Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λονδίνο - Βρετανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Γερμανός Καγκελάριος - Κυπριακό - Τουρκία - Επίσκεψη
  • [04] (Κ) ΟΕΒ - Κωνσταντινούπολη - Πρωτόκολλο - Εμπόριο
  • [05] (Κ) Λόρα Κένεντι - Περιοδεία - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Λονδίνο - Βρετανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [08] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή - Κυπριακές Αερογραμμές - Πρόγραμμα
  • [09] (Κ) Αθήνα - Λόρα Κένεντι - Επαφές
  • [10] (Κ) Ρεν - Τουρκία - Ποινικός κώδικας
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Παγκόσμια Ημέρα Τύπου
  • [12] (Κ) Γερμανός βουλευτής - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [13] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ανεργία - Μάρτιος
  • [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Επέτειος ένταξης Κύπρου στην ΕΕ - Συνέντευξη
  • [15] (Κ) Κένεντι - Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [16] (Κ) Βρετανία - Εκλογές - Κυπριακή παροικία
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Γενικός Εισαγγελέας - Παραίτηση
  • [18] (K) ΗΕ - Κλιμάκιο - Κύπρος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [19] (Κ) Βουλή των Ελλήνων - Γερμανική Βουλή - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Λονδίνο - Βρετανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Η βρετανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη θέση ότι το σχέδιο Ανάν προσφέρει τη μόνη ρεαλιστική βάση για διευθέτηση του Κυπριακού και ''αναγνωρίζει ότι οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνουν κατ' ανάγκην μερικές αλλαγές και ότι το αποτέλεσμα τέτοιων διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της σαφούς πλειοψηφίας της κάθε μιας από τις δυο κοινότητες''.

    Αυτό τονίζει ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο στις απαντητικές παρατηρήσεις του στην Εκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων για το Κυπριακό, που είχε δημοσιοποιηθεί στις 22 Φεφρουαρίου.

    Ο κ. Στρο προσθέτει ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποβοήθηση της εξεύρεσης λύσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να θεωρήσει σαν προτεραιότητα την εφαρμογή των Κανονισμών για το απευθείας εμπόριο κατεχομένων-ΕΕ και τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσκεψη της Αμερικανίδας Αναπληρώτριας Υφυπουργού Εξωτερικών Λόρας Κένεντι στο τρίγωνο Αγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία, η ένταξη της λίρας Κύπρου στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2, το αίμα που χύθηκε στην άσφαλτο, οι τραυματισμοί από κροτίδες και η πολυφαγία που οδήγησε πολλούς στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Νομιμοποίηση από το παράθυρο'' γράφει πως το μέγα θέμα της αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου από την κάθοδο χιλιάδων εποίκων από την Τουρκία παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί σύναψης εικονικών γάμων μεταξύ Τούρκων και Τ/Κ που στόχο έχουν την εξασφάλιση ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κρατώντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών της σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, η Λόρα Κένεντι άρχισε χθες από την Αγκυρα την περιοδεία της στην περιοχή.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''20χρονος εθνοφρουρός το νέο θύμα'' γράφει πως και άλλο νεανικό αίμα χύθηκε στην άσφαλτο κατά τις γιορτές του Πάσχα. Ενας 20χρονος εθνοφρουρός είναι το θύμα νέου τροχαίου δυστυχήματος το οποίο συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα στην επαρχία Πάφου. Νεκρός είναι ο Μαρίνος Θεοδώρου από την Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Αστυνομία εξαπέλυσε έντονη εκστρατεία για τον εντοπισμό κροτίδων και την αποτροπή προσώπων που τις είχαν στην κατοχή τους για να τις πυροδοτήσουν τη νύκτα της Αναστάσεως.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Στον αέρα πάνω από 220 εκ.'' γράφει ότι σε πρωτοφανείς υποχωρήσεις που αντιστοιχούν σε απώλεια εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το κράτος έχει προβεί η ομάδα λειτουργών που διαπραγματεύεται με την κοινοπραξία HERMES AIRPORTS για τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Αλλού γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία άσκησε βέτο, ανατρέποντας την προσπάθεια της Τουρκίας να εξασφαλίσει συμμετοχή σε διοικητικές αποφάσεις του Ευρωστρατού.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Τρία σενάρια για την πορεία των επιτοκίων'' γράφει ότι τρία σενάρια είναι δυνατό να εξελιχθούν τα επόμενα δύο με δυόμισι χρόνια για την πορεία των επιτοκίων της κυπριακής λίρας μετά την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) 2. Πρώτον να μειωθούν σταδιακά σε σημείο που να φθάσουν το επίπεδο των επιτοκίων του ευρώ, δεύτερο να αυξηθούν σταδιακά τα επιτόκια της ευρωζώνης από το 3% και τρίτον να φθάσουν στο δικό μας επίπεδο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας δεν αποκλείεται να υποβάλει σήμερα την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Κόβει τα ευρώ για Τ/Κ η Αγκυρα'' γράφει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει πως το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο για διοχέτευση 259 εκατομμυρίων ευρώ προς τα κατεχόμενα θα χαθεί εάν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία. Μέχρι το τέλος Μαϊου θα χαθεί ένα ποσό από το χρηματοδοτικό πακέτο το οποίο και θα παραμείνει τελικά στα κοινοτικά ταμεία εάν δεν αξιοποιηθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2006. Αλλού γράφει ότι η Αγκυρα υπαναχωρεί και δεν πρόκειται να επιτρέψει τη χρήση των τουρκικών αεροδρομίων από κυπριακά αεροσκάφη.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Θετικοί Οιωνοί για τον τουρισμό'' γράφει πως αέρας αισιοδοξίας φυσά στα τουριστικά μας θέρετρα καθώς οι προκρατήσεις για την φετινή θερινή περίοδο είναι αισθητά αυξημένες συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στον ΚΟΤ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν την αναμενόμενη άνοδο στο 10%. Αλλού, η εφημερίδα γράφει πως ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης μιλώντας σε Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της Πλατφόρμας ''Αυτή η χώρα είναι δική μας'' στην πλατεία Σεραγίου, είπε ότι ''διεκδικούμε λύση η οποία να επανενώνει πραγματικά τον τόπο, να μας απαλλάσσει από την παρουσία των ξένων στρατευμάτων, από την κηδεμονία εγγυητριών δυνάμεων και να κάνει του Κύπριους, αφέντες της δικής τους πατρίδας''.

    [03] (Κ) Γερμανός Καγκελάριος - Κυπριακό - Τουρκία - Επίσκεψη

    Την υποστήριξή του στο σχέδιο Ανάν ως βάση για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος θα συζητήσει μεταξύ άλλων το Κυπριακό στις συνομιλίες που θα έχει με την τουρκική κυβέρνηση στην Αγκυρα.

    ''Θα συζητήσουμε για τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας και θα μιλήσουμε φυσικά και για την Κύπρο, όπου παρά την εποικοδομητική πολιτική της Τουρκίας τον περασμένο χρόνο, δεν έχει επιτευχθεί λύση. Ελπίζω πως στο σύντομο μέλλον θα επιτευχθεί λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν'', είπε ο κ. Σρέντερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Καγκελαρίας.

    Ο κ. Σρέντερ, ο οποίος αναμένεται στην Τουρκία απόψε, ανέφερε επίσης ότι προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είναι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την Τελωνεική Ενωση.

    [04] (Κ) ΟΕΒ - Κωνσταντινούπολη - Πρωτόκολλο - Εμπόριο

    Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) που επισκέφθηκε την Αγκυρα έθεσε το θέμα της υπογραφής και εφαρμογής του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας ταυτόχρονα το έντονο ενδιαφέρον κυπριακών ναυτιλιακών εταιρειών για προσέγγιση σε τουρκικά λιμάνια.

    ''Από την απάντηση του Τούρκου Υπουργού Εμπορίου Kursat Tuzmen συμπεραίνεται ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί αρκετά σύντομα'', αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

    [05] (Κ) Λόρα Κένεντι - Περιοδεία - Κυπριακό

    Η Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι φθάνει στην Κύπρο την Πέμπτη το πρωί για επαφές στις δύο πλευρές, στα πλαίσια των προσπάθειων της Ουάσιγκτον για επανέναρξη των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού.

    Σήμερα, η κ. Κένεντι άρχισε επαφές στην Τουρκία με χωριστές συναντήσεις με τον αναπληρωτή ΥΦΕΞ της τουρκικής κυβέρνησης Πρέσβη Αλί Τουϊγκάν και τον ΓΓ του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας Γιγίτ Αλπογκάν.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Λονδίνο - Βρετανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Η βρετανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη θέση ότι το σχέδιο Ανάν προσφέρει τη μόνη ρεαλιστική βάση για διευθέτηση του Κυπριακού και ''αναγνωρίζει ότι οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνουν κατ' ανάγκην μερικές αλλαγές και ότι το αποτέλεσμα τέτοιων διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της σαφούς πλειοψηφίας της κάθε μιας από τις δυο κοινότητες''.

    Αυτό τονίζει ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο στις απαντητικές παρατηρήσεις του στην Εκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων για το Κυπριακό, που είχε δημοσιοποιηθεί στις 22 Φεφρουαρίου.

    Ο κ. Στρο προσθέτει ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποβοήθηση της εξεύρεσης λύσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να θεωρήσει σαν προτεραιότητα την εφαρμογή των Κανονισμών για το απευθείας εμπόριο κατεχομένων-ΕΕ και τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Βρετανός Υπουργός απαντούσε σε πρόταση της Επιτροπής όπως η κυβέρνηση θεωρήσει τη λύση του Κυπριακού ως μια προτεραιότητα της πολιτικής της αυτό το χρόνο, δεδομένου ότι θα προεδρεύει της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2005.

    Ενώ συμφωνεί για την ανάγκη ''να αδραξούμε οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιασθεί, συμμεριζόμενος την άποψη ότι πτυχές του θέματος, αν δεν τύχουν προσεκτικού χειρισμού, θα είναι πιο δύσκολο να επιλυθούν'', δεν πιστεύει, λέει ο Υπουργός, ότι θα ήταν βοηθητικό να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα εντός του 2005.

    ''Ούτε πιστεύουμε ότι η προγραμματιζόμενη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων (με την Τουρκία) ημερομηνία της 3ης Οκτωβρίου προσφέρει χρήσιμο χρονικό σημείο για την επανέναρξη προσπαθειών μέχρι τότε για την εξεύρεση λύσης'', αναφέρει.

    Για την πρόταση της Επιτροπής όπως σε νέες διαπραγματεύσεις τεθεί η ιδέα για την αποχώρηση και των 650 Τούρκων στρατιωτών όπως και των 950 Ελλαδιτών και όπως αποστρατικοποιηθεί η Κύπρος, ο Υπουργός σημειώνει ότι δεν θα ήταν βοηθητικό για τη βρετανική κυβέρηση να προτείνει οποιεσδήποτε αλλαγές. ''Εναπόκειται στις δυο πλευρές να αποφασίσουν σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις''.

    Την ίδια θέση υποστηρίζει ο Υπουργός και για την πρόταση της Επιτροπής όπως σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις περιουσίες και την ανάγκη αποζημιώσεων στις περιπτώσεις μη επιστροφής της περιουσίας, σημειώνοντας απλώς ότι οποιαδήποτε διευθέτηση πρέπει να είναι προς αμοιβαίο όφελος και των δυο πλευρών. Ο κ. Στρο φαίνεται να τοποθετείται κάπως θετικότερα ως προς την ανάγκη εξεύρεσης πόρων για αποζημιώσεις από τρίτους.

    Στην απάντησή του ο Υπουργός παρουσιάζεται επίμονος υποστηρικτής του απευθείας εμπορίου, αναφέροντας μόνο σε μια περίπτωση ότι η βρετανική πλευρά θα συζητήσει με άλλες χώρες τις προτάσεις της Κύπρου για το θέμα αυτό (άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους) αλλά παραθέτει και την τουρκική άποψη για αποφυγή συζήτησης εδαφικού χωρίς λύση.

    Ο Υπουργός παραμένει υποστηρικτής και των απευθείας πτήσεων από και προς τα κατεχόμενα αλλά αναγνωρίζει τις δυσκολίες για πραγματοποίηση τους. Για την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με απογραφή του πληθυσμού στα κατεχόμενα για να διευκρινισθεί ο αριθμός των εποίκων, ο κ. Στρο επαναλαμβάνει ότι είναι θέμα που αφορά τις δυο πλευρές.

    Γερμανός Καγκελάριος - Κυπριακό - Τουρκία - Επίσκεψη

    Την υποστήριξή του στο σχέδιο Ανάν ως βάση για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος θα συζητήσει μεταξύ άλλων το Κυπριακό στις συνομιλίες που θα έχει με την τουρκική κυβέρνηση στην Αγκυρα.

    ''Θα συζητήσουμε για τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας και θα μιλήσουμε φυσικά και για την Κύπρο, όπου παρά την εποικοδομητική πολιτική της Τουρκίας τον περασμένο χρόνο, δεν έχει επιτευχθεί λύση. Ελπίζω πως στο σύντομο μέλλον θα επιτευχθεί λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν'', είπε ο κ. Σρέντερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Καγκελαρίας.

    Ο κ. Σρέντερ, ο οποίος αναμένεται στην Τουρκία απόψε, ανέφερε επίσης ότι προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είναι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την Τελωνεική Ενωση.

    Ο Γερμανός Καγκελάριος, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Πρόεδρο Νετζέτ Σεζέρ, εξέφρασε τη θέση ότι μια σύντομη λύση του Κυπριακού θα υποβοηθούσε σε μεγάλο βαθμό τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Με την εκλογή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η τ/κ κοινότητα στη βόρεια Κύπρο έχει επιδείξει το σθεναρό της ενδιαφέρον για επανένωση και για πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Ως Γερμανός κατανοώ πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι στο διαιρεμένο νησί'', είπε.

    Οπως είπε, στις 3 Οκτωβρίου θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά ''βασική προϋπόθεση είναι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ενωση με τα νέα κράτη''.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία ο κ. Σρέντερ θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

    Λόρα Κένεντι - Τουρκία - Κυπριακό

    Η Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι φθάνει στην Κύπρο την Πέμπτη το πρωί για επαφές στις δύο πλευρές, στα πλαίσια των προσπάθειων της Ουάσιγκτον για επανέναρξη των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού.

    Σήμερα, η κ. Κένεντι άρχισε επαφές στην Τουρκία με χωριστές συναντήσεις με τον αναπληρωτή ΥΦΕΞ της τουρκικής κυβέρνησης Πρέσβη Αλί Τουϊγκάν και τον ΓΓ του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας Γιγίτ Αλπογκάν.

    [07] (Κ) Λονδίνο - Βρετανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Η ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από το Λονδίνο με τίτλο ''Λονδίνο - Βρετανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό'' στάληκε εκ παραδρομής.

    Παρακαλώ όπως αγνοηθεί.

    [08] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή - Κυπριακές Αερογραμμές - Πρόγραμμα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να δώσει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης με στόχο τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Η κρατική ενίσχυση συνίσταται σε εγγύηση δανείου ύψους 30 εκατομμυρίων κυπριακών λιρών (51 εκατ. ευρώ) για τους επόμενους έξι μήνες, ούτως ώστε οι αρχές να μπορέσουν να οργανώσουν την αναδιάρθρωση της αεροπορικής εταιρείας.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι υπηρεσίες της Επιτροπής εξέτασαν την ενίσχυση για τη διάσωση της εταιρείας και διαπίστωσαν ότι συμμορφώνεται με τους κοινοτικούς κανόνες.

    [09] (Κ) Αθήνα - Λόρα Κένεντι - Επαφές

    Στην Αθήνα φτάνει σήμερα η Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, στο πλαίσιο περιοδείας της σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο.

    Στόχος της διερευνητικής περιοδείας της κ. Κένεντι είναι «να διαβουλευθεί με τα μέρη τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα έχει η κ. Κένεντι αναμένεται να επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, υπό το πρίσμα της ανάληψης νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό.

    [10] (Κ) Ρεν - Τουρκία - Ποινικός κώδικας

    Ο νέος τουρκικός ποινικός κώδικας παρουσιάζει περιορισμένη μόνο πρόοδο στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης, υπογραμμίζει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Φιλανδός Επίτροπος Ολι Ρεν, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Μπεγλίτη.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Παγκόσμια Ημέρα Τύπου

    Τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στη διασφάλιση ανεξάρτητης και ελεύθερης δημοσιογραφίας καθώς και του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών στην απρόσκοπτη ενημέρωση, υπογραμμίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Τύπου, που γιορτάζεται σήμερα.

    ''Πρόκειται για βασικές αρχές της σύγχρονης εποχής που συνδέονται άρρηκτα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, που η κυβέρνηση διαφυλάττει ως κόρην οφθαλμού. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας διατρανώνει την αταλάντευτη βούλησή της για προστασία και πλήρη σεβασμό της ελεύθερης, ανεξάρτητης και αντικειμενικής ενημέρωσης στον τόπο μας'', αναφέρει ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [12] (Κ) Γερμανός βουλευτής - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Φόλκερ Ρούχε φθάνει αύριο στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την Πέμπτη ο κ. Ρούχε θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εσωτερικών, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Χρίστου.

    Ο κ. Αναστασιάδης θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του Γερμανού αξιωματούχου με τη συμμετοχή μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

    [13] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ανεργία - Μάρτιος

    Στο 5,1% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Μάρτιο έναντι 5,6% που ήταν το Φεβρουάριο. Την ίδια περίοδο η μέση ανεργία στην ΕΕ ήταν 8,9%.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ιρλανδία (4,3%). Ακολουθούν το Λουξεμβούργο (4,5%) και η Αυστρία (4,6%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πολωνία (18,1%)και στη Σλοβακία (15,9%).

    [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Επέτειος ένταξης Κύπρου στην ΕΕ - Συνέντευξη

    Σημαντικές αλλαγές αλλά και τεράστιες προκλήσεις και προοπτικές έχει επιφέρει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την κυπριακή οικονομία και τον κυπριακό εμπορικό κόσμο, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την πρώτη επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην Ενωση των 25 κρατών, ο κ. Λιλλήκας δηλώνει ότι διανοίγονται για το νησί τεράστιες προοπτικές για την οικονομία και το εμπόριο, με πρώτιστο στόχο την εκμετάλλευση της γεωγραφικής θέσης της χώρας, αλλά και με την αλλαγή νοοτροπίας των ιδίων των Κυπρίων βιομηχάνων και επιχειρηματιών, οι οποίοι πρέπει να τερματίσουν την ''εσωστρέφεια'' και να βγουν στην επίθεση προς αναζήτηση συνεργατών στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

    Ο Υπουργός Εμπορίου επισημαίνει ότι ήδη η προβολή της Κύπρου ως μιας ευρωπαϊκής χώρας με κεντρική θέση στην περιοχή αποφέρει καρπούς, αφού μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για να χρησιμοποιεί την Κύπρο ως διαμετακομιστικό σταθμό, κάτι που θα διπλασιάσει την απόδοση του λιμανιού της Λεμεσού.

    Ο κ. Λιλλήκας διαπιστώνει μια τεράστια αλλαγή στις 20 και πλέον υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείo του, κάποιες από τις οποίες αναβαθμίστηκαν με διπλασιασμό του όγκου εργασίας τους, ενώ άλλες που υπήρχαν σε περισσότερο εμβρυακό επίπεδο έχουν πάρει νέα δυναμική, κατακτώντας πλέον κεντρική θέση.

    [15] (Κ) Κένεντι - Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Συνομιλίες για το Κυπριακό στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε σήμερα η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, στο πλαίσιο περιοδείας της στο τρίγωνο Αγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία.

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', η κ. Κένεντι συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Αλί Τουιγκάν και τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών Ερτεγκρούλ Απακάν.

    [16] (Κ) Βρετανία - Εκλογές - Κυπριακή παροικία

    Αναλόγως των κομματικών τοποθετήσεων κάθε παράταξης, αλλά με κοινό παρονομαστή την ανάδειξη Βουλευτών που θα βοηθήσουν την κυπριακή υπόθεση, η κυπριακή παροικία στη Βρετανία έχει διαμορφώσει τη θέση της ενόψει των μεθαυριανών γενικών εκλογών στη χώρα αυτή.

    Στις φετινές εκλογές υπάρχει και ένας Ελληνοκύπριος εργατικός υποψήφιος, που κατέρχεται στην περιφέρεια του Epping Forest.

    Πρόκειται για το Δημοτικό Σύμβουλο των εργατικών στην περιοχή του Ενφιλντ από το 1994, Πάμπο Χαραλάμπους, δικηγόρο στο επάγγελμα, ηλικίας 37 χρόνων, που ανήκει στη δεύτερη γενιά. Ο πατέρας του κατάγεται από το Καλό Χωριό Λεμεσού και η μητέρα του από τη Φασούλα της ίδιας επαρχίας.

    Ακόμη ένας ομογενής, ο Ζήσης Κακουλάκης, κατέρχεται ως υποψήφιος του κόμματος των Φιλελευθέρων - Δημοκρατών, σε περιφέρεια του Μείζονος Λονδίνου και συγκεκριμένα στην περιφέρεια Enfield - Southgate,όπου υποψήφιος των Εργατικών είναι ο Βουλευτής Stephen Twigg.

    O κ. Κακουλάκης, επίσης δεύτερης γενεάς, είναι 35 χρόνων, γεννήθηκε στο Μπρίστολ και ο πατέρας του είναι από την Πελοπόννησο, ενώ η μητέρα του από το Τρίκωμο (το γένος Κουσιουνή).

    Στις εφετινές εκλογές υπάρχουν και δυο τουρκοκυπριακής καταγωγής υποψήφιοι, ο Ερτάν Χουρέρ, υποψήφιος των Συντηρητικών στην περιφέρεια Hackney North and Stoke Newington του Μείζονος Λονδίνου και η Αϊφέρ Ορχάν, υποψήφια των Εργατικών στην περιφέρεια North West Cambridgeshire.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Γενικός Εισαγγελέας - Παραίτηση

    Την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα υπέβαλε σήμερα ο Σόλων Νικήτας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [18] (K) ΗΕ - Κλιμάκιο - Κύπρος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Κλιμάκιο των Ηνωμένων Εθνών φθάνει την Παρασκευή στην Κύπρο προκειμένου να εξετάσει τη λειτουργία της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), υπό το φως της πρόσφατης μείωσης των μελών της κατά 30%.

    Την τετραμελή ομάδα εργασίας θα απαρτίζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ που είχαν έρθει ξανά στην Κύπρο τοn περασμένο Αύγουστο και εισηγήθηκαν την μείωση του αριθμού των μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [19] (Κ) Βουλή των Ελλήνων - Γερμανική Βουλή - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα με τον Δ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππο Πετσάλνικο, 16 βουλευτές του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) από το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, εθίγησαν επίσης η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η κατάσταση στα Βαλκάνια και το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, η επόμενη διεύρυνση της ΕΕ και οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις.

    Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επανέλαβε στους Γερμανούς συνομιλητές του ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό τον όρο της πλήρους εφαρμογής των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 3 May 2005 - 17:49:19 UTC