Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Πρωθυπουργός Ελλάδας - Μήνυμα
  • [02] (Κ) Ολυμπιακοί - Μπάουτσερ - Συγχαρητήρια
  • [03] (Κ) Τένις - Παγδατής - US OPEN
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυβέρνηση - ΗΕ - Ασφάλεια προσκυνητών - Αγιος Μάμας
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εμπειρογνώμονες
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Νομική υπηρεσία Συμβουλίου της ΕΕ - Απευθείας εμπόριο
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΔΑΔ
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Περιουσίες Ε/Κ - Εκμετάλλευση
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Ινστιτούτο Νευρολογίας
  • [13] (Κ) Πρόεδρος ΠΣΕΚΑ - Συνέδριο αποδήμων - Σχέδιο δράσης - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ρωσίας - Επίσημη επίσκεψη
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Εκδηλώσεις - Μόρφου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή αύξηση
  • [18] (Κ) ΠΣΕΚΑ - ΠΟΜΑΚ - Ενημέρωση - Διαφώτιση
  • [19] (Κ) Λεμεσός - Γιορτή του Κρασιού
  • [20] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Αγγελής - Οικονομικά αποτελέσματα
  • [21] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ''Κύπρια 2004''
  • [22] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Διάθεση Εισιτηρίων
  • [23] (Κ) Λάρνακα - Αφιξη Ολλανδού Υπουργού και συνεργατών του

  • [01] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Πρωθυπουργός Ελλάδας - Μήνυμα

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής απηύθυνε χθες το βράδυ τηλεοπτικό μήνυμα, μια ημέρα μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση, και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων και την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

    «Η Παγκόσμια Γιορτή του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, είναι ήδη σταθμός και αφετηρία. Σταθμός των Αγώνων στη χώρα όπου γεννήθηκαν και αναβίωσαν. Αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα της χώρας μας. Η Ελλάδα εξέπληξε θετικά ολόκληρο τον Κόσμο. Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να βγαίνει μπροστά», τόνισε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε πως «μέχρι πριν από λίγους μήνες ακούγονταν, σε πολλές μεριές του Πλανήτη, ψίθυροι ανησυχίας και φωνές αμφισβήτησης για τις ικανότητες και τις δυνατότητές μας. Σήμερα έρχονται από όλο τον κόσμο, δηλώσεις αναγνώρισης της εξαιρετικής επιτυχίας των προσπαθειών μας».

    «Η διεθνής κοινότητα συνομολογεί ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει για το υψηλό επίπεδο της φιλοξενίας, του πολιτισμού, αλλά και της ασφάλειας που παρέχει σε όλους, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι έχει μεγάλες δυνατότητες, σημαντικές ικανότητες, αδιαμφισβήτητες αρετές. Βάζει ψηλά τον πήχη των προσπαθειών της και τα καταφέρνει», είπε στη συνέχεια.

    [02] (Κ) Ολυμπιακοί - Μπάουτσερ - Συγχαρητήρια

    Συγχαρητήρια στην Ελλάδα εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επιτυχή και ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    [03] (Κ) Τένις - Παγδατής - US OPEN

    Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής νίκησε χθες τον 26χρονο Γάλλο Ολιβιέρ Μούτις, στο πρώτο αγώνα του στο πλαίσιο του US OPEN.

    Ο Παγδατής νίκησε τον αντίπαλο του με 2-6, 6-2, 6-1 και 7-5 σετ.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που τάσσεται εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη απευθείας εμπορίου της ΕΕ με τα κατεχόμενα, η πρώτη χθεσινή συνάντηση των μελών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και οι λόγοι που αναμένεται να προτάξει η κυβέρνηση στην ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, για να στηρίξει τη θέση για μη αλλαγή του ρόλου της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο είναι από τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η συνεδρία στις 2 Σεπτεμβρίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Μύρα - Ξενίδη Αρέστη εναντίον της Τουρκίας, η χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου των αποδήμων Κυπρίων και η εξαγγελία από τον Πρόεδρο του ΧΑΚ Ακη Κλεάνθους της έναρξης λειτουργίας την ερχόμενη Δευτέρα των νέων αγορών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εκταφές λειψάνων αγνοουμένων και στις δύο πλευρές'' γράφει ότι αισιοδοξία προκύπτει από την επανασύσταση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους μετά την πρώτη χθεσινή συνάντηση των μελών της, αφού αποφασίστηκε η προώθηση της διαδικασίας εκταφής λειψάνων. Αλλού γράφει ότι τις ενδεχόμενες αρνητικές αντιδράσεις της Τουρκίας, σε περίπτωση που δεν λάβει αυτό που θέλει από την ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα προτάξει η Λευκωσίας στις επίσημες επαφές που θα έχει αύριο με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, για να στηρίξει τη θέση για μη αλλαγή τους ρόλου της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Ηφαίστειο τρεις κοινότητες'' γράφει ότι ''με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί'' μοιάζουν οι κοινότητες Σια, Μοσφιλωτή και Αλάμπρα μετά την καταπελτική έκθεση Κύπριου εμπειρογνώμονα, την οποία υιοθετεί Αμερικανός επιστήμονας που βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο, για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την ηλεκτρονική ακτινοβολία που θα εκπέμπουν οι κεραίες της Hellas Sat που αναμένεται να εγκατασταθούν πολύ σύντομα στη Σια. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα διεκδικήσουν μισθολογικές αυξήσεις που κυμαίνονται στο 2% για περίοδο τριών χρόνων.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Φρένο στο απ' ευθείας εμπόριο'' γράφει πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στα χέρια της από την περασμένη Παρασκευή ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στην προσπάθεια της να αποτρέψει τις προσπάθειες παράκαμψης και την έναρξη απευθείας εμπορίου της Ευρώπης με τα κατεχόμενα, Η εφημερίδα προσθέτει πως η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με επίσημη γραπτή γνωμάτευση τάσσεται εναντίον της Κομισιόν και τονίζει ότι στήριξε το οικοδόμημα των απευθείας συναλλαγών με τους Τ/Κ σε λάθος νομική βάση. Σε άλλη είδηση γράφει ότι 314 υποψήφιοι των εισαγωγικών εξετάσεων του Ιουνίου εξασφάλισαν θέσεις σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας με τη Β' κατανομή θέσεων.

    ''Η Σημερινή'' στην κύρια είδηση με τίτλο '''Τσιμεντώνεται' η κατοχή της Κύπρου'' γράφει ότι η δήλωση του διευθυντή της τσιμεντοβιομηχανίας ''Βασιλικού'' Γιώργου Σιδέρη ότι η εταιρεία προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στα κατεχόμενα προκαλεί αντιδράσεις σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα και μάλιστα επί ε/κ γης. Αλλού γράφει ότι μια νέα αρχή προσδοκάται να γίνει από την ερχόμενη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με την έναρξη της λειτουργίας των πέντε νέων αγορών, οι οποίες φιλοδοξούν να φέρουν αξιοπιστία. Την έναρξη της λειτουργίας των νέων αγορών εξήγγειλε σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νέμονται τις περιουσίες Ε/Κ'' γράφει πως τα τρία μέλη της ''επιτροπής αποζημιώσεων'' του ψευδοκράτους νέμονται παράνομα ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτό αποκαλύπτεται στις γραπτές παρατηρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενόψει της ακρόασης στην υπόθεση Μύρα - Ξενίδη Αρέστη εναντίον της Τουρκίας, που θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σημερινή απογευματινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, η οποία θα καθορίσει την πορεία προς το παγκύπριο πολιτικό συνέδριο και την εκλογική συνέλευση του κόμματος.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Τέρμα στην αντιπαράθεση'' γράφει ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης χαρακτήρισε "εγκληματικό" το γεγονός ότι εντός και εκτός των κομμάτων συνεχίζεται η συζήτηση, η αντιπαράθεση και ο διαπληκτισμός γύρω από το αν ορθά ή όχι δεν υιοθετήθηκε το σχέδιο Ανάν από τον κυπριακό λαό. Οπως αναφέρει η εφημερίδα ο κ. Κατσουρίδης συνέστησε παράλληλα ενότητα, ώστε να καθοριστούν οι αλλαγές επί του σχεδίου και όχι να συνεχιστεί η μεταξύ των κομμάτων αντιπαράθεση. Αλλού αναφέρεται στην ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ενώπιον των εκπροσώπων των Κυπρίων αποδήμων με την οποία διακήρυξε πως στόχος της κυπριακής κυβέρνησης παραμένει η ειρηνική επανένωση του νησιού σε συνθήκες ασφαλείας, σιγουριάς και ελπίδας για το μέλλον.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - ΝΕΠΟΜΑΚ - Συνέδριο - Ιακώβου ---------------------------------------------- Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης, όπως διακήρυξε ενώπιον των εκπροσώπων των Κυπρίων αποδήμων ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, παραμένει η ειρηνική επανένωση του νησιού σε συνθήκες ασφάλειας, σιγουριάς και ελπίδας για το μέλλον, μακριά από κηδεμονεύσεις και ξένες επιβουλές.

    Σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή του Δεύτερου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας Απόδημων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της Εικοστής Ετήσιας Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ, που πραγματοποιούνται σήμερα, αύριο και μεθαύριο στη Λευκωσία, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, με τη στήριξη και των αποδήμων, η Κύπρος θα επιτύχει το μεγάλο αυτό στόχο για μια Κύπρο ενωμένη, ομόσπονδη, διζωνική και δικοινοτική, ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Καλωσορίζοντάς τους για μια ακόμη φορά στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στους αποδήμους την αγάπη και τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος βρίσκεται εκτός Κύπρου και δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση του νησιού, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''τον αγώνα για ελευθερία και επιστροφή, για εθνική καταξίωση, το νοιώθουμε επιβεβλημένο, γιατί καταυγάζει τη νεώτερη εθνική πορεία, τον απαιτούν οι αδικοχαμένοι νεκροί μας και τον υπενθυμίζει το συνεχές δράμα των προσφύγων, των αγνοουμένων και των οικογενειών τους''.

    Ο Υπουργός χαρακτήρισε ως ''κρίσιμες τις στιγμές που περνούμε και καθοριστικές για την εθνική μας πορεία''.

    ''Δεν πρέπει όμως ποτέ'', δήλωσε, ''να λυγίσουμε, επιτρέποντες να εμφιλοχωρήσει στον κυπριακό Ελληνισμό το σαράκι της διχόνοιας και του διχασμού''.

    Κάνοντας μια εκτενή αναφορά στο σχέδιο Ανάν, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ''δόθηκε στην Τουρκία το σχέδιο εκείνο που ικανοποιούσε όλες τις απαιτήσεις της, για να μπορεί να θριαμβολογεί για την δήθεν διαλλακτικότητα της καθιστώντας ταυτόχρονα την Κύπρο ουσιαστικό προτεκτοράτο της''.

    ''Οτι η λύση του Κυπριακού θα ήταν ένας οδυνηρός συμβιβασμός'', είπε ο κ. Ιακώβου, ''πάντοτε το γνωρίζαμε. Διαπιστώσαμε όμως ότι το στοιχείο της αδικίας ήταν πέρα για πέρα εντονότερο στο 5ο σχέδιο Ανάν''.

    Μητροπολίτης Πάφου - Συνέδρια Αποδήμων ------------------------------------- Η Εκκλησία της Κύπρου, δια του προεδρεύοντος της Ιεράς Συνόδου και Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου, δήλωσε χθες ότι ο αγώνας για λύση του Κυπριακού συνεχίζεται σήμερα με την ίδια ένταση και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή λύση έξω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που να επαφίεται στην καλή θέληση της Τουρκίας και που θα κατοχυρώνει και θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.

    Οπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου σε χαιρετισμό του στην 20ή Συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), ''το ζητούμενο είναι να έχουμε ένα όραμα και αυτό το όραμα πρέπει να είναι υψηλό και μεγάλο, γιατί ο άνθρωπος γίνεται τόσο μεγάλος, όσο μεγάλος είναι και στόχος του''.

    ''Ολοι μας'', είπε ο Πάφου Χρυσόστομος, ''ζήσαμε τις κρίσιμες ημέρες του εθνικού μας προβλήματος και με αγωνία είδαμε να περνά από μπροστά μας το φάσμα του εθνικού αφανισμού από μια ενδεχόμενη θετική ψήφο αποδοχής της προτεινόμενης λύσης για την επανένωση της πατρίδας μας, που επέβαλλαν οι ισχυροί της γης''.

    Σοφοκλείδης - Συνέδριο ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ -------------------------------------------------- Οι Κύπριοι του εξωτερικού διαβεβαίωσαν χθες την κυπριακή κυβέρνηση, δια του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρη Σοφοκλείδη, ότι θα συνεργασθούν μαζί της για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό που να καθιστά την Κύπρο ανεξάρτητη, κυρίαρχη, εδαφικά ακέραιη, αδέσμευτη και αποστρατικοποιημένη ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σοφοκλείδης σε χαιρετισμό του κατά την εναρκτήρια τελετή της συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ και του συνεδρίου της Νεολαίας των αποδήμων (ΝΕΠΟΜΑΚ), επιδίωξή τους είναι η επανένωση του νησιού σε μια Δημοκρατία, ''όπου όλοι οι κάτοικοί της, ανεξάρτητα από θρησκευτικό δόγμα και εθνική καταγωγή, να μπορούν να ζήσουν μέσα σε συνθήκες πλήρους κοινωνικής και οικονομικής εξισορρόπησης, πλήρους ασφάλειας, ισοπολιτείας και ισονομίας''.

    Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δηλώνοντας ότι ''ο απανταχού Ελληνισμός νοιώθει τις τελευταίες ημέρες εξαιρετικά ευτυχισμένος και υπερήφανος, γιατί η μεγάλη εορτή συνάντησης λαών κάθε προέλευσης και πίστης -οι Ολυμπιακοί αγώνες 2004- στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία''.

    Εξέφρασε επίσης την υπερηφάνεια του καθώς και όλων των αποδήμων Κυπρίων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. ''Εμείς οι απόδημοι είναι με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια'', είπε, ''που βλέπουμε την ιδιαίτερη μας πατρίδα να αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής oικογένειας των 25 κρατών και των 450 εκατομμυρίων κατοίκων''.

    ''Σε μας απομένει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτόν τον ευρωπαϊκό άξονα και περιβάλλον προς την κατεύθυνση ενός έντιμου, δίκαιου και βιώσιμου συμβιβασμού στο πολιτικό μας πρόβλημα, που να βασίζεται στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, αρχές και κεκτημένο'', δήλωσε ο κ. Σοφοκλείδης.

    Κρίστοφερ - Συνέδριο - ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ -ΝΕΠΟΜΑΚ ---------------------------------------- Το βασικό πρόβλημα στο Κυπριακό, δεν είναι το ''Οχι'' που είπαν οι Ελληνοκύπριοι στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου για το σχέδιο Ανάν, αλλά η παράνομη εισβολή και κατοχή και ο παράνομος εποικισμός των κατεχομένων, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Σε χαιρετισμό του στην 20ή Συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι αυτό το συνέδριο είναι ένα νέο ξεκίνημα και ότι οι απόδημοι Κύπριοι θα ξανα-διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους ''για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού κάτω από την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    ''Θα πρέπει'', είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, ''να ξεκινήσουμε μια παγκόσμια εκστρατεία, η οποία θα επικεντρωθεί στη ρίζα και στα αίτια του προβλήματος και όχι σε προσωρινή θεραπεία''.

    ''Το σχέδιο Ανάν'', είπε ο κ. Κρίστοφερ, ''απορρίφθηκε, επειδή επιβράβευε τον επιτιθέμενο και τιμωρούσε το θύμα'' και ''θα πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους'', πρόσθεσε, ''ότι αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να χαράξει μια σταθερή πολιτική υποστηριζόμενη από όλα τα κόμματα, την οποία εμείς, ως Κύπριοι του εξωτερικού και οι Ελληνες στο εξωτερικό, θα προωθήσουμε όπως κάναμε τα τελευταία 30 χρόνια''.

    ''Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)'', είπε ο κ. Κρίστοφερ, ''σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στον αγώνα μας για ελευθερία και δικαιοσύνη''.

    Πρόεδρος ΝΕΠΟΜΑΚ - Συνέδριο ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ ----------------------------------------- Η Νεολαία των Απόδημων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) διαβεβαίωσε χθες την πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου ότι οι νέοι Κύπριοι του εξωτερικού είναι έτοιμοι να πάρουν τη σκυτάλη από τη γενιά των γονέων τους και να αγωνισθούν για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

    Σε χαιρετισμό του στην 20ή Συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Μένοικος Κούβαρος αναφέρθηκε στην υποστήριξη της ΠΟΜΑΚ και των οργανώσεων των γονιών τους στο εξωτερικό, στις εκδηλώσεις ''Πέρα από την Πράσινη Γραμμή'' στις οποίες προέβησαν στη Νέα Υόρκη και στο Σίδνεϊ και στην παρουσίαση ενός ψηφίσματος για το Κυπριακό που έκαναν στον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, για να δείξει ότι το ενδιαφέρον τους για επίλυση του προβλήματος παραμένει σταθερό.

    ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - Κόμματα - Κυπριακό --------------------------------------- Τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα ανέλυσαν στις τοποθετήσεις τους ενώπιον του Β΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου Νεολαίας (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της Κ΄ Ετήσιας Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) αρχηγοί και εκπρόσωποι των εφτά κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Οι Κύπριοι πολιτικοί επεσήμαναν την ανάγκη για ενότητα προς την επίτευξη του στόχου της επανένωσης της Κύπρου μέσα από μια δίκαιη, βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού ενώ επανέλαβαν ότι το ''όχι'' των Ε/Κ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου δεν ήταν άρνηση για τη λύση του προβλήματος αλλά απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου.

    Πρώτος το λόγο έλαβε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι ''καμία πρόταση που έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα δεν ήταν πρόταση που θα μπορούσε, με όση καλή διάθεση και αν είχε κάποιος, να μπορούσε να γίνει αποδεκτή'' προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε ούτε να ισχυριστούμε ότι εμείς χειριστήκαμε το Κυπριακό ''με συνέχεια και συνέπεια''.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι μετά από τριάντα χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου έχουμε ευθύνη έναντι των μελλοντικών γενεών να ξεκαθαρίσουμε τι αλλαγές χρειάζονται για να έχουμε μια κοινή πορεία.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους αναφέρθηκε σε ''ιστορικές αλήθειες'' και είπε ότι όλο τον καιρό που δινόταν μάχη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιες πολιτικές ηγεσίες ''έκαναν ότι μπορούσαν ώστε να μην φανούμε ισχυροί για να διαπραγματευτούμε''.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι το ''όχι'' των Ε/Κ ήταν απόρριψη ενός ετεροβαρούς σχεδίου το οποίο δεν διασφάλιζε τον τερματισμό της κατοχής, την απομάκρυνση των εποίκων και τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού είπε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ με τα όσα συνεπάγεται η αναγνώριση της κρατικής της υπόστασης αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για τη σύνταξη του νέου περιεχομένου του σχεδίου λύσης, μαζί και με το ''όχι'' των Ε/Κ στο σχέδιο Ανάν.

    Αναφορικά με τις τελευταίες προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού είπε ότι θέση Στη δική του παρέμβαση ο ΓΓ των ΕΔΗ Κώστας Θεμιστοκλέους είπε ότι η σύναξη των αποδήμων φέτος θα μπορούσε να ήταν διαφορετική εάν το σχέδιο Ανάν γινόταν αποδεκτό και εάν η Κύπρος ως ενιαία οντότητα έμπαινε στην ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης είπε ότι το Κίνημά του σε καμία περίπτωση δεν δέχεται επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει αλλά ούτε με επουσιώδεις αλλαγές.

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ζήτησε συγγνώμη από τους απόδημους Κυπρίους διότι αποδεχθήκαμε στη Νέα Υόρκη την επιδιαιτησία από τον ΓΓ του ΟΗΕ που οδήγησε στη Λουκέρνη και στο να αποκλειστεί η κυπριακή ομογένεια από το δικαίωμα ψήφου επί του σχεδίου Ανάν την ώρα που χιλιάδες εποίκων είχαν το δικαίωμα και ψήφισαν.

    Εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας (ΕΥΡΩΔΗ)ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ξεκίνησε μια νέα εποχή της οποίας ''παιδί'' είναι και η ΕΥΡΩΔΗ η οποία φιλοδοξεί να μετουσιώσει σε πολιτική τη θέληση του κυπριακού λαού όπως εκφράστηκε στις 24 Απριλίου.

    ΔΕΑ - Αγνοούμενοι - Ανακοίνωση ------------------------------- Τρεισήμισι περίπου ώρες διάρκεσε η χθεσινή συνεδρία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) που πραγματοποιήθηκε στο Λήδρα Πάλας.

    Σε ανακοίνωση της Επιτροπής που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίας αναφέρεται πως ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Ηλίας Γεωργιάδης και ο εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς Ρουστέμ Τατάρ επαναβεβαίωσαν πως η απόλυτη δέσμευση τους και ο τελικός στόχος τους είναι να επιλύσουν τελικά το ανθρωπιστικό θέμα που επηρεάζει εξίσου, οικογένειες και στις δύο κοινότητες.

    Αναφέρεται επίσης πως έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με διαδικαστικές και τεχνικές πτυχές, όσον αφορά τις έρευνες και τις εκταφές λειψάνων που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της νέας αυτής φάσης.

    Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να της παράσχει ένα κατάλογο διεθνών ιατροδικαστών (Forensic expert) που εισηγείται για επιλογή από τη ΔΕΑ, ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατό η απαραίτητη εργασία εκταφών σε τοποθεσίες σε όλο το νησί.

    ΔΕΑ - Αγνοούμενοι - Γεωργιάδης - Τατάρ ----------------------------------------- Την ετοιμότητά τους να πράξουν ό,τι είναι δυνατό, ούτως ώστε η επαναδραστηριοποίηση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) να έχει επιτυχία, εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι της ε/κ και τ/κ πλευράς, Ηλίας Γεωργιάδης και Ρουστέμ Ταρτάρ αντίστοιχα.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η χθεσινή πρώτη συνεδρία της ΔΕΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από περίπου πέντε χρόνια στασιμότητας, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

    ''Το κλίμα μπορούμε να πούμε ότι ήταν πολύ καλό'', ανέφερε ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς, επισημαίνοντας ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να κάνει το παν, ούτως ώστε η επαναδραστηριοποίηση της ΔΕΑ να έχει αυτή τη φορά επιτυχία.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς Ρουστέμ Τατάρ είπε ότι η Επιτροπή θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων.

    Ο Τ/Κ εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι λήφθηκαν αποφάσεις για τον τρόπο που θα πρέπει να ενεργήσουν ούτως ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των αγνοουμένων.

    Ο κ. Γεωργιάδης ερωτηθείς κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, είπε ''αυτό θα το πούμε αφού δούμε και την εξέλιξη''.

    ''Είχαμε την πρώτη συνάντηση σήμερα ύστερα από αρκετό καιρό. Περισσότερα δεν μπορούμε και ούτε είναι σωστό να λέμε. Εξάλλου δεν έχουμε ακόμη μπει σε βασικές λεπτομέρειες'', είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εμπειρογνώμονες - Ανακοίνωση ---------------------------------- Η τετραμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που βρίσκεται στην Κύπρο για να αξιολογήσει την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) άρχισε χθες τις εργασίες της και εντός της εβδομάδας πρόκειται να έχει επαφές ''με αντιπροσώπους και από τις δύο πλευρές'', αναφέρει ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η αξιολόγηση πραγματοποιείται μετά την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ημερομηνίας 26 Μαϊου 2004, στην οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προβεί σε αξιολόγηση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, των αριθμητικών επιπέδων της και της επιχείρησης που της έχει ανατεθεί.

    Επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων είναι ο Βόλφγκαγκ Βάισμπροτ - Βέπερ, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής του Γραφείου Επιχειρήσεων του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων (DPKO) του ΟΗΕ.

    Η ομάδα περιλαμβάνει αντιπροσώπους από το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων, το Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων και το Γραφείο του Στρατιωτικού Συμβούλου.

    Λόρα Κένεντι - Βαληνάκης - Κυπριακό ------------------------------------ Τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας συζήτησαν χθες στην Αθήνα ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και η Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας.

    Για το Κυπριακό, ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε ότι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ευρωπαϊκής λύσης, στη βάση του Σχεδίου Ανάν, σύμφωνης με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την επανένωση της Κύπρου.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ενώ η Αμερικανίδα αξιωματούχος είχε την ευκαιρία να εκφράσει τα θερμά της συγχαρητήρια για την πολύ πετυχημένη και ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Ολλανδός Υπουργός - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη ---------------------------------------------- Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας Atzo Nicolai.

    Συνοδευόμενος από τετραμελή αντιπροσωπεία ο Ολλανδός αξιωματούχος θα φθάσει στην Κύπρο στις 6.50 σήμερα το απόγευμα ενώ την Τετάρτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Ο Ολλανδός Υπουργός θα γίνει δεκτός την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Το πρωί της ίδιας μέρας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και μια ώρα μετά στις 11.30 με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Στις 7 το βράδυ θα τελέσει τα εγκαίνια της Πρεσβείας της Ολλανδίας στη Λευκωσία.

    Υπουργείο Εμπορίου - Σχέδιο δράσης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ------------------------------------------ Στην υιοθέτηση σχεδίου δράσης, αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει προχωρήσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την περίοδο 2002-2010, με στόχο κατ' αρχήν το διπλασιασμό της συμβολής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση της Κύπρου από το 4,5% στο 9% και επιπλέον την αύξηση της συνολικής παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι μηδενική, στο 6% μέχρι το έτος 2010.

    Αυτό ανέφερε σε ομιλία του ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλίκας, την οποία ανέγνωσε εκ μέρους του η Διευθύντρια Εμπορίου, Βιομηχανίας και υπεύθυνη του τομέα ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Ολυμπία Στυλιανού, στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ξεκίνησε χθες σε ξενοδοχείο της Λάρνακας και θα ολοκληρωθεί σήμερα.

    Το διεθνές συνέδριο διοργανώνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ALTERNER από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το EREC (European Renewable Energy Council) το INSULA (International Scientific Council for Island Development), σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Ιδρυμα Ενέργειας Κύπρου.

    Σε δηλώσεις της η κ. Στυλιανού, σημείωσε την αναγκαιότητα όπως προωθηθεί η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως του ήλιου, του ανέμου, η υδροηλεκτρική, προκειμένου να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες, ιδιαίτερα στα νησιά, όπου λόγω της απομόνωσης έχουν μεγαλύτερα προβλήματα στην προμήθεια ενέργειας από το πετρέλαιο και άλλα συμβατικά καύσιμα.

    Λαζαρίδης - Επιστροφή - Ολυμπιακοί Αγώνες --------------------------------------------- Εξαιρετικές χαρακτήρισε τις εντυπώσεις του από την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Κίκης Λαζαρίδης, αφού όπως είπε, η Ελλάδα κατάφερε να καταπλήξει τους πάντες.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από την Αθήνα όπου παρακολούθησε την 28η Ολυμπιάδα, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ αναφερόμενος στις επιδόσεις της Κυπριακής αποστολής σ' αυτούς του αγώνες, είπε πως σημαντικό ήταν το γεγονός ότι σε μια διοργάνωση σαν αυτή, όπου τα επίπεδα είναι πάρα πολύ ψηλά, τρεις αθλητές μας κατάφεραν να μπουν στις 16αδες.

    Πρόσθεσε εξάλλου πως από τους αγώνες αυτούς αποδείχθηκε ότι η Κυπριακή αποστολή έχει τρεις-τέσσερις νέους αθλητές, οι οποίοι έχουν άριστες προοπτικές και αν τους προσέξουμε, στους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες μπορούν να καταφέρουν να ανεβούν ακόμη και στο βάθρο.

    Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2004 ----------------------------------- Ικανοποιητική χαρακτηρίζει το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου την αύξηση των οικονομικών μεγεθών του κατά το α εξάμηνο 2004. Τα κέρδη του Συγκροτήματος σημείωσαν, μετά τη φορολογία, αύξηση 90% το α΄ εξάμηνο του 2004 και ανήλθαν στα 16,2 εκατομμύρια λίρες (27,9 εκατ. ευρώ) σε σχέση με 8,5 εκ. λίρες το α΄ εξάμηνο του 2003.

    Ανακοινώνοντας χθες το απόγευμα τα οικονομικά του αποτελέσματα, το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει ότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι ικανοποιητικά και αναμένεται ότι η αύξηση της κερδοφορίας του Συγκροτήματος θα συνεχιστεί και για ολόκληρο το έτος 2004.

    Ελληνική Τράπεζα - Οικονομικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2004 ----------------------------------------------------------- Αύξηση 48% σημείωσαν, μετά τη φορολογία, τα κέρδη του Συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας το α΄ εξάμηνο του 2004 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και ανήλθαν στα 2,1 εκατομμύρια λίρες σε σχέση με 1,4 εκ. λίρες το α΄ εξάμηνο του 2003.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες το απόγευμα ο Οικονομικός Διευθυντής του Συγκροτήματος Γιώργος Αππιος ανέφερε ότι η βελτίωση της κερδοφορίας οφείλεται στην αύξηση των καθαρών εσόδων του Συγκροτήματος κατά 16% και στην συγκράτηση των εξόδων, τα οποία περιορίστηκαν σε αύξηση 14%.

    Πρόεδρος ΧΑΚ - Νέες Αγορές - Εναρξη λειτουργίας ------------------------------------------ Την έναρξη της λειτουργίας στις 6 Σεπτεμβρίου των πέντε νέων Αγορών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), μέσα στα πλαίσια της αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΧΑΚ και της προσπάθειας του για συνεχή εναρμόνιση με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους.

    ''Σήμερα το Χρηματιστήριο γυρίζει σελίδα'' και ''δεν στερείται πλέον σε θέματα δομής, συστημάτων, θεσμικού πλαισίου καθώς και σε προϊόντα από άλλα ανταγωνιστικά χρηματιστήρια'', ενώ ''μπορεί πλέον να τα καταφέρει'', όχι μόνο να είναι βιώσιμο, αλλά και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, είπε ο κ. Κλεάνθους, ανακοινώνοντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, την ολοκλήρωση ενός από τα κυριότερα έργα του Στρατηγικού Σχεδίου 2004 - 2006 του ΧΑΚ.

    Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ είπε ότι με την εξαγγελία της λειτουργίας των νέων αγορών, καθώς και με την αναδιάρθρωση των διαφόρων κλάδων των εισηγμένων εταιρειών, βάση του διεθνούς προτύπου των Financial Times, υλοποιείται ένας ''σημαντικός στόχος'' του Χρηματιστηρίου που είναι η ποιοτική αναβάθμιση των εισηγμένων εταιρειών, ''η ύπαρξη διαφάνειας και η επικράτηση τέτοιων συνθηκών έτσι ώστε ο μεγάλος και ο μικρός μέτοχος να μπορεί να έχει άμεση πληροφόρηση στις οποιεσδήποτε εξελίξεις''.

    Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη ------------------------------ Με θετικό πρόσημο έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, εν αναμονή των χθεσινών ανακοινώσεων των εξαμηνιαίων για το 2004 του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου και του Συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,45%, κλείνοντας στις 75,24 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 141 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 36,6% του ημερήσιου τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,47% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 334,03 μονάδες.

    Τένις - Μάρκος Παγδατής - US OPEN -------------------------------- Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής νίκησε χθες τον 26χρονο Γάλλο Ολιβιέρ Μούτις, στο πρώτο αγώνα του στο πλαίσιο του US OPEN.

    Ο Παγδατής νίκησε τον αντίπαλο του με 2-6, 6-2, 6-1 και 7-5 σετ.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυβέρνηση - ΗΕ - Ασφάλεια προσκυνητών - Αγιος Μάμας

    Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ζητήσει με γραπτό αίτημά της από την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο να προβεί σε αξιολόγηση των συνθηκών ασφαλείας των προσκυνητών και κατά τη διαδρομή προς την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος και κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας και της εκεί παραμονής τους και να πληροφορήσει την Κυβέρνηση για τις εγγυήσεις που αυτή μπορεί να δώσει για την ασφάλεια των προσκυνητών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε, διαβάζοντας γραπτή δήλωση της Κυβέρνησης, πως για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των προσκυνητών στον Αγιο Μάμα, χωρίς διατυπώσεις, η Κυβέρνηση προχώρησε σε διαβουλεύσεις με την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ και ζήτησε να μην υπάρξουν διατυπώσεις για τη διέλευση των Ε/Κ. Ωστόσο ενώ τα ΗΕ την πληροφόρησαν ότι συμφώνησαν με τις κατοχικές αρχές ότι για σκοπούς διευκόλυνσης των πιστών δεν θα υπήρχαν οι συνήθεις διατυπώσεις τελικά υπήρξε υπαναχώρηση από τις κατοχικές αρχές που ζήτησαν να έχουν τον κατάλογο των προσκυνητών και να προβούν σε ατομικό έλεγχο.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εμπειρογνώμονες

    Η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ υπό τη μορφή που έχει καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι αναγκαία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Νομική υπηρεσία Συμβουλίου της ΕΕ - Απευθείας εμπόριο

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε σήμερα πως οι θέσεις τις οποίες έλαβε η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου της ΕΕ για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα συμπίπτουν με τις θέσεις που υπέβαλε η κυπριακή Κυβέρνηση.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΔΑΔ

    Με προσωπική εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει γίνει πάρα πολλή εργασία για τη ''μάχη'' στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σχέση με τις ε/κ προσφυγές, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''έδωσε ειδικές εντολές για πλήρη προετοιμασία των δικών μας θέσεων ενώπιον του ΕΔΑΔ''.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Περιουσίες Ε/Κ - Εκμετάλλευση

    Οι παράνομες συναλλαγές δεν έχουν οποιαδήποτε εγκυρότητα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης όταν ερωτήθηκε για το θέμα της παράνομης εκμετάλλευσης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 31/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 31/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5757      0,5791          1,7268       1,7370
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4756      0,4784          2,0903       2,1026
    Λίρα Αγγλίας   0,8539      0,8590          1,1641       1,1711
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 31/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 31/08/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4329*    0.4363*    229.2001    231,0002
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3327     0.3353       2.9824      3,0057
    Δολάριο Καναδά      0.3611     0.3639       2.7480      2,7693
    Κορώνα Δανίας       0.0774     0.0780      12.8205     12,9199
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0685     0.0690      14.4928     14,5985
    Κορώνα Σουηδίας     0.0631     0.0636      15.7233     15,8479
    Φράγκο Ελβετίας     0.3732     0.3761       2.6589      2,6795
    
    ---------------------------------------------------------------------
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    
    (KYΠE/ΑΧΡ)

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Ινστιτούτο Νευρολογίας

    Η κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί θετική εξέλιξη τη χθεσινή απόφαση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), σημειώνοντας ωστόσο πως η καλοπιστία και η καλή πρόθεση της τ/κ πλευράς θα διαφανούν στη συνέχεια.

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΠΣΕΚΑ - Συνέδριο αποδήμων - Σχέδιο δράσης - Κυπριακό

    Οι επόμενοι μήνες μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, το οποίο θα αποφασίσει για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θεωρούνται άκρως σημαντικοί και κρίσιμοι από τους απόδημους Κύπριους, οι οποίοι διαβεβαιώνουν πως θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για άσκηση πιέσεων στις κυβερνήσεις των χωρών όπου διαμένουν.

    Οπως ανέφερε σήμερα στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι ''η περίοδος από τώρα μέχρι το Δεκέμβριο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη'', ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι οι ομογενείς προτίθενται ενόψει των αμερικανικών εκλογών, να ασκήσουν πιέσεις προς τους δύο αντιπάλους, Τζορζ Μπους και Τζον Κέρι, για να αλλάξουν τις θέσεις τους στο Κυπριακό.

    [14] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ρωσίας - Επίσημη επίσκεψη

    Φθάνει στις 2 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Yuri Fedotov, για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            75,38  ( 0,19)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    459.752
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    249.673    335,89  ( 0,56)
    FTSE Med 100 **                             6.026,17  (-0,23)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    193.750     98,20  ( 0,39)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     17.417     72,09  ( 0,68)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.119     12,02  ( 1,09)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     68.976     45,68  (-1,36)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £         50     48,41  ( 4,22)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     26.858     20,62  ( 0,93)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     63.198     63,19  ( 0,05)
    Ετ. Πληροφορικής              £        589      2,42  ( 0,41)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      1.300      6,81  ( 0,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         98     11,16  ( 4,89)
    Ξενοδοχεία                    £      2.522     27,40  ( 0,44)
    Αλλες Εταιρείες               £     20.732     61,48  (-0,84)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Εκδηλώσεις - Μόρφου

    Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θα μεταβεί αύριο στα κατεχόμενα για να συμμετάσχει τόσο στον εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου όσο και στην εκδήλωση που διοργανώνει η Πλατφόρμα ''Αυτή η χώρα είναι η δική μας'', δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή αύξηση

    Κέρδη, για δεύτερη στη σειρά συνάντηση, παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων 30 περίπου εταιρειών-μελών της. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,19%, κλείνοντας στις 75,38 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 459 χιλιάδες λίρες, με την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 28,5% του ημερήσιου τζίρου.

    [18] (Κ) ΠΣΕΚΑ - ΠΟΜΑΚ - Ενημέρωση - Διαφώτιση

    Ο απόδημοι Κύπριοι ενημερώθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), για τις διαφωτιστικές προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από άλλους παράγοντες μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [19] (Κ) Λεμεσός - Γιορτή του Κρασιού

    [20] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Αγγελής - Οικονομικά αποτελέσματα

    [21] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ''Κύπρια 2004''

    Το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Κύπρια'', η μεγαλύτερη γιορτή του πολιτισμού στον τόπο μας, ανοίγει για 14η φορά τα φτερά του την 4η Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 10 Οκτωβρίου αγκαλιάζει τη μουσική, το χορό, το θέατρο και τις εικαστικές τέχνες ενώ για πρώτη φορά ενώνει Ε/Κ και Τ/Κ καλλιτέχνες αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας και οικουμενική γλώσσα έκφρασης συναισθημάτων.

    [22] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Διάθεση Εισιτηρίων

    [23] (Κ) Λάρνακα - Αφιξη Ολλανδού Υπουργού και συνεργατών του


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 31 August 2004 - 17:49:23 UTC