Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μουντιάλ 2006 - Εθνική Κύπρου - Εθνική Ελβετίας - Ζυρίχη
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πλέι οφ - Νίκη ΑΠΟΕΛ
  • [03] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Μονογράφηση
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωτόκολλο - Τουρκία - Υποχρεώσεις
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ - Πρωτόκολλο
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες πιέσεις
  • [10] (Κ) Πρεσβεία Ελλάδας - Τράπεζα Κύπρου - Φραγκουλίδης - Εκθεση
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [13] (Κ) Κύπριος καθηγητής χημείας - ΗΠΑ - Βραβείο
  • [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ιορδανός ΥΠΕΞ

  • [01] (Κ) Μουντιάλ 2006 - Εθνική Κύπρου - Εθνική Ελβετίας - Ζυρίχη

    Η Εθνική Κύπρου στο ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει απόψε στις 9.30 ώρα Κύπρου στη Ζυρίχη το αντίστοιχο συγκρότημα της Ελβετίας, στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006, η τελευταία φάση του οποίου θα διεξαχθεί στη Γερμανία.

    Πρόκειται για τον πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής Κύπρου με προπονητή τον Ελλαδίτη Αγγελο Αναστασιάδη.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πλέι οφ - Νίκη ΑΠΟΕΛ

    Ο ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες βράδυ τον Απόλλωνα με 69-68 στον τέταρτο μεταξύ τους αγώνα στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης των πλέι οφ του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών.

    Με τη νίκη του αυτή, που πραγματοποιήθηκε στην ουδέτερη αίθουσα «Κίτιον» της Λάρνακας, λόγω τιμωρίας της έδρας του Απόλλωνα, ο ΑΠΟΕΛ ισοφάρισε τις νίκες 2-2.

    [03] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Μονογράφηση

    Οι περιορισμοί που θέτει η Τουρκία στον ελλιμενισμό σε τουρκικά λιμάνια πλοίων που φέρουν κυπριακή σημαία ή που προέρχονται από κυπριακό λιμάνι αποτελούν παραβίαση των προνοιών της Συμφωνίας για Τελωνειακή Ενωση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας στη Λευκωσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Επιτρόπου της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν μετά την αποστολή επιστολής από την Τουρκία με την οποία πληροφόρησε την Κομισιόν ότι αποδέχεται το κείμενο του Πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ περιλαμβανομένης της Κύπρου, η χθεσινή συνάντηση στα κατεχόμενα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και οι εξελίξεις γύρω από το έλλειμμα στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεως των υπαλλήλων της ΑΗΚ είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης οι εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές και η αναμονή του Υπουργείου Οικονομικών της απόφασης της ΕΕ για την είσοδο της Κύπρου στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Δεν προλαβαίνουμε τις καρπαζιές'' γράφει ότι η Κύπρος δέχθηκε, σχεδόν ταυτόχρονα, "δύο ισχυρά ραπίσματα" από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ και τους εταίρους μας στην ΕΕ, στα δύο καυτά ζητήματα της εποχής, το αποτελματωμένο Κυπριακό και το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη. Προσθέτει ότι η προσπάθεια του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη ''να δασώσει'' την ε/κ πλευρά κατά τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ "κατέρρευσε". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Λάζαρος Σαββίδης εξήγγειλε την έναρξη νέου διαλόγου από μηδενική βάση για το μέλλον της εταιρείας παραμερίζοντας, ουσιαστικά, το σχέδιο δράσης που ετοιμάστηκε και βρίσκεται ήδη σε πορεία εφαρμογής.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Πετρέλαιο από τα κατεχόμενα'' γράφει ότι δεν έφταναν τα παράνομα τσιγάρα, τα ρούχα μαϊμού και πολλά άλλα ήδη που έρχονται παράνομα στις ελεύθερες περιοχές από το ψευδοκράτος τον τελευταίο καιρό, τον τελευταίο καιρό Ε/Κ επαγγελματίες οδηγοί μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για να γεμίσουν τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων τους με πετρέλαιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κατά τη χθεσινή συνάντησή του στα κατεχόμενα με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κάλεσε τον κ. Ταλάτ να προβεί σε κινήσεις που θα βοηθήσουν το καλό κλίμα, όπως το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και να επιτρέψει τη λειτουργία των εκκλησιών και παράλληλα υπέδειξε ότι πρέπει να σταματήσουν οι δηλώσεις που δημιουργούν αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Χάθηκαν τα εκατομμύρια'' γράφει ότι το ζεύγος Ανδρονίκου και Suphire έχουν σχεδόν άδειους λογαριασμούς ενώ παράλληλα τα δάνειά τους δημιουργούν αμφιβολίες για το αν είναι δυνατό να συγκεντρωθούν τα χρήματα που διεκδικεί η ΑΗΚ για το Ταμείο Συντάξεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι έκτακτοι υπάλληλοι του δημοσίου κατέρχονται αύριο σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατηγορώντας την κυβέρνηση για "εμπαιγμό". Προσθέτει ότι οι περίπου 2.000 υπάλληλοι έχοντας την πλήρη υποστήριξη της ΠΑΣΥΔΥ ζητούν αυτόματη μετατροπή των συμβολαίων τους σε αορίστου διάρκειας και την ακύρωση των νέων καταλόγων με τους οποίους 800 υπάλληλοι μένουν χωρίς δουλειά.

    "Η Σημερινή" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο «Μετέωρο βήμα σε πρωτόκολλο» γράφει ότι η Τουρκία μονόγραψε το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση με τις δέκα χώρες, συμφωνώντας στο κείμενο που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ξεκαθαρίζοντας ότι έχουν γίνει ρυθμίσεις ώστε οι Ε/Κ να μη χρησιμοποιούν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια αλλά ούτε και να εγκαθιδρυθούν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις. Αλλού γράφει ότι σε αδιέξοδο βρίσκεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου λόγω της επικείμενης αποχώρησης 29 από τους 60 νοσηλευτές, οι οποίοι ζητούν τα ίδια ωφελήματα που απολαμβάνουν οι συνάδελφοί τους του δημοσίου.

    «Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα με τίτλο «Ζητήθηκαν παραιτήσεις» γράφει ότι "θυελλώδης" ήταν η χθεσινή πολύωρη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού (ΑΗΚ), στην οποία εκπρόσωποι συντεχνιών έθεσαν τόσο έμμεσα όσο και άμεσα θέμα παραίτησης του Συμβουλίου για λόγους αρχής ενόψει της έρευνας για το Ταμείο Συντάξεως της ΑΗΚ. Αλλού γράφει ότι οι 44 ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, Συνταγματάρχες και Ταξίαρχοι, που κρίθηκαν υποχρεωτικώς αποστρατευταίοι τα χρόνια 2002, 2003 και 2004 με βάση τη σχετική νομοθεσία, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και ως εκ τούτου οι αφυπηρετήσεις τους ακυρώθηκαν, θα κριθούν εκ νέου από Συμβούλιο Κρίσεως της ΕΦ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

    Η «Χαραυγή» στην κύρια είδηση με τίτλο «Σημαντικό βήμα» γράφει ότι σημαντικό βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων Κύπρου Τουρκίας χαρακτηρίζουν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν την αποδοχή από την Αγκυρα του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που συνήλθε χθες, συζήτησε και ενέκρινε ομόφωνα τις θέσεις για τα 80χρονα του κόμματος.

    Η εφημερίδα «Cyprus Mail» στην κύρια είδηση με τίτλο «Τουρκία: Το πρωτόκολλο δεν αποτελεί αναγνώριση» γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιδίωξε χθες να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι η προθυμία της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε επίσημη αναγνώριση της Κύπρου από την Αγκυρα. Αλλού γράφει ότι περισσότερες θέσεις εργασίας θα ακυρωθούν εάν είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί δάνειο 60 εκατομμυρίων λιρών, που είναι ο στόχος για να τοποθετήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές σε μια σταθερή πορεία.

    [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωτόκολλο - Κυπριακό ------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει εδώ και αρκετές μέρες το κείμενο της συμφωνίας για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας στα νέα δέκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θεωρεί ότι δεν περιέχεται τίποτα το οποίο είναι δυσμενές για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του χθες στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ για την πρώτη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου μετά τις εκλογές στο κόμμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες εδώ και 15 ημέρες μετείχε ενεργώς, κοπιαστικά και επιτυχώς σε διαβουλεύσεις για τον τρόπο και το τυπικό της μονογραφής.

    Σημείωσε ότι η Τουρκία έχει αναφέρει ότι θα προβεί σε δήλωση όσον αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός το οποίο, όπως πρόσθεσε, κάνει εδώ και 30 χρόνια.

    Υποθέτω, συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ότι θα επαναλάβει την ίδια στάση. Διευκρίνισε ότι ''εκείνο που είναι σημαντικό είναι το Πρωτόκολλο της επέκτασης της συμφωνίας''. Πρόσθεσε ότι αυτό θα παρουσιασθεί στην συνεδρία των Μονίμων Αντιπροσώπων και αργότερα στο Συμβούλιο των Υπουργών όπου θα εγκριθεί.

    Ερωτηθείς αν με την επιστολή της, η Τουρκία αποδέχεται το κείμενο που της εστάλη και αν αυτό συνιστά και μονογραφή, είπε πως ''η μονογραφή σημαίνει ότι συμφωνούμε ότι το κείμενο το οποίο θα υπογράψουμε αυτούσιο είναι το συγκεκριμένο κείμενο''.

    Ερωτηθείς επίσης αν η κυβέρνηση έχει γνώση της απαντητικής επιστολής της Τουρκίας, ανέφερε ότι ''η σημασία των διατυπώσεων είναι εάν θα επισυναφθούν στο Πρωτόκολλο''.

    ''Σας λέω επίσημα και υπεύθυνα ότι δεν θα υπάρξει τέτοια επισύναψη στη συμφωνία'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως οι δηλώσεις που ενδεχομένως να κάνει η Τουρκία αποτελούν ''πολιτικό θέμα το οποίο θα εξεταστεί όταν και εάν διατυπωθεί''.

    Κληθείς να σχολιάσει πηγές από τις Βρυξέλλες που αναφέρουν ότι η Τουρκία επιφυλάσσεται στις 3 Οκτωβρίου να κάνει μια διακήρυξη που να αφορά την μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι δεν γνωρίζει εάν η Τουρκία θα περιμένει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Διεύρυνσης Ολι Ρεν ότι αυτή η μονογραφή δεν συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η υποχρέωση της Τουρκίας είναι η υπογραφή διερωτήθηκε ''ποιος έχει πει ποτέ ότι η υπογραφή σημαίνει αναγνώριση''.

    Τόνισε ότι ''η υπογραφή του πρωτοκόλλου αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση των σχέσεων''. Πρόσθεσε πως ''απ' εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες ερμηνείες αρκετών χωρών-μελών που λένε ότι δεν υπογράφεις μια διεθνή σύμβαση και λες δεν θα την εφαρμόσω''.

    Ερωτηθείς αν το βέτο είναι στις επιλογές μας, είπε πως θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις που λαμβάνονται αποφάσεις σε διακυβερνητικό επίπεδο με ομοφωνία.

    Σε λίγες εβδομάδες πριν τον Απρίλιο, πρόσθεσε, θα αρχίσει να συζητείται το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αυτή είναι η διακυβερνητική διαδικασία.

    ''Αν θα ασκηθεί το δικαίωμα ή όχι θα είναι μια πολιτική απόφαση που ελπίζω να μην αναμένετε ότι θα το συζητήσω εδώ μαζί σας'', κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Εκπρόσωπος Επιτροπής - Πρωτόκολλο - Τουρκία ------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει την επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία η Αγκυρα συμφωνεί με το κείμενο του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου (Συμφωνία Αγκυρας), ανακοίνωσε χθες η Krisztina Nagy, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Φινλανδού Επιτρόπου, Ολι Ρέν.

    Απαντώντας σε ερώτηση η εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι έφθασε στις Βρυξέλλες η επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία συμφωνεί με το κείμενο του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας.

    Οπως είπε, το λόγο τώρα έχει το Συμβούλιο Υπουργών το οποίο θα συνεχίσει τη διαδικασία που θα οδηγήσει πλέον στην υπογραφή του πρωτοκόλλου. Γνωμοδότηση θα εκδώσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Σε ερώτηση αν στην επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης γίνεται λόγος περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτό το θέμα.

    Υπενθύμισε ότι για το θέμα αυτό είχε κάνει δήλωση η ολλανδική προεδρία τον περασμένο Δεκέμβριο, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, διευκρινίζοντας ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν σημαίνει επίσημη διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα.

    Η εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την τουρκική κυβέρνηση ότι θα υπογράψει το πρωτόκολλο πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2005, που έχει προγραμματισθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με αν η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει το πρωτόκολλο πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Krisztina Nagy απάντησε ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών του περασμένου Δεκεμβρίου γίνεται λόγος για υπογραφή του πρωτοκόλλου.

    Ολι Ρεν - Πρωτόκολλο - Τουρκία --------------------------------- Η αποδοχή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με τις 10 νέες χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου, είναι ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος, Φινλανδός Επίτροπος Ολι Ρεν σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η αποδοχή του πρωτοκόλλου είναι και ένας «καλός οιωνός» ενόψει των συνομιλιών (ενταξιακές διαπραγματεύσεις) που θα ξεκινήσουν με την Τουρκία, διότι δείχνει ότι η Αγκυρα τιμά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Κύπρου.

    Ο Φινλανδός Επίτροπος, αποκάλυψε επίσης ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (22-23 Μαρτίου) είχε συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ από τον οποίο ζήτησε την υπογραφή του πρωτοκόλλου χωρίς καθυστέρηση.

    ΕΕ - Τουρκία ------------ Οι περιορισμοί που θέτει η Τουρκία στον ελλιμενισμό σε τουρκικά λιμάνια πλοίων που φέρουν κυπριακή σημαία ή που προέρχονται από κυπριακό λιμάνι αποτελούν παραβίαση των προνοιών της Συμφωνίας για Τελωνειακή Ενωση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας στη Λευκωσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Με την ανακοίνωση, που εκδόθηκε χθες, επιβεβαιώνεται εξάλλου η μονογράφηση από πλευράς Αγκυρας του κειμένου του Πρωτοκόλλου για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας και με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η ανακοίνωση αναφέρει "Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο επιβεβαιώνει ότι, χθες (προχθές) 28 Μαρτίου, η Τουρκία σημείωσε τη συμφωνία της στο σχέδιο κειμένου του Πρωτοκόλλου που ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Επιτροπής (που ισοδυναμεί με "μονογράφηση"). Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή μπορεί τώρα να προχωρήσει στην υιοθέτηση επίσημης πρότασης για υποβολή στο Συμβούλιο ενόψει της υπογραφής".

    "Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις", προσθέτει η ανακοίνωση, "η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ήθελε να σημειώσει ότι όσον αφορά τους περιορισμούς της Τουρκίας στον ελλιμενισμό σε τουρκικά λιμάνια πλοίων που φέρουν την κυπριακή σημαία ή που έχουν προσεγγίσει λιμάνι της Κύπρου, αυτοί αποτελούν παραβίαση των προνοιών της Απόφασης 1/95 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας με την οποία καθιερώθηκε η Τελωνειακή Ενωση".

    Τούρκος ΥΠΕΞ - Πρωτόκολλο - Κυπριακό --------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι έχουν γίνει πολύ προσεκτικά βήματα ώστε η υπογραφή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης στα νέα δέκα κράτη μέλη της ΕΕ να μην εκληφθεί ως αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα ''Χουριέτ'' ο κ. Γκιουλ είπε ότι έχουν γίνει τέτοια βήματα ώστε οι Ελληνοκύπριοι να μην έχουν πρόσβαση σε λιμάνια και αεροδρόμια της Τουρκίας και να μην δύναται να εγκαθιδρύσουν εμπορικές ή διπλωματικές σχέσεις με την Αγκυρα.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου θα πάρει μερικούς μήνες, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίζει τους Ελληνοκυπρίους αναγκαστικά στις διεθνείς συναντήσεις.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Υπογραφή πρωτοκόλλου --------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει όχι μόνο να υπογράψει αλλά και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επεκτείνοντάς το και στα νέα δέκα κράτη μέλη περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θεωρεί ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει και εφαρμογή, θέση που, όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, υποστηρίζεται και από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

    ''Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμεί να υπογραφεί το πρωτόκολλο το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για περαιτέρω προετοιμασία της έναρξης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ'', είπε, τονίζοντας πως στο τελικό κείμενο του πρωτοκόλλου που απεστάλη στην Αγκυρα από την Κομισιόν δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η κυβέρνηση, επανέλαβε, θεωρεί την υπογραφή του πρωτοκόλλου βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων Κύπρου-Τουρκίας και εξήγησε πως στην ΕΕ επικρατούν για το θέμα αυτό δύο απόψεις.

    Εκπρόσωπος - ΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες ------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση διαπιστώνει μια πολύ αισθητή βελτίωση των συνθηκών αναφορικά με τις προσπάθειες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού σε σύγκριση με τη μετά το δημοψήφισμα περίοδο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως εάν και τι θα δοθεί στο ΓΓ του ΟΗΕ από τη δική μας πλευρά αναφορικά με τις αλλαγές που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο σχέδιο Ανάν είναι θέμα του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα πως τώρα βρισκόμαστε σε ''αρκετά προχωρημένο στάδιο'' σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για επανέναρξη των συνομιλιών.

    ''Αυτό που θέλουμε είναι πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων να υπάρξει εκείνη η σωστή προεργασία και προετοιμασία έτσι ώστε να καθοριστεί ένα εύλογο πλαίσιο και μια εύλογη διαδικασία που να διασφαλίζει μια επιτυχημένη πορεία των διαπραγματεύσεων'', τόνισε ο Εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας πως η Λευκωσία υποστηρίζει τη συνέχιση διαπραγματεύσεων βάσει των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ανέφερε ακόμα πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης ενημέρωσε χθες βράδυ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση εργάζονται εδώ και πολύ καιρό για να δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την Τρίτη, 12 Απριλίου, στις εννέα το πρωί, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κλόσον - Φούλμπραϊτ - Κυπριακό ------------------------------- Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσδοκούν στην ημέρα που η Κύπρος θα φθάσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της στην ΕΕ και που όλοι οι Κύπριοι θα απολαμβάνουν τις ευκαιρίες και ευθύνες της συνεργασίας μέσω μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του χθες βράδυ σε εκδήλωση του Cyprus Fulbright Alumni Association για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον ανέφερε ότι παρά τη σημερινή στασιμότητα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «εργάζονται για μια συνολική λύση'' στη βάση του σχεδίου Ανάν προσθέτοντας πως «μια ρεαλιστική ε/κ ανταπόκριση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ θα συνέβαλλε σημαντικά στην επανέναρξη'' της διαδικασίας.

    Αναφέρθηκε στην εισβολή και στην «στρατιωτική επέμβαση» της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι ήταν καταστροφικά για το νησί και προκάλεσαν ανείπωτη δοκιμασία στους Κύπριους και των δύο κοινοτήτων με την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί. Παράλληλα είπε ότι οι ΗΠΑ για καιρό τώρα αντιτίθεται στην στρατιωτικοποίηση του νησιού.

    «Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να πετύχουμε το όραμα το οποίο όλοι συμμεριζόμαστε, εκείνο της ειρηνικής, ισορροπημένης και επανενωμένης Κύπρου η οποία θα βάλει στο παρελθόν σχεδόν πέντε δεκαετίες προβλημάτων, είναι μια συνολική λύση που θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των μερών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ», σημείωσε ο κ. Κλόσον.

    «Παραμένουμε δεσμευμένοι στην σθεναρή υποστήριξη της προσπάθειας του ΓΓ του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης η οποία θα επιλύσει όλες τις ανησυχίες για την ασφάλεια στο νησί και θα απομακρύνει τις ξένες δυνάμεις», είπε.

    Ο κ. Κλόσον σημείωσε ότι η πάροδος του χρόνου δεν είναι προς όφελος μιας λύσης.

    Κατεχόμενα - Ταλάτ - Αναστασιάδης ---------------------------------------- Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι σκέφτεται όπως μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, στις οποίες είναι υποψήφιος, καλέσει τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ταλάτ προέβη στη δήλωση αυτή ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία με αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, υπό τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι το κόμμα του είναι δεσμευμένο να βοηθήσεις τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων να εμπλακούν ξανά σε συνομιλίες.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ακόμη ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 12 Απριλίου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό θα ξεκινήσει μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Ταλάτ αφού εξέφρασε την ετοιμότητά του για νέες συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση του σχεδίου Ανάν μετά τις λεγόμενες προεδρικές, σημείωσε ότι ''σκέφτομαι να πάρω την πρωτοβουλία να καλέσω τα Ηνωμένα Εθνη να ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων''.

    Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, οι δύο κοινότητες πρέπει σε πολιτικό επίπεδο να λύσουν πρακτικά προβλήματα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ιδιαίτερα μετά τη μερική άρση των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα.

    Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη διακίνηση ναρκωτικών από και προς τα κατεχόμενα, καθώς και στη δολοφονία του Τ/Κ επιχειρηματία Ελμάζ Αλί Γκιουζέλγιουρτλου, της γυναίκας και της κόρης του.

    Χαρακτήρισε την κατάσταση ως ''εξαιρετικά δύσκολη'' εφόσον ''το θέμα δεν διευκρινίστηκε'', σημειώνοντας πως κάποιοι ύποπτοι ''αναζητούν τρόπους για να πάρουν εκδίκηση''.

    Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη δέσμευση της παράταξής τους ''να βοηθήσουμε τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων να συναντηθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν και ιδιαίτερα μετά τις 'εκλογές' για την ανάδειξη της τ/κ ηγεσίας''.

    ΕΔΑΔ - Ιλκάι Ανταλί - Υπόθεση ------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα εκδώσει στις 31 Μαρτίου την απόφασή του για την υπόθεση ''Ανταλί εναντίον Τουρκίας'', που αφορά τη δολοφονία του Τ/Κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί το 1996 στα κατεχόμενα.

    Την υπόθεση έφερε ενώπιον του ΕΔΑΔ η Ιλκάι Ανταλί, σύζυγος του δημοσιογράφου, η οποία θεωρεί πως στη δολοφονία του συζύγου της εμπλέκονται πράκτορες από την Τουρκία και το ψευδοκράτος, και ότι οι λεγόμενες αρχές στα κατεχόμενα δεν διεξήγαγαν ικανοποιητικές έρευνες.

    Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, η Ιλκάι Ανταλί αναφέρει ότι από την ημέρα της δολοφονίας του συζύγου της γίνεται στόχος παρενόχλησης, εξευτελισμού και διάκρισης από τις ''αρχές'' του ψευδοκράτους, ότι την ακολουθούν πράκτορες με πολιτική ενδυμασία, ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα και η αλληλογραφία της, ότι πολλές φορές αποσυνδέονται το τηλέφωνο και το τηλεομοιότυπο της, και ότι λαμβάνει απειλητικά τηλεφωνήματα.

    Αντιπροσωπεία Βουλής - IPU - Φιλιππίνες ------------------------------------------ Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων αναχωρεί σήμερα για τη Μανίλα των Φιλιππινών για να συμμετάσχει στις εργασίες της 112ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης.

    Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι Βουλευτές Νίκος Αναστασιάδης (επικεφαλής), Νίκος Κλεάνθους, Τάκης Χατζηγεωργίου, Γιώργος Βαρνάβα και Ανδρούλα Βασιλείου.

    Ταυτόχρονα με τη Συνέλευση, θα πραγματοποιηθεί και το Συνέδριο του Συνδέσμου των Γενικών Γραμματέων των Κοινοβουλίων, στο οποίο θα πάρει μέρος ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου. Την αντιπροσωπεία συνοδεύει ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων Σωκράτης Σωκράτους.

    ΔΗΚΟ - Μουσιούττας - Τιμητική εκδήλωση ------------------------------------------- Το Δημοκρατικό Κόμμα τίμησε προχθές βράδυ τον πρώην βουλευτή, πρώην γενικό γραμματέα και ιδρυτικό στέλεχος του Κόμματος Νίκο Μουσιούττα για τους αγώνες του για την ελευθερία της Κύπρου, για το ΔΗΚΟ, και για τα δίκαια του απλού πολίτη.

    Η απόδοση τιμής στον κ. Μουσιούττα έγινε στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Τοπική Οργάνωση Καϊμακλίου του ΔΗΚΟ στο διεθνές συνεδριακό κέντρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του Κόμματος Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Μιλώντας για την προσφορά του κ. Μουσιούττα προς την Κύπρο και το ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήρε το ήθος, την ανιδιοτέλεια, την καθαρότητα του λόγου και την ανθρωπιά του τιμωμένου. Είναι για μένα τιμή, είπε, που συγκαταλέγομαι στους φίλους του Νίκου Μουσιούττα.

    Ο κ. Μουσιούττας, σε ομιλία του, και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τον διαβεβαίωσε ότι ''θα επαγρυπνούμε συνεχώς μαζί σου, αγωνιστές ανυποχώρητοι, φυλάγοντας τις Θερμοπύλες της πατρίδας μας''.

    Αναφέρθηκε επίσης στην υποψηφιότητα και αργότερα στην εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας και είπε ότι ''τώρα πια έχουμε τον ηγέτη που μας εμπνέει''.

    Υπουργός Οικονομικών - ΜΣΙ - Κύπρος ------------------------------------- Η κυπριακή οικονομία είναι έτοιμη να συνδεθεί με το Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η σχετική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Κεραυνός είπε ότι οι πρώτες εκθέσεις που έχουν προέλθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρμόδιες Επιτροπές είναι θετικές ενώ από την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιβεβαιώνεται ότι η κυπριακή οικονομία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

    Πρόσθεσε οτι ''απ' εκεί και πέρα είναι θέμα διαδικαστικό πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή''.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση -------------------------------- Μικρές απώλειες, λόγω πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,42%, κλείνοντας στις 1.182,34 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 0,46% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,05 μονάδες. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 314 χιλιάδων λιρών.

    Πτώση σε ποσοστό 0,46% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 396,88 μονάδες.

    Μουντιάλ 2006 - Εθνική Κύπρου - Εθνική Ελβετίας - Ζυρίχη --------------------------------------------------------- Η Εθνική Κύπρου στο ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει απόψε στις 9.30 ώρα Κύπρου στη Ζυρίχη το αντίστοιχο συγκρότημα της Ελβετίας, στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006, η τελευταία φάση του οποίου θα διεξαχθεί στη Γερμανία.

    Πρόκειται για τον πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής Κύπρου με προπονητή τον Ελλαδίτη Αγγελο Αναστασιάδη.

    Χθες βράδυ η Εθνική Ελπίδων Κύπρου ηττήθηκε με 3-0 από την Εθνική Ελπίδων Ελβετίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της ΟΥΕΦΑ.

    Καλαθόσφαιρα - Πλέι οφ - Νίκη ΑΠΟΕΛ ------------------------------------ Ο ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες βράδυ τον Απόλλωνα με 69-68 στον τέταρτο μεταξύ τους αγώνα στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης των πλέι οφ του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών.

    Με τη νίκη του αυτή, που πραγματοποιήθηκε στην ουδέτερη αίθουσα «Κίτιον» της Λάρνακας, λόγω τιμωρίας της έδρας του Απόλλωνα, ο ΑΠΟΕΛ ισοφάρισε τις νίκες 2-2.

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 30/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5827               0,5861
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4501               0,4528
    Λίρα Αγγλίας              0,8469               0,8519
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 30/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 30/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4180            0,4213
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3469            0,3496
    Δολάριο Καναδά                  0,3711            0,3740
    Κορώνα Δανίας                   0,0781            0,0787
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0711            0,0716
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0637            0,0642
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3750            0,3780
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωτόκολλο - Τουρκία - Υποχρεώσεις

    Υπάρχουν μέθοδοι διά των οποίων η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να επιβάλει στην Τουρκία τον σεβασμό των υποχρεώσεων της, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ - Πρωτόκολλο

    Η θέση των πολιτικών δυνάμεων όπως και του τελευταίου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι ότι η Τουρκία υποχρεούται να υπογράψει και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη μέλη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι εκτροπών από αυτή την υποχρέωση της Τουρκίας.

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες πιέσεις

    Νέες πιέσεις, λόγω του μικρού και σήμερα αγοραστικού ενδιαφέροντος, δέχθηκε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με αποτέλεσμα να κλείσει αρνητικά για τρίτη στη σειρά συνάντηση. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 0,66%, υποχωρώντας στις 1.174,59 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 0,69% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,46 μονάδες. Σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδα υποχώρησε το αγοραστικό ενδιαφέρον με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 290.000 λίρες.

    [10] (Κ) Πρεσβεία Ελλάδας - Τράπεζα Κύπρου - Φραγκουλίδης - Εκθεση

    Το πιο ωραίο μνημόσυνο για τον Κύπριο ζωγράφο Σολωμό Φραγκουλίδη, 24 χρόνια από τον θάνατό του, διοργανώνουν η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο και το Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου, το οποίο συγκέντρωσε μεγάλο μέρος του έργου του εκλιπόντα ζωγράφου καθώς και σειρά προσωπικών του αντικειμένων, τα οποία παρουσιάζονται από την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Απριλίου, στον χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου στη Λευκωσία.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  290.458,69
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,46    -0,69    264.452,79
    FTSE/CySE 20                           394,01    -0,72    182.765,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.179,06    -0,66    183.732,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.065,25    -0,36      6.925,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.009,49    -1,36     27.907,43
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.174,59    -0,66    190.658,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.197,26    -0,82    137.061,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.050,51    -0,45      1.403,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.038,91    -0,55     64.954,15
    FTSE Med (29/3/2005)                 7.330,40    -0,60
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί σκληρά ώστε να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία έγκρισης του προτεινόμενου για έγκριση πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο την υπογραφή του από την Αγκυρα, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στη Λευκωσία Αντριάν βαν ντερ Μιρ, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν διάφορα στάδια σε αυτή τη διαδικασία.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ακόμα πως το κείμενο στο οποίο κατέληξαν Κομισιόν και Αγκυρα είναι δυνατό να τροποποιηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις με την Τουρκία.

    [13] (Κ) Κύπριος καθηγητής χημείας - ΗΠΑ - Βραβείο

    Σε Κύπριο καθηγητή χημείας που διαπρέπει στις ΗΠΑ, τον Κυριάκο Νικολάου, απενεμήθη το φετινό βραβείο Arthur C. Cope για το 2005, όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση ''Chemical and Engineering News'' στην έκδοση του Φεβρουαρίου.

    [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ιορδανός ΥΠΕΞ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Αμμάν, είχε σήμερα εκτενείς διαβουλεύσεις με τον Ιορδανό ομόλογό του Dr Hani Fawzi Mulki στο ιορδανικό Υπουργείο Εξωτερικών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 30 March 2005 - 18:49:15 UTC