Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προσχέδιο ψηφίσματος
  • [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κατεχόμενα - Παράνομο αεροδρόμιο
  • [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Πουργουρίδης - ΚΣΣΕ - ΓΣ ΟΗΕ
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Θεσσαλονίκη
  • [07] (Κ) ΔΕΑ - Θέμα αγνοουμένων - Εκταφές
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Προσχέδιο ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Καραμανλή
  • [10] (Κ) Ντένις Μακσέιν - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανία - Μακσέιν
  • [12] (Κ) Κυπριακή Αστυνομία - Εμπειρογνώμονες ΕΕ - Τρομοκρατία
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Πέμπτη κατά σειρά πτώση
  • [16] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΑΤΗΚ - ΕΦ - Σεμινάρια - Οδική Ασφάλεια
  • [17] (Κ) ΕΕ - Λουξεμβούργο - Συμβούλιο Υπουργών - Υπουργός Εσωτερικών
  • [18] (Κ) Αθήνα- Αντώναρος - Επίσκεψη Καραμανλή στην Κύπρο- Τουρκικές προκλήσεις
  • [19] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - Επέτειος 28ης Οκτωβρίου - Εορτασμοί
  • [20] (Κ) Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου - Ευρωκοινοβούλιο
  • [21] (Κ) Συμβουλίο Υπουργών ECOFIN - Κύπρος -Κεραυνός
  • [22] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - 1ο Διεθνές Επιστημονικό Ναυτιλιακό Συνέδριο
  • [23] (Κ) Κατεχόμενα - Μακσέιν - Ριζοκάρπασο - Γυμνάσιο
  • [24] (Κ) Βρετανία - Στρο - Μακσέιν - Ερωτήσεις βουλευτών - Κύπρος - Τ/Κ
  • [25] (Κ) Κεντρική Επιτροπή ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Αποφάσεις
  • [26] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εγκριση ψηφίσματος

  • [01] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προσχέδιο ψηφίσματος

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίας του ψήφισμα για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), με το οποίο θα επιδοκιμάζει τις εισηγήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για τροποποίηση της έννοιας των επιχειρήσεων και του επιπέδου δυναμικότητας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα ανανεώνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 15 Ιουνίου 2005.

    [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κατεχόμενα - Παράνομο αεροδρόμιο

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επιβεβαίωσε χθες την επίσκεψη αξιωματούχων της Διοίκησης Ασφάλειας Μεταφορών (Transportation Security Administration) των ΗΠΑ στα κατεχόμενα για επιθεώρηση του παράνομου αεροδρομίου "Ερτζιάν" στην Τύμπου.

    [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Πουργουρίδης - ΚΣΣΕ - ΓΣ ΟΗΕ

    Ο Βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη συνεδρία της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για τις Σχέσεις της ΚΣΣΕ με μη Χώρες Μέλη του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 59ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, προσφώνησε χθες την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης με θέμα τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής για το ΧΑΚ και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η επίσκεψη στην Κύπρο του Βρετανού ΥΦΕΞ αρμόδιου για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στα κατεχόμενα για έλεγχο του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου και η αντίδραση της κυβέρνησης, η οικονομική ενίσχυση από την βρετανική κυβέρνηση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, καθώς και η προγραμματιζόμενη για το Νοέμβριο επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Επέμβαση'' γράφει ότι χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος "εισήγαγε μια απίστευτη θεωρία, τη θεωρία της επέμβασης των Ηνωμένων Εθνών στα εσωτερικά της Κύπρου, όταν ενδιαφέρονται και δραστηριοποιούνται για την επαναπροσέγγιση και τη λύση του Κυπριακού". Αλλού γράφει ότι ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης αποκάλυψε χθες ότι σε επιτροπή που αποφασίζει τη χρηματοδότηση δικοινοτικών προγραμμάτων από τον ΟΗΕ συμμετέχει σε κάποιο στάδιο και εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Αγόρασαν επικίνδυνο εξοπλισμό'' γράφει ότι πριν μερικούς μήνες οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας παρήγγειλαν μηχανικό εξοπλισμό για το καρδιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Λεμεσού, το οποίο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, έχει αποσυρθεί από όλες τις χώρες όπου ήταν εγκαταστημένο, αφού κρίθηκε ακατάλληλο και το κυριότερο επικίνδυνο για την υγεία των ασθενών. Αλλού γράφει ότι με απόρθητο φρούριο θα μοιάζει σήμερα το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, αφού λήφθηκαν χθες απειλητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βομβών στο κτίριο με απαίτηση την απελευθέρωση Τ/Κ φυλακισμένων που κρατούνται για κατοχή και εμπορία χαπιών ''έκσταση''.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Ποιοι κέρδισαν αφορολόγητα'' γράφει ότι η άρον - άρον ψήφιση στις 28 Δεκεμβρίου 1999 του πολυσυζητημένου νόμου για τη φοροαπαλλαγή χρηματιστηριακών κερδών, "απέφερε οικονομικό όφελος σε υπουργούς και βουλευτές επενδυτές που συμμετείχαν στην επεξεργασία και έγκρισή του". Αλλού γράφει ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει ποσό ύψους 50.000 δολαρίων για τις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους. Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για τη χρηματοδότηση της προπαρασκευαστικής εργασίας εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''ΧΑΚ και βαχ'' γράφει ότι την ώρα που ο λαός ανέμενε εναγωνίως ότι με το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου υπήρχε πιθανότητα να τεθούν οι βάσεις για να απαντηθούν έστω τα μεγάλα ερωτηματικά που αιωρούνται για τέσσερα χρόνια και ίσως να αποδοθούν ευθύνες για το τεράστιο έγκλημα, το κλίμα που δημιουργήθηκε οδηγεί σε άλλες κατευθύνσεις. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η παρουσία Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου για επιθεώρηση της ασφάλειάς του και προώθηση της διάνοιξής του, αποτελεί πλήγμα στη νομιμότητα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Σκληρό πόκερ για το βέτο'' γράφει ότι η πρακτική των Αμερικανών που εξαγγέλλεται ως πολιτική που θα βγάλει τους Τ/Κ από την "απομόνωση", εντάσσεται στη λογική ότι θα πρέπει να υπάρξουν έντονες πιέσεις προς τη Λευκωσία, ώστε να βρεθεί σε τέτοια δύσκολη θέση που να αποφύγει την άσκηση βέτο το Δεκέμβριο για την Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι απέδωσαν την ευθύνη για την παραίτηση της ''κυβέρνησης'' στα κατεχόμενα, στην ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς όπως ισχυρίζονται, εγκατέλειψαν τους Τ/Κ.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ολοι στη δικαιοσύνη'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε χθες ότι όλοι όσοι ενέχονται στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, μηδενός εξαιρουμένου, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη δήλωση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάντμεντ Ρίτσαρντ Μπάουστερ, ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ στήριξαν την εκστρατεία του ''ναί'' στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαγόρασαν ανθρώπους.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Τάσσος: Δεν αγόρασα μετοχές στο ΧΑΚ'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χθες ότι δεν αγόρασε μετοχές στο Χρηματιστήριο Κύπρου εκτός από εκείνες που είχε ήδη από τις δεκαετίες '60 και '70 προτού αρχίσει να λειτουργεί το ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι επέστρεψαν χθες οι εννέα Κύπριοι ορειβάτες που ανέβηκαν την κορυφή Τσούλου Ιστ των Ιμαλαίων και τοποθέτησαν την κυπριακή σημαία. Οι ορειβάτες έτυχαν θερμής υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας ενώ τους συγχάρηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' με τίτλο ''Τα αιτήματα είναι λογικά'' γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε χθες μετά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, ότι η Βρετανία κατανοεί πλήρως τα αιτήματα και τις ανησυχίες της Κύπρου προτού η ΕΕ δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί την Κύπρο 12 και 13 Νοεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προσχέδιο ψηφίσματος -------------------------------------- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίας του ψήφισμα για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), με το οποίο θα επιδοκιμάζει τις εισηγήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για τροποποίηση της έννοιας των επιχειρήσεων και του επιπέδου δυναμικότητας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα ανανεώνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 15 Ιουνίου 2005.

    Αναμένεται επίσης ότι θα επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο και ειδικά το ψήφισμα 1251 του 1999 και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα και να προτρέπει την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να ακυρώσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να τις καλεί να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό καθεστώς που υπήρχε στα Στροβίλια προ της 30ης Ιουνίου 2000.

    Βάσει του τελικού σχεδίου ψηφίσματος, που θα τεθεί το απόγευμα ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τα μέρη να εκτιμήσουν και να αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων επειγόντως και με τη δέουσα σοβαρότητα, καλωσορίζοντας την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, από τον περασμένο Αύγουστο.

    Το Συμβούλιο θα καλωσορίζει επίσης την αξιολόγηση της λειτουργίας της ειρηνευτικής δύναμης από το ΓΓ, με βάση το ψήφισμα 1548, και θα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε πως ενόψει των επικρατουσών συνθηκών στο νησί είναι αναγκαία η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2004.

    Θα λαμβάνει επίσης υπόψη την εκτίμηση του ΓΓ ότι η κατάσταση ασφαλείας στο νησί έχει γίνει κατά αυξανόμενο βαθμό ήπια τα τελευταία λίγα χρόνια και πως η πιθανότητα επανάληψης των συγκρούσεων στην Κύπρο είναι ''πολύ απίθανη''.

    Το Συμβούλιο θα καλωσορίζει την πρόθεση του ΓΓ να διεξάγει περαιτέρω αξιολόγηση της εντολής για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, των επιπέδων δυναμικότητας και της έννοιας της επιχείρησης, προ της επόμενης ανανέωσης της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των πλευρών.

    Επίσης θα επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο και ειδικά το ψήφισμα 1251 του 1999 και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα, να επιδοκιμάζει τις εισηγήσεις του ΓΓ για τροποποίηση του νοήματος των επιχειρήσεων και του επιπέδου δυναμικότητας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως παρατίθενται στην έκθεσή του της 24ης Σεπτεμβρίου 2004.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κατεχόμενα - Παράνομο αεροδρόμιο ----------------------------------------------- Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επιβεβαίωσε χθες την επίσκεψη αξιωματούχων της Διοίκησης Ασφάλειας Μεταφορών (Transportation Security Administration) των ΗΠΑ στα κατεχόμενα για επιθεώρηση του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζιάν'' στην Τύμπου.

    Ερωτηθείς για την επίσκεψη αυτή ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ.

    ''Ενα από τα βήματα τα οποία εξετάζουμε είναι το ταξιδιωτικό καθεστώς, και σε σχέση με αυτό άτομα της Διοίκησης Ασφάλειας Μεταφορών πήγαν στην Κύπρο και επιθεώρησαν το αεροδρόμιο στο βορρά'', είπε ο κ. Μπάουτσερ.

    Ερωτηθείς αν οι επιθεωρήσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, ο κ. Μπάουτσερ είπε πως η συγκεκριμένη επίσκεψη αφορούσε μόνο τις ΗΠΑ.

    Κληθείς να δώσει λεπτομέρειες για το τι ακριβώς εξετάζεται, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι όταν υπάρξουν οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα που μπορεί να ανακοινωθούν, αυτά θα ανακοινωθούν.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λεγόμενη κυβέρνηση - Αμερικανοί - Τύμπου

    Επιθυμούμε την ύπαρξη ενός αξιόπιστου συνομιλητή από την τ/κ πλευρά, έστω και εάν ο ουσιαστικός διαπραγματευτής μας είναι η Τουρκία και όχι η ηγεσία των Τ/Κ, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση της λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα.

    Ερωτηθείς εάν μας επηρεάζουν οι αλλαγές των δεδομένων στα κατεχόμενα, μετά και την υποβολή της παραίτησης του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό δεν μας επηρεάζει», αλλά «επειδή η πάγια προσπάθειά μας είναι η επανέναρξη συνομιλιών για να βρεθεί μια βιώσιμη και αποδεκτή λύση του Κυπριακού, εμείς θέλουμε να υπάρχει ένας αξιόπιστος συνομιλητής από την τ/κ πλευρά, έστω και εάν ο ουσιαστικός διαπραγματευτής μας είναι η Τουρκία και όχι η ηγεσία των Τ/Κ» και «αυτός είναι ο μόνος επηρεασμός».

    Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία δύο Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στα κατεχόμενα, προκειμένου να ελέγξουν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση γνώριζε «ότι θα γίνει αυτό από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης», όπως και γνωρίζει «την επίπονη προσπάθεια που καταβάλλεται από τις ΗΠΑ, για να προωθηθεί η διάνοιξη των παράνομων αεροδρομίων στα κατεχόμενα».

    Πρωθυπουργός Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο ------------------------------------------------------ Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο μήνα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Οπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ''μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 12 και 13 Νοεμβρίου''.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κατά την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Κύπρο και στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό ενόψει και της Συνόδου της ΕΕ το Δεκέμβριο, όπου θα εξεταστεί το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

    Πρόεδρος Βουλής - Βρετανός ΥΦΕΞ ----------------------------------- Τις ανησυχίες των Ε/Κ για τη στάση της Βρετανίας πριν, κατά τη διάρκεια και ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου, μετέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στο Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν.

    Σε δηλώσεις μετά από χθεσινή συνάντηση στη Βουλή που διάρκεσε πέραν της μίας ώρας ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και εκφράστηκαν οι θέσεις των δύο πλευρών.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι ήταν μια πολύ ειλικρινής συνομιλία, πέραν από τυπικότητες κατά την οποία μετέφερε ''τις ανησυχίες του κόσμου μας σε σχέση με τη συμπεριφορά της Βρετανίας, πριν κατά την περίοδο και ειδικότερα μετά τα δημοψηφίσματα''.

    Ειδικότερα, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, αναφέρθηκε στη στάση της Βρετανίας όσον αφορά τους Κανονισμούς της ΕΕ για τους Τ/Κ καθώς και στις υποχρεώσεις που έχει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας η Τουρκία που κτυπά τη πόρτα και ζητά ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, σε ορισμένα θέματα βρήκε πλήρη κατανόηση από τον κ. Μακσέιν, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του για συνέχιση του διαλόγου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε πως ο κ. Μακσέιν έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ''εξέφρασε πράγματι την ετοιμότητα της Βρετανίας, και τη μεγάλη της επιθυμία, όπως είπε, να υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών -------------------------------------------------------- Πλήρη κατανόηση επιδεικνύει η Βρετανία για τα αιτήματα που θέτει η κυπριακή κυβέρνηση και που πρέπει να ικανοποιηθούν πριν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ύστερα από συνάντηση με το Βρετανό Υφυπουργό για ευρωπαϊκά θέματα Ντένις Μακσέιν.

    Ο κ. Μακσέιν είπε ότι η πολύ εποικοδομητική σχέση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του κ. Ιακώβου με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους τους θα βοηθήσει την ΕΕ να αναπτύξει ένα νέο μέλλον για την Ανατολική Μεσόγειο.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου ''συζητήσαμε πολλά θέματα, κυρίως ευρωπαϊκά, όπως ο ρόλος της Κύπρου στην ΕΕ, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η θέση της Κύπρου επί αυτού του θέματος'', προσθέτοντας πως συζητήθηκαν και κάποια ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, συζήτηση που θα συνεχιστεί σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο κ. Ιακώβου για τον κ. Μακσέιν.

    Ο κ. Μακσέιν αναφέρθηκε στη φιλία μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου, σημειώνοντας πως το Λονδίνο ''βασίζεται στην Κύπρο ως εταίρος στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης της ειρήνης, της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης'', στην οποία όλοι θα κερδίζουν.

    Ο κ. Ιακώβου, από την πλευρά του, είπε ότι το Κυπριακό συζητήθηκε μόνο ακροθιγώς αφού, όπως εξήγησε, το θέμα που κυριαρχεί στην Ευρώπη σήμερα είναι η προοπτική της Τουρκίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    ''Η γενική άποψη είναι ότι δεν μπορεί να χωρέσει μια πραγματική πρωτοβουλία μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου'', είπε.

    Ανέφερε πως η Βρετανία επέδειξε αυτήν την εβδομάδα μια ''πολύ θετική προσέγγιση και ήταν πάρα πολύ υποβοηθητική στο Συμβούλιο Ασφαλείας'', τονίζοντας παράλληλα ότι η προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης είναι να υποστηρίζει το Λονδίνο τις θέσεις της Λευκωσίας όχι μόνο για τους κανονισμούς αλλά και στα θέματα που αφορούν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανοί εμπειρογνώμονες - Διαμαρτυρία ------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι χθες θα αποφασίσει κατά πόσο θα γίνει διαμαρτυρία σε υψηλότερο επίπεδο, από ό,τι έχει ήδη γίνει, αναφορικά με την παρουσία Αμερικανών ειδικών που προέβησαν σε έλεγχο ασφαλείας των εγκαταστάσεων του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζιάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως ήδη έχει διαμαρτυρηθεί άμεσα ο λειτουργός του Υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος ενημερώθηκε από λειτουργό της αμερικανικής πρεσβείας για την παρουσία των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο, που επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρετανός ΥΦΕΞ -------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε ΧΘΕΣ στο Προεδρικό Μέγαρο το Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν.

    Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μπάουτσερ - Χρηματοδότηση -------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ αναφορικά με χρηματοδότηση προ του δημοψηφίσματος από την αμερικανική κυβέρνηση για αποδοχή του σχεδίου Ανάν, είπε πως άλλο είναι «η εξαγορά ψηφοφόρων και άλλο είναι η χρηματοδότηση από το εξωτερικό, ενέργειες οι οποίες αποβλέπουν να προωθήσουν μια άλλη πολιτική άποψη στα εσωτερικά μας».

    Δεν υπάρχει, διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος, «χρηματοληψία ψηφοφόρων, αλλά υπάρχει χρηματοδότηση οργανισμών και αυτά επιβεβαιώθηκαν και από τα ΗΕ και από τον κ. Μπάουστερ».

    Οπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος σε απάντηση της επιστολής του προς τον κ. Ντε Σότο «ότι σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των ΗΕ, δεν επιτρέπεται έξωθεν επέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά πράγμα μιας χώρας» και ότι επιθυμεί «αυτή η παρέμβαση από τα ΗΕ τουλάχιστον, να αποφευχθεί», ο κ. Ντε Σότο απάντησε ''όχι'', λέγοντας ότι καταβάλλονται «χρήματα, για το σκοπό της προώθησης των ενεργειών για επαναπροσέγγιση» και ότι τα ΗΕ θεωρούν «ότι το σχέδιο Ανάν είναι ένα επαναπροσεγγιστικό μέτρο ύψιστης σημασίας».

    Πρόεδρος Ομάδας ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο - Κυπριακό - Τουρκία ----------------------------------------------------------- Από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία θα εξαρτηθεί κατά πόσο το κυπριακό πρόβλημα θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας κατά το διάστημα μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Γκερτ Πέτεριγκ.

    ''Δεν έχω ακούσει μέσα στην πολιτική μας ομάδα να ευνοεί κανείς κάτι τέτοιο'', πρόσθεσε. ''Βεβαίως'', συνέχισε, ''αν η Τουρκία αναγνωρίσει το βόρειο τμήμα τη Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος τότε θα έχουμε πρόβλημα. Εάν ο κ. Παπαδόπουλος δηλώσει ότι δεν είναι υπέρ των (ενταξιακών) διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τότε υπάρχει πρόβλημα''.

    Ο κ. Πέτεριγκ, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις Κυπρίων δημοσιογράφων που επισκέπτονται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κατόπιν πρόσκλησης του Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη, είπε ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της δημιουργίας περιπλοκών στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας, αλλά ευνοεί μια ξεκάθαρη λύση. ''Εγώ προσωπικά'', συνέχισε, ''δεν υποστηρίζω την ένταξη της Τουρκίας. Εφόσον όμως αποφασιστεί η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τότε αυτές πρέπει να μην έχουν καταληκτική ημερομηνία και να έχουν αποτέλεσμα ένα σαφές ναι ή όχι. Προσωπικά υποστηρίζω την εγκαθίδρυση ειδικής σχέσης συνεργασίας με την Τουρκία''.

    Ο κ. Πέτεριγκ τόνισε την ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόζει τους νόμους που ψηφίζει και έφερε ως παράδειγμα το θέμα των βασανιστηρίων, επικρίνοντας το Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν για τη δήλωση ότι η Τουρκία δεν προβαίνει πλέον συστηματικά σε βασανιστήρια.

    Είπε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά δεν δέχονται πιέσεις από τρίτους, όπως οι ΗΠΑ, για το θέμα της Τουρκίας.

    Βρετανός ΥΦΕΞ - Επιτροπή Αγνοουμένων - Οικονομική βοήθεια ---------------------------------------- Η βρετανική κυβέρνηση θα συνεισφέρει 50.000 δολάρια για τις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, ανακοίνωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί σε πρώτο στάδιο για την χρηματοδότηση της προπαρασκευαστικής εργασίας εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων.

    ''Το τραγικό θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο επηρεάζει και τις δύο πλευρές και παρέμεινε αδιευθέτητο για πάρα πολύ καιρό. Διαφαίνεται τώρα μια πραγματική δυνατότητα για διάνοιξη του δρόμου στο θέμα αυτό. Ελπίζω ότι και άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της βρετανικής κυβέρνησης στην υποστήριξη αυτής της εργασίας'', είπε ο Βρετανός αξιωματούχος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση

    Βρετανικό Κοινοβούλιο - Κοξ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό ----------------------------------------------------------- Ο Βρετανός Εργατικός βουλευτής Τομ Κοξ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι προτού η Τουρκία πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ θα πρέπει να προβεί σε σειρά θετικών χειρονομιών στο Κυπριακό όπως η μείωση των τουρκικών στρατευμάτων και η αποχώρηση των εποίκων από το νησί.''

    Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Κοξ, Πρόεδρος του Ομίλου για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβουλίου εισηγείται όπως η Τουρκία εργαστεί προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης δυσκολιών γύρω από το θέμα των περιουσιών που συνεχίζουν να ανήκουν στους Ε/Κ και συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων.

    Ο Βρετανός βουλευτής χαιρετίζει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ αναφέροντας ότι η Τουρκία πρέπει να επιτρέψει στους Τ/Κ, να συνεργαστούν με τους Ε/Κ, όσοι επιθυμούν κάτι τέτοιο, και να τους στηρίξει χωρίς να επιδιώκει να ελέγχει τη διασύνδεση αυτή.

    Βελγική Γερουσία - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος --------------------------------------------- Το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία τέθηκε χθες από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βελγικής Γερουσίας Φρανσουά Ρουλάντς ντι Βιβιέ, στη διάρκεια συζήτησης στη Γερουσία για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, στην οποία έλαβε μέρος ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Εναρμόνιση με την ΕΕ της τουρκικής βουλής και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Yasar Yakis.

    Αναφορικά με την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας απευθυνόμενος προς τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, έκανε την εξής παρέμβαση :«Όπως γνωρίζετε η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της Κοινότητας και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι τώρα δεν έχει αναγνωριστεί από την Τουρκία. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα εάν δεν θα ήταν ορθό, να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα πριν από τις 17 Δεκεμβρίου».

    Απαντώντας ο κ. Yakis, δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε μια σημαντική προσπάθεια απέναντι στην τουρκική κοινή γνώμη αναφορικά με το σχέδιο Ανάν. Όταν υπήρξε η πρόταση για το σχέδιο Ανάν, η μεγάλη πλειοψηφία στην Τουρκία τάχθηκε εναντίον του σχεδίου αυτού. Όμως, η τουρκική ηγεσία υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, διότι η απουσία επίλυσης του Κυπριακού, δεν αποτελεί λύση. «Προσπαθήσαμε να πείσουμε την κοινή γνώμη να καταπιεί το πικρό αυτό χάπι και οι Τούρκοι ηγέτες εισηγήθηκαν στους Τούρκους της Κύπρου να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα, σε ένα σχέδιο το οποίο δεν τύγχανε της υποστήριξης της κοινής γνώμης. Οι Τ/Κ κατάπιαν αυτό το πικρό χάπι», είπε ο κ. Yakis.

    ΓΣ ΟΗΕ - Πουργουρίδης -------------------- Ο Βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη συνεδρία της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για τις Σχέσεις της ΚΣΣΕ με μη Χώρες Μέλη του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 59ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, προσφώνησε χθες την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης με θέμα τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Παράλληλα, ο κ. Πουργουρίδης είχε και σειρά συναντήσεων στην έδρα του ΟΗΕ, με τους αρμόδιους αξιωματούχους που χειρίζονται το Κυπριακό, μεταξύ άλλων και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του οργανισμού Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Ο κ. Πουργουρίδης, στην ομιλία του, τόνισε ότι τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναδείχθηκαν ιστορικά την ίδια περίπου χρονική στιγμή και διαμοιράζονται κοινές αξίες και στόχους για προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στον κόσμο.

    Σημείωσε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί προτεραιότητα για το Συμβούλιο της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι από τις πιο σημαντικές και αποτελεσματικές συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ.

    Ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφέρει ένα αποτελεσματικό μηχανισμό διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.

    Υπογράμμισε ότι η Κύπρος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου το οποίο έχει εκδώσει κάποιες ιστορικές αποφάσεις σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως στην περίπτωση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Κατεχόμενα - Ντενκτάς - Ερογλου - "Κυβέρνηση" ------------------------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έδωσε χθες στον αρχηγό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου την εντολή σχηματισμού της 19ης στην ιστορία του ψευδοκράτους ''κυβέρνησης''.

    Ο κ. Ντενκτάς ευχήθηκε όπως ο κ. Ερογλου πετύχει στις προσπάθειές του για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης σε 15 μέρες, όπως προβλέπεται από το ''σύνταγμα''.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερογλου, ο Τ/Κ ηγέτης πρότεινε όπως το ''κοινοβουλευτικό'' σύστημα αντικατασταθεί με ''προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης'' και ζήτησε από τον κ. Ερογλου να εργαστεί σε αυτό το θέμα.

    ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Αυστραλοί αξιωματούχοι -------------------------------------------- Αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας διαβεβαίωσε χθες τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους για την υποστήριξη της χώρας του στην υπόθεση της Κύπρου για μια σωστή λύση στο κυπριακό πρόβλημα η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό στο σύνολό του Ε/Κ και Τ/Κ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Λευκωσία.

    Ο κ. Κλεάνθους τόνισε στον αρμόδιο αξιωματούχο του Αυστραλιανού ΥΠΕΞ για την Κύπρο και την Τουρκία Χένρι Μπρέι καθώς και τον Υπατο Αρμοστή της χώρας στην Κύπρο Γκάρθ Χάντ ότι αυτή την περίοδο πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία ώστε να μεταβάλει την πολιτική της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προβεί σε αναγνώρισή της και να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με τους εποίκους και την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.

    Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα - Συμβούλιο - Κουτσού --------------------------------------- Η πρώτη επίσημη συνεδρία του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP) πραγματοποιήθηκε προχθές στις Βρυξέλλες. Στη σύνοδο συμμετείχαν και οι Νέοι Ορίζοντες, τους οποίους εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Κόμματος και Αντιπρόεδρος του EDP, Νίκος Κουτσού.

    Η σύνοδος του Συμβουλίου επικεντρώθηκε στην επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, στις σχέσεις με τα δημοκρατικά κόμματα και κυρίως με το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς επίσης και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσού υπέδειξε την αναγκαιότητα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από τη νήσο, ενόψει της κρίσιμης απόφασης της 17ης Δεκεμβρίου για την έναρξη ή όχι ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας.

    Κύπριοι ορειβάτες - Ιμαλάια - Επιστροφή - Πρόεδρος Παπαδόπουλος ---------------------------------------- Τα θερμά και ειλικρινά του συγχαρητήρια προς τους εννέα Κύπριους ορειβάτες και τον προπονητή της πρώτης κυπριακής αποστολής, η οποία κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή των Ιμαλαΐων και να αναρτήσει την κυπριακή σημαία στην κορυφή Chulu East, ύψους 6.548 μέτρων, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά την επιστροφή της αποστολής στην Κύπρο.

    Σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι όλος ο κόσμος είχε «επίγνωση των δυσκολιών και των αντιξοοτήτων του εγχειρήματός» της αποστολής. Ταυτόχρονα, είπε, και οι ίδιοι οι ορειβάτες γνώριζαν «την σκληρή προετοιμασία» που είχαν κάνει, αλλά και την θέλησή τους να κερδίσουν «αυτό το μεγάλο στοίχημα».

    Αλλωστε, προσθέτει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η επιτυχία αυτή, δεν είναι μόνο δική τους, «αλλά ολόκληρου του κυπριακού λαού».»

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο ορειβάτης Θανάσης Κασιώνης ανέφερε πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισαν, ήταν η κατ αρχήν λάθος εκτίμηση της δυσκολίας της κορυφής, αφού οι πληροφορίες που είχαν μέσα από τους οδηγούς, ήταν ότι πρόκειται για μια απλή κορυφή, αλλά εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ήταν μια αρκετά δύσκολη λόγω της μορφολογίας του εδάφους και λόγω του ότι η δυσκολία της συγκεκριμένης κορυφής, εκτιμήθηκε γύρω στο 1970.

    Λάρνακα - Διεθνές συνέδριο για τον τουρισμό --------------------------------------------- Με τη συμμετοχή συνέδρων από 30 χώρες, άρχισε χθες στη Λάρνακα διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα ''New Models for Destination Management and Marketing Structures'', το οποίο διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

    Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Francesco Frangialli, στην ομιλία του κατά την έναρξη του συνεδρίου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι ευτυχής να βρίσκεται σε έναν τόσο όμορφο προορισμό όπως είναι η Κύπρος, η οποία, όπως είπε, παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή και λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

    Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Φώτης Φωτίου ανέφερε πως «η Κύπρος και ο ΚΟΤ βρίσκονται στην προνομιακή θέση να φιλοξενούν ένα τόσο σημαντικό συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, με τη συμμετοχή τόσο αξιόλογων ομιλητών και συνέδρων''.

    Το συνέδριο αυτό θα σηματοδοτήσει, πρόσθεσε, «την απαρχή μιας ευρύτερης, σταθερής και αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΧΑΚ ----------------------------- Καμία μετοχή πέραν εκείνων που σταδιακά είχε αγοράσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη δεκαετία '60 και '70, πριν δημιουργηθεί το χρηματιστήριο και οι οποίες ήταν υποθηκευμένες στη Λαϊκή Τράπεζα και επωλήθησαν για να εξοφληθεί το παρατράβηγμα που είχε εκείνη την εποχή, δεν έχει αγοράσει ή πωλήσει στο χρηματιστήριο με ιδιωτική τοποθέτηση ή άλλως πως.

    Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στη Λάρνακα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες και που κάνουν αναφορά σε κέρδη πολιτικών από επενδύσεις στο χρηματιστήριο, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το όνομα του ιδίου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε πως η κυβέρνηση θα οδηγήσει όλους όσοι πιθανόν να ενέχονται, σύμφωνα με την έκθεση της διερευνητικής επιτροπής στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, στη δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει με νομική αρωγή και όσους επενδυτές πλήγηκαν οικονομικά από το σκάνδαλο αυτό και δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος για να διεκδικήσουν μέσω δικαστηρίου τα δικαιώματά τους.

    Στατιστική Υπηρεσία - Δημογραφική Εκθεση ---------------------------------------- Ο πληθυσμός στις ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές της Κύπρου υπολογίζεται σε 730.400 μέχρι το τέλος του 2003 σημειώνοντας αύξηση 2,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

    Αυτό αναφέρεται στην Δημογραφική Εκθεση που έχει εκδώσει η Στατιστική Υπηρεσία και στην οποία παρουσιάζονται μεταξύ άλλων η εξέλιξη του πληθυσμού και διαχρονικά στοιχεία για τη γεννητικότητα, θνησιμότητα, γάμους και διαζύγια.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι ποσοστό 69,3% του πληθυσμού διαμένει στις αστικές περιοχές ενώ στις αγροτικές περιοχές μόνο το 30,7%.

    Ο αριθμός των γεννήσεων στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου αυξήθηκε ελαφρά το 2003 και έφτασε τις 8.088 σε σύγκριση με 7.883 τον προηγούμενο χρόνο.

    Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας, που εκφράζει το μέσο αριθμό παιδιών κατά γυναίκα αυξήθηκε οριακά σε 1,50 το 2003 από 1,49 το 2002.

    Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας παραμένει από το 1996 κάτω από το 2,10 που χρειάζεται για να εξασφαλίζεται αναπλήρωση του πληθυσμού.

    Ο αριθμός των θανάτων το 2003 ήταν 5.200 σε σύγκριση με 5.188 το 2002.

    Η βρεφική θνησιμότητα υπολογίζεται σε 4,1 θανάτους βρεφών για κάθε 1.000 γεννήσεις. Η προσδοκώμενη διάρκεια ζωής κατά τη γέννηση υπολογίστηκε σε 77,0 χρόνια για τους άνδρες και 81,4 χρόνια για τις γυναίκες.

    Για το 2003 η καθαρή μετανάστευση προς την Κύπρο ήταν θετική και υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 12.342 άτομα.

    Ο αριθμός των μεταναστών προς την Κύπρο (Κυπρίων επαναπατριζόμενων και ξένων που ήρθαν για εγκατάσταση ή προσωρινή απασχόληση πέραν του ενός χρόνου) ήταν 16.779 και των μεταναστών από την Κύπρο 4.437.

    Χρηματιστήριο - Νέες οριακές ζημιές ----------------------------- Ζημιές, για τέταρτη συνεχή ημέρα, σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με την αγορά να παραμένει σε αρνητικό έδαφος σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 957,9 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση σε ποσοστό 0,12%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 71,67 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στις 277 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων ποσοστό 21,2% αφορούσε τη μετοχή της Δήμητρας Επενδυτική.

    [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Θεσσαλονίκη

    Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη μετά από πρόσκληση του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προκειμένου να παραστεί στους τριήμερους εορτασμούς της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, της εορτής του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου και του αλβανικού έπους του '40.

    [07] (Κ) ΔΕΑ - Θέμα αγνοουμένων - Εκταφές

    Μια μη κυβερνητική οργάνωση από τη Βρετανία, η "Inforce", θα προχωρήσει στην εκταφή λειψάνων στην Κύπρο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, εάν και εφόσον οι διαβουλεύσεις που γίνονται καταλήξουν σε σχετική συμφωνία.

    Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά, μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), κατέληξαν στην οργάνωση που θα διενεργήσει τις εκταφές, μέλη της οποίας βρίσκονταν στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα για διαβουλεύσεις επί του θέματος, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Προσχέδιο ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ικανοποιητικό για τη δική μας πλευρά χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα, σημειώνοντας πως δεν θεωρεί αρνητική τη μείωση κατά 1/3 του αριθμού των μελών της δύναμης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα πως η δική μας θέση ήταν πάντοτε ότι πρέπει να συνεχιστεί η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης διότι συνεχίζεται η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Καραμανλή

    Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο στις 12 και 13 Νοεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως κατά την επίσκεψη θα γίνει γενική ανταλλαγή απόψεων και θα τονιστεί η στενή συνεργασία, η οποία υπάρχει μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.

    [10] (Κ) Ντένις Μακσέιν - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου πρέπει να καθορίσει χωρίς καθυστέρηση ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς να τεθούν νέοι όροι ή προϋποθέσεις, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, προσθέτοντας πως είναι ''νομικά αδύνατο'' η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις του σε Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους, ο κ. Μακσέιν καλωσόρισε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι κανένας δεν πρέπει να αναζητά να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας τον προσεχή Δεκέμβριο αναφορικά με την Τουρκία. Ο Βρετανός επίσημος τάχθηκε ένθερμα υπέρ του απευθείας εμπορίου μεταξύ ΕΕ και κατεχομένων.

    Ο κ. Μακσέιν δήλωσε ότι η πρωτοβουλία για προώθηση νέου γύρου διαπραγματεύσεων πρέπει να προέλθει από την Κύπρο, αναφέροντας ότι ''η Κύπρος χρειάζεται να βρει τη λύση για την Κύπρο στην Κύπρο''.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανία - Μακσέιν

    [12] (Κ) Κυπριακή Αστυνομία - Εμπειρογνώμονες ΕΕ - Τρομοκρατία

    Η Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ σε ζητήματα πάταξης της τρομοκρατίας και βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επταμελούς ομάδας εμπειρογνωμόνων που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο για να αξιολογήσει κυβερνητικά τμήματα που εμπλέκονται στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 22/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5743               0,5777
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4546               0,4573
    Λίρα Αγγλίας              0,8297               0,8346
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 22/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 22/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4220            0,4253
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3353            0,3379
    Δολάριο Καναδά                  0,3662            0,3691
    Κορώνα Δανίας                   0,0772            0,0778
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0698            0,0703
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0631            0,0636
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3728            0,3757
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  240.748,15
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     70,98    -0,96    187.391,19
    FTSE/CySE 20                           318,57    -0,45    156.738,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  952,98    -0,41    156.985,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              953,46    -2,94      5.336,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          997,98    -0,62     33.798,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     953,00    -0,51    162.322,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       951,35    -0,48    118.131,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    908,36     0,00      6.101,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            901,48    -0,42     28.557,77
    FTSE Med (21/10/2004)                6.068,18     1,20
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Πέμπτη κατά σειρά πτώση

    Αρνητικά για πέμπτη κατά σειρά συνάντηση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) δεχόμενο πιέσεις κυρίως από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στην Παράλληλη Αγορά. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,51%, κλείνοντας στις 953 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,96%, υποχωρώντας στις 70,98 μονάδες, τιμή που αποτελεί τη χαμηλότερη από την επίσημη λειτουργία του ΧΑΚ το 1996. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 240 χιλιάδες λίρες.

    [16] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΑΤΗΚ - ΕΦ - Σεμινάρια - Οδική Ασφάλεια

    Μέγα θέμα αποτελεί για την κυβέρνηση το θέμα της οδικής ασφάλειας, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι στο επίπεδο της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) ''έγιναν, γίνονται και θα γίνουν ακόμη περισσότερα'' στον τομέα αυτό με στόχο ''να μηδενίσουμε τα οδικά δυστυχήματα και να σταματήσουμε να έχουν νεκρούς, ιδιαίτερα νέους''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας μιλούσε κατά την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας με την ευκαιρία της έναρξης τριετούς σειράς (2004 2007) ειδικών σεμιναρίων για την οδική ασφάλεια σε 20.000 εθνοφρουρούς, τα οποία χορηγεί η ΑΤΗΚ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος.

    [17] (Κ) ΕΕ - Λουξεμβούργο - Συμβούλιο Υπουργών - Υπουργός Εσωτερικών

    [18] (Κ) Αθήνα- Αντώναρος - Επίσκεψη Καραμανλή στην Κύπρο- Τουρκικές προκλήσεις

    [19] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - Επέτειος 28ης Οκτωβρίου - Εορτασμοί

    [20] (Κ) Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου - Ευρωκοινοβούλιο

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι συναντήσεις που είχε αντιπροσωπεία της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την προώθηση του αιτήματος 733/2004.

    [21] (Κ) Συμβουλίο Υπουργών ECOFIN - Κύπρος -Κεραυνός

    Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην Ολλανδία, η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων στην Ελλάδα, και η μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, καθώς και οι δημοσιονομικές προοπτικές της Κοινότητας την περίοδο 2007-2013, ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικά και Δημοσιονομικά θέματα (ECOFIN).

    [22] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - 1ο Διεθνές Επιστημονικό Ναυτιλιακό Συνέδριο

    Προσπάθεια του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων είναι η προσέλκυση περισσότερων νέων στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου, κηρύσσοντας την έναρξη του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Ναυτιλιακού Συνεδρίου του Frederick Institute of Technology στη Λεμεσό.

    [23] (Κ) Κατεχόμενα - Μακσέιν - Ριζοκάρπασο - Γυμνάσιο

    Το καλύτερο πράγμα για το μέλλον της Κύπρου είναι η επανένωση των δύο κοινοτήτων, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα του παρελθόντος δεν πρέπει να μεταφερθούν στο νέο αιώνα.

    [24] (Κ) Βρετανία - Στρο - Μακσέιν - Ερωτήσεις βουλευτών - Κύπρος - Τ/Κ

    Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που συζητά με την τουρκική κυβέρνηση ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του τελευταίου.

    [25] (Κ) Κεντρική Επιτροπή ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Αποφάσεις

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΣ ΕΔΕΚ σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το σημερινό διχαστικό κλίμα προτείνει την πλήρη και ανεπιφύλακτη συμμόρφωση όλων προς τη δημοκρατικά εκφρασθείσα ετυμηγορία του λαού στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το ΚΣ ΕΔΕΚ προτείνει το τερματισμό κάθε δημόσιας συζήτησης γύρω από τη στάση στο δημοψήφισμα, καθώς και καθολική προβολή της αυτονόητης πραγματικότητας ότι ολόκληρος ο λαός και οι πολιτικές δυνάμεις ανεξάρτητα από το πώς τοποθετήθηκαν στο Δημοψήφισμα επιθυμούν λύση το συντομότερο δυνατό.

    [26] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εγκριση ψηφίσματος

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 1568 για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), με το οποίο επιδοκιμάζει τις εισηγήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για τροποποίηση της έννοιας των επιχειρήσεων και του επιπέδου δυναμικότητας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ανανεώνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 15 Ιουνίου 2005.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 22 October 2004 - 17:49:23 UTC