Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Εκλογές - Εκλογή ομογενών
  • [02] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Εναρξη εργασιών - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Δήμος Λευκωσίας - Εκθεση Φωτογραφίας - Βερολίνο
  • [06] (Κ) Αθήνα - Γιώργος Κουμουτσάκος - Αναγνώριση ΠΓΔΜ από ΗΠΑ
  • [07] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Προσχέδιο Συμπερασμάτων - Διεύρυνση
  • [08] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Αναγνώριση ΠΓΔΜ - Διάβημα - ΗΠΑ
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ
  • [10] (Κ) Παπαδόπουλος - Μπους - Συγχαρητήρια (2)
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Σεπτέμβριος - Κύπρος
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) ΕΕ - Ολλανδός Πρωθυπουργός - ΗΠΑ - ΠΓΔΜ
  • [15] (Κ) Βουδαπέστη - Χριστόφιας - Ουγγρικό Κοινοβούλιο (1)
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Παρέμβαση - Συναντήσεις
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ουγγαρία - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων
  • [18] Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΗΠΑ - ΠΓΔΜ (1)
  • [19] (Κ) Κουμουτσάκος- Αναγνώριση ΠΓΔΜ από ΗΠΑ (1)
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΗΠΑ - ΠΓΔΜ (2)
  • [21] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επανεκλογή Μπους
  • [23] (Κ) Ρόταρι - Καραϊσκάκειο - Αρχείο ομφαλοπλακουντιανών μοσχευμάτων

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Εκλογές - Εκλογή ομογενών

    Ο Ρεπουμπλικάνος ομογενής Μάικλ Μπιλιράκης από τη Φλόριντα και η Δημοκρατική Κάρολιν Μαλόνι από τη Νέα Υόρκη έχουν επανεκλεγεί για άλλα δυο χρόνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι δυο βουλευτές ίδρυσαν (και συμπροεδρεύουν) την ''Ελληνική Ομάδα'' στο Αμερικανικό Κογκρέσο, απαρτιζόμενη από 108 μέλη.

    Ο δημοκρατικός υποψήφιος στην πολιτεία Μέριλαντ για την Ομοσπονδιακή Βουλή, ομογενής Κώστας Αλεξάκης, απέτυχε να εκλεγεί.

    [02] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Εναρξη εργασιών - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Αρχίζουν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του πρώτου που συνέρχεται υπό την ολλανδική προεδρία της ΕΕ.

    Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπεί στις εργασίες της συνόδου κορυφής που ολοκληρώνονται αύριο, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος έφθασε χθες στη βελγική πρωτεύουσα.

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος χθες είχε συνάντηση με τον Υπατο Εκπρόσωπο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, κατά την οποία ο κ. Ιακώβου παρουσίασε τις θέσεις της Κύπρου πάνω σε θέματα που εγείρει η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της για την Τουρκία σχετικά με τη συμμόρφωση της χώρας αυτής με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η εισβολή των κόκκινων ακρίδων από την Αφρική, οι δηλώσεις του Εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις χρηματοδοτήσεις της UNOPS στην Κύπρο, οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου του ΔΗΣΥ στις Βρυξέλλες και η επανεκλογή του Τζορτζ Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ είναι τα θέματα που προβάλλονται από τις σημερινές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η μετάβαση του Επισκόπου Νικηφόρου στην Κωνσταντινούπολη, η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας να απορρίψει αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα με το οποίο ζητούσε διαγραφή αγωγής εναντίον του και η παραδοχή του Λόρδου Χάνεϊ ότι το σχέδιο Ανάν δεν λάμβανε υπόψη τις ανησυχίες των Ε/Κ στα θέματα ασφάλειας.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Διαστρέβλωσαν τον Μπάουτσερ για να κτίσουν επιχειρήματα'' γράφει ότι αρκετά ΜΜΕ επιδόθηκαν σε όργιο παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης των δηλώσεων του Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ για τις χρηματοδοτήσεις μέσω της UNOPS. Προσθέτει ότι στην παραπληροφόρηση αυτή και χωρίς να ανατρέξουν στο πλήρες κείμενο των δηλώσεων στηρίχθηκαν και πολιτικά πρόσωπα στην Κύπρο για να κατηγορήσουν τους υποστηρικτές του ''Ναι''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου θα θέσει στη Βουλή πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δαπάνησε το 107% του προϋπολογισμού του 2004.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Ψεκάζουν αλλά δεν τελειώνουν'' γράφει ότι το Υπουργείο Γεωργίας αναμένει πιλότο από το εξωτερικό για να αρχίσει τους ψεκασμούς των σμηνών ακρίδων που εξακολουθούν να εισβάλλουν στις δυτικές ακτές της Πάφου και δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης που μετέβη στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο δήλωσε ότι ''συμπορευόμαστε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσον αφορά τουλάχιστον το θέμα της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά και τα θέματα πρόκειται να απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ο Μπους συνεχίζει'' γράφει ότι ο Τζορτζ Μπους εξελέγη για μια ακόμα τετραετία και τελευταία- στην προεδρία των ΗΠΑ και όλοι πλέον αναμένουν να δουν τι θα αλλάξει στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο πλανήτη. Προσθέτει ότι η δεύτερη θητεία Μπους δεν θα είναι ρόδινη καθώς η ίδια η Αμερική παραμένει βαθύτατα διχασμένη και τα μέτωπα που μέτωπα που έχουν ανοίξει οι ΗΠΑ διεθνώς, ανοικτά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος μεταβαίνει το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και θα συζητηθεί το αρχιεπισκοπικό ζήτημα.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Εκτός ελέγχου - Τεράστιες εκτάσεις στο έλεος της κόκκινης ακρίδας'' γράφει ότι η κατάσταση με τις ακρίδες στην επαρχία Πάφου αργά χθες το απόγευμα ήταν εκτός ελέγχου, με διαστάσεις πραγματικής θεόσταλτης κατάρας. Προσθέτει ότι χθες γύρω στο μεσημέρι και τρίτο σμήνος εκατομμυρίων εντόμων εισέβαλε στην επαρχία από το παραλιακό μέτωπο του Ακάμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο θεωρούμενος αρχιτέκτονας του σχεδίου Ανάν Ντέιβιντ Χάνεϊ ομολογεί στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι ξέχασε να βάλει στέρεα θεμέλια. Προσθέτει ότι ο κ. Χάνεϊ παραδέχεται ότι το σχέδιο Ανάν δεν αντιμετώπιζε τις ανησυχίες των Ε/Κ στο θέμα της ασφάλειας.

    Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Θα πέσουν κεφάλια» γράφει ότι νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η κρίση στον Ομιλο Universal, καθώς πλέον οι δύο μεγάλες τράπεζες, Κύπρου και Λαϊκή, απαιτούν και επίσημα την απομάκρυνση όλων των διοικητικών συμβούλων. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει σοβαρά τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω υπερφόρτωσης του καταλόγου διοριστέων καθηγητών, σημειώνοντας ότι δεν μελετάται θέμα κατάργησης του καταλόγου, αλλά κάποια άλλα σενάρια επίλυσης των προβλημάτων.

    Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Εναγόμενος ο Σ. Νικήτας» γράφει ότι με μιαν πρωτότυπη και σημαντική δικαστική απόφαση απορρίφθηκε χθες σχετική αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα να μην είναι εναγόμενος σε δικαστική υπόθεση που καταχώρησε χαμένος επενδυτής του Χρηματιστηρίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η μελέτη και οι υπολογισμοί γύρω από το θέμα των καυσίμων συνεχίζεται με στόχο την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, και ότι η κυβέρνηση σέβεται τις ευαισθησίες των κομμάτων και των πολιτών.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Βρυξέλλες -------------------------------------- Αρχίζουν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του πρώτου που συνέρχεται υπό την ολλανδική προεδρία της ΕΕ.

    Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπεί στις εργασίες της συνόδου κορυφής που ολοκληρώνονται αύριο, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος έφθασε χθες στη βελγική πρωτεύουσα.

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος χθες είχε συνάντηση με τον Υπατο Εκπρόσωπο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, κατά την οποία ο κ. Ιακώβου παρουσίασε τις θέσεις της Κύπρου πάνω σε θέματα που εγείρει η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της για την Τουρκία σχετικά με τη συμμόρφωση της χώρας αυτής με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    [05] (Κ) Δήμος Λευκωσίας - Εκθεση Φωτογραφίας - Βερολίνο

    Εκθεση φωτογραφίας υπό τον τίτλο ''Το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας-το τελευταίο διαχωριστικό τείχος της Ευρώπης'' παρουσιάζει ο Δήμος Λευκωσίας στο Βερολίνο μεταξύ 9 και 30 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα εγκαίνια των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο «Σπίτι της Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Βερολίνο θα τελέσουν από κοινού ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στο Βερολίνο Λεωνίδας Μαρκίδης την Τρίτη, 9 Νοεμβρίου, στις 7:30 το βράδυ.

    [06] (Κ) Αθήνα - Γιώργος Κουμουτσάκος - Αναγνώριση ΠΓΔΜ από ΗΠΑ

    Εντονα δυσαρεστημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναγνωρίσουν τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα.

    Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας σε ερώτηση επιβεβαίωσε ότι ''πράγματι υπάρχει αυτή η πληροφορία''.

    ''Κατόπιν αυτού, και κατόπιν συνεννοήσεως με τον κ. Πρωθυπουργό, ο Υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ματαίωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων'', πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [07] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Προσχέδιο Συμπερασμάτων - Διεύρυνση

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τα εκκρεμούντα θέματα σε σχέση με τη διεύρυνση στη σύνοδό του το Δεκέμβριο του 2004, αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνέρχεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

    Το προσχέδιο περιλαμβάνει μόνο δυο παραγράφους για το θέμα της διεύρυνσης, οι οποίες αναφέρουν:

    «To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άκουσε μια παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Εκθέσεις Προόδου, το Εγγραφο Στρατηγικής για τη Διεύρυνση και τις Εισηγήσεις σχετικά με τα τέσσερα υποψήφια κράτη καθώς και για τη μελέτη σε θέματα που προκύπτουν από την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, που δημοσιεύτηκαν από την Επιτροπή στις 6 Οκτωβρίου 2004».

    [08] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Αναγνώριση ΠΓΔΜ - Διάβημα - ΗΠΑ

    Την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα, "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης κάλεσε σήμερα τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Μίλερ στον οποίο επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας ''μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία''.

    ''Πέραν της διαμαρτυρίας'', είπε ο κ. Μολυβιάτης, ''επεσήμανα στον Αμερικανό Πρέσβη τις πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η μονομερής απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης''.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Στο τηλεγράφημα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει πως αναμένουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει ενδιαφέρον και να συνεισφέρει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, των ψηφισμάτων των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

    [10] (Κ) Παπαδόπουλος - Μπους - Συγχαρητήρια (2)

    Τα ειλικρινή και εγκάρδιά του συγχαρητήρια εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε σημερινή επιστολή του προς τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και εύχεται κάθε επιτυχία στο υψηλό του έργο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται στον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα στον τομέα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας και στη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, πράγμα που παρέχει, στη νέα θητεία του Αμερικανού Προέδρου, ακόμα μια ιστορική ευκαιρία για να ανταποκριθεί επιτυχώς σ΄ αυτή την πρόκληση.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ, ως ηγετική χώρα στο σημερινό κόσμο, θα προσβλέπουν στην ευρύτερη δυνατή διεθνή συνεργασία που θα ενισχύει το ρόλο των διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Εθνών, για μια πιο συλλογική και αποτελεσματική διαχείριση των διεθνών υποθέσεων.

    "Πιστεύω ότι αυτό είναι μια προσδοκία την οποία συμμερίζονται όλοι οι ηγέτες κρατών και Κυβερνήσεων που βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 4/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 4/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5752               0,5786
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4475               0,4501
    Λίρα Αγγλίας              0,8265               0,8314
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 4/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 4/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4207            0,4240
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3382            0,3409
    Δολάριο Καναδά                  0,3708            0,3737
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0705            0,0710
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0634            0,0639
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3758            0,3788
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Σεπτέμβριος - Κύπρος

    Στο 5,1% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Σεπτέμβριο έναντι 4,7% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κοινότητας.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  348.116,76
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     70,88     0,24    309.257,17
    FTSE/CySE 20                           322,00     0,66    235.777,91
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  964,00     0,64    230.532,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              949,43    -0,34      3.598,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          991,25     0,22     33.488,79
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     963,41     0,61    234.130,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       966,20     0,83    192.990,91
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    918,98    -1,27      1.644,31
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            876,67     0,23     50.704,02
    FTSE Med (3/11/2004)                 6.217,13    -0,06
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) ΕΕ - Ολλανδός Πρωθυπουργός - ΗΠΑ - ΠΓΔΜ

    Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας και Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιαν-Πέτερ Μπαλκενέντε δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι δεν υποστηρίζει την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

    [15] (Κ) Βουδαπέστη - Χριστόφιας - Ουγγρικό Κοινοβούλιο (1)

    Απαιτείται επίλυση του Κυπριακού για να μπορέσει η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε η Πρόεδρος της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης Κάταλιν Σιλ, η οποία είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην ουγγρική πρωτεύουσα.

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Παρέμβαση - Συναντήσεις

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ουγγαρία - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης εκτιμά πως η Τουρκία δεν μπορεί να διεκδικεί θέση στην ΕΕ και να παραγνωρίζει συγχρόνως ένα κράτος μέλος Ενωσης.

    [18] Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΗΠΑ - ΠΓΔΜ (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ατυχή την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αναγνώριση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το όνομα Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    [19] (Κ) Κουμουτσάκος- Αναγνώριση ΠΓΔΜ από ΗΠΑ (1)

    Την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία.

    Ηδη ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε τον προεδρεύοντα της ΕΕ Ολλανδό Πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ενώ θα ενημερώσει και τους άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΗΠΑ - ΠΓΔΜ (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος καταδίκασε σήμερα την ενέργεια αναγνώρισης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) με την συνταγματική της ονομασία, χαρακτηρίζοντας ατυχή την πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

    [21] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ

    Η Κύπρος θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει το Δεκέμβριο για την Τουρκία «λαμβάνουσα υπόψη όλα τα δεδομένα και τις εξελίξεις της εποχής εκείνης», δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επανεκλογή Μπους

    [23] (Κ) Ρόταρι - Καραϊσκάκειο - Αρχείο ομφαλοπλακουντιανών μοσχευμάτων


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 4 November 2004 - 18:49:36 UTC