Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γεροσκήπου - Ανασκαφές - Ταφή - Ψηφιδωτό δάπεδο
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [04] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Βουλή των Νέων
  • [05] (Κ) 1η Σύνοδος της Βουλής των Νέων
  • [06] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πολιτικό Συνέδριο - Εργο κυβέρνησης

  • [01] (Κ) Γεροσκήπου - Ανασκαφές - Ταφή - Ψηφιδωτό δάπεδο

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η καταδίκη της Υπουργού Υγείας Ντίνας Ακκελίδου από δικαστήριο, η παραίτηση της, τα σενάρια για τη διαδοχή της και οι πληροφορίες για ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι τα θέματα που δεσπόζουν πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Φρεσκάρισμα Υπουργικού αποφάσισε ο Σάντης'' γράφει οι χθεσινές εξελίξεις με την καταδίκη της Υπουργού Υγείας και την παραίτησή της αποτελούν την χειρότερη επιβεβαίωση για τον Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, "ο οποίος προσπάθησε καθυστερημένα να προετοιμάσει την κοινή γνώμη σχετικά με την ανάγκη ανασχηματισμού της κυβέρνησης". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε πόλεμο δηλώσεων έχουν επιδοθεί Λευκωσία και Αγκυρα σε μια προσπάθεια αμφοτέρων των πλευρών να πείσουν την ΕΕ ότι η μεν πρώτη θα είναι δικαιολογημένη εάν τοποθετηθεί αρνητικά στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ενωση και η δε δεύτερη στο να πείσει για την άρνηση της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Πατριωτικό κάλεσμα προς όλους'' γράφει ότι με ένα μεστό από πολιτικά μηνύματα λόγο, με έντονα τα ενοποιητικά στοιχεία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, κήρυξε χθες βράδυ την έναρξη των εργασιών του Πολιτικού Συνεδρίου, το οποίο θα συνεχιστεί σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση της για το θέμα των πατατοπαραγωγών που αφορά στην παραχώρηση 2,6 εκ. λιρών για τις ζημιές που έχουν υποστεί από την ανομβρία σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ψάχνει να βρει άλλους τρόπους ικανοποίησης των αιτημάτων των πατατοπαραγωγών για να ξεγελάσει την ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μια παραίτηση δεν φέρνει την Ανοιξη'' γράφει ότι η πολύκροτη υπόθεση της Υπουργού Υγείας Ντίνας Ακκελίδου έκλεισε χθες με την απόφαση του δικαστηρίου ότι είναι ένοχη και την απόφαση της ιδίας να υποβάλει εκ νέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτηση της ενώ οι χθεσινές εξελίξεις δεν δείχνουν να επισπεύδουν τον αναμενόμενο ανασχηματισμό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το δημόσιο κατέβαλε 20 εκ. λίρες για υπερωρίες το 2003, οι οποίες παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο ενώ αναφέρεται και στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για τον εξευτελισμό που υπέστησαν επιβάτες των Κυπριακών Αερογραμμών επειδή κάποιοι τους εξέλαβαν ως Τσετσένους.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Φρεσκάρισμα μέσω δικαστηρίου'' γράφει ότι η καταδίκη για ποινική υπόθεση εν ενεργεία Υπουργού απασχολεί για πρώτη φορά την πολιτική ζωή του τόπου και φυσιολογικά η κοινωνία των πολιτών παρακολουθεί εμβρόντητη και αναμένει τις επόμενες κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρονται στα σενάρια που άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν όσον αφορά τα ονόματα που φιγουράρουν για την κενωθείσα θέση Υπουργού Υγείας με πρώτα εκείνα του Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Τίτου Χριστοφίδη και του βουλευτή ΑΚΕΛ Λευκωσίας Κυριάκου Τυρίμου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ανοίγει πόρτα ανασχηματισμού'' γράφει ότι πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά, Υπουργός εν ενεργεία καταδικάζεται από δικαστήριο και οδηγείται σε παραίτηση. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θέλει να οριστικοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες τις σκέψεις του για ευρύτερο ανασχηματισμό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί που πραγματοποιούν δυναμικές κινητοποιήσεις από την Πέμπτη, παρέμειναν στους χώρους συγκέντρωσης τους στον κόμβο Ριζοελιάς και στο συσκευαστήριο στο Ακάκι ενώ κλειστός θα είναι από σήμερα για τρίτη ημέρα ο αυτοκινητόδρομος Λάρνακας-Αγίας Νάπας.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Διαζύγιο με την δεοντολογία'' γράφει πως τεράστιο θέμα δεοντολογίας εγείρεται για τον δικαστή Ν. Σάντη και την δημόσια κατήγορο της Γ.Εισαγγελίας Μαρία Μαλακτού, οι οποίοι ως εξ αγχιστείας πρώτα ξαδέλφια όφειλαν να ενημερώσουν τον Γενικό Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα και γενικότερα τα εμπλεκόμενα μέρη για την συγγένεια τους ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε σκιά μεροληψίας ή υποκειμενικής αντιμετώπισης στην ετυμηγορία του δικαστηρίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ δεν ενδιαφέρεται για λύση του κυπριακού και ζητά μόνο άρση του ''αποκλεισμού'' των Τ/Κ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι η Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου παραιτήθηκε χθες αμέσως μετά που το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την βρήκε ένοχη για παρέμβαση στην διαδικασία της δικαιοσύνης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος θα έχει την προεδρία της ΕΕ το 2011 για περίοδο 18 μηνών μαζί με την Πολωνία και την Δανία. Η περίοδος προεδρίας θα αρχίσει τον Ιούλιο του 2011 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2012.

    [03] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Υπουργός Υγείας - Δικαστήριο - Ενοχή - Παραίτηση -------------------------------------------------------- Η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου υπέβαλε την παραίτησή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την έχει αποδεχθεί. Η παραίτηση ακολούθησε την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο την βρήκε ένοχη για παρέμβαση στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης. Η ποινή θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε την παραίτηση που του υπέβαλε η κ. Ακκελίδου και σε γραπτή δήλωση του μετά τη συνάντηση που είχε με την παραιτηθείσα Υπουργό αναφέρει: ''Εχω αποδεχθεί την παραίτηση που μου έχει υποβάλει η Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου. Ανεξάρτητα από τις διάφορες απόψεις και εκτιμήσεις που ο καθένας από εμάς μπορεί και δικαιούται να έχει σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία και σε ένα κράτος δικαίου οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι πάντοτε σεβαστές''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτει πως θέλει και δημοσίως να ευχαριστήσει ''τη φίλη και συνεργάτιδα Ντίνα Ακκελίδου για την άψογη συνεργασία μας, το εγνωσμένο ήθος, την ακεραιότητα του χαρακτήρα, την εργατικότητα και την ανιδιοτέλειά της, καθώς και για το έργο που έχει επιτελέσει ως Υπουργός Υγείας, το οποίο κρίνω ως ουσιαστικό και δημιουργικό''.

    ''Εκφράζω για μια ακόμα φορά τα αισθήματα γνήσιας εκτίμησης, αγάπης και σεβασμού προς τον άνθρωπο και πολιτικό Ντίνα Ακκελίδου'', καταλήγει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Εξάλλου, η κ. Ακκελίδου, σε δήλωσή της, την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο, σημείωσε πως ''το Δικαστήριο έκρινε τη διαδικασία που ακολούθησα λανθασμένη κάτι που και εγώ έχω ήδη παραδεχθεί από την πρώτη στιγμή''.

    ''Η απόφαση του Δικαστηρίου, την οποία σέβομαι απολύτως, δεν ακυρώνει τις καλές μου προθέσεις, ούτε αναιρεί την ουσία του θέματος. Και η ουσία του θέματος είναι ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης της ευαισθησίας όλων, γύρω από τα θέματα της καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών και της επανένταξης των απεξαρτημένων ατόμων'', ανέφερε.

    Η κ. Ακκελίδου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ''για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μου καθώς και τους συναδέλφους μου Υπουργούς για τη συνεργασία μας''.

    ''Επίσης θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο ΑΚΕΛ, το κόμμα που μου έκανε την τιμή να με προτείνει'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε επίσης πως ''στο Υπουργείο Υγείας πήραμε αποφάσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και δρομολογήσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης'', εκφράζοντας τη βεβαιότητα ''ότι τα αποτελέσματα θα είναι ορατά πολύ σύντομα''.

    Την απόφαση του Δικαστηρίου ανέγνωσε, στην παρουσία της κ. Ακκελίδου, της κατηγορούσας αρχής και των συνηγόρων υπεράσπισης, ο Ανώτερος Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Νικόλαος Σάντης.

    Είπε ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε σήμερα ''πέραν από κάθε λογική αμφιβολία'' ως ένοχη, την Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, για το αδίκημα της παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία, κατά παράβαση των άρθρων 122(β) και 20 του Ποινικού Κώδικα, Κεφάλαιο 154.

    ''Είναι εκδοχή της κατηγορούσας αρχής ότι στις 10/09/2004 η κατηγορούμενη διενήργησε πράξη προορισμένη να επηρεάσει δικαστική διαδικασία ή η οποία ήταν ενδεχόμενο να επηρεάσει δικαστική διαδικασία με το να αποστείλει προς τη δικαστή Τερέζα Παρασκευαϊδου - Καρακάννα επιστολή η οποία συνοδευόταν και από άλλη επιστολή του Επιστημονικού Συντονιστή του Θεραπευτικού Σπιτιού ''Πυξίδα'' γιατρού Κυριάκου Βερεσιέ, ημερομηνίας 02/09/2004 με την οποία έθετε σε γνώση της στοιχεία και απόψεις που αφορούσαν στην ποινική υπόθεση 585/03 την οποία εκδίκαζε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας'', είπε ο κ. Σάντης.

    Ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής ανέφερε ότι ''προς υποστήριξη της εκδοχής της η κατηγορούσα αρχή στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, στη δια ζώσης μαρτυρία της Λίζας Σαββίδου, στενογράφου της Τερέζας Καρακάννα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, του δικηγόρου Γεώργιου Γεωργίου, δικηγόρου του κατηγορούμενου για την υπόθεση κατοχής και χρήσης ναρκωτικών και της Λειτουργού του Υπουργείου Υγείας Ελλης Μορφάκη.

    Πρόσθεσε ότι κατά την ακροαματική διαδικασία εγκρίθηκαν μετά από αίτημα και συναίνεση των διαδίκων εκτενή παραδεκτά γεγονότα συνοδευόμενα από σειρά τεκμηρίων.

    Για την κατηγορούμενη και κριθείσα ως ένοχη Κωνσταντίνα Ακκελίδου είπε ότι του δημιούργησε ''μάλλον αρνητική εντύπωση χωρίς να λέγω ότι παρέθεσε τη μαρτυρία της με επιδίωξη την παραπλάνηση και το ψεύδος. Είναι με κάποια δυσκολία που μπορώ να ανιχνεύσω περιπτώσεις στις οποίες απαντούσε χωρίς περιστροφές στις ομολογουμένως υποδειγματικής σαφήνειας και συντομίας ερωτήσεις που της υποβάλλονταν κατά την αντεξέταση''.

    Εκπρόσωπος - Υπουργός Παιδείας - Καθήκοντα Υπ. Υγείας -------------------------------------------------- Καθήκοντα Υπουργού Υγείας θα εκτελεί, μέχρι το διορισμό νέου Υπουργού, ο Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Δεύτερος Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπόθεση Ακκελίδου ----------------------------------- Την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, αυτή την ώρα της δοκιμασίας της, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εκ μέρους του ίδιου προσωπικά και εκ μέρους του κόμματός του.

    Η κ. Ακκελίδου κρίθηκε χθες από το Δικαστήριο ένοχη για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την απόφαση του Δικαστηρίου, ο κ. Χριστόφιας είπε πως θέλει να πιστεύει ότι ''παρόμοια αυστηρή αντιμετώπιση παραπτωμάτων ή θεμάτων που άπτονται του ποινικού κώδικα, σε σχέση με το Χρηματιστήριο για παράδειγμα, και τόση ευαισθησία επίσης θα υπάρξει''.

    ''Είναι νομίζω ξεκάθαρο για όλους μας ότι είναι αναγκαίος ο σεβασμός στα δικαστήρια και στις αποφάσεις τους. Σεβόμαστε την απόφαση του Δικαστηρίου θέλω να το ξεκαθαρίσω. Την ίδια ώρα έχουμε απόλυτο δικαίωμα να έχουμε διαφορετική άποψη για τον τρόπο πολλών ζητημάτων που έχουν σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς αυτό που λέμε κράτος δικαίου και πώς ερμηνεύονται οι διατάξεις του ποινικού κώδικα και γνωρίζετε ότι έχω διαφορετική άποψη'', σημείωσε.

    Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση Ανάν - Γκιουλ ------------------------------------------- Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο ότι ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε υποστήριξη στην έναρξη απευθείας πτήσεων από και προς τα κατεχόμενα, είπε πως η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι καλά γνωστή και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση του.

    «Ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στο Κάιρο. Η συνάντηση δεν ήταν επίσημη διμερής συνάντηση. Ο κ. Γκιουλ ενημέρωσε τον Κόφι Ανάν για την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση και την οικονομική ανάπτυξη στη βόρεια Κύπρο. Η θέση του ΓΓ για την Κύπρο είναι καλά γνωστή και δεν υπάρχει αλλαγή'' είπε ο κ. Εκχαρντ.

    Η δήλωση παραπέμπει στη θέση του Γενικού Γραμματέα που διατυπώνεται στην παράγραφο 93 της έκθεσης καλών υπηρεσιών του περασμένου Μαΐου στην οποία εκφράζει την ελπίδα και απευθύνει πρόσκληση σε όλα τα κράτη ''να συνεργαστούν διμερώς και με διεθνή σώματα για την εξάλειψη των περιορισμών και φραγμών που έχουν ως επίπτωση την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».

    ΓΓ ΟΗΕ - Γκιουλ - Συνομιλία --------------------------- Η θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Κυπριακό είναι καλά γνωστή και δεν έχει αλλάξει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή των Ηνωμένων Εθνών.

    Την τοποθέτηση αυτή επανέλαβε η ίδια πηγή όταν κλήθηκε να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο κ. Ανάν εξέφρασε υποστήριξη στη διεξαγωγή απευθείας πτήσεων από και προς τα κατεχόμενα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, χαρακτήρισε ιδιωτική τη συνομιλία που είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με τον κ. Γκιουλ στο Σαρμ ελ Σέιχ, στην Αίγυπτο, στο περιθώριο της διάσκεψης για το Ιράκ.

    ''Δεν υπήρξε επίσημη συνάντηση μεταξύ του κ. Ανάν και του κ. Γκιουλ'', διευκρίνισε.

    Ανέφερε επίσης ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, κατά τη συνομιλία του, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και ''την οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ''.

    Ο κ. Ανάν στην τελευταία έκθεσή του για το Κυπριακό, με ημερομηνία 4 Ιουνίου, ανέφερε ότι ενόσω υφίσταται το παρόν αδιέξοδο στο Κυπριακό, δεν βλέπει καμμία βάση για επαναδραστηριοποίηση της αποστολής των καλών του υπηρεσιών.

    Ρώμη - Γκιουλ - Κυπριακό - ΕΕ ----------------------------- Συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα ''Ρεπούμπλικα'' με τίτλο ''Η Ιταλία είναι με το μέρος μας, θα μας βοηθήσει να ενταχθούμε στην ΕΕ''.

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα της Κύπρου, ο κ. Γκιουλ είπε: '' Το θέμα της Κύπρου είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Ολόκληρο το νησί θα έπρεπε να ενταχθεί μαζί με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν έγινε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είδε σαν μόνη διέξοδο το Σχέδιο Ανάν, αλλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Απριλίου σχετικά με την επανένωση ήταν ένα σοκ''.

    Ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν την επανένωση του νησιού και ''αυτό μας συγκλόνισε όλους'', πρόσθεσε.

    ''Θυμίζω ότι οι Ελληνοκύπριοι εμπόδισαν τις ενισχύσεις που αποφάσισε η ΕΕ για να ανταμείψει τους Τουρκοκυπρίους για την καλή θέληση που επέδειξαν σε εκείνη την περίσταση: 260 εκατομμύρια ευρώ. Το δημοψήφισμα υπήρξε ένα πρόβλημα. Αλλά αυτό δεν δημιουργήθηκε ούτε από τους Τουρκοκυπρίους ούτε από την Τουρκία'', υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιάννος Παπαντωνίου ------------------------------------------ Ολες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας όχι απλώς σέβονται απόλυτα αλλά και στηρίζουν πλήρως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την απόφαση που πήρε ο κυπριακός λαός στις 24 Απριλίου, δήλωσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, ύστερα από συνάντησή του χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Αφού ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε πως ''η Ελλάδα και οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας στηρίζουν την απόλυτη επιδίωξη που έχει διατυπωθεί, να εξασφαλίσει (η Κύπρος) αναγνώρισή της από την Τουρκία στις 17 Δεκεμβρίου, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες''.

    Είπε επίσης πως ''όταν επαναρχίσουν οι διαδικασίες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν όλες εκείνες οι αναγκαίες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, οι οποίες θα το καταστήσουν αποδεκτό από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού''.

    Πρόεδρος Βουλής - Βουλευτής ΠΑΣΟΚ ---------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες τον τέως Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, στον οποίο ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της ε/κ πλευράς για τη συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι στόχος της ε/κ πλευράς είναι η επίτευξη λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας που να είναι βιώσιμη, λειτουργική και να διασφαλίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    Σε αυτόν τον αγώνα του κυπριακού λαού, η συμπαράσταση της Ελλάδας ήταν ανέκαθεν και συνεχίζει να είναι υψίστης σημασίας, είπε.

    Πρόεδρος Βουλής - ΓΓ ΥΠΕΞ Σουηδίας ---------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας Hans Dahlgren, τον οποίο ενημέρωσε για τους λόγους που οδήγησαν την ε/κ κοινότητα στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει απορρίψει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά το συγκεκριμένο Σχέδιο.

    Η λύση του Κυπριακού, είπε, θα πρέπει να διασκεδάζει τις ανησυχίες και να ικανοποιεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

    ΔΗΣΥ -Πολιτικό Συνέδριο- Εναρκτήρια τελετή - Αναστασιάδης ---------------------------------------------------------- Λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές και προκλήσεις που δημιουργεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και δηλώνοντας πως το κόμμα του δεν συμβιβάζεται με τη διαίρεση του νησιού, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες βράδυ πως ο ΔΗΣΥ φιλοδοξεί να αποτελέσει τον άξονα πάνω στον οποίο θα χαραχθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου.

    ''Πρέπει εμείς να πάρουμε άμεσα την πρωτοβουλία άρσης του αδιεξόδου της διχοτόμησης και να αναζητήσουμε την ενεργό υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', είπε ο κ. Αναστασιάδης στη διάρκεια ομιλίας του στην εναρκτήρια τελετή του Πολιτικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ που διεξάγεται από σήμερα στην Αίθουσα Συνεδρίων της Διεθνούς Εκθεσης στη Μακεδονίτισσα και το οποίο θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Κυριακή.

    Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος παρέστη στην εναρκτήρια τελετή, στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του ΔΗΣΥ Γλαύκο Κληρίδη, στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου, τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσσο Λυσσαρίδη, αρχηγούς και εκπροσώπους των ελλαδικών, ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, άλλες προσωπικότητες και στους εκατοντάδες συνέδρους, ο κ. Αναστασιάδης τους καλωσόρισε λέγοντας πως όλοι αυτοί ''δίνουν το παρών τους σε ένα συνέδριο - σταθμό'', το οποίο επιθυμούν ''να σηματοδοτήσει τη νέα πορεία της παράταξης στο μέλλον''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε πως το Συνέδριο πραγματοποιείται ''σε μια σημαντική όσο και ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία'', κατά την οποία ''η Κύπρος είναι πια πλήρες και ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας''.

    ''Η κατάκτηση αυτού του κορυφαίου εθνικού και στρατηγικού στόχου, στην επίτευξη του οποίου η παράταξή μας είχε πρωταγωνιστική συμμετοχή, δημιουργεί νέα δεδομένα'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    ''Πρέπει εμείς που έχουμε κάθε λόγο να επιδιώκουμε τον άμεσο τερματισμό της κατοχής'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ''να κινηθούμε δραστήρια για να πετύχουμε ανακίνηση του διεθνούς ενδιαφέροντος που θα οδηγήσει σε μια λύση επανένωσης της πατρίδας μας. Λύση που θα σέβεται τις εύλογες ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Λύση βιώσιμη και διαρκή''.

    ΔΗΣΥ - Πολιτικό Συνέδριο - Πρόεδρος Δημοκρατίας ------------------------------------------------- Κάτω από τα συνθήματα ''Η Κύπρος είναι η πατρίδα μας'' και ''Η Ευρώπη το μέλλον μας'' ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στη Λευκωσία το Εκτακτο Παγκύπριο Πολιτικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    ''Πολύ ενδιαφέρον (το Συνέδριο) και ελπίζω ότι θα είναι και καρποφόρο'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά την αποχώρησή του από την Αίθουσα Συνεδρίων της Διεθνούς Εκθεσης στη Μακεδονίτισσα, όπου είχε προσέλθει για να παρακολουθήσει την εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου.

    Συνέδριο ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Βουλής - Χαιρετισμός --------------------------------------------- Ενόψει των ''δύσκολων αποφάσεων που έχουμε μπροστά μας και της εξ ίσου δύσκολης προσπάθειας για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, επιβάλλεται να επικρατήσει στο εσωτερικό μας μέτωπο περισσότερη υπευθυνότητα, ηπιότερο κλίμα και μεγαλύτερη συναντίληψη'', δήλωσε χθες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, διαβεβαιώνοντας ότι ''ως ΑΚΕΛ θα πράξουμε όπως πάντα το καθήκον μας''.

    Σε χαιρετισμό του στο Εκτακτο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ''κοινή εκτίμηση των πολιτικών δυνάμεων ότι αυτή τη στιγμή, λόγω και του ορόσημου της 17ης Δεκεμβρίου, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων'' λύσης του Κυπριακού.

    ''Αυτό βέβαια δεν μπορεί σε καμμιά περίπτωση να μας οδηγεί στην αδράνεια'', είπε και πρόσθεσε ότι ''καμμιά πολιτική δύναμη δεν τάσσεται ενάντια στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, αντίθετα όλοι θεωρούμε πως μια Τουρκία προσαρμοσμένη στα δεδομένα, τις αξίες και τις απαιτήσεις της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του ίδιου του τουρκικού λαού, της ειρήνης στην περιοχή και του κυπριακού λαού στο σύνολο του Ε/Κ και Τ/Κ''.

    Είπε, επίσης, ότι ''όλοι συμφωνούμε πως η 17η Δεκεμβρίου είναι μια ευκαιρία να περάσει το μήνυμα ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να αγνοείται πριν και κατά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση''.

    ''Η προσοχή όλων μας εστιάζεται στη 17η Δεκεμβρίου. Θεωρώ ότι και σ'αυτό το θέμα υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης. Καμία πολιτική δύναμη δεν τάσσεται ενάντια στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας'', είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι για πολλούς λόγους το ΑΚΕΛ θέτει σε προτεραιότητα το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, σημειώνοντας πως η μέχρι τώρα αρνητική στάση της Αγκυρας συνιστά ''πρόκληση προς την ίδιαν την ΕΕ, η οποία έχει καθήκον να υποδείξει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της''.

    Συνέδριο ΔΗΣΥ - Γλαύκος Κληρίδης - Χαιρετισμός ---------------------------------------------- Υπερηφάνεια για το Δημοκρατικό Συναγερμό εξέφρασε χθες βράδυ ο ιδρυτής του κόμματος πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του που ο ΔΗΣΥ συμπεριφέρεται με τρόπο που δείχνει σεβασμό προς τα άλλα κόμματα.

    Σε χαιρετισμό του στο Εκτακτο Πολιτικό Συνέδριο του κόμματος, ο κ. Κληρίδης είπε πως αισθάνεται ''βαθύτατη συγκίνηση γιατί το κόμμα που ιδρύσαμε το 1976 προχωρεί, εδραιώνει τις δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στο κόμμα και αναπτύσσεται σαν υπεύθυνο πολιτικό κόμμα''.

    Πρόσθεσε ότι ''ήταν πάντοτε η πεποίθησή μου ότι για να υπάρχει πλουραλιστική δημοκρατία πρέπει να υπάρχουν δημοκρατικά διοργανωμένα κόμματα''.

    Είπε, επίσης, ότι ''πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα κόμματα οφείλουν να σέβεται το

    Συνέδριο ΔΗΣΥ - Μαρτένς - Χαιρετισμός -------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα συνεχίσει να παρέχει την αταλάντευτη υποστήριξή του στις προσπάθειες επίτευξης δίκαιης, βιώσιμης και ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού, έδωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτένς.

    Σε χαιρετισμό του στο Εκτακτο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ, ο κ. Μαρτένς είπε πως ''το γεγονός ότι απέτυχε το δημοψήφισμα δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει συγχωρηθεί για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική της κατοχή κυπριακού εδάφους και, από τον περασμένο Μάιο, την κατοχή εδάφους της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Ο κ. Μαρτένς είπε ότι ''ο ΔΗΣΥ είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μέλη του ΕΛΚ, ένα λαμπρό παράδειγμα ενός πραγματικά ευρωπαϊκού κόμματος''.

    Επίσης, αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεισφορά του ΔΗΣΥ στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο ΕΛΚ, σημειώνοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ''αφοσίωση και δέσμευση του ΔΗΣΥ στις αξίες του ΕΛΚ, ακόμα και σε στιγμές μεγάλων δυσκολιών''.

    Συνέδριο ΔΗΣΥ - Πέτερινγκ - Χαιρετισμός ---------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Ενωση και όλοι της οι θεσμοί επιθυμούν να δουν μια λύση του Κυπριακού και είναι έτοιμοι να δουλέψουν και με τις δύο κοινότητες προς αυτόν το σκοπό, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ.

    Σε χαιρετισμό του στο Εκτακτο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ και αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ο κ. Πέτερινγκ είπε ότι το σχέδιο έτυχε της υποστήριξης της ΕΕ και σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ ''επέδειξε ένα πραγματικό αίσθημα ευθύνης με το να ηγηθεί της εκστρατείας υπέρ του σχεδίου, παρά την κριτική που αναπόφευκτα υπήρξε''.

    ''Ωστόσο, το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει δείξει ότι χρειάζεται να αναληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες από τις δύο πλευρές. Μια κοινά συμφωνημένη πολιτική διευθέτηση για την επανένωση της νήσου, στη βάση του σχεδίου Ανάν, πρέπει να διαμηνυθεί καλύτερα'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''η ΕΕ και όλοι της οι θεσμοί επιθυμούν να δουν μια λύση και είναι έτοιμοι να δουλέψουν και με τις δύο κοινότητες προς αυτόν τον σκοπό''.

    Υπουργός Εργασίας - ΣΕΚ - TURK-SEN ----------------------------------- Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος είχε χθες συνάντηση με τη Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) και την τ/κ συντεχνία TURK-SEN, κατά την οποία συζητήθηκαν κυρίως θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    ''Το πιο σημαντικό θέμα ήταν η μη καταβολή εισφορών Κοινωνικών Ασφαλίσεων για πολλούς εργαζόμενους, Ε/Κ και Τ/Κ. Επίσης, συζητήσαμε και άλλα επιμέρους θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως είναι τα πιστοποιητικά γεννήσεων, η σύνταξη χηρείας και τα χρόνια υπηρεσίας που απαιτούνται για να δικαιούνται σύνταξη οι εργαζόμενοι'', είπε ο κ. Ταλιαδώρος μετά τη συνάντηση.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πρόσθεσε ότι στο τέλος της συνάντησης έλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει σύσκεψη όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ε/κ και τ/κ, ''για να συζητήσουμε το θέμα της καταβολής Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τους εργοδότες για κάθε εργαζόμενο και τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε τη συμμόρφωση όλων προς τις πρόνοιες του Νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σλοβακία - Επίσημη επίσκεψη --------------------------------------------------------- Επίσημη επίσκεψη στη Σλοβακία πραγματοποιεί από τις 28 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει στην Μπρατισλάβα επαφές με το Πρόεδρο της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς, στην παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών, μετά τις οποίες θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Αργότερα, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας Πάβολ Χρουσόφσκι θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Σλοβάκο Πρωθυπουργό Μικούλας Ντζουρίντα και θα κλείσει το πρόγραμμα επαφών του με επίσημο δείπνο που θα παραθέσεις προς τιμή του ο κ. Γκασπάροβιτς.

    Πρόεδρος Βουλής - Πάτρα -------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει σήμερα στην Πάτρα, όπου την Κυριακή, στην κοινότητα Τριποτάμου του Δήμου Αροανίας θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ήρωα λοχία Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, που φονεύθηκε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Την ίδια μέρα ο Πρόεδρος της Βουλής θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ήρωα δεκανέα Χρήστου Γκαβού στην κοινότητα Σταροχωρίου του Δήμου Φαρρών, ο οποίος επίσης φονεύθηκε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    Το βράδυ της Κυριακής, σε ειδική τελετή ο Δήμος Πατρέων θα αναγορεύσει τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων σε επίτιμο δημότη.

    Σουηδία - Φινλανδία - Πρεσβείες - Εγκαίνια --------------------------------------- Στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις Κύπρου - Σουηδίας και Κύπρου - Φινλανδίας αναφέρθηκαν χθες οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο αυτών χωρών, σε εκδήλωση για τα εγκαίνια των Πρεσβειών τους, που στεγάζονται δίπλα - δίπλα στη Λευκωσία.

    Διαβεβαίωσαν ακόμη την ετοιμότητα των διπλωματικών τους αποστολών να συνεργαστούν στενά με την κυπριακή Κυβέρνηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ εξέφρασαν την ευχή όπως σύντομα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση εγκαινίων ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας Hans Dahlgren είπε ότι η χώρα του ήταν ένας ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, και αφού εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι δεν κατέστη δυνατό να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ, είπε ''ελπίζουμε ακόμη ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό''.

    Λαμβάνοντας το λόγο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος υπογράμμισε ότι οι δύο Πρεσβείες θα συμβάλουν στην καλύτερη συνεργασία στο πλαίσιο των κοινών στόχων εντός της ΕΕ.

    Ο κ. Ζακχαίος διαβεβαίωσε ότι τόσο το Υπουργείο, όσο και η κυβέρνηση θα είναι στη διάθεση των δύο Πρεσβειών και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.

    Ακολούθησε η επίσημη τελετή εγκαινίων με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Κύπρου, ενώ οι Γενικοί Διευθυντές των ΥΠΕΞ των τριών χωρών έκοψαν την κορδέλλα, εγκαινιάζοντας έτσι τις δύο Πρεσβείες.

    Γεροσκήπου - Ανασκαφές - Ταφή - Ψηφιδωτό δάπεδο ---------------------------------------------- Αδιάσειστη σχέση ταφής με ψηφιδωτό δάπεδο διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην τοποθεσία ''Αγιοι Πέντε'', βόρεια της Γεροσκήπου στην Επαρχία Πάφου.

    Κύριος στόχος των εργασιών ήταν η περαιτέρω διερεύνηση των παλαιοχριστιανικών καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν το 2003, κυρίως της περιοχής γύρω από τα οστεοφυλάκια, η επέκταση της έρευνας προς τα βόρεια, η αποκόλληση ενός ψηφιδωτού δαπέδου και η έρευνα στα βαθύτερα στρώματα κάτω από αυτό.

    Η περαιτέρω διερεύνηση του χώρου των οστεοφυλακίων έφερε στο φως και τρίτο, ακόμα μεγαλύτερο, παρόμοιο κτίσμα, το οποίο είχε καταστραφεί σχεδόν εντελώς από τυμβωρύχους, και έδωσε ορειχάλκινα νομίσματα (νούμμια), μικρό αριθμό χρυσών κοσμημάτων και μια σπάνια ορειχάλκινη πόρπη.

    Η μελέτη των οστών αναγνώρισε 21 άτομα στο ένα οστεοφυλάκιο, 25 στο δεύτερο και έξι στο τρίτο, αλλά ο αριθμός των ενταφιασθέντων, ιδίως στο τελευταίο, πρέπει να ήταν αρχικά πολύ μεγαλύτερος, αφού σε όλη τη γύρω περιοχή βρέθηκαν ανθρώπινα οστά, που οι τυμβωρύχοι άδειασαν από τα οστεοφυλάκια στην αναζήτηση θησαυρού.

    Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι στα τρία οστεοφυλάκια ενταφιάστηκαν και άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.

    Τα οστεοφυλάκια και οι ταφές που ήλθαν στο φως παλαιότερα σχετίζονται με κάποια βασιλική.

    Σε μιαν προσπάθεια εντοπισμού αυτού του κτιρίου ανοίχτηκε σειρά σκαμμάτων στα βόρεια του χώρου. Δυστυχώς, η βασιλική δεν εντοπίστηκε.

    Βρέθηκαν, όμως, φτωχά κατάλοιπα σειράς δωματίων που πιθανό να ανήκουν σε εργαστηριακούς χώρους, ίσως προσκτίσματα της βασιλικής ή κάποιου μοναστηριακού χώρου. Επίσης, βρέθηκαν χύτρες και άλλα μαγειρικά σκεύη, ωραία δείγματα πολυτελούς επιτραπέζιας κεραμεικής και μεγάλα εισηγμένα κογχύλια.

    Πύργος Λεμεσού - Ιταλοί αρχαιολόγοι - Ευρήματα ----------------------------------------- Μια ομάδα Ιταλών αρχαιολόγων θεωρεί ότι έχει ανακαλύψει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι προϊστορικοί κάτοικοι της Κύπρου ήταν πιο ανεπτυγμένοι από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα.

    Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι ευρήματα σε ένα εργαστήρι στο χωριό Πύργος κοντά στη Λεμεσό, δείχνουν ότι κατά την εποχή του ορείχαλκου οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν πολύ εξελιγμένες τεχνικές για να παράγουν υψηλής τεχνολογίας χρωματιστά υφάσματα.

    Σύμφωνα με ανταπόκριση από τη Λεμεσό του ιταλικού πρακτορείου ANSA, τις τελευταίες εβδομάδες η ομάδα των Ιταλών αρχαιολόγων, που βρίσκεται στον Πύργο από το Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών (CNR), έχει ανακαλύψει δοχεία για βάψιμο υφασμάτων, υπόλοιπα από αργαλειούς, μεγάλα βάζα, κοκαλένια εργαλεία για ύφανση, παλέτες για χρώματα και ίχνη από διάφορα άλλα υλικά.

    ''Εξετάσεις των βάζων στο μικροσκόπιο καθώς και του χώματος που βρέθηκε γύρω από τα βάζα, φανερώνουν ότι οι άνθρωποι εργάζονταν με ίνες από φυτά, ιβίσκο, βαμβάκι, μαλλί, και τα χρωμάτιζαν μπλε, μαύρα, κίτρινα, κόκκινα, πράσινα και διάφορες αποχρώσεις'' εξήγησε η Μαρία Ροζαρία Μπελτζιόρνο, η οποία ηγείται της ομάδας των αρχαιολόγων.

    Η ομάδα είναι επίσης ιδιαίτερα ενθουσιασμένη για το ότι έχει βρεθεί μπογιά χρώματος μωβ, που η αξία της λέγεται ότι ήταν πιο ψηλή από ό,τι η αξία του χρυσού.

    Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός 2005 --------------------------------------- Ευρωπαϊκό και σύγχρονο προϋπολογισμό χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του Κράτους για το 2005 ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός διότι, όπως είπε, ''ξεφεύγει από τις παραδοσιακές δομές και την απλή διαχείριση μιας κρατικής μηχανής'' και ''αναγνωρίζει τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία και στηρίζεται σε άξονες που τείνουν να προβάλουν τις ορθές διαστάσεις μιας οικονομικής πολιτικής''.

    Μιλώντας σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2005, στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης της κυπριακής οικονομίας με τα Κριτήρια του Μάαστριχ, ο κ. Κεραυνός είπε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός καθιστά τα σοβαρά θέματα της οικονομίας ''εθνικό θέμα και γι΄ αυτό έχουμε ζητήσει τη συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων και όλων των κοινωνικών εταίρων στα πλαίσια ενός κοινωνικού διαλόγου'', ο οποίος έχει ήδη αρχίσει.

    ''Δεν μπορούμε μέσα σε ένα σύγχρονο οικονομικό οικοδόμημα'', όπως αυτό της ΕΕ, ''να κτίζουμε το δικό μας οικοδόμημα πάνω σε παρωχημένες αρχές ή με ακατάλληλες δομές'', είπε ο κ. Κεραυνός, προσθέτοντας ότι ''χρειάζεται η πολιτική βούληση, η παράθεση πειστικών επιχειρημάτων για να πετύχουμε'' τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

    Επισήμανε ότι ''το πολιτικό κόστος αυτή τη στιγμή που η οικονομία μας βρίσκεται σε μια οριακή καμπή πρέπει να μπει σε μια δεύτερη μοίρα, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το οικονομικό μέλλον των νεώτερων γενιών''.

    Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες ------------------------------------ Αρνητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη χθεσινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε η πλειονότητα των επιμέρους δεικτών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,1%, κλείνοντας στις 988,28 μονάδες. Αντίθετα, αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,07% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,51 μονάδες. Αυξημένη σε σύγκριση με χθες παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 509 χιλιάδες λίρες, λόγω της ανταλλαγής πακέτων μετοχών των εταιρειών Brainstorm Enterprices Public και Muskita Aluminium Industries, οι οποίες συγκέντρωσαν το 27,8% και το 20,2% του τζίρου.

    Πτώση σε ποσοστό 0,07% κατέγραψε επίσης ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 331,5 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - 9η αγωνιστική --------------------- Η συνάντηση Απόλλωνα Ανόρθωσης που θα διεξαχθεί στο Μακάρειο στάδιο στις 7.00 το βράδυ δεσπόζει των συναντήσεων 9ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    Στις 2.30. θα συναντηθούν ΑΠΟΕΛ Εθνικός στο ΓΣΠ, Αθλητική Ενωση Πάφος ΑΕΛ στο Παφιακό, Νέα Σαλαμίνα Ομόνοια στο Αντώνης Παπαδόπουλος και Ενωση Νέων Παραλιμνίου Αρης στο γήπεδο Τάσος Μάρκου.

    Αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες Ολυμπιακού - ΑΕΚ και Ακλής - Διγενή.

    Πετόσφαιρα - 7η αγωνιστική --------------------- Στους χθεσινούς αγώνες της 7ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Ανδρών στην Πετόσφαιρα ο Διόνυσος Στρουμπίου κέρδισε τον Παφιακό με 3-2 σετ, η Νέα Σαλαμίνα το ΑΠΟΕΛ με 3-0 σετ, η Ανόρθωση την Ομόνοια με 3-0 σετ και η Αθλητική Ενωση Καραβά την Αναγέννηση με 3-0 σετ.

    [04] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Βουλή των Νέων

    [05] (Κ) 1η Σύνοδος της Βουλής των Νέων

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πολιτικό Συνέδριο - Εργο κυβέρνησης

    Αυτές τις μέρες της μεγάλης κοινωνικής έντασης και συγκρούσεων, γινόμαστε όλοι μας αψευδείς μάρτυρες της αδιέξοδης και συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης, μιας πολιτικής που διαπνέεται δυστυχώς από το πνεύμα του αυταρχισμού, της αλαζονείας και της καταστολής, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε ομιλία του στην δεύτερη ημέρα εργασιών του Εκτακτου Παγκύπριου Πολιτικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης επέκρινε την κυβέρνηση για ''αδιέξοδη και κοινωνική πολιτική, η οποία συσσωρεύει προβλήματα και φορτώνει βάρη στις πλάτες του λαού''.

    ''Σήμερα και αύριο αποφασίζουμε για πολιτικές που ωφελούν και όχι για επιλογές που αρέσουν'', είπε χαρακτηρίζοντας το Συνέδριο ως ένα σταθμό στα πολιτικά δρώμενα του τόπου αλλά και μια νέα αφετηρία για το κόμμα.

    Στόχος μας, σημείωσε, θα πρέπει να είναι μέσα από τον διάλογο να επανακαθορίσουμε τους ιδεολογικούς μας προσανατολισμούς, τα πλαίσια πολιτικής στο Κυπριακό και τις θέσεις μας πάνω στα επιμέρους ζητήματα πολιτικής.

    Αυτά όπως ανέφερε είναι η οικονομία και η ανάπτυξη, η ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, ο πολίτης, η παιδεία, ο πολιτισμός, η νεολαία, το εμπόριο, η βιομηχανία, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, η αγροτική οικονομία, η δικαιοσύνη, η υγεία, το κοινωνικό κράτος και η πρόνοια.

    ''Μια σύγχρονη παράταξη, μια δυναμική αλλά υπεύθυνη αντιπολίτευση, που φιλοδοξεί να καταστεί πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία, δεν περιορίζεται στις διαπιστώσεις, στην καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική'', είπε σημειώνοντας ότι ''αν έτσι πολιτεύεται, μετατρέπεται σε στείρα άρνηση, απαξιώνεται από την κοινωνία και απομονώνεται από τους πολίτες''.

    Ο λαός, συνέχισε, θέλει προτάσεις που να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του και όχι διαπληκτισμούς χάριν θεάματος.

    Και είναι πιο έντονα τα αισθήματα του λαού, πρόσθεσε, όταν συνειδητοποιήσει ότι οι επιλογές εξουσίας που έκαμε, στερούνται οράματος, στερούνται προγράμματος και προοπτικής και αυτό που τελικά συμβαίνει είναι το ένα αδιέξοδο να διαδέχεται το άλλο.

    Κι αυτό ακόμη πιο έντονα συμβαίνει, είπε, όταν ο πολίτης διαπιστώνει, μέσα από τις συγκρούσεις και τις διισταμένες θέσεις των συγκυβερνώντων, πως η κορυφαία προτεραιότητα όσων συμμετέχουν στην διακυβέρνηση, είναι ο διαμοιρασμός των λαφύρων της εξουσίας.

    Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε μια σειρά από δικαιολογημένα αιτήματα κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που οδηγούνται στην απόγνωση, τα αδιέξοδα και το περιθώριο, αντιμετωπίζονται με αυταρχισμό και αστυνομικά μέτρα.

    ''Θέλω να ψέξω αυτή την πρακτική, που συσσωρεύει αχρείαστες κοινωνικές εντάσεις και δημιουργεί ένα κλίμα οξύτητας και διχασμού μέσα στην κοινωνία'', σημείωσε.

    Αναφερόμενος στα προχθεσινά επεισόδια με τους πατατοπαραγωγούς, σημείωσε ότι ''μια ειρηνική, όπως διακήρυξαν οι οργανωτές της, εκδήλωση διαμαρτυρίας, αντιμετωπίσθηκε με υπέρμετρη αστυνομική βία'' κι ότι ακόμη και λειτουργοί των ΜΜΕ που έκαναν τη δουλειά τους ξυλοφορτώθηκαν από υπερβάλλοντα ζήλο.

    Οσον αφορά την πάταξη του φαινομένου της παραπαιδείας, είπε ότι αντί να προωθείται μέσα από πολιτικές που αντιμετωπίζουν στη ρίζα το πρόβλημα και ξεριζώνουν τα γενεσιουργά αίτια που οδηγούν στην έξαρση του φαινομένου, αντιμετωπίζεται με την ποινικοποίηση και αστυνομικά μέτρα καταστολής.

    Με αποτέλεσμα, συνέχισε, να βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα που προσβάλουν την αξιοπιστία του κράτους και την αξιοπρέπεια εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, να συλλαμβάνονται και να διώκονται ένας συνταξιούχος και δύο νέοι, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί.

    Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών αλλά και όλοι οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ξεσηκώνονται μπροστά στην επέλαση του χειμώνα και των τιμών του πετρελαίου.

    ''Η κυβέρνηση αμήχανη'', ανέφερε, ''προτείνει μέτρα που από τη μια έρχονται, τάχατες, να ανακουφίσουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, από την άλλη όμως βάζουν στα κρατικά ταμεία αρκετά εκατομμύρια λίρες''.

    Πρόσθεσε ότι οι δήθεν ελαφρύνσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αποδεικνύονται δώρον άδωρον αφού η κυβέρνηση με λογιστικά τεχνάσματα υποχρεώνει τον καταναλωτή να πληρώσει το πετρέλαιο θέρμανσης 55% πιο ακριβά από ότι ο καταναλωτής στην Ελλάδα.

    Είπε ακόμη ότι σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την καθήλωση και συρρίκνωση μισθών και εισοδημάτων και από την εκτόξευση του κόστους ζωής, η κυβέρνηση επέλεξε να λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα μέσα από την αύξηση των τελών και της έμμεσης φορολογίας.

    Η κυβέρνηση, συνέχισε, προτίμησε τις μονομερείς κινήσεις αιφνιδιασμού, οδηγώντας μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες του λαού μας σε απόγνωση και αδιέξοδο, φορτώνοντας νέα βάρη σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και προκαλώντας καίριο πλήγμα στους μικρομεσαίους την ίδια ώρα που κάποιοι ολίγοι προνομιούχοι ευνοούνται σκανδαλωδώς.

    Οσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στις Κυπριακές Αερογραμμές, είπε ότι οι υπάλληλοι βιώνουν την αγωνία και την ανασφάλεια, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικές απολύσεις που δημιουργούν σοβαρά προσωπικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

    Ξεκαθάρισε ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα δεχθεί θυματοποίηση εκατοντάδων υπαλλήλων. Εμείς πιστεύουμε και προτείνουμε, σημείωσε, συγκεκριμένα μέτρα, πως μπορεί να υπάρξει ένα αξιοπρεπές σχέδιο πρόωρης και εθελοντικής αφυπηρέτησης υπαλλήλων, χωρίς να χάνονται κεκτημένα και κόποι δεκαετιών.

    Δυστυχώς όμως ο διάλογος με τους υπαλλήλους, είπε, ακολούθησε την εξαγγελία των μέτρων, προσθέτοντας ότι ακόμη και σήμερα απουσιάζει η πολιτική βούληση ώστε να υπάρξουν ρυθμίσεις που δεν θα οδηγούν υπαλλήλους στην απόγνωση και δεν θα δημιουργούν ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

    Για τον τομέα της υγείας είπε ότι νοσεί βαριά, ''την ώρα που βλέπουμε τους καρκινοπαθείς στους δρόμους να διαμαρτύρονται και να κινητοποιούνται'' ενώ ''τα κεκτημένα κοινωνικά επιδόματα, τα επιδόματα των πολυτέκνων, με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες περικόπτονται''.

    Είπε ακόμη ότι οι δαπάνες για την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, αντί να αυξάνονται, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά η κυβέρνηση, μειώνονται σταθερά ενώ οι δαπάνες για την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες κινούνται σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα φέρνοντας την Κύπρο στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

    Παράλληλα στα διάφορα κυβερνητικά συρτάρια, συνέχισε, βρίσκονται έτοιμα νομοσχέδια που προβλέπουν δυσβάστακτες αυξήσεις σε τέλη που θα ανεβάσουν περαιτέρω το κόστος ζωής, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας για τα μικρομεσαία εισοδηματικά στρώματα του λαού μας.

    ''Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, ''βλέπουμε τους ημέτερους, τους φίλους και τους εκλεκτούς, τους συνταξιούχους, να βολεύονται σε διάφορες θέσεις του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, με ηγεμονικούς μισθούς ενώ κάποιοι ολίγοι, ευνοούνται προνομιακά μέσα από φωτογραφικές και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις που προωθούνται''.

    Σημείωσε πως το κράτος, σε μια διεθνώς δύσκολη οικονομική συγκυρία, αντί να έρθει αρωγός στον πολίτη, επιλέγει τον εύκολο δρόμο της αύξησης φόρων και τελών, της περικοπής των αναπτυξιακών δαπανών αναφέροντας ότι με τον τρόπο αυτό η οικονομία δεν θα πάει μπροστά.

    Δήλωσε κατηγορηματικά πως ο ΔΗΣΥ δεν θα ανεχθεί φαινόμενα θυματοποίησης επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων του λαού κι ότι θα σταθεί ανάχωμα σε αυθαίρετες λογικές μαζικών απολύσεων αλλά και σε κάθε πρακτική που προωθεί τον κομματισμό, την ημετεροκρατία και τις επιλεκτικές διώξεις όσων ανήκουν σε άλλους από την κυβέρνηση ιδεολογικούς ή πολιτικούς χώρους.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αδιέξοδη οικονομική και κοινωνική πολιτική η οποία συσσωρεύει προβλήματα και φορτώνει βάρη στις πλάτες του λαού κι ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια φουντώνει μέρα με τη μέρα σαν αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο δικαιώματα και κεκτημένα.

    Η κυβέρνηση, πολλές φορές, σημείωσε, με τρόπο αυθαίρετο και μονομερή, χωρίς να έχει προηγηθεί ο αναγκαίος κοινωνικός διάλογος επιχειρεί να αντιμετωπίσει υπαρκτά ζητήματα μέσα από άκρως συντηρητικές επιλογές προσπαθώντας να δώσει λύσεις στα προβλήματα του σήμερα και του αύριο μέσα από αποτυχημένες συνταγές του χθες.

    Ανέφερε ότι η Κύπρος που πριν από την ένταξή της είχε επαινεθεί από την ίδια την ΕΕ ως ο «καλύτερος μαθητής» ενώ τώρα έχει χάσει αυτή την τιμητική πρωτιά και άλλες χώρες την έχουν υποσκελίσει.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο εθνικός και στρατηγικός στόχος της ένταξής μας στην ευρωζώνη, φαίνεται να απομακρύνεται σταθερά κι αυτό υπονομεύει όχι μόνο τις οικονομικές αλλά και τις πολιτικές δυνατότητες και προοπτικές της Κύπρου, γιατί μια Κύπρος ενταγμένη στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης θα είναι μια Κύπρος ισχυρή και όχι περιθωριοποιημένη.

    ''Κι εμείς'', πρόσθεσε, ''θέλουμε την πατρίδα μας να είναι πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος. Θέλουμε να μετέχει με όραμα και τόλμη στα κέντρα διαμόρφωσης των μεγάλων αποφάσεων και όχι να παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις σαν φτωχός συγγενής''.

    Είπε ότι τον δογματισμό της κυβέρνησης και τις αντιφάσεις που αναδεικνύει το ετερόκλητο του κυβερνητικού σχήματος, τον είδαμε πρόσφατα και στην αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

    Εμείς, συνέχισε, δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε την θλίψη μας γιατί οι αντιφάσεις αυτές, τις οποίες τόσο αβασάνιστα και επιπόλαια αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, προκαλούν τεράστιο εθνικό κόστος, ζημιά στην εθνική μας υπόθεση.

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ο κ. Αναστασιάδης, δημιουργεί ένα καινούργιο πεδίο δράσης σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μεγάλες και είναι κοινές για όλους μας, προκλήσεις που επιτάσσουν να κινηθούμε στη βάση του τριπτύχου «διάλογος συναίνεση καθαρές θέσεις».

    ''Αυτές ακριβώς τις θέσεις καλούμαστε με τόλμη και όραμα να καθορίσουμε στο συνέδριο μας'', κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 27 November 2004 - 18:49:09 UTC