβουργιανή προεδρία έχει εισηγηθεί και το οποίο θα χειριστεί η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2005, για επίτευξη συμφωνίας στον προϋπολογισμό της Ενωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις του στους Κύπριους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Σύνοδος δεν ήταν ''αποτυχημένη'', σημείωσε ωστόσο ότι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για την οικονομική προοπτική της Ενωσης για την περίοδο 2007-2013.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως αναγνωρίστηκε από την προεδρία του Λουξεμβούργου ότι η μη ένταξη στον Στόχο Ι έφερε δυσμενείς επιπτώσεις στην Κύπρο.

    ''Ελπίζουμε ότι στη νέα προεδρία η προσπάθεια για την οικονομική προοπτική της ΕΕ θα συνεχιστεί από το κείμενο που έχει καταθέσει η προεδρία του Λουξεμβούργου'', είπε, προσθέτοντας πως φαίνεται ότι η βασική διαφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό δεν αφορούσε ποσά, αλλά βασιζόταν στην άποψη της Βρετανίας ότι έπρεπε να γίνει πλήρης αναθεώρηση στη δομή και στη σύνταξη τόσο των δαπανών όσο και των ποσών είσπραξης από την ΕΕ.

    Η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στις οικονομικές προοπτικές έχει επί του παρόντος αποτύχει, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Η Σύνοδος Κορυφής δεν είναι αποτυχημένη'', είπε, απαντώντας σε ερώτηση, και εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τις οικονομικές προοπτικές κάποια νέα κράτη μέλη δήλωσαν διατεθειμένα να προβούν σε οικονομικές θυσίες εάν, όπως είπαν, αυτό που εμπόδιζε την επίτευξη συμφωνίας στο κείμενο που πρότεινε η λουξεμβουργιανή προεδρία ήταν μόνο οι οικονομικοί πόροι.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι εάν η Κύπρος είχε ενταχθεί στον Στόχο Ι θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

    Είπε παράλληλα ότι στο προτεινόμενο σχέδιο της λουξεμβουργιανής προεδρίας υπάρχει αναφορά σε ''στάδιο εξόδου'' από τον Στόχο Ι, κάτι που, όπως εξήγησε, θα θεωρηθεί για την Κύπρο ότι υφίσταται, παρόλο που δεν είχε ενταχθεί η χώρα σε αυτόν τον Στόχο, ώστε να επωφεληθεί από τους κοινοτικούς πόρους.

    Ανέφερε ακόμα πως σήμερα η κατά κεφαλή ενίσχυση είναι 47 ευρώ, ενώ εάν το Συμβούλιο υιοθετούσε την πρόταση του Λουξεμβούργου το ποσό θα αυξανόταν στα 111 ευρώ κατά κεφαλή.

    ''Υπάρχει ειδική πρόνοια για την Κύπρο στα συμπεράσματα που έχουν εγκριθεί όσον αφορά τα κονδύλια από τα ταμεία στήριξης και διάρθρωσης να θεωρηθεί ωσάν βρισκόταν στον Στόχο Ι, άρα η μεταχείριση που θα είχε θα ήταν ως να ήταν στο στάδιο της εξόδου στον Στόχο Ι'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως υποθετικά θεωρείται ότι η Κύπρος είναι σε αυτό το στάδιο ώστε να μην χαθούν για δεύτερη φορά αυτοί οι πόροι.

    Εξήγησε ακόμα ότι εάν υιοθετείτο η λουξεμβουργιανή πρόταση για την περίοδο 2007-2013 οι συνολικές εισροές κοινοτικών πόρων στην Κύπρο θα ήταν 970 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισφορές της Κύπρου θα μειώνονταν από 1.470 εκ. ευρώ σε 1.287 εκ. ευρώ.

    Και ενώ σήμερα, συνέχισε, η εισφορά της Κύπρου αντιστοιχεί με 0,55% του ΑΕΠ, με το νέο προϋπολογισμό, εάν εγκρινόταν, θα ήταν 0,29%, δηλαδή θα μειωνόταν σχεδόν στο μισό.

    Σε άλλη ερώτηση για τις μελλοντικές οικονομικές διεκδικήσεις της Κύπρου, εξήγησε πως το Συμβούλιο καθορίζει τα γενικά πλαίσια, ωστόσο η εξειδίκευση των κονδυλίων συζητούνται λεπτομερειακά μαζί με την Επιτροπή.

    ''Αλλοι δείχτες δείχνουν ότι η Κύπρος δεν έτυχε δίκαιης μεταχείρισης στην περίοδο 2002-2003'', είπε, προσθέτοντας πως χώρες με ανάλογο κατά κεφαλή εισόδημα με την Κύπρο παίρνουν διπλάσια ποσά.

    Η μη ένταξη στον Στόχο Ι έφερε δυσμενείς επιπτώσεις στην Κύπρο και αυτό έγινε παραδεκτό από την προεδρία, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Νέος Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Κυπριακό

    Ο νέος Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Peter Joseph Millett, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του με τη φιλοδοξία να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που προσφέρει η βρετανική προεδρία στην Ευρωπαική Ενωση.

    Φύσει αισιόδοξος αλλά κατανοώντας τις δυσκολίες, όπως είπε χθες σε συνάντηση με Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους στο Φόρειν Οφις, ο κ. Millet πρόσθεσε: ''Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να παίξουμε ένα θετικό ρόλο προωθώντας τα διάφορα θέματα προς την κατεύθυνση της λύσης''.

    Επισημαίνοντας σε διάφορες περιπτώσεις ότι θα μπορεί να διαμορφώσει υπεύθυνες απόψεις αφού πρώτα ακούσει τις θέσεις όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανθρώπων στην Κύπρο, κάτι που θεωρεί σαν πρώτη υποχρέωση του, ο Βρετανός διπλωμάτης παρέθεσε κάποιες προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να αναμένεται το αποτέλεσμα της προσπάθειας του ΟΗΕ την οποία υποστηρίζει το Λονδίνο και η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Θα ήθελα μια συζήτηση για τον ρόλο μας στην Κύπρο, σαν Βρετανία και σαν προεδρία στην ΕΕ, για το πώς θα προχωρήσουμε περισσότερο σε σχέση με το σχέδιο Ανάν και με τη διαδικασία του ΟΗΕ'', είπε.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε μετά τα περσινά δημοψηφίσματα, ο Βρετανός διπλωμάτης είπε πως η επανάληψη της διαδικασίας ''εξαρτάται τόσο πολύ από την πολιτική βούληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων''.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά τις συνομιλίες τους, θα εμπλακούν σε συζήτηση για την προώθηση της διαδικασίας και για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Βρετανία.

    O Peter Joseph Millett αναφέρθηκε στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων σαν παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία προϋποθέσεων για λύση, παρατηρώντας ότι οι ζωντανές επαφές είναι αναγκαίες για τη δημιουργία εμπιστοσύνης και πολιτικής βούλησης.

    Ερωτηθείς για το θέμα των Κανονισμών για στήριξη των Τ/Κ και συγκεκριμένα το θέμα του απ'ευθείας εμπορίου επανέλαβε ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

    ''Διαβάζω διάφορα πράγματα εδώ, διαβάζω διάφορα πράγματα στον κυπριακό Τύπο αλλά νομίζω ότι προτού πάω εκεί και αποκτήσω άμεση γνώση του ζητήματος δεν είμαι σε θέση να πω ότι έχω καταλήξει σε οποιεσδήποτε απόψεις''.

    Σε ερώτηση εάν η υπογραφή από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης και στα νέα 10 κράτη μέλη της ΕΕ, σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε ότι αυτή εξακολουθεί να είναι η επιδίωξη σε μακροπρόθεσμη βάση.

    ''Η αναγνώριση της Κύπρου θα αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό, όμως, δεν σταματά την τεχνική διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το αν η υπογραφή του πρωτοκόλλου αποτελεί αναγνώριση είναι νομικό θέμα'', δήλωσε ο κ. Millet και επιφυλάχθηκε να μελετήσει περισσότερο το θέμα προτού προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο Ανάν είπε ότι το έχει διαβάσει μια φορά και σκοπεύει να το ξαναδιαβάσει, σημειώνοντας πως εντυπωσιάσθηκε από τον όγκο και τη λεπτομέρεια με την οποία καλύπτονται τα διάφορα θέματα.

    ''Δεν βλέπω το λόγο να αρχίσει ξανά από την αρχή όταν έχει επιτελεστεί τόση δουλειά. Και δεδομένου ότι η κοινότητα στο βορρά το έχει εγκρίνει, θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για το μέλλον. Νομίζω ότι είναι καλύτερη επιλογή από το να αρχίσει κάτι καινούργιο'' είπε.

    Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, είπε ο νέος Υπατος Αρμοστής απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες για τη Βρετανία και για την προεδρία της ΕΕ. Αν τελικά αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρόσθεσε, θα ακολουθήσει η τεχνική διαδικασία της λεπτομερούς εξέτασης, κεφάλαιο με κεφάλαιο, και θα εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα κράτη μέλη να καταλήξουν σε συμπέρασμα για το αν τα δεδομένα της Τουρκίας συνάδουν ή όχι με το κεκτημένο.

    Ο νέος Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, είναι 50 χρόνων και φθάνει στην Κύπρο τη Δευτέρα 27 Ιουνίου. Μιλά ελληνικά, τα οποία έμαθε κατά τη θητεία του στην Πρεσβεία στην Αθήνα (1997 - 2001). Είναι παντρεμένος, πατέρας τριών θυγατέρων και επισκέφθηκε την Κύπρο μόνο μια φορά, πριν 20 χρόνια, σαν τουρίστας.

    ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Καραμανλής

    Το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην ΕΕ μετά την αποτυχία λήψης απόφασης για τον καθορισμό των ιδίων πόρων της περιόδου 2007-2013, κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας ότι η Κοινότητα έχει βρεθεί και άλλες φορές σε δύσκολη θέση στην περίπου εξηντάχρονη ιστορία της.

    Αναφερόμενος στις διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο Ελληνας Πρωθυπουργός ξεκίνησε με τις αποφάσεις για την επικύρωση του ευρωπαϊκού συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος και ο απαραίτητος διάλογος, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στον καθορισμό των ιδίων πόρων της Κοινότητας.

    Οπως είπε, παρά τις πολύ σημαντικές προσπάθειες της λουξεμβουργιανής προεδρίας, που αναγνωρίστηκαν, δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στις δημοσιονομικές προοπτικές που θα έδινε τη δυνατότητα στην ΕΕ να ανταποκριθεί στις ανάγκης της διεύρυνσης.

    Στη συζήτηση που έγινε, η Ελλάδα τόνισε την ανάγκη εγγύησης μιας αναλογικής κατανομής των βαρών σε όλα τα κράτη μέλη. Τόνισε επίσης ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι διευρυμένος. Ομως, όπως είπε, μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές και περίπλοκο περιβάλλον δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, ούτα αποφασίστηκε νέα Σύνοδος για την επίλυση του προβλήματος.

    Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, η Ελλάδα υπερψήφισε διότι πιστεύει ότι η συμφωνία ήταν συμφέρουσα γενικότερα για την ευρωπαϊκή πορεία αλλά και για την ίδια τη χώρα. Ανέφερε επίσης ότι με βάση την τελευταία συμβιβαστική πρόταση που καθόριζε τους πόρους στο 1,06% του κοινοτικού ΑΕΠ η Ελλάδα θα έπαιρνε 20 δις ευρώ την επταετία 2007-2013, αλλά φυσικά αφού δεν υπάρχει συνολική συλλογική συμφωνία δεν έχει κάποιο αντίκρυσμα.

    Οπως είπε ο κ. Καραμανλής, η σημερινή φάση είναι αναμφισβήτητα πολύ δύσκολη και η σύμπτωση του ευρωπαϊκού συντάγματος με την αποτυχία στο δημοσιονομικό συνθέτει ένα σκηνικό κάθε άλλο παρά ευχάριστο. Βεβαίως, συνέχισε, η ΕΕ στην εξηντάχρονη περίπου πορεία της έχει περάσει τέτοιες κρίσεις και καταστάσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται σοβαρότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα χρειαστεί καινούργια προσπάθεια να φτάσουμε σε συμφωνία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικότερο το πρόβλημα για την ΕΕ παρά για την Ελλάδα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα που έχει κάνει επιλογή ευρωπαϊκή δεν συμμερίζεται τον προβληματισμό που υπάρχει.

    Αναφερόμενος στη διεύρυνση και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον προβληματισμό που διατυπώνεται για την Τουρκία, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν υπάρχουν αλλαγές και ισχύουν τα συμπεφωνημένα του Δεκεμβρίου του 2004.

    ''Κατά συνέπεια, με αυτά τα δεδομένα συνεχίζουμε την πορεία και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τις πολιτικές τις οποίες έχουμε ακολουθήσει, υιοθετήσει και υπερασπιστεί όλο αυτό το διάστημα. Για την ένταξη της Τουρκιας γνωρίζετε τις θέσεις μας, άλλωστε εγώ δεν μπορώ να εγγυηθώ την απρόσκοπτη πορεία της που σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ίδια (την Τουρκία)'' πρόσθεσε.

    Ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας δεν θα έχει καμία επίπτωση στη συνέχιση των χρηματοδοτήσεων και πέραν του 2006 από το σημερινό δημοσιονομικο πλαίσιο (Γ ΚΠΣ).

    ΕΕ - Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνάντηση στην Αθήνα

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στην Αθήνα θα έχει προσεχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, για μια σε βάθος συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών.

    Ανακοινώνοντας τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

    Η συνάντηση με τον κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου θα αποτελεί συνέχεια εκείνης που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

    Οπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος, με τον κ. Καραμανλή, όποτε δοθεί ευκαιρία, ''ανταλλάσσουμε όπως είναι φυσικό απόψεις, εκτιμήσεις για το τι έγινε και τι είναι δυνατό να γίνει, συζητούμε θέματα τακτικής, στρατηγικής, στόχους και συντονισμό των ενεργειών μας''.

    Οπως και κάθε άλλη φορά, συνέχισε, μέσα στο αδελφικό κλίμα πλήρους συνεννόησης και ταύτισης θέσεων, έγινε και η συνάντηση το πρωί της Παρασκευής.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επισκέψεις σε Λονδίνο και Παρίσι

    Στις 26 Ιουλίου θα αρχίσει την επίσκεψή του στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατόπιν πρόσκλησης του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

    Οπως επίσης ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η επίσκεψή του στο Παρίσι, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, θα πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου.

    ΕΕ - Σχέδιο Συμπερασμάτων - Διεύρυνση

    Καμιά ονομαστική αναφορά στην Τουρκία δεν γίνεται στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες, προσχέδιο των οποίων εξασφάλισε το ΚΥΠΕ.

    Οι ηγέτες των 25, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, χαιρετίζουν την υπογραφή της Συνθήκης Ενταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που έγινε στο Λουξεμβούργο στις 25 περασμένου Απριλίου, σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή ''σηματοδοτεί ένα περαιτέρω σημαντικό βήμα'' στην προσχώρηση των δύο χωρών στην ΕΕ.

    Οι χώρες αυτές, προστίθεται, θα συμμετέχουν εφεξής στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Συμβουλίου και των οργάνων προετοιμασίας ως ενεργοί παρατηρητές.

    Στην παράγραφο τρία των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ''αναφέρεται επίσης στα συμπεράσματα της Συνόδου στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2004 σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση και υπογραμμίζει την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως''.

    Οι ηγέτες των 25 συμπεριλαμβάνουν στα τελικά συμπεράσματα και αναφορά τεσσάρων παραγράφων στην προοπτική ένταξης στην Ενωση και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη όπως οι χώρες αυτές εκπληρώσουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    ΕΕ - Παπαδόπουλος - Ευρωσύνταγμα - Κύπρος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θα ήταν σοβαρή οπισθοδρόμηση και πλήγμα για το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης τυχόν αναβολή της επικύρωσης της συνταγματικής συνθήκης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Απαντώντας σε ερώτηση ποια θα ήταν η στάση του σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ζητηθεί από κόμμα ή κόμματα στην Κύπρο, υπό το φως των αποφάσεων που λήφθηκαν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για την παραπέρα πορεία επικύρωσης της συνθήκης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε τι θα κερδίσει η Κύπρος από μια αναστολή της διαδικασίας επικύρωσης που έχει προγραμματιστεί να γίνει με συζήτηση στη Βουλή στις 29 και 30 του μηνός.

    Εμείς, είπε, «επιμένουμε στη θέση μας. Πιστεύω ότι θα ήταν σοβαρή οπισθοδρόμηση για την Κύπρο εάν το αναβάλει. Θα είναι πλήγμα κατά του κύρους της Κύπρου διότι τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Ενωσης αναμένουν από τις χώρες που έχουν θέσει σε πορεία επικύρωσης τις διαδικασίες τους να τις ακολουθήσουν πιστά, διαφορετικά δίνεται το μήνυμα ότι αυξάνεται και στη δική μας περίπτωση ο ευρωσκεπτικισμός ενώ η επιθυμία όλων είναι τα δύο όχι, ή άλλα όχι που θα παρουσιαστούν πιθανώς, να αντιστραφούν ή να αντισταθμιστούν με μία πληθώρα ναι».

    Νομίζω ότι θα ήταν σφάλμα της Κύπρου μια τέτοια απόφαση, πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι ήδη ορισμένα κράτη μέλη της Ενωσης έχουν ανακοινώσει αναβολή των διαδικασιών επικύρωσης, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι πρόκειται για χώρες στις οποίες η επικύρωση της συνθήκης θα γίνει με δημοψήφισμα και όχι με απόφαση του κοινοβουλίου.

    Τι θα κερδίσουμε δηλαδή αναστέλλοντας τη διαδικασία, διερωτήθηκε. «Δεν γεννάται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του συντάγματος. Παρά τις δυσκολίες και τις επιφυλάξεις που εκφράζονται, σίγουρα αυτό το κείμενο είναι καλύτερο από τη συνθήκη της Νίκαιας που θα συνεχίσει να ισχύει αν δεν υπάρξει έγκριση της νέας συνταγματικής συνθήκης», είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής ενέκρινε κοινή δήλωση σχετικά με το ευρωσύνταγμα, που λέγει ότι τα κράτη μέλη παραμένουν προσηλωμένα στην ανάγκη σύναψης της συνταγματικής συνθήκης, θα συγκληθεί νέα διάσκεψη μέχρι τον Ιούνιο του 2006 για να επανεκτιμηθεί η κατάσταση όπως θα έχει τότε, ενώ στο μεταξύ οι χώρες στις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η επικύρωση της συνθήκης θα συνεχίσουν τη διαδικασία, όπως η Κύπρος, όμως για άλλες χώρες δίνεται η ευχέρεια αν κρίνουν αναγκαίο να αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα για επικύρωση της συνθήκης.

    ΕΕ - Ολι Ρεν - Αλι Μπαμπατζάν - Συνάντηση

    Οι προετοιμασίες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ανάγκη για υπογραφή εκ μέρους της Αγκυρας του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της χώρας στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής πρώτης συνάντησης του Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας Υπουργό Επικρατείας Αλί Μπαμπατζάν.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του κ. Ρεν, κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά και στις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από την αρνητική ψήφο στη Γαλλία και την Ολλανδία για τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ.

    Η εκπρόσωπος είπε πως ο κ. Ρεν επανέλαβε τη θέση του ότι η ΕΕ ανέλαβε μια δέσμευση τον περασμένο Δεκέμβριο προς την Τουρκία, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου, την οποία θα εκπληρώσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση, η εκπρόσωπος είπε πως ο Επίτροπος Ρεν επεσήμανε την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να τεθεί σε ισχύ ο νέος ποινικός κώδικας στη χώρα, καθώς και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί.

    Αναφορικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης, η εκπρόσωπος είπε πως η προεδρία της ΕΕ θα αποφασίσει για τις διευθετήσεις της υπογραφής του πρωτοκόλλου, δεν ήταν όμως σε θέση να απαντήσει η ίδια στην ερώτηση πότε αναμένεται να γίνει η υπογραφή. Είναι, πρόσθεσε, θέμα που χειρίζεται η προεδρία της ΕΕ.

    Από τουρκικής πλευράς, η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ''σημαντική'' υπό την έννοια ότι ήταν η πρώτη μεταξύ Μπαμπατζάν και Ρεν και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που θα γίνονται σε προετοιμασία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Εκπρόσωπος της εδώ τουρκικής αντιπροσωπείας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αναμένεται η Αγκυρα να υπογράψει μέσα στον Ιούλιο το πρωτόκολλο της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Σημείωσε ότι το κείμενο του πρωτοκόλλου που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα έχει ήδη διαβιβαστεί στην Αγκυρα και θα πρέπει να μεταφραστεί στην τουρκική πριν υπογραφεί από την προεδρία και την τουρκική κυβέρνηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, ο εκπρόσωπος είπε πως η Αγκυρα έχει ήδη διασφαλίσει μέσω αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλων οργάνων της Ενωσης, καθώς και δημόσιων τοποθετήσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

    ''Δεν χρειαζόμαστε άλλες διαβεβαιώσεις για το θέμα'', είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει δέσμευση της ΕΕ.

    ΕΕ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Προϋπολογισμός - Σύνταγμα

    Ενόψει της χθεσινής συνεδρίας των ηγετών των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε από νωρίς το πρωί εντατικές διαβουλεύσεις με ομολόγους του για το θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-2013, το οποίο δέσποσε των χθεσινών εργασιών.

    ΕΕ - Μπλερ - Γιούγκερ - Προϋπολογισμός

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επιμένει να συνδέει οποιαδήποτε συζήτηση για «πάγωμα» των ετήσιων επιστροφών που λαμβάνει η χώρα από την ΕΕ με τη γενικότερη εξέταση του κοινοτικού προϋπολογισμού και κυρίως τη μείωση των γεωργικων δαπανών.

    Η συνάντηση που έγινε χθες το πρωϊ, λιγή ώρα πριν αρχίσουν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, μεταξύ του κ. Μπλερ και του Προεδρεύοντα της ΕΕ, Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την εξεύρεση λύσης στον καθορισμό των ιδίων πόρων της περιόδου 2007-2013.

    Εκπρόσωπος - Ρωσία - Πούτιν - Ερντογάν

    Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί πλήρως από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για την συνομιλία των Πρωθυπουργών Ρωσίας και Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν έχει αλλάξει η ρωσική στάση στο θέμα της περυσινής έκθεσης (μετά τα δημοψηφίσματα) του ΓΓ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η συνομιλία αναφερόταν και σε άλλα θέματα οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Στη συζήτηση ετέθη και η στάση της Ρωσίας στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Η ρωσική θέση εξετέθη από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κύπρο «και δεν υπάρχει τίποτε το οποίο να έχει αλλάξει σ αυτή τη θέση».

    Νέος Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Κυπριακό

    Ο νέος Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Peter Joseph Millett, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του με τη φιλοδοξία να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που προσφέρει η βρετανική προεδρία στην Ευρωπαική Ενωση.

    Φύσει αισιόδοξος αλλά κατανοώντας τις δυσκολίες, όπως είπε χθες σε συνάντηση με Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους στο Φόρειν Οφις, ο κ. Millet πρόσθεσε: ''Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να παίξουμε ένα θετικό ρόλο προωθώντας τα διάφορα θέματα προς την κατεύθυνση της λύσης''.

    Ιερά Σύνοδος - Δηλώσεις Ιεραρχών

    Η Ιερά Σύνοδος έλαβε χθες την πλειοψηφική απόφαση για μη διενέργεια αρχιεπισκοπικών εκλογών ζώντος του ασθενούντα Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Κατά πλειοψηφία αποφάσισε επίσης ότι σε περίπτωση θανάτου του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, οι εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του θα πρέπει να γίνουν πριν από τις βουλευτικές του Μαρτίου του 2006 προς αποφυγή κομματικού παρεμβατισμού στην εκκλησιαστική εκλογική διαδικασία.

    Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις μελών της Ιεράς Συνόδου κατά τη σημερινή πολύωρη συνεδρία ''φάνηκαν ξεκάθαρα οι προθέσεις όλων των Αρχιερέων για το μέλλον της Εκκλησίας της Κύπρου'' με τον Μητροπολίτη Πάφου να ανακοινώνει τη μετάβασή του το καλοκαίρι στο Φανάρι, όπου θα συζητήσει το θέμα της σύγκλησης Μείζονος Ιεράς Συνόδου με την ευθύνη της κήρυξης σε κένωση ή όχι του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

    ΟΗΕ - Κύπρος - Προεδρία 15ης Συνόδου

    Πρόεδρος της 15ης Συνόδου των Συμβαλλομένων Μερών στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ από τις 16 μέχρι τις 24 Ιουνίου 2005 με τη συμμετοχή και των 148 συμβαλλομένων μερών, εξελέγη ομόφωνα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Θέματα στην ημερήσια διάταξη στη διάρκεια της Συνόδου είναι η εκλογή των επτά μελών στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της θάλασσας, οικονομικά και διοικητικά θέματα που αφορούν το Δικαστήριο, θέματα της Αρχής Θαλάσσιου Βυθού και της Επιτροπής για την Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα.

    Υπουργείο Συγκοινωνιών - ΕΕ - Ασφάλεια Αεροναυτιλίας

    Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) μονογραφήθηκε στις Βρυξέλλες από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκη Κωνσταντινίδη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αντιπροσωπεία του Υπουργείου Συγκοινωνιών, με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντινίδη, μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου είχε διαπραγματεύσεις με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας προκειμένου να καταλήξουν στη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας της Κύπρου με τον οργανισμό αυτό.

    Υπ. Εμπορίου - Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης Ελλάδας - ΚΕΒΕ

    Τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα τουρισμού και επενδύσεων συζήτησε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας με τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Νέος Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Κύπρος

    Τη Δευτέρα φθάνει τελικά στη Λευκωσία για να αναλάβει τα καθήκοντά του ως νέος Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κυπριακή Δημοκρατία o Peter Joseph Millett, και όχι χθες όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

    Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής - Εκλογή

    Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου Ρένα Βραχίμη Πετρίδου εξελέγη για τα επόμενα δύο χρόνια Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Διάσκεψης των Εθνικών Επιτροπών Βιοηθικής των Χωρών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η εκλογή έγινε στο Ντουπρόβνικ της Κροατίας όπου συνήλθε η 8η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Εθνικών Επιτροπών Βιοηθικής. Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος 100 περίπου αντιπρόσωποι από 42 χώρες. Κεντρικά θέματα της διάσκεψης ήταν οι δεοντολογικές επιπτώσεις μιας κοινωνίας που αυξάνεται σε πληθυσμό ηλικιωμένων ατόμων, καθώς επίσης η Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βιοϊατρικής.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Τη διαπραγμάτευση του μεταξύ των 1.219 και 1.224 μονάδων που παρουσιάζει από την αρχή της εβδομάδας συνέχισε και στη χθεσινή τελευταία συνάντηση του πενθημέρου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,24%, κλείνοντας στις 1.221,35 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 85,43 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,36%. Εντός του επιπέδου των 300.000 λιρών παρέμεινε και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στις 370.000 λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 0,32% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 409,92 μονάδες.

    [09] (Κ) ΕΕ - Επίσημη δήλωση των «25» για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    «Πραγματοποιήσαμε ευρεία επισκόπηση όσον αφορά τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης. Η συνθήκη αυτή είναι καρπός συλλογικής διαδικασίας, με προορισμό την εξεύρεση κατάλληλης απάντησης για τη δημοκρατικότερη, διαφανέστερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία μιας διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η ευρωπαϊκή μας φιλοδοξία, στην οποία στηριχθήκαμε για περισσότερο από 50 χρόνια και η οποία κατέστησε δυνατή τη συνένωση της Ευρώπης γύρω από ένα ενιαίο όραμα, παραμένει πλέον επίκαιρη από ποτέ. Χάρις σε αυτήν διασφαλίζονται η ευημερία των πολιτών, η υπεράσπιση των αξιών και συμφερόντων μας και η ανάληψη των ευθυνών μας ως πρωταγωνιστικού διεθνούς παράγοντα. Για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την προώθηση βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης, τη διαφύλαξη της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος, έχουμε ανάγκη την Ευρώπη, μια Ευρώπη πιο ενωμένη και αλληλέγγυα.

    Δέκα κράτη μέλη έχουν ολοκληρώσει έως τώρα με επιτυχία τις διαδικασίες επικύρωσης, εκφράζοντας κατά τον τρόπο αυτό την προσχώρησή τους στη Συνταγματική Συνθήκη. Σημειώσαμε τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες. Κρίνουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την προσήλωση των πολιτών στην οικοδόμηση της Ευρώπης. Οι πολίτες εξέφρασαν πάντως ανησυχίες και μελήματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Είναι συνεπώς αναγκαίος ο κοινός προβληματισμός σχετικά με το θέμα.

    Η εν λόγω περίοδος προβληματισμού θα αξιοποιηθεί για τη διεξαγωγή ευρείας συζήτησης σε κάθε χώρα, στην οποία θα συμμετάσχουν οι πολίτες, η κοινωνία των πολιτών, οι κοινωνικοί εταίροι, τα εθνικά κοινοβούλια, καθώς και τα πολιτικά κόμματα. Αυτή η συζήτηση, η οποία αποσκοπεί στην κινητοποίηση των πολιτών και η οποία ήδη διεξάγεται σε αρκετά κράτη μέλη, πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει επίσης να εισφέρουν τη συμβολή τους· ιδιαίτερος ρόλος αναλογεί εν προκειμένω στην Επιτροπή.

    Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξία της συνέχισης των διαδικασιών επικύρωσης. Συμφωνήσαμε ότι το χρονοδιάγραμμα της επικύρωσης σε διάφορα κράτη μέλη θα προσαρμοστεί, εφόσον χρειάζεται, υπό το φως των εξελίξεων αυτών και ανάλογα με την κατάσταση σε αυτά τα κράτη μέλη.

    Ορίζουμε συνάντηση το πρώτο εξάμηνο του 2006 προκειμένου να προβούμε σε συνολική αξιολόγηση των εθνικών συζητήσεων και να αποφασίσουμε για τη συνέχιση της διαδικασίας».

    [10] (Κ) Λάρνακα - Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα - Συνεδρία

    Ο συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος και Πρόεδρος του κόμματος «Ενωση για τη Γαλλική Δημοκρατία» Φρανσουά Μπαϊρού (Francois Bayrou) δήλωσε ότι δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με μία χώρα, την Τουρκία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόσω κατέχει μέρος ενός κράτους μέλους της Ενωσης".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 18 June 2005 - 17:49:13 UTC