Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρασκευή: Η πιο μεγάλη ημέρα
  • [02] (Κ) Ολυμπιακοί - 7η ημέρα - Κυπριακές συμμετοχές
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μόρφου - Αγιος Μάμας
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - ΕΕ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΓΓ Σοσιαλιστικής Διεθνούς - Συνάντηση
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Γεωργιάδης - Τατάρ
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [12] (Κ) ΕΕ - Πράσινη Γραμμή - Κανόνες - Ισχύ
  • [13] (Κ) Oλυμπιακοί - Ρουσόπουλος - Πρώτη εβδομάδα αγώνων
  • [14] (Κ) Ολυμπιακοί - Επί κοντώ - Κύπρος - Φοιτίδου
  • [15] (Κ) Ολυμπιακοί - 100 μέτρα Ανδρών - Κατσαντώνης
  • [16] (Κ) Ολυμπιακοί - 400 μέτρα εμπόδια Κύπρος - Σιάλου
  • [17] (Κ) Επίτροπος ΚΟΑΠ - Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης - Αριθμός αιτήσεων
  • [18] (Κ) Αστυνομία - Ασφάλεια Πριγκίπισσας Αννας - Ανακοίνωση
  • [19] (Κ) Ολυμπιακοί - Κύπρος - Σκοποβολή - Σκητ - Αχιλλέως - Νικολαϊδης
  • [20] (Κ) Ολυμπιακοί - 8η ημέρα - Κύπρος -Συμμετοχές
  • [21] (Κ) Δικαστήριο -Απόφαση - Παράνομα αεροδρόμια και λιμάνια- Διακίνηση χωρίς ποινή
  • [22] (K) (Κ) Ολυμπιακοί - Μιστράλ - Δέκατος ο Καριόλου - Χατζηδαμιανού
  • [23] (Κ) Ολυμπιακοί - Λέιζερ - Πτώση για Παπαδόπουλο
  • [24] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκδήλωση προς τιμή Δώρου Λοΐζου
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία - ΕΕ

  • [01] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρασκευή: Η πιο μεγάλη ημέρα

    Η πιο μεγάλη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, από την άποψη των αθλημάτων που θα βρίσκονται σε εξέλιξη και την κυκλοφορία οχημάτων της ολυμπιακής οικογένειας, είναι η Παρασκευή. Ακολουθεί το Σάββατο με εξίσου εντυπωσιακούς αριθμούς.

    Από σήμερα ανοίγει τις πύλες του το Ολυμπιακό Στάδιο και ξεκινούν τα αγωνίσματα του στίβου, που θεωρούνται ο «βασιλιάς» των ολυμπιακών σπορ.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Αγώνων, σήμερα θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα 29 ολυμπιακές εγκαταστάσεις και θα διεξαχθούν 26 από τα συνολικά 37 αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Σάββατο, θα λειτουργήσουν 27 ολυμπιακές εγκαταστάσεις και θα διεξαχθούν 24 αθλήματα.

    [02] (Κ) Ολυμπιακοί - 7η ημέρα - Κυπριακές συμμετοχές

    Στο στίβο και στην ιστιοπλοΐα επικεντρώνεται σήμερα, 7η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, το κυπριακό ενδιαφέρον.

    Στη μάχη μπαίνει ο άλτης Κυριάκος Ιωάννου, ο οποίος διαγωνίζεται στον πρώτο όμιλο στο άλμα εις ύψος, ενώ ο Χάρης Παπαδόπουλος συνεχίζει τις ιστιοδρομίες στα Λέιζερ και ο Ανδρέας Καριόλου και η Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού στα Μιστράλ.

    Ο Κυριάκος είναι ο πρώτος Κύπριος αθλητής που διαγωνίζεται στο στίβο. Τα προκριματικά στο άλμα εις ύψος θα ξεκινήσουν στις 8:20 το βράδυ. Το όριο για συμμετοχή στον τελικό έχει καθοριστεί στο 2,28, άλμα το οποίο κατέχει ο 20χρονος άλτης, που είναι και πρόσφατο παγκύπριο ρεκόρ.

    Στα Μιστράλ Ανδρών, ο Κυριάκος Καριόλου διαγωνίζεται στην 5η και 6η ιστιοδρομία, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 14:30 και 15:30 αντίστοιχα. Ο Καριόλου βρίσκεται στην 11η θέση της γενικής κατάταξης. Η Χατζηδαμιανού θα διαγωνιστεί στην 6η ιστιοδρομία που θα πραγματοποιηθεί στις 14:30. Η Κύπρια σέρφερ βρίσκεται στην 20η θέση της γενικής.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μόρφου - Αγιος Μάμας

    "O αυθεντικός εκφραστής του λαού της Μόρφου, είναι μόνο ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόρφου, σχετικά με την απόφαση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου να μεταβεί στην κατεχόμενη Μόρφου για επαναλειτουργία του ναού του Αγίου Μάμα ανήμερα της γιορτής του στις 2 Σεπτεμβρίου.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - ΕΕ

    Την ελπίδα να επικρατήσει τελικά η διεθνής νομιμότητα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις προσπάθειες Αγκυρας και ψευδοκράτους να ασκήσουν πιέσεις προς την ΕΕ προκειμένου να λάβουν αυτά που όπως υποστηρίζουν ότι τους υποσχέθηκαν.

    Τόνισε ότι η ΕΕ λειτουργεί βάσει νόμων, κανονισμών, αλλά και του Δικαίου της ΕΕ και ήδη η ε/κ πλευρά έχει εκφράσει τις θέσεις της επί του θέματος.

    Σε δηλώσεις χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου παρακολούθησε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι συζήτησε το Κυπριακό σε συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας καθώς και με ξένους ηγέτες, όπως ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας.

    Ανέφερε ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου προγραμματίζει επτά επίσημες επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιορίστηκε να πει πως στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρία της COREPER, όπου και θα εξεταστούν οι δύο Κανονισμοί της ΕΕ, αναφορικά με την προσπάθεια στήριξης των Τ/Κ και τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποστηρίξει τις θέσεις της, ενώ έχουν ήδη γίνει και επαφές για το θέμα.

    Αναφορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως «όλος ο κόσμος έχει εντυπωσιαστεί από την εναρκτήρια τελετή, από την άριστη διοργάνωση, από το πλήθος των εθελοντών και από την πραγματική αλλαγή νοοτροπίας και κλίματος που υπάρχει στην Αθήνα».

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου χθες βράδυ από την Αθήνα, όπου συζήτησε με τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βρετανίας το Κυπριακό, η άρνηση της ΕΕ να αποδεχθεί προσπάθεια της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε κοινή σύνοδο ΕΕ Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης που θα γίνει τον Οκτώβριο στην Κωνσταντινούπολη, η εκστρατεία της κυβέρνησης για να καταγγείλει τον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σε ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα και οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Τουρκία για να προωθήσει τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου σε σχέση με τη σύσκεψη της Αγκυρας για το Κυπριακό, η αναμενόμενη αύξηση της τιμής της βενζίνης στην Κύπρο, λόγω της ανόδου της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου, και το τρίτο χρυσό μετάλλιο που εξασφάλισε η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νέα αύξηση στη βενζίνη σήμερα'' γράφει ότι η ξέφρενη κούρσα των τελευταίων ημερών της τιμής του πετρελαίου διεθνώς δεν άφησε ανεπηρέαστη την Κύπρο γι΄ αυτό από σήμερα η αμόλυβδη βενζίνη 98 πλησιάζει επικίνδυνα τα 50 σεντ το λίτρο, ενώ η αμόλυβδη 95 βρίσκεται απόσταση αναπνοής από τα 47 σεντ το λίτρο. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ετοιμάζεται να εκστρατεύσει προς Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη προκειμένου να προωθήσει τις τουρκικές θέσεις σε σχέση με το Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Βρετανοί σε ρόλο αστυνομικών'' γράφει ότι στους Βρετανούς ανέθεσε η κυβέρνηση την ευθύνη της προστασίας και ασφάλειας της πριγκίπισσας Αννας, η οποία πραγματοποίησε χθες μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και τις θέσεις και αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Αγκυρα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και θα πράξει αναλόγως.

    Ο ''Πολίτης'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Ενώπιον της ΕΕ ο φάκελος της λεηλασίας'' γράφει ότι εκστρατεία στο χώρο της ΕΕ αλλά και των Ηνωμένων Εθνών αναλαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση, καταγγέλλοντας τον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σε ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι η Αγκυρα κωλυσιεργεί στην εφαρμογή της συμβατικής υποχρέωσης προς την ΕΕ για επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης με την Κύπρο διότι επιδιώκει αφ΄ ενός να συνδυάσει το θέμα με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης των Τ/Κ και αφετέρου να φέρει το όλο θέμα πιο κοντά στην περίοδο όπου θα κριθεί η ευρωπαϊκή της προοπτικής.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σαρωτικές αλλαγές στις ασφάλειες'' γράφει ότι με υλοποίηση των προθέσεων της ολλανδικής εταιρείας Eureko να αγοράσει μερίδιο των μετοχών που διαθέτουν στη Universal Life οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή θα προκύψουν σαρωτικές αλλαγές στον ασφαλιστικό τομέα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Χριστοφίδης εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την εγκατάσταση συσκευών φωτοεπισήμανσης από την Αστυνομία στους δρόμους προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση των συσκευών βρίσκεται πολύ κοντά στην ''κόκκινη γραμμή'' της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Βέτο της ΕΕ στην Αγκυρα'' γράφει ότι η προσπάθεια της Αγκυρας να παρουσιάσει το ψευδοκράτος κατά τη κοινή συνάντηση ΕΕ Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ως τ/κ συνιστών κράτος έπεσε στο κενό. Προσθέτει ότι η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ με γραπτή δήλωσή της ξεκαθαρίζει ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν είναι αποδεκτή η προσπάθεια χρήσης αδόκιμων όρων για την τ/κ κοινότητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρωταθλητής στο ύψος Κυριάκος Ιωάννου ανοίγει σήμερα το χορό για τις επτά συμμετοχές της Κύπρου στο στίβο κατά τη σημερινή επίσημη πρεμιέρα του ''βασιλιά'' των Ολυμπιακών αγώνων.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Καλύφθηκε ο στόχος του 2010'' γράφει ότι η θέση της Κύπρου στην απασχόληση θεωρείται αρκετά ενθαρρυντική και καλύπτει τους στόχους της ΕΕ. Προσθέτει ότι σύμφωνα με μελέτη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού η απασχόληση παρουσίασε αύξηση και από 65,4% που ήταν το 2003 ανήλθε στο 69,2%. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επέστρεψε χθες βράδυ από την Αθήνα, κατά την παραμονή του στην ελληνική πρωτεύουσα συζήτησε το Κυπριακό με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Υπογραφή της συμφωνίας μπορεί να αποτρέψει απεργία στα ξενοδοχεία'' γράφει ότι τα "σύννεφα καταιγίδας" που μαζεύτηκαν πάνω από την τουριστική βιομηχανία του νησιού μετατράπηκαν χθες σε ελπίδα ότι η απεργία στον ευαίσθητο αυτό τομέα μπορεί να αποφευχθεί, μετά τη μεσολαβητική πρόταση που έδωσε στις δύο πλευρές ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος. Αλλού γράφει ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων προέβη σε παραστάσεις, διαμέσου του Υπουργείου Εξωτερικών, προς την ΟΥΝΕΣΚΟ και την Παγκόσμια Οργάνωση Αρχαιοτήτων σε σχέση με τις παράνομες ανασκαφές που διεξάγονται στα κατεχόμενα, και συγκεκριμένα στην αρχαία Σαλαμίνα και την Ακανθού.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - ΕΕ --------------------------------------- Την ελπίδα να επικρατήσει τελικά η διεθνής νομιμότητα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις προσπάθειες Αγκυρας και ψευδοκράτους να ασκήσουν πιέσεις προς την ΕΕ προκειμένου να λάβουν αυτά που όπως υποστηρίζουν ότι τους υποσχέθηκαν.

    Τόνισε ότι η ΕΕ λειτουργεί βάσει νόμων, κανονισμών, αλλά και του Δικαίου της ΕΕ και ήδη η ε/κ πλευρά έχει εκφράσει τις θέσεις της επί του θέματος.

    Σε δηλώσεις χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου παρακολούθησε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι συζήτησε το Κυπριακό σε συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας καθώς και με ξένους ηγέτες, όπως ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας.

    Ανέφερε ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου προγραμματίζει επτά επίσημες επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιορίστηκε να πει πως στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρία της COREPER, όπου και θα εξεταστούν οι δύο Κανονισμοί της ΕΕ, αναφορικά με την προσπάθεια στήριξης των Τ/Κ και τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποστηρίξει τις θέσεις της, ενώ έχουν ήδη γίνει και επαφές για το θέμα.

    Αναφορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως «όλος ο κόσμος έχει εντυπωσιαστεί από την εναρκτήρια τελετή, από την άριστη διοργάνωση, από το πλήθος των εθελοντών και από την πραγματική αλλαγή νοοτροπίας και κλίματος που υπάρχει στην Αθήνα».

    Είναι, όπως πρόσθεσε, «ένα ιστορικό γεγονός και για τον Ελληνισμό και για τον αθλητισμό».

    Καρογιάν - Σύσκεψη Αγκυρας - Ε/κ πλευρά ------------------------------- ''Προφανής στόχος είναι να ασκηθεί πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για να εκπληρωθούν υποσχέσεις που με τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς έχουν δοθεί σε αυτήν'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν, σχολιάζοντας τη προχθεσινή σύσκεψη στην Αγκυρα μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για το Κυπριακό.

    ''Το σίγουρο είναι ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη, έχει γίνει σε σχεδιασμούς από πριν για την αντιμετώπιση διάφορων ενδεχομένων'', δήλωσε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και τις θέσεις και αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Αγκυρα και θα πράξει αναλόγως.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε στοιχεία ή ακριβή πληροφόρηση για τα διαμειφθέντα''.

    Αναφορικά με τις αποφάσεις που αναμένει η τουρκική πλευρά ο κ. Καρογιάν εκτιμά ότι ''μιλούν για τις υποσχέσεις που δόθηκαν, όπως ισχυρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς την τουρκική πλευρά'', προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα προβεί σε περαιτέρω σχόλια όταν έχει μπροστά της όλα τα δεδομένα.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μόρφου - Αγιος Μάμας -------------------------------------------------- ''O αυθεντικός εκφραστής του λαού της Μόρφου, είναι μόνο ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόρφου, σχετικά με την απόφαση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου να μεταβεί στην κατεχόμενη Μόρφου για επαναλειτουργία του ναού του Αγίου Μάμαντος ανήμερα της γιορτής του στις 2 Σεπτεμβρίου.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του χθες βράδυ από την Αθήνα, όπου παρέστη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ευχή «να μην χρησιμοποιείται αυτό το αίσθημα του λαού για να λειτουργηθεί στην εκκλησία, για εξυπηρέτηση σκοπιμότητας, τοποθετήσεων που αφορούν πολιτικά θέματα και που δεν είναι αρμοδιότητα κανενός άλλους, εκτός από τη κυβέρνηση που τα χειρίζεται».

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε αναφορικά με τη διαφωνίες που εκφράστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόρφου για την απόφαση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου για επαναλειτουργία του ναού στη 1 Σεπτεμβρίου (εσπερινός) και στις 2 Σεπτεμβρίου (θεία λειτουργία), ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως «αυθεντικός εκφραστής του λαού της Μόρφου είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος».

    Ωστόσο, όπως είπε, ο ίδιος δεν γνωρίζει για καμιά αντίδραση, αφού δεν παρακολούθησε τις σχετικές με το θέμα αυτό, εξελίξεις.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, εξάλλου, ότι «είναι γνωστή η επιθυμία των Ε/Κ να μεταβούν ελεύθερα και χωρίς διατυπώσεις στις εστίες τους και στους τόπους λατρείας σε μια θρησκευτική επέτειο, όπως είναι η 2α Σεπτεμβρίου» και γι' αυτό και ο ίδιος ελπίζει, όπως τελικά αυτό γίνει «κατορθωτό».

    Δήμαρχος Μόρφου - Επαναλειτουργία Αγίου Μάμαντος ---------------------------------------------- Δεν κατάφεραν τελικά να καταλήξουν σε συμφωνία ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος και ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας σχετικά με τις λεπτομέρειες της επαναλειτουργίας του Ιερού Ναού Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Μόρφου είπε πως η προχθεσινή συνεδρία στην Ιερά Μητρόπολη Μόρφου στην Ευρύχου που κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών, διεξήχθη σε ένα καλό κλίμα και πως σε αυτήν ακούστηκαν διάφορες και διαφορετικές απόψεις.

    Οπως ανέφερε ο κ. Πίττας, τέθηκαν πολλά ερωτήματα από το Δημοτικό Συμβούλιο, τα οποία παραμένουν αναπάντητα, ενώ όπως συμπλήρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου θα τοποθετηθεί επί του θέματος σε συνεδρία του που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς δύο ημέρες.

    Ο κ. Πίττας είπε πως ο ίδιος θα δώσει το παρών του στην επαναλειτουργία του Ιερού Ναού μόνο εάν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, που αφορούν κυρίως τη μη κομματικοποίηση της εκδήλωσης.

    Κατεχόμενα - Κόμμα Εθνικής Ενότητας - Μόρφου - Αγιος Μάμας ------------------------------------- Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας στα κατεχόμενα επέκρινε την απόφαση του ψευδοκράτους για ''παραχώρηση άδειας'' στους Ε/Κ για να τελέσουν Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕ αναφέρει πως η απόφαση του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να ''παραχωρήσει άδεια είναι λάθος και μονομερής παραχώρηση''.

    Προσθέτει πως οι Ε/Κ αντιλαμβάνονται αυτή την απόφαση ως ''την αρχή για επιστροφή'' στα σπίτια τους.

    Τμήμα Αρχαιοτήτων - Παράνομες ανασκαφές στα κατεχόμενα - Διαβήματα ------------------------------------------------------------------- Το Τμήμα Αρχαιοτήτων μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών προέβη πρόσφατα σε διαβήματα στην ΟΥΝΕΣΚΟ και στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Αρχαιολόγων τόσο για τις παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην κατεχόμενη Σαλαμίνα όσο και για τις παράνομες ανασκαφές στην κατεχόμενη Ακανθού δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Παύλος Φλουρέντζος.

    Ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα στην ΟΥΝΕΣΚΟ για τις παράνομες ανασκαφές που διεξάγονται στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Φλουρέντζος είπε ότι η Υπηρεσία του δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει την αρχαιολογική αξία των ευρημάτων επειδή το Τμήμα του δεν μπορεί να επιθεωρήσει τις ανασκαφές.

    Οι παράνομες ανασκαφές στην αρχαία Σαλαμίνα διενεργούνται κατά καιρούς από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αγκυρας, με επικεφαλής των ανασκαφών τον υπεύθυνο του Τμήματος Κλασσικής Αρχαιολογίας, καθηγητή Οζκιούρ Οζκιουνέρ.

    Λάρνακα - Διεθνές Συνέδριο ------------------------- Διήμερο διεθνές συνέδριο, με τίτλο «RES (Renewable Energy Sources) and RUE (Rational Use of Energy) for Islands, Sustainable Energy Solutions» θα διεξαχθεί στη Λάρνακα στις 30 και 31 Αυγούστου.

    Το Συνέδριο εμπίπτει στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ALTENER και διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το EREC (European Renewable Energy Council), την INSULA (International Scientific Council for Island Development), σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Ιδρυμα Ενέργειας Κύπρου. Τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου θα είναι το ξενοδοχείο «Sandy Beach» και κατά την έναρξή του θα προσφωνηθεί από τον Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα.

    Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν εργασίες ακαδημαϊκών και τεχνοκρατών αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ορθολογιστικής χρήσης της ενέργειας, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων εργασιών και σχετικών περιπτώσεων εφαρμογής στην Κύπρο.

    Ολυμπιακοί - 7η ημέρα - Κυπριακές συμμετοχές ---------------------------------- Στο στίβο και στην ιστιοπλοΐα επικεντρώνεται σήμερα, 7η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, το κυπριακό ενδιαφέρον.

    Στη μάχη μπαίνει ο άλτης Κυριάκος Ιωάννου, ο οποίος διαγωνίζεται στον πρώτο όμιλο στο άλμα εις ύψος, ενώ ο Χάρης Παπαδόπουλος συνεχίζει τις ιστιοδρομίες στα Λέιζερ και ο Ανδρέας Καριόλου και η Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού στα Μιστράλ.

    Ο Κυριάκος είναι ο πρώτος Κύπριος αθλητής που διαγωνίζεται στο στίβο. Τα προκριματικά στο άλμα εις ύψος θα ξεκινήσουν στις 8:20 το βράδυ. Το όριο για συμμετοχή στον τελικό έχει καθοριστεί στο 2,28, άλμα το οποίο κατέχει ο 20χρονος άλτης, που είναι και πρόσφατο παγκύπριο ρεκόρ.

    Στα Μιστράλ Ανδρών, ο Κυριάκος Καριόλου διαγωνίζεται στην 5η και 6η ιστιοδρομία, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 14:30 και 15:30 αντίστοιχα. Ο Καριόλου βρίσκεται στην 11η θέση της γενικής κατάταξης. Η Χατζηδαμιανού θα διαγωνιστεί στην 6η ιστιοδρομία που θα πραγματοποιηθεί στις 14:30. Η Κύπρια σέρφερ βρίσκεται στην 20η θέση της γενικής.

    Στα νερά του Σαρωνικού ρίχνεται και ο Χάρης Παπαδόπουλος, ο οποίος θα διαγωνιστεί στην 9η και 10η ιστιοδρομία των Λέιζερ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 13:00 και 14:15 αντίστοιχα. Ο Παπαδόπουλος βρίσκεται στην 23η θέση της γενικής κατάταξης.

    Ολυμπιακοί - Κολύμβηση - 50 ελεύθερο - Παπαχρυσάνθου - Αποκλεισμός

    Αποκλείστηκε χθες από τα ημιτελικά των 50 μέτρων ελεύθερο ο Κύπριος κολυμβητής Χρύσανθος Παπαχρυσάνθου, ο οποίος τερμάτισε στην πέμπτη θέση της προκριματικής του σειράς, σημειώνοντας χρόνο 23.51, ο οποίος είναι αρκετά υψηλότερος από την ατομική του επίδοση.

    Μετά το πέρας της 6ης προκριματικής του σειράς στην οποία συμμετείχε, ο Χρύσανθος κατετάγη στην 45η θέση (από 83 κολυμβητές) της γενικής κατάταξης και αποκλείστηκε. Ο Χρύσανθος είναι κάτοχος του παγκυπρίου ρεκόρ με 22.94, ενώ ο χρόνος πρόκρισής του ήταν 23.04.

    «Δεν ήταν ικανοποιητικός χρόνος, ήθελα να πάω πιο γρήγορα, αλλά δεν μας βγήκε καλή κούρσα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο νεαρός κολυμβητής.

    Ολυμπιακοί - Κολύμβηση - Κύπρος - Αρέστη - Απολογισμός ------------------------------------------- Ικανοποιημένος από την παρουσία των Κυπρίων κολυμβητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, παρουσιάστηκε χθες ο Εφορος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικής Κολύμβησης Πέτρος Αρέστη, προσθέτοντας όμως ότι οι Κύπριοι αθλητές θα μπορούσαν να πάνε λιγάκι καλύτερα.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας των κυπριακών συμμετοχών στο ολυμπιακό κέντρο υγρού στίβου, ο κ. Αρέστη είπε ότι ο στόχος για κατάταξη σε κάποια αγωνίσματα μεταξύ της 20ης και της 25ης θέσης της γενικής κατάταξης δεν επιτεύχθηκε, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδία προχωρεί μπροστά και κοιτάζει στους Μεσογειακούς Αγώνες, όπου είναι το δυνατό σημείο της Κύπρου.

    «Στόχος μας είναι οι Μεσογειακοί, και πάντα ήταν. Στους Ολυμπιακούς, ο στόχος μας ήταν να κάνουμε μια καλή παρουσία, να περάσουμε σε κάποια 20άδα ή 25άδα, όμως δεν τα καταφέραμε, αλλά προχωρούμε», ανέφερε ο κ. Αρέστη.

    Οπως σημείωσε, η ομάδα των Κυπρίων κολυμβητών κατάφερε να σημειώσει ένα παγκύπριο ρεκόρ με τον Αλέξανδρο Αρέστη στα 100 μέτρα ελεύθερο με 51.10, ενώ η Μαρία Παπαδοπούλου (100 μέτρα πεταλούδα), ο Χρύσανθος Παπαχρυσάνθου και ο Αλέξανδρος Αρέστη (200 μέτρα ελεύθερο) είχαν πάρει τα όρια με τα οποία προκρίθηκαν για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, κάτι που τον ευχαριστεί.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες ------------------------------- Ελαφρώς πτωτικά έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις χθεσινές σημαντικές απώλειες, με το Γενικό Δείκτη να δέχεται πιέσεις κυρίως από τους κλάδους των Τουριστικών και Βιομηχανικών εταιρειών. Η αγορά κατέγραψε αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,05%, κλείνοντας στις 74,68 μονάδες. Πενιχρό, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να περιορίζεται στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 160 χιλιάδων λιρών.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΓΓ Σοσιαλιστικής Διεθνούς - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Γενικός Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λούις Αγιάλα επεσήμαναν την ανάγκη επίτευξης λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό και αφού υπάρξουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν που θα το καταστήσουν δίκαιο, λειτουργικό και βιώσιμο.

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            75,09  ( 0,55)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    197.496
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    109.649    332,66  (-0,01)
    FTSE Med 100 **                             5.819,22  ( 0,47)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     60.555     97,19  ( 0,60)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     57.536     71,94  (-0,36)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £         70     12,65  (-2,84)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      3.401     46,76  ( 1,45)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        910     47,12  (-0,30)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     14.887     20,94  (-0,38)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £        000     61,30  (-0,07)
    Ετ. Πληροφορικής              £        468      2,40  (-0,83)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      6.081      6,91  ( 0,73)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,44  (-2,25)
    Ξενοδοχεία                    £      6.307     27,04  ( 1,12)
    Αλλες Εταιρείες               £     38.371     61,79  ( 1,20)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 20/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5761      0,5795            1,7256        1,7358
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4666      0,4693            2,1308        2,1432
    Λίρα Αγγλίας   0,8536      0,8587            1,1646        1,1715
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 20/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 20/08/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4263*    0.4297*    232.7205    234,5766
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3372     0.3398       2.9429      2,9656
    Δολάριο Καναδά      0.3594     0.3622       2.7609      2,7824
    Κορώνα Δανίας       0.0773     0.0779      12.8370     12,9366
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0696     0.0701      14.2653     14,3678
    Κορώνα Σουηδίας     0.0625     0.0630      15.8730     16,0000
    Φράγκο Ελβετίας     0.3741     0.3770       2.6525      2,6731
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    

    [10] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Γεωργιάδης - Τατάρ

    Ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Ηλίας Γεωργιάδης επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι έχουν γίνει διαβουλεύσεις για την επαναδραστηριοποίηση της ΔΕΑ.

    Ο κ. Γεωργιάδης κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του εκπροσώπου της τ/κ πλευράς Ρουστέμ Τατάρ, που μεταξύ άλλων μίλησε για την επιθυμία της τουρκικής πλευράς όπως συνέλθει άμεσα η ΔΕΑ καθώς και για την ετοιμότητά της να προχωρήσει σε εκταφές.

    Οπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ''δεν έχει βολιδοσκοπηθεί για οποιαδήποτε συνάντηση της ΔΕΑ την ερχόμενη Δευτέρα, όπως φέρεται να έχει δηλώσει ο κ. Τατάρ'', προσθέτοντας πως ενδεχομένως , ο Τ/Κ εκπρόσωπος να εννοούσε συνάντηση με το προσωρινό μέλος Πιέρ Κουπεράν.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Με κινητήριο μοχλό την περιφέρεια, η χρηματαγορά ανέτρεψε την πτωτική της πορεία που καταγράφει τις δύο τελευταίες ημέρες και κατάφερε να ανέλθει στο επίπεδο των 75 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,55%, κλείνοντας στις 75,09 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 197 χιλιάδες λίρες, με τη Worldmax Investments Public να απορροφά το 25,5% λόγω προσυμφωνημένων πακέτων.

    [12] (Κ) ΕΕ - Πράσινη Γραμμή - Κανόνες - Ισχύ

    Οι ειδικοί κανόνες που ενέκρινε τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων δια μέσου της Πράσινης Γραμμής θα τεθούν σε ισχύ στις 23 Αυγούστου.

    Ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο αναφέρει ότι οι κανόνες προνοούν για το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής εξ' ολοκλήρου παραγομένων προϊόντων, όσο και μεταποιημένων προϊόντων προερχομένων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Τα προϊόντα πρέπει να συνάδουν με τα πρότυπα της ΕΕ όσον αφορά την υγεία των φυτών, την ασφάλεια των τροφίμων και άλλες απαιτήσεις ως προς την ασφάλεια.

    Επιπρόσθετα γίνονται διευθετήσεις για τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο και εκπόνηση σχετικών εκθέσεων.

    Το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο έχει εξουσιοδοτηθεί για την έκδοση των σχετικών συνοδευτικών εγγράφων.

    Οι κανόνες δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΧΡ)

    [13] (Κ) Oλυμπιακοί - Ρουσόπουλος - Πρώτη εβδομάδα αγώνων

    Επιτυχημένη χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος την πρώτη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    [14] (Κ) Ολυμπιακοί - Επί κοντώ - Κύπρος - Φοιτίδου

    [15] (Κ) Ολυμπιακοί - 100 μέτρα Ανδρών - Κατσαντώνης

    Η είσοδος στα προημιτελικά των 100 μέτρων ανδρών είναι ο στόχος με τον οποίο εισέρχεται αύριο στον στίβο ο Πρόδρομος Κατσαντώνης.

    [16] (Κ) Ολυμπιακοί - 400 μέτρα εμπόδια Κύπρος - Σιάλου

    [17] (Κ) Επίτροπος ΚΟΑΠ - Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης - Αριθμός αιτήσεων

    Ποσό 22.850.088 λίρες, σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία, ζητούν αγρότες ως επιδότηση μέσω των 21.035 αιτήσεων, που έχουν κατατεθεί για αξιολόγηση, για τα Μέτρα του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2004 2006, μετά τη λήξη και της παράτασης υποβολής αιτήσεων που δόθηκε σε ορισμένα Μέτρα.

    [18] (Κ) Αστυνομία - Ασφάλεια Πριγκίπισσας Αννας - Ανακοίνωση

    Το θέμα της προστασίας και της ασφάλειας της Πριγκίπισσας Αννας της Αγγλίας, κατά τη χθεσινή μονοήμερη επίσκεψή της στην Κύπρο, είχε αναλάβει αποκλειστικά η Κυπριακή Αστυνομία.

    [19] (Κ) Ολυμπιακοί - Κύπρος - Σκοποβολή - Σκητ - Αχιλλέως - Νικολαϊδης

    Στη μάχη της σκόπευσης ρίχνονται αύριο οι Κύπριοι σκοπευτές Αντώνης Νικολαϊδης και Γιώργος Αχιλλέως, οι οποίοι αποτελούν την ελπίδα της Κύπρου για μια διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [20] (Κ) Ολυμπιακοί - 8η ημέρα - Κύπρος -Συμμετοχές

    Την πολυπληθέστερη συμμετοχή Κυπρίων αθλητών παρουσιάζει η αυριανή, 8η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Συγκεκριμένα, αύριο διαγωνίζονται επτά αθλητές μας σε στίβο, σκοποβολή και ιστιοπλοΐα. Στον στίβο, αγωνίζονται ο Πρόδρομος Κατσαντώνης στα 100 μέτρα ελεύθερο, η Ανδρούλα Σιάλου στα 400 μέτρα εμπόδια και η Αννα Φοιτίδου στα άλμα επί κοντώ.

    Στην σκόπευση και στο σκητ ανδρών αγωνίζονται οι Αντώνης Νικολαϊδης και ο Γιώργος Αχιλλέως. Ο πρώτος γύρος ξεκινά αύριο στις 10:00 το πρωί.

    [21] (Κ) Δικαστήριο -Απόφαση - Παράνομα αεροδρόμια και λιμάνια- Διακίνηση χωρίς ποινή

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε ένοχο σήμερα τον Ελληνοκύπριο Νεόφυτο Κωνσταντίνου από την Εγκωμη, ο οποίος στις 13 Αυγούστου 2004 είχε εξέλθει του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από το κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου και εισήλθε και πάλιν παράνομα στις 16 του ίδιου μήνα από το ίδιο αεροδρόμιο αλλά αποφάσισε να μην επιβάλει ποινή.

    [22] (K) (Κ) Ολυμπιακοί - Μιστράλ - Δέκατος ο Καριόλου - Χατζηδαμιανού

    Στη 10η θέση της γενικής κατάταξης των Μιστράλ Ανδρών βρίσκεται ο Κύπριος ιστιοπλόος Ανδρέας Καριόλου μετά το πέρας της σημερινής 5ης ιστιοδρομίας.

    Ο Κύπριος σέρφερ τερμάτισε στην έβδομη θέση της 5ης ιστιοδρομίας, διατηρώντας τη 10η θέση της γενικής κατάταξης, θέση την οποία κατείχε και χθες. Ο Καριόλου μετά από πέντε ιστιοδρομίες έχει 36 βαθμούς ποινής. Στα Μιστράλ Ανδρών συμμετέχουν συνολικά 34 αθλητές.

    Και ο Νίκος Κακλαμανάκης ανέβηκε μία θέση στη γενική κατάταξη, αφού στην 5η ιστιοδρομία τερμάτισε στην 6η θέση της γενικής. Ο Ελλαδίτης Ολυμπιονίκης βρίσκεται τώρα στην 3η θέση της γενικής με 15 βαθμούς ποινής, ενώ ο πρώτος Βραζιλάνος Ρικάρντο Σάντος έχει 12 βαθμούς ποινής.

    [23] (Κ) Ολυμπιακοί - Λέιζερ - Πτώση για Παπαδόπουλο

    [24] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκδήλωση προς τιμή Δώρου Λοΐζου

    Η απουσία προοπτικών για άμεσες εξελίξεις στο Κυπριακό δεν πρέπει να είναι αποτρεπτική του δικού μας καθήκοντος για εντατική και ολόπλευρη δραστηριοποίηση στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο που να στοχεύει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος που προσεχώς θα υποβοηθήσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος και πρωτοβουλιών με στόχο τη λύση, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση προς τιμή του ήρωα της Δημοκρατίας Δώρου Λοΐζου στην Πάφο, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως μια καλή οργανωμένη εκστρατεία με ευθύνη της κυβέρνησης και συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων είναι απολύτως αναγκαίο να αναληφθεί.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία - ΕΕ

    Την άποψη ότι αναπόφευκτα και σταδιακά η Αγκυρα θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που μεταδίδει το CNN Turk, σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα κατόπιν συμβουλής διεθνών νομικών προτίθεται να υιοθετήσει τη φόρμουλα της λεγόμενης λειτουργικής αναγνώρισης, βάσει της οποίας θα αναγνωρίζει της Κυπριακή Δημοκρατία μόνο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Φρανκφούρτη, όπου βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του για ιδιωτική επίσκεψη, ύστερα από επίσκεψη στην Αθήνα όπου παρέστη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 20 August 2004 - 17:49:32 UTC