Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πετόσφαιρα - Ανόρθωση - Κυπελλούχος
  • [02] (K) Κύπρος - Αρμένιοι - Επέτειος γενοκτονίας - Εκδηλώσεις
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Ημιτελική φάση - Κλήρωση - Ζευγάρια
  • [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Ευρωπαϊκές Εφοπλιστικές Ενώσεις
  • [07] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Βαρσοβία - Διεθνής διάσκεψη
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Πετόσφαιρα - Ανόρθωση - Κυπελλούχος

    Η ομάδα ανδρών της Ανόρθωσης στην πετόσφαιρα κατέκτησε χθες βράδυ το Κύπελλο, αφού νίκησε στον τελικό την Νέα Σαλαμίνα με 3 - 1 σετ.

    Η Ανόρθωση είχε κατακτήσει και το Πρωτάθλημα.

    [02] (K) Κύπρος - Αρμένιοι - Επέτειος γενοκτονίας - Εκδηλώσεις

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Νεοτούρκους το 1915, η Παγκοινοτική Επιτροπή Μνήμης της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο διοργανώνει σήμερα και αύριο σειρά εκδηλώσεων στη Λευκωσία.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - COREPER

    Καλό έγγραφο, το οποίο ικανοποιεί πολλά από τα αιτήματα που αρχικά είχε θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος το προχθεσινό έγγραφο που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COREPER), ενόψει της σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως αυτό το κείμενο θα πρέπει να συζητηθεί με την Τουρκία την ερχόμενη Τρίτη στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ, αποτελεί όμως «τη σταθερή θέση της ΕΕ, η λεγόμενη κοινή θέση».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι αυτό το αποτέλεσμα, για το οποίο εργάστηκαν πάρα πολλοί για αρκετές εβδομάδες, επιβεβαιώνει δύο πράγματα: «Πρώτον, ότι η συντονισμένη και μεθοδική δουλειά αποφέρει, χωρίς δημοσιότητες και εξαγγελίες, και δεύτερον, ότι η παρουσία μας στην Ευρώπη συνεχώς μας βοηθά να προβάλλουμε τις θέσεις μας και να κερδίζουμε υποστήριξη».

    Σημείωσε ότι δεν έχει πει οτιδήποτε για το έγγραφο, παρά το γεγονός ότι το είχε υπόψη του εδώ και αρκετές ημέρες.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η στάση της Λευκωσίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου «έχει κτίσει μεγάλα περιθώρια καλής πίστης από τις άλλες χώρες της ΕΕ» και ότι «αυτό που έχουμε επιτύχει τώρα είναι αποτέλεσμα αυτού του αποθέματος καλής θέλησης και καλής πίστης που είχαμε κτίσει από τον Δεκέμβρη».

    «Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ότι οι θέσεις μας είχαν υιοθετηθεί από τις 23 χώρες μέλη και ακόμη και οι δυο (χώρες) που είχαν κάποιες επιφυλάξεις, ενόψει της γενικότερης υποστήριξης των θέσεων μας, αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις ενστάσεις τους ή να τις διαφοροποιήσουν».

    Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό το αποτέλεσμα για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι, αν και αυτό το κείμενο θα πρέπει να συζητηθεί με την Τουρκία την ερχόμενη Τρίτη στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ, αποτελεί «τη σταθερή θέση της ΕΕ, η λεγόμενη κοινή θέση».

    «Καμιά φορά απορώ με κάτι δηλώσεις που ακούω, ναι αλλά δεν έχει λυθεί το Κυπριακό», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «αν είναι κανένας που περιμένει να λυθεί το Κυπριακό από τη μια μέρα στην άλλη, σημαίνει ότι είναι εκτός πραγματικότητας και δεν έχουν κατανόηση τι σημαίνουν διεθνείς εξελίξεις».

    Σε ερώτηση αν ανέμενε την αντίδραση που επέδειξε η Αγκυρα επί του εγγράφου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική της Αγκυρας όσον αφορά την Κύπρο, προσθέτοντας ότι «μπορεί λεκτικά να υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις αλλά οι βασικές θέσεις παραμένουν αμετάβλητες».

    Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Περιουσίες

    Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, εξέφρασε χθες ικανοποίηση για την κοινή θέση στην οποία κατέληξαν προχθές οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα παρουσιαστεί στο επερχόμενο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, από την κοινή θέση της ΕΕ, αποδεικνύεται ότι ''οι σταθερές ενέργειες της κυβέρνησης, χωρίς τυμπανοκρουσίες για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας, αποδίδουν καρπούς'' και ότι ''γίνεται ενεργότερη η εμπλοκή της Ενωσης σε θέματα που αφορούν την Κύπρο, όπως ακριβώς είχε αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία''.

    ''Είναι σαφές ότι όσα κράτη επιθυμούν να ενταχθούν υποχρεούνται να συμμορφωθούν προς τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της ΕΕ και όχι αντιστρόφως'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι ''τούτο ασφαλώς ισχύει απόλυτα και για την περίπτωση της Τουρκίας''.

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι με αυτή την πολιτική η ΕΕ επιδιώκει το διαμελισμό της Τουρκίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η θέση αυτή ''απορρίφθηκε άμεσα από την ΕΕ''.

    ''Σίγουρα πρέπει να αντιλαμβάνεται (ο κ. Εντογάν) ότι δεν υποχρεούται η ΕΕ να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, αλλά αντιστρόφως η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ενωσης''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι μέχρι τις 3 Οκτωβρίου απομένει ακόμη να καθοριστεί το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, το οποίο αποφασίζεται σε διακυβερνητικό επίπεδο, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να προσδιορισθεί και η εταιρική σχέση. Απ' εκεί και πέρα, ανέφερε, όλες οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε διακυβερνητικό επίπεδο.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, στην κοινή θέση της ΕΕ, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε υπογραφή και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Συμφωνίας της Αγκυρας (Τελωνειακή Ενωση) για να καλύπτει όλα τα μέλη της Ενωσης, ενώ περιλαμβάνεται αναφορά σε ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη-μέλη της Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου ''με ό,τι αυτή η ομαλοποίηση συνεπάγεται''.

    Οπως πρόσθεσε, στην κοινή θέση επιζητείται συνεχής υποστήριξη της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των αρχών επί των οποίων στηρίζεται και επί των οποίων ιδρύθηκε η ΕΕ, ενώ γίνεται αναφορά στην ταχεία συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και διατυπώνεται η ανάγκη για αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας όσον αφορά την παρεμπόδιση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς.

    Οι ''25'', όπως είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, κάνουν αναφορά και στην ανάγκη για άρση των απαγορεύσεων που επιβάλλει η Τουρκία στα πλοία υπό κυπριακή σημαία και στα πλοία που έχουν ήδη προσεγγίσει κυπριακά λιμάνια και επιθυμούν να προσεγγίσουν τουρκικά λιμάνια.

    Καραμανλής - Μολυβιάτης - Κυπριακό - Ευρωτουρκικά

    Εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος ενημέρωσε τον Ελληνα Πρωθυπουργό για τις προχθεσινές αποφάσεις στην ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο, αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο κ. Μολυβιάτης, μιλώντας μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της Αθήνας για τις εξελίξεις στην ΕΕ.

    ''Με τον Πρωθυπουργό είχαμε μια συνεργασία εφ' όλης της ύλης. Εξετάσαμε τα τρέχοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και τις χθεσινές αποφάσεις στην ΕΕ, τόσο για την πορεία της Τουρκίας και τις διαπραγματεύσεις της με την Ενωση, όσο και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο'', είπε ο κ. Μολυβιάτης και πρόσθεσε ότι ''για αυτές τις εξελίξεις εκφράσαμε την απόλυτη ικανοποίησή μας''.

    Ερωτηθείς αν θα μεταβεί στην Αγκυρα ο κ. Καραμανλής, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι ''αυτά είναι θέματα τα οποία θα συζητηθούν διά της διπλωματικής οδού''.

    Αθήνα - Βαληνάκης - Τσιζόφ - Κυπριακό

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τσιζόφ διαβεβαίωσε χθες ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα εξακολουθήσει να ενεργοποιείται πάνω στο Κυπριακό και θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα νόμιμα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Βαληνάκη, ο κ. Τσιζόφ επεσήμανε ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να αποτελέσει βάση για περαιτέρω συνομιλίες και σημείωσε ότι οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, για να είναι βιώσιμη, πρέπει να συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές και όχι να επιβληθεί, γιατί τότε δεν θα μόνιμη.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τσιζόφ είπε πως ''οι τελευταίες εκλογές στην τ/κ κοινότητα έφεραν στην εξουσία τον κ. Ταλάτ, ο οποίος κατά την προεκλογική του εκστρατεία έβαλε σαν στόχο την προώθηση λύσης στο Κυπριακό''.

    ''Ελπίζουμε ότι, υλοποιώντας αυτόν τον στόχο, θα ενεργοποιήσει τη θέση της κοινότητας του και αυτό θα βοηθήσει την πρόοδο στο Κυπριακό'', είπε ο κ. Τσιζόφ.

    Ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, αφού δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο αξιωματούχο για την πορεία του Κυπριακού μετά την αλλαγή της ηγεσίας της τ/κ κοινότητας, επεσήμανε πως ''είναι γνωστό το ενδιαφέρον και η σταθερή πολιτική αρχών που ακολουθεί η Ρωσία στο ζήτημα αυτό''.

    Ερωτηθείς εάν μετά την αλλαγή της ηγεσίας στα κατεχόμενα η Αθήνα βλέπει καλύτερες προοπτικές για νέες πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Βαληνάκης είπε ότι ''κάθε απομάκρυνση των Τ/Κ από τις αδιάλλακτες φωνές του παρελθόντος μπορεί να χαρακτηρισθεί θετική''.

    ''Το εάν θα είναι όντως θετική, θα εξαρτηθεί βεβαίως από την εξέλιξη των πραγμάτων'', πρόσθεσε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρέσβειρας Αυστρίας

    Αποψη της Αυστρίας είναι πως η επανένωση του Κύπρου στη βάση ενός διζωνικού, δικοινοτικού κράτους πρέπει να βασίζεται σε μια βιώσιμη συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που θα επιτευχθεί και θα τύχει εγγύησης κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών και στη στερεή βάση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε χθες η πρώτη Πρέσβειρα της Αυστρίας με έδρα την Κύπρο Ευα Χάγκερ, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, διαβεβαίωσε πως ''επιδιώκουμε μια συμφωνημένη λύση που θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, και η οποία θα προωθεί την πραγματική επανένωση της Κύπρου, του εδάφους της, των κοινωνιών, της οικονομίας και των θεσμών της''.

    Πρόσθεσε πως ''ενόψει των πρόσφατων εξελίξεων, οποιοσδήποτε νέος γύρος διαπραγματεύσεων πρέπει να προετοιμαστεί πολύ προσεκτικά ώστε να διασφαλίσει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα οδηγηθούν σε ένα νέο αδιέξοδο και στην αποτυχία''.

    Διαβεβαίωσε εξάλλου πως ''η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της, ως υποψήφια χώρα, έναντι της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου 2004, και θα ενεργεί ανάλογα''.

    Η κ. Χάγκερ σημείωσε πως από την αρχή της ίδρυσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το 1964, η Αυστρία συνέβαλε ενεργά στις επιχειρήσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και πρόσφερε τις καλές της υπηρεσίες, προσθέτοντας πως ''η Αυστρία είναι έτοιμη να μελετήσει την περαιτέρω συμβολή της υπό το φως των επιχειρησιακών αναγκών που δημιουργούνται.''

    Ανέφερε εξάλλου πως η Αυστρία εκτιμά βαθύτατα την υποστήριξη που έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία και κάποιες άλλες χώρες σε πολυμερές επίπεδο σε σχέση με την προώθηση λύσης στο ζήτημα του Νοτίου Τυρόλου τόσο στο να συνηγορήσουν υπέρ ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και σε σχετικές συζητήσεις στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κατά τη δεκαετία του 1960.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής ΗΠΑ

    Συνάντηση μίας και πλέον ώρας είχαν χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τη τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι κ. Χριστόφιας και Κλόσον συμφώνησαν ότι τόσο η κατάληξη της τελευταίας συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου όσο και η αλλαγή της ηγεσίας στην τ/κ κοινότητα αποτελούν θετικές εξελίξεις.

    Επίσης, στη συνάντηση παρατέθηκαν οι προσπάθειες που καταβάλλει η ε/κ πλευρά για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων της Οδού Λήδρας και της Ζώδιας, καθώς και οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για την ενίσχυση των Τ/Κ σε ό,τι αφορά το εμπόριο διά της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

    EE - Συμβούλιο Υπουργών - Υπουργός Συγκοινωνιών

    Ολοκληρώθηκαν στο Λουξεμβούργο, οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών για Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες και Ενέργεια, κατά τις οποίες μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία επί της πρότασης-οδηγίας περί επιβολής τελών στα βαρέα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούν ορισμένα έργα υποδομής (Ευρωβινιέτα). Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Σε παρέμβασή του για το θέμα αυτό, ο κ. Θράσου ανέφερε ότι η Κύπρος συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε μεγάλος αριθμός αντιπροσωπειών για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας. Συνέχισε, τονίζοντας ότι η Κύπρος, μέσα σε πνεύμα συμβιβασμού, υποστηρίζει την πρόταση της Προεδρίας λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κάθε συμβιβασμός περιέχει αμοιβαίες υποχωρήσεις.

    ΥΠΕΞ - Ενθρόνιση Πάπα Βενέδικτου XVI

    O Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ενθρόνιση του νέου Πάπα Βενέδικτου XVI, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 24 Απριλίου στο Βατικανό.

    Ο Πάπας Βενεδίκτος XVI θα δεχθεί τους υψηλούς εκπροσώπους των κρατών που θα παραστούν στην τελετή ενθρόνισης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει για τη Ρώμη σήμερα το απόγευμα.

    Αθήνα - 1ο Διεθνές Συνέδριο Ε/Κ και Τ/Κ Νέων

    Ενδιαφέρουσες απόψεις για το πώς οι Ε/Κ και οι Τ/Κ νέοι εκτιμούν ότι τα ΜΜΕ στις χώρες όπου διαμένουν παρουσιάζουν το Κυπριακό και ιδιαίτερα την περίοδο που πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα, διατυπώθηκαν κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ε/Κ και Τ/Κ Νέων που διοργανώνει η Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Νεολαία ΟΚΟΕ) με τίτλο ''Κύπρος - Μια Ευρωπαϊκή Νέα Αρχή''.

    Συντονιστής της συζήτησης με θέμα ''Διαφορετικές προσεγγίσεις του κυπριακού προβλήματος: Ο Τύπος στις διάφορες χώρες'', ήταν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ''Απογευματινή'' Πάσχος Μανδραβέλης.

    Κύπρος - Αρμένιοι - Επέτειος γενοκτονίας - Εκδηλώσεις

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Νεοτούρκους το 1915, η Παγκοινοτική Επιτροπή Μνήμης της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο διοργανώνει σήμερα και αύριο σειρά εκδηλώσεων στη Λευκωσία.

    Σήμερα θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφιών από την αρμενική γενοκτονία στην Πλατεία Ελευθερίας. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί πορεία-λαμπαδηφορία κατά μήκος της οδού Αρμενίας με κατάληξη το Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας στο προαύλιο της Αρμενικής Εκκλησίας, όπου θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο μνημόσυνο για τη γενοκτονία, του οποίου θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων Κύπρου Βαρουζάν.

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί Λειτουργία στην Αρμενική Εκκλησία στην Ακρόπολη και θα ακολουθήσει επίσημη επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς της γενοκτονίας στο προαύλιο της Αρμενικής Εκκλησίας. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα φυτέψει συμβολικά δέντρο σε σημείο παρά το μνημείο της γενοκτονίας.

    Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των κερδών που κατέγραψαν κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι, ελέω Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,17%, κλείνοντας στις 1.211,99 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,77% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 197.000 λίρες.

    Αύξηση σε ποσοστό 1,21% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 406,97 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Ημιτελική φάση - Κλήρωση

    Πραγματοποιείται σήμερα η κλήρωση της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Στην ημιτελική φάση συμμετέχουν ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια, ο Απόλλωνας και ο Διγενής Μόρφου.

    Πετόσφαιρα - Ανόρθωση - Κυπελλούχος

    Η ομάδα ανδρών της Ανόρθωσης στην πετόσφαιρα κατέκτησε χθες βράδυ το Κύπελλο, αφού νίκησε στον τελικό την Νέα Σαλαμίνα με 3 - 1 σετ.

    Η Ανόρθωση είχε κατακτήσει και το Πρωτάθλημα.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και ο αντίκτυπος της απόφασης του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΚΟΡΕΠΕΡ) για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο σφετερισμός ε/κ περιουσιών στο ψευδοκράτος, η διακίνηση προϊόντων από και προς τα κατεχόμενα, οι εορταστικές εκδηλώσεις ΑΚΕΛ και ΠΕΟ, καθώς και η χθεσινή συνάντηση του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για τη σημερινή εκδήλωση στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ημέρα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004, για την αφαίρεση υλικών αμιάντου από κτίρια σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς και για την άσχημη οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Αποστολή θανάτου'', ότι διοικητές σε στρατόπεδα, όπως κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, έδιναν διαταγές σε στρατιώτες για μετακίνηση πλακών αμιάντου από υποστατικά της Εθνοφρουράς χωρίς να φέρουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό. Σε άλλο θέμα γράφει για την άσχημη οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών και πως εμπιστευτική έκθεση του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων αναφέρει ότι το σύνολο των κεφαλαίων των μετόχων του συγκροτήματος μειώθηκε από 75 εκ. λίρες στα 27 εκ. λίρες, παρουσιάζοντας μείωση στους τελευταίους 18 μήνες κατά 64%.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Εγκλημα στον Πενταδάκτυλο'', γράφει στο κύριο θέμα ότι υπήρξε πληθώρα αντιδράσεων στην πρωτοφανή βεβήλωση του Πενταδακτύλου, στον σφετερισμό ε/κ περιουσιών και στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από Τούρκους μεγαλοεπιχειρηματίες. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τους συντελεστές αυτής της βεβήλωσης και θα αντιδράσει με συγκεκριμένα διαβήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα καλεί όλους να προσέλθουν σήμερα στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ημέρα του δημοψηφίσματος και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Η ρουλέτα θέλει το σουβλάκι της'', γράφει πως η λεγόμενη κυβέρνηση του ψευδοκράτους αποφάσισε να επιτρέψει την εμπορία χοιρινού κρέατος από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα, παρά τη ρητή απαγόρευση που υπήρχε μέχρι τώρα για διακίνηση ζώων και ζωικών προϊόντων. Παράλληλα, γράφει η εφημερίδα, επιτρέπεται η μεταφορά προς τα κατεχόμενα και πολλών άλλων προϊόντων, όχι μόνον αυτών που παράγονται στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και ειδών που απλώς έχουν συσκευασθεί στις περιοχές αυτές. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης προειδοποίησε τη Βουλή για αναπομπή του νόμου περί Πανεπιστημίου Κύπρου, εάν δεν γίνει αποδεκτή η απόφαση για μείωση των θέσεων στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Εγινε Τούρκος'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ξέσπασε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αφορμή την έκθεση της ΚΟΡΕΠΕΡ, και έκανε λόγο για προσπάθεια διαμελισμού της χώρας του, ενώ στην Κύπρο το θέμα αυτό έγινε αντικείμενο ''τσακωμού'' μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αλλη είδηση είναι η εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς το Συμβούλιο Υπουργών για ενιαίο μισθό 84.000 ευρώ ετησίως όλων των Ευρωβουλευτών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό σημαίνει, γράφει η εφημερίδα, ότι οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα διπλασιάσουν τους μισθούς τους, ενώ άλλοι -όπως οι Ιταλοί για παράδειγμα- θα χάσουν, αφού σήμερα παίρνουν περισσότερα από 7.000 ευρώ μηνιαίως.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Κάθε σταθμός και Κυπριακό'', γράφει στο κύριο θέμα πως η Τουρκία, στην πορεία της προς της ΕΕ, θα βρίσκει συνεχώς μπροστά της την Κυπριακή Δημοκρατία, και το Κυπριακό μαζί με τις σχέσεις της με τη Λευκωσία θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και στους δύο ακόμα σταθμούς της χώρας αυτής προς το σημείο εκκίνησης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ενωση. Αλλού γράφει ότι το Προεδρικό έχει αποστείλει εγκύκλιο τριών σελίδων προς όλους τους Υπουργούς με οδηγίες προς εφαρμογή των νόμων και κανονισμών προς αποτροπή της διαπλοκής και με σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Αναχαίτιση των υπονομευτών'', ότι το Εκτελεστικό Γραφείο της ΠΕΟ είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τα καίρια ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους στην Κύπρο και ότι στη συνάντηση αυτή έθεσε, μεταξύ άλλων, αίτημα για αναχαίτιση όσων υπονομεύουν τα εργατικά κεκτημένα και τις συλλογικές συμβάσεις. Αλλη είδηση είναι η σημερινή πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της ΠΕΟ, ενώ αύριο πραγματοποιείται το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 80χρονα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου - ΑΚΕΛ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Τα παιδιά μας βρίσκονται σε κίνδυνο'', γράφει στο κύριο θέμα της για την πρώτη παγκύπρια έρευνα της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια και για τα συμπεράσματά της, σύμφωνα με τα οποία ανήλικοι βιάζονται σωματικά και ψυχικά μέσα στην ίδιά τους την κατοικία και ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Κύπρο έχουν εκτεθεί σε κάποιας μορφής βία στην οικογένεια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από την 23η Απριλίου 2003, οπόταν άνοιξαν για πρώτη φορά μετά το 1974 τα σημεία ελέγχου στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και επιτράπηκε σε Ε/Κ και Τ/Κ η μετάβαση προς και από τα κατεχόμενα.

    ΣΣ. Η εφημερίδα "Αντίλογος" δεν παραλήφθηκε στο ΚΥΠΕ.

    [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Ημιτελική φάση - Κλήρωση - Ζευγάρια

    ΑΠΟΕΛ-Διγενής Μόρφου και Απόλλωνας-Ομόνοια είναι τα ζευγάρια που ανέδειξε η κλήρωση της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο συνεδριακό κέντρο του ΓΣΠ.

    [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Ευρωπαϊκές Εφοπλιστικές Ενώσεις

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή ναυτιλία με τα τουρκικά περιοριστικά μέτρα κατά των πλοίων με κυπριακή σημαία και γενικότερα των πλοίων που εξυπηρετούν το εμπόριο στην περιοχή, συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου με την ηγεσία της Ενωσης Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων (ECSA).

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ECSA Graeme Dunlop, ο οποίος απεδέχθη πρόσκληση του Υπουργού Συγκοινωνιών να παραστεί στο Συνέδριο "Ναυτιλιακή Κύπρος 2005", που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Κύπρο, εξέφρασε την υποστήριξη της ECSA στις προσπάθειες της Κύπρου για άρση των τουρκικών περιοριστικών μέτρων κατά της κυπριακής ναυτιλίας.

    [07] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Βαρσοβία - Διεθνής διάσκεψη

    Κοινή διαπίστωση των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη διήμερη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία ήταν ότι η διασυνοριακή συνεργασία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό, πρώτα στη Δυτική Ευρώπη και, μετά τις πολιτικές αλλαγές του 1989, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου παρατηρήθηκε μία σημαντική ώθηση στην εμπέδωση των δημοκρατικών αρχών στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου συμμετείχε στη διάσκεψη, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες. Η διάσκεψη διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εικοσιπέντε ετών από την υπογραφή της Σύμβασης της Μαδρίτης για τη Διασυνοριακή Συνεργασία.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Το ζητούμενο ήταν και παραμένει η λύση στο Κυπριακό και η επανένωση της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, απορρίπτοντας ταυτοχρόνως τις κατηγορίες και τις θέσεις ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν βολευτεί γενικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν θέλουν λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Σχολιάζοντας, στο περιθώριο της πρωτομαγιάτικης εκδήλωσης της ΠΕΟ, την κατάσταση στο Κυπριακό, ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ''ο χρόνος που πέρασε έχει επαληθεύσει την ορθότητα της ετυμηγορίας του κυπριακού λαού''.

    [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Η κυβέρνηση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, είναι σταθερά προσηλωμένη ''στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και επανένωση της χώρας μας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών αρχών, πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως λέχθηκε και χθες στην κοινή θέση της ΕΕ για το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, στο περιθώριο της πρωτομαγιάτικης εκδήλωσης της ΠΕΟ, για το πώς βλέπει την κατάσταση στο Κυπριακό, ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι γίνεται ''μια συνεχής προσπάθεια για αντιμετώπιση όλων των νέων δεδομένων που προέκυψαν μετά το δημοψήφισμα πέρυσι''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 23 April 2005 - 17:49:10 UTC