Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Παιδοβουλή - Δ΄ Σύνοδος - Προβλήματα εφηβικής ηλικίας
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Τσέχοι αξιωματούχοι - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [05] (Κ) Παιδοβουλή - Δ΄ Σύνοδος - Πρόεδρος Βουλής
  • [06] (Κ) Παιδοβουλή - Δ΄ Σύνοδος - Συνεδρία - Εκθέσεις Επιτροπών
  • [07] (Κ) ΗΠΑ - Αποναρκοθέτηση - Αμερικανική Βουλή
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει κατά πόσο θα καθορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, η διαφωνία μεταξύ ΑΚΕΛ και ΚΣ ΕΔΕΚ για ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στον οργανισμό Συνεργασία για την Ειρήνη, το θέμα της παραπαιδείας, η πορεία των διαβουλεύσεων για την οικονομική εξυγίανση των Κυπριακών Αερογραμμών, αλλά και η απόφαση του Κακουργιοδικείου κατά διευθυντή εταιρείας, σε σχέση με την καταδολίευση επενδυτών στο Χρηματιστήριο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα στο κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Η Δ. Αμνηστία σε δράση μετά το ρεπορτάζ της 'Α' '' γράφει ότι κινητοποίηση της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσαν οι αποκαλυπτικές πληροφορίες που η ''Αλήθεια'' φέρνει στο φως για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 σε βάρος ανυπεράσπιστων Ε/Κ και Τ/Κ. Προσθέτει ακόμη ότι συγγενείς αγνοουμένων μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για πληροφορίες από το γραφείου του Τ/Κ μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους. Αλλού γράφει ότι απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή των Λόρδων, η Βαρόνη Σίμονς δήλωσε ότι μελετά αυτή τη στιγμή πόσο εφικτές είναι οι απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''ΑΚΕΛ VS ΕΔΕΚ και στο μέσο ο Τάσσος'' αναφέρεται στη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ ΑΚΕΛ και ΚΣ ΕΔΕΚ σε σχέση με ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στη ''Συνεργασία για την Ειρήνη'', στην οποία παρενέβη χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε ότι ''τώρα έχουμε πολύ σοβαρότερα θέματα να μας απασχολήσουν παρά αυτό το θέμα''. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται στη χθεσινή ακρόαση στην υπόθεση της Υπουργού Υγείας Κωνσνταντίνας Ακκελίδου κατά την οποία παρουσιάστηκαν ''παραδεκτά γεγονότα'' για τις δραστηριότητες της Υπουργού σε υπόθεση ναρκωτικών που δικάζετο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Το Βέτο Τάσσου ... στην ΟΕΛΜΕΚ'' και γράφει ότι τα ''σύννεφα'' της παραπαιδείας ήρθαν να καλύψουν τη διαφαινόμενη μπόρα της 17ης Δεκεμβρίου και γι' αυτό και ''με αποφασιστικότητα και ιδιαίτερα αυστηρό ύψος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εμφανίστηκε να μη δέχεται 'μύγα στο σπαθί του' και να επιμένει στην πάταξη της παρανομίας που διαπράττεται εδώ και χρόνια από μερίδα διορισμένων εκπαιδευτικών''. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε χθες την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να προχωρήσει σε αποναρκοθέτηση ναρκοπεδίων του στη νεκρή ζώνη θετικό βήμα.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Σενάρια Αναγνώρισης'' αναφέρεται στο κύριο της θέμα σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για εξεύρεση συναινετικής πρότασης για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, κάτι που, όπως αναφέρει, άφησε να διαφανεί στις χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την αναγνώριση αναπόφευκτη. Αλλού γράφει ότι σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ελληνας Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος επανέλαβε ότι η μη αναγνώριση μιας χώρας-μέλους από μια υποψήφια χώρα αποτελεί πολιτικό και θεσμικό παράλογο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Μονόδρομος η σύγκρουση'' γράφει ότι κυβέρνηση παρακάμπτει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και προχωρεί σε δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της μάστιγας της παραπαιδείας, όπως έχουν εξαγγελθεί προ ημερών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, που διεξάγονται μεταξύ Λευκωσίας, Αθήνας και Αγκυρας, φαίνεται να προκρίνεται μια φόρμουλα που αφορά την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία, που φαίνεται να εξυπηρετεί όλες τις πλευρές. Σημειώνει ότι προτάθηκε να δοθεί η δυνατότητα στην Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μόλις αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, την 1η Ιανουαρίου 2006.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Κρίσιμα 24ωρα'', γράφει ότι αν μέχρι την Τρίτη δεν καταλήξει σε συναινετικές λύσεις ο διάλογος με τις συντεχνίες στις Κυπριακές Αερογραμμές για εφαρμογή δραστικών μέτρων με στόχο να εξοικονομηθούν μέχρι και 25 εκατ. λίρες, τότε όλα τα ενδεχόμενα (ακόμη και το κλείσιμο) είναι ανοικτά. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποβάλει αίτηση ένταξης στον οργανισμό "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" και ότι το ΑΚΕΛ είναι "κάθετα αντίθετο" σε πρόταση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    [02] (Κ) Παιδοβουλή - Δ΄ Σύνοδος - Προβλήματα εφηβικής ηλικίας

    Πραγματοποιείται σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων -για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά- η συνεδρία της Παιδοβουλής, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και με θέμα ''Τα δύσκολα χρόνια''.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις -------------------------------------------------- Αναπόφευκτη χαρακτήρισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, σημειώνοντας πως το ερώτημα είναι πότε θα γίνει αυτό.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Ιταλία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι υποχρέωση της Τουρκίας και έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ και δεν θεωρεί ότι υπάρχει θεραπεία με το λεγόμενο τρίτο κανονισμό για άρση του ισχυρισμού για οικονομική απομόνωση των Τ/Κ.

    ''Εάν υπάρχει αυτή η απομόνωση, σε μεγάλο βαθμό είναι αυτοεπιβαλλόμενη από την τ/κ ηγεσία και νομίζουμε ότι ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία της ΕΕ και τη δική μας για οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ και για διεξαγωγή εμπορίου με τις ελεύθερες περιοχές και με όλο τον κόσμο'', σημείωσε.

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Ρώμη και σε ερώτηση εάν ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδειξε κατανόηση στις θέσεις που εξέφρασε η Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Νομίζω ναι. Η δουλειά η δική μας είναι να εξηγούμε τις θέσεις μας όσο πιο καλά μπορούμε, όσο πιο πειστικά μπορούμε, να κατανοούμε και εμείς τις θέσεις της άλλη πλευράς και, όπου είναι δυνατό, να βρίσκεται μια συναίνεση στο τι μπορεί να γίνει''.

    ''Δεν είναι μυστικό ότι η Ιταλία υποστηρίζει τον καθορισμό ημερομηνίας για ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και η δική μας θέση είναι ότι και εμείς υποστηρίζουμε, νοουμένου ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί και θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει προς την ΕΕ και προς κάθε χώρα μέλος. Απ' εκεί και πέρα γίνονται αυτές οι επαφές, μια προσπάθεια να ασκηθεί μια συναινετική πρόταση ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με αυτές τις υποχρεώσεις'', πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Μπερλουσκόνι διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σε ερώτηση εάν είναι πρόθυμος ο Ιταλός Πρωθυπουργός να μεσολαβήσει προς την κατεύθυνση της Αγκυρας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''μπορεί να γίνει κατανοητό πολύ εύκολα από όλους ότι, όταν γίνονται τέτοιες συνομιλίες και όταν προγραμματίζονται κάποιες ενέργειες ή προωθούμε εμείς κάποιες εισηγήσεις, το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις αποκαλύπτουμε και να συζητούμε δημοσίως τι είναι δυνατό να γίνει και τι δεν είναι δυνατό να γίνει''.

    ''Νομίζω αρκεί η διαπίστωση ότι ήταν μια πολύ θερμή συνάντηση, σε καλό κλίμα'', είπε, προσθέτοντας ότι ''είμαστε ικανοποιημένοι, και εγώ και όλοι όσοι ήταν μαζί μου στη συνάντηση, για το πνεύμα που επικράτησε και τα αποτελέσματα''.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς τους Τ/Κ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς τους Τ/Κ συζητείται από τον περασμένο Μάιο''.

    ''Η δική μας πλευρά έχει δεχθεί το τελευταίο κείμενο του ψηφίσματος που θα προταθεί'', είπε και πρόσθεσε ότι ''εμείς υποστηρίζουμε την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ''.

    Σε ερώτηση εάν θα αποσυνδεθεί ο χρηματοδοτικός κανονισμός από τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''αυτή ήταν η βασική θέση μας από την αρχή''.

    ''Πιστεύω ότι αρκετές χώρες αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι αναγκαία η διασύνδεση των δύο. Είναι άλλες χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν τη θέση μας ότι ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής από μόνος του είναι ικανοποιητικός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της τ/κ κοινότητας για εμπόριο με τις ελεύθερες περιοχές αλλά και με όλο τον κόσμο'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''είναι και οι άλλοι οι οποίοι προωθούν τρίτο κανονισμό, που δεν προβλέπεται από την απόφαση του Συμβουλίου του Μαϊου που μιλούσε για το εμπόριο, το λεγόμενο κανονισμό απευθείας εμπορίου''.

    ''Αυτή η διασύνδεση που επιδιώκεται πιστεύουμε εμείς ότι τελικά θα λυθεί στις προσεχείς ημέρες, είτε με αναβολή του όλου θέματος, είτε με έγκριση μόνο του χρηματοδοτικού κανονισμού και να παραμείνει ο τρίτος κανονισμός για ευθετότερο χρόνο'', σημείωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''πάρα πολλοί από αυτούς που εμπλέκονται στις διαδικασίες σκέφτονται ότι δεν πρέπει να εγείρονται τώρα θέματα που είναι δυνατό να παρουσιαστούν ως πρόσθετα εμπόδια στην πορεία της Τουρκίας, αλλά δεν συνδέονται αναγκαστικά τα δύο θέματα''.

    ''Η δική μας θέση είναι ότι εμείς υποστηρίζουμε την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ, εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει θεραπεία με το λεγόμενο τρίτο κανονισμό για άρση του ισχυρισμού για οικονομική απομόνωση των Τ/Κ. Εάν υπάρχει αυτή η απομόνωση, σε μεγάλο βαθμό είναι αυτοεπιβαλλόμενη από την τ/κ ηγεσία και νομίζουμε ότι ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία της ΕΕ και τη δική μας για οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ και για διεξαγωγή εμπορίου με τις ελεύθερες περιοχές και με όλο τον κόσμο'', σημείωσε.

    Σε ερώτηση για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''είναι αναπόφευκτη, το θέμα είναι πότε γίνεται, δηλαδή πριν τις 17 Δεκεμβρίου, μετά τις 17 Δεκεμβρίου''.

    ''Εμείς θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της Τουρκίας και έναντι της ΕΕ και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα των απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα που θέτουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''το ευνοούν, αλλά εάν θα μπορέσουν να το κάνουν χωρίς παράβαση διεθνών συμβάσεων και του διεθνούς δικαίου είναι άλλο θέμα''.

    Πρόσθεσε ότι ''οι διεθνείς σχέσεις και η ΕΕ λειτουργούν με βάση κράτος δικαίου'' και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προβάλλει τις θέσεις της που βασίζονται σε αυτό το κράτος δικαίου.

    Σε ερώτηση ποια είναι η θέση της Λευκωσίας αναφορικά με τη συμμετοχή της Κύπρου στον Οργανισμό ''Συνεταιρισμός για την Ειρήνη'' του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''υπάρχει ήδη απόφαση του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης το 2002 που καθορίζει τον αποκλεισμό της Κύπρου και της Μάλτας από μερικές δραστηριότητες της ΕΕ''.

    ''Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη είναι χωριστό θέμα. Νομίζω τώρα έχουμε πολύ περισσότερα και πολύ πιο σοβαρά θέματα να μας απασχολήσουν, παρά αυτό το θέμα'', συνέχισε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''έχουμε θέση, αλλά επί του παρόντος δεν νομίζω ότι είναι η ώρα για να ξεκινήσει ένα νέο μέτωπο και μια νέα προσπάθεια για ένα θέμα που, κατά τη δική μου άποψη, είναι δευτερεύων''.

    Χριστόφιας - ΝΑΤΟ - Αποναρκοθέτηση ------------------------------------------ Δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει αίτηση ένταξης στον Οργανισμό ''Συνεταιρισμός για την Ειρήνη'', προθάλαμο του ΝΑΤΟ, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Πρόεδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου για ένταξη της Κύπρου στον Οργανισμό ''Συνεταιρισμός για την Ειρήνη'' του ΝΑΤΟ, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''είναι δικαίωμα του κ. Ομήρου να θεωρεί ότι πρέπει να μπούμε και στο ΝΑΤΟ'', προσθέτοντας πως από πλευράς του το ΑΚΕΛ είναι ''κάθετα αντίθετο'' στην πρόταση αυτή.

    Εξέφρασε την εκτίμηση πως τα κόμματα τα οποία έχουν συνομολογήσει το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη Πρόεδρος ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''δεν είχαν και δεν έχουν τέτοια θέση''.

    Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ είναι ''κάθετο'', εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι ''εκείνοι οι οποίοι μας έχουν φέρει εδώ που μας έχουν φέρει δεν θα πρέπει να πάμε να τους ευλογήσουμε συμμετέχοντας στις οργανώσεις τις οποίες δημιουργούν''.

    Σε ερώτηση γιατί έγινε επαναφορά του θέματος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως το θέμα έχει ξεκαθαριστεί πολύ πρόσφατα με παρέμβαση του ιδίου σε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, ''είναι δικαίωμα του κ. Ομήρου να επιμένει, αλλά εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε τέτοιες κινήσεις''.

    Ερωτηθείς εάν τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό το οποίο επιβάλλει στην Κυβέρνηση να διαφοροποιήσει την άποψή της πάνω στο θέμα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''καμιά διαφοροποίηση δεν υπάρχει και κανένας λόγος δεν υπάρχει να διαφοροποιηθεί η θέση οποιουδήποτε''.

    ''Ο κ. Ομήρου'', πρόσθεσε, ''την ίδια θέση που είχε τότε την έχει και τώρα και δεν νομίζω ότι είναι εμείς που πρέπει να αλλάξουμε θέση. Ούτε και προτρέπω τον κ. Ομήρου να αλλάξει θέση''.

    Πρόσθεσε ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να μην αλλάξει η στάση της κυβέρνησης ''και η θέση της Κυβέρνησης εφόσον παραμένει σταθερή εμείς είμαστε εντάξει''.

    Αποναρκοθέτηση --------------------- Αναφορικά με την προχθεσινή έναρξη της απαναρκοθέτησης από την κυπριακή κυβέρνηση, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση πως θα πρέπει να ανταποκριθεί και η τουρκική πλευρά, προσθέτοντας πως ''δεν υπάρχει άλλος τρόπος ή άλλη απάντηση στην τουρκική πλευρά''.

    ''Να ανταποκριθεί'', είπε, ''όπως ανταποκρίνεται και η δική μας πλευρά και να τελειώσουμε μια και καλή με τα ναρκοπέδια''.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ''είναι και ένα σεβασμός της Συνθήκης της Οττάβας και θα πρέπει να τηρηθεί σε μια χώρα, όπου υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ένα σημαντικό βαθμό διακίνηση ανθρώπων'', ευχόμενος ''σύντομα να είναι εντελώς ελεύθερη αυτή η διακίνηση χωρίς να προκύπτει οποιοδήποτε πρόβλημα''.

    Είπε πως ''τα ναρκοπέδια είναι ένδειξη από πλευράς της Τουρκίας όχι καλών προθέσεων και θα πρέπει να τερματιστούν'', επισημαίνοντας ωστόσο πως ''και η τ/κ πλευρά άρχισε να συναινεί σε αυτό το θέμα''.

    Γιαννάκης Ομήρου - Πρόταση - Συνεταιρισμός για την Ειρήνη -------------------------------------------------------------- Είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει στον Οργανισμό ''Συνεταιρισμός για την Ειρήνη'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του ΑΚΕΛ, το οποίο τάσσεται εναντίον της πρότασης του ιδίου για ένταξη της Κύπρου στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, ο κ. Ομήρου είπε πως ''είναι ένας τρόπος για να συμμετέχουμε απρόσκοπτα στο ευρωπαϊκό συλλογικό σύστημα ασφάλειας, να αναδεικνύουμε τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και να παίρνουμε μέρος σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα ειρηνευτικές αποστολές και αποστολές διάσωσης και έρευνας''.

    Σε δηλώσεις πριν από την έναρξη των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της ΔΕΟΚ, ο κ. Ομήρου είπε πως ''ο στόχος του ευρωπαϊκού συλλογικού συστήματος ασφαλείας είναι να οδηγηθούμε σε σταδιακή απεξάρτηση από την καταθλιπτική κηδεμονία των Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Γι' αυτό στο σχέδιο Ανάν'', είπε, ''υπήρχε πρόβλεψη ότι μόνο με τη συγκατάθεση της Τουρκίας θα συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό συλλογικό σύστημα ασφάλειας, επειδή η Τουρκία ήθελε ουσιαστικά να μας εμποδίσει από του να συμμετάσχουμε σε αυτή τη βασική πολιτική, σε αυτό το θεμελιακό πυλώνα της ΕΕ''.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι ''στο κυβερνητικό πρόγραμμα του Τάσσου Παπαδόπουλου υπάρχει αναφορά στο θέμα αυτό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει ενεργά στις συζητήσεις για διαμόρφωση ευρωπαϊκού συλλογικού συστήματος ασφάλειας της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας''.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση πως ''είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό συλλογικό σύστημα ασφάλειας'', προσθέτοντας πως ''άλλωστε μπήκαμε στην ΕΕ για να συμμετέχουμε σε όλους τους πυλώνες''.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση ----------------------------------------------- Θετικό βήμα χαρακτήρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να προχωρήσει στην αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως «αν οι κατοχικές δυνάμεις αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αποναρκοθέτηση των δικών τους ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη, αυτό είναι μια καλή εξέλιξη, η οποία συμβάλλει στη μείωση της έντασης, όπως είναι ο στόχος και ο σκοπός της Κυβέρνησης».

    Υπενθύμισε παράλληλα πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είχε προτείνει μέσω των Ηνωμένων Εθνών κοινή προσπάθεια για αποναρκοθέτηση, αλλά λόγω της αρνητικής θέσης των κατοχικών δυνάμεων, προχώρησε μονομερώς στην αποναρκοθέτηση».

    Αναφερόμενος στις χθεσινές διαμαρτυρίες των κατοίκων της Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου για το πεδίο βολής, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως «εκείνο το πεδίο βολής είχε καθοριστεί και με τη συγκατάθεση των κατοίκων ως πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς, όμως αυτά είναι θέματα στα οποία θα απαντήσει ο Υπουργός Αμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που τον έφερε να αναλαμβάνει την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι τιμητικό αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσα να εκτελέσω αυτά τα καθήκοντα, όμως δεν είναι μέσα στις προθέσεις μου να ενταχθώ στη διπλωματική υπηρεσία».

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Παραπαιδεία ----------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στο θέμα της παραπαιδείας και ούτε αυτό θα αφεθεί να ξεχαστεί, προσθέτοντας ότι οι καθηγητές που κάνουν παράνομα φρονιστήρια θα οδηγηθούν στο δικαστήριο.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από την Ιταλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ούτε ανοχή θα υπάρξει, ούτε το θέμα θα αφεθεί να ξεχαστεί για όλο το εκπαιδευτικό έτος. Θεωρώ αυτούς που είναι εντεταγμένοι και εφαρμόζουν το νόμο ότι έχουν το ζήλο, την αποφασιστικότητα και τις οδηγίες να εφαρμόζουν το νόμο, με βάση βεβαίως την ύπαρξη μαρτυρίας», είπε.

    Πρόσθεσε ότι «είναι καλό να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του καθενός ότι η παραπαιδεία έχει πολλούς λόγους για τους οποίους υπάρχει. Πάρα πολλοί έχουν σχέση με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», συνέχισε, σημειώνοντας πως «υπάρχουν πάρα πολλά μέτρα, μερικά θα εφαρμοστούν αμέσως, άλλα είναι πιο μακροχρόνιας διάρκειας και προοπτικής».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε επίσης εάν εώς ότου εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά, ώστε να μην χρειάζονται τα παράνομα φροντιστήρια, η απαίτηση της ΟΕΛΜΕΚ ή οποιουδήποτε άλλου είναι «να συνεχίζεται η παρανομία και κάποιοι, λίγοι, δεν μιλώ για όλους τους καθηγητές, να κερδοσκοπούν σε βάρος των γονιών, των μαθητών και της κοινωνίας, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους ως καθηγητές για να αλιεύουν μαθητές για τα φροντιστήρια».

    Αυτό το παράνομο φαινόμενο, που λίγοι εφαρμόζουν, συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος «θα παταχθεί σύμφωνα με το νόμο και σύμφωνα με το κράτος δικαίου».

    Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ ότι οι δηλώσεις του για το θέμα της παραπαιδείας είναι ατυχείς και χαρακτηρίζονται από μια έντονη εμπάθεια κατά των εκπαιδευτικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «όποιος δεν θέλει να πάρει θέση, εμπλέκεται σε πολυλογίες και γενικότητες του είδους» που αναφέρονται στην ανακοίνωση.

    Κάλεσε την οργάνωση των καθηγητών να απαντήσει στο ερώτημά του, εάν δηλαδή απαιτεί τη συνέχιση της παρανομίας, προσθέτοντας ότι «τα άλλα είναι εκ του περισσού».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν καλεί τους εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στα κρατικά ινστιτούτα.

    Σημείωσε ωστόσο πως εάν οι εκπαιδευτικοί θέλουν, όπως λένε, να βοηθήσουν τα παιδιά, μπορούν με λογικές τιμές, με λογική αμοιβή και χωρίς εκμετάλλευση από τη θέση που έχουν ως καθηγητές να εγγραφούν στα κρατικά ινστιτούτα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αμνηστεία για διάπραξη ποινικού αδικήματος».

    Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας - Παραπαιδεία --------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, κάλεσε χθες την κυβέρνηση να αρχίσει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στη βάση του κοινού στόχου για εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

    Ο κ. Τορναρίτης, ο οποίος μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου για το θέμα της πάταξης της παραπαιδείας, εξέφρασε την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ μέσα σε πνεύμα συναίνεσης να δώσει τις προτάσεις του και να στηρίξει ''κάθε θετικό μέτρο και κάθε πρωτοβουλία που θα οδηγεί στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στο χώρο της παιδείας και συνακόλουθα στην εξάλειψη του φαινομένου της παραπαιδείας''.

    ''Είναι με έκπληξη που παρακολουθήσαμε τις δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να προηγηθεί δημόσιος διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, να καλεί τα όργανα της τάξης να καταστείλουν την παραπαιδεία'', ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, προσθέτοντας ότι ''στη μελέτη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που η ίδια η κυβέρνηση έχει ζητήσει αναφέρεται ρητά ότι 'η παραπαιδεία δεν εξαλείφεται με διώξεις και νομικά μέτρα'''.

    Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι ''είναι κοινή διαπίστωση ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση''.

    Βουλή - Εκδήλωση - Σύνταγμα της ΕΕ - Συζήτηση ------------------------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκαινίασε χθες μια σειρά εκδηλώσεων για συζήτηση με τους πολίτες σχετικά με τις πρόνοιες του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο υπεγράφη στις 29 Οκτωβρίου σε ειδική τελετή στη Ρώμη από τους 25 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ και αναμένεται να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη σε μια διαδικασία διάρκειας δύο χρόνων.

    Η συντονίστρια της εκδήλωσης, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, δήλωσε ότι άνοιξε στην Κύπρο ένας διάλογος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και οι προβληματισμοί του κόσμου ''είναι η ένδειξη ότι αρχίσαμε πραγματικά να νοιώθουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες''.

    ''Αν κάτι έχει ανάγκη η ΕΕ, δεν είναι μόνο οι συνθήκες ή οι συμφωνίες αλλά οι συνειδητοποιημένοι πολίτες'', σημείωσε η κ. Μαύρου.

    Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους και ακολούθησε ομιλία από την κ. Μαύρου και δύο αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους Τόμας Γκρούνερτ και Αλέν Μπαρό.

    Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας - Υπόθεση Ακκελίδου ------------------------------------------------------- Με την παρουσίαση 14 τεκμηρίων ως ''παραδεκτών γεγονότων'' συνεχίστηκε χθες η δίκη της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη, 23 Νοεμβρίου, κατόπιν αιτήματος της κατηγορούσας αρχής.

    Στη χθεσινή ακρόαση, η κατηγορούσα αρχή κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου συνολικά 14 τεκμήρια που αφορούν τις ενέργειες της κ. Ακκελίδου σε σχέση με την εκδίκαση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας της υπόθεσης εναντίον του Κλεάνθη Πετρίδη για εισαγωγή και κατοχή ηρωίνης, καθώς και απαγορευμένων χαπιών.

    Στην ακρόαση κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δύο επιστολές της μητέρας του Πετρίδη προς την Υπουργό Υγείας, η αλληλογραφία της κ. Ακκελίδου προς όλους τους εμπλεκόμενους στην αποθεραπεία του Πετρίδη στο Κέντρο Απεξάρτησης Πυξίδα, η επιστολή της προς τη Δικαστή Τερέζα Καρακάννα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, ενώπιον του οποίου εκδικαζόταν η υπόθεση Πετρίδη, η Επιστολή του Επιστημονικού Συντονιστή του Θεραπευτηρίου Πυξίδα Κυριάκου Βερεσιέ, καθώς και ρεπορτάζ τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών με δηλώσεις της κ. Ακκελίδου για το όλο θέμα.

    Σύμφωνα με τα γεγονότα που παρουσίασε στο Δικαστήριο η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Μαρία Μαλακτού, η Υπουργός Υγείας είχε επικοινωνήσει δύο φορές (μία τηλεφωνικά και μία με επιστολή) με το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρο Κληρίδη, τον οποίο ρωτούσε εάν υπήρχε περίπτωση αναστολής της ποινικής δίωξης του Πετρίδη, κάτι που ο κ. Κληρίδης απέρριψε.

    Η κ. Μαλακτού ζήτησε από το Δικαστή Νικόλα Σάντη μια ''μικρή αναβολή'' της υπόθεσης, ενόψει του γεγονότος ότι με την εργασία που έχει γίνει ''έχουν καλυφτεί τα εννέα δέκατα της υπόθεσης''.

    Σε δηλώσεις μετά την ακρόαση, ο συνήγορος της κ. Ακκελίδου Ευστάθιος Ευσταθίου είπε ότι ''οτιδήποτε έγινε, είναι αποδεκτό και οι επισυνημμένες επιστολές έχουν τεθεί''.

    ''Το ερώτημα είναι εάν αυτό είναι αδίκημα ή όχι, κάτι που θα αποφασίσει το Δικαστήριο'', πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι το 90% της υπόθεσης έχει λήξει, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι ο ίδιος θα έλεγε πως έληξε το 100%, ''διότι οτιδήποτε ελέχθη, οτιδήποτε απεστάλη έγινε αποδεκτό''.

    Ερωτηθείς αν στην υπεράσπισή της κ. Ακκελίδου θα βασιστεί στο γεγονός ότι στη χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο επέβαλε στον Πετρίδη ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, λήφθηκε υπόψη και η επιστολή του κ. Βερεσιέ, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Πετρίδης ήταν ο μόνος Κύπριος χρήστης που άρχισε και ολοκλήρωσε πρόγραμμα απεξάρτησης, ο κ. Ευασταθίου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως ο ίδιος θα βασιστεί ''πάνω στο γεγονός ότι δεν υπήρξε καθόλου επιθυμία εκτροπής από τη διαδικασία''.

    ''Ισως ο τρόπος που τέθηκε είναι υπό εξέταση'', είπε.

    Σε ερώτηση αν η απόφαση του Δικαστηρίου Λάρνακας αποτελεί ελαφρυντικό για την υπόθεση Ακκελίδου, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι δεν υπάρχει ελαφρυντικό. ''Θα κρίνει το Δικαστήριο ενόψει των παραδεχτών γεγονότων αν είναι ένοχη ή όχι'', συνέχισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι εάν χρειαστεί θα προχωρήσει με μάρτυρες υπεράσπισης.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση ----------------------------------- Χωρίς ουσιαστική μεταβολή έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα της σταθεροποιητικής πορείας των τραπεζικών μετοχών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,12%, κλείνοντας στις 1.009,53 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,17%, κλείνοντας στις 72,62 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 294 χιλιάδων λιρών.

    Αμελητέες απώλειες, σε ποσοστό 0,09%, κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 339,04 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - 8η αγωνιστική Πρωταθλήματος - Πρόγραμμα --------------------------------------------------------- Με τους αγώνες ΑΕΚ - Απόλλωνα στο ΓΣΖ Λάρνακας και Αρη - Νέας Σαλαμίνας στο Τσίρειο Λεμεσού αρχίζει σήμερα η 8η αγωνιστική του κυπριακού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, στην οποία κυρίαρχη θέση κατέχει το αυριανό ντέρμπι ανάμεσα στους πρωτοπόρους του πρωταθλήματος Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ.

    Το παιχνίδι Ανόρθωσης - ΑΠΟΕΛ θα διεξαχθεί στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' Λάρνακας και θα αρχίσει στις 5:30 αύριο το απόγευμα, ενώ όλοι οι άλλοι αγώνες (σημερινοί και αυριανοί) αρχίζουν στις 2:30 το απόγευμα.

    Αύριο διεξάγονται επίσης οι αγώνες ΑΕΛ - Ενωσης Νέων Παραλιμνίου (στο Τσίρειο Λεμεσού), Διγενή Ακρίτα - Ολυμπιακού (στο Μακάρειο Λευκωσίας), Ομόνοιας - Αλκής (ΓΣΠ Λευκωσίας) και Εθνικού Αχνας - Αθλητικής Ενωσης Πάφου (στο Δασάκι Αχνας).

    [04] (Κ) Τσέχοι αξιωματούχοι - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Δημοκρατίας της Τσεχίας Petr Pithart φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Τον κ. Pithart, ο οποίος ηγείται διακομματικής αντιπροσωπίας, θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Βουλής. Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπία της Γερουσίας της Τσεχίας θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής.

    [05] (Κ) Παιδοβουλή - Δ΄ Σύνοδος - Πρόεδρος Βουλής

    Με στίχους του Ρώσου ποιητή Σιμόνοφ, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τους μαθητές και τη νεολαία γενικότερα της Κύπρου να μη μένουν αδιάφοροι στα τραγικά αδιέξοδα και τις φοβερές τραγωδίες που καθημερινά εκτυλίσσονται στην ανθρωπότητα, αλλά να διεκδικούν ρόλο και λόγο, να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και για να κάνουν καλύτερο τον κόσμο και την κοινωνία όπου οι ίδιοι ζούνε.

    Σε ομιλία του ο κ. Χριστόφιας στη σημερινή συνεδρία της Παιδοβουλής, η οποία συνέρχεται στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Δ΄ ετήσια Σύνοδό της θέλησε -όπως είπε- να απευθυνθεί στους Παιδοβουλευτές επιγραμματικά και για το λόγο αυτό επέλεξε τους ακόλουθους στίχους του Σιμόνοφ:

    [06] (Κ) Παιδοβουλή - Δ΄ Σύνοδος - Συνεδρία - Εκθέσεις Επιτροπών

    Με συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παραπαιδείας στην Κύπρο, για την καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου τους χρόνου, για την ψυχαγωγία τους και για την επικοινωνία εφήβων και γονέων, την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, οι εκπρόσωποι των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης από όλες τις επαρχίες στην Παιδοβουλή πραγματοποίησαν σήμερα την τέταρτή τους Σύνοδο, με προεδρεύοντα τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Παρόντες στη δίωρη περίπου συνεδρία στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, ήσαν - μεταξύ άλλων - ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου.

    [07] (Κ) ΗΠΑ - Αποναρκοθέτηση - Αμερικανική Βουλή

    Την τεράστια σημασία της μονομερούς απόφασης της κυπριακής κυβέρνησης για απομάκρυνση των ναρκών της Εθνικής Φρουράς στη νεκρή ζώνη, εξήρε ενώπιον της αμερικανικής Βουλής ο Βουλευτής Ρόμπερντ Αντριους.

    Ο Δημοκρατικός Βουλευτής, από τη Νέα Υερσέη, δήλωσε πως αυτή η κίνηση καταδεικνύει την ευρεία δέσμευση της Λευκωσίας στη διεθνή κοινότητα, στην παγκόσμια προσπάθεια για καταπολέμηση των ναρκών.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία

    Τις πέντε πτυχές του Κυπριακού τις οποίες θα θέσει η Λευκωσία σε συνάρτηση με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου οπόταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποφασίσουν κατά πόσον θα δώσουν ή όχι ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, απεκάλυψε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 November 2004 - 18:49:09 UTC