Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παγκόσμιο στρατιωτικό πρωτάθλημα - Χρυσό η Κύπρος
  • [02] (Κ) Μουντιάλ 2006 - Κύπρος - Νησιά Φαρόε
  • [03] (Κ) Αλεξάνδρεια - Ιεράρχες - Εκλογή νέου Πατριάρχη
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Περιφερειών - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέδριο - Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ - ΑSEM - ΥΠΕΞ Κίνας
  • [09] (Κ) Κάιρο - Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Εκλογές
  • [10] (Κ) Κάιρο - Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε - Πατριάρχης Αλεξανδρείας
  • [11] (Κ) Εκλογή Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής

  • [01] (Κ) Παγκόσμιο στρατιωτικό πρωτάθλημα - Χρυσό η Κύπρος

    [02] (Κ) Μουντιάλ 2006 - Κύπρος - Νησιά Φαρόε

    [03] (Κ) Αλεξάνδρεια - Ιεράρχες - Εκλογή νέου Πατριάρχη

    Διεξάγονται σήμερα εκλογές για την ανάδειξη νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής σε διαδοχή του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου, ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους 16 κληρικούς και λαϊκούς κατά τη συντριβή ελικοπτέρου Τύπου ''Σινούκ'' στις 11 Σεπτεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ορους.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τα πεπραγμένα στο ΧΑΚ την περίοδο 1999-2000, το οποίο παραδόθηκε χθες στον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, αλλά και λεπτομέρειες για το περιεχόμενό του, δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες αναφέρονται επίσης στη συγκέντρωση των σιτοπαραγωγών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, τη στάση της Λευκωσίας έναντι της έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και την επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πόρισμα-Οργιο'', γράφει ότι ''άγρια πολιτική εκμετάλλευση επιχειρείται από πολλές κατευθύνσεις, ενώ αμολήθηκαν λυτοί και δεμένοι για να εξασφαλίσουν ένα από τα 200 αντίτυπα'' του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι δεκάδες Τ/Κ αναμένουν την έκβαση της έφεσης που καταχώρησε η Γενική Εισαγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο στην υπόθεση Αρίφ Μουσταφά, προκειμένου να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα προχωρήσουν και οι ίδιοι στη διεκδίκηση των περιουσιών τους.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Καταρρέει ο αγροτικός κόσμος'' και αναφέρεται στη συγκέντρωση των σιτοπαραγωγών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Προσθέτει ότι χθες γύρω στα 300 τρακτέρ απέκοψαν την κυκλοφορία στον δρόμο έξω από το Προεδρικό και απειλούσαν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεχθεί τις αγροτικές οργανώσεις για να του παραδώσουν οι ίδιοι υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Αλλού αναφέρεται στην ακρόαση του Κύπριου Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία χαρακτηρίστηκε από την ποιότητα και πληρότητα των απαντήσεών του.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Παραπληροφόρηση και ξεφόρτωμα'', αναφέρεται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ και γράφει ότι το ογκοδέστατο πόρισμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εκδότες εφημερίδων, συντάκτες και αξιωματούχοι εταιρειών καλούσαν τους επενδυτές να κρατήσουν τις μετοχές τους την ώρα που αυτοί προχωρούσαν σε πωλήσεις μετοχικών τίτλων. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην επίσκεψη του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο στην Κύπρο, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στις πρωτεύουσες των κρατών μελών της ΕΕ.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο ''Τρέμουν πολλοί για τη μεγάλη ληστεία στο ΧΑΚ'' και αναφέρεται στην παράδοση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ και γράφει ότι για το τι δέον γενέσθαι θα αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γιάννης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι προκύπτουν και νέες ποινικές υποθέσεις. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η Κύπρος δεν επιθυμεί να ασκήσει βέτο για την Τουρκία, αλλά έχει καθήκον να εξασφαλίσει ''τα βασικά της θέματα''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ποινικές διώξεις'', γράφει ότι η τελευταία πράξη του ''χρηματιστηριακού σκανδάλου'' για την περίοδο 1999-2000 δρομολογήθηκε χθες με την παράδοση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ στον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο οποίος δήλωσε ότι ''μέσα σε ένα βράδυ έγινε ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος''. Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν πρόκειται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες σε σχέση με την ενίσχυση των κατεχομένων.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε μηδενισμός'', αναφέρεται στη συζήτηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ από το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, το οποίο εκτιμά ότι αυτή ''δεν προσφέρεται ούτε για ωραιοποιήσεις ούτε για μηδενισμούς και στείρα αντιπολίτευση''. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο δολοφονία του 65χρονου συνταξιούχου εκπαιδευτικού Θεοδόση Γρηγορίου στη Λεμεσό.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Οι απαγωγείς σκότωσαν τον Μπίγκλεϊ'', αναφέρεται στον αποκεφαλισμό του Βρετανού Κένεθ Μπίγκλεϊ στο Ιράκ, τρεις εβδομάδες μετά την απαγωγή του, που έγινε με στόχο να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση Ιρακινών γυναικών που κρατούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος έποικος Κενάν Ακίν, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Σολωμού το 1996 στη Δερύνεια, συνελήφθηκε στην Κωνσταντινούπολη για υπόνοια λαθρεμπορίου.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Βέτο ------------------------------------------- Δεν επιθυμούμε άσκηση βέτο για την Τουρκία, όμως έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε τα βασικά μας θέματα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας παράλληλα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είπε ποτέ ότι εγκαταλείπεται το δικαίωμα του βέτο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''είπε κάποτε ότι μικρά κράτη έχουν πρόβλημα στο να ασκήσουν βέτο. Ομως δεν εγκατέλειψε ποτέ το δικαίωμα να προωθήσουμε και να διασφαλίσουμε τα δικά μας συμφέροντα με κάθε δυνατό τρόπο'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ''δεν εγκαταλείφθηκαν ποτέ τα δικαιώματά μας αυτά''.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''δεν επιθυμούμε άσκηση βέτο για την Τουρκία, όμως έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε τα βασικά μας θέματα και η Τουρκία πρέπει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στις λογικές μας θέσεις, που βασίζονται κυρίως στις αρχές που περιγράφονται και στην Εκθεση της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής''.

    Υπουργός Εξωτερικών - ΥΠΕΞ Μαλαισίας και Νοτίου Κορέας ------------------------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ΕE και Ασίας (ASEM) στο Χανόι, είχε χθες στο περιθώριο της Συνόδου χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μαλαισίας Datuk Seri Syed Hamid Din Syed Jaasar Albar και τον Υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας Ban Ki-Moon, τους οποίους ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου συζήτησε με τον Μαλαισιανό ομόλογό του τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ανέλυσε την πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης για στήριξη των Τ/Κ. Τον ενημέρωσε επίσης για τις προσπάθειες που καταβάλλει το ψευδοκράτος για αναβάθμιση και διεθνή αναγνώριση.

    Ο κ. Albar εξέφρασε κατανόηση για τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, επισημαίνοντας παράλληλα τη συμβολή της Κύπρου στο Κίνημα των Αδεσμεύτων και την Κοινοπολιτεία.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Ιακώβου είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας Ban Ki-Moon, τον οποίο ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού.

    Οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την κοινή επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον πολιτικό τομέα, ιδιαίτερα υπό το φως της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Πρόεδρος Βουλής - Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Ελλάδας ------------------------------------------------------- Η συμπόρευση Ελλάδας - Κύπρου στα μεγάλα εθνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα επαναβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστο Φώλια.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ενημέρωσε τον Ελληνα Υφυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο και εξέφρασε τις κατ' αρχήν απόψεις της κυβέρνησης για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και της εισήγησης της Κομισιόν να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ.

    ''Καταλήξαμε σε κοινό συμπέρασμα ότι Ελλάδα και Κύπρος αντικειμενικά θα συνεχίσουν να βρίσκονται πλάι- πλάι και να υποστηρίζουν η μια χώρα την άλλη και ιδιαίτερα η Ελλάδα την Κύπρο στις προσπάθειες να τελειώσει η εκκρεμότητα του Κυπριακού και το αδιέξοδο μέσα από κοινές προσπάθειες στο διεθνή χώρο και ειδικότερα στην ΕΕ'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ευχαρίστησε τον Ελληνα Υφυπουργό για την κατανόηση, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας και μεταξύ των δύο λαών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχισθεί και θα διευρυνθεί στο μέλλον.

    Ο κ. Φώλιας ανέφερε ότι ενημερώθηκε «από πρώτο χέρι για τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης επί της εκθέσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και σημείωσε ότι «η σύμπλευση και η κοινή στάση στα μεγάλα εθνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα είναι δεδομένη''.

    Κυβερνήτης Νέας Υόρκης - Ανεξαρτησία Κύπρου - Διακήρυξη ------------------------------------------------------- Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του Κυπριακού ενισχύονται από τη διεθνή αναγνώριση της επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας και από το γεγονός ότι την 1η Μαΐου 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι σήμερα η μοναδική κατεχόμενη και διαιρεμένη χώρα στην Ευρώπη, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρεται σε διακήρυξη για την 44η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, που επέδωσε χθες ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι στη Γενική Πρόξενο της Δημοκρατίας Μάρθα Μαυρομμάτη.

    Στη διακήρυξη, που επιδόθηκε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, αναφέρεται ότι ο κυπριακός λαός συνεχίζει τον ακούραστο αγώνα για επίλυση του προβλήματος που του στερεί την ελευθερία και την κυριαρχία του τα τελευταία τριάντα χρόνια.

    Σε αντιφώνησή της η Γενική Πρόξενος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης για τον εορτασμό της 44ης επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας και τόνισε ότι δυστυχώς, μετά από 30 χρόνια συνεχίζεται η τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου.

    Η κ. Μαυρομμάτη επεσήμανε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση συνεχίζει να αγωνίζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα επανενώσει το νησί και θα διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

    Καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος δεν θα παραμείνει η μόνη διαιρεμένη χώρα μέλος της ΕΕ και ότι με την υποστήριξη της ομογένειας και της πολιτείας της Νέας Υόρκης θα επιτύχει την απελευθέρωση και επανένωσή της.

    Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του και το ενδιαφέρον του για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι χάρη στη σπουδαία προσπάθεια του κυπριακού και ελληνικού λαού επιτεύχθηκε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Νέος Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Κύπρος - Επίσκεψη ------------------------------------------------------ Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά την οποία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 15 Οκτωβρίου, στις 10:00.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επίσκεψη στην Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο του γύρου των πρωτευουσών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιήσει ο κ. Μπαρόζο στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του.

    Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιαστεί σε πλήρη σύνθεση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής στις 26 και 27 Οκτωβρίου, προκειμένου να πάρει το ''πράσινο φως'' από το κοινοβουλευτικό σώμα της Κοινότητας.

    Αμέσως μετά θα λάβει και την τυπική έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών και την 1η Νοεμβρίου θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της, διαδεχόμενη τη σημερινή Επιτροπή του Ρομάνο Πρόντι.

    Ευρωβουλή - Κυπριανού - Ακρόαση ------------------------------- Η ακρόαση του υποψήφιου Επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού ''χαρακτηρίσθηκε από την ποιότητα και πληρότητα των απαντήσεών του, ενώ η συζήτηση γενικά ήταν υψηλού επιπέδου'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών Φίλιπ Γουάιτ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης ακρόασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Γουάιτ επεσήμανε ότι από την αίθουσα εκείνη πέρασαν σχεδόν όλοι οι Επίτροποι για ακρόαση και, απευθυνόμενος στον κ. Κυπριανού, είπε: ''Σας τιμά ιδιαίτερα που ολοκληρώσατε αυτή τη διαδικασία με τόσο θαυμάσιο τρόπο''.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Μικτή Επιτροπή, την οποία αποτελούσαν η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτών, έστειλε σήμερα το μεσημέρι και την αξιολόγηση της παρουσίας του κ. Κυπριανού στη Συνδιάσκεψη των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων του Σώματος, η οποία ήταν εξαιρετικά θετική. Οπως είπαν οι ίδιες πηγές, η αξιολόγηση κινήθηκε στο πνεύμα των δηλώσεων του κ. Γουάιτ.

    Στην εισαγωγική παρέμβασή του, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε τις βασικές πολιτικές επιδιώξεις πάνω στις οποίες θα βασίσει το δουλειά του τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη διαδικασία των ακροάσεων στην Ευρωβουλή, διότι, όπως είπε, δίνει μια δημοκρατική εγκυρότητα η έγκριση των Επιτρόπων από ένα όργανο, το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η σημερινή συζήτηση με τους ευρωβουλευτές ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, αφού του έδωσε την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις τους, αλλά και να τους εκθέσει τις δικές του, χωρίς προσπάθεια ωραιοποίησης.

    ''Παρουσίασα τα πράγματα όπως είναι, δηλαδή και τα θετικά στοιχεία αλλά και τα προβλήματα. Εδωσα έμφαση στην υλοποίηση των κοινοτικών αποφάσεων αλλά και στην εμπιστοσύνη του καταναλωτή'', είπε.

    Ο Επίτροπος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του καπνίσματος, σημειώνοντας ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία σε κοινοτικό επίπεδο για την προστασία των ανηλίκων από την έμμεση διαφήμιση του τσιγάρου μέσω των κινηματογραφικών ταινιών και της τηλεόρασης.

    Επίσης, η η Eνωση Ευρωπαίων Καταναλωτών (BEUC) χαρακτήρισε πετυχημένη παρουσία χαρακτηρίζει την ακρόαση του Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού στην Ευρωβουλή. Η Ενωση, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες, εκπροσωπεί όλες τις οργανώσεις καταναλωτών της Ευρώπης.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών - Θράσου ------------------------------------------ Τα θέματα των χερσαίων και αεροπορικών μεταφορών και οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί σχετικά με το δορυφορικό πρόγραμμα GALILEO απασχόλησαν στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου επιτεύχθηκε συμφωνία αναφορικά με το θέμα εισαγωγής ενός ομοιόμορφου μοντέλου άδειας οδήγησης σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Επίσης, συμφωνήθηκε η δημιουργία εναρμονισμένης υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικής ναυσιπλοΐας στις εσωτερικές πλωτές οδούς της Κοινότητας.

    Σε παρέμβασή του αναφορικά με την πρόταση για επιπλέον επιβολή τελών στα βαρέα φορτηγά οχήματα, ο κ. Θράσου, ανέφερε ότι στην πρόταση πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των περιφερειακών χωρών και ιδιαίτερα των νησιωτικών χωρών, όπου το κόστος μεταφορών αυξάνεται ακόμα περισσότερο λόγω της μεταφοράς των οχημάτων από το νησιώτικο έδαφος στο ηπειρωτικό.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών σημείωσε ότι η υφιστάμενη πρόταση δεν εξασφαλίζει μιαν ισορροπημένη μεταχείριση σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    ΥΠΕΣ Κύπρου και Αυστρίας - Πρωτόκολλο συνεργασίας ------------------------------------------------- Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Αυστρίας και Κύπρου, το οποίο περιλαμβάνει ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αντιπροσωπειών για μελέτη των πλεονεκτημάτων της κάθε χώρας, υπογράφηκε κατά την επίσκεψη στην Κύπρο του Αυστριακού Υπουργού Εσωτερικών Ernst Strasser.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ύστερα από συνάντηση με τον Αυστριακό ομόλογό του, σημειώνοντας ότι το πρωτόκολλο υπογράφηκε από κοινού από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

    Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει επίσης την αποστολή στην Αυστρία Κυπρίων λειτουργών για εκπαίδευση και γνωριμία με τα συστήματα που εφαρμόζουν οι αυστριακές αρχές και αντίστροφα, και την αποστολή στην Κύπρο ειδικών από την Αυστρία για σεμινάρια και εκπαίδευση προσωπικού στην Κύπρο.

    Υπ. Οικονομικών - Διερευνητική Επιτροπή - Πόρισμα - ΧΑΚ ------------------------------------------------------- Το πόρισμα της έρευνας για τα γεγονότα του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2000 παραδόθηκε χθες στον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό από τη Διερευνητική Επιτροπή για το ΧΑΚ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την επίδοση του πορίσματος, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως το πόρισμα αποτελείται από 1.300 σελίδες σε έξι τόμους και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει το πόρισμα και στη συνέχεια θα ενημερώσει την κυβέρνηση, η οποία θα αποφασίσει ανάλογα όσον αφορά τον τρόπο αξιοποίησης της έκθεσης.

    Ερωτηθείς πότε θα παραδώσει το πόρισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως ακόμα δεν έχει αποφασίσει.

    Ερωτηθείς αν υπήρξε ή όχι καταδολίευση του επενδυτικού κοινού κατά το 1999-2000, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: ''Βεβαίως υπήρξε. Είναι γνωστό σε όλους και βγαίνει μέσα από την έκθεση. Χρειάζεται να μελετήσουν οι αρμόδιοι την έκθεση λεπτομερώς. Είναι πολλοί οι όροι και πολλά τα στοιχεία''.

    Παρεμβαίνοντας, ο Υπουργός ανέφερε πως ''είναι γνωστό ότι μέσα σε ένα βράδυ έχει γίνει ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος''.

    Ερωτηθείς ποιες είναι οι κυριότερες κατηγορίες αδικημάτων ή παραπτωμάτων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως είναι, μεταξύ άλλων, ''η χειραγώγηση, η ιδιωτική τοποθέτηση, η είσπραξη χρημάτων χωρίς την έκδοση ενημερωτική δελτίου, η εκμετάλλευση θέσεων''.

    Υπουργός Εσωτερικών - Τ/Κ - Περιουσίες -------------------------------------- Οι υποθέσεις διεκδίκησης περιουσίας από Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές ανέρχονται συνολικά στις 130, αριθμός που καταγράφηκε κατά τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Αυστριακό ομόλογό του, Ernst Strasser, ο κ. Χρίστου είπε ότι από τις υποθέσεις αυτές, οι οποίες έχουν ''ποικίλα αιτήματα'', ικανοποιήθηκαν περίπου 50.

    Ο κ. Χρίστου σημείωσε ότι ''δεν παρατηρήθηκε αύξηση ασυνήθιστη'' στην υποβολή των αιτήσεων, προσθέτοντας ωστόσο πως ''ενδεχομένως να παρουσιαστεί μια αυξητική τάση μετά την απόφαση του Ανωτάτου, αν είναι εναντίον της έφεσης''.

    ''Αν είναι υπέρ της έφεσης, πιστεύω ότι τα πράγματα μάλλον θα σταθεροποιηθούν στους συνηθισμένους αριθμούς'', είπε.

    Σε ερώτηση για την υπόθεση του Αρίφ Μουσταφά, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως αυτό που γνωρίζει είναι ότι ο κ. Μουσταφά προβληματίζεται για το τι θα κάμει και τι θα μπορούσε να ζητήσει ή σε ποια διευθέτηση θα μπορούσε να καταλήξει είτε μαζί με την κυβέρνηση είτε μαζί με τις αρχές για το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

    ''Εμείς είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις δικές του τυχόν απόψεις και επιθυμίες, αν αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια διευθέτηση που και τον Ε/Κ εκτοπισθέντα να ικανοποιούν αλλά και να ανταποκρίνονται και στις δικές του προσδοκίες'', είπε.

    ''Αν θέλει να συναντήσει εμένα ή άλλους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, είμαστε πάντοτε στη διάθεσή του'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε επίσης ότι το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας θα συναντήσει έναν άλλο Τ/Κ, του οποίου η υπόθεση εκκρεμεί από το 2001 και έχει να κάνει με τις πρόνοιες της νομοθεσίας περί κηδεμόνων.

    Ο Υπουργός εξήγησε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ζητείται η καταβολή αποζημίωσης για περιουσία που είχε απαλλοτριωθεί για διαχωρισμό οικοπέδων από τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης.

    Υπουργός Εμπορίου - Υπουργοί Σερβίας και Μαυροβουνίου ----------------------------------------------------- Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες Κυπρίων στη Σερβία Μαυροβούνιο και αντιστρόφως, όπως δήλωσαν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ομοσπονδίας Σερβίας Μαυροβουνίου Πρέντραγκ Ιβάνοβιτς, επικεφαλής αντιπροσωπείας που επισκέπτεται την Κύπρο.

    Μιλώντας ύστερα από μακρά συνάντηση στο Υπουργείο Εμπορίου, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι το ύψος των επενδύσεων Κυπρίων επιχειρηματιών στη Σερβία Μαυροβούνιο έφτασε τα 180 εκατομμύρια λίρες την τελευταία δεκαετία, ενώ η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος και γενικά του πλαισίου λειτουργίας των Εταιρειών Διεθνών Δραστηριοτήτων (Υπεράκτιων Εταιρειών) στην Κύπρο επηρέασε ελάχιστα την παρουσία επιχειρηματιών από τη Σερβία Μαυροβούνιο στο νησί.

    Παρόντες στη συνάντηση ήσαν επίσης, μεταξύ άλλων, ανώτεροι συνεργάτες του κ. Λιλλήκα, ο Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Σερβίας Πρέντραγκ Μπούμπαλο, ο Υπουργός Κεφαλαιουχικών Επενδύσεων Βέλιμιρ Ιλιτς και άλλοι Σέρβοι και Μαυροβούνιοι αξιωματούχοι αρμόδιοι για επενδύσεις και την προώθηση εξαγωγών, καθώς και εκπρόσωποι επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Κύπρο και γενικά για συνεργασίες με Κύπριους επιχειρηματίες.

    Υπουργός Οικονομικών - Ελληνας Υφυπουργός Οικονομικών ----------------------------------------------------- Την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προσφέρει στην Κύπρο όλη την τεχνογνωσία που διαθέτει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκά θέματα και κυρίως στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, εξέφρασε ο Ελληνας Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Φώλιας, ύστερα από χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

    ''Η δική μας τεχνογνωσία και εμπειρία στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων είναι εν λευκώ στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας'', ενόψει και των διαπραγματεύσεων για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είπε ο κ. Φώλιας, προσθέτοντας ότι Κύπρος και Ελλάδα ως συνεταίροι στην ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την κοινή τους παρουσία στα ευρωπαϊκά φόρουμ προς όφελος των λαών τους.

    Αναφέροντας ότι ''όραμα μας είναι ένα καλύτερο μέλλον για τη μεγάλη ελληνική οικογένεια'', ο κ. Φώλιας διαβεβαίωσε ότι ''αμέριστη και άνευ όρων θα είναι η συμπαράσταση'' της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κύπρο.

    Αλεξάνδρεια - Ιεράρχες - Εκλογή νέου Πατριάρχη ---------------------------------------------- Διεξάγονται σήμερα εκλογές για την ανάδειξη νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής σε διαδοχή του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου, ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους 16 κληρικούς και λαϊκούς κατά τη συντριβή ελικοπτέρου Τύπου ''Σινούκ'' στις 11 Σεπτεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ορους.

    Η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να διεξαχθεί κυρίως μεταξύ του κυπριακής καταγωγής Μητροπολίτη Κένυας Μακαρίου και του Κρητικού Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Θεοδώρου.

    Στις 10:00 συνέρχονται στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια οι 27 Ιεράρχες, οι οποίοι με μυστική ψηφοφορία θα προκρίνουν τους τρεις που θεωρούν ως καταλληλότερους για τον Πατριαρχικό Θρόνο.

    Στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος, που αποτελείται από 13 Ιεράρχες, και πάλι με μυστική ψηφοφορία θα αναδείξει νέο Πατριάρχη έναν από τους τρεις Ιεράρχες.

    Η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου.

    Βρετανοί βουλευτές - Δήμαρχος Μόρφου - Εκδηλώσεις ------------------------------------------------- Τη σταθερή υποστήριξή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού και του Δήμου Μόρφου για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες και επανένωση της Κύπρου εξέφρασαν Βρετανοί βουλευτές που έφθασαν χθες σήμερα στο νησί για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του κατεχόμενου Δήμου, που κορυφώνονται την προσεχή Κυριακή.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Εργατικός βουλευτής Τομ Κοξ σημείωσε πως θα καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο, και προειδοποίησε την Αγκυρα ότι η ενταξιακή της πορεία δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

    Ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές, είπε πως η Βρετανία είναι το σημαντικότερο κέντρο λήψης αποφάσεων στο Κυπριακό.

    Ελληνας Υφυπουργός Οικονομικών - 2ο Χρηματιστηριακό Συμπόσιο ------------------------------------------------------------ Η ελληνική και κυπριακή αγορά έχουν τα εργαλεία, την ικανότητα και την εμβέλεια για να διαδραματίσουν ''σημαντικό ρόλο'' στην ευρύτερη οικονομική ζώνη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, τόνισε ο Ελληνας Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Φώλιας, προσθέτοντας ότι η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ και σύντομα της ευρωζώνης ''προσφέρει ένα σημαντικό πεδίο συνεργασίας''.

    Μιλώντας χθες βράδυ στο 2ο Χρηματιστηριακό Συμπόσιο, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με θέμα ''ΧΑΚ Νέα Δεδομένα, Προσκλήσεις και Ευκαιρίες'', ο κ. Φώλιας είπε ότι η ελληνική και κυπριακή κεφαλαιαγορά μπορούν πλέον να αναλάβουν ακόμη πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην ανάπτυξη και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

    Αναφέροντας ότι τα παθήματα του παρελθόντος ''έχουν γίνει πια μαθήματα'', ο κ. Φώλιας είπε ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μπορούν να συνεργαστούν και ''μπορούν να προωθήσουν την ιδέα ενός χρηματοοικονομικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής''.

    ''Οι αναδυόμενες αγορές θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχουν τους στόχους τους, παραμένοντας απομονωμένες'', είπε ο κ. Φώλιας, επισημαίνοντας ότι αυτή η πραγματικότητα καθιστά τη συνεργασία των δύο χρηματιστηρίων ''μονόδρομο'' προκειμένου να πετύχουν την προσέλκυση επενδυτών αλλά και να εξάγουν τεχνολογία και τεχνογνωσία.

    Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες ------------------------------- Απώλειες σημείωσε χθες το σύνολο των δεικτών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου με την αγορά να παραμένει σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 961,56 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση της τάξης του 0,49%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,27%, κλείνοντας στις 72,19 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στις 284 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 0,57% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 321,51 μονάδες.

    Ορούντα - Μεθώνη - Αδελφοποίηση ------------------------------- Μετά από πρόσκληση του Δήμου Μεθώνης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορούντας και του Κέντρου Νεότητος Ορούντας πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Μεθώνη από τις 8 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

    Η τελετή αδελφοποίησης έγινε το Σάββατο το βράδυ στις 11 Σεπτεμβρίου στη κεντρική πλατεία του Δήμου Μεθώνης. Το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορούντας Νίκο Θεμιστοκλέους και το Δήμαρχο Μεθώνης Ηρακλή Μιχελή.

    Η αντιπροσωπεία της Κοινότητας Ορούντας αποτελείτο από μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, μέλη του Κέντρου Νεότητος και την ομάδα του χορευτικού συγκροτήματος του Κέντρου Νεότητος Ορούντας.

    Η αντιπροσωπεία της Κοινότητας Ορούντας είχε την ευκαιρία να μεταφέρει την τοπική παράδοση και την κουλτούρα της Κύπρου και ταυτόχρονα να γνωρίσει την πολιτιστική παράδοση του Δήμου Μεθώνης.

    Μέσα στα πλαίσια της αδελφοποίησης παρουσιάστηκαν από την πολυπληθή ομάδα του χορευτικού συγκροτήματος του Κέντρου Νεότητος Ορούντας κυπριακοί χοροί και προσφέρθηκαν κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα.

    Παγκόσμιο στρατιωτικό πρωτάθλημα - Χρυσό η Κύπρος ------------------------------------------------- Το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο στρατιωτικό πρωτάθλημα Ταεκβοντό στην κατηγορία μέχρι 78 κιλά κατέκτησε χθες ο δόκιμος πεζικού Χρίστος Χατζηιωάννου.

    Ο Χατζηιωάννου υπηρετεί στο 391 τάγμα πεζικού και είναι στέλεχος της Εθνικής Ταεκβοντό ανδρών.

    Ο δόκιμος νίκησε τον Ολλανδό συναθλητή του με 15-2, τον Λευκορώσο με 6-3 και τον Μαροκινό με 7-3.

    Στον τελευταίο αγώνα με τον Λίβυο συναθλητή του, ο Χατζηιωάννου αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2, ωστόσο στη διαδικασία του ''τάι μπρέικ'' νίκησε τον Λίβυο με 1-0, κατακτώντας έτσι το χρυσό μετάλλιο.

    Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας - Αγώνες - Αποτελέσματα ---------------------------------------------- Η Ομάδα Πετόσφαιρας της Ανόρθωσης νίκησε χθες στο Ολύμπια με 3-0 σετ τη Νέα Σαλαμίνα, στο ντέρμπι της δεύτερης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος πετόσφαιρας ανδρών Α' κατηγορίας.

    Στους άλλους αγώνες της δεύτερης αγωνιστικής, το ΑΠΟΕΛ νίκησε στο Πλατύ τον Διόνυσο με 3-1 σετ, ο Παφιακός νίκησε στο Αφροδίτη με επίσης 3-1 σετ την ΑΕΚ, και η Ομόνοια νίκησε στη Δερύνεια με 3-0 σετ την Αναγέννηση.

    Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ, οι οποίες έχουν από δύο νίκες έκαστη στο πρωτάθλημα, θα αναμετρηθούν στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής στη Λεμεσό.

    Μουντιάλ 2006 - Κύπρος - Νησιά Φαρόε ------------------------------------ Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Κύπρου αντιμετωπίζει σήμερα στο ΓΣΠ την αντίστοιχη ομάδα των Νησιών Φαρόε, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 2006.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 20:00.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Περιφερειών - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Επίσκεψη στην Κύπρο, ως προσκεκλημένος του Δήμου Λευκωσίας, θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Peter Straub από τις 10 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέδριο - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα των Κυπρίων, όπως αυτά επιβεβαιώνονται από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ - ΑSEM - ΥΠΕΞ Κίνας

    Στο περιθώριο της συνεχιζόμενης Συνόδου Κορυφής Ασιατικών Χωρών με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ASEM) που διεξάγεται στο Χανόι του Βιετνάμ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Zchao Xing, τον οποίο ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [09] (Κ) Κάιρο - Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Εκλογές

    Ξεκίνησαν από τις 11:00 ώρα Κύπρου στην Αλεξάνδρεια οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

    [10] (Κ) Κάιρο - Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε - Πατριάρχης Αλεξανδρείας

    [11] (Κ) Εκλογή Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής

    Παμψηφεί εξελέγη 115ος Πατριάρχης του Παλαίφατου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Θεόδωρος.

    Ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αγίου και Αποστόλου Μάρκου εξελέγη καταρχήν στο λεγόμενο ''τριπρόσωπο'' με τους Μητροπολίτες Αξώμης Πέτρο και Λεοντοπόλεως Διονύσιο, κερδίζοντας την ψήφο 22 από τους 27 Επισκόπους του Θρόνου, έναντι 15 ψήφων του μέχρι σήμερα Τοποτηρητή Πέτρου και 10 ψήφων του Διονυσίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 9 October 2004 - 17:49:13 UTC