Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βέλγος ΥΠΕΞ
  • [02] (Κ) Αθήνα- Παραολυμπιακοί Αγώνες-Τελετή Λήξης
  • [03] (Κ) ΟΗΕ - Ανάν - Προσχέδιο Εκθεσης - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακή αποστολή - Επιστροφή
  • [06] (Κ) Χριστόφιας - Εκδήλωση ΑΚΕΛ Λάρνακας - Δηλώσεις
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μπορέλ - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Νέος Ηγούμενος Μονής Μαχαιρά - Επιφάνιος
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Ελλάδα - Αμερικανικά Οπλα
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή αύξηση
  • [15] (Κ) Λεβέντειο Μουσείο - Γάλλοι ζωγράφοι - Εκθεση
  • [16] (Κ) Χατζηγεωργίου - Διακοινοβουλευτική Ενωση - Διάδοση όπλων
  • [17] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Πελεντρίτου - Επιστροφή
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βέλγος Πρωθυπουργός - Γεύμα εργασίας
  • [19] (Κ) ΣτΕ - Επιτροπή Υπουργών - Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή
  • [20] (Κ) ΕΕ - COREPER - Χρηματοδοτικός κανονισμός
  • [21] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Γαλλία - Τουρισμός
  • [22] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ - Ρόδος
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - "Standaard" - Συνέντευξη

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βέλγος ΥΠΕΞ

    Το Κυπριακό και οι δύο κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση των Tουρκοκυπρίων και το απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Βέλγου Υπουργού Εξωτερικών Κάρελ ντε Γκουχτ.

    [02] (Κ) Αθήνα- Παραολυμπιακοί Αγώνες-Τελετή Λήξης

    Η Αθήνα αποχαιρέτησε χθες βράδυ τους 12ους Παραολυμπιακούς Αγώνες και με τις σημαίες μεσίστιες, μέσα σε βαρύ κλίμα λόγω του πένθους από το τραγικό δυστύχημα στα Καμένα Βούρλα, που στοίχισε τη ζωή σε επτά μαθητές του Λυκείου Φαρκαδώνας. Στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού.

    [03] (Κ) ΟΗΕ - Ανάν - Προσχέδιο Εκθεσης - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) θα πρέπει να μειωθεί κατά το ένα τρίτο αφού θεωρείται σχεδόν απίθανη η επανάληψη των εχθροπραξιών, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο προσχέδιο της έκθεσής του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο, η αξιολόγηση του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ''η κατάσταση της ασφάλειας στο νησί έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια αρκετά ήπια''.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων, οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, το θέμα των αμερικανικών οπλικών συστημάτων που η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο και η διεκδίκηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές από τους ιδιοκτήτες τους μετά και την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για τις κακοτεχνίες στις οικοδομές και την εικονική επίβλεψη και άλλες παρανομίες, καθώς επίσης και για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο, για τον εντοπισμό αυξημένων ποσοτήτων καδμίου σε συγκεκριμένο τύπο ψυκτών πόσιμου νερού και για τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι το κόμμα του θα υπερασπισθεί τους Υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη του κόμματος που δέχονται ''επιθέσεις και υποσκάψεις''.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Μπλοκάρει εξελίξεις στο Κυπριακό η Λευκωσία'', ότι δύο μπλόκα στήνει η Λευκωσία, το ένα στο Κυπριακό και το άλλο στο θέμα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρεται στον εντοπισμό αυξημένων ποσοτήτων του επιβλαβούς για την υγεία καδμίου σε ένα συγκεκριμένο τύπο ψυκτών πόσιμου νερού, οι οποίοι εισάγονται από την Ελλάδα. Οπως δήλωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Αντης Τρυφωνίδης, οι ιδιοκτήτες των ψυκτών αυτού του τύπου οφείλουν να τους αποσύρουν αμέσως και χωρίς καθυστέρηση, διαφορετικά θα θεωρηθούν ότι παραβαίνουν τη σχετική νομοθεσία.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Αφοπλίζουν την Εθνική Φρουρά'', γράφει στο κύριο θέμα ότι Λευκωσία και Αθήνα ενέδωσαν στις πιέσεις των ΗΠΑ και αποσύρουν τα αμερικανικά όπλα που κατέχει η Εθνική Φρουρά. Αλλού γράφει για τη χθεσινή παρουσίαση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης της μελέτης για τις αλλαγές που εισηγούνται στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα και για τη συνάντηση της Επιτροπής των επιστημόνων που συνέταξαν τη μελέτη αυτή με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Η εφημερίδα γράφει ότι με τις εισηγήσεις τους τα μέλη της Επιτροπής Μεταρρύθμισης ''αφελληνίζουν την Παιδεία'', ενώ ο κ. Χριστόφιας ομιλεί για ''δήθεν ελληνοκεντρισμό''.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ερχεται καταιγίδα από τ/κ προσφυγές'', γράφει πως στα κατεχόμενα ετοιμάζονται τουλάχιστον εκατόν νέες προσφυγές Τουρκοκυπρίων για ανάκτηση της περιουσίας τους στις ελεύθερες περιοχές και ότι οι δικηγόροι τους έχουν προσεγγίσει Ελληνοκυπρίους συναδέλφους τους για να τις παρουσιάσουν στα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει για τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου από τις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος, γράφει η εφημερίδα, επέλεξε τις Βρυξέλλες, έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να αναφερθεί επί μακρόν στις ''χρήσιμες'' και ''εποικοδομητικές'' συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Υφυπουργό των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Βγάζει στο σφυρί την περιουσία του ο Τ/Κ Αρίφ Μουσταφά'', γράφει στο κύριο θέμα ότι σε νέους πονοκεφάλους έβαλε την Κυπριακή Δημοκρατία ο κ. Μουσταφά, ο οποίος απειλεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), εάν δεν του δοθεί άδεια από το Υπουργείο Εσωτερικών, για να πωλήσει την περιουσία της συζύγου του στο χωριό Σούνι της επαρχίας Λεμεσού. Οπως γράφει η εφημερίδα, η περιουσία αυτή είναι 173 σκάλες γης και θα πωληθεί έναντι 160 χιλιάδων λιρών. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή απόλυση δώδεκα διευθυντικών στελεχών των Κυπριακών Αερογραμμών, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της διευθυντικής δομής της εταιρείας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Μετέωρες οικοδομές'', γράφει στο κύριο θέμα πως καταγγέλλονται από επιστημονικούς φορείς εικονικές επιβλέψεις στην οικοδομική βιομηχανία, κακοτεχνίες και πολλές παρατυπίες και παρανομίες. Οι επιστήμονες αυτοί καυτηριάζουν το γεγονός ότι το κράτος ενοικιάζει κτίρια η κατασκευή των οποίων στηρίχθηκε σε παράνομες πράξεις, όπως αυτό στην περιοχή Εγκωμης, στο οποίο κατέρρευσε κλιμακοστάσιο με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων. Αλλού γράφει ότι ο κ. Μπορέλ, μετά τη συνάντησή του χθες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στις Βρυξέλλες, είπε πως το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ακούσει τις θέσεις των Κυπρίων και να προσπαθήσει να βρει λύση, στο Κυπριακό, ''διότι αυτή που προτάθηκε (με το σχέδιο Ανάν) δεν πρέπει να ήταν καλή''.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Πολιτική εμπάθεια'', ότι ο κ. Χριστόφιας έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου ούτε άλλοι Υπουργοί με τους οποίους συμμετέχει το ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση. ''Το ΑΚΕΛ θα υπερασπιστεί και τον εαυτό του και τους Υπουργούς του και όλα τα στελέχη. Η απόφαση της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να αφήσει χώρο για συνεχείς επιθέσεις και υποσκάψεις. Αυτό να το γνωρίζουν όλοι'', είπε ο κ. Χριστόφιας. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ τιμά και εφέτος την Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας με εκδήλωση που πραγματοποιεί σήμερα στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, στις 7:30 το βράδυ, με ομιλητή τον κ. Χριστόφια.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο '' 'Απλώς θέλω ότι δικαιωματικά είναι δικό μου' '', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Τουρκοκύπριος, που βρέθηκε στο κέντρο πολιτικής καταιγίδας όταν κέρδισε τη δικαστική μάχη για επαναδιεκδίκηση της περιουσίας του, είπε χθες ότι δεν υπήρχαν πολιτικά κίνητρα για την ενέργειά του αυτή. Αλλη είδηση είναι ότι ένας Ελληνοκύπριος πατέρας και η κόρη του υποχρεώθηκαν χθες από ''δικαστήριο'' του ψευδοκράτους να καταβάλουν από 3.500 λίρες ως ''δικαστική εγγύηση'' επειδή προσπάθησαν να μεταφέρουν στις ελεύθερες περιοχές εκκλησιαστικά βιβλία.

    [05] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακή αποστολή - Επιστροφή

    Επιστρέφει σήμερα η κυπριακή αποστολή των αθλητών που εκπροσώπησε την Κύπρο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που διεξήχθησαν στην Αθήνα από τις 17 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

    Στην αποστολή θα βρίσκεται και η χρυσή Παραολυμπιονίκης Καρολίνα Πελενδρίτου, η οποία χάρισε στην Κύπρο το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα 100 μέτρα πρόσθιο στην κολύμβηση, κατηγορία SB13. Η Καρολίνα Πελενδρίτου πέτυχε παράλληλα και νέο Παραολυμπιακό ρεκόρ.

    [06] (Κ) Χριστόφιας - Εκδήλωση ΑΚΕΛ Λάρνακας - Δηλώσεις

    Προτεραιότητα όλων αυτών που έχουν σχέση ή πρωταγωνιστούν στο Κυπριακό είναι να δώσουν τα δώρα που περιμένει η Τουρκία από το «ναι» των Τ/Κ στο σχέδιο Ανάν κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και να ολοκληρώσουν την προσπάθεια να πάρει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΟΗΕ - Ανάν - Προσχέδιο Εκθεσης - ΟΥΝΦΙΚΥΠ ----------------------------------------------- Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) θα πρέπει να μειωθεί κατά το ένα τρίτο αφού θεωρείται σχεδόν απίθανη η επανάληψη των εχθροπραξιών, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο προσχέδιο της έκθεσής του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο, η αξιολόγηση του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ''η κατάσταση της ασφάλειας στο νησί έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια αρκετά ήπια''.

    Στην απουσία συμφωνίας για επανένωση του νησιού, ωστόσο, η παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης ''παραμένει αναγκαία για τη διατήρηση κατάπαυσης του πυρός και για να προωθηθούν συνθήκες πρόσφορες σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος'', προσθέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Καταλήγοντας, σύμφωνα πάντα με το διεθνές πρακτορείο, μια δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται στα μέσα του 2005.

    ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Ελλάδα - Κύπρος - Αμερικανικά όπλα -------------------------------------------------------- Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επανέλαβε και χθες τη θέση των ΗΠΑ αναφορικά με το θέμα του αμερικανικού οπλισμού που, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, μεταφέρθηκε από την Ελλάδα στην Κύπρο, και για το οποίο το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι υποχρεωμένο, σύμφωνα με σχετική νομοθεσία, να ενημερώσει το Κογκρέσο εάν διαπιστωθεί παραβίαση του αμερικανικού νόμου για την πώληση αμερικανικών όπλων.

    Σε ερώτηση εάν το θέμα των όπλων συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ Πέτρου Μολυβιάτη και Κόλιν Πάουελ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για το Κυπριακό αλλά δεν είναι σίγουρος εάν έγινε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

    Οπως ανέφερε το θέμα αυτό έχει συζητηθεί μεταξύ αμερικανικής και ελληνικής κυβέρνησης μέσω άλλων καναλιών.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις χωρών που παραβίασαν το σχετικό νόμο για τα όπλα και κρίθηκε αναγκαίο να ενημερωθεί το Κογκρέσο, ο κ. Μπάουτσερ είπε πως δεν γνωρίζει εάν έχουν διαπιστώσει πως μια άλλη χώρα έχει παραβιάσει το νόμο.

    Ερωτηθείς γιατί οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία το 1975 εάν δεν παραβίασε το σχετικό νόμο κάνοντας χρήση αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, ο κ. Μπάουτσερ ισχυρίστηκε πως οι δυο περιπτώσεις δεν μπορούν να συγκριθούν.

    Πρόσθεσε πως στην περίπτωση της Ελλάδας δεν λήφθηκε απόφαση για εμπάργκο όπλων.

    ''Είναι θέμα του να διατηρηθεί η κηδεμονία των αμερικανικών όπλων όταν τα μεταφέρουμε σε κάποιον. Οταν μεταφέρουμε αμερικανικά όπλα σε άλλη κυβέρνηση, η άλλη κυβέρνηση χρειάζεται να τα κρατήσει στην απογραφή της και να μην τα μεταφέρει αλλού. Οταν δούμε συνθήκες που νομίζουμε ότι μπορεί να παραβιάζουν αυτό τον όρο ή δυνητικά να παραβιάζουν αυτό το όρο, τα εγείρουμε αυτά με άλλες κυβερνήσεις'', είπε.

    Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος ------------------------------------------------------------ «Η λύση που προτάθηκε στους Κυπρίους δεν πρέπει να ήταν καλή, καθώς δεν έγινε αποδεκτή», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Γιουσέπ Μπορέλ, αμέσως μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να ακούσουμε τους Κυπρίους για να βρούμε άλλη λύση, και διαβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμπλέκεται έντονα στην προσπάθεια αυτή.

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ήταν ιδιαίτερα φιλική και χαρακτηρίσθηκε ενδιαφέρουσα από τις δύο πλευρές. Ο Πρόεδρος Μπορέλ αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού είπε ότι ήταν για τον ίδιο «μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση» να συναντηθεί με τον κ. Μπορέλ, χαρακτήρισε τη συνoμιλία πολύ ενδιαφέρουσα, κατά τη διάρκεια της οποίας και οι δύο επανέλαβαν την προσδοκία τους για μια νέα ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όταν ο χρόνος είναι κατάλληλος και οι συνθήκες το επιτρέψουν.

    Από την πλευρά μου, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, επανέλαβα για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή μου για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Διαβεβαίωσα για την επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης και των Κυπρίων Ευρωβουλευτών να υποστηρίξουν τον Πρόεδρο Μπορέλ στο δύσκολο έργο του, κατέληξε.

    Ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι και για τον ίδιο ήταν μεγάλη ευχαρίστηση να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μιλήσαμε, συνέχισε, για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά από τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμπλέκεται έντονα στην προσπάθεια να βρεθεί λύση στην κατάσταση, είπε. Πρέπει να ακούσουμε τις θέσεις των Κυπρίων και να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλη λύση, διότι αυτή που προτάθηκε δεν πρέπει να ήταν καλή, καθώς δεν την έκαναν αποδεκτή, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Σώματος της Κοινότητας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βέλγος ΥΠΕΞ --------------------------------------- Το Κυπριακό και οι δύο κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση των Tουρκοκυπρίων και το απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Βέλγου Υπουργού Εξωτερικών Κάρελ ντε Γκουχτ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τη συνομιλία που είχε με το Βέλγο Υπουργό και ανέφερε πως συζήτησε γενικότερα τις πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού, ενώ ειδικότερη συζήτηση έγινε για τους δύο κανονισμούς.

    Ο κ. Ντε Γκουχτ υπογράμμισε ότι συζήτησαν σε βάθος τα προβλήματα που υπάρχουν με τους δύο κανονισμούς, τον ένα για τη χρηματοδότηση και τον άλλο για το εμπόριο. Οπως είπε ο κ. Ντε Γκούχτ, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου εξήγησε λεπτομερώς ποια είναι η θέση του και πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων πρέπει να συζητήσει τουλάχιστον έναν από τους δύο κανονισμούς. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ποια είναι η θέση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, δηλαδή της Κύπρου και σίγουρα θα το λάβουμε υπόψη, όταν συζητήσουμε το θέμα στο Λουξεμβούργο στις 11 Οκτωβρίου», κατέληξε ο Βέλγος Υπουργός.

    To μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη Βουλή και τη Γερουσία, όπου είχε γεύμα εργασίας και σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους των δύο θεσμικών οργάνων.

    Ειδικότερα, συναντήθηκε με το Βέλγο Βουλευτή και Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Βελγίου-Κύπρου Φιλίπ Μονφίς. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τον ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του και τη βοήθειά του στις προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ ενημέρωσε την Ομάδα Φιλίας για το Κυπριακό.

    Ο κ. Μονφίς εξέφρασε τη χαρά του για την ένταξη της Κύπρου και την καλωσόρισε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες από διαφορετικές θέσεις, που κατέβαλαν για την προώθηση της ένταξης. Καταλήγοντας, ο κ. Μονφίς απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπογράμμισε : «Ειμαστε φίλοι και μην ξεχνάτε ότι θα είμαστε δίπλα σας όταν μας χρειασθείτε».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε επίσης την Πρόεδρο της Γερουσίας Αν-Μαρί Λιζέν και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Φρανσουά-Ρουλένς ντι Βιβιέ.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Σχέδιο Ανάν - Γκρόσμαν ------------------------------------------------------------- Υπάρχει μια κατηγορία πολιτικών στην Κύπρο και μια κατηγορία εντύπων που δεν πρόκειται ποτέ να πεισθούν όσες προσπάθειες και αν καταβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην Κύπρο και στο εξωτερικό για σωστή προώθηση των προσπαθειών λύσης του κυπριακού προβλήματος και όσες θετικές αντανακλάσεις και εάν υπάρχουν από τις τελευταίες του συναντήσεις, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως οι πολιτικοί και τα έντυπα αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σοβαρό και σκεπτόμενο άτομο, ενδιαφέρεται για το μέλλον της πατρίδας του, ότι τον συγκλόνισε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί τη διαίρεση, όπως ''ήταν οι πληροφορίες που έπαιρνε από εδώ'', και ότι υπήρξε ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα, ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα το οποίο είναι απολύτως σεβαστό.

    Ερωτηθείς αν μετά τις δηλώσεις του κ. Γκρόσμαν αναμένεται κάτι από αμερικανικής πλευράς στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχει οτιδήποτε το συγκεκριμένο όσον αφορά πρωτοβουλία των Αμερικάνων στο Κυπριακό.

    ''Όμως το γεγονός παραμένει ότι επιβεβαιώνει κοινή επιθυμία ο κ. Γκρόσμαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προχωρήσουμε σωστά και ότι ενδιαφερόμαστε από κοινού για ένα επανενωμένο νησί μετά το δημοκρατικό δημοψήφισμα που έγινε στην Κύπρο'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως ''αυτό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες όπως την τοποθέτηση της Τουρκίας και των Τ/Κ ηγετών και πολιτικών''.

    Σημείωσε πως οι κύριοι Ταλάτ, Ντενκτάς και Γκιουλ ''επαναλαμβάνουν ότι δεν είναι τώρα καιρός για να σκεφτούμε άλλες προσπάθειες, τώρα είναι καιρός για να αποκομίσουμε τα οφέλη από τις υποσχέσεις που δόθηκαν λεν προς την τ/κ κοινότητα λόγω του ότι απάντησαν ναι στο δημοψήφισμα, αλλά δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για επανένωση της νήσου''.

    ''Προς τι λοιπόν η εκ μέρους δικών μας πολιτικών κύκλων πίεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ανάληψη 'πρωτοβουλιών' και ποιών πρωτοβουλιών; Για να αντιμετωπίσουμε τον τοίχο της νέας τουρκικής αδιαλλαξίας, η οποία ενδιαφέρεται μόνο να αποκομίσει οφέλη από τη στάση της μέχρι σήμερα;'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Εξακολουθούν, πρόσθεσε, ''να ισχυρίζονται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλει λύση, ότι έχει ενταφιάσει το σχέδιο Ανάν. Ποιους εξυπηρετεί αυτή η πολιτική; Τον κοινό αγώνα, την κοινή προσπάθεια η οποία καταβάλλεται μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο για εξεύρεση κοινής συνισταμένης προώθησης των δικών μας στόχων και επιδιώξεων; Ας σεβαστούν τουλάχιστον τις διεργασίες στις οποίες συμμετέχουν'', είπε.

    Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα φθάσει στην Κύπρο γύρω στις 7.30 αύριο το βράδυ. Θα τον υποδεχθεί ο κ. Μαυρονικόλας, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστος Παναγόπουλος και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος με τους Διοικητές 1ης Μεραρχίας Πεζικού και ΕΛΔΥΚ.

    Το βράδυ θα παρακαθίσει σε ανεπίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του και προς τιμή της ελληνικής αντιπροσωπείας ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Την Παρασκευή στις 9 το πρωί ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα συναντηθεί στο ΓΕΕΦ για μια περίπου ώρα με τον κ. Μαυρονικόλα.

    Στις 10.10 θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση μισής ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στη συνέχεια θα παρακολουθήσει από τις 11 μέχρι το μεσημέρι τη στρατιωτική παρέλαση, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

    Ακολούθως θα μεταβεί στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα όπου από τις 12.30 μέχρι τις 13.15 θα τύχει ενημέρωσης από το Διοικητή της ΕΛΔΥΚ και θα καταθέσει στεφάνι, μετά από επιμνημόσυνο δέηση που θα τελεστεί στο χώρο.

    Στις 13.30 θα μεταβεί στο στρατόπεδο του 1ου Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού ΕΛΔΥΚ στον Αγιο Ιωάννη Μαλούντας.

    Ακολούθως θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του και προς τιμή της ελληνικής αντιπροσωπείας ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Μαρκαντώνης Χρίστος.

    Θα αναχωρήσει από την Κύπρο γύρω στις 4.30 το απόγευμα.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία - Ποινικός κώδικας --------------------------------------------------- Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για την έγκριση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση του νέου ποινικού κώδικα.

    Σύμφωνα με το Ζαν-Κριστοφ Φιλορί, η Επιτροπή χαιρετίζει την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα, τον οποίο θεωρεί βασικό στοιχείο στις προσπάθειες εκδημοκρατισμού της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η υιοθέτηση του νέου ποινικού κώδικα μπορεί να σηματοδοτήσει μια θετική εισήγηση της Επιτροπής για την Τουρκία στο Συμβούλιο Υπουργών, ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει και απλώς υπενθύμισε τη δήλωση του κ. Φερχόιγκεν αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό (την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες), ο οποίος είχε πει ότι οι διαβεβαιώσεις της Αγκυρας επιτρέπουν στον Επίτροπο να κάνει μια ξεκάθαρη εισήγηση.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - 111η Συνέλευση Διακοινοβουλευτικής Ενωσης - Κυπριακό ------------------------------------------------------------------- Μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση του διεθνούς δικαίου, η οποία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων της νήσου, θα διασφαλίσει την ειρήνη και θα εγγυηθεί ένα ευοίωνο μέλλον, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο των εργασιών της 111ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης που άρχισαν χθες στη Γενεύη.

    ''Η λύση αυτή θα κατηύθυνε σημαντικούς πόρους, που θα προορίζονταν για στρατιωτικούς σκοπούς προς παραγωγικούς τομείς προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού'', είπε ο κ. Αναστασιάδης στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα το «Ρόλο των κοινοβουλίων στην ενίσχυση πολυμερών μηχανισμών για τη μη-διάδοση των όπλων και για τον αφοπλισμό υπό το φως των νέων προκλήσεων κατά της ασφάλειας''.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης συμμετέχουν εκτός από τον κ. Αναστασιάδη και οι βουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου και Ανδρούλα Βασιλείου.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Επιστροφή από Λονδίνο - Δηλώσεις --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να συνεχιστούν οι προσπάθειες και να αναληφθούν στο επόμενο στάδιο πρωτοβουλίες ώστε να οδηγηθούμε στη λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο όπου μετέβη ύστερα από πρόσκληση του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας για να παρευρεθεί στο ετήσιο συνέδριό του, είπε ότι στη συνάντησή του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο εξέθεσε τις απόψεις της ε/κ πλευράς γύρω από τις εξελίξεις και τις προοπτικές που αφορούν στο κυπριακό πρόβλημα, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Ο κ. Ομήρου παράλληλα είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον κ. Στρο «τους λόγους για τους οποίους ο κυπριακός ελληνισμός απέρριψε το σχέδιο Ανάν, αλλά δεν απέρριψε τη λύση του κυπριακού προβλήματος, όπως ισχυρίζονται κακόπιστοι τρίτοι», και να εξηγήσει «συγκεκριμένες πρόνοιες, οι οποίες κατά κοινή εκτίμηση υπήρξαν ετεροβαρείς, άδικες και δεν ικανοποιούσαν τα δίκαια αιτήματα της πλευράς μας και δεν αντιμετώπιζαν τους δικαιολογημένους φόβους και τις ανησυχίες των Ελλήνων της Κύπρου».

    Ο κ. Στρο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ, «υπήρξε ένας καλός ακροατής, άκουσε με ενδιαφέρον την επιχειρηματολογία» που του ανέπτυξε, «έδωσε τη διαβεβαίωση ότι σε καμία περίπτωση η Βρετανία δεν διανοείται να προσφέρει οιασδήποτε μορφής αναγνώριση στο ψευδοκράτος και ότι παραμένει σταθερή στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνον, ως προς το υποκείμενο του διεθνούς δικαίου που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης».

    Αθήνα - Παραολυμπιακοί Αγώνες - Τελετή Λήξης --------------------------------------------- Η Αθήνα αποχαιρέτισε χθες βράδυ τους 12ους Παραολυμπιακούς Αγώνες και με τις σημαίες μεσίστιες, μέσα σε βαρύ κλίμα λόγω του πένθους από το τραγικό δυστύχημα στα Καμένα Βούρλα, που στοίχισε τη ζωή σε επτά μαθητές του Λυκείου Φαρκαδώνας. Στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού.

    Η τελετή ήταν σεμνή και λιτή και ξεκίνησε με την είσοδο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, του Προέδρου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Φιλ Κρέιβεν, και της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ''Αθήνα 2004'' Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    Ασπροφορεμένοι σημαιοφόροι εισήλθαν στο Ολυμπιακό Στάδιο, μεταφέροντας τα λάβαρα των 136 χωρών που έλαβαν μέρος στους Αγώνες. Και καθώς οι σημαιοφόροι αποσύρθηκαν στο παρασκήνιο, οι 3.969 αθλητές ξεχύθηκαν στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου και αναμείχθηκαν μεταξύ τους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ενωμένοι, μεταφέροντας το αληθινό πνεύμα των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου, μαζί με τον Πρόεδρο της ΔΠΕ Φιλ Κρέιβεν, την δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντιδήμαρχο του Πεκίνου Liu Jingmin, προσήλθαν στην κεντρική εξέδρα που είχε στηθεί στο κέντρο του Σταδίου, ακολουθούμενοι από τα έξι νεοεκλεγέντα μέλη της Αθλητικής Επιτροπής της ΔΠΕ, ανάμεσα στα οποία και ο Ελληνας αθλητής της κολύμβησης Κώστας Φύκας.

    «Απευθύνομαι προς όλους τους Αθηναίους και το λαό της Ελλάδας: το πάθος σας, η φιλικότητά σας και η φιλοξενία σας θα ταξιδέψουν πολύ μακριά απόψε. Γεια σας και εις το επανιδείν. Ευχαριστώ Ελλάς», είπε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Φιλ Κρέιβεν στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του. «Συνεχίστε να μεταφέρετε τη λάμψη των ματιών σας και κρατήστε τη φλόγα άσβεστη στην καρδιά σας», πρόσθεσε πριν κηρύξει τη λήξη των Αγώνων.

    Η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου προτίμησε να απευθυνθεί στους αθλητές, μέσω μιας επιστολής. «Εσείς οι αθλητές έχετε κατακτήσει τις καρδιές μας και έχετε κερδίσει το χειροκρότημά μας. Για έντεκα ημέρες, μας ενθουσιάσατε με τις προσπάθειές σας και μας δείξατε ξανά και ξανά τις εξαιρετικές δυνατότητες που έχουμε όλοι ως άνθρωποι, για να ξεπερνάμε τα εμπόδια και τα όρια των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της.

    Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη επέστρεψε την Παραολυμπιακή σημαία στον Πρόεδρο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε στον Αντιδήμαρχο του Πεκίνου Liu Jingmin.

    Χορευτές από την Κίνα με διάφορες αναπηρίες παρουσίασαν ένα πρόγραμμα πάνω σε χρυσοποίκιλτο σκηνικό, που έφερε το νέο λογότυπο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, το οποίο νωρίτερα παρουσιάσθηκε επισήμως για πρώτη φορά. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «ειδικής τέχνης», μετατρέποντας την αναπηρία σε ικανότητα και ανοίγοντας την αυλαία για τους Αγώνες που θα φιλοξενηθούν το 2008 στο Πεκίνο.

    Η Τελετή Λήξης ολοκληρώθηκε με την υποστολή της Παραολυμπιακής σημαίας, ενώ αμέσως μετά έσβησε η φλόγα, που φώτιζε το Ολυμπιακό στάδιο τις τελευταίες έντεκα ημέρες.

    Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακή αποστολή - Επιστροφή ------------------------------------------------------- Επιστρέφει σήμερα η κυπριακή αποστολή των αθλητών που εκπροσώπησε την Κύπρο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που διεξήχθησαν στην Αθήνα από τις 17 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

    Στην αποστολή θα βρίσκεται και η χρυσή Παραολυμπιονίκης Καρολίνα Πελενδρίτου, η οποία χάρισε στην Κύπρο το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα 100 μέτρα πρόσθιο στην κολύμβηση, κατηγορία SB13. Η Καρολίνα Πελενδρίτου πέτυχε παράλληλα και νέο Παραολυμπιακό ρεκόρ.

    Την κυπριακή αποστολή αποτελούν η Γεωργούλλα Γιαγκουλά που συμμετείχε στο αγώνισμα της τοξοβολίας, ο Ανδρέας Ποταμίτης, η Μικαέλλα Σπαντίου και η Καρολίνα Πελενδρίτου που συμμετείχαν στην κολύμβηση και ο Γιάννης Γαβριήλ στο Μαραθώνιο.

    Κύπριοι ορειβάτες - Ιμαλάια ------------------------------ Σταθερή στο στόχο της να κατακτήσει την κορυφή Chulu East, στα Ιμαλάια, με υψόμετρο 6.548 μέτρα, η εννιαμελής ομάδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΚΟΜΟΑ) και ο εκπαιδευτής της Peter Kay, αναχώρησαν από το Bahundi, το οποίο βρίσκεται στα 1.310 μέτρα και ξεκίνησαν το ουσιαστικό μέρος της ανάβασής τους.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΤΗΚ, ''χθες η ομάδα των ορειβατών θα φτάσει στην περιοχή Braga απ' όπου θα αρχίσει σήμερα η αναρρίχηση για το σημείο κατασκήνωσής της που θα θεωρείται και η βάση της αποστολής μέχρι την επίτευξη του στόχου της''.

    Η αποστολή έφθασε την Κυριακή στην περιοχή Pisang, που βρίσκεται σε υψόμετρο 3.200 μέτρων, όπου και παρέμεινε για την απαραίτητη ξεκούραση, ανασυγκρότηση και προσαρμογή του οργανισμού τους σε μεγαλύτερο ύψος.

    Αναφέρεται ότι η ΑΤΗΚ, ως ο χορηγός της αποστολής, προσέφερε και όλο τον απαραίτητο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα, πέραν της τηλεφωνικής επικοινωνίας, να καταγράφεται οπτικά και να αποστέλλεται στην Κύπρο μέσω δορυφόρου η όλη προσπάθεια των Κυπρίων ορειβατών.

    ΟΕΒ - Απασχόληση Γυναίκας - Παγκύπρια Ερευνα ----------------------------------------------- Σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τους άνδρες παραμένουν τα ποσοστά εργοδότησης γυναικών σε υψηλές θέσεις, σύμφωνα με παγκύπρια έρευνα που διενήργησε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κυπριακή επιχείρηση.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, ποσοστό της τάξης του 14% των θέσεων Ανώτερων Διευθυντών κατακρατείται από γυναίκες, ενώ το υπόλοιπο 86% των θέσεων κατακρατείται από άνδρες.

    Σε ό,τι αφορά το επιστημονικό προσωπικό, η έρευνα κατέδειξε ότι το 38% ανήκει σε γυναίκες, ενώ το 62% σε άνδρες. Ο τομέας στον οποίο οι γυναίκες υπερτερούν είναι αυτός του διοικητικού/γραμματειακού προσωπικού, όπου το 64% είναι γυναίκες ενώ το 36% είναι άνδρες.

    Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ Οκτωβρίου και Μαΐου 2004 σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και χρησιμοποιήθηκαν δύο ερωτηματολόγια, το ένα απευθυνόταν στους εργοδότες και το δεύτερο στις γυναίκες, εργαζόμενες και άνεργες. Συμπληρώθηκαν συνολικά 344 ερωτηματολόγια από εργοδότες, 1.083 από εργαζόμενες γυναίκες και 187 ερωτηματολόγια από άνεργες, εγγεγραμμένες στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας.

    Χρηματιστήριο - Αναστροφή πτωτικής πορείας --------------------------------------------- Αναστροφή της πτωτικής πορείας που παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατά τις τέσσερις προηγούμενες συναντήσεις σημειώθηκε στη χθεσινή συνάντηση. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή αύξηση της τάξης του 0,02%, κλείνοντας στις 962,17 μονάδες. Αντίθετα, αμετάβλητος παρέμεινε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,26 μονάδες. Στις 345 χιλιάδες λίρες διαμορφώθηκε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορούσε συναλλαγές για τα Χρεόγραφα 2003/2007 της Λαϊκής Τράπεζας.

    Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,09% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 321,86 μονάδες.

    Πετόσφαιρα γυναικών - Σούπερ καπ - Ανόρθωση -------------------------------------------- Η Ανόρθωση στέφθηκε χθες βράδυ σούπερ πρωταθλήτρια στην πετόσφαιρα γυναικών.

    Η ομάδα της Αμμοχώστου νίκησε την ΑΕΛ με 3 0 σετ και κατέκτησε το σούπερ καπ.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μπορέλ - Κυπριακό

    Ενδειξη της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλεται εκ μέρους της ε/κ πλευράς για να προωθηθεί η επανέναρξη μιας διαδικασίας με στόχο την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, αποτελούν οι αναφορές του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 29/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5743               0,5777
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4663               0,4690
    Λίρα Αγγλίας              0,8423               0,8473
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 29/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 29/9/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4200            0,4233
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3336            0,3362
    Δολάριο Καναδά                  0,3666            0,3695
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0687            0,0692
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0634            0,0639
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3698            0,3727
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Η κυβέρνηση δεν βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο μείωσης των μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, νοουμένου ότι δεν θα αλλάξει ο ρόλος και ο χαρακτήρας της ειρηνευτικής δύναμης, όπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  381.805,74
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,10    -0,22    369.208,05
    FTSE/CySE 20                           323,11     0,39    179.619,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  964,77     0,41    186.683,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              995,59     0,00      6.093,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.003,97     0,62     55.744,69
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     965,96     0,39    192.777,02
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       961,18     0,49    120.007,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    912,92    -3,13     10.818,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            905,02    -1,54    126.927,53
    FTSE Med (28/9/2004)                 5.961,65    -0,31
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Νέος Ηγούμενος Μονής Μαχαιρά - Επιφάνιος

    Συνεχιστής του έργου του προκατόχου του δήλωσε ότι θα είναι ο νέος Ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά Επιφάνιος που εξελέγη σήμερα, διαδεχόμενος τον μακαριστό Ηγούμενο Αρσένιο, ο οποίος σκοτώθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ορους όταν κατέπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Ελλάδα - Αμερικανικά Οπλα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε σήμερα άδικη τη θέση των ΗΠΑ για το θέμα των αμερικανικών όπλων που μεταφέρθηκαν, όπως αναφέρει η Ουάσιγκτον, από την Ελλάδα στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ''μη γενικά παραδεκτές στην Κύπρο.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή αύξηση

    Μικρή αύξηση κατέγραψε για δεύτερη κατά σειρά ημέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή άνοδο της τάξης του 0,39% και έκλεισε στις 965,96 μονάδες. Πτώση της τάξης του 0,22% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας στις 72,1 μονάδες, σημείο που αποτελεί νέο χαμηλότερο κατά τα τελευταία οκτώ και πλέον χρόνια. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 381.000 λίρες.

    [15] (Κ) Λεβέντειο Μουσείο - Γάλλοι ζωγράφοι - Εκθεση

    Την Κύπρο βήμα-βήμα όργωσε ο Γάλλος ζωγράφος Φιλίπ Ντελόρ, βαδίζοντας στα χνάρια του συμπατριώτη του, Λουί-Φρανσουά Κασάς, ο οποίος βρέθηκε στο νησί δυο αιώνες πριν, αποτυπώνοντας στο χαρτί την Κύπρο του ήλιου, της θάλασσας, του αρχαίου πολιτισμού, την Κύπρο των ζεστών ανθρώπων και της φιλοξενίας, την οποία ο Φιλίπ Ντελόρ συνάντησε εν έτει 2004 μετά από πρωτοβουλία της Hathor Art Productions.

    Τα έργα που προέκυψαν από το οδοιπορικό του Ντελόρ στην ελεύθερη και κατεχόμενη Κύπρο παρουσιάζονται από τις 4 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο στη Λευκωσία, πλάι σε αυτά του Λουί-Φρανσουά Κασάς, ενώ παράλληλα με την έκθεση κυκλοφορεί πολυτελής κατάλογος με τις ''Εικόνες της Κύπρου, με τα μάτια δύο Γάλλων περιηγητών'', στην αγγλική και γαλλική γλώσσα.

    [16] (Κ) Χατζηγεωργίου - Διακοινοβουλευτική Ενωση - Διάδοση όπλων

    Ο βουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, σε παρέμβασή του στην συζήτηση του θέματος "Ο Ρόλος των Κοινοβουλίων στην Ενίσχυση Πολυμερών Μηχανισμών για τη Μη Διάδοση των Οπλων και για τον Αφοπλισμό", στο πλαίσιο των εργασιών της 111ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης στη Γενεύη, κάλεσε τους βουλευτές να μην επιδεικνύουν την παραμικρή ανοχή έναντι οποιωνδήποτε παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, κυρίως στις περιπτώσεις διά της βίας κατοχής τους εδάφους μίας χώρας από άλλη χώρα.

    [17] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Πελεντρίτου - Επιστροφή

    Στη "μικρή πονεμένη μας πατρίδα", αλλά και σε όλους τους Κύπριους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αφιέρωσε η χρυσή Παραολυμπιονίκης στα 100 μέτρα πρόσθιο κολύμβησης, Καρολίνα Πελεντρίτου, το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στην 12η Παραολυμπιάδα της Αθήνας.

    Με δάκρυα χαράς και συγκίνησης, η Καρολίνα Πελεντρίτου σε δηλώσεις της ευχαρίστησε μεταξύ άλλων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος με το πρόσφατο "Οχι" που είπε, κατάφερε, όπως σημείωσε, "να υψωθεί η σημαία που έπρεπε, η κυπριακή σημαία και να ακουστεί ο εθνικός ύμνος που έπρεπε και που άξιζε να ακουστεί".

    Η Καρολίνα Πελεντρίτου μιλούσε στην αίθουσα επισήμων του Αεροδρομίου Λάρνακας, όπου πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή προς τιμή της, αλλά και προς τιμή όλης της Παραολυμπιακής ομάδας της Κύπρου.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βέλγος Πρωθυπουργός - Γεύμα εργασίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως αναμένει να δει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, προτού κριθεί η στάση της κυπριακής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι επιθυμεί να δει κάποιες από τις εχθρικές πράξεις της Τουρκίας να εξαφανιστούν.

    Μιλώντας ύστερα από γεύμα εργασίας που του παρέθεσε σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο Βέλγος Πρωθυπουργός Γκι Φερχόφσταντ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ότι η Αγκυρα θα αλλάξει πλέον και θα έχει τη συμπεριφορά μιας υποψήφιας για ένταξη χώρας.

    [19] (Κ) ΣτΕ - Επιτροπή Υπουργών - Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή

    Συγκεκριμένα ερωτήματα έθεσε στην Τουρκία σήμερα η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με το τι προτίθεται να πράξει για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων.

    Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, αναμένοντας απαντήσεις από την τουρκική πλευρά, η οποία κατά τη σημερινή συνεδρία στο Στρασβούργο εκπροσωπήθηκε και από τον Ρουστέμ Τατάρ, εκπρόσωπο της τ/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), ο οποίος προέβη σε σχετική δήλωση για το θέμα των αγνοουμένων με ιδιαίτερη αναφορά στην επαναλειτουργία της ΔΕΑ.

    [20] (Κ) ΕΕ - COREPER - Χρηματοδοτικός κανονισμός

    Πολιτική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από το Συμβούλιο Υπουργών της 11ης Οκτωβρίου, επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες αναφορικά με τον χρηματοδοτικό κανονισμό για την ενίσχυση των Τ/Κ. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ των 25 κρατών μελών, γεγονός που υποχρέωσε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμφωνήσει.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Επιτροπή επιχείρησε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης να εμποδίσει τη λήψη απόφασης, δεδομένου ότι υπαναχώρησε αρχικά σε σχέση με όλες τις αλλαγές που είχε αποδεχθεί την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να αποφευχθεί ο διαχωρισμός του χρηματοδοτικού κανονισμού από τον δεύτερο κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

    [21] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Γαλλία - Τουρισμός

    Στη Γαλλία βρίσκεται από σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, όπου στα πλαίσια της τουριστικής έκθεσης ''Top Resa'' θα έχει σημαντικές επαφές.

    [22] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ - Ρόδος

    Με την ένταξή της στην ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως νέο εξωτερικό σύνορο της Ενωσης, έχει εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να συμβάλει, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου για αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων και της συνομολόγησης διμερών συμφωνιών με αριθμό χωρών στον τομέα αυτό, ανέφερε ο βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - "Standaard" - Συνέντευξη

    Με τον τίτλο "Η Κύπρος δεν θα πει απλά 'ναι' στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ", η βελγική ολλανδόφωνη εφημερίδα "Standaard" δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος είπε πως "θα προσδιορίσουμε τη θέση μας στη βάση της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο".

    "Αναμένω ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ", σημειώνει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι "αυτό θα ήταν καλό για την Κύπρο, τόσο για τους Τ/Κ όσο και για τους Ε/Κ και την ίδια την Τουρκία".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 29 September 2004 - 17:49:22 UTC