Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τουρκία - Ματαίωση συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ - ΟΙΔ
  • [02] (Κ) Ράλλι Τρόοδος - Πρώτο σκέλος - Εκκίνηση
  • [03] (Κ) Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - 3η αγωνιστική
  • [04] (Κ) Πετόσφαιρα ανδρών - Εναρξη παγκύπριου πρωταθλήματος
  • [05] (Κ) Τουρνουά καλαθόσφαιρας
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) ''Χουριέτ'' - Τουρκία - Κύπρος - Τελωνειακή ένωση
  • [09] (Κ) ΚΣΣΕ - Κυπριακή αντιπροσωπεία
  • [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών Βιομηχανίας
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Φόρουμ ΕΕ - ΟΙΔ - Ματαίωση
  • [12] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Τελωνειακή ένωση
  • [13] (Κ) Τρόοδος Ράλλι - Πρώτο σκέλος διαδρομής - Κατάταξη

  • [01] (Κ) Τουρκία - Ματαίωση συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ - ΟΙΔ

    Ματαιώθηκε τελικά η συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 4 - 5 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

    [02] (Κ) Ράλλι Τρόοδος - Πρώτο σκέλος - Εκκίνηση

    Αρχισε σήμερα το αγωνιστικό μέρος του Ράλλι Τρόοδος, προτελευταίου αγώνα του Μεσανατολικού Πρωταθλήματος της FIA που διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου. Η εκκίνηση έγινε στον Κόρνο στις 6.30 το πρωί.

    Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 688 χιλιόμετρα, εκ των οποίων 194 χιλιόμετρα ειδικές διαδρομές.

    Την πρώτη μέρα του αγώνα τα 50 πληρώματα θα διαγωνισθούν σε 12 ειδικές διαδρομές συνολικής απόστασης 129 χιλιομέτρων και τη δεύτερη σε 6 ειδικές διαδρομές που καλύπτουν 64 χιλιόμετρα.

    [03] (Κ) Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - 3η αγωνιστική

    Αρχίζουν σήμερα οι αγώνες για την 3η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής συναντήσεις: Εθνικός Αχνας - Ομόνοια (στο Δασάκι της Αχνας), ΑΕΚ - ΑΕΛ (στο ΓΣΖ), Απόλλων -Νέα Σαλαμίνα (στο Τσίρειο Στάδιο), Ολυμπιακός - Αλκή (στο ΓΣΠ), Αθλητική Ενωση Πάφος - Αρης (στο Παφιακό).

    Οι συναντήσεις αρχίζουν στις 7 το βράδυ εκτός από τον αγώνα Εθνικού Αχνας - Ομόνοιας που αρχίζει στις 8.

    [04] (Κ) Πετόσφαιρα ανδρών - Εναρξη παγκύπριου πρωταθλήματος

    Ξεκίνησε χθες το 28ο παγκύπριο πρωτάθλημα πετόσφαιρας ανδρών.

    [05] (Κ) Τουρνουά καλαθόσφαιρας

    Με νίκες του Κεραυνού και της Χάποελ Τελ Αβίβ άρχισε χθες το 15ο τουρνουά καλαθόσφαιρας.

    Ο Κεραυνός επικράτησε του Κολοσσού Ρόδου με 81 -76 και η Χάποελ Τελ Αβίβ του ΑΠΟΕΛ με 100 - 95.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρατιωτική παρέλαση -------------------------------------------- Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συνεχάρη χθες θερμά την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και όλους τους άνδρες της Δύναμης, για την ''εντυπωσιακή παρέλαση'' με την ευκαιρία της 44ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, προσθέτοντας ότι η ΕΦ προσφέρει ''το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η εγγύηση για την ασφάλεια του τόπου''.

    Σε δήλωσή του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι φέτος η Εθνική Φρουρά έδωσε σημασία στα πεζοπόρα τμήματα, τα οποία χαρακτήρισε ''ψυχή του στρατεύματος''.

    ''Οπως θα έχετε παρατηρήσει, φέτος η Εθνική Φρουρά αποφάσισε να δώσει σημασία στα πεζοπόρα τμήματα που άλλωστε είναι η ψυχή του στρατεύματος. Είναι ο άνθρωπος που δίνει τη δύναμη και τη χρησιμότητα στα όπλα τα οποία χρησιμοποιεί η Εθνική Φρουρά'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Συγχάρηκε τόσο την ηγεσία της ΕΦ, όσο και τους άνδρες της Δύναμης για τη μαχητικότητα και την πειθαρχία που έχουν επιδείξει.

    ''Θέλω να συγχαρώ θερμά την Εθνική Φρουρά, το στρατηγό, τους αξιωματικούς, την ηγεσία γενικότερα, τους έφεδρους και όλους τους άνδρες, για την άριστη μαχητικότητα που έχουν επιδείξει, τον άψογο τρόπο πειθαρχίας και γενικά να τους ευχαριστήσω γιατί μας προσφέρουν το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η εγγύηση για την ασφάλεια του τόπου'', κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας - Στρατιωτική παρέλαση ---------------------------------------------------------- ''Η Ελλάδα είναι πάντοτε εδώ'' δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της 44ης επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι ''το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ισχύει και επιβεβαιώνεται και στην πράξη''.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος συνεχάρη τον Αρχηγό και τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς για το υψηλό τους φρόνημα και για την αφοσίωση με την οποία υπηρετούν την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια ''σε όλες και όλους όσοι συμμετείχαν στη μεγαλειώδη αυτή παρέλαση για το υψηλό τους φρόνημα, το άψογο παράστημα τους και την αφοσίωση με την οποία υπηρετούν τα συμφέροντα άμυνας και ασφάλειας της Δημοκρατίας''.

    Επέτειος Κυπριακής Ανεξαρτησίας - Παρέλαση ------------------------------------------ Οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου και ο κυπριακός λαός τίμησαν χθες την 44η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στρατιωτική παρέλαση την οποία παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, η πολιτική, πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία του τόπου, καθώς και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πλαισιούμενος από τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα και τον κ. Σπηλιωτόπουλο.

    Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο και την παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ως εκπρόσωπος του ασθενούντος Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, αρχηγοί ή εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές, και άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι, Πρεσβευτές ξένων χωρών, στρατιωτικοί ακόλουθοι, αξιωματικοί της Ειρηνευτικής Δύναμης, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, Δήμαρχοι και πλήθος κόσμου, καθώς και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι που πέρασαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

    Η παρέλαση έγινε με τη συμμετοχή μηχανοκίνητων, τεθωρακισμένων και πεζοπόρων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Τουρκία - Ματαίωση συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ - ΟΙΔ ---------------------------------------------------------- Ματαιώθηκε τελικά η συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 4 - 5 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με την οποία γνωστοποιείται η ματαίωση υπογραμμίζεται πως ''η Ολλανδική Προεδρία, προβάλλοντας ως δικαιολογία το καθεστώς του παρατηρητή'' του ψευδοκράτους, που έγινε δεκτό από πλευράς Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, με τον τίτλο του ''τουρκοκυπριακού κράτους'', γνωστοποίησε ''ότι επιφυλάσσεται για τη συμμετοχή της στη συνάντηση και ότι κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της ΕΕ να μην συμμετάσχουν στη συνάντηση''.

    Η υπόθεση είχε εξελιχθεί σε αντιπαράθεση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, αφού η τουρκική πλευρά επέμενε στην εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων, ως παρατηρητών και με τον τίτλο του ''τ/κ κράτους''.

    Η Αγκυρα απέρριψε και πρόταση της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, οι χώρες - παρατηρητές να συμμετάσχουν αλλά δίχως τίτλους στην αίθουσα της συνάντησης.

    Τούρκος ΥΠΕΞ - Ματαίωση φόρουμ ΕΕ - ΟΙΔ ---------------------------------------- Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε χθες πως η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε λάθος λαμβάνοντας την απόφαση να μην παρευρεθεί στο Φόρουμ ΕΕ - Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), που θα γινόταν στην Κωνσταντινούπολη.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', απαντώντας σε ερώτηση για τη ματαίωση του Φόρουμ, ο κ. Γκιούλ είπε: ''Η ΕΕ έκανε λάθος. Είναι αυτοί που θα έπρεπε να λυπούνται. Εμείς δεν νιώθουμε οποιαδήποτε απογοήτευση''.

    Σημειώνοντας πως το Φόρουμ δεν είχε οποιαδήποτε πολιτική χροιά, ο κ. Γκιούλ είπε πως η απόφαση του ΟΙΔ να ορίσει το ψευδοκράτος ως ''τ/κ κράτος'' αποτελεί απόφαση του ίδιου του Οργανισμού και η συμμετοχή στο Φόρουμ δεν θα σήμαινε αναγνώριση.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως τώρα είναι δύσκολο για τον Οργανισμό και την ΕΕ να συναντηθούν σε οποιαδήποτε διάσκεψη, ο κ. Γκιούλ σημείωσε πως η ΕΕ έκανε λάθος λαμβάνοντας την απόφαση να μην παρευρεθεί στο Φόρουμ και πως το πρόβλημα είναι τώρα πλέον δικό της.

    Πρόεδρος Βουλής - Αμερικανικά όπλα - Πιέσεις --------------------------------------------- Οι πιέσεις που ασκούν οι Αμερικάνοι για απόσυρση των αμερικανικών όπλων από την Κύπρο είναι κατά κάποιο τρόπο μπούμερανγκ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής στρατιωτικής παρέλασης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις αμερικανικές πιέσεις αναφορικά με τα αμερικανικά όπλα που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι ''στην Κύπρο τα όπλα, τα πολλά και τα ισχυρά, τα αμερικάνικα, τα κατέχει ο στρατός κατοχής''.

    ''Κατά συνέπεια δεν νομίζω ότι νομιμοποιούνται οι ΗΠΑ να χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά'', ανέφερε.

    Νίκος Κατσουρίδης - Λονδίνο - Κυπριακό ---------------------------------------- Δύο τουλάχιστον παράγοντες κάνουν την κατάσταση για το Κυπριακό, όπως παρουσιάζεται τώρα καλύτερη σε σύγκριση με πριν ένα μήνα, δήλωσε προχθές βράδυ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης ενημερώνοντας τη Γραμματεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

    Ο πρώτος παράγοντας, όπως είπε, είναι η τροποποιημένη στάση αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και των Ηνωμένων Πολιτείων, σε σύγκριση με την απόλυτη άρνησή τους ν ασχοληθούν με το Κυπριακό μετά το δημοψήφισμα.

    Ακόμη και η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ο κ. Κατσουρίδης, τώρα συζητεί το θέμα πιθανών πτροποποιήσεων στο σχέδιο Αννάν ώστε να γίνει αποδεκτό και από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Ο δεύτερος παράγοντος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κατσουρίδη, είναι το κοινό έδαφος μέχρι ενός αξιόλογου βαθμού, μεταξύ των κομμάτων που έχει διαπιστωθεί κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σε σχέση με τις τροποποιήσεις του σχεδίου που θα είναι η βάση για οποιαδήποτε προσπάθεια νέων διαπραγματεύσεων.

    Σε ότι αφορά πιθανή κινητικότητα για νέα πρωτοβουλία ο κ. Κατσουρίδης βλέπει περιορισμένες τις ελπίδες για κάτι τέτοιο υπό το φως των διεργασιών σε σχέση με τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Κατσουρίδης βρίσκεται στο Λονδίνο για να μιλήσει σε εορταστική για την επέτειο της Ανεξαρτησίας εκδήλωση, την οποία διοργανώνει η Ενωση Κυπρίων Αγγλίας σήμερα Σάββατο βράδυ, στην αίθουσα Saint Monicas του Βορείου Λονδίνου.

    Ράλλι Τρόοδος - Πρώτο σκέλος - Εκκίνηση --------------------------------------- Αρχισε σήμερα το αγωνιστικό μέρος του Ράλλι Τρόοδος, προτελευταίου αγώνα του Μεσανατολικού Πρωταθλήματος της FIA που διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου. Η εκκίνηση έγινε στον Κόρνο στις 6.30 το πρωί.

    Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 688 χιλιόμετρα, εκ των οποίων 194 χιλιόμετρα ειδικές διαδρομές.

    Την πρώτη μέρα του αγώνα τα 50 πληρώματα θα διαγωνισθούν σε 12 ειδικές διαδρομές συνολικής απόστασης 129 χιλιομέτρων και τη δεύτερη σε 6 ειδικές διαδρομές που καλύπτουν 64 χιλιόμετρα.

    Το δεύτερο σκέλος του Ράλλι Τρόοδος θα πραγματοποιηθεί αύριο. Επίσης αύριο το βράδυ θα γίνει η απονομή των επάθλων στους νικητές, σε μια τελετή στην Πύλη Αμμοχώστου στις 8.30.

    Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - 3η αγωνιστική --------------------------------------- Αρχίζουν σήμερα οι αγώνες για την 3η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής συναντήσεις: Εθνικός Αχνας - Ομόνοια (στο Δασάκι της Αχνας), ΑΕΚ - ΑΕΛ (στο ΓΣΖ), Απόλλων -Νέα Σαλαμίνα (στο Τσίρειο Στάδιο), Ολυμπιακός - Αλκή (στο ΓΣΠ), Αθλητική Ενωση Πάφος - Αρης (στο Παφιακό).

    Οι συναντήσεις αρχίζουν στις 7 το βράδυ εκτός από τον αγώνα Εθνικού Αχνας - Ομόνοιας που αρχίζει στις 8.

    Αύριο ο ΑΠΟΕΛ θα αναμετρηθεί στο ουδέτερο ΓΣΖ με την Ενωση Νέων Παραλιμνίου και η Ανόρθωση θα φιλοξενήσει στο Αντώνης Παπαδόπουλος τον Διγενή Ακρίτα Μόρφου.

    Πετόσφαιρα ανδρών - Εναρξη παγκύπριου πρωταθλήματος ---------------------------------------------------- Ξεκίνησε χθες το 28ο παγκύπριο πρωτάθλημα πετόσφαιρας ανδρών.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή ανακοίνωση της Αγκυρας για ματαίωση της κοινής συνόδου ΕΕ Ισλαμικής Διάσκεψης κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αλλά θέματα που προβάλλονται είναι η χθεσινή παρέλαση για την 44η επέτειο ανακήρυξης της κυπριακής ανεξαρτησίας και το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι απολύσεις στις Κυπριακές Αερογραμμές, οι διεργασίες για τη διαδοχή του ασθενούντος Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και οι επερχόμενες συζητήσεις σε ΕΕ και ΟΗΕ για το θέμα της άρσης της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Απροθυμία Ανάν για εμπλοκή στο Κυπριακό'' γράφει ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ήρθε χθες να συνηγορήσει στην απροθυμία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να επανεμπλακεί δραστήρια στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι στόχος του είναι να οδηγηθεί το Κυπριακό εκτός ΟΗΕ''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Διευθυντές που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα επιστολή απόλυσης από το ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, προτίθενται να κινήσουν αγωγή κατά της εταιρείας για ''αδικαιολόγητη απόφαση''.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αντιευρωπαϊστής έγινε ο Ταλάτ'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους αρνείται να παραλάβει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ για τους Τ/Κ επειδή η απόφαση της ΚΟΡΕΠΕΡ, η οποία ενέκρινε τον κανονισμό, δεν εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του Αττίλα. Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές η εφημερίδα προσθέτει ότι με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα του σε ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Ταλάτ ωρύεται ότι τον κορόιδεψαν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τ/κ και τουρκικές εταιρείες επιδεικνύουν τεράστιο ενδιαφέρον για να εξασφαλίσουν υπηρεσίες από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και αναφέρει ότι σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται συζητήσεις για συμβάσεις ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Πυροβολούν τα πόδια τους'' γράφει ότι η Τουρκία στις επαφές της με την ΕΕ για την εκπροσώπηση των Τ/Κ στην κοινή σύνοδο ΕΕ Ισλαμικής Διάσκεψης επέδειξε ανεξήγητο, για πολλούς πείσμα, με αποτέλεσμα η ολλανδική Προεδρία να αποφασίσει τη μη συμμετοχή της κοινότητας στη συνάντηση. Προσθέτει ότι χθες το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσημα τη ματαίωση της συνόδου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αποσύρονται από την παγκόσμια αγορά τα φαρμακευτικά σκευάσματα Vioxx (12,5mg, 25mg) και Vioxxacute (50 mg) που χρησιμοποιούνται ως αναλγητικά και για θεραπεία ρευματοπαθειών. Προσθέτει ότι οι ασθενείς που τα χρησιμοποιούν πρέπει να επικοινωνήσουν με τους γιατρούς για περαιτέρω οδηγίες.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Αδειες καρέκλες'' γράφει ότι η εκπροσώπηση της Κύπρου στις εργασίες του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες ''είναι εντελώς ανεπαρκής''. Προσθέτει ότι ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στις Βρυξέλλες Νίκος Αιμιλίου με δραματική επιστολή προς όλους τους Υπουργούς τους καλεί να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Κύπρος να αντιπροσωπεύεται ικανοποιητικά στις συναντήσεις των ομάδων εργασίας που εξετάζουν θέματα της αρμοδιότητας τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άρχισε να αναπτύσσεται κινητικότητα μεταξύ των κομμάτων και άλλων οργανωμένων συνόλων του λαού για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Ανοικτή μάχη σε δύο μέτωπα'' γράφει ότι η Λευκωσία θα δώσει την ίδια μέρα μάχες σε δύο μέτωπα για το θέμα της άρσης της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ. Προσθέτει ότι στις 11 Οκτωβρίου αναμένεται ότι το θέμα θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ στη Νέα Υόρκη θα αρχίσει η συζήτηση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ που περιέχει αναφορά στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των Τ/Κ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας πραγματοποιήθηκε χθες χωρίς επιδείξεις νέων όπλων, αλλά με βάρος στα πεζοπόρα τμήμα και προσθέτει ότι παρά τη μικρή της διάρκεια η παρέλαση ήταν άψογη.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Διπλωματική επιτυχία'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι η εμμονή της Τουρκίας να συμπεριλάβει το ψευδοκράτος με καθεστώς παρατηρητή ως ''κυπριακό τουρκικό κράτος'' προκάλεσε την αντίδραση της Ολλανδικής Προεδρίας, η οποία όχι μόνο αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης μεταξύ της ΕΕ και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που επρόκειτο να γίνει στις 4 και 5 Οκτωβρίου, αλλά προέτρεψε και τις χώρες της ΕΕ να μην παραβρεθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη χθεσινή παρέλαση αναφερόμενος στις πιέσεις των Αμερικανών για απόσυρση των αμερικανικών όπλων από την Κύπρο δήλωσε ότι τα ισχυρά αμερικανικά όπλα βρίσκονται στα κατεχόμενα.

    [08] (Κ) ''Χουριέτ'' - Τουρκία - Κύπρος - Τελωνειακή ένωση

    [09] (Κ) ΚΣΣΕ - Κυπριακή αντιπροσωπεία

    [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών Βιομηχανίας

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αναχωρεί αύριο για την Κασέρτα της Ιταλίας όπου επικεφαλής τριμελούς αντιπροσωπείας θα συμμετάσχει στην 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών Βιομηχανίας.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Φόρουμ ΕΕ - ΟΙΔ - Ματαίωση

    Η ματαίωση του Φόρουμ Ευρωπαϊκής Ενωσης - Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης από την Τουρκία αποδεικνύει τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι ''η κυβέρνηση της Κυπριακής, Δημοκρατίας με την καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είχε λάβει έγκαιρα μέτρα, είχε θέσει με σαφήνεια τις θέσεις μας ενώπιον της ΕΕ, με αποτέλεσμα να προληφθούν οποιεσδήποτε παγιδεύσεις εκ μέρους της Τουρκίας και διπλωματικές μεθοδεύσεις''.

    [12] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Τελωνειακή ένωση

    Ρύθμιση στο εσωτερικό δίκαιο της Τουρκίας, που δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το διάταγμα με το οποίο η Τουρκία δέχεται την τελωνειακή ένωση με την Κύπρο.

    [13] (Κ) Τρόοδος Ράλλι - Πρώτο σκέλος διαδρομής - Κατάταξη

    Ο Νάσερ Αλ Ατίγια από το Κατάρ ήταν ο ταχύτερος οδηγός στις έξι ειδικές διαδρομές που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα το μεσημέρι στο πλαίσιο του Τρόοδος Ράλλι 2004 και έτσι το Subaru Impreza βρίσκεται στην κορυφή της γενικής κατάταξης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ράλλι, η κυπριακή σημαία, στο προτελευταίο αγώνα του Μεσανατολικού πρωταθλήματος της FIA κυματίζει στην δεύτερη θέση έχοντας 1:39.13 λεπτά διαφορά, χάρη στον Αντρέα Περατικό που οδηγεί Mitsubishi Lancer EVO 6 με συνοδηγό τον Χάρη Επισκόπου.

    Ο Χαλίτ Αλ Κασίμι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που προηγείται στο Μεσανατολικό πρωτάθλημα, ακολουθεί στην τρίτη θέση με 2.69 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Περατικό και 42 δευτερόλεπτα περίπου μπροστά από το Lancer του Χριστάκη Θωμά που επέστρεψε στους διεθνείς αγώνες μετά από μακροχρόνια απουσία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 2 October 2004 - 17:49:15 UTC