Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εορτή Αποστόλου Βαρνάβα - Κατεχόμενα - Λειτουργία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Κατεχόμενη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα - Εκκλησιασμός Ε/Κ
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Κύπρος - Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο - Μέλος
  • [07] (Κ) Ρόης Νικολαϊδης - Απεβίωσε
  • [08] (Κ) Κατεχόμενα -Εκκλησιασμός - Μονή Απ. Βαρνάβα- Δηλώσεις
  • [09] (K) Λεμεσός - Ρεκόρ Guinness - Ο μεγαλύτερος γύρος
  • [10] (Κ) Επίτροπος Κυπριανού - Εκστρατεία - ''Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο''

  • [01] (Κ) Εορτή Αποστόλου Βαρνάβα - Κατεχόμενα - Λειτουργία

    Ανήμερα της εορτής του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου τελείται στο κατεχόμενο σήμερα Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα η θεία λειτουργία, για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις στις προχθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι θα επαναφέρει προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περυσινή του έκθεση για το Κυπριακό, η ενίσχυση του τουρκικού κατοχικού στρατού στο νησί και η σημερινή λειτουργία στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για τις μειώσεις των επιτοκίων στην Κύπρο, για τις παραιτήσεις στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και το διορισμό ειδικού ερευνητή, καθώς και για τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Καταστήματα Αδασμολογήτων των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Καταγγέλλεται Ανάν στον ... Ανάν'' γράφει ότι η Λευκωσία είναι ενοχλημένη από τις δηλώσεις που έκανε ο Κόφι Ανάν μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και αποφάσισε να τον καταγγείλει μέσω διαβήματος στο ΓΓ του ΟΗΕ. Η καταγγελία έγινε «την ώρα που η Λευκωσία γνώριζε ότι η όποια κίνηση από μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν καταδικασμένη, αφού έχει εξασφαλισμένο το ρωσικό βέτο έναντι της υποβολής της έκθεσης του για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο χωροεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος μετά από τον χθεσινοβραδινό εσπερινό στα κατεχόμενα, με την ευκαιρία της εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα, έδωσε την υπόσχεση ότι η ελπίδα για επιστροφή και λειτουργία των κατεχόμενων εκκλησιών δεν θα σβήσει ποτέ.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου το ΔΗΣΥ'' αναφέρει πως ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος εξέφρασε χθες την ανησυχία και το προβληματισμό του κόμματος για τις δηλώσεις Κόφι Ανάν ότι θα ξαναθέσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας το θέμα της έκθεσης που είχε ετοιμάσει μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, επιδιώκοντας την υιοθέτηση της έκθεσης από το Συμβούλιο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε χθες πως ο τουρκικός κατοχικός στρατός συνεχίζει την αναβάθμιση του, την οποία δεν σταμάτησε, ούτε και κατά περιόδους, που υπήρχαν σε εξέλιξη συνομιλίες για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι το ΥΠΑΜ προέβη για το θέμα σε τρεις καταγγελίες στους Ευρωπαίους ΥΠΑΜ.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ομορφαίνει το DNA μας'' γράφει στο κύριο θέμα του ότι το ένα τρίτο των Κυπρίων ανδρών προτιμούν τις ξανθές καλλονές των χωρών του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ, «όχι μόνο για τις ερωτικές αλλά και για τις οικογενειακές τους περιπέτειες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι 230 εργαζόμενοι στα αφορολόγητα των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου κατέρχονται από αύριο σε επ' αόριστο απεργία. Η απόφαση λήφθηκε χθες σε γενική συνέλευση του προσωπικού γιατί υποστηρίζουν η 15νθήμερη προθεσμία που έδωσαν στους αρμόδιους με στόχο να λάβει διαβεβαιώσεις σε σχέση με το επαγγελματικό τους μέλλον ενόψει της ανάληψης των δύο αεροδρομίων από στρατηγικό επενδυτή, έληξε χωρίς καμία εξέλιξη επί του θέματος.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Μας κτύπησαν ξένοι σπεκουλαδόροι'', γράφει στο κύριο θέμα ότι στο στόχο ξένων κερδοσκόπων βρέθηκε εφέτος η Κύπρος, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 100 εκ λίρες οι εισροές συναλλάγματος στο νησί κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2005. Τους ξένους επενδυτές, γράφει η «Σ», προσέλκυσαν τα υψηλά επιτόκια, τα οποία τους ώθησαν να επενδύσουν σε κυπριακά χρεόγραφα μεγάλων αποδόσεων. Εκτιμώντας τους σχετικούς κινδύνους, η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην τρίτη κατά σειρά μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να σταθεροποιήσει την κυπριακή λίρα. Σε άλλο θέμα γράφει για τις ελλείψεις στο σύστημα ασφάλειας των κυπριακών αεροδρομίων, όπως διαπιστώθηκε προσωπικά και από δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού ''Σίγμα''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Δώρο χωρίς αντίκρισμα'', γράφει στο κύριο θέμα πως είναι δώρο στην τουρκική πλευρά χωρίς αντίκρισμα τα όσα δήλωσε προχθές ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη περί επαναφοράς της περυσινής έκθεσής του για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μιας και είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να ασχοληθεί με το θέμα αυτό το Συμβούλιο. Αλλού γράφει πως η Επιτροπή Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων, που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν μερικούς μήνες, συνήλθε χθες με τη νέα της σύνθεση και έλαβε αποφάσεις για αυξήσεις των τιμών λιανικής πώλησης αρκετών σκευασμάτων, χωρίς να αποκλείεται και αύξηση των τιμών πολλών άλλων για τα οποία δεν είχαν προσκομισθεί επαρκή στοιχεία και οι σχετικές αιτήσεις θα επανεξετασθούν.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Εντονες αντιδράσεις'', ότι σε έντονα διαβήματα προς τα Ηνωμένα Εθνη προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία για τις δηλώσεις του κ. Ανάν ότι θα επιδιώξει να επαναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περυσινή έκθεσή του για το Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή του κ. Ανάν δημιουργεί απογοήτευση και ερωτηματικά στον κυπριακό λαό. Αλλη είδηση είναι η αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης των παραιτήσεων του Προέδρου της ΑΗΚ Γιώργου Γεωργιάδη και του Αντιπροέδρου Ανδρέα Λουρουτζιάτη και η ορκωμοσία του Κίκη Εργατούδη ως του Μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση διαχείρισης του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της ΑΗΚ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ξεχάστε τις συνομιλίες πριν το 2008'', γράφει στο κύριο θέμα της πως δεν φαίνεται πιθανόν να αρχίσουν συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για το Κυπριακό πριν το 2008, όπως δήλωσε χθες ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος πιστεύει ότι τέτοια πιθανότητα μπορεί να υπάρξει μόνον μετά τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία (και ενδεχόμενη αντικατάσταση του Προέδρου Παπαδόπουλου). Αλλού γράφει ότι ο βασικός μισθός στην Κύπρο θα φτάσει στις 367 λίρες μηνιαίως από 345 λίρες που είναι σήμερα, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να δώσει αυξήσεις σε όσους λαμβάνουν τους χαμηλότερους μισθούς.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εορτή Αποστόλου Βαρνάβα - Κατεχόμενα - Λειτουργία

    Ανήμερα της εορτής του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου τελείται στο κατεχόμενο σήμερα Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα η θεία λειτουργία, για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

    Χθες στην παρουσία δεκάδων πιστών τελέστηκε ο εσπερινός, ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του Αποστόλου Βαρνάβα, αγιασμός επί του τάφου του και δέηση για την απελευθέρωση της Κύπρου.

    Ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος σε δηλώσεις του χθες βράδυ πριν τον εσπερινό για την σημερινή εορτή, έδωσε την υπόσχεση ότι η ελπίδα για επιστροφή και λειτουργία των κατεχόμενων εκκλησιών μας δεν θα σβήσει ποτέ.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΓΓ του ΟΗΕ - Κυπριακό

    O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να τοποθετηθεί στην έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο για το Κυπριακό για να λάβει υποστήριξη και συμβουλή, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντούτζαρικ, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει αν ο κ. Ανάν, λέγοντας αυτό, υπονοεί πως αν δεν λάβει απάντηση από το Συμβούλιο δεν πρόκειται να προβεί σε νέα βήματα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος είπε πως «ο ΓΓ σκέφτεται για τα βήματα που πρέπει να λάβει στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, μετά την επίσκεψη σφυγμομέτρησης στην περιοχή του Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ''.

    Ο ΓΓ, συνέχισε, έχει ενημερωθεί πλήρως για τις ανησυχίες και τις απόψεις όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών των Ε/Κ, που τους οδήγησαν να ψηφίσουν όπως ψήφισαν πέρυσι, όπως και τις ανησυχίες των Τ/Κ για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, παρά τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν πέρυσι.

    Ο κ. Ντούτζαρικ διευκρίνισε πως «όποια βήματα κάνει ο ΓΓ στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών θα βασίζονται στην εκτίμησή του για το πως θα βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο τα μέρη να βρουν όπως μόνο αυτά μπορούν μία αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση, που θα μπορέσει να εγκριθεί από το λαό σε κάθε πλευρά''.

    Στο πλαίσιο αυτό είναι καλά γνωστό ότι ο ΓΓ υπέβαλε έκθεση προς το Σ.Α. το Μάιο του περασμένου έτους για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών και το Σ.Α. λογικά απαντά σε παρόμοιες εκθέσεις για να προσφέρει στον ΓΓ υποστήριξη και συμβουλή για το μέλλον, πρόσθεσε.

    Στο ερώτημα για τους λόγους που θα υποβάλει ξανά την έκθεση ο ΓΓ, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι το κάνει «για να επανεξετάσει το Συμβούλιο την έκθεση. Είναι λογικό το Σ.Α. να απαντήσει και να δώσει στον ΓΓ υποστήριξη και συμβουλή στην αποστολή των καλών του υπηρεσιών».

    Ο κ. Ντούζαρικ πρόσθεσε ότι δεν θέλει να κάνει υποθέσεις για το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει το Σ.Α. στο μέλλον ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ότι η Λευκωσία προέβη σε έντονο διάβημα για τις δηλώσεις Ανάν για επαναφορά της έκθεσής του ενώπιον του Σώματος.

    ΥΠΕΞ - Δηλώσεις ΓΓ ΟΗΕ - Διαβήματα

    Σε έντονα διαβήματα προς τα ΗΕ προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία για τις προχθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κ. Ανάν δήλωσε πως θα ξαναθέσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ το θέμα της έκθεσης που είχε ετοιμάσει μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, επιδιώκοντας την υιοθέτηση της έκθεσης από το Συμβούλιο.

    Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι μετά την ενημέρωση που είχε για τις δηλώσεις του ΓΓ έδωσε εντολή στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέα Μαυρογιάννη να προβεί σε έντονα διαβήματα.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως ''η δήλωση του ΓΓ χθες μας ξένισε. Εχει γίνει άκαιρα γιατί εδώ υπάρχει μια καινούργια διαδικασία στην οποία αναφέρθηκε και ο ίδιος''.

    ''Συνεπώς δεν συνέτρεχε οποιοσδήποτε λόγος να γίνει αυτή η δήλωση την οποία εγώ βρίσκω ότι είναι και άκαιρη και αδόκιμη και δεν συγκεντρώνει και σοβαρές πιθανότητες υλοποίησης ... και θα μπορούσα να προχωρήσω και να πω καμιά πιθανότητα επιτυχίας'', είπε ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας πως δεν προβλέπει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουν διάθεση να ξαναρχίσουν οποιαδήποτε εξέταση της έκθεσης του ΓΓ, που εκδόθηκε μετά τα περσινά δημοψηφίσματα.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως μια εκδοχή είναι ότι με τη δήλωση του ο ΓΓ ήθελε να ικανοποιήσει τον κ. Ερντογάν.

    ΑΚΕΛ - Κυπριανού - ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση

    Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώπιον του Τούρκου πρωθυπουργού, ότι προτίθεται να επαναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το θέμα της περσινής του έκθεσης για το Κυπριακό, προκαλεί απογοήτευση και ερωτηματικά, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ που συνήλθε σήμερα και ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού που ανέγνωσε την ανακοίνωση, είπε ότι το κόμμα εύχεται και ελπίζει ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ να κάμει δεύτερες σκέψεις σχετικά με την έκθεση του ΓΓ και αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραμείνει σταθερό στην θέση αρχής που τήρησε πέρσι.

    Είπε πως σε μια στιγμή που μέσω των βολιδοσκοπήσεων του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διερευνά το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, η τυχόν επαναφορά της περσινής έκθεσης του ΓΓ θα συνιστούσε σοβαρή οπισθοδρόμηση και θα έπληττε αυτές τις προσπάθειες.

    Η έκθεση του ΓΓ, σημείωσε, που είχε συνταχθεί μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, ήταν άδικη απέναντι στην ε/κ πλευρά και αντανακλούσε την απογοήτευση της Γραμματείας του ΟΗΕ για την αποτυχία να επιλυθεί το Κυπριακό.

    Αυτή η αποτυχία, συνέχισε, θα έπρεπε να προβληματίσει και την ίδια την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για τις δικές της ευθύνες.

    ΔΗΣΥ - Μητσόπουλος - Δηλώσεις ΓΓ του ΟΗΕ

    Την ανησυχία και τον προβληματισμό του Δημοκρατικού Συναγερμού εξέφρασε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Μητσόπουλος, για τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι θα ξαναθέσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ το θέμα της έκθεσης που είχε ετοιμάσει μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, επιδιώκοντας την υιοθέτηση της έκθεσης από το Συμβούλιο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως ''το γεγονός ότι φεύγει προς τα έξω το μήνυμα ότι η Γραμματεία των ΗΕ αποδέχεται ή στηρίζει τις θέσεις του κ. Ερντογάν είναι ένα μήνυμα που εμάς μας ανησυχεί ιδιαίτερα και μας προβληματίζει για το πού πάμε''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως ''τα ΗΕ ήταν ένας χώρος προνομιακός για την Κύπρο, πάνω στο οποίο στηρίξαμε τις προσπάθειες μας διαχρονικά, για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού''.

    Επανέλαβε, εξάλλου, την ανάγκη για εξωστρεφείς πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συντηρήσουν το Κυπριακό στο προσκήνιο και θα επιτρέψουν την πρόταξη και τη διεκδίκηση των αιτημάτων της ε/κ πλευράς, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι η προσπάθεια αυτή πιθανόν θα είναι ''ανεπιτυχής''.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις ΓΓ ΟΗΕ

    «Αναπάντεχη και εντελώς άστοχη ενέργεια» χαρακτήρισε χθες ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να αποστείλει ξανά την έκθεσή του η οποία ακολούθησε τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου του 2004 στο Συμβούλιο Ασφαλείας για υιοθέτηση.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα ο κ. Κλεάνθους σημείωσε ότι «μια τέτοια ενέργεια σίγουρα κλονίζει» και την αξιοπιστία του Γενικού Γραμματέα αλλά και «την πειστικότητα της προσπάθειάς του που είναι σημαντικό στοιχείο» όπως ανέφερε «αν θα επιτύχει να δημιουργηθεί ένα κοινό έδαφος».

    Η πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να «αποστείλει ξανά την έκθεσή του που ακολούθησε τα δημοψηφίσματα» της 24ης Απριλίου προς το Συμβούλιο Ασφαλείας «για υιοθέτηση παρά την κατ επανάληψη απόρριψή της τότε, συνιστά μια αναπάντεχη ενέργεια, εντελώς άστοχη, κυρίως» όπως είπε «αν σκεφτούμε ότι αυτή τη στιγμή ο ίδιος ο ΓΓ καταβάλλει προσπάθειες με ενδεχόμενο την επανέναρξη του διαλόγου».

    Τους μόνους που εξυπηρετεί αυτή η ενέργεια του Κόφι Ανάν, συνέχισε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είναι όσους θέλουν «να επιβάλουν λύση στον κυπριακό λαό η οποία δεν θα είναι προϊόν συμφωνίας αλλά μιας ετεροβαρούς επιδιαιτησίας που πλέον όλοι ομόφωνα έχουμε απορρίψει».

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ

    Ψυχραιμία και νηφαλιότητα συστήνει ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μπροστά στην πρόθεση του ΓΓ των ΗΕ να ξαναθέσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ το θέμα της έκθεσης που είχε ετοιμάσει μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο επί του σχεδίου του για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως «θα ήταν μέγιστο λάθος, να μπούμε σε μια λεκτική αντιδικία με το ΓΓ του ΟΗΕ ακόμα και εάν διαπράττει λάθη, ακόμα κι όταν δεν ενεργεί προς την κατεύθυνση εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    «Θα πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία και την αναγκαία νηφαλιότητα και να δώσουμε το σαφές μήνυμα ότι ο ΓΓ οφείλει να ενεργεί εντός του πλαισίου του Καταστατικού Χάρτη και με βάση τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Σημείωσε επίσης πως «υπάρχουν χώρες, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να υιοθετηθεί μια τέτοια πολιτική, η οποία εξευτελίζει και τον Καταστατικό Χάρτη και καταπατεί ψηφίσματα του ΣΑ».

    ΥΠΕΞ - Πρωτόκολλο προσαρμογής - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας της Αγκυρας (τελεωνειακή ένωση) έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ και θα τεθεί ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρωτόκολλο ''θα υιοθετηθεί χωρίς οποιαδήποτε συζήτηση'' .

    Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (16-17 Ιουνίου) θα είναι ''κάπως βαρύ'' και σημείωσε πως ''προβλέπεται να μην τελειώσει την Παρασκευή αλλά να συνεχιστεί ακόμα και το Σάββατο''.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως αύριο Κυριακή θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα συνέλθει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για να μελετήσει τα θέματα των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ.

    Ερντογάν - Νέα Υόρκη - Συνέντευξη Τύπου - Κυπριακό

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει στην έναρξη απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, θεωρώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι και μια προειδοποίηση προς τους Ελληνοκύπριους.

    Σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ. Ερντογάν είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ''Ανατολή, πως ο κ. Ανάν προσέγγισε θετικά το θέμα της ''απομόνωσης'' του ψευδοκράτους.

    Σε σχέση με το θέμα των πτήσεων ανέφερε πως ''ο οργανισμός διεθνούς αεροπλοΐας θα λάβει απόφαση για το θέμα''.

    Ταλάτ - Κυπριακό - ΗΠΑ - ΟΗΕ

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη είναι δύο δυνάμεις που θα διαδραματίσουν ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού και θα συνεισφέρουν σε μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

    ''Η κύρια δύναμη είναι τα Ηνωμένα Εθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες που ηγούνται'', σημείωσε σε δηλώσεις του στο CNN-Turk.

    Πρόσθεσε πως αν οι ΗΠΑ επιθυμούν λύση στο Κυπριακό, θα πρέπει να λάβουν μέτρα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και να προετοιμάσουν μια νομική βάση πριν γίνουν βήματα για την διευκόλυνση της άρσης της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ.

    Ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν επιθυμεί λύση στο Κυπριακό και πως η επανέναρξη των συνομιλιών δεν θα αρχίσει εάν δεν δώσει τις απαιτήσεις της ε/κ πλευράς επί του σχεδίου Ανάν στον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Σερντάρ Ντενκτάς - ΗΕ - Κυπριακό

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς παρουσιάστηκε κάπως απαισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο υιοθέτησης της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό από το Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω του δικαιώματος της αρνησικυρίας της Ρωσίας.

    Ο κ. Ντενκτάς, σύμφωνα με δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, εκτιμά ότι δεν πρόκειται να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πριν την άνοιξη του 2006 και προβλέπει ότι είναι απίθανο να ξεκινήσουν πριν τις προεδρικές εκλογές του 2008, στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Δεν έχω πολλές ελπίδες ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υιοθετήσει την έκθεση του Κόφι Ανάν του Μαΐου 2004 με δεδομένο ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας'', δήλωσε.

    Τορναρίτης - Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου - Τελική γιορτή

    Την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου σχολείου που θα στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας, της συλλογικής προσπάθειας και της συνευθύνης, υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Νίκος Τορναρίτης.

    Σε χαιρετισμό του στη τελική γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκάρπασου στα κατεχόμενα, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι ''σήμερα καλούμαστε να προετοιμάσουμε σωστά και με γρήγορους ρυθμούς το εκπαιδευτικό μας σύστημα, για να μπορέσει να απαντήσει με επιτυχία στις πολλές και μεγάλες εκπαιδευτικές προκλήσεις της εποχής μας''.

    ''Ομως όποια διαπολιτισμική εκπαιδευτική πολιτική και αν εφαρμόσει το σχολείο, δεν μπορεί από μόνο του να ανταποκριθεί στις νέες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις. Απαιτείται και η συστράτευση όλων των άλλων κοινωνικών θεσμών, φορέων και δυνάμεων, αν πρόκειται να μετασχηματίσουμε την κοινωνία μας, να την κάνουμε πιο ανεκτική, πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη'', πρόσθεσε.

    Απευθυνόμενος προς τους δάσκαλους και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου, το οποίο, όπως είπε, έκλεισε ακόμη ένα παραγωγικό σχολικό έτος, ακόμη μια χρονιά μάθησης, παιδείας και συνάμα προσμονής και ελπίδας, ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε την εκτίμηση και τον θαυμασμό του προς τους δασκάλους και τα παιδιά.

    Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Ριζοκαρπάσου Πέτρος Παπαπέτρου ανέφερε πως η συνεχής και αδιάλειπτη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου από το 1840, όπως αναγράφεται και στο τιμημένο λάβαρο του, «μας γεμίζει με ελπίδα για ένα καλύτερη αύριο».

    ''Προσδοκούμε ότι σύντομα θα ανατείλει ο ήλιος της ελευθερίας και θα καταυγάσει τους καρπασίτικους ουρανούς'', σημείωσε.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Επεισόδιο αεροδρομίου Λάρνακας

    Τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο Συγκοινωνιών μεταξύ των αρμόδιων και συναρμόδιων Υπηρεσιών και Αρχών με θέμα την ασφάλεια των αεροδρομίων, ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας και ερωτηθείς εάν από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται να προκύπτουν κάποιες ευθύνες σχετικά με το περιστατικό νεαρού άνδρα, ο οποίος κατάφερε να εισέλθει με το αυτοκίνητό του στο δίαυλο του αεροδρομίου την ώρα που προσγειώνονταν και απογειώνονταν αεροσκάφη, ο κ. Θεοδώρου είπε πως σε αυτό θα καταλήξει η πειθαρχική έρευνα.

    ''Δεν μπορώ να πω εκ των προτέρων εάν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες και ποιες'', πρόσθεσε.

    ΑΗΚ - Ερευνητική Επιτροπή - Παραιτήσεις

    Το νενομισμένο όρκο ενώπιον του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα έδωσε χθες ο Θεμιστοκλής Εργατούδης ως Ερευνητική Επιτροπή για πλήρη διερεύνηση των στοιχείων που αφορούν τη διαχείριση του Ταμείου Συντάξεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

    Ο κ. Λιλλήκας ανακοίνωσε ότι έγιναν αποδεκτές οι παραιτήσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Γιώργου Γεωργιάδη και Ανδρέα Λουρουτζιάτη. Τους κάλεσε να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρις ότου το Υπουργικό Συμβούλιο προβεί σε αναπληρωματικούς διορισμούς, για να μη σημειωθεί κενό εξουσίας στον ημικρατικό οργανισμό.

    Κύπρος - Αίγυπτος - Μνημόνιο Συναντίληψης

    Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, υπέγραψαν χθες Κύπρος και Αίγυπτος. Το μνημόνιο υπεγράφη στη Λευκωσία από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου και τον Υπουργό Μεταφορών της Αιγύπτου Εσάμ Σιαράφ.

    Το μνημόνιο διαλαμβάνει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των μεταφορών, την ανταλλαγή εμπειριών και την εκπαίδευση του προσωπικού στις αρμοδιότητες των δύο Υπουργείων, θέματα που σχετίζονται με τη γεωγραφική τοποθεσία των δύο χωρών ως πύλες προς την Μέση Ανατολή και προς την Ευρώπη, καθώς την εργοδοσία Αιγυπτίων ναυτικών σε πλοία υπό κυπριακή σημαία.

    Οπως ανέφερε ο κ. Θράσου σε δηλώσεις μετά την τελετή υπογραφής, μετά το μνημόνιο θα ετοιμαστεί μια συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα θέματα του μνημονίου. Η συμφωνία θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο κ. Θράσου στην Αίγυπτο μέσα στο 2005.

    Στις δηλώσεις τους, τόσο ο κ. Θράσου όσο και ο κ. Σιαράφ εξήραν τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι αυτές οι σχέσεις πρέπει να επεκταθούν και σε άλλους τομείς.

    Παράλληλα, και οι δύο Υπουργοί ανέφεραν ότι οι κυβερνήσεις τους ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις των δύο χωρών να εμπλακούν σε συναλλαγές και να εγκαθιδρύσουν τακτικές γραμμές πλοίων από την Αίγυπτο προς την Κύπρο και αντίστροφα.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Σιαράφ εξήρε τις ''άριστες'' πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες χρονολογούνται από τη δεκαετία του 60.

    ''Αυτές τις άριστες πολιτικές σχέσεις πρέπει να τις επεκτείνουμε ώστε να καλύπτουν και τους εμπορικούς, τους οικονομικούς, τους κοινωνικούς και άλλους τομείς'', ανέφερε μέσω μεταφραστή ο κ. Σιαράφ.

    ''Είμαι πεπεισμένος ότι μέσα από το μνημόνιο συναντίληψης θα ακολουθήσουν πολλές άλλες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών μας'', τόνισε ο Αιγύπτιος Υπουργός.

    Κώστας Θεμιστοκλέους - Δημοσίευμα - ''Κυπριακό Ποντίκι''

    Ο Κώστας Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας των Ενωμένων Δημοκρατών και τέως Υπουργός Γεωργίας επί κυβερνήσεως Γλαύκου Κληρίδη, δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε το ''μεμπτό'' με την εταιρεία ''BRADGATE Enterprises LTD'' την οποία συνέστησε με δυο Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στη χθεσινή της έκδοση η εβδομαδιαία πολιτική, σατιρική εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' αναφέρεται στην εν λόγω επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Θεμιστοκλέους υπό τον τίτλο ''Δουλειές με Τούρκους''.

    Δημοσιεύει επίσης, αντίγραφο επιταγής τουρκικής τράπεζας, την οποία όπως γράφει το ''Κυπριακό Ποντίκι'', ο κ. Θεμιστοκλέους εξαργύρωσε στις ελεύθερες περιοχές.

    Σε δηλώσεις του στα γραφεία της εταιρείας στη Λευκωσία ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ''είναι γνωστό ποιοι προωθούν και ποιοι ενθαρρύνουν τέτοια δημοσιεύματα'' ενώ για τη σύσταση της εταιρείας είπε ότι έχει εγγραφεί νομίμως στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών και όλες οι εργασίες της γίνονται με ''διαφάνεια στο φως της δημοσιότητας''.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Με αμελητέα κέρδη αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη ανακοίνωση μείωσης των επιτοκίων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα αύξηση σε ποσοστό 0,09%, κλείνοντας στις 1.214,55 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 85,61 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,25%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 631 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 33,4% του τζίρου.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,14% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 407,53 μονάδες.

    [04] (Κ) Κατεχόμενη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα - Εκκλησιασμός Ε/Κ

    Με τη συμμετοχή 860 περίπου Ελληνοκυπρίων προσκυνητών από τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα ναό, χοροστατούντος του Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος Βασιλείου.

    Συμμετείχε επίσης στη λειτουργία ο ιερομόναχος Γαβριήλ ο οποίος προ του 1974 υπηρετούσε στο μοναστήρι.

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι στη νέα φάση που διήλθε το Κυπριακό μετά την ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ ''είναι ανάγκη να προβάλουμε με ένταση την ειλικρινή μας βούληση για λύση το συντομότερο δυνατό, κατακρημνίζοντας ταυτόχρονα τη συκοφαντική επιχειρηματολογία της Τουρκίας για τη δήθεν άρνηση της ελληνικής κυπριακής πλευράς να δώσει προτάσεις για τη λύση''.

    Σε ομιλία του σε ημερίδα της Θεματικής Κυπριακού του Κινήματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''για ένα ολόκληρο χρόνο Τουρκία, ηγεσία του ψευδοκράτους, ΗΠΑ, Βρετανοί και άλλοι, περιλαμβανομένων και πολιτικών ηγεσιών εντός Κύπρου παραπονούνταν και μεμψιμοιρούσαν υποκριτικά για τη δήθεν άρνηση της ε/κ πλευράς να δηλώσει 'τι επιτέλους θέλει', και 'ποιες είναι οι απόψεις της για τη λύση του Κυπριακού'.

    [06] (Κ) Κύπρος - Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο - Μέλος

    Η Κύπρος έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (ΕΠΙ), ακαδημαϊκού ιδρύματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εδρεύει στη Φλωρεντία και συμβάλλει με διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα σπουδών και έρευνας στην ανάπτυξη της πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς στην ενωμένη Ευρώπη.

    Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, που ιδρύθηκε το 1974 ως διακυβερνητικός θεσμός της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, λειτουργεί στη Φλωρεντία από το 1976. Στο Ινστιτούτο έχει ανατεθεί και η ευθύνη στέγασης και φύλαξης των αρχείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Προσφέρει σπουδές και έρευνα διδακτορικού επιπέδου στα νομικά, την ιστορία, τα οικονομικά, και τις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες, καθώς και σπουδές επιπέδου μάστερ στο νομικά, με σαφείς ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς.

    [07] (Κ) Ρόης Νικολαϊδης - Απεβίωσε

    Απεβίωσε χθες σε ηλικία 73 χρόνων ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και Συγκοινωνιών Ρόης Νικολαϊδης.

    [08] (Κ) Κατεχόμενα -Εκκλησιασμός - Μονή Απ. Βαρνάβα- Δηλώσεις

    Ως ιδιαίτερα σημαντική και ιστορική χαρακτήρισαν με δηλώσεις τους στα κατεχόμενα ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος και ιερομόναχος Γαβριήλ τη σημερινή τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα και στον κεντρικό ναό του μοναστηριού στη Σαλαμίνα, 31 ολόκληρα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την εκδίωξη των Ελληνοκυπρίων που κατοικούσαν στην περιοχή αυτή.

    Με τη χάρη του Θεού και του Αποστόλου Βαρνάβα, είπε ο Τριμυθούντος Βασίλειος, ''τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία εδώ στο μοναστήρι και, οπωσδήποτε, κρίνουμε ότι αυτή είναι μια ιστορική και σημαντική στιγμή για όλο τον κυπριακό λαό και ιδιαίτερα για εμένα, που έχω ζήσει σε αυτόν το χώρο για δεκατέσσερα χρόνια''.

    [09] (K) Λεμεσός - Ρεκόρ Guinness - Ο μεγαλύτερος γύρος

    Τον μεγαλύτερο γύρο στον κόσμο, κατάφερε να κατασκευάσει για δεύτερη φορά μέσα σε 4 χρόνια, ο ιδιοκτήτης εστιατορίων fast food στη Λεμεσό, Sami Eid, διεκδικώντας ξανά μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Guinness.

    [10] (Κ) Επίτροπος Κυπριανού - Εκστρατεία - ''Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο''

    Ο Επίτροπος για την Υγεία και Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού εγκαινίασε σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας την εκστρατεία ''Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο'' που διεξάγεται σε όλα τα κράτη - μέλη και για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε κονδύλι 72 εκατομμυρίων Ευρώ.

    Στην Πλατεία Ελευθερίας στήθηκε μια τεράστια γιγαντιαία φουσκωτή κατασκευή στην οποία αναγράφεται η λέξη ''help'', το κεντρικό δηλαδή σύνθημα της καμπάνιας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 11 June 2005 - 19:49:12 UTC