Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [02] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Αγκυρα - Επαφές
  • [03] (Κ) Παγκόσμια Πορεία Γυναικών - Ε/κ και Τ/κ γυναικείες οργανώσεις
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κηδεία οστών ήρωα Κτωρή Γεωργίου

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λουξεμβούργο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν είναι εύκολο να μιλά κανείς για διορθωτικές κινήσεις στο θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος ιδιαίτερα μάλιστα όταν αρκετές χώρες το έχουν ήδη εγκρίνει και πρόσθεσε πως το Ευρωσύνταγμα είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ έντονα την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι είναι δύσκολο για ορισμένες χώρες που έχουν ήδη εγκρίνει το Ευρωσύνταγμα να εμπλακούν σε νέες διαδικασίες.

    Στο Λουξεμβούργο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μεταβαίνει με πρόσκληση του προεδρεύοντα της ΕΕ, Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούγκεν στα πλαίσια της προετοιμασίας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 16-17 Ιουνίου, 2005.

    Ερωτηθείς εάν στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί το θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία, ο Πρόεδρος απάντησε ότι παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη «είναι φυσικό κάποιες αναφορές να γίνουν. Είναι ένα θέμα «που απασχολεί πολύ έντονα την Ευρωπαϊκή Ενωση», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση στο Λουξεμβούργο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ για την περίοδο 2007 - 2013.

    Είναι γνωστό, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι ο κ. Γιούγκερ «προσπαθεί να βρει μια συμβιβαστική λύση γιατί», όπως εξήγησε, μέχρι τώρα υπάρχουν «σοβαρές διαφωνίες με κίνδυνο να μην εγκριθεί έγκαιρα αυτό το, ας το ονομάσουμε, πλαίσιο οικονομικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2007 - 2013''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δημοσιεύματα τουρκικού Τύπου - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «φανταστικά» τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφορικά με τις προτάσεις που υποτίθεται ότι έχει υποβάλει στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ και πρόσθεσε πως αυτά «δεν είναι πλήρως ορθά» και ότι «περιέχουν πολλές ανακρίβειες».

    Σε δηλώσεις χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως διερωτάται κάποιος εάν τα δημοσιεύματα αυτά δεν γίνονται σκόπιμα ώστε να προκαταλάβουν το κλίμα ή να δημιουργήσουν αντιθέσεις ανάμεσα στους Τ/Κ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ περί προτάσεων ''εκτός του σχεδίου Ανάν'' του Προέδρου Παπαδόπουλου προς τον Σερ Κίραν. Εξέφρασε την ελπίδα «στη συνέχεια ο κ. Ταλάτ να διευκρινίσει κατά πόσον όλες αυτές οι συχνές επιβεβαιώσεις του ότι θέλει σύντομα λύση επανένωσης, στην ουσία σημαίνουν λύση αποδοχής του σχεδίου Ανάν ως έχει».

    Αρα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν ο κ. Ταλάτ μιλά για λύση και επανένωση πρέπει να διευκρινίσει κατά πόσον εννοεί απλώς την επαναφορά του σχεδίου Ανάν και την αποδοχή του, το οποίο όμως (σχέδιο Ανάν) έχουν απορρίψει οι Ελληνοκύπριοι.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η προσπάθεια του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, όπως άλλωστε το έχει δηλώσει και ο ίδιος, είναι «να καταβάλει προσπάθειες για τη δημιουργία πλαισίου» για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Πρόσθεσε ότι «τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες για το τι υποτίθεται πως έχω προτείνει στον κ. Πρέντεργκαστ δεν είναι πλήρως ορθά, περιέχουν πολλές ανακρίβειες και διερωτάται κάποιος εάν δεν είναι σκόπιμα που γίνονται αυτά τα δημοσιεύματα για να προκαταλάβουν το κλίμα ή να δημιουργήσουν αντιθέσεις ανάμεσα στους Τ/Κ και εκείνους οι οποίοι λένε ότι θέλουν λύση».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ταλάτ στις οποίες ουσιαστικά παρουσιάζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως άνθρωπο που δεν θέλει λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως είναι αλήθεια ότι δεν θέλει εκείνη τη λύση του σχεδίου Ανάν και όχι μόνο εγώ αλλά και το 76% των Ε/Κ. ''Δεν είναι τίποτε μυστικό αυτό. Επανειλημμένα είπαμε ότι η λύση του Σχεδίου Ανάν δεν είναι αποδεκτή στον κυπριακό ελληνισμό», συμπλήρωσε.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Δημοσιεύματα τουρκικού Τύπου

    Το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι η ε/κ πλευρά δεν θα πρέπει να ακολουθήσει την τακτική της τουρκικής πλευράς και να συζητήσει δημόσια τη διαρροή προς τα ΜΜΕ των υποτιθέμενων θέσεων που έχει συζητήσει η ε/κ πλευρά με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Οπως δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σ΄ ότι αφορά τις υποτιθέμενες θέσεις της ε/κ πλευράς που έχουν διαρρεύσει, είχε αποφασιστεί μια συσκότιση σε αυτά τα οποία θα διαμείβονται μεταξύ του Σερ Κίραν, των Ε/Κ, των Τ/Κ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    «Λυπούμαστε γιατί κάποιοι δεν άντεξαν σε αυτή τη συμφωνία που είχαμε καταλήξει και αντιθέτως βιάστηκαν να τοποθετηθούν για διάφορα ζητήματα. Η δική μας η άποψη είναι ότι δεν θα έπρεπε να είχαν πράξει αυτό το πράγμα. Θα έπρεπε να σεβαστούν αυτά τα οποία είχαμε συμφωνήσει με τα ΗΕ», επεσήμανε ο κ. Κυπριανού.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δημοσιεύματα τουρκικού Τύπου - Κυπριακό

    Υπάρχει μια προσπάθεια υπονόμευσης από τουρκικής πλευράς της προοπτικής επανέναρξης ενός διαλόγου για λύση του κυπριακού προβλήματος, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Οικολογικό Σχολείο Περνέρα και κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο σχετικά με τις υποτιθέμενες προτάσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου προς τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο κ. Ομήρου είπε πως ''το παραμύθι που μέχρι τώρα λεγόταν ότι δήθεν η δική μας πλευρά δεν λέει τι θέλει, δεν καταθέτει απόψεις και προτάσεις, έχει αλλάξει μέσα σε μερικά μόνο εικοσιτετράωρα''.

    ''Εχουν εγκαταλείψει τώρα τον έωλο ισχυρισμό ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν ξέρει τι θέλει, ότι δεν διατυπώνει με σαφήνεια τα αιτήματα και τις απόψεις της. Τι λένε τώρα;. Λένε ότι αυτά τα οποία η ελληνική κυπριακή πλευρά εκθέτει ως απόψεις, ιδέες, προτάσεις, είναι ακραίες απόψεις, είναι υπερβολικές αξιώσεις, δεν είναι λογικές απαιτήσεις. Αρα η τουρκική δολιότητα δυστυχώς εκφράζεται αυτή την ώρα με αυτού του είδους την προσέγγιση'', πρόσθεσε.

    Συμβούλιο Ασφαλείας - Κύπρος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Στις 9, τις 13 και τις 15 Ιουνίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ασχοληθεί με το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο και την ανανέωση της παραμονής της στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του για τον Ιούνιο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας θα γίνει στις 9 του μηνός (πρωί, ώρα Νέας Υόρκης) ''ιδιαίτερη συνάντηση'' στην οποία θα συμμετάσχουν οι αντιπρόσωποι των χωρών που συνεισφέρουν στρατιωτικά και αστυνομικά αποσπάσματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στη συνέχεια θα γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών.

    Προηγουμένως, και μέχρι τις 7 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν θα πρέπει να παρουσιάσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την έκθεσή του σχετικά με τη λειτουργία της δύναμης το τελευταίο εξάμηνο, στην οποία θα προβεί επίσης σε αξιολόγηση της αναδιοργάνωσης που έχει γίνει στη δομή και την αποστολή της.

    Δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο ο κ. Ανάν θα συμπεριλάβει στην έκθεση αυτή αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα στις επαφές του Βοηθού ΓΓ Κίραν Πρέντεργκαστ με τα μέρη κατά το τελευταίο διάστημα.

    Στις 13 του μηνός, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) σε επίσημη συνεδρία, στην οποία και θα κατατεθεί σχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Δύο ημέρες αργότερα, στις 15 Ιουνίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπεται να έχει το απόγευμα (τοπική ώρα) ανεπίσημες διαβουλεύσεις, μετά τις οποίες αναμένεται να εγκριθεί το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Αθήνα - Μολυβιάτης - Σερ Κίραν - Κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Γεννηματά.

    Ο Σερ Κίραν, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Μολυβιάτη, είπε ότι ο σκοπός της επίσκεψής του στην περιοχή ''είναι να πιάσω τον σφυγμό, να διαμορφώσω καλύτερη εικόνα για το πού βρίσκονται οι δύο πλευρές'' και σημείωσε πως αυτό που διαπίστωσε μέχρι τώρα είναι ότι ''υπάρχει σφυγμός''.

    Επίσης, χαρακτήρισε πολύ καλές τις επαφές που είχε στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι ''η Ελλάδα είναι εξαιρετικός υποστηρικτής της διαδικασίας'' για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Αθήνα - Παπανδρέου - Σερ Κίραν - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χθες ότι ''χωρίς πρωτοβουλίες από την ελληνική πλευρά δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ούτε θα δούμε μια σύντομη λύση του Κυπριακού''.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπεύθυνο για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως ''χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, προγραμματισμός και στόχευση'' και επανέλαβε την ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ ''να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού''.

    Ουάσινγκτον - 16η ετήσια διάσκεψη για την Κύπρο

    Με τη συμμετοχή πέραν των 100 ηγετών της ελληνικής και της κυπριακής κοινότητας των ΗΠΑ και Ελλήνων από όλο τον κόσμο θα πραγματοποιηθεί από τις 15 μέχρι τις 17 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον η 16η ετήσια διάσκεψη για την Κύπρο που διοργανώνουν οι ομογενειακές οργανώσεις ΠΣΕΚΑ, ΣΑΕ, Ενωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο και Εθνική Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων.

    Ανακοίνωση της Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων αναφέρει πως οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη θα συναντήσουν υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι αρμόδιοι για την αμερικανική πολιτική σε ό,τι αφορά την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

    ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Εκθεση 2005 - Διακίνηση - Εκμετάλλευση - Κύπρος

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα ελάχιστα επίπεδα για τον περιορισμό της διακίνησης ατόμων που τυγχάνουν εκμετάλλευσης, αλλά κάνει σημαντικές προσπάθειες για να συμμορφωθεί, αναφέρεται στη φετινή έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη διακίνηση ατόμων για εκμετάλλευσή τους, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Στη φετινή έκθεση η Κύπρος συγκαταλέγεται στη 2η βαθμίδα των χωρών με βάση την αξιολόγηση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες χώρες στον τομέα της διακίνησης και εκμετάλλευσης ατόμων, ενώ πέρσι συγκαταλεγόταν στη βαθμίδα που αφορούσε τις χώρες που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση και που είναι υποδεέστερη από τη 2η βαθμίδα.

    Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά και στα κατεχόμενα (αναφέρονται ως περιοχή που διοικείται από τους Τ/Κ) και αφού σημειώνεται πως και εκεί υπάρχει το πρόβλημα της διακίνησης για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αναφέρεται πως ''οι τ/κ αρχές πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για να ενδυναμώσουν τις προσπάθειες δίωξης και να καταστήσουν πιο αυστηρές τις ποινές για τους ενόχους''.

    Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Gianfranco Fini θα βρίσκεται στην Κύπρο την προσεχή Δευτέρα και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 4.45 το απόγευμα.

    Την ίδια ημέρα στις 5.45 θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 7.15 ο Ιταλός Υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Παπαδοπούλου - Λισσαβόνα

    Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης και το μέλος της αντιπροσωπείας βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου, μεταβαίνουν αύριο στη Λισσαβόνα για να συμμετάσχουν στις συνεδρίες του Προεδρείου και της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ, που θα πραγματοποιηθούν στις 6 Ιουνίου 2005.

    Η κ. Παπαδοπούλου, υπό την ιδιότητα της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων της ΚΣΣΕ, θα συμμετάσχει τόσο στη συνεδρία του Προεδρείου όσο και της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Αμπντουλάχ Γκιουλ - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Η ε/κ πλευρά δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα γραπτώς τις θέσεις της στην τουρκική πλευρά αναφορικά με τις αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Σε δηλώσεις, που μεταδόθηκαν από το CNN Turk, στο αεροδρόμιο ''Εσένμπογα'' της Αγκυρας πριν αναχωρήσει για την Αυστρία, ο κ. Γκιουλ είπε ότι η στάση της ε/κ πλευράς δεν έχει αλλάξει.

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - ''Εμπάργκο'' - Αρίντς

    Την άποψη ότι η άρση των λεγόμενων εμπάργκο κατά της τ/κ κοινότητας αποτελεί πλέον μια από τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε χθες στην Αγκυρα ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Ταλάτ, ο οποίος παρακάθησε προχθές βράδυ σε σύσκεψη για το Κυπριακό με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς.

    Απεβίωσε ο Παναγιώτης Τουμαζής

    Ο πρώην Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων Παναγιώτης Τουμαζής, από την Αμμόχωστο, απεβίωσε χθες σε ηλικία 93 ετών. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 1200 από την εκκλησία Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό.

    Ο Παναγιώτης Τουμαζής γεννήθηκε στον Αγιο Μέμνονα Αμμοχώστου το 1912. Ηταν νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στη συνέχεια φοίτησε στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

    Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου ''Ανόρθωσις'' Αμμοχώστου και ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης και Προόδου Αμμοχώστου.

    Από το 1960 - 1970 διετέλεσε βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ρπιτροπής Προϋπολογισμού. Τον Ιούλιο 1970 διορίστηκε Υπουργός Γεωργίας, θέση την οποίαν υπηρέτησε μέχρι τον Ιούλιο του 1972. Ηταν διευθυντής μεγάλης οικοδομικής επιχείρησης.

    ΑΜΚΕ - Κύπρος - Μετάλλια

    Πέντε χρυσά, τρία αργυρά και δύο χάλκινα ήταν ο απολογισμός για την Κύπρο στη χθεσινή ημέρα των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης, που πραγματοποιούνται στην Ανδόρα.

    Μετά και το πέρας της χθεσινής ημέρας, η Κύπρος προηγείται στον πίνακα μεταλλίων με 27 χρυσά, 21 αργυρά και 16 χάλκινα, έναντι των 22 χρυσών, 16 αργυρών και 20 χάλκινων της Ισλανδίας.

    Συγκεκριμένα, τα χρυσά μετάλλια για την Κύπρο προήρθαν από την κολύμβηση με την ομάδα 4Χ100 Ανδρών, στο Σκητ με τον Αντωνάκη Ανδρέου, στην Καλαθόσφαιρα Ανδρών, στο Τάε Κβο Ντο με τον Χρίστο Καραολή στα 68 κιλά και την Αννα Δημητρίου στα 49 κιλά.

    Τα αργυρά μετάλλια κέρδισαν ο Ανδρέας Χάσικος στο Σκητ, ο Χρήστος Πηλαβάκης στο Τάε Κβο Ντο στα 80 κιλά και η Σοφία Μιχαηλίδου επίσης στο Τάε Κβο Ντο στα 67 κιλά.

    Τα δύο χάλκινα κέρδισαν η ομάδα της κολύμβησης 4Χ100 ελεύθερο γυναικών και ο Στέφανος Θεοδότου στο διπλό τραπ με 116-43-159 ολική βαθμολογία.

    Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές

    Μικρές ζημιές, για τρίτη κατά σειρά συνάντηση, σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,13%, κλείνοντας στις 1.190,75 μονάδες. Μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,19% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,84 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 263.000 λιρών.

    Αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,07% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 399,6 μονάδες.

    [02] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Αγκυρα - Επαφές

    Επαφές με την τουρκική κυβέρνηση στην Αγκυρα αρχίζει σήμερα ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Η Αγκυρα είναι ο τρίτος σταθμός του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιεί στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

    [03] (Κ) Παγκόσμια Πορεία Γυναικών - Ε/κ και Τ/κ γυναικείες οργανώσεις

    Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών περιέλαβε στη Διακήρυξή της παράγραφο στην οποία εκφράζεται η αλληλεγγύη και στήριξη προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    Σε ανακοίνωση τους, οι ε/κ και τ/κ γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, που συμμετείχαν με κοινή αντιπροσωπεία στην Παγκόσμια Σκυταλοδρομία Αλληλεγγύης ενάντια στη φτώχεια και τη βία, στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών κινητοποιήσεων που έγιναν από την Παγκόσμια Πορεία Γυναικών στη Μασσαλία στις 28 και 29 Μαΐου 2005, αναφέρουν ότι το "Patchwork" που ετοίμασαν οι Γυναίκες της Κύπρου, καλώντας όλες τις γυναίκες να βάλουν τη βελονιά και τη στήριξη τους για την επανένωση και την ειρήνη στην Κύπρο, ενσωματώθηκε πανηγυρικά.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για φανταστικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφορικά με τις προτάσεις που υποτίθεται έχει υποβάλει στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, οι επαφές του Σερ Κίραν στην Αθήνα, η επίσκεψη στην Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και οι δηλώσεις για το Κυπριακό του Ειδικού Αντιπρόσωπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό Λεονίτ Αμπράμοφ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η επικείμενη συμφωνία κυβέρνησης και κοινοπραξίας ''Hermes Airports'' για αναβάθμιση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, το περιεχόμενο του πορίσματος της έρευνας για την οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών, η ενδεχόμενη αύξηση κατά 34,3% στην τιμή του νερού και οι παράνομοι Κινέζοι μετανάστες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Το αεροδρόμιο είναι δικό μου'', γράφει ότι με τίτλους ιδιοκτησίας στο χέρι, ο Τουρκοκύπριος Χουσεϊν Χελβατζίογλου μετέβη στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, υποστηρίζοντας ότι η γη πάνω στην οποία κτίστηκε ανήκει στον ίδιο και τον αδελφό του και δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να διεκδικήσει την ακίνητη περιουσία του συνολικής έκτασης 96 σκαλών. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου δημοσιοποίησε στοιχεία με τα ονόματα συγκεκριμένων εταιρειών που κτίζουν ξενοδοχεία στην κατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου.

    ''Η Μάχη'' στην κύρια της είδηση με τίτλο ''Σκληραίνουν τη στάση τους'', γράφει ότι σε κρίσιμη περίοδο εκτιμάται ότι διέρχεται το Κυπριακό μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη με τους Τούρκους να προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αδιάλλακτη στάση τους, εμφανίζοντας την ε/κ πλευρά ως απαράδεκτα απαιτητική. Αλλού γράφει ότι καταπελτική είναι η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Κύπρο, καθώς αναφέρει ότι η Κύπρος αποτελεί μια χώρα προορισμό για γυναίκες από την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό του θέμα με τίτλο ''Προσγείωσαν την ποιότητα'', αναφέρεται σε στοιχεία που κατέχει η εφημερίδα και γράφει ότι πέρα από την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ του κράτους από τη συμφωνία με την κοινοπραξία ''Hermes Airports'', πλήττεται και η ποιότητα των αεροδρομίων και κατ' επέκταση το επίπεδο εξυπηρέτησης των επιβατών. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη Τρίτη φθάνει στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, η χώρα του οποίου διεκδικεί ρόλο στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Αύξηση 34,3% στην τιμή του νερού'', γράφει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ετοίμασε κανονισμούς που προβλέπουν αύξηση κατά 34,3% της τιμής του νερού που πωλεί το Τμήμα Υδάτων στα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, τα οποία θα υποχρεωθούν με τη σειρά τους να επιβάλουν ανάλογες αυξήσεις στα τέλη κατανάλωσης. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό Λεονίτ Αμπράμοφ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η πρωτοβουλία για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό θα πρέπει να προέρχεται άμεσα από τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και ότι η αποτυχία των προηγούμενων προσπαθειών ανέβασε τις ευθύνες των μερών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό του θέμα με τίτλο ''Ουδείς φταίει για τη μαύρη τρύπα'', γράφει ότι το πόρισμα της έρευνας για την οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών δεν διαπιστώνει κακές και αδικαιολόγητες αποφάσεις με την υπόθεση ανανέωσης του στόλου της εταιρείας. Αλλού γράφει ότι μετά τους Αμερικανούς βουλευτές που επισκέφθηκαν πρόσφατα τα κατεχόμενα, πολυάριθμη ομάδα επαγγελματικών στελεχών του Κογκρέσου στοχεύει να μεταφέρει τον Αύγουστο στην κατεχόμενη Κύπρο τουρκικές και αμερικανικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από την τουρκική κυβέρνηση.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Υπονομεύουν την προσπάθεια'', γράφει ότι υπονόμευση της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό καταβάλλει η τουρκική πλευρά με την εκτόξευση κατηγοριών κατά της ε/κ πλευράς και με τη δημοσιοποίηση φανταστικών σεναρίων. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε φανταστικά τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφορικά με τις προτάσεις που υποτίθεται έχει υποβάλει στον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ. Αλλού γράφει ότι ο Σερ Κίραν συζήτησε χθες το Κυπριακό στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Γεννηματά.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πού έχουν πάει;'' γράφει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει μερίδιο από την τεράστια τουριστική αγορά της Κίνας φαίνεται να γίνεται μπούμερανγκ, καθώς Κινέζοι μετανάστες έρχονται στο νησί ως τουρίστες αλλά μετά μένουν στην Κύπρο ως παράνομοι μετανάστες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, φέτος πάνω από 600 Κινέζοι που ήρθαν στην Κύπρο ως τουρίστες δεν επέστρεψαν στη χώρα τους. Αλλού γράφει ότι η αεροπορική εταιρεία ''Ηλιος'' επιβεβαίωσε χθες ότι έχει προσεγγιστεί από διοργανωτές ταξιδιών στη Βρετανία, τ/κ συμφερόντων, οι οποίοι ζήτησαν να κρατήσουν θέσεις στις πτήσεις της εταιρείας από και προς Λάρνακα.

    [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κηδεία οστών ήρωα Κτωρή Γεωργίου

    Ο στρατηγικός στόχος για τη λύση του Κυπριακού παραμένει αναλλοίωτος, επεσήμανε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά εργάζεται συστηματικά και αθόρυβα για να δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις που θα παρέχουν τα εχέγγυα για ουσιαστικές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, μέσα στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ένταξη στην ΕΕ.

    Σε ομιλία του σήμερα στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στο Ποτάμι κατά την κηδεία των οστών του έφεδρου του 256 ΤΠ Κτωρή Γεωργίου του Κτωρή, που σκοτώθηκε κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και του οποίου η ταυτοποίηση των λειψάνων έγινε με τη μέθοδο DNA, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ''έχουμε αποδείξει πως είμαστε λογικοί και ρεαλιστές και έτοιμοι για έναν οδυνηρό, αλλά και αξιοπρεπή συμβιβασμό''.

    Πρόσθεσε ότι ''θέλουμε και επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, το συντομότερο δυνατό, γιατί εμείς συνεχίζουμε να είμαστε τα θύματα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και της παραβίασης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 4 June 2005 - 17:49:07 UTC