Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβρούργο - Επίσκεψη
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβούργο - Επίσκεψη εργασίας
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - 19η Αγωνιστική - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αθηνά Κυριακίδου - Τ/Κ - Περίθαλψη
  • [06] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [07] (Κ) ΕΕ - Αντικαπνιστική εκστρατεία - Μάρκος Κυπριανού
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου (1)
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Ιανουάριος - Κύπρος
  • [11] (Κ) Βρετανοί Βουλευτές - Εκθεση - Αμμόχωστος
  • [12] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος (2)
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [14] (Κ) ΥΠΕΣ - ΕΕ - Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση
  • [15] (K) Υπουργός Οικονομικών - Λετονία - Επίσημη επίσκεψη
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής Λουξεμβούργου
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μέγα Δούκας Λουξεμβούργου
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ομάδα φοιτητών ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβρούργο - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει σήμερα επίσκεψη εργασίας στο Λουξεμβούργο μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της χώρας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό το εξάμηνο.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβούργο - Επίσκεψη εργασίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με τις νέες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», προσθέτοντας ότι εάν η Τουρκία καθυστερήσει περισσότερο την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, θα εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια και θα είναι αδύνατο για την Τουρκία να το υπογράφει και να το εφαρμόσει πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2005.

    Ταυτόχρονα δήλωσε ότι το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου μπορεί να καταστεί βιώσιμο και η πρόταση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του λιμανιού να συνδυαστεί ''με την εισαγωγή πρώτων υλών και προϊόντων για την ανοικοδόμηση της περιοχής που είναι εγκλεισμένη η πόλη της Αμμοχώστου».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μιλούσε χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της χώρας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίο θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, διμερή καθώς και άλλα ευρωπαϊκά θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της προόδου αναφορικά με τη στρατηγική της Λισαβόνας.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - 19η Αγωνιστική - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Ο ΑΠΟΕΛ και η Ανόρθωση, οι δύο μονομάχοι της 19ης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, προχώρησαν το Σαββατοκύριακο με νίκες.

    Ο ΑΠΟΕΛ παραμένει μόνος στην κορυφή της βαθμολογίας και 2η με διαφορά ενός βαθμού η Ανόρθωση.

    Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των αγώνων της 19ης αγωνιστικής, προχθές η Ανόρθωση νίκησε τον Εθνικό Αχνας με 3 1, ενώ ο Απόλλων ήρθε ισόπαλος με την Ομόνοια 1 1.

    Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Αρη με 2 0, η Νέα Σαλαμίνα την ΑΕΛ με 1 0, ενώ ισοπαλία έφεραν η Πάφος και η ΑΕΚ με 1 1.

    Χθες, η Αλκή νίκησε την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 2 0, ενώ ο Διγενής Μόρφου δέχτηκε την ήττα από τον ΑΠΟΕΛ με 1 2.

    Η βαθμολογία των ομάδων, μετά την ολοκλήρωση και της 19ης αγωνιστικής, έχει ως εξής: 1. ΑΠΟΕΛ 47 2. Ανόρθωση 46 3. Νέα Σαλαμίνα 33 4. Ολυμπιακός 33 5. Ομόνοια 31 6. ΑΕΛ 26 7. Αλκή 25 8. Διγενής 24 9. Απόλλων 22 10.Ε.Ν. Παραλιμνίου 21 11.Α.Ε. Πάφος 21 12.Εθνικός Αχνας 18 13.ΑΕΚ 18

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα όσα ανέφερε για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόσο χθες σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όσο και στην προχθεσινή ομιλία του στην Παγκύπρια Σύσκεψη του ΔΗΚΟ και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οι ευρωτουρκικές συναντήσεις και η συμπερίληψη θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό στα όσα συζητούνται μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και Τουρκίας, οι επικρίσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τα προβλήματα σε συμφωνίες αγορών ή ενοικιάσεων ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για τα όσα είπε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχετικά με τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Γράφουν επίσης για τις από αύριο ισχύουσες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, για τις παράνομες και αυθαίρετες οικοδομές και για τη χθεσινή εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος με συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Εμπαίζει το Εθνικό'', ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''εμπαίζει'' για άλλη μια φορά τα πολιτικά κόμματα, αποκρύβοντάς τους τα μηνύματα που λαμβάνει από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ότι, πέραν των αλλαγών στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ζητεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά και παραχωρήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει πως από αύριο μειώνονται οι τιμές πώλησης των φαρμάκων και αναμένεται ότι θα ισχύσει ο νέος τιμοκατάλογος που εδόθη στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή από το Υπουργείο Υγείας. Οι εισαγωγείς φαρμάκων δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στο Δικαστήριο ζητώντας αποζημιώσεις 5,5 εκ. λιρών για αποθέματα που έχουν δημιουργήσει στις αποθήκες τους.

    ''Το Θάρρος'', με τον τίτλο ''Νίκος Αναστασιάδης: Μαθήματα στα κομματικά στελέχη - Τάσσος Παπαδόπουλος: Ποιος καθορίζει τι θα πω'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ''με βαριές κουβέντες'' επέστρεψε τα πυρά στα ''υπονοούμενα'' του Προέδρου Παπαδόπουλου και στη δήλωσή του ότι, κατά τη συνάντηση που είχε στην Τουρκία με την ηγεσία του ΔΗΣΥ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποβίβασε το Κυπριακό σε δικοινοτική διαφορά, χωρίς να υπάρξει διαμαρτυρία από τον ΔΗΣΥ. Ο κ. Αναστασιάδης σχολίασε και τα όσα είπε προχθές ο Πρόεδρος στην Παγκύπρια Σύσκεψη του ΔΗΚΟ για το Κυπριακό και ανταπαντώντας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε ποιος είναι αυτός που θα καθορίσει το τι θα πει στο συνέδριο του κόμματός του. Αλλού γράφει ότι χθες τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου στη Μονή Μαχαιρά.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Θρίλερ για τα αυθαίρετα'', γράφει πως τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ προωθούν στη Βουλή τροπολογία της ισχύουσας νομοθεσίας, με την οποία νομιμοποιούνται χιλιάδες παράνομες οικοδομές, ακόμα και εμπορικές αναπτύξεις γης, αντί να φροντίσουν για τον ''απεγκλωβισμό'' όσων πολιτών αγόρασαν οικοδομήματα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίτλους ιδιοκτησίας. Τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΥΡΩΔΗ και Οικολόγοι, σύμφωνα με την εφημερίδα, διαφωνούν με την πρόταση αυτή για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην έδρα του ΟΗΕ κυκλοφορεί η ιδέα της καθόδου στην Κύπρο ενός στελέχους της Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων του Οργανισμού και ότι επικεφαλής ενός τέτοιου κλιμακίου θα είναι ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Στον αέρα πράξεις εκατομμυρίων'', γράφει στο κύριο θέμα ότι κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα συμφωνίες μεταξύ επιχειρηματιών και της Εκκλησίας, για εκμίσθωση ή αγορά εκκλησιαστικής περιουσίας αξίας εκατομμυρίων λιρών, επειδή με νομικές γνωματεύσεις αμφισβητούνται οι πράξεις αυτές, εξαιτίας της ασθένειας του Αρχιεπισκόπου. Η εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Προέδρου Παπαδόπουλου, με αναφορές κυρίως σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, όπως είναι το Σχέδιο Υγείας, οι σχέσεις του με το ΑΚΕΛ, η αντιπολίτευση που του ασκεί ο ΔΗΣΥ, η δύσκολη κατάσταση των επενδυτών του Χρηματιστηρίου και το ρουσφέτι.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Κόκκινο από την Αγκυρα'', γράφει στο κύριο θέμα πως, στη συνάντηση που είχε η τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αγκυρα στις 16 Φεβρουαρίου στο Λουξεμβούργο, είχαν τεθεί και τα θέματα των εποίκων και του οργασμού που επικρατεί στην παράνομη οικοδομική ανάπτυξη εις βάρος ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να θέτει αυτά και άλλα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό ενώπιον της ΕΕ αναμένοντας ότι θα εξακολουθήσουν να εγείρονται κατά τις συνεχιζόμενες ευρωτουρκικές συναντήσεις. Αλλη είδηση είναι ότι κατοχυρώνονται παραδοσιακά προϊόντα στην ΕΕ, όπως το Λουκούμι Γεροσκήπου που έχει ήδη κατοχυρωθεί, ενώ για το χοιρομέρι, το χαλούμι, τη λούντζα, την ποσυρτή, τα λουκάνικα, τη φλαούνα και τον τραχανά εκκρεμεί η εξέταση σχετικών αιτήσεων.

    [05] (Κ) Αθηνά Κυριακίδου - Τ/Κ - Περίθαλψη

    [06] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβούργο - Επίσκεψη εργασίας --------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με τις νέες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», προσθέτοντας ότι εάν η Τουρκία καθυστερήσει περισσότερο την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, θα εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια και θα είναι αδύνατο για την Τουρκία να το υπογράφει και να το εφαρμόσει πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2005.

    Ταυτόχρονα δήλωσε ότι το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου μπορεί να καταστεί βιώσιμο και η πρόταση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του λιμανιού να συνδυαστεί ''με την εισαγωγή πρώτων υλών και προϊόντων για την ανοικοδόμηση της περιοχής που είναι εγκλεισμένη η πόλη της Αμμοχώστου».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μιλούσε χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της χώρας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίο θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, διμερή καθώς και άλλα ευρωπαϊκά θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της προόδου αναφορικά με τη στρατηγική της Λισαβόνας.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου, όπως ανέφερε, «έχει διευθετηθεί μια σειρά συζητήσεων μαζί με κοινοτικούς Επιτρόπους και πιθανόν και με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο».

    Ερωτηθείς εάν στις επαφές του θα συζητήσει και την πρότασή του για το λιμάνι της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι η ε/κ πλευρά προβάλλει συνεχώς αυτή την ιδέα.

    «Η θέση μας είναι ότι ο λεγόμενος Κανονισμός για το απευθείας εμπόριο δεν έχει καμιά σχέση με τον Κανονισμό για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων» σημείωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «έχει αποκλειστικά πολιτική σημασία».

    Ανέφερε επίσης πως οι εξαγωγές από το λιμάνι της Αμμοχώστου μπορούν να βοηθήσουν «μόνο εάν το λιμάνι αυτό καταστεί βιώσιμο και συνδυαστεί με την εισαγωγή πρώτων υλών και προϊόντων για την ανοικοδόμηση της περιοχής που είναι εγκλεισμένη η πόλη της Αμμοχώστου».

    Κληθείς να σχολιάσει πρόταση εκ μέρους του Προέδρου του τουρκοκυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ ότι η Τουρκία δυνατόν να επιδιώξει την ανταλλαγή της υπογραφής του Πρωτοκόλλου με το απευθείας εμπόριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν έχει καμιά σχέση, ούτε διασύνδεση το ένα με το άλλο.

    Επανέλαβε ότι το «θέμα του λεγόμενου Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο έχει καθαρά πολιτικές προεκτάσεις και πολιτικά κίνητρα και όχι οικονομική σημασία» και σημείωσε πως η νομική βάση του Κανονισμού, όπως προτείνεται, «είναι λανθασμένη και δεν μπορεί να αποτελέσει βάση, ούτε για διαπραγμάτευση, ούτε για ανταλλαγή».

    Αναφορικά με πληροφορίες για μεθοδεύσεις ώστε να προωθηθεί μια λύση αναγνώρισης του ψευδοκράτους υπό την ομπρέλα του ομόσπονδου τουρκοκυπριακού κρατιδίου, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε:

    «Δεν αντιλαμβάνομαι τι σημασία έχει, ούτε το περιεχόμενο που, ενδεχομένως, να έχει μια τέτοια πρόταση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ''αναγκάσει'' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσέλθει σε συνομιλίες, αρχίζοντας τις απευθείας πτήσεις από και προς τα κατεχόμενα, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είναι «σχολιαστής των ειδήσεων και των δηλώσεων άλλων. Αυτό είναι καθήκον των δημοσιογράφων».

    Σε ερώτηση εάν θα εγείρει το θέμα της κωλυσιεργίας εκ μέρους της Τουρκίας να υπογράψει το Πρωτόκολλο για την τελωνειακή Ενωση κατά τις επαφές του με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι έχουμε δηλώσει πως «η υπογραφή του Πρωτοκόλλου αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», η οποία και προωθεί το θέμα.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβρούργο - Επίσκεψη ------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη εργασίας στο Λουξεμβούργο μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της χώρας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό το εξάμηνο.

    Παπαδόπουλος και Γιούνκερ θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό καθώς και άλλα ευρωπαϊκά θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, περιλαμβανομένης και της προόδου στη στρατηγική της Λισσαβόνας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ και θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Παπαδόπουλος και Γιούνκερ θα δώσουν στη συνέχεια διάσκεψη Τύπου.

    Αργότερα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λουξεμβούργου Λουσιέν Ουϊλερ και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Μέγα Δούκα Ανρί.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνοδεύει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Λουξεμβουργιανό ομόλογό του Ζαν Ασελμπορν για να ανταλλάξουν απόψεις για τις πρόσφατες διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη το βράδυ.

    Πάφος - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Μνημόσυνο Ιωαννίδη ------------------------------------------------------- Η τουρκική αδιαλλαξία, η κατευθυνόμενη από την Αγκυρα προσπάθεια για παρερμηνεία των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και η προσπάθεια για αντιμετώπιση του Κυπριακού μόνο ως διακοινοτικής διαφοράς και όχι ως ζητήματος εισβολής, κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου δεν επέτρεψαν στις συνομιλίες να τελεσφορήσουν, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε ομιλία του χθες στην εκκλησία Παναγίας Παντάνασσας στην Πάφο, όπου τελέστηκε το εθνικό μνημόσυνο του Αγωνιστή της ΕΟΚΑ 1955 - 1959 και πρώην Υπουργού επί διακυβερνήσεως Μακαρίου και Βουλευτή Γεώργιου Ιωαννίδη, ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Ιωαννίδη στα κοινά, η οποία, όπως είπε, ''άντεξε στο χρόνο και προβάλλει ως πρότυπο πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης''.

    Ο Γεώργιος Ιωαννίδης είχε υποστηρίξει από ενωρίς, είπε ο Εκπρόσωπος, ότι ''οποιαδήποτε διαιρετική λύσις είναι παντελώς απαράδεκτος και καταστρεπτική δια την Κύπρον και θα αποτελέσει πηγήν νέας κρίσεως χειροτέρας των προηγούμενων'' και ο λόγος του υπήρξε περισσότερο από επίκαιρος τον Απρίλιο του 2004.

    ''Η ελληνοκυπριακή κοινότητα'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''παρά τις πιέσεις, δεν συγκατατέθηκε σε μια ανεπιθύμητη λύση, που θα υποθήκευε το μέλλον της και που δεν εξασφάλιζε τη φυσική και εθνική της επιβίωση αλλά και την προοπτική μιας πραγματικής επανένωσης και όχι την κηδεμονία του από την Αγκυρα''.

    Αν ζούσε ακόμη σήμερα ο Ιωαννίδης, είπε ο Εκπρόσωπος, ''την ίδια θέση θα έπαιρνε και θα στήριζε χωρίς αμφιβολία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μαζί θα εργάζονταν για το καλύτερο για το λαό μας, αυτό που ακριβώς πράττει σήμερα ο Πρόεδρος''.

    Με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο και ογδόντα από τη γέννηση του Ιωαννίδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα μνημόσυνο για να τιμηθεί η ζωή και το έργο του και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε εκτενώς στους αγώνες και στην προσφορά του Ιωαννίδη, ο οποίος στη διάρκεια της εξέγερσης του 1955 1959 συμμετείχε πολλαπλά στον αγώνα.

    Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο Αυξεντίου ---------------------------------------- Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε χθες ότι ''γινόμαστε μάρτυρες μιας καλά ενορχηστρωμένης προσπάθειας στρέβλωσης της θέσης της ε/κ πλευράς και του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι, δήθεν, δεν επιδιώκουν λύση του Κυπριακού και ότι, δήθεν, αρνούνται το διάλογο''.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου που τελέστηκε στην Ιερά Μονή Μαχαιρά, ο ΥΠΑΜ πρόσθεσε ότι ''στους ψευδολόγους απαντούμε με σαφήνεια ότι ο στρατηγικός στόχος για τη λύση του Κυπριακού παραμένει αναλλοίωτος''.

    ''Επιδιώκουμε λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που θα σέβεται τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, που θα προνοεί για μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή Κύπρο, χωρίς κηδεμονίες και επεμβατικά εγγυητικά βάρη'', είπε ο κ. Μαυρονικόλας.

    Ο κ. Μαυρονικόλας διαβεβαίωσε ότι ''προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε σε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο'' τονίζοντας ωστόσο πως είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η προθυμία της Τουρκίας να διαπραγματευτεί σ' αυτή τη βάση.

    Οπως είπε ο Υπουργός Αμυνας το Κυπριακό παραμένει ένα κατ εξοχήν διεθνές πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και ως εκ τούτου, η Τουρκία έχει ρόλο και λόγο στην επίλυση του Κυπριακού, έστω και αν ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και ηγέτες των Τ/Κ, επιχειρούν να την αποενοχοποιήσουν.

    Ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι είναι σαφής ο στόχος τους, ''αλλά η προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους μέσω της διαφοροποίησης της φύσης του Κυπριακού θα πέσει στο κενό''.

    Πρόσθεσε ότι ''πέραν τούτου, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί, εξ αρχής, ότι ο διάλογος θα έχει ως στόχο ουσιαστικές αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν, δεν θα κινείται σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και θα καταλήξει σε συμφωνημένη λύση''.

    Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι επαναβεβαιώνοντας ''την προσήλωση μας στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, με απόλυτη σαφήνεια, καθορίσαμε τις θέσεις και τους στόχους μας'' και τώρα ''αναμένουμε ότι η Τουρκία θ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών''.

    ''Προσδοκούμε ότι οι άμεσα και έμμεσα ενδιαφερόμενοι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση'', είπε ο Υπουργός Αμυνας.

    Ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι με την ευκαιρία του μνημοσύνου του Γρηγόρη Αυξεντίου ''ξαναμετρούμε τις δυνάμεις μας και συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας, συνειδητοποιώντας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα και τη διεκδίκηση των δικαίων μας''.

    Αθηνά Κυριακίδου - Τ/Κ - Περίθαλψη --------------------------------------- Η Κυπριακή Δημοκρατία δαπάνησε 11,2 εκατομμύρια λίρες τα έτη 2003 - 2004 για την περίθαλψη 23,394 Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου.

    Η κ. Κυριακίδου ανέφερε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, πως το 2003 έτυχαν περίθαλψης 8,562 Τουρκοκύπριοι, εκ των οποίων οι 7,057 στα κρατικά νοσοκομεία, οι 1,184 στο Οικολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και οι 321 στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

    Κατά το 2004 έτυχαν περίθαλψης 14,83 Τουρκοκύπριοι, από τους οποίους οι 9,837 έτυχαν περίθαλψης στα κρατικά νοσοκομεία, οι 2,182 στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και οι 361 στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

    Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι πέρσι αποστάληκαν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας για νοσηλεία στο εξωτερικό εννέα Τουρκοκύπριοι.

    Σημείωσε πως ''τη στιγμή που τρίτοι φραστικά κόπτονται για την άρση της απομόνωσης, δήθεν των Τ/Κ, και της βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου, η Δημοκρατία αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά, συνέβαλε στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των Τ/Κ''.

    Ταλάτ - ''Απομόνωση'' - Πρόεδρος Παπαδόπουλος ------------------------------------------------ Σε περίπτωση που τερματιστεί η ''απομόνωση'' των Τ/Κ και αρχίσουν οι απευθείας πτήσεις προς και από το ψευδοκράτος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα "αναγκαστεί" να αλλάξει πολιτική και θα παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην λύση, υποστήριξε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Ταλάτ σε συνέντευξή του στην τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'', δήλωσε πως είναι αισιόδοξος ότι το 2005 θα γίνουν βήματα για τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ.

    Αναφορικά με το ενδιαφέρον του για τον ''προεδρικό θώκο'', ο κ. Ταλάτ είπε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα αυτό αλλά ''μάλλον κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητά του''.

    Υπουργικό - Μπέλφαστ - Προξενείο ----------------------------------- Την ίδρυση Επίτιμου Προξενείου της Δημοκρατίας στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία συνεδρία του υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εξωτερικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για προώθηση του θέματος.

    Ποδόσφαιρο - 19η Αγωνιστική - Αποτελέσματα - Βαθμολογία ----------------------------------------------------- Ο ΑΠΟΕΛ και η Ανόρθωση, οι δύο μονομάχοι της 19ης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, προχώρησαν το Σαββατοκύριακο με νίκες.

    Ο ΑΠΟΕΛ παραμένει μόνος στην κορυφή της βαθμολογίας και 2η με διαφορά ενός βαθμού η Ανόρθωση.

    Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των αγώνων της 19ης αγωνιστικής, προχθές η Ανόρθωση νίκησε τον Εθνικό Αχνας με 3 1, ενώ ο Απόλλων ήρθε ισόπαλος με την Ομόνοια 1 1.

    Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Αρη με 2 0, η Νέα Σαλαμίνα την ΑΕΛ με 1 0, ενώ ισοπαλία έφεραν η Πάφος και η ΑΕΚ με 1 1.

    Χθες, η Αλκή νίκησε την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 2 0, ενώ ο Διγενής Μόρφου δέχτηκε την ήττα από τον ΑΠΟΕΛ με 1 2.

    Η βαθμολογία των ομάδων, μετά την ολοκλήρωση και της 19ης αγωνιστικής, έχει ως εξής: 1. ΑΠΟΕΛ 47 2. Ανόρθωση 46 3. Νέα Σαλαμίνα 33 4. Ολυμπιακός 33 5. Ομόνοια 31 6. ΑΕΛ 26 7. Αλκή 25 8. Διγενής 24 9. Απόλλων 22 10.Ε.Ν. Παραλιμνίου 21 11.Α.Ε. Πάφος 21 12.Εθνικός Αχνας 18 13.ΑΕΚ 18

    [07] (Κ) ΕΕ - Αντικαπνιστική εκστρατεία - Μάρκος Κυπριανού

    Ο Κύπριος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μάρκος Κυπριανού εγκαινιάζει αύριο τη νέα αντικαπνιστική εκστρατεία της Ενωσης, με την ευκαιρία της εφαρμογής της συνθήκης του Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τον έλεγχο του καπνίσματος.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου (1)

    Δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν υπογράψει το πρωτόκολλο για επέκταση της Συμφωνίας της Αγκυρας για να καλύψει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για επίσκεψη εργασίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση έναρξης των διαπραγματεύσεων χωρίς την υπογραφή πρωτοκόλλου".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Γιούνκερ για την πρόσκληση να επισκεφθεί το Λουξεμβούργο και εξήρε τον σεβασμό που απολαμβάνει ο Λουξεμβουργιανός Πρωθυπουργός ανάμεσα σε Ευρωπαίους ηγέτες.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 28/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5820               0,5854
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4392               0,4418
    Λίρα Αγγλίας              0,8446               0,8496
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 28/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 28/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4204            0,4237
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3480            0,3507
    Δολάριο Καναδά                  0,3566            0,3594
    Κορώνα Δανίας                   0,0781            0,0787
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0707            0,0712
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0642            0,0647
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3777            0,3807
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Ιανουάριος - Κύπρος

    Μεγάλη αποκλιμάκωση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Ιανουάριο, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση που καταγράφηκε στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης.

    [11] (Κ) Βρετανοί Βουλευτές - Εκθεση - Αμμόχωστος

    Βρετανοί Εργατικοί Βουλευτές, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο, εξέφρασαν σήμερα λύπη για το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ της χώρας τους και της Κύπρου αυτή την περίοδο ''δεν είναι καλές'', προσθέτοντας ότι θα καταβάλουν προσπάθειες στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση για βελτίωση του κλίματος.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ύστερα από συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, οι βουλευτές Τομ Κοξ και Εντι Ο' Χάρα σημείωσαν ότι εάν υπήρχε πραγματική βούληση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς για πρόοδο στην Κύπρο τότε θα υπήρχαν κινήσεις για το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και τη λειτουργία του λιμανιού, μια εξέλιξη από την οποία όλοι θα έβγαιναν κερδισμένοι.

    [12] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος (2)

    Σαφέστατο μήνυμα προς την Τουρκία να υπογράψει το Πρωτόκολλο για επέκταση της Συμφωνίας της Αγκυρας προκειμένου να καλύπτει τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαφορετικά δεν πρόκειται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξή της στην ΕΕ, έστειλε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο κ. Γιούνκερ συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για επίσκεψη εργασίας. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού αποτελεί προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,9% σημείωσε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στην τελευταία συνάντηση του Φεβρουαρίου με τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να υποχωρεί στις 1.162,53 μονάδες. Ωστόσο, παρά τις σημερινές σημαντικές ζημιές, η αγορά παρουσίασε και τον δεύτερο μήνα του 2005 μηνιαία κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε ποσοστό 0,25%. Σημαντική πτώση σε ποσοστό 2,21% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 83,25 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στις 682.000 λίρες.

    [14] (Κ) ΥΠΕΣ - ΕΕ - Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση

    Η ενδυνάμωση της Τοπικής και Περιφερειακής Δημοκρατίας αποτελεί το βασικό συστατικό για την εξέλιξη οποιασδήποτε πραγματικά δημοκρατικής κοινωνίας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, σε ομιλία του στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 14ης Διάσκεψης των Ευρωπαίων Υπουργών για θέματα Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    [15] (K) Υπουργός Οικονομικών - Λετονία - Επίσημη επίσκεψη

    Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη περίοδο 2007-2013, η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η πορεία για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), ήταν στο επίκεντρο των επαφών που είχε σήμερα στη Λετονία ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρίγα, ύστερα από πρόσκληση του Λετονού ομολόγου του Oskars Spurdzins.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής Λουξεμβούργου

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λουξεμβούργου Λουσιέν Βάιλερ, καθώς και συζήτηση με μέλη και τους προέδρους κοινοβουλευτικών επιτροπών, είχε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του στο Λουξεμβούργο.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μέγα Δούκας Λουξεμβούργου

    Ο Μέγα Δούκας του Λουξεμβούργου Ανρί αποδέχτηκε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ύστερα από ακρόαση με τον Μέγα Δούκα, η ημερομηνία της επίσκεψης θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ομάδα φοιτητών ΗΠΑ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα ομάδα φοιτητών της Σχολής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Seton Hall των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία ενημέρωσε εκτενώς για το Κυπριακό.

    [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΑΘΑΝΑΤΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΕΣΠΩ ΠΛΥΤΑ ΑΠΟΛΑΥΣΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

    Τα μέλη και οι φίλοι της Αδελφότητας Λονδίνου απόλαυσαν την Παρασκευή το βράδυ τα τραγούδια της Δέσπως Πλυτά και τη μουσική της Μάρως Σαρρή-Στιβαρού, που την συνόδευε στο πιάνο.

    Παρά το τσουχτερό κρύο και τα χιόνια, πολλοί συμπατριώτες μας μαζεύτηκαν στο οίκημα της Αδελφότητας για να θυμηθούν ξανά παλιά και αγαπημένα τραγούδια και αξέχαστες ελληνικές μελωδίες.

    Η Δέσπω Πλυτά με τη βελούδινη φωνή της και την ποικιλία των νοσταλγικών ελληνικών και κυπριακών τραγουδιών της σκόρπισε κέφι και διασκέδαση και βοήθησε τους συμπατριώτες μας να ταξιδέψουν χρόνια πίσω, σε τόπους παλιούς και αγαπημένους. Παρουσίασε, επίσης, το νέο της δίσκο "Ομορφες Ωρες με τη Δέσπω Πλυτά" με στίχους του Παντελή Κακολή και μουσική της Νίκης Μενελάου.

    Η χορωδία της Αδελφότητας τη συνόδευε σε πολλά από τα τραγούδια της, τα οποία τραγουδούσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, γιατί, αλήθεια, ποιος μπορεί να ακούει χωρίς να τραγουδά "Το Γελεκάκι", "Το Γιασεμί", την "Απονη Ζωή", το "Ο Δρόμος Είναι Σκοτεινός", "Τα Παιδιά Του Πειραιά" και άλλα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 28 February 2005 - 18:49:19 UTC