Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΠΑΣΟΚ - Αποτελέσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • [02] (Κ) Ρουσόπουλος - Δηλώσεις Προέδρου ΠΑΣΟΚ
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Δήλωση (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ΗΠΑ - Πάουελ - Μπάουτσερ - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος
  • [07] (Κ) Μολυβιάτης - Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1)
  • [08] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Απόφαση
  • [09] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σύνοδος Κορυφής - Πολιτικό Γραφείο
  • [10] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • [11] (Κ) Μολυβιάτης - Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (2)
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Σύνοδος Κορυφής - Πολιτικό Γραφείο

  • [01] (Κ) ΠΑΣΟΚ - Αποτελέσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Ιστορική ημέρα και ορόσημο για τις σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου την απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά σημείωσε ότι η προοπτική επέκτασης της τελωνειακής ένωσης είναι νομική υποχρέωση της Τουρκίας, δεν συνιστά όμως αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν προνοεί για τη σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, δεν δεσμεύει την Τουρκία για τη συμβολή της στην επίλυση του Κυπριακού.

    [02] (Κ) Ρουσόπουλος - Δηλώσεις Προέδρου ΠΑΣΟΚ

    Ο Ελληνας Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή την απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε πως "ο κ. Παπανδρέου δυσκολεύεται να πιστώσει τη σημερινή επιτυχία της χώρας στην ελληνική κυβέρνηση και ισχυρίζεται ότι αυτή οφείλεται γενικώς και αορίστως σε κάποιες άλλες χώρες".

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Δήλωση (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου μετά το τέλος της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες:

    ''Οπως ξέρετε ήταν μια κουραστική μέρα. Είχαμε πάρα πολλές διαβουλεύσεις και στα παρασκήνια και διμερείς και πολυμερείς. Η απόφαση ήταν να οριστεί ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία την οποία υποστηρίξαμε.

    Γενικά είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των συμπερασμάτων και την κατάληξη. Ξέρω ότι είναι εύκολο να ικανοποιήσει ένας την κοινή γνώμη και όπως γνωρίζετε, τουλάχιστον την τελευταία περίοδο, η κοινή γνώμη στην Κύπρο ήταν εναντίον της έγκρισης ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Η πολιτική μας, εδώ και πάρα πολύ χρόνο, είναι ότι εμείς θέλουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, νοουμένου ότι η Τουρκία θα ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της ΕΕ και έναντι της Κύπρου. Σε όλη αυτή την περίοδο, με εντατικές διαπραγματεύσεις και συνεννοήσεις, τόσο, επαναλαμβάνω, τις τελευταίες μέρες όσο και προηγουμένως, υποβάλαμε τις απαιτήσεις μας και νομίζω ότι η σημερινή απόφαση ικανοποιεί σε σημαντικό βαθμό αυτές τις απαιτήσεις.

    Το τελευταίο κείμενο των Συμπερασμάτων, πρώτον, ενσωματώνει τη δέσμευση της Τουρκίας να υπογράψει την επικύρωση του Πρωτοκόλλου της συμφωνίας της Άγκυρας, όπως λέγεται, μέσα στα ίδια τα Συμπεράσματα, ενώ προηγουμένως ήταν ως συνδεδεμένο κείμενο στα Συμπεράσματα. Η απόφαση αυτή προνοεί ότι δεν θα αρχίσει η Τουρκία ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εκτός εάν προηγουμένως υπογράψει κι εμείς προσθέσαμε, και εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Άγκυρας με όλα τα 25 κράτη μέλη, δηλαδή και με την Κύπρο. Η απόφαση που έχει ληφθεί παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα, εάν δεν συμμορφωθεί με αυτή την υποχρέωση η Τουρκία, μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της και να μην επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Έκρινα σωστό και αυτή τη δήλωση την επανέλαβα στην ολομέλεια και είναι καταγραμμένη στα πρακτικά. Επίσης, άλλες πρόνοιες των Συμπερασμάτων παρέχουν στην ΕΕ και σε κάθε κράτος μέλος, ευρύτερες εξουσίες για εποπτεία (monitoring) του τρόπου συμμόρφωσης της Τουρκίας προς τις υποχρεώσεις της, τόσο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις σχέσεις της με γειτονικές χώρες, που πιστεύουμε καλύπτει και την Κύπρο. Και για όλες τις υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων. Δηλαδή καθορισμό των κριτηρίων για την έναρξη συζήτησης κεφαλαίων, καθορισμό κριτηρίων αν έχουν κλείσει τα κεφάλαια και μέσα στο ίδιο το κείμενο περιλαμβάνεται πρόνοια ότι για το κλείσιμο κεφαλαίων, εκεί που απαιτείται, δεν αρκεί μόνο η νομοθετική συμμόρφωση της Τουρκίας, αλλά και η πρακτική εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Κυρίαρχο θέμα σε όλες τις κυπριακές εφημερίδες σήμερα είναι η έκβαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η επίμαχη παράγραφος 19 των συμπερασμάτων σχετικά με την υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας της τελωνειακής ένωσης, καθώς και η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων που δόθηκε στην Τουρκία. Ο Τύπος προβάλλει εκτενώς τις δηλώσεις που έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ο Τούρκος Πρωθυπουργός καθώς και ο Προεδρεύων της ΕΕ μετά την υιοθέτηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, ενώ προβάλλει και τις αντιδράσεις των πολιτικών εντός Κύπρου.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Ναινεκήκαμε'' γράφει ότι ακόμα λίγο και αντί του βέτο που θα ασκούσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στον καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών στην Τουρκία, βέτο θα ασκούσε η Τουρκία. Το τουρκικό βέτο, προσθέτει, αποφεύχθηκε την υστάτη όταν η κυπριακή πλευρά επανέλαβε ηχηρό ''ναι'', παίρνοντας προφορική υπόσχεση ότι η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, "εάν και εφόσον... μέχρι τις 3 Οκτωβρίου". Αλλού γράφει ότι με πνεύμα εθνικής ευθύνης και αποφεύγοντας να ασκήσει έντονη κριτική, όπως επιτρέπει το μηδαμινό αντάλλαγμα που εξασφάλισε η Κύπρος από την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, αντέδρασε χθες η αντιπολίτευση, ενώ προσθέτει ότι οργή και δυσαρέσκεια εξέφρασαν τα κόμματα του μετώπου του "όχι".

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Δέσμευση Τουρκίας για αναγνώριση'' γράφει ότι το θρίλερ των Βρυξελλών τελείωσε και η Τουρκία ανέλαβε την ευθύνη να προσαρμόσει τη συμφωνία της για την τελωνειακή ένωση ώστε να επεκταθεί και στα 10 κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ενώ έσπευσε να ανταλλάξει χειραψία με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ύστερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε, παγώνοντας την ατμόσφαιρα, ότι πήρε ημερομηνία αλλά δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Χειραψία αντάλλαξε επίσης και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ. Προσθέτει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση ότι όλοι οι στόχοι που έθεσε η ελληνική πλευρά έχουν επιτευχθεί.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Η επιστροφή από το κρύο'' γράφει ότι κενά και αμφιβολίες περιλαμβάνει η παράγραφος που αφορά την Κύπρο. Παρά τη δημόσια ικανοποίηση που εξέφρασε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, το αποτέλεσμα της Συνόδου των Βρυξελλών ήταν όχι μόνο κάτω από τις προσδοκίες, αλλά και πολύ κοντά σε έννοιες που ενδέχεται στο έμμεσο μέλλον να απασχολήσουν έντονα την πολιτική ζωή του τόπου. Αλλού γράφει ότι εχθρούς και φίλους θα πρέπει να ξαναμετρήσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μετά την έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς πυκνά ήταν τα σύννεφα που μαζεύτηκαν χθες πάνω από τη Λευκωσία, ενώ διάχυτη ήταν η εντύπωση ότι η κυπριακή πλευρά απέτυχε.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ερντογάν ο πορθητής'' γράφει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάθε δικαίωμα να επιστρέφει στην Αγκυρα θριαμβευτής. Κέρδισε τον τίτλο του Μωάμεθ του Πορθητή, που πριν από πέντε αιώνες περνούσε θριαμβευτής τις πύλες του τότε σύγχρονου κόσμου. Προσθέτει ότι ο σημερινός κόσμος άνοιξε τις πύλες του στην Τουρκία, όπως επί λέξει ανέφερε ο Ζοζέ Μπαρόζο, υποχωρώντας σε κάθε εκβιασμό του κ. Ερντογάν. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία για το Κυπριακό μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα και πριν τις 3 Οκτωβρίου. Προσθέτει ότι βρετανικό σχέδιο προβλέπει πρώτα λύση του Κυπριακού και μετά έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Την πλήρωσε ο αδύναμος κρίκος'' γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν το μεγάλο θύμα του μοιράσματος της πίτας των αιτημάτων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας και προσθέτει ότι οι συμμαχίες των μεγάλων της ΕΕ και κυρίως οι βρετανογερμανικές παρεμβάσεις στέρησαν από τη Λευκωσία τη δυνατότητα υιοθέτησης των αιτημάτων της σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα απευθύνει αύριο διάγγελμα, στο οποίο θα εξηγεί πώς κατέληξε στην απόφαση να μην ασκήσει βέτο για την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι οι βρετανικές μεθοδεύσεις και η απροκάλυπτη στήριξη στις τουρκικές θέσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος ξεσπάθωσε κατά του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα'' γράφει ότι μετά από σκληρή μάχη ενάντια στην τουρκική αδιαλλαξία και τις γερμανοβρετανικές μεθοδεύσεις, η Κύπρος πέτυχε να ικανοποιηθούν σημαντικά αιτήματά της στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως το βέτο δεν θα βοηθούσε στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού που είναι ο βασικός στόχος, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από την κατάληξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Προεδρεύων της ΕΕ Ολλανδός Πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε δήλωσε χθες ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης και με την Κύπρο θα πρέπει να γίνει από την Τουρκία πριν από την 3η Οκτωβρίου 2005 και πρόσθεσε ότι η υπογραφή δεν συνιστά νομική αναγνώριση της Κύπρου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Πράσινο φως για την Τουρκία'' γράφει ότι χθες η Τουρκία συμφώνησε σε ένα τελευταίας ώρας συμβιβασμό για τις προϋποθέσεις για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου, μετά από 24 ώρες παζαρέματος για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσθέτει ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της Συνόδου, η οποία ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση πέντε ωρών. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα γενικές "εκλογές", δίνοντας έτσι ένα τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που ταλάνιζε το ψευδοκράτος εδώ και μήνες.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αποτελέσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -------------------------------------------- Ικανοποιημένος δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από την κατάληξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η οποία αποφάσισε να δώσει στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    ''Προβάλαμε τις απαιτήσεις μας και νομίζω ότι η σημερινή απόφαση ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις δικές μας απαιτήσεις'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μετά το τέλος της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Πρόσθεσε ότι η απόφαση που έχει ληφθεί παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει τη δέσμευσή της για υπογραφή του Πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης (Συμφωνία της Αγκυρας), να κάνει χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας. Είπε ότι τέτοια δήλωση έκανε και στα πρακτικά της Συνόδου.

    Σε ερώτηση αν η σημερινή απόφαση προσεγγίζει το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''εμείς πιστεύουμε ότι το ίδιο το πρωτόκολλο από μόνο του φέρνει την ομαλοποίηση τουλάχιστον στα στάδια που καλύπτει (ελεύθερη διακίνηση προσώπων, εμπορευμάτων κλπ)''.

    ''Το πρωτόκολλο κάλυπτε αρκετές από τις απαιτήσεις τις οποίες είχαμε προτάξει'', πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το ερώτημα που τον βασάνιζε ήταν κατά πόσο, βάζοντας βέτο, προωθείτο η λύση του Κυπριακού ή ικανοποείτο απλά το λαϊκό αίσθημα.

    Σε ερώτηση εάν η κατάληξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ βοηθά για μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι άμεσα δεν υπάρχει πρόνοια διασύνδεσης, προσθέτοντας ότι θα ήταν πολύ ζημιογόνο αν τα άλλα αιτήματα της Τουρκίας συνδεθούν με το Κυπριακό. ''Η λύση του Κυπριακού είναι η επιδίωξή μου'', σημείωσε.

    Τέλος, είπε ότι ο ίδιος φεύγει με πολύ ήσυχη τη συνείδησή του ''και με τη βεβαιότητα ότι έκανα ό,τι καλύτερο για την Κύπρο, τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα του λαού της''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Δήλωση (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ) --------------------------------------------------- Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου μετά το τέλος της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες:

    ''Οπως ξέρετε ήταν μια κουραστική μέρα. Είχαμε πάρα πολλές διαβουλεύσεις και στα παρασκήνια και διμερείς και πολυμερείς. Η απόφαση ήταν να οριστεί ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία την οποία υποστηρίξαμε.

    Γενικά είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των συμπερασμάτων και την κατάληξη. Ξέρω ότι είναι εύκολο να ικανοποιήσει ένας την κοινή γνώμη και όπως γνωρίζετε, τουλάχιστον την τελευταία περίοδο, η κοινή γνώμη στην Κύπρο ήταν εναντίον της έγκρισης ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Η πολιτική μας, εδώ και πάρα πολύ χρόνο, είναι ότι εμείς θέλουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, νοουμένου ότι η Τουρκία θα ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της ΕΕ και έναντι της Κύπρου. Σε όλη αυτή την περίοδο, με εντατικές διαπραγματεύσεις και συνεννοήσεις, τόσο, επαναλαμβάνω, τις τελευταίες μέρες όσο και προηγουμένως, υποβάλαμε τις απαιτήσεις μας και νομίζω ότι η σημερινή απόφαση ικανοποιεί σε σημαντικό βαθμό αυτές τις απαιτήσεις.

    Το τελευταίο κείμενο των Συμπερασμάτων, πρώτον, ενσωματώνει τη δέσμευση της Τουρκίας να υπογράψει την επικύρωση του Πρωτοκόλλου της συμφωνίας της Άγκυρας, όπως λέγεται, μέσα στα ίδια τα Συμπεράσματα, ενώ προηγουμένως ήταν ως συνδεδεμένο κείμενο στα Συμπεράσματα. Η απόφαση αυτή προνοεί ότι δεν θα αρχίσει η Τουρκία ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εκτός εάν προηγουμένως υπογράψει κι εμείς προσθέσαμε, και εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Άγκυρας με όλα τα 25 κράτη μέλη, δηλαδή και με την Κύπρο. Η απόφαση που έχει ληφθεί παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα, εάν δεν συμμορφωθεί με αυτή την υποχρέωση η Τουρκία, μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της και να μην επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Έκρινα σωστό και αυτή τη δήλωση την επανέλαβα στην ολομέλεια και είναι καταγραμμένη στα πρακτικά. Επίσης, άλλες πρόνοιες των Συμπερασμάτων παρέχουν στην ΕΕ και σε κάθε κράτος μέλος, ευρύτερες εξουσίες για εποπτεία (monitoring) του τρόπου συμμόρφωσης της Τουρκίας προς τις υποχρεώσεις της, τόσο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις σχέσεις της με γειτονικές χώρες, που πιστεύουμε καλύπτει και την Κύπρο. Και για όλες τις υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων. Δηλαδή καθορισμό των κριτηρίων για την έναρξη συζήτησης κεφαλαίων, καθορισμό κριτηρίων αν έχουν κλείσει τα κεφάλαια και μέσα στο ίδιο το κείμενο περιλαμβάνεται πρόνοια ότι για το κλείσιμο κεφαλαίων, εκεί που απαιτείται, δεν αρκεί μόνο η νομοθετική συμμόρφωση της Τουρκίας, αλλά και η πρακτική εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Θέλω με την ευκαιρία, για μια ακόμα φορά, να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες στον κ. Καραμανλή και στον κ. Μολυβιάτη, γενικά στην Ελληνική Κυβέρνηση, και την Πρεσβεία εδώ, για τη θερμή και αταλάντευτη υποστήριξη που έδωσαν σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα δε, αυτές τις τελευταίες δυο μέρες''.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τουρκία - Συμπεράσματα - Εγκριση --------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρετίζει την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την προσαρμογή της Συνθήκης της Αγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την προσχώρηση των 10 νέων κρατών μελών.

    Υπό το φως αυτό, χαιρετίζει τη δήλωση της Τουρκίας ότι ''η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής στη Συνθήκη της Αγκυρας πριν από την ουσιαστική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αφού επιτευχθεί συμφωνία πάνω και στην οριστικοποίηση των αναγκαίων προσαρμογών, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά μέλη της Ενωσης''.

    Βρυξέλλες - ΕΕ - Συμπεράσματα (Πλήρες κείμενο) ---------------------------- Η Παράγραφος 19 των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που υιοθετήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες έχει ως εξής:

    ''Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την προσαρμογή της Συνθήκης της Αγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την προσχώρηση των 10 νέων κρατών μελών.

    Υπό το φως αυτό, χαιρέτισε τη δήλωση της Τουρκίας ότι η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής στη Συνθήκη της Αγκυρας πριν από την ουσιαστική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αφού επιτευχθεί συμφωνία και οριστικοποιηθούν οι αναγκαίες προσαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά μέλη της Ενωσης''.

    Βρυξέλλες - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Λήξη εργασιών ------------------------------ Εληξαν χθες στις Βρυξέλλες οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αμέσως μετά την έγκριση των τελικών Συμπερασμάτων και τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εισήλθαν στη αίθουσα οι ηγέτες των τεσσάρων υποψηφίων χωρών, της Κροατίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, έκανε το γύρο του τραπεζιού κάνοντας χειραψία με όλους τους ηγέτες των 25 κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Βρυξέλλες - Μπαλκενέντε - Μπαρόζο - Τουρκία - Κύπρος -------------------------------------------------- Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο θα πρέπει να γίνει από την Τουρκία πριν από την 3η Οκτωβρίου 2005, ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη χώρα αυτή, δήλωσε χθες ο Ολλανδός Πρωθυπουργός και Προεδρεύων της ΕΕ Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

    Ο Πρόεδρος της Συνόδου χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή απόφαση για την Τουρκία, η οποία κατέστη δυνατή χάρις τα βήματα που έγιναν απ΄όλες τις πλευρές, την Τουρκία, την Κύπρο αλλά και την ΕΕ. Οπως είπε, η απόφαση δεν ήταν εύκολη γιατί απαιτούσε ομοφωνία, όπως ανέφερε.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Ολλανδός Προεδρεύων ανέφερε ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν είναι νομική αναγνώριση, όπως αυτή προβλέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, το οποίο έπρεπε να γίνει.

    Ο κ. Μπαλκενέντε εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα δημιουργήσει μια δυναμική για τη βελτίωση της κατάστασης που υπάρχει σχετικά με το Κυπριακό.

    Μπαρόζο ------- Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε ημέρα χαράς για τον τουρκικό λαό τη χθεσινή, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά και δυσπιστία στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

    Αυτά μπορούν να ξεπεραστούν με τον καιρό και με προσπάθειες τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, ανέφερε, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό είχε ζητήσει από τον κ. Ερντογάν να κάνει ορισμένες χειρονομίες (σ.σ. εννοώντας προφανώς τη δέσμευση για το πρωτόκολλο).

    ''Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα χάρις στην ολλανδική προεδρία, σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη, αλλά και στην Τουρκία'', κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.

    Βρυξέλλες - Γάλλος Πρόεδρος - Τουρκία - Κύπρος -------------------------------------- Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Τουρκία δεν μπορεί να μπει σε ενταξιακή διαδικασία και από την άλλη να επιλέγει ποιο κράτος μέλος θα αναγνωρίζει και πιο όχι, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

    Σύμφωνα με το Γάλλο Πρόεδρο, μετά την απόφαση είναι στο «χέρι» της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ερντογάν - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ ----------------------------------- Η επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Αγκυρας κατά τρόπο που να καλύπτει και τα δέκα νέα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, είναι μια τεχνική διαδικασία, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σε διάσκεψη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι ''η υιοθέτηση αυτού του πρωτοκόλλου δεν συνιστά με κανένα τρόπο αναγνώριση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι και την 3η Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Αγκυρα αρχίζει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ''δεν αποτελεί μόνο μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας θα αφομοιωθούμε με τους νόμους και τους θεσμούς της ΕΕ''.

    Αποτελεί επίσης μια χρονική περίοδο κατά την οποία ''θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τη μορφή πολλών διαφορών τις οποίες είχαμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι τώρα'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η ΕΕ θα ''πιέσει'' την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι μόλις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξαγγείλει την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την επίλυση του προβλήματος, η Αγκυρα θα την υποστηρίξει.

    ''Η Τουρκία και οι Τ/Κ δεν επιθυμούν να παραμείνει άλυτο το κυπριακό πρόβλημα'', είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα έκανε ό,τι ήταν δυνατό για επίλυση του Κυπριακού κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Σε ερώτηση αν η σημερινή συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι σχέσεις Αθηνών και Αγκυρας βελτιώνονται καθημερινά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την προσπάθεια για περαιτέρω εξομάλυνσή τους.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας ''είναι αρκετά καλές, αλλά από τώρα θα γίνουν ακόμα καλύτερες''.

    Λευκός Οίκος - Τουρκία - ΕΕ - Αντίδραση ---------------------------------------- Η πλήρης ενσωμάτωση της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι θετική για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Ουάσινγκτον στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αρχίσει την 3η Οκτωβρίου 2005 ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

    ''Καλωσορίζουμε την απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου 2005. Η πλήρης ενσωμάτωση της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι θετική για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο και η ανακοίνωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων φέρνει αυτήν την προοπτική ένα βήμα πιο κοντά από κάθε άλλη φορά'', είπε ο κ. Μακλίλαν.

    Συνεχάρη επίσης ''τον Πρωθυπουργό Ερντογάν και την κυβέρνησή του, καθώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον οραματισμό και την ηγετική ικανότητα που επέδειξαν''.

    Ο κ. Μακλίλαν αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα και είπε ότι ''τα 150 χρόνια εμπειρίας της Τουρκίας με τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις ανοικοδόμησης κοσμικής δημοκρατίας σε μια κατά κύριο λόγο μουσουλμανική κοινωνία, αποτελεί παράδειγμα για όλους όσοι αγωνίζονται για ελευθερία, ευημερία και δικαιοσύνη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά και πέραν αυτής''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανάληψης από μέρους των ΗΠΑ οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Μακλίλαν είπε ότι οι ΗΠΑ ''στηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη διαμόρφωση μιας διευθέτησης στο Κυπριακό''.

    ''Συμπλέουμε με την εκτίμησή του ότι το σχέδιο επίλυσης που υπέβαλε τον περασμένο Μάρτιο και το οποίο ενεκρίθη από του Τ/Κ, παραμένει στο τραπέζι, απαράλλακτο. Αυτή είναι η άποψή μας'', είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αφιξη από Βρυξέλλες - Δηλώσεις ------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ''τώρα δεν είναι η ώρα των μεμψιμοιριών και ούτε η 17η Δεκεμβρίου μπορεί να θεωρείται το τέλος'', προσθέτοντας ότι ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και κανένας άλλος θεωρούν ότι το περιεχόμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών που αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο είναι ''το ιδανικό''.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι μετά τη 17η Δεκεμβρίου ''εξαρτάται από μας να αξιοποιήσουμε αυτό που λέγεται ευρωπαϊκή προοπτική και από μας εξαρτάται εάν θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων''.

    ''Ας θεωρηθεί η 17η Δεκεμβρίου και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας σαν μια αρχή, έτσι ώστε, εκμεταλλευόμενοι τον χρόνο μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, να είμαστε εμείς που θα έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, θέτοντας εμείς την ατζέντα της συζήτησης που θα περιστρέφεται κατά κύριο λόγο στην οριστική λύση του κυπριακού προβλήματος και οπωσδήποτε στον τερματισμό μιας διαιωνιζόμενης απαράδεκτης κατάστασης'', είπε.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αφιξη από Βρυξέλλες - Δηλώσεις ------------------------------------------ Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε την άποψη ότι ''το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ανταποκρίθηκε κατά τρόπο πλήρως ικανοποιητικό στα δίκαια, λογικά και ολιγαρκή αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ευθεία αναγνώρισή της και για ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε ότι ''η 17η Δεκεμβρίου υπήρξε ένα κρίσιμο ορόσημο'', αλλά σημείωσε ότι η ημερομηνία αυτή ''ήταν ένας σταθμός και τέτοιοι σταθμοί θα υπάρξουν πάρα πολλοί γιατί η Τουρκία θα δίνει συνεχώς εξετάσεις και θα υφίσταται δοκιμασίες, και σε αυτές τις δοκιμασίες πρέπει να είμαστε παρόντες και διεκδικητικοί''.

    Πρόσθεσε πως ''είναι καθήκον μας να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκεκριμένη αναφορά στα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών και να υπάρξει μια συστράτευση δυνάμεων και χάραξη στρατηγικής από κυβέρνηση και Εθνικό Συμβούλιο''.

    ''Στόχος'', σημείωσε, ''είναι να αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι διαδικαστικές και ουσιαστικές δυνατότητες μέσα από τη διαπραγμάτευση στα κεφάλαια και μέσα από τις διαδικασίες των προσεχών Ευρωπαϊκών Συμβουλίων''.

    Πρόεδρος ΕΔΗ - Αφιξη από Βρυξέλλες - Δηλώσεις ------------------------------------------ Την πεποίθηση ότι σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή για την Κύπρο εξέφρασε χθες βράδυ ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, προσθέτοντας ότι σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν προέβαλε βέτο στην απόδοση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ''ιστορική'' και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το νέο κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ ανέφερε ότι, ύστερα από την αποδοχή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αρχίσει η Τουρκία ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να μπει στον δρόμο της μετατροπής της ''σε μιαν πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορέσει επιτέλους να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και λύση του Κυπριακού''.

    ''Πιστεύω ότι σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή για την Κύπρο'', ανέφερε ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''σωστά δεν διανοήθηκε ότι θα έπρεπε να βάλει βέτο, δέχθηκε ένα συμβιβασμό ο οποίος ανοίγει τον δρόμο, φτάνει εμείς να αξιοποιήσουμε το νέο κλίμα που δημιουργείται τώρα μετά από την ιστορική απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών''.

    ΣΥΝ - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Αντιδράσεις ------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι οι βασικές επιδιώξεις για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων και την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων δεν επιτυγχάνονται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, εκφράζει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ.

    Στην ανακοίνωση του ΣΥΝ αναφέρεται ότι από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ''φαίνεται ότι βασικές επιδιώξεις, όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες, δεν επιτεύχθηκαν''.

    Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, ''η αναφορά στην έμμεση αναγνώριση μέσω της υπογραφής τελωνειακής συμφωνίας, που μετατέθηκε στο μέλλον, είναι ανεπαρκής, ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν εξασφαλίζεται σαφής δέσμευση της Τουρκίας και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για επίλυσή τους στην πορεία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ''.

    ''Αναφορικά με τη γενικότερη αντιμετώπιση του θέματος, οι ηγέτες της ΕΕ, δίνοντας ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, έθεσαν όρους και προϋποθέσεις που τις καθιστούν αβέβαιες όσον αφορά την τελική τους έκβαση'', προσθέτει ο ΣΥΝ.

    Καταλήγοντας, αναφέρει ότι ''το μεγάλο πρόβλημα στη συνεχιζόμενη διεύρυνση της ΕΕ είναι ότι η χρηματοδότησή της από τα πενιχρά κοινοτικά κονδύλια, καθώς και η μη διασφάλιση βασικών οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη σημερινή ΕΕ και στα υπό ένταξη μέλη της, θα ενισχύσουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες στην Ευρώπη''.

    Κατεχόμενα - Πρόωρες ''εκλογές'' -------------------------- Πρόωρες λεγόμενες εκλογές θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα στις 20 Φεβρουαρίου του 2005 ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα μετά από συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με την ''πρόεδρο'' της λεγόμενης βουλής Φατμά Εκένογλου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι ''πρέπει να αντιδράσουμε έχοντας επίγνωση ότι η Τουρκία δεν θα μας θυσιάσει''.

    ''Πρέπει να πούμε στον κόσμο, εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατή ευκαιρία, ότι είναι η ε/κ πλευρά που δεν επιθυμεί το συμβιβασμό και την ειρήνη στην Κύπρο. Δεν είναι δίκαιο να μπαίνει το Κυπριακό μπροστά από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ'', είπε ο Ραούφ Ντενκτάς και αναρωτήθηκε ''για το πώς θα μπορέσουν οι εκπρόσωποι της ΕΕ στην Κύπρο να αντικρίσουν τους Τ/Κ''.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δυο κοινότητες και πως δεν είναι λογικό να προσπαθείς να τις μετατρέψεις σε μια.

    Είπε ότι ένας συνεταιρισμός μπορεί να επιτευχθεί στο νησί ''στη βάση της ισότητας και της κυριαρχίας των δυο πλευρών ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν δυο ξεχωριστά κράτη''.

    ''Θα υπάρξουν στο μέλλον και άλλες προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ'', είπε ο Τ/Κ ηγέτης.

    Καρολίνα Πελενδρίτου - Ριζοκάρπασο - Επίσκεψη ----------------------------------- Με δάφνινο στεφάνι υποδέχθηκαν τη χρυσή παραολυμπιονίκη Καρολίνα Πελενδρίτου οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Ριζοκαρπάσου, κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στο σχολείο.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η χρυσή παραολυμπιονίκης είπε πως σε χαιρετισμό της στη σεμνή τελετή υποδοχής που διοργάνωσαν τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, διαδοχικά ανέφερε ότι τα παιδιά αυτά είναι ήρωες διότι ''έμειναν (στο κατεχόμενο χωριό) για να κρατήσουν τον Ελληνισμό σε μιαν περίοδο δύσκολη για την πατρίδα μας''.

    Είπε επίσης πως η επίσκεψή της στο Ριζοκάρπασο ήταν μία μοναδική εμπειρία και, απευθυνόμενη προς τα παιδιά, είπε: ''Για μας είστε ήρωες διότι καταφέρνετε να κρατάτε τον Ελληνισμό, έστω αν είστε λίγοι. Κάνετε μια δική σας επανάσταση''.

    ''Σας αξίζουν πολλά μπράβο, πολλά συγχαρητήρια. Πρέπει να έχουμε πίστη στη ζωή, δύναμη και υπομονή για να πετύχουμε τους στόχους μας'', ανέφερε στα παιδιά των κατεχόμενων σχολείων του Ριζοκαρπάσου.

    Μετά την υποδοχή, τα παιδιά και των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να δουν τη βιντεοκασέτα του αγώνα και την απονομή του μεταλλίου.

    Η χρυσή παραολυμπιονίκης προσέφερε στους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου δώρα ενόψει των Χριστουγέννων.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες -------------------------------- Ο αγώνας Ανόρθωσης - Νέας Σαλαμίνας ξεχωρίζει των πέντε ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων που θα διεξαχθούν σήμερα στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας Ανδρών.

    Ο αγώνας θα αρχίσει στις 17:00 στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος''.

    Οι υπόλοιποι τέσσερεις σημερινοί αγώνες που θα αρχίσουν στις 14:30 είναι:

    ΑΠΟΕΛ - Απόλλων (ΓΣΠ), ΑΕΛ - Ομόνοια (Τσίρειο), Εθνικός Αχνας - Αλκή (Δασάκι) και Α.Ε. Πάφος - Ολυμπιακός (Παφιακό).

    Εξάλλου, αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες ΑΕΚ - Ενωση Νέων Παραλιμνίου (ΓΣΖ Λάρνακας) και Διγενής Μόρφου - Αρης (Μακάρειο στάδιο).

    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αγώνες ------------------------------------- Με δύο αγώνες ανοίγει σήμερα η αυλαία της 9ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α' Κατηγορίας.

    Στις 18:00 ο ΑΠΟΕΛ συγκρούεται στο ''Ελευθερία'' με τον Απόλλωνα και στις 19:00 η ΑΕΛ αντιμετωπίζει στην αίθουσα ''Ανόρθωση'' τον Διγενή.

    [06] (Κ) ΗΠΑ - Πάουελ - Μπάουτσερ - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παραχωρήσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, ενώ παράλληλα ο Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί με άλλους για επίλυση του Κυπριακού.

    [07] (Κ) Μολυβιάτης - Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1)

    Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εξέφρασε σήμερα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Απόφαση

    Η 17η Δεκεμβρίου θα αποδειχθεί ότι είναι ημερομηνία ''ιστορικής σημασίας'' τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, προσθέτοντας ότι ''η προσφορά ευρωπαϊκής προοπτικής στην Τουρκία από μέρους της ΕΕ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ίδιο το μέλλον της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει ουσιαστικά στην προώθηση λύσης του Κυπριακού''.

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σύνοδος Κορυφής - Πολιτικό Γραφείο

    Ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου ''είναι κατώτερο των προσδοκιών που κάποιοι εσφαλμένα καλλιέργησαν'' και αποτελεί ''αποτέλεσμα που δεν μπορεί να αφήνει κανένα ικανοποιημένο, αφού ούτε οι ελάχιστοι και αυτονόητοι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί''.

    [10] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Το ΑΚΕΛ στηρίζει την απόφαση που πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ''μπορεί να μην πετύχαμε το θέσφατο αλλά εξαρτάται και τι ανέμενε κανένας''.

    [11] (Κ) Μολυβιάτης - Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (2)

    Ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, όπου αποφασίστηκε η έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο κ. Μολυβιάτης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επεσήμανε ότι το σημαντικότερο από όλα είναι το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι λόγω της στενότατης συνεργασίας που υπήρξε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και μετά από μια πολύπλοκη διαπραγματευτική διαδικασία ''η Τουρκία δεσμεύτηκε ότι θα υπογράψει το πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης πριν αρχίσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου''.

    ''Αυτή είναι μια σαφής και κατηγορηματική δέσμευση της Τουρκίας, την επανέλαβαν δημόσια και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ολλανδός Πρωθυπουργός, και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Γαλλίας και πολλοί άλλοι ηγέτες. Εάν δεν υπογραφεί το πρωτόκολλο δεν αρχίζουν διαπραγματεύσεις'', είπε.

    Ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε ότι ''αυτή είναι μια πολύ σημαντική παραδοχή της Τουρκίας, είναι μια αναγκαία ανατροπή της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Τουρκία τα τελευταία 30 χρόνια''.

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Σύνοδος Κορυφής - Πολιτικό Γραφείο

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ θεωρεί ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ανταποκρίθηκε με τρόπο ικανοποιητικό στα δίκαια αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούσαν την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Κυπριακής Δημοκρατίας με ό,τι αυτό σημαίνει, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 18 December 2004 - 18:49:13 UTC