Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Θερινή ώρα - Εναρξη
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πάφος - Καρογιάν - Πρωτόκολο - Ταλάτ - Αναστασιάδης

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι πληροφορίες για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τουρκική κυβέρνηση για υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επίσης και η υπόθεση του ελλείμματος στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), το οποίο διαχειριζόταν η χρηματιστηριακή εταιρεία ''Σαπφάιαρ'' είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις διαβουλεύσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη στις ΗΠΑ, τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και τις κυβερνητικές προσπάθειες για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των εργαζομένων του Δημοσίου στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Συμφώνησαν χωρίς την Κύπρο'' αναφέρεται σε είδηση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αγκυρας για το Πρωτόκολλο και γράφει ότι "την ώρα που οι κυβερνώντες στην Κύπρο επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου στρέφοντας τα πυρά τους κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης" γύρω από το θέμα, "τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να τους ξεπεράσουν και στην ουσία τους να καταδείξουν την ορθότητα των όσων υπογράμμισε τις τελευταίες μέρες ο Νίκος Αναστασιάδης". Σε άλλο θέμα και αναφερόμενη σε δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για το Πρωτόκολλο, η εφημερίδα γράφει πως, στη Λευκωσία, ''οι κυβερνώντες απέδειξαν και χθες ότι το μόνο που ξέρουν καλά είναι να κατηγορούν την αντιπολίτευση και τίποτε πιο πέρα''.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Ευρω-Bazaar'', αναφέρει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αγκυρας στο ζήτημα του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας ΕΕ, με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν και τα νέα κράτη -μέλη και ότι η Τουρκία περιμένει τώρα τη σχετική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ξεκινήσει η διαδικασία. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία έχει δεσμευτεί να υπογράψει το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής της Ενωσης και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και δεν έχει άλλη επιλογή, διαφορετικά ''η Κύπρος έχει πάρα πολλές δυνατότητες να σταματήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας''.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Χρυσωμένο περνά το 63ο'', γράφει πως ακόμα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εργάσθηκε προς την κατεύθυνση επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης των εργαζομένων του Δημοσίου στο 63ο έτος της ηλικίας τους, έχοντας εξασφαλίσει και τη συναίνεση του Προέδρου της Βουλής και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια προς τούτο. Αλλη είδηση είναι οι χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα, με τις οποίες τιμήθηκε η 184 επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Επίκεντρο των εορτασμών στη Λευκωσία, προσθέτει η εφημερίδα, ήταν η Πρεσβεία της Ελλάδας, έμπροσθεν του κτιρίου της οποίας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δέχθηκε το χαιρετισμό της καθιερωμένης παρέλασης.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Συμφώνησαν στο κείμενο, άφησαν την ουσία'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τουρκίας για το Πρωτόκολλο και ότι, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, αφαιρέθηκαν με παρέμβαση της Αγκυρας τα όσα αναφέρονται στο κείμενο για χρήση αεροδρομίων, λιμανιών, καθώς και οι πρόνοιες για άμεση εφαρμογή του. Αλλού γράφει ότι ο κ. Μολυβιάτης είχε χθες συνάντηση στην Ουάσινγκτον με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, με την οποία συζήτησε τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο Κυπριακό και την ανάγκη για αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, ούτως ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο και νέας αποτυχίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Σήμερα δίνουν όλοι εξετάσεις'', γράφει στο κύριο θέμα πως θεωρείται κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας η σημερινή σύσκεψη στα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας για την υπόθεση του ελλείμματος στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της ΑΗΚ, το οποίο διαχειριζόταν η χρηματιστηριακή εταιρεία ''Σαπφάιαρ''. Στη σύσκεψη, πέραν των εισαγγελικών Αρχών, θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ΑΗΚ και αναμένεται ότι θα σχεδιάσουν τις ενέργειες του επόμενου 24ωρου και τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης. Αλλού γράφει ότι ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα ποσοστά μαθητών στα κυπριακά σχολεία που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ξεσκονίζουν' παλιές υποθέσεις'', ότι σε πολλές κατευθύνσεις στρέφονται οι έρευνες της Αστυνομίας, προκειμένου να εξιχνιάσουν την υπόθεση έκρηξης βόμβας στην οικία του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη και για να εντοπίσουν τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από την ενέργεια αυτή. Αλλη είδηση είναι η καταγγελία από τη Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας ότι ομάδες Τούρκων ληστών κατεδαφίζουν παράνομα στα κατεχόμενα δεκάδες οικίες και παρεκκλήσια, αφαιρώντας και πωλώντας στο εξωτερικό εξαιρετικής τέχνης και μεγάλης ιστορικής αξίας αντικείμενα.

    [02] (Κ) Θερινή ώρα - Εναρξη

    Αρχίζει στις 0300 αύριο η περίοδος της θερινής ώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρωτόκολλο Σύνδεσης - 25η Μαρτίου --------------------------------------------------------- Επικίνδυνη χαρακτήρισε την αναπαραγωγή των τουρκικών θέσεων σε σχέση με την υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου σύνδεσης της Τουρκίας με τα 10 νέα κράτη μέλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή επέτειο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας είναι πηγή ελπίδας και υπερηφάνειας για το μητροπολιτικό ελληνισμό, αλλά και για τον απόδημο ελληνισμό και δίνει το δίδαγμα ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με αγώνες''.

    Κληθείς μετά την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, να σχολιάσει τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο και την υποχρέωση της Τουρκίας σε σχέση με το πρωτόκολλο για τη τελωνειακή σύνδεση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ''δεν είναι χρήσιμο, αλλά μάλλον επικίνδυνο να ακούμε να αναπαράγονται τα μηνύματα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Πρωτόκολλο ------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί να υπογράψει το Πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ περιλαμβανομένης και της Κύπρου, γιατί ''δεν έχει άλλη επιλογή».

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που η Τουρκία δεν υπογράψει και εφαρμόσει το Πρωτόκολλο τότε «τρεις μήνες μετά θα σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις» της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και πρόσθεσε πως «η Κύπρος έχει πάρα πολλές δυνατότητες να σταματήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

    Σε δηλώσεις ύστερα από την καθιερωμένη παρέλαση στη Λάρνακα με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στη Σύνοδο της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου 2004, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «με μια δική του θέση που κατεγράφη στα πρακτικά ανέφερε ότι εμείς αναμένουμε πως η Τουρκία όχι μόνο θα υπογράψει το Πρωτόκολλο αλλά και θα αρχίσει να εφαρμόζει, διότι εμείς αναμένουμε ότι θα οδηγηθούμε σε μια εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Κύπρου».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μια γενική αρχή πως «όταν υπογράφεις κάτι το υπογράφεις με καλή πίστη και ότι προτίθεσαι να το εφαρμόσεις. Αλίμονο εάν ήταν δυνατό να υπογράφεις μια διεθνή σύμβαση με πρόθεση να μην την εφαρμόσεις».

    Σε σχετική ερώτηση ο κ. Ιακώβου είπε ότι «η δέσμευση της Τουρκίας είναι να υπογράψει το Πρωτόκολλο μέχρι τις 3 Οκτωβρίου» προσθέτοντας πως οι παροτρύνσεις που γίνονται από διάφορες χώρες «συνθέτουν μια εικόνα που ενθαρρύνουν την Τουρκία να μην υπογράψει το Πρωτόκολλο».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης πως σε περίπτωση που η Τουρκία δεν υπογράψει το Πρωτόκολλο θα της ασκηθούν πιέσεις για να το πράξει και πρόσθεσε πως αυτός «δεν είναι ο μόνος τρόπος ή μοναδική μεθοδολογία που υπάρχει» για να αναγκαστεί η Αγκυρα να το υπογράψει.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ιακώβου είπε ότι οι μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο προέρχονται από την τουρκική εισβολή και κατοχή, ενώ είπε πως είναι λυπηρό και ανεπίτρεπτο ''πολιτικές σκοπιμότητες να επηρεάζουν την παρουσίαση των εκθέσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία - Πρωτόκολλο -------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει στο κείμενο του πρωτοκόλλου που επεκτείνει την τελωνειακή ένωση της χώρας στα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόϊτερς που επικαλείται Τούρκο αξιωματούχο.

    Η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση για να συμπεριλάβει και το μοιρασμένο νησί προτού αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ενωση, όπως είναι προγραμματισμένο για τις 3 Οκτωβρίου, αναφέρει επίσης το πρακτορείο.

    Τουρκία - ΕΕ - Πρωτόκολλο -------------------------- Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αγκυρας στο ζήτημα του Πρωτοκόλλου σχετικά με την επέκταση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, με τρόπο που να συμπεριλαμβάνονται τα νέα μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά μέσα, τα οποία αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία στο κείμενο του Πρωτοκόλλου και ότι η Αγκυρα περιμένει τώρα τη σχετική επιστολή της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαδικασία.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ των τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών NTV και CNN Turk, ''η Αγκυρα περιμένει από τις Βρυξέλλες να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία ανταλλαγής επιστολών''.

    Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ''το κείμενο, στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, θα σταλεί εκ μέρους της ΕΕ προς τη μόνιμη αντιπροσωπία της Τουρκίας στην Ενωση και θα ακολουθήσει η απάντηση της τουρκικής πλευράς''.

    Σύμφωνα με το CNN Turk, το εν λόγω κείμενο θα γνωστοποιηθεί στις χώρες -μέλη της ΕΕ και μετά από τη σχετική έγκριση, θα υπογραφεί εκ μέρους της Τουρκίας.

    Το κανάλι αναφέρει ότι στο κείμενο αυτό δεν θα αναφέρεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, πράγμα που θα ανακοινώσει η Τουρκία κατά τη διάρκεια της υπογραφής.

    Σε σχετικό τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ''Ανατολή'', αναφέρεται ότι ''σε περίπτωση που η ΕΕ στείλει απαράλλαχτο το κείμενο, στο οποίο υπήρξε συμφωνία, η Αγκυρα θα γνωστοποιήσει στην ΕΕ την έγκρισή της''.

    25η Μαρτίου - Δοξολογία - Παναγόπουλος --------------------------------------- Μήνυμα πανεθνικής συσπείρωσης για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό έστειλε χθες ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας μετά την καθιερωμένη δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και πλήθος κόσμου.

    Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να είναι ''καρπός ώριμων και ουσιαστικών συνομιλιών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ πέρα από στενά χρονικά πλαίσια και επιδιαιτησίες''.

    ''Η διχοτόμηση δεν είναι επιλογή για εμάς'' συνέχισε ο Ελληνας Πρεσβευτής τονίζοντας ότι ''προσδοκούμε στην επανένωση του νησιού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ''.

    ''Θέλουμε, η οικονομική και κοινωνική πρόοδος που συνεπάγεται το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας και δημιουργίας να είναι το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Επιδιώκουμε η λύση την οποία θα κληροδοτήσουμε τις επόμενες γενιές να είναι λειτουργική κατά την εφαρμογή της'', τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι ''στην εθνική προσπάθεια παραμένομε ειλικρινείς και σταθεροί. Αταλάντευτοι στην επιδίωξή μας για επανένωση''.

    Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, η λύση θα πρέπει να ''εδράζεται στον ιστορικό συμβιβασμό της διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας'', η οποία, όπως πρόσθεσε, ''θα ενώνει την κοινή πατρίδα με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Θα διασφαλίζει την ακεραιότητά της, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, και θα εγγυάται την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών σε όλους τους πολίτες της''.

    ''Η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα'', είπε ο κ. Παναγόπουλος, ''τριάντα ένα χρόνια από την εισβολή, έχει καταφέρει να ξαναβρεί τις δυνάμεις της και να είναι στον πυρήνα των προηγμένων κρατών της Ευρώπης. Γι' αυτό, είναι σε θέση να αντιμετωπίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, χωρίς φόβο και ηττοπάθεια, με εμπιστοσύνη στον εαυτό της''.

    Αθήνα - Στρατιωτική παρέλαση - 25η Μαρτίου -------------------------------------------- Με την στρατιωτική παρέλαση στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, κορυφώθηκαν χθες οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.

    Την παρέλαση παρακολούθησαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, οι πρώην Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και Χρίστος Σαρτζετάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, εκπρόσωποι των κομμάτων, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, και βουλευτές.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης έκανε λόγο για το νόημα της 25ης Μαρτίου και αναφέρθηκε στο χρέος που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, έναντι του λαού, για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

    Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε πως ''η σημερινή (χθεσινή)διπλή γιορτή του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας υπενθυμίζει σε όλες και όλους το χρέος μας να τιμούμε τις ιστορικές μας παρακαταθήκες και να αγωνιζόμαστε πάντα για ελευθερία, για δημοκρατία για δικαιοσύνη''.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι σήμερα(χθες)γιορτάζεται η παλιγγενεσία και η μεγάλη αξία της ελευθερίας, για την οποία πρέπει να παλεύουμε καθημερινά, ώστε κατακτώντας την να δίνεται το δικαίωμα στον πολίτη να ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον.

    Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος κάλεσε όλους τους Ελληνες να θυμούνται τον πατριωτισμό συχνότερα και όχι μόνο στις εθνικές επετείους.

    Στο μεταξύ, χθες το πρωί χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου και παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών η δοξολογία για την 184η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

    Στην δοξολογία παρευρέθηκαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, η Πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και Χρήστος Σαρτζετάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, υπουργοί, βουλευτές, επίσημοι, καθώς και η στρατιωτική ηγεσία.

    Μετά την τέλεση της δοξολογίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.

    Λεμεσός - Επέτειος 1821 - Παρέλαση ----------------------------------- Η επέτειος του 1821 είναι η πυξίδα και ο γνώμονας της πορείας μας, που μας καθοδηγεί στη δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, δήλωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τίμης Ευθυμίου, ο οποίος μαζί με τη θρησκευτική, στρατιωτική και πολιτειακή ηγεσία, δέχθηκε το χαιρετισμό της παρέλασης, που πραγματοποιήθηκε κατά μήκος της Λεωφόρου Μακαρίου Γ στη Λεμεσό.

    Οπως είπε ο κ. Ευθυμίου, ''τα ίδια ιδεώδη που υπήρχαν τότε, υπάρχουν και σήμερα για τον Κυπριακό Ελληνισμό και αμετάθετος στόχος μας είναι η δημιουργία τέτοιων συνθηκών, ούτως ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης''.

    Στην παρέλαση έλαβαν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σωματεία, μαθητές κολεγίων, λυκείων και γυμνασίων, πρόσκοποι, η Πολιτική Αμυνα καθώς και τμήματα της Εθνικής Φρουράς.

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Λεμεσό για την επέτειο του 1821, άρχισαν χθες το πρωί με πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Γυμνασίου Νεάπολης, Ανδρέας Οικονομίδης.

    Ακολούθησε πορεία προς την Πλατεία Ηρώων και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων.

    Λάρνακα - Εορτασμοί - 25η Μαρτίου ----------------------------------- Με πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στις 10 το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος στη Λάρνακα χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου, τίμησε χθες η πόλη την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Φιλόλογος Πέτρος Λοϊζίδης, Βοηθός Διευθυντής στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας.

    Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας.

    Γύρω στις 11.30 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου στην οποία έλαβαν μέρος τα Λύκεια, τα Γυμνάσια και άλλες Σχολές Ανώτερης και Μέσης Παιδείας της πόλης, Πρόσκοποι, Οδηγοί, Οδοιπόροι Αγάπης, Σωματεία, Οργανώσεις και τμήματα της Εθνικής Φρουράς.

    Πάφος - Εορτασμοί 25ης Μαρτίου -------------------------------- Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου γιορτάστηκε με λαμπρότητα και στην Επαρχία Πάφου με παρελάσεις και δοξολογίες σχεδόν σε όλους τους Δήμους.

    Επίκεντρο των εκδηλώσεων ο Δήμος της Πάφου όπου οι εορτασμοί άρχισαν χθες με κωδωνοκρουσίες στις 0600 και εωθινό στους δρόμους της πόλης από την φιλαρμονική των εκπαιδευτηρίων της Πάφου.

    Ακολούθησε στις 0630 η έπαρση της σημαίας στην Πλατεία της 28ης Οκτωβρίου, με απόδοση τιμών από άγημα της Εθνικής Φρουράς.

    Στις 1000 τελέστηκε η δοξολογία στον καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου και στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Πάφου.

    Στις 1100 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση, μαθητών Παλαιών Πολεμιστών, Προσκόπων και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς. Τον χαιρετισμό της Παρέλασης δέχθηκε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση αναφέρθηκε στη σημασία της επετείου για τον απανταχού Ελληνισμό.

    Αίγυπτος - 25η Μαρτίου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας -------------------------------------------------- Με τέλεση δοξολογίας στο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στο Κάιρο, χοροστατούντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β', ο Ελληνισμός της Αιγύπτου εόρτασε χθες την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

    Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αίγυπτο Φαίδων Αναστασίου, την Ελλάδα ο Πρεσβευτής Παναγιώτης Βλασσόπουλος.

    Στις εκδηλώσεις αλλά και των προηγούμενων ημερών για την 25η Μαρτίου, συμμετείχε ολόκληρη η ελληνική παροικία. Οι μαθητές των ιστορικών σχολείων της Αχιλλοπουλείου Σχολής και της Αμπετείου Σχολής και οι πρόσκοποι του Καΐρου παρέλασαν μπροστά από τους επισήμους, όπου την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσωπούσε ο Πρόεδρός της, Χρήστος Καβαλής.

    Θερινή ώρα - Εναρξη ------------------- Αρχίζει στις 0300 αύριο η περίοδος της θερινής ώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Την ώρα αυτή, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα μπροστά.

    Ποδόσφαιρο - Νέα Σαλαμίνα - Γενίτζαμί - Φιλικός αγώνας -------------------------------------------------------- Οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Νέας Σαλαμίνας και της τ/κ Γενίτζαμί συναντώνται σήμερα στο στάδιο ''Αμμόχωστος'' στη Λάρνακα, σε ένα φιλικό αγώνα επαναπροσέγγισης.

    Ο αγώνας θα αρχίσει στις 4 το απόγευμα. Μια ώρα ενωρίτερα θα διεξαχθεί αγώνας παλαιμάχων μεταξύ των δύο σωματείων και ύστερα από ένα σύντομο τελετουργικό θα ακολουθήσει ο αγώνας των δύο ομάδων.

    Ο επαναληπτικός αγώνας θα διεξαχθεί στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του αθλητικού Σωματείου ''Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου'' ο συγκεκριμένος ποδοσφαιρικός αγώνας που έχει ως σύνθημα ''Για την ειρήνη και τη φιλία'' αποκτά ιστορική σημασία, διότι είναι ο πρώτος αγώνας που διεξάγεται μεταξύ ε/κ και τ/κ ομάδας ύστερα από πενήντα ολόκληρα χρόνια.

    Ποδόσφαιρο - Εθνική Κύπρου - Εθνική Ιορδανίας ---------------------------------------------- Διεξάγεται σήμερα στο ΓΣΖ φιλικός αγώνας μεταξύ της Εθνικής ανδρών Κύπρου στο ποδόσφαιρο και του αντίστοιχου συγκροτήματος της Ιορδανίας.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 1800 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Η Εθνική Κύπρου θα αναμετρηθεί την ερχόμενη Τετάρτη με την Ελβετία στη Ζυρίχη για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006.

    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα --------------------------- Διεξάγεται στις 1900 στην αίθουσα ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ'' ο αγώνας μεταξύ ΑΠΟΕΛ - Απόλλωνα, στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης για τα πλέι οφ του Παγκύπριου πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

    Ο Απόλλωνας προηγείται με 2-0 και έχει τρεις ευκαιρίες για να πάρει την πρόκριση.

    Εξάλλου, χθες η ΑΕΛ νίκησε εκτός έδρας με 78-75 τον Κεραυνό και πέρασε στον τελικό του Παγκύπριου πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

    [04] (Κ) Πάφος - Καρογιάν - Πρωτόκολο - Ταλάτ - Αναστασιάδης

    Η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ και η βασική της δέσμευση είναι να εφαρμόσει την συμφωνία της Αγκυρας, δήλωσε σήμερα στην Πάφο ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 26 March 2005 - 18:49:10 UTC