Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [02] (Κ) Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Νίκη ΑΕΛ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη
  • [05] (Κ) Κεντρικές Τράπεζες Λιβάνου - Κύπρου - Μνημόνιο Συνεργασίας
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Προεδρικός Επίτροπος - Ξυλοδαρμός εγκλωβισμένης
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αγκυρα - Αφιξη
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη - Κυπριακό (2)
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα αύξηση
  • [12] (Κ) Αγκυρα-Μολυβιάτης-Γκιουλ-Συνάντηση
  • [13] (Κ) Αρχηγός Εθνικής Φρουράς - Στρατιωτική Επιτροπή - ΕΕ
  • [14] (Κ) Συνάντηση Μολυβιάτη - Γκιουλ - (1)
  • [15] (K) Μάρκος Κυπριανού - Τούρκος Υπουργός - Συνάντηση

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Συνέρχεται στις 9.00 σήμερα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Οπως έχει ήδη δηλωθεί, το Σώμα αναμένεται να συζητήσει το θέμα της κατάθεσης ή όχι γραπτώς των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και να συνεχίσει τη συζήτηση επί του προκειμένου.

    [02] (Κ) Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Νίκη ΑΕΛ

    Ενα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του τροπαίου βρίσκεται η ΑΕΛ μετά τη χθεσινοβραδινή νίκη της με 88-79 επί του Απόλλωνα στο δεύτερο τελικό των πλέι οφ του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

    Η ΑΕΛ με τη χθεσινή της νίκη έκανε το 2-0 τις νίκες επί του Απόλλωνα. Πρωταθλητής θα στεφθεί αυτός που θα συμπληρώσει τρεις νίκες.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εν μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομμάτων για την ΕΟΚΑ, το έγγραφο Πανταγιά και οι υποκλοπές προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Η εξεύρεση συμβατών δοτών μυελού των οστών για νεαρή Τουρκάλα, το τουρκικό δημοσίευμα για σχέδιο εξαναγκασμού της ΕΕ για να προσέλθει σε συνομιλίες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, καθώς και η κηδεία του μεγάλου Ελληνα ερμηνευτή Γρηγόρη Μπιθικώτση προβάλλονται επίσης πρωτοσέλιδα.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Κατάντια Χριστόφια'' προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ για τις αναφορές του Προέδρου της Βουλής για την ΕΟΚΑ και γράφει ότι τον κάλεσε αν πιστεύει στον αγώνα της ΕΟΚΑ, ''να απολογηθεί στον κυπριακό λαό γιατί επέλεξε και ανέδειξε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα σοβινιστή ή κοινό δολοφόνο, όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ''. Επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν κατέχει το έγγραφο Πανταγιά, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο ''Κυπριακό Ποντίκι''.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Θλιβερό κατάντημα Χριστόφια'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ φανερά ενοχλημένος κάλεσε χθες το ΓΓ του ΑΚΕΛ να απολογηθεί στον κυπριακό ελληνισμό για τα όσα "απαράδεκτα" υποστήριξε στην προχθεσινή ομιλία του σε εκδήλωση στο Δάλι, "όπου εξομοίωσε τους αγωνιστές και ήρωες της ΕΟΚΑ με τους δολοφόνους της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ντενκτάς ΤΜΤ". Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με την τουρκική ''Χουριέτ'' η ΕΕ εκπονεί "σχέδιο εξαναγκασμού" του Προέδρου Παπαδόπουλου να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Η ΚΥΠ έχει και τα αυτιά '' γράφει ότι παρόλο που τόσο οι πρώην όσο και οι νυν κυβερνώντες διαψεύδουν την ύπαρξη υποδομής από πλευράς της ΚΥΠ για παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων για υποκλοπή συνδιαλέξεων ο ''Π'' κατέχει στοιχεία για συσκευές που εισήχθησαν από τη Γερμανία και τις οποίες η υπηρεσία κατέχει από το 2001 για παρακολούθηση πολιτών κατά παράβαση του συντάγματος και της νομοθεσίας. Αλλού γράφει ότι σωτήρια για φοροφυγάδες και αποδεδειγμένους οφειλέτες του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους αποδεικνύονται τα έτη 2004 (παραχωρήθηκε φορολογική αμνηστία) και 2005 (πρόκειται να επιτραπεί η διαγραφή πλήρως ή μερικώς φορολογικών χρεών).

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Εθνική συμφιλίωση για κλάματα'' γράφει ότι την ώρα που ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξήγγειλαν ότι ήρθε η ώρα της ''εθνικής συμφιλίωσης'' που θα την έφερναν μέσα από την αποκατάσταση όσων αριστερών εκτελέστηκαν κατά τη περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα, "πρωταγωνιστούν σε μια επανάληψη εθνικής διαμάχης, που θυμίζει περιπέτειες από το μακρινό παρελθόν". Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις επιδημιολογικής έρευνας, είναι αυξημένα τα κρούσματα καρκίνου και λευχαιμίας στην περιοχή Ακρωτηρίου, όπου οι Βρετανοί έχουν εγκαταστήσει στις βάσεις τους μεγάλη κεραία που εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Ονειρο απατηλό η συνέναιση'' γράφει ότι το πολιτικό σκηνικό πήρε κυριολεκτικά φωτιά σε χρόνο που αναζητείται συναίνεση, συνεργασία και κοινές θέσεις στο Εθνικό Συμβούλιο ως προς τις επιδιωκόμενες αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν. Προσθέτει ότι διχάζουν τα θέματα της ΕΟΚΑ, των τηλεφωνικών υποκλοπών και του εγγράφου Πανταγιά. Το Εθνικό Συμβούλιο, σημειώνει, συνέρχεται σήμερα σε βαρύ κλίμα και εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό. Αλλού γράφει ότι από το Ταμείο Συντάξεων του Δήμου Λευκωσίας λείπουν 18 εκατ. λίρες και μάλιστα χωρίς να έχουν επενδυθεί, με αποτέλεσμα το προσωπικό να είναι ανάστατο.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Παραδοχή Αναστασιάδη'' γράφει ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ αντικατέστησε τους ισχυρισμούς για χαλκευμένο έγγραφο με την παραδοχή ότι ουσιαστικά υπάρχει έγγραφο Πανταγιά. Προσθέτει ότι η πρακτική πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύει ότι αυτή ασκείται με βάση το έγγραφο Πανταγιά και στόχος της είναι το στενό κομματικό συμφέρον και όχι τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου. Αλλού γράφει ότι πριν τις 3 Μαϊου δεν αναμένεται από τις Βρυξέλλες συζήτηση για έγκριση δανείου ύψους 30 εκατ. λιρών προς τις Κυπριακές Αερογραμμές, των οποίων η ρευστότητα στενεύει τώρα ακόμη περισσότερο.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για Τουρκάλα ασθενή'' γράφει ότι Ε/Κ είναι συμβατοί δότες μυελού των οστών για την νεαρή Τουρκάλα Εμινέ που πάσχει από λευχαιμία και ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης έδωσε υπόσχεση ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παρακαμφθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια προκειμένου να δοθεί ελπίδα στην κοπέλα. Αλλού υπό τον τίτλο ''Τι ακριβώς αναμένουμε από τον 'πρόεδρο' Ταλάτ;'' γράφει ότι δύο πράγματα είναι σίγουρα από τις ''εκλογές'' των κατεχομένων: ''σαράντα χρόνια Ντενκτασισμού φθάνουν στο τέλος τους και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα καταστεί ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Τ/Κ''.

    [04] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη

    Αρχισε γύρω στις 9.40 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν εκ μέρους του ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, εκ μέρους του ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, εκ μέρους του ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης, εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, εκ μέρους των ΝΕΟ οι Νίκος Κουτσού και Στράτος Παναγίδης, εκ μέρους των ΕΔΗ οι ΜιχάληςΠαπαπέτρου και Πανίκος Παπαγεωργίου, εκ μέρους του ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουϊν Ιωσηφίδης και εκ μέρους των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλλίδης.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής και ο συνταγματολόγος Τουμάζος Τσελεπής.

    [05] (Κ) Κεντρικές Τράπεζες Λιβάνου - Κύπρου - Μνημόνιο Συνεργασίας

    ''Μνημόσιο Συνεργασίας'' υπέγραψαν η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εκφράζοντας το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους και την κοινή τους επιθυμία για την ανάπτυξη και ενίσχυση διμερών σχέσεων συνεργασίας στον τομέα της εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων, αναφέρει ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από το Διοικητή της Χριστόδουλο Χριστοδούλου και εκ μέρους της Kεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου από το Διοικητή της Riad Toufic Salame.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για να συζητήσει, όπως αναμένεται το θέμα της κατάθεσης των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

    Η συνεδρία πραγματοποιείται εν μέσω αντιπαραθέσεων των κομμάτων αναφορικά με το θέμα της ΕΟΚΑ, το έγγραφο που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα για σχέδιο πολιτικής εξόντωσης του Προέδρου Παπαδόπουλου και υποκλοπές.

    Μολυβιάτης - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η πολιτική βούληση θα μπορούσε σταδιακά και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να οδηγήσει στην επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, σε συνέντευξή του που μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει της σημερινής επίσκεψής στην Τουρκία, ο Ελληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση ότι για την έναρξη της διαδικασίας επίλυσης θα πρέπει να διασφαλιστούν στο μέγιστο δυνατό οι συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν στην επιτυχία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια.

    Αναφερόμενος στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψής του είπε πως περιλαμβάνεται και το θέμα των προοπτικών επανεκκίνησης της διαδικασίας του Κυπριακού, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει ''όλοι να εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, ότι αυτή τη φορά η διαδικασία θα έχει επιτυχή έκβαση''.

    Ερωτηθείς για τις άμεσες προσδοκίες της Αθήνας από την Τουρκία προκειμένου να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη ''βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού''.

    Επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίς, ενώ ερωτηθείς ποιο είναι το πιο πιεστικό ζήτημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή τη στιγμή ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση ''κάθε μέρα όλο και περισσότερο το καλό κλίμα ώστε να επιτραπεί η ομαλή συνέχιση της προσπάθειας για την πλήρη εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων''.

    ΕΕ - Ολι Ρεν - Κύπρος

    Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 12 μέχρι τις 14 Μαϊου, προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στις 13 Μαϊου, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης, που είναι η 9η Μαϊου.

    Ανάλογες εκδηλώσεις θα διοργανωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Λαϊκού Κογκρέσσου Επαρχίας Sichuan

    Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα πάντοτε υποστήριζε και θα υποστηρίζει τη δίκαιη λύση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσσου της Επαρχίας Sichuan της Κίνας Zhang Xuezhong, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο επικεφαλής αντιπροσωπείας, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Σε δηλώσεις, μέσω διερμηνεά, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Χuezhong είπε πως ''έχουμε πλήρη κατανόηση για τις προσπάθειες που καταβάλλετε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε για τη στάση αρχής που τηρεί η Κίνα στο Κυπριακό γενικά και ιδιαίτερα πέρσι στις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Εκθεση του ΓΓ μετά τα δημοψηφίσματα.

    Ο κ. Xuezhong αφού εξήρε τις στενές φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Κίνας και Κύπρου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την υποστήριξή της στο θέμα της Ταϊβάν και σε σχέση με την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από την Κίνα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κατά τα δύο τελευταία χρόνια επίσημος τουριστικός προορισμός για την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, γεγονός που διανοίγει, σημείωσε, προοπτικές επίσκεψης περισσοτέρων τουριστών από τη χώρα αυτή αλλά και ειδικότερα από την επαρχία Sichuan.

    Ο κ. Xuezhong είπε ότι η επαρχία του έχει πληθυσμό 87 εκ. κατοίκους. ''Πάρα πολλοί είναι αυτοί'', είπε, ''που θα ήθελαν να επισκεφθούν την Κύπρο''.

    Αλγερινός ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Ο Αλγερινός Υπουργός Εξωτερικών Αμπντελαζίζ Μπελκχαντέμ δήλωσε πως η χώρα του θέλει λύση του Κυπριακού, μέσω της προσφοράς καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και στο πλαίσιο του σχεδίου των ΗΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλγερία, ο κ. Μπελκχαντέμ ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική της Αλγερίας στο Κυπριακό.

    Καρατζαφέρης - Κομισιόν - Ε/κ περιουσίες - Κατεχόμενα

    Κυρώσεις εκ μέρους της ΕΕ κατά της βρετανικής εταιρείας που αγόρασε στην κατεχόμενη Καρπασία έκταση που ανήκε σε Ελληνοκύπριο ζητά με κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο κ. Καρατζαφέρης στην ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλείται το δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας ''Αφρίκα'' σύμφωνα με το οποίο περιουσία Ε/Κ στην κατεχόμενη Καρπασία μεταβιβάστηκε παράνομα στη βρετανική εταιρεία ''THE BRITISH LEWIS TRUST GROUP'' προκειμένου να χτισθεί σε αυτή τουριστικό συγκρότημα με την ονομασία ''PORT BARBAROS'' και ζητά από την Επιτροπή ενημέρωση για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που αγοράζουν παράνομα και νέμονται περιουσία που ανήκει σε πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ.

    Τερέζα Βίλιερς - Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος

    Η Βρετανίδα υποψήφια βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Βίλιερς διαβεβαίωσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές της για προώθηση λύσης του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η κ. Βίλιερς συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Αρχιεπίσκοπο Βρετανίας Γρηγόριο, με τον οποίο συζήτησε μια σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένης της προώθησης του ελληνικού πολιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος ευχαρίστησε την κ. Βίλιερς για τις προσπάθειές της κατά τα τελευταία έξι χρόνια.

    Πρόεδρος Βουλής - Ευάγγελος Βενιζέλος

    Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται και ποιες είναι οι υποχρεώσεις της προκειμένου να έχει προοπτικές ένταξης, όχι απλά και μόνο στην ΕΕ αλλά στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Βενιζέλος που βρίσκεται στην Κύπρο για να μιλήσει απόψε σε εκδήλωση για τον ρατσισμό που διοργανώνει, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό πως αυτό που έχει σημασία, είναι να προσαρμόζει κανείς τη στρατηγική του πολιτική στις εναλλασσόμενες συνθήκες, και αυτό αφορά στην προκειμένη περίπτωση και την εφαρμογή των συμπερασμάτων των Βρυξελλών του Δεκεμβρίου 2004 και το ζήτημα του Πρωτοκόλλου επέκτασης τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τις δέκα νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Τούρκων επισήμων περί άρσης του casus belli (αιτία πολέμου) έναντι της Ελλάδας και κατά πόσο αυτό επηρεάζει την Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος είπε πως ενόψει και της 3ης Οκτωβρίου, η Τουρκία κατανοεί ότι πρέπει να δώσει δείγματα πως πλησιάζει στο πρότυπο του ευρωπαϊκού νομικού θεσμικού και πολιτικού πολιτισμού.

    Ωστόσο, σημείωσε πως κάθε κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή είναι καλοδεχούμενη αλλά κάθε κίνηση πρέπει να καταγράφεται και να αξιολογείται στις πραγματικές της διαστάσεις.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι συζήτησαν επίσης ζητήματα που έχουν σχέση με τους Κανονισμούς που εκκρεμούν στην ΕΕ για βοήθεια προς τους Τ/Κ και αντάλλαξαν γενικότερα απόψεις για την πολιτική ζωή στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

    Εκπρόσωπος Εγγραφο Πανταγιά - ΔΗΣΥ - Υποκλοπές

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διερωτήθηκε χθες κατά πόσο ο ΔΗΣΥ υιοθετεί ως πολιτική του τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο Πανταγιά, όπως αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι''.

    Είναι φανερό, είπε ο Εκπρόσωπος, ότι υπάρχει μια, ''προσωπική αντιπαράθεση του Προέδρου του ΔΗΣΥ έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας'' και μια ''συνεχής κατηγορία εκ μέρους της αντιπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος δεν θέλει λύση, δεν καταθέτει τις θέσεις μας, απομονώνει την Κύπρο'', σημειώνοντας πως αυτό εμπίπτει στα πλαίσια του εν λόγω εγγράφου.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως δημιουργούνται κάποια ερωτηματικά από δηλώσεις για υποκλοπή του εγγράφου ή για συζήτηση του θέματος στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ ενώ η εφημερίδα να επιμένει ότι υπάρχει το έγγραφο, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις από την εταιρεία επικοινωνιολόγων που έχει σύμβαση με το ΔΗΣΥ.

    Οσον αφορά το θέμα των υποκλοπών, ο Χρυσοστομίδης διέψευσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση υποκλέπτει ή παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πολιτών, τονίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχουν ούτε μηχανήματα ούτε μέθοδοι παρακολούθησης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως οι δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Κληρίδη υπήρχαν υποκλοπές και παρακολούθηση τηλεφώνων δημιουργούν μέγα θέμα και κάλεσε ''τους αρμόδιους εκείνης της εποχής να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις''.

    Σε ερώτηση κατά πόσο είναι θεμιτό να υπάρχουν μέθοδοι παρακολούθησης για σκοπούς ασφαλείας και προστασίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε θέματα άμυνας και κατέληξε πως πιθανόν η κυβέρνηση να ζητήσει την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα για το ενδεχόμενο έρευνας επί του θέματος.

    Είπε πως όλη η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης όπως διεκδικεί το δικαίωμα να εκφράζει τη δική της άποψη, νοουμένου ότι αυτό είναι στα δημοκρατικά πλαίσια πολιτικής σε μια δημοκρατία.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Εγγραφο Πανταγιά

    Φαίνεται καθαρά ότι ολοένα και περισσότερο υπάρχει η παραδοχή από τον ΔΗΣΥ ότι το έγγραφο Πανταγιά για πολιτική εξόντωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ανήκει όντως στον ΔΗΣΥ, ανέφερε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    ''Ο κ. Αναστασιάδης επικαλείται ότι επιδιώκεται φίμωσή τους μέσα από κριτική που ασκείται για το έγγραφο. Είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να έχει τον επικοινωνιολόγο του. Εμείς εκείνο που στηλιτεύουμε είναι το είδος της αντιπολίτευσης που ακολουθεί ο ΔΗΣΥ στη βάση, όπως αποδεικνύεται τώρα περίτρανα, του εγγράφου που έχει ετοιμάσει ο επικοινωνιολόγος τους'', είπε.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι αντί προτεραιότητες του ΔΗΣΥ να είναι τα συμφέροντα του τόπου, είναι το πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να κερδίσει στις επόμενες εκλογές.

    Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι η προχθεσινή ομιλία του ΓΓ του κόμματος στην εκδήλωση τιμής για τους ηρωομάρτυρες Καβάζογλου - Μισιαούλη στο Δάλι, δεν περιείχε τίποτε που να δικαιολογεί το θόρυβο που ξέσπασε και πως με την επιστροφή του στην Κύπρο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιμένει διαστρεβλωτικά όσον αφορά στην ομιλία του κ. Χριστόφια.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν επιθυμεί ούτε ανάξιση πληγών ούτε ρεβανσισμό αλλά δικαίωση όσων δολοφονήθηκαν αδίκως με βάση τα ιδεολογικά τους φρονήματα και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ τιμά τον αγώνα της ΕΟΚΑ και ιδιαίτερα τους αγωνιστές ''και τον Μάτση και τον Αυξεντίου και τον Καραολή και τους άλλους''.

    Αναφορικά με τις καταγγελίες του Χρίστου Πουργουρίδη ότι επί διακυβέρνησης Κληρίδη γίνονταν υποκλοπές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρόκειται για ''πολύ σοβαρή καταγγελία'', η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

    Αφού διερωτήθηκε κατά πόσον ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ασπάζεται τις απόψεις του κ. Πουργουρίδη είπε ότι σήμερα δεν γίνονται παρακολουθήσεις και πρόσθεσε: ''Βέβαια πρέπει να μας πουν ποιος λεει την αλήθεια, ο κ. (Αβέρωφ) Νεοφύτου που δηλώνει καθημερινά ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε ή ο κ. Πουργουρίδης που σύντομα αναλαμβάνει Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και ο οποίος δηλώνει ότι γνωρίζει ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο και ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος φαίνεται ότι υποστηρίζει τις απόψεις του κ. Πουργουρίδη. Θα πρέπει να μας πουν ποιος ψεύδεται''.

    Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ προέβαινε σε καταγγελίες για το θέμα επί διακυβέρνησης Κληρίδη αλλά ''το μόνο που συναντούσαμε από πλευράς ΔΗΣΥ ήταν μια φραστική επίθεση που στόχευε να εκμηδενίσει τις καταγγελίες μας''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ''Κυπριακό Ποντίκι'' - Εγγραφο Πανταγιά

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν ήταν δυνατό να δεχτεί «οποιοδήποτε έγγραφο το οποίο θα μπορούσε να μιλά για εξόντωση του οποιουδήποτε, πολύ περισσότερο του Προέδρου της Δημοκρατίας» έδωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Ταυτόχρονα κάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο «να μείνει ήσυχος και δεν ενδιαφέρεται κανένας για την πολιτική του εξόντωση», λέγοντας ότι «από μόνος του είναι που φαίνεται» ότι πέφτει «από το ένα λάθος στο άλλο που θα εξουδετερωθεί σιγά - σιγά και σταδιακά».

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η αντιπολίτευση ασκεί το έργο το οποίο κατά το Σύνταγμα είναι και υποχρεωμένη και καθηκόντως επιβάλλεται να ενεργεί» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να φιμωθεί ''εκτός μόνο με τη φυσική μου εξόντωση''.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αφήνει να εννοηθεί ότι πίσω από όλη αυτή τη διαδικασία κρύβονται κύκλοι προσκείμενοι προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «έχουμε φτάσει στο κατάντημα της καθεστωτικής νοοτροπίας''.

    Σε ερώτηση εάν το έγγραφο Πανταγιά υπάρχει, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει δει ολόκληρο το δημοσίευμα παρά μόνο τον τίτλο, τον οποίο έχει πληροφορηθεί τηλεφωνικά.

    «Θα δω το κείμενο και εάν είναι εξ εκείνων τα οποία περιήλθαν στην κατοχή μου», είπε, τότε «βεβαίως θα πω με παρρησία ότι αυτό είναι το κείμενο. Σε μια τέτοια περίπτωση βεβαίως εγείρεται ένα άλλο πελώριο θέμα: Γιατί εάν η εφημερίδα παραδέχεται ότι το έγγραφο είναι εκ των κειμένων που έχω στην κατοχή μου κλειδωμένα μακράν του Πολιτικού Γραφείου τότε πώς περιήλθε στην κατοχή της;'' ρώτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Ταυτόχρονα διερωτήθηκε εάν «είναι ή όχι δεδομένο πλέον ότι υποκλέπτονται ακόμα και τα τηλεομοιόπυτα (faxes) ή και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mails). Είναι θλιβερό το φαινόμενο και επειδή έχω υπόψη μου και άλλες περιπτώσεις που φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να αστυνομεύσουν την πολιτική ζωή καλό είναι να τους προβληματίσει», είπε.

    Επανέλαβε ότι προτού μελετήσει το περιεχόμενο της εφημερίδας και τα διάφορα έγγραφα που έχει στην κατοχή του δεν πρόκειται να σχολιάσει. Επεσήμανε ωστόσο ότι «η κάθε παράταξη έχει τους επικοινωνιολόγους της οι οποίοι το μόνο που μπορεί να κάνουν είναι να δίνουν συμβουλές. Οι πολιτικές αποφάσεις ανήκουν στους πολιτικούς ηγέτες και τα συλλογικά όργανα των κομμάτων», ανέφερε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «θα μπορούσατε να με ρωτήσετε εάν όντως είναι σύμβουλοι επικοινωνίας μας η εταιρεία Polity Ltd που μεταξύ άλλων μέτοχος είναι και ο κ. Πανταγιάς και ο κ. Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ανήκει στη Νέα Δημοκρατία. Τι μ' αυτό δηλαδή;» διερωτήθηκε.

    Σε ερώτηση για το θέμα των υποκλοπών είπε ότι δεν αναφέρεται στο όνομα καμιάς κυβέρνησης προηγούμενης ή παρούσας σημειώνοντας πως ''υποκλοπές γίνονται».

    Κατέληξε πως εκείνο που πραγματικά τον ανησυχεί «είναι ότι κανένα έγγραφο δεν περιήλθε στη κατοχή μου που να προνοεί σχέδιο εξόντωσης του οποιουδήποτε, πολύ περισσότερο του Προέδρου της Δημοκρατίας».

    Αναφερόμενος στο θέμα της ΕΟΚΑ, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην προχθεσινή του ομιλία στο μνημόσυνο των δολοφονηθέντων Μισιαούλη και Καβάζογλου «βρήκε την ευκαιρία με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς να εξομοιώσει τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον Κυριάκο Μάτση, τους τόσους και τόσους αγωνιστές με τους δολοφόνους της ΤΜΤ».

    «Κανένας κ. Χριστόφιας δεν είναι σε θέση να αμαυρώσει τον πιο υπέροχο αγώνα του κυπριακού ελληνισμού, τον αντί-αποικιακό αγώνα ενός ολόκληρου λαού μη εξαιρουμένων ακόμα και αριστερών», είπε.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Μανίλα των Φιλιππίνων όπου, επικεφαλής διακομματικής αποστολής της Βουλής, έλαβε μέρος στις εργασίες της 112ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ ΕΟΚΑ Εγγραφο Πανταγιά

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι εκείνο που έχει σημασία όσον αφορά το έγγραφο Πανταγιά είναι κατά πόσο είναι «αυθεντικό ως προς το περιεχόμενό του» και κατά πόσον οι οδηγίες που δίνονται τελικά εφαρμόζονται.

    Ο κ. Κλεάνθους ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από τις Φιλιππίνες, να σχολιάσει το έγγραφο Πανταγιά το οποίο δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή η εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι».

    Το ΔΗΚΟ πιστεύει ότι «είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης να βρει τον τρόπο να ασκήσει το ρόλο της όπως η ίδια κρίνει και πιστεύει. Ομως σε τελευταία ανάλυση ο λαός είναι εκείνος που θα κρίνει εάν αυτός ο ρόλος είναι εκείνος που θα έπρεπε. Και μας κρίνει σε τελευταία ανάλυση όλους ο λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κλεάνθους.

    Αναφορικά με το θέμα της ΕΟΚΑ, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι το κόμμα δεν μπαίνει στην οξεία αντιπαράθεση που προέκυψε.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ «υπεύθυνα, ιστορικά κατέγραψε την ιστορία και τους αγώνες του. Δεν χρειάζεται ούτε να δημοκοπεί ούτε να μπαίνει σε αχρείαστες διχαστικές αντιπαραθέσεις».

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ Κυπριακό - Τουρκία ΕΕ Αγώνας ΕΟΚΑ - Εκτελέσεις

    Η ΕΕ οφείλει να προνοήσει και να δεσμεύσει την Τουρκία να τηρήσει αυτά τα οποία έχει αναλάβει να εφαρμόσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2005, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκων διπλωματών ότι η Αγκυρα θα υπογράψει το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη της ΕΕ, αλλά θα προχωρήσει και σε διακήρυξη ότι δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Είπε πως εάν δεν υπάρξει ισότιμη υπογραφή και επέκταση και εφαρμογή του πρωτοκόλλου και έχουμε ένα πρωτόκολλο δυο ταχυτήτων, ''τότε ασφαλώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει όπλα να χρησιμοποιήσει, το δικαίωμα της αρνησικυρίας για να ξεκινήσει η Τουρκία διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Ομήρου δήλωσε πως το κόμμα του θα καλωσορίσει οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, και κάλεσε το ΓΓ του ΟΗΕ να ενεργήσει κατά τον κλασικό τρόπο που γίνονται οι διαπραγματεύσεις και να διαβουλευθεί με τις πλευρές, για να διαμορφωθεί το πλαίσιο το οποίο θα οδηγήσει σε νέες συνομιλίες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα εσωτερικά θέματα, ο κ. Ομήρου είπε πως το θέμα που έχει εγερθεί από το ΑΚΕΛ για διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες Ε/Κ θανατώθηκαν, εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Πρόσθεσε ωστόσο πως ''το να συντηρούμε ένα διαιρετικό παρελθόν, το να μπαίνουμε σε ένα πολωτικό πολιτικό κλίμα, σε ένα βαθύτατο αναχρονισμό, τη στιγμή που πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά γιατί έχουμε σημερινά προβλήματα, εμείς είναι κάτι που δεν μπορούμε να το παρακολουθήσουμε''.

    Αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών ο κ. Ομήρου είπε ότι εάν τα όσα είπε ο κ. Πουργουρίδης για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων επί διακυβέρνησης Κληρίδη αληθεύουν υπάρχει πελώριο θέμα τάξης και θα πρέπει να υπάρξει άμεση και ταχεία διερεύνηση.

    ΝΕΟ - ΕΟΚΑ - ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ

    Οι Νέοι Ορίζοντες θεωρούν ''μικροκομματικούς'' τους λόγους που τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ΔΗΣΥ παρεμβαίνουν στο θέμα του αγώνα της ΕΟΚΑ.

    Καλούν τα δύο κόμματα ''να αφήσουν την ιδιότητα του ιστορικού και του τιμητή των πάντων και αν πραγματικά ενδιαφέρονται για την αλήθεια, να προωθήσουν τη σύσταση επιτροπής από επιστήμονες και ειδικούς ερευνητές που να εξετάσει τα γεγονότα''.

    Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, ''το μεν ΑΚΕΛ εξισώνει, αν είναι δυνατόν, αγωνιστές της ΕΟΚΑ με την ΤΜΤ, ο δε ΔΗΣΥ ακολουθεί τη γνωστή συνταγή καπήλευσης του έπους του 55-59''.

    Προδρόμου - Χριστόφιας - Πολιτικές δολοφονίες

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου κάλεσε το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια να εγκαταλείψει την ''αχαρακτήριστη ιδέα ότι θα φορτώσει πολιτικές δολοφονίες στην ΕΟΚΑ και μετά θα την ταυτίσει και με την ΤΜΤ'' και να προσηλωθεί στα ''πραγματικά προβλήματα αυτού του τόπου'', όπως τη λύση του Κυπριακού.

    Σε χθεσινή γραπτή του δήλωση, ο κ. Προδρόμου κάνει λόγο για ''προσυνεννοημένη παράσταση ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ στη Βουλή'', η οποία έφερε στην επικαιρότητα το 1958-1959 και προσθέτει: ''Ενα χρόνο μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω''.

    Θεωρεί ακόμη τον κ. Χριστόφια ως ''προσωπικά υπεύθυνο'' και ''ιδιαίτερα υπεύθυνο ως Πρόεδρο της Βουλής, για τον αναχρονισμό και την αναμόχλευση των παθών και της μισαλλοδοξίας''.

    Πρόεδρος Βουλής - Μονακό - Συλλυπητήρια

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου (Κοινοβουλίου) του Πριγκηπάτου του Μονακό Στεφάν Βαλερί για το θάνατο του Πρίγκηπα Ραινιέ Γ.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Τα μικρά κέρδη που σημείωσε χθες η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας βοήθησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) να κλείσει για τρίτη στη σειρά συνάντηση με θετικό πρόσημο. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 1.192,91 μονάδες. Αντίθετα, οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,25%, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι περιφερειακές μετοχές, σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,15 μονάδες. Μικρή αύξηση σημείωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 426 χιλιάδες λίρες.

    Οριακή άνοδο της τάξης του 0,08% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 400,32 μονάδες.

    Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Νίκη ΑΕΛ

    Ενα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του τροπαίου βρίσκεται η ΑΕΛ μετά τη χθεσινοβραδινή νίκη της με 88-79 επί του Απόλλωνα στο δεύτερο τελικό των πλέι οφ του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

    Η ΑΕΛ με τη χθεσινή της νίκη έκανε το 2-0 τις νίκες επί του Απόλλωνα. Πρωταθλητής θα στεφθεί αυτός που θα συμπληρώσει τρεις νίκες.

    Κύπελλο Πετοσφαίρισης Γυναικών

    Ανόρθωση και ΑΕΚ εξασφάλισαν χθες βράδυ την πρόκρισή τους στην ημιτελική φάση του φάιναλ-8 του Κυπέλλου Πετοσφαίρισης Γυναικών.

    Η Ανόρθωση νίκησε στο Λευκόθεο με 3-1 σετ τον Απόλλωνα και η ΑΕΚ νίκησε με 3-0 σετ την Ολυμπιάδα Νεάπολης.

    Στον αυριανό ημιτελικό η Ανόρθωση θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του σημερινού προημιτελικού αγώνα ΘΟΙ Αυγόρου - Αρη Πολεμίου, ενώ η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του επίσης σημερινού προημιτελικού αγώνα ΑΕΛ - Πανιδαλειακού.

    [07] (Κ) Προεδρικός Επίτροπος - Ξυλοδαρμός εγκλωβισμένης

    Η εγκλωβισμένη Ανδριάνα Αναστάση, 70 χρονών, από το Λεονάρισσο, ξυλοκοπήθηκε χθες βράδυ άγρια στο σπίτι της από Τουρκοκύπριους ή Τούρκους έποικους, οι οποίοι της έκλεψαν χρηματικό ποσό και άλλα αντικείμενα, αποκάλυψε σήμερα ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής.

    Ο Προεδρικός Επίτροπος ανέφερε ότι ήδη η κυβέρνηση προέβη σε παραστάσεις στα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία διερευνούν την υπόθεση.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αγκυρα - Αφιξη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης έφθασε γύρω στη 1 μμ στην Αγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με Τούρκους επισήμους.

    Στις 1515 σήμερα ο κ. Μολυβιάτης θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Στις 1630 θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ.

    Στις 1730 θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες αντιπροσωπειών των δυο χωρών, υπό τους κ. Μολυβιάτη και Γκιουλ.

    Στις 1900-1915 οι δυο Υπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Στις 2000 κ. Γκιουλ θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του κ. Μολυβιάτη.

    Αύριο στις 10 το πρωί, ο κ. Μολυβιάτης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Στις 1130 θα έχει συνάντηση με το ΓΓ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

    Στις 1430 θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Στις 1600 θα αναχωρήσει από την Αγκυρα για την Κωνσταντινούπολη.

    Στις 1815 θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Στις 2000 θα αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη για την Αθήνα.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 12/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5812               0,5846
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4480               0,4506
    Λίρα Αγγλίας              0,8478               0,8528
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 12/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 12/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4149            0,4182
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3469            0,3496
    Δολάριο Καναδά                  0,3631            0,3660
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0710            0,0715
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0635            0,0640
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3749            0,3778
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη - Κυπριακό (2)

    Το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε σήμερα τη σταθερή του προσήλωση στην αναγκαιότητα λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με την ενεργό συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ύστερα από επαρκή προετοιμασία του διαπραγματευτικού πλαισίου, χωρίς επιδιαιτησία, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και προσφυγή σε δημοψήφισμα χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ο οποίος ανέγνωσε μετά το πέρας της τετράωρης συνεδρίας του Σώματος, σχετική ανακοίνωση.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε ότι στη συνεδρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος παρουσίασε μια σύνοψη των θέσεων των κομμάτων, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε προηγούμενες συνεδρίες αναφορικά με τις επιδιωκόμενες αλλαγές στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία του Σώματος.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι επί θεμάτων τακτικής διατηρούνται οι επιμέρους απόψεις των κομμάτων και πρόσθεσε ότι η συνεδρία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συναντίληψης.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα αύξηση

    Με θετικό πρόσημο, για τέταρτη στη σειρά συνάντηση, έκλεισε σήμερα η χρηματαγορά, ωθούμενη από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 1,17% και έκλεισε στις 1.206,85 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 86,01 μονάδες, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,01%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 800 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 33,3% του τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 1,21% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 405,18 μονάδες.

    [12] (Κ) Αγκυρα-Μολυβιάτης-Γκιουλ-Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αγκυρα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Αυτή την ώρα ο Ελληνας ΥΠΕΞ γίνεται δεκτός απο τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο υπουργείων Εξωτερικών, κατά τις οποίες οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

    [13] (Κ) Αρχηγός Εθνικής Φρουράς - Στρατιωτική Επιτροπή - ΕΕ

    Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος εκπροσώπησε την Κύπρο στις εργασίες της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Στη διάρκεια της συνόδου έγινε γενική ανασκόπηση των Ευρωπαϊκών Στρατιωτικών Δυνατοτήτων και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των «25» και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (EDA) για θέματα που αφορούν τη βελτίωση των δυνατοτήτων της ΕΕ για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στον Τομέα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΑΑ). Επίσης, εξετάσθηκαν άλλα θέματα που αφορούν τις στρατιωτικές πτυχές της ΚΕΠΑΑ.

    [14] (Κ) Συνάντηση Μολυβιάτη - Γκιουλ - (1)

    Η λύση του Κυπριακού πρέπει να βρεθεί με διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν, τόνισε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αγκυρα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι η νέα προσπάθεια θα έχει ευτυχή κατάληξη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γκιουλ είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και κατέγραψαν την υποστήριξη του ΓΓ του ΟΗΕ όσον αφορά τις διεργασίες για επίλυση του προβλήματος.

    Σε δηλώσεις του σε κοινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Μολυβιάτης είπε «πιστεύουμε ότι όλα τα μέρη συγκλίνουν στο σκοπό της επανένωσης του νησιού. Η λύση πρέπει να βρεθεί με διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν».

    Η λύση, επεσήμανε, πρέπει να είναι βιώσιμη, λειτουργική και σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αξίες.

    Οπως δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε η πειραματική έναρξη για εγκατάσταση άμεσης τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ των επιχειρησιακών κέντρων των δύο χωρών, δηλαδή μεταξύ του αεροπορικού κέντρου ελέγχου του Εσκί Σεχίρ και του Εθνικού Αεροπορικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Λάρισας.

    Συμφωνήθηκαν επιπλέον μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να ανταποκριθούν «στην ιστορική πρόκληση της βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών».

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον κ. Γκιουλ να επισκεφθεί την Ελλάδα.

    Οι δύο υπουργοί δεν δέχθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

    [15] (K) Μάρκος Κυπριανού - Τούρκος Υπουργός - Συνάντηση

    Ο Κύπριος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού συναντήθηκε αργά χθες το απόγευμα με τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας Sami Guclu. Η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη που γίνεται ανάμεσα στον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Υγείας και σε Τούρκο Υπουργό μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, τον Οκτώβριο του 2005.

    Ο κ. Κυπριανού και ο κ. Guclu αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συμβατότητα της τουρκικής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο και ο Επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη καταβολής μεγαλύτερης προσπάθειας από μέρους των Τούρκων προκειμένου η τουρκική νομοθεσία να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για θέματα ασφάλειας τροφίμων, κτηνιατρικού ελέγχου και διαβατηρίων ζώων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 12 April 2005 - 17:49:18 UTC