Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 12η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [02] (Κ) Οικολόγοι - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Τουρκία - Κύπρος
  • [03] (Κ) Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [04] (Κ) Επαλξη - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Κύπρος - Τουρκία
  • [05] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 9η αγωνιστική - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χοροεσπερίδα ΔΗΚΟ Αγγλίας
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) ΚΕΑ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Θάνατος Αντρος Προκοπίου
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Υπουργικό
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Ελλάδα - Κύπρος
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) UNESCO - WFUCA - Φόρουμ - Κύπρος
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [18] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γενική Συνέλευση ΚΕΒΕ
  • [20] (Κ) Προέδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 12η αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση προχωρούν χέρι-χέρι μετά και το πέρας της 12ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, στην οποία οι δύο αντίπαλοι πέτυχαν νίκες με το ίδιο σκορ.
    
    Στους αγώνες του Σαββάτου, ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε με 4 - 2 του Απόλλωνα στο ΓΣΠ, ενώ η Ανόρθωση κέρδισε με το ίδιο σκορ τη Νέα Σαλαμίνα στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος''. Η Ομόνοια σταμάτησε το σερί των τεσσάρων νικών, στο Τσίρειο, όπου υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 2 - 2 από την ΑΕΛ.
    
    Ο Εθνικός Αχνας νίκησε με 2 - 0 στο Δασάκι την Αλκή και ο Ολυμπιακός επικράτησε στο Παφιακό με 2 - 1 της Αθλητικής Ενωσης Πάφου και κόντεψε στον ένα βαθμό την Ομόνοια στην τρίτη θέση.
    
    Στους χθεσινούς αγώνες, ΑΕΚ και Ενωση Νέων Παραλιμνίου εξήλθαν ισόπαλες 1 - 1 στο ΓΣΖ ενώ ο Διγενής Μόρφου επιβλήθηκε του Αρη με 2 - 0  στο Μακάρειο στάδιο.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    
    1. ΑΠΟΕΛ       30
    2. Ανόρθωση    30
    3. Ομόνοια     21
    4. Ολυμπιακός  20
    5. Σαλαμίνα    19
    6. ΑΕΛ         18
    7. Αλκή        17
    8. Παραλίμνι   14
    9. Αχνα        14
    10. Διγενής    14
    11. Απόλλων    14
    12. Πάφος      13
    13. ΑΕΚ         8
    

    [02] (Κ) Οικολόγοι - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Τουρκία - Κύπρος

    Το Κίνημα Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών θεωρεί πως ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αξιοποίησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 16-17ης Δεκεμβρίου, προκειμένου η Τουρκία να αναγκαστεί να δεχθεί δέσμευση για υπογραφή του Πρωτοκόλλου για προσαρμογή της Συμφωνίας της Αγκυρας, ώστε να καλύπτει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι κατώτερο των προσδοκιών και κατώτερο των δυνατοτήτων που είχε η Κύπρος, όπως φάνηκε από το αρχικό σχέδιο απόφασης αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας (ΕΥΡΩΔΗ) Πρόδρομος Προδρόμου.

    [04] (Κ) Επαλξη - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Κύπρος - Τουρκία

    Ικανοποιητική για την Κύπρο, υπό τις περιστάσεις που επικράτησαν, χαρακτηρίζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου.

    [05] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 9η αγωνιστική - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    
    
    Η ΕΝΑΔ νίκησε χθες στον Αγιο Δομέτιο την Ομόνοια με 84 - 78 σε αγώνα για την 9η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.
    
    Η αγωνιστική ολοκληρώνεται απόψε με τον αγώνα μεταξύ ΕΘΑ και Κεραυνού.
    
    ΒΑΘΜΟΛΓΙΑ
    ---------
    
    Ν – Η   Βαθμοί
    
    1. ΑΕΛ        8 - 0    16
    2. Απόλλων   5 - 4    14
    3. ΕΝΑΔ       5 - 4    14
    4. ΕΘΑ        5 - 3    13
    5. ΑΠΟΕΛ      5 - 3    13
    6. Κεραυνός   4 - 4    12
    7. Ομόνοια    2 - 7    11
    8. Διγενής    0 - 9     9
    
    

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον κυπριακό λαό και η ικανοποίηση την οποία εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών και η δήλωση του Ολλανδού ΥΠΕΞ Μπερναρτ Μποτ ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει βήματα για επίσημη αναγνώριση της Κύπρου πριν από την 3η Οκτωβρίου 2005 είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η μειωμένη βροχόπτωση που παρατηρήθηκε στην Κύπρο το Δεκέμβριο, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί και η μετάθεση της εισαγωγής αυστηρότερων κριτηρίων για δανεισμό που ζητούν από την Κεντρική Τράπεζα οι εμπορικές τράπεζες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Προσγείωση ή αιθεροβατούμε ακόμα;'' γράφει ότι Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο χθεσινό του διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό ''από τη μια εμφανίζεται προσγειωμένος στην πραγματικότητα, σε σχέση με τα διαδραματισθέντα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά από την άλλη τους τρέφει με νέες προσδοκίες περί ελέγχου της Τουρκίας και πλήρους δέσμευσής της έναντι της Κύπρου, αφήνοντας ένα μεγάλο ερωτηματικό για την πορεία που θα ακολουθήσει τον Οκτώβρη''. Αλλού αναφέρεται στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο και γράφει ότι χθες ο υδράργυρος έπεσε στη Λευκωσία στους τέσσερις βαθμούς Κελσίου και στα ορεινά στους μηδέν.

    ''Το Θάρρος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε ο Ερντογάν'' γράφει ότι ''ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση'' προκάλεσε στη μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών η στάση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στο θέμα της υπογραφής του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας για την επέκταση της τελωνειακής της συμφωνίας και με την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησής του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ λέγοντας ότι εκπληρώνουν όλους τους όρους που έθεσε η ελληνική πλευρά.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Χιονοστιβάδα, Προμηνύματα Τάσσου-ΑΚΕΛ για επιδιαιτησία'' γράφει ότι χιονοστιβάδα εξελίξεων αναμένεται για το Κυπριακό μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών, που θα περιστρέφεται γύρω από το σχέδιο Ανάν και τις μεθοδεύσεις για επαναφορά και επιβολή του στους Ε/Κ πριν από τις 3 Οκτωβρίου, ημερομηνία που ορίστηκε ως εναρκτήρια για τις ενταξιακές της Τουρκίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εφιάλτης ανομβρίας πλανάται στην Κύπρο, με το Δεκέμβριο να έχει βροχόπτωση μόλις στο 18%.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Λύση εξπρές από τον Ανάν'' γράφει πως η επαναφορά του σχεδίου Ανάν στο προσκήνιο αποτελεί στρατηγικό στόχο των Αγγλοαμερικανών και του ιδίου του Γενικού Γραμματέα ενώ το πράσινο φως έχει δώσει και η Αγκυρα. Η προετοιμασία για μια νέα πρωτοβουλία θα αρχίσει διακριτικά στις αρχές του 2005 και όταν θα ολοκληρωθούν οι εκλογικές αναμετρήσεις στα κατεχόμενα (''βουλευτικές'' το Φεβρουάριο και ''προεδρικές'' τον Απρίλιο). Αλλού η εφημερίδα γράφει πως τη μετάθεση της εισαγωγής αυστηρότερων κανονισμών όσον αφορά την εξυπηρέτηση δανείων ζητούν από την Κεντρική Τράπεζα, οι εμπορικές τράπεζες.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Πετύχαμε το εφικτό'' γράφει ότι γενικά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος εκτιμά ότι ''κάναμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα'' και σε χθεσινό του διάγγελμα είπε ότι ''ασφαλώς διεκδικούσαμε περισσότερα, πετύχαμε όμως το εφικτό κάτω από τις συγκεκριμένες περιστάσεις''. Αλλού γράφει ότι ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Μπερναρτ Μποτ δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει βήματα για επίσημη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας προτού αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Οκτώβριο προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία να μην ενταχθεί τελικά λόγω των δημοψηφισμάτων που θα γίνουν σε Γαλλία και Αυστρία.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χοροεσπερίδα ΔΗΚΟ Αγγλίας

    Η απόφαση των Βρυξελλών είναι, κάτω από τις περιστάσεις ικανοποιητική, δεν αποτελεί τέρμα αλλά αφετηρία μιας πορείας προκλήσεων, δυνατοτήτων και ευκαιριών στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και λόγο και ρόλο και η δική μας απόφαση θα κρίνει την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας, τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε χαιρετιστήριο μήνυμά του στη χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα του ΔΗΚΟ Αγγλίας, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο ξενοδοχείο Ρόγιαλ Νάσιοναλ του κεντρικού Λονδίνου.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήλωση (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)
    -------------------------------------------------
    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2004:
    
    ''Πολλά έχουν λεχθεί και πολλές αναλύσεις έχουν γίνει από πολιτικά κόμματα και προσωπικότητες σχετικά με τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων, που έγινε στις Βρυξέλλες, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή 16 και 17 Δεκεμβρίου, 2004.
    
    Ο κυπριακός λαός, δικαιούται να ακούσει και τις δικές μου απόψεις και εκτιμήσεις και εγώ οφείλω να τον ενημερώσω.
    
    Το θέμα που συζητήθηκε δεν ήταν το Κυπριακό. Δεν ήταν η λύση του Κυπριακού ούτε οι προϋποθέσεις για λύση.
    
    Όπως γνωρίζετε, μετά από μακρές, επίπονες και σκληρές διαπραγματεύσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τον καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Υποστηρίξαμε την απόφαση αυτή.
    
    Υποστηρίξαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σύμφωνα με την πάγια εδώ και χρόνια πολιτική μας, νοουμένου ότι θα ικανοποιούσε πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της Ε.Ε. και κατ’ επέκταση και έναντι της Κύπρου.
    
    Υποστηρίξαμε ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπαγορεύεται από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και δεν συνιστά νέο πολιτικό όρο που επιβάλλεται στην Τουρκία ούτε αφορά άμεσα διμερή θέματα.
    
    Η θέση και η στρατηγική μας για το Κυπριακό είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί με την Ελληνική Κυβέρνηση πολλές φορές, αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούλη και, πρόσφατα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής.
    Με την ευκαιρία, θέλω για μια ακόμα φορά, να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κώστα Καραμανλή, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Πέτρο Μολυβιάτη και, γενικώς, την Ελληνική Κυβέρνηση και τις διπλωματικές υπηρεσίες της, για τη θερμή και αταλάντευτη υποστήριξή τους, σε όλη τη μακρά διάρκεια αυτής της συντονισμένης προσπάθειας, αλλά, ιδιαίτερα για την έντονη και αποφασιστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, σε αυτές τις κρίσιμες και εντατικές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, στις δύο μέρες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
    
    Ευχαριστώ επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, που με τη συμμετοχή τους στα αντίστοιχα, ευρωπαϊκά κόμματα, προώθησαν τις θέσεις μας, με τρόπο σθεναρό.
    
    Γενικά, είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Κάναμε ένα σημαντικό πρώτο και θετικό βήμα. Ασφαλώς διεκδικούσαμε περισσότερα. Πετύχαμε όμως το εφικτό κάτω από τις συγκεκριμένες περιστάσεις.
    
    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενσωματώνει τη δέσμευση της Τουρκίας για υπογραφή του Πρωτοκόλλου για επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης, ώστε να ισχύει και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν την 3η Οκτωβρίου 2005.
    
    Η δέσμευση αυτή, πρώτον, ενσωματώνεται στα Συμπεράσματα και όχι σε συνοδευτικό κείμενο και έχει την ίδια ακριβώς βαρύτητα και σημασία όπως και οι υπόλοιπες πρόνοιες των Συμπερασμάτων.
    
    Δεύτερον, και, ίσως, πιο σημαντικό, αποτελεί για την Τουρκία απαραίτητη προϋπόθεση, για να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου 2005 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
    
    Στις πολύωρες και εντατικές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αρχηγούς όλων των πιο ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχα καταστήσει σαφές ότι αν μέχρι την 3η Οκτωβρίου 2005, η Τουρκία δεν υπογράψει και εφαρμόσει το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ένωση, η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται να μην συγκατατεθεί στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Αυτή την προειδοποίηση και θέση πολιτικής, ανέφερα, με τον πιο επίσημο τρόπο, στην καταληκτική συνεδρία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ζήτησα και έχει καταγραφεί στα Πρακτικά.
    
    Θέλω να επισημάνω ότι η μάχη που έδωσε η Τουρκία προκειμένου να αποφύγει τη δέσμευση αυτή, καταδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία της. Το Πρωτόκολλο δεν είναι μια απλή διαδικαστική πολυμερής συμφωνία. Το Πρωτόκολλο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η διακίνηση προσώπων και προϊόντων, η γεωργία, οι μεταφορές κάθε είδους και μορφής και άλλα.
    
    Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιλαμβάνονται μια σειρά από σημαντικές πρόνοιες που αφορούν την υποχρέωση συμμόρφωσης της Τουρκίας σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των σχέσεων με γειτονικά κράτη, κάτι που αφορά, πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο.
    
    Τέλος, η απόφαση παρέχει στην Ε.Ε. και σε κάθε χώρα μέλος, εξουσίες συνεχούς εποπτείας της συμμόρφωσης της Τουρκίας με το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σχέση της με την Ε.Ε. καθώς και από το σύνολο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.
    
    Στις αγωνιώδεις ώρες που περάσαμε, σε όλες αυτές τις μακρές διαβουλεύσεις για το τελικό κείμενο, δεν απέκλεισα το ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματος αρνησικυρίας και συζήτησα το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και Κύπριους πολιτικούς αρχηγούς. Η άσκηση του βέτο, ήταν επιλογή. Έκρινα, όμως, ότι, αφού τελικός σκοπός μας είναι η επίτευξη συμφωνημένης λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, η άσκηση βέτο, δεν θα προωθούσε τη λύση του Κυπριακού, αλλά, τελικά, θα παρείχε προσχήματα στην Τουρκία για συνέχιση της πολιτικής της για παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής.
    
    Από τη στιγμή που ο λαός, με την ψήφο του μου ανέθεσε την ευθύνη της διακυβέρνησης, πορεύτηκα με βάση μία και μόνο δέσμευση: Την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου και του λαού μας.
    
    Αυτός ακριβώς ήταν και τούτη τη φορά ο γνώμονας των αποφάσεών μου. Κατανοώ τα αισθήματα και συμμερίζομαι τις επιφυλάξεις μερίδας του λαού.
    
    Δεν θα ήμουν όμως υπεύθυνος ηγέτης, εάν θυσίαζα το λαϊκό συμφέρον για να ικανοποιήσω το λαϊκό αίσθημα.
    
    Η 17η Δεκεμβρίου δεν αποτελεί το τέρμα αλλά την αφετηρία μιας μεγάλης πρόκλησης και μιας πορείας με δυνατότητες και ευκαιρίες, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και λόγο και ρόλο. Μαζί και με τη δική μας απόφαση θα κριθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
    
    Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να απαντήσουμε σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες.
    
    Με ενότητα και συλλογικότητα μπορούμε να πετύχουμε. Να αξιοποιήσουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να διασφαλίσουμε την επίτευξη του συνόλου των στόχων που έχουμε θέσει.''
    
    Καραμανλής - Στεφανόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
    --------------------------------------------------
    Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
    
    Σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι ''τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εκπληρώνουν όλους τους στόχους που είχαμε θέσει''.
    
    ''Πετύχαμε ένα ξεκάθαρο ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων, συμπεριφορών της Τουρκίας που από τη μία ανοίγει τον δρόμο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και από την άλλη οδηγεί στην περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με σημαντική βελτίωση των όρων που υπήρχαν στις συμφωνίες του Ελσίνκι'', επεσήμανε.
    
    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ''πετύχαμε μιαν κατηγορηματική, σαφή διασύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με τη στάση της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, σαφή, ρητή δέσμευση της Τουρκίας ότι θα υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων''.
    
    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που περιλαμβάνεται λέξη προς λέξη η δέσμευση τρίτης χώρας. ''Η ευρωπαϊκή πορείας της Τουρκίας εξαρτάται, πλέον, από την ίδια'', πρόσθεσε.
    
    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, θα παρακολουθεί στενά, βήμα προς βήμα, την πορεία της Τουρκίας, τη συμπεριφορά της, την πρόοδο σε σχέση με την προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αρχών και αξιών, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
    
    Εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης γιατί, όπως είπε, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εκτός από την Τουρκία αφορούν και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας, που προωθούν ουσιαστικά τη σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας να γίνει η περιοχή γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και δημοκρατίας. ''Μια ευρωπαϊκή γειτονιά'', είπε ο κ. Καραμανλής
    
    Ευρωπαίοι ηγέτες - Τουρκία - Κύπρος
    -------------------------------------
    Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση στη μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών προκάλεσε η στάση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της υπογραφής του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν όλες τις πτυχές της διήμερης διαπραγμάτευσης.
    
    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση που έκανε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν, ο οποίος είπε ότι η ''μάχη'' που έδωσε η τουρκική αντιπροσωπεία για να αποφύγει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας άφησε μια ''πικρή γεύση'' στους Ευρωπαίους ηγέτες.
    
    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, επόμενης προεδρίας της ΕΕ, Ζαν Ασελμπόρν δεν δίστασε να παρομοιάσει τον κ. Ερντογάν ως ''έμπορο χαλιών''.
    
    ''Δεν είμαστε έμποροι χαλιών εμείς εδώ στην Ευρώπη'', είπε ο Λουξεμβούργιος Υπουργός, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας στο θέμα της Κύπρου.
    
    Ενα άλλο σημείο που προκύπτει από τις συνεντεύξεις των Ευρωπαίων ηγετών μετά τη Σύνοδο είναι ότι, με εξαίρεση τον Προεδρεύοντα Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος για ευνόητους λόγους χαρακτήρισε ''ιστορική'' την απόφαση, κανένας άλλος δεν θριαμβολόγησε για την απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.
    
    Αντίθετα, όλοι φρόντισαν να επισημάνουν ότι διαπραγματεύσεις δεν σημαίνει ένταξη και πως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια.
    
    Οι ηγέτες των χωρών με εξαιρετικά εχθρική κοινή γνώμη στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Αυστριακός Καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ, φρόντισαν να υπενθυμίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διακοπούν ανά πάσα στιγμή, ενώ υπενθύμισαν ότι οι λαοί τους θα έχουν τον τελευταίο λόγο μέσω των δημοψηφισμάτων.
    
    Και οι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό της απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να θεωρείται εφικτή μια μελλοντική ένταξη της Τουρκίας.
    
    Ορισμένες αναφέρουν ότι μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφωνήσαν για την έναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά με τις αντιδράσεις τους μετά τη Σύνοδο έδειξαν ότι ούτε οι ίδιοι πιστεύουν στην ένταξη αυτή, ενώ οι περισσότεροι ''ποντάρουν'' στην αρνητική στάση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, η οποία θα αρνηθεί στο τέλος αυτήν την ένταξη.
    
    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αναχώρηση - Δηλώσεις
    ------------------------------------------
    Ευθύνες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι σε αντίθεση με διακηρύξεις, αρχές και αξίες διαπραγματεύθηκαν με την Τουρκία με στόχο να ικανοποιήσουν τα δικά της αιτήματα αντί να επιβάλουν τους όρους τους σε μιαν υποψήφια προς ένταξη χώρα, επέρριψε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
    
    Επίσης, ανέφερε ότι τώρα είναι ώρα συλλογικής ευθύνης και εθνικής συστράτευσης, και δεν απέκλεισε τον κίνδυνο κάποιοι τρίτοι να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις προς την ε/κ πλευρά να αποδεχθεί είτε ως έχει είτε με περιθωριακές αλλαγές το Σχέδιο Ανάν για να επιλυθεί έτσι το Κυπριακό, και κάλεσε τον κυπριακό λαό σε επαγρύπνηση.
    
    Ο κ. Ομήρου μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση που οργανώνει η Ενωση Κυπρίων Βορείου Ελλάδας. Στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τον Δήμαρχο, τον Νομάρχη και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, καθώς και με τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ επανέλαβε τη θέση του Κινήματος ότι ''τα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής των Βρυξελλών σχετικά με τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υπήρξαν ικανοποιητικά και σε ό,τι αφορά την ανεπιφύλακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ό,τι αφορά τη μη διασύνδεση με το κυπριακό πρόβλημα''.
    
    ''Η ευθύνη βαρύνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι κατ' αντίθεση προς διακηρύξεις, αρχές και αξίες, δυστυχώς μπήκαν σε μια διαδικασία συναλλαγής και διαπραγμάτευσης με την Τουρκία με στόχο να ικανοποιήσουν τα τουρκικά αιτήματα αντί, όπως σωστά είπε χθες και ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος, να επιβάλουν τους όρους τους σε μιαν υποψήφια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', σημείωσε ο κ. Ομήρου.
    
    Πρόσθεσε πως ''η θέση μας είναι ότι η ΕΕ πρέπει να λειτουργεί στη βάση αρχών και αξιών και όχι στη βάση γεωπολιτικών συμφερόντων'', σημειώνοντας ότι από τούδε και στο εξής ''δεν θα πρέπει να παραμείνουμε στις διαπιστώσεις''.
    
    ''Θα πρέπει'', συνέχισε ο κ. Ομήρου, ''να αξιοποιήσουμε όσο γίνεται την αναφορά σε ό,τι αφορά την υποχρέωση της Τουρκίας να προχωρήσει σε κύρωση, υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής της ΕΕ κατά τρόπο που να καλύπτεται πλήρως η Κυπριακή Δημοκρατία, να δοθούν ερμηνείες ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, και να εγκαθιδρύσει διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο''.
    
    Επίσης, σημείωσε ότι θα πρέπει ''να υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης όλων των διαδικαστικών και ουσιαστικών δυνατοτήτων που παρέχονται με την Τουρκία να είναι πλέον σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις'', κάνοντας σαφή αναφορά στα προσεχή Ευρωπαϊκά Συμβούλια αλλά και στο άνοιγμα και κλείσιμο κεφαλαίων όταν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
    
    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ επεσήμανε ακόμα ότι ''τώρα είναι μια ώρα εθνικής ευθύνης, συλλογικής συστράτευσης και ενεργοποίησης όλων των διαθέσιμων δυνάμεων του Ελληνισμού στην Κύπρο, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της διασποράς''.
    
    Αναφερόμενος στους ''ορατούς κινδύνους που υπάρχουν'', ο κ. Ομήρου είπε ότι ''υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος κατά την περίοδο προ της 3ης Οκτωβρίου 2005 να επανέλθουν τρίτοι στη βάση του Σχεδίου Ανάν με αφόρητες πιέσεις για να αποδεχθούμε το Σχέδιο Ανάν είτε ως έχει είτε με περιθωριακές αλλαγές''.
    
    Το σενάριο αυτό, συνέχισε, ''είναι φανερό και είναι για αυτό που εμείς καλούμε τον λαό σε επαγρύπνηση''.
    
    ''Ο λαός απέρριψε το Σχέδιο Ανάν και θα ήταν άδικο και θα ήταν βιασμός της λαϊκής θέλησης να επανέλθει το Σχέδιο Ανάν με τη μία ή την άλλη μορφή στη βασική του φιλοσοφική δομή και να επιβληθεί στον κυπριακό Ελληνισμό'', είπε.
    
    Πρόσθεσε ότι για αυτό ακριβώς ''πιστεύουμε ότι θα πρέπει σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων, σε επίπεδο κυβέρνησης να προχωρήσουμε τάχιστα σε ανταλλαγή απόψεων και να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες και θα αποτρέπουν κινδύνους''.
    
    ''Αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η ε/κ πλευρά θα πρέπει να δώσουμε ένα περίγραμμα των θέσεών μας ανεξάρτητα από το σχέδιο Ανάν'', επεσήμανε.
    
    Το Σχέδιο Ανάν όπως και άλλες προτάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς από τον ΟΗΕ βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, εξηγώντας πως ''είναι ένα υλικό για να αξιοποιηθεί στην προσπάθεια επίτευξης λύσης του Κυπριακού''.
    
    ''Ομως'', κατέληξε, ''θα ήταν άδικο να αφήσουμε τρίτους να επανέλθουν με το Σχέδιο Ανάν χωρίς η Κυπριακή Δημοκρατία και η ε/κ πλευρά να καταθέσει μιαν ολοκληρωμένη πρόταση, ένα περίγραμμα θέσεων για λύση του κυπριακού προβλήματος, οι αρχές πάνω στις οποίες εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να θεμελιωθεί η λύση του κυπριακού προβλήματος''.
    
    Πρόεδρος ΝΕΟ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
    -------------------------------------
    Το περιεχόμενο των συμπερασμάτων της 17ης Δεκεμβρίου αναπόφευκτα οδηγεί στην επαναφορά του σχεδίου Ανάν, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.
    
    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για την απόφαση των Βρυξελλών, ο κ. Κουτσού είπε πως ''ο ελάχιστος στόχος που τέθηκε και που ήταν η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεν επιτεύχθηκε''.
    
    ''Οι προϋποθέσεις που τίθεται για την Τουρκία να επεκτείνει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης και με τις δέκα νέες χώρες είναι τέτοιες που δίνουν σε αυτήν τη δυνατότητα να επιμένει ως προϋπόθεση της επέκτασης της τελωνειακής ένωσης την αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως έχει ή στην καλύτερη των περιπτώσεων με ελάχιστες τροποποιήσεις. Η Τουρκία κέρδισε το πολιτικό προνόμιο να καθαρίσει το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις διαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν, ενώ η δική μας πλευρά θα βρίσκεται σε δυσμενή και ασφυκτική θέση και πίεση'', σημείωσε.
    
    Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''έχει τις δικές του ευθύνες για αυτήν την εξέλιξη και θα πρέπει να επιλέξει ή να ακολουθεί την πολιτική του μεγάλου κόμματος που τον εξέλεξε ή την εντολή του 76% που πήρε μέσα από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν''.
    
    ''Οι ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, είναι τεράστιες για αυτήν την εξέλιξη. Είναι φανερό ότι το ΑΚΕΛ, η ηγεσία του ΑΚΕΛ, αντιμετωπίζοντας τα εσωτερικά προβλήματα, επιμένει σε μιαν πολιτική αδιαφάνειας και μη καθορισμού δημόσια των θέσεων και παράλληλα προωθεί τη μετατροπή του 'όχι' σε 'ναι'. Ο ΔΗΣΥ πολεμά για τη δικαίωση, την ιστορική δικαίωση, όπως έλεγε η ηγεσία του, για την απόφαση που πήρε να ψηφίσει υπέρ του σχεδίου Ανάν'', πρόσθεσε.
    
    Ο κ. Κουτσού, αναφερόμενος στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι για την προοπτική του βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω των εξελίξεων επικοινώνησε με πολιτικούς αρχηγούς, ζήτησε να δηλωθεί καθαρά ποιοι ήταν αυτοί οι πολιτικοί αρχηγοί.
    
    ''Και οι ίδιοι (οι πολιτικοί αρχηγοί) έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν τους πολίτες τι συμβούλευσαν τον Πρόεδρο να πράξει όταν είχαν εξελιχθεί αυτά που οδηγούσαν στην αφαίρεση των όποιων πλεονεκτημάτων είχε η προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι καιρός με εντιμότητα να μιλήσουν στους πολίτες και να πουν καθαρά τις σκέψεις και τις απόψεις και τις συμβουλές που έδωσαν στον Πρόεδρο'', συμπλήρωσε.
    
    Είπε επίσης ότι ''ως Νέοι Ορίζοντες καλούμε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την κομματική ή ιδεολογική τοποθέτηση, να βάλουμε πάνω από όλα την Κύπρο, όπως εργαστήκαμε στο δημοψήφισμα να εργαστούμε και τώρα γιατί ό,τι και εάν βγήκε από τα συμπεράσματα εξουδετερώνεται, κατά την άποψή μας, από τη δυνατότητα τη θεσμική που έχει η Ευρώπη να παρέμβει στα πράγματα''.
    
    ''Εάν εμείς δεν σταθήκαμε ικανοί να κρατήσουμε αυτό που μας έδωσε η Ευρώπη ας μην αιτιούμεθα άλλους, αλλά ας ψάξουμε να βρούμε τις αιτίες στη δική μας την πολιτική, στη δική μας τη στάση και το πόσο πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια δημοκρατική, ειρηνική λύση στο Κυπριακό'', είπε.
    
    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες ότι μπήκε ''ταφόπλακα'' στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος των ΝΕΟ είπε πως ''ποτέ κανείς δεν πεθαίνει εάν δεν πεθάνει''.
    
    ''Και η Κύπρος δεν πέθανε. Υποστήκαμε ένα πλήγμα. Είχαμε μιαν αρνητική εξέλιξη, όμως μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την πορεία που προαναγγέλλουν τα συμπεράσματα όπως εγκρίθηκαν. Πιστεύω ότι υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια καλλιέργειας απαισιοδοξίας στους πολίτες, έτσι ώστε να περάσουν αυτά που δεν πέρασαν στις 24 Απριλίου'', ανέφερε.
    
    ''Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η κριτική δεν σημαίνει και παράδοση, αλλά αντίθετα σημαίνει αναθεώρηση και διόρθωση των λαθών που κάναμε. Και τα λάθη που κάναμε είναι γιατί δεν πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να κρατήσουμε αυτό το οποίο μας έδωσε η Ευρώπη. Και μας το έδωσαν και οι 25, δηλαδή τη μονογραφή του πρωτοκόλλου στις 17 του Δεκέμβρη και την υποχρεωτική καθαρή ανάληψη της Τουρκίας πριν τις 3 του Οκτώβρη να υπογράψει το πρωτόκολλο. Αυτό το χάσαμε'', κατέληξε ο κ. Κουτσού.
    
    Λονδίνο - ΑΚΕΛ - Κολοκασίδης - Ομιλία
    ----------------------------------------
    Θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Κολοκασίδης, αναφέροντας ότι αυτό πρέπει να εκτιμηθεί και να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για την περαιτέρω προσπάθεια προς λύση του Κυπριακού, αφού επιβάλλεται και στην Τουρκία ένα κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τον Οκτώβριο του 2005.
    
    Μιλώντας προχθές το βράδυ στη χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα του παραρτήματος ΑΚΕΛ Βρετανίας, ο κ. Κολοκασίδης είπε ότι φαίνεται ότι θα υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι ''από την πλευρά μας, ιδιαίτερα του ΑΚΕΛ, αυτές οι πρωτοβουλίες θα αντικριστούν με κάθε θετικό και εποικοδομητικό τρόπο''.
    
    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ''δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί το σενάριο του φετινού χρόνου'' και ''να βρεθούμε μπροστά σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και σε επιδιαιτησίες που να επιβάλουν στον κυπριακό λαό μια λύση''.
    
    ''Θα θέλαμε να δοθεί η δυνατότητα για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων για να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση'', είπε ο κ. Κολοκασίδης, προσθέτοντας ότι για το ΑΚΕΛ ''η βάση για τις περαιτέρω συζητήσεις είναι το σχέδιο Ανάν''.
    
    ''Επιδιώκουμε'', συνέχισε, ''ορισμένες αλλαγές που θα καταστήσουν τη λύση βιώσιμη και λειτουργική και που, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, δεν στοχεύουν στην αλλαγή της φιλοσοφίας του σχεδίου ούτε στην αφαίρεση δικαιωμάτων από τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας''.
    
    Ο κ. Κολοκασίδης έκαμε αναφορά στην πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με το τ/κ Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας κατά την οποία, όπως είπε, ο ηγέτης του Κινήματος Μουσταφά Ακιντζί διερμήνευσε τους φόβους της τ/κ κοινότητας μήπως το θέμα για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας οδηγήσει τους Τ/Κ στο περιθώριο και ''μήπως επιδιώκουμε επιστροφή σε ένα καθεστώς μειονότητας - πλειονότητας''.
    
    Διαβεβαίωσε τους Τ/Κ που βρίσκονταν στη χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα του παραρτήματος ΑΚΕΛ Βρετανίας ότι ''για μας δεν τίθεται τέτοιο θέμα''.
    
    ''Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν το 1960 και δεν επιδιώκουμε να επιστρέψουμε στα πριν το 1960. Το πλαίσιο της λύσης είναι δεδομένο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα εργασθούμε για να έχουμε το συντομότερο δυνατό αυτή τη λύση'', κατέληξε ο κ. Κολοκασίδης.
    
    Οικολόγοι - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Τουρκία - Κύπρος
    ------------------------------------------------------
    Το Κίνημα Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών θεωρεί πως ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αξιοποίησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 16-17ης Δεκεμβρίου, προκειμένου η Τουρκία να αναγκαστεί να δεχθεί δέσμευση για υπογραφή του Πρωτοκόλλου για προσαρμογή της Συμφωνίας της Αγκυρας, ώστε να καλύπτει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    
    Οπως αναφέρει ανακοίνωση των Οικολόγων, η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος συζήτησε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσισε τη σύγκληση της Παγκύπριας Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, για καθορισμό πολιτικής θέσης, με βάση τα νέα δεδομένα όπως αυτά δημιουργήθηκαν ύστερα από τη Σύνοδο Κορυφής.
    
    Σημειώνοντας ότι ο κυπριακός λαός περίμενε ότι η ΕΕ θα επέβαλλε στην Τουρκία συγκεκριμένους όρους όσον αφορά τουλάχιστον τη σαφή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Οικολόγοι αναφέρουν πως ''τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ικανοποιούν αυτή την ελάχιστη προσδοκία του κυπριακού λαού''.
    
    ''Δημιουργούνται όμως προοπτικές για μια 'εκ των πραγμάτων' (ντε φάκτο) αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (3 Οκτωβρίου 2005)'', προσθέτουν οι Οικολόγοι.
    
    Αναφέρουν ακόμη ότι έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία αρνείται κάθε μορφή επίσημης σχέσης με την Κυπριακή Δημοκρατία από το 1963, ''θεωρούμε την ολοκλήρωση αυτής της υποχρέωσης που ανέλαβε ενώπιον της ΕΕ, σαν ένα σημαντικό εργαλείο πολιτικής πίεσης το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί αναλόγως''.
    
    Οι Οικολόγοι εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό για την εμφάνιση προτάσεων για επαναφορά του σχεδίου Ανάν και καλούν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ''να αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο''.
    
    ''Η οποιαδήποτε έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό πρέπει να βρίσκεται μέσα στα πλαίσια που καθορίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και απαραίτητα να ακολουθήσει την υλοποίηση από την Τουρκία των δεσμεύσεών της, που προκύπτουν από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου'', αναφέρουν οι Οικολόγοι και προσθέτουν: ''Πρέπει μέσα στο 2005 να αποφύγουμε πάση θυσία τον καθορισμό νέων ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων''.
    
    ''Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη συνέχιση του επιδιαιτητικού ρόλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την επανάληψη των εκβιαστικών διλημμάτων του 2004'', καταλήγουν οι Οικολόγοι.
    
    Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
    -----------------------------------------
    Το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι κατώτερο των προσδοκιών και κατώτερο των δυνατοτήτων που είχε η Κύπρος, όπως φάνηκε από το αρχικό σχέδιο απόφασης αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας (ΕΥΡΩΔΗ) Πρόδρομος Προδρόμου.
    
    Αφού αναφέρει ότι ο δρόμος της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία έχει ανοίξει προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν φέρνει πίσω μια καθαρή νίκη, στις Βρυξέλλες νίκησε η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου και φάνηκαν καθαρά οι δυνατότητες που υπάρχουν για την ευρωπαΐκή λύση του Κυπριακού.
    
    Συνεχίζοντας ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι εκείνο που είχαμε στο χέρι με το σχέδιο απόφασης την Πέμπτη τη νύχτα αποδεικνύει ότι η ΕΕ παρέχει μεγάλες δυνατότητες στην Κυπριακή Δημοκρατία, πολύ πέραν του Σχεδίου Ανάν.
    
    Ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩΔΗ αφού συγχαίρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ''για τη σθεναρή στάση του, έστω την υστάτη, όταν η Τουρκία προσπάθησε να αποφύγει εντελώς τη δέσμευση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας'' δηλώνει ότι στηρίζει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής. Αναμένει, τόσο από τον ίδιο τον Πρόεδρο και το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από την ελληνική κυβέρνηση ότι ''θα αντλήσουν συμπεράσματα από την υστέρηση που επιδείξαμε τους μήνες που προηγήθηκαν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι θα διορθώσουν την πορεία μας, στο πλαίσιο πλέον μιας πραγματικής ευρωπαϊκής στρατηγικής''.
    
    Στη δήλωση του ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι θα πρέπει στη συνέχεια να οικοδομήσουμε συμμαχίες, συνδυάζοντας μάλιστα τα κυπριακά συμφέροντα και αιτήματα με πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ανησυχίες και θέσεις, όπως είναι ο περιορισμός της λαθρομετανάστευσης με την κατάργηση του ανεξέλεγκτου κατοχικού κρατιδίου, να αξιοποιηθεί η υπεύθυνη και εξαιρετικά συναινετική στάση που έδειξε σε αυτό το Συμβούλιο η Κυπριακή Δημοκρατία και να διατυπωθούν οι κεντρικοί άξονες μιας πραγματικής λύσης του Κυπριακού.
    
    Αφού αναφέρει ότι ο τρόπος με τον οποίο άκομψα και αδέξια η Βρετανία επιχείρησε να εισαγάγει το Σχέδιο Ανάν στην όλη συζήτηση, καταμαρτυρά το ποιόν του σχεδίου αυτού που θεωρούν ότι ''πρέπει με την πρώτη ευκαιρία να επιβληθεί στη δική μας πλευρά, ως αντίδωρο για την Τουρκία'', επαναλαμβάνει τη δέσμευση της ΕΥΡΩΔΗ να αντισταθεί σε μια νέα εκτροπή διχοτομικής συνομοσπονδίας όπως θα ήταν επαναφορά του Σχεδίου Ανάν.
    
    Καταλήγοντας ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο της ΕΥΡΩΔΗ θα συνέλθει σήμερα προκειμένου να εξετάσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να διατυπώσει με κωδικοποιημένο τρόπο τις θέσεις του κόμματος.
    
    Επαλξη - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Κύπρος - Τουρκία
    ---------------------------------------------------
    Ικανοποιητική για την Κύπρο, υπό τις περιστάσεις που επικράτησαν, χαρακτηρίζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου.
    
    ''Είναι γενικά παραδεκτό ότι το κείμενο των συμπερασμάτων δεν είναι εκείνο που αναμέναμε, περιέχει όμως σαφή στοιχεία που κρίνουμε θετικά, όπως τη δέσμευση της Αγκυρας να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ενωσης και με την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από την 3η Οκτωβρίου του 2005, που καθίσταται πλέον όρος για την Τουρκία που πρέπει να εκπληρωθεί οπωσδήποτε πριν από την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων'', αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επαλξη.
    
    Προσθέτει ότι θεωρεί ως πιο σημαντικό το ότι ''με τη μη χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας, προσβλέπουμε σε μια πιο ελπιδοφόρα προοπτική προς τον αμετάθετο στόχο της οριστικής επίλυσης του Κυπριακού, χρησιμοποιώντας και τις διαδικασίες της ΕΕ και τις αρχές του κοινοτικού κεκτημένου''.
    
    Επισημαίνει ότι ''τα δικαιώματά μας, συμπεριλαμβανομένου του βέτο δεν έχουν απεμποληθεί, αφού η συμμόρφωση της Αγκυρας με τα κοινοτικά πλαίσια και όρους θα είναι συνεχής και το κάθε βήμα της θα ελέγχεται και θα χρειάζεται την ομόφωνη και σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας''.
    
    Οπως αναφέρει η Επαλξη, αν κάτι κρίνεται σε αυτή τη Σύνοδο, είναι η αδυναμία της Ενωσης να υπερασπιστεί αποφασιστικά τις αρχές της και να απαιτήσει ευθέως τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της ως υποψηφίου προς ένταξη μέλους.
    
    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας'', συνεχίζει η Επαλξη, ''έδωσε στις Βρυξέλλες μια δύσκολη μάχη προσπαθώντας να αναδείξει τα αιτήματα της Κύπρου μέσα από τη διελκυστίνδα των επιδιώξεων των εταίρων να κατοχυρώνουν τις δικές τους διεκδικήσεις έναντι της Τουρκίας. Συνεπώς κρίνουμε ότι υπό τις περιστάσεις, οι χειρισμοί ήταν ορθοί και σύμφωνοι με το εθνικό συμφέρον για τους λόγους που έχουν προαναφερθεί''.
    
    Αυστραλία - Υπουργός Εξωτερικών - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
    ---------------------------------------------
    ''Η Αυστραλία δεν πρόκειται να αποσύρει την αστυνομική της δύναμη που συμμετέχει στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο'', δήλωσε ο Αυστραλός Υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα.
    
    ''Η δύναμή μας βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες και υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για να παραμείνει εκεί. Δεν πρόκειται να αποσυρθεί'', δήλωσε ο κ. Ντάουνερ.
    
    Το θέμα πήρε αρκετή δημοσιότητα τελευταία και μάλιστα υπήρξε αιτία προστριβής μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ενεπλάκησαν τόσο ο Κύπριος Υπατος Αρμοστής στην Καμπέρρα Αχιλλέας Αντωνιάδης, όσο και ομογενειακοί παράγοντες.
    
    Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο κ. Ντάουνερ είχε διαβεβαιώσει τον Συντονιστή του ΣΑΕ Ωκεανίας Κώστα Βερτζάγια ότι η Αυστραλία οφείλει να ενισχύει με αστυνομικούς της διεθνείς αποστολές που βρίσκονται σε εγγύτερες προς αυτήν γεωγραφικές περιοχές, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συνέχιση της παρουσίας της στην Κύπρο.
    
    Επίσης, η κυβέρνηση του Τζον Χάουαρντ φέρεται να είχε διαμηνύσει διά της διπλωματικής οδού στον κ. Αντωνιάδη ότι η Καμπέρα επιθυμεί να εστιάσει τις προσπάθειές της σε θέμα ασφαλείας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.
    
    Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Αντωνιάδης, με δηλώσεις του που φιλοξενήθηκαν στον αυστραλιανό Τύπο, είχε πει ότι η Αυστραλία ''θα έστελνε ένα μήνυμα ότι ενεργεί 'τοπικιστικά', ότι θέλει να απομακρυνθεί από προβλήματα που υπάρχουν ανά τον κόσμο και ίσως φανεί ότι 'αποσυνδέεται' από την Ευρώπη''.
    
    ''Μία τέτοια κίνηση θα στείλει λάθος σήμα και είναι πιθανόν να ερμηνευθεί από τη μία ως τιμωρία για τους Ελληνοκύπριους επειδή καταψήφισαν το σχέδιο Ανάν και από την άλλη ως επιβράβευση για την Τουρκία'', δήλωσε.
    
    Ο κ. Αντωνιάδης πρόσθεσε ότι ''ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ έχει δηλώσει ότι οι Αυστραλοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ έως ότου ολοκληρωθεί το έργο τους''.
    
    ''Παρόμοια πρέπει να είναι η θέση του κ. Χάουαρντ για την Κύπρο. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την Αυστραλία να εγκαταλείψει την αποστολή στην Κύπρο'', σημείωσε.
    
    Μετά τη δημοσίευση των δηλώσεων του κ. Αντωνιάδη στην εφημερίδα The Australian, ο κ. Ντάουνερ ρωτήθηκε σχετικά και είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμμία απόφαση για απόσυρση των Αυστραλών αστυνομικών.
    
    Στο θέμα ενεπλάκη ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ, κάνοντας λόγο για αντικρουόμενες δηλώσεις του Υπατου Αρμοστή και του Υπουργού.
    
    ''Ποιος λεει την αλήθεια;'' αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: ''Φαίνεται εξαιρετικά παράλογο να αποτελεί ο ισχυρισμός περί απόσυρσης εφεύρεση του Υπατου Αρμοστή. Ο κ. Ντάουνερ πρέπει πάραυτα να αποκλείσει κατηγορηματικά μία απόσυρση της αστυνομικής δύναμης στο μέλλον. Η δύναμη θα πρέπει να μείνει εκεί έως ότου εξευρεθεί μία μακροπρόθεσμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα''.
    
    Αντρος Προκοπίου - Κηδεία
    ----------------------------
    Η κηδεία του Προέδρου της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Αντρου Προκοπίου, ο οποίος απεβίωσε χθες το πρωί σε ηλικία 52 ετών, θα γίνει στις 14:00 σήμερα στην εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου.
    
    Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Στροβόλου και αντί στεφάνων θα γίνουν εισφορές στην Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου.
    
    Ο Αντρος Προκοπίου, ο οποίος διετέλεσε δημοσιογράφος στο ΚΥΠΕ για αρκετά χρόνια, εισήχθη στην εντατική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την Παρασκευή το βράδυ ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.
    
    Ποδόσφαιρο
    ---------
    ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση προχωρούν χέρι-χέρι μετά και το πέρας της 12ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, στην οποία οι δύο αντίπαλοι πέτυχαν νίκες με το ίδιο σκορ.
    
    Στους αγώνες του Σαββάτου, ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε με 4 - 2 του Απόλλωνα στο ΓΣΠ, ενώ η Ανόρθωση κέρδισε με το ίδιο σκορ τη Νέα Σαλαμίνα στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος''. Η Ομόνοια σταμάτησε το σερί των τεσσάρων νικών, στο Τσίρειο, όπου υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 2 - 2 από την ΑΕΛ.
    
    Ο Εθνικός Αχνας νίκησε με 2 - 0 στο Δασάκι την Αλκή και ο Ολυμπιακός επικράτησε στο Παφιακό με 2 - 1 της Αθλητικής Ενωσης Πάφου και κόντεψε στον ένα βαθμό την Ομόνοια στην τρίτη θέση.
    
    Στους χθεσινούς αγώνες, ΑΕΚ και Ενωση Νέων Παραλιμνίου εξήλθαν ισόπαλες 1 - 1 στο ΓΣΖ ενώ ο Διγενής Μόρφου επιβλήθηκε του Αρη με 2 - 0 στο Μακάρειο στάδιο.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    
    1. ΑΠΟΕΛ       30
    2. Ανόρθωση    30
    3. Ομόνοια     21
    4. Ολυμπιακός  20
    5. Σαλαμίνα    19
    6. ΑΕΛ         18
    7. Αλκή        17
    8. Παραλίμνι   14
    9. Αχνα        14
    10. Διγενής    14
    11. Απόλλων    14
    12. Πάφος      13
    13. ΑΕΚ         8
    14. Αρης        0
    
    Καλαθόσφαιρα
    -----------
    Η ΕΝΑΔ νίκησε χθες στον Αγιο Δομέτιο την Ομόνοια με 84 - 78 σε αγώνα για την 9η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.
    
    Η αγωνιστική ολοκληρώνεται απόψε με τον αγώνα μεταξύ ΕΘΑ και Κεραυνού.
    
    ΒΑΘΜΟΛΓΙΑ
    ---------
    
    Ν – Η   Βαθμοί
    
    1. ΑΕΛ        8 - 0    16
    2. Απόλλων    5 - 4    14
    3. ΕΝΑΔ       5 - 4    14
    4. ΕΘΑ        5 - 3    13
    5. ΑΠΟΕΛ      5 - 3    13
    6. Κεραυνός   4 - 4    12
    7. Ομόνοια    2 - 7    11
    8. Διγενής    0 - 9     9
    
    

    [09] (Κ) ΚΕΑ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) εκτιμά ότι κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''έδωσε μια σκληρή μάχη και λειτούργησε με τη λογική που επέβαλαν οι στιγμές αν και το συναίσθημα επέβαλλε την άσκηση βέτο''.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Θάνατος Αντρος Προκοπίου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε λύπη και θλίψη και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του δημοσιογράφου Αντρου Προκοπίου, που απεβίωσε χθες.

    ''Ο Αντρος ήταν ένας άνθρωπος που τίμησε το δημοσιογραφικό επάγγελμα και παρά τις προσωπικές του δυσκολίες και ειδικές του ανάγκες υπήρξε μέχρι τέλους ένας δημοσιογράφος πρώτης γραμμής και η εκτίμηση όλων μας εκφράζεται στο πρόσωπό του και επαναλαμβάνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς την οικογένειά του'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Υπουργικό

    Συνέρχεται μεθαύριο Τετάρτη, στις 4.30 το απόγευμα, το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Ελλάδα - Κύπρος

    Πλήρης, στενότατη και συνεχής ήταν η συνεργασία Αθηνών - Λευκωσίας για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας έναντι της Κύπρου, προσθέτοντας πως στα πλαίσια του Συμβουλίου η στήριξη του Κώστα Καραμανλή ήταν αταλάντευτη και αποφασιστική.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό

    Η 3η Οκτωβρίου 2005 είναι ορόσημο για την Τουρκία και όχι για την Κύπρο σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας, που σχετίζεται και με τη στάση της έναντι της Κύπρου, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 20/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5771               0,5805
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4316               0,4341
    Λίρα Αγγλίας              0,8399               0,8449
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 20/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 20/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4132            0,4165
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3295            0,3321
    Δολάριο Καναδά                  0,3514            0,3542
    Κορώνα Δανίας                   0,0776            0,0782
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0701            0,0706
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0643            0,0648
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3754            0,3784
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    
    

    [15] (Κ) UNESCO - WFUCA - Φόρουμ - Κύπρος

    H Κύπρος επελέγη από την UNESCO στην επταμελή οργανωτική επιτροπή για τη διοργάνωση παγκόσμιου φόρουμ τον ερχόμενο Ιούλιο στο Παρίσι, που έχει στόχο τη μελέτη των κοινών αρχών και αξιών που το παγκόσμιο κίνημα των Συνδέσμων UNESCO πρέπει να αναπτύξει ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και προτεραιότητες στη βάση των ιδεωδών των Ηνωμένων Εθνών.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  157.297,84
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,81    -0,35    152.056,04
    FTSE/CySE 20                           335,92    -0,79    137.543,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.006,11    -0,69    121.343,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              888,76    -0,10      1.457,03
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          874,61    -0,35      5.296,63
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.001,57    -0,67    122.800,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.019,36    -0,72    103.757,74
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    873,96     0,00        666,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            832,63    -0,85     26.910,64
    FTSE Med (17/12/2004)                6.731,54    -0,23
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Μικρές απώλειες, λόγω πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή πρώτη συνάντηση μετά το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,67%, κλείνοντας στις 1.001,57 μονάδες. Οριακές απώλειες της τάξης του 0,35% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 71,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 157 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κυπριακό

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε σήμερα πως δεν έχει ενδείξεις ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως η επίλυση του Κυπριακού και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας είναι δυο διαφορετικά θέματα που δεν θα πρέπει να συνδέονται. Πρόσθεσε πως "με τη μορφή του σχεδίου Ανάν που ξέρουμε δεν μπορεί να επαναληφθεί η συζήτηση'', για λύση του Κυπριακού.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γενική Συνέλευση ΚΕΒΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών ''δεν αποτελεί το τέρμα αλλά την αφετηρία μιας μεγάλης πρόκλησης και μιας πορείας με δυνατότητες και ευκαιρίες'', διαβεβαιώνοντας ότι ''είμαστε πανέτοιμοι και αποφασισμένοι να απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση και να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις προσφερόμενες δυνατότητες και ευκαιρίες''.

    Σε χαιρετισμό του στην Eτήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η άσκηση του βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ''δεν θα έλυνε το Κυπριακό ούτε και θα εξανάγκαζε την Τουρκία, σε αυτό το στάδιο, να αλλάξει την πολιτική της για το Κυπριακό, μεταξύ άλλων, και διότι η λύση του Κυπριακού δεν ήταν αντικείμενο των συζητήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ούτε και όρος που έθετε η ΕΕ για ορισμό ημερομηνίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας''.

    Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πέρα από μια σειρά επιπρόσθετων σημαντικών προνοιών που αφορούν τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, στις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθεί, παρέχονται στην ΕΕ και σε κάθε χώρα μέλος ''εξουσίες συνεχούς εποπτείας της συμμόρφωσης της Τουρκίας με το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σχέση της με την ΕΕ, καθώς και από το σύνολο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου'', επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [20] (Κ) Προέδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό

    Η απόφαση που λήφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ είναι ότι η Τουρκία θα υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπογράφει εκ μέρους όλων των κρατών μελών της ΕΕ, που αναφέρονται ονομαστικά, το πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι το πρωτόκολλο που αφορά την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης δεν θα υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι ούτε έμμεσα δεν θα αναγνωρίσει η Αγκυρα την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ερωτηθείς αν θα έχουμε νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ''είναι φυσικό όλοι να θέλουν να δουν μια κινητικότητα στο Κυπριακό. Και εμείς θέλουμε λύση. Ομως είναι άλλες συνθήκες και άλλα δεδομένα, δηλαδή πως θα γίνει η διαδικασία''.

    [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Βερολίνο - Εκθεση φωτογραφίας ---------------------------- Τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας από τις δέκα νέες χώρες - μέλη της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα με μεγάλη επιτυχία στο παγκοσμίου φήμης Μουσείο του Βερολίνου Martin Gropius Bau, το οποίο φιλοξενεί συνήθως εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και αρχιτεκτονικής.

    Η κοινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Πολιτιστικού Ετους Βερολίνου. Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Ετους, οι οποίες διοργανώνονται με πρωτοβουλία των πρεσβειών των δέκα νέων κρατών-μελών στο Βερολίνο, έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσιερ και των δέκα Υπουργών Εξωτερικών των νέων κρατών-μελών. Επίσης έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Κυβερνήτη Δημάρχου του Βερολίνου κ. Wowereit και της Ομοσπονδιακής Υπουργού Πολιτισμού Christina Weiss.

    Στην έκθεση, θέμα της οποίας ήταν η παρουσίαση φωτογραφιών της κάθε χώρας με σκηνές από την καθημερινή ζωή, την Κύπρο εκπροσώπησε ο φωτογράφος Ιωάννης Γέρου με δέκα φωτογραφίες του. Ο κ. Γέρου είχε επιλέγει από τον επιμελητή της έκθεσης κ. Schmalriede, ο οποίος είχε μεταβεί στην Κύπρο για το σκοπό αυτό.

    Ο κ. Schmalriede στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο και στο έργο του καλλιτέχνη, τονίζοντας τον ασυνήθιστο ποιητικό χαρακτήρα των φωτογραφιών του, που παρουσιάζουν μια πλευρά της κουλτούρας του νησιού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 20 December 2004 - 18:49:21 UTC