Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Μπαλκενέντε - Ερντογάν - Συνάντηση
  • [02] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Ανθρώπινα δικαιώματα - Κύπρος - Τουρκία
  • [06] (Κ) Γαλλία - Μπαϊρού - Τουρκία - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Συμπεράσματα
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας - Βέτο
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας - Αρχηγός ΓΕΣ Ελλάδας
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Υφυπουργός Πολιτισμού Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [12] (Κ) ΕΕ - Μπαρόζο - Ερντογάν - Κύπρος - Αναγνώριση
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) ΕΕ - Ευρωβαρόμετρο - Τουρκοκύπριοι
  • [15] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Οικονομικά κράτους
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρη πτώση
  • [17] (Κ) Προεδρικό - Επιτροπή Children's Fund - Εκδήλωση
  • [18] (Κ) Προεδρικός Επίτροπος - Τουρκία - Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [19] (Κ) Ερντογάν - Μπαρόζο - Κύπρος
  • [20] (K) Καζαμίας - Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
  • [21] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αθήνα - Συνάντηση με Καραμανλή
  • [22] (Κ) ΝΕΟ - Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα - Εκλογές
  • [23] (Κ) Βέλγιο - Φερχόφστατ - Ερντογάν - Συνάντηση
  • [24] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Κύπρος
  • [25] (Κ) Ευρωπαίοι Πράσινοι - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

  • [01] (Κ) ΕΕ - Μπαλκενέντε - Ερντογάν - Συνάντηση

    Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας και Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε υποσχέθηκε στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (16-17 Δεκεμβρίου), η Τουρκία θα κριθεί κατά τρόπο «δίκαιο». Απέφυγε, όμως, να προδικάσει την ουσία της απόφασης (αν θα ξεκινήσουν ή όχι ενταξιακές διαπραγματεύσεις), θεωρώντας προφανώς ότι δεν είναι θέμα προεδρίας, αλλά των 25 κρατών μελών.

    Ο Ολλανδός Προεδρεύων και ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχαν χθες αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες δείπνο εργασίας, μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν και να περιορίσουν τις εκκρεμότητας πριν από τη λήψη των αποφάσεων.

    [02] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων από την 1η Μαρτίου 2005, οι διεργασίες ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των συμπερασμάτων στα οποία αυτό θα καταλήξει σε σχέση με την Τουρκία, το ενδεχόμενο μιας νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό και η συνάντηση Καραμανλή - Πούτιν στη Μόσχα είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    H ''Aλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Πυροτέχνημα με τις τιμές των φαρμάκων'' γράφει πως ως "πυροτέχνημα εσωτερικής κατανάλωσης" αντιμετωπίζεται η χθεσινή ''βαρύγδουπη εξαγγελία της κυβέρνησης'' για τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, που εμφανίστηκε ως ο "χριστουγεννιάτικος μποναμάς" της απελθούσας Υπουργού Υγείας Ντίνας Ακκελίδου ''μέσα στο πλαίσιο ενός ακόμα επικοινωνιακού παιχνιδιού''. Αλλού γράφει πως στις τρεις πρώτες χώρες της ΕΕ στα θανατηφόρα δυστυχήματα κατατάσσεται η Κύπρος, που παρά την εκστρατεία της κυβέρνησης και τα ψηλά αποτρεπτικά πρόστιμα δεν λεν να περιοριστούν.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μαστίγωμα από γαλλικό περιοδικό'' πως ο διευθυντής του περιοδικού L' Express Ντενί Ζανμπάρ σε άρθρο του παραθέτει ωμές πραγματικότητες για Ευρωπαίους και Τούρκους, σημειώνοντας πως ενώ η Ευρώπη θεωρεί την ειρήνη θεμελιώδη αξία, η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά την Κύπρο και βρίσκεται σε κατάσταση λανθάνουσας σύγκρουσης με όλους σχεδόν τους γείτονές της. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως τη θέση της Ρωσίας για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου Ανάν, επιβεβαίωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    ''Ο Πολίτης'' με τίτλο ''Τάσσος: Και από χρόνου με υγεία!'' αναφέρει στο κύριο θέμα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε χθες προσωπικά τη νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα, η εφαρμογή της οποίας μεταφράζεται σε μείωση των τιμών κατά 25% κατά μέσο όρο, αλλά και μέχρι 80% κατά περίπτωση. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως νέο σχέδιο λύσης και διαφορετικό μεσολαβητή προτίθεται να παρουσιάσει ο διεθνής παράγοντας, στο πλαίσιο μιας σύντομης προσπάθειας διευθέτησης του Κυπριακού την ερχόμενη άνοιξη.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Μέγα δείπνο'' γράφει ότι τη νύκτα της Πέμπτης, στο δείπνο των 25 ηγετών της ΕΕ, θα ληφθούν οι μεγάλες αποφάσεις της Κύπρου για την Τουρκία . Ο Ολλανδός Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ δήλωσε πως η ολλανδική προεδρία θα παρουσιάσει τη συμβιβαστική φόρμουλά της για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Αλλού αναφέρει πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός θέτει τρεις τουλάχιστον όρους ενόψει της Συνόδου της ΕΕ: δεν δέχεται δεσμεύσεις στο Κυπριακό, δεν δέχεται την ειδική σχέση αντί της πλήρους ένταξης και δεν δέχεται αποκλίσεις από το κεκτημένο, ειδικότερα ως προς τη διακίνηση προσώπων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νέα φόρμουλα τριών σημείων'' πως μάχη για τη φόρμουλα την οποία εκτιμάται ότι θα φέρει στο τραπέζι των ηγετών των ''25'' η Ολλανδική Προεδρία για τις κυπρο-τουρκικές σχέσεις δίνει η Λευκωσία, η οποία ήδη πρόβαλε ένα τρίπτυχο θέσεων ζητώντας στήριξη από ευρωπαϊκά κράτη. Αλλού σημειώνει πως διάλογο ξεκινά τη Δευτέρα η ΠΑΣΥΔΥ με τη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού μετά την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων των κρατικών υπαλλήλων.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''£7 εκ. στις τσέπες ασθενών'' αναφέρει πως "χριστουγεννιάτικος μποναμάς" από την κυβέρνηση προς το λαό αποτελεί η εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης φαρμάκων, το οποίο προνοεί μείωση στη τιμή 920 συνολικά φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά μέσο όρο σε ποσοστό 25%. Αλλού αναφέρει πως ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε πως συνεχίζεται με επιτυχία η εντατική διπλωματική προσπάθεια της Ελλάδας, ώστε ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας να οδηγήσει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων'' πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τη μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά μέσο όρο κατά 25% από την 1η Μαρτίου 2005. Ωστόσο ο σύνδεσμος φαρμακευτικών εταιρειών εκφράζει αμφιβολία για τη βιωσιμότητα του σχεδίου. Αλλού γράφει πως η έρευνα για τη χαμένη Ατλαντίδα στα ύδατα της Κύπρου δεν αναμένεται να συνεχιστεί πριν το καλοκαίρι του 2005, σύμφωνα με τον Αμερικανό ερευνητή Ρόμπερτ Σάρμαστ.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' υπό τον τίτλο ''Δημοσκόπηση. Εξω πάμε καλά, μέσα... στραβά κι ανάποδα'' γράφει ότι στο 48% έχει πέσει η αποδοχή της οποίας τυγχάνει η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, σύμφωνα με την αξιολόγηση για την εσωτερική διακυβέρνηση, που προέκυψε από δημοσκόπηση της εταιρείας Insights Market Research για λογαριασμό της εφημερίδας. Γράφει, επίσης, ότι μάλλον η Κυπριακή Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στις 16 και 17 Δεκεμβρίου δεν θα θέσει βέτο στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό ------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες πως δεν υπάρχει καμμία κινητικότητα στο Κυπριακό.

    Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ζήτησε κονδύλι για να επαναλειτουργήσει το γραφείο του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως αυτό που ζήτησε ο κ. Ανάν ''είναι το συνηθισμένο που ζητά κάθε χρόνο''.

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι το γεγονός αυτό συνδέεται με τα σενάρια αμερικανικών προελεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι αυτό ''είναι το συνηθισμένο που κάνει κάθε χρόνο''.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ συνυπολογιζομένου και του σχεδίου Ανάν, καθώς και τη δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε γιατί να σχολιάσει, αφού οι τοποθετήσεις αυτές γίνονται συνεχώς. ''Γιατί να σχολιάσω; Είναι οι θέσεις που συνεχώς λέγονται'', είπε.

    Καραμανλής - Πούτιν - Κυπριακό -------------------------------- Τη θέση της Ρωσίας για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου του Ανάν, επιβεβαίωσε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    ''Επιβεβαιώσαμε τη θέση μας για οριστική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν'', είπε ο κ. Πούτιν και πρόσθεσε ότι ''πρώτα απ' όλα πρέπει να ληφθεί υπόψη η γνώμη των ίδιων των κοινοτήτων''.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε πως ''η λύση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο πρέπει να είναι λειτουργική, ώστε να είναι βιώσιμη, να είναι συμφωνημένη και να βασίζεται στο σχέδιο Ανάν'' και ''να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ''.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη σταθερή στάση που κρατά η Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια στο Κυπριακό.

    ''Η στάση αυτή δείχνει συνέπεια και σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου και είναι στοιχεία τα οποία αποτελούν τους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής'', είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι ''σε αυτό το πνεύμα θα συνεργαστούμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ελλάδα θα καταλάβει θέση μη μόνιμου μέλους από 1ην Ιανουαρίου 2005''.

    ΕΕ - Μπαλκενέντε - Ερντογάν - Συνάντηση ------------------------------------------ Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας και Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε υποσχέθηκε στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (16-17 Δεκεμβρίου), η Τουρκία θα κριθεί κατά τρόπο «δίκαιο». Απέφυγε, όμως, να προδικάσει την ουσία της απόφασης (αν θα ξεκινήσουν ή όχι ενταξιακές διαπραγματεύσεις), θεωρώντας προφανώς ότι δεν είναι θέμα προεδρίας, αλλά των 25 κρατών μελών.

    Ο Ολλανδός Προεδρεύων και ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχαν χθες αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες δείπνο εργασίας, μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν και να περιορίσουν τις εκκρεμότητας πριν από τη λήψη των αποφάσεων.

    Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Αναφέρθηκε σε προηγούμενες αποφάσεις Συνόδων Κορυφής για χωρίς καθυστέρηση έναρξη διαπραγματεύσεων μόλις εκπληρωθούν τα κριτήρια. Ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

    Ο κ. Μπαλκενέντε υπογράμμισε από την πλευρά του ότι ''επιθυμία μας είναι στη Σύνοδο Κορυφής να καταλήξουμε σε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία, σχετικά με το αν πρέπει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις''. Οπως είπε, το 1999 και το 2002 η Τουρκία χαρακτηρίσθηκε υποψήφια χώρα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα και συνεπώς το «παιγνίδι πρέπει να παιχτεί» με δίκαιο τρόπο, είπε. Πρόσθεσε, όμως, αυτό το «fair-play» (δίκαιο παιγνίδι) πρέπει να είναι αμφίδρομο.

    Ο Προεδρεύων της ΕΕ χαιρέτισε την «εντυπωσιακή πρόοδο» της Αγκυρας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αλλά όπως είπε, ορισμένοι Ευρωπαίοι έχουν ακόμη επιφυλάξεις και ανησυχίες σχετικά με την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων ειδικότερα στους τομείς της μηδενικής ανοχής σε βασανιστήρια, της θρησκευτικής ελευθερίας, καθώς και για τις επιπτώσεις που θα προκαλούσε στην αγορά εργασίας της ΕΕ μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας.

    Ο κ. Μπαλκενέντε αν και ερωτήθηκε απέφυγε να τοποθετηθεί στο ενδεχόμενο αναζήτησης μιας εναλλακτικής λύσης, όπως η «ειδική εταιρική σχέση», σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Υπενθύμισε, όμως, την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία οι διπραγματεύσεις με την Τουρκία θα είναι μια ανοικτή διαδικασία, της οποίας κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την κατάληξη.

    ''Οταν ξεκινάμε μια διαπραγμάτευση είναι σαφές ότι μιλάμε για ένταξη'', ανέφερε ο κ. Μπαλκενέντε, προσθέτοντας πως ''είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή που μιλάμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί μετά από πολλά χρόνια, όταν δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής''.

    ΕΕ - Ιακώβου - Στρο - Συμπεράσματα -------------------------------------- Ιδιαίτερη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας και 10 λεπτών είχε χθες αργά το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Βρετανού Μόνιμου Αντιπρόσωπου, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και έγινε σε επαγγελματικούς τόνους''.

    Το θέμα που κυριάρχησε ήταν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής (16-17 Δεκεμβρίου) αναφορικά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα.

    Ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε τον κ. Στρο για την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη προχθεσινή συζήτηση στην ΚΟΡΕΠΕΡ, καθώς και για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό και Προεδρεύοντα της ΕΕ Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε την Τρίτη στη Λευκωσία.

    Επίσης, παρουσίασε στη συνέχεια τις επιδιώξεις της κυπριακής κυβέρνησης, ώστε με τις απαραίτητες τροποποιήσεις του σημερινού κειμένου να γίνουν αποδεκτά και από τη Λευκωσία τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Ο Βρετανός Υπουργός άκουσε προσεκτικά τις θέσεις που του ανέπτυξε ο κ. Ιακώβου και ανέλαβε να τις μελετήσει και στη συνέχεια να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό της χώρας του Τόνι Μπλέρ.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξαναμιλήσουν τη Δευτέρα, στο περιθώριο της συνεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Ολλανδού Υπουργού Εξωτερικών Μπεν Μποτ, ο οποίος εμφανίσθηκε αισιόδοξος για εξεύρεση μιας φόρμουλας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στο θέμα της αναγνώρισης, ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει φόρμουλα ούτε το περιεχόμενό της και πως η κυβέρνηση περιμένει να την δει.

    Ο Ολλανδός Μόνιμος Αντιπρόσωπος Τομ Ντεμπράιν δήλωσε στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τις εργασίες της υπουργικής συνόδου της Δευτέρας, ότι η ολλανδική προεδρία θα παρουσιάσει τη συμβιβαστική φόρμουλα την Πέμπτη το βράδυ στο δείπνο των 25 ηγετών.

    Ο κ. Ιακώβου θα μεταβεί σήμερα στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος για το θέμα της Τουρκίας δήλωσε χθες στο Παρίσι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να ξεκινήσουν στα τέλη του 2005 ή στις αρχές του 2006.

    Είναι σαφές ότι και στη συνάντηση αυτή του κ. Ιακώβου με τον Γάλλο ομόλογό του θα κυριαρχήσει το θέμα των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

    Δήλωση εκπροσώπου ελληνικού ΥΠΕΞ - Τουρκία - ΕΕ -------------------------------------------------- Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε πως συνεχίζεται με επιτυχία η εντατική διπλωματική προσπάθεια της Ελλάδας, ώστε ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας να οδηγήσει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας.

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο κρατών μελών για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος προέβη προχθές στις Βρυξέλλες στην εξής δήλωση: «Εως την 17η Δεκεμβρίου θα συνεχίσουμε με συνέπεια την υπέυθυνη πολιτική μας να μην σχολιάζουμε κείμενο. Είναι πάντως προφανές από το νέο κείμενο (σ.σ. προχθεσινή συνεδρίαση στην ΚΟΡΕΠΕΡ) ότι σε πολλά σημεία, η εντατική μας διπλωματική προσπάθεια συνεχίζεται με επιτυχία, ώστε τελικά ο ευρωπαϊκός δρόμος να οδηγήσει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και ευημερία όλης της περιοχής μας».

    Εκπρόσωπος - Μποτ - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση ----------------------------------------------------- Θα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο να εξευρεθεί μια φόρμουλα που να επιλύσει το πρόβλημα σε σχέση με την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ολλανδού Υπουργού Εξωτερικών και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ Μπέρναντ Μποτ, ο οποίος εξέφρασε βεβαιότητα ότι η ολλανδική προεδρία της ΕΕ ''θα βρει μια φόρμουλα που θα ικανοποιεί τους πάντες'', ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η ΕΕ λειτουργεί πάντοτε στη βάση της αναζήτησης της βέλτιστης δυνατής συναίνεσης και των βέλτιστων δυνατών συμβιβασμών.

    ''Εκείνο το οποίο αναμένεται είναι η ανταπόκριση και στις δικές μας προσδοκίες όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας'', είπε.

    Σε παρατήρηση ότι για να προβεί σε τέτοια δήλωση ο κ. Μποτ σημαίνει ότι υπάρχει κάτι που δημιουργεί αυτή τη βεβαιότητα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''η ολλανδική προεδρία γνωρίζει πολύ περισσότερα από ό,τι γνωρίζουμε εμείς, διότι είναι σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη και με την Τουρκία, και φυσικά αξιολογεί τα δεδομένα ανάλογα με τις εξελίξεις''.

    ''Είμαι βέβαιος ότι ασφαλώς κάποια ένδειξη ελπίδας συμφωνίας έχει ο κ. Μποτ για να κάνει αυτή τη δήλωση'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στη προχθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (COREPER) αποφασίστηκε να παραπεμφθεί το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στους ίδιους τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ και ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στις Βρυξέλλες Νίκος Αιμιλίου μίλησε ανοικτά για τη δυνατότητα της Κύπρου να ασκήσει βέτο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως το προσχέδιο συμπερασμάτων δεν παραπέμπεται στο Συμβούλιο μόνο για το θέμα της Κύπρου.

    Σε σχέση με τις επισημάνσεις του Κύπριου Μονίμου Αντιπροσώπου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''ο κ. Αιμιλίου δεν έχει πει τίποτε περισσότερο από ό,τι έχει λεχθεί μέχρι σήμερα εκ μέρους της κυβέρνησης''.

    ''Δεν επιθυμούμε να ασκήσουμε το δικαίωμα αρνησικυρίας, δεν επιθυμούμε να εμποδίσουμε την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Απεναντίας, μια ευρωπαϊκή Τουρκία είναι προς το συμφέρον όλων, και της ΕΕ και της Κύπρου και της Ελλάδας και της Τουρκίας'', είπε ο Εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: ''Επιδιώκουμε όμως την ικανοποίηση κάποιων όρων, έτσι ώστε η Τουρκία να βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και εμείς''.

    Ερωτηθείς αν θα ικανοποιούσε την κυπριακή κυβέρνηση αν η Τουρκία μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου επεκτείνει την τελωνειακή της ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο αυτή τη στιγμή, ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξουν ακόμη πολλές αλλαγές στο προσχέδιο των συμπερασμάτων μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου και συνέστησε υπομονή.

    Επανέλαβε πως η δεύτερη εκδοχή του προσχεδίου δεν ικανοποιεί τη Λευκωσία ''γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση εκ μέρους της Τουρκίας, γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου και επέκταση της Συνθήκης της Αγκυρας''.

    ''Ολα αυτά'', κατέληξε, ''είναι τα θέματα τα οποία προβάλλονται και τα οποία ασφαλώς συζητούνται στις Βρυξέλλες και από την ολλανδική προεδρία με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ''.

    Λονδίνο - Εκδήλωση για την Κύπρο ----------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέθεσε τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης έναντι του θέματος αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, σε μήνυμά του σε εκδήλωση για την Κύπρο που έγινε προχθές το βράδυ σε αίθουσα της Βρετανικής Βουλής.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επρόκειτο να είναι ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Κυπριακό Ομιλο του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου σε συνεργασία με την Επιτροπή Κυπρίων Προσφύγων, αλλά αδυνατούσε να παρευρεθεί και απέστειλε το κείμενο της ομιλίας του, που ανεγνώσθη από τον Υπατο Αρμοστή Πέτρο Ευτυχίου, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Κυπριακού Ομίλου Τομ Κοξ και άλλους βουλευτές για το σημαντικό έργο που επιτελούν υπέρ της Κύπρου.

    Στην εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, μίλησε μεταξύ άλλων ο κ. Κοξ, ο οποίος κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση όχι μόνο να υποστηρίξει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα της αναγνώρισης αλλά και να αξιοποιήσει τις ειδικές της σχέσεις με την Ουάσινγκτον προς τον σκοπό αυτό.

    Ο κ. Ευτυχίου μίλησε χθες το μεσημέρι στη διάρκεια γεύματος εργασίας σε Βρετανούς δημοσιογράφους μέλη του Συνδέσμου Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις για διάφορες πτυχές του Κυπριακού, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν τις συνομιλίες για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

    ΕΕ - ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΝΑΤΟ - Υπουργική διάσκεψη -------------------------------------------------- Σειρά διμερών συναντήσεων με Ευρωπαίους ομολόγους τους, αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε προχθές το βράδυ και χθες, στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης στο ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς και το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα, κυριάρχησαν στις συναντήσεις αυτές.

    Ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε προχθές το βράδυ με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (16-17 Δεκεμβρίου).

    Σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συναντήθηκε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και στη συνέχεια διαδοχικά με τους ομολόγους του της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ, της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και της Ισπανίας Μινγκελ-Ανχελ Μορατίνος.

    Ο κ. Μολυβιάτης σε σύντομη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν όλα τα θέματα.

    Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Βουλευτής ΕΔΗ -------------------------------------------------- Ο κρατικός προϋπολογισμός ''δυστυχώς δεν επιδιώκει να δώσει ριζοσπαστικές λύσεις στα διάφορα προβλήματα της οικονομίας και να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής, αλλά περιορίζεται στο να προωθήσει ένα πνεύμα περισυλλογής, προσβλέποντας σε καλύτερες ημέρες αργότερα'', δήλωσε χθες η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών Ανδρούλα Βασιλείου, σε ομιλία της κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2005.

    ''Κατά γενική ομολογία περνούμε δύσκολες ημέρες, τα προβλήματα του προϋπολογισμού με τα μεγάλα ελλείμματα, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ξένων επενδύσεων, το νέο ανταγωνιστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και την ύφεση στην αγορά, αυξάνουν τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες μας'', σημείωσε.

    Η Κύπρος σήμερα, είπε, έχει το ψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα από όλες τις χώρες της Μεσογείου, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας και πληθωρισμού, τους λιγότερους αναλφάβητους και όμως, με όποιον και να μιλήσει κανείς, έχει το αίσθημα ότι ''φτάσαμε στο τέλος του δρόμου''.

    Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Πρόεδρος ΑΔΗΚ --------------------------------------------------- Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα, έχοντας μελετήσει με την αρμόζουσα σοβαρότητα τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2005, θα τον υπερψηφίσει αφού διαπιστώνει ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής εποχής που σηματοδοτείται από τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της Κύπρου ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Ο Προϋπολογισμός του 2005 είναι ισοζυγισμένος, συμβάλλει στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι ρεαλιστικός και ελπίζω ότι θα εφαρμοστεί με συνέπεια και επιτυχία'', είπε ο κ. Μιχαηλίδης στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Πριν αρχίσει την ομιλία του, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε ευαρέσκεια και συνεχάρη ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση για την απόφαση να απονείμει τον πρέποντα έπαινο, ηθικό και υλικό, στους αγωνιστές της αντίστασης και της δημοκρατίας.

    Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - ΓΓ Οικολόγων ------------------------------------------------- Επί του παρόντος το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδόπουλου, παρά τις απογοητευτικές της επιδόσεις, δήλωσε χθες ο βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2005.

    Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ελπίδα ότι ''η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αντιμετωπίσουν γόνιμα και παραγωγικά τη 'χειρονομία καλής θέλησης' που αποτελεί η θετική τοποθέτηση του Κινήματος Οικολόγων στη ψηφοφορία για τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς του 2005''.

    ''Ελπίζουμε αυτή η χειρονομία, που εκφράζει το στάδιο ωριμότητας και ευθύνης που χαρακτηρίζει σήμερα το Κίνημα Οικολόγων, να βρει ουσιαστική ανταπόκριση από την κυβερνητική πλευρά και να μην χαθεί η τελευταία ίσως ευκαιρία συνεννόησης και συνεργασίας'', είπε.

    Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Βουλευτής ΕΥΡΩΔΗ ----------------------------------------------------- Προϊόν ''έκτακτης ανάγκης και πανικού'' χαρακτήρισε ο βουλευτής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2005, στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ωστόσο δήλωσε πως το κόμμα θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό με εξαίρεση κάποιες δαπάνες υπουργείων, όπως για παράδειγμα δαπάνες για την παιδεία, για τις οποίες θα τηρήσει αποχή.

    Ανέφερε πως ο φετινός Προϋπολογισμός ''γυρεύει να μπαλώσει το 'πάπλωμα' κλείνοντας όπως-όπως κάποιες τρύπες'', ενώ για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας είπε ότι ευθύνονται τόσο η παρούσα όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να χαράξει ένα στρατηγικό σχέδιο νέας ανάπτυξης και επεσήμανε την ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που, όπως είπε, η κυπριακή οικονομία χρειάζεται επειγόντως.

    Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του τόπου, είπε πως η υφιστάμενη κυβέρνηση συνεργασίας διαφόρων κομμάτων φαίνεται αντί συνθέσεως να προχωρά μηχανικά στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δίνει έτσι στον τόπο ''το ελάχιστο ακόμα και σε σχέση με εκείνο που θα μπορούσε να δώσει, ακόμα και με τα δικά της δεδομένα''.

    Πουργουρίδης - Στοκχόλμη - ΚΣΣΕ - Σεμινάριο --------------------------------------------- Ο Βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης μετέβη χθες στη Στοκχόλμη για να συμμετάσχει στη συνεδρία της Επιτροπής Κανονισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), καθώς και σε σεμινάριο που διοργανώνεται από τη σουηδική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην ΚΣΣΕ, με θέμα ''Ο Ρόλος της Αντιπολίτευσης στα Δημοκρατικά Κοινοβούλια'', που θα πραγματοποιηθούν σήμερα.

    ΚΥΠΕ - ΕΕ - Προγράμματα - Υπηρεσίες πληροφόρησης --------------------------------------------------- Είτε είστε Δημόσιος ή ημικρατικός λειτουργός, είτε είστε επιχειρηματίας, είτε ακόμα ένας απλός πολίτης, μπορείτε πλέον να πληροφορηθείτε για σχεδόν όλες τις λειτουργίες, τα προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης χάριν σε ένα πακέτο παρεχόμενων υπηρεσιών πληροφόρησης υπό την μορφή πολυμέσων, που προσφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) και την εκδοτική και συμβουλευτική εταιρεία ΕΛΥΡΟΣ.

    Πρόκειται για τον Κινητό Οδηγό Κοινοτικών Προγραμμάτων και Δράσεων που διατίθεται σε ψηφιακό δίσκο (CD ROM) με ανανέωση κάθε τρίμηνο, το Εβδομαδιαίο Δελτίο Προκηρύξεων Προσφορών, το οποίο αποστέλλεται στον συνδρομητή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα Επιμέρους Δελτία που καλύπτουν συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας, αλλά και το Εγχειρίδιο Ευρωπαίου Επιχειρηματία, το οποίο διατίθεται σε ψηφιακό δίσκο, ενώ σε μετέπειτα στάδιο θα είναι διαθέσιμο για ''κατέβασμα'' (download) από συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

    Οι υπηρεσίες αυτές παρέχουν χιλιάδες εγγράφων, εντύπων για αίτηση συμμετοχής σε διάφορα κοινοτικά προγράμματα, γραμμένα στην ελληνική και δομημένα με τρόπο (internet view και PDF Files) ώστε να χρησιμοποιούνται εύκολα και γρήγορα.

    Οι παρεχόμενες υπηρεσίες πληροφόρησης παρουσιάστηκαν χθες σε συνάντηση στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ Ανδρέας Χριστοδουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΥΡΟΣ Γιώργος Μαρκατάτος είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε απορίες των υφιστάμενων, αλλά και των επίδοξων συνδρομητών των υπηρεσιών αυτών.

    Τόσο οι κκ. Θεμιστοκλέους και Χριστοδουλίδης όσο και ο κ. Μαρκατάτος εξήραν τον ρόλο της ενημέρωσης για τα προγράμματα και τις δραστηριότητες της ΕΕ, ιδιαίτερα τώρα που η Κύπρος αποτελεί ενεργό μέλος της Ενωσης, οι πολίτες και οι επιχειρηματίες της οποίας μπορούν από την 1η Μαΐου 2004 να επωφελούνται από τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ.

    Ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως οι παρεχόμενες υπηρεσίες παρέχουν μιαν ευκαιρία αξιοποίησης από τους Κύπριους του όγκου πληροφοριών και υπηρεσιών που προέρχονται από την ΕΕ, και επεσήμανε την ανάγκη για ενημέρωση και πληροφόρηση των Κυπρίων σε θέματα ΕΕ, είτε αυτοί είναι δημόσιοι και ημικρατικοί λειτουργοί, είτε είναι επιχειρηματίες είτε και απλοί πολίτες.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως πρέπει οι παρεχόμενες υπηρεσίες να ξεφεύγουν από τη μορφή της ''σκληρής είδησης'' που μεταδίδουν συνήθως τα πρακτορεία Τύπου και να εισέρχονται στη σφαίρα της πληροφόρησης των πολιτών για την ΕΕ.

    Ο κ. Μαρκατάτος, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής στη συνάντηση, επεσήμανε την ανάγκη της πληροφόρησης και όχι της απλής ενημέρωσης του πολίτη για τις διάφορες λειτουργίες της ΕΕ διότι, όπως είπε, είναι με την πληροφόρηση που οι ενδιαφερόμενες ομάδες θα μπορέσουν να κινητοποιηθούν, προκειμένου να εμπλακούν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ και εν τέλει να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες.

    Χρηματιστήριο - Νέα οριακά κέρδη ----------------------------------- Οριακή αύξηση για δεύτερη συνεχή ημέρα παρουσίασε η χρηματαγορά, ωθούμενη από τις τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,67%, κλείνοντας στις 1.020,21 μονάδες. Μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,26% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,68 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 308 χιλιάδες λίρες, με τις τράπεζες να απορροφούν το 59% του τζίρου.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Ανθρώπινα δικαιώματα - Κύπρος - Τουρκία

    Επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16 και 17 Δεκεμβρίου να συνδεθεί η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ άμεσα με τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Με την ευκαιρία της σημερινής 56ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η Τουρκία, εάν λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο για την προστασία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατό να εξαιρεθεί η Κύπρος από το αγαθό της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''με ανθρώπινους αγώνες εγκαθιδρύθηκε σήμερα η διεθνής προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα και για όλους τους πολίτες αυτής της γης''.

    ''Η δική μας η χώρα υπέστη βάναυσες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κατοχική δύναμη, που επηρεάζουν όλο τον κυπριακό λαό, ιδιαίτερα τους εκτοπισμένους μας, τις οικογένειες των αγνοουμένων, τους εγκλωβισμένους μας'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''πολλές ήταν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων στη βάση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ατομικές και διακρατικές''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''οι αποφάσεις αυτές υποδεικνύουν ακριβώς και επιβεβαιώνουν το μέγεθος του εθνικού ξεκαθαρίσματος που αποπειράθηκε και συνεχίζει η Τουρκία στην Κύπρο''.

    ''Διαπιστώθηκαν οι παραβιάσεις και κλήθηκε η Τουρκία να συμμορφωθεί. Πρέπει να θυμίσω επίσης ότι και στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ στις 6 Οκτωβρίου αναφέρθηκαν και η υπόθεση Λοϊζίδου για την παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων των Κυπρίων εκτοπισμένων και η τέταρτη διακρατική, η οποία διαπίστωσε σοβαρές παραβιάσεις και σε θέματα εκτοπισμένων και σε θέματα περιουσίας, αλλά και σε βασικά θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους, το δικαίωμα στην παιδεία και όλα τα άλλα τα οποία είναι γνωστά'', είπε.

    Επεσήμανε ότι αυτά ''έχουν διατυπωθεί μέσα στην έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ για την Τουρκία''.

    Πρόσθεσε ότι ''για μας έχει ιδιαίτερη σημασία και τώρα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου να συνδεθεί η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ με τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.

    ''Τούτο γίνεται σε μεγάλο βαθμό στα προσχέδια συμπερασμάτων και είναι κεντρικό σημείο το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κυπριακή Δημοκρατία'', σημείωσε.

    Ανέφερε ότι ''ένας λοιπόν από τους στόχους μας είναι καθ' όλη τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εάν η Τουρκία πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο για την προστασία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, στα πλαίσια της Διακυβερνητικής, η οποία θα είναι το πλαίσιο διαπραγμάτευσης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας''.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ''έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό και για μας γιατί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αξία οικουμενική και οι παραβιάσεις δεν γίνονται ανεκτές σε καμμιά γωνιά αυτής της γης, άρα δεν είναι δυνατό να εξαιρεθεί από αυτό το παγκόσμιο αγαθό η Κύπρος''.

    ''Είναι λοιπόν μια από τις επιδιώξεις μας στις 17 Δεκεμβρίου να συνδεθεί η πορεία της Τουρκίας άμεσα με τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων'', κατέληξε.

    [06] (Κ) Γαλλία - Μπαϊρού - Τουρκία - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας

    «Σοκαρισμένος» από την άρνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ο Φρανσουά Μπαϊρού, ηγέτης του UDF,του δεύτερου μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος της Γαλλίας μετά τους γκωλικούς (UMP).

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Συμπεράσματα

    Η προεδρία της ΕΕ συνεχίζει τις επαφές της σε όλα τα επίπεδα με όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης για να καταλήξει σε σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο να τεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα αποφασίσει εάν θα δώσει ή όχι ημερομηνία στην Τουρκία για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας - Βέτο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι στην Ευρώπη δεν άκουσε κανένα να μιλά για βέτο, αλλά για όρους που πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία για να γίνει μέλος της ΕΕ.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας - Αρχηγός ΓΕΣ Ελλάδας

    Τη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες για δίκαιη λύση του Κυπριακού έδωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας Αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 10/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5775               0,5809
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4388               0,4414
    Λίρα Αγγλίας              0,8351               0,8401
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 10/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 10/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4138            0,4171
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3273            0,3299
    Δολάριο Καναδά                  0,3560            0,3588
    Κορώνα Δανίας                   0,0776            0,0782
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0701            0,0706
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0638            0,0643
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3755            0,3785
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    
    

    [11] (Κ) Υφυπουργός Πολιτισμού Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    [12] (Κ) ΕΕ - Μπαρόζο - Ερντογάν - Κύπρος - Αναγνώριση

    Το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  266.589,38
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,63    -0,07    254.729,36
    FTSE/CySE 20                           342,02    -0,28    135.917,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.023,30    -0,30    137.262,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              878,19     1,36     12.282,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          910,84    -0,03     17.972,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.017,69    -0,25    149.545,18
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.039,54    -0,02    116.390,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    874,73    -2,86      2.901,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            849,98    -0,23     92.792,44
    FTSE Med (9/12/2004)                 6.638,98    -0,10
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) ΕΕ - Ευρωβαρόμετρο - Τουρκοκύπριοι

    [15] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Οικονομικά κράτους

    Ο δημοσιονομικός στόχος που έθεσε η κυβέρνηση για 5.2% δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2005 θα επιτευχθεί πέρα για πέρα, ενώ δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να είναι και πιο μειωμένο, ανέφερε σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρη πτώση

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι καθώς και οι ξενοδοχειακοί τίτλοι ανέστρεψαν την ανοδική πορεία που παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά τις δύο προηγούμενες χρηματιστηριακές συναντήσεις, από τις οποίες συσσώρευσε συνολικά κέρδη σε ποσοστό 0,7%. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 0,25%, κλείνοντας στις 1.017,69 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,07%, κλείνοντας στις 72,63 μονάδες.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 266 χιλιάδες λίρες.

    [17] (Κ) Προεδρικό - Επιτροπή Children's Fund - Εκδήλωση

    Με παιδικές φωνές γέμισαν σήμερα οι κήποι και οι διάδρομοι του Προεδρικού Μεγάρου, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Επιτροπής Children's Fund.

    Τα παιδιά έπαιξαν στους κήπους του Προεδρικού, ψυχαγωγήθηκαν από ηθοποιούς, κλόουν αλλά και ταχυδακτυλουργό. Στη συνέχεια ακολούθησε τελετή για βράβευση των τριών παιδιών που κέρδισαν τα τρία πρώτα βραβεία στο διαγωνισμό Ζωγραφικής της Επιτροπής, στην αίθουσα που συνήθως συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και της συζύγου του, Φωτεινής, η οποία και έδωσε τα βραβεία.

    [18] (Κ) Προεδρικός Επίτροπος - Τουρκία - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής, σε γραπτή δήλωση του, αναφέρει πως η παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία δεν αποτελεί θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο.

    [19] (Κ) Ερντογάν - Μπαρόζο - Κύπρος

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα την έκκληση για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται τουρκική διπλωματική πηγή.

    [20] (K) Καζαμίας - Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

    [21] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αθήνα - Συνάντηση με Καραμανλή

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, στις 09.30 πμ στην Αθήνα όπου στις 12.30 μμ θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    [22] (Κ) ΝΕΟ - Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα - Εκλογές

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού επανεξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές που διεξήχθησαν στο περιθώριο του ιδρυτικού Συνεδρίου του κόμματος που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

    [23] (Κ) Βέλγιο - Φερχόφστατ - Ερντογάν - Συνάντηση

    Υπέρ της υιοθέτησης μιας ξεκάθαρης απόφασης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας τάσσεται ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα πρέπει να αρχίσουν μέσα στο 2005.

    [24] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Κύπρος

    Το 52% των Κυπρίων θεωρεί «καλό πράγμα» την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το 15% έχει αντίθετη άποψη. Ομως, μόνο το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Κύπρος επωφελήθηκε από την ένταξη, ενώ το 51% εξέφρασε αντίθετη άποψη.

    [25] (Κ) Ευρωπαίοι Πράσινοι - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Η Τουρκία θα πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κύπρο και η Αγκυρα το κατανοεί αυτό, δήλωσε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 10 December 2004 - 18:49:23 UTC