Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ιριλάι - Κονδύλια - Κύπρος
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πάφος - Ακρίδες - Τμήμα Γεωργίας
  • [05] (K) Εκπρόσωπος - ΔΕΑ - Ανησυχία
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Δίοδος Ζώδιας - Αστρομερίτη - Κατοχικές αρχές
  • [07] (Κ) Μάουρερ - Δικοινοτικό συνέδριο - Πράσινη γραμμή - Προϊόντα
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανία - ΗΠΑ - Διαμαρτυρία
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμερικανικά κονδύλια
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη
  • [13] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Προϋπολογισμός Υπουργείου Παιδείας
  • [15] (Κ) ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Μήνυμα συμπαράστασης προς Αράφατ
  • [16] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου - Τουρκία

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνεχιζόμενη συζήτηση για τις χρηματοδοτήσεις κατά την περίοδο προ του δημοψηφίσματος, η χθεσινή συνάντηση των συνεργαζομένων κομμάτων της συγκυβέρνησης, η εισβολή κόκκινων ακρίδων στην Κύπρο, καθώς και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αγνοήθηκαν'' γράφει ότι η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται στα κατεχόμενα τους τελευταίους μήνες είχε εμμέσως προβλεφθεί από τον αμερικανικό οίκο Nathan Associates, ο οποίος ετοίμασε μελέτη για το οικονομικό μέλλον της Κύπρου και τις προοπτικές μετά τη λύση. Αλλού γράφει ότι ο πρώην Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον χαρακτήρισε ''γελοίους'' τους ισχυρισμούς για χρηματοδοτήσεις στην Κύπρο για υποστήριξη του σχεδίου Ανάν.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αντέχουν στους ψεκασμούς'' χαρακτηρίζει ''υπερβολική'' την παρουσίαση του θέματος της χθεσινής εισβολής των κόκκινων ακρίδων και αναφέρει ότι υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι ψεκασμοί που έγιναν για καταπολέμησή τους ''αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί''. Αλλού γράφει ότι συμφωνίες αλλά και διαφωνίες, οι οποίες οφείλονται στη διαφορετικότητα της εκτίμησης, προέκυψαν κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Κρίνονται στο νήμα'', αναφέρεται στο κύριο του θέμα στις σημερινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές και σημειώνει ότι η αναμέτρηση Τζορτζ Μπους και Τζον Κέρι θα είναι μια από τις πιο συναρπαστικές στην ιστορία των ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει δέσμευση της Τουρκίας προς τις μεγάλες και ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Κρυφά κονδύλια βρήκε το Γραφείο Προγραμματισμού'' και γράφει ότι έρευνα του Γραφείου Προγραμματισμού μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις χρηματοδοτήσεις, εντοπίζει κενό στην ενημέρωση από την UNOPS που αντιπροσωπεύει αρκετά εκατομμύρια. Αλλού γράφει ότι με μείον 54 έκτακτους εργαζόμενους ξεκίνησε το χειμερινό δίκτυο πτήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών, κάτι που είναι απόρροια της καθήλωσης δύο αεροσκαφών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Σύγκλιση θέσεων στην οικονομία'', αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τα συνεργαζόμενα κόμματα και κινήσεις και γράφει ότι τα κόμματα επιδίωξαν και πέτυχαν συγκλίσεις και κοινή πολιτική γραμμή στα μεγάλα θέματα της οικονομίας, όπως αυτά διαμορφώνονται με την επί θύραις αίτηση για ένταξη της Κύπρου στον προθάλαμο της ΟΝΕ (ERM2). Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το πρώτο εννιάμηνο του 2004 σημειώθηκε σαφής στροφή προς την αποταμίευση. Οι καταθέσεις ήταν αυξημένες κατά 860,3 εκατ. λίρες, σε σχέση με υποχώρηση ύψους 125,5 εκατ. που παρουσίασαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Εσκεμμένα παραπληροφορούν'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι στο κενό πέφτει η προσπάθεια ορισμένων κύκλων για μετριασμό των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για χρηματοδότηση εκ μέρους ξένων για υποστήριξη του σχεδίου Ανάν, την ίδια ώρα που η πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας και της κοινής γνώμης ζητά δημοσιοποίηση ολόκληρου του καταλόγου για το θέμα. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η Λευκωσία δεν επιθυμεί να εμποδίσει την πορεία της Αγκυρας προς την Ευρώπη, σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν κάποιοι όροι που η Τουρκία θα πρέπει να ικανοποιήσει.

    [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ιριλάι - Κονδύλια - Κύπρος

    ''Οι ΗΠΑ δεν δωροδοκούν άτομα με δημόσια κονδύλια για πολιτικούς σκοπούς'', δήλωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, ερωτηθείς για κατηγορίες περί χρηματισμού κάποιων ατόμων στην Κύπρο για να πουν ''ναι'' στο σχέδιο Ανάν.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Ιταλία ------------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί αύριο το πρωί για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στην τακτική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ασχοληθεί με θέματα οικονομίας, το πρόγραμμα της Λισσαβόνας και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Το ταξίδι του Προέδρου Παπαδόπουλου για τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Ιταλία από τις 18 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

    Ο Χρυσοστομίδης είπε πως η σύνοδος των Βρυξελλών θα ασχοληθεί επίσης με θέματα που αφορούν την επικοινωνία της ΕΕ με τους πολίτες, την κατάσταση στο Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και το Σουδάν.

    Στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την απόσυρση του επιτρόπου που πρότεινε η Ιταλία από τον κατάλογο των ατόμων που προτείνει ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Σερντάρ Ντενκτάς - Γιάννης Βαληνάκης ----------------------------------------------------------------- Η θέση της κυπριακής κυβέρνησης ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις επί του θέματος, επανέλαβε ότι η Λευκωσία δεν επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή να εμποδίσει την πορεία της Αγκυρας προς την Ευρώπη.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν κάποιοι όροι που η Αγκυρα θα πρέπει να ικανοποιήσει.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Βαληνάκη ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως στη συνέντευξή του ο κ. Βαληνάκης ήταν προσεκτικός στη διατύπωση των απαντήσεών του.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο Ελληνας Πρωθυπουργός είναι ανάμεσα στους ''άλλους'' οι οποίοι ενημερώνουν την Αγκυρα για τις απαιτήσεις της Λευκωσίας από την Τουρκία, είπε πως ''ίσως, και θεωρώ φυσιολογικό, να έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας από άλλα μέλη της ΕΕ και φυσικά μέλος της ΕΕ είναι και η Ελλάδα''.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως δεν θεωρεί αναγκαίο να σχολιάσει την εκτίμηση του Σερντάρ Ντενκτάς ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι αρκετά θαρραλέα να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται ούτε το στόχο ούτε και το πραγματικό περιεχόμενο της δήλωσης του Σερντάρ Ντενκτάς.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Συνταγματική Συνθήκη ------------------------------------------ Μεγάλο άλμα προς τα εμπρός για την Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την υπογραφή του νέου Συντάγματος της ΕΕ από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 25 κρατών μελών, προσθέτοντας πως οι αρχές του συντάγματος θα έχουν τη σημασία τους και στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

    Είπε επίσης ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα εξετάζεται μέσα από τις πρόνοιες του νέου συντάγματος, το οποίο η Αγκυρα υπέγραψε στη Ρώμη ως υποψήφια για ένταξη χώρα.

    ''Η Ευρώπη έκανε ακόμα ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός με την υπογραφή της συνταγματικής συνθήκης με στόχο τη δημοκρατικότερη λειτουργία, την απλοποίηση των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία της Ενωσης προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών στην ολότητά τους'', είπε.

    Σημειώνοντας τον ιστορικό συμβολισμό του χώρου όπου υπογράφηκε την περασμένη Παρασκευή η συνθήκη, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η Κύπρος είχε την τύχη να είναι παρούσα, ως νέο πλήρες μέλος της ΕΕ, σε αυτή τη νέα ιστορική φάση της Ενωσης, προσθέτοντας πως η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επικυρώσει τη συνθήκη, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο δεν προβλέπει για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επικύρωση διεθνών συνθηκών.

    Ανέφερε πως η κυβέρνηση ετοίμασε ενημερωτικό σημείωμα για το νέο σύνταγμα με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση προγραμματίζει σεμινάρια και διαλέξεις για την όσο καλύτερη ενημέρωση του κοινού.

    Αναφορικά με τις πρόνοιες του νέου συντάγματος της Ευρώπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''οι διεργασίες που γίνονται στην Ευρώπη, η έμφαση που δίδεται στις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα έχουν τη σημασία τους και για τη δική μας προσπάθεια για τη σωστή επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της χώρας μας''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη σημασία της υπογραφής από την Αγκυρα της συνταγματικής συνθήκης, είπε πως η Τουρκία υπέγραψε ως υποψήφια για ένταξη χώρα και πως η ισχύς του νέου ευρωπαϊκού συντάγματος στην Τουρκία θα συμπληρωθεί με ''την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στην ΕΕ για να είναι ανάλογη η δεσμευτικότητα του συντάγματος''.

    ''Η όλη πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ θα ειδωθεί και μέσα από τις διατάξεις του συντάγματος που θα τεθούν το 2009 και ως εκ τούτου θα αποτελέσουν όρους για συμμόρφωση όλων των νέων κρατών που επιδιώκουν ένταξη στην ΕΕ''.

    Σημείωσε επίσης ότι ο Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει ενσωματωθεί στο νέο σύνταγμα έχει δεσμευτική ισχύ.

    Εκπρόσωπος - Χρηματοδοτήσεις ---------------------------------- Ατυχέστατο, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης το συσχετισμό που έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης μεταξύ ενεργειών της κυπριακής κυβέρνησης για προώθηση των συμφερόντων της και των χρηματοδοτήσεων εκ μέρους ξένων για υποστήριξη του σχεδίου Ανάν.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι επαφίεται σε εκείνους που έχουν τις πληροφορίες για τη χρηματοδότηση ατόμων και οργανισμών να δώσουν στοιχεία.

    ''Ο συσχετισμός που επιχειρεί ο κ. Αναστασιάδης είναι ατυχέστατος, δεν έχει γίνει καμία χρηματοδότηση για σκοπούς επηρεασμού της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για θέματα που αφορούν τις ΗΠΑ'', είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης στη βάση καθαρά της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

    Οπως εξήγησε ο κ. Χρυσοστομίδης, οι σύμβουλοι που οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν στην Αμερική είναι δηλωμένοι και όλες οι πράξεις τους δηλώνονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για έλεγχο.

    Υπάρχει πλήρης διαφάνεια και πλήρης αποκάλυψη των σχέσεων συμβούλων με ξένες κυβερνήσεις, είπε ενώ ανέφερε πως στην Κύπρο δεν υπάρχει παρόμοια νομοθεσία αλλά ίσως θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για παρόμοια νομοθεσία που να διασφαλίζει τη διαφάνεια.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε γιατί δεν υπήρχε πρόβλημα όταν η Λευκωσία ξόδευε εκατομμύρια για να επηρεάσει Γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ των συμφερόντων μας, ενώ υπάρχει όταν χρηματοδοτούνται εκδηλώσεις που πιστεύουν ότι συμβάλλουν στην επανένωση της Κύπρου.

    Σε άλλη ερώτηση για περαιτέρω στοιχεία αναφορικά με τη χρηματοδότηση ατόμων ή οργανώσεων για προώθηση του σχεδίου Ανάν, ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι χρηματοδότηση κοινωφελών έργων δεν δημιουργούν οποιοδήποτε πρόβλημα, ωστόσο η μη ανακοίνωση κάποιων συγκεκριμένων ποσών που διαθέτει η UNOPS και προέρχεται από την αμερικανική βοήθεια δημιουργεί πρόβλημα.

    Αναφορικά με ''συμβούλους'' των ΗΠΑ στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ενοχλεί κυρίως η μη ανακοίνωση της ιδιότητας αυτών των ατόμων, προσθέτοντας πως για σκοπούς διαφάνειας θα ήταν σωστό να είχαν ανακοινωθεί από τις ίδιες τις οργανώσεις που είχαν χρηματοδοτηθεί.

    ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Χρηματοδοτήσεις ---------------------------------------------- ''Οι ΗΠΑ δεν δωροδοκούν άτομα με δημόσια κονδύλια για πολιτικούς σκοπούς'', δήλωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, ερωτηθείς για κατηγορίες περί χρηματισμού κάποιων ατόμων στην Κύπρο για να πουν ''ναι'' στο σχέδιο Ανάν.

    [04] (Κ) Πάφος - Ακρίδες - Τμήμα Γεωργίας

    Το Τμήμα Γεωργίας δεν έχει εντόπισει νέες εστίες με ακρίδες, μετά από έρευνα που έγινε σήμερα από την Πέτρα του Ρωμιού μέχρι και την περιοχή της Τοξεύτρας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκτελών χρέη επαρχιακού λειτουργού στο Τμήμα Γεωργίας Ανδρέας Καζαντζής.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με δημοσιεύματα που φέρουν την εκστρατεία καταπολέμησης των κόκκινων ακρίδων, με ψεκασμό, να είναι αναποτελεσματική, ο κ. Καζαντζής είπε ότι μετά από επαφές που είχε το Τμήμα με τους λαχανοπαραγωγούς της επαρχίας, οι φυτείες των οποίων δέχθηκαν ''επίθεση'' από τα σμήνη ακρίδων που έπληξαν την περιοχή, οι ζημιές παραμένουν αυτές που είχαν ανακοινωθεί επίσημα χθες, δηλαδή επηρεάστηκε μια μικρή φυτεία πατάτας και μια φυτεία μπανάνας κοντά στην Πέγεια.

    [05] (K) Εκπρόσωπος - ΔΕΑ - Ανησυχία

    Ανησυχία για την έλλειψη προόδου στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) εξέφρασε σήμερα, διά του Εκπροσώπου της, η κυπριακή κυβέρνηση, σημειώνοντας πως ''φαίνεται ότι υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια και τακτική κωλυσιεργίας εκ μέρους της τουρκικής πλευράς''.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Δίοδος Ζώδιας - Αστρομερίτη - Κατοχικές αρχές

    Οι κατοχικές αρχές κατασκευάζουν στην περιοχή Ζώδιας - Αστρομερίτη παρακαμπτήριο δρόμο, ο οποίος περνά μέσα από τουρκικό ναρκοπέδιο, αποκάλυψε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως με τη νέα αυτή όδευση παραβιάζονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα Ε/Κ ιδιοκτητών περιουσιών στην περιοχή.

    [07] (Κ) Μάουρερ - Δικοινοτικό συνέδριο - Πράσινη γραμμή - Προϊόντα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να τροποποιήσει τον κανονισμό για την "πράσινη γραμμή", ούτως ώστε να επιτρέπεται το εμπόριο εσπεριδοειδών από τα κατεχόμενα, καθώς και ορισμένων ζωικών προϊόντων που δεν περιλαμβάνονταν στον κανονισμό.

    Οπως ανέφερε σήμερα ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λέοπολντ Μάουρερ, η Επιτροπή θα προτείνει και την αύξηση του ανώτατου ορίου αδασμολόγητων τσιγάρων και ποτών από ταξιδιώτες από και προς τα κατεχόμενα (Κυπρίους και λοιπούς Ευρωπαίους), ενώ θεωρεί ότι η διάνοιξη περαιτέρω διόδων διά μέσου της πράσινης γραμμής, θα πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας των δύο πλευρών.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανία - ΗΠΑ - Διαμαρτυρία

    Εχουν γίνει όλες οι απαραίτητες παραστάσεις και όλα τα διπλωματικά διαβήματα διαμαρτυρίας προς τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για την παρουσία του Βρετανού Υπατου Αρμοστή Λιν Πάρκερ και του Επιτετραμμένου της αμερικανικής πρεσβείας Εντουιν Νόλαν σε δεξίωση της τουρκικής ''πρεσβείας'' στα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 2/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 2/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5751               0,5785
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4526               0,4553
    Λίρα Αγγλίας              0,8299               0,8348
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 2/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 2/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4247            0,4280
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3371            0,3397
    Δολάριο Καναδά                  0,3692            0,3721
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0703            0,0708
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0635            0,0640
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3751            0,3781
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμερικανικά κονδύλια

    Καταβάλλεται μια προσπάθεια σύγχυσης και συσκότισης γύρω από το θέμα των αμερικανικών κονδυλίων που διατέθηκαν στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ''η δική μας προσπάθεια είναι να υπάρχει διαλεύκανση''.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  473.577,89
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,10    -0,04    416.446,14
    FTSE/CySE 20                           322,88     0,93    311.956,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  966,14     0,87    299.115,07
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              956,16     0,78      4.065,16
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          986,05     0,02     33.862,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     965,73     0,86    303.180,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       967,80     1,20    260.397,25
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    904,55    -3,27      7.118,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            889,48    -0,24    112.422,04
    FTSE Med (29/10/2004)                6.191,62     1,09
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη

    Σε ποσοστό 2,92% ανήλθαν τα συνολικά κέρδη του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου μετά και την νέα άνοδο, που σημείωσε στη σημερινή συνάντηση. Με την αγορά να ακολουθεί για πέμπτη κατά σειρά συνάντηση ανοδική πορεία, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 0,86%, κλείνοντας στις 965,73 μονάδες. Αντίθετα οριακές απώλειες της τάξης του 0,04% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε κυρίως από τις ξενοδοχειακές εταιρείες, κλείνοντας στις 71,1 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 473 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Σε περίπτωση εκλογής του Τζον Κέρι στην προεδρία των ΗΠΑ θα πρέπει να αξιοποιήσουμε προεκλογικές του τοποθετήσεις ότι το σχέδιο Ανάν είχε αδυναμίες και πως θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού σε μια καινούργια βάση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    [14] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Προϋπολογισμός Υπουργείου Παιδείας

    Κατά βάση αναπτυξιακός, είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας για το 2005 δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης παρουσιάζοντας τον ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

    [15] (Κ) ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Μήνυμα συμπαράστασης προς Αράφατ

    Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης απέστειλε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας προς τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Παρισιού.

    [16] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου - Τουρκία

    Η ολλανδική προεδρία δεν προγραμματίζει τη διεξαγωγή συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής (4-5 Νοεμβρίου) για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, διότι θέλει να αποφύγει τις όποιες τριβές μεταξύ των κρατών μελών, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των 25 Ευρωπαίων ηγετών στις 17 Δεκεμβρίου, όπου θα ληφθεί και η οριστική απόφαση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 2 November 2004 - 18:49:24 UTC