Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Επίσκεψη
  • [02] (Κ) Ραδιομαραθώνιος - Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Δεύτερη ημέρα
  • [03] (K) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Ιακώβου - Σκόπια - Αμερικανικό αεροπλάνο - Τύμπου
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανοί βουλευτές - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Βουλή - Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Ειδική συνεδρία
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Προτεραιότητες - Πρόεδρος Βουλής
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Αεροσκάφος - Παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου
  • [10] (Κ) ΕΛΚ - Τουρκία - Πουργουρίδης
  • [11] (Κ) Βουλή - Επίσκεψη Καραμανλή - Ειδική συνεδρία
  • [12] (Κ) Ραδιομαραθώνιος - Ξεπέρασαν τις 900 χιλιάδες λίρες οι εισφορές
  • [13] (Κ) Οικουμενικός Πατριάρχης - Κύκκου Νικηφόρος
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Αθήνα - Στεφανόπουλος - Μολυβιάτης - ΠΓΔΜ
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Γιάσερ Αραφάτ - "Νεκρός"
  • [18] (Κ) Αθήνα - Αντώναρος - Κύπρος - Αεροπλάνο - ΠΓΔΜ
  • [19] (Κ) Αραφάτ - Σάαθ - Νοσοκομείο
  • [20] (Κ) ΔΕΑ - INFORCE - Γεωφυσικοί
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αναχώρηση για Αθήνα
  • [22] (Κ) Παλαιστίνιος Υπουργός - Ζωντανός ο Αραφάτ
  • [23] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα εννιαμήνου 2004
  • [24] (Κ) Παλαιστίνιος Υπουργός - Αραφάτ - Κατάσταση
  • [25] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΤ - ΠΑΣΥΞΕ - Τουρισμός
  • [26] (Κ) ΕΛΚ - Πουργουρίδης - Τουρκία - ΕΕ
  • [27] (Κ) Ραδιομαθαρώνιος - Εισφορές - Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Αννας Μπενάκη Ψαρούδα.

    Κατά την επίσκεψη, η οποία αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης της κ. Μπενάκη στην Κύπρο τον περασμένο Ιούνιο, ο Πρόεδρος της Βουλής θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    [02] (Κ) Ραδιομαραθώνιος - Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Δεύτερη ημέρα

    [03] (K) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, η πρόταση της κυβέρνησης για χρήση μέρους του Λιμανιού της Λάρνακας από τους Τ/Κ υπό την επίβλεψη της ΕΕ, τα αιτήματα των πατατοπαραγωγών και οι κινητοποιήσεις τους, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα χημικά απόβλητα που βρέθηκαν στον Υψωνα, ο Ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς και το Πόθεν Εσχες για τους ανώτατους αξιωματούχους, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Στο σκοτάδι'' γράφει ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την πρόταση που υπέβαλε αναφορικά με τη χρήση μέρους του λιμανιού της Λάρνακας από τους Τ/Κ. Η πρόταση περιλαμβάνει πρόνοια για τη χρήση μέρους του λιμανιού από τους Τ/Κ, με χωριστή προβλήτα, τη λειτουργία της οποίας θα αναλάβουν οι ίδιοι υπό την επίβλεψη της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ιδιωτική εταιρεία, το 75% των Ε/Κ δέχονται το σχέδιο Ανάν ως βάση για λύση του Κυπριακού αλλά για να γίνει αποδεκτό, πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στους τομείς της ασφάλειας και των εγγυήσεων και σε θέματα που αφορούν την επιστροφή των προσφύγων.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Δυναμικές κινητοποιήσεις πατατοπαραγωγών'' γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί βγαίνουν και πάλι στους δρόμους και με δυναμικές κινητοποιήσεις ζητούν ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Προσθέτει ότι οι δυναμικές εκδηλώσεις αποφασίστηκαν σε μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χθες βράδυ οι πατατοπαραγωγοί στο Φρέναρος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το θέμα της άσκησης βέτο από την Αθήνα και τη Λευκωσία στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, το οποίο θα αποφασίσει για την έναρξη ή όχι ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, θα συζητήσουν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Ελληνας Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Φούσκα τελικά το πόθεν έσχες'' γράφει ότι η Βουλή, και ευρύτερα η Πολιτεία απέτυχαν και πάλι να θεσπίσουν αξιόπιστο Πόθεν Εσχες για τους ανώτατους αξιωματούχους. Οι δύο πολυδιαφημισμένοι νόμοι που ψήφισε η Βουλή το Μάρτη δεν μπορούν να εφαρμοστούν για τους εν υπηρεσία αξιωματούχους, παρά μόνο σε όσους θα αναλάβουν καθήκοντα μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2004 ή σε όσους παραιτηθούν ή απολέσουν τα καθήκοντά τους μετά την ημερομηνία αυτή. Αλλού γράφει ότι θέμα ουσιαστικής αναβάθμισης των Τ/Κ στο πλαίσιο της ΕΕ, θέτουν επίμονα η Γερμανία και η Βρετανία, με πρόθεση να περάσουν κεκαλυμμένη υιοθέτηση της έκθεσης του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό και συγκεκριμένα της επίμαχης παραγράφου 93 που καλεί τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει την "απομόνωση" των Τ/Κ.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Πετρέλεος'' γράφει ότι οι αντιδράσεις των τελευταίων εβδομάδων από συντεχνίες και άλλους υποχρέωσαν την κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης. Σημειώνει ότι το κράτος θα προχωρήσει στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, χωρίς να αγγίζει την τιμή της βενζίνης. Αλλού γράφει ότι στη διεθνή έκθεση τουρισμού World Travel Market που άνοιξε στο Λονδίνο χθες, Τούρκοι και Τ/Κ επιχειρηματίες ως εκπρόσωποι της ''Νότιας Κύπρου'' σε ένα αναβαθμισμένο εκθεσιακό χώρο, διαφημίζουν τα ξενοδοχεία τους και βγάζουν στο σφυρί εξοχικές κατοικίες που είναι κτισμένες πάνω σε ε/κ γη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στο έλεος των τοξικών'' γράφει πως μεγαλοβόμβες που μπορούν να εκραγούν ανά πάσα στιγμή και να σκορπίσουν την καταστροφή και τον όλεθρο, βρίσκονται στοιβαγμένες στη βιομηχανική περιοχή του Υψωνα. Πρόκειται για εκατοντάδες βαρέλια με χημικά απόβλητα που είναι στοιβαγμένα σε ακάλυπτο χώρο στο πίσω μέρος βιομηχανίας, η οποία χρησιμοποιεί σαν βασική πρώτη ύλη στις δραστηριότητές της, χημικά και εύφλεκτα υλικά. Αλλού αναφέρεται στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Ραδιομαραθωνίου, και γράφει ότι πάνω από 800 χιλιάδες λίρες συγκεντρώθηκαν τις πρώτες 12 ώρες του 15ου Ραδιομαραθώνιου για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Πλήρης άρνηση'' γράφει πως από τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση έχει υποβάλει την πρόταση για αξιοποίηση τμήματος του λιμανιού Λάρνακας από τους Τ/Κ, με στόχο της διευκόλυνση του κανονισμού της ΕΕ για τη διακίνηση προϊόντων δια μέσου της Πράσινης Γραμμής. Ωστόσο οι κατοχικές αρχές παρουσιάζονται πλήρως αρνητικές, συνεχίζοντας να βάζουν εμπόδια στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως δεν παραδέχθηκε ενοχή η Υπουργός Υγείας στην κατηγορία για επέμβαση στη δικαστική διαδικασία σε σχέση με επιστολή που η ίδια απέστειλε σε Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, που εκδίκαζε υπόθεση εισαγωγής και εμπορίας ναρκωτικών.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ ---------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες δεν υπάρχει προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, δεδομένων των δηλώσεων τόσο από την Αγκυρα όσο και από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε ότι ''η Τουρκία αποκλείει οποιοδήποτε διάλογο με οποιοδήποτε για επιδίωξη λύσης του Κυπριακού και το έχει δηλώσει σαφώς και απεριφράστως''.

    Οσον αφορά την τ/κ πλευρά ανέφερε ότι και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''κάποτε λέει ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί για να δούμε τι αλλαγές χρειάζονται ή προβάλλουμε και άλλοτε ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμο το σχέδιο Ανάν'', αλλά σημείωσε πως ο ίδιος ακούει αυτά που λέει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, εκεί δηλαδή όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.

    ''Αυτοί δεν έχουν καν συμφέρον να ξανανοίξουν συζήτηση του Κυπριακού τώρα και αυτός είναι ο λόγος που ούτε καν συζητούν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή'', παρατήρησε ο ΥΠΕΞ.

    Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι ''πρέπει να παρουσιαστεί μια ευρωπαϊκή Τουρκία, εκπληρώνοντας υποχρεώσεις που έχει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και προς την Κύπρο''.

    Ερωτηθείς εάν η έγνοια της κυβέρνησης είναι να διασυνδεθεί το Κυπριακό με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο ΥΠΕΞ είπε: ''Ολόκληρο το Κυπριακό δεν μπορεί να διασυνδεθεί. Πτυχές του και μόνον, οι οποίες είναι παραβιάσεις των προϋποθέσεων της Κοπεγχάγης και αν θυμάστε τη δική μου παρέμβαση στο Συμβούλιο του Λουξεμβούργου στις 11 Οκτωβρίου, όλες αυτές οι διασυνδέσεις είναι με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης''.

    Σε ερώτηση εάν σε περίπτωση που αποφασισθεί να ασκηθεί βέτο, αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με την Ελλάδα, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο θα γίνουν ψηφοφορίες για το θέμα αυτό, προσθέτοντας πως η Προεδρία είναι εκείνη η οποία θα διατυπώσει τη θέση κατά πόσο υπάρχει ή όχι ομοφωνία.

    ''Δεν πρόκειται να μπούμε σε διαπραγμάτευση με τους εαυτούς μας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού ληφθούν όλα τα δεδομένα υπόψη τη νύχτα της 17ης Δεκεμβρίου'', τόνισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας πως η συνεργασία με την Αθήνα είναι δεδομένη και σχεδόν καθημερινή.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συναντήσεις ------------------------------------------------------------- Οι διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού κινούνται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είναι έτοιμος να συναντήσει οποιονδήποτε νομιμοποιούμενο εκπρόσωπο της τ/κ κοινότητας για προώθηση της προσπάθειας για λύση και επανένωση, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανεπίσημης συνάντησης κοινωνικού περιεχομένου μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ή με οποιονδήποτε άλλο ηγέτη της τ/κ κοινότητας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προσπάθεια για πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού, είπε πως ''ασφαλώς η ευρωπαϊκή διάσταση θα αξιοποιηθεί''.

    ''Αναμφίβολα το Κυπριακό ως διεθνές θέμα θα πρέπει να παραμείνει κάτω από την αιγίδα των ΗΕ αλλά η οποιαδήποτε εμπλοκή και βοήθεια εκ μέρους της ΕΕ είναι οπωσδήποτε ευπρόσδεκτη'', πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως επί του παρόντος η ΕΕ δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει ένα πιο ενεργό ρόλο.

    ''Εκείνοι όμως που δεν φαίνεται να έχουν πρόθεση αυτή τη στιγμή για συμμετοχή σε οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία είναι η τουρκική πλευρά'', συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    ΥΠΕΞ - Σκόπια - Αναγνώριση από ΗΠΑ ------------------------------------- Η Κύπρος συμπαρίσταται στον ελληνικό λαό, στην κυβέρνηση και στον ελληνικό πολιτικό κόσμο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, όταν ερωτήθηκε πώς χειρίζεται σε συνεννόηση και με την Αθήνα το θέμα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα, ''Δημοκρατίας της Μακεδονίας''.

    ''Η ΕΕ ήδη έχει δεσμευτικά δηλώσει ότι η κατάσταση παραμένει ως έχει, δηλαδή η μη αναγνώριση οποιουδήποτε κράτους με το όνομα 'Δημοκρατία της Μακεδονίας''', δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

    Πρόσθεσε πως τόσο μέσα σε αυτά όσο και σε άλλα πλαίσια η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος αυτού.

    Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ --------------------------------- Η Κυβέρνηση θα αποφασίσει λίγο πριν τις 17 του Δεκέμβρη εάν θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει κατά πόσον θα δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''υπάρχει συναντίληψη ότι την τελική μας θέση θα την πάρουμε εν καιρώ τω δέοντι και όχι μακριά από τις 17 του μήνα'', προσθέτοντας πως το Εθνικό Συμβούλιο είναι ομόφωνο στην απόφαση αυτή.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η απόφαση θα είναι τελικά της Κυβέρνησης, έχοντας υπόψη όλους τους παράγοντες και όλες τις παραμέτρους''.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιμένει ότι έγιναν κάποιες δεσμεύσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την απόφαση τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''εδώ παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων από πλευράς της Τουρκίας και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί''.

    Πρόσθεσε πως ''πρέπει την κατάλληλη στιγμή να προσμετρήσουμε όλα τα πιθανά θετικά και όλα τα πιθανά αρνητικά από την όποια απόφαση τελικά θα πάρουμε''.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σκλήρυνση της στάσης της Αγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό και τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''δεν είναι μόνο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας που σκλήρυνε τη στάση της, αλλά στέλλει μηνύματα και στην Ελλάδα με τις προκλήσεις στο Αιγαίο''.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''εκείνοι που πρόθυμα τονίζουν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μετακινηθεί στις θέσεις της, με όλο τον σεβασμό, το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι κάνουν πολιτικό λάθος''.

    ''Δεν βρισκόμαστε σε εύκολη θέση'', ανέφερε, ''και δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην ευκολότερη θέση''.

    Εξέφρασε την άποψη ότι ''μπορεί να ασκηθούν επιρροές, μπορεί να αξιοποιηθούν δυνάμεις και δυνατότητες και να εκτιμηθούν τα πράγματα την ώρα που πρέπει''.

    Σε ερώτηση εάν μετά την αναγνώριση των Σκοπίων σε ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'' ενδέχεται να υπάρξει οποιοδήποτε είδος αναγνώρισης των κατεχομένων, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως θεωρεί ότι ''η συνεχής επανάληψη των διαδικασιών αυτών δεν είναι η καλύτερη μέθοδος να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''δεν είναι απλό για τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν θεσμούς στην κατεχόμενη περιοχή'', προσθέτοντας πως ''είναι γεγονός ότι η όλη συμπεριφορά των ΗΠΑ στον διεθνή χώρο ξεπερνά τα όρια του σεβασμού θεσμών και του διεθνούς δικαίου''.

    Εκπρόσωπος - Πρόγραμμα επίσημης επίσκεψης Πρωθυπουργού Ελλάδας

    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο Κώστα Καραμανλή, η οποία αρχίζει την προσεχή Παρασκευή το απόγευμα με την επίσημη τελετή υποδοχής στο Αεροδρόμιο Λάρνακας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών στο αεροδρόμιο, Παπαδόπουλος και Καραμανλής θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου ΙΙΙ.

    Παπαδόπουλος και Καραμανλής θα έχουν ιδιαίτερη συνάντηση και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλή θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, στην παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου. Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και της συνοδείας του.

    Τον κ. Καραμανλή θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Το Σάββατο το πρωί, ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου θα καταθέσει στεφάνι και στις 0930 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Στις 1000 θα προσφωνήσει ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

    Το μεσημέρι θα παραστεί σε δεξίωση του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου. Θα ακολουθήσει σύντομη επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και θα μεταβεί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα γίνει η τελετή αναχώρησης.

    ΥΠΕΞ - Ευρωσύνταγμα - Κύπρος - Ενημέρωση ------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ''σχέδιο ενημέρωσης του λαού για το Ευρωσύνταγμα πριν αυτό κυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων''. Ο Υπουργός τοποθετεί την κύρωση από την Κύπρο μέσα στο Μάρτιο του 2005.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια και προς την κατεύθυνση των ΜΜΕ αλλά και προς όλους τους οργανωμένους φορείς, προκειμένου να συμβάλουν στην προσπάθεια ενημέρωσης και να παρουσιάσουν το Ευρωσύνταγμα στο λαό πριν την κύρωσή του.

    ''Κάθε φορά που έφευγα για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για τις συζητήσεις για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη ανέλυα το περιεχόμενο των συζητήσεων και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας'', υπενθύμισε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια ''σημαντική Συνταγματική Συνθήκη, διότι υπερτερεί του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Επεσήμανε πως θα ενημερωθεί και η Βουλή, ειδικότερα η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και η Ολομέλεια του Σώματος, προσθέτοντας πως δέκα μόνο από τις χώρες μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο του δημοψηφίσματος για την κύρωση της Συνθήκης και από αυτές στις τρεις τα δημοψηφίσματα είναι συμβουλευτικά, τα αποτελέσματα δεν είναι δεσμευτικά και την τελική απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την επιθυμία που εξέφρασε εντός της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπως η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που θα κυρώσουν τη Συνθήκη, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις χώρες που εκφράζουν παρόμοιο ενδιαφέρον και επανέλαβε ότι προβλέπει πως η διαδικασία στην Κύπρο θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2005, επισημαίνοντας πως ορισμένες χώρες θα κυρώσουν τη Συνθήκη το 2006.

    Ερωτηθείς για τη σημασία της Συνθήκης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε πως η Συνθήκη δεν προδιαγράφει τη μορφή της λύσης η οποιαδήποτε συνταγματική διευθέτηση για οποιαδήποτε χώρα, όμως όσοι ενδιαφέρονται για τη διαμόρφωση της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο μπορούν να αντλήσουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές από τα δικαιώματα τα οποία παρέχει στους πολίτες της ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - Πρόταση για λιμάνι Λάρνακας - Τ/Κ -------------------------------------------------- Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για χρήση από Τουρκοκύπριους του λιμανιού της Λάρνακας με ειδικές διευθετήσεις, είναι παράλληλη και ανεξάρτητη από την πρόταση για το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και τη λειτουργία του λιμανιού της πόλης, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα πως η πρόταση για χρήση του λιμανιού της Λάρνακας από Τ/Κ εμπορευόμενους υπεβλήθη τον περασμένο Ιούνιο, και εξήγησε ότι περιλαμβάνει πρόνοια που προνοεί τη χρήση του λιμανιού με χωριστή προβλήτα, τη λειτουργία της οποίας θα αναλάβουν οι Τ/Κ, υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε εκ μέρους της τ/κ πλευράς που να υποδηλώνει θετική αντιμετώπιση της πρότασης, σημειώνοντας πως δεν έχει σημασία εάν η πρόταση υποβλήθηκε γραπτώς ή προφορικώς.

    Εξήγησε ότι η πρόταση υποβλήθηκε για να διευκολυνθεί η λειτουργία του Κανονισμού της ΕΕ για την Πράσινη Γραμμή, προσθέτοντας πως θεωρήθηκε αναγκαία η λειτουργία χωριστής προβλήτας για τους Τ/Κ ώστε οι Τ/Κ να αισθανθούν ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στις εμπορικές τους δραστηριότητες εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναφορικά με την αντίδραση της ΕΕ στη συγκεκριμένη πρόταση, είπε πως η ΕΕ έχει διαβιβάσει την πρόταση, την οποία εξετάζει αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη ανταπόκριση της τ/κ πλευράς.

    Εκπρόσωπος - ΔΕΑ - Θέμα αγνοουμένων -------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να ανησυχεί για την έλλειψη προόδου στις εργασίες για επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, στο πλαίσιο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

    ''Υπήρξε ακόμα μία συνάντηση της ΔΕΑ αλλά δυστυχώς οι ανησυχίες μας εξακολουθούν να υφίστανται,'' δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερώτηση.

    Σε ερώτηση για το πού έγκειται το πρόβλημα, εξέφρασε την εκτίμηση πως ''υπάρχει μια τακτική παρακώλυσης και κωλυσιεργίας εκ μέρους της τουρκικής πλευράς'', στάση που, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, δεν μπορεί να εξηγήσει παρά τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί και παρά το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά έχει συνεργαστεί πλήρως και με το ΓΓ του ΟΗΕ και με τους εκπροσώπους του και με την INFORCE, την οργάνωση με την οποία επιτεύχθη κατ' αρχήν συμφωνία για εκταφές.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσκεψη στην Ιταλία ------------------------------------------------------------ Στις 17-18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Ιταλία, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η επίσκεψη έχει διευθετηθεί μέσω της διπλωματικής οδού, υπενθυμίζοντας πως σε προηγούμενη επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Ιταλία δεν κατέστη δυνατό να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού ασθενούσε ο Ιταλός ηγέτης.

    ''Ισως να είναι σε συνέχεια εκείνης της επίσκεψης'', είπε.

    Δικαστήριο - Ακκελίδου -------------------------- Η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου δεν παραδέχθηκε χθες ενοχή στην καταγγελία που της απαγγέλθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ''ότι στις 10 Σεπτεμβρίου 2004 διενήργησε πράξη προορισμένη και η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει δικαστική διαδικασία'', με την αποστολή επιστολής προς τη Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας Τερέζα Παρασκευαϊδου-Καρακάνα.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης της κ. Ακκελίδου, Ευστάθιος Ευσταθίου, πριν από την απαγγελία της κατηγορίας, έφερε ένσταση ως προς τη διατύπωση της καταγγελίας, αναφέροντας ότι αυτό έφερε πολλαπλότητα στην κατηγορία, ισχυρισμός που απορρίφθηκε από την Κατηγορούσα Αρχή και τον Αναπληρωτή Επαρχιακό Δικαστή Λευκωσίας Νικόλαο Σάντη.

    Η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 19 Νοεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, οπόταν και η διαδικασία θα συνεχιστεί με την κλήτευση μαρτύρων.

    Το Δικαστήριο διέταξε την Υπουργό Υγείας όπως καταβάλει χρηματικό ποσό 2000 λιρών για να παρουσιαστεί στη δίκη στις 19 Νοεμβρίου.

    Ντενκτάς - Ταλάτ - Εντολή --------------------------- Την εντολή για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα ανέθεσε χθες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς, ο κ. Ταλάτ είπε ότι το κόμμα του, σε σημερινή συνεδρία, θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει για τις επαφές με τα άλλα κόμματα.

    Ο κ. Ταλάτ πήρε τη σκυτάλη για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης μετά την αποτυχία του Ντερβίς Ερογλου, αρχηγού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

    Κύπριος ΥΠΑΜ - Τουρκία - Αιγαίο - Προκλήσεις - ΕΦ ---------------------------------------------------- Η Τουρκία δεν μπορεί ακόμη να θεωρείται ένα κράτος ευρωπαϊκού τύπου, δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

    Σε δηλώσεις μετά τον εορτασμό του προστάτη της αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο στρατόπεδο ''Ανθυποσμηναγού Νικόλα Λοΐζου'' στη Λακατάμεια, ο Υπουργός Αμυνας τόνισε πως επειδή κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει ότι έχουν υπερισχύσει οι στρατιωτικοί ή οι πολιτικοί στο εσωτερικό της Τουρκίας, ''εκείνο που πρέπει εμείς να έχουμε κατά νουν είναι ότι η δική μας ετοιμότητα πρέπει να είναι αρίστη διότι τα δεδομένα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά απ' ό,τι την αναμένουμε''.

    Σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος παρακολουθούν από κοντά την όλη κατάσταση, προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί με τις επανειλημμένες προκλήσεις τους δημιουργούν μια τεραστίου μεγέθους αναστάτωση αυτήν τη στιγμή.

    ''Οι πραγματικότητες'', πρόσθεσε, ''είναι ότι η Τουρκία αναδεικνύει αυτές τις κρίσιμες μέρες και για τη δική της ιστορική συγκυρία ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο από το αναμενόμενο και άρα η αντίληψη η οποία πρέπει να υπάρχει είναι ότι η Τουρκία δεν μπορεί ακόμη να θεωρείται ένα κράτος ευρωπαϊκού τύπου με δημοκρατία.

    Βρετανοί βουλευτές - Κύπρος - Επίσκεψη ----------------------------------------- Με σκοπό την ετοιμασία έκθεσης έφθασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο πενταμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανική Βουλής, επικεφαλής της οποίας είναι ο Εργατικός βουλευτής Τζον Μέιπλς.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων για αξιολόγηση και εξέταση της βρετανικής πολιτικής στο Κυπριακό, που έχει ήδη αρχίσει.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι Βρετανοί βουλευτές (τρεις Εργατικοί και δύο Συντηρητικοί) θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, και θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκο Αναστασιάδη και θα παρακαθήσουν σε γεύμα που θα παραθέσει η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

    Αύριο, οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν επαφές στα κατεχόμενα, όπου θα συναντηθούν με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τον ούτω καλούμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, τον ηγέτη του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί και άλλους παράγοντες της τ/κ κοινότητας.

    Την Πέμπτη η αντιπροσωπεία της Βουλής των Κοινοτήτων θα επισκεφθεί τις Βρετανικές Βάσεις και θα αναχωρήσει από το νησί.

    Στη συνέχεια θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής για τις εδώ επαφές της και θα ετοιμάσει σχετική έκθεση.

    Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Επίσκεψη -------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη Ψαρούδα.

    Κατά την επίσκεψη, η οποία αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης της κ. Μπενάκη στην Κύπρο τον περασμένο Ιούνιο, ο Πρόεδρος της Βουλής θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Στα πλαίσια της επίσκεψης, θα υπογραφεί από τους Προέδρους των δύο Κοινοβουλίων Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Πρεσβευτής ΗΠΑ - Εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου --------------------------------------------------- Η Κύπρος εισήγαγε πέρσι αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 327 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εξήγαγε προς τις ΗΠΑ προϊόντα της τάξης των 25 εκατ. δολαρίων, ανέφερε χθες ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, διαβεβαιώνοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ επιθυμούν την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο κρατών.

    ''Σύμφωνα με τα στατιστικά μας στοιχεία, το 2003 οι ΗΠΑ εξήγαγαν προϊόντα αξίας 327 εκατ. δολαρίων προς την Κύπρο, καθιστώντας έτσι την Κύπρο τον όγδοο μεγαλύτερο προορισμό αμερικανικών εξαγωγών. Από την πλευρά της η Κύπρος εξήγαγε αγαθά ύψους 25 εκατ. δολαρίων προς τις ΗΠΑ, καθιστώντας τις ΗΠΑ την όγδοη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών για την Κύπρο'', είπε ο κ. Κλόσον.

    Ο Αμερικανός Πρεσβευτής μιλούσε στο πλαίσιο σεμιναρίου που συνδιοργάνωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία μαζί με τον κυπρο-αμερικανικό Εμπορικό Σύνδεσμο (CyABA) με θέμα ''Η εμπορική συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου''.

    Στη διάρκεια του σεμιναρίου δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για τη σύναψη εμπορικών σχέσεων μεταξύ επιχειρηματιών από τις δύο χώρες, από τους Amer Kayani και James Higgiston των Υπουργείων Εμπορίου και Γεωργίας των ΗΠΑ αντίστοιχα, οι οποίοι ανέφεραν ότι η αμερικανική αγορά είναι ακόμη μεγάλη, καθώς μόνο 5% των αμερικανικών εταιρειών εξάγουν τα προϊόντα τους.

    ''Ενδιαφερόμαστε πολύ να επεκτείνουμε τους επιχειρηματικούς μας δεσμούς'', είπε ο κ. Κλόσον και πρόσθεσε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχουν ανοιχθεί νέα παράθυρα ευκαιριών στον εμπορικό τομέα.

    Οπως είπε, δεκάδες αμερικανικές εταιρείες αντιπροσωπεύονται στο νησί, ενώ πολλά κυπριακά προϊόντα, όπως ποτά και γαλακτοκομικά προϊόντα, προωθούνται στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια με επιτυχία.

    Υπουργός Παιδείας - Εκδήλωση - Ραδιομαραθώνιος ------------------------------------------------ Τα παιδιά με ειδικές ικανότητες δεν χρειάζονται απλά και μόνο οικονομική στήριξη, αλλά έχουν ανάγκη περισσότερο από όλα «αγάπη, στήριξη και την παροχή ίσων ευκαιριών μόρφωσης, εργοδότησης και κοινωνικής ανέλιξης», δήλωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τον Ραδιομαραθώνιο στην παρουσία ολυμπιονικών αθλητών και της Πρώτης Κυρίας Φωτεινής Παπαδοπούλου, στο Λύκειο Δασούπολης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση η κυπριακή πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

    Σημείωσε ότι μέσα από διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, που αποσκοπούν στην ομαλή ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην κοινωνία αργότερα, επιδιώκεται η παροχή ίσων ευκαιριών μάθησης στα παιδιά αυτά.

    Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «στη σημερινή εποχή του άκρατου ευδαιμονισμού και του άμετρου καταναλωτισμού, εκείνο που μετρά την ανθρωπιά μας δεν είναι τα μεγάλα λόγια, αλλά τα έργα που πράττουμε για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν».

    Ραδιομαραθώνιος - Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Δεύτερη ημέρα

    Ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα ο 15ος Ραδιομαραθώνιος για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ο οποίος άρχισε στις 6:00 χθες το πρωί.

    Στο πλαίσιο του Πανηγυριού Αγάπης, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και του Ομίλου Λαϊκής, διοργανώνονται διάφορες καλλιτεχνικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων.

    Ταυτόχρονα, σε κεντρικά σημεία των πόλεων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, καθώς και στο Παραλίμνι, λειτουργούν 53 περίπτερα για κατάθεση εισφορών, ενώ δώδεκα αυτοκίνητα-κουμπαράδες περιέρχονται χωριών, σχολείων και βιομηχανικών περιοχών προκειμένου να διευκολύνουν όσους επιθυμούν να εισφέρουν για τους σκοπούς του Ραδιομαραθωνίου.

    Μέχρι τις 10.30 χθες βράδυ είχε συγκεντρωθεί ποσό που ξεπερνούσε τις 800.000 λίρες.

    Χρηματιστήριο - Τρίτη στη σειρά άνοδο ---------------------------------------- Ανοδικά για τρίτη στη σειρά συνάντηση κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν σε εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,45%, κλείνοντας στις 979,45 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,21% και έκλεισε στις 71,68 μονάδες. Στα υψηλά για την περίοδο επίπεδα των 722 χιλιάδων λιρών ανήλθε η αξία των συναλλαγών, λόγω του μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε συναλλαγές αξίας 478 χιλιάδων λιρών.

    [05] (Κ) Ιακώβου - Σκόπια - Αμερικανικό αεροπλάνο - Τύμπου

    Η αναγνώριση των Σκοπίων ως ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'' από πλευράς ΗΠΑ και οι πληροφορίες για προσγείωση αμερικανικού αεροσκάφους στο παράνομο αεροδρόμιο ''Ερτζιάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου, είναι δύο γεγονότα που δεν συνδέονται μεταξύ τους, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως ο ίδιος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να σχεδιάζουν οι Αμερικανοί αναγνώριση του ψευδοκράτους, σε αντίθεση με το τι μεταδίδουν κάποια ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για «μεγάλη αμερικανική συνωμοσία, που περιλαμβάνει τα Σκόπια και αυτό το περίφημο στρατιωτικό αμερικάνικο αεροπλάνο, που προσγειώθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου».

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανοί βουλευτές - Κυπριακό

    Με στόχο να κατανοήσουν τους λόγους που οδήγησαν στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν και να μελετήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, βρίσκεται στην Κύπρο πενταμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Τζον Μέιπλς.

    [07] (Κ) Βουλή - Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Ειδική συνεδρία

    Κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών με ειδικές ανάγκες ως ισότιμων ευρωπολιτών μέσα και από την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη ζήτησε ο Γιώργος Κουρουφέξης, παιδί με ειδικές ανάγκες, που σήμερα κατέλαβε τη θέση του Προέδρου της Βουλής στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και προήδρευσε ειδικής συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 15ου Ραδιομαραθωνίου για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Προτεραιότητες - Πρόεδρος Βουλής

    Η κυβέρνηση έχει αρχίσει από καιρού την αξιολόγηση των δεδομένων αναφορικά με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της πριν από τη 17η Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος επανέλαβε ότι η Λευκωσία θα πάρει τις αποφάσεις της όταν πρέπει.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Αεροσκάφος - Παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου

    Δεν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση αναφορικά με την προσγείωση αεροσκάφους στο παράνομο αεροδρόμιο "Ερτζιάν" στην κατεχόμενη Τύμπου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, διευκρινίζοντας πως η Λευκωσία δεν θα προβεί σε κανένα διάβημα προς την Ουάσιγκτον ούτε και θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκοπιμότητα σε αυτό το επεισόδιο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει καμία διασύνδεση μεταξύ της πολιτικής των ΗΠΑ στο θέμα των Σκοπίων και την πολιτική τους στο Κυπριακό.

    [10] (Κ) ΕΛΚ - Τουρκία - Πουργουρίδης

    Σύνοδος Κορυφής των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κομμάτων στις χώρες μέλη, που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, με θέματα συζήτησης την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την επικύρωση του ευρωπαϊκού συντάγματος. Από κυπριακής πλευράς, στο Σύνοδο το ΔΗΣΥ εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πουργουρίδης.

    Αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας, όπου υπήρξε παρέμβαση σχεδόν όλων των συμμετασχόντων, οι πιο πολλοί τάχθηκαν εναντίον της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τα κυριότερα επιχειρήματα ήταν πως η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και πως θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην οικονομία της ΕΕ. Ιδιαίτερα καυστικός στην παρέμβασή του ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ.

    [11] (Κ) Βουλή - Επίσκεψη Καραμανλή - Ειδική συνεδρία

    [12] (Κ) Ραδιομαραθώνιος - Ξεπέρασαν τις 900 χιλιάδες λίρες οι εισφορές

    [13] (Κ) Οικουμενικός Πατριάρχης - Κύκκου Νικηφόρος

    Το θέμα της διαδοχής του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου συζητείται κατά τις επαφές που έχει στην Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Επισκόπου, ο Κύκκου Νικηφόρος, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη είχε χθες συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 9/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5757               0,5791
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4462               0,4488
    Λίρα Αγγλίας              0,8267               0,8316
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 9/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 9/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4210            0,4243
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3373            0,3399
    Δολάριο Καναδά                  0,3725            0,3754
    Κορώνα Δανίας                   0,0774            0,0780
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0699            0,0704
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0631            0,0636
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3765            0,3795
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [15] (Κ) Αθήνα - Στεφανόπουλος - Μολυβιάτης - ΠΓΔΜ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά την αναγνώριση με το συνταγματικό της όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" από τις ΗΠΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα.

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  595.654,93
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,77     0,13    544.800,33
    FTSE/CySE 20                           330,36     0,81    420.314,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  988,67     0,77    419.525,77
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              939,49     0,11      1.504,53
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          984,37    -0,48    103.838,04
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     986,74     0,74    421.030,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       993,97     0,91    394.331,24
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    934,69     1,93      1.406,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            875,86    -0,15     46.184,81
    FTSE Med (8/11/2004)                 6.298,69    -1,19
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Γιάσερ Αραφάτ - "Νεκρός"

    [18] (Κ) Αθήνα - Αντώναρος - Κύπρος - Αεροπλάνο - ΠΓΔΜ

    Η ελληνική κυβέρνηση "παρακολουθεί τις εξελίξεις και προβαίνει σε διαβήματα όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος και πρόσφορος'', δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει την προσγείωση μη τουρκικού αεροπλάνου στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου.

    [19] (Κ) Αραφάτ - Σάαθ - Νοσοκομείο

    [20] (Κ) ΔΕΑ - INFORCE - Γεωφυσικοί

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) κάλεσε σήμερα την μη κυβερνητική οργάνωση INFORCE που έχει καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία με τη ΔΕΑ για διενέργεια εκταφών στο νησί, να διευθετήσει την αποστολή, το συντομότερο δυνατό, Γεωφυσικών για να διεξάγουν μελέτες σε χώρους ταφής.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αναχώρηση για Αθήνα

    [22] (Κ) Παλαιστίνιος Υπουργός - Ζωντανός ο Αραφάτ

    [23] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα εννιαμήνου 2004

    Αυξημένα κατά 214% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003 είναι τα κέρδη του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου για τους πρώτους εννιά μήνες του 2004, τα οποία ανήλθαν στα 30,7 εκ. λίρες (53,4 εκ. ευρώ) μετά τη φορολογία, σε σύγκριση με 9,8 εκ. λίρες (17 εκ. ευρώ) του πρώτου εννιαμήνου του 2003.

    [24] (Κ) Παλαιστίνιος Υπουργός - Αραφάτ - Κατάσταση

    "Στα χέρια του Θεού και στην θέλησή του Γιάσερ Αραφάτ" εναπόκειται η υγεία του Παλαιστίνιου Προέδρου, δήλωσε απόψε ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Σάαθ, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Παρίσι που μεταδόθηκε από τη διεθνή υπηρεσία του BBC.

    [25] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΤ - ΠΑΣΥΞΕ - Τουρισμός

    Ο στόχος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) είναι μια μικρή έστω αύξηση στο τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο κατά το 2005, δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός.

    [26] (Κ) ΕΛΚ - Πουργουρίδης - Τουρκία - ΕΕ

    Πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες η 3η Σύνοδος Κορυφής των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων των κομμάτων μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία ασχολήθηκε με την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    [27] (Κ) Ραδιομαθαρώνιος - Εισφορές - Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο

    Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο λίρες οι εισφορές για τον 15ο Ραδιομαραθώνιο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ο Ραδιομαραθώνιος ξεκίνησε χθες στις 6 το πρωί και λήγει απόψε τα μεσάνυκτα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 9 November 2004 - 18:49:29 UTC