Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Επαφές
  • [02] (Κ) Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Αμερικανοί βουλευτές - Τύμπου
  • [03] (Κ) Βρετανός Υπατος Αρμοστής - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σεργκέι Λαβρόφ - Εναρξη συνάντησης
  • [07] (Κ) Κλερ Πάλεϊ - Βιβλίο - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώσος ΥΠΕΞ
  • [09] (Κ) Ρωσία - Κύπρος - Εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ
  • [10] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Κύπρος - Τουρκία - Ενδιάμεσο Ψήφισμα
  • [11] (Κ) ΥΠΕΞ - Κύπρου - Ρωσίας - Κυπριακό - Διμερείς σχέσεις
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Ε/κ και τ/κ κόμματα - Κοινό ανακοινωθέν
  • [14] (Κ) Υπουργοί Εξωτερκών Κύπρου - Ρωσίας - Συνομιλίες (2)
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (K) Καρογιάν - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Λαβρόφ
  • [17] (Κ) Κλεάνθους - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Εποικοι
  • [18] (Κ) Καρογιάν - Συναντήσεις στις Βρυξέλλες - Κανονισμοί
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Αύξηση
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ρώσος ΥΠΕΞ
  • [21] (Κ) Τουρκία - Κύπρος - Πέτερινγκ
  • [22] (Κ) Σύνοδος Κορυφής - Προεδρία - Επιτροπή
  • [23] (Κ) EE - Μεταχείριση ζώων - Eρευνα - Κυπριανού
  • [24] (Κ) Υπηρεσίες Υγείας - Ευρωβουλή - Αδάμου
  • [25] (Κ) Υπουργός Μεταφορών Αιγύπτου - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [26] (Κ) Συνάντηση Μπους - Ερντογάν - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Επαφές

    Το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις θα είναι στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Λευκωσία.

    Ο Ρώσος Υπουργός, ο οποίος έφθασε αργά χθες βράδυ στην Κύπρο, θα γίνει δεκτός το πρωί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες και θα υπογράψει συμφωνίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκιεφ Βλόσοβιτς.

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Αμερικανοί βουλευτές - Τύμπου

    Η αντιπροσωπεία των τριών Αμερικανών βουλευτών που μετέβη στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου έλαβε τις δικές της αποφάσεις για το πώς θα ταξιδέψει στην Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν ΜακΚόρμακ, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκειας της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Ο κ. ΜακΚόρμακ ανέφερε πως ''οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την έκκληση του ΓΓ (του ΟΗΕ Κόφι) Ανάν για χαλάρωση της απομόνωσης των Τ/Κ ως ένα βήμα προς μια συνολική διευθέτηση'' στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως ''τα μέλη υπηρεσιών των ΗΠΑ είναι εξουσιοδοτημένα να πετούν στο αεροδρόμιο Ερτζάν''.

    [03] (Κ) Βρετανός Υπατος Αρμοστής - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό

    Η Κύπρος έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει ''κάποιες παραχωρήσεις'' από την Τουρκία, δήλωσε χθες βράδυ ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Λιν Πάρκερ, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Αγκυρα έχει σήμερα κίνητρο να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης από τη Γαλλία και την Ολλανδία.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης, ο οποίος αναχωρεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Κύπρο ολοκληρώνοντας την εδώ υπηρεσία του, επισήμανε παράλληλα πως η Κύπρος, έχοντας υιοθετήσει την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, θα πρέπει επίσης να δηλώνει ξεκάθαρα ότι, ανεξάρτητα από τα διμερή προβλήματα που έχει με την Αγκυρα, η δέσμευσή της σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παραμένει σταθερή.

    ''Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί την απόλυτη εγγύηση για λύση του Κυπριακού'', είπε απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνεστίασης Ροταριανών Ομίλων στη Λευκωσία, για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας λόγω της αρνητικής ψήφου των Γάλλων και των Ολλανδών επί του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες για συμβιβασμό στο θέμα των δύο κανονισμών (απευθείας εμπόριο και χρηματοδοτικό), η κινητικότητα στο Κυπριακό με τη συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και το αναμενόμενο πόρισμα του ΟΗΕ μετά τις επαφές του Βοηθού ΓΓ του Οργανισμού Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα, προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

    Αλλα θέματα είναι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η ανάμιξη της Κομισιόν στο θέμα της συμφωνίας της κυβέρνησης με την κοινοπραξία ''Ερμής'' για επέκταση των αεροδρομίων, τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, η συνάντηση ΔΗΣΥ - Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, καθώς και η απόφαση του ΔΗΚΟ να μην προχωρήσει σε συγχώνευση με το ΑΔΗΚ.

    H ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σκάνδαλο ολκής το Ενεργειακό Κέντρο'' πως ''σε σκάνδαλο ολκής, με απρόβλεπτες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, εξελίσσεται η υπόθεση της δημιουργίας Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό. Το Υπουργείο Εμπορίου απαλλοτρίωσε σε προκλητικά εξευτελιστικές τιμές την τ/κ γη στην οποία είχαν κτίσει οι Ελληνικές Χημικές Βιομηχανίες, για τη δημιουργία του εν λόγω Κέντρου, το οποίο θα χρησιμοποιείται για αποθήκευση καυσίμων τόσο για τις ανάγκες της ΑΗΚ όσο και των εταιρειών πετρελαιοειδών''. Αλλού αναφέρει πως στον τομέα της υγείας γίνονται ''θανάσιμες ακροβασίες'', αφού με τριάντα κλίνες γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες των δέκα και πλέον χιλιάδων καρκινοπαθών.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Το κράτος δολοφονεί την υγεία'' γράφει ότι ''η εγκληματική αδιαφορία και αλαζονεία ανωτέρων κρατικών λειτουργών με την υποστήριξη του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας, παρεμποδίζουν την αναβάθμιση και τη βελτίωση των ιατρικών κυρίως υπηρεσιών που προς όφελος του Κύπριου ασθενή και κατ' επέκταση του φορολογούμενου''. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Αγκολεμλί είχαν χθες συνάντηση, κατά την οποία συμφώνησαν ότι πρέπει να επιδιωχθεί επανέναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση συμφωνημένης λύσης.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Παραβιάσατε αρχές της ΕΕ'' γράφει ότι ''με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο'' η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί την Κυβέρνηση να μην υπογράψει τη συμφωνία με την κοινοπραξία ''Ερμής'', για επέκταση των αεροδρομίων, μέχρις ότου η Κομισιόν πάρει σαφή θέση για το θέμα. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως χρηματική αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της οικίας της στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, αποζημιώσεις για ηθική βλάβη και δικαστικά έξοδα διεκδικεί από την Τουρκία η Ελληνοκύπρια πρόσφυγας από την Αμμόχωστο Μύρα Ξενίδη Αρέστη. Την υπόθεση Αρέστη κήρυξε παραδεκτή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 6 Απριλίου.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Κρυφό ραντεβού Τζιωνή με Τ/Κ στις Βρυξέλλες'' γράφει ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε τρία μέτωπα. Στις Βρυξέλλες, όπου ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής διαπραγματεύεται με Τ/Κ τους δύο κανονισμούς, στην Ουάσινγκτον όπου σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Πρόεδρο Μπους, ενώ στα Ηνωμένα Εθνη αναμένεται το πόρισμα από τις επαφές Κίραν Πρέντεργκαστ για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ αποφάσισε χθες να βάλει φρένο στη συγχώνευσή του με το ΑΔΗΚ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Τίναξαν στον αέρα μυστικές επαφές'' αναφέρεται στο διάλογο που έγινε στις Βρυξέλλες μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς για συμβιβασμό στο θέμα των δύο κανονισμών. Γράφει ότι η τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν και της Λουξεμβουργιανής προεδρίας για συνδιαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου από Ε/Κ και Τ/Κ με αντάλλαγμα να τεθεί ένα μορατόριουμ στην εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση που είχε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό της στην Ουάσινγκτον και προσθέτει ότι η Κοντολίζα Ράις ικανοποίησε τον Αμπντουλάχ Γκιουλ μόνο για το Κυπριακό αλλά όχι για το Κουρδικό.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Διπλωματικές ζυμώσεις'' γράφει στο κύριο θέμα ότι στον Κόφι Ανάν ανήκει ο λόγος αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό, αφού ο ΓΓ του ΟΗΕ καλείται να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της περιοδείας του Κίραν Πρέντεργκαστ στο τρίγωνο Κύπρος - Ελλάδα - Τουρκία και να αποφασίσει για τι δέον γενέσθαι. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση εξέφρασε χθες ικανοποίηση από τη διαπίστωση του ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ θα πρέπει να παραμείνει ως έχει. Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι αναμφίβολα υπάρχουν στην έκθεση και πρόνοιες που δεν ικανοποιούν.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Η συμφωνία για το αεροδρόμιο αντιμετωπίζει έρευνα'' γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου υποβάθμισε χθες τα δημοσιεύματα ότι οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αναβάθμιση των δύο αεροδρομίων της Κύπρου μπορεί να μπλοκάρουν μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων λίγο πριν την υπογραφή της. Αλλού γράφει ότι στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται στις αγωγές Ε/Κ για περιουσιακά θέματα καθώς και στα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και σημειώνει ότι η προοπτική αύξησης δικαστικών αγωγών για υποθέσεις περιουσίας στην οποιαδήποτε πλευρά εγείρει σοβαρό κίνδυνο στις ανθρώπινες σχέσεις και στη διαδικασία συμφιλίωσης.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Financial Mirror'' γράφει στο κύριο θέμα ότι χθες παρατηρήθηκε μια μαζική κίνηση για τη δημοπρασία χρεογράφων, η πρώτη που έγινε μετά την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ και τη μείωση κατά 0,50% των επιτοκίων. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το Μάιο ο πληθωρισμός στην Κύπρο πάτησε φρένο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας εννιαμηνίας και περιορίστηκε στο 2,45% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Προσθέτει ότι για πρώτη φορά φέτος το Μάιο μειώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ρώσος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Επαφές

    Το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις θα είναι στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Λευκωσία.

    Ο Ρώσος Υπουργός, ο οποίος έφθασε αργά χθες βράδυ στην Κύπρο, θα γίνει δεκτός το πρωί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες και θα υπογράψει συμφωνίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκιεφ Βλόσοβιτς.

    Κανονισμοί ΕΕ για Τ/Κ - Προεδρία - Επιτροπή - Ανεπίσημη συνάντηση

    Προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στο θέμα των κανονισμών της ΕΕ για τους Τ/Κ καταβάλλει η λουξεμβουργιανή προεδρία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή της προεδρίας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της χθες στις Βρυξέλλες έγινε μια ανεπίσημη συνάντηση για ανταλλαγή ιδεών, στην οποία έλαβαν μέρος στελέχη της προεδρίας, του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κυπριακής Δημοκρατίας και «κάποιοι Τουρκοκύπριοι που προσκλήθηκαν σε προσωπικό επίπεδο από την προεδρία».

    Στη συνάντηση αυτή έγινε μια γενικότερη συζήτηση, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της 26ης Απριλίου 2004 για προσέγγιση των δύο κοινοτήτων στο νησί.

    Η ίδια πηγή αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συζήτησης, δηλαδή αν συζητήθηκε το θέμα των δύο κανονισμών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο, δηλαδή του χρηματοδοτικού κανονισμού και του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    Αρνήθηκε επίσης να αποκαλύψει αν σήμερα θα υπάρξει συνέχεια ή αν η προεδρία σχεδιάζει να αναλάβει κάποια συγκεκριμένα πρωτοβουλία μέσα στις επόμενες μέρες.

    Για τη συνάντηση αυτή βρέθηκε στις Βρυξέλλες και ο επικεφαλής του διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής.

    Σύμφωνα με Τούρκους δημοσιογράφους, επικεφαλής της τουρκοκυπριακής ομάδας ήταν ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ Rasit Pertev.

    Βρετανός Υφυπουργός - Αγορά περιουσιών στα κατεχόμενα

    Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντάγκλας Αλεξάντερ δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη συμβουλεύσει τους δυνητικούς αγοραστές περιουσιών στα κατεχόμενα ότι η μη αναγνώριση του ψευδοκράτους και η πιθανότητα μιας μελλοντικής πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο μπορεί να έχουν σημαντικές πρακτικές, οικονομικές και νομικές συνέπειες.

    Σε γραπτή απάντηση του προχθές, στη Βουλή των Κοινοτήτων, προς τον Εργατικό Βουλευτή Αντριου Ντίσμορ, ο οποίος ρώτησε εάν θα αλλάξει η οδηγία στην ιστοσελίδα του βρετανικού ΥΠΕΞ ώστε να συμβουλευθούν οι Βρετανοί να μην αγοράζουν ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, ο κ. Αλεξάντερ ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση ενθαρρύνει σθεναρά του δυνητικούς αγοραστές να αναζητήσουν ανεξάρτητη νομική συμβουλή από ειδικούς.

    ''Επίσης υπογραμμίζουμε τον κίνδυνο οι αγοραστές να αντιμετωπίσουν νομικές διαδικασίες στα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Αλεξάντερ είπε πως η ταξιδιωτική οδηγία αναθεωρείται και τροποποιείται σε τακτά διαστήματα για να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο νησί.

    ''Ωστόσο δεν είναι θέμα της (βρετανικής) κυβέρνησης να παρέμβει σε ιδιωτικές εμπορικές δοσοληψίες'', ανέφερε.

    Καρογιάν - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από τη διαπίστωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ''θα πρέπει να παραμείνει ως έχει, ο χαρακτήρας της το ίδιο, δεδομένου ότι υπήρξαν σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας κάποιες νουθεσίες για να υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση''.

    Προβαίνοντας χθες σε προκαταρκτικά σχόλια για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν είπε πως σε αυτήν ''αναμφίβολα περιέχονται πρόνοιες που δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές, είτε από την πλευρά μας είτε από την τουρκική πλευρά''.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει αλλοιώσει το χαρακτήρα της δύναμης και ''επομένως όλοι θεωρούν πως η τουρκική πλευρά με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την παραμονή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων εκ των πραγμάτων είναι υπόλογη για τη συντήρηση του σημερινού στάτους κβο, το οποίο είναι μια πηγή ανησυχίας, όχι μόνο για τους Ε/Κ αλλά και για τη διεθνή έννομη τάξη'', δήλωσε ο κ. Καρογιάν χαρακτηρίζοντας ως σημαντική αυτήν την εξέλιξη.

    Οπως ανέφερε, πρόκειται για μια από τις τυπικές εκθέσεις που υποβάλλει ο ΓΓ, η οποία εκδόθηκε μόλις το πρωί και η κυβέρνηση επιθυμεί να την αξιολογήσει προτού προβεί σε περαιτέρω παρατηρήσεις και εισηγήσεις στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων να σχολιάσει ''τις μονόπλευρες τοποθετήσεις'' του Κόφι Ανάν στα επιμέρους ζητήματα, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εισέλθει σε αντιπαράθεση με τα ΗΕ.

    Σχολιάζοντας τη θέση που διατυπώνεται στην έκθεση ότι η αύξηση του αριθμού των προσφυγών για το περιουσιακό αποτελεί ''απειλή στις ανθρώπινες σχέσεις'', ο κ. Καρογιάν είπε πως η ε/κ πλευρά δίνει ακριβώς την αντίθετη ερμηνεία.

    ''Θεωρούμε πως το δικαίωμα του καθενός να διεκδικήσει τη δική του περιουσία είναι αναφαίρετο και κατοχυρωμένο από διεθνείς συμβάσεις, διεθνείς συνθήκες και αποτελεί θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου'', δήλωσε ο κ. Καρογιάν, υπογραμμίζοντας πως το ξεπούλημα των ε/κ περιουσιών, χωρίς να τεθούν κάποιοι περιορισμοί ή να τεθεί προς την τουρκική πλευρά πως θα πρέπει να σταματήσει αυτή η παράνομη διαδικασία αναμφίβολα δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα.

    ''Αναμφίβολα, η διεύρυνση αυτής της λογικής οδηγεί στην όξυνση της κατάστασης'', πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά σε επιμέρους παράγραφο ότι δεν υπήρξε ενίσχυση των κατοχικών στρατευμάτων, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ''υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναβαθμίσει κάποιος τον εξοπλισμό του που κατ' ανάγκη να μην σημαίνει αύξηση του αριθμού των τουρκικών στρατευμάτων'', ενώ πρόσθεσε πως με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η κυβέρνηση, υπήρξε αναβάθμιση σε ό,τι αφορά τα οπλικά συστήματα των κατοχικών στρατευμάτων.

    Αναφορικά με την παράγραφο ότι δεν είναι ''ώριμα'' τα πράγματα για να διορίσει κάποιον σε πλήρη απασχόληση για τις καλές του υπηρεσίες, ο κ. Καρογιάν υπογράμμισε πως η έκθεση έχει ολοκληρωθεί πριν τη μετάβαση του απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρέσβη Τάσου Τζιωνή στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις και την περιοδεία του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ στο τρίγωνο Λευκωσία Αθήνα Αγκυρα.

    Ως ενδεικτικό ''των προνοιών που δίνουν το δικαίωμα στην κάθε πλευρά να δίνει τη δική της ερμηνεία'', ο κ. Καρογιάν σημείωσε ενδεικτικά την αναφορά για ''λειψή'' συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υπόθεση της δολοφονίας της οικογένειας του Τ/Κ επιχειρηματία, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος είπε: ''Τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Αντίθετα και οι άνθρωποι της ΟΥΝΦΙΚΥΠ γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει συμβάλει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση διαλεύκανσης του εγκλήματος''.

    Επεσήμανε ακόμη την απουσία αναφοράς - στην πρόνοια για την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους του φιάσκου της παραπληροφόρησης που έλαβε το διεθνές ίδρυμα που κλήθηκε για εκταφές με αποτέλεσμα να γίνουν εκταφές σε λανθασμένο χώρο.

    Καταλήγοντας ο κ. Καρογιάν είπε πως αυτές οι εκθέσεις δεν είναι καλύπτουν όλα τα θέματα και πως στην ολότητά της, η έκθεση θα αξιολογηθεί περαιτέρω.

    Καρογιάν - Τουρκία - Κυπριακό

    Παραδοξότητα, αντιφάσεις και αλλαγή πλεύσης διαπιστώνει η κυπριακή κυβέρνηση στην τουρκική πολιτική στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας πως υπάρχει η αίσθηση πως η τουρκική πλευρά βρίσκεται σε άμυνα αυτήν την περίοδο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς, όπως διατυπώνονται στην επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη προς το ΓΓ του οργανισμού, ο κ. Καρογιάν είπε πως ενώ μέχρι πρότινος σε όλους τους τόνους οι Τούρκοι αξιωματούχοι και η τ/κ πλευρά έλεγαν ότι οι ίδιοι ενδιαφέρονται για επανένωση της Κύπρου το συντομότερο δυνατό ''μετά από τις πρωτοβουλίες που πήρε η πλευρά μας οι οποίες άρχισαν εδώ και μήνες και έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε αλλαγή πλεύσης''.

    Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Καρογιάν, η τουρκική πλευρά ''δίνει ολοένα και περισσότερο την εντύπωση πως επανένωση για αυτούς σημαίνει αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως είχε''.

    ''Δεν σας αποκρύβω ότι η δική μας αίσθηση όπως και η αίσθηση πολλών άλλων παρατηρητών είναι πως η τουρκική πλευρά βρίσκεται σε άμυνα αυτήν την περίοδο γιατί ακριβώς με πολύ μεγάλη προσοχή, πολλή υπομονή η δική μας πλευρά πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τους προηγούμενους μήνες, αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά'', είπε ο κ. Καρογιάν.

    Οσον αφορά το περιεχόμενο της επιστολής ο κ. Καρογιάν είπε πως φανερώνει ξεκάθαρα την προσπάθεια για αναβάθμιση του ψευδοκράτους με συγκεκριμένες ρήτρες που μεταξύ άλλων παραβιάζουν βάναυσα τη συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Καταλήγοντας ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι η ε/κ πλευρά έστω και αν δέχεται καθημερινά προκλήσεις θα παραμείνει προσηλωμένη στη βασική θέση: ''Να προετοιμαστούν κατάλληλα οι διαδικασίες, έτσι που όταν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις να μπορούμε να έχουμε σκόπιμες προσδοκίες πως η νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα να μπορεί να έχει θετική έκβαση''.

    Καρογιάν - Κλόσον - Δημοσίευμα

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε χθες πως δεν υπήρξε διάβημα εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κυπριακή κυβέρνηση σε σχέση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Ο κ. Καρογιάν είχε κληθεί να σχολιάσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Λευκωσία σχετικά με δηλώσεις που έγιναν στην Κύπρο για τη στάση του Αμερικανού Πρεσβευτή κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

    ''Απλώς μέσα στα πλαίσια των συστηματικών επαφών που γίνονται στο Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών τέθηκε στον δικό μας Πρέσβη ότι είναι άδικο αυτό που υφίσταται ο Αμερικανός Πρέσβης, μια προσωπική κριτική και επίθεση από μέρους των κομμάτων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης'' για την παρουσία του στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, εξήγησε ο κ. Καρογιάν.

    Πρόσθεσε ότι εξηγήθηκε η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας πως ''η παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη ήταν μια παρουσία που δημιούργησε αισθήματα αγανάκτησης και ανησυχίας στον κυπριακό λαό'' και στην κυβέρνησή του.

    Επεσήμανε πως υπήρξαν και διαβήματα τόσο για την παράνομη επίσκεψη όσο και για την παρουσία του Πρεσβευτή.

    Επανέλαβε ότι η παράνομη επίσκεψη παραβιάζει και τον αμερικανικό νόμο και η θέση που τέθηκε από τον Πρεσβευτή της Κύπρου ήταν ότι η παρουσία του κ. Κλόσον εκεί πρόσβαλε τον κυπριακό λαό και δημιούργησε αισθήματα αγανάκτησης.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως η προφορική επισήμανση εκ μέρους των ΗΠΑ επιδεινώνει την κατάσταση, φανερώνοντας πως η θέση του κ. Κλόσον ήταν η αμερικανική και όχι η προσωπική του Πρεσβευτή, ο κ. Καρογιάν είπε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τους διπλωμάτες αλλά δεν είναι διατεθειμένη να παραβιάσει και να παραγράψει βασικές θέσεις.

    Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Αμερικανοί βουλευτές - Τύμπου

    Η αντιπροσωπεία των τριών Αμερικανών βουλευτών που μετέβη στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου έλαβε τις δικές της αποφάσεις για το πώς θα ταξιδέψει στην Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν ΜακΚόρμακ, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκειας της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Ο κ. ΜακΚόρμακ ανέφερε πως ''οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την έκκληση του ΓΓ (του ΟΗΕ Κόφι) Ανάν για χαλάρωση της απομόνωσης των Τ/Κ ως ένα βήμα προς μια συνολική διευθέτηση'' στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως ''τα μέλη υπηρεσιών των ΗΠΑ είναι εξουσιοδοτημένα να πετούν στο αεροδρόμιο Ερτζάν''.

    ''Ατομα πολλών εθνικοτήτων πετούν προς και από εκείνο το αεροδρόμιο κάθε μέρα'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον είχε μεταβεί στο παράνομο αεροδρόμιο για να παραλάβει τους τρεις βουλευτές, ο κ. ΜακΚόρμακ απάντησε αρνητικά.

    Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Ροταριανοί - Ομιλία

    Η Κύπρος έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει ''κάποιες παραχωρήσεις'' από την Τουρκία, δήλωσε χθες βράδυ ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Λιν Πάρκερ, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Αγκυρα έχει σήμερα κίνητρο να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης από τη Γαλλία και την Ολλανδία.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης, ο οποίος αναχωρεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Κύπρο ολοκληρώνοντας την εδώ υπηρεσία του, επισήμανε παράλληλα πως η Κύπρος, έχοντας υιοθετήσει την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, θα πρέπει επίσης να δηλώνει ξεκάθαρα ότι, ανεξάρτητα από τα διμερή προβλήματα που έχει με την Αγκυρα, η δέσμευσή της σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παραμένει σταθερή.

    ''Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί την απόλυτη εγγύηση για λύση του Κυπριακού'', είπε απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνεστίασης Ροταριανών Ομίλων στη Λευκωσία, για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας λόγω της αρνητικής ψήφου των Γάλλων και των Ολλανδών επί του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σεργκέι Λαβρόφ - Εναρξη συνάντησης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντάται στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Υπουργό Εξωτερκών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έφθασε ψες στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

    [07] (Κ) Κλερ Πάλεϊ - Βιβλίο - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κυπριακό, έπρεπε να ακούσουν την πραγματικότητα για όσα συνέβησαν κατά την τελευταία προσπάθεια των ΗΕ για διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η συνταγματολόγος δρ Κλερ Πάλεϊ, σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως αυτός ήταν ο στόχος του βιβλίου της ''An International Relations Debacle'', που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

    Το βιβλίο, 354 σελίδων, καταγράφει λεπτομερώς με επεξηγηματικά σημειώματα όσα συνέβησαν από το 1999 μέχρι το 2004, με ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία των συνομιλιών πριν και μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ δίνει τη δική της εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό, επισημαίνοντας πως η Αγκυρα θα πρέπει να κατανοήσει ότι η διευθέτηση του προβλήματος είναι προς όφελός της.

    Η κ. Πάλεϊ ασχολείται με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, συγκρίνει τις διαδοχικές εκδοχές του σχεδίου Ανάν και εκφράζει την άποψη ότι επιστροφή στο σχέδιο Ανάν ΙΙ, ως βάση για διαπραγμάτευση, ενδεχομένως να είναι η πιο πρακτική προσέγγιση στο παρόν στάδιο για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στο σταθερό πλαίσιο ουσιαστικών αρχών.

    ''Η διεθνής κοινότητα είχε γοητευθεί από την άποψη που τα ΗΕ παρουσίασαν αναφορικά με τα διαμειφθέντα στις συνομιλίες. Η πραγματική εικόνα πρέπει να δοθεί και πρέπει να βρίσκεται ενώπιον αυτών που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, γιατί ενόσω πιστεύουν πως η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί λύση, δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε κίνητρο για επανέναρξη διαπραγματεύσεων'', δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η δρ Πάλεϊ.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώσος ΥΠΕΞ

    Γύρω στη μιάμιση ώρα διάρκεσαν οι συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [09] (Κ) Ρωσία - Κύπρος - Εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ

    Στόχος της επίσκεψης στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είναι η συνέχιση του διαλόγου με την κυπριακή πλευρά για ένα ευρύ κύκλο διμερών και διεθνών θεμάτων, περιλαμβανομένου και του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Γιακοβένκο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την επίσκεψη Λαβρόφ, ο οποίος άρχισε σήμερα τις επαφές του στο νησί.

    Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε πως Μόσχα και Λευκωσία βρίσκονται πολύ κοντά σε ό,τι αφορά διεθνή θέματα όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και η ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου, προσθέτοντας πως οι διμερείς σχέσεις δεν αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε πολιτικά προβλήματα και αναπτύσσονται σε ένα κλίμα αναλλοίωτης φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας.

    [10] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Κύπρος - Τουρκία - Ενδιάμεσο Ψήφισμα

    Η κυπριακή κυβέρνηση καλωσορίζει τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να υιοθετήσει το πρώτο, καταδικαστικό για την Τουρκία, Ενδιάμεσο Ψήφισμα αναφορικά με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας που επιδόθηκε στις 10 Μαΐου 2001.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι το Ενδιάμεσο αυτό Ψήφισμα είναι το πρώτο ιστορικά Ψήφισμα που υιοθετείται από την Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε Διακρατική υπόθεση και η υιοθέτησή του αποδεικνύει τη δέσμευση και τη συλλογική βούληση των κυβερνήσεων της Ευρώπης να προασπιστούν και να υπερασπισθούν το κράτος δικαίου και την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

    Το Ενδιάμεσο Ψήφισμα της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας:

    - Καλεί την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειές της με στόχο την πλήρη και ολοκληρωτική εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου,

    - Καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει ότι η συνεισφορά της στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για του Αγνοούμενους στην Κύπρο θα διευκολύνει την επίτευξη πραγματικών και πειστικών αποτελεσμάτων,

    - Υπενθυμίζει ότι οι εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο δεν είναι επαρκής για την διεξαγωγή αποτελεσματικών ερευνών προς διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και θεωρεί ότι πέραν της συνεισφοράς της Τουρκίας στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για του Αγνοούμενους στην Κύπρο, η Τουρκία έχει υποχρέωση να λάβει άλλα μέτρα για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων,

    - Ζητεί από την Τουρκία να λάβει η ίδια τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό αποτελεσματικές έρευνες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη πραγματικών αποτελεσμάτων στο θέμα αυτό,

    - Εκφράζει ανησυχία για το ότι οι πρώτες εκταφές που πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα δεν απέφεραν πραγματικά αποτελέσματα,

    - Καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει ότι θα παρέχεται αποτελεσματική προστασία έναντι της αυθαίρετης λογοκρισίας σχολικών βιβλίων και άλλης σχολικής ύλης που προορίζεται για τους μαθητές των σχολείων στο Ριζοκάρπασο,

    - Καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει τη σταθερή και συνεχή λειτουργία σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα κατεχόμενα το οποίο να αποτελείται από τις έξι και όχι μόνο τις τρεις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

    - Καλεί την Τουρκία να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με τους λόγους απόρριψης του τελευταίου αιτήματος της Κυπριακής Κυβέρνησης για τον διορισμό δεύτερου ιερέα στα κατεχόμενα.

    Το κυπριακό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το Ενδιάμεσο Ψήφισμα της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης επαναβεβαιώνει, πέραν πάσης αμφιβολίας, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, με την οποία η Τουρκία κρίθηκε υπεύθυνη και υπόλογη για σειρά παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών όπως, μεταξύ άλλων, της ελευθερίας της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος στην ελευθερία και ασφάλεια, του δικαιώματος στην παιδεία, του δικαιώματος στην ειρηνική απόλαυση της περιουσίας των Ε/Κ εκτοπισθέντων, του δικαιώματος του σεβασμού της προσωπικής και οικογενειακής ζωής και κατοικίας και της απαγόρευσης της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.

    Με το Ψήφισμα αυτό, το οποίο υιοθετήθηκε μετά την επίμονη άρνηση της Τουρκίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια να εκτελέσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, το Συμβούλιο της Ευρώπης "στέλνει το μήνυμα στην Τουρκία ότι η μη εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου του Στρασβούργου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από καμία χώρα", προσθέτει η ανακοίνωση.

    Η υιοθέτηση του Ενδιάμεσου Ψηφίσματος, συνεχίζει το ΥΠΕΞ, αποτελεί αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Εξωτερικών, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, των Διπλωματικών Αποστολών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό και της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμεί επίσης να ευχαριστήσει θερμά το νομικό σύμβουλό της, Λόρδο Lester, για την πολύτιμη συνεισφορά του στις προσπάθειες μας για την υιοθέτηση του Ενδιάμεσου Ψηφίσματος.

    [11] (Κ) ΥΠΕΞ - Κύπρου - Ρωσίας - Κυπριακό - Διμερείς σχέσεις

    Η Ρωσία επαναβεβαίωσε σήμερα την πάγια θέση της ότι η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και όχι να επιβληθεί από έξω.

    Η ρωσική στάση διατυπώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις σήμερα στη Λευκωσία, αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Ο κ. Λαβρόφ είπε πως η Μόσχα υποστηρίζει την επαναδραστηριοποίηση της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και ελπίζει στην επανένραξη των διαπραγματεύσεων για λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις θέσεις της Κύπρου, διαδραματίζοντας πιο σοβαρό ρόλο στις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως και τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ιακώβου και Λαβρόφ συμφώνησαν για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 08/06/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 08/06/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5727               0,5761
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4642               0,4669
    Λίρα Αγγλίας              0,8527               0,8578
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 08/06/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 08/06/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4342            0,4376
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3568            0,3596
    Δολάριο Καναδά                  0,3720            0,3749
    Κορώνα Δανίας                   0,0769            0,0775
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0723            0,0728
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0625            0,0630
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3733            0,3762
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [13] (Κ) Ε/κ και τ/κ κόμματα - Κοινό ανακοινωθέν

    Το θέμα των εποίκων ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που είχαν στο Λήδρα Πάλας τα ε/κ και τ/κ πολιτικά κόμματα.

    ''Τα κόμματα αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα των - σε εισαγωγικά - εποίκων στο νησί και αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συζήτηση σε αυτό το ευαίσθητο θέμα'', ανέφερε ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας στην Κύπρο Γιαν Βάρσο, διαβάζοντας το σχετικό κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

    Το ανακοινωθέν προσθέτει πως ''συμφωνήθηκε πως οι Ε/Κ θα καταθέσουν επίσης στοιχεία για τον πληθυσμό''.

    Εξάλλου, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, οι ηγέτες ή εκπρόσωποι των κομμάτων χαιρέτισαν την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί μια ειδική δικοινοτική συνάντηση για να συναντήσουν τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Εντουαρντ Κούκαν στο Λήδρα Πάλας στις 24 Ιουνίου, στις 1130 το πρωί.

    [14] (Κ) Υπουργοί Εξωτερκών Κύπρου - Ρωσίας - Συνομιλίες (2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, τόνισε πως η λύση στο Κυπριακό δεν πρέπει να επιβληθεί έξωθεν αλλά να προέλθει από τις δύο πλευρές στο νησί.

    Σε δηλώσεις στη Λευκωσία μετά από συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, με τον οποίον υπέγραψε συμφωνίες διμερούς συνεργασίας, είπε επίσης πως η Ρωσία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, παρόλο που δεν προβαίνει επί καθημερινής βάσης σε δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος.

    Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία για ενίσχυση και διεύρυνση των οικονομικο-εμπορικών διμερών σχέσεων.

    Από την πλευρά του ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την επιθυμία της Λευκωσίας όπως η Μόσχα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στις εξελίξεις στο Κυπριακό, αντίστοιχο του ρόλου που διαδραματίζουν άλλα μόνιμα μέλη του Σώματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υποστήριξη της Ρωσίας στην Κύπρο θα συνεχίσει.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ επιβεβαίωσε την πάγια θέση της Ρωσίας ότι η λύση στο πρόβλημα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές στο νησί και να μην επιβληθεί από έξω.

    ''Υποστηρίζουμε την επαναδραστηριοποίηση της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και ελπίζουμε στην επανέναρξη του διαλόγου για διευθέτηση του προβλήματος, στα πλαίσια του ΣΑ που πέρασαν τη δοκιμασία του χρόνου και επιβεβαίωσαν την εγκυρότητά τους,'' τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  739.630,41
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,29     0,67    703.983,06
    FTSE/CySE 20                           404,34     1,35    677.085,37
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.213,44     1,45    658.097,21
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.011,77     0,07      8.537,79
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          986,38    -0,47      6.517,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.205,77     1,41    666.635,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.239,25     1,63    567.558,22
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    964,14    -1,42      3.231,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            947,60    -1,47     57.632,56
    FTSE Med (07/6/2005)                 7.810,03     0,11
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [16] (K) Καρογιάν - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Λαβρόφ

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ επαναναβεβαιώθηκε η θέση αρχών που διαχρονικά ακολουθεί η Ρωσία στο Κυπριακό.

    Ο κ. Καρογιάν είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά την έκθεση του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ''επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά πως η πολιτική αρχών που ακολουθεί η ρωσική κυβέρνηση δεν περιορίζεται μόνο στις τρέχουσες εξελίξεις του Κυπριακού αλλά έχει να κάνει και με το ρόλο της ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας στο ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας''.

    ''Η συνάντηση έγινε σε ένα άριστο κλίμα και επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις ανάμεσα στη ρωσική κυβέρνηση και την κυπριακή κυβέρνηση και η πολιτή αρχών που διαχρονικά ακολουθεί η Ρωσία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό'', πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν.

    [17] (Κ) Κλεάνθους - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Εποικοι

    Το τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς παρουσίασε σήμερα στη διάρκεια της συνάντησης ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι έποικοι που βρίσκονται στην Κύπρο και θα μπορούσαν να την εγκαταλείψουν ανέρχονται στις 11.000.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους είπε ότι οι Τ/Κ προσεγγίζουν το θέμα των εποίκων τεχνικά και το υποβαθμίζουν, αλλά επεσήμανε ότι η συζήτηση και μόνο του θέματος αυτού αποτελεί θετική εξέλιξη.

    [18] (Κ) Καρογιάν - Συναντήσεις στις Βρυξέλλες - Κανονισμοί

    Η τουρκική πλευρά παραβίασε τη συμφωνία και την εμπιστευτικότητα που είχε συμφωνηθεί για τις συναντήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες για το θέμα των κανονισμών της ΕΕ για τους Τ/Κ και προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να σπάσει τον κανόνα της εμπιστευτικότητας που ήταν μια βασική προϋπόθεση που είχε τεθεί από τη λουξεμβουργιανή προεδρία σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες αυτές συναντήσεις.

    Υπογράμμισε πως ''στόχος της τουρκικής πλευράς, όπως είναι ολοφάνερος πλέον, δεν είναι η ανύψωση του οικονομικού επιπέδου των Τ/Κ, δεν είναι η 'άρση της απομόνωσης' των Τ/Κ αλλά είναι μια προσπάθεια συνειδητή να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος και να αποκτήσουν συγκεκριμένα πολιτικά πλεονεκτήματα''.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Αύξηση

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε σήμερα η χρηματαγορά, ωθούμενη από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 1,41% και έκλεισε στις 1.205,77 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 85,29 μονάδες, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,67%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 739 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 60,7% του τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 1,35% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 404,34 μονάδες.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ρώσος ΥΠΕΞ

    Την ετοιμότητα της Ρωσίας, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να εμπλέκεται ενεργά στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού και να παράσχει στην Κυπριακή Δημοκρατία οποιαδήποτε βοήθεια θα ήθελε, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση του σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Αυτό ανέφερε, ύστερα από τη συνάντηση, διάρκειας μιας περίπου ώρας, ο κ. Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι οι θέσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τώρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό είναι θέσεις ''συνεπείς και διαχρονικές''.

    [21] (Κ) Τουρκία - Κύπρος - Πέτερινγκ

    Yπέρ μιας προνομιακής σχέσης με την Τουρκία, αντί της ένταξης, τάχθηκε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (η μεγαλύτερη σε αριθμό εδρών πολιτική ομάδα), Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ.

    Για τις μελλοντικές διευρύνσεις, ο κ. Πέτερινγκ είπε ότι οι επόμενες εκθέσεις προόδου για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα πρέπει να περιγράψουν την κατάσταση στις χώρες αυτές ως έχει.

    [22] (Κ) Σύνοδος Κορυφής - Προεδρία - Επιτροπή

    Η διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης και η οριστικοποίηση μιας πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της Κοινότητας, θα είναι τα δύο βασικά θέματα επί των οποίων θα πρέπει να αποφανθεί η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών (16-17 Ιουνίου), δήλωσε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής, ο εκπρόσωπος της λουξεμβουργιανής προεδρίας, Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Νίκολας Σμιτ.

    Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο κ. Σμιτ υπογράμμισε ότι η απόρριψή του στη Γαλλία και την Ολλανδία προκάλεσε σε πολλούς απογοήτευση. Όμως, όπως είπε, οφείλουμε να σεβαστούμε τη δημοκρατική επιλογή μιας αναμφισβήτητης πλειοψηφίας των Γάλλων και των Ολλανδών. Παράλληλα, συνέχισε, θα πρέπει να σεβαστούμε και τη δημοκρατική επιλογή των χωρών που επικύρωσαν το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    [23] (Κ) EE - Μεταχείριση ζώων - Eρευνα - Κυπριανού

    Οι ευρωπαίοι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω για τρόφιμα που παράγονται με γνώμονα την καλή μεταχείριση των ζώων, επιθυμούν όμως τα προϊόντα αυτά να αναγνωρίζονται ευκολότερα.

    Αυτό προκύπτει από την έρευνα «Ευρωβαρόμετρο» που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα στην Ευρωβουλή, από τον αρμόδιο για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού.

    [24] (Κ) Υπηρεσίες Υγείας - Ευρωβουλή - Αδάμου

    Οι υπηρεσίες υγείας δεν μπορούν να συγκριθούν με αγαθά που προσφέρονται προς πώληση, ανέφερε ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, στη διάρκεια συζήτησης για την κινητικότητα των ασθενών και τις μελλοντικές εξελίξεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ως σκιώδης εισηγητής για την πολιτική ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς/ Πράσινης Βόρειας Αριστεράς, ο κ. Αδάμου συνεχάρη τον συνάδελφο του και εισηγητή της Έκθεσης, John Bowis, για την πρωτοβουλία του και υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη μια πρόταση δράσης για την κινητικότητα των ασθενών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα λαμβάνει υπόψη τα συμπεράσματα της ομάδας υψηλού επιπέδου για τις υπηρεσίες υγείας και την ιατρική περίθαλψη.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εγκρίθηκαν τροπολογίες του κ. Αδάμου, οι οποίες αναφέρονται στην ανάγκη για την δημιουργία μιας συνεκτικής πολιτικής όσον αφορά την κινητικότητα των ασθενών. Ζητούν επίσης από την Επιτροπή χρονοδιάγραμμα άμεσης δράσης, αναγνωρίζουν ότι η ηλεκτρονική υγεία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας και της πρόσβασης στις υγειονομικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα κρούουν τον κώδωνα κινδύνου όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών και την αναγκαιότητα να διασαφηνιστεί η κατάσταση στις διασυνοριακές περιοχές.

    Σύμφωνα με την Κύπριο ευρωβουλευτή, η άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σοβαρό θέμα της κινητικότητας των Ευρωπαίων ασθενών είναι σημαντική ως μοχλός πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει πιο ξεκάθαρα μέτρα για το θέμα. Οι Ευρωπαίοι ασθενείς έχουν δικαιώματα που πρέπει και νομοθετικά να προστατεύονται για να μπορούν να έχουν την ανάλογη κοινωνική κάλυψη όπου και αν βρίσκονται, στην Ευρώπη της ελεύθερης διακίνησης, είπε.

    Ο κ. Αδάμου αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης της καθημερινής και ''απλής'' πληροφόρησης των ασθενών όσον αφορά τα δικαιώματα τους όπως επίσης και η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν ομάδες ασθενών όπως οι ηλικιωμένοι, οι αναλφάβητοι και οι συνταξιούχοι.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε επίσης ότι είναι απαραίτητο να διασαφηνιστεί η κατάσταση στις διασυνοριακές περιοχές, οι ασθενείς δηλαδή πρέπει να νοσηλεύονται στα ιδρύματα που βρίσκονται σε όσο το δυνατόν μικρότερη απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες που συνορεύουν μεταξύ τους όπως παραδείγματος χάριν η Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία έχουν αναπτύξει μηχανισμούς στενής συνεργασίας, μηχανισμοί οι οποίοι ξεκινούν από οδικά θέματα και εκτείνονται μέχρι θέματα υγείας.

    Είναι φυσικό, συνέχισε, ορισμένοι πολίτες που διαμένουν σε διασυνοριακές περιοχές να πρέπει να απευθύνονται σε νοσοκομεία γειτονικών χωρών για την υγειονομική τους περίθαλψη, δεδομένου ότι αυτά βρίσκονται σε πλησιέστερη απόσταση στην κατοικία τους από ότι τα κέντρα περίθαλψης της χώρας τους. (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΧΡ)

    [25] (Κ) Υπουργός Μεταφορών Αιγύπτου - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου Δρ Essam Sharaf φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου.

    Κατά την διάρκεια της επίσκεψης οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των δυο Υπουργείων, ενώ θα υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.

    Κατά την εδώ παραμονή του ο Δρ Sharaf θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα.

    [26] (Κ) Συνάντηση Μπους - Ερντογάν - Δηλώσεις

    Η σημερινή συνάντηση στο Λευκό Οίκο μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να πέτυχε την πλήρη άρση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για μιά περίπου ώρα για τις διμερείς τους σχέσεις, τις εξελίξεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Μεσανατολικό, καθώς και το Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 8 June 2005 - 17:49:29 UTC