Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 15η αγωνιστική - Αποτελέσματα-Βαθμολογία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 13η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Γιατροί του Κόσμου - Κύπρος - Ανθρωπιστική βοήθεια
  • [06] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ - ΕΣΕΠ - Συνεδρία - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ - ΕΣΕΠ - Συνεδρία - Κυπριακό (Επανάληψη)
  • [08] (Κ) Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας στην Αθήνα - Πρόγραμμα
  • [09] (K) Ανδρέας Γαβριηλίδης - Νέος Υπουργός Υγείας
  • [10] (Κ) Βουλευτής Ελένη Μαύρου - Βρυξέλλες
  • [11] (K) Ανδρέας Γαβριηλίδης - Βιογραφικό
  • [12] (Κ) ΥΠΑΜ - Ιδρυση Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) ΕΕ - Επίτροπος Κυπριανού - Προτεραιότητες
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νόμος - Ασθενείς (1)
  • [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πολωνία - Αουσβιτς

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 15η αγωνιστική - Αποτελέσματα-Βαθμολογία

    
    
    Με τη χθεσινή νίκη με 2 - 1 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΛ στο ΓΣΠ ολοκληρώθηκε η 15η αγωνιστική του κυπριακού ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Ανδρών, με τον ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση να οδηγούν την κούρσα του Πρωταθλήματος.
    
    Η Ανόρθωση νίκησε προχθές το βράδυ την Ομόνοια με 2 - 0 στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'', ενώ ενωρίτερα την ίδια ημέρα ο ΑΠΟΕΛ είχε κερδίσει τη Νέα Σαλαμίνα επίσης με 2 - 0 στο ΓΣΠ.
    
    Στους άλλους αγώνες του Σαββάτου σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Απόλλων - Αλκή 5 - 0, Εθνικός - Αρης 5 - 2, ΑΕΚ - Διγενής  1 - 1 και Αθλητική Ενωση Πάφος - Ενωση Νέων Παραλιμνίου  2 - 2.
    
    Η βαθμολογία των ομάδων, μετά την ολοκλήρωση και της 15ης αγωνιστικής, έχει ως εξής:
    
    1.  ΑΠΟΕΛ                 39
    2.  Ανόρθωση              37
    3.  Ολυμπιακός            26
    4.  Ομόνοια               25
    5.  Νέα Σαλαμίνα          25
    6.  ΑΕΛ                   21
    7.  Αλκή                  20
    8.  Ε.Ν. Παραλιμνίου      19
    9.  Διγενής               18
    10. Εθνικός Αχνας         17
    11. Α.Ε. Πάφος            17
    12. Απόλλων               14
    13. ΑΕΚ                   13
    

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η βόμβα που τοποθετήθηκε χθες τα ξημερώματα σε αυτοκίνητο Δικαστή στη Λεμεσό και η καταδίκη της ενέργειας αυτής από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία αυτής της ενέργειας, οι αντιδράσεις στην πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη για επιβολή τέλους 10 λιρών για την πρόσληψη 200 αστυνομικών, οι συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και η εντατικοποίηση των αποστολών της ΕΕ ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας ΕΕ είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    Προβάλλονται επίσης σενάρια για τον αντικαταστάτη της παραιτηθείσας Υπουργού Υγείας, οι αντιδράσεις των συντεχνιών στην αύξηση του αριθμού των αιτητών πολιτικού ασύλου, τα ''εκβιαστικά'' διλήμματα που θέτουν στις Αρχές της Δημοκρατίας οι κατοχικές ''αρχές'' για τον τριπλό φόνο Τ/Κ και η συνεχιζόμενη παράνομη αγορά ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα από Βρετανούς.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αστυνομικό το κράτος, αλλά δεν φτάνει'' γράφει ότι έντονες αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση του πρώτου Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη για επιβολή ετήσιου φόρου ύψους 10 λιρών για κάθε όχημα με σκοπό την πρόσληψη 200 αστυνομικών, με μοναδικό καθήκον την επιτήρηση των δρόμων της Κύπρου με απώτερο στόχο τη μείωση των δυστυχημάτων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Γεωργίας Ανδρέας Γαβριηλίδης που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ, φαίνεται να είναι τελικά ο νέος Υπουργός Υγείας.

    ''Το Θάρρος'' κάτω από τον τίτλο ''Αποθρασύνονται οι εγκληματίες'' γράφει ότι με σκληρή γλώσσα πολιτική και πολιτειακή ηγεσία καταδίκασαν τη θρασύτατη βομβιστική ενέργεια εναντίον του δικαστή Σώτου Σταυρινίδη που διενεργήθηκε χθες στη Λεμεσό. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Αστυνομία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για διαλεύκανση της υπόθεσης. Αλλού γράφει ότι τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο το οποίο θα ανακουφίσει τουλάχιστον τους χαμένους επενδυτές. Προσθέτει ότι στο σχέδιο προβλέπεται η κάλυψη μόνο των οικογενειών που έχουν συνάψει επενδυτικά δάνεια και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα ανέρχεται μέχρι 18 χιλιάδες λίρες.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Συνταγή για καταστροφή'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ καταγγέλλει και ο Δήμαρχος Στροβόλου παραδέχεται ότι δεν ασκείται ο έλεγχος για την ορθότητα των στατικών και αντισεισμικών μελετών που καταθέτουν οι ιδιώτες πολιτικοί μηχανικοί, επικαλούμενοι έλλειψη προσωπικού ή ελλιπή κατάρτιση των αρμοδίων υπαλλήλων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι αιτήσεις αλλοδαπών για παροχή ασύλου στην Πάφο ξεπέρασαν τις 2.000 και προσθέτει ότι ο αριθμός των αιτητών παγκύπρια είναι πέραν των 8.000 σημειώνοντας ότι συντεχνιακοί παράγοντες κάνουν λόγο για ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Τι φοβούνται Τάσσος Καραμανλής'' γράφει ότι Τάσσος Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Καραμανλής συζητούν αύριο, κυρίως τις επόμενες κινήσεις των Αμερικανών στο Κυπριακό, εστιάζοντας τις ανησυχίες τους στις προσπάθειες παράκαμψης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του εμπορίου με τα κατεχόμενα και των απευθείας πτήσεων. Προσθέτει ότι η νέα ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν έχει ασχοληθεί με το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Υπηρεσία Εκλογών άρχισε τον καταρτισμό των καταλόγων για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές και αναφέρει ότι ο διαχωρισμός στις εκκλησιαστικές ενορίες αποτελεί "πονοκέφαλο" για την Υπηρεσία Εκλογών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Δίκτυα της ΕΕ στην Αγκυρα'' και γράφει ότι η ΕΕ εντατικοποιεί τις επαφές της στην Αγκυρα ενόψει της 3ης Οκτωβρίου, με αποστολές που θα αρχίσουν εντός των ημερών να μεταβαίνουν στην Τουρκία. Πρώτο θέμα ζήτημα των επαφών είναι το κείμενο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 26 Απριλίου και στο οποίο αναμένεται να γίνονται αναφορές στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι οι λεγόμενες αστυνομικές αρχές του ψευδοκράτους ''εκβιαστικά'' θέτουν στις Αρχές της Δημοκρατίας το δίλημμα ή να παραδώσουν τεκμήρια στην λεγόμενη αστυνομία ή οι τέσσερις κρατούμενοι για τον τριπλό φόνο Τ/Κ θα αφεθούν ελεύθεροι.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 13η αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    Με νίκες προχώρησαν χθες ΑΠΟΕΛ, Κεραυνός και Απόλλων σε αγώνες για την 13η αγωνιστική του παγκυπρίου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας.
    
    Στο στάδιο ''Ελευθερία'', ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε την Ομόνοια με 84-74 και εκμεταλλευόμενος την ήττα της ΕΘΑ από την πρωτοπόρο ΑΕΛ 93-63 (Σάββατο) πέρασε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.
    
    Στο κοινοτικό στάδιο Αγίου Δομετίου, ο Κεραυνός νίκησε δύσκολα την τοπική ΕΝΑΔ με 78 - 69, ενώ στη Λεμεσό, ο Απόλλων συνέτριψε το Διγενή Ακρίτα με 106 - 61.
    
    Στο μεταξύ πραγματοποιείται στις 1130 σήμερα η κλήρωση για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Α' Κατηγορίας. Οι αγώνες θα γίνουν στις 28 - 29 Ιανουαρίου, ενώ η ημερομηνία διεξαγωγής του Φάιναλ Φορ θα αποφασιστεί μόλις προκύψουν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    Ν  - Η   βαθμοί
    
    1. ΑΕΛ      10 - 3   23
    2. ΑΠΟΕΛ    9 -  4   22
    3. ΕΘΑ      8 -  5   21
    4. Απόλλων  8 -  5   21
    5. Κεραυνός 8 -  5   21
    6. ΕΝΑΔ     6 -  7   19
    7. Ομόνοια  3 -  10  16
    

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    ΥΠΕΣ - Ουκρανία
    ----------------
    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου επέστρεψε σήμερα από το Κίεβο όπου παρέστη εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στην τελετή εγκαθίδρυσης του νέου Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο.
    
    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κεντρική Επιτροπή - Κυπριακό
    -----------------------------------------------
    Σειρά προϋποθέσεων θέτει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ για την έναρξη ενός νέου διαλόγου προς επίλυση του Κυπριακού, όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, στο περιθώριο της Ε' Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.
    
    Οπως είπε, οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν ''επί της διαδικασίας, όχι σε επιδιαιτησία, όχι σε δημοψήφισμα χωρίς να υπάρξει προηγούμενη συμφωνία ως προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης και όχι ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που θα διασυνδέουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την 3η Οκτωβρίου 2005, που αφορά την Τουρκία ως ημερομηνία και όχι την Κυπριακή Δημοκρατία''.
    
    ''Επί της ουσίας, πρέπει μέσα από διαβουλεύσεις να διαμορφωθεί μια ημερήσια διάταξη, η οποία πρέπει να στηριχθεί και επί της νέας Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης και επί των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε ό,τι αφορά και ατομικές και διακρατικές προσφυγές'', πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.
    
    Σημείωσε πως ''εάν θα επανέλθει το σχέδιο Ανάν, κάτι για το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δεν μπορεί να επανέλθει ως έχει'', προσθέτοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει το σχέδιο να τύχει δραστικών τροποποιήσεων.
    
    ''Πρέπει να υποστεί δραστικές τροποποιήσεις στον κεντρικό του πυρήνα, στη φιλοσοφία του γιατί αυτό που ο κυπριακός Ελληνισμός αποφάσισε στις 24 Απριλίου δεν ήταν έκφραση απλώς επιφυλάξεων για επιμέρους σημεία, αλλά οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις του κυπριακού Ελληνισμού, κεντρικά σημεία που συνδέονται με τον πυρήνα αυτού τους σχεδίου'', είπε.
    
    Οσον αφορά τις θέσεις του Κινήματος που κατατέθηκαν ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι ''στο Εθνικό Συμβούλιο έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο έγγραφο για όλα εκείνα τα κορυφαία ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο μιας νέας διαπραγμάτευσης''.
    
    ''Ταυτόχρονα πρέπει να οργανωθεί μια διεθνής διαφωτιστική εκστρατεία με επίκεντρο την ΕΕ, για να αντιμετωπιστεί η συκοφαντική εκστρατεία της Τουρκίας αλλά και άλλων χωρών, που ισχυρίζονται ότι δήθεν ο κυπριακός Ελληνισμός δεν επιθυμεί λύση και ότι βολεύεται με το σημερινό διχοτομικό στάτους κβο'', κατέληξε ο κ. Ομήρου.
    
    Ερντογάν - Ερογλου - Ακιντζί
    ----------------------------
    Συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι Τ/Κ πολιτικοί Ντερβίς Ερογλου και Μουσταφά Ακιντζί.
    
    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον κ. Ερογλου, ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στις 1400 στην οικία του στην Κωνσταντινούπολη. Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, αρχηγό του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας.
    
    Ποδόσφαιρο - 15η αγωνιστική - Αποτελέσματα-Βαθμολογία
    -----------------------------------------------------
    Με τη χθεσινή νίκη με 2 - 1 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΛ στο ΓΣΠ ολοκληρώθηκε η 15η αγωνιστική του κυπριακού ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Ανδρών, με τον ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση να οδηγούν την κούρσα του Πρωταθλήματος.
    
    Η Ανόρθωση νίκησε προχθές το βράδυ την Ομόνοια με 2 - 0 στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'', ενώ ενωρίτερα την ίδια ημέρα ο ΑΠΟΕΛ είχε κερδίσει τη Νέα Σαλαμίνα επίσης με 2 - 0 στο ΓΣΠ.
    
    Στους άλλους αγώνες του Σαββάτου σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Απόλλων - Αλκή 5 - 0, Εθνικός - Αρης 5 - 2, ΑΕΚ - Διγενής 1 - 1 και Αθλητική Ενωση Πάφος - Ενωση Νέων Παραλιμνίου 2 - 2.
    
    Η βαθμολογία των ομάδων, μετά την ολοκλήρωση και της 15ης αγωνιστικής, έχει ως εξής:
    
    1.  ΑΠΟΕΛ                 39
    2.  Ανόρθωση              37
    3.  Ολυμπιακός            26
    4.  Ομόνοια               25
    5.  Νέα Σαλαμίνα          25
    6.  ΑΕΛ                   21
    7.  Αλκή                  20
    8.  Ε.Ν. Παραλιμνίου      19
    9.  Διγενής               18
    10. Εθνικός Αχνας         17
    11. Α.Ε. Πάφος            17
    12. Απόλλων               14
    13. ΑΕΚ                   13
    14. Αρης                   0
    
    Καλαθόσφαιρα
    ------------
    Με νίκες προχώρησαν χθες ΑΠΟΕΛ, Κεραυνός και Απόλλων σε αγώνες για την 13η αγωνιστική του παγκυπρίου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας.
    
    Στο στάδιο ''Ελευθερία'', ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε την Ομόνοια με 84-74 και εκμεταλλευόμενος την ήττα της ΕΘΑ από την πρωτοπόρο ΑΕΛ 93-63 (Σάββατο) πέρασε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.
    
    Στο κοινοτικό στάδιο Αγίου Δομετίου, ο Κεραυνός νίκησε δύσκολα την τοπική ΕΝΑΔ με 78 - 69, ενώ στη Λεμεσό, ο Απόλλων συνέτριψε το Διγενή Ακρίτα με 106 - 61.
    
    Στο μεταξύ πραγματοποιείται στις 1130 σήμερα η κλήρωση για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Α' Κατηγορίας. Οι αγώνες θα γίνουν στις 28 - 29 Ιανουαρίου, ενώ η ημερομηνία διεξαγωγής του Φάιναλ Φορ θα αποφασιστεί μόλις προκύψουν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    Ν  - Η   βαθμοί
    
    1. ΑΕΛ      10 - 3   23
    2. ΑΠΟΕΛ    9 -  4   22
    3. ΕΘΑ      8 -  5   21
    4. Απόλλων  8 -  5   21
    5. Κεραυνός 8 -  5   21
    6. ΕΝΑΔ     6 -  7   19
    7. Ομόνοια  3 -  10  16
    

    [05] (Κ) Γιατροί του Κόσμου - Κύπρος - Ανθρωπιστική βοήθεια

    Ανθρωπιστικό υλικό 17,5 τόνων έχει ήδη αποστείλει η οργάνωση "Γιατροί του Κόσμου - Κύπρος" στη Σρι Λάνκα, που πλήγηκε πριν ένα σχεδόν μήνα από τον σεισμό που προκάλεσε τα παλιρροϊκά κύματα στη νοτιοανατολική Ασία.

    [06] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ - ΕΣΕΠ - Συνεδρία - Κυπριακό

    Συνεδριάζει αύριο στις 11:00, υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με την παρουσία εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΝ.

    [07] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ - ΕΣΕΠ - Συνεδρία - Κυπριακό (Επανάληψη)

    Συνεδριάζει αύριο στις 11:00, υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με την παρουσία εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ.

    [08] (Κ) Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας στην Αθήνα - Πρόγραμμα

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί αύριο το απόγευμα για την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς.

    [09] (K) Ανδρέας Γαβριηλίδης - Νέος Υπουργός Υγείας

    Νέος Υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο Ανδρέας Γαβριηλίδης.

    [10] (Κ) Βουλευτής Ελένη Μαύρου - Βρυξέλλες

    [11] (K) Ανδρέας Γαβριηλίδης - Βιογραφικό

    
    
    Προσωπικά Στοιχεία
    -------------------
    
    Ημερομηνία Γέννησης:    1940
    Τόπος Γέννησης:         Αμίαντος, Επαρχία Λεμεσού
    Οικογενειακή κατάσταση: Νυμφευμένος, 2 υιούς, 1 θυγατέρα
    Γλώσσες:                Ελληνικά, Αγγλικά, Τσέχικα
    
    Μόρφωση - Εκπαίδευση
    ---------------------
    
    Ακαδημαϊκή
    ----------
    
    1951-1957    Απολυτήριο Ανώτερου Εμπορικού Λυκείου Λευκωσίας
    
    1960 - 1961  Πιστοποιητικό εκμάθησης της Τσέχικης γλώσσας
    
    1961-1966    ING. (Economics and Agricultural Economics) - Οικονομική
    Σχολή, Πανεπιστήμιο της Πράγας
    
    1963-1964    Diploma σε σπουδές στους τομείς της Συνεργατικής
    Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο της Πράγας
    
    1970-1972    M.Sc (Economics and Agricultural Economics) -
    Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν - Σκοτίας
    
    1977	     Fellow (Εταίρος) του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης
    της Διεθνούς Τράπεζας, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ
    
    Επαγγελματική
    -------------
    
    1967-1988   Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά/επιμορφωτικά προγράμματα και
    σεμινάρια στην Κύπρο και το εξωτερικό σε θέματα
    προϋπολογισμών, προγραμματισμού, σχεδιασμού, οργάνωσης
    και διαχείρισης οικονομικής και αγροτικής ανάπτυξης,
    εκπόνησης, αξιολόγησης, ανάλυσης και εφαρμογής
    επιχειρησιακών-διαχειριστικών σχεδίων και προγραμμάτων
    
    1993-2003   Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά/επιμορφωτικά προγράμματα και
    σεμινάρια σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης βιομηχανικής
    παραγωγής και ανάπτυξης καθώς και στους κλάδους της
    διανομής και εμπορίας, μάρκετινγκ ιδιαίτερα στον τομέα
    των τροφίμων
    
    Απασχόληση
    ----------
    
    1958-1960   Βοηθός Γραμματέας - Συνεργατική Εταιρεία Καταναλωτών
    Λευκωσίας
    
    1966-1967   Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά
    
    1967-1981   Οικονομικός/γεωργικός λειτουργός - Υπουργείο Γεωργίας
    και Φυσικών Πόρων
    
    1981-1988   Γενικός Διευθυντής - Οργανισμός Κυπριακής Γαλακτοκομικής
    Βιομηχανίας (Οργανισμός Δημοσίου δικαίου)
    
    1988-1993   Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων
    
    1994-2001   Γενικός Διευθυντής - Συγκρότημα Εταιρειών Παγκύπριας
    Εταιρείας Αρτοποιών (Αλευροποιία - αρτοποιία)
    
    2001-2005   Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος - Εταιρεία ANGA &
    Associates, Επιχειρησιακές/Διαχειριστικές Συμβουλευτικές
    Υπηρεσίες
    
    Διοικητικός Σύμβουλος
    ---------------------
    
    2000-2005   Διοικητικός Σύμβουλος και Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε
    Δημόσιες και Ιδιωτικές Εταιρείες, Ομίλων Εταιρειών και
    Ημικρατικό Οργανισμό (ΑΗΚ) με δραστηριότητες στους τομείς:
    των χρηματοοικονομικών, παραγωγής, μεταφοράς, διανομής
    και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εξειδικευμένων
    παραγωγικών διαδικασιών, βιομηχανίας, κατασκευών, εμπορίου
    κ.α
    
    Επαγγελματική πείρα
    -------------------
    
    - Διαθέτει επαγγελματική γνώση και πείρα που καλύπτει μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων στη μικρο-οικονομία και μακρο-οικονομία, ιδιαίτερα στην
    οικονομική ανάλυση, εκπόνηση, αξιολόγηση και εφαρμογή επιχειρησιακών μελετών και μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σχεδίων και προγραμμάτων, διαχείριση, διεύθυνση και διοίκηση οικονομικών οντοτήτων στον κρατικό, ημικρατικό, συνεργατικό και ιδιωτικό τομέα, στους οποίους υπηρέτησε για μεγάλα χρονικά διαστήματα
    
    - Πρωτοστάτησε και συνέβαλε ενεργά στη διαμόρφωση και προώθηση στρατηγικών προγραμμάτων και μέτρων πολιτικής σε κεφαλαιώδη θέματα οικονομικής, αγροτικής, γεωργικής, περιφερειακής, βιομηχανικής και εμπορικής ανάπτυξης. Εκπόνησε και επέβλεψε την εφαρμογή έκτακτων σχεδίων ανάπτυξης (σχέδια επιβίωσης το 1974-1975 για την επαναδραστηριοποίηση των εκτοπισμένων γεωργών και κτηνοτρόφων)
    
    - Συμμετείχε ενεργά στην επεξεργασία ενός μεγάλου φάσματος ακαδημαϊκών επιστημονικών θεμάτων σε τεχνο-οικονομικές δραστηριότητες, οργάνωσε και καθοδήγησε εκπαιδευτικά/επιμορφωτικά προγράμματα και έδωσε μεγάλο αριθμό διαλέξεων σε εξειδικευμένα θέματα της ειδικότητάς του
    
    - Εκπροσώπησε την Κύπρο σε διεθνείς συνόδους, διασκέψεις, συσκέψεις, σεμινάρια σε κρατικο-πολιτικό και τεχνο-οικονομικό επίπεδο
    
    - Συνεργάστηκε και διαπραγματεύθηκε με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ξένους εμπειρογνώμονες και ξένους κρατικούς αξιωματούχους σε τεχνο-οικονομικά θέματα
    
    - Διετέλεσε πρόεδρος Επιτροπών και Συμβουλίων με ποικίλη θεματολογία στην Κύπρο και στο εξωτερικό
    
    - Με την ιδιότητα του Υπουργού Γεωργίας και Φυσικών Πόρων (1988-1993) έχει ενδιατρίψει σε βάθος τους τομείς (11 τμημάτων) της δικαιοδοσίας του Υπουργείου και συμμετείχε ενεργά μεταξύ άλλων στις συνόδους/διασκέψεις (στις οποίες και προήδρευσε) των ακόλουθων διεθνών οργανισμών:
    
    * Παγκόσμιο Συμβούλιο Τροφίμων (WFP) ως Αντιπρόεδρός του
    * Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ)
    * Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας της Κοινοπολιτείας
    * Οργανισμός για την Προστασία του Περιβάλλοντος του ΟΗΕ
    * Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΑΣΑ)
    * Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλοι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί
    
    - Με την ιδιότητα του Υπουργού είχε συναντήσεις με Προέδρους κρατών και Πρωθυπουργούς Κυβερνήσεων
    
    - Παρακολουθεί, αναλύει, καταγράφει την εξέλιξη και επίδοση της κυπριακής και διεθνούς οικονομίας και πολιτικής, ιδιαίτερα την εξέλιξη και τα δρώμενα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) από της ίδρυσής της με τις εκάστοτε διευρύνσεις της και την ολοκλήρωση της ενοποίησής της.
    
    - Την ιδιαίτερη προσοχή του εστιάζει στην εξελικτική πορεία των σχέσεων της Κύπρου με την ΕΕ, την εξέλιξη της εναρμονιστικής πορείας της κυπριακής οικονομίας, νομοθεσίας και θεσμών με το κοινοτικό κεκτημένο με αποκορύφωμα την κατάληξη και υπογραφή της συμφωνίας προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ και την πλήρη ένταξή της την 1η Μαΐου 2004
    
    

    [12] (Κ) ΥΠΑΜ - Ιδρυση Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών

    Την ίδρυση Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, που θα εκπονεί μελέτες οι οποίες θα υποβοηθούν στη χάραξη στρατηγικής, αλλά και στη λήψη απόφασης σε θέματα εθνικής ασφάλειας, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Το Ινστιτούτο, η ίδρυση του οποίου εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα αποτελεί το όργανο μέσω του οποίου το Υπουργείο Αμυνας θα καλύπτει τις ανάγκες του για επιστημονική έρευνα και ανάλυση σε θέματα Στρατηγικής - Διεθνών σχέσεων, Γεωπολιτικής και Ασφάλειας, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/01/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 24/01/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5804               0,5838
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4435               0,4461
    Λίρα Αγγλίας              0,8343               0,8393
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 24/01/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 24/01/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4308            0,4342
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3414            0,3441
    Δολάριο Καναδά                  0,3644            0,3673
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0707            0,0712
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0640            0,0645
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3755            0,3785
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [14] (K) ΕΕ - Επίτροπος Κυπριανού - Προτεραιότητες

    [15] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νόμος - Ασθενείς (1)

    Παρουσιάστηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο νόμος για την κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών, που θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Απριλίου 2005 και θα καλύπτει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα στον τομέα του σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη στο χώρο των υπηρεσιών υγείας.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι ο νόμος δεν είναι μια θεωρητική προσέγγιση αλλά είναι μια συγκεκριμένη πράξη με συγκεκριμένα μέτρα και σαφείς πρόνοιες που παρέχει νομικά δικαιώματα και κοινωνικές θεραπείες στους ασθενείς που πιστεύουν ότι αγνοούνται ή παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.

    [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Βερολίνο - Κύπρος - Εκθεση ------------------------------- Στα πλαίσια του Πολιτιστικού Ετους των δέκα νέων κρατών-μελών στο Βερολίνο, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα εκθέσεις φωτογραφίας από τις νέες δέκα χώρες-μέλη της ΕΕ σε διάφορους κεντρικούς χώρους του Βερολίνου.

    «Κύπρος, η διαιρεμένη πατρίδα της Αφροδίτης» ήταν ο τίτλος της έκθεσης με φωτογραφίες του ελληνογερμανικής καταγωγής φωτογράφου Marcos Gittis, με σκηνές, μεταξύ άλλων, από την Πράσινη Γραμμή, τις γυναίκες αγνοουμένων και τη διακίνηση στα οδοφράγματα προς στα κατεχόμενα.

    Σε χαιρετισμό του στην έκθεση ο Πρεσβευτής της Δημοκρατίας στο Βερολίνο Λεωνίδας Μαρκίδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η φωτογραφική έκθεση για την Κύπρο αντανακλά τη σημερινή κυπριακή πραγματικότητα, μια ευρωπαϊκή, αλλά διαιρεμένη Κύπρο που ειδικά για τους Γερμανούς, οι οποίοι έζησαν το τείχος του Βερολίνου, αποτελεί ένα deja-vu της δικής τους ιστορίας και του παρελθόντος τους.

    «Η αναχρονιστική πραγματικότητα της οδυνηρής διαίρεσης του νησιού, η οποία ξεδιπλώνεται μπροστά σας μέσα από το φακό του Marcos Gittis, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από τότε που ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ελπίδες μας έχουν αυξηθεί. Εάν η Γερμανία και η Ευρώπη κατόρθωσαν να επιτύχουν τη πτώση του τείχους του Βερολίνου τότε η Κύπρος, ως μέρος της Ευρώπης, θα μπορούσε και αυτή να επιτύχει τη πτώση του δικού της τείχους και να βρει το δρόμο για την επανένωσή της και την ειρήνη», είπε ο κ. Μαρκίδης.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαμοιράστηκε ενημερωτικό υλικό και εκδόσεις του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

    Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Eτους, οι οποίες διοργανώνονται με πρωτοβουλία των Πρεσβειών των δέκα νέων κρατών μελών στο Βερολίνο, έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσιερ και των δέκα Υπουργών Εξωτερικών των νέων κρατών μελών.

    Επίσης, έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Κυβερνήτη Δημάρχου του Βερολίνου κ. Wowereit και της Ομοσπονδιακής Υπουργού Πολιτισμού Christina Weiss.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πολωνία - Αουσβιτς

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, στην Πολωνία, για την 60η επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων, από τα ρωσικά στρατεύματα, στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο Αουσβιτς.

    Για το σκοπό αυτό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στην Πολωνία από την Αθήνα μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 24 January 2005 - 18:49:17 UTC