Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [02] (Κ) Γαλλίδα Υπουργός Ευρώπης - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Λάρνακα - Τριπλός φόνος - Αρχηγός Αστυνομίας
  • [05] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Τριπλός φόνος - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Επίσκεψη εργασίας
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Κόσιη - Φόνος - Ιατροδικαστής - Εγκληματική ενέργεια
  • [09] (Κ) Κατεχόμενα - Οζκάν Μουράτ - Φόνος Τ/Κ - Επίθεση μαφίας

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Τέσσερις αγώνες διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    Στις 14.30 θα αρχίσουν οι αγώνες ΑΕΛ Διγενής Μόρφου (Τσίρειο στάδιο) και Ενωσης Νέων Παραλιμνίου Εθνικός Αχνας (γήπεδο ''Τάσος Μάρκου'').

    Στις 17.00 ο Ολυμπιακός συγκρούεται στο ΓΣΠ με τον Απόλλωνα και στις 19.00 η Αλκή φιλοξενεί στο ΓΣΖ τον ΑΠΟΕΛ.

    Εξάλλου, αύριο στις 14.30 θα διεξαχθούν οι αγώνες Αρης Ανόρθωση (Τσίρειο στάδιο) και Νέα Σαλαμίνα ΑΕ Πάφος (Μακάρειο).

    [02] (Κ) Γαλλίδα Υπουργός Ευρώπης - Κύπρος - Επίσκεψη

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στον Λίβανο, η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των συντεχνιών για τις συλλογικές συμβάσεις στους ημικρατικούς οργανισμούς, ο θάνατος του μικρού Βασίλη Μιχαήλ ύστερα από θανατηφόρο κτύπημα μοτοσικλέτας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Σε σάντουιτς προσφέρονται ναρκωτικά'' γράφει ότι έμποροι του λευκού θανάτου προκειμένου να διαθέσουν χωρίς να κινήσουν υποψίες το εμπόρευμα τους, αυτή την φορά έκρυψαν ποσότητα ναρκωτικών μέσα σε σάντουιτς από αλλαντικά «αλλά η ΥΚΑΝ κάτι μυρίστηκε και απέτρεψε ενδεχόμενη διάθεση τους σε στρατιώτες». Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι ''η άρση της απομόνωσης θα φέρει τον Τάσσο πίσω στις συνομιλίες''.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Επιστροφή της Αμμοχώστου'' γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα έχει στα τέλη του μήνα στο Νταβός της Ελβετίας, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν από τον οποίον θα ζητήσει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ενώ για να γίνει πιστευτός για τις καλές του προθέσεις θα προτείνει επιστροφή της Αμμοχώστου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στον παγκύπριο έρανο που διεξήγαγε χθες το Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας. Μέσα σε λίγες ώρες οι Κύπριοι πολίτες πρόσφεραν 300 χιλιάδες λίρες προς ανακούφιση των πληγέντων από τα καταστροφικά τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ασία.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''312 πέρασαν το κόκκινο'' γράφει ότι οι βαθμοί δεν φρενάρουν παρανομούντες οδηγούς και ότι η Αστυνομία επιμένει ότι το έργο της δυσχεραίνεται από τις μη αποτρεπτικές ποινές αφού ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που το Δικαστήριο αφαιρεί την άδεια από τους παραβάτες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αρχίζουν από την Τρίτη διάλογο με αντικείμενο την αύξηση της αντιμισθίας των βουλευτών και άλλων ωφελημάτων.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Επιτάφιος θρήνος, όλη η Κύπρος σ ΄έναν ασταμάτητο οδυρμό'' γράφει ότι δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις τον πόνο, που ένιωθαν συγγενείς και φίλοι για τον Βασίλη Μιχαήλ που έφυγε ξαφνικά από το θανατηφόρο κτύπημα μοτοσικλέτας ενώ η αδελφή του βρίσκεται ακόμη στον θάλαμο εντατικής θεραπείας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στον Λίβανο ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει φέρει μεγάλες αλλαγές και είναι πλέον αδιανόητο να εκκρεμεί το Κυπριακό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Καθορίζουν την τακτική'' γράφει ότι η Αθήνα και Λευκωσία θα αναλύσουν την περίοδο που διαγράφεται μετά το πράσινο φως που δόθηκε στην Τουρκία από την ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε συνομιλίες που θα έχουν Παπαδόπουλος και Καραμανλής αυτό το μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι παγωνιά θα έχουμε από σήμερα και ιδιαίτερα την Δευτέρα ύστερα από το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα αυτές τις ημέρες με ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν θα μας αφήσει ανηπερέαστους.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Αίσιο τέλος'' γράφει ότι κυβέρνηση, ΠΕΟ και ΣΕΚ συμφώνησαν για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στους Ημικρατικούς Οργανισμούς με συμφωνία που προνοεί γενικές αυξήσεις. Κατά τα έτη 2004 και 2005 δεν θα υπάρξει καμία αύξηση ενώ από 1.1.2006 θα υπάρξει 2% αύξηση επί των βασικών μισθών της 31ης Δεκεμβρίου 2005 με ελάχιστο ποσό αύξησης 4 και 50 σεντ ενώ από 1.1.2007 θα υπάρξει αύξηση 1%. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το κυρωτικό νομοσχέδιο για την συνταγματική συνθήκη της Ευρώπης θα κατατεθεί επίσημα στην Βουλή στις 20 Ιανουαρίου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στην συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και συντεχνιών για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στους ημικρατικούς οργανισμούς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Κύπριοι ξόδεψαν στον περσινό χρόνο περίπου ένα δισεκατομμύριο λίρες χρησιμοποιώντας τις τραπεζικές τους κάρτες.

    [04] (Κ) Λάρνακα - Τριπλός φόνος - Αρχηγός Αστυνομίας

    Τριπλός φόνος διαπράχθηκε τα ξημερώματα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας Λάρνακας παρά την έξοδο της Κόσιης.

    Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, ο οποίος έσπευσε στη σκηνή του εγκλήματος, δήλωσε ότι νεκροί είναι ένας Τουρκοκύπριος, ο οποίος διαμένει στις ελεύθερες περιοχές εδώ και μερικά χρόνια, και δύο κοπέλες, προφανώς συγγενικά του πρόσωπα.

    Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι ο φόνος έγινε με όπλο, το οποίο δεν εντοπίστηκε, και ότι στη σκηνή του εγκλήματος βρέθηκαν κάλυκες.

    Είπε ακόμη ότι οι έρευνες της Αστυνομίας βρίσκονται στα πρώτα τους στάδια και ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν αφού γίνει αυτοψία στην σκηνή.

    [05] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Τριπλός φόνος - Τ/Κ

    Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή για εκδικητικούς λόγους αποδίδει εκ πρώτης όψεως η Αστυνομία, τον φόνο των τριών Τ/Κ που φαίνεται να διαπράχθηκε από εγκληματικά στοιχεία προερχόμενα από τα κατεχόμενα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Ο Υπουργός είπε ότι ο Τ/Κ Αλμά Σιαλί που σκοτώθηκε ήταν τραπεζίτης και μεγαλοεπιχειρηματίας, ο οποίος εγκαταστάθηκε στις ελεύθερες περιοχές μαζί με την σύζυγο του Αζί και την 15χρονη κόρη τους το 2000.

    Ο Σιαλί αναγκάστηκε να έλθει στις ελεύθερες περιοχές λόγω του ότι ήταν αναμεμειγμένος στην τραπεζική κρίση του 2000 που είχε αναστατώσει την οικονομία στα κατεχόμενα, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Επίσκεψη εργασίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2005, κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνομιλίες --------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2005, κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στις συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργού της Ελλάδας και των δύο αντιπροσωπειών, που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα, θα γίνει ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης στο Κυπριακό και των διαγραφόμενων εξελίξεων.

    Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Λιβάνου - Συνομιλίες ---------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να διαδραματίσει βασικό, σημαντικό και πρακτικό ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Μαχμούντ Χαμούντ, ύστερα από συνομιλίες στη Βηρυτό με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Μιλώντας μετά τις συνομιλίες, ο κ. Ιακώβου διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε πολιτικούς και άλλους τομείς, προσθέτοντας ότι πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να λειτουργήσει ένα εμπορικό γραφείο στη Βηρυτό σύντομα και να στείλει άτομα να εξετάσουν την πιθανότητα κοινών δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού.

    Ο κ. Χαμούντ καλωσόρισε τον κ. Ιακώβου, «ο οποίος μας ήρθε από μια κοντινή προς το Λίβανο χώρα, ιστορικά, γεωγραφικά και συναισθηματικά, και ο οποίος έφερε μαζί του την Ευρώπη στα σύνορά μας».

    Πρόσθεσε ότι «με την Ευρώπη μας ενώνουν κοινά πράγματα» και σημείωσε ότι «με την Κύπρο μας ενώνουν σχέσεις πολύ σημαντικές».

    Λίβανος - Υπουργός Εξωτερικών - Αρχιεπίσκοπος Λιβάνου ----------------------------------------------------- Το Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του, καθώς και η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι συνέπειες που αυτή θα έχει, συζητήθηκαν χθες σε συνάντηση στη Βηρυτό μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου και του Αρχιεπισκόπου των Ορθόδοξων του Λιβάνου Αουντι.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου είπε πως ήταν αμοιβαία η διαπίστωση ότι οι σχέσεις της Κύπρου με το Λίβανο βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και ότι «θα πρέπει να εργαστούμε όλοι για να προωθήσουμε τις σχέσεις μας σε πολλούς πρακτικούς τομείς».

    Πρεσβευτής Ισραήλ - Κυπριακό - Παλαιστινιακό --------------------------------------------- ''Η στάση της κυβέρνησης του Ισραήλ έναντι του κυπριακού προβλήματος παραμένει η ίδια'', δήλωσε χθες από την Πάφο ο Πρεσβευτής του Ισραήλ Zvi Cohen Litant.

    Ο κ. Litant μιλούσε στο ΚΥΠΕ μετά από εθιμοτυπική επίσκεψή του στο Δήμο Πάφου όπου είχε συνάντηση με το δήμαρχο Φειδία Σαρίκα.

    Ερωτηθείς εάν η κατάσταση στην περιοχή αλλάζει με την εκλογή του νέου ηγέτη των Παλαιστινίων ο κ. Litant είπε «αυτό θέλουμε να πιστεύουμε, θα θέλαμε πολύ να δώσουμε ακόμη μία ευκαιρία και με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας μπορεί να δούμε κάποιες θετικές εξελίξεις και ανταπόκριση προς την κατεύθυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή μας».

    Εκπρόσωπος - Επαρχιακό Δικαστήριο - Κατεχόμενα - Περιουσίες Ε/Κ --------------------------------------------------------------- Η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της προσφυγής από ζεύγος Βρετανών κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο τους ζητεί να κατεδαφίσουν την οικία που έκτισαν σε περιουσία που ανήκει σε Ελληνοκύπριο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε πως σε περίπτωση απόρριψης της προσφυγής, τότε αυτό θα αποτελέσει μια άλλη οδό για τους Ε/Κ να διεκδικήσουν τις κατεχόμενες περιουσίες τους που βρίσκονται υπό κατοχή, αλλά και μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε εκτέλεση αποφάσεων που πιθανόν να συμπεριλαμβάνουν αποζημιώσεις και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τις συνθήκες για αμοιβαία αναγνώριση και εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.

    Βουλή - Κυρωτικό νομοσχέδιο - Συνταγματική Συνθήκη -------------------------------------------------- Στάληκε χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων το κυρωτικό νομοσχέδιο για τη συνταγματική Συνθήκη της Ευρώπης, το οποίο με οδηγίες του Προέδρου του Σώματος θα κατατεθεί επίσημα στην Ολομέλεια της Βουλή στην προσεχή συνεδρία της στις 20 Ιανουαρίου 2005, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες εσωτερικές διεργασίες γι αυτό και εκτιμάται ότι η κύρωση της συνταγματικής αυτής Συνθήκης θα γίνει από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων το ταχύτερο δυνατό.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όλες τις κομματικές πλευρές να ολοκληρώσουν τις δικές τους μελέτες, ούτως ώστε το θέμα να αχθεί προς επικύρωση από το Σώμα χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

    Γαλλίδα Υπουργός Ευρώπης - Κύπρος - Επίσκεψη -------------------------------------------- Η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Claudie Haignere θα βρίσκεται στην Κύπρο την προσεχή Δευτέρα για επαφές με την κυπριακή ηγεσία.

    Η Γαλλίδα Υπουργός θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων - Διερευνητικές ανασκαφές ------------------------------------------------------- Πρόοδος στο θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνουμένων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την παρουσίαση συγκεκριμένων και πειστικών πληροφοριών από την τουρκοκυπριακή πλευρά, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, με αφορμή την χωρίς κανένα αποτέλεσμα ολοκλήρωση των διερευνητικών ανασκαφών στον κατεχόμενο Τράχωνα, μία από τις τρεις τοποθεσίες που υπέδειξε η τ/κ πλευρά το 1998 ως χώρους όπου υπήρχαν μαζικοί τάφοι.

    ''Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία των διαδικασιών και της προσπάθειας που άρχισε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (του ΟΗΕ) και υποστηρίχθηκε πλήρως από την κυπριακή κυβέρνηση'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, επισημαίνοντας ότι τη ''μέγιστη ευθύνη για τη μη επίλυση του θέματος ύστερα από τόσα χρόνια φέρει η Τουρκία και η τ/κ πλευρά που δεν επιτρέπουν τη σωστή διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων ή αρνούνται να παρουσιάσουν όσα στοιχεία και πληροφορίες είναι στη διάθεσή τους''.

    Ταλάτ - Αγνοούμενοι - Τράχωνας ------------------------------ Η μη ανεύρεση ομαδικού τάφου στην περιοχή του Τράχωνα σημαίνει ότι ο τάφος βρίσκεται κάπου στην περιοχή, αλλά όχι στο συγκεκριμένο χώρο που έγιναν οι ανασκαφικές εργασίες, ανέφερε χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ είπε ότι η ''κυβέρνηση'' ξεκίνησε έρευνες για το θέμα και πολύ πιθανόν να προσδιορίσουν το χώρο του τάφου.

    Οσον αφορά τάφους στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, είπε ''δεν επιθυμούμε να ανοιχθούν τώρα οι τάφοι στο νότο. Πρώτα πρέπει να αποφασιστεί το εργαστήριο που θα κάνει τα τεστ DNA καθώς και άλλες προετοιμασίες, όπως χώροι όπου θα φυλάγονται τα οστά''.

    Εξέφρασε την άποψη ότι η άνοιξη θα είναι η καλύτερη εποχή για έναρξη των ανασκαφικών εργασιών.

    Προεδρικός Επίτροπος - Ριζοκάρπασο - Σχολεία -------------------------------------------- Νέος κατάλογος ονομάτων για δύο καθηγητές και μια νηπιαγωγό που χρειάζονται για την στελέχωση του Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου στο Ριζοκάρπασο αναμένεται να επιδοθεί την Δευτέρα στα Ηνωμένα Εθνη ύστερα από απόρριψη χθες του προηγούμενου από τις κατοχικές αρχές.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής αναφέροντας ότι η απάντηση στον νέο κατάλογο ονομάτων αν γίνονται αποδεκτοί οι προτεινόμενοι δύο καθηγητές και νηπιαγωγός θα δοθεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών από τις αρχές του κατοχικού καθεστώτος σε δεκαπέντε ημέρες.

    Ευρωπαϊκή Διάσκεψη - Ψυχική Υγεία - Σχέδιο Δράσης - Χρίστου ------------------------------------------------------------ Υπογράφηκε χθες η Διακήρυξη και υιοθετήθηκε το Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία στην Ευρώπη που καλύπτει την περίοδο 2005-2010.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η Διακήρυξη υπογράφτηκε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για την Ψυχική Υγεία που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στο Ελσίνκι (περιφέρεια Ευρώπης), από τις 12 15 Ιανουαρίου 2005.

    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στη Διάσκεψη επικεφαλής αντιπροσωπείας, σε παρέμβασή του υπογράμμισε τη δέσμευση της Κύπρου να υιοθετήσει τις αναγκαίες πολιτικές για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης.

    Ο κ. Χρίστου ενημέρωσε επίσης για την πορεία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Κύπρο, κύριος στόχος της οποίας είναι η αποϊδρυματοποίηση και η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών στην κοινότητα.

    Φόνος Τ/Κ ---------- Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή για εκδικητικούς λόγους αποδίδει εκ πρώτης όψεως η Αστυνομία, το φόνο τριών Τ/Κ που φαίνεται να διαπράχθηκε από εγκληματικά στοιχεία προερχόμενα από τα κατεχόμενα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Ο Υπουργός είπε ότι ο Τ/Κ Αλμά Σιαλί που σκοτώθηκε ήταν τραπεζίτης και μεγαλοεπιχειρηματίας, ο οποίος εγκαταστάθηκε στις ελεύθερες περιοχές μαζί με τη σύζυγο του Αζί και τη 15χρονη κόρη τους το 2000.

    Ο Σιαλί αναγκάστηκε να έλθει στις ελεύθερες περιοχές λόγω του ότι ήταν αναμεμειγμένος στην τραπεζική κρίση του 2000 που είχε αναστατώσει την οικονομία στα κατεχόμενα, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

    Εκτοτε, πρόσθεσε ο κ. Θεοδώρου στο ΚΥΠΕ, ''ο Σιαλί βρισκόταν στο στόχαστρο''."

    ''Ολοι οι δυσαρεστημένοι, οι παραπονεμένοι, όλοι οι εχθροί του προέρχονται από τα κατεχόμενα είτε από το καθεστώς είτε από οικονομικούς κύκλους'', πρόσθεσε.

    Πρόσφατα δημοσιεύματα στην τ/κ εφημερίδα ''Βολκάν'' παρουσίαζαν τον Σιαλί να είναι μπλεγμένος σε εγκληματικές ενέργειες με οικονομικά ελατήρια.

    ''Φαίνεται'', είπε ο Υπουργός, ''χωρίς να μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια που έχει με φόντο όλα αυτά''.

    ''Αυτά έχουμε μέχρι στιγμής'', συνέχισε, ''χωρίς να μπορούμε να τεκμηριώσουμε οτιδήποτε πέραν των στοιχείων των θυμάτων και των δεδομένων για το ποιος ήταν το θύμα''.

    ΕΕ - ΑΕΠ - Γ τρίμηνο 2004 -------------------------- Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κύπρου αυξήθηκε κατά 3,5% το τρίτο τρίμηνο του 2004 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003, όπως προκύπτει από στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στα κράτη μέλη, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

    Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Κύπρο κατά 0,7% το τρίτο τρίμηνο του 2004 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους.

    Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Οικονομία ---------------------------------------- Η κυπριακή οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε μια φάση ανάκαμψης, δήλωσε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας(ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου προσθέτοντας ότι γι αυτό ''απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση και δημοσιονομική πειθαρχία''.

    Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως η πορεία της ανάκαμψης θα μπορέσει να συνεχιστεί κι ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δεδομένου ότι θα είναι πολύ προσεγμένη η δημοσιονομική πολιτική και ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ή εκδαπανήσεις σε τομείς που δεν είναι παραγωγικοί.

    Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής - Επιτόκια - Αμετάβλητα ------------------------------------------------------- Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας(ΚΤ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρική Τράπεζας, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε να παραμείνουν τα βασικά επιτόκια της ΚΤ, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), αμετάβλητα στο 5,5% και 3,5%, αντίστοιχα.

    Ημικρατικοί οργανισμοί - Κυβέρνηση - Επίτευξη συμφωνίας ------------------------------------------------------- Σε συμφωνία κατέληξαν τελικά κυβέρνηση και συντεχνίες στην εργατική διαφορά που προέκυψε στους ημικρατικούς οργανισμούς για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διάρκεια των συμβάσεων, η συμφωνία πλαίσιο προνοεί ότι οι συλλογικές συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι τριετούς διάρκειας και αφορούν την περίοδο από 1.1.2004 μέχρι την 31/12/2006.

    Αναφορικά με τις γενικές αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων και στις συντάξεις των συνταξιούχων, θα παραχωρηθούν γενικές αυξήσεις.

    Κατά τα έτη 2004 και 2005 δεν θα υπάρξει καμία αύξηση ενώ από 1.1.2006 θα υπάρξει 2% αύξηση επί των βασικών μισθών της 31ης Δεκεμβρίου 2005 με ελάχιστο ποσό αύξησης 4 λίρες 50 σεντ το μήνα.

    Από 1.1.2007 θα υπάρξει αύξηση 1% επί των βασικών μισθών της 31ης Δεκεμβρίου 2006, με ελάχιστο ποσό αύξησης 2 λίρες και 25 σεντ το μήνα.

    Ο όρος υπάλληλος καλύπτει και έκτακτους επί συμβάσει και εβδομαδιαίο προσωπικό.

    Λονδίνο - ΚΟΤ - Ρωσσίδης - Κύπρος - Προοπτικές ---------------------------------------------- Συγκρατημένα αισιόδοξος είναι ο Γενικός Διευθυντής των Γραφείων του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) στο Λονδίνο, Ορέστης Ρωσσίδης για τις προοπτικές της τουριστικής κίνησης από τη Βρετανία στην Κύπρο στο νέο χρόνο και κατά γενικό τρόπο ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα του 2004.

    Παρά το ότι ακόμη δεν έχει γνωσθεί ο αριθμός των Βρετανών τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο κατά τον Δεκέμβριο, ο κ. Ρωσσίδης υπολογίζει ότι ο συνολικός αριθμός του χρόνου μόνο οριακά, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, μπορεί να διαφέρει εκείνου του 2003 που είχε φθάσει το 1.036,000.

    Ο Οκτώβριος ήταν αρκετά καλός μήνας ενώ ο Νοέμβριος παρουσίασε πτώση την οποία ο κ. Ρωσσίδης εξηγεί με τις συνέπειες από τον τερματισμό των υπηρεσιών της Golden Sun και της Cyprair.

    Αναμένει ότι το κενό που έχει παρουσιασθεί θαναπληρωθεί σταδιακά και σχετικά σύντομα.

    Φωτεινή Παπαδοπούλου - Ερανος - Σεισμός --------------------------------------- Πέραν των 300 χιλιάδων λιρών υπολογίζεται ότι θα είναι το ποσό που συγκεντρώθηκε χθες από τον έρανο που διεξήγαγε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για την συλλογή χρημάτων προς ανακούφιση των πληγέντων από τα καταστροφικά τσουνάμι της νοτιοανατολικής Ασίας.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίτιμη Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ευημερίας και Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Φωτεινή Παπαδοπούλου.

    Υπουργός Εργασίας - ΕΛΔΥΚ - Επαγγελματική κατάρτηση -------------------------------------------------- Η συνεργασία την οποία το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει αναπτύξει με την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) τα τελευταία έξι χρόνια, είναι στενή, αμοιβαία, επωφελής και καρποφόρα, δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος στην τελετή λήξης των Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης για Οπλίτες της ΕΛΔΥΚ.

    Ο κ. Ταλιαδώρος εξέφρασε την ετοιμότητα του Υπουργείου Εργασίας ''όχι μόνο να συνεχίσουμε αλλά και να διευρύνουμε τη συνεργασία αυτή, σε νέους τομείς και ειδικότητες που προσφέρουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Υπουργείου''.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη ------------------------------- Ανοδικά για πέμπτη στη σειρά συνάντηση κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν κυρίως σε τίτλους της περιφέρειας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 1.060.86 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 0,85% και έκλεισε στις 76,79 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 507 χιλιάδες λίρες.

    Αντίθετα, αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,01% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 355,51 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες -------------------------------- Τέσσερις αγώνες διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    Στις 14.30 θα αρχίσουν οι αγώνες ΑΕΛ Διγενής Μόρφου (Τσίρειο στάδιο) και Ενωσης Νέων Παραλιμνίου Εθνικός Αχνας (γήπεδο ''Τάσος Μάρκου'').

    Στις 17.00 ο Ολυμπιακός συγκρούεται στο ΓΣΠ με τον Απόλλωνα και στις 19.00 η Αλκή φιλοξενεί στο ΓΣΖ τον ΑΠΟΕΛ.

    Εξάλλου, αύριο στις 14.30 θα διεξαχθούν οι αγώνες Αρης Ανόρθωση (Τσίρειο στάδιο) και Νέα Σαλαμίνα ΑΕ Πάφος (Μακάρειο).

    Στις 18.00 θα διεξαχθεί στο ΓΣΠ ο αγώνας μεταξύ Ομόνοιας και ΑΕΚ Λάρνακας.

    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αγώνες ---------------------------------- Ο Κεραυνός αντιμετωπίζει σήμερα στον Στρόβολο τον Διγενή Ακρίτα Μόρφου στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Καλαθοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    Ο αγώνας θα αρχίσει στις 18.00.

    [08] (Κ) Κόσιη - Φόνος - Ιατροδικαστής - Εγκληματική ενέργεια

    [09] (Κ) Κατεχόμενα - Οζκάν Μουράτ - Φόνος Τ/Κ - Επίθεση μαφίας


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 15 January 2005 - 18:49:10 UTC