Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - Ελλειμμα
  • [02] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί ευρωζώνης - Ελλάδα - Ελλειμμα
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια (2)
  • [06] (K) Μουσουλμανική γιορτή Θυσιών - Αρχίζει αύριο
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ - Βρετανικές Βάσεις
  • [11] (Κ) ΕΕ - Υποουργός Οικονομικών - Δημόσιο έλλειμμα - ΕCOFIN
  • [12] (Κ) ΕΕ - Ολι Ρεν - Μάτσης - Τουρκία

  • [01] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - Ελλειμμα

    [02] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί ευρωζώνης - Ελλάδα - Ελλειμμα

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόσκληση του κόμματος του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον ΔΗΣΥ να επισκεφθεί την Τουρκία, οι έρευνες σε σχέση με τον φόνο του Τ/Κ Ελμάς Γκιουζελγιουρτλού, της συζύγου και της θυγατέρας του, ο οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα και η επίσκεψη στην Κύπρο της Γαλλίδας Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλοντί Ενιερέ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''6 εκ. λίρες το βόλεμα'', πως την ευαισθησία του κοινού απέναντι στα τραγικά αποτελέσματα των τελευταίων τροχαίων δυστυχημάτων σκέφτονται οι κυβερνώντες να αξιοποιήσουν, ''προκειμένου αφενός να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι κάτι κάνουν και αφετέρου να βολέψουν μερικές εκατοντάδες ημετέρους στην αστυνομία''. Αλλού γράφει πως επίσημη πρόσκληση στον Νίκο Αναστασιάδη για να επισκεφθεί την Τουρκία ως παρατηρητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Η Μάχη'', με κύριο τίτλο ''Οι αστυνομικοί προειδοποιούν να βάλουν 'λουκέτο''', αναφέρει πως αφρούρητο κινδυνεύει να μείνει το κράτος, καθώς οι αστυνομικοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με δυναμικά μέτρα εάν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει το αίτημα για αποπληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών τους. Σε άλλο θέμα γράφει πως νέα υπόθεση διεκδίκησης περιουσίας από Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές θα απασχολήσει σύντομα την κυπριακή δικαιοσύνη αφού δύο Τ/Κ διεκδικούν περιουσία τους στη Λάρνακα.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αλήθειες της ψευδο-αγοράς'', αναφέρει πως τα πάμφθηνα και αμφιβόλου αυθεντικότητας επώνυμα είδη ένδυσης και υπόδησης στα κατεχόμενα προσελκύουν όλο και περισσότερους Ε/Κ, ενώ πολλοί Τ/Κ βρίσκουν φθηνότερα πολλά είδη σε υπεραγορές των ελεύθερων περιοχών. Αλλού γράφει πως στην πλήρη υιοθέτηση των διαδικαστικών προϋποθέσεων αλλά και των θέσεων ουσίας που εγείρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων λύσης του Κυπριακού αναμένεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση.

    Η ''Σημερινή'', με κύριο τίτλο ''Εφιαλτική αναπαράσταση'', αναφέρει πως η αστυνομία προέβη χθες σε αναπαράσταση του τριπλού φόνου των Τ/Κ στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λάρνακας παρά την Κόσιη, ώστε να έχουν ξεκάθαρη εικόνα των όσων διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Αλλού αναφέρει πως ο οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στον Δήμο Αμμοχώστου, αλλά και στους Ελληνοκύπριους γενικότερα, ενώ σε πακτωλό χρημάτων για επενδύσεις στα κατεχόμενα από Ισραηλινούς αναφέρεται ο Σερντάρ Ντενκτάς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Μαρτυρίες-Κλειδί - Αρχή για το Παζλ'', γράφει ότι η Αστυνομία έχει στα χέρια της μαρτυρίες κλειδί για τη διερεύνηση του τριπλού φονικού που έγινε το Σάββατο, πλην όμως είναι ακόμη νωρίς για να την οδηγήσουν στους δράστες. Σε άλλη είδηση γράφει πως η Μόσχα διαμήνυσε προς τη Λευκωσία ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της στο Κυπριακό και ότι εν πολλοίς αυτά που έχουν μεταδοθεί από τουρκικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στη Ρωσία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''1 Εκατομμύριο Λίρες Για Μηδέν Εργασία'', γράφει ότι διαπιστώνεται διασπάθιση εκατομμυρίων λιρών από τα ταμεία του κράτους, συνέπεια των ανορθόδοξων και διάτρητων διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στο θέμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για μετεγκατάσταση στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, καθώς και για τις υπηρεσίες διεύθυνσης και λειτουργίας του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλοντί Ενιερέ έστειλε χθες το μήνυμα ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες, έτσι ώστε να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γαλλίδα Υπουργός ---------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες το πρωί την Υπουργό αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Γαλλίας Claudie Haignere. Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε γύρω στα 50 λεπτά, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Πρόεδρος Βουλής - Γαλλίδα Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ------------------------------------------------------- Η υπογραφή από την τουρκική κυβέρνηση του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται σε αυτήν και τα δέκα νέα κράτη μέλη, είναι προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, δήλωσε χθες η Γαλλίδα Υπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Κλοντί Ενιερέ στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, έγκυρες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ.

    Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν ''πολύ δημιουργικές'' τις συνομιλίες που είχε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η Γαλλίδα Υπουργός με τον κ. Χριστόφια, ο οποίος ενημέρωσε την κ. Ενιερέ ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εμπλακεί σε διαδικασία που να οδηγεί σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού.

    Υπουργός Εξωτερικών - Γαλλίδα Υπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις --------------------------------------------------------------- Το μήνυμα ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες έτσι ώστε να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό, έστειλε χθες η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλοντί Ενιερέ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί το μέλλον της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς την επανένωση.

    Σε δηλώσεις, μέσω διερμηνέα, μετά τη συνάντησή της με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, η κ. Ενιερέ ανακοίνωσε ότι έχει απευθύνει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο πρόσκληση εκ μέρους του Ζακ Σιράκ για επίσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του 2005.

    Αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, η κ. Ενιερέ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''τοποθετούμαστε όντως σε μια νέα προοπτική για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    ΥΠΕΞ - Ιακώβου - Ενιερέ - Τελετή -------------------------------- Σε μόνιμη έκθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται από χθες οι δύο πένες με τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συνυπόγραψε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Συνθήκη για το Σύνταγμα της ΕΕ.

    Τα αποκαλυπτήρια έγιναν σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Εξωτερικών στην παρουσία της Υπουργού αρμόδιας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Γαλλίας Claudie Haignere.

    Γαλλίδα Υπουργός - Κατεχόμενα - Ταλάτ -------------------------------------- H Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλοντί Ενιερέ συναντήθηκε χθες στα κατεχόμενα με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Την κ. Ενιερέ συνόδευε ο Γάλλος Πρεσβευτής στην Κύπρο. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Διαπραγματεύσεις - Ερντογάν --------------------------------------------------- Το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφές, μιλά για υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας του πρωτοκόλλου για επέκταση της Συμφωνίας της Αγκυρας (τελωνειακή ένωση) πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2005, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε ερώτηση αν η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να υπογράψει το πρωτόκολλο πριν από τις 3 Οκτωβρίου ή πριν από την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσει την αξιολόγηση, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Το κείμενο των διαπραγματεύσεων είναι σαφές. Μιλά για υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας του πρωτοκόλλου επέκτασης της συνθήκης της Αγκυρας πριν τις 3 Οκτωβρίου 2005''.

    ΕΕ - Επίτροπος Διεύρυνσης - ΗΠΑ - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας ----------------------------------------------------------- Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν κάλεσε τις ΗΠΑ να επιδεικνύουν σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και να την αφήσουν να προχωρήσει με τον δικό της βηματισμό στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    ''Υποθέτω πως οι Αμερικανοί είναι αρκετά έξυπνοι για να καταλάβουν ότι αυτό, πραγματικά, είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρώπη και όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες'', δήλωσε ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοσταθμό της Φινλανδίας ''YLE''.

    ''Ελπίζω'', είπε ο Επίτροπος της ΕΕ, ''ότι οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν πως πρόκειται για ζήτημα λήψης απόφασης εκ μέρους της ΕΕ και, παρά το ότι εργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για αυτό και πολλά άλλα θέματα, οι ΗΠΑ οφείλουν να σέβονται τις διαδικασίες της ΕΕ''.

    Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN ----------------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει ότι ''η κυπριακή οικονομία εξελίσσεται προς την ορθή κατεύθυνση και στα πλαίσια όπως αυτά καθορίζονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης'', προσθέτοντας πως αναμένεται ότι ''με τις θετικές εξελίξεις που παρουσιάζει η οικονομία μας, το συντομότερο δυνατό θα ενταχθούμε στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών 2''.

    Ο κ. Κεραυνός μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες όπου θα λάβει μέρος στη συνεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γνωστού ως ECOFIN, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - Ελλειμμα ------------------------------------------- Το Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναστολή της διαδικασίας που αποφασίστηκε στις 5 Ιουλίου του 2004 εναντίον της Κύπρου για υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα το 2003. Στη σημερινή συνεδρίαση την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή είχε κρίνει ότι είναι εφικτοί οι στόχοι του αναθεωρημένου προγράμματος σύγκλισης που είχε υποβάλει η κυπριακή κυβέρνηση.

    ΕΕ - Υπουργοί ευρωζώνης - Ελλάδα - Ελλειμμα ------------------------------------------- Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης υιοθέτησαν χθες το βράδυ την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενεργοποίηση του επόμενου σταδίου του Συμφώνου Σταθερότητας εναντίον της Ελλάδας για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα.

    Στη γνωμοδότηση που θα επικυρώσει σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες και τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης το 2004 για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος και θα σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2005 περιέχει μέτρα που οδηγούν σε ουσιαστική και μόνιμη βελτίωση της κατάστασης.

    ΕΕ - Σύνορα - Ευρωπαϊκό σύστημα φύλαξης --------------------------------------- Ανοιχτό αφήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συστήματος φύλαξης των συνόρων, με χρονικό ορίζοντα το 2007 για να αντιμετωπιστεί μεταξύ άλλων η λαθρομετανάστευση μέσω θαλάσσης, σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Επιτρόπου Φράνκο Φρατίνι, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.

    Με την ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα ο Ελληνας Ευρωβουλευτής αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, ζητούσε να πληροφορηθεί από την Επιτροπή αν η Κομισιόν εξετάζει με δική της πρωτοβουλία το ενδεχόμενο δημιουργίας σώματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, καθώς και ποια μέτρα σκέπτεται να προτείνει προκειμένου να ελεγχθεί η αυξανόμενη λαθρομετανάστευση μέσω θαλάσσης.

    Πάφος - Υπουργός Εσωτερικών - Φονικό - Ασφάλεια ------------------------------------------------ Την ελπίδα ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι διαθέτουν αρκετό μυαλό και ότι έχουν αποκομίσει αρκετή πικρή αλλά και χρήσιμη εμπειρία αυτά τα χρόνια για να καταλαβαίνουν ότι τα φαινόμενα, όπως η στυγερή δολοφονία των τριών Τ/Κ στην Κόσιη, δεν σχετίζονται με διαφορές Ε/Κ και Τ/Κ, εξέφρασε με δηλώσεις του στην Πάφο ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Υπενθύμισε ότι παρόμοια γεγονότα έλαβαν χώρα και στην ε/κ κοινότητα με θύματα και με δράστες ''ανθρώπους και πάλι οι οποίοι έχουν αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα''.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών σχολίασε στη συνέχεια δηλώσεις που έγιναν αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας στις ελεύθερες περιοχές. ''Θέλω να πιστεύω ότι όλους μάς διακατέχει το ελάχιστο επίπεδο αντίληψης των θεμάτων που λαμβάνουν χώρα, δηλαδή ένας ο οποίος θέλει να κάνει δολοφονία δεν θα περάσει από το οδόφραγμα που ελέγχει η Αστυνομία ένοπλος για να κάμει τη δουλειά του'', είπε.

    Δήμαρχος Αμμοχώστου - Κατεχόμενα - Οικοδομικός οργασμός -------------------------------------------------------- Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής δήλωσε ότι ολόκληρα χωριά τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις γης ανοικοδομούνται με εντατικούς ρυθμούς στις κατεχόμενες περιοχές μεταξύ Αμμοχώστου και Καρπασίας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Σκορδής είπε πως ''οι Τ/Κ φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει τελευταίως να οικοδομούν, με πολύ εντατικούς ρυθμούς, πολλές κατεχόμενες περιοχές'', προσθέτοντας πως ο Δήμος, ο οποίος έχει αντιδράσει και ως Ενωση Κατεχόμενων Δήμων, έχει στείλει επιστολές για το θέμα σε οργανώσεις του εξωτερικού και της ομογένειας.

    Πρόεδρος Βουλής - ΠΟΒΕΚ - Καταστηματάρχες εντός των τειχών Λευκωσίας ------------------------------------------------------------ Συνάντηση είχε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ) και με καταστηματάρχες της εντός των τειχών Λευκωσίας, με τους οποίους συζήτησε προβλήματα του κλάδου.

    Ειδικότερα, ο κ. Χριστόφιας άκουσε το αίτημά τους για αναβάθμιση της εμπορικής περιοχής της παλαιάς Λευκωσίας, το άνοιγμα της οδού Ονασαγόρου στην κυκλοφορία οχημάτων και την επανένωση της χωρισμένης πρωτεύουσας με το γκρέμισμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει σε βάθος τις εισηγήσεις τους, οι οποίες θα του αποσταλούν και γραπτώς.

    Υπουργός Εργασίας - Κυπριακές Αερογραμμές ----------------------------------------- Η μέχρι τώρα μη τοποθέτηση της συντεχνίας των πιλότων επί της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας για την επιβίωση των Κυπριακών Αερογραμμών είναι κάτι το αποκαρδιωτικό, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνεδρία της τριμερούς Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης και απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως ''ως Υπουργείο Εργασίας αναμένουμε απάντηση από τη συντεχνία των πιλότων''.

    Κατεχόμενα - Κηδεία δολοφονηθέντων Τ/Κ --------------------------------------- Τάφηκαν χθες στα κατεχόμενα ο Τ/Κ επιχειρηματίας Ελμάς Γκιουζελγιουρτλού, η σύζυγός του Ζερίν και η θυγατέρα τους Εϊλούλ, οι οποίοι βρέθηκαν το Σάββατο δολοφονημένοι κοντά στην περιοχή Κόσιη, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας -Λάρνακας.

    Οι τρεις σοροί μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα στις 11 το πρωί και οδηγήθηκαν σε νεκροτομείο για να υποβληθούν σε νεκροψία. Λόγω της νεκροψίας, η κηδεία δεν έγινε το μεσημέρι, όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά το απόγευμα.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία έγινε στο τέμενος Σελιμιγιέ.

    Οπως μεταδόθηκε στα κατεχόμενα, στην κηδεία παρέστησαν μεταξύ άλλων η λεγόμενη πρόεδρος της ''βουλής'' Φατμά Εκένογλου, ο Πρόεδρος του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος και λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς και ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερμπί Σαμπίτ Σογιέρ.

    Υπουργός Οικονομικών - Ακάλυπτες επιταγές ---------------------------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε ότι χρειάζεται να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα αναφορικά με το θέμα των ακάλυπτων επιταγών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξεταστεί και η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει το όλο θέμα.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κεραυνός εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα των ακάλυπτων επιταγών ''έχει παρουσιάσει κάποια ύφεση μετά τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν πάρει οι τράπεζες'', εκφράζοντας την άποψη ότι ''είναι κυρίως θέμα των τραπεζών αλλά και του καθενός μας να είμαστε πιο προσεκτικοί στις συναλλαγές μας''.

    Χρηματιστήριο - Μικρή υποχώρηση -------------------------------- Μικρή υποχώρηση, ύστερα από τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψε στις τελευταίες πέντε συναντήσεις, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,19%, κλείνοντας στις 1.058,81 μονάδες. Αντίθετα, μικρή αύξηση της τάξης του 0,21% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 76,95 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 450 χιλιάδες λίρες.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,14% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 355,01 μονάδες.

    Καλαθόσφαιρα - 12η αγωνιστική ----------------------------- Η ομάδα καλαθόσφαιρας της ΕΘΑ νίκησε χθες βράδυ την ΕΝΑΔ με 82 - 71.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια (2)

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Ερντογάν ------------------------------- Εντονη κριτική κατά της κυβέρνησης τόσο όσον αφορά το Κυπριακό όσο και για την εσωτερική διακυβέρνηση του τόπου, άσκησε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας του Επαρχιακού και Ανώτατου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η 17η Δεκεμβρίου μπορεί να δημιουργήσει μια καλή αφετηρία για το Κυπριακό, ''αρκεί να χαράξουμε επιτέλους μια συγκεκριμένη στρατηγική''.

    Είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ έλαβε πρόσκληση από το κόμμα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επίσκεψη στην Αγκυρα εντός του Φεβρουαρίου και είπε ότι αυτό θα αποτελέσει θέμα διαβούλευσης εντός του Πολιτικού Γραφείου και θα ενημερωθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στα άμεσα σχέδια του κόμματος είναι μια επίσκεψη στην Αθήνα, ''με απώτερη πρόθεση να ενεργοποιήσουμε το ελληνικό ενδιαφέρον πιο έντονα προς την κατεύθυνση να τύχουμε της αναλόγου βοηθείας που μπορεί να έχουμε πιο έντονα από ότι μέχρι τώρα σε θέματα που αφορούν την προώθηση της λύσης''.

    Επίσης το κόμμα προγραμματίζει μια σειρά από επισκέψεις στις Βρυξέλλες, στη Γερμανία και την Αγγλία, ενώ ανέφερε ότι έχει πάρει πρόσκληση από το κόμμα του Τούρκου Πρωθυπουργού για επίσκεψη στην Αγκυρα από τις 2 - 12 Φεβρουαρίου.

    [06] (K) Μουσουλμανική γιορτή Θυσιών - Αρχίζει αύριο

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/01/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 18/01/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5803               0,5837
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4445               0,4471
    Λίρα Αγγλίας              0,8303               0,8352
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 18/01/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 18/01/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4318            0,4352
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3349            0,3375
    Δολάριο Καναδά                  0,3628            0,3657
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0711            0,0716
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0641            0,0646
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3758            0,3788
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  630.140,07
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     78,09     1,48    562.383,45
    FTSE/CySE 20                           360,43     1,53    435.759,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.077,87     1,53    426.798,59
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.025,32     3,30     34.403,42
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.040,78     3,66     41.130,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.075,63     1,59    461.202,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.088,49     1,49    321.276,44
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.037,61     3,42     11.106,78
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            963,30     3,73     82.134,65
    FTSE Med (17/01/2005)                7.031,04    -1,25
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Σε ανοδική πορεία, λόγω των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στους τραπεζικούς τίτλους, επανήλθε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις μικρές απώλειες που παρουσίασε στη χθεσινή συνάντηση. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,59%, κλείνοντας στις 1.075,63 μονάδες. Αύξηση της τάξης του 1,48% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 78,09 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 630 χιλιάδες λίρες, ενώ ο αριθμός των πράξεων ανήλθε, ύστερα από αρκετό καιρό, πάνω από τις 1.000.

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ - Βρετανικές Βάσεις

    Το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να υπογραφεί και να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τις 3 Οκτωβρίου, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι αργοπορία στην υπογραφή θα σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει σοβαρές και τίμιες προθέσεις απέναντι στις 25 χώρες της ΕΕ, αφού η ευθύνη της Αγκυρας είναι προς όλα τα κράτη μέλη και όχι μόνο την Κύπρο.

    [11] (Κ) ΕΕ - Υποουργός Οικονομικών - Δημόσιο έλλειμμα - ΕCOFIN

    Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECOFIN) υιοθέτησε σήμερα εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προβλέπει την αναστολή της διαδικασίας του Συμφώνου Σταθερότητας, που αποφασίστηκε εναντίον της Κύπρου στις 5 Ιουλίου 2004 εξαιτίας του υπερβολικού δημόσιου ελλείμματος (6,3% του ΑΕΠ το 2003).

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στη σημερινή συνεδρία, χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας» τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου, αφού όπως είπε, επισημοποιούνται οι τοποθετήσεις της Επιτροπής.

    [12] (Κ) ΕΕ - Ολι Ρεν - Μάτσης - Τουρκία

    Η υπογραφή της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και με τα δέκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως έχει καθοριστεί από τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, συνιστά εκ μέρους της Αγκυρας καθαρή αναγνώριση ότι η Κύπρος αποτελεί μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Φινλανδό Επίτροπο Ολι Ρεν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 18 January 2005 - 18:49:16 UTC