Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μουντιάλ 2006 - Κύπρος - Νησιά Φαρόε - Ισοπαλία
  • [02] (Κ) Δήμος Μόρφου - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - ΕΕ (1)
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Χριστόφιας - Μόρφου - Αντικατοχική πορεία - Ομιλία
  • [07] (Κ) Μόρφου - Αντικατοχική πορεία - Πίττας - Ομιλία
  • [08] (Κ) Μόρφου - Αντικατοχική Πορεία - Ψήφισμα προς ΓΓ ΟΗΕ
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - ΕΕ (2)

  • [01] (Κ) Μουντιάλ 2006 - Κύπρος - Νησιά Φαρόε - Ισοπαλία

    [02] (Κ) Δήμος Μόρφου - Αντικατοχική εκδήλωση

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι αντικατοχικές εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο ''Μέρες Μνήμης Μόρφου'' που διοργανώνει ο Δήμος Μόρφου.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - ΕΕ (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως η Κύπρος θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο εάν θα ασκήσει ή όχι βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για τη Φινλανδία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ έχει δικαίωμα άσκησης βέτο, αλλά σημείωσε ότι η άσκηση βέτο δεν είναι εύκολη υπόθεση.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - ΕΕ ------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως η Κύπρος θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο εάν θα ασκήσει ή όχι βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για τη Φινλανδία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ έχει δικαίωμα άσκησης βέτο, αλλά σημείωσε ότι η άσκηση βέτο δεν είναι εύκολη υπόθεση.

    Η κυβέρνηση, είπε, διατηρεί το δικαίωμα αυτό και αναμένει από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέδριο - Ανθρώπινα Δικαιώματα ------------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα των Κυπρίων, όπως αυτά επιβεβαιώνονται από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Προσφωνώντας στη Λεμεσό το συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια μόνιμη και ειρηνική λύση των πολιτικών προβλημάτων.

    Η Κύπρος, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''υπήρξε θύμα παραβιάσεων θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου λόγω της τουρκικής εισβολής το 1974 και της κατοχής του βόρειου μέρους του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα''.

    Σημείωσε πως ''ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού πληθυσμού υπήρξε θύμα μαζικών και οργανωμένων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους των στρατευμάτων αυτών, μια κατάσταση που επίσης ακόμη συνεχίζεται'' και πρόσθεσε ότι οι διαπιστώσεις αυτές ανήκουν σε διεθνή όργανα τα οποία εξέτασαν σχετικές καταγγελίες.

    ''Δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματα των Κυπρίων όπως επιβεβαιώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ούτε πρόκειται να προβούμε σε οποιανδήποτε διευθέτηση η οποία δεν θα συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κύπριων, Ε/Κ και Τ/Κ, τη δίκαιη επίλυση θεμάτων ιδιοκτησίας σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τον σεβασμό του δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και τις περιουσίες τους'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ιδιαίτερης σημασίας στην εποχή που ζούμε λόγω αφενός των διαφόρων διεθνών προβλημάτων και κρίσεων και αφετέρου λόγω της προοδευτικής, εξελικτικής πορείας του διεθνούς δικαίου'', προσθέτοντας ότι ''οι κανόνες του διεθνούς δικαίου δοκιμάζονται σε κάθε διεθνή κρίση''.

    Το Συνέδριο προσφώνησαν επίσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Λουκής Λουκαϊδης, ο Πρόεδρος του τ/κ συνδέσμου για τα δικαιώματα και ελευθερίες Χαγιατί Γιασαμζάλ και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σόλων Νικήτας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΧΑΚ - Τουρκία - Σιτοπαραγωγοί ----------------------------------------------------- Οποιος κριθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι έχει ποινικές ευθύνες θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο, χωρίς καμμία επέμβαση, χωρίς επηρεασμό από οποιονδήποτε, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στις έρευνες για το σκάνδαλο στο Χρηματιστήριο.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, μετά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου του Διεθνούς Συνδέσμου για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το πόρισμα είναι μια δικαίωση του λαϊκού αισθήματος και εξέφρασε την ελπίδα ''να υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε εάν υπάρχουν ένοχοι να τιμωρηθούν''.

    ''Οταν το Υπουργικό Συμβούλιο εξετάσει την έκθεση εγώ θα υποστηρίξω ότι πρέπει να πάει απευθείας στον Γενικό Εισαγγελέα για να αποφασιστεί εάν υπάρχουν ποινικά αδικήματα εναντίον όποιων ενέχονται'', πρόσθεσε.

    Σημείωσε πως ''χωρίς εξαίρεση, χωρίς καμμία διάκριση, όποιος κριθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι έχει ποινικές ευθύνες θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο, χωρίς καμμία επέμβαση, χωρίς επηρεασμό από οποιονδήποτε''.

    Σε ερώτηση για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και τη μη συμπερίληψη αναφοράς σε κατοχή και τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''η έκθεση δεν είναι διά την επισήμανση ενοχής ή όχι, δεν εξετάστηκε η ενοχή της Τουρκίας με την εισβολή στην Κύπρο, απλώς δεν γίνεται αναφορά στην εισβολή της Κύπρου''.

    ''Το κλίμα που επικρατούσε είναι τέτοιο που δεν έγινε ρητή αναφορά, αλλά η περίπτωση της Κύπρου, οι αρχές που άπτονται των δικαιωμάτων μας, είναι παντού σε όλη την έκθεση'', συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Αναφορικά με τη θέση του ΔΗΣΥ ότι πρέπει να συγκληθεί επειγόντως το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ''Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ληφθεί κοινή απόφαση για να μπορέσει είτε ο Συναγερμός είτε άλλα κόμματα, αν έχουν τη δύναμη, να ενεργήσουν προς τις κατευθύνσεις που νομίζουν ότι μπορούν να γίνουν ακόμη διαβήματα''.

    ''Δεν πρόκειται να σχολιάσω αυτές τις αιτιάσεις που αναφέρονται τόσο συχνά'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ''είναι συνηθισμένη τακτική να γίνεται μια αυθαίρετη υπόθεση για γεγονότα και κτίζουν επάνω σε αυτήν την ανύπαρκτη βάση ολόκληρη υπόθεση''.

    Σημείωσε πως ''από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και την προηγουμένη της ολοκλήρωσης της έκθεσης δεν παρέλειψε η κυβέρνηση, προσωπικά εγώ, Υπουργοί, η διπλωματική μας υπηρεσία, με κατ' ιδίαν επαφές, με πιέσεις, με υπομνήματα, με γραπτά κείμενα να ζητούμε τη συμπερίληψη στην έκθεση θεμάτων που αφορούν εμάς''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να υπάρξει αναφορά στο Κυπριακό τον Δεκέμβριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η αντιπολίτευση ασκεί μηδενιστική πολιτική, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Δεν είμαι εγώ που θα κρίνω. Να κρίνει ο κόσμος''.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν από πολίτες ευρωπαϊκών χωρών γύρω από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''σε αρκετές χώρες, η αντίδραση κατά της ένταξης της Τουρκίας είναι έντονη, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για άλλους λόγους, αλλά οι κυβερνήσεις αποφασίζουν''.

    ''Δεν απεμπολήσαμε το δικαίωμα του βέτο. Δεν είναι επιθυμία μας και πολιτική μας. Αναμένω η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς την Ευρώπη και κατ' επέκταση προς την Κύπρο και ελπίζω να μας βοηθήσει να μην ασκήσουμε το βέτο'', πρόσθεσε.

    ΥΠΕΞ - ΑSEM - ΥΠΕΞ Κίνας ------------------------ Στο περιθώριο της συνεχιζόμενης Συνόδου Κορυφής Ασιατικών Χωρών με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ASEM) που διεξάγεται στο Χανόι του Βιετνάμ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Zchao Xing, τον οποίο ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για την πορεία των διμερών σχέσεων Κύπρου και Κίνας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την επιθυμία τους για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών τους, ιδιαίτερα στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

    Στη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, καθώς και για τις διεργασίες που διεξάγονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με τις πρόσφατες Εκθέσεις για το Κυπριακό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και παρακάλεσε για την ενεργό υποστήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Με την ολοκλήρωση των εργασιών της ASEM, ο Υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Πάφος ----------------------------- Πέραν των 75 στελεχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος βρίσκονται αυτό το διήμερο στην Πάφο για το Ετήσιο τους Συνέδριο.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου επεσήμανε τη σημασία που έχει το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επέλεξε την Κύπρο για το φετινό του συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν 15 Ευρωβουλευτές και πέντε πρώην Ευρωβουλευτές μαζί με πλειάδα άλλων στελεχών του κόμματος.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο είναι η ανεργία στην ΕΕ, η διακίνηση εργατών και άλλα γενικότερα εργατικά θέματα.

    Τη Δευτέρα, τα στελέχη θα επισκεφθούν τα κατεχόμενα όπου θα έχουν επαφές με συντεχνιακούς παράγοντες.

    Πρόεδρος Επιτροπής Περιφερειών - Επίσκεψη στην Κύπρο ---------------------------------------------------- Επίσκεψη στην Κύπρο, ως προσκεκλημένος του Δήμου Λευκωσίας, θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Peter Straub από τις 10 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

    Ο Δήμος Λευκωσίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Πύλη Αμμοχώστου, θα τον τιμήσει με το Μετάλλιο της πόλης της Λευκωσίας και θα του απονείμει τιμητικό δίπλωμα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, ο κ. Straub θα γίνει δεχτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών Ανδρέα Χρίστου και Ιάκωβο Κεραυνό.

    Θα συναντηθεί επίσης με αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών και τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας.

    Δήμος Μόρφου - Αντικατοχική εκδήλωση ------------------------------------ Ολοκληρώνονται σήμερα οι αντικατοχικές εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο ''Μέρες Μνήμης Μόρφου'' που διοργανώνει ο Δήμος Μόρφου.

    Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη, στην οποία θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και άλλοι επίσημοι.

    Στην εκδήλωση θα γίνει υποδοχή της φλόγας την οποία μεταφέρουν από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας οι δρομείς του σωματείου Περικλής Δημητρίου.

    Θα ακολουθήσει συναυλία με τη λαϊκή ορχήστρα του ΡΙΚ.

    Στην αντικατοχική εκδήλωση των Μορφιτών θα παρευρίσκονται διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αντιπροσωπεία Βρετανών βουλευτών, Ευρωβουλευτές και αντιπροσωπείες από Δήμους αδελφοποιημένους με τον Δήμο Μόρφου.

    Στις 09:00 πραγματοποιήθηκε δέηση για ανεύρεση αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και μνημόσυνο πεσόντων στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη.

    Στις 09:30 πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Μνημείο Πεσόντων στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη και κατάθεση στεφάνων.

    Στις 10:00 θα επιδοθεί ψήφισμα σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

    ΠΑΚ - Εκδήλωση Ενωσης Προσφύγων ------------------------------- Εκδήλωση για ενημέρωση και διαφώτιση αναφορικά με τα προσφυγικά θέματα και τις εξελίξεις στην πορεία για λύση του Κυπριακού πραγματοποιείται στις 11:00 σήμερα στον χώρο της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης Κύπρου, με πρωτοβουλία της Ενωσης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Κύπρου.

    Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα (ΠΑΚ) σε ανακοίνωσή του καλεί τα μέλη του και ολόκληρο τον λαό, αλλά κατ' εξοχήν τους πρόσφυγες, να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

    ''Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι τα περιθώρια εξαντλούνται επικίνδυνα σε βάρος των δίκαιων και δικαιωμάτων του κυπριακού ελληνισμού, για αυτό ο περήφανος λαός του 'Οχι στο ξεπούλημα και στην υποδούλωση' είναι επείγον να ενώσει και πάλι τη φωνή του και να βροντοφωνάξει ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί λύση του προβλήματος με εκπτώσεις και παραχωρήσεις που να τον καθιστούν δεύτερης κατηγορίας πολίτη της Ευρώπη και σκλάβο των νεοσουλτάνων της Αγκυρας'', αναφέρει το ΠΑΚ.

    ΟΚΟΕ - ΕΚΕ - Εκδήλωση - Κυπριακή Ανεξαρτησία -------------------------------------------- Εκδήλωση για τον εορτασμό της 1ης Οκτωβρίου, ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιείται την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2004, στην Κυπριακή Εστία στην Αθήνα.

    Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, την οποία διοργανώνουν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) και η Ενωση Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ), θα είναι ο Εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΚΟΕ, στα πλαίσια της εκδήλωσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας - Σπιτιού της Κύπρου, θα εγκαινιασθεί έκθεση με θέμα ''Στην Κύπρο η κατοχή συνεχίζεται. Δεν ξεχνούμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την Κύπρο μέλος της ΕΕ συνεχίζουμε τον αγώνα για λύση και επανένωση''.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 19 Οκτωβρίου.

    Εκλογή Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ----------------------------------------------- Παμψηφεί εξελέγη χθες 115ος Πατριάρχης του Παλαίφατου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Θεόδωρος.

    Ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αγίου και Αποστόλου Μάρκου εξελέγη καταρχήν στο λεγόμενο ''τριπρόσωπο'' με τους Μητροπολίτες Αξώμης Πέτρο και Λεοντοπόλεως Διονύσιο, κερδίζοντας την ψήφο 22 από τους 27 Επισκόπους του Θρόνου, έναντι 15 ψήφων του μέχρι σήμερα Τοποτηρητή Πέτρου και 10 ψήφων του Διονυσίου.

    Αμέσως μετά, μέσα στο ιερό του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια, οι 13 Μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου επέλεξαν παμψηφεί τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε ως διάδοχο του Μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου Ζ΄.

    Ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β' γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1954. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος το 1978. Υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων.

    Από το 1985 τοποθετήθηκε Εξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Οδησσό. Το 1990 εξελέγη Επίσκοπος Κυρήνης και διορίσθηκε Εκπρόσωπος του Πατριάρχου στην Αθήνα μέχρι τον Μάρτιο του 1997. Τότε ξεκίνησε τη θητεία του ως Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας.

    Στις 23 Σεπτεμβρίου 1997 εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν, και τον Οκτώβριο του 2002 εξελέγη Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε.

    ΔΗΚΟ - Επαρχιακές συσκέψεις --------------------------- Σε πλήρη οργανωτική και πολιτική δράση τίθεται το ΔΗΚΟ από την ερχόμενη εβδομάδα, υλοποιώντας τους στόχους του πολιτικού σχεδιασμού που εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη.

    Στις συσκέψεις, στις οποίες θα παρευρεθούν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, αξιωματούχοι, Υπουργοί και βουλευτές του κόμματος, θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν οι πολιτικές προτεραιότητες του ΔΗΚΟ και οι προσυνεδριακές και συνεδριακές διαδικασίες, θα καταγραφούν οι οργανωτικοί στόχοι κατά επαρχία και θα ανατεθούν συγκεκριμένα καθήκοντα.

    Οπως αναφέρει το ΔΗΚΟ, με βάση το σκεπτικό της πρόσφατης απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, το κόμμα αρχίζει με τις επαρχιακές συσκέψεις μια συστηματική πολιτική και οργανωτική εκστρατεία.

    Μετά τις επαρχιακές συσκέψεις στελεχών θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή των μελών και φίλων του κόμματος.

    Μουντιάλ 2006 - Κύπρος - Νησιά Φαρόε - Ισοπαλία ----------------------------------------------- Ισόπαλος 2-2 έληξε χθες ο αγώνας στο ΓΣΠ μεταξύ της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Κύπρου και της αντίστοιχης ομάδας των Νησιών Φαρόε, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου 2006.

    Ισόπαλοι έληξαν και οι άλλοι δύο αγώνες στον ίδιο όμιλο, Γαλλία - Ιρλανδία 0-0 και Ισραήλ - Ελβετία 2-2.

    Στη βαθμολογία του ομίλου η Ελβετία, η Ιρλανδία, η Γαλλία και το Ισραήλ έχουν από πέντε βαθμούς και η Κύπρος και τα Νησιά Φαρόε από έναν.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Δεκεμβρίου, το δικαίωμα της Κύπρου να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το θέμα των απολύσεων στις Κυπριακές Αερογραμμές, οι επισημάνσεις του πορίσματος της Διερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ, η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ότι το κόμμα δεν υπερφαλαγγίζει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αλλά και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε κατακύρωση προσφορών της ΑΗΚ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυριακάτικος κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Οι πρωτοβουλίες να έρθουν από Κύπριους'' γράφει ότι σε συνέντευξή του στην ''Α'' και στην τ/κ ''Γενί Ντουζέν'', ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον δήλωσε ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι το σχέδιο Ανάν και το πώς η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει εναπόκειται στους Κύπριους να απαντήσουν. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι είναι αδύνατο οι Ε/Κ να εμποδίσουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Διεθνοποιούνται οι απολύσεις'' και γράφει ότι τη διεθνοποίηση του θέματος των απολύσεων των υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών επιχειρούν οι συντεχνίες προσωπικού και σημειώνει ότι η αρχή έγινε για την περίπτωση του μηχανικού Ανδρέα Γεωργιάδη, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Πτυχιούχων Μηχανικών Αεροσκαφών. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης συνέντευξη του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος διερωτάται ''εάν δεν πάμε για να συζητήσουμε την ουσία (του Κυπριακού) στο Εθνικό Συμβούλιο τότε για ποιο λόγο να πηγαίνουμε στο Προεδρικό;''

    Ο ''Πολίτης", κάτω από τον τίτλο ''4 σενάρια για την Τουρκία'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου για την Τουρκία από την Κομισιόν τέσσερα σενάρια διαμορφώνονται για τις 17 Δεκεμβρίου: Ενα καθαρό ''Ναι'' και χωρίς όρους από το Συμβούλιο, ένα καθαρό ''Οχι'' το οποίο θα κλείσει οριστικά την πόρτα στην Τουρκία, ένα ''ήπιο Οχι" δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή για συγκεκριμένους λόγους δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις'' ή ένα ''Ναι μεν αλλά'' το οποίο θα είναι ένα ''Ναι" το οποίο θα συνοδεύεται από πολλούς ουσιαστικούς όρους. Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο φέρεται να εισηγήθηκε στους συνομιλητές του κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα ότι να αφήσουν το Κυπριακό για τις 17 Δεκεμβρίου.

    ''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Εγκληματική ολιγωρία για τη ληστεία στο Χρηματιστήριο'', γράφει ότι ''βαρύτατες ευθύνες που φτάνουν μέχρι τα ανώτατα δώματα της πολιτείας επισημαίνει η 1.300 σελίδων πολύτομη έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής για την "πρωτοφανή ληστεία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών" στο Χρηματιστήριο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ώρα της απόφασης για άσκηση του δικαιώματος του βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι η 17η Δεκεμβρίου, όταν θα εξεταστεί η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο "Να ξεχάσουν ότι θα γίνω νέος Ταλάτ", γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι το ΑΚΕΛ για λόγους αρχής δεν υπερφαλαγγίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν και θα μπορούσε να το πράξει εάν εισάκουε τα κελεύσματα ξένων παραγόντων. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, ο οποίος δήλωσε ότι το Υπουργείο του βρίσκεται στο τελικό στάδιο ετοιμασίας πρότασης με βάση την οποία θα επιβληθεί ειδικό τέλος στους συνδρομητές τηλεφωνίας και κατά πάσα πιθανότητα στα κινητά τηλέφωνα.

    Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο '''Κόλλησε' προσφορά εκατομμυρίων'' και γράφει ότι ''περίεργη καθυστέρηση" παρατηρείται στην κατακύρωση της προσφοράς της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο Βασιλικό και συγκεκριμένα για την Τρίτη Φάση - Τέταρτη Μονάδα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι παμψηφεί ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Θεόδωρος εξελέγη χθες ο 115ος Πατριάρχης του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

    [06] (Κ) Χριστόφιας - Μόρφου - Αντικατοχική πορεία - Ομιλία

    Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας περιέχει στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι το άμεσο καθήκον είναι η διεκδίκηση πιο σαφών αναφορών στην απόφαση που θα ληφθεί τότε, ώστε αυτές να μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός άσκησης πίεσης και ελέγχου στην Τουρκία σχετικά με το Κυπριακό.

    [07] (Κ) Μόρφου - Αντικατοχική πορεία - Πίττας - Ομιλία

    Την προσήλωση του κυπριακού Ελληνισμού στη λύση του Κυπριακού επανέλαβε από το βήμα της αντικατοχικής πορείας των Μορφιτών, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης κωμόπολης Χαράλαμπος Πίττας.

    [08] (Κ) Μόρφου - Αντικατοχική Πορεία - Ψήφισμα προς ΓΓ ΟΗΕ

    Τη δέσμευση της ε/κ πλευράς να συνεχίζει να εργάζεται με τον ίδιο θετικό και εποικοδομητικό τρόπο και σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίτευξη μας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου του, επαναλαμβάνουν οι Μορφίτες, οι οποίοι ζητούν από το κ. Ανάν την υποστήριξή του για δικαιοσύνη σε μιαν ειρηνική και επανενωμένη Κύπρο.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - ΕΕ (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως η Κύπρος θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο εάν θα ασκήσει ή όχι βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

    Πρόσθεσε πως η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ έχει δικαίωμα άσκησης βέτο, αλλά σημείωσε ότι η άσκηση βέτο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η κυβέρνηση, είπε, διατηρεί το δικαίωμα αυτό και αναμένει από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 10 October 2004 - 17:49:11 UTC