Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ραμάλα - Παλαιστινιακή Αρχή
  • [02] (Κ) ΟΗΕ-Νέα Υόρκη - Κυπριακό-Συναντήσεις Τζιωνή με Πρέντεργκαστ
  • [03] (Κ) Βαρσοβία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Παλαιστινιακά Εδάφη - Ραμάλα - Συνάντηση Ιακώβου με Κορέι
  • [07] (Κ) Νέα Υόρκη - Μπαρόζο - Τουρκία
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Τζιωνής - ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Γλαύκος Κληρίδης
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής Συμβουλίου της Ευρώπης
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Νομοσχέδιο - Τ/Κ
  • [14] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ - Διακήρυξη
  • [15] (Κ) ΣτΕ - ΟΑΣΕ - Κοινή διακήρυξη
  • [16] (Κ) Δήμαρχος του Σίτυ του Λονδίνου - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Πολωνίας - ΓΓ ΣτΕ - Σύνοδος Κορυφής - Συνέντευξη Τύπου
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση - Πενιχρό ενδιαφέρον
  • [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ραμάλα - Επαφές
  • [20] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ - Σχέδιο Δράσης
  • [21] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ Λετονίας - Κύπρος
  • [23] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ραμάλα - Παλαιστινιακή Αρχή

    Το πρόγραμμα βοήθειας που είναι διατεθειμένη η κυπριακή κυβέρνηση να προσφέρει προς τον παλαιστινιακό λαό, καθώς και το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή θα συζητηθούν στη διάρκεια των επαφών που θα έχει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Ο κ. Ιακώβου μεταβαίνει το πρωί στη Ραμάλα από την Ιερουσαλήμ, όπου είχε χθες επαφές, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Αχμέτ Κορέι και τον Πρόεδρο του Νομοθετικού Συμβουλίου Ραουχί Φατούχ.

    [02] (Κ) ΟΗΕ-Νέα Υόρκη - Κυπριακό-Συναντήσεις Τζιωνή με Πρέντεργκαστ

    Συνεχίζονται και σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για δεύτερη ημέρα, οι συναντήσεις του απεσταλμένου του Προέδρου Παπαδόπουλου και Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Πρέσβη Τάσου Τζιωνή με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Κατά τη χθεσινή συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα διαδικασίας σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού.

    [03] (Κ) Βαρσοβία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ

    Για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα ομιλήσει σήμερα στη Βαρσοβία, ενώπιον της Τρίτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα έχει επίσης χωριστή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ Τέρι Ντέιβις.

    Στη Βαρσοβία βρίσκεται από προχθές το βράδυ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, συμμετέχοντας στη Σύνοδο, η οποία άρχισε χθες τις εργασίες της με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τις 46 χώρες - μέλη του ΣτΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, καθώς και πέντε χωρών παρατηρητών και τριών προσκεκλημένων οργανισμών.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι συναντήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Βαρσοβία, με την αναμενόμενη για σήμερα ομιλία του στην Τρίτη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), οι επαφές του απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Πρέσβη Τάσου Τζιωνή στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καθώς και η τιμητική εκδήλωση για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη που οργανώθηκε από το ΔΗΣΥ χθες βράδυ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για τις διαδικασίες ίδρυσης νέου κόμματος στο χώρο του Κέντρου, για το νέο τιμολόγιο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), για τις προσλήψεις και προαγωγές στην Αστυνομία και τα προβλήματα στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Αγριο χαράτσι από την ΑΤΗΚ'' γράφει ότι η πολυδιαφημιζόμενη μείωση των τελών σταθερής τηλεφωνίας που προανήγγειλε η ΑΤΗΚ επισκιάστηκε από το "άγριο χαράτσι" που επέβαλε στα διάφορα τέλη, ενώ και αυτές οι μειώσεις στη σταθερή τηλεφωνία αμφισβητούνται. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ για να τιμήσει τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και γράφει ότι το ρητό ''ουκ ήγετο, αλλά αυτός ήγεν το πλήθος'' που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εμπεριέχει όλο το νόημα γύρω από τη συγκεκριμένη πολιτική φυσιογνωμία.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Κίνδυνος θάνατος τα διυλιστήρια νερού'' γράφει ότι Ολλανδοί επιστήμονες στους οποίους ανατέθηκε, από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η διεξαγωγή έρευνας για την ασφάλεια των τεσσάρων διυλιστηρίων νερού ενημέρωσαν το Τμήμα ότι οι πολίτες που διαμένουν στα όρια του σχεδίου δράσης των διυλιστηρίων διατρέχουν άμεσο κίνδυνο από τυχόν διαρροή χλωρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έστειλε από τη Βαρσοβία προειδοποίηση με νόημα, τονίζοντας ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι επιθυμούν επανέναρξη των συνομιλιών δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες για δημιουργία τετελεσμένων.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Η ώρα του εισαγγελέα'' καλεί το Γενικό Εισαγγελέα να τοποθετηθεί ως προς το εάν παραβίασε ή όχι τη νομοθεσία ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου σε "σοβαρά θέματα διαπλοκής και εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων του" με την εταιρεία της κόρης και της γυναίκας του, που διοργανώνει σεμινάρια για τραπεζικούς υπαλλήλους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου πέρασε στην αντεπίθεση για την υπόθεση με τα σημειώματά του προς τον τέως Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών και έβγαλε ''άσο'' από το μανίκι του αναφέροντας ότι το 2001 προήχθησαν 37 άτομα με βαθμολογία κάτω από τη βάση, δύο με μηδενική βαθμολογία και ένας που δεν παρακάθισε σε εξετάσεις.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Στήνουν σκηνικό για τη νέα διαδικασία'' γράφει ότι ουσιαστικά χτες στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε νέα διαδικασία με τον προεδρικό απεσταλμένο Τάσο Τζιωνή και τους αξιωματούχους του ΟΗΕ να επιχειρούν να στήσουν νέο σκηνικό στο οποίο θα εξελιχθούν οι συνομιλίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία νέου κόμματος στο χώρο του κέντρου είπε ότι το πρόβλήμα που υπάρχει δεν εστιάζεται στο πρόσωπο που θα αναλάβει την ηγεσία του υπό σύσταση κόμματος αλλά στις διαφορές που υπάρχουν στη μορφή που θα έχει η ηγετική πυραμίδα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Ξεκαθάρισμα προθέσεων'', γράφει στο κύριο θέμα πως είναι μακρές και επίπονες οι συναντήσεις του προεδρικού απεσταλμένου Τάσου Τζιωνή στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ότι οι διερευνητικές διαβουλεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν χθες, δεν σηματοδοτούν ακόμα την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι οι προσφυγές στα δικαστήρια Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στο κατοχικό καθεστώς και μπλοκάρουν τις επενδύσεις ξένων στα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Οδηγείται σε ανυποληψία'', ότι θέμα αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έθεσαν χθες στη διάρκεια της 3ης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στη Βαρσοβία αρχηγοί κρατών, ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επικεντρώσει σήμερα την ομιλία του ενώπιον της Συνόδου στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Αλλη είδηση είναι η δίωρη στάση εργασίας που εφάρμοσαν χθες οι 250 περίπου οδηγοί αστικών ταξί στην Πάφο, διαμαρτυρόμενοι για τα πολλά και παράνομα -όπως ισχυρίζονται- προνόμια που έχουν παραχωρηθεί στην Εταιρεία Αστικών Λεωφορείων Πάφου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Το χάος των αεροδρομίων μια γεύση του επερχόμενου θέρους'', γράφει στο κύριο θέμα της πως το ετήσιο θερινό χάος στο αεροδρόμιο Λάρνακας φαίνεται ότι έχει αρχίσει, με την κυβέρνηση να εισέρχεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την ανάθεση του αεροδρομίου σε στρατηγικό επενδυτή. Αλλού γράφει για τη χρήση δυνητικά επικίνδυνου αντιβιοτικού σε αγελάδες και για τις διαβεβαιώσεις των υγειονομικών Αρχών της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εκ μέρους των καταναλωτών.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΗΕ - Εκπρόσωπος Τύπου - Επαφές Τζιωνή - Μαυρογιάννη

    Συνεχίζονται και σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για δεύτερη ημέρα, οι συναντήσεις του απεσταλμένου του Προέδρου Παπαδόπουλου και Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Πρέσβη Τάσου Τζιωνή με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Κατά τη χθεσινή συνάντηση των κ. Τζιωνή και Πρέντεργκαστ συζητήθηκαν θέματα διαδικασίας σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σε περίπτωση έναρξης νέου διαλόγου για επίλυση του προβλήματος.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και από πλευράς ΟΗΕ τρεις συνεργάτες του κ. Πρέντεργαστ.

    Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Πρέσβης Τάσος Τζιωνής περιορίστηκε να πει ότι «το μόνο που έχω να δηλώσω είναι ότι είχα μία συνομιλία η οποία εστιάστηκε στη διαδικασία''.

    Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μαρί Οκάμπε δήλωσε για τη συνάντηση ότι ''αυτή είναι η πρώτη από πιθανόν αρκετές συναντήσεις κι οποιαδήποτε ανακοίνωση θα πρέπει να περιμένει μέχρι το τέλος των διαβουλεύσεων''.

    Παρότι δεν έχουν ανακοινωθεί άλλες συναντήσεις, είναι η πρώτη μιας σειράς διερευνητικών επαφών με τον κ. Πρέντεργκαστ και πιθανόν άλλους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ανάν, με στόχο τη διερεύνηση του εδάφους, ενόψει της αποστολής του Βοηθού Γενικού Γραμματέα στην περιοχή, στις αρχές Ιουνίου.

    Οπως ανέφερε διπλωματική πηγή, στις συνομιλίες πρόκειται να εξηγηθούν προφορικώς από τον Κύπριο απεσταλμένο οι ενστάσεις της ε/κ πλευράς στο σχέδιο Ανάν, στη βάση των κοινών σημείων των κυπριακών κομμάτων, που κατέγραψε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.

    Οι συζητήσεις θα έχουν και το χαρακτήρα της ανταλλαγής απόψεων των πλευρών, καθώς πέραν της εξήγησης των θέσεων της πλευράς μας, οι Κύπριοι διπλωμάτες θα ακούσουν τις απόψεις του κ. Πρέντεργκαστ και των συνεργατών του.

    Οι απόψεις που θα εκφράσει ο κ. Τζιωνής δεν θα θεωρηθούν ως οι τελικές θέσεις της ε/κ πλευράς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ - ΕΔΑΔ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι επιθυμούν διακαώς την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες για δημιουργία τετελεσμένων με σκοπό την εξάλειψη του αντικειμένου μιας πτυχής του σχεδίου Ανάν, δηλαδή το θέμα των περιουσιών, το οποίο θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις του στη Βαρσοβία, στο περιθώριο της Τρίτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η σημερινή του ομιλία ενώπιον της Συνόδου θα εστιαστεί στην ανάγκη να υπάρξει άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    Ανέφερε, επίσης, ότι στο περιθώριο της Συνόδου είχε αρκετές συζητήσεις στο πλαίσιο φιλοφρονητικών συναντήσεων, προσθέτοντας ότι «υπήρξαν όμως δυο τρεις συνομιλίες είτε με αρχηγούς κρατών είτε με άλλους αξιωματούχους που έχουν σχέση με το Κυπριακό, που νομίζω ήταν χρήσιμες», μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γαλλίας.

    Βαρσοβία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ

    Για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα ομιλήσει σήμερα στη Βαρσοβία, ενώπιον της Τρίτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα έχει επίσης χωριστή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ Τέρι Ντέιβις.

    Στη Βαρσοβία βρίσκεται από προχθές το βράδυ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, συμμετέχοντας στη Σύνοδο, η οποία άρχισε χθες τις εργασίες της με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τις 46 χώρες - μέλη του ΣτΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, καθώς και πέντε χωρών παρατηρητών και τριών προσκεκλημένων οργανισμών.

    Σήμερα αρχίζει στις 9:30 το πρωί (10:30 ώρα Κύπρου) το τρίτο μέρος της Συνόδου με θέμα συζήτησης την ''Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική''. Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου θα δοθεί η τελική δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε χθες στη Βαρσοβία τρεις συνθήκες που αφορούν την πρόληψη της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στο πλαίσιο της Τρίτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Εξάλλου, χθες το πρωί στο Βασιλικό Κάστρο στο κέντρο της ιστορικής πόλης ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου και στη συνέχεια άρχισε η συζήτηση με θέμα ''Ευρωπαϊκές Αρχές - Ευρωπαϊκή Ενότητα''.

    Χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου απηύθυναν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ρενέ βαν ντερ Λίντεν και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις.

    Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συζήτηση με θέμα «Προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας».

    Στη Σύνοδο παρακάθονται ως παρατηρητές αντιπροσωπείες από την Ιερά Εδρα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό και την Ιαπωνία. Παρίστανται, επίσης, ως ειδικοί προσκεκλημένοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

    Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ - Καραμανλής - ΕΔΑΔ

    Η Ελλάδα επιθυμεί όπως καταστεί πιο αποτελεσματικό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και άμεσα εκτελεστέες οι αποφάσεις του, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία του Δικαστηρίου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη,στο περιθώριο της Τρίτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι ο μη σεβασμός και η άρνηση ορισμένων κρατών να εκτελέσουν χωρίς όρους και αμέσως ορισμένες αποφάσεις του ΕΔΑΔ, όπως η διετής αναστολή της απόφασης στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και γενικότερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

    Ζήτησε, επίσης, να γίνει πιο αποτελεσματικό το ΕΔΑΔ και άμεσα εκτελεστέες οι αποφάσεις του, σημειώνοντας ότι η σημαντικότερη αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η προώθηση και διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι πεποίθηση της Ελλάδας είναι ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει πάντα να φέρει εις πέρας την αποστολή του, χωρίς παρεκκλίσεις, ως η συνείδηση των ευρωπαϊκών λαών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σημείωσε ότι ο μη σεβασμός των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του.

    Είπε ότι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των ευρωπαϊκών λαών στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί το ΕΔΑΔ και επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις ιδρυτικές αρχές και αξίες και στην αμερόληπτη και ταχεία εκτέλεση των αποφάσεών του.

    Εξάλλου, σε ομιλία του ενώπιον της Τρίτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο αποτελεί απαραίτητο εργαλείο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

    Είπε, τέλος, ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως το ΕΔΑΔ δεν θα καταρρεύσει υπό το βάρος της επιτυχίας του και ότι τα κράτη μέλη θα εφαρμόζουν πλήρως, χωρίς προϋποθέσεις και άμεσα τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

    Βαρσοβία - ΣτΕ - Ερντογάν

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη στις αρχές του αλληλοσεβασμού και προσπαθεί να πετύχει ψηλότερα δημοκρατικά επίπεδα, ακολουθώντας στενά τα επίπεδα που καθορίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Μιλώντας ενώπιον της Τρίτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία ωφελείται τα μέγιστα από τις εμπειρίες των άλλων χωρών, σημειώνοντας ότι η υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στην ΕΕ προσδίδει περαιτέρω ώθηση στις προσπάθειές της.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι περήφανη που είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ραμάλα - Παλαιστινιακή Αρχή

    Το πρόγραμμα βοήθειας που είναι διατεθειμένη η κυπριακή κυβέρνηση να προσφέρει προς τον παλαιστινιακό λαό, καθώς και το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή θα συζητηθούν στη διάρκεια των επαφών που θα έχει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Ο κ. Ιακώβου μεταβαίνει το πρωί στη Ραμάλα από την Ιερουσαλήμ, όπου είχε χθες επαφές, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Αχμέτ Κορέι και τον Πρόεδρο του Νομοθετικού Συμβουλίου Ραουχί Φατούχ.

    Οπως ήδη δήλωσε ο κ. Ιακώβου, η Κύπρος εξέφρασε την ετοιμότητά της να αρχίσει στη Γάζα ένα πρόγραμμα βοήθειας που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή ιατρικών κέντρων στη Γάζα και την εκπαίδευση αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων.

    Με την αναμενόμενη αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων και των εποίκων από την περιοχή της Γάζας, που αναμένεται να αρχίσει το καλοκαίρι και να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο, θα καταστεί δυνατή η παραχώρηση της βοήθειας αυτής, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης να συμβάλει στις προσπάθειες ειρήνευσης στην περιοχή, ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η κυβέρνηση επιθυμεί να συμβάλει στη θετική έκβαση της διαδικασίας αποχώρησης από τη Γάζα και το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στις επαφές που θα έχει ο κ. Ιακώβου με Παλαιστίνιους ηγέτες.

    Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου-Ισραήλ

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ επιθυμεί την εμβάθυνση των σχέσεών της με την Κύπρο, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαική Ενωση, υπογράμμισε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα αυτή.

    «Μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η Κύπρος έγινε ο πιο κοντινός γείτονας του Ισραήλ στην Ευρώπη. Εχουμε πολλά κοινά. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και να έχουμε καλύτερη συνεργασία. Ελπίζω σήμερα να μας δοθεί η ευκαιρία να αρχίσουμε διάλογο», είπε ο κ. Σαλόμ.

    Στην αντιφώνησή του ο κ. Ιακώβου είπε ότι με την ένταξή της στην ΕΕ η Κύπρος έφερε το Ισραήλ κοντά στην Ευρώπη και ανέφερε ότι οι εταίροι της Κύπρου στην Ενωση, αναμένουν πως η χώρα θα διαδραματίσει ένα ρόλο σε θέματα Μέσης Ανατολής.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ διαβεβαίωσε την κυπριακή κυβέρνηση ότι η χώρα του δεν ενθαρρύνει επενδύσεις που εμπλέκουν ακίνητες ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα και προτίθεται να συμπεριλάβει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου του ταξιδιωτική οδηγία για το θέμα αυτό.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιακώβου, στη διάρκεια γεύματος εργασίας που είχαν το μεσημέρι στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Σαλόμ υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν ενθαρρύνει επενδύσεις στα κατεχόμενα, αλλά ως δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να απαγορεύσει στους πολίτες της το ενδεχόμενο αυτό.

    Ωστόσο ύστερα από σχετικό αίτημα του κ. Ιακώβου, ο κ. Σαλόμ τόνισε ότι θα ακολουθήσει την πρακτική των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμπεριλάβουν στην ιστοσελίδα των Υπουργείων Εξωτερικών ταξιδιωτική οδηγία για τα κατεχόμενα και τόνισε ότι το Υπουργείο του σε καμία περίπτωση δεν ενθαρρύνει τέτοιου είδους επενδύσεις.

    Ο κ. Ιακώβου παρουσίασε στον Ισραηλινό ομόλογό του πρόταση για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής. Ο κ. Σαλόμ υποσχέθηκε να μελετήσει το θέμα με σκοπό τη λήψη απόφασης το συντομότερο δυνατό.

    Οσον αφορά το Μεσανατολικό, ο κ. Σαλόμ αφού χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ότι ο ρόλος της Κύπρου στη Μέση Ανατολή είναι ευπρόσδεκτος από τη χώρα του.

    Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις με στόχο την προώθηση έξι συμφωνιών οι οποίες εκκρεμούν, όπως είναι η συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας σε Κύπριους και Ισραηλινούς επιχειρηματίες, καθώς και θέματα οικονομικής, τεχνικής, βιομηχανικής και ναυτιλιακής συνεργασίας.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στη διάρκεια της συνάντησης πρότεινε στον ομόλογό του διμερή συνεργασία στον τομέα της έρευνας και διάσωσης που αφορά συνεργασία για ατυχήματα που συμβαίνουν στη θάλασσα.

    Ο Κύπριος Υπουργός ανέφερε στον κ. Σαλόμ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει από τους Βρετανούς από το 2000 πλήρως τις ευθύνες της όσον αφορά την έρευνα και διάσωση και έκτοτε επιθυμεί τη συνεργασία γειτονικών χωρών στον τομέα αυτό, κάτι το οποίο εκτός άλλων αποτελεί διεθνή υποχρέωση των κρατών μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας.

    Μέχρι το 2000 το θέμα της έρευνας και διάσωσης στα ανοικτά της Κύπρου ήταν αρμοδιότητα των Βρετανών, οι οποίοι είχαν την κατάλληλη υποδομή. Εκτοτε η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε την υποδομή αυτή και ανέλαβε η ίδια τον τομέα της έρευνας και διάσωσης.

    ΔΗΣΥ - Γλαύκος Κληρίδης - Τημιτική εκδήλωση

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τίμησε χθες τον ιδρυτή και Eπίτιμo Πρόεδρο του κόμματος, τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στην παρουσία της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, μελών της κυβέρνησης, πλήθους προσκεκλημένων και δεκάδων οπαδών της παράταξης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε χαιρετισμό του τον οποίο διάβασε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, τονίζει ότι ''ο Γλαύκος Κληρίδης με τη συσσωρευμένη εμπειρία του μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην προώθηση της ενότητας και ομοψυχίας και αυτό, θα είναι ακόμη μια προσφορά του στον αγώνα για τη δικαίωση του λαού και του τόπου μας''.

    ''Στην αληθινή δημοκρατία, οι πολιτικές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις δεν είναι απλώς επιτρεπτές είναι και επιβαλλόμενες'', επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος σημείωσε ότι ''περισσότερο, όμως, επιβαλλόμενη είναι η ενότητα του λαού και η υποχώρηση των προσωπικών και κομματικών επιδιώξεων, όταν η κοινή μας πατρίδα κινδυνεύει και ο αγώνας για τη σωτηρία της δεν είναι θέμα προαίρεσης αλλά υπόθεση ιστορικού χρέους και ιστορικής ευθύνης''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι με τον Γλαύκο Κληρίδη ''πολλές φορές σε πολλά διαφωνήσαμε, σε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις βρεθήκαμε, σε αντίθετους πολιτικούς δρόμους βαδίσαμε. Ποτέ όμως δεν αμφισβητήθηκε το ήθος, η ανθρωπιά, η εντιμότητα και ο πατριωτισμός του πολιτικού ανδρός Γλαύκου Κληρίδη, στον οποίο, όσο και αν διαφωνείς μαζί του, όσες αντιθέσεις πολιτικές και αν έχεις μαζί του, πρεπόντως οφείλεται σεβασμός και εκτίμηση''.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εύχεται στον Γλαύκο Κληρίδη, ''υγεία, μακροημέρευση και κάθε καλό'' προσθέτοντας ότι λυπάται πραγματικά ''γιατί λόγοι πέραν της θέλησής μου δεν μου επέτρεψαν να παραστώ'' στην αποψινή εκδήλωση.

    Ο Γλαύκος Κληρίδης, λαμβάνοντας το λόγο, είπε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε το παρελθόν, αλλά το πώς θα διαμορφώσουμε το μέλλον. Το παρελθόν θα πρέπει να το μελετούμε για να διδαχθούμε από λάθη που έγιναν τόσο από μας όσο και από την Τουρκία και τους Τ/Κ, σημείωσε.

    ''Ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό'' είπε, προσθέτοντας ότι η πάροδος του χρόνου δεν είναι προς όφελος κανενός πολίτη της Δημοκρατίας.

    Τόνισε ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για λύση, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η λύση δεν θα ικανοποιεί όλα μας τα αιτήματα.

    Επεσήμανε ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ προβλέπουν για λύση αποδεκτή και από τις δυο πλευρές, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχουν υπέρ και κατά και για τις δυο πλευρές.

    Ο κ. Κληρίδης είπε ότι μια μικρή χώρα, όπως είναι η Κύπρος, δεν μπορεί να λύσει το πολιτικό της πρόβλημα ''χωρίς διεθνή υποστήριξη'' και πρόσθεσε ότι κάθε φορά που απορρίπταμε μια λύση του Κυπριακού η επόμενη δεν ήταν καλύτερη από την απορριφθείσα.

    Ανέφερε επίσης ότι δεν θα πρέπει οι εσωτερικές διαρροές να εμποδίζουν την ενότητα που είναι βασικό στοιχείο ενός αγωνιζόμενου λαού, μέρος της πατρίδας του οποίου βρίσκεται υπό κατοχή. Η ελεύθερη συζήτηση πρέπει να υπάρχει, χωρίς όμως την απόδοση χαρακτηρισμών, είπε.

    Για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ότι δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο συνειδητοποίησε ότι η ειρήνη δεν διασφαλίζεται με οχύρωση συνόρων και εξοπλισμούς αλλά με ένα πνεύμα αλληλοκατανόησης συμβιβασμού.

    Ο Γλαύκος Κληρίδης είπε ότι έχει ήδη συμπληρώσει 86 χρόνια και πολλές φορές ανατρέχει στο παρελθόν και θέτει το ερώτημα κατά πόσο έπραξε το καθήκον του προς την πατρίδα.

    ''Θέτω το ερώτημα εάν πράγματι έχω κάνει το καθήκον μου στην Κύπρο και νομίζω ότι στα μέτρα των δυνάμεών μου έπραξα ότι μπορούσα για μια Κύπρο δημοκρατική, ελεύθερη και ευημερούσα'', είπε ο Γλαύκος Κληρίδης.

    Αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και είπε ότι παρέμεινε αλυσοδεμένος για ένα ολόκληρο χρόνο και ήταν από τους λίγους που επέζησαν της πορείας θανάτου από τα πολωνικά στα γαλλικά σύνορα αφού οι περισσότεροι πέθαιναν στη διαδρομή από την πείνα, τα χιόνια και τις κακουχίες.

    Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στην πρώτη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τον αγώνα της ΕΟΚΑ με το διορισμό του στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και του επικεφαλής της επιτροπής για τη διατύπωση του κυπριακού Συντάγματος με βάση τη συμφωνία Ζυρίχης- Λονδίνου.

    ''Ανάλωσα 45 χρόνια από τη ζωή μου σε διάφορα αξιώματα στα οποία με κατέταξε η αγάπη και η εμπιστοσύνη του λαού και λέω στον εαυτό μου κάτι το οποίο νιώθω βαθιά: ναι έκανα το καθήκον μου αλλά και σφάλματα. Δεν είμαι υπερόπτης να λεω ότι είμαι αλάνθαστος πολιτικός'', είπε ο Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο κ. Κληρίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και την ηγεσία του κόμματος καθώς και όλους τους οπαδούς της παράταξης και άλλους επίσημους από την Ελλάδα και το εξωτερικό ''για τα όσα καλά ανέφεραν για Γλαύκο Κληρίδη''.

    ''Θα προσπαθήσω όταν πάω στο σπίτι μου να αφαιρέσω από το νου μου τα τόσα καλά άκουσα, μήπως πάρω αέρα'', είπε καταλήγοντας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε πως ο Γλαύκος Κληρίδης είχε τη δική του θετική συμβολή στην καλλιέργεια μιας πολιτικής κουλτούρας και τέτοιων σχέσεων ανάμεσα στα κόμματα του τόπου, που παρά τις διαφορές, μάς επιτρέπουν να συζητούμε και σε κρίσιμες στιγμές να καταλήγουμε κατά το δυνατόν σε κοινές προσεγγίσεις και σε συλλογικούς χειρισμούς στο Κυπριακό.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''όταν και με τη συνεργασία άλλων δυνάμεων ο Γλαύκος Κληρίδης βρέθηκε στο τιμόνι της εξουσίας αρκετές είναι οι φορές που είχαμε διαφορετικές προσεγγίσεις για τη λειτουργία των θεσμών, για την εσωτερική διακυβέρνηση, για τους χειρισμούς στο Κυπριακό.

    ''Ομως, ως ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και ως Πρόεδρος της Βουλής στα τελευταία χρόνια της θητείας του Γλαύκου Κληρίδη, οφείλω να σταθώ στη συνεργασία, τον αμοιβαίο σεβασμό και τις φιλικές, ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα μας. Σχέσεις που εδραιώθηκαν και διατηρούνται μέχρι σήμερα. Εύχομαι στον Γλαύκο Κληρίδη υγεία, χρόνια πολλά και ό,τι καλύτερο'', τόνισε.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης προέβη σε μια ιστορική αναδρομή για την «πολυκύμαντη ζωή και την πολύσχιδη δράση» του Γλαύκου Κληρίδη, και ανέφερε ότι για τον ίδιο, ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε πολιτικός και πνευματικός πατέρας. Εξέφρασε δημόσια «την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας όχι μόνο για τα όσα προσέφερε στην πατρίδα, στην κοινωνία και την παράταξη αλλά και για τα όσα σημαντικά και ανεκτίμητα προσέφερε και σε μένα».

    Ο Γλαύκος Κληρίδης, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «ως μεγάλος πολιτικός και ως άνθρωπος, ξεχωρίζει από τη σφραγίδα της συνολικής παρουσίας του που άφησε στο διάβα του. Και παρά τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί κάποιοι να έχουν για την ποιότητα αυτής της σφραγίδας, ένα είναι βέβαιο. Μια τέτοια σφραγίδα είναι το χαρακτηριστικό των μεγάλων πολιτικών ηγετών».

    Τόνισε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «ευτύχησε να ολοκληρώσει την ενεργό πολιτική του σταδιοδρομία, όπως εξάλλου αποδεικνύει και η σημερινή εκδήλωση, μέσα στον καθολικό έπαινο των φίλων αλλά και των παραδοσιακών αντιπάλων».

    «Πολιτικός των έργων και όχι των λόγων, θιασώτης της ουσίας και όχι των εντυπώσεων, συγκροτημένος, μεθοδικός και πειθαρχημένος, με σοβαρή ικανότητα αντοχής στις δημαγωγικές αξιώσεις της εκλογικής πελατείας, ο Γλαύκος Κληρίδης ήρθε να επιβεβαιώσει στην πράξη το αρχαίο ρητό: «Ουκ ήγετο, αλλ΄ αυτός ήγεν το πλήθος».

    «Γλαύκο Κληρίδη, σε ευχαριστούμε και νιώθουμε περήφανοι για σένα και την πολιτική σου κληρονομιά την οποία εμείς υποσχόμαστε και φιλοδοξούμε με συνέπεια να συνεχίσουμε», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Καταλήγοντας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θεωρεί «βέβαιο πως η ιστορία θα επιφυλάξει στον Γλαύκο Κληρίδη ένα από τα πιο ξεχωριστά της βάθρα που επιφυλάσσει ευλαβικά για τους ξεχωριστούς εκείνους πολιτικούς μεγάλου διαμετρήματος».

    Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης΄, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη Ψαρούδα, ο Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου

    Το χαιρετισμό του κ. Μπαρόζο διάβασε ο Χανς βαν ντεν Μπρουκ, πρώην Επίτροπος για Εξωτερικές υποθέσεις, υπεύθυνος για την Διεύρυνση, ενώ του κ. Καραμανλή ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Μηνύματα απέστειλαν ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο τέως Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Υπουργός Οικονομικών - Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ

    Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα και Ισπανία απέτρεψαν την επιβολή πρόσθετης φορολογίας στην κηροζίνη και τα αεροπορικά εισιτήρια που συζητήθηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που συνήλθε την Παρασκευή και το Σάββατο, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός που συμμετείχε στη σύνοδο.

    Σε δηλώσεις του χθες στη Βουλή, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι ο Επίτροπος Λάζλο Κόβακς συμφώνησε με τη θέση που εξέφρασε ο ίδιος ότι η επιβολή φορολογίας θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και το θέμα θα μελετηθεί εκ νέου με παράθεση στοιχείων.

    Υπουργός Εμπορίου - Υφυπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας

    Τη στενότερη συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας τόσο σε τομείς που άπτονται της ΕΕ όσο και μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών για επενδύσεις στις αγορές των βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, συμφώνησαν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον κ. Παπαθανασίου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι συζήτησαν τομείς δραστηριοτήτων, στους οποίους τα δύο υπουργεία μπορούν να αναπτύξουν «ακόμη περισσότερο την πολύ στενή συνεργασία που ήδη έχουν», προσθέτοντας ότι η στενή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας «θα έχει ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα τώρα που η κυπριακή οικονομία οδεύει πλέον προς την ένταξη στην ευρωζώνη και την υιοθέτηση του ευρώ, που αποτελεί καθοριστικό βήμα για την κυπριακή οικονομία».

    Κλεάνθους - Κυπριακό - Λουξεμβούργο

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε χθες ότι αυτό που ζητούσε πάντα η δική μας πλευρά είναι η όποια νέα πρωτοβουλία, η όποια νέα προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού να μπορεί να έχει ελπίδες να αποδώσει το θετικό αποτέλεσμα που επιζητούμε, δηλαδή μια συμφωνημένη λύση.

    Είπε ότι θα είναι δύσκολο η Τουρκία να μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις της ή να παραχωρήσει οτιδήποτε από αυτά που «απλόχερα» της έχουν δώσει στο Μπούργκενστοκ και σημείωσε πως σήμερα με το σφετερισμό των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, βλέπουμε να συνεχίζεται και να κλιμακώνεται η πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς να λύσει επί του εδάφους το Κυπριακό.

    Ο κ. Κλεάνθους μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο COSAC.

    Interpol - Συνέδριο στην Κύπρο

    Ανώτεροι αξιωματούχοι από όλη την επικράτεια της Ευρώπης θα συναντηθούν στη Λευκωσία μεταξύ 25 και 27 Μαϊου 2005 για το 34ο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Συνέδριο της Interpol.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε επιχειρησιακά θέματα, όπως το συντονισμό της αστυνομικής ανταπόκρισης και υποστήριξης σε μεγάλες διεθνείς κρίσεις (πχ ασιατικό τσουνάμι) και σε θέματα εγκλήματος όπως την εμπορία προσώπων, τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Μικρή υποχώρηση, ύστερα από την ανοδική πορεία που παρουσίασε στις δύο τελευταίες συναντήσεις, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακές απώλειες της τάξης του 0,21%, κλείνοντας στις 1.219,43 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,5% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,08 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 273 χιλιάδων λιρών.

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,19% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 409,44 μονάδες.

    [06] (Κ) Παλαιστινιακά Εδάφη - Ραμάλα - Συνάντηση Ιακώβου με Κορέι

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην ειρηνευτική διαδικασία που αφορά τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις του σήμερα σε αραβικά, παλαιστινιακά και ξένα μέσα ενημέρωσης, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Ραμάλα με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Αχμέντ Κορέι, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ''μέσα από τα χρόνια, η Κύπρος είχε και έχει στενές σχέσεις με τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του''.

    [07] (Κ) Νέα Υόρκη - Μπαρόζο - Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε όλους όσοι αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι για την Ευρώπη οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά να καλωσορίσουν «αυτή την πολύ σημαντική χώρα» στην Ενωση.

    Παράλληλα, υπενθύμισε στην Αγκυρα ότι θα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις ώστε να πείσει όλους τους Ευρωπαίους εταίρους της για τη δική της συμβολή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Τζιωνής - ΟΗΕ - Κυπριακό

    Στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η σωστή προετοιμασία έτσι ώστε μια περαιτέρω διαδικασία διαπραγμάτευσης να έχει προοπτική επιτυχίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν ξεκαθάρισε οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβη Τάσου Τζιωνή με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι το μόνο που έχει λεχθεί χθες είναι ότι η συνάντηση είχε επικεντρωθεί στη διαδικασία. Μόλις ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις εκεί, θα συνεχισθούν και «δεν έχω τίποτε σχετικό να ανακοινώσω», πρόσθεσε.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Γλαύκος Κληρίδης

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει τη βελτίωση της λύσης που της είχε προταθεί, έτσι ώστε μια συμφωνημένη λύση να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος προέβη στη δήλωση αυτή κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι κάθε φορά που απορρίπτουμε μια πρόταση, η επόμενη είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

    «Με όλο το σέβας προς τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ασφαλώς έμπειρος για το Κυπριακό, μιλά ίσως εκ πείρας. Στη δική μας περίπτωση εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι η βελτίωση της λύσης που μας είχε προταθεί, έτσι ώστε μια συμφωνημένη λύση να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα», είπε ο Εκπρόσωπος.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής Συμβουλίου της Ευρώπης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό θα πρέπει να συμβάλουν προς την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να πετύχει πραγματική και αποτελεσματική επανένωση της χώρας, του λαού, της κοινωνίας, του εδάφους, της οικονομίας και των θεσμών της, μέσω διαπραγματεύσεων.

    Μιλώντας ενώπιον της Τρίτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε τη σημασία της εκτέλεσης όλων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με άμεσο και θαρραλέο τρόπο, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποσκάπτοντο τα επιτεύγματα των τελευταίων 50 χρόνων και θα τίθεντο σε κίνδυνο τα θεμέλια της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης ------------------------------ Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/05/2005 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign Exchange Market on 17/05/2005, which commercial banks are obliged to apply for transactions with value greater than CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as follows:

    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS

    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES

    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING -------------------------------------- ΕΥΡΩ 0,5753 0,5787 Δολάριο ΗΠΑ 0,4548 0,4575 Λίρα Αγγλίας 0,8378 0,8428

    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES ----------------------------------------------------------- Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 17/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής:

    On the basis of rates ruling in international foreign exchange markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign Exchange Market on 17/05/2005, the indicative exchange rates of the following currencies were formulated as follows:

    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS

    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES

    ΑΓΟΡΑ-BUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ------------------------------- ΓΕΝ Ιαπωνίας * 0,4242 0,4275 Δολάριο Αυστραλίας 0,3440 0,3467 Δολάριο Καναδά 0,3582 0,3610 Κορώνα Δανίας 0,0772 0,0776 Κορώνα Νορβηγίας 0,0710 0,0715 Κορώνα Σουηδίας 0,0623 0,0627 Φράγκο Ελβετίας 0,3723 0,3752

    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  195.600,16
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,22     0,16    183.205,93
    FTSE/CySE 20                           408,13    -0,32    143.733,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.223,35    -0,31    141.738,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.038,42     1,48      5.864,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.015,82    -0,16      4.310,21
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.216,29    -0,26    147.602,83
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.247,94    -0,37    113.420,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    979,60    -0,60      2.245,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.006,49    -0,13     38.517,12
    FTSE Med (16/05/2005)                7.485,64     0,72
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [13] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Νομοσχέδιο - Τ/Κ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι αναμένεται να ψηφιστεί νόμος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, εκτός από την υποβολή υποψηφιότητας στις εκλογές για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, «για να μην έχουμε ξανά προσφυγές και να εκτίθεται η Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), όπως είπε.

    Σε ερώτηση αν προκύπτουν οποιαδήποτε συνταγματικά θέματα σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά από την επιτυχή προσφυγή που έκανε ο Τ/Κ Ιμπραχίμ Αζίζ στο ΕΔΑΔ.

    «Το ΕΔΑΔ», είπε, «βρήκε ότι παραβιάζεται το ανθρώπινο δικαίωμά του, με το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να ψηφίσει σε συγκεκριμένες εκλογές, και δεδομένου ότι είναι πολίτης της Δημοκρατίας και πάντα διέμενε στις ελεύθερες περιοχές».

    [14] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ - Διακήρυξη

    Η Τρίτη Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει αποφασίσει τη δημιουργία επιτροπής σοφών για να επιληφθεί της ετοιμασίας συνολικής στρατηγικής, με στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    Σε διακήρυξη που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο, που έληξε σήμερα στη Βαρσοβία, αναφέρεται ότι τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι αποφασισμένα να εφαρμόσουν πακέτο μέτρων για να βοηθηθεί το ΕΔΑΔ να αντεπεξέλθει στο φόρτο εργασίας του.

    [15] (Κ) ΣτΕ - ΟΑΣΕ - Κοινή διακήρυξη

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υπέγραψαν σήμερα στη Βαρσοβία κοινή διακήρυξη για συνεργασία και αλληλοσυμπλήρωση των δύο οργανισμών.

    Τη διακήρυξη υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ανταμ Ντάνιελ Ρότφελντ και ο Προεδρεύων του ΟΑΣΕ και Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ντιμίτρι Ρούπελ, στο περιθώριο της Τρίτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έληξε σήμερα.

    [16] (Κ) Δήμαρχος του Σίτυ του Λονδίνου - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Λόρδος Δήμαρχος του Σίτυ του Λονδίνου Μάικλ Σάβορυ θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 21 μέχρι τις 24 Μαΐου, με πρόσκληση του Δημάρχου Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας στην Κύπρο, ο κ. Σάβορυ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και με αντιπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, περιλαμβανομένων και αντιπροσώπων του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Πολωνίας - ΓΓ ΣτΕ - Σύνοδος Κορυφής - Συνέντευξη Τύπου

    Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι χαρακτήρισε την Τρίτη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έληξε σήμερα στη Βαρσοβία, ως μια σημαντική στιγμή στη ζωή του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρώπης γενικότερα, σημειώνοντας ότι υιοθετήθηκαν έγγραφα που θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα.

    Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις είπε ότι στο επίκεντρο της Συνόδου στη Βαρσοβία ήταν ο άνθρωπος και σημείωσε ότι λήφθηκαν αποφάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στην Ευρώπη.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση - Πενιχρό ενδιαφέρον

    Κυρίως σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, η οποία σημαδεύτηκε από την υποχώρηση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών, ύστερα από αρκετό καιρό, κάτω από τις 200.000 λίρες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακές απώλειες της τάξης του 0,26%, κλείνοντας στις 1.216,29 μονάδες. Αντίθετα οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,16% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, λόγω της θετικής πορείας που παρουσίασαν εταιρείες που συγκαταλέγονται στην Παράλληλη Αγορά, κλείνοντας στις 86,22 μονάδες. Το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 195 χιλιάδων λιρών.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,32% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 408,13 μονάδες.

    [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ραμάλα - Επαφές

    Τις αυξημένες δυνατότητες που έχει η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να συμβάλει στην προώθηση λύσης του Μεσανατολικού, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στις συναντήσεις που είχε σήμερα στη Ραμάλα με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Αχμέτ Κορέι και το προεδρείο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου.

    Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι στις συναντήσεις του, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Κύπρου να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους στη διαμόρφωση της κατάλληλης υποδομής σε διάφορους τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση αστυνομικών, δημοσίων υπαλλήλων και η συνεργασία στον τομέα της υγείας και ειδικότερα η δημιουργία κέντρων υγείας στα παλαιστινιακά εδάφη, όταν υλοποιηθεί το σχέδιο αποδέσμευσης των Ισραηλινών από τη Γάζα, πιθανότατα το φθινόπωρο.

    Ο κ. Ιακώβου τους ενημέρωσε επίσης για την παρούσα φάση του Κυπριακού και μεταξύ άλλων τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε σχέση με τις τουρκικές μεθοδεύσεις στην Ισλαμική Διάσκεψη, τόνισε η ίδια πηγή.

    [20] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΣτΕ - Σχέδιο Δράσης

    Η Τρίτη Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε σήμερα Σχέδιο Δράσης, το οποίο καλύπτει την προώθηση κοινών θεμελιωδών αξιών, δηλαδή τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, την ενίσχυση της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών, την οικοδόμηση μιας πιο ανθρώπινης Ευρώπης, και την καλλιέργεια της συνεργασίας με άλλους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και θεσμούς.

    Τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έδωσαν οδηγίες στην Επιτροπή Υπουργών να διασφαλίσει ότι το Σχέδιο Δράσης θα εφαρμοστεί ραγδαία από τα διάφορα σώματα του Συμβουλίου, σε συνάρτηση με άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όπου χρειάζεται.

    [21] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 19 και 20 Μαΐου 2005 ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας Αναστάσης Παπαληγούρας, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Παπαληγούρας, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Θα επισκεφθεί, επίσης, τα Φυλακισμένα Μνήματα και την ΕΛΔΥΚ και θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στα εγκαίνια της 30ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, στα εγκαίνια της οποίας θα απευθύνει χαιρετισμό.

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ Λετονίας - Κύπρος

    O Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Artis Pabriks φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [23] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Αθήνα - ΟΚΟΕ - Συνέδριο

    Συνέρχεται το Σαββατοκύριακο 21 - 22 Μαΐου στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας, στη Γλυφάδα το 9ο Τακτικό Συνέδριο και το Καταστατικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ).

    Την εναρκτήρια σύνοδο του Συνεδρίου θα χαιρετίσουν ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπρόσωποι της κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης, ελληνικά και κυπριακά κόμματα, οργανώσεις και φορείς, εκπρόσωποι των παγκόσμιων οργανώσεων των αποδήμων (ΣΑΕ - Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ΠΟΜΑΚ (Παγκόσμια Ομοσπονδία Απόδημων Κυπρίων), και εκπρόσωποι τουρκοκυπριακών οργανώσεων αποδήμων, από Βρετανία και Τουρκία.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του 9ου Συνεδρίου θα συζητηθούν ο Απολογισμός Δράσης για τη διετία 2003-2005, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η δραστηριότητα της νεολαίας ΟΚΟΕ, η δράση και το πρόγραμμα της ΟΚΟΕ, τα προβλήματα της παροικίας, τα πολιτιστικά δρώμενα της παροικίας, προβλήματα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, το ασφαλιστικό και θα εκλεγούν τα νέα όργανα της Ομοσπονδίας για τη επόμενη διετία.

    Η ΟΚΟΕ ιδρύθηκε το 1989 και υλοποιώντας τον ιδρυτικό στόχο της έχει συμπεριλάβει στους κόλπους της τα κυπριακά παροικιακά σωματεία (σήμερα 40), που εκπροσωπούν τους Κύπριους που εργάζονται και διαμένουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

    Ως κύριο σκοπό της η ΟΚΟΕ έταξε το ζήτημα της διαφώτισης γύρω από το κυπριακό θέμα, καθώς και την οργάνωση των παροικιακών σωματείων για προβολή του έργου και του πολιτισμού των Κυπρίων στην Ελλάδα.

    Οι δραστηριότητες της ΟΚΟΕ, που έχει το συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στα σωματεία μέλη, είναι ιδιαίτερα πλούσιες και ανταποκρίνονται στην ανάγκη έκφρασης και εκπροσώπησης των 65.000 και πλέον Κυπρίων που ζουν στην Ελλάδα.

    Εκδηλώσεις για την Κύπρο στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Ρωσία

    Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Friedrich Schiller στην πόλη Jena και μετά από πρόσκληση του Πρύτανη του «Collegium Europeum». Karl-Ulrich-Meyer, ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γερμανίας Λεωνίδας Μαρκίδης έδωσε πρόσφατα διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Jena με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για τις εμπειρίες της μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου. Τη διάλεξη παρακολούθησαν καθηγητές, φοιτητές και άλλοι προσκεκλημένοι από την Jena και από τη γειτονική πόλη Weimar.

    Εξάλλου, o Πρεσβευτής της Δημοκρατίας στην Ιταλία Αλέξανδρος Ζήνων έδωσε διάλεξη με θέμα «Η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση: ένας χρόνος εμπειριών» στην έδρα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Dragan στη Ρώμη. Το Ιδρυμα Dragan είναι «δεξαμενή σκέψης» για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα με παραρτήματα/έδρες, εκτός της Ρώμης, σε άλλες έξι ευρωπαϊκές πόλεις.

    Στη διάλεξή του ο κ. Ζήνων, αφού προέβη σε σύντομη ιστορική αναδρομή του κυπριακού προβλήματος, ανέλυσε τους λόγους που δεν επέτρεψαν την ένταξη στην ΕΕ μιας επανενωμένης Κύπρου.

    Αναφέρθηκε επίσης στη συνεισφορά της Κύπρου ως πλήρους μέλους της ΕΕ, στις πολιτιστικές και τις δράσεις της Ενωσης και περιέγραψε τις αλλαγές που επέφερε στην Κύπρο η συμμετοχή της σ΄ αυτήν.

    Μετά το πέρας της διάλεξης, ο κ. Ζήνων απάντησε στις ερωτήσεις των παρισταμένων.

    Εξάλλου, στα πλαίσια Πολιτιστικής Εβδομάδας με θέμα: «Η Κύπρος στις Οχθες του Νέβα», που διοργανώνουν το Γενικό Προξενείο με τη στήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, πραγματοποιείται μεταξύ 16-20 Μαΐου στην Αγία Πετρούπολη, σειρά εκδηλώσεων με στόχο την προβολή του νησιού μας στην ευρύτερη Βορειοδυτική Περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Στις εκδηλώσεις θα παραστεί ο Πρεσβευτής της Δημοκρατίας στη Μόσχα Λεωνίδας Παντελίδης, ο οποίος θα τελέσει τα εγκαίνια του νέου οικήματος του Γενικού Προξενείου, ενώ αύριο θα μιλήσει στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου της πόλης με θέμα «Κύπρος: Ιστορία και Προοπτικές».

    Στοκχόλμη - Φιλανθρωπική εκδήλωση

    Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Στοκχόλμη μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Πριγκίπισσας Lilian, και με τη συμβολή της συζύγου του Πρεσβευτή της Κύπρου στη Σουηδία κ. Μαίρης Παπαδήμα.

    Η εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Πρόεδρο του Diplomatic Womens Club Στοκχόλμης κ. Yvon Falzon, έγινε σε αίθουσα της Βρετανικής Πρεσβείας, την οποία παραχώρησε ο Πρεσβευτής Antony Cary, και περιελάμβανε έκθεση έργων ζωγραφικής της κ. Μαίρης Παπαδήμα, τα οποία διατέθηκαν σε ειδικές τιμές και ολόκληρο το προϊόν της πώλησης των έργων παραχωρήθηκε για ενίσχυση της φιλανθρωπικής οργάνωσης των παιδικών χωριών SOS. Επίσης ένας πίνακας της διατέθηκε για την ενίσχυση του ερευνητικού προγράμματος των γιατρών για την καταπολέμηση του AIDS.

    Τόσο ο Βρετανός Πρεσβευτής στην εισαγωγική του ομιλία όσο και η Πρόεδρος του Diplomatic Womens Club κ. Falzon καθώς και η Πρόεδρος της οργάνωσης παιδικών χωριών SOS κ. Elisabet Andersson εξέφρασαν ιδιαίτερα την εκτίμηση και βαθιά ευγνωμοσύνη τους για την ευγενική και γενναιόδωρη χειρονομία καθώς και την ανθρωπιστική ευαισθησία της κ. Παπαδήμα, η οποία τιμά τόσο την ίδια όσο και την ιδιαίτερη πατρίδα της την Κύπρο.

    Βαθιά ευγνωμοσύνη προς την κ. Παπαδήμα εξέφρασε και η Πριγκίπισσα Lilian, η οποία τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της συνοδευόμενη από τη Βαρώνη Palmstierna.

    Το ενδιαφέρον για την εκδήλωση ήταν μεγάλο αφού προσήλθαν σ αυτή πέραν των διακοσίων ατόμων, κυρίως εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, εκλεκτά μέλη της σουηδικής κοινωνίας καθώς και Ελλαδίτες και Κύπριοι της Στοκχόλμης όπως και εκπρόσωποι του σουηδικού Τύπου.

    Η κ. Παπαδήμα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχία της εκδήλωσης και την ανταπόκριση σε αυτό το ανθρωπιστικό κάλεσμα και δήλωσε πως για αυτήν ιδιαίτερη σημασία έχει να προσφέρει κάποιος όχι λίγα από τα πολλά που έχει αλλά πολλά από τα λίγα που έχει.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 17 May 2005 - 17:49:25 UTC