Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [02] (K) Υπουργοί Οικονομικών Κύπρου - Αιγύπτου - Συνεργασία
  • [03] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αίγυπτος - Διοικητής ΚΤ
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Κύπρος - ΗΠΑ - Συνομιλίες - Οπλα μαζικής καταστροφής
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πάπας - Βιβλίο συλλυπητηρίων (1)
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Ρώσος Απεσταλμένος - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πάπας Ιωάννης - Βιβλίο Συλλυπητηρίων (2)
  • [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Πάπας - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Θάνατος Ποντίφικα - Συλλυπητήρια
  • [11] (Κ) ΥΠΕΞ - Λόρα Κένεντι - Σχέδιο Ανάν - Αλλαγές
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βιβλίο Συλλυπητηρίων
  • [13] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Αμπράμοφ - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιουλ - Κύπρος
  • [16] (Κ) Βουλή - Χριστοδουλίδης - Πολιτική Επιτροπή ΚΣΣΕ
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Ελλιμενισμός πλοίων
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Εθνικό Συμβούλιο
  • [20] (Κ) Κύπρος - Οικονομία - Εαρινές προβλέψεις Ευερωπαϊκής Επιτροπής
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις
  • [22] (Κ) Διεθνές Συνέδριο Δωρητών - Παλαιστίνιοι - Ισραηλινοί - Ενωση Δήμων Κύπρου
  • [23] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Επαφές - Αίγυπτος
  • [24] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Sudan - Επίτροπος Κυπριανού - Ελεγχοι
  • [25] (Κ) Ολι Ρεν - Κασουλίδης - Κατεχόμενα - Πολιτιστική κληρονομιά

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Τρεις μόλις αγωνιστικές πριν από το τέλος του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος, ο ΑΠΟΕΛ «έπιασε» στην πρώτη θέση της βαθμολογίας την Ανόρθωση, η οποία υποχρεώθηκε το Σάββατο σε ισοπαλία 1 – 1 από τον Ολυμπιακό στη Λευκωσία στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος.
    
    Την Κυριακή ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε στο ΓΣΠ με 3 – 0 της Αθλητικής Ενωσης Πάφος, η Αλκή νίκησε με 3 – 1 την ΑΕΚ, ο Απόλλων συνέτριψε τον Εθνικό Αχνας με 6 – 0 και η Ενωση Νέων Παραλιμνίου επικράτησε με 3 – 0 της Ομόνοιας.
    
    Το Σάββατο, ο Διγενής Μόρφου συνέτριψε τη Νέα Σαλαμίνα με 4 – 0 και η ΑΕΛ νίκησε τον Αρη με 3 – 0.
    
    Βαθμολογία
    ----------
    
    1.  Ανόρθωση         52
    2.  ΑΠΟΕΛ            52
    3.  Ομόνοια          38
    4.  Ολυμπιακός       38
    5.  Σαλαμίνα         36
    6.  Ε.Ν. Παραλιμνίου 31
    7.  ΑΕΛ              30
    8.  Διγενής          30
    9.  Αλκή             29
    10. Απόλλωνας        28
    11. ΑΕΚ              25
    12. Πάφος            25
    13. Εθνικός Αχνας    21
    14. Αρης              4
    
    

    [02] (K) Υπουργοί Οικονομικών Κύπρου - Αιγύπτου - Συνεργασία

    Η Αίγυπτος θα συνεχίσει να στηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση του νησιού στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, διαβεβαίωσε τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό ο Αιγύπτιος ομόλογός του Γιούσεφ Μπούτρος Γκάλι, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στο Κάιρο.

    Ο κ. Κεραυνός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, ενημέρωσε τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξήγησε την απόφαση του κυπριακού λαού να απορρίψει το σχέδιο Ανάν, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    [03] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αίγυπτος - Διοικητής ΚΤ

    Την επιθυμία της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου για επέκταση της ήδη καλής συνεργασίας της με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθώς και την επιθυμία της αιγυπτιακής κυβέρνησης για ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών στον τομέα της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, διατύπωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου Φαρούκ Ελ Ογκτα στον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό με τον οποίο συναντήθηκε χθες στο Κάιρο.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Υπουργός Οικονομικών - Αίγυπτος - Επαφές
    --------------------------------------------
    Η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής Amal Othman επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για λύση του κυπριακού προβλήματος.
    
    Η κ. Othman μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησής της στο Κάιρο με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Δρ. Γιούσεφ Μπούτρος Γκάλι.
    
    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Othman είπε ότι η Αίγυπτος πιστεύει στο δικαίωμα του κυπριακού λαού για αυτοδιάθεση χωρίς ξένες επεμβάσεις και εύχεται σύντομα να δοθεί λύση στο πρόβλημα, ώστε να υπάρξει μια ενωμένη Κύπρος, με μια κυριαρχία και μια φωνή έκφρασης στο διεθνή χώρο.
    
    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Υπουργό Οικονομικών, η κ. Othman είπε ότι η Αίγυπτος βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της χώρας και πως η Βουλή της Αιγύπτου επιθυμεί να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με την Κυπριακή Βουλή.
    
    Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε την κ. Othman για τη συνεχή και ειλικρινή στήριξη της κυβέρνησης και του λαού της Αιγύπτου στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει στην προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη της Αιγύπτου, μέσα από μια συνεργασία που θα επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, καθώς και με την παροχή υποτροφιών και προγραμμάτων εκπαίδευσης προς τους Αιγυπτίους πολίτες.
    
    Αναφερόμενος στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μετά και από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Κεραυνός είπε ότι ''στόχος είναι μέσα από τη συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου ή άλλων χωρών της περιοχής να καταστεί η Μεσόγειος θάλασσα ειρήνης''.
    
    Στο μεταξύ ο Αιγύπτιος ομόλογός του Γιούσεφ Μπούτρος Γκάλι, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε, τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση του νησιού στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
    
    Οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν στην άμεση σύσταση τεχνοκρατικής επιτροπής η οποία θα έχει ως στόχο της να εντοπίζει τομείς για τους οποίους δύναται να αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.
    
    Ο κ. Κεραυνός απηύθυνε πρόσκληση στον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο η οποία έγινε αποδεχτή.
    
    Από την πλευρά του ο κ. Γκάλι ζήτησε τη συνδρομή της Κύπρου στις προσπάθειες της αιγυπτιακής κυβέρνησης να επεξεργαστεί και να υιοθετήσει σχέδιο εκσυγχρονισμού του συστήματος της κρατικής μηχανής καθώς και τη βοήθειά της στη φορολογική μεταρρύθμιση που επεξεργάζεται και θα υιοθετήσει σύντομα η Αίγυπτος.
    
    Οπως είπε ο Αιγύπτιος Υπουργός, η χώρα του απευθύνθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από όπου έχει πάρει τις καλύτερες συστάσεις σχετικά με την άριστη δομή και οργάνωση που διαθέτει η Κύπρος σε θέματα επιμόρφωσης υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα.
    
    Με βάση αυτή την πληροφόρηση, ο κ. Γκάλι ζήτησε από τον Κύπριο ομόλογό του να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών ώστε οι λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών της Αιγύπτου να επωφεληθούν από τα προγράμματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης που παρέχει η Κύπρος, ειδικά σε θέματα ΦΠΑ και τελωνείων.
    
    Ο κ. Γκάλι εισηγήθηκε τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου, η οποία θα επιτρέψει στην Αίγυπτο να επωφεληθεί από την εμπειρία της Κύπρου σε θέματα που αφορούν τη βελτίωση των ελεγκτικών της υπηρεσιών, τη φοροεισπρακτικής ικανότητα του κράτους καθώς και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας.
    
    Ο κ. Κεραυνός είπε ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη και έτοιμη να προσφέρει τη βοήθεια που ζήτησε ο Υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου, αφού, όπως ανέφερε, η Κύπρος έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στα πιο πάνω θέματα λόγω της επιτυχημένης υιοθέτησης του κοινοτικού κεκτημένου σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
    
    Ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Μεταφορών της Αιγύπτου Essam Sharaf, με τον οποίο συζήτησε τη συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου στον τομέα των μεταφορών και των συγκοινωνιών.
    
    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε στις προοπτικές που δημιουργούνται από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ για τη συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου και τόνισε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου και της ΕΕ, ώστε να επωφεληθεί η Αίγυπτος από κοινοτικά προγράμματα για την ανάπτυξη των μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
    
    Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος θα μπορούσε να προσφέρει πολλά, μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στα κατασκευαστικά προγράμματα της Αιγύπτου που αφορούν οδικά δίκτυα και λιμάνια.
    
    Από πλευράς του ο κ. Sharaf υπογράμμισε την πρόθεση της Αιγύπτου να αναπτύξει στενότερες σχέσεις συνεργασίας με την Κύπρο σε όλους τους τομείς των μεταφορών και ιδίως στη διακίνηση τουριστών μεταξύ των δυο χωρών και επεσήμανε επίσης την ανάγκη δημιουργίας τουριστικών πακέτων για την από κοινού προσέλκυση τουριστών, που θα ωφελεί και τις δυο χώρες.
    
    Οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν ότι στα πλαίσια της συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου θα μελετηθεί η ετοιμασία διαφόρων συμφωνιών, που θα προάγουν τη στενότερη συνεργασία των δυο χωρών.
    
    Στο μεταξύ την επιθυμία της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου για επέκταση της ήδη καλής συνεργασίας της με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθώς και την επιθυμία της αιγυπτιακής κυβέρνησης για ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών στον τομέα της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, διατύπωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου Φαρούκ Ελ Ογκτα στον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό με τον οποίο συναντήθηκε χθες στο Κάιρο.
    
    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε στην επιτυχία της προσπάθειας που κατέβαλε η Κύπρος στα πλαίσια του προγράμματος σύγκλισης με την ΕΕ για την εξυγίανση των δημοσιονομικών δεικτών και είπε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να ενταχθεί σύντομα στο Σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ με απώτερο στόχο την πλήρη ένταξη της στη ζώνη του Ευρώ.
    
    Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κύπρος είναι ανοικτή να μελετήσει κάθε πρόταση για συνεργασία των δυο χωρών στον χρηματοοικονομικό τομέα.
    
    Μητρόπολη Αθηνών - Δοξολογία - Κατάθεση Στεφάνων -1η Απριλίου
    -------------------------------------------------------------
    Παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόδουλος Πασιαρδή, και χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Φιλήμωνα, τελέστηκε χθες στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών πανηγυρική δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955.
    
    Στην δοξολογία παρευρέθηκαν μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, ο Υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Απόστολος Αδρεουλάκος, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Σούρλας, από τον ΣΥΝ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Τριγάζης, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μανώλης Μαθιουδάκης, ο αντιπρόεδρος της ΟΚΟΕ Γιώργος Συλλούρης και εκπρόσωποι κυπριακών οργανώσεων.
    
    Στον πανηγυρικό που εκφώνησε μετά τη δοξολογία, ο κ. Πασιαρδής είπε «τιμούμε τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου, τον αγώνα της θρυλικής ΕΟΚΑ. Από τον βασανιστικό εφιάλτη των τελευταίων 30 χρόνων, γυρνάμε στο ηρωικό έπος μιας υπέροχης εποχής για να συγκινηθούμε για το μεγαλείο και να απολογηθούμε στους νεκρούς του αγώνα μας για την αδικαίωτη θυσία τους».
    
    Αναφερόμενος στον απελευθερωτικό αγώνα τόνισε ότι «ξαναγυρνάμε για να βιώσουμε την τιμή και την υπερηφάνεια μιας συγκλονιστικής σελίδας της ελληνικής ιστορίας. Στην ιστορία και στο θρύλο ανήκει η εποποιία του 1955-59. Ο θρύλος για το πιο μεγάλο έπος της Κύπρου θα σταματά εκεί που αρχίζει ο θρήνος για την πιο μεγάλη τραγωδία της Κύπρου».
    
    «Ο αγώνας του 1955 της θρυλικής ΕΟΚΑ ήταν και θα παραμένει το πιο δοξασμένο κεφάλαιο της Ελληνικής Κυπριακής ιστορίας» είπε ο κ. Πασιαρδής και υπογράμμισε ότι «το μήνυμα που ακούγεται σήμερα μας κρατά άγρυπνους στις επάλξεις του υπέρ βωμών και εστιών αγώνα».
    
    «Από αυτές τις επάλξεις θα φωνάζουμε το υπερήφανο όχι σε σχέδια λύσης που έχουν σαν τίτλο την ομοσπονδία και σαν περιεχόμενο την διχοτόμηση» είπε και υπογράμμισε «εάν τελικά θεωρούμαστε ένοχοι γιατί αρνούμαστε να αποδεχτούμε και να προσυπογράψουμε μια στρεβλή, ετοιμόρροπη και άδικη διευθέτηση του εθνικού μας θέματος εμείς δεν θα υπαναχωρήσουμε ποτέ από τον στόχο μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε και να διεκδικούμε τα στοιχειώδη, αναφαίρετα, αυτονόητα δίκαια και δικαιώματα μας».
    
    Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος, ενώ άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας απέδωσε τιμές.
    
    Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ο υπασπιστής του αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Ρέσκος, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αδρεουλάκος, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Σούρλας, εκ μέρους του ΣΥΝ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας κ. Τριγάζης, εκ μέρους της Νομαρχίας Αθηνών ο κ. Χάρης Πασβαντίδης, εκ μέρους των ενόπλων Δυνάμεων ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος κ. Ντούβας, και εκ μέρους της ΟΚΟΕ ο αντιπρόεδρος κ. Συλλούρης.
    
    Η τελετή διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και τα Κυπριακά Σωματεία της Αθήνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια του Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959.
    
    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
    -------------------------------------
    Τρεις μόλις αγωνιστικές πριν από το τέλος του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος, ο ΑΠΟΕΛ ''έπιασε'' στην πρώτη θέση της βαθμολογίας την Ανόρθωση, η οποία υποχρεώθηκε το Σάββατο σε ισοπαλία 1 – 1 από τον Ολυμπιακό στη Λευκωσία στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος.
    
    Την Κυριακή ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε στο ΓΣΠ με 3 – 0 της Αθλητικής Ενωσης Πάφος, η Αλκή νίκησε με 3 – 1 την ΑΕΚ, ο Απόλλων συνέτριψε τον Εθνικό Αχνας με 6 – 0 και η Ενωση Νέων Παραλιμνίου επικράτησε με 3 – 0 της Ομόνοιας.
    
    Το Σάββατο, ο Διγενής Μόρφου συνέτριψε τη Νέα Σαλαμίνα με 4 – 0 και η ΑΕΛ νίκησε τον Αρη με 3 – 0.
    
    Βαθμολογία
    ----------
    
    1.  Ανόρθωση         52
    2.  ΑΠΟΕΛ            52
    3.  Ομόνοια          38
    4.  Ολυμπιακός       38
    5.  Σαλαμίνα         36
    6.  Ε.Ν. Παραλιμνίου 31
    7.  ΑΕΛ              30
    8.  Διγενής          30
    9.  Αλκή             29
    10. Απόλλωνας        28
    11. ΑΕΚ              25
    12. Πάφος            25
    13. Εθνικός Αχνας    21
    14. Αρης              4
    
    Σημ. Ανόρθωση και Απόλλωνας έχουν μηδενιστεί στο μεταξύ τους παιχνίδι.
    
    
    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κύπρος - ΗΠΑ - Συνομιλίες - Οπλα μαζικής καταστροφής

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πάπας - Βιβλίο συλλυπητηρίων (1)

    Ο θάνατος του Πάπα Ιωάννη Παύλου του β' αποτελεί μια μεγάλη απώλεια όχι μόνο για την Καθολική Εκκλησία, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Ρώσος Απεσταλμένος - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης συναντάται σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό Leonid Grigorievich Abramov.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πάπας Ιωάννης - Βιβλίο Συλλυπητηρίων (2)

    Ο θάνατος του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' αποτελεί μια μεγάλη απώλεια όχι μόνο για την Καθολική Εκκλησία αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, έγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο βιβλίο συλλυπητήριων που ανοίχθηκε σήμερα στη Μονή του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία.

    ''Με το έργο και τη διδασκαλία του προώθησε την παγκόσμια ειρήνη, την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών και των θρησκειών, την αγάπη προς τους πτωχούς και τους καταφρονημένους, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη χριστιανική αγάπη'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Πάπας - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε θλίψη για το θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', τον οποίο είχε συναντήσει τρεις φορές και είχε εντυπωσιαστεί από την απλότητά και τις γνώσεις του.

    Υπογράφοντας το βιβλίο συλλυπητηρίων στη Λευκωσία ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως τον εντυπωσίασε το ενδιαφέρον που είχε ο Ποντίφικας για πολύ απλά προβλήματα του κόσμου, ενώ τον ξάφνιαζε η γνώση που είχε ο Πάπας για την Κύπρο, ως μέρος της χριστιανικής ιστορίας αλλά και το Κυπριακό.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Θάνατος Ποντίφικα - Συλλυπητήρια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέστειλε χθες συλλυπητήριο μήνυμα στο Βατικανό για το θάνατο του Ποντίφικα, με το οποίο εκφράζει βαθύτατη θλίψη για την απώλεια μιας ηγετικής μορφής του Χριστιανισμού και επισημαίνει την πίστη του εκλιπόντα με έργα και πράξεις στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Αγίας Εδρας

    [11] (Κ) ΥΠΕΞ - Λόρα Κένεντι - Σχέδιο Ανάν - Αλλαγές

    Το αίτημα να αποσταλούν λεπτομερείς, γραπτές αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά να γίνουν στο σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εφόσον παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για το χειρισμό τους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών Λόρα Κένεντι ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να υποβάλει τις αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν, ο ΥΠΕΞ είπε ότι η θέση της ε/κ πλευράς είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να διαβουλευθεί και με τις δύο πλευρές για να εκπονηθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βιβλίο Συλλυπητηρίων

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας υπέγραψε σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε στη Μονή του Τιμίου Σταυρού για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

    [13] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Αμπράμοφ - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, με το νέο Ειδικό Απεσταλμένο του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό κ. Λεονίντ Γκριγκόρεβιτς Αμπράμοφ.

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 04/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 04/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5828               0,5862
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4521               0,4548
    Λίρα Αγγλίας              0,8481               0,8531
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 04/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 04/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4180            0,4213
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3471            0,3498
    Δολάριο Καναδά                  0,3710            0,3739
    Κορώνα Δανίας                   0,0782            0,0788
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0710            0,0715
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0635            0,0640
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3748            0,3777
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιουλ - Κύπρος

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να μετατραπεί σε Ταϊβάν με μονομερείς ενέργειες, όταν κλήθηκε να σχολιάσει φερόμενη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ περί δημιουργίας καθεστώτος Ταϊβάν στην Κύπρο.

    [16] (Κ) Βουλή - Χριστοδουλίδης - Πολιτική Επιτροπή ΚΣΣΕ

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Ελλιμενισμός πλοίων

    Η Τουρκία θα έπρεπε κανονικά να επιτρέψει αμέσως τον ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επικαλούμενος και δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  274.287,61
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,05    -1,04    252.455,16
    FTSE/CySE 20                           393,79    -0,84    205.756,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.179,50    -0,83    205.005,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.046,77    -1,39     12.367,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.010,53    -1,48     10.997,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.174,34    -0,84    217.373,16
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.196,22    -0,85    171.999,44
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.057,00    -2,66      3.361,69
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.026,04    -1,37     41.404,97
    FTSE Med (01/04/2005)                7.258,68     0,82
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Εθνικό Συμβούλιο

    Το θέμα της αποστολής ή όχι στο ΓΓ του ΟΗΕ των αλλαγών που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ξεκαθαρίσει στο Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [20] (Κ) Κύπρος - Οικονομία - Εαρινές προβλέψεις Ευερωπαϊκής Επιτροπής

    Σε τροχιά ευρωζώνης βρίσκεται η Κύπρος, δεδομένου ότι συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η βελτίωση των όλων των βασικών οικονομικών δεικτών, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις για το 2005 και 2006, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στην εισαγωγική παρουσίαση της εαρινής έκθεσης, ο αρμόδιος Ισπανός Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια έκανε ειδική αναφορά στη σημαντική μείωση του δημοσίου ελλείμματος της Κύπρου και της Μάλτας.

    Ειδικότερα, το δημόσιο έλλειμμα στην Κύπρο θα πέσει φέτος κάτω από το ανώτατο αποδεκτό όριο για την ένταξη στην ΟΝΕ, αφού θα κυμανθεί στο 2,9% του ΑΕΠ (το όριο είναι 3%), ενώ το 2006 θα κυμανθεί στο 1,9%. Υπενθυμίζεται ότι το 2004 το έλλειμμα ανήλθε σε 4,2% του ΑΕΠ έναντι αρχικού στόχου 4,8% του ΑΕΠ (πρόγραμμα σύγκλισης).

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί φέτος 3,9% και του χρόνου 4,2% έναντι αύξησης 3,7% το 2004 έναντι αρχικής πρόβλεψης 3,5% (φθινοπωρινές προβλέψεις).

    Το δημόσιο χρέος που έφτασε στο υψηλότερο σημείο του στο τέλος του 2004 με 71,9% του ΑΕΠ, θα αρχίσει μια επιταχυνόμενη αποκλιμάκωση τα δύο επόμενα χρόνια. Ετσι το 2005 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 69,1% του ΑΕΠ και το 2006 στο 66,6%. Υπενθυμίζεται ότι για την ένταξη στην ευρωζώνη το δημόσιο χρέος είτε θα πρέπει να βρίσκεται κάτω του 60% του ΑΕΠ είτε να παρουσιάζει μια σαφή πτωτική πορεία σε περίπτωση που είναι υψηλότερο από την προαναφερόμενη τιμή αναφοράς.

    Ο πληθωρισμός στην Κύπρο θα βρίσκεται υπό έλεγχο φέτος και του χρόνου και θα κινηθεί πολύ κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ. Το 2005 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3% και το 2006 στο 2,1%.

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση του μήνα Απρίλη με την αγορά να παρουσιάζει ενδοσυνεδριακά απώλειες που ανέρχονταν σε ποσοστό 1,35%. Τελικά, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 0,84% και έκλεισε στις 1.174,34 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 1,04% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,05 μονάδες. Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 274.000 λίρες, με τον τραπεζικό τομέα να απορροφά πέραν του 60% του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

    [22] (Κ) Διεθνές Συνέδριο Δωρητών - Παλαιστίνιοι - Ισραηλινοί - Ενωση Δήμων Κύπρου

    Πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό Προπαρασκευαστική Συνάντηση για το Διεθνές Συνέδριο Δωρητών με τίτλο «Συμμαχία Δήμων για Ειρήνη στη Μέση Ανατολή», την οποία συντόνισαν η Ενωση Δήμων Κύπρου και ο Δήμος της Χάγης, φέρνοντας μαζί το Σύνδεσμο Παλαιστινιακών Τοπικών Αρχών και την Ενωση Τοπικών Αρχών του Ισραήλ.

    [23] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Επαφές - Αίγυπτος

    Η ανάπτυξη διαφόρων τρόπων συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου σε όλους τους τομείς της οικονομίας, συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια των επαφών του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού στο Κάιρο, όπου ολοκλήρωσε σήμερα την επίσημη επίσκεψή του, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Δρα Γιουσέφ Μπούτρος Γκάλι.

    [24] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Sudan - Επίτροπος Κυπριανού - Ελεγχοι

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεκτείνει τους ελέγχους για τις χρωστικές ουσίες Sudan ώστε να περιλάβουν τις εισαγωγές μπαχαρικών curcuma (κούρκουμα) και παρθένου φοινικέλαιου, καθώς επίσης και τις εισαγωγές τσίλι και προϊόντων τσίλι.

    Παράλληλα, έχει δημοσιεύσει ένα νέο φυλλάδιο για να υπενθυμίσει στους υπεύθυνους των επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών τις ευθύνες τους για την ασφάλεια των τροφίμων.

    [25] (Κ) Ολι Ρεν - Κασουλίδης - Κατεχόμενα - Πολιτιστική κληρονομιά

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδοκιμάζει την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, προσθέτοντας πως αν εγκριθεί ο κανονισμός για την χρηματοδοτική στήριξη των Τουρκοκυπρίων υπάρχει η πιθανότητα υλοποίησης προγραμμάτων για αναστύλωση των κατεστραμμένων μνημείων και χώρων που αποτελούν μέρος της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

    Αυτό σημειώνεται σε γραπτή απάντηση του κ. Ρεν σε ερώτηση που είχε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης με δύο Βρετανούς συναδέλφους του, για τα μέτρα ενάντια στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 4 April 2005 - 17:50:50 UTC