Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) ΕΕ - Χώρος εργασίας - Ασθένειες
  • [02] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αραφάτ - Βιβλιο συλλυπητηρίων
  • [04] (Κ) Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Καραμανλής - Συνάντηση
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Καραμανλής - Λήξη συνάντησης
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Καραμανλής - Ειδική συνεδρία Βουλής
  • [08] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Φυλακισμένα Μνήματα
  • [09] (Κ) Πρωθυπουργός Καραμανλής - Ομιλία - Βουλή (1)
  • [10] (Κ) Πρωθυπουργός Καραμανλής - Βουλή - Ομιλία (2)
  • [11] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Πετρέλαιο θέρμανσης - Νομοσχέδιο (1)
  • [12] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Πετρέλαιο θέρμανσης - Νομοσχέδιο (2)
  • [13] (Κ) Πρωθυπουργός Καραμανλής - Αναχώρηση
  • [14] (Κ) Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Αραφάτ - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [15] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Καραμανλής - Δεξίωση

  • [01] (K) ΕΕ - Χώρος εργασίας - Ασθένειες

    Περίπου 40 εκ. εργαζόμενοι στα κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εξαιτίας κακών συνθηκών εργασίας, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μετά από εισήγηση του αρμόδιου Επίτροπου Σταύρου Δήμα ανακοίνωσε την έναρξη διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους.

    [02] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Καραμανλής - Συνομιλίες --------------------------------------------------------------- Την προσήλωσή τους στην ανάγκη διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, εφόσον επέλθουν σε αυτό οι αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις για να καταστεί λειτουργικό και βιώσιμο και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διατύπωσαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ύστερα από συνομιλίες που είχαν χθες στη Λευκωσία.

    Στις συνομιλίες οι δύο ηγέτες προέβησαν σε ανασκόπηση όλου του φάσματος των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, όπως διαπίστωσαν, και επιβεβαίωσαν την εκατέρωθεν βούληση για συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών προς την ίδια κατεύθυνση.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εναρκτήρια δήλωσή του, «είχαμε συνομιλίες μέσα σε πολύ θερμό κλίμα, που άλλωστε αναμένεται λόγω των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας».

    Σημείωσε ότι εξέτασαν «τη σημερινή θέση του Κυπριακού, επαναβεβαιώσαμε την επιθυμία μας για λύση του Κυπριακού που είναι και παραμένει η κύρια επιδίωξη και ο στόχος. Επιθυμία και των δύο κυβερνήσεων είναι το συντομότερο δυνατό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, βασισμένη, και μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν, εφόσον θα επέλθουν σε αυτό οι αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις για να καταστεί λειτουργικό και βιώσιμο».

    Ανέφερε ότι εξέτασαν «και τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου. Ενα από τα κυριότερα θέματα, συνέχισε, είναι και το θέμα της αίτησης της Τουρκίας για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    «Είναι κοινή η διαπίστωσή μας», είπε, «ότι και οι δύο χώρες επιθυμούμε να δούμε μιαν ευρωπαϊκή Τουρκία ως γείτονα, και εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επανειλημμένα έχει δηλωθεί, κατ αρχή εξετάζουμε θετικά την παροχή ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, νοουμένου ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί και θα δεχθεί ότι πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τις οποίες μια υποψήφια χώρα έχει έναντι της ΕΕ και έναντι της Κύπρου».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι συζήτησαν επίσης το θέμα των αγνοουμένων, ''και έχω ενημερώσει τον κ. Πρωθυπουργό ότι παρά τις αρχικές εντυπώσεις, φαίνεται και πάλι ότι η τουρκική πλευρά έχει κατολισθήσει σε θέματα κωλυσιεργίας και στάσεων, όσον αφορά την προώθηση του θέματος εκταφής λειψάνων και ταυτοποίησης των λειψάνων».

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την κυπριακή αντιπροσωπεία «συζητήσαμε σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος σε πνεύμα σύμπνοιας, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης».

    «Οι προοπτικές τις οποίες εμφανίζει το Κυπριακό στην παρούσα συγκυρία εξετάστηκαν σε βάθος και διερευνήθηκαν οι δυνατότητες ανάκτησης της δυναμικής για επίλυση, καθώς και ανανέωσης του διεθνούς ενδιαφέροντος», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    «Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε προσήλωση στην ανάγκη διευθέτησης του προβλήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τη νέα πραγματικότητα, ότι η Κύπρος είναι πλέον μέλος της ΕΕ. Κοινός στόχος παραμένει η επίλυση του κυπριακού προβλήματος με την επανένωση του κυπριακού λαού, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, προκειμένου όλοι οι Κύπριοι πολίτες να απολαύσουν τα αγαθά της ένταξης», είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Καραμανλής - Ερωτοαπαντήσεις ------------------------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στην Τουρκία, επεσήμανε χθες βράδυ ότι μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, οφείλει να κατανοήσει ότι υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει και θα κατανοήσει τις υποχρεώσεις που έχει ως υποψηφία χώρα και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της ΕΕ και έναντι της Κύπρου.

    Παπαδόπουλος και Καραμανλής απαντούσαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία.

    Σε ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν η Τουρκία εμμείνει στις σημερινές αρνητικές της θέσεις στο θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου, τότε ως ποιο σημείο και με ποια διαδικασία θα βοηθήσει ή θα ανατρέψει το βήμα της Τουρκίας προς την ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «εμείς ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει και θα κατανοήσει τις υποχρεώσεις που έχει ως υποψηφία χώρα για να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της ΕΕ, έναντι της Κύπρου».

    Τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε, σε όλα τα βήματα, και με τη συμπαράσταση της Ελλάδας, να πετύχουμε όσο είναι δυνατό, την τήρηση από μέρους της Τουρκίας αυτών των υποχρεώσεων, που πιστεύουμε ότι θα είναι προς το καλό όχι μόνο της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ, αλλά ακόμα και της ίδιας της Τουρκίας και της ίδιας της Ευρώπης».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν θα ήθελε να αναφέρει το τι θα κάνει η κυπριακή κυβέρνηση αναφορικά με τη στάση της στο θέμα της παροχής ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, γιατί «τέτοια θέματα χάνουν και τη διαπραγματευτική τους ισχύ και τη σημασία τους εάν εκ των προτέρων προδικάζουμε ότι θα είναι η μια εξέλιξη ή η άλλη. Τελικά η απόφασή μας θα ληφθεί με συνεκτίμηση όλων δεδομένων της στιγμής, και με τις ισορροπίες επιθυμιών και επιδιώξεων των άλλων χωρών μελών της ΕΕ».

    Πρόσθεσε ότι «η 17η Δεκεμβρίου είναι ένα πολύ, πολύ σημαντικό ορόσημο στις περαιτέρω εξελίξεις. Ομως ούτε η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη λήγει εκείνη την ημέρα, ούτε είναι καταληκτικό σημείο. Αντίθετα είναι μια μεγάλη και επίπονη διαδικασία που θα ακολουθήσει και σε κάθε στάδιο αυτής της διαδικασίας παρέχονται οι προοπτικές για την εξασφάλιση των υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία προς την Κύπρο».

    Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιος απαράβατος όρος και ποιος είναι αυτός, που αν η Τουρκία δεν θα τηρήσει τότε δεν θα μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να αποδεχθούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «έχω την εντύπωση ότι από την ώρα που αρχίζει κάποιος να λέγει ιεραρχώ τις διεκδικήσεις μου΄, στην ιστορία διαγράφει κάποιους».

    Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Καραμανλής είπε ότι «εμείς, όπως γνωρίζετε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας».

    Η ΕΕ, συνέχισε, «στηρίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες, κριτήρια και συμπεριφορά». Οσον αφορά την Τουρκία, είπε, με την πρόσφατη Εκθεση της Κομισιόν, τίθεται μια σειρά από προϋποθέσεις, μεταξύ αυτών σημαίνει ότι κάθε χώρα που θέλει να γίνει μέλος, οφείλει να αποδεχτεί αυτούς τους κανόνες συμπεριφοράς, να υιοθετήσει ευρωπαϊκές προοπτικές. Αυτή είναι η πολιτική μας. Και μέσα σε αυτή τη βάση, σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε σε διαρκή συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση».

    Ερωτηθείς αν είναι προϋπόθεση η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία πριν τη 17η Δεκεμβρίου, και αν η Αθήνα θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση πάρει η Λευκωσία για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η «αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρούμε ότι είναι συμφυής υποχρέωση κάθε χώρας που θέλει να ανήκει στην ΕΕ». Ωστόσο είπε δεν θα ήθελε να αναφέρει πόσες προϋποθέσεις μπορούμε να έχουμε τώρα, γιατί «βασικά ουδετεροποιούμε κάθε ευχέρεια για διαπραγμάτευση».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, «οφείλει να κατανοήσει ότι υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς. Αυτό είναι το αναμενόμενο, το αυτονόητο. Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «πάντοτε είμαστε σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομιλία - Ελληνας Πρωθυπουργός - Δείπνο --------------------------------------------------------- Είμαστε κατ΄ αρχήν θετικοί έναντι της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι ''έχουμε διαμηνύσει στην Κυβέρνηση της γείτονος χώρας την ετοιμότητά μας για διάλογο για να εξηγήσουμε σε αυτήν τις θέσεις μας, για το πώς βλέπουμε την εξέλιξη των σχέσεων της Κύπρου με την Τουρκία πριν και μετά τις 17 Δεκεμβρίου και έως την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς και για επιθυμητό κοινό ειρηνικό μέλλον εντός της Ενωσης''.

    Σε ομιλία του σε δείπνο που παρέθεσε ψες προς τιμή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, που δόθηκε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''στην Τουρκία εναπόκειται τώρα να δεχθεί την πρόκληση και την πρόσκληση''.

    Αναφερόμενος στην περίοδο που διερχόμαστε, είπε πως κυοφορεί εξελίξεις, οι οποίες με τους κατάλληλους χειρισμούς, την ενότητα του λαού και την πολυτιμότατη συνδρομή και συμπαράσταση της Ελλάδας, μπορούν να ανοίξουν το δρόμο σε ένα αξιοπρεπή, έστω οδυνηρό, συμβιβασμό και σε μια βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''είμαστε κατ αρχήν θετικοί έναντι της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ, γιατί είμαστε πεπεισμένοι πως μια πραγματικά ευρωπαϊκή Τουρκία θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας και ένα ασφαλή κρίκο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, νοουμένου ότι η Τουρκία, παράλληλα, αναγνωρίζει, αντιλαμβάνεται, δέχεται και θα συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών-μελών της Ενωσης, άρα και της Κύπρου''.

    Οτι αντιλαμβάνεται και δέχεται, συνέχισε, πως ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεπάγεται και υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και έναντι κάθε χώρας-μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας και συνεπακόλουθα και έναντι της Κύπρου.

    Είπε ότι ''μέρος αυτών των υποχρεώσεων, είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, ο τερματισμός του οργανωμένου νέου κύματος εποικισμού, η αποφυγή εχθρικών ενεργειών έναντι της Κύπρου, όπως είναι η παρεμπόδιση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς συνθήκες και άλλα''.

    Δεν υποτιμούμε αλλά αντίθετα αναγνωρίζουμε, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, την αποφασιστική σημασία που έχει, όχι μόνο το χρονικό ορόσημο της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά κυρίως, και άπειρα πιο σημαντικά, η καθαυτό διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    ''Γι αυτό και κατ αρχήν υποστηρίζουμε τη λήψη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου, απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία'', σημείωσε.

    Δικαιούμαστε όμως να διεκδικούμε, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία θα δείξει με λόγια και έργα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου αλλά και μετά, ότι αντιλαμβάνεται και δέχεται ότι η ΕΕ αποτελείται από 25 μέλη και ότι απαιτείται και από τα 25 μέλη μια θετική ψήφος, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''στερείται ηθικού ερείσματος οποιαδήποτε απαίτηση της Τουρκίας να δεχθούμε ουσιαστικά ότι υπάρχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, αποκλειστικά και μόνο τη στιγμή που απαιτείται η ψήφος μας για να ληφθεί, και μόνο προκειμένου να ληφθεί, η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μαζί της και κάθε κατοπινή απόφαση που απαιτείται για την απρόσκοπτη πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ θα περιερχόμαστε κατά τον υπόλοιπο χρόνο σε κατάσταση ανυπαρξίας!''.

    Απευθυνόμενος στον Ελληνα Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο γίνεται ''σε μια ακόμη δύσκολη φάση του κυπριακού προβλήματος που φαινομενικά τη χαρακτηρίζει η απουσία εξελίξεων αφού, από του ιστορικού Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, έχει ανασταλεί στην πράξη η υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέως των Ηνωμένων Εθνών διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού''.

    Τόνισε ότι ''επιζητούμε και επιδιώκουμε λύση που να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων χωρίς διακρίσεις, λύση ενός κράτους που να ενσωματώνει τη δημοκρατία και την υπεροχή του δικαίου (βασικές αρχές λειτουργίας κάθε σύγχρονου κράτους) σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δύο συστατικών πολιτειών στα πλαίσια και τη φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν, αφού αυτό βελτιωθεί με την τροποποίηση ή απαλλαγή του από όρους και πρόνοιες που θέτουν σε αμφισβήτηση τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα και που ωθούν στο διαχωρισμό και τη διαίρεση του λαού, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών, αντί να προωθούν την επανένωση και ενότητά τους''.

    Ελληνας Πρωθυπουργός - Ομιλία Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δείπνο ------------------------------------------------------------ Τη διαβεβαίωση ότι ''η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στέκονται όπως πάντα στο πλευρό του λαού της Κύπρου και της ηγεσίας του'' έδωσε χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, στην αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Συμφωνώ κύριε Πρόεδρε'', είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ''ότι καλείστε ο κυπριακός λαός και εσείς να λάβετε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις για ένα οδυνηρό, όπως είπατε, συμβιβασμό που θα οδηγεί σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Λύση στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας που θα βασίζεται στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ''.

    Ο κ. Καραμανλής είπε πως ''βρισκόμαστε ήδη ενώπιον αποφάσεων που θα κρίνουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας'', σημειώνοντας ότι ''στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας ο οποίος άλλωστε αποτελεί στρατηγική επιλογή μας''.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, η οποία όπως είπε προβλέπεται μακρά, εξαρτάται από τη στάση της.

    Τόνισε ότι ''ο σεβασμός των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου είναι απαραίτητοι όροι για να γίνει δεκτή η Τουρκία στην Ευρώπη''.

    Απαντώντας για τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Κύπρου απέναντι στην Ελλάδα και την κυβέρνησή της, είπε ότι ''θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να στεκόμαστε δίπλα στον αδελφό κυπριακό λαό''.

    ''Η σταθερή μας επιδίωξη, ο απώτερος στόχος, το όνειρο θάλεγα τόσων ετών, με την ειλικρινή, ολόψυχη και αταλάντευτη συνδρομή της Ελλάδας, αποτελεί πλέον πραγματικότητα'', είπε, σημειώνοντας πως ''η Κύπρος με το ευρωπαϊκό της βάπτισμα, το οποίο κατέκτησε με πολλή προσπάθεια και συνέπεια, αποκτά λόγο με σημαντικό ειδικό βάρος στη διεθνή σκηνή''.

    Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στα όργανα της ΕΕ θα της επιτρέψει να συμβάλει στην εμβάθυνση και εδραίωση της ενιαίας ευρωπαϊκής ιδέας στις συνειδήσεις των λαών της Ευρώπης.

    Μία πρώτη γεύση, σημείωσε, λάβαμε κατά την υπογραφή του Πρώτου Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι με την είσοδό της στην ΕΕ, η Κύπρος επεξέτεινε τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης σε απόσταση αναπνοής από την Εγγύς Ανατολή.

    Σημείωσε ότι η θέση της αυτή, της δίδει τη δυνατότητα με όπλο την ισχυρή της οικονομία, την οργανωμένη και αξιόπιστη κρατική της διοίκηση, το δυναμισμό, την επινοητικότητα και το ζήλο του Κύπριου πολίτη να δημιουργήσει ένα σημαντικό κέντρο ανάπτυξης του εμπορίου, της ναυτιλίας και των επικοινωνιών που θα αποτελέσει πόλο έλξης και αναφοράς των γειτονικών, αλλά όχι μόνον, χωρών προς όφελος της ιδίας και της ΕΕ.

    Βέβαια η Κύπρος, συνέχισε, δεν αποτελεί μόνο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, εμπορικής δραστηριότητας ή τουριστικού προορισμού, έχει έναν πολιτισμό που η ιστορία του μετράται σε χιλιετίες και διεκδικεί μέρος της πατρότητας του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν έχει παρά να ωφεληθεί στηρίζοντας και αναδεικνύοντας τον.

    Η νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κύπρου, είπε ο κ. Καραμανλής, δεν δρομολόγησε δυστυχώς, μέχρι στιγμής, την πολυπόθητη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Δείπνο - Δώρα ------------------------------------------ Ενα αντίγραφο αρχαίου κυπέλλου που αναβρέθηκε στην Εγκωμη και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα π.χ. που φέρει έξι βουκράνια στο ενδιάμεσο με άνθη λωτού, διανθισμένο με χρυσό, χάρισε κατά την διάρκεια του χθεσινού δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Δίδοντας το δώρο στον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''το δώρο αυτό θα θυμίζει ότι η Κύπρος ήταν και παραμένει μέλος αυτού που λέγεται ευρωπαϊκός πολιτισμός''.

    ''Η ιστορία και παράδοση αυτού του δώρου αποδεικνύει την μεγάλη εκτίμηση και αγάπη που τρέφουμε στο πρόσωπο σας και στον Ελληνικό λαό'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έδωσε και αυτός ένα δώρο προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αναφέροντας ότι αυτό είναι ''μικρό δείγμα φιλίας και αγάπης'' προς αυτόν.

    Ελληνας Πρωθυπουργός - Ιερά Σύνοδος ------------------------------------ Το Κυπριακό ήταν το αποκλειστικό θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον προεδρεύοντα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο και άλλα μέλη της Συνόδου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πάφου Χρυσόστομος είπε χαρακτηριστικά ότι ''ο κ. Πρωθυπουργός μας έχει καταλάβει, τον έχουμε καταλάβει και εμείς και νομίζω ότι τα αισθήματα είναι αμοιβαία''.

    Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνάντησης είπε ότι συζητήθηκε ''μόνο το Κυπριακό και τίποτα άλλο'' και πρόσθεσε ότι η θέση της Εκκλησίας της Κύπρου για το ζήτημα παραμένει αυστηρά η ίδια.

    Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος ανέφερε ότι είχαν μια ''καλή ενημέρωση από τον κ. Πρωθυπουργό όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα''.

    ''Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε τις απόψεις της και όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι το κυπριακό πρόβλημα. Εμείς ζητούμε ελευθερία στον τόπο μας'', είπε ο Κιτίου Χρυσόστομος.

    Στη συνάντηση που κράτησε είκοσι περίπου λεπτά παρόντες ήσαν εκτός από τους Μητροπολίτες Πάφου και Κιτίου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    Ελληνας Πρωθυπουργός - Αρχηγοί κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων

    Πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή με τους ηγέτες των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Μετά τη συνάντηση που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Ελληνας Πρωθυπουργός - Βουλή - Προσφώνηση ------------------------------------ O Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα προσφωνήσει σήμερα στις 10:00 ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας θα υποδεχθεί στις 09:20 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην είσοδο του Κοινοβουλίου και ακολούθως θα τον οδηγήσει στο γραφείο του.

    Στις 09:30 ο κ. Χριστόφιας θα υποδεχθεί τον Ελληνα Πρωθυπουργό στην είσοδο της Βουλής και ακολούθως θα τον οδηγήσει στο γραφείο του, όπου θα έχουν συνάντηση μέχρι τις 10:00 που θα αρχίσει τη συνεδρία της η Ολομέλεια.

    Στην ειδική συνεδρία θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Βουλής και ακολούθως θα παραχωρήσει τον λόγο στον Ελληνα Πρωθυπουργό. Η ειδική συνεδρία θα λήξει στις 10:30 και ο Πρόεδρος της Βουλής θα συνοδεύσει τον κ. Καραμανλή μέχρι την είσοδο του Κοινοβουλίου από όπου θα αναχωρήσει.

    Κατά τη συνεδρία της Βουλής, θα υπάρχει αυτόματη διερμηνεία στην τουρκική και αγγλική γλώσσα για τους Τ/Κ δημοσιογράφους και για τα μέλη του διπλωματικού σώματος και τους δημοσιογράφους του ξένου Τύπου.

    Πριν τη συνεδρία της Βουλής, ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του θα μεταβούν στις 09:10 στα φυλακισμένα μνήματα, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνου από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και υπογραφή του βιβλίου επισκεπτών.

    Στα φυλακισμένα μνήματα θα τον υποδεχθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων.

    Στις 12:20 η ελλαδική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από το ξενοδοχείο για την κατοικία του Ελληνα Πρεσβευτή στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου, όπου ο κ. Παναγόπουλος θα δώσει στις 12:30 ανταποδοτική δεξίωση προς τιμή του Ελληνα Πρωθυπουργού.

    Στις 14:25 ο κ. Καραμανλής και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα αναχωρήσουν για την Αθήνα.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ελλάδας - Αφιξη -------------------------------------------------------- Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Καραμανλή, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ''υποδεχόμαστε με πολλή συγκίνηση και αγάπη τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Θεωρούμε μεγάλη τιμή μας γιατί ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται αυτές τις ώρες τη χώρα μας''.

    ''Από μέρους του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και εμένα προσωπικά σας υποδεχόμαστε με πολύ σεβασμό, με πολλή εκτίμηση και αγάπη και διαβιβάζουμε στο πρόσωπο σας την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού για όσα πολλά ανιδιοτελώς και με μεγάλο κόστος έχει προσφέρει η Ελλάδα στην Κύπρο, όλα αυτά τα χρόνια'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως ''η ευγνωμοσύνη μας είναι απέραντη και ειλικρινής. Αισθάνομαι τιμημένος να τη διαβιβάσουμε με αυτόν τον επίσημο τρόπο στο πρόσωπο σας''.

    ''Εγω προσωπικά μπορώ να διαβεβαιώσω από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδος, ιδιαίτερα με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, πόσα πολλά, άλλα γνωστά και άλλα μη γνωστά, έχει κάνει η Ελλάδα για να στηρίξει τον κυπριακό ελληνισμό και γενικά το λαό της Κύπρου στην προσπάθειά του και για να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά και για να βρει δικαίωση στο μεγάλο θέμα που είναι η εθνική και ψυχική επιβίωση του ελληνισμού'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως η Κύπρος προσβλέπει ''σε μια νέα περίοδο της ίδιας αγαστής συνεργασίας και ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια της Ελλάδας και την αταλάντευτη στήριξη της ο κυπριακός λαός θα δικαιωθεί σε όσα αναμένει για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού''.

    Από την πλευρά του ο Ελληνας Πρωθυπουργός σε αντιφώνησή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού τον ευχαρίστησε για τα θερμά λόγια με τα οποία τον υποδέχθηκε, επεσήμανε ''με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση επισκέπτομαι την Κύπρο, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας''.

    ''Επισκέπτομαι μια Κύπρο σύγχρονη, μια Κύπρο πλήρες μέλος και ισότιμο της ΕΕ, αλλά και μια Κύπρο που εξακολουθεί να αγωνίζεται για μια συνολική, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος'' υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου ''θα έχουμε όπως πάντα, διεξοδική και εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση, σχετικά με την πορεία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος'' και πρόσθεσε ''θα εξετάσουμε μεταξύ άλλων διάφορα θέματα στο πλαίσιο της ΕΕ, με έμφαση βεβαίως στις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου''.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ''οι αγώνες και οι προσπάθειές μας για τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ θα συνεχισθούν με αμείωτους ρυθμούς'' και διαβεβαίωσε ''δεν θα εφησυχάσουμε γιατί πιστεύουμε ότι το μέλλον του νησιού πρέπει να είναι ένα μέλλον συνεργασίας και ειρήνης''.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ''η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι ιστορικός σταθμός στην ιστορία της νήσου'' και ότι ''δημιούργησε νέες συνθήκες ασφάλειας, νέες συνθήκες για ανάπτυξη εδώ στην Κύπρο αλλα πρωτίστως, νέες συνθήκες για να πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε εδώ και πολλά χρόνια, να λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα και να ενώσουμε την Κύπρο''.

    ''Η ένταξη θα αποδώσει πληρέστερα, θα αποδώσει για όλους τους Κύπριους, Ε/Κ και Τ/Κ, αν βαδίσουν όλοι μαζί σε μία επανενωμένη Κύπρο'', κατέληξε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παράνομο αεροδρόμιο - Απευθείας πτήσεις ------------------------------------------------------ Οι πληροφορίες της κυβέρνησης δεν αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί επιμένουν στο άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση, ύστερα από τα εγκαίνια του κτιρίου Επιστημών της Αγγλικής Σχολής, ότι οι Αμερικανοί επιμένουν στο άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζιάν'' , ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Εγώ δεν ξέρω, από εσάς το ακούω. Οι δικές μας πληροφορίες δεν είναι έτσι που λένε''.

    Ερωτηθείς αναφορικά με την αντιπαράθεση ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ για το θέμα των προεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σχολίασε: ''Γιατί όχι. Πολυφωνική δημοκρατία έχουμε, δικαίωμά τους να έχουν και διαφορές''.

    Αγνοούμενοι - Σεργίδης - Ομιλία Μπους ------------------------------------- Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πανανθρώπινες αξίες δεν πρέπει να περιορίζονται στην εθνικότητα, δήλωσε χθες ο ΓΓ της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης, σχολιάζοντας ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στη χθεσινή εκδήλωση για τους Αμερικανούς Βετεράνους στο Εθνικό Κοιμητήριο του Αρλινγκτον.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Μπους κάνει ειδική αναφορά στους αγνοούμενους της χώρας του για τους οποίους τονίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τις ενέργειες μέχρι τη διακρίβωση της τύχης τους.

    ''Σήμερα θυμόμαστε επίσης τους συμπατριώτες μας Αμερικανούς που θεάθηκαν για τελευταία φορά την ώρα του καθήκοντος, και των οποίων η τύχη δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Δεν θα επαναπαυτούμε μέχρι να έχουμε την πληρέστερη δυνατή πληροφόρηση όσον αφορά την κάθε ζωή ξεχωριστά'', είπε ο Πρόεδρος Μπους.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπους ο κ. Σεργίδης είπε πως ιδιαίτερη σημασία για τους συγγενείς των αγνοουμένων στην Κύπρο έχει η αναφορά του Προέδρου Μπους στους Αμερικανούς αγνοούμενους στο Βιετνάμ για τους οποίους τονίζει ότι ''θα εξακολουθήσει να απαιτεί διερεύνηση της τύχης τους και τη συλλογή όποιων πληροφοριών μπορούν έτσι που να διευκρινιστεί πλήρως η τύχη τους''.

    ''Αυτό ακριβώς είναι που ζητούμε και εμείς σαν συγγενείς αγνοουμένων στην Κύπρο, κάτι που η Τουρκία δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα και σε καμιά περίπτωση δεν φάνηκε να συνεργάζεται για να δώσει αυτά τα στοιχεία'', ανέφερε ο κ. Σεργίδης.

    Κατεχόμενα - Πλατφόρμα - ''Αυτή η χώρα είναι δική μας'' - Διάσκεψη ------------------------------------------------------- Η τ/κ πλατφόρμα ''Αυτή η χώρα είναι δική'' μας ανακοίνωσε χθες πως δεν θέλει να είναι ''όμηρος σε μια άλλη οντότητα'' και κάλεσε όλες τις δυνάμεις στο νησί που επιθυμούν την ειρήνη να συμβάλουν στον αγώνα για τη δημιουργία μιας κοινής πατρίδας.

    Σε διάσκεψη Τύπου στο Λήδρα Πάλας το μέλος της πλατφόρμας Αλί Σαϊλανί είπε ότι σήμερα στην Κύπρο επικρατεί πολύ σοβαρή αβεβαιότητα εξαιτίας του 65% των Τ/Κ που ψήφισαν υπέρ του σχεδίου Ανάν και του 76% των Ε/Κ που ψήφισαν κατά του σχεδίου.

    Σε γραπτό ανακοινωθέν που εξεδόθη αναφέρεται ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί βάσει των κανονισμών της ΕΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου προσθέτοντας ότι όλες οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος πρέπει να συνεχίσουν να διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Προσθέτει ότι παρά την αποδοχή από μέρους των Τ/Κ του σχεδίου Ανάν, δεν επιτεύχθηκε η επίλυση του Κυπριακού, ως αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζεται η πλατφόρμα, της στάσης που τήρησε η ηγεσία των Ε/Κ.

    Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN ----------------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός αναχωρεί την ερχόμενη Δευτέρα για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2004.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τη Σύνοδο του ECOFIN θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων η Έκθεση Κοκ για τη Στρατηγική της Λισσαβόνας, η οποία ετοιμάστηκε στις αρχές Νοεμβρίου και παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συζητήθηκε στα πλαίσια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου έλαβαν μέρος οι 25 Αρχηγοί Κρατών.

    Στο ECOFIN θα συζητηθούν επίσης τα κύρια συμπεράσματα της Έκθεσης όπως και πιθανές εισηγήσεις για να καταστεί η εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισσαβόνας πιο αποτελεσματική.

    Αναμένεται ακόμη να υιοθετηθεί προσχέδιο συμπερασμάτων για την Έκθεση Κοκ όπου θα παρατίθενται οι πρώτες απόψεις των Υπουργών.

    Υπουργός Παιδείας - Βρυξέλλες ------------------------------ Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης αναχωρεί αύριο Κυριακή για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στην τακτική συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Παιδείας, Νεολαίας και Πολιτισμού.

    Ο κ. Γεωργιάδης επιστρέφει στην Κύπρο στις 16 Νοεμβρίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αγγλική Σχολή - Εγκαίνια Κτιρίου Επιστημών ------------------------------------------------------------------ Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσφέρει στην Αγγλική Σχολή την αναγκαία στήριξη, μέσα στα πλαίσια πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, εξέφρασε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, εγκαινιάζοντας χθες τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και το Κτίριο Επιστημών της Σχολής.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής, συνολικού κόστους περίπου 2,3 εκατομμυρίων λιρών, εκ των οποίων τα 2,1 εκ. λίρες αποτελεί κρατική δαπάνη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού εξήρε το πολυσήμαντο έργο που επιτελεί η Αγγλική Σχολή, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη νέα αυτή κτιριακή υποδομή, η Σχολή θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της σημερινής εποχής, η οποία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στους τομείς των θετικών επιστημών και των ερευνητικών προγραμμάτων.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Ανδρέας Παναγιώτου είπε ότι η παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου στα εγκαίνια των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής επιβεβαιώνει το μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον του για την Αγγλική Σχολή, στην οποία ''ως πατέρας εμπιστευτήκατε τη μόρφωση και των τεσσάρων παιδιών σας''.

    Χαιρέτισε το ενδιαφέρον που επεδείκνυε πάντοτε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος για τη Σχολή και γενικότερα για την παιδεία του τόπου από ''οποιοδήποτε πολιτειακό ή πολιτικό αξίωμα'' βρισκόταν.

    Χρηματιστήριο - Ανοδος --------------------- Σε ανοδική πορεία και στις 1.000 μονάδες επανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν προχθές για τη διασφάλιση μέρους των σημαντικών κερδών που κατέγραφε η αγορά από τις 4 Νοεμβρίου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,1%, κλείνοντας στις 1.000,51 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,6% και έκλεισε στις 72,59 μονάδες. Περαιτέρω πτώση σε σχέση με χθες σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 271 χιλιάδες λίρες.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αραφάτ - Βιβλιο συλλυπητηρίων

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα υπογράψει σήμερα στις 16:00 το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στα γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λευκωσία.

    [04] (Κ) Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Καραμανλής - Συνάντηση

    Αρχισε λίγο μετά τις 09:30 η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

    O Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα προσφωνήσει σήμερα στις 10:00 ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας υποδέχθηκε στις 09:20 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην είσοδο του Κοινοβουλίου και ακολούθως τον οδήγησε στο γραφείο του.

    Στις 09:30 υποδέχθηκε τον Ελληνα Πρωθυπουργό στην είσοδο της Βουλής και ακολούθως τον οδήγησε στο γραφείο του, όπου άρχισε η συνάντηση που προηγείται της ειδικής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής.

    Στην ειδική συνεδρία θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Βουλής και ακολούθως θα παραχωρήσει τον λόγο στον Ελληνα Πρωθυπουργό. Η ειδική συνεδρία θα λήξει στις 10:30.

    Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων.

    Στις 12:20 η ελλαδική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από το ξενοδοχείο για την κατοικία του Ελληνα Πρεσβευτή στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου, όπου ο κ. Παναγόπουλος θα δώσει στις 12:30 ανταποδοτική δεξίωση προς τιμή του Ελληνα Πρωθυπουργού.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο και οι συνομιλίες του με την πολιτική ηγεσία του τόπου, η πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία για διάλογο, η στάση της Ελλάδας και της Κύπρου στην παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, η επόμενη ημέρα της κηδείας του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και το θέμα της μείωσης στις τιμές των καυσίμων είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στις σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Πρόταση Ευθύνης από τον ΔΗΣΥ για 17 Δεκεμβρίου'', γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης υπέβαλε χθες συγκεκριμένη πρόταση όπως στις 17 Δεκεμβρίου η ε/κ πλευρά υποβάλει συγκεκριμένες τροποποιήσεις ή αλλαγές που επιδιώκει στο σχέδιο και να διεκδικήσει ταυτοχρόνως διασύνδεση του οδικού χάρτη της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως, σύμφωνα με πληροφορίες της τ/κ εφημερίδας ''Κίπρις'', οι ΗΠΑ εργάζονται μυστικά με το γραφείο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο θέμα της πραγματοποίησης απευθείας πτήσεων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Διάλογο με την Αγκυρα ζητά ο Τάσσος'', γράφει ότι η Λευκωσία ζήτησε απευθείας διάλογο με την τουρκική κυβέρνηση για να εξηγήσει τις θέσεις της σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών και πριν και μετά της 17 Δεκεμβρίου και έως την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αλλού αναφέρει πως οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών απαντούν με δυναμικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της απεργίας, στην απόφαση του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών να απολύσει τώρα 14 πιλότους και άλλους οκτώ την ερχόμενη εβδομάδα και να μεταφέρει πτήσεις από τις Κυπριακές Αερογραμμές στη Eurocypria.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εμπόριο έναντι της αναγνώρισης'' γράφει ότι η Αγκυρα κάνει παζάρια με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο παρασκήνιο, ενώ εμφανίζεται εντελώς αρνητική στην προοπτική αποδοχής της νομικής της ούτως ή άλλως υποχρέωσης για αναγνώριση ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Αλλού αναφέρει πως με πλήρεις τιμές και παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ο Γιάσερ Αραφάτ κηδεύτηκε χθες στο Κάιρο και ετάφη στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, το οποίο θα μετατραπεί σε μαυσωλείο.

    ''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Παραιτούνται από το βέτο'', γράφει ότι παρόλα τα παράθυρα που αφήνουν ανοικτά δημοσίως, κυρίως για διαπραγματευτικούς σκοπούς οι Καραμανλής και Παπαδόπουλος, φαίνεται ότι η άποψη που επικρατεί μέχρι τη στιγμή είναι ότι Αθήνα και Λευκωσία είναι διατεθειμένες να ασκήσουν βέτο στην ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης τον λόγο παίρνει τώρα η Βουλή, για να αποφασίσει να δώσει ένα τέλος στο σήριαλ των τελευταίων ημερών για το πετρέλαιο θέρμανσης.

    Η ''Χαραυγή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Πρόσκληση για Διάλογο'' αναφέρει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αποκάλυψε χθες πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας την ετοιμότητά της για διάλογο και για να εξηγήσει σε αυτήν τις θέσεις της ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας στις 17 Δεκεμβρίου από την ΕΕ. Αλλού αναφέρεται στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει το ΑΚΕΛ την ερχόμενη Δευτέρα, με αφορμή την 21η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο οδόφραγμα του ''Ορφέα'' στη Λευκωσία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Καθόρισαν την τακτική'', γράφει ότι πλαίσιο κινήσεων και τακτικής καθόρισαν Αθήνα και Λευκωσία στις συνομιλίες Καραμανλή και Παπαδόπουλου για τη στάση που θα τηρήσουν στις 17 Δεκεμβρίου σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Γράφει, επίσης, πως με τον εφιάλτη των τοξικών και την ευχή να μην συμβεί κάποιο ατύχημα θα εξακολουθήσει να ζει η ευρύτερη περιοχή Βασιλικού τουλάχιστον μέχρι το 2006, αφού θα ξηλωθεί το εργοστάσιο των Χημικών Βιομηχανιών με ταυτόχρονη διαχείριση των επικίνδυνων χημικών υλών που βρίσκονται αποθηκευμένα σε ντεπόζιτα και άλλους χώρους.

    Η καθημερινή αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Η Κύπρος καλεί την Τουρκία σε διάλογο'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αποκάλυψε χθες πως η Κυπριακή Δημοκρατία προσκάλεσε την Τουρκία σε διάλογο για να εξηγήσει σε αυτήν τα μέτρα που θα πάρει ενόψει της αξιολόγησής της στις 17 Δεκεμβρίου από την ΕΕ, όταν η Τουρκία θα περιμένει να της δοθεί ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλού αναφέρει πως σήμερα άνοιξε βιβλίο συλλυπητήριων στην Κύπρο για τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    [06] (Κ) Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Καραμανλής - Λήξη συνάντησης

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

    Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε μισή ώρα περίπου, οι κ. Χριστόφιας και Καραμανλής αντάλλαξαν δώρα.

    Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Βαληνάκης και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος.

    Από κυπριακής πλευράς παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής Βάσος Γεωργίου και ο Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Καραμανλής - Ειδική συνεδρία Βουλής

    Η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αν τελικά δοθεί ημερομηνία στην Αγκυρα για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, θα αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, προωθώντας τη διακηρυγμένη θέση για διεκδίκηση αριθμού αλλαγών στο Σχέδιο Ανάν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε προσφώνησή του κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι ανησυχίες της ε/κ πλευράς και η σκληρή δουλειά για την επίλυση του Κυπριακού δεν αποτρέπουν την ενεργό συμμετοχή της Κύπρου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και ανέφερε ότι η μικρή Κύπρος επιδιώκει να έχει ουσιαστική συμβολή στην ΕΕ, ειδικότερα δε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου.

    Επίσης, επεσήμανε πως η Κύπρος ανταποδίδει την υποστήριξη και τη συμπαράσταση της Ελλάδας το ίδιο αφειδώλευτα, την ώρα που και η Ελλάδα την χρειάζεται σε αυτή τη δύσκολη εποχή, και εξέφρασε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της Κύπρου στην Ελλάδα και τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος είναι στο πλευρό της.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''οι τακτικές και συχνές αυτές επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων και γενικά της πολιτικής ηγεσίας, υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα των αδελφικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου'' και σημείωσε ότι ''η πυκνότητα και κρισιμότητα των γεγονότων, που σημαδεύουν την πορεία των δύο χωρών μας τον τελευταίο καιρό, ενδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τους δεσμούς μας''.

    ''Η παρουσία του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, καταμαρτυρεί το σταθερό και συνεχές ενδιαφέρον του και την αμέριστη αλληλεγγύη που ο ίδιος και η κυβέρνησή του, καθώς και η πολιτική ηγεσία και ο λαός της Ελλάδας, εκφράζουν προς τον συνεχιζόμενο αγώνα του κυπριακού λαού'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι ''η Κύπρος ανταποδίδει την υποστήριξη και τη συμπαράσταση το ίδιο αφειδώλευτα, την ώρα που και η Ελλάδα την χρειάζεται σε αυτή τη δύσκολη εποχή, μιαν εποχή κατά την οποία η λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων έχει ανατρέψει τις ισορροπίες και προκαλεί κραδασμούς στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα σε περιοχές, που ανέκαθεν αποτελούσαν πηγή ανησυχιών για τη σταθερότητα και την ασφάλεια και που βρίσκονται πολύ κοντά και στις δύο χώρες μας''.

    Ανέφερε ότι ''η επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού μας προσφέρει την ευκαιρία να εκφράσουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας στην Ελλάδα, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι και εμείς είμαστε στο πλευρό της, και το πράττουμε από το επίσημο αυτό Βήμα, έχοντας πίσω μας την κοινή επιτυχία της ένταξης της πατρίδας μας στην ΕΕ και μπροστά μας τον ακόμα ανεκπλήρωτο, τον κύριο στόχο μας, αυτό της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπέ ότι ''μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθειά μας για την επίτευξη λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας''.

    ''Η πλειοψηφία των Ε/Κ δεν απέρριψε τη λύση. Απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση, για τους λόγους που επανειλημμένα εξηγήσαμε από τον Απρίλιο και εντεύθεν. Ο δρόμος δεν έκλεισε, γιατί και η βούλησή μας υπάρχει και τα δεδομένα υφίστανται, που ωθούν την πλευρά μας να εργάζεται σκληρά, βασιζόμενη στην αξιοποίηση τόσο της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου όσο και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας'', σημείωσε.

    Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ''οι εταίροι μας να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, δίνοντας στην Τουρκία τα ορθά μηνύματα, που την θέλουν χώρα ευρωπαϊκή, σεβόμενη τις κοινές αρχές και αξίες, αλλά και χώρα, η οποία να αναγνωρίζει τους μελλοντικούς της εταίρους χωρίς καμιά διάκριση''.

    ''Αν τελικά δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία, η αξιοποίηση της ενταξιακής πορείας της χώρας αυτής είναι για μας συνέχεια της στρατηγικής μας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, προωθώντας τη διακηρυγμένη θέση μας για διεκδίκηση αριθμού αλλαγών στο Σχέδιο Ανάν. Αλλαγών που ούτε θα αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του Σχεδίου, ούτε θα είναι σε βάρος των καλώς νοουμένων συμφερόντων και δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας Τ/Κ. Αλλαγών που θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα του λύσης και που, κατά συνέπεια, θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, καθιστώντας τη λύση βιώσιμη και αποτρέποντας επανάληψη προηγούμενων δεινών από δυσλειτουργία του συστήματος ή έξωθεν παρεμβάσεις'', είπε.

    Σημείωσε ότι ''μόνο έτσι η λύση θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων για συμβίωση σε συνθήκες ασφάλειας και ουσιαστικής συνεργασίας''.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ''στο μεταξύ και μέχρι την επίτευξη αυτού του στόχου, και πέρα από τις άμεσες επαφές μας με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας στο πολιτικό επίπεδο, η πλευρά μας δεν φείδεται προσπαθειών, ενεργειών και μέτρων, που επιδιώκουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Τ/Κ, τόσο από μόνη της όσο και σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ''.

    ''Επιθυμούμε την οικονομική αρωγή προς τους Τ/Κ και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των συναλλαγών, με μόνη προϋπόθεση την τήρηση της νομιμότητας, ούτως ώστε οποιαδήποτε κίνηση που γίνεται να μη συνιστά υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή αναβάθμιση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος. Αναμένουμε ότι όλοι οι εταίροι μας στην ΕΕ θα σεβαστούν τις απαράβατες αυτές αρχές δικαίου'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι ''οι έγνοιες και ανησυχίες μας, καθώς και η σκληρή δουλειά μας για την επίλυση του Κυπριακού, δεν αποτρέπουν την ενεργό συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ιδιαίτερα μετά την πλήρη ένταξή μας στην ΕΕ''.

    Ανέφερε ότι ''η μικρή Κύπρος, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, επιδιώκει να έχει μια ουσιαστική συμμετοχή και συμβολή και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά στην Ενωση, ειδικότερα δε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου, όπου οι πολύ καλές της σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, την καθιστούν χρησιμότατη γέφυρα επαφής στα πλαίσια της πολιτικής για τους Νέους Γείτονες''.

    ''Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε πολλά να πάρουμε από τις εμπειρίες και τη γνώση της Ελλάδας όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Εξίσου βέβαιοι είμαστε και για τη στενή μας συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν έκαστη των χωρών μας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων, δράσεων και φιλοδοξιών'', είπε.

    [08] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Φυλακισμένα Μνήματα

    Στεφάνι στο μνημείο των ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 στα Φυλακισμένα Μνήματα κατέθεσε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στην Κύπρο.

    ''Και τα νεκρά κορμιά φυλακισμένα τη λευτεριά δοξολογούν'', αναγράφεται στο μνημείο των ηρώων, όπου ο Ελληνας Πρωθυπουργός κατέθεσε δάφνινο στεφάνι.

    Ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του τήρησαν ενός λεπτού σιγή μπροστά από το μνημείο των ηρώων την ώρα που η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ) παιάνιζε τον Εθνικό Υμνο.

    Ακολούθως ο Ελληνας Πρωθυπουργός παρέμεινε για λίγα λεπτά στον χώρο της αγχόνης και μετά υπέγραψε το βιβλίο των επισκεπτών που βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα.

    ''Με βαθιά συγκίνηση και δέος στέκομαι στον τόπο του μαρτυρίου των γενναίων που έπεσαν για την ελευθερία. Η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρους και ισότιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα τους έκανε περήφανους'', έγραψε ο κ. Καραμανλής.

    Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκαν στα Φυλακισμένα Μνήματα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος και μέλη του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

    Κατά την είσοδο του Ελληνα Πρωθυπουργού στον χώρο, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές υπό τους ήχους της ΣΜΕΦ.

    Με τον κ. Καραμανλή μετέβησαν στα Φυλακισμένα Μνήματα ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος.

    Αυτή την ώρα ο Ελληνας Πρωθυπουργός προσφωνεί ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [09] (Κ) Πρωθυπουργός Καραμανλής - Ομιλία - Βουλή (1)

    Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επεσήμανε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής.

    Προσφωνώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ειδική συνεδρία σήμερα στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι σταθμός στην ιστορία της γιατί δημιούργησε νέες συνθήκες ασφάλειας, νέες συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας για τους κατοίκους της και νέες συνθήκες για λειτουργική και βιώσιμη λύση.

    Σημείωσε ωστόσο ότι δυστυχώς το κοινοτικό κεκτημένο δεν μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο όμως αποτελεί ήδη έδαφος της ΕΕ.

    Η επανένωση της Κύπρου παραμένει ο σταθερός στόχος, είπε τόσο για την κυπριακή ηγεσία, όσο και για την ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

    Σημείωσε ότι μια Τουρκία σε ευρωπαϊκή πορεία μπορεί να λειτουργεί προς όφελος όλων, επισημαίνοντας ότι η πορεία της προς την Ευρώπη εξαρτάται πρώτα απ όλα από την ίδια, από τη συνέχιση των προσπαθειών της να συγκλίνει με το συνταγματικό, οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο της ΕΕ και από την κατάσταση στο εσωτερικό αλλά και από τα βήματα που θα κάνει στην εξωτερική πολιτική της, ''ιδιαίτερα από τη συμπεριφορά της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στέκεται πάντα δίπλα από τον κυπριακό λαό και όραμα είναι μια ελεύθερη και ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία.

    [10] (Κ) Πρωθυπουργός Καραμανλής - Βουλή - Ομιλία (2)

    "Οραμά μας είναι μια ελεύθερη και ενωμένη κυπριακή Δημοκρατία, που δεν θα είναι ούτε εστία, ούτε αιτία τριβών και ενστάσεων αλλά παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, γέφυρα συνεργασίας για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή", δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προσφωνώντας ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    "Πάγια θέση μου ήταν και παραμένει ότι τα εθνικά θέματα απαιτούν εθνική συνεννόηση, σύμπνοια και ομοψυχία", επεσήμανε.

    Στην ομιλία του, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε μεγάλη συγκίνηση γιατί, όπως είπε, έχει την ευκαιρία και την τιμή να απευθύνεται από το βήμα της Βουλής στην πολιτική ηγεσία, τους εκπροσώπους του κυπριακού Ελληνισμού, τον κυπριακό λαό.

    "Οι προσπάθειές μας για λύση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζονται και θα συνεχιστούν με αμείωτους, με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς", είπε και πρόσθεσε: "Δεν σταματούμε ούτε μια στιγμή. Δεν εφησυχάζουμε. Το μέλλον του νησιού βρίσκεται στην επανένωσή του. Είναι μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης, συνεργασίας, ανάπτυξης και προόδου για όλους τους κατοίκους του νησιού".

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Αυτή άλλωστε, είπε, είναι "η βούληση όλων των Ε/Κ, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των Τ/Κ" και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. "Τόσο η ελλαδική, όσο και η ε/κ πλευρά παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επιδίωξή διευθέτησης του προβλήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας".

    Η διευθέτηση, είπε ο κ. Καραμανλής, θα λαμβάνει βέβαια υπόψη και τη νέα πραγματικότητα, "το γεγονός, δηλαδή, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ήδη ισότιμο μέλος της ΕΕ". Πρόσθεσε ότι στόχος όλων ήταν και είναι η ταχύτερη δυνατή επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι από την 1η Μαΐου η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισότιμο μέλος της νέας μεγάλης Ευρώπης των "25". Η Κύπρος, σημείωσε, χάρη στις προσπάθειες του λαού της και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας της, μπόρεσε να αντέξει το βαρύ τραύμα της εισβολής και της κατοχής και να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην ανασυγκρότησή της και από "φτωχότερη χώρα της περιοχής που ήταν το 1960, να γίνει μια χώρα ικανή να ενταχθεί ως πλήρες και ισότιμο μέλος στη μεγαλύτερη δημοκρατική ένωση λαών και κρατών, στην οικογένεια των πλουσιότερων αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη".

    Σημείωσε ότι για αυτό το "εθνικό επίτευγμα" εργάστηκαν και συνεργάσθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο και την Ελλάδα, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις. Μνημόνευσε ξεχωριστά τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Μεγαλονήσου τόσο η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η επιτυχία αυτή είναι άλλη μια απόδειξη της αποτελεσματικότητας που επιτυγχάνεται όταν "διαμορφώνουμε και ακολουθούμε ενιαία στρατηγική".

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν επικράτησε πνεύμα συνεννόησης, σημειώνοντας ότι "πάγια θέση μου ήταν και παραμένει ότι τα εθνικά θέματα απαιτούν εθνική συνεννόηση, σύμπνοια και ομοψυχία".

    Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, συνέχισε, είναι ιστορικός σταθμός στην ιστορία της διότι "δημιούργησε νέες συνθήκες ασφάλειας, νέες συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας για τους κατοίκους της, νέες συνθήκες για να πετύχουμε, επιτέλους, λειτουργική και βιώσιμη λύση".

    Η ένταξη, πρόσθεσε, μπορεί να γίνει σταθμός για μια νέα προοπτική και "αφετηρία μιας νέας αποτελεσματικής προσπάθειας να ενώσουμε την Κύπρο ώστε να βαδίσουν όλοι μαζί οι κάτοικοί της, Ε/Κ και Τ/Κ, σε ένα καλύτερο αύριο".

    Παράλληλα, η ένταξη στην ΕΕ δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας, είπε, σημειώνοντας ότι "δυστυχώς ωστόσο το κοινοτικό κεκτημένο δεν μπορεί, ακόμη, να εφαρμοστεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο όμως αποτελεί ήδη έδαφος της ΕΕ".

    Η ένταξη, είπε ο κ. Καραμανλής, "πρόκειται να απαλλάξει την Ευρώπη από τα τελευταία τείχη που παρέμειναν στα εδάφη της, αλλά και τα προβλήματα που τα τείχη αυτά συνεπάγονται", προσθέτοντας ότι η επανένωση της Κύπρου παραμένει ύψιστη προτεραιότητα τόσο για την κυπριακή ηγεσία, όσο και για την ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα διακυβέρνηση στην Ελλάδα, αφιέρωσε τις δυνάμεις της στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνημένης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    "Τελικά η διαδικασία εκείνη δεν οδήγησε σε συμφωνία επίλυσης του προβλήματος, γιατί ο κυρίαρχος λαός της ελεύθερης Κύπρου έκρινε ότι το σχέδιο όπως είχε δεν ήταν ικανοποιητικό", είπε.

    "Ταυτόχρονα όμως οι Ε/Κ και η ε/κ ηγεσία, άσχετα από τη στάση που τήρησε ο καθένας στο συγκεκριμένο σχέδιο, δείξατε - και αυτό είναι μείζονος σημασίας - ότι παραμένετε σταθερά προσανατολισμένοι στην επιδίωξη να βρεθεί επιτέλους λειτουργική και βιώσιμη λύση του προβλήματος", σημείωσε.

    Στην περίοδο που ακολουθεί, είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, "πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις που θα κρίνουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας" και υπενθύμισε ότι "έχουμε καταστήσει σαφές, με κάθε ειλικρίνεια, ότι στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος" γιατί "πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια Τουρκία σε ευρωπαϊκή πορεία μπορεί να λειτουργεί προς όφελος όλων".

    "Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην προσπάθεια να μετατρέψουμε ολόκληρη τη γειτονιά μας σε περιοχή ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας. Να κάνουμε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο περιοχή ανάπτυξης, ειρήνης, συνεργασίας, ευημερίας για όλους τους λαούς της", είπε.

    Παράλληλα, είπε, "θα πρέπει να θεμελιώσουμε σχέσεις καλής γειτονίας, βασισμένες στο απαραβίαστο των συνόρων, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο", προσθέτοντας ότι "αυτή είναι η επιδίωξή μας και η στρατηγική επιλογή μας".

    "Εργαζόμαστε", ανέφερε ο Πρωθυπουργός, "με επιμονή για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας και τη δημιουργία μιας νέα προοπτικής".

    "Στόχος είναι να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και όχι στην αντιπαράθεση. Ομως, η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη εξαρτάται, πρώτα απ όλα, από την ίδια. Εξαρτάται από τη συνέχιση των προσπαθειών της να συγκλίνει με το συνταγματικό και πολιτικό κεκτημένο της Ενωσης" και από την κατάσταση στο εσωτερικό της αλλά και από τα βήματα που θα κάνει στην εξωτερική πολιτική της και "ιδιαίτερα από τη συμπεριφορά της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας", είπε.

    [11] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Πετρέλαιο θέρμανσης - Νομοσχέδιο (1)

    [12] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Πετρέλαιο θέρμανσης - Νομοσχέδιο (2)

    Με 30 ψήφους υπέρ, καμμιά εναντίον και 15 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα σε ειδική συνεδρία της τόσο το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τους φόρους κατανάλωσης όσο και τους κανονισμούς για την παραχώρηση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο κατά 3 σεντ ανά λίτρο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

    [13] (Κ) Πρωθυπουργός Καραμανλής - Αναχώρηση

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο και αναχώρησε από το Αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα.

    Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας τον συνόδευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και κατά την αναχώρησή του παιάνιζε η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς, η οποία ανέκρουσε τον Εθνικό Υμνο. Αποδόθηκαν επίσης τιμές από στρατιωτικό άγημα.

    Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, άλλοι επίσημοι και οι αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές αποχαιρέτισαν τον Ελληνα Πρωθυπουργό και την πολυπληθή αντιπροσωπεία του.

    [14] (Κ) Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Αραφάτ - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων υπέγραψαν σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ που ανοίχθηκε στα γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λευκωσία.

    Μετά την υπογραφή του βιβλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Από μέρους του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και εμένα προσωπικά εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τον θάνατο του αρχηγού του παλαιστινιακού λαού Γιάσερ Αραφάτ και ελπίζουμε ότι ο παλαιστινιακός λαός θα βρει στη μνήμη του και στην ανάμνησή του το σύμβολο για να συνεχίσει τον αγώνα του για δικαίωση στους ευγενείς του αγώνες''.

    [15] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Καραμανλής - Δεξίωση

    Δεξίωση προς τιμή του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο, έδωσε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος στην οικία του παρά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία.

    Ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του παρέμειναν στη δεξίωση μίση ώρα περίπου και μετά αναχώρησαν για το Αεροδρόμιο Λάρνακας, για την επιστροφή τους στην Αθήνα.

    Τον Ελληνα Πρωθυπουργό υποδέχθηκε στην πρεσβευτική οικία ο κ. Παναγοπούλος.

    Κατά την είσοδο του στην πρεσβευτική οικία, ο Ελληνας Πρωθυπουργός δέχτηκε παρακλήσεις από συγγενείς αγνοουμένων όπως καταβάλει προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματός τους.

    Τον κ. Καραμανλή συνόδευαν στη δεξίωση ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 13 November 2004 - 18:49:19 UTC