Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Προημιτελική φάση
  • [02] (Κ) ΑΕΛ - Πρωταθλήτρια - Πετόσφαιρα Γυναικών
  • [03] (Κ) Μακσέιν - Κανονισμοί ΕΕ - Επιστολή
  • [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ημιτελική φάση - Νίκη της ΑΕΛ
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ Ισπανίας - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [09] (K) Τούρκος ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Βρυξέλλες - Κύπρος
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Επιστροφή
  • [11] (Κ) Σύνοδος ΕΕ - Λήξη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [12] (Κ) Βρυξέλλες - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνέντευξη Τύπου (1)
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Βρυξέλλες - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Στρατηγική Λισσαβόνας
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [17] (Κ) ΕΕ - Καραμανλής - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [18] (Κ) ΕΕ - Καραμανλής - Σύνοδος
  • [19] (Κ) Σύμφωνο Σταθερότητας- Πολιτική συμφωνία
  • [20] (Κ) Συνέδριο - Γυναικεία Επιχειρηματικότητα
  • [21] (K) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Στρατηγική Λισσαβόνας

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Προημιτελική φάση

    Το αποτέλεσμα που θα τους δώσει το προβάδισμα για μια θέση στην τετράδα του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο, διεκδικούν σήμερα οκτώ ομάδες.

    Στις 17:00 ο Διγενής υποδέχεται στο Μακάρειο την ΑΕΛ, στο ''Τάσος Μάρκου'' η Ενωση Νέων Παραλιμνίου συναντάται με τον Απόλλωνα, ενώ στο Τσίρειο ο Αρης αντιμετωπίζει τον ΑΠΟΕΛ.

    Στις 19:00 η ΑΕΚ αντιμετωπίζει την Ομόνοια στο ΓΣΖ.

    Οι επαναληπτικοί θα πραγματοποιηθούν στις 6 και 7 Απριλίου.

    [02] (Κ) ΑΕΛ - Πρωταθλήτρια - Πετόσφαιρα Γυναικών

    Η ΑΕΛ επανήλθε στην κορυφή της πετόσφαιρας γυναικών, κατακτώντας χθες βράδυ τον τίτλο της πρωταθλήτριας.

    [03] (Κ) Μακσέιν - Κανονισμοί ΕΕ - Επιστολή

    Τη θέση της Βρετανίας υπέρ της ταυτόχρονης έγκρισης των κανονισμών για την οικονομική βοήθεια προς τους Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, επαναφέρει ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, σε απαντητική του επιστολή προς το Βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Ρούντι Βις, ο οποίος του είχε διαβιβάσει επιστολή του Κύπριου Υπάτου Αρμοστή στη Βρετανία Πέτρου Ευτυχίου, σε σχέση με τους δυο κανονισμούς.

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ημιτελική φάση - Νίκη της ΑΕΛ

    Η ΑΕΛ κέρδισε χθες στη Λεμεσό τον Κεραυνό με 94-78 σε ένα αγώνα που σημαδεύτηκε από επεισόδια μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων στο ημίχρονο. Με τη νίκη αυτή η ΑΕΛ προηγείται με δύο νίκες έναντι μίας του Κεραυνού στα ημιτελικά των πλέι οφ.

    Σήμερα ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει στη Λάρνακα στις 8:30 το βράδυ τον ΑΠΟΕΛ. Η λεμεσιανή ομάδα προηγείται με μία νίκη έναντι καμιάς του ΑΠΟΕΛ.

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα από τις διαβουλεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με τα Ηνωμένα Εθνη, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, η συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, το θέμα της υπογραφής από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας ΕΕ ώστε να καλύπτει και τα δέκα νέα μέλη της Ενωσης και το θέμα της ΑΗΚ εν αναμονή της κατάθεσης επιπλέον στοιχείων για την υπόθεση Suphire προβάλλονται στα κύρια θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    Προβάλλονται επίσης οι προειδοποιήσεις των κυβερνητικών γιατρών για απεργία, οι ενδεχόμενες νέες αυξήσεις εντός της εβδομάδας στις τιμές των καυσίμων και οι επικείμενες αλλαγές στα τηλεφωνικά τέλη.

    Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα με τίτλο «Μην ενοχλείτε τη Suphire» γράφει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας "είπε χθες ότι φταίνε όλοι εκτός από την Suphire, προσθέτοντας ότι φταίει η ΑΗΚ, η Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ και ο εσωτερικός ελεγκτής της που η αστυνομία δεν κατάφερε οκτώ ημέρες μετά την αποκάλυψη του ελλείμματος 9,2 εκατομμυρίων λιρών να αρχίσει έρευνες και να ανακρίνει τους υπεύθυνους της εταιρείας". Αλλού γράφει ότι νέες αυξήσεις αναμένεται να επιβληθούν στα καύσιμα εντός της εβδομάδας ως αποτέλεσμα της συνεχόμενης ανόδου που καταγράφει η τιμή του πετρελαίου διεθνώς.

    «Η Μάχη» στην κύρια είδηση με τίτλο «Οι Τούρκοι θέλουν να απεγκλωβιστούν» επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται να είναι πρόθυμη να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας ΕΕ ώστε να καλύπτει και τα δέκα νέα μέλη της Ενωσης αλλά αναζητεί φόρμουλα ώστε η υπογραφή του πρωτοκόλλου να μην εκληφθεί στην Τουρκία ως αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να υπογράψει το πρωτόκολλο ευθύς μόλις πάρει κάποιες διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο «Πολίτης» στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο «Πληρεξούσιο Δούρειος Ιππος» γράφει ότι στην έκθεση γεγονότων που ετοίμασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ αναφέρεται πως τον Ιούνιο του 2002 ο τότε Γενικός Διευθυντής της Αρχής και νυν Επίτροπος Ενέργειας Κώστας Ιωάννου υπέγραψε πληρεξούσιο για εν λευκώ διαχείριση του χαρτοφυλακίου της ΑΗΚ από τη Suphire, ενώ τα πλείστα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου και του ΔΣ της Αρχής δηλώνουν πλήρη άγνοια για το πληρεξούσιο. Αλλού γράφει ότι μαθητές σχολείων της Λάρνακας και οργανωμένοι γονείς έκαναν χθες την αρχή με εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη μείωση των θέσεων των δασκάλων.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Φόβος και τρόμος'' αναφέρεται στην περιοχή της Δεκέλειας και γράφει ότι σάλος προκλήθηκε μετά της αποκαλύψεις της ''Σ'' για μετρήσεις ρύπων, οι οποίοι προέρχονται από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ και ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι στο χώρο της κρουαζιέρας διεισδύει τώρα ο Κύπριος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου με την easyCruise που θα διοργανώνει 7ήμερες κρουαζιέρες στη Μεσόγειο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' έχει κύριο τίτλο ''Δοκιμάζονται Στοιχεία Ερευνα'' και γράφει ότι στο πλέον καθοριστικό για όλες τις επόμενες εξελίξεις χαρακτηρίζεται το επόμενο 48ωρο στο θέμα της ΑΗΚ καθώς η Αρχή πρέπει εντός αυτού του χρονικού διαστήματος να καταθέσει τα τελευταία σημαντικά στοιχεία για τεκμηρίωση της καταγγελίας κατά της Suphire. Αλλού γράφει ότι η πρώτη μεγάλη συνεργασία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών ''βρίσκεται ήδη στα σκαριά και αφορά τη μεταφορά μέρους του κύκλου εργασιών της φάρμας εκτροφής στρουθοκάμηλων της εταιρείας Εγγλεζάκη στα κατεχόμενα και μάλιστα με προτροπή της ΕΕ''.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Προχωρημένη διαβούλευση'' γράφει ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαβούλευση της κυβέρνησης με το ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, που αφορούν πρώτα το διαδικαστικό πλαίσιο και στη συνέχεια την ουσία των διαπραγματεύσεων. Μετά από συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η ρίζα όλων των δεινών της Κύπρου είναι η εισβολή και η κατοχή.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' έχει κύριο τίτλο ''Οι κυβερνητικοί γιατροί απειλούν με απεργία'' και γράφει ότι με κλείσιμο των κρατικών νοσηλευτηρίων αρχές Απριλίου προειδοποιεί η ΠΑΣΥΚΙ που ζητά μεταξύ άλλων υλοποίηση της συμφωνίας του 2001 και διευθέτηση του θέματος του μεγάλου αριθμού ασθενών που εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται σπατάλη νερού και υπενθύμισε τα προβλήματα που υπέφερε η Κύπρος σε περιόδους ανομβρίας και ξηρασίας.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - Πρωτόκολλο ---------------------------------------------- ''Ως το πρώτο σημαντικό βήμα για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα συμπεριλάβει και την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει πως η Τουρκία πρέπει να υπογράψει το Πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν τις 3 Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως το θέμα της επικύρωσης του Πρωτοκόλλου από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση είναι θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η θέση της Κύπρου στο θέμα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ είναι πως «η Τουρκία πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία μέχρι τις 3 Οκτωβρίου και το θέμα της επικύρωσης από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση είναι θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά κύριο λόγο και είναι το συζητούμενο» εάν δηλαδή «αυτή η επικύρωση πρέπει να γίνει πριν τις 3 Οκτωβρίου ή αργότερα». Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να προηγηθεί η επικύρωση της συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Διευκρίνισε επίσης ότι η μονογραφή του Πρωτοκόλλου σημαίνει πως είναι απλά μια συμφωνία η οποία αναφέρει πως «αν και όταν επικυρωθεί μια συμφωνία το κείμενο είναι αυτό το οποίο μονογραφείται. Είναι συνηθισμένο θέμα», πρόσθεσε, «η μονογραφή να γίνει πάνω στο κείμενο ή με ανταλλαγή επιστολών. Δεν είναι τίποτε το ασυνήθιστο στα διπλωματικά πλαίσια», σημείωσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «εμείς θα ακολουθήσουμε την απόφαση που θα πάρει η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Ερωτηθείς εάν έχει ενημερωθεί για τη προχθεσινοβραδινή συνάντηση στις Βρυξέλλες των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «μόνο γενικά».

    Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνάντηση - Πηγές ------------------------------------------------- Το Κυπριακό και η υπογραφή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, Παπαδόπουλος και Καραμανλής συναντήθηκαν μετά από αίτημα του Ελληνα Πρωθυπουργού.

    Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών για συνεργασία και διαβούλευση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για όλα τα θέματα, πρόσθεσαν.

    Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση που είχε προχθές με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εστιατόριο των Βρυξελλών κατά την οποία συζητήθηκε και το Κυπριακό εκτός από τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

    Το θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου απασχολεί έντονα την τουρκική κυβέρνηση όπως προκύπτει από δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει μεν ετοιμότητα να υπογράψει το πρωτόκολλο αλλά προβληματίζεται δε από τη στάση που θα τηρήσει η τουρκική Εθνοσυνέλευση στην περίπτωση που το πρωτόκολλο θα πρέπει να επικυρωθεί και από το κοινοβούλιο της χώρας ώστε να τεθεί σε εφαρμογή.

    ΕΕ - Τουρκία - Επιτροπή - Πρωτόκολλο - Ελληνικές πηγές ---------------------------------------------------------- Σε κρίσιμη καμπή έχουν εισέλθει οι διαβουλεύσεις μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της υπογραφής από την Αγκυρα του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, δήλωσαν χθες βράδυ ελληνικές πηγές.

    Σύμφωνα με τις πηγές, το θέμα αυτό συζητήθηκε στο προχθεσινό δείπνο του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται ότι αναζητεί με κάθε τρόπο μια φόρμουλα, ώστε η υπογραφή του πρωτοκόλλου, την οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποφύγει, να μην εκληφθεί στην Τουρκία ως αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Αγκυρα είναι η επικύρωση του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης από την τουρκική εθνοσυνέλευση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε αρνητική ψήφο.

    Στις Βρυξέλλες διατυπώνεται μια νομική άποψη ότι δεν χρειάζεται κύρωση του πρωτοκόλλου διότι πρόκειται για εμπορική συμφωνία. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει την Τουρκία, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με το τουρκικό σύνταγμα το οποίο καθιστά υποχρεωτική την κύρωση από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

    Ένα άλλο σενάριο που συζητείται είναι να γίνει η υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, και να δοθεί κάποια χρονική προθεσμία στην Αγκυρα για την κύρωσή του.

    Επίσης, ένα τελευταίο σενάριο που συζητείται, περισσότερο ως επιδίωξη της Τουρκίας είναι να μην μονογράψει τώρα το πρωτόκολλο, αλλά να γίνει μια ανταλλαγή επιστολών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οριστικοποίηση του κειμένου και η υπογραφή να γίνει αργότερα, πάντα πριν από τις 3 Οκτωβρίου, όπως έχει δεσμευθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

    Σύμφωνα με ελληνικές πηγές η υπογραφή του πρωτοκόλλου ήταν ένα από τα θέματα στο δείπνο μεταξύ του κ. Καραμανλή και του κ. Ερντογάν. Συζητήθηκαν επίσης θέματα περαιτέρω συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια και ο τουρισμός.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Καραμανλής αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία, ενώ η ημερομηνία θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

    ΕΕ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επαφές ------------------------------- Σημαντικές χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης τις επαφές που είχε χθες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο οποίος συνομίλησε δύο φορές με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, αρχικά για 15 λεπτά και αργότερα για 25 λεπτά.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως διαπίστωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον από Ευρωπαίους ηγέτες τόσο για το τι θα γίνει με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το απευθείας εμπόριο ΕΕ-κατεχομένων και την χρηματοδότηση των Τ/Κ, όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, και ιδιαίτερα κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά θα υποβάλει τις θέσεις της για τις αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν.

    «Θεωρώ σημαντικές τις επαφές που είχα σήμερα αφού δόθηκε η ευκαιρία να παραθέσω τις θέσεις μας, να πάρω αντιδράσεις από τους συνομιλητές μου και να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων για τα θέματα που συζητήσαμε», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης στο ΚΥΠΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν, είπε πως αυτές ήταν συνέχεια των συνομιλιών που είχε η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ στην Τουρκία τα μέσα Φεβρουαρίου κατά τις οποίες έγινε λόγος για χειρονομίες καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω για το περιεχόμενο των συνομιλιών του στις Βρυξέλλες και παρέπεμψε σε γραπτή δήλωσή του.

    Στη δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, σημειώνει ότι κατά τις εδώ επαφές του αλλά και κατά την παρέμβασή του στις εργασίες της συνόδου παρέθεσε αναλυτικά τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό και τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να διαδραματίσει ενεργό ρόλο και να είναι παρούσα σε οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλής ο οποίος τον ενημέρωσε για το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο εργασίας ψες σε τοπικό εστιατόριο στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε επίσης και με τον κ. Ερντογάν με τον οποίον συζήτησε το θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ ώστε να καλύπτει και τα δέκα νέα μέλη της Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, χειρονομίες καλής θέλησης που θα μπορούσαν να αναληφθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και τις προοπτικές επανέναρξης του δικοινοτικού διαλόγου, αναφέρει στη δήλωση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    «Ο κ. Ερντογάν με πληροφόρησε ότι θα είναι έτοιμος να υπογράψει το πρωτόκολλο ευθύς μόλις λάβει κάποιες διευκρινίσεις που αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», προσθέτει η δήλωση, σημειώνοντας πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός «δεσμεύτηκε επίσης να υποστηρίξει εποικοδομητικά τις προσπάθειες συνολικής επίλυσης του Κυπριακού μόλις υπάρξει επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου», προσθέτει.

    Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ, σύμφωνα με την δήλωση, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, και με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, Ιταλίας, Σλοβακίας, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του ΕΛΚ και τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ.

    Κατά τις επαφές του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αντάλλαξε σκέψεις και προβληματισμούς για τη διαδικασία επικύρωσης του ευρωπαϊκού συντάγματος, την ανάπτυξη με συγκεκριμένες δράσεις της στρατηγικής της Λισαβόνας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Το ΕΛΚ, καταλήγει η δήλωση, είναι θερμός υποστηρικτής των συμφερόντων της Κύπρου, η οποία, όπως σημειώνει, μπορεί να αισθάνεται σιγουριά ότι το ΕΛΚ είναι ένας «συνεπής συμπαραστάτης στους αγώνες και τις προσπάθειές της».

    Μακσέιν - Κυπριακό - Τουρκικά στρατεύματα -------------------------------------------- Η Τουρκία υποστήριξε το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για μια συνολική λύση στην Κύπρο, που προέβλεπε τη σταδιακή μείωση του αριθμού των στρατευμάτων στο νησί, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν.

    Πρόσθεσε πως εάν η Κύπρος είχε επανενωθεί με βάση αυτό το σχέδιο, τα τουρκικά στρατεύματα θα μειώνονταν κατά πέραν του 80% μέχρι το τέλος του 2007, ενώ θα υπήρχε και μια περαιτέρω μείωσή τους κατά 50% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Ο κ. Μακσέιν, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση που υποβλήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Βουλευτή Τομ Κοξ, σε σχέση με τον αριθμό των τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται σήμερα στα κατεχόμενα, ανέφερε επίσης πως η Βρετανία δεν έχει ακριβή στοιχεία για τον αριθμό αυτό και πως οι υπολογισμοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι πως ο αριθμός αυτός κυμαίνεται μεταξύ 20 και 35 χιλιάδες.

    Ο Βρετανός Υφυπουργός επεσήμανε πως το σχέδιο Ανάν επέτρεπε την παραμονή 650 στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, δηλαδή τον ίδιο αριθμό τουρκικών στρατευμάτων που αναφέρεται στη Συνθήκη Εγγύησης του 1960.

    ''Αυτή η συμφωνία θα ήταν υπόλογη σε συχνές αναθεωρήσεις ώστε να υπάρξει μια τελική αποχώρηση με αμοιβαία συναίνεση'', ανέφερε.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κοξ για την πληθυσμιακή κατάσταση στα κατεχόμενα και τον αριθμό των Τ/Κ που γεννήθηκαν στην Κύπρο και των Τούρκων εποίκων που κατοικούν εκεί, ο κ. Μακσέιν ανέφερε πως με βάση ''την τελευταία απογραφή στη βόρεια Κύπρο, που έγινε από τις τ/κ αρχές το 1996, υπήρχαν 137.398 Τ/Κ και 54.126 άτομα που γεννήθηκαν στην Τουρκία''.

    Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί δεν είναι παγκοσμίως αποδεκτοί, ανέφερε ο κ. Μακσέιν, προσθέτοντας πως η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ψήφισμα που υιοθέτησε το 2003 ανέφερε πως υπήρχαν 115.000 άτομα τουρκικής καταγωγής στα κατεχόμενα.

    ''Η Συνέλευση επίσης σημείωσε ότι το 2001 υπήρχαν 87.600 Τ/Κ στον βορρά της Κύπρου'', είπε ο κ. Μακσέιν, σημειώνοντας ωστόσο ότι και αυτά τα στοιχεία της Συνέλευσης βρίσκονται υπό αμφισβήτηση.

    ''Πιστεύουμε ότι η σύνθεση του πληθυσμού στον βορρά της Κύπρου θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις για λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, διεθνώς συμφωνημένοι αριθμοί για τη δημογραφική κατάσταση στον βορρά θα ήταν ξεκάθαρα επιθυμητοί'', ανέφερε.

    Μακσέιν - Κανονισμοί ΕΕ - Επιστολή -------------------------------------- Τη θέση της Βρετανίας υπέρ της ταυτόχρονης έγκρισης των κανονισμών για την οικονομική βοήθεια προς τους Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, επαναφέρει ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, σε απαντητική του επιστολή προς το Βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Ρούντι Βις, ο οποίος του είχε διαβιβάσει επιστολή του Κύπριου Υπάτου Αρμοστή στη Βρετανία Πέτρου Ευτυχίου, σε σχέση με τους δυο κανονισμούς.

    Ο κ. Μακσέιν υποστήριξε στην απαντητική επιστολή του πως η έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο μαζί με τον κανονισμό για την οικονομική βοήθεια ''θα αποτελούσε μια επένδυση για το μέλλον ολόκληρης της Κύπρου και όχι μόνο της βόρειας Κύπρου''.

    ''Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες του Υπάτου Αρμοστή (της Κύπρου) για αυτό το θέμα, και έχουμε συζητήσει αυτά τα σχέδια κανονισμών πολλές φορές με την κυπριακή κυβέρνηση σε ανώτατο επίσημο επίπεδο. Και εγώ προσωπικά συζήτησα το θέμα με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας'', συνέχισε ο Βρετανός Υφυπουργός.

    Ο κ. Μακσέιν είπε πως και η Βρετανία θέλει να δει τον κανονισμό για την οικονομική βοήθεια να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό, ωστόσο, πρόσθεσε, ''η άποψή μας είναι πως προκειμένου να υπάρξει μια αποτελεσματική συμβολή στην οικονομική ολοκλήρωση του νησιού και να έλθουν οι Τ/Κ πιο κοντά στην ΕΕ - όπως συμφωνήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τον περασμένο Απρίλιο - χρειάζεται κάτι περισσότερο από τον κανονισμό για την οικονομική βοήθεια'' και για αυτό το λόγο η Επιτροπή ετοίμασε δυο κανονισμούς.

    Ο κ. Μακσέιν ανέφερε πως ''όπως έχει σημειώσει ένας αριθμός παρατηρητών, ένας (από τους διάφορους) λόγους γιατί οι Ε/Κ ψήφισαν κατά του σχεδίου Ανάν ήταν ο φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις της επανένωσης''.

    ''Εάν επιτρεπόταν στους Τ/Κ να σμικρύνουν το χάσμα ευημερίας με το νότιο τμήμα του νησιού, οποιαδήποτε μελλοντική διευθέτηση θα είχε περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί από το λαό της Κύπρου αφού θα ήταν πιο εύκολο και λιγότερο δαπανηρό να παγιωθεί'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Μακσέιν εξέφρασε την πεποίθηση πως το αποτέλεσμα από την παραχώρηση μόνο οικονομικής βοήθειας προς τους Τ/Κ θα ήταν ανεπαρκές.

    ''Πρόσφατες οικονομικές μελέτες έχουν δείξει πως η πρόοδος προς τη σύγκλιση των οικονομιών στο νησί, στην οποία θα βοηθούσε το σχέδιο κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία του νησιού στο σύνολό της'', ανέφερε.

    Επίσης σημείωσε πως η χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση ατόμων δια μέσου της Πράσινης Γραμμής έχει ωφελήσει και τις δυο κοινότητες οικονομικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τους χιλιάδες Τ/Κ που εργάζονται καθημερινά στις ελεύθερες περιοχές.

    Αν. Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Κυπριακό - Σεμινάριο --------------------------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ρομπ Φεν εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι θα υπάρξει λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο της ΕΕ.

    Κηρύσσοντας την έναρξη δικοινοτικού σεμιναρίου στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους, το οποίο διοργανώνει η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, ο κ. Φεν ανέφερε ότι υπάρχουν λύσεις από τις οποίες μπορεί όλοι να κερδίσουν και μια τέτοια λύση είναι που επιδιώκουν η ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη.

    Είπε ότι η Βρετανία ήθελε για διάφορους λόγους την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, επειδή η ΕΕ είναι μια μεγάλη δύναμη, ικανή να επουλώσει πληγές και να βοηθήσει για να προχωρήσουμε μπροστά.

    Εχει χαθεί μια σημαντική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, τη στιγμή μάλιστα που όλοι πίστευαν ότι μαζί με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα λυνόταν και το πολιτικό της πρόβλημα, είπε ο κ. Φεν.

    Ανέφερε ότι ''ως Βρετανία νοιώθουμε πολύ κοντά μας τους Κύπριους, Ε/Κ και Τ/Κ, τους οποίους θα θέλαμε πολύ να συμμετέχουν στην ενωμένη Ευρώπη και είμαστε ευτυχείς που εν μέρει το πετύχαμε αυτό''.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ωστόσο ότι τα οφέλη της ένταξης στο σύνολό τους θα γίνουν αισθητά στον κυπριακό λαό όταν η Κύπρος επανενωθεί.

    Σημείωσε ότι υπάρχει ελπίδα για όλους, ακόμα και για την Κύπρο, και πρόσθεσε πως ''πιστεύουμε ότι θα υπάρξει λύση μέσω διαπραγματεύσεων και μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, κάτι το οποίο επιθυμούν και οι δύο κοινότητες''.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουδαπέστη Μάικλ Λέικ είπε ότι βρίσκεται ξανά στην Κύπρο και στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας όπου διέμενε πριν 35 χρόνια, και τώρα επιστρέφοντας το αντικρίζει ως ένα ξενοδοχείο φάντασμα.

    Σεμινάριο - Μάικλ Λέικ - Τουρκία - ΕΕ ----------------------------------------- Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αν αυτή δεν υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και στα νέα κράτη μέλη, εξέφρασε χθες ο Μάικλ Λέικ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουδαπέστη.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσε η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Κύπρο για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους, ο κ. Λέικ είπε ότι αν δεν υπογραφεί το πρωτόκολλο δεν θα ισχύει πλέον η προθεσμία της 3ης Οκτωβρίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Δήλωσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος πιστεύει ότι τελικά η Αγκυρα θα επεκτείνει την τελωνειακή της ένωση.

    Ο κ. Λέικ ανέφερε ότι όσοι παίζουν με τη φωτιά θα καούν από τη στιγμή που στηρίζονται στις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, οι οποίοι κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου δήλωσαν ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν αποτελεί επίσημο τρόπο αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    Είπε, επίσης, ότι πρέπει να υπογραφεί το πρωτόκολλο και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, όπως επίσης πρέπει να εφαρμόζεται και το κεκτημένο στην Τουρκία γιατί δεν μπορούν να γίνονται διακρίσεις.

    Πρωθυπουργός Νότιας Αυστραλίας - Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό ------------------------------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας Μάικ Ραν δήλωσε πως θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της δημοκρατικά εκλελεγμένης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική στάση που τηρεί προς αναζήτηση δικαιοσύνης για την Κύπρο και ενός ειρηνικού τέλους στην 30χρονη παράνομη τουρκική κατοχή του βόρειου μέρους του νησιού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Ραν, ο οποίος συνάντησε στην Αδελαϊδα τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας ανέφερε επίσης πως η κυβέρνησή του υποστηρίζει 15 υποθέσεις εκτοπισμένων Κυπρίων της Νότιας Αυστραλίας που επιδιώκουν αποκατάσταση και αποζημίωσή τους από την Τουρκία μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με κόστος 21 χιλιάδες δολάρια.

    ''Είμαστε η μόνη κυβέρνηση στον κόσμο, εκτός της Κύπρου, που είχε το θάρρος να υποστηρίξει δικαστικές ενέργειες ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση'', ανέφερε, προσθέτοντας πως η υποστήριξη προς αυτές τις υποθέσεις στηρίζεται στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας δήλωσε πως ''χρειαζόμαστε μια δίκαιη λύση για την εισβολή του 1974 και την παράνομη κατοχή της Κύπρου από περίπου 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα και περισσότερους από 100 χιλιάδες Τούρκους έποικους''.

    ''Είπα στον κ. Χριστόφια ότι η κυβέρνησή μου τιμά την προεκλογική μου υπόσχεση να βοηθήσω τους Κύπριους της Νότιας Αυστραλίας να αναζητήσουν δικαιοσύνη μέσω του ΕΔΑΔ'', είπε.

    Ο κ. Ραν ανέφερε πως διατηρεί την ελπίδα ότι ένας μελλοντικός γύρος διαπραγματεύσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την εξεύρεση μιας πιο δίκαιης, διαρκούς και ειρηνικής λύσης σε αυτό το πρόβλημα δεκαετιών.

    Ο Πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, ο οποίος υπήρξε για χρόνια επικεφαλής της Επιτροπής για Δικαιοσύνη στην Κύπρο, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστόφια, συνεχάρη επίσης την Κυπριακή Δημοκρατία για την επίσημη ένταξή της στην ΕΕ ως πλήρες μέλος, το Μάιο πέρσι.

    Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση της κυπριακής βουλής, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Ραν για την παρούσα φάση του Κυπριακού, και του ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι είπαν ''όχι'' στο δημοψήφισμα. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στο Σχέδιο Ανάν ώστε να γίνει αποδεκτό και από τους Ελληνοκύπριους.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Ραν για τη σταθερή υποστήριξη προς την Κύπρο και ιδιαίτερα για την απόφαση να βοηθήσει οικονομικά πολλές οικογένειες Ελληνοκυπρίων να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε επίσης συναντήσεις με τον αρχηγό της τοπικής Αντιπολίτευσης Rob Kerin, τον Πρόεδρο του Νομοθετικού Συμβουλίου Rob Roberts και με αρκετούς Βουλευτές και Γερουσιαστές. Σε όλες τις συναντήσεις ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε για το Κυπριακό και προέβαλε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη λύση του προβλήματος.

    Κοινοτική εργασία - Κοινωνική αποκατάσταση παραβατών --------------------------------------------------------- Οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Χρίστος Ταλιαδώρος και Δώρος Θεοδώρου, καθώς και ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ευημερίας Σταύρος Ολύμπιος εξήγγειλαν χθες την εφαρμογή παροχής κοινοτικής εργασίας χωρίς αμοιβή ως ποινή υπαλλακτική της φυλάκισης.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, και οι τρεις αναφέρθηκαν στα ωφελήματα που θα έχει η εφαρμογή του θεσμού της παροχής κοινοτικής εργασίας χωρίς αμοιβή με βάση τον περί Κηδεμονίας και Αλλων Τρόπων Μεταχείρισης Αδικοπραγούντων Νόμο του 1996, στην κοινωνική αποκατάσταση των παραβατών και ιδιαίτερα των νεαρών προσώπων.

    Ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί σε Οργανισμούς που υπάγονται στο Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας και σε Συμβούλια Κοινοτικής Ευημερίας.

    ''Αυτή θα είναι η πρώτη φάση και σταδιακά με τις εμπειρίες που θα αποκτηθούν'', σημείωσε, ''θα επεκτείνουμε την εφαρμογή του θεσμού και σε άλλες Οργανώσεις''.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι εκτός από τις διάφορες Οργανώσεις ο θεσμός θα εφαρμοστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση σε κοινότητες και δήμους όπου υπάρχει πολλή εργασία για να γίνει.

    Διευκρινίζοντας πότε θα επιβάλλεται η κοινοτική εργασία, ο κ. Ταλιαδώρος εξήγησε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο με εγκύκλιό του προς τα Επαρχιακά Δικαστήρια τα εξουσιοδοτεί να επιβάλλουν την ποινή εκεί που πρέπει.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η κοινοτική εργασία θα επιβάλλεται για αδικήματα που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έξι μηνών ή το πολύ-πολύ μέχρι χρόνο.

    ''Θα κάνουν όλων των ειδών κοινοτικής εργασίας. Μπορεί να μπογιατίσουν ένα κτίριο, να φτιάξουν ένα κήπο, να βοηθήσουν στην λειτουργία γηροκομείων, παιδικών στεγών. Στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει πολλή δουλειά κυρίως στα πάρκα και όχι μόνο'', είπε ο Υπουργός.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι με την εφαρμογή του θεσμού θα αποφορτιστούν κατά 40-50% οι φυλακές, ενώ θα υπάρχει σημαντική ανακούφιση, όσον αφορά τις δαπάνες του κράτους καθώς και σε προσωπικό. Τόνισε ότι ο θεσμός θα είναι σε όφελος της κοινωνίας από την εργασία και την αναμόρφωση αυτών των ανθρώπων.

    Υπουργός Εμπορίου - Ταταρστάν - Επίσκεψη --------------------------------------------- Επίσκεψη στη Δημοκρατία του Ταταρστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου και Εξωτερικής Οικονομικής Συνεργασίας του Ταταρστάν Hafiz Salikhov.

    Σκοπός της επίσκεψης ήταν η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ταταρστάν σε θέματα ενέργειας και επενδύσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Επιστέγασμα της επίσκεψης ήταν η υπογραφή σχετικής Συμφωνίας.

    Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Μόσχα - Λιβύη - Επίσκεψη ----------------------------------------------------- Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος θα επισκεφθεί τη Μόσχα μεταξύ 23 και 25 Μαρτίου και στη συνέχεια τη Λιβύη στις 26 και 27 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη Μόσχα ο κ. Ζακχαίος θα έχει επαφές με τους αρμόδιους φορείς για εξέταση θεμάτων σχετιζόμενων με τις θεωρήσεις διαβατηρίων Ρώσων υπηκόων που επισκέπτονται την Κύπρο, καθώς επίσης και συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Vladimir Chizhov με τον οποίο θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και περιφερειακά θέματα.

    Στη Λιβύη, θα έχει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Mohamed Siala, κατά την οποία θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα.

    50χρονα έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ - Εκδηλώσεις ------------------------------------------------------ Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 50 χρόνων από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ (ΣΙΜΑΕ) 1955-59, το Ιδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 - 59, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 - 59, η Εκκλησία της Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και άλλες οργανώσεις έχουν κηρύξει τη φετινή χρονιά ως έτος μνήμης και τιμής του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

    Στο πλαίσιο αυτό έχει αρχίσει και συνεχίζεται η διοργάνωση εκδηλώσεων, που φέτος περιλαμβάνουν εκτός από τον καθιερωμένο πανηγυρικό εορτασμό της 1ης Απριλίου, που θα είναι αναβαθμισμένος, την απονομή τιμητικού μεταλλίου και τιμητικού διπλώματος στους ηρωομάρτυρες του αγώνα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Τα μετάλλια και τα διπλώματα θα παραλάβουν εκπρόσωποι των οικογενειών των ηρωομαρτύρων.

    Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, στο Οίκημα Αγωνιστών ΕΟΚΑ, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου.

    Στην ομιλία του ο κ. Θράσου ευχήθηκε όπως ''τα 50χρονα από τον Αγώνα της ΕΟΚΑ αποτελέσουν την αφετηρία για ευόδωση του σημερινού μας αγώνα και των προσπαθειών για την επανένωση του νησιού μας, όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι θα συμβιώνουν στον τόπο αυτό, μέσα στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση''.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Προημιτελική φάση ------------------------------------------ Το αποτέλεσμα που θα τους δώσει το προβάδισμα για μια θέση στην τετράδα του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο, διεκδικούν σήμερα οκτώ ομάδες.

    Στις 17:00 ο Διγενής υποδέχεται στο Μακάρειο την ΑΕΛ, στο ''Τάσος Μάρκου'' η Ενωση Νέων Παραλιμνίου συναντάται με τον Απόλλωνα, ενώ στο Τσίρειο ο Αρης αντιμετωπίζει τον ΑΠΟΕΛ.

    Στις 19:00 η ΑΕΚ αντιμετωπίζει την Ομόνοια στο ΓΣΖ.

    Οι επαναληπτικοί θα πραγματοποιηθούν στις 6 και 7 Απριλίου.

    Στο μεταξύ, η ΚΟΠ ανακοίνωσε χθες ότι η Δικαστική της Ομοσπονδίας θα εξετάσει την ερχόμενη Πέμπτη τα όσα συνέβησαν στο διακοπέντα αγώνα μεταξύ Ανόρθωσης και Απόλλωνα στο πρωτάθλημα και θα εκδώσει την απόφασή της την ίδια ημέρα.

    Καλαθόσφαιρα - Ημιτελική φάση - Νίκη της ΑΕΛ ----------------------------------------------- Η ΑΕΛ κέρδισε χθες στη Λεμεσό τον Κεραυνό με 94-78 σε ένα αγώνα που σημαδεύτηκε από επεισόδια μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων στο ημίχρονο. Με τη νίκη αυτή η ΑΕΛ προηγείται με δύο νίκες έναντι μίας του Κεραυνού στα ημιτελικά των πλέι οφ.

    Σήμερα ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει στη Λάρνακα στις 8:30 το βράδυ τον ΑΠΟΕΛ. Η λεμεσιανή ομάδα προηγείται με μία νίκη έναντι καμιάς του ΑΠΟΕΛ.

    Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα ''Κίτιον'' στη Λάρνακα, λόγω της τιμωρίας της έδρας των κυανόλευκων ύστερα από τα όσα συνέβησαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Κεραυνό.

    ΑΕΛ - Πρωταθλήτρια - Πετόσφαιρα Γυναικών ------------------------------------------- Η ΑΕΛ επανήλθε στην κορυφή της πετόσφαιρας γυναικών, κατακτώντας χθες βράδυ τον τίτλο της πρωταθλήτριας.

    Η λεμεσιανή ομάδα κέρδισε την Ανόρθωση με 3-1 σετ, επιτυγχάνοντας τις τέσσερις νίκες που απαιτούνταν για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια.

    Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση ------------------------------------- Πτωτικά κινήθηκε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των σημαντικών απωλειών (5 σεντ) που κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, παρά το γεγονός ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον ξεπέρασε, ύστερα από αρκετές ημέρες, το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική πτώση της τάξης του 1,71%, κλείνοντας στις 1.183,88 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 1,45% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,79 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στο 1,3 εκατομμύριο λίρες.

    [07] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του τριήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ασχολείται κυρίως με την αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ Ισπανίας - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανγκελ Μορατίνος.

    [09] (K) Τούρκος ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Βρυξέλλες - Κύπρος

    Την προηγούμενη κυβέρνηση της Τουρκίας για λανθασμένους χειρισμούς της στο Κυπριακό που οδήγησαν την Κυπριακή Δημοκρατία στην ένταξή της στην ΕΕ επέκρινε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Επιστροφή

    «Επιτυχείς» χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε στην Αυστραλία ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «έχει επιδειχθεί κατανόηση» στις θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξή του από την Αυστραλία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Γερουσίας και του Προέδρου της Βουλής της χώρας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «εκφράσθηκε από όλους τους συνομιλητές μας ο σεβασμός προς την ετυμηγορία» του κυπριακού λαού κατά το δημοψήφισμα.

    Ταυτόχρονα, σημείωσε, εκφράστηκε και «το διακαές ενδιαφέρον» για λύση του κυπριακού προβλήματος, το συντομότερο δυνατό, «πράγμα το οποίο συμπίπτει και με τις δικές μας προσδοκίες, ελπίδες και θέσεις».

    [11] (Κ) Σύνοδος ΕΕ - Λήξη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ασχολήθηκε κυρίως με την αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.

    [12] (Κ) Βρυξέλλες - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνέντευξη Τύπου (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα υπογράψει τελικά το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής σύνδεσής της και με τα 10 νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση της Λευκωσίας πως η Τουρκία έχει υποχρέωση να υπογράψει το πρωτόκολλο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι όπως η Τουρκία εφαρμόσει το πρωτόκολλο πριν τις 3 Οκτωβρίου 2005.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης πως δεν είναι γνωστό αυτήν τη στιγμή το κατά πόσον και σε ποιο βαθμό αυτή η θέση μας θα υποστηριχτεί από την ΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα πως η Κύπρος διατηρεί το δικαίωμά της για άσκηση βέτο.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 23/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5824               0,5858
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4464               0,4490
    Λίρα Αγγλίας              0,8396               0,8446
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 23/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 23/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4224            0,4257
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3469            0,3496
    Δολάριο Καναδά                  0,3682            0,3711
    Κορώνα Δανίας                   0,0781            0,0787
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0711            0,0716
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0638            0,0643
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3743            0,3772
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  876.860,27
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,64    -0,18    827.384,55
    FTSE/CySE 20                           394,62    -0,67    718.658,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.180,35    -0,71    709.080,82
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.072,84     0,80     23.917,57
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.020,71     0,26     17.256,49
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.176,10    -0,66    732.998,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.198,76    -0,96    616.319,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.072,44     5,81      5.941,56
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.038,20     0,17    121.219,43
    FTSE Med (22/3/2005)                 7.200,62    -0,53
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Βρυξέλλες - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Στρατηγική Λισσαβόνας

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επιλύσει ικανοποιητικά αρκετά από τα αρχικά ακανθώδη θέματα που αφορούν τόσο τη Στρατηγική της Λισσαβόνας όσο και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θέματα που συζήτησε το διήμερο Συμβούλιο που ολοκλήρωσε τις εργασίες του σήμερα στις Βρυξέλλες.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Νέα πτώση σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τους τραπεζικούς τίτλους να αδυνατούν να αναστρέψουν την πτωτική πορεία που παρουσιάζουν στις τελευταίες έξι συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,66%, κλείνοντας στις 1.176,1 μονάδες. Οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,18% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,64 μονάδες. Μειωμένος σε σχέση με χθες παρουσιάστηκε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 876.000 λίρες.

    [17] (Κ) ΕΕ - Καραμανλής - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με 10 νέα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, πριν από τις 3 Οκτωβρίου όταν θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής.

    [18] (Κ) ΕΕ - Καραμανλής - Σύνοδος

    [19] (Κ) Σύμφωνο Σταθερότητας- Πολιτική συμφωνία

    Οι 25 Ευρωπαίοι ηγέτες επικύρωσαν σήμερα τη συμφωνία των Υπουργών Οικονομικών της 20ης Μαρτίου για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο ελέγχει το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος των κρατών μελών. Το νέο Σύμφωνο γίνεται περισσότερο ευέλικτο, ενώ επιμηκύνεται ο χρόνος προσαρμογής μιας χώρας με έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ.

    [20] (Κ) Συνέδριο - Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

    Η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη ισότιμης συμμετοχής των δύο φύλων σε όλους τους τομείς, θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία, θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην επίτευξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Λισσαβόνας που φιλοδοξεί να καταστήσει την Ευρώπη ως την πλέον ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου μέχρι το 2010.

    Αυτό διαπιστώθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου ''Ισότητα των φύλων και τα οφέλη από την εφαρμογή της στις επιχειρήσεις'', που διοργανώθηκε στη Λευκωσία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ''Γυναίκες στον επιχειρηματικό κόσμο, ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας''.

    [21] (K) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Στρατηγική Λισσαβόνας

    Την αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση αποφάσισαν σήμερα οι 25 Ευρωπαίοι ηγέτες, θέτοντας αυτή τη φορά προσιτούς στόχους σε σχέση με τις αποφάσεις του 2000, όπου είχαν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για την αύξηση της απασχόλησης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 23 March 2005 - 18:49:21 UTC