Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Βουλής - Επαφές
  • [02] (Κ) Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας - Ηττα ΑΕΛ
  • [03] (Κ) Ραδιομαραθώνιος για παιδιά με ειδικές ανάγκες - Λήξη
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λονδίνο - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Λονδίνο - Ραδιομαραθώνιος - Εισφορές
  • [08] (Κ) Αθήνα - Χριστόφιας - Μπενάκη - Πρωτόκολλο (1)
  • [09] (Κ) Αθήνα - Χριστόφιας - Μπενάκη - Πρωτόκολλο (2)
  • [10] (Κ) Γαλλικό Πρακτορείο - ΚΥΠΕ - ΑΜΑΝ - Σεμινάριο - Δημοσιογράφοι
  • [11] (Κ) Κοινοβούλια Ελλάδας και Κύπρου - Πρωτόκολλο συνεργασίας
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) ΟΝΕ - Νέα κράτη μελη - Ενταξη
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [15] (Κ) Βρυξέλλες - Ευρωκοινοβούλιο - Φιλελεύθεροι - Ματσάκης
  • [16] (Κ) 4ο Παγκύπριο Συνδικαλιστικό Φόρουμ - Εναρξη εργασιών
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Γκιουλ - Κυπριακή Δημοκρατία - Αναγνώριση
  • [19] (K) Ελληνας Πρωθυπουργός - Επίσκεψη
  • [20] (Κ) Ελλάδα - Μολυβιάτης - Βουλή - Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό - ΠΓΔΜ
  • [21] (Κ) ΚΟΡΕΠΕΡ - Κανονισμοί για Τ/Κ
  • [22] (Κ) ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή - Σύνοδος
  • [23] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΤ - Λονδίνο - Επαφές - Κύπρος - Αφίξεις τουριστών

  • [01] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Βουλής - Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας αρχίζει σήμερα στην Αθήνα σειρά επαφών, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα, ύστερα από πρόσκληση της Ελληνίδας ομολόγου του Αννας Μπενάκη-Ψαρούδα.

    Στις 10.30 ο κ. Χριστόφιας θα έχει συνάντηση στη Βουλή των Ελλήνων με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και στις 13.00 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στις 14.00 ο Πρόεδρος της Βουλής θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Σωτήριος Χατζηγάκης.

    Στις 17.00 θα έχει συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 18.00 με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο. Και οι δύο συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Βουλή.

    Στις 20.30 ο κ. Χριστόφιας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρακολουθήσει τη μουσική εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Ιδρύματος Νεανικού Διαβήτη «Κύκλος Τραγουδιών σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη».

    Στις 22.30 θα παρακαθίσει σε δείπνο στο εστιατόριο «BOSCHETTO» στο Αλσος Ευαγγελισμού.

    Αύριο ο κ. Χριστόφιας θα έχει στις 10.00 συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και στις 11.00 θα συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Στις 11.40 θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Στις 12.30 ο κ. Χριστόφιας και η κ. Ψαρούδα θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο εντευκτήριο της Βουλής.

    Στις 14.00 θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που παραθέτει προς τιμή του η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στο εστιατόριο «Πιλ-Πουλ» στο Θησείο.

    [02] (Κ) Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας - Ηττα ΑΕΛ

    [03] (Κ) Ραδιομαραθώνιος για παιδιά με ειδικές ανάγκες - Λήξη

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν τίθεται θέμα διασύνδεσης του ψευδοκράτους και της αναγνώρισης των Σκοπίων από τις ΗΠΑ, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα γήπεδα γκολφ και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους Τ/Κ που θα συζητηθούν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, τα αιτήματα των πατατοπαραγωγών και των ημικρατικών οργανισμών, οι αυξήσεις στις ασφάλειες και η κυκλοφοριακή συμφόρηση στις πόλεις, καθώς και οι συγκεχυμενες πληροφορίες για την υγεία του Γιασέρ Αραφάτ, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    ''Η Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ζητούν 4 δις'' γράφει ότι το θέμα των δισεκατομμυρίων που φυγάδευσε το καθεστώς Μιλόσεβιτς μέσω Κύπρου, επαναφέρουν με "θυελλώδη τρόπο" οι εφημερίδες και τα άλλα ΜΜΕ του Βελιγραδίου, τοποθετώντας πάλι την Κύπρο στο επίκεντρο της μεγάλης απάτης εις βάρος του λαού της Σεβρίας. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, η κατάσταση για την παχυσαρκία και το διαβήτη στην Κύπρο είναι ανησυχητική, αφού το ποσοστό των διαβητικών ατόμων ξεπερνά το 8% των ενηλίκων. Παχύσαρκοι υπολογίζεται ότι είναι το 21% ενώ υπέρβαροι είναι το 36% από αυτούς.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Φόβοι τώρα για αναγνώριση'' γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως δεν υπάρχει καμιά διασύνδεση της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι των Σκοπίων με το θέμα της Κύπρου, ξεκαθαρίζοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για παράνομη κατοχή και το δόγμα που ακολουθεί η αμερικανική πολιτική είναι ότι οι καρποί παρανομίας δεν αναγνωρίζονται. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως οι πατατοπαραγωγοί των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου συγκεντρώθηκαν χθες στο επαρχιακό Γραφείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ζήτησαν να εγγραφούν στο ταμείο για ανεργιακό επίδομα.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Ταλαιπωρία χωρίς τέλος'' αναφέρεται στο κυκλοφοριακό και γράφει ότι η πολιτική που ανέλυσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου ενώπιον της Βουλής περιορίζεται στην ανανέωση του γέρικου στόλου των λεωφορείων, στην τοποθέτηση στεγάστρων στις στάσεις. ''Αίσθηση προκάλεσε στη συνεδρία η... υπενθύμιση ότι η συμφόρηση στη Λευκωσία κοστίζει 23 εκατ. ΛΚ ετησίως'', αναφέρει. Αλλού γράφει ότι στην ατζέντα του Υπουργικού είναι καταγραμμένη η πρόταση για τα γήπεδα γκολφ, η οποία στην τελική της μορφή διαμορφώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, με σκοπό να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρία του σώματος.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Δυναμίτης στους ημικρατικούς'' γράφει ότι υπάρχει κίνδυνος απεργιακών κινητοποιήσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς, οι οποίοι αναμένουν σήμερα τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας. Οι διαβουλεύσεις, προστίθεται, για τις μισθολογικές αυξήσεις στους ημικρατικούς οργανισμούς βρίσκονται σε οριακό σημείο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση της ομολόγου του Αννας Μπενάκη Ψαρούδα. Στην Αθήνα ο κ. Χρστόφιας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Ελληνα Πρωθυπουργό, και πολιτικούς αρχηγούς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Καυτές αυξήσεις στις ασφάλειες'' γράφει ότι σημαντικές αυξήσεις σε όλων των ειδών τις ασφαλιστικές καλύψεις επιφυλάσσει η νέα χρονιά για τους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Φίλιος Ζαχαριάδης δήλωσε στο ''Φ'' ότι οι αυξήσεις θα κυμαίνονται μεταξύ 15 - 20%, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται εγκριθεί νομοσχέδιο που θα προνοεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους Τ/Κ που διαμένουν στις μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Κρίσιμες ώρες'' γράφει ότι σε εγρήγορση και επιφυλακή βρίσκονται τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και το Ισραήλ καθώς και οι μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται στην παλαιστινιακή διένεξη λόγω της χειροτέρευσης της κατάστασης της υγείας του Γιασέρ Αραφάτ. Αλλού γράφει ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα αναφορικά με την προσγείωση αεροσκάφους στο παράνομο αεροδρόμιο "Ερτζιάν" στην κατεχόμενη Τύμπου. Η Λευκωσία, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν θα προβεί σε κανένα διάβημα προς την Ουάσινγκτον ούτε και θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκοπιμότητα σε αυτό το επεισόδιο.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Νεκρός ο Αραφάτ;'' γράφει ότι επικρατεί σύγχυση όσον αφορά την υγεία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, με Παλαιστίνιους αξιωματούχους να επιμένουν με δημόσιες δηλώσεις τους ότι κρατιέται ακόμη στη ζωή, ενώ άλλοι δήλωναν ότι ήδη απεβίωσε. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αντιπροσωπεία Βρετανών βουλευτών βρίσκεται στην Κύπρο με σκοπό να κατανοήσει τους λόγους απόρριψης του σχεδίου Ανάν από τους Ε/Κ. Η αντιπροσωπεία έγινε χθες δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' με κύριο τίτλο ''Τράπεζες προς Πρόεδρο Universal Life: Παραιτήσου ή αλλιώς...'' γράφει ότι "τελεσίγραφο έδωσαν στον Πρόεδρο του ΔΣ της UL Ανδρέα Γεωργίου η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου να παραιτηθεί ή να ρισκάρει μια ανοιχτή διαμάχη". Αλλού γράφει ότι καλά είναι τα νέα για τους καταναλωτές αφού εντός των επόμενων ημερών θα μειωθούν οι τιμές σε όλα τα είδη καυσίμων. Γράφει ακόμη ότι στα 30,7 εκατ. λίρες ανήλθαν τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου μετά τη φορολογία έναντι 9,8 εκατ. για το περυσινό εννιάμηνο, αριθμός που παρουσιάζει αύξηση 214%."

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΚΝ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λονδίνο - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Δεν συμμερίζομαι το αίσθημα απαισιοδοξίας εκείνων που λέγουν ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δέκα χρόνια, το διάστημα δηλαδή που περίπου θα χρειαστεί η Τουρκία για να ενταχθεί στην Ενωση, για οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό. Είναι η πεποίθησή μου ότι αυτό θα γίνει πολύ ενωρίτερα από ό,τι πολλοί υπολογίζουν'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Λονδίνο - Κυπριακό ---------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Δεν συμμερίζομαι το αίσθημα απαισιοδοξίας εκείνων που λέγουν ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δέκα χρόνια, το διάστημα δηλαδή που περίπου θα χρειαστεί η Τουρκία για να ενταχθεί στην Ενωση, για οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό. Είναι η πεποίθησή μου ότι αυτό θα γίνει πολύ ενωρίτερα από ό,τι πολλοί υπολογίζουν'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών μιλούσε κατά τη διάρκεια δείπνου που διοργάνωσε για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας χθες το βράδυ στο Λονδίνο η Κυπριακή Αδελφότητα Λονδίνου στο οποίο παρέστησαν 45 περίπου βουλευτές, μέλη της Βουλής των Λόρδων, περιλαμβανομένου και του Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ, πρώην ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό.

    ''Αυτό που λέμε στην Τουρκία είναι: βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε. Μην δημιουργήσετε για μας δυσκολίες για να μην δημιουργήσουμε εμείς δυσκολίες για εσάς'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις άσκησης βέτο από μέρους της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αριθμό διοργανώσεων και είπε ότι η χώρα αυτή προσπαθεί να μας διδάξει πώς χρησιμοποιείται το βέτο αλλά ''δεν θα είμαστε καλοί μαθητές'', ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Σημείωσε ότι κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα παρεμβάλουμε παραμέτρους του Κυπριακού αλλά θα παρεμβάλουμε παραμέτρους που σχετίζονται με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και σε αυτό θα επιμείνουμε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την περίπτωση άσκησης βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Δεκεμβρίου και θα εξαρτηθεί από τις ενδιάμεσες εξελίξεις.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα επιδιώξει διμερείς συνομιλίες, σε σχέση με αυτό το ζήτημα, με χώρες - μέλη της ΕΕ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, δίνοντας ένα περίγραμμα των μέχρι σήμερα συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, είπε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, με όλη την εντιμότητα που τον διακρίνει, άφησε ενδείξεις για τα ύστατα σημεία των υποχωρήσεων που θα μπορούσε να δεχθεί η ε/κ πλευρά για την επίλυση του προβλήματος.

    Σημείωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρωσία ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ του είπε πως η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιούσε το δικαίωμα βέτο κατά την ψηφοφορία έγκρισης στο Συμβουλίου Ασφαλείας του προτεινόμενου βρετανικού ψηφίσματος για την ασφάλεια στην Κύπρο σε περίπτωση αποδοχής του σχεδίου Ανάν και από τις δυο κοινότητες, κάτι το οποίο, όπως είπε, έγινε τελικά, ως αποτέλεσμα αιτήματος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο κ. Ιακώβου στην ομιλία του αναφέρθηκε στις διελεύσεις Ε/Κ και Τ/Κ από τα οδοφράγματα μετά τη μερική άρση στους περιορισμούς διακίνησης και είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί πέντε εκατομμύρια διελεύσεις και από τις δυο κοινότητες χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό πρόβλημα.

    Αθήνα - Πρόεδρος Βουλής - Επαφές ------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας αρχίζει σήμερα στην Αθήνα σειρά επαφών, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα, ύστερα από πρόσκληση της Ελληνίδας ομολόγου του Αννας Μπενάκη-Ψαρούδα.

    Στις 10.30 ο κ. Χριστόφιας θα έχει συνάντηση στη Βουλή των Ελλήνων με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και στις 13.00 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στις 14.00 ο Πρόεδρος της Βουλής θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Σωτήριος Χατζηγάκης.

    Στις 17.00 θα έχει συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 18.00 με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο. Και οι δύο συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Βουλή.

    Στις 20.30 ο κ. Χριστόφιας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρακολουθήσει τη μουσική εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Ιδρύματος Νεανικού Διαβήτη «Κύκλος Τραγουδιών σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη».

    Στις 22.30 θα παρακαθίσει σε δείπνο στο εστιατόριο «BOSCHETTO» στο Αλσος Ευαγγελισμού.

    Αύριο ο κ. Χριστόφιας θα έχει στις 10.00 συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και στις 11.00 θα συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Στις 11.40 θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Στις 12.30 ο κ. Χριστόφιας και η κ. Ψαρούδα θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο εντευκτήριο της Βουλής.

    Στις 14.00 θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που παραθέτει προς τιμή του η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στο εστιατόριο «Πιλ-Πουλ» στο Θησείο.

    Στις 17.00 ο κ. Χριστόφιας θα μεταβεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου στις 19.15 θα αναχωρήσει για τη Λάρνακα.

    Εκπρόσωπος - Αεροσκάφος - Παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου ------------------------------------------ Δεν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση αναφορικά με την προσγείωση αεροσκάφους στο παράνομο αεροδρόμιο ''Ερτζιάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, διευκρινίζοντας πως η Λευκωσία δεν θα προβεί σε κανένα διάβημα προς την Ουάσιγκτον ούτε και θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκοπιμότητα σε αυτό το επεισόδιο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει καμία διασύνδεση μεταξύ της πολιτικής των ΗΠΑ στο θέμα των Σκοπίων και την πολιτική τους στο Κυπριακό.

    ''Μετά από έρευνα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αποδεικνύεται το εξής: το αεροσκάφος αυτό, που προσγειώθηκε στις 2/11 στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, είναι μεν εγγεγραμμένο στο νηολόγιο των ΗΠΑ, δεν είναι όμως κρατικό αεροσκάφος'', είπε, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο μικρό αεροσκάφος εκτελούσε εμπορική πτήση για λογαριασμό πολωνικής εταιρείας, της Λόιτς Μπίζινες Τζετς, και θα μετέφερε δύο επιβάτες, κάτοχοι τουρκικών διαβατηρίων, για επιχειρηματική συνάντηση.

    Σε ερώτηση κατά πόσο τίθεται θέμα για την κυβέρνηση, απάντησε ''δεν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση, είναι παράνομη η πτήση όμως γίνονται πολλές παράνομες πτήσεις αυτού του είδους''.

    ''Δεν θα υπάρξει διάβημα προς την αμερικανική κυβέρνηση'', πρόσθεσε, τονίζοντας πως το επεισόδιο δεν κρύβει οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

    Αθήνα - Αντώναρος - Κύπρος - Αεροπλάνο - ΠΓΔΜ ----------------------------------------------------- Η ελληνική κυβέρνηση ''παρακολουθεί τις εξελίξεις και προβαίνει σε διαβήματα όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος και πρόσφορος'', δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει την προσγείωση μη τουρκικού αεροπλάνου στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου.

    Ο κ. Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση ως προς τη χρονική σύμπτωση εκδήλωσης αυτής της ενέργειας με την άλλη αμερικανική ενέργεια αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα απάντησε ότι «τα δύο γεγονότα δεν διασυνδέονται».

    Ιακώβου - Σκόπια - Αμερικανικό αεροπλάνο - Τύμπου ------------------------------- Η αναγνώριση των Σκοπίων ως ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'' από πλευράς ΗΠΑ και οι πληροφορίες για προσγείωση αμερικανικού αεροσκάφους στο παράνομο αεροδρόμιο ''Ερτζιάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου, είναι δύο γεγονότα που δεν συνδέονται μεταξύ τους, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως ο ίδιος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να σχεδιάζουν οι Αμερικανοί αναγνώριση του ψευδοκράτους, σε αντίθεση με το τι μεταδίδουν κάποια ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για «μεγάλη αμερικανική συνωμοσία, που περιλαμβάνει τα Σκόπια και αυτό το περίφημο στρατιωτικό αμερικάνικο αεροπλάνο, που προσγειώθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου».

    Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ έγιναν χθες το πρωί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο, όπου απόψε η Κυπριακή Αδελφότητα έχει προσκαλέσει κάπου ογδόντα Βρετανούς Βουλευτές σε μια συνεστίαση στην οποία ο ίδιος θα είναι ο κύριος ομιλητής.

    Η εκδήλωση αυτή, είπε ο κ. Ιακώβου, «γίνεται εδώ και περίπου 20 χρόνια και πάντοτε με μεγάλη επιτυχία, αφού δίδεται στον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατία, η ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης σε έναν τόσο σημαντικό αριθμό Βρετανών Βουλευτών».

    Υπουργείο Συγκοινωνιών - Αεροπλάνο - Τύμπου -------------------------------------- Το αεροσκάφος τύπου cessna citation, το οποίο στις 2 Νοεμβρίου προσγειώθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου προερχόμενο από τουρκικό αεροδρόμιο, είναι εγγεγραμμένο στο νηολόγιο των ΗΠΑ, είναι ιδιωτικό και όχι κρατικό, αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων.

    Προσθέτει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, το αεροσκάφος «θα πραγματοποιούσε εμπορική πτήση για λογαριασμό πολωνικής εταιρείας και θα μετέφερε δύο επιβάτες, κατόχους τουρκικών διαβατηρίων, για επιχειρησιακή συνάντηση''.

    Το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Λευκωσίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνομίλησε με το αεροσκάφος όταν αυτό εισήλθε στον κυπριακό εναέριο χώρο και υποδείχθηκε σε αυτό ότι το αεροδρόμιο Τύμπου λειτουργεί παράνομα και ότι θα μπορούσε να προσγειωθεί στον Αερολιμένα Λάρνακας ή Πάφου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανοί βουλευτές - Κυπριακό ---------------------------------------------------- Με στόχο να κατανοήσουν τους λόγους που οδήγησαν στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν και να μελετήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, βρίσκεται στην Κύπρο πενταμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου, όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Τζον Μέιπλς.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Μέιπλς είπε πως έχει πάρει κάποιες εξηγήσεις για τους λόγους απόρριψης του σχεδίου Ανάν, σημειώνοντας πως τα όσα έχει ακούσει μέχρι τώρα είναι ουσιαστικά αυτά που διαβάζει στον Τύπο αλλά με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

    «Θέλουμε να αντιληφθούμε, να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε γιατί το σχέδιο Ανάν δεν έχει γίνει αποδεκτό στις δύο πλευρές και να δούμε πώς προχωρούμε από τώρα και στο εξής, πώς οι δύο πλευρές βλέπουν τη διαδικασία (για επίλυση του Κυπριακού) να προχωρά», δήλωσε ο Βρετανός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, προσθέτοντας πως η αντιπροσωπεία θα έχει επαφές με την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα καθώς και με Τ/Κ πολιτικούς.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά το πέρας των εδώ επαφών τους, η αντιπροσωπεία θα έχει μια καλύτερη αντίληψη του θέματος.

    Σε ερώτηση κατά πόσο επιβάλλεται αναθεώρηση της βρετανικής πολιτικής στην Κύπρο, είπε πως δεν είναι σίγουρος κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για αναθεώρηση της βρετανικής πολιτικής.

    Εκπρόσωπος - Πρόταση για λιμάνι Λάρνακας - Τ/Κ - Εθνικό Συμβούλιο ---------------------------------------------------- Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι έπρεπε να ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο για την πρόταση που αφορά τη χρήση του λιμανιού της Λάρνακας από Τ/Κ, αφού όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη που να δικαιολογεί την ενημέρωση και αφού η συγκεκριμένη πρόταση εμπίπτει στην εφαρμογή των προνοιών του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

    ''Γιατί έπρεπε να είναι ενήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις όποιες προτάσεις υποβάλλει η κυβέρνηση ασκώντας την εκτελεστική εξουσία και εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία στο εξωτερικό''; διερωτήθηκε ο Εκπρόσωπος, αναφορικά με την ενημέρωση του σώματος για τη χρήση του λιμανιού της Λάρνακας από Τ/Κ εμπορευόμενους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Σε παρατήρηση ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα μπορούσαν να προωθήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση στους Ευρωπαίους συνομιλητές, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν υπήρξε οποιοδήποτε περαιτέρω στοιχείο που να δικαιολογούσε αυτού του είδους την τακτική.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης εξήγησε πως είχε λεχθεί πολλές φορές στο παρελθόν το θέμα στα πλαίσια δηλώσεων και συζητήσεων, ότι δηλαδή σε εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, οι Τ/Κ θα μπορούσαν ελεύθερα να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι της Λάρνακας, που ήταν και έτοιμο και εύκολα προσβατό στους εμπορευόμενους της τ/κ κοινότητας.

    Εκπρόσωπος - Προτεραιότητες - Πρόεδρος Βουλής ------------------------------------------------------------ Η κυβέρνηση έχει αρχίσει από καιρού την αξιολόγηση των δεδομένων αναφορικά με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της πριν από τη 17η Δεκεμβρίου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος επανέλαβε ότι η Λευκωσία θα πάρει τις αποφάσεις της όταν πρέπει.

    ''Η κυβέρνηση, αφού αξιολογήσει και μελετήσει όλα τα δεδομένα, θα λάβει τις αποφάσεις της όταν πρέπει'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως ''ήδη άρχισε η αξιολόγηση των δεδομένων εδώ και πάρα πολύ καιρό''.

    Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θεωρεί πως πρέπει να γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως όλα αυτά τα θέματα συζητούνται μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών και μελετώνται από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - 17 Δεκεμβρίου - Ιεράρχηση ---------------------------------- Η Κύπρος πρέπει να ιεραρχήσει τους στόχους της πριν από τη 17η Δεκεμβρίου και να θέσει τα αιτήματά της, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ανώτεροι Ελλαδίτες διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ζητούν όπως η κυπριακή κυβέρνηση ιεραρχήσει στους στόχους της σε ό,τι αφορά τη 17η Δεκεμβρίου, ο κ. Χριστόφιας είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, πως συμφωνεί ότι πρέπει να γίνει ιεράρχηση ''να θέσουμε μάξιμουμ και μίνιμουμ στόχους, τους οποίους θα πρέπει πράγματι να επιτύχουμε και να βοηθήσουμε και τους υπόλοιπους (στην ΕΕ) να μας στηρίξουν''.

    ''Είναι σωστή λοιπόν αυτή η τοποθέτηση και πιστεύω ότι θα γίνει αυτή η ιεράρχηση και στο Εθνικό Συμβούλιο και στην ίδια την κυβέρνηση'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν θα ήταν χρήσιμο αυτό να ολοκληρωθεί πριν από την άφιξη του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση πως ''είναι νωρίς να γίνει απόλυτη ιεράρχηση''.

    ''Εν πάση περιπτώσει ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα συναντηθεί και με το Εθνικό Συμβούλιο και προσωπικά δεν αποκλείω τίποτε χωρίς να λεω ότι είναι προϋπόθεση με την κάθοδο του Πρωθυπουργού να υπάρξει απόλυτη και τελική τοποθέτηση'', είπε.

    ΓΓ Οικολόγων - Παγκύπριο Συνέδριο - Συμπεράσματα ------------------------------------ Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκτιμά πως η παρουσία των Ευρωπαίων Πρασίνων Ευρωβουλευτών στην Κύπρο, με την ευκαιρία του 6ου Παγκύπριου Συνεδρίου του Κινήματος, τους οδήγησε σε μια πιο θετική στάση έναντι των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά γενικά το Κυπριακό και ειδικότερα το σχέδιο Ανάν.

    ''Θα κτίσουμε πάνω στη διαφοροποίηση των δηλώσεων των Πρασίνων. Ελπίζουμε ότι με τις μελλοντικές επαφές μας με τους Πράσινους της Ευρώπης θα υπάρξει μια πιο θετική στάση προς τις κυπριακές θέσεις ενόψει και της πολύ δύσκολης περιόδου που θα αντιμετωπίσουμε μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου'', είπε ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη για τον απολογισμό του 6ου Παγκύπριου Συνεδρίου του Κινήματος.

    Στα συμπεράσματα του Συνεδρίου αναφέρεται ότι ''μέσα από τις εργασίες τόσο της Ημερίδας όσο και του Συνεδρίου ανατράπηκε, με τον πιο σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο, η αντίληψή των Ευρωπαίων Πρασίνων ότι τάχα το Σχέδιο Ανάν θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα το οποίο θα διαδέχονταν, μέσα από εξελικτικές διαδικασίες, περισσότερο ευρωπαϊκές ρυθμίσεις και προσαρμογές''.

    Ο κ. Περδίκης κάλεσε εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να προχωρήσει με την υλοποίηση της στρατηγικής του δέσμευσης για ίδρυση Ανεξάρτητου Φορέα Περιβάλλοντος, λέγοντας ότι την Ανοιξη οι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές θα πραγματοποιήσουν Συνέδριο με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του δεύτερου χρόνου διακυβέρνησης Παπαδόπουλου, στο οποίο θα εκτιμηθούν οι σχέσεις της κυβέρνησης με το Κίνημα.

    ΔΕΑ - INFORCE - Γεωφυσικοί ------------------------------------ Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) κάλεσε την μη κυβερνητική οργάνωση INFORCE που έχει καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία με τη ΔΕΑ για διενέργεια εκταφών στο νησί, να διευθετήσει την αποστολή, το συντομότερο δυνατό, Γεωφυσικών για να διεξάγουν μελέτες σε χώρους ταφής.

    Ανακοίνωση της ΔΕΑ αναφέρει ότι η επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα μετά από 14 συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, την 84η σύνοδό της, η οποία άρχισε στις 30 Αυγούστου 2004.

    ''Ηταν και η πιο μακροχρόνια σύνοδος στην ιστορία της ΔΕΑ, μετά τις δύο επιστολές προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων από τον ΓΓ του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2003 και τον Αύγουστο του 2004, που έδωσαν μια νέα κατεύθυνση, η οποία περιλαμβάνει εκτενείς έρευνες, ενημέρωση των οικογενειών, εκταφές και επιστημονική ταυτοποίηση των λειψάνων'', σημειώνεται.

    Οπως προστίθεται, η διευρυμένη πλέον αποστολή της επιτροπής καλύπτει την ολοκλήρωση των αποτελεσματικών ερευνών, με βάση τους όρους και τις διαδικασίες που καθορίστηκαν το 1981, περιλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών για τις έρευνες και τα κριτήρια, τις εκταφές και ταυτοποιήσεις, που προνοεί η συμφωνία της 31ης Ιουλίου 1997.

    Τα μέλη, αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΑ, εργάζονται ταυτόχρονα σε όλα τα μέτωπα, «προετοιμάζουν το έδαφος για ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Ιδρυμα INFORCE και ειδικότερα την ολοκλήρωση των τεχνικών διευθετήσεων καθώς και την ετοιμασία του προϋπολογισμού που θα χρειαστεί για εφαρμογή του προγράμματος των εκταφών»..

    Σημειώνει παράλληλα, ότι ''το γραφείο του Τ/Κ αντιπροσώπου έχει αναδιοργανωθεί και η ερευνητική ομάδα έχει ενισχυθεί έτσι ώστε σύντομα να αναμένονται απτά αποτελέσματα''.

    Τριανταφυλλίδης - Ευρωπαϊκή Αριστερά - Παρέμβαση -------------------------------------------------------------- Τυχόν υιοθέτηση της προτεινόμενης στα κράτη μέλη της ΕΕ Συνταγματικής Συνθήκης θα επηρεάσει αρνητικά τους λαούς της Ευρώπης, ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης σε παρέμβασή του στη συζήτηση που οργανώνει στην Ολλανδία η Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς / Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν την πολυτέλεια να δώσουν την ψήφο τους υπέρ μιας συνθήκης που θεσμοθετεί τον νεοφιλελευθερισμό και την παντοκρατορία της οικονομίας της αγοράς, εις βάρος των εργαζομένων, των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων.

    Πρόσθεσε πως δεν είναι ούτε προς όφελος των λαών της Ευρώπης να ταχθούν υπέρ μιας συνθήκης που υπαγορεύει σαν μονόδρομο ότι υποχρεωτικά την οικονομική και κοινωνική πολιτική θα την ασκούν μόνο οι Βρυξέλλες.

    ΕΛΚ - Τουρκία - Πουργουρίδης --------------------------------------- Σύνοδος Κορυφής των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κομμάτων στις χώρες μέλη, που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), πραγματοποιήθηκε προχθές στις Βρυξέλλες, με θέματα συζήτησης την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την επικύρωση του ευρωπαϊκού συντάγματος. Από κυπριακής πλευράς, στο Σύνοδο το ΔΗΣΥ εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πουργουρίδης.

    Αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας, όπου υπήρξε παρέμβαση σχεδόν όλων των συμμετασχόντων, οι πιο πολλοί τάχθηκαν εναντίον της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τα κυριότερα επιχειρήματα ήταν πως η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και πως θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην οικονομία της ΕΕ. Ιδιαίτερα καυστικός στην παρέμβασή του ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε ότι το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είναι πολύπλοκο και δύσκολο. Οπως είπε, η υποψηφιότητα όμως της Τουρκίας θα πρέπει να εξετασθεί με αντικειμενικότητα και χωρίς προκαταλήψεις.

    Συγκεκριμένα ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε πως: ''Το ερώτημα πρέπει να είναι για όλους κατά πόσο η Τουρκία πληροί ή δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Αν τα πληροί ας ξεκινήσουν αμέσως οι συνομιλίες. Αν όμως δεν τα πληροί θα πρέπει να πούμε χωρίς δισταγμό, όχι. Αν πούμε ναι, χάριν σκοπιμοτήτων, θα χάσουμε την αξιοπιστία μας'', ανέφερε ο κ. Πουργουρίδης.

    Τ/Κ επιμελητήριο - Πρεσβεία ΗΠΑ - Σεμινάριο - Κλόσον ------------------------------------------ Την πεποίθηση ότι η διεξαγωγή εμπορίου μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ θα συνεισφέρει προς την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης μιλούσε σε σεμινάριο που διοργάνωσαν από κοινού η Αμερικανική Πρεσβεία και το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο στα κατεχόμενα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κλόσον, το εμπόριο δεν είναι μόνο σημαντικό για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά ενεργεί ως γέφυρα μεταξύ χωρών, ανθρώπων και κοινοτήτων.

    Ο κ. Κλόσον είπε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται παράλληλα με τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ και πρόσθεσε ότι ο τερματισμός οικονομικών διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών και η εναρμόνιση με την ΕΕ θα βοηθήσει τη λύση του Κυπριακού.

    Οικουμενικός Πατριάρχης - Κύκκου Νικηφόρος --------------------------------- Το θέμα της διαδοχής του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου συζητείται κατά τις επαφές που έχει στην Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Επισκόπου, ο Κύκκου Νικηφόρος, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη είχε χθες συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Χθες ο ίδιος ο Πατριάρχης, ζήτησε να συνοδεύσει τον Κύκκου Νικηφόρο σε ολοήμερη προσκυνηματική επίσκεψη κατά την οποία θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, εν εκτάσει, τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την ορθοδοξία και ειδικότερα το πρόβλημα της ακεφαλίας της Εκκλησίας της Κύπρου και να ανταλλάξουν σκέψεις για τους περαιτέρω χειρισμούς που πρέπει να γίνουν ούτως ώστε να ξεπεραστεί η κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια το θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Ραδιομαραθώνιος - Λήξη - Εισφορές

    [07] (Κ) Λονδίνο - Ραδιομαραθώνιος - Εισφορές

    Στις 71 χιλιάδες στερλίνες ανήλθε το ποσό των εισφορών για το Ραδιομαραθώνιο που συγκεντρώθηκε το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου στο Λονδίνο.

    [08] (Κ) Αθήνα - Χριστόφιας - Μπενάκη - Πρωτόκολλο (1)

    [09] (Κ) Αθήνα - Χριστόφιας - Μπενάκη - Πρωτόκολλο (2)

    Τα Κοινοβούλια της Κύπρου και της Ελλάδας υπέγραψαν σήμερα πρωτόκολλο διακοινοβουλευτικής συνεργασίας.

    Το πρωτόκολλο υπέγραψαν στην ελληνική Βουλή ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

    Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τη σημερινή υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδας.

    ''Αν χαρακτηρίσω την υπογραφή αυτή του πρωτοκόλλου και ότι αυτό περιλαμβάνει ως μια νέα ιστορική στιγμή στις σχέσεις των δυο Κοινοβουλίων δεν θα έλεγα κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα με πρόσκληση της κ. Μπενάκη.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι με το πρωτόκολλο πρακτικοποιείται η στενή και αδελφική συνεργασία των δυο Κοινοβουλίων.

    ''Η πολιτική βούληση πάντοτε υπήρχε. Η συνεργασία επίσης υπήρχε αλλά αυτή την ώρα μπαίνουμε σε νέους τομείς συνεργασίας. Συγκεκριμενοποιείται η κοινή μας δράση στον πολιτικό τομέα, στο χώρο ευρύτερα το διεθνή αλλά και στον πολιτιστικό τομέα, πράγματα πάρα πάρα πολύ σημαντικά για τα οποία θα μιλήσουμε αύριο'', ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

    Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας θα οδηγήσει σε μια πολύ πιο στενή και αποδοτική συνεργασία των δυο Κοινοβουλίων.

    [10] (Κ) Γαλλικό Πρακτορείο - ΚΥΠΕ - ΑΜΑΝ - Σεμινάριο - Δημοσιογράφοι

    Δημοσιογράφοι και Λειτουργοί Πληροφορικής από 14 εθνικά πρακτορεία ειδήσεων της περιοχής της Μεσογείου θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: ''Υπηρεσίες πολυμέσων των πρακτορείων ειδήσεων μέσω του Διαδικτύου'' το οποίο διοργανώνεται στη Λευκωσία αύριο και μεθαύριο, στο ξενοδοχείο Hilton Park.

    Το σεμινάριο οργανώνεται και χρηματοδοτείται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη Συμμαχία Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων, (ΑΜΑΝ), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Συμμαχίας για την τριετία 2003-2006.

    [11] (Κ) Κοινοβούλια Ελλάδας και Κύπρου - Πρωτόκολλο συνεργασίας

    Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδας, Δημήτρης Χριστόφιας και Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, συμφώνησαν σήμερα την από κοινού συνεργασία τους ''για την περαιτέρω εμβάθυνση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στα πλαίσια των κοινών προσπαθειών τους για την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών''.

    Σε πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα οι δυο Πρόεδροι δεσμεύονται επίσης να αναβαθμίσουν περαιτέρω τη συνεργασία και το συντονισμό μεταξύ των δυο Κοινοβουλίων, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς και σε άλλες διεθνείς κοινοβουλευτικές δραστηριότητες.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 10/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5758               0,5792
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4445               0,4471
    Λίρα Αγγλίας              0,8259               0,8308
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 10/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 10/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4194            0,4227
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3384            0,3411
    Δολάριο Καναδά                  0,3714            0,3743
    Κορώνα Δανίας                   0,0774            0,0780
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0703            0,0708
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0634            0,0639
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3777            0,3807
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [13] (Κ) ΟΝΕ - Νέα κράτη μελη - Ενταξη

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης έκθεσης για την πρακτική προετοιμασία της εισαγωγής του ευρώ στα 10 νέα κράτη μέλη, τάχθηκε υπέρ μιας ταχείας ένταξης, δηλαδή αμέσως μετά την εκπλήρωση των κριτηρίων.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Ανοδικά ώθησαν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να ξεπερνά τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 6 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία εφαρμογής του. Ο Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,46%, κλείνοντας στις 1.001,15 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,98%, κλείνοντας στις 72,48 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε στα σχετικά υψηλά επίπεδα των 747 χιλιάδων λιρών, ως αποτέλεσμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία πραγματοποίησε συναλλαγές αξίας 445 χιλιάδων λιρών.

    [15] (Κ) Βρυξέλλες - Ευρωκοινοβούλιο - Φιλελεύθεροι - Ματσάκης

    Η Ομάδα των Φιλελευθέρων και των Δημοκρατών για την Ευρώπη του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα πρόταση του Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη, με την οποία ζητείται η τροποποίηση του σχεδίου Εκθεσης/Γνώμης της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων, εισηγήτρια της οποίας είναι η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε, έτσι ώστε να γίνεται σαφής αναφορά στο δικαίωμα επιστροφής των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

    Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ματσάκης, η Ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη συνήλθε σε συνεδρίες χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες και, μεταξύ άλλων, συζήτησε τις τροποποιήσεις που θα προωθήσει η Ομάδα κατά τη συζήτηση της έκθεσης Ρότε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Ματσάκης εισηγείται όπως στην έκθεση αναγραφεί ότι ''κάθε βοήθεια που θα παρασχεθεί (στους Τουρκοκυπρίους από την Ευρωπαϊκή Ενωση) θα πρέπει να λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, η οποία είναι μη προσβάσιμη και στις δύο κοινότητες για περισσότερο από 30 χρόνια''.

    Η πρόταση προβλέπει όπως ληφθεί υπόψη ότι ''η επιστροφή της (πόλης) στους νόμιμους κατοίκους της θα μπορούσε να διευκολύνει τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου και τους Τουρκοκυπρίους κατοίκους της''.

    Ο κ. Ματσάκης, σε παρέμβασή του, μίλησε επίσης για το θέμα της σύνθεσης της νέας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζοντας ότι ''το θέμα σύγκρουσης συμφερόντων που προέκυψε με την προτεινόμενη Επίτροπο Ανταγωνισμού, την κ. Κρους, πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα για να μην πληγεί περαιτέρω η αξιοπιστία του θεσμού της Επιτροπής''.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [16] (Κ) 4ο Παγκύπριο Συνδικαλιστικό Φόρουμ - Εναρξη εργασιών

    Με τη συμμετοχή 228 στελεχών από 18 ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις και εκπροσώπους από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ελευθέρων Εργατικών Συνδικάτων και τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων άρχισαν σήμερα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, οι εργασίες του 4ου Παγκύπριου Συνδικαλιστικού Φόρουμ που θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή με την έγκριση Πανσυνδικαλιστικής Διακήρυξης.

    Στην επίσημη έναρξη παρέστησαν εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων, πρεσβευτές και άλλα μέλη του διπλωματικού σώματος.

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  747.612,60
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,48     0,99    704.540,21
    FTSE/CySE 20                           335,35     1,51    615.984,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.003,11     1,46    628.717,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              953,09     1,45      9.014,61
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          988,89     0,46     35.837,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.001,15     1,46    637.732,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.013,24     1,94    580.485,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    948,31     1,46      2.225,16
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            865,34    -1,20     39.597,89
    FTSE Med (8/11/2004)                 6.287,43    -0,18
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Γκιουλ - Κυπριακή Δημοκρατία - Αναγνώριση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ισχυρίστηκε ότι ''η Τουρκία δεν έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει ''την ελληνοκυπριακή διοίκηση'', όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Μιλώντας χθες βράδυ στην ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του, ο κ. Γκιουλ είπε πως ''το αποτέλεσμα που υπήρξε κατά το δημοψήφισμα ήταν κέρδος. Ο κόσμος όλος είδε ότι έκανε λάθος, έχει διαμορφωθεί στον κόσμο μεγάλη συμπάθεια απέναντι στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους'', ανέφερε.

    [19] (K) Ελληνας Πρωθυπουργός - Επίσκεψη

    Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, στην Κύπρο, στις 12 - 13 Νοεμβρίου.

    [20] (Κ) Ελλάδα - Μολυβιάτης - Βουλή - Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό - ΠΓΔΜ

    Πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσαν τα εθνικά θέματα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής.

    Ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι η Αθήνα συνεργάζεται στενά με τη Λευκωσία, κάτι που θα επιβεβαιωθεί, όπως είπε, και από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού την Παρασκευή στην Κύπρο, με στόχο την επανένωση του νησιού, στη βάση του σχεδίου Ανάν και του κοινοτικού κεκτημένου.

    [21] (Κ) ΚΟΡΕΠΕΡ - Κανονισμοί για Τ/Κ

    Σε αδιέξοδο κατέληξε και η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) της ΕΕ, αναφορικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο μεταξύ της Ενωσης και των κατεχομένων. Στο αδιέξοδο αυτό φαίνεται ότι παρασύρεται και ο χρηματοδοτικός κανονισμός, για τον οποίο υπήρξε πολιτική συμφωνία, αφού οι Βρετανοί, κυρίως, ζητούν ταυτόχρονη δέσμευση και για το απευθείας εμπόριο.

    Στη σημερινή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ, η Ολλανδική Προεδρία παρουσίασε ένα σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο επικρίθηκε από τους Βρετανούς και τους Γερμανούς από τη μια, που υποστήριξαν πως οι δύο κανονισμοί δεν πρέπει να αποσυνδεθούν, και από την άλλη από τη Λευκωσία, η οποία υποστηριζόμενη από την Ελλάδα και την Ισπανία, σημειώνει πως η πρόταση της Επιτροπής δεν βασίζεται στη σωστή νομική βάση.

    Το σχέδιο της Προεδρίας κάνει αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της 26ης Απριλίου, αλλά με επιλεκτικό τρόπο, αφού επικεντρώνεται στα σημεία περί άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και της οικονομικής ενίσχυσής τους. Δεν γίνεται ωστόσο αναφορά στην ανάγκη επανένωσης του νησιού.

    Για το χρηματοδοτικό κανονισμό υπενθυμίζεται η πολιτική συμφωνία στην ΚΟΡΕΠΕΡ, ενώ για το απευθείας εμπόριο επισημαίνεται ότι μπορεί να υιοθετηθεί το 2005, αφήνοντας ανοικτή την ημερομηνία (δηλαδή τη μέρα και το μήνα).

    [22] (Κ) ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή - Σύνοδος

    Το Κυπριακό, η ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ και οι προοπτικές, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται μετά την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, καθώς και τα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, θα είναι στο επίκεντρο της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 14 Νοεμβρίου στη Λεμεσό.

    [23] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΤ - Λονδίνο - Επαφές - Κύπρος - Αφίξεις τουριστών

    Τα κατεχόμενα δεν επηρέασαν τον κυπριακό τουρισμό, ενώ οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί δεν έχουν περιλάβει τις κατεχόμενες περιοχές στα προγράμματα τους, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι με την παρέμβαση του Οργανισμού έχει τεθεί σε ορθές βάσεις το σύστημα των εκδρομών στις κατεχόμενες περιοχές.

    Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΚΟΤ στο Λονδίνο, μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς Tui, Thomas Cook, My Travel και First Choice όπως και ομογενειακά τουριστικά πρακτορεία, ο κ. Φωτίου είπε ότι το 2004 θα κλείσει με μια αύξηση μέχρι και 5% στις αφίξεις τουριστών, παρά το ότι στόχος για το 2004 ήταν να συγκρατηθούν τα ποσοστά του προηγούμενου χρόνου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 10 November 2004 - 18:49:39 UTC