Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Καραμανλής - Μπους - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό - ΗΕ - Συναντήσεις
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Ναυτιλία - Κυπριακή σημαία - Εξοδος από μαύρη λίστα
  • [06] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Επίσημη επίσκεψη - Ισραήλ
  • [07] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ενας χρόνος στην ΕΕ
  • [08] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακή Ναυτιλία - Εξοδος από ''μαύρη λίστα''
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Καραμανλής - Μπους - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Μείωση 0,5% (1)
  • [12] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Αμερικανικό ΥΠΕΞ
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) ΕΕ - Υγεία - Νεες τεχνολογίες - Κυπριανού - Ρέντινγκ
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [16] (K) ΓΣ Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου - Χριστόφιας - Ομιλίες
  • [17] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Μείωση 0,5% (2)
  • [18] (Κ) Δήμαρχος του Σίτυ του Λονδίνου - Κύπρος - Δηλώσεις
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου - Δηλώσεις
  • [20] (Κ) Προσχώρηση Κύπρου στην ΕΕ - Νομικές προκλήσεις - Συνέδριο
  • [21] (Κ) Νέα Υόρκη - Ολοκλήρωση συνάντησης για Κυπριακό
  • [22] (Κ) ΕΕ - Μάρκος Κυπριανού - Λοιμώδεις νόσοι - Συμφωνία
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γενική Συνέλευση ΟΕΒ
  • [24] (Κ) ΗΕ - Ανακοίνωση - Επίσκεψη Πρέντεργκαστ
  • [25] (Κ) ΗΠΑ - Συνάντηση Καραμανλή - Λούγκαρ

  • [01] (K) Καραμανλής - Μπους - Κυπριακό

    Το Κυπριακό, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και της διαφαινόμενης νέας κινητικότητας για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ζήτημα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητήσει σήμερα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα ''Εθνικός Κήρυξ'', ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Χθες, τόσο ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς όσο κι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ χαρακτήρισαν την Ελλάδα «εταίρο» και «σύμμαχο» με τον οποίο οι ΗΠΑ εργάζονται μαζί σε πολλά ζητήματα.

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό - ΗΕ - Συναντήσεις

    Την ελπίδα ότι οι Ελληνοκύπριοι θα ανταποκριθούν στην απαίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να δώσουν με ευκρίνεια, καθαρότητα και οριστικότητα τις ανησυχίες τους για το σχέδιο Ανάν, εξέφρασε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες των ΗΠΑ για τις επαφές που πραγματοποιούνται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε:

    ''Eλπίζουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα ανταποκριθούν στην απαίτηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να δώσουν με ευκρίνεια, καθαρότητα και οριστικότητα τις ανησυχίες τους για το σχέδιο Ανάν''.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές του απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβυ Τάσου Τζιωνή με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρεντεργκαστ για το Κυπριακό, η κατ' αρχήν απόφαση του ΑΚΕΛ να καταψηφίσει τη Συνταγματική Συνθήκη καθώς και το ζήτημα που προέκυψε με τις ελλείψεις φαρμάκων και τις αντιδράσεις πολιτών, ιατρών και ασθενών είναι μερικά από τα θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Προβάλλονται επίσης τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, οι επαφές αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ στη Λευκωσία και η αύξηση του ορίου για τον κατώτατο μισθό.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Καπελώνουν τον Υπουργό Αμυνας'' γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, δήλωσε άγνοια όταν άκουσε την αποκάλυψη του βουλευτή Κώστα Κωνσταντίνου ότι η διαταγή που υπέγραψε για μετάθεση των Διοικητών ΚΕΝ Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου εκτελέστηκε προχθές μόνο για τον πρώτο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Κύπριοι επιχειρηματίες πληρώνουν 2.000 λίρες περισσότερους τόκους για δάνειο 100.000 λιρών από ό,τι οι ανταγωνιστές τους στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Ακύρωσαν μεταθέσεις'' γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών καταγγέλλει τη "σκανδαλώδη" συμπεριφορά κομματικών παραγόντων οι οποίοι λειτουργούν ως παραστρατιωτικό επιτελείο πίσω από την πλάτη του Υπουργού Αμυνας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίμ Αλμούνια σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου και τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό εξέφρασε ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''16 κεφάλαια για τον Ανάν'' γράφει ότι οι απεσταλμένοι του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη Τάσος Τζιωνής και Ανδρέας Μαυρογιάννης έχουν εξουσιοδότηση να παρουσιάσουν τα 16 κεφάλαια επί των οποίων η ε/κ επιδιώκει αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι παρουσιάστηκε νέα διαφωνία του ΑΚΕΛ επί της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, πέραν της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο, η οποία αφορά τα αναπτυξιακά κονδύλια για τον επόμενο χρόνο.

    Η ''Σημερινή'' με τίτλο ''Σε απόγνωση ασθενείς και γιατροί'' γράφει ότι ''στα φαρμακεία επικρατεί πλήρης σύγχυση με τις ελλείψεις, τις τιμές και τα άλυτα προβλήματα που βάζουν σε κίνδυνο ασθενείς ενώ στα νοσοκομεία η αγανάκτηση άγγιξε και τους γιατρούς. Αναφέρει ότι υπάρχουν και καταγγελίες - σοκ για παραλείψεις, έλλειψη συντονισμού και απαράδεκτες καθυστερήσεις. Αλλού γράφει ότι το θερμόμετρο ακούμπησε χθες τους 36 βαθμούς, πέντε με έξι βαθμούς πιο πάνω από το κανονικό και η Λευκωσία θύμιζε τη μεσημεριάτικη ''νέκρα'' του καλοκαιριού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Δίωξη για 'Λευκόνοικο' '' γράφει ότι στην καταχώρηση σε Δικαστήριο ποινικής υπόθεσης εναντίον δυο πρώην αξιωματούχων της χρηματιστηριακής και επενδυτικής εταιρείας ''Λευκόνοικο'' προχώρησε η Αστυνομία μετά από οδηγίες που πήρε από τη Γενική Εισαγγελία. Αλλού γράφει ότι ο κατώτατος μισθός, με αναδρομική ισχύ από τον Απρίλη του 2005, θα ανέλθει στις 362 λίρες από 345 που είναι τώρα και μετά από έξι μήνες εργοδότησης στον ίδιο εργοδότη ο μισθός ανεβαίνει στις 385 λίρες από 367 λίρες που είναι σήμερα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Απόφαση αρχών'' γράφει ότι ''απόφαση αρχών'' θεωρείται για το ΑΚΕΛ η κατ' αρχήν απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να καταψηφίσει τη Συνταγματική Συνθήκη για την ΕΕ, η οποία όπως το ΑΚΕΛ εκτιμά, ''εκφράζει τα συμφέροντα των ολίγων και όχι των πλατιών λαϊκών μαζών''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι στόχος της ε/κ πλευράς είναι η επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Πόσο σοβαρή είναι η κρίση με τα φάρμακα;'' γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Αντρέας Γαβριηλίδης υπερασπίστηκε χθες την κυβερνητική πολιτική για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Αλλού γράφει ότι σύντομα τοποθετούνται στους κυπριακούς δρόμους μηχανές φωτοεπισήμανσης μετά την υπογραφή χθες του συμβολαίου, ύψους 6,5 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπογράφηκε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων και την εταιρεία ''Electromatic Constructions Ltd'' στην οποία έχει κατακυρωθεί η προσφορά.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' στο πρώτο της θέμα με τίτλο ''Θερμό καλωσόρισμα'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έστειλε ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα στους Τ/Κ επιχειρηματίες που συμμετέχουν στη Διεθνή Εκθεση Κύπρου τελώντας χθες τα εγκαίνιά της. Αλλού γράφει ότι ο μόνιμος επιλοχίας του μηχανικού τάγματος Γιώργος Αντωνιάδης, από τη Λευκωσία, τραυματίστηκε χθες το πρωί στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού, στη Λάρνακα όταν εξερράγη μη εκραγέν φωτιστικό βλήμα.

    Η εβδομαδιαία πολιτική και σατιρική εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' γράφει ότι ''ανθελληνική ταινία που στρέφεται ξεκάθαρα εναντίον του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, παραχαράζει και παραποιεί τα ιστορικά γεγονότα και - εμμέσως πλην σαφώς - 'φωτογραφίζει' το νεαρό ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη σαν ψυχρό δολοφόνο και εκτελεστή χρηματοδότησε η Κυπριακή Δημοκρατία και η UNOPS''. Αλλού γράφει ότι Ε/Κ ηθοποιός αναγκάζεται να εργάζεται ως γκαρσόνι σε καζίνο στα κατεχόμενα για να εξοφλήσει χρέη που δημιούργησε εκεί.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Καραμανλής - Μπους - Κυπριακό

    Το Κυπριακό, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και της διαφαινόμενης νέας κινητικότητας για επίλυση του προβλήματος, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ζήτημα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητήσει σήμερα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα ''Εθνικός Κήρυξ''.

    Χθες, τόσο ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς όσο κι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ χαρακτήρισαν την Ελλάδα «εταίρο» και «σύμμαχο» με τον οποίο οι ΗΠΑ εργάζονται μαζί σε πολλά ζητήματα.

    Η συνάντηση Καραμανλή-Μπους θα λάβει χώρα στη 1.15 μ.μ. τοπική ώρα. Θα προηγηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρίτσαρντ Λούγκαρ.

    Αμερικανοί και Ελληνες διπλωμάτες εκιτμούν ότι με τη συνάντηση θα αποδειχθεί το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά κι η αναβαθμισμένη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, καθώς πλέον, το παραδοσιακό «σύμμαχος και φίλη» αντικαταστάθηκε από το «σύμμαχος κι εταίρος».

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ''είναι τόσο καλές οι σχέσεις μας με την Ελλάδα, ώστε αν ο κ. Καραμανλής που ήλθε ως γνωστόν για να παρευρεθεί στην αποφοίτηση του Πανεπιστημίου Ταφτς δεν συναντάτο με τον Πρόεδρο Μπους, θα δημιουργούσε αχρείαστα ερωτηματικά».

    Στη συνάντηση που θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από μισή ώρα, παρουσία και των δύο Υπουργών Εξωτερικών και άλλων στενών συνεργατών των δύο ηγετών, θα καλυφθεί όλο το φάσμα της ελληνοαμερικανικής αντζέντας, που περιλαμβάνει περί τα 16 θέματα.

    Το απόγευμα σήμερα ο κ. Καραμανλής αφού έχει σειρά συνεντεύξεων με δημοσιογράφους, θα αναχωρήσει για τη Βοστόνη.

    Νέα Υόρκη - Συναντήσεις για Κυπριακό

    Ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη η συνάντηση επί της ουσίας του Κυπριακού μεταξύ της κυπριακής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον απεσταλμένο του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβυ Τάσο Τζιωνή, και του Βοηθού Γενικού Γραμματέα για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Η συνάντηση διήρκεσε δυόμισι ώρες και δεν υπήρξε καμία δήλωση από μέρους της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ότι «οι συζητήσεις επί της ουσίας θα συνεχιστούν και αύριο (σήμερα)Παρασκευή».

    ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΟΗΕ - Διαδικασία

    Στόχος και προσπάθεια είναι να καθοριστεί διαπραγματευτικό πλαίσιο και διαπραγματευτική μεθοδολογία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κληθείς χθες να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας στην έδρα του ΟΗΕ Πρέσβυς Τάσος Τζιωνής έχει καταθέσει τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς στους συνομιλητές του.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας Artis Pabriks, υπενθύμισε ότι οι διαβουλεύσεις είναι εμπιστευτικές και δεν μπορούν να δίδονται πληροφορίες, ύστερα από συμφωνία που έγινε με τα Ηνωμένα Εθνη.

    ''Η προσπάθεια είναι να καθοριστεί διαπραγματευτικό πλαίσιο και διαπραγματευτική μεθοδολογία. Αυτή είναι η στόχευση. Εκεί προκύπτουν φυσικά διάφορα θέματα, ερωτήσεις και δίδονται οι κατάλληλες απαντήσεις'', σημείωσε.

    Ανέφερε ότι αυτή η διαβούλευση θα γίνει τουλάχιστον σε δύο μέρη - στη Νέα Υόρκη και στη Λευκωσία.

    Πρόσθεσε ότι ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέτεργκαστ θα επισκεφθεί και την Αγκυρα και την Αθήνα ενώ κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο θα διαβουλευθεί και με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Συνεπώς, σημείωσε, είναι μια σύνθετη διαδικασία. Ο κ. Ιακώβου είπε πως ''δεν μπορούμε να βγάζουμε κανένα συμπέρασμα από τις συνομιλίες οι οποίες έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε μια διαδικασία, η οποία θα φέρει αποτελέσματα''.

    Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε μια αποτελεσματική διαδικασία, είπε.

    Ερωτηθείς πότε αναμένεται η άφιξη του κ. Πρέντεργκαστ, ανέφερε πως ''φαίνεται ότι θα είναι προς το τέλος του μηνός, αρχές Ιουνίου'', σημειώνοντας ότι αυτό ''δεν έχει καμία σημασία''.

    Κληθείς να σχολιάσει αν η αφυπηρέτηση του κ. Πρέτεργκαστ στους επόμενους μήνες θα δυσχεραίνει την όλη διαδικασία, είπε πως ο κ. Πρέντεργκαστ δεν είναι ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ για το Κυπριακό.

    Υπέδειξε πως συνομιλίες, διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν έχουν αρχίσει. ''Η στόχευση είναι γι' αυτή τη σωστή διαδικασία διαπραγμάτευσης και προφανώς κάποιος άλλος θα συνεχίσει, αφού ο κ. Πρέντεργκαστ θα εργαστεί γι' αυτόν τον καθορισμό του διαδικαστικού πλαισίου και της διαδικασίας'', είπε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εγκαίνια Διεθνούς Εκθεσης - Ομιλία

    Το πάγιο αίτημα για ενιαία οικονομία στα πλαίσια της λύσης του Κυπριακού, τόνισε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι μια από τις ουσιαστικές αλλαγές που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά να ενταχθεί στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

    Τελώντας τα εγκαίνια της 30ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τους Τουρκοκύπριους ότι η ε/κ πλευρά παραμένει δεσμευμένη σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα επανενώνει την Κύπρο, θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και θα καθιστά πραγματικότητα τη σταδιακή προσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και την κοινωνική και οικονομική επανένωση.

    Καλωσορίζοντας τους Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες που, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, συμμετέχουν στη Διεθνή Eκθεση Κύπρου ευχήθηκε η συμμετοχή τους, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του κανονισμού για την πράσινη γραμμή, να συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει δεχτεί την αποδέσμευση του ποσού των 259 εκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ για τους Τουρκοκύπριους και πως οι ευθύνες για την κατακράτηση αυτής της βοήθειας βαρύνουν απόλυτα εκείνους που επιμένουν αβάσιμα και αδικαιολόγητα και, καθαρά για πολιτικούς λόγους, στη διασύνδεση αυτού του Κανονισμού με το λεγόμενο «απ' ευθείας» εμπόριο.

    Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως τα εγκαίνια της περσινής Εκθεσης έγιναν λίγες μέρες μετά την ένταξη στην ΕΕ και της φετινής ''λίγες μέρες μετά το δεύτερο σημαντικό ορόσημο, που είναι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ισότιμο μέλος του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ''.

    Επισημαίνοντας ότι η ένταξή μας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών κατέστη δυνατή ως αποτέλεσμα της πειθαρχημένης εφαρμογής του Προγράμματος Σύγκλισης, που η Κυβέρνηση είχε καταρτίσει σε διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, τις συντεχνίες και τις Οργανώσεις των Εργοδοτών, σημείωσε πως η επιτυχής συμμετοχή στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, για δύο τουλάχιστο χρόνια, αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην Οικονομική Νομισματική Ενωση.

    ''Αυτή η συναίνεση και ωριμότητα επέτρεψε στην Κυβέρνηση να υποβάλει με αξιοπιστία το Πρόγραμμα Σύγκλισης στην ΕΕ και να αρχίσει την υλοποίησή του με οικονομική πειθαρχία, συνέπεια και σταθερότητα. Ως αποτέλεσμα, το δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 6.8% που είχαμε κληρονομήσει, τώρα, προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 3%, στο τέλος του 2005, ενώ παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα ικανοποιεί όλους τους άλλους οικονομικούς δείκτες του Μάαστριχ'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση ''γιατί μέσα σε δύο χρόνια διακυβέρνησης έχουμε 'νοικοκυρέψει' τα δημόσια οικονομικά και έχουμε εφαρμόσει ένα φιλόδοξο μεν, αλλά εφικτό Πρόγραμμα Σύγκλισης, χωρίς αποκοπή των κοινωνικών παροχών με τη συναίνεση και βοήθεια όλων των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων''.

    Εκπρόσωπος - Διεθνής Εκθεση - Συμμετοχή Τ/Κ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως είναι ευχάριστο το γεγονός πως στη φετινή Διεθνή Εκθεση Κύπρου συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός Τ/Κ εκθετών.

    ''Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν οι εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί και η συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων'', πράγμα το οποίο, όπως είπε, φαίνεται ότι ακόμη εμποδίζει η τ/κ ηγεσία, με στόχο να επιτύχει την υιοθέτηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

    ''Οι τελευταίοι μάλιστα κανονισμοί που υιοθετήθηκαν από την τ/κ ηγεσία δεν είναι εκείνοι που αναμένονταν για να ενισχυθεί η εμπορική και η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    30η Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Υπουργός Εμπορίου - Ομιλία

    Το γεγονός συμμετοχής Τ/Κ επιχειρηματικών προσδίδει στη φετινή Διεθνή Εκθεση ένα άλλο ελπιδοφόρο χαρακτήρα, αυτό της συνεργασίας και της ειρήνης, ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε ομιλία του στα εγκαίνια της 30ής Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα όπως η επόμενη Διεθνής Έκθεσης πραγματοποιηθεί σε συνθήκες επανένωσης της πατρίδας μας στα πλαίσια μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης και οι Τ/Κ επιχειρηματίες να καταλάβουν ακόμη μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο.

    Προσδοκούμε, πρόσθεσε, να δούμε τους συμπατριώτες μας Τ/Κ και στις εξειδικευμένες εκθέσεις.

    Καλωσορίζοντας τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδας Αναστάσιο Παπαληγούρα, είπε ότι η παρουσία του αποτελεί έκφραση των δεσμών που συνδέουν Κύπρο και Ελλάδα αλλά και της οικονομικής συνεργασίας που οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Εγκάρδιο χαιρετισμό απηύθυνε και στους Τ/Κ επιχειρηματίες, οι οποίοι για πρώτη φορά συμμετέχουν δυναμικά στη Διεθνή Εκθεση Κύπρου, με εκθεσιακό χώρο 1000 τ.μ.

    ''Η παρουσία τους μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων και συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των Κανονισμών της ΕΕ για το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής'', σημείωσε.

    Συνεχάρηκε τον Πρόεδρο του τ/κ Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Salih Tunar και τα μέλη του Επιμελητηρίου για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν και που η πλευρά μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή.

    Είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση, με πολλές πρωτοβουλίες και σωρεία προτάσεων, επιδιώκει την περαιτέρω διεύρυνση του εμπορίου διαμέσου της πράσινης γραμμής.

    ''Εκφράζω την ευχή και την ελπίδα της Κυβέρνησης, όπως έστω και καθυστερημένα, η επιδίωξή μας για αμφίδρομο εμπόριο γίνει αποδεκτή και τεθεί σε εφαρμογή'', πρόσθεσε.

    Ο Υπουργός είπε πως οι εξαγγελίες από την τ/κ ηγεσία μέτρων που περιλαμβάνουν την επιβολή φόρων στα προϊόντα που θα διακινούνται από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα, όχι μόνο δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη του αμφίδρομου εμπορίου αλλά δημιουργεί αισθήματα που δυσχεραίνουν γενικά την εφαρμογή του Κανονισμού της ΕΕ για το εμπόριο διαμέσου της πράσινης γραμμής.

    Εξέφρασε την ελπίδα όπως η τ/κ ηγεσία κάνει δεύτερες σκέψεις, να αφουγκραστεί τη βούληση τόσο των Τ/Κ, όσο και των Ε/Κ για αμφίδρομη συνεργασία και να ακυρώσει τις απαγορευτικές πρόνοιες που εξήγγειλε.

    Είναι πεποίθησή μας, συνέχισε, ότι η ανάπτυξη εμπορικών, οικονομικών και άλλων συνεργασιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος αλληλοκατανόησης και να δημιουργήσει κοινά, απτά, συμφέροντα ανάμεσα στους ανθρώπους των δύο Κοινοτήτων.

    Ελληνας Υπουργός Δικαιοσύνης - 30η Διεθνής Εκθεση - Ομιλία

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαμορφώνει ένα θετικό πλαίσιο, που διευκολύνει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και της διασφάλισης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ανέφερε χθες βράδυ ο Ελληνας Υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας.

    Σε ομιλία του στα εγκαίνια της 30ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι ''η Κύπρος μπορεί να προσβλέπει στο μέλλον με αισιοδοξία, διατηρώντας ακέραιο, άσβεστο το όραμα της επανένωσης, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού''.

    ''Η ελληνική κυβέρνηση'', είπε, ''και ο ελληνικός λαός στο σύνολο του είμαστε κοντά σας, είμαστε μαζί στη μεγάλη αυτή προσπάθεια να δώσουμε στα όνειρα ζωή στο νησί''.

    30η Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Πρόεδρος Αρχής - Ομιλία

    Ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Λώρης Τρύφων διαβεβαίωσε χθες βράδυ τους Τουρκοκύπριους εκθέτες ότι είναι ευπρόσδεκτοι σε όλες τις μελλοντικές εκθέσεις της Αρχής, απολαμβάνοντας και αυτοί όλες τις διευκολύνσεις που δίδονται σε όλους τους εκθέτες.

    Μιλώντας στα εγκαίνια της 30ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Τρύφων είπε ότι ''είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, μέσα στα πλαίσια των διαφόρων συμφωνιών που γίνονται, όπως η συμφωνία της Πράσινης Γραμμής, όλα μέσα σε πνεύμα φιλίας, αμοιβαίας εκτίμησης και αλληλοσεβασμού''.

    Στην ομιλία του ο κ. Τρύφων είπε πως ''όραμα της Αρχής είναι να καταστεί ένα σύγχρονο διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο πολλαπλών χρήσεων, που να μπορεί να οργανώνει μεγάλες διεθνείς και περιφερειακές εκθέσεις και σημαντικά διεθνή και περιφερειακά συνέδρια''.

    Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Επιτρόπου Αλμούνια

    Θέματα που αφορούν το Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2, στον οποίον η Κύπρος εντάχθηκε πρόσφατα, την προετοιμασία της Κύπρου για ένταξη στην ευρωζώνη και τα πολυετή δημοσιονομικά πλαίσια της ΕΕ, και ιδίως το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2007 - 2013, συζήτησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ειδικής μεταχείρισης νησιωτικών κρατών μελών της ΕΕ, λόγω του ότι βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το κέντρο της ΕΕ και αντιμετωπίζουν ειδικές δυσκολίες.

    Υπουργός Οικονομικών - Επίτροπος Αλμούνια - Ευρώ

    Τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου βαίνουν στο σωστό δρόμο, δήλωσε χθες ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος άρχισε στη Λευκωσία σειρά επαφών με στόχο τη σωστή προετοιμασία της Κύπρου για υιοθέτηση του Ευρώ.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο Ισπανός Επίτροπος έδωσε έμφαση στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, καθώς και στην προετοιμασία των αρχών για αποφυγή προβλημάτων με την αλλαγή του νομίσματος.

    Ο κ. Κεραυνός είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η Επιτροπή θα καθοδηγήσει την Κύπρο και θα της προσφέρει την απαραίτητη τεχνική βοήθεια και ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Αλμούνια για την προετοιμασία που άρχισε και θα συνεχίσει η κυβέρνηση τα επόμενα δύο χρόνια για υιοθέτηση του Ευρώ.

    ''Τα οικονομικά αποτελέσματα βαίνουν στη σωστή κατεύθυνση. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει περαιτέρω εδραίωση των δημοσίων οικονομικών για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για υιοθέτηση του Ευρώ το συντομότερο δυνατό'', είπε ο κ. Αλμούνια.

    Ευχήθηκε όπως οι προετοιμασίες που θα γίνουν επιτρέψουν την εισαγωγή του Ευρώ στην Κύπρο, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα με τον πληθωρισμό ή με τις τιμές.

    Επίτροπος Αλμούνια - Ομιλία - Ευρώ - Κύπρος

    Η επιτυχής ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη απαιτεί όχι μόνο υιοθέτηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ αλλά και έγκαιρη πρακτική προετοιμασία, υπογράμμισε χθες ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, σε ομιλία του με θέμα ''Πρακτική προετοιμασία για την υιοθέτηση του Ευρώ στην Κύπρο''.

    Ο κ. Αλμούνια, που άρχισε χθες στη Λευκωσία σειρά επαφών, είπε ότι η εμπειρία από την εισαγωγή του Ευρώ σε χώρες μέλη της Ενωσης κατέδειξε ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή προετοιμασία, σύντομη μετάβαση στο νέο νόμισμα και ψυχολογική προετοιμασία των πολιτών.

    Ο κ. Αλμούνια επεσήμανε επίσης ότι η ένταξη στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ θα βοηθήσει την Κύπρο να διατηρήσει την οικονομική της σταθερότητα και να προετοιμαστεί για ένταξη στην ευρωζώνη.

    ''Είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα σύγκλισης με αποφασιστικότητα. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί το σχετικά ψηλό δημόσιο χρέος'', είπε και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί λεπτομερώς.

    Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της Επιτροπής για επιτυχή υιοθέτηση του Ευρώ, σημειώνοντας ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος της ΕΕ γενικά.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία της σωστής και έγκαιρης πρόβλεψης των πρακτικών επακόλουθων που θα έχει η υιοθέτηση του Ευρώ.

    Οπως είπε, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο του περασμένου Οκτωβρίου, αν και το 72% των Κύπριων ενδιαφέρονται για το θέμα, μόνο το 43% δηλώνει ενημερωμένο.

    ''Ηρθε η ώρα να δημιουργηθεί και να εφαρμοστεί ένα συνολικό πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού'', σημείωσε.

    Για την επιτυχή μετάβαση στο νέο νόμισμα, είπε ότι σύμφωνα με έρευνα το 76% των Κυπρίων έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το Ευρώ και πρόσθεσε ότι πρέπει να μελετηθεί η παράλληλη κυκλοφορία της κυπριακής λίρας και του Ευρώ για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

    Επεσήμανε επίσης ότι ο τραπεζικός και ο οικονομικός τομέας πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι.

    Ο κ. Αλμούνια ανέφερε επίσης ότι έρευνα του Ευρωβαρόμετρου κατέδειξε πως το 72% των Κυπρίων νοιώθουν ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμών στη διάρκεια της αλλαγής του νομίσματος, ενώ το 59% πιστεύει ότι το Ευρώ δεν θα βοηθήσει στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

    ''Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματική πιθανότητα αύξησης των τιμών. Πρέπει να εξασφαλιστούν διαβεβαιώσεις για σταθερότητα στις τιμές'', είπε.

    Αναφορικά με την ψυχολογία του κοινού στην αλλαγή νομίσματος, είπε ότι αυτή η διαδικασία παίρνει χρόνο. Οπως σημείωσε, έρευνες που έγιναν στις χώρες που χρησιμοποιούν το Ευρώ κατέδειξαν ότι ο κόσμος ακόμη υπολογίζει με τα εθνικά νομίσματα που είχαν προηγουμένως, ιδιαίτερα για μεγάλα ποσά.

    Υπουργός Οικονομικών - Επίτροπος Αλμούνια - Διοικητής ΚΤ

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίμ Αλμούνια δήλωσε ότι η κυπριακή οικονομία είναι σε «καλή θέση» με καλά ποσοστά ανάπτυξης, τα οποία βρίσκονται «ξεκάθαρα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στη διακύμανση του πληθωρισμού.

    «Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης του πληθωρισμού για αυτό το χρόνο μπορεί να είναι γύρω στο 2,5%, που είναι περίπου στα όρια των κριτηρίων του Μάαστριχ και γι΄ αυτό έχω ζητήσει από την κυπριακή κυβέρνηση περισσότερη προσοχή στο δείκτη πληθωρισμού», είπε ο κ. Αλμούνια στη διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

    Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κεραυνός τόνισε ότι ο προσανατολισμός της Κύπρου για σύντομη ένταξη της στην Ευρωζώνη θα έχει θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες για δημοσιονομική σταθερότητα, διασφαλίζοντας έτσι «την πολιτική μας δέσμευση» επί του θέματος.

    Ανέφερε επίσης ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη θα βοηθήσει τόσο τις προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού όσο και για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της οικονομίας που θα ακολουθήσουν.

    Ο κ. Αλμούνια είπε ότι σκοπός της επίσκεψης του ήταν να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές την προετοιμασία για ένταξη της κυπριακής λίρας στην ευρωζώνη.

    Εξέφρασε την ανάγκη ενημέρωσης των Κυπρίων σε σχέση με την υιοθέτηση του Ευρώ και σημείωσε ότι τους ερχόμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει με την Κύπρο συμφωνία για τον τρόπο συνεργασίας τους για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Είναι πολύ σημαντικό, συνέχισε, να αποφευχθούν προσπάθειες κερδοσκοπίας.

    Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Αλμούνια είπε ότι το πιο σημαντικό είναι η θέληση των πολιτών και των Αρχών της Κύπρου, προσθέτοντας ότι «εάν μπορούν να λύσουν το πολιτικό πρόβλημα θα το πράξουν, ασχέτως των συνεπειών στα οικονομικά.

    «Αυτό είναι μια πολιτική φιλοδοξία. Εάν ήμουν εδώ και είχα την ευκαιρία να επιλύσω αυτό το πολιτικό πρόβλημα θα το έπραττα, ασχέτως των συνεπειών στα οικονομικά», είπε ο κ. Αλμούνια.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της κυπριακής κυβέρνησης για το 2005 που είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ και σημείωσε ότι αυτό θα είναι ένα βήμα, το οποίο θα ακολουθείται και από άλλα βήματα που συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης, να συνεχιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα μέχρι την επίτευξη του αντικειμενικού στόχου για τοποθέτηση των δημόσιων οικονομικών σε μια ισορροπία.

    Ανέφερε ότι η ένταξη της κυπριακής λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ (ΜΣΙ) είναι ένα από τα τέσσερα κριτήρια του Μάαστριχ που θα πρέπει να πληρούνται για ένταξη στην Ευρωζώνη και σημείωσε ότι η προσοχή της κυπριακής κυβέρνησης είναι να ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2008 και γι΄ αυτό θα πρέπει η Κύπρος να πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχ.

    Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κεραυνός τόνισε ότι ο προσανατολισμός της Κύπρου για σύντομη ένταξη της στην Ευρωζώνη θα έχει θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες για δημοσιονομική σταθερότητα, διασφαλίζοντας έτσι «την πολιτική μας δέσμευση» επί του θέματος.

    Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου-Λετονίας

    Tο Κυπριακό, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για στήριξη των Τουρκοκυπρίων, θέματα κοινού ενδιαφέροντος στην ΕΕ, η Συνθήκη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, οι δημοσιονομικές προοπτικές και άλλα θέματα της Ευρώπης ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον ομόλογό του της Λετονίας Artis Pabrikis.

    Σε δηλώσεις τους οι δύο Υπουργοί ανέφεραν ότι η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη διαβούλευση που είχαν σήμερα γι' αυτά τα θέματα.

    Ο κ. Pabrikis είπε ότι συζήτησαν σε βάθος το θέμα της συνεργασίας των χωρών μελών της ΕΕ καθώς και τη Συνθήκη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, την οποία η χώρα του αναμένεται ότι θα επικυρώσει στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα.

    Ανέφερε επίσης ότι αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στη Λετονία όσο και στην Κύπρο.

    Χριστόφιας - Παπουτσής - Αντιπροσωπεία ΠΑΣΟΚ

    Στόχος της ε/κ πλευράς είναι η επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής είπε ότι τώρα είναι η ώρα για την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Τουρκία να δείξουν ''ισχυρή πολιτική βούληση και πραγματική βούληση προκειμένου να ενθαρρύνουν τις νέες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτυχθούν για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό''.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και ο ρόλος που θέλει να διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ στην κοινή προσπάθεια για προώθηση λύσης στο Κυπριακό.

    Το ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε για την ετοιμότητά του να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι θα τηρηθεί στενή επαφή σε κομματικό, κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό επίπεδο με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι μετέφερε μήνυμα ολόθερμης συμπαράστασης για δημιουργική πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Βουλή - ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ - Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

    Τη δεδηλωμένη θέση τους υπέρ της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης εξέφρασαν χθες οι αντιπρόεδροι του Δημοκρατικού Κόμματος και του ΚΣ ΕΔΕΚ, σχολιάζοντας την κατ' αρχή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για καταψήφιση της Συνθήκης κατά τη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, που όπως αποφασίσθηκε στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου.

    Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης είπε ότι η έγκριση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης είναι δεδηλωμένη, διευκρινίζοντας ότι σίγουρα δεν είναι το ευαγγέλιο της ''Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας'', αλλά αποτελεί την αρχή για τις κοινωνίες της Ευρώπης.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Πιττοκοπίτης διευκρίνισε ότι ουδεμία περίπτωση υπάρχει η αντίθετη τοποθέτηση του ΑΚΕΛ στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης να προκαλέσει προβλήματα στη συγκυβέρνηση.

    Ο αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το Κίνημα τοποθετείται υπέρ της υπερψήφισης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ εγκαινίασε ήδη πορεία ενημέρωσης του λαού που θα συνεχισθεί μέχρι και τη ψήφιση του Ευρωσυντάγματος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε η διενέργεια δημοψηφίσματος για επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης προσκρούει σε άρθρα του Συντάγματος, ενώ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα υπερισχύει σε όλα τα συντάγματα εκτός από τα σημεία τα οποία έχουν καταστεί πρωτογενές κοινοτικό κεκτημένο.

    Ανέφερε ότι αυτό είχε επικρατήσει στην τοποθέτηση της ΕΔΕΚ για απόρριψη του σχεδίου Ανάν, καθώς η λύση που εισηγείτο θα καθίστατο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ και δεν θα υπήρχαν δυνατότητες αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, για να υπάρξουν οι κατάλληλες τροποποίηση ή μετεξελίξεις προς όφελος του κυπριακού λαού.

    Κλεάνθους - COSAC- Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Δηλώσεις

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα από τη λουξεμβουργιανή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εισηγηθεί Κανονισμό τόσο για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων όσο και για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα που να είναι ομόφωνα αποδεκτός.

    Ο κ. Κλεάνθους μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από το Λουξεμβούργο όπου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συμμετείχε στη Σύνοδο της COSAC.

    Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στο Λουξεμβούργο με τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης Νίκολας Σμιτ και με τον Επίτροπο για την διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν, οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα την Κύπρο, ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε την άποψη ότι και οι δύο άνδρες «έδειξαν κατανόηση τόσο για τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα όσο και για την πρόταση της κυβέρνησης για λειτουργία του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου».

    Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι στο περιθώριο της Συνόδου η κυπριακή αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να έχει επαφές και συνομιλίες σχεδόν με όλες τις αντιπροσωπείες με τις οποίες η διατηρούν στενές και φιλικές σχέσεις και ενημέρωσαν για το Κυπριακό και συζήτησαν άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Μεταξύ των αντιπροσωπειών με τις οποίες η κυπριακή αποστολή συναντήθηκε ήταν και η τουρκική.

    Χαρακτήρισε σημαντικές τις συναντήσεις που είχε τόσο με τον κ. Σμιτ όσο και με τον κ. Ρεν.

    Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις επαφές που είχε στο Λουξεμβούργο και ανέφερε ότι «υπάρχει αποφασιστικότητα από πλευράς της λουξεμβουργιανής Προεδρίας της ΕΕ να επαναλάβει την προσπάθεια και να εισηγηθεί Κανονισμό τόσο για την χρηματοδότηση όσο και για το απ' ευθείας εμπόριο (με τα κατεχόμενα) που να είναι ομόφωνα αποδεκτό».

    Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Ιατροδικαστικό εργαστήριο

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) έκανε αποδεκτή εισήγηση της καθηγήτριας Επικεφαλής Εκτελεστικού Συμβούλου και ιδρύτριας του Διεθνούς Εγκληματολογικού/ Ιατροδικαστικού Κέντρου Διερεύνησης Γενοκτονιών (INFORCE) Μάργκαρετ Κοξ για να αποστείλει το Κέντρο -του οποίου προΐσταται- ειδικό ανθρωπολόγο - ιατροδικαστή στην Κύπρο, προκειμένου να συμβουλεύσει τη ΔΕΑ για την εγκατάσταση ανθρωπολογικού - ιατροδικαστικού εργαστηρίου στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός.

    Οπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΑ, συνεκλήθη η 398η συνάντηση της Επιτροπής, με τη συμμετοχή της κ. Κοξ που προσκλήθηκε από τη ΔΕΑ για να παρευρεθεί στην επιθεώρηση τοποθεσιών ταφής και στις δύο πλευρές, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές και αντίπροχθες.

    ''Αξίζει να σημειωθεί'', αναφέρει η ανακοίνωση, ''ότι για πρώτη φορά μεικτή ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων έλαβαν μέρος σε μια επιθεώρηση που έγινε σε ολόκληρο το νησί''.

    Τράπεζα Κύπρου - Οικονομικά αποτελέσματα 2004

    Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου σημείωσε το 2004 κέρδη της τάξης των 38 εκατομμυρίων λιρών, μετά τη φορολογία, έναντι 29 εκατομμυρίων το 2003 ενώ τα οργανικά κέρδη, πριν τις προβλέψεις και πριν τη φορολογία, ανήλθαν σε 140 εκατομμύρια σε σχέση με τα 101 εκατομμύρια του 2003.

    Ο απελθών Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Σόλων Τριανταφυλλίδης σε προχθεσινή διάσκεψη Τύπου ανακοίνωσε ότι ''τα κέρδη του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο του 2005 σε 16 εκατομμύρια λίρες σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 49% έναντι των 11 εκατομμυρίων για το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

    Τα καθαρά έσοδο από τους τόκους αυξήθηκαν από 199 εκατομμύρια λίρες που ήταν το 2003 σε 246 εκατομμύρια λίρες.

    Οπως είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης η αύξηση οφείλεται ''στο αυξημένο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, ως αποτέλεσμα των ενεργειών για περαιτέρω βελτίωση της τιμολόγησης προϊόντων, στη σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του Συγκροτήματος στην Ελλάδα, καθώς και στις εισπράξεις καθυστερημένων οφειλών''.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι μέχρι στιγμής το προσωπικό του Συγκροτήματος στην Κύπρο έχει μειωθεί κατά 84 άτομα και αναμένεται ότι μέχρι τέλος του 2005 θα προκύψουν εξοικονομήσεις ύψους πέντε εκατομμυρίων λιρών.

    Πέραν τούτου, η Τράπεζα Κύπρου και οι υπηρεσίες της προχωρούν σε πλήρη αναδιοργάνωση τόσο σε επίπεδο περιφερειών όσο και σε επίπεδο καταστημάτων, με στόχο να διεισδύσει πιο δυναμικά στον τομέα ιδιωτών εισάγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

    Τράπεζα Κύπρου - Νέος Πρόεδρος ΔΣ ο Βασίλης Ρολόγης

    Ο Βασίλης Ρολόγης είναι ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου σε διαδοχή του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, ο οποίος δήλωσε ότι για λόγους υγείας δεν θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία του Συγκροτήματος, την οποία κατέχει για 17 χρόνια.

    Η εκλογή του κ. Ρολόγη έγινε κατά τη διάρκεια προχθεσινής συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος, κατά την οποία ο Ανδρέας Αρτέμης εξελέγη Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συγκροτήματος.

    Χρηματιστήριο - Πτώση

    Σε πτωτική πορεία επανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τα μικρά κέρδη που κατέγραψε στη προχθεσινή συνάντηση, με το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών να δέχεται πιέσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,86% και έκλεισε στις 1.206,26 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 85,48 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 0,4%. Πενιχρό ήταν σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα των 197 χιλιάδων λιρών.

    Πτώση σε ποσοστό 0,8% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 405,12 μονάδες.

    [05] (Κ) Ναυτιλία - Κυπριακή σημαία - Εξοδος από μαύρη λίστα

    Η κυπριακή Ναυτιλία σημείωσε μεγάλη επιτυχία με την έξοδο της κυπριακής σημαίας από τη "μαύρη λίστα" του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων για τον έλεγχο των Πλοίων (PARIS MoU), στην οποία η χώρα μας συγκαταλεγόταν από εικοσαετίας, ανακοινώθηκε επίσημα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή, που είναι αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση αλλά και της όλης προσπάθειας που καταβάλλεται, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς ναυτιλίας στην κυπριακή σημαία και θα συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου, το οποίο επίσημα πλέον αναδεικνύεται ως διεθνές ποιοτικό νηολόγιο.

    [06] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Επίσημη επίσκεψη - Ισραήλ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αναχωρεί την προσεχή Κυριακή για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, ύστερα από πρόσκληση του Ehud Olmert, Πρώτου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας της χώρας.

    Σκοπός της επίσκεψης του κ. Λιλλήκα είναι η ανασκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, στα πλαίσια των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [07] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ενας χρόνος στην ΕΕ

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε τη δυνατότητα χρηματοδότησης μεγάλων έργων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τα οποία σε διαφορετική περίπτωση ίσως να υλοποιούνταν πολύ αργότερα, ενώ από την 1η Μαΐου του 2004 προσφέρεται στη χώρα μας η ευκαιρία να καταστεί περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο λόγω της εγγύτητας και των παραδοσιακά φιλικών της σχέσεων με χώρες της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόλπου και της Βορείου Αφρικής.

    Με αφορμή την πρώτη επέτειο από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης παραχώρησε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ και είπε ότι η πλήρης ενσωμάτωση της χώρας μας στην ΕΕ ''δημιουργεί μια δυναμική υλοποίησης του προγράμματος της διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, ωστόσο, τα μέτρα σύγκλισης της οικονομίας μας με τους δείκτες της ευρωζώνης βραδύνουν τους ρυθμούς πραγμάτωσης των κυβερνητικών στόχων'' σε θέματα παιδείας και πολιτισμού.

    [08] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακή Ναυτιλία - Εξοδος από ''μαύρη λίστα''

    Ως μια πάρα πολύ σημαντική επιτυχία για την κυπριακή ναυτιλία χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την έξοδο της κυπριακής σημαίας από τη ''μαύρη λίστα'' του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων για τον έλεγχο των Πλοίων (PARIS MoU), στην οποία η Κύπρος συγκαταλεγόταν κατά τα τελευταία 20 χρόνια.

    Αυτό αποτελεί, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη για την κυπριακή ναυτιλία και την ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου και οφείλεται στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον έλεγχο των πλοίων υπό κυπριακή σημαία εκ μέρους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 20/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5752               0,5786
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4552               0,4579
    Λίρα Αγγλίας              0,8368               0,8418
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 20/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 20/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4226            0,4261
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3459            0,3486
    Δολάριο Καναδά                  0,3619            0,3647
    Κορώνα Δανίας                   0,0772            0,0778
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0707            0,0712
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0625            0,0630
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3717            0,3746
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Καραμανλής - Μπους - Κυπριακό

    Εάν συζητηθεί και το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ''οι θέσεις που θα προβληθούν εκ μέρους του Πρωθυπουργού θα είναι εκείνες που εκπροσωπούν τη δική μας πλευρά'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Επανέλαβε ότι η συνεργασία και επαφή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι συνεχής και υπάρχει πλήρης συμφωνίας όσον αφορά τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό.

    [11] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Μείωση 0,5% (1)

    Τη μείωση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κατά 0,50 της εκατοστιαίας μονάδας αποφάσισε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής στη σημερινή πρώτη συνεδρία της μετά την ένταξη της κυπριακής λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ 2).

    Τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), μειώνονται στο 4,75% και 2,75%, αντίστοιχα.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου είπε ότι για τη μείωση των επιτοκίων λήφθηκαν υπόψη, μεταξύ άλλων, η ένταξη της κυπριακής λίρας στο ΜΣΙ 2, η σταθερή πορεία του κυπριακού νομίσματος, το διευρυμένο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ευρωπαϊκών και κυπριακών επιτοκίων, η αισθητή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2004 και η περαιτέρω μείωση που αναμένεται να σημειωθεί το 2005.

    [12] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Αμερικανικό ΥΠΕΞ

    Η προσπάθειά μας για σωστή προετοιμασία της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι συνεχής και εάν τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει και περαιτέρω διαβούλευση κατά τη διάρκεια της πιθανής επίσκεψης του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ τότε και αυτό θα γίνει, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ολοκληρώνονται οι επαφές του στη Νέα Υόρκη ή αν θα συνεχιστούν, σημείωσε πως αυτό ''θα εξαρτηθεί από τη σημερινή συνεδρία που - όπως ξέρετε - θα λάβει χώρα κάποια ώρα κατά το μεσημέρι''.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  356.727,00
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,30    -0,21    334.248,67
    FTSE/CySE 20                           406,40     0,32    266.933,02
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.217,92     0,31    249.355,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.010,37     0,56      8.810,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          989,54    -0,99     31.453,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.210,04     0,31    258.165,86
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.240,81     0,26    167.799,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    952,46     0,24     16.646,81
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            984,83    -0,03     64.564,27
    FTSE Med (19/05/2005)                7.459,85     0,41
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [14] (Κ) ΕΕ - Υγεία - Νεες τεχνολογίες - Κυπριανού - Ρέντινγκ

    Την καλύτερη αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορίας που παρέχουν δυνατότητες στους ασθενείς, βελτιώνουν την υγειονομική περίθαλψη και σώζουν ζωές, ζητούν από τις κυβέρνησης και τον ιδιωτικό τομέα, οι Επίτροποι Μάρκος Κυπριανού (Υγεία και Προστασία Καταναλωτών) και Βιβιάν Ρέντινγκ (Κοινωνία Πληροφόρησης και Μέσα Ενημέρωσης).

    Η παρέμβαση των δύο επιτρόπων έγινε με αφορμή τη διάσκεψη υπουργών υγείας και εμπειρογνωμόνων στις τεχνολογίες της πληροφορίας από ολόκληρη την Ευρώπη, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Tromso της Νορβηγίας στις 23 και 24 Μαΐου. Στη συνάντηση αυτή θα συζητήσουν τρόπους με τους οποίους το δυναμικό του σχεδίου δράσης «eHealth» μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα .

    Η τρίτη αυτή ευρωπαϊκή υπουργική διάσκεψη συνδιοργανώνεται από την Επιτροπή, τη λουξεμβουργιανή προεδρία και τη νορβηγική κυβέρνηση. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης παρουσίαση των καλύτερων πρακτικών στην υγειονομική περίθαλψη από ολόκληρη την Ευρώπη.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη σημερινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν και πάλι το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,31%, κλείνοντας στις 1.210,04 μονάδες. Αντίθετα, μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,21% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,3 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 356.000 λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 32,6% του ημερήσιου τζίρου.

    Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,32% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 406,4 μονάδες.

    [16] (K) ΓΣ Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου - Χριστόφιας - Ομιλίες

    Η πρόσφατη απομάκρυνση της Κυπριακής σημαίας από την μαύρη λίστα του MOU, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Κυπριακή Ναυτιλία, όπως επισημάνθηκε σήμερα στην 16η Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου.

    Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε πως «αυτό για το οποίο μπορεί να επαίρεται το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο, είναι ότι στα 16 χρόνια ύπαρξής του μετατράπηκε σ ένα σημαντικό οργανισμό για τις ναυτιλιακές υποθέσεις του τόπου και αναδείχθηκε σε ένα αξιόπιστο συνομιλητή και συνεργάτη της Κυβέρνησης στα ναυτιλιακά ζητήματα».

    [17] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Μείωση 0,5% (2)

    Σημαντική απόδειξη της εμπιστοσύνης που επιδεικνύεται τόσο σε σχέση με την ισχυρή κυπριακή λίρα όσο και σε σχέση με τη μελλοντική πορεία του κυπριακού νομίσματος χαρακτήρισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής να μειώσει κατά 0,5% τα βασικά επιτόκια της ΚΤ.

    «Με τη μείωση που έχει επέλθει αποδεικνύεται έμπρακτα ότι υιοθετούμε και στην Κύπρο αυτό που μας έστειλε ως μήνυμα η ΕΕ ότι στηρίζει τη δική μας εκτίμηση πως η ισοτιμία της λίρας μας ανταποκρίνεται προς τα βασικά θεμελιακά δεδομένα της οικονομίας μας», επισήμανε ο κ. Χριστοδούλου, ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής.

    [18] (Κ) Δήμαρχος του Σίτυ του Λονδίνου - Κύπρος - Δηλώσεις

    Η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Βρετανίας και της Κύπρου σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, των έργων υποδομής και της εμπορικής ναυτιλίας, θα είναι το αντικείμενο των επαφών του Δημάρχου του Σίτυ του Λονδίνου Μάιλ Σάβορι, κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο στις 21 - 24 Μαΐου.

    Ο Σάβορι, ο οποίος φθάνει στο νησί αύριο το απόγευμα, συνοδευόμενος από ειδικούς συμβούλους και επιχειρηματίες, δήλωσε πως "η Κύπρος παρουσιάζει πολύ καλές προοπτικές στον οικονομικό τομέα, τις οποίες θέλουμε να διερευνήσουμε".

    [19] (Κ) Πρόεδρος Τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου - Δηλώσεις

    Ο κανονισμός για το εμπόριο μέσω της πράσινης γραμμής δεν κατάφερε ούτε να βελτιώσει την οικονομία των κατεχομένων, ούτε να πετύχει την επιθυμητή συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών από τις δύο κοινότητες, υποστήριξε σήμερα ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σαλίχ Τουνάρ.

    Σε δηλώσεις σε διάσκεψη Τύπου στη Λευκωσία για τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών στην 30η Διεθνή Εκθεση Κύπρου, ο κ. Τουνάρ είπε ότι στόχος της συμμετοχής των Τ/Κ επιχειρηματιών είναι να έλθουν πιο κοντά οι επιχειρηματίες των δύο κοινοτήτων, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον για μια λύση αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.

    Στοχεύουμε, είπε ο κ. Τουνάρ, ''να προωθήσουμε τα προϊόντα μας σε ένα περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού και να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    [20] (Κ) Προσχώρηση Κύπρου στην ΕΕ - Νομικές προκλήσεις - Συνέδριο

    Η προσχώρηση της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια έθεσε το μέλλον της πατρίδας και του κυπριακού λαού σε νέες βάσεις, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου σε χαιρετισμό του στο διήμερο συνέδριο με θέμα ''Προσχώρηση στην ΕΕ - Ενα χρόνο μετά: Νομικές Προκλήσεις''.

    Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο ''Χίλτον Παρκ'' της Λευκωσίας, υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Νομοθεσίας Λήδας Κουρσουμπά η οποία προεδρεύει, ενώ το συντονισμό έχει ο Πρόεδρος της Σχολής Οικονομικής Διαχείρισης Κώστας Αποστολίδης.

    [21] (Κ) Νέα Υόρκη - Ολοκλήρωση συνάντησης για Κυπριακό

    Ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη η τελευταία συνάντηση της κυπριακής αντιπροσωπείας, υπό τον απεσταλμένο του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, Τάσο Τζιωνή, στη Νέα Υόρκη, με το Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    [22] (Κ) ΕΕ - Μάρκος Κυπριανού - Λοιμώδεις νόσοι - Συμφωνία

    Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Μάρκος Κυπριανού, εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας σχετικά με την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση εστιών λοιμωδών νόσων.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γενική Συνέλευση ΟΕΒ

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα και να δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα, που θα διευκολύνει και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, διαβεβαιώνοντας πως η εξυγίανση και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

    ''Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι Κύπριοι επιχειρηματίες, με την έμφυτη προσαρμοστικότητα, την ευελιξία και την ευρηματικότητα που τους διακρίνει, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της ΟΕΒ, που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Λευκωσία.

    [24] (Κ) ΗΕ - Ανακοίνωση - Επίσκεψη Πρέντεργκαστ

    Ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου, ανακοίνωσαν σήμερα τα ΗΕ.

    Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται πως ο κ. Πρέντεργκαστ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και με πολιτικούς ηγέτες των δυο κοινοτήτων.

    Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του απεσταλμένου του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη, Τάσου Τζιωνή, με τον κ. Πρέντεργκαστ, σημειώνεται επίσης πως μετά την αναχώρησή του από την Κύπρο ο κ. Πρέντεργκαστ θα μεταβεί στην Αθήνα και την Αγκυρα για διαβουλεύσεις, πριν την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη στις 7 Ιουνίου για να ενημερώσει το ΓΓ του ΟΗΕ.

    Σε σχέση με τις συζητήσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας, υπό τον κ. Τζιωνή, με τον κ. Πρέντεργκαστ, στη Νέα Υόρκη, αναφέρεται πως αυτές ήταν προκαταρκτικές, ανεπίσημες και μη δεσμευτικές και πως κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών η ε/κ αντιπροσωπεία επεξήγησε λεπτομερώς τις απόψεις της ε/κ πλευράς τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία.

    [25] (Κ) ΗΠΑ - Συνάντηση Καραμανλή - Λούγκαρ

    Την επιθυμία της Αθήνας να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρίτσαρντ Λούγκαρ.

    Κατά την 40λεπτη συνάντηση που είχαν στο Κογκρέσο, ο κ. Καραμανλής τόνισε τη σημασία που θα είχε ο υποβοηθητικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια τέτοια προσπάθεια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 20 May 2005 - 17:49:37 UTC