Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΚΟΠ - Ποδόσφαιρο - Αναβολή αγώνων
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μετάβαση στην Ιταλία
  • [05] (Κ) Πρεσβευτής Ιρλανδίας - Δηλώσεις στο ΚΥΠΕ
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ιρλανδός Πρεσβευτής
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Γερμανική φόρμουλα
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [11] (Κ) Βουλή - Διακοινοβουλευτική Ενωση - Ομάδα για την Κύπρο
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΕ - Μεσογειακοί Αγώνες - Ισπανία
  • [13] (Κ) ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Πρεσβευτής Ιρλανδίας

  • [01] (Κ) ΚΟΠ - Ποδόσφαιρο - Αναβολή αγώνων

    Αναβάλλονται για μια εβδομάδα όλοι οι αγώνες τόσο του Κυπέλλου όσο και του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και των αθλητικών σωματείων.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου για τις αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά στο σχέδιο Ανάν, το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία ότι δεν αποδέχεται την επισύναψη δήλωσης ότι δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, η υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε χθες στη Μονή του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία για το θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η υπόθεση της εταιρείας Suphire σε σχέση με το έλλειμμα στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεως της ΑΗΚ, το άνοιγμα στη Βουλή φακέλου για εκτελέσεις αριστερών κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959, οι υποθέσεις αμνήστευσης κεφαλαίων, οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του ΑΚΕΛ για τους Καβάζογλου και Μισιαούλη και η αναβολή των αγώνων Κυπέλλου και Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εξαφάνισαν τα στοιχεία'' ότι από τον έλεγχο των τεκμηρίων προέκυψε, επίσης, ότι σημαντικός αριθμός ηλεκτρονικών αρχείων έχει διαγραφεί από τη μνήμη των υπολογιστών πριν την παραλαβή τους και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθούν τα αντίστοιχα αρχεία σε γραπτή ή και ηλεκτρονική μορφή. Αλλού γράφει ότι "η κοροϊδία", στην οποία υπόκεινται η ΚΟΠ και τα ποδοσφαιρικά σωματεία από την κυβέρνηση και τον ΚΟΑ, οδήγησε την άτυπη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας στην αναβολή των αγώνων Κυπέλλου και Πρωταθλήματος αυτής της εβδομάδας ως πρώτο μέτρο.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Ψάχνουν σκληρό δίσκο και αρχεία'' ότι "φτερά" έκανε σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος φαίνεται να περιέχει σημαντικές πληροφορίες για την υπόθεση. Σύμφωνα με την Αστυνομία που τον ψάχνει απεγνωσμένα, ο δίσκος αφαιρέθηκε προτού κατασχεθεί ο υπολογιστής μαζί με άλλους από τα γραφεία της Suphire. Αλλού αναφέρει ότι όσο παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για το χειρισμό τους, το αίτημα να αποσταλούν λεπτομερείς, γραπτές αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά να γίνουν στο σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, δήλωσε κατηγορηματικά ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Πήρε η μπάλα τον Τσέλεπο'' γράφει στο κύριο θέμα ότι αστυνομικό πόρισμα, μετά από ανάκριση που διέταξε η Γενική Εισαγγελία, φέρει τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Χριστόδουλο Τσέλεπο, "να διέπραξε τα ποινικά αδικήματα της πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, τα οποία επισύρουν ποινές φυλάκισης". Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα στην Τουρκία πως δεν αποδέχεται την επισύναψη δήλωσης ότι δεν αναγνωρίζει την Κύπρο όταν θα υπογράψει το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης και διαβεβαίωσε επί τούτου όλους τους ενδιαφερόμενους, περιλαμβανομένης της κυπριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''SUPFIRE στην ΑΗΚ'' ότι το σκόπιμο παρόραμα στον τίτλο (Supfire αντί Suphire) ίσως να αποδίδει στην κυριολεξία όσα συμβαίνουν στην ΑΗΚ. Χθες συνελήφθη 35χρονη ιδιωτική υπάλληλος, ως ύποπτη για εκβιασμό. "Ζητούσε από την Ρέα Αντρονίκου μισό εκατομμύριο λίρες για να κρατήσει το στόμα της κλειστό". Αλλού γράφει ότι ειδική επιτροπή που θα διοριστεί από τη Βουλή θα αναλάβει τη διενέργεια έρευνας με στόχο να αποκατασταθεί η μνήμη αριστερών, που εκτελέστηκαν από την ΕΟΚΑ. Σύσκεψη αρχηγών θα αποφασίσει τη διαδικασία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Κλείδωσαν έγγραφα'' γράφει ότι εξαιρετικής σημασίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Suphire ηλεκτρονικά και άλλα έγγραφα βρίσκονται στο γραφείο και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του εσωτερικού ελεγκτή της ΑΗΚ, αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του ιδίου, αλλά και από άλλες πηγές που γνωρίζουν πολλά για την υπόθεση της Suphire. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οκτώ περιπτώσεις προσπάθειας αμνήστευσης κεφαλαίων, προϊόν βρόμικου χρήματος, σταμάτησε η Επιτροπή φορολογικής αμνήστευσης. Οι οκτώ αυτές περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στην ΜΟΚΑΣ, η οποία διαβίβασε στην Επιτροπή για την Αμνηστία λίστα υπόπτων.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Το Εθνικό αποφασίζει'' αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι το θέμα της αποστολής ή όχι στο ΓΓ του ΟΗΕ των αλλαγών που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν η ε/κ πλευρά θα ξεκαθαρίσει στο Εθνικό Συμβούλιο. Οπως είπε το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία του Σώματος στις 12 Απριλίου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του ΑΚΕΛ προς τους ήρωες Καβάζογλου και Μισιαούλη και γράφει ότι φέτος κλείνουν σαράντα χρόνια από τη θυσία των ηρωομαρτύρων της φιλίας και συνεργασίας Ε/Κ και Τ/Κ.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κηδεία Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' -------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στο Βατικανό για το θάνατο του Ποντίφικα, με το οποίο εκφράζει βαθύτατη θλίψη για την απώλεια μιας ηγετικής μορφής του Χριστιανισμού και επισημαίνει την πίστη του εκλιπόντα με έργα και πράξεις στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

    Είπε ακόμα πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Αγίας Εδρας για το θάνατο του Πάπα, με την οποία διαβιβάζει ειλικρινή συλλυπητήρια και τονίζει ότι ο κόσμος σήμερα φέρει τη σφραγίδα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'.

    Εξάλλου στο μήνυμά του για το θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκφράζει τα συλλυπητήρια του ιδίου και της κυβέρνησής του προς το Βατικανό και τα απανταχού μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς και προς αυτά των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου που ασπάζονται τον Καθολικισμό.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πάπας Ιωάννης - Βιβλίο Συλλυπητηρίων ---------------------- Ο θάνατος του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' αποτελεί μια μεγάλη απώλεια όχι μόνο για την Καθολική Εκκλησία αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, έγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο βιβλίο συλλυπητήριων που ανοίχθηκε χθες στη Μονή του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία.

    ''Με το έργο και τη διδασκαλία του προώθησε την παγκόσμια ειρήνη, την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών και των θρησκειών, την αγάπη προς τους πτωχούς και τους καταφρονημένους, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη χριστιανική αγάπη'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Με σεβασμό υποβάλλω τα συλλυπητήρια μου, της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόεδρος Βουλής - Βιβλίο Συλλυπητηρίων ----------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας υπέγραψε χθες το βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε στη Μονή του Τιμίου Σταυρού για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

    ''Η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμερίζεται το βαθύ πένθος των Κυπρίων και των όπου γης Καθολικών για την απώλεια του πνευματικού τους ηγέτη Παύλου Ιωάννη Β' ο οποίος πέραν από πνευματικός ηγέτης ήταν και προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

    ΥΠΕΞ - Πάπας - Βιβλίο συλλυπητηρίων ------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε θλίψη για το θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', τον οποίο είχε συναντήσει τρεις φορές και είχε εντυπωσιαστεί από την απλότητά και τις γνώσεις του.

    Υπογράφοντας το βιβλίο συλλυπητηρίων στη Λευκωσία ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως τον εντυπωσίασε το ενδιαφέρον που είχε ο Ποντίφικας για πολύ απλά προβλήματα του κόσμου, ενώ τον ξάφνιαζε η γνώση που είχε ο Πάπας για την Κύπρο, ως μέρος της χριστιανικής ιστορίας αλλά και το Κυπριακό.

    ''Πάντοτε επεδείκνυε ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά στα ανθρωπιστικά θέματα και στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ηταν ένας μεγάλος άνδρας του 20ου αιώνα, όχι μόνο σαν ιεράρχης αλλά και σαν μια ηγετική μορφή ολόκληρου του κόσμου'', κατέληξε ο κ. Ιακώβου.

    Υπουργός Εξωτερικών - Λόρα Κένεντι - Σχέδιο Ανάν - Αλλαγές -------------- Το αίτημα να αποσταλούν λεπτομερείς, γραπτές αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά να γίνουν στο σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, εφόσον παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για το χειρισμό τους, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών Λόρα Κένεντι ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να υποβάλει τις αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν, ο ΥΠΕΞ είπε ότι η θέση της ε/κ πλευράς είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να διαβουλευθεί και με τις δύο πλευρές για να εκπονηθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

    Επισημαίνοντας ότι ''ο επιδιαιτητικός ρόλος του ΓΓ έχει αυτοδίκαια τερματιστεί στις 24 Απριλίου'', ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως ''αυτή τη στιγμή μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού'', σημειώνοντας πως η ε/κ πλευρά έχει εκφράσει την προθυμία της να διαπραγματευτεί με βάση το σχέδιο Ανάν.

    ''Χρειάζεται ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο και κάποιοι κανόνες στο πώς θα διεξαχθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Η δική μας θέση είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να διαβουλευθεί και με τις δύο πλευρές για να εκπονηθεί αυτό το πλαίσιο και αυτοί οι κανόνες των διαπραγματεύσεων'', ανέφερε.

    Αθήνα - Μολυβιάτης - Αμπράμοφ - Κυπριακό -------------- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, με το νέο Ειδικό Απεσταλμένο του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό κ. Λεονίντ Γκριγκόρεβιτς Αμπράμοφ.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του, όπου διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων ότι ''διαμορφώνεται μια δυναμική για επανέναρξη των συνομιλιών, με δεδομένο όμως ότι θα εξασφαλιστούν τα εχέγγυα που θα οδηγήσουν σε επιτυχή έκβαση τη διαδικασία''.

    Ο κ. Αμπράμοφ έχει ήδη επισκεφθεί την Κύπρο και την Τουρκία όπου συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Αμπράμοφ μετέφερε στον κ. Μολυβιάτη μήνυμα της ρωσικής πλευράς ότι επιθυμεί εντατικοποίηση των πολιτικών διμερών διαβουλεύσεων (Ρωσίας - Ελλάδας), ειδικότερα στο πλαίσιο της εφαρμογής του Προγράμματος Δράσης 2005-2006, που υπεγράφη στη Μόσχα κατά την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με έμφαση σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

    Εκπρόσωπος - Τούρκος ΥΠΕΞ - Κύπρος -------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να μετατραπεί σε Ταϊβάν με μονομερείς ενέργειες, όταν κλήθηκε να σχολιάσει φερόμενη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ περί δημιουργίας καθεστώτος Ταϊβάν στην Κύπρο.

    ''Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μια χώρα που είναι αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο δεν μπορεί να μετατραπεί σε Ταϊβάν με καμία μονομερή πράξη από οποιοδήποτε άλλο κράτος'', τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ έχει ήδη αποσυρθεί και διαψευσθεί, εξηγώντας πως υπάρχουν ''τεράστιες διαφορές'' μεταξύ της Κύπρου και της Ταϊβάν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως αναμένεται τόσο από την ΕΕ όσο και από τη Λευκωσία η συμμόρφωση της Αγκυρας προς τις υποχρεώσεις της από την τελωνειακή ένωση σε όλους τους τομείς και όλες τις διαστάσεις.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Ελλιμενισμός πλοίων ----------------- Η Τουρκία θα έπρεπε κανονικά να επιτρέψει αμέσως τον ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επικαλούμενος και δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, εξήγησε πως τα εμπορικά πλοία δεν βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης ώστε να σταλούν σε τουρκικά λιμάνια. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να καθορίσει τα δρομολόγια πλοίων υπό κυπριακή σημαία, σημείωσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως υπάρχει πρόβλημα και για πλοία με ευρωπαϊκή σημαία αφού η Τουρκία επιβάλλει περιορισμούς και σε αυτά τα σκάφη.

    Ανέφερε ακόμα πως πλοία έχουν εγκαταλείψει το κυπριακό νηολόγιο ωστόσο η Κύπρος παραμένει στην 6η θέση παγκοσμίως σε αριθμό πλοίων εγγεγραμμένων στο κυπριακό νηολόγιο.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Εθνικό Συμβούλιο -------------- Το θέμα της αποστολής ή όχι στο ΓΓ του ΟΗΕ των αλλαγών που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ξεκαθαρίσει στο Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Αυτό είναι ακριβώς θέμα που θα βρίσκεται στην επόμενη συνεδρία του Σώματος στις 12 Απριλίου,'' είπε.

    Ανέφερε παράλληλα με κάθε επιφύλαξη, όπως σημείωσε, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύεται όταν υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Εξήγησε ακόμα πως κατά καιρούς είχαν εκπονηθεί κάποιοι κανονισμοί για τη λειτουργία του Σώματος.

    Είπε, εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση, ότι η Λόρα Κένεντι, Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέφρασε την πάγια πολιτική της Ουάσιγκτον σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για αποστολή εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο για επαφές, σημειώνοντας ότι ούτε βολιδοσκόπηση υπάρχει για το θέμα.

    Ολι Ρεν - Κασουλίδης - Κατεχόμενα - Πολιτιστική κληρονομιά ---------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδοκιμάζει την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, προσθέτοντας πως αν εγκριθεί ο κανονισμός για την χρηματοδοτική στήριξη των Τουρκοκυπρίων υπάρχει η πιθανότητα υλοποίησης προγραμμάτων για αναστύλωση των κατεστραμμένων μνημείων και χώρων που αποτελούν μέρος της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

    Αυτό σημειώνεται σε γραπτή απάντηση του κ. Ρεν σε ερώτηση που είχε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης με δύο Βρετανούς συναδέλφους του, για τα μέτρα ενάντια στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Κασουλίδη, στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδοκιμάζει την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, και σημειώνει ότι με την πρώτη ευκαιρία θα υπενθυμίσει στις ''αρχές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου'' την ευθύνη που έχουν στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Αναφέρει επίσης ότι εάν ο κανονισμός για τη χρηματοδοτική στήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας εγκριθεί, υπάρχει η πιθανότητα υλοποίησης προγραμμάτων για αναστύλωση των κατεστραμμένων μνημείων και χώρων που αποτελούν μέρος της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

    Τέλος, εκφράζεται η άποψη ότι η επίλυση του Κυπριακού θα ανοίξει το δρόμο για την ορθή αντιμετώπιση του ζητήματος της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις δύο κοινότητες, και για πιθανή οικονομική βοήθεια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ για επενδύσεις στον τομέα αυτό.

    Ο κ. Κασουλίδης είχε υποβάλει την ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τους Βρετανούς Συντηρητικούς Ευρωβουλευτές Charles Tannock και Theresa Villiers του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Υπουργός Οικονομικών - Αίγυπτος - Επιστροφή ------------------ Τη σταθερή στήριξη της κυβέρνησης και του λαού της Αιγύπτου στην εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού έλαβε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στο Κάιρο με στελέχη της κυβέρνησης της Αιγύπτου, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την επιστροφή του χθες βράδυ στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση πως η Αίγυπτος «θα συνεχίζει να στηρίζει μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

    Εχει επαναβεβαιωθεί, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών, ότι η Αίγυπτος «θα στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για επανένωση της πατρίδας μας».

    Ο κ. Κεραυνός είπε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κάιρο είχε συναντήσεις με την Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής της Αιγύπτου καθώς και με τους Υπουργούς Εμπορίου, Οικονομικών και Διεθνούς Συνεργασίας με τους οποίους συζήτησε τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά θέματα.

    Εχουμε καταλήξει σε τέσσερις βασικούς τομείς, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, οι οποίοι είναι οι τομείς της ναυτιλίας, της τεχνολογίας και της έρευνας, του τουρισμού και του εμπορίου.

    Πρόσθεσε έχει συμφωνηθεί μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία με τον Υπουργό Επενδύσεων που θα ακολουθηθεί και η οποία θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Ανέφερε ακόμα ότι έχει καλέσει τον Υπουργό Οικονομικών της Αιγύπτου να επισκεφθεί την Κύπρο και η πρόσκληση αυτή έχει γίνει αποδεκτή.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κεραυνός είπε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Μαίου.

    Ανέφερε ακόμα ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αναμένεται να επισκεφθεί την Αίγυπτο σε ένα περίπου μήνα προκειμένου να συζητήσει με τον ομόλογό του θέματα της αρμοδιότητάς τους.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο κ. Κεραυνός είπε ότι έχουν καταλήξει «σε πολύ συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας, όπως της φορολογίας, των τελωνείων και του ΦΠΑ και της ανάπτυξης της οικονομίας» και πως έχουν συσταθεί και επιτροπές μεταξύ των δύο Υπουργείων.

    Σημείωσε ακόμα ότι η Αίγυπτος συζητά αυτό το διάστημα τη νέα φορολογική της μεταρρύθμιση «βασισμένη στο μοντέλο της δικής μας φορολογικής μεταρρύθμισης» και πρόσθεσε ότι «έχουμε εκφράσει τη διάθεση να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε για να είναι πιο εύκολο το έργο που θα επιτελέσουν».

    Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχει ενημερώσει τον αρμόδιο Υπουργό της Αιγύπτου για τις «ενέργειες που προωθεί η Κύπρος και για τον σταθμό αποθεμάτων πετρελαίου και για το σταθμό φυσικού αερίου. Η συζήτηση αυτή θα έχει συνέχεια γιατί σχετίζεται και με τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση του οικονομικού χώρου», ανέφερε.

    Αφού σημείωσε ότι η Αίγυπτος είναι εξαγωγέας προϊόντων πετρελαίου, Ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι έχει συζητήσει με τους αρμόδιους Υπουργούς γενικά για την πορεία που ακολουθούν οι τιμές του πετρελαίου και για τις εξελίξεις στον τομέα της κατανάλωσης πετρελαίου.

    Kύπρος - ΗΠΑ - Συνομιλίες - Οπλα μαζικής καταστροφής ------------------ Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 6 και 7 Απριλίου 2005 για πραγματοποίηση του 2ου γύρου συνομιλιών με αντιπροσωπεία της κυπριακής κυβέρνησης για συνομολόγηση Διμερούς Συμφωνίας στα πλαίσια της «Πρωτοβουλίας εναντίον της Διάδοσης Οπλων Μαζικής Καταστροφής» (Proliferation Security Initiative).

    Η συμφωνία θα περιλαμβάνει πρόνοιες για τις προϋποθέσεις και τους όρους υπό τους οποίους θα επιτρέπεται η εκατέρωθεν επιβίβαση σε πλοία της κάθε πλευράς για τους σκοπούς που προνοεί το κείμενο της συμφωνίας, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Βρυξέλλες -------------- Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να μετάσχει σε Σύνοδο Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στις 7 Απριλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο αφορούν τη διαδικασία επικύρωσης του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος και την κοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες ο κ. Ομήρου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, το ΓΓ Γιουζέπ Μπορέλ Φοντέν και άλλους σοσιαλιστές ηγέτες με τους οποίους θα συζητήσει το Κυπριακό.

    Εκπρόσωπος - ΕΟΚΑ - Βουλή - Αποκατάσταση μνήμης Αριστερών -------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι δεν διαπιστώνει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ για το θέμα της αποκατάστασης της μνήμης Αριστερών που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-'59, προσθέτοντας πως θα πρέπει ωστόσο να αναμένεται η ολοκλήρωση της συζήτησης του θέματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    ''Αυτό που αναζητείται είναι ο λυσιτελέστερος τρόπος για την προώθηση της έρευνας, πώς και από ποιους θα γίνει, νοουμένου ότι είναι θέμα που ανάγεται στην ιστορία του αγώνα '55-'59'', είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν απορρίπτει το αίτημα για έρευνα αλλά επιθυμεί να συναποφασιστούν οι τρόποι ώστε να είναι αποτελεσματική.

    Η εισήγηση για διερεύνηση του θέματος εκ μέρους των πολιτειακών αρχών παρουσιάζει δυσκολίες αφού τότε δεν υπήρχε το κράτος της Κύπρου, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ο οποίος συνέστησε υπομονή μέχρι να διαφανεί τι θα προκύψει από τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

    Οπως ανέφερε, όλα θα πρέπει να εξαρτηθούν από τη συζήτηση στη Βουλή και τις περαιτέρω ενέργειες των αρμοδίων αρχών.

    Ο Εκπρόσωπος είπα ακόμα πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο της Βουλής για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι Παπαδόπουλος και Χριστόφιας συναντώνται επί τακτικής βάσεως.

    Διεθνές Συνέδριο Δωρητών - Παλαιστίνιοι - Ισραηλινοί ----------------------- Πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό Προπαρασκευαστική Συνάντηση για το Διεθνές Συνέδριο Δωρητών με τίτλο «Συμμαχία Δήμων για Ειρήνη στη Μέση Ανατολή», την οποία συντόνισαν η Ενωση Δήμων Κύπρου και ο Δήμος της Χάγης, φέρνοντας μαζί το Σύνδεσμο Παλαιστινιακών Τοπικών Αρχών και την Ενωση Τοπικών Αρχών του Ισραήλ.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν οι ηγεσίες των δημοτικών ενώσεων των Παλαιστινίων, του Ισραήλ και της Ολλανδίας. Η Ενωση Δήμων Κύπρου συμμετείχε στη συνάντηση με το Γραμματέα της Ενωσης Αθω Γερμανό, αναφέρει ανακοίνωση της Ενωσης Δήμων.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε μια παραγωγική συζήτηση επί των θεμάτων που θα απασχολήσουν το Διεθνές Συνέδριο Δωρητών, που θα πραγματοποιηθεί στην Χάγη τον Ιούνιο. Τα μέρη - Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι - καθόρισαν επίσης την ημερήσια διάταξη του συνεδρίου καθώς και τον κατάλογο των δήμων και διεθνών οργανισμών που θα προσκληθούν και συμφώνησαν τους τομείς προτεραιότητας που απαιτούν διεθνή οικονομική στήριξη. Εθεσαν επίσης το πλαίσιο των έργων που θα προταθούν για συνγχρηματοδότηση.

    Αποφάσισαν επίσης να αναλάβουν δράσεις για προώθηση της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας που θα βελτιώσει την καθημερινή ζωή των δημοτών τους.

    Η Ενωση Δήμων Κύπρου θα εκπροσωπηθεί στο συνέδριο δωρητών στην Χάγη και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία και να συμμετάσχει ενεργά στα δίκτυα συνεργασίας που θα συσταθούν με βάση αυτήν την πρωτοβουλία.

    Κύπρος - Οικονομία - Εαρινές προβλέψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής ----------- Σε τροχιά ευρωζώνης βρίσκεται η Κύπρος, δεδομένου ότι συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η βελτίωση των όλων των βασικών οικονομικών δεικτών, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις για το 2005 και 2006, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στην εισαγωγική παρουσίαση της εαρινής έκθεσης, ο αρμόδιος Ισπανός Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια έκανε ειδική αναφορά στη σημαντική μείωση του δημοσίου ελλείμματος της Κύπρου και της Μάλτας.

    Ειδικότερα, το δημόσιο έλλειμμα στην Κύπρο θα πέσει φέτος κάτω από το ανώτατο αποδεκτό όριο για την ένταξη στην ΟΝΕ, αφού θα κυμανθεί στο 2,9% του ΑΕΠ (το όριο είναι 3%), ενώ το 2006 θα κυμανθεί στο 1,9%. Υπενθυμίζεται ότι το 2004 το έλλειμμα ανήλθε σε 4,2% του ΑΕΠ έναντι αρχικού στόχου 4,8% του ΑΕΠ (πρόγραμμα σύγκλισης).

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί φέτος 3,9% και του χρόνου 4,2% έναντι αύξησης 3,7% το 2004 έναντι αρχικής πρόβλεψης 3,5% (φθινοπωρινές προβλέψεις).

    Το δημόσιο χρέος που έφτασε στο υψηλότερο σημείο του στο τέλος του 2004 με 71,9% του ΑΕΠ, θα αρχίσει μια επιταχυνόμενη αποκλιμάκωση τα δύο επόμενα χρόνια. Ετσι το 2005 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 69,1% του ΑΕΠ και το 2006 στο 66,6%. Υπενθυμίζεται ότι για την ένταξη στην ευρωζώνη το δημόσιο χρέος είτε θα πρέπει να βρίσκεται κάτω του 60% του ΑΕΠ είτε να παρουσιάζει μια σαφή πτωτική πορεία σε περίπτωση που είναι υψηλότερο από την προαναφερόμενη τιμή αναφοράς.

    Ο πληθωρισμός στην Κύπρο θα βρίσκεται υπό έλεγχο φέτος και του χρόνου και θα κινηθεί πολύ κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ. Το 2005 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3% και το 2006 στο 2,1%.

    Στον τομέα της ανεργίας η Κύπρος θα βρίσκεται φέτος και του χρόνου μεταξύ των 3-4 χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να κυμανθεί το 2005 στο 4,8% του ενεργού πληθυσμού και το 2006 στο 4,6%. Η βελτίωση αυτή θα προέλθει από αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης κατά 1,2% φέτος και του χρόνου.

    Αναφορικά με τις προβλέψεις για το σύνολο της Κοινότητας, η Επιτροπή αναθεωρεί προς τα κάτω την ανάπτυξη. Ετσι, προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,0% το 2005 και 2,3% το 2006. Στην Ελλάδα το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,9% φέτος και 3,1% του χρόνου, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη του περασμένου Φθινοπώρου ήταν για αύξηση 3,3% φέτος και το χρόνου.

    Στο Κεφάλαιο της εαρινής έκθεσης, που αναφέρεται στην Κύπρο, η Επιτροπή προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη για το 2005 και 2006 κυρίως λόγω αύξησης της εσωτερικής ζήτησης. Η αύξηση της κατανάλωσης στηρίζεται σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται όσο και η αύξηση της παραγωγικότητας σε ένα περιβάλλον σχεδόν πλήρους απασχόλησης.

    Αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων, η οποία προέρχεται από την ένταξη και την απελευθέρωση των αγορών χρηματοπιστωικών υπηρεσιών και των κοινωφελών υπηρεσιών.

    Θετική εκτιμάται ότι θα είναι και η συνεισφορά της εξωτερικής ζήτησης. Αναμένεται συνεχιζόμενη ελαφρά αύξηση των εξαγωγών από τον τουρισμό και ακόμη περισσότερο το μη τουριστικό τομέα των υπηρεσιών.

    Ολα αυτά οδηγούν σε μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε κάτω από 5% φέτος και 4,5% του 2006. Πάντως, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι προβλέψεις κυρίως για τον τουρισμό και τις τιμές πετρελαίου περιέχουν υψηλό ποσοστό κινδύνου.

    Για την ανεργία αναφέρει ότι σημειώθηκε μια ελαφρά αύξηση το 2004, αλλά αναμένεται να περιορισθεί σταδιακά με την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης. Αναφέρεται επίσης ότι η μερική άρση των εμποδίων διακίνησης από το κατοχικό καθεστώς έχει οδηγήσει σε αύξηση των Τουρκοκυπρίων εργαζομένων που μεταβαίνουν καθημερινά στις ελεύθερες περιοχές στο 1% του συνόλου των εργαζομένων.

    Οι εκτιμήσεις και προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία την περίοδο 2004-2006

    -ΑΕΠ (ετήσια % μεταβολή): 3,7% το 2004, 3,9% το 2005 και 4,2% το 2006

    -Πληθωρισμός (ετήσιος εναρμονισμένος):1,9% το 2004, 2,3% το 2005, 2,1% το 2006

    -Δημόσιο έλλειμμα (σε % ΑΕΠ): -4,2% το 2004,-2,9% το 2005, -1,9% το 2006

    Δημόσιο χρέος (σε % ΑΕΠ): 71,9% το 2004,69,1% το 2005,66,6% το 2006

    -Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (σε % ΑΕΠ): -5,7% το 2004, -4,9% το 2005, -4,5% το 2006

    -Ανεργία (σε % ενεργού πληθυσμου): 5,0% το 2004, 4,8% το 2005, 4,6% το 2006

    -Απασχόληση (ετήσια % μεταβολή):1,5% το 2004,1,2% το 2005,1,2% το 2006

    -Ακαθάριστές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (ετήσια % μεταβολή): 22,7% το 2004, 6,0% το 2005, 6,0% το 2006

    Υπουργός Οικονομικών - Εκθεση Κομισιόν - Οικονομία - Κύπρος ------------ Θετική χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός την εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία, η οποία αναφέρει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε τροχιά ευρωζώνης, δεδομένου ότι συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η βελτίωση όλων των βασικών οικονομικών δεικτών.

    Ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν μας εκπλήττει και είναι αναμενόμενη» γιατί «οι βασικοί οικονομικοί δείκτες εξελίσσονται προς την αναμενόμενη κατεύθυνση», γεγονός το οποίο «μας χαροποιεί ιδιαίτερα».

    Πρόσθεσε ότι η ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και η υιοθέτηση του ευρώ «είναι ο στρατηγικός στόχος» της κυβέρνησης και προς αυτή την κατεύθυνση «εργαζόμαστε σκληρά''.

    ''Επομένως'', ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών «αναμένουμε και καλά αποτελέσματα και καλές αξιολογήσεις από όλους».

    Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις ---------------- Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση του μήνα Απρίλη με την αγορά να παρουσιάζει ενδοσυνεδριακά απώλειες που ανέρχονταν σε ποσοστό 1,35%. Τελικά, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 0,84% και έκλεισε στις 1.174,34 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 1,04% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,05 μονάδες. Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 274.000 λίρες, με τον τραπεζικό τομέα να απορροφά πέραν του 60% του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μετάβαση στην Ιταλία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη το βράδυ για την Ιταλία, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [05] (Κ) Πρεσβευτής Ιρλανδίας - Δηλώσεις στο ΚΥΠΕ

    Παρερμηνεύθηκαν από τ/κ ΜΜΕ δηλώσεις του για το Κυπριακό που έκαμε προχθές στο λεγόμενο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Κύπρο Τζον Σουϊφτ.

    Ο κ. Σουϊφτ επιβεβαίωσε ότι τον κάλεσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος για συνάντηση σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο, αναφορικά με το θέμα των δηλώσεων του στα κατεχόμενα.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ιρλανδός Πρεσβευτής

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρεσβευτή της Ιρλανδίας στην Κύπρο Τζον Σουϊφτ, ο οποίος διέψευσε δηλώσεις που του αποδίδονται από τ/κ ΜΜΕ.

    Συγκεκριμένα μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα πως ο κ. Σουϊφτ είχε δηλώσει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο πως ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελεί ''εμπόδιο'' στην επίλυση του Κυπριακού και πως "μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός πως οι Ε/Κ υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο".

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Γερμανική φόρμουλα

    Η υπογραφή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα 10 νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου, σημαίνει και εφαρμογή του πρωτοκόλλου και αυτό το έχει επιβεβαιώσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δηλώσεις αξιωματούχων της, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 05/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 05/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5828               0,5862
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4548               0,4575
    Λίρα Αγγλίας              0,8521               0,8572
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 05/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 05/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4184            0,4217
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3473            0,3500
    Δολάριο Καναδά                  0,3716            0,3745
    Κορώνα Δανίας                   0,0782            0,0788
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0713            0,0718
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0635            0,0640
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3747            0,3776
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  286.342,32
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,56     0,61    245.870,47
    FTSE/CySE 20                           395,42     0,41    150.680,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.184,30     0,41    154.027,44
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.044,99    -0,17     47.960,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.005,14    -0,53     28.369,38
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.178,90     0,39    201.987,85
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.202,73     0,54    109.611,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.039,31    -1,67      1.271,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.022,67    -0,33     43.151,18
    FTSE Med (04/04/2005)                7.282,21     0,32
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Μικρή άνοδο, λόγω των κερδών που κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,39% και έκλεισε στις 1.178,9 μονάδες. Αύξηση σε ποσοστό 0,61% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,56 μονάδες. Το περιορισμένο και σήμερα αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 286 χιλιάδων λιρών.

    [11] (Κ) Βουλή - Διακοινοβουλευτική Ενωση - Ομάδα για την Κύπρο

    Η Ομάδα για την Κύπρο της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης συνήλθε σήμερα στη Μανίλα, στα πλαίσια των εργασιών της 112ης συνέλευσης της Ενωσης, με τη συμμετοχή των μελών της αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκπροσώπων τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων.

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΕ - Μεσογειακοί Αγώνες - Ισπανία

    [13] (Κ) ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Πρεσβευτής Ιρλανδίας

    Διευκρινίσεις έδωσε σήμερα το απόγευμα ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Κύπρο Τζον Σουίφτ στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Σώτο Ζακχαίο, αναφορικά με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου που φέρουν τον Ιρλανδό διπλωμάτη να έχει χαρακτηρίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ''εμπόδιο'' στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 5 April 2005 - 17:49:24 UTC