Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ολυμπιακοί - Λέιζερ - Ολοκλήρωση - Παπαδόπουλος
  • [02] (Κ) Ολυμπιακοί - Κυπριακή αποστολή - Νέα αθλήτρια
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [04] (Κ) Ολυμπιακοί - 400 εμπόδια γυναικών - Ατυχία για την Σιάλου
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Επίσκεψη στην Αθήνα
  • [06] (Κ) Αθήνα - Δήμος Λευκωσίας - «Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού»
  • [07] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Πράσινη Γραμμή - Κανόνες - Ισχύ
  • [08] (Κ) Ολυμπιακοί - Χώρες - Μετάλλια
  • [09] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [11] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακές συμμετοχές
  • [12] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Σφυροβολία Γυναικών - Ελένη Τελώνη
  • [13] (Κ) Τ/κ Τύπος - Αγιος Μάμας - Αντιδράσεις
  • [14] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια (Ορθή επανάληψη)
  • [15] (Κ) Ολυμπιακοί - Μαρίλια Γρηγορίου - Πρόκριση - 200 μέτρα
  • [16] (Κ) Καρογιάν - Κανόνες ΕΕ - Μόρφου
  • [17] (Κ) Καρογιάν - Κανόνες ΕΕ - "Πράσινη Γραμμή" (Επανάληψη)
  • [18] (Κ) Καρογιάν - Μόρφου - Αγιος Μάμας
  • [19] (Κ) Ολυμπιακοί - 200 γυναικών - Προκρίθηκε η Γρηγορίου (2)
  • [20] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [22] (Κ) Ολυμπιακοί - Γρηγορίου - Προημιτελικοί
  • [23] (Κ) Ολυμπιακοί - 200 μέτρα ανδρών - Μαρκουλλίδης
  • [24] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΕΕ - Κατεχόμενα - Διακίνηση προϊόντων
  • [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα αύξηση
  • [26] (Κ) Ολυμπιακοί - Σιάλου - Κάταγμα στο χέρι
  • [27] (Κ) Μιστράλ ανδρών και γυναικών - Καριόλου - Χατζηδαμιανού
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κανονισμοί ΕΕ - Πράσινη Γραμμή
  • [29] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ναός Αγίου Μάμαντος - Μορφίτες

  • [01] (Κ) Ολυμπιακοί - Λέιζερ - Ολοκλήρωση - Παπαδόπουλος

    Με μία σημαντική πτώση στην επίδοσή του, ο Κύπριος ιστιοπλόος Χάρης Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε χθες τη συμμετοχή του στους αγώνες των Λέιζερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στη χθεσινή 11η και τελευταία ιστιοδρομία ο Παπαδόπουλος τερμάτισε στην 39η θέση, η οποία αποτελεί σημαντική πτώση σε σχέση με τις επιδόσεις του στις προηγούμενες ιστιοδρομίες. Μετά το πέρας και της τελευταίας ιστιοδρομίας, ο Χάρης τερμάτισε στην 28η θέση της γενικής κατάταξης με 244 βαθμούς ποινής. Στα Λέιζερ συμμετείχαν συνολικά 42 αθλητές.

    [02] (Κ) Ολυμπιακοί - Κυπριακή αποστολή - Νέα αθλήτρια

    Μία ακόμη συμμετοχή αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες εξασφάλισε η Κύπρος, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των αθλητών που συμμετέχουν στους είκοσι.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αρχηγός της κυπριακής αθλητικής αποστολής Αλέκος Σπανός, πρόκειται για την Ελίνα Σοφοκλέους, η οποία θα αγωνιστεί στην ορεινή ποδηλασία. Ηδη η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ολοκλήρωσε τις διαδικασίες διαπίστευσής της και η Σοφοκλέους θα ενσωματωθεί με την υπόλοιπη αποστολή στο Ολυμπιακό Χωριό.

    Η Σοφοκλέους προσεκλήθη στη θέση αθλήτριας μιας άλλης χώρας, η οποία εντοπίστηκε ντοπαρισμένη και αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στις 4:30 σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει αγωνίσματα στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [04] (Κ) Ολυμπιακοί - 400 εμπόδια γυναικών - Ατυχία για την Σιάλου

    Πιο άτυχη δεν μπορούσε να είναι η Κύπρια σπρίντερ Ανδρούλα Σιάλου, η οποία σκόνταψε σε ένα εμπόδιο κατά τη διάρκεια του ημιτελικού των 400 μέτρων μετ' εμποδίων, με αποτέλεσμα να τερματίσει τελευταία και να αποκλειστεί από το μεγάλο τελικό.

    Η Ανδρούλα, η οποία έτρεξε στον δεύτερο διάδρομο, σκόνταψε στο έβδομο εμπόδιο μόλις 110 μέτρα πριν από τον τερματισμό και ενώ βρισκόταν στην τρίτη θέση, με αποτέλεσμα να πέσει στο ταρτάν και να υποστεί κάταγμα στο δεξί καρπό και να τελειώσει τον αγώνα στην όγδοη και τελευταία θέση με χρόνο 1.05.72.

    Φανερό της ατυχίας της Κύπριας σπρίντερ, είναι ότι η Αμερικανίδα σπρίντερ Μπρέντα Τέιλορ, η οποία προκρίθηκε με τον όγδοο καλύτερο χρόνο στον τελικό, σημείωσε χρόνο 55.02, επίδοση την οποία πέτυχε η Σιάλου στα προχθεσινά, πρωινά προκριματικά, κάτι που αποδεικνύει ότι η Σιάλου είχε τα φόντα να προκριθεί στον τελικό.

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Επίσκεψη στην Αθήνα

    Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί από τις 28 έως τις 30 Αυγούστου ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, προκειμένου να παραστεί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Ο κ. Πάουελ κατά την διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον ΥΠΕΞ Πέτρο Μολυβιάτη.

    [06] (Κ) Αθήνα - Δήμος Λευκωσίας - «Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού»

    Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κύπρο απόλαυσαν χθες το βράδυ οι επισκέπτες στο «Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού», στο Πεδίον του Αρεως.

    [07] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Πράσινη Γραμμή - Κανόνες - Ισχύ

    Τίθενται σήμερα σε ισχύ οι ειδικοί κανόνες που ενέκρινε τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων διαμέσου της Πράσινης Γραμμής.

    Ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο αναφέρει ότι οι κανόνες προνοούν για το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής εξ ολοκλήρου παραγομένων προϊόντων, όσο και μεταποιημένων προϊόντων προερχομένων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Τα προϊόντα πρέπει να συνάδουν με τα πρότυπα της ΕΕ όσον αφορά την υγεία των φυτών, την ασφάλεια των τροφίμων και άλλες απαιτήσεις ως προς την ασφάλεια.

    Επιπρόσθετα γίνονται διευθετήσεις για τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο και εκπόνηση σχετικών εκθέσεων.

    Το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο έχει εξουσιοδοτηθεί για την έκδοση των σχετικών συνοδευτικών εγγράφων.

    [08] (Κ) Ολυμπιακοί - Χώρες - Μετάλλια

    Μετά το χθεσινό χρυσό μετάλλιο του Δημοσθένη Ταμπάκου στους κρίκους η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση του πίνακα των μεταλλίων με 4 χρυσά, 1 αργυρό και 3 χάλκινα.

    Στην πρώτη θέση του πίνακα βρίσκεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με 22 χρυσά, 14 αργυρά και 10 χάλκινα, ακολουθούν οι ΗΠΑ με 21 χρυσά, 21 αργυρά και 15 χάλκινα, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με 13 χρυσά, 6 αργυρά και 7 χάλκινα.

    Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Αυστραλία με 12 χρυσά, 8 αργυρά και 12 χάλκινα, ακολουθεί η Γερμανία στην πέμπτη θέση με 10 χρυσά, 9 αργυρά και 12 χάλκινα, η Γαλλία στην έκτη θέση με 8 χρυσά, 8 αργυρά και 7 χάλκινα, η Ρωσία στην έβδομη θέση με 7 χρυσά, 13 αργυρά και 16 χάλκινα, η Ιταλία στην όγδοη θέση με 7 χρυσά, 6 αργυρά και 7 χάλκινα, η Ρουμανία στην έννατη θέση με 6 χρυσά, τρία αργυρά και 2 χάλκινα, η Ουκρανία στην δέκατη θέση με 6 χρυσά, 2 αργυρά και 5 χάλκινα και η Κορέα στην ενδέκατη θέση με 5 χρυσά, 10 αργυρά και 5 χάλκινα.

    Στη δωδέκατη θέση βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία με 5 χρυσά, 7 αργυρά και 7 χάλκινα, ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 4 χρυσά, 1 αργυρό και 3 χάλκινα.

    [09] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ζήτημα του ανοίγματος του δρόμου Αστρομερίτη - Μόρφου, η μετάβαση για την τελετή λήξης της Ολυμπιάδας και οι επαφές στην Αθήνα του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, η συνεδρία την Τετάρτη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με αντικείμενο το Κυπριακό, η εφαρμογή από σήμερα του κανονισμού για το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα της επαναλειτουργίας της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου ανήμερα της εορτής του, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Παιγνίδια με τη δίοδο της Ζώδιας'' γράφει ότι "ύποπτη στάση" τηρούν οι αρχές της Δημοκρατίας στο θέμα του ανοίγματος του δρόμου Αστρομερίτη - Μόρφου "προκαλώντας ερωτήματα σε ξένους διπλωμάτες γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που η ίδια έχει προτείνει πρόσφατα στην τουρκική πλευρά". Αλλού γράφει ότι σοβαρό πλήγμα δέχεται μέσα από τις αποφάσεις που έλαβε τον τελευταίο καιρό η κυπριακή κυβέρνηση, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, το οποίο αργά φαίνεται να αποψιλώνεται ενώ έχει καταργηθεί και το γραφείο - σύνδεσμος του ΓΕΕΦ με το ΓΕΕΘΑ.

    ''Το Θάρρος'' κάτω από τον τίτλο ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άδειασε τον Μόρφου'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σχολιάζοντας τις διαφωνίες στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μόρφου για την επαναλειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, εξέφρασε την ευχή ''να μην χρησιμοποιηθεί το αίσθημα του λαού να λειτουργηθεί για εξυπηρέτηση'' σκοπιμότητας σε πολιτικά θέματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και να προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα του θέματος των αγνοουμένων.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αγοράζουν τώρα και ε/κ εταιρείες'' γράφει ότι ευρωπαϊκές επενδυτικές εταιρείες εντόπισαν Ε/Κ πρόσφυγα που διατηρεί ανενεργό εταιρεία με περιουσία στα κατεχόμενα και του προτείνουν έξι εκατομμύρια λίρες για την αγορά της ενώ ο ίδιος ο Ε/Κ εβρισκόμενος σε δίλημμα απευθύνεται μέσω της εφημερίδας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ρωτά τι θα πρέπει να κάνει. Αλλού γράφει ότι αποφάσεις για τα επόμενα βήματά της στο Κυπριακό αναμένεται να πάρει την ερχόμενη Τετάρτη η Αγκυρα ημέρα κατά την οποία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας συνέρχεται ειδικά για να μελετήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φύλλο και φτερό'' γράφει ότι η κυβέρνηση άρχισε το ξεσκόνισμα των φορολογικών φακέλων και επιδιώκει σε πρώτο στάδιο το ξεκαθάρισμα του ποσού των ανείσπρακτων φόρων και εν συνεχεία την πάταξη της φοροδιαφυγής αφού παρά τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα οι ανείσπρακτοι φόροι είναι πέραν των 200 εκατομμυρίων λιρών. Αλλού γράφει ότι ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ δήλωσε χθες ότι η σημερινή εφαρμογή του κανονισμού για τη γραμμή αντιπαράταξης αποτελεί σημαντικό βήμα για την επανένωση των Ε/Κ και Τ/Κ μεταξύ τους αλλά και με την ΕΕ.   ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Φοβούνται βέτο μας'' γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ μεταβαίνει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα με βασικό θέμα συζήτησης τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας ΕΕ. Αναφέρει ότι πληροφορίες φέρουν την Ουάσιγκτον να ανησυχεί για τη στάση που θα τηρήσει η Λευκωσία το Δεκέμβριο όταν το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής για να ληφθεί απόφαση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για να συζητηθεί το θέμα που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Δικαστηρίου να μην επιβάλει ποινή σε Ε/Κ που μετέβη στην Κωνσταντινούπολη μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου.

    [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες ---------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφτασε χθες στις 4:30 το απόγευμα στην Αθήνα, προκειμένου να παρακολουθήσει αγωνίσματα στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί επίσης με την κυπριακή αποστολή στο Ολυμπιακό Χωριό και θα παρακολουθήσει την τελετή λήξης.

    ΕΕ - Κύπρος - Πράσινη Γραμμή - Κανόνες - Ισχύ ------------------------------------------------- Τίθενται σήμερα σε ισχύ οι ειδικοί κανόνες που ενέκρινε η ΕΕ σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων διαμέσου της Πράσινης Γραμμής Τίθενται σήμερα σε ισχύ οι ειδικοί κανόνες που ενέκρινε τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων διαμέσου της Πράσινης Γραμμής.

    Ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο αναφέρει ότι οι κανόνες προνοούν για το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής εξ ολοκλήρου παραγομένων προϊόντων, όσο και μεταποιημένων προϊόντων προερχομένων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Τα προϊόντα πρέπει να συνάδουν με τα πρότυπα της ΕΕ όσον αφορά την υγεία των φυτών, την ασφάλεια των τροφίμων και άλλες απαιτήσεις ως προς την ασφάλεια.

    Επιπρόσθετα γίνονται διευθετήσεις για τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο και εκπόνηση σχετικών εκθέσεων.

    Το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο έχει εξουσιοδοτηθεί για την έκδοση των σχετικών συνοδευτικών εγγράφων.

    Οι κανόνες δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

    ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Επίσκεψη στην Αθήνα -------------------------------- Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί από τις 28 έως τις 30 Αυγούστου ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, προκειμένου να παραστεί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Ο κ. Πάουελ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον ΥΠΕΞ Πέτρο Μολυβιάτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των επαφών του Αμερικανού ΥΠΕΞ θα βρεθούν η πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Τουρκικός Τύπος - ΣΕΑ - Κυπριακό - Πατριαρχείο -------------------------------------------------- Συνέρχεται την προσεχή Τετάρτη στην Αγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Προέδρου της χώρας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, για να συζητήσει το Κυπριακό μετά τις εξελίξεις που σημειώθηκαν από τα δημοψηφίσματα του περασμένου Απριλίου για το σχέδιο Ανάν και εντεύθεν.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Μιλιέτ'', οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν την προσεχή Τετάρτη και το ζήτημα που προέκυψε με δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος δήλωσε -όπως γράφει η εφημερίδα- πως ''δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία'' και ότι ''η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει να συμβαίνει αυτό''.

    Αθήνα - Δήμος Λευκωσίας - «Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού --------------------------------------------------------- Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κύπρο απόλαυσαν χθες το βράδυ οι επισκέπτες στο «Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού», στο Πεδίον του Αρεως.

    Το πρόγραμμα «Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού» διοργανώνει από 12 - 29 Αυγούστου 2004 στο Πεδίον του Αρεως, ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

    Στο πρόγραμμα συμμετέχει τιμητικά η Κύπρος, δια του Δήμου Λευκωσίας ο οποίος διοργάνωσε Κυπριακή Βραδιά με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από το συγκρότημα «Βασιλιτζιά» με τον Κούλη Θεοδώρου και τη Μαρία Λαζάρου.

    Ο Δήμαρχος της Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας σεχαιρετισμό του είπε πως «η Αθήνα ζει μια μεγάλη γιορτή αυτές τις ημέρες και μαζί της ο ελληνισμός παγκοσμίως γιορτάζει την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών».

    «Είναι μοναδικοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και δεν θα μπορούσε να λείπει η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης», είπε ο Δήμαρχος της Λευκωσίας.

    Ο κ. Ζαμπέλας υπογράμμισε ότι «στόχος της εκδήλωσης, είναι να παρουσιάσουμε τον πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση της Κύπρου, και ταυτόχρονα να μεταφέρουμε το μήνυμα της μικρής πατρίδας μας της Κύπρου, μέλος της ΕΕ, ότι επιθυμεί επανένωση σύντομα και οι κάτοικοι της Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι να ζήσουν ειρηνικά σαν ισότιμα μέλη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

    Ευχαρίστησε το Δήμο Αθηναίων και ιδιαίτερα τη Δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη για τη τιμητική θέση που έχει στο «Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού» (είναι το πρώτο στη σειρά) το περίπτερο του Δήμου Λευκωσίας.

    Στη συνέχεια επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα και να δοκιμάσουν τα γνωστά οινοπνευματώδη ποτά του νησιού.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Δημοτική Σύμβουλος, υπεύθυνη για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου της Αθήνας, ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη.

    Ολυμπιακοί - Κυπριακές συμμετοχές --------------------------------- Σε τρία αγωνίσματα διαγωνίζονται σήμερα Κύπριοι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Πρόκειται για την Ελένη Τελώνη στη σφυροβολία, την Μαρίλια Γρηγορίου στα 200 μέτρα γυναικών και τους Ανδρέα Καριόλου και Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού στα Μιστράλ.

    Πρώτη στη μάχη μπαίνει η Τελώνη, η οποία αγωνίζεται στα προκριματικά της σφυροβολίας γυναικών, τα οποία πραγματοποιούνται στις 09:10 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Δύο ώρες αργότερα, στις 11:00 αγωνίζεται η Μαρίλια Γρηγορίου στα προκριματικά των 200 μέτρων γυναικών.

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν και δύο ιστιοδρομίες στα Μιστράλ Ανδρών και Γυναικών, όπου συμμετέχουν ο Καριόλου και η Χατζηδαμιανού. Ο Καριόλου βρίσκεται στην 11η θέση της γενικής κατάταξης από 34 αθλητές, ενώ η Χατζηδαμιανού έχει σταθεροποιηθεί στην 20η θέση από 26 αθλήτριες.

    Ολυμπιακοί - Κυπριακή αποστολή - Νέα αθλήτρια ----------------------------------------------- Μία ακόμη συμμετοχή αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες εξασφάλισε η Κύπρος, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των αθλητών που συμμετέχουν στους είκοσι.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αρχηγός της κυπριακής αθλητικής αποστολής Αλέκος Σπανός, πρόκειται για την Ελίνα Σοφοκλέους, η οποία θα αγωνιστεί στην ορεινή ποδηλασία. Ηδη η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ολοκλήρωσε τις διαδικασίες διαπίστευσής της και η Σοφοκλέους θα ενσωματωθεί με την υπόλοιπη αποστολή στο Ολυμπιακό Χωριό.

    Η Σοφοκλέους προσεκλήθη στη θέση αθλήτριας μιας άλλης χώρας, η οποία εντοπίστηκε ντοπαρισμένη και αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς.

    Ολυμπιακοί - 400 εμπόδια γυναικών - Ατυχία για την Σιάλου ------------------------------------------------------------ Πιο άτυχη δεν μπορούσε να είναι η Κύπρια σπρίντερ Ανδρούλα Σιάλου, η οποία σκόνταψε σε ένα εμπόδιο κατά τη διάρκεια του ημιτελικού των 400 μέτρων μετ' εμποδίων, με αποτέλεσμα να τερματίσει τελευταία και να αποκλειστεί από το μεγάλο τελικό.

    Η Ανδρούλα, η οποία έτρεξε στον δεύτερο διάδρομο, σκόνταψε στο έβδομο εμπόδιο μόλις 110 μέτρα πριν από τον τερματισμό και ενώ βρισκόταν στην τρίτη θέση, με αποτέλεσμα να πέσει στο ταρτάν και να υποστεί κάταγμα στο δεξί καρπό και να τελειώσει τον αγώνα στην όγδοη και τελευταία θέση με χρόνο 1.05.72.

    Φανερό της ατυχίας της Κύπριας σπρίντερ, είναι ότι η Αμερικανίδα σπρίντερ Μπρέντα Τέιλορ, η οποία προκρίθηκε με τον όγδοο καλύτερο χρόνο στον τελικό, σημείωσε χρόνο 55.02, επίδοση την οποία πέτυχε η Σιάλου στα προχθεσινά, πρωινά προκριματικά, κάτι που αποδεικνύει ότι η Σιάλου είχε τα φόντα να προκριθεί στον τελικό.

    «Πήγαινα καλά. Δεν μου βγήκε η κούρσα και θα πάω σπίτι μου», δήλωσε φανερά απογοητευμένη η Σιάλου μετά το πέρας του αγώνα. Το γεγονός όμως παραμένει παρά την ατυχία, ότι η 31χρονη σπρίντερ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 16 καλύτερες αθλήτριες του κόσμου στα 400 μέτρα μετ' εμποδίων.

    Ολυμπιακοί - Λέιζερ - Ολοκλήρωση - Παπαδόπουλος --------------------------------------------------- Με μία σημαντική πτώση στην επίδοσή του, ο Κύπριος ιστιοπλόος Χάρης Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στους αγώνες των Λέιζερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στη χθεσινή 11η και τελευταία ιστιοδρομία ο Παπαδόπουλος τερμάτισε στην 39η θέση, η οποία αποτελεί σημαντική πτώση σε σχέση με τις επιδόσεις του στις προηγούμενες ιστιοδρομίες. Μετά το πέρας και της τελευταίας ιστιοδρομίας, ο Χάρης τερμάτισε στην 28η θέση της γενικής κατάταξης με 244 βαθμούς ποινής. Στα Λέιζερ συμμετείχαν συνολικά 42 αθλητές.

    Πάντως τόσο ο προπονητής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας Κώστας Συμεωνίδης όσο και ο ίδιος ο Παπαδόπουλος δηλώνουν ικανοποιημένοι από την επίδοσή αυτή, διότι ξεπεράστηκε ο στόχος που τέθηκε αρχικά, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη παρουσία του Παπαδόπουλου σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Οπως ανέφερε ο κ. Συμεωνίδης, η γενική επίδοση του Παπαδόπουλου είναι ικανοποιητική διότι ξεπέρασε τις προσδοκίες του.

    «Ηταν μια πολύ καλή εμφάνιση. Ο στόχος που θέσαμε ήταν μια θέση μεταξύ του 32 και του 34 της γενικής κατάταξης. Τερματίσαμε στην 28η και αυτό για μιας είναι επιτυχία γιατί τερματίσαμε πάνω από τους στόχους μας και περάσαμε και αρκετούς ιστιοπλόους», ανέφερε ο κ. Συμεωνίδης.

    Από την πλευρά του ο Παπαδόπουλος δήλωσε πάρα πολύ ικανοποιημένος με την επίδοσή του, διότι τερμάτισε σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ο ίδιος ανέμενε.

    «Για πρώτη φορά ήρθαμε σε Ολυμπιάδα. Είχαμε θέσει πολύ χαμηλότερους στόχους τους οποίους και ξεπεράσαμε και αυτό είναι πολύ ευχάριστο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο 21χρονος ιστιοπλόος.

    Ολυμπιακοί - Σκιτ Ανδρών - Αχιλλέως - Νικολαΐδης ------------------------------------------------ Για ένα μόλις δίσκο, ο Κύπριος σκοπευτής Γιώργος Αχιλλέως έχασε την είσοδο στους οκτώ καλύτερους σκοπευτές του κόσμου, αλλά και την ευκαιρία να διεκδικήσει σε αγώνα κατάταξης την είσοδό του στον τελικό του Σκιτ Ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αχιλλέως τερμάτισε στην 9η θέση του Σκιτ σημειώνοντας, 121 επιτυχίες στους 125 δίσκους.

    Στη δεύτερη ημέρα του Σκιτ Ανδρών, ο δεύτερος Κύπριος σκοπευτής, Αντώνης Νικολαϊδης ήταν μακριά από τον καλό του εαυτό, αφού έμεινε στη 21η θέση με 121 επιτυχίες.

    Αν ο Αχιλλέως πετύχαινε ακόμα ένα δίσκο θα τερμάτιζε στους οκτώ και θα διεκδικούσε μια από τις έξι θέσεις του τελικού, στη διαδικασία του ξαφνικού θανάτου (σουτ οφ), αφού άλλοι πέντε αθλητές είχαν την ίδια επίδοση.

    Πάντως σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα, ο Αχιλλέως είπε ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τη θέση αυτή ως αποτυχία, αλλά σίγουρα παρουσιάστηκε απογοητευμένος από την εξέλιξη και ιδιαίτερα από το γεγονός ότι δεν πλασαρίστηκε στα σουτ οφ για ένα δίσκο.

    [11] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακές συμμετοχές

    Σε τρία αγωνίσματα διαγωνίζονται σήμερα Κύπριοι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Πρόκειται για την Ελένη Τελώνη στη σφυροβολία, την Μαρίλια Γρηγορίου στα 200 μέτρα γυναικών και τους Ανδρέα Καριόλου και Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού στα Μιστράλ.

    Πρώτη στη μάχη μπαίνει η Τελώνη, η οποία αγωνίζεται στα προκριματικά της σφυροβολίας γυναικών, τα οποία πραγματοποιούνται στις 09:10 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Δύο ώρες αργότερα, στις 11:00 αγωνίζεται η Μαρίλια Γρηγορίου στα προκριματικά των 200 μέτρων γυναικών.

    [12] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Σφυροβολία Γυναικών - Ελένη Τελώνη

    [13] (Κ) Τ/κ Τύπος - Αγιος Μάμας - Αντιδράσεις

    Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου απασχολεί τον τ/κ Τύπο ο οποίος προβάλλει τις ποικίλες για το θέμα αντιδράσεις.

    Οπως έγραψε χθες, καταστηματάρχες της περιοχής είναι εξοργισμένοι με τους πολιτικούς, τους εθνικιστές και το λεγόμενο δήμαρχο της Μόρφου οι οποίοι αντιτίθενται στην τέλεση της θείας λειτουργίας. Οι καταστηματάρχες δηλώνουν ότι όλοι αυτοί παίζουν με το ψωμί τους αφού με την αναμενόμενη μετάβαση χιλιάδων Ε/Κ στη Μόρφου θα μπορέσουν και αυτοί να χαμογελάσουν για λίγο.

    Οι καταστηματάρχες επικρίνουν το λεγόμενο ''δήμο'' για τη στάση του και τον καλούν να δει το τι συμβαίνει σε άλλους ''δήμους'' οι οποίοι πρωτοστατούν σε εκδηλώσεις προκειμένου οι καταστηματάρχες να αυξήσουν τα κέρδη τους.

    Η ''Κίπρισλι'' αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στην επαναλειτουργία της εκκλησίας και δημοσιεύει τις δηλώσεις πολιτικών.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε ως "κωμικούς" τους ισχυρισμούς ότι η λειτουργία ισοδυναμεί με επιστροφή στη Μόρφου.

    Ο ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος Μουσταφά Αραμπατζίογλου δήλωσε ότι οι Ε/Κ θα χρησιμοποιήσουν την επαναλειτουργία του Αγίου Μάμαντος για πολιτικούς σκοπούς.

    Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Αγκολεμλί δήλωσε ότι οι οπαδοί του στάτους κβο ήταν πάντοτε αντίθετοι σε παρόμοιες εκδηλώσεις και δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη η σημερινή τους στάση.

    Ο ΓΓ του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι η εκστρατεία των οπαδών του στάτους κβο είναι μέρος των προσπαθειών τους για αναχαίτιση της λύσης.

    Ο κ. Ιζτζάν δήλωσε ότι θα παραστεί και ο ίδιος στη θεία λειτουργία.

    Ο ΓΓ του Κινήματος Εθνικής Ενότητας Σαλίχ Μίρογλου δήλωσε πως βλέπει να εφαρμόζονται σταδιακά ορισμένες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο.

    Ο αρχηγός του Νέου Κόμματος έποικος Νουρί Τσεβίκελ δήλωσε ότι πίσω από τον τόσο μεγάλο αριθμό Ε/Κ που θα μεταβεί στη Μόρφου κρύβονται πολιτικοί και άλλοι λόγοι.

    Ο αρθρογράφος της ''Αφρίκα'' Ερόλ Αταμπέκ γράφει ότι η Μόρφου ζει τη μοναξιά της και δεν υπάρχει καθόλου κίνηση στους δρόμους και στην αγορά της.

    ''Είναι άδειοι οι δρόμοι, η αγορά, ακόμη και τα καφενεία'', γράφει ο Αταμπέκ και επικρίνει όλους όσοι από θώκους και πολυθρόνες προβαίνουν σε δηλώσεις τους οποίους και καλεί να επισκεφθούν την κατεχόμενη πόλη.

    Αναφέρεται επίσης στις ελπίδες που έχουν εναποθέσει οι καταστηματάρχες στη μετάβαση των Ε/Κ και στο αίτημά τους για άνοιγμα των οδοφραγμάτων της περιοχής την ημέρα της λειτουργίας του ναού προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι Ε/Κ που θα ήθελαν να μεταβούν στη Μόρφου.

    Η εθνικιστική ''Βολκάν'' συνεχίζει να επικρίνει όλους όσοι συνέβαλαν στην επαναλειτουργία της εκκλησίας και σε άρθρο της υπό τον τίτλο ''Δεν θέλουμε να ξυπνήσουμε με τους ήχους καμπάνας. Ντραπείτε από τους ήρωές μας'', προειδοποιεί για επεισόδια.

    Κατά την εφημερίδα, η λειτουργία "θα είναι μια δοκιμή για πολιτική κατάληψη της πόλης".

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Χασάν Κεσκίν γράφει ότι αν οι Τ/Κ δεν παρεμποδίσουν τις καμπάνες στις 2 Σεπτεμβρίου αυτές "θα συνεχίσουν να κτυπούν και να στέλνουν το μήνυμα ότι η Μόρφου είναι ελληνική, ότι οι Τ/Κ είναι κοπάδι προβάτων και ότι εξαγγέλλεται η μετατροπή της Κύπρου σε Κρήτη".

    Καλεί τον Ραούφ Ντενκτάς να βρίσκεται επικεφαλής των Τ/Κ που θα μεταβούν στη Μόρφου για να παρεμβάλουν εμπόδια στην τέλεση της θείας λειτουργίας.

    Η σημερινή ''Τζουμχουριέτ'' δημοσιεύει φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και αναφέρεται στη σύστασή του για την τέλεση της λειτουργίας.

    Η ''Αφρίκα'' σήμερα στο κύριο άρθρο της καλεί την ''αστυνομία'' στα κατεχόμενα να πάρει τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας λόγω των απειλών που εκτοξεύουν κάποιοι εναντίον των Ε/Κ που θα μεταβούν στη Μόρφου.

    Η αρθρογράφος της εφημερίδας Νταμλά Οζχαν γράφει ότι με τη λειτουργία στον Αγιο Μάμα δίνεται μια ανεπανάληπτη ευκαιρία σε όσους θέλουν να αναχαιτίσουν τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να παρεμβάλουν εμπόδια στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

    ''Αυτοί δεν έχουν το θάρρος και την τόλμη να επικρίνουν την Τουρκία για την τελωνειακή της ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία και προσπαθούν έμμεσα να δημιουργήσουν καταστάσεις'', γράφει η ''Αφρίκα''.

    Ο αρθρογράφος της ''Κίπρισλι'' Οζτζάν Οζτζάνχαν δεν βλέπει λόγο για τις αντιδράσεις τόσο του Ραούφ Ντενκτάς όσο και των άλλων Τ/Κ για τη λειτουργία και γράφει ότι ουδέποτε οι Ε/Κ παρενέβαλαν εμπόδια σε Τ/Κ που ήθελαν να προσευχηθούν στα τεμένη που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια (Ορθή επανάληψη)

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες ---------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μ ε τ α β α ί ν ε ι σήμερα απόγευμα στην Αθήνα, προκειμένου να παρακολουθήσει αγωνίσματα στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί επίσης με την κυπριακή αποστολή στο Ολυμπιακό Χωριό και θα παρακολουθήσει την τελετή λήξης.

    ΕΕ - Κύπρος - Πράσινη Γραμμή - Κανόνες - Ισχύ ------------------------------------------------- Τίθενται σήμερα σε ισχύ οι ειδικοί κανόνες που ενέκρινε η ΕΕ σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων διαμέσου της Πράσινης Γραμμής Τίθενται σήμερα σε ισχύ οι ειδικοί κανόνες που ενέκρινε τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων διαμέσου της Πράσινης Γραμμής.

    Ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο αναφέρει ότι οι κανόνες προνοούν για το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής εξ ολοκλήρου παραγομένων προϊόντων, όσο και μεταποιημένων προϊόντων προερχομένων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Τα προϊόντα πρέπει να συνάδουν με τα πρότυπα της ΕΕ όσον αφορά την υγεία των φυτών, την ασφάλεια των τροφίμων και άλλες απαιτήσεις ως προς την ασφάλεια.

    Επιπρόσθετα γίνονται διευθετήσεις για τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο και εκπόνηση σχετικών εκθέσεων.

    Το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο έχει εξουσιοδοτηθεί για την έκδοση των σχετικών συνοδευτικών εγγράφων.

    Οι κανόνες δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

    ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Επίσκεψη στην Αθήνα -------------------------------- Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί από τις 28 έως τις 30 Αυγούστου ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, προκειμένου να παραστεί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Ο κ. Πάουελ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον ΥΠΕΞ Πέτρο Μολυβιάτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των επαφών του Αμερικανού ΥΠΕΞ θα βρεθούν η πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Τουρκικός Τύπος - ΣΕΑ - Κυπριακό - Πατριαρχείο -------------------------------------------------- Συνέρχεται την προσεχή Τετάρτη στην Αγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Προέδρου της χώρας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, για να συζητήσει το Κυπριακό μετά τις εξελίξεις που σημειώθηκαν από τα δημοψηφίσματα του περασμένου Απριλίου για το σχέδιο Ανάν και εντεύθεν.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Μιλιέτ'', οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν την προσεχή Τετάρτη και το ζήτημα που προέκυψε με δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος δήλωσε -όπως γράφει η εφημερίδα- πως ''δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία'' και ότι ''η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει να συμβαίνει αυτό''.

    Αθήνα - Δήμος Λευκωσίας - «Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού --------------------------------------------------------- Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κύπρο απόλαυσαν χθες το βράδυ οι επισκέπτες στο «Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού», στο Πεδίον του Αρεως.

    Το πρόγραμμα «Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού» διοργανώνει από 12 - 29 Αυγούστου 2004 στο Πεδίον του Αρεως, ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

    Στο πρόγραμμα συμμετέχει τιμητικά η Κύπρος, δια του Δήμου Λευκωσίας ο οποίος διοργάνωσε Κυπριακή Βραδιά με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από το συγκρότημα «Βασιλιτζιά» με τον Κούλη Θεοδώρου και τη Μαρία Λαζάρου.

    Ο Δήμαρχος της Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας σεχαιρετισμό του είπε πως «η Αθήνα ζει μια μεγάλη γιορτή αυτές τις ημέρες και μαζί της ο ελληνισμός παγκοσμίως γιορτάζει την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών».

    «Είναι μοναδικοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και δεν θα μπορούσε να λείπει η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης», είπε ο Δήμαρχος της Λευκωσίας.

    Ο κ. Ζαμπέλας υπογράμμισε ότι «στόχος της εκδήλωσης, είναι να παρουσιάσουμε τον πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση της Κύπρου, και ταυτόχρονα να μεταφέρουμε το μήνυμα της μικρής πατρίδας μας της Κύπρου, μέλος της ΕΕ, ότι επιθυμεί επανένωση σύντομα και οι κάτοικοι της Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι να ζήσουν ειρηνικά σαν ισότιμα μέλη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

    Ευχαρίστησε το Δήμο Αθηναίων και ιδιαίτερα τη Δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη για τη τιμητική θέση που έχει στο «Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού» (είναι το πρώτο στη σειρά) το περίπτερο του Δήμου Λευκωσίας.

    Στη συνέχεια επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα και να δοκιμάσουν τα γνωστά οινοπνευματώδη ποτά του νησιού.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Δημοτική Σύμβουλος, υπεύθυνη για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου της Αθήνας, ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη.

    Ολυμπιακοί - Κυπριακές συμμετοχές --------------------------------- Σε τρία αγωνίσματα διαγωνίζονται σήμερα Κύπριοι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Πρόκειται για την Ελένη Τελώνη στη σφυροβολία, την Μαρίλια Γρηγορίου στα 200 μέτρα γυναικών και τους Ανδρέα Καριόλου και Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού στα Μιστράλ.

    Πρώτη στη μάχη μπαίνει η Τελώνη, η οποία αγωνίζεται στα προκριματικά της σφυροβολίας γυναικών, τα οποία πραγματοποιούνται στις 09:10 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Δύο ώρες αργότερα, στις 11:00 αγωνίζεται η Μαρίλια Γρηγορίου στα προκριματικά των 200 μέτρων γυναικών.

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν και δύο ιστιοδρομίες στα Μιστράλ Ανδρών και Γυναικών, όπου συμμετέχουν ο Καριόλου και η Χατζηδαμιανού. Ο Καριόλου βρίσκεται στην 11η θέση της γενικής κατάταξης από 34 αθλητές, ενώ η Χατζηδαμιανού έχει σταθεροποιηθεί στην 20η θέση από 26 αθλήτριες.

    Ολυμπιακοί - Κυπριακή αποστολή - Νέα αθλήτρια ----------------------------------------------- Μία ακόμη συμμετοχή αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες εξασφάλισε η Κύπρος, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των αθλητών που συμμετέχουν στους είκοσι.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αρχηγός της κυπριακής αθλητικής αποστολής Αλέκος Σπανός, πρόκειται για την Ελίνα Σοφοκλέους, η οποία θα αγωνιστεί στην ορεινή ποδηλασία. Ηδη η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ολοκλήρωσε τις διαδικασίες διαπίστευσής της και η Σοφοκλέους θα ενσωματωθεί με την υπόλοιπη αποστολή στο Ολυμπιακό Χωριό.

    Η Σοφοκλέους προσεκλήθη στη θέση αθλήτριας μιας άλλης χώρας, η οποία εντοπίστηκε ντοπαρισμένη και αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς.

    Ολυμπιακοί - 400 εμπόδια γυναικών - Ατυχία για την Σιάλου ------------------------------------------------------------ Πιο άτυχη δεν μπορούσε να είναι η Κύπρια σπρίντερ Ανδρούλα Σιάλου, η οποία σκόνταψε σε ένα εμπόδιο κατά τη διάρκεια του ημιτελικού των 400 μέτρων μετ' εμποδίων, με αποτέλεσμα να τερματίσει τελευταία και να αποκλειστεί από το μεγάλο τελικό.

    Η Ανδρούλα, η οποία έτρεξε στον δεύτερο διάδρομο, σκόνταψε στο έβδομο εμπόδιο μόλις 110 μέτρα πριν από τον τερματισμό και ενώ βρισκόταν στην τρίτη θέση, με αποτέλεσμα να πέσει στο ταρτάν και να υποστεί κάταγμα στο δεξί καρπό και να τελειώσει τον αγώνα στην όγδοη και τελευταία θέση με χρόνο 1.05.72.

    Φανερό της ατυχίας της Κύπριας σπρίντερ, είναι ότι η Αμερικανίδα σπρίντερ Μπρέντα Τέιλορ, η οποία προκρίθηκε με τον όγδοο καλύτερο χρόνο στον τελικό, σημείωσε χρόνο 55.02, επίδοση την οποία πέτυχε η Σιάλου στα προχθεσινά, πρωινά προκριματικά, κάτι που αποδεικνύει ότι η Σιάλου είχε τα φόντα να προκριθεί στον τελικό.

    «Πήγαινα καλά. Δεν μου βγήκε η κούρσα και θα πάω σπίτι μου», δήλωσε φανερά απογοητευμένη η Σιάλου μετά το πέρας του αγώνα. Το γεγονός όμως παραμένει παρά την ατυχία, ότι η 31χρονη σπρίντερ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 16 καλύτερες αθλήτριες του κόσμου στα 400 μέτρα μετ' εμποδίων.

    Ολυμπιακοί - Λέιζερ - Ολοκλήρωση - Παπαδόπουλος --------------------------------------------------- Με μία σημαντική πτώση στην επίδοσή του, ο Κύπριος ιστιοπλόος Χάρης Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στους αγώνες των Λέιζερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στη χθεσινή 11η και τελευταία ιστιοδρομία ο Παπαδόπουλος τερμάτισε στην 39η θέση, η οποία αποτελεί σημαντική πτώση σε σχέση με τις επιδόσεις του στις προηγούμενες ιστιοδρομίες. Μετά το πέρας και της τελευταίας ιστιοδρομίας, ο Χάρης τερμάτισε στην 28η θέση της γενικής κατάταξης με 244 βαθμούς ποινής. Στα Λέιζερ συμμετείχαν συνολικά 42 αθλητές.

    Πάντως τόσο ο προπονητής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας Κώστας Συμεωνίδης όσο και ο ίδιος ο Παπαδόπουλος δηλώνουν ικανοποιημένοι από την επίδοσή αυτή, διότι ξεπεράστηκε ο στόχος που τέθηκε αρχικά, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη παρουσία του Παπαδόπουλου σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Οπως ανέφερε ο κ. Συμεωνίδης, η γενική επίδοση του Παπαδόπουλου είναι ικανοποιητική διότι ξεπέρασε τις προσδοκίες του.

    «Ηταν μια πολύ καλή εμφάνιση. Ο στόχος που θέσαμε ήταν μια θέση μεταξύ του 32 και του 34 της γενικής κατάταξης. Τερματίσαμε στην 28η και αυτό για μιας είναι επιτυχία γιατί τερματίσαμε πάνω από τους στόχους μας και περάσαμε και αρκετούς ιστιοπλόους», ανέφερε ο κ. Συμεωνίδης.

    Από την πλευρά του ο Παπαδόπουλος δήλωσε πάρα πολύ ικανοποιημένος με την επίδοσή του, διότι τερμάτισε σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ο ίδιος ανέμενε.

    «Για πρώτη φορά ήρθαμε σε Ολυμπιάδα. Είχαμε θέσει πολύ χαμηλότερους στόχους τους οποίους και ξεπεράσαμε και αυτό είναι πολύ ευχάριστο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο 21χρονος ιστιοπλόος.

    Ολυμπιακοί - Σκιτ Ανδρών - Αχιλλέως - Νικολαΐδης ------------------------------------------------ Για ένα μόλις δίσκο, ο Κύπριος σκοπευτής Γιώργος Αχιλλέως έχασε την είσοδο στους οκτώ καλύτερους σκοπευτές του κόσμου, αλλά και την ευκαιρία να διεκδικήσει σε αγώνα κατάταξης την είσοδό του στον τελικό του Σκιτ Ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αχιλλέως τερμάτισε στην 9η θέση του Σκιτ σημειώνοντας, 121 επιτυχίες στους 125 δίσκους.

    Στη δεύτερη ημέρα του Σκιτ Ανδρών, ο δεύτερος Κύπριος σκοπευτής, Αντώνης Νικολαϊδης ήταν μακριά από τον καλό του εαυτό, αφού έμεινε στη 21η θέση με 121 επιτυχίες.

    Αν ο Αχιλλέως πετύχαινε ακόμα ένα δίσκο θα τερμάτιζε στους οκτώ και θα διεκδικούσε μια από τις έξι θέσεις του τελικού, στη διαδικασία του ξαφνικού θανάτου (σουτ οφ), αφού άλλοι πέντε αθλητές είχαν την ίδια επίδοση.

    Πάντως σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα, ο Αχιλλέως είπε ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τη θέση αυτή ως αποτυχία, αλλά σίγουρα παρουσιάστηκε απογοητευμένος από την εξέλιξη και ιδιαίτερα από το γεγονός ότι δεν πλασαρίστηκε στα σουτ οφ για ένα δίσκο.

    [15] (Κ) Ολυμπιακοί - Μαρίλια Γρηγορίου - Πρόκριση - 200 μέτρα

    Η Κύπρια σπρίντερ Μαρίλια Γρηγορίου προκρίθηκε στα προημιτελικά των 200 μέτρων γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    [16] (Κ) Καρογιάν - Κανόνες ΕΕ - Μόρφου

    Ολες οι υπηρεσίες της Δημοκρατίας είναι έτοιμες για να παράσχουν κάθε διευκόλυνση για την εφαρμογή των κανόνων που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων διαμέσου της ''Πράσινης Γραμμής'', που τίθενται σήμερα σε ισχύ, δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Καρογιάν εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, ενώ σημείωσε ακόμη πως ''όπως και σε καθετί το καινούργιο ενδεχομένως να υπάρξουν κάποια προβλήματα, τα οποία εμείς θα αντιμετωπίσουμε''.

    [17] (Κ) Καρογιάν - Κανόνες ΕΕ - "Πράσινη Γραμμή" (Επανάληψη)

    Ολες οι υπηρεσίες της Δημοκρατίας είναι έτοιμες για να παράσχουν κάθε διευκόλυνση για την εφαρμογή των κανόνων που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων διαμέσου της ''Πράσινης Γραμμής'', που τίθενται σήμερα σε ισχύ, δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Καρογιάν εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, ενώ σημείωσε ακόμη πως ''όπως και σε καθετί το καινούργιο ενδεχομένως να υπάρξουν κάποια προβλήματα, τα οποία εμείς θα αντιμετωπίσουμε''.

    [18] (Κ) Καρογιάν - Μόρφου - Αγιος Μάμας

    Η κυβέρνηση ''δεν εμπλέκεται στις διελκυστίνδες'' δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την έκταση που προσλαμβάνει το θέμα της μετάβασης στην κατεχόμενη Μόρφου για τη γιορτή του Αγίου Μάμαντος.

    [19] (Κ) Ολυμπιακοί - 200 γυναικών - Προκρίθηκε η Γρηγορίου (2)

    Στα αποψινά προημιτελικά των 200 μέτρων γυναικών στουτς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας προκρίθηκε σήμερα η Κύπρια σπρίντερ Μαρίλια Γρηγορίου.

    Η 24χρονη Μαρίλια έτρεξε στο δεύτερο διάδρομο της 5ης προκριματικής σειράς και τερμάτισε τέταρτη με χρόνο 23.23, που είναι πολύ κοντά στην ατομική της επίδοση (23.06). Στα προημιτελικά προκρίθηκαν οι τέσσερις πρώτες αθλήτριες και άλλες τέσσερις με τους καλύτερους χρόνους.

    [20] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 23/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5760      0,5794            1,7259        1,7361
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4694      0,4722            2,1177        2,1304
    Λίρα Αγγλίας   0,8530      0,8581            1,1654        1,1723
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 23/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 23/08/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4279*    0.4313*    231.8572    233,6995
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3380     0.3407       2.9351      2,9586
    Δολάριο Καναδά      0.3606     0.3634       2.7518      2,7732
    Κορώνα Δανίας       0.0773     0.0779      12.8370     12,9366
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0695     0.0700      14.2857     14,3885
    Κορώνα Σουηδίας     0.0627     0.0632      15.8228     15,9490
    Φράγκο Ελβετίας     0.3735     0.3764       2.6567      2,6774
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    

    [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            75,14  ( 0,07)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    206.979
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    184.235    332,94  ( 0,08)
    FTSE Med 100 **                             5.776,62  (-0,73)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    103.442     97,15  (-0,04)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      5.220     72,27  ( 0,46)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        370     12,60  (-0,40)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      8.383     46,15  (-1,30)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.394     46,62  (-1,06)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      2.992     20,96  ( 0,10)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £        403     62,01  ( 1,16)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.886      2,43  ( 1,25)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      1.875      6,90  (-0,14)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,57  ( 1,25)
    Ξενοδοχεία                    £        499     27,58  ( 2,00)
    Αλλες Εταιρείες               £     75.848     61,79  ( 0,00)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [22] (Κ) Ολυμπιακοί - Γρηγορίου - Προημιτελικοί

    Στη μάχη για μια θέση στον ημιτελικό των 200 μέτρων ρίχνεται απόψε η Κύπρια σπρίντερ Μαρίλια Γρηγορίου, η οποία στήνεται στο βατήρα στις 20:37.

    [23] (Κ) Ολυμπιακοί - 200 μέτρα ανδρών - Μαρκουλλίδης

    Με ζητούμενο χρόνο γύρω στο 20.80, ο οποίος θα του δώσει ένα εισιτήριο για τους προημιτελικούς, ο Κύπριος σπρίντερ Αννινος Μαρκουλλίδης εισέρχεται αύριο στο στίβο για τα προκριματικά των 200 μέτρων.

    [24] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΕΕ - Κατεχόμενα - Διακίνηση προϊόντων

    Η ανάπτυξη του εμπορίου προϊόντων από τα κατεχόμενα, μέσω της πράσινης γραμμής, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η τ/κ πλευρά επιδείξει καλή βούληση, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, αναφερόμενος στους ειδικούς κανόνες της ΕΕ που τέθηκαν σήμερα σε ισχύ και αφορούν τη διακίνηση προϊόντων από τα κατεχόμενα, μέσω της πράσινης γραμμής.

    [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα αύξηση

    Με θετικό πρόσημο, για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας ο Γενικός Δείκτης διαπραγματευόταν σε αρνητικό έδαφος. Η αγορά κατέγραψε αμελητέα αύξηση της τάξης του 0,06% και έκλεισε στις 75,14 μονάδες. Αγοραστική άπνοια επικράτησε και στη σημερινή συνάντηση με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να περιοριστεί στις 206 χιλιάδες λίρες, το 1/3 των οποίων αφορούσε συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    [26] (Κ) Ολυμπιακοί - Σιάλου - Κάταγμα στο χέρι

    Με το δεξί χέρι στο γύψο είναι από σήμερα η Κύπρια αθλήτρια Ανδρούλα Σιάλου.

    Η Ανδρούλα υπέστη κάταγμα χθες όταν σκόνταψε στο όγδοο εμπόδιο και ενώ βρισκόταν στην τρίτη θέση του πρώτου ημιτελικού.

    [27] (Κ) Μιστράλ ανδρών και γυναικών - Καριόλου - Χατζηδαμιανού

    Με πτώση στη γενική κατάταξη στα αγωνίσματά τους, ολοκλήρωσαν τη σημερινή ημέρα των ιστιοδρομιών οι Κύπριοι σέρφερ Ανδρέας Καριόλου και Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού.

    Στην πρώτη ιστιοδρομία της ημέρας (9η), ο Καριόλου δεν τα πήγε καλά και τερμάτισε στην 24η θέση, ενώ στην 10η ιστιοδρομία, ο Κύπριος σέρφερ ανέκαμψε ανεβαίνοντας στη 16η, με αποτέλεσμα να κατακτήσει την 13η θέση στη γενική κατάταξη με 115 βαθμούς, ενώ προχθές ήταν 11ος. Ο Καριόλου έχει 7 βαθμούς διαφορά από τον 14ο Ιβάν Πάστορ από την Ισπανία.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κανονισμοί ΕΕ - Πράσινη Γραμμή

    Η πλευρά μας ενθαρρύνει την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, κεφαλαίων και προσώπων, μέσω της πράσινης γραμμής, σύμφωνα με τον κανονισμό που έχει εκδοθεί από την ΕΕ, και ο οποίος έχει τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ήδη έχουν υποβληθεί οκτώ αιτήσεις από Τ/Κ για διεξαγωγή τέτοιου εμπορίου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι για πολιτικούς και όχι για οικονομικούς λόγους, η λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοεφαρμοζόμενη, προσθέτοντας ότι η τ/κ ''διοίκηση'' έχει εγκρίνει εδώ και δύο μήνες ένα «νομοσχέδιο», το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα, χωρίς την έκδοση ''άδειας'' από τις ''αρχές'' του καθεστώτος και από τον τουρκικό στρατό.

    [29] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ναός Αγίου Μάμαντος - Μορφίτες

    Η κυπριακή Κυβέρνηση διεκδικεί και υποστηρίζει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς σήμερα να αναφερθεί στο θέμα της επικείμενης λειτουργίας του ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 23 August 2004 - 17:49:30 UTC