Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Δανεισμός έργων τέχνης Κυπρίων καλλιτεχνών - Κυπριανού

    Ο Κύπριος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα υγείας και προστασίας καταναλωτών, Μάρκος Κυπριανού διοργάνωσε εκδήλωση στο γραφείο του χθες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία του «δανεισμού» έργων τέχνης Κυπρίων καλλιτεχνών για το γραφείο του, από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Πεύκιο Γεωργιάδη.

    Με τη ευκαιρία της εκδήλωσης, ο κ. Κυπριανού προέβη στην εξής δήλωση: «Είμαι ενθουσιασμένος που μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσω, εδώ στις Βρυξέλλες, το ταλέντο ανερχόμενων Κυπρίων καλλιτεχνών. Με αφορμή αυτή την εκδήλωση θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Γεωργιάδη που μας δάνεισε αυτά τα έργα για το υπόλοιπο της θητείας μου στην ΕΕ. Τα έργα αυτά επελέγησαν με γνώμονα το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται εκτός Κύπρου και έτσι δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν σε ένα ευρύτερο, διεθνές κοινό. Σε καθημερινή βάση, οι συνεργάτες μου και εγώ δεχόμαστε επισκέπτες από όλο τον κόσμο και ελπίζω ότι με αυτόν τον τρόπο, κοιτάζοντας τα έργα αυτά που θα βρίσκονται στα γραφεία μας, οι άνθρωποι αυτοί θα γνωρίσουν καλύτερα την σύγχρονη κυπριακή τέχνη».

    Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, οι Επίτροποι Jacques Barot (Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για μεταφορές) Joaquin Almunia (αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα), Joe Borg (αρμόδιος για αλιεία και θαλάσσιες υποθέσεις), Neelie Kroes (αρμόδια για ανταγωνισμό), Σταύρος Δήμας (αρμόδιος για περιβάλλον), ανώτεροι κοινοτικοί λειτουργοί, μέλη διπλωματικών αποστολών, καθώς και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στην ΕΕ, Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου και η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Βέλγιο κα Πόπη Αβραάμ.

    ΔΩΡΕΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝ

    Δέκα έργα τέχνης παραχώρησε ως δωρεά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ο καταξιωμένος ζωγράφος Ανδρέας Καραγιάν. H υπογραφή των συμβολαίων της χορηγίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 17 Μαΐου 2005.

    Σε ένδειξη εκτίμησης για την ευγενή χειρονομία του Ανδρέα Καραγιάν το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποφάσισε όπως τα έργα τέχνης εκτεθούν σε ενιαίο χώρο στο Κτήριο Συγκλήτου Αναστάσιος Γ. Λεβέντης στην Πανεπιστημιούπολη.

    Τα έργα με θέμα «Όμηροι 2000» αποτελούν ενιαίο σύνολο και είναι προσωπογραφίες, οι οποίες παραπέμπουν στην ιστορία της ελληνικής Ανατολής, στην υστεροκλασική και ελληνιστική προσωπογραφία και πρωτίστως στα πορτρέτα του Φαγιούμ, αλλά κάνουν αναφορά σε ένα σύγχρονο προβληματισμό για την εποχή μας.

    Αντλώντας από την ανατολική και δυτική παράδοση ο καλλιτέχνης εστίασε τη δουλειά του στον άνθρωπο και εκπροσώπησε με αυτή την Κύπρο στη Μπιεννάλε Βενετίας του 2001. Δουλεμένα σε λάδι και καμβά τα πορτρέτα αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης υπόστασης, και την ένταση των συναισθημάτων της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καλλιτέχνης «Η σειρά αυτή, εμπνευσμένη από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας αλλά και τον κάθε πόλεμο, απεικονίζει φιγούρες αιχμαλώτων και αισθάνομαι πραγματικά πως το μήνυμα ειρήνης και αξιοπρέπειας που διαχέουν πρέπει να έχει ως κύριο αποδέκτη τη νεολαία του τόπου μας».

    Στο πλαίσιο της χορηγίας το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποφάσισε όπως χορηγείται σε ετήσια βάση, και για διάστημα δέκα ετών, μία επώνυμη υποτροφία «Ανδρέα Καραγιάν εις μνήμην Καρμέλας Καραγιάν» ύψους χιλίων λιρών. Η υποτροφία θα απευθύνεται σε προπτυχιακό φοιτητή ή φοιτήτρια που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ή που έχει διακριθεί για δραστηριότητα ή μελέτη, η οποία αφορά στην τέχνη και τον πολιτισμό.

    Σύμφωνα με τις διαδικασίες αναγνώρισης συνεισφοράς που καθιέρωσε η Εκστρατεία Εξεύρεσης Οικονομικών Πόρων «Πανεπιστήμιο Κύπρου 2010: Διάκριση στην Ευρώπη», η παρούσα δωρεά καθιστά τον καλλιτέχνη «χορηγό» του Πανεπιστημίου Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 18 May 2005 - 19:49:06 UTC