Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αντικατοχική εκδήλωση Αμμοχώστου
  • [02] (Κ) Ισαάκ - Σολωμού - Εθνικό μνημόσυνο
  • [03] (Κ) Μάχη Τηλλυρίας - Εθνικό Μνημόσυνο
  • [04] (Κ) Αντισφαίριση - Κολύμβηση - Κύπριοι αθλητές - Αναχώρηση - Αθήνα
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παραλίμνι - Δηλώσεις
  • [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο πεσόντων Τηλλυρίας
  • [09] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Μνημόσυνο πεσόντων Σωτήρας
  • [10] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Βομβαρδισμός Τηλλυρίας

  • [01] (Κ) Αντικατοχική εκδήλωση Αμμοχώστου

    Τη θέλησή τους για επιστροφή στην αγαπημένη τους πόλη διατράνωσαν χθες βράδυ οι Αμμοχωστιανοί, οι οποίοι αγνάντεψαν για ακόμη μια χρονιά από μακριά την ερειπωμένη πόλη του Ευαγόρα.

    Στην αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Αμμοχώστου στη Δερύνεια, συμμετείχαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης - εκ μέρους της Κυβέρνησης - , ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, Βουλευτές, Δήμαρχοι, καθώς και χιλιάδες Αμμοχωστιανοί πρόσφυγες. Παρών ήταν επίσης ο επίτιμος δημότης Αμμοχώστου, Βρετανός Βουλευτής Τομ Κοξ, ο οποίος δήλωσε πως θα συζητήσει τον ερχόμενο μήνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο το θέμα της Κύπρου σε κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει μαζί του.

    Οι Αμμοχωστιανοί πρόσφυγες, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα, όπως «Η Αμμόχωστος ζει και μας καρτερεί», «Αμμόχωστος αγαπημένη πόλη», «30 χρόνια είναι πολλά» και τραγουδώντας, πορεύθηκαν από την πλατεία Αγίου Μοδέστου στη Δερύνεια, προς το οδόφραγμα Δερύνειας, όπου συμβολικά ελευθέρωσαν λευκά περιστέρια και άφησαν λευκά μπαλόνια στον ουρανό.

    Στη συνέχεια πορεύθηκαν προς το Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου, όπου πραγματοποιήθηκε μια σεμνή τελετή, η οποία ξεκίνησε με ομιλία από το Δήμαρχο Αμμοχώστου Γιαννάκη Σκορδή.

    [02] (Κ) Ισαάκ - Σολωμού - Εθνικό μνημόσυνο

    Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι το εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι σκοτώθηκαν βάναυσα από τον Αττίλα το 1996.

    [03] (Κ) Μάχη Τηλλυρίας - Εθνικό Μνημόσυνο

    Πολιτεία και λαός τιμούν σήμερα τους πεσόντες της μάχης της Τηλλυρίας του 1964, όταν τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την περιοχή.

    Το εθνικό μνημόσυνο τελέστηκε το πρωί στην Εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο.

    [04] (Κ) Αντισφαίριση - Κολύμβηση - Κύπριοι αθλητές - Αναχώρηση - Αθήνα

    Με αισθήματα χαράς και αισιοδοξίας αναχώρησε νωρίς το πρωί από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα η ομάδα των αθλητών της αντισφαίρισης και της κολύμβησης που θα αντιπροσωπεύσουν την Κύπρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Ο υπαρχηγός της ολυμπιακής αποστολής Ανδρέας Σταύρου που συνοδεύει τους αθλητές μαζί με τους προπονητές τους δήλωσε ότι η συμμετοχή της Κύπρου σε αυτή την Ολυμπιάδα σημαίνει πάρα πολλά, προσθέτοντας πως οι κρυφές ελπίδες για μετάλλιο είναι για τα αθλήματα της σκοποβολής, της ιστιοπλοίας και του στίβου.

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η κρίση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τις Κυπριακές Αερογραμμές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Κινήσεις ματ Αναστασιάδη έφεραν κινητικότητα'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε μια εποχή που το Κυπριακό "βρίσκεται σε θερινή ραστώνη" οι επαφές του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέδωσαν κάποια σημαντικά αποτελέσματα. Προσθέτει ότι οι ενέργειες αυτές του Προέδρου του ΔΗΣΥ έγιναν δεκτές με αρκετή ικανοποίηση από ξένους διπλωμάτες στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη των Κουτλάι Ερκ και Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ, στελεχών του ΡΤΚ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι επαφές των ΕΔΗ και του ΔΗΣΥ με τα τ/κ κόμματα αποδίδουν προς την κατεύθυνση άρσης του αδιεξόδου.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Ωρολογιακή βόμβα για οικονομία'' γράφει ότι η προσωπική παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας Χρίστου Ταλιαδώρου προκειμένου να μην ξεσπάσει κρίση στον ευαίσθητο τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, στο μέσο της τουριστικής περιόδου αναμένεται καταλυτική. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί μαζικές εγγραφές φοιτητών σε κυπριακά κολέγια με αποτέλεσμα τα γραφεία τα οποία εξυπηρετούν τους ξένους φοιτητές να μην προλαβαίνουν τη δουλειά ενώ τα διαμερίσματα στη Λευκωσία να γίνουν ανάρπαστα.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Τι επιδίωξε και τι πήρε'' αναφέρεται στο κύριο του θέμα στη διαχείριση του Κυπριακού από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο μετά το δημοψήφισμα. Προσθέτει ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες Αθήνας και Λευκωσίας συνεδρίασαν για να δώσουν το στρατηγικό σχέδιο δράσης τους για το Σεπτέμβρη και τους μήνες που ακολουθούν και αναφέρει ότι η συζήτηση στο διπλωματικό επίπεδο είναι ενταγμένη στο αυστηρό πολιτικό πλαίσιο που καθόρισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Αλλού δημοσιοποιεί δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία οι Κύπριοι στις διακοπές του προτιμούν ''θάλασσα, σουβλάκι και μπίρα τσακρί''.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Ομπρέλα ΟΗΕ σε πιθανή συνάντηση Τάσσου Ταλάτ'' γράφει ότι η πλειοψηφία των κομμάτων αντιδρούν αρνητικά στην εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και επιμένουν ότι κάθε συνάντηση πρέπει να γίνεται μόνο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Βρετανοί ετοιμάζονται να προχωρήσουν σύντομα στην ταυτόχρονη λειτουργία των δυο μεγάλων κατασκοπευτικών κεραιών που εγκατέστησαν στο Ακρωτήρι, παρά τις διαβεβαιώσεις προς την κυπριακή Κυβέρνηση ότι δεν θα γινόταν ταυτόχρονη λειτουργία τους

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Λύστε τα χέρια με Αμμόχωστο'' φιλοξενεί συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος δήλωσε ότι χρειάζεται "να μην είμαστε πληθωρικοί και μαξιμαλιστές" στη διεκδίκηση των αλλαγών που απαιτούμε επί του σχεδίου Ανάν. Πρόσθεσε πως το θέμα της Αμμοχώστου αποτελεί μια δοκιμασία για την Τουρκία και τον Ταλάτ εάν πράγματι θέλουν λύση και πρόσθεσε ότι η επιστροφή της περιφραγμένης πόλης θα λύσει τα χέρια της ε/κ πλευράς για την υπό τον ΟΗΕ και την ΕΕ λειτουργία του λιμανιού της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία ασκούν πιέσεις για να πετύχουν νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Υποπτη προσφορά'' γράφει ότι κατακυρώθηκε προσφορά ύψους 266.000 λιρών για αγορά ιατρικού μηχανήματος, η κατασκευή του οποίου θα σταματήσει εντός του 2004. Αναφέρει ότι το μηχάνημα κρίθηκε κατάλληλο από το Συμβούλιο Προσφορών παρά τις έντονες ενστάσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κατηγόρησε χθες τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και των ΕΔΗ ότι εμφανίζονται να συνομιλούν με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά τρόπο που δημιουργείται η εντύπωση της υποκατάστασης της επίσημης, εκλελεγμένης πολιτικής ηγεσίας..

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αντικατοχική εκδήλωση Αμμοχώστου -------------------------------- Τη θέλησή τους για επιστροφή στην αγαπημένη τους πόλη διατράνωσαν χθες βράδυ οι Αμμοχωστιανοί, οι οποίοι αγνάντεψαν για ακόμη μια χρονιά από μακριά την ερειπωμένη πόλη του Ευαγόρα.

    Στην αντικατοχική εκδήλωση, που πραγματοποίησε ο Δήμος Αμμοχώστου στη Δερύνεια, συμμετείχαν: εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, Βουλευτές, Δήμαρχοι, καθώς και χιλιάδες Αμμοχωστιανοί.

    Παρών ήταν επίσης ο επίτιμος δημότης Αμμοχώστου, Βρετανός Βουλευτής Τομ Κοξ, ο οποίος δήλωσε πως θα συζητήσει τον ερχόμενο μήνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο το θέμα της Κύπρου σε κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει μαζί του.

    Οι Αμμοχωστιανοί πρόσφυγες, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα, όπως «Η Αμμόχωστος ζει και μας καρτερεί», «Αμμόχωστος αγαπημένη πόλη», «30 χρόνια είναι πολλά» και τραγουδώντας, πορεύθηκαν από την πλατεία Αγίου Μοδέστου στη Δερύνεια, προς το οδόφραγμα Δερύνειας, όπου συμβολικά ελευθέρωσαν λευκά περιστέρια και άφησαν λευκά μπαλόνια στον ουρανό.

    Στη συνέχεια πορεύθηκαν προς το Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου, όπου πραγματοποιήθηκε μια σεμνή τελετή, η οποία ξεκίνησε με ομιλία από το Δήμαρχο Αμμοχώστου Γιαννάκη Σκορδή.

    Ο κ. Σκορδής στην ομιλία του σημείωσε πως για να τερματιστεί η κατοχή θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα φέρει την επανένωση και την ειρήνη.

    Παράλληλα, σημείωσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, γνωρίζοντας την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε σχέση με την Κύπρο, αποφάσισε όπως «αναπροσαρμόσει τις δραστηριότητές του και προβεί σε διάφορες ενέργειες που να συμβάλουν στη γενικότερη προσπάθεια που ο πολιτικός κόσμος καταβάλλει για επανένωση της πατρίδας μας και αποφυγή της διχοτόμησης».

    Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τραγούδια από τη χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου και ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια μνημείου των Αμμοχωστιανών που πέθαναν στην προσφυγιά με τον πόθο της επιστροφής.

    Στο μνημείο κατέθεσαν στεφάνια εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου και εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Αντρος Κυπριανού.

    Κατά την κατάθεση στεφάνων από τους κύριους Γεωργιάδη και Κλεάνθους μερίδα των παρευρισκομένων τους αποδοκίμασε.

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης δήλωσε πως η εκδήλωση αυτή «εκφράζει τη διαμαρτυρία μας για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Αμμοχώστου, που όλοι οι Αμμοχωστιανοί, αλλά και ολόκληρη η Κύπρος θέλει να απελευθερωθεί».

    Η πολιτεία, συνέχισε, «ενώνει τη φωνή της μαζί με όλους τους Αμμοχωστιανούς για να καλέσουμε όλους να πιέσουν την Αγκυρα να απελευθερώσει την Αμμόχωστο, όπως και την υπόλοιπη κατεχόμενη Κύπρο».

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που ακούστηκαν από μερίδα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής φέτος της εκδήλωσης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος δεν άκουσε τέτοιες επικρίσεις.

    Πρόσθεσε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον παρεκάλεσε να αντιπροσωπεύσει την Κυβέρνηση.

    «Είναι μια αντικατοχική εκδήλώση μαύρης επετείου όταν καταλήφθηκε η Αμμόχωστος'', ανέφερε, σημειώνοντας την ''προκλητική στάση της Αγκυρας να διατηρεί αυτή την πόλη περιφραγμένη και ακατοίκητη και να μην την αποδίδει στους κατοίκους της».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως το μήνυμα της αντικατοχικής εκδήλωσης είναι η έκφραση του πόθου και της θέλησης όλου του λαού για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επανένωση της χώρας και ειρήνης σ' αυτό τον τόπο.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «δεν μπορεί παρά ο καθένας να χαιρετίζει κάθε ειρηνική εκδήλωση που τα μηνύματα τα μόνα που στέλνει είναι εκείνα της αναγκαιότητας να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι έφθασε ο χρόνος της επανένωσης».

    «Για πόσα χρόνια ακόμη πορείες χωρίς τελειωμό;», διερωτήθηκε.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε εξάλλου την άποψη ότι τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουν οι πολιτικές ηγεσίες να δουν μπροστά, αφού «μέσα στην Ευρώπη είναι που ζούμε πια», προκειμένου «να ξαναδούμε την Αμμόχωστο μας, τη Μόρφου, την κάθε κατεχόμενη περιοχή και την Κερύνεια μας και τον Απόστολο Ανδρέα να είναι πάλι κομμάτι της πατρίδας μας, της μιας και της μόνης, της Κύπρου μας».

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι παρά την τοποθέτηση του ΔΗΚΟ για τον τρόπο διεξαγωγής της φετινής αντικατοχικής εκδήλωσης παρευρέθηκε σε αυτήν, είπε ότι «όλοι πρέπει να εκπροσωπούνται», αφού «εκδηλώσεις αντικατοχικές που διατρανώνουν και τη θέληση και την αποφασιστικότητα για επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη μας είναι ένα χρέος και καθήκον όλων, ανεξάρτητα πως προσεγγίζουν το θέμα ή ποιες είναι εκτιμήσεις τους».

    Δεν υπάρχει, συνέχισε, «τίποτα που να μας χωρίζει, αντίθετα ένας αγώνας αδιάκοπος που μας ενώνει για το καλό αυτού του τόπου, για το καλό του λαού μας, ακόμα και εκεί που διαφωνούμε, είναι πως εκτιμούμε ότι βρίσκουμε μια γνήσια λύση που θα αξίζει στο λαό μας».

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου δήλωσε χαρούμενος γιατί μαζί με όλο τον άλλο κόσμο και πολιτικούς ηγέτες και απλό κόσμο συμμετέχει «σ' αυτή την ωραία και συγκινητική εκδήλωση, που εκφράζει την έντονη και μεγάλη επιθυμία του λαού μας για την επανένωση της Κύπρου και για την επιστροφή στην Αμμόχωστο και σε όλα τα κατεχόμενα χωριά μας και πόλεις».

    Ο κ. Βασιλείου εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα «μετά από το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε σύντομα να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές συνομιλίες, που θα οδηγήσουν στην επανένωση του νησιού μας».

    Ο Βρετανός Βουλευτής Τομ Κοξ δήλωσε πως τον ερχόμενο μήνα θα συναντηθεί στο Φόρεϊν Οφις με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο με μόνο αντικείμενο συζήτησης το Κυπριακό.

    Ανέφερε πως υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση όπως η στάση ''που δυστυχώς η βρετανική Κυβέρνηση και η ΕΕ τώρα τηρούν σε σχέση με την Κύπρο μετά το δημοψήφισμα''.

    Πρόσθεσε πως ''υπάρχουν πολλοί άλλοι στο Βρετανικό Κοινοβούλιο που συμφωνούν όπως και εγώ με αυτούς που ψήφισαν όχι στο δημοψήφισμα''.

    Ανέφερε επίσης πως ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσει με τον κ. Στρο είναι το θέμα της Αμμοχώστου.

    ''Θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματά σας στο βρετανικό κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί είμαστε όλοι αδέλφια και κανένας από εμάς δεν έχει ξεχάσει την αδικία που βίωσε αυτή η χώρα πριν τριάντα χρόνια όταν εισέβαλε ο τουρκικός στρατός'', σημείωσε ο κ. Κοξ.

    Τ/κ Τύπος - Κατεχόμενα - Εθνικιστές - Αντιεκδήλωση -------------------------------------------------- Πενήντα περίπου υπερεθνικιστές συγκεντρώθηκαν χθες στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας και πραγματοποίησαν αντιεκδήλωση, γράφει σήμερα ο τ/κ Τύπος.

    Ακούστηκαν συνθήματα όπως ''Η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα παραμείνει'', ''Είμαστε οι στρατιώτες τους Αλπασλάν Τουρκές'' (του κυπριακής καταγωγής υπερεθνικιστή, και αρχιστράτηγου των γκρίζων λύκων, ''Νόθοι Ε/Κ μην μας υποχρεώνετε σε εξάντληση της υπομονής μας'', ''Οι πεσόντες είναι αθάνατοι, το Βαρώσι δεν επιστρέφεται''.

    Οι περισσότεροι των συγκεντρωθέντων ήταν οπαδοί εθνικιστικών κομμάτων, δηλαδή του κόμματος Εθνικιστικής Δικαιοσύνης και του Εθνικού Λαϊκού Κινήματος.

    Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

    Η εθνικιστική ''Βολκάν'' γράφει ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν 500 άτομα ενώ οι υπόλοιπες εφημερίδες αναφέρονται σε 50-60.

    Ο τ/κ Τύπος γράφει ότι οι Ε/Κ καταφεύγουν σε τέτοιες εκδηλώσεις για να πείσουν τα ΗΕ ότι δεν θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που υπηρετούν στο νησί.

    Τ/κ Τύπος - Ταλάτ - Αντικατοχικές εκδηλώσεις - Πρόεδρος Παπαδόπουλος -------------------------------------------------------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι δεν θα πρέπει ο ''τ/κ λαός'' να ανησυχεί για πιθανή παραβίαση των ''συνόρων'' από τους Ε/Κ κατά τις αντικατοχικές εκδηλώσεις τους και ότι αυτές δεν έχουν στόχο τους Τ/Κ, αλλά την ''ε/κ διοίκηση που παρενέβαλε εμπόδια στην επανένωση της νήσου και την επιστροφή στο Βαρώσι''.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ταλάτ, τόσο η χθεσινή εκδήλωση των Ε/Κ, όσο και αυτή που είναι προγραμματισμένη για την 11η Αυγούστου θα έχουν ειρηνικό χαρακτήρα.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός είπε ότι με την εκδήλωση της 11ης Αυγούστου θα επικριθεί το ''όχι'' της ε/κ πλευράς, ενώ 3 - 5 άτομα θα μεταβούν μέχρι το φυλάκιο του ΟΗΕ στην Δερύνεια, όπου θα επιδώσουν επιστολή με αποδέκτη τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ακόμη ότι όταν δηλώνει ότι στόχος των εκδηλώσεων δεν είναι οι Τ/Κ αλλά ''η διοίκηση του Παπαδόπουλου'', τότε η ε/κ ηγεσία τον επικρίνει και ισχυρίζεται ότι ''προτρέπει τους Ε/Κ να στασιάσουν κατά της διοίκησής τους και να ανατρέψουν τον Παπαδόπουλο''.

    Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - Ομιλία ----------------------------------- Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δημιουργεί νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για τη λύση του Κυπριακού, που είναι ήδη και πρόβλημα ευρωπαϊκό, δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας πως ''θεωρούμε απαραίτητες αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν για την επιδίωξη λύσης''.

    ''Σήμερα τριάντα χρόνια μετά και αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ένταξη μας στην ΕΕ μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για πρώτη φορά για τον τερματισμό του δράματος της Κύπρου'', είπε ο κ. Μαυρονικόλας σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων της Κοινότητας Λεμύθου.

    Πρόσθεσε ότι η χρονική στιγμή που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό είναι κρίσιμη και σημείωσε ότι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας λύσης είναι να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες του λαού για συγκεκριμένες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.

    Συγκεκριμένα είπε ότι τέτοιες ανησυχίες προκύπτουν από τις πρόνοιες για την ασφάλεια (παραμονή στρατευμάτων, επέκταση εγγυητικών επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και στο ε/κ συνιστών κράτος), το θέμα των εποίκων, της μόνιμης ανακοπής της συνεχούς ροής εποίκων από την Τουρκία, το θέμα των εγγυήσεων εφαρμογής της λύσης και της διασφάλισης των ατομικών δικαιωμάτων όπως αυτά καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την ΕΕ, προχωρεί σε μέτρα και σε πρωτοβουλίες που μεγαλώνουν το ρήγμα στο τείχος και ανοίγουν το δρόμο για τη λύση.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Συμβούλιο Ασφαλείας - ''Απομόνωση'' Τ/Κ ---------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έχει αποτύχει η οποιαδήποτε προσπάθεια υιοθέτησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίσματος για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στην Πάφο, ο κ. Ομήρου είπε ότι η απομόνωση των Τ/Κ οφείλεται στην παρουσία των δυνάμενων κατοχής της Τουρκίας.

    Είναι η κατοχή και η συνεχιζόμενη επιδρομή της Τουρκίας που ευθύνεται, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, και πρότεινε προς τους Τ/Κ να αξιοποιήσουν πλήρως τα ΜΟΕ που έχει προτείνει η Κυβέρνηση.

    Το ότι απέτυχε στο ΣΑ των ΗΕ η προσπάθεια των ΗΠΑ και της Βρετανίας, είπε, αποδεικνύει ότι η σταθερή θέση της δικής μας πλευράς στην υπεράσπιση των δικαίων μας στη βάση του διεθνούς δικαίου αποδίδει.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Βρυξέλλες - Κύπρος - Αποναρκοθέτηση -------------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε προχθεσινή ανακοίνωση της στις Βρυξέλλες αναφέρεται στην αποδέσμευση του ποσού των 2.5 εκ. ευρώ για την αποναρκοθέτηση στην Κύπρο.

    Οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης θα επικεντρωθούν πρώτα στην περιοχή της νεκρής ζώνης εντός και εκτός της Λευκωσίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτοί οι χρηματικοί πόροι θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της πολιτικής για την πράσινη γραμμή αναφορικά με την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής ανέφερε ότι οι εν λόγω πόροι θα διατεθούν μέσω του προγράμματος UNDP και οι διαδικασίες προσφοράς για την ανάθεση των εργασιών σε ειδικευμένες εταιρείες ή σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς έχουν ήδη ξεκινήσει.

    Τ/κ Τύπος - Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό - Τουρκία - Τ/Κ ----------------------------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ότι ουδείς πλέον είναι δυνατόν να φέρει το Κυπριακό ως εμπόδιο ενώπιον της Τουρκίας.

    Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι ''η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πράξει ότι της αναλογεί για το μέλλον των Τ/Κ''.

    Ισαάκ - Σολωμού - Εθνικό μνημόσυνο ---------------------------------- Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι το εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι σκοτώθηκαν βάναυσα από τον Αττίλα το 1996.

    Το μνημόσυνο τελέστηκε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, και επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Μάχη Τηλλυρίας - Εθνικό Μνημόσυνο --------------------------------- Πολιτεία και λαός τιμούν σήμερα τους πεσόντες της μάχης της Τηλλυρίας του 1964, όταν τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την περιοχή.

    Το εθνικό μνημόσυνο τελέστηκε το πρωί στην Εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο.

    Στις 7.30 απόψε θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Τηλλυρίας εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

    Τ/κ Τύπος - Κατεχόμενα - Κόκκινα - Εκδηλώσεις - Ντενκτάς ------------------------------------------------------- Εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης θα λάβουν χώρα και φέτος στα Κόκκινα με αφορμή την 40η επέτειο από τις συγκρούσεις στην περιοχή, όπως γράφει σήμερα ο τ/κ Τύπος.

    Στις σημερινές εκδηλώσεις θα παραστεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Ντενκτάς θα εγκαινιάσει και μουσείο που ιδρύθηκε στο θύλακα των Κοκκίνων. Οι Τ/Κ έχουν φέτος τη δυνατότητα πρόσβασης δια ξηράς στα Κόκκινα.

    Τ/κ Τύπος - Πρεσβευτής ΗΠΑ - Ταλάτ - Συνάντηση ---------------------------------------------- Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον επισκέφθηκε, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, στα γραφεία της ''προεδρίας της κυβερνήσεως'', στα κατεχόμενα, το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι ήταν μια συνηθισμένη επίσκεψη και ότι κυρίως αντάλλαξαν απόψεις για την ''απομόνωση'' των Τ/Κ, τις προτάσεις της ΕΕ καθώς και τα μέτρα της κυπριακής Κυβέρνησης για τους Τ/Κ.

    Οπως είπε ο κ. Ταλάτ ''προσπαθήσαμε να πληροφορηθούμε σε ποιο σημείο βρίσκονται τα αιτήματά μας που υποβάλαμε στις ΗΠΑ''.

    Ο κ. Κλόσον είπε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε το συγκεκριμένο και ότι συνεχίζονται οι εκτιμήσεις για τα διάφορα θέματα, συμπεριλαβανομένων των απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα και της οικονομικής στήριξης των Τ/Κ.

    Λαζαρίδης - Αθήνα - Κυπριακή Ολυμπιακή Ομάδα -------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης αναχώρησε χθες για την Αθήνα, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι η ολυμπιακή ομάδα της Κύπρου θα διακριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    ''Πάμε με αισιοδοξία στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και σε μερικά αθλήματα ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλές διακρίσεις'', είπε, και πρόσθεσε πως οι μεγαλύτερες ελπίδες είναι για τα αθλήματα της σκοποβολής καθώς και της ιστιοπλοίας.

    Ερωτηθείς αν η Κύπρος θα μπορούσε να πάρει κάποιο μετάλλιο ο κ. Λαζαρίδης είπε πως ''τίποτε δεν αποκλείεται, στη σκοποβολή και ιδιαίτερα το σκιτ έχουμε αθλητές που κτυπούν ολυμπιακά επίπεδα. Στην καλή τους μέρα και εφόσον έχουν καλή ψυχολογική κατάσταση και προετοιμασία πιστεύω ότι θα μπορούσαν. Εχουμε επίσης και ένα πολύ καλό ιστιοπλόο που έχει προετοιμαστεί πολύ καλά και εναποθέτουμε σε αυτόν πολλές ελπίδες''.

    Πρόσθεσε ότι η προετοιμασία των Κυπρίων αθλητών πήγε πάρα πολύ καλά και οι αθλητές είναι σε πολύ καλή φόρμα.

    Οσον αφορά τους Κύπριους εθελοντές είπε ότι ο αριθμός τους περιορίστηκε στους 500 για λόγους διαμονής.

    ''Αναγκαστήκαμε να περιοριστούμε σε αυτούς που διέθεταν διαμονή στην Αθήνα, γιατί η Οργανωτική Επιτροπή δεν διαθέτει διαμονή. Είναι περίπου 500 ενώ οι πρώτες ενδείξεις ήταν ότι θα είχαμε 5 με 10 χιλιάδες, αλλά λόγω της έλλειψης διαμονής περιοριστήκαμε σε αυτούς'', είπε.

    Αναφερόμενος στη διοργάνωση των Αγώνων, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι τα πάντα είναι έτοιμα και σημείωσε ότι η κριτική που γινόταν κατά καιρούς ήταν υπερβολική.

    Αντισφαίριση - Κολύμβηση - Κύπριοι αθλητές - Αναχώρηση - Αθήνα -------------------------------------------------------------- Με αισθήματα χαράς και αισιοδοξίας αναχώρησαν το πρωί από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα οι αθλητές της αντισφαίρισης και της κολύμβησης που θα αντιπροσωπεύσουν την Κύπρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Ο υπαρχηγός της ολυμπιακής αποστολής Ανδρέας Σταύρου που συνοδεύει τους αθλητές μαζί με τους προπονητές τους δήλωσε ότι η συμμετοχή της Κύπρου σε αυτή την Ολυμπιάδα σημαίνει πάρα πολλά, προσθέτοντας πως οι κρυφές ελπίδες για μετάλλιο είναι για τα αθλήματα της σκοποβολής, της ιστιοπλοίας και του στίβου.

    [07] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παραλίμνι - Δηλώσεις

    Ο αγώνας του κυπριακού λαού για λύση πρέπει να είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με άλλες ενέργειες έξω από αυτήν, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του ετήσιου μνημόσυνου των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι.

    Αναφερόμενος στο κάλεσμα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε ποιος ο σκοπός μιας τέτοιας της συνάντησης, λέγοντας πως ''εάν είναι για να συζητήσουμε τα μέτρα υλοποίησης που έχει προτείνει η κυβέρνηση, αυτό γίνεται ήδη, αφού και το θέμα του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου και το θέμα των αγνοουμένων είχε συζητηθεί και μάλιστα είχε συμφωνηθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες''.

    [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο πεσόντων Τηλλυρίας

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για τη λύση του Κυπριακού, επανέλαβε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο μνημόσυνο των πεσόντων της Τηλλυρίας, που τελέστηκε το πρωί στην Εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο.

    [09] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Μνημόσυνο πεσόντων Σωτήρας

    Η ε/κ πλευρά επιθυμεί λύση που να δημιουργεί συνθήκες συμβίωσης με τους Τ/Κ, που να εγγυάται και να διασφαλίζει την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των κατοίκων του νησιού, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυητικά δικαιώματα, έποικους, εγκλωβισμένους, πρόσφυγες και αγνοούμενους, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος, διαμηνύοντας ότι ''δεν θα συγκατανεύσουμε σ΄ οποιοδήποτε σχέδιο απλά και μόνο για κλείσιμο του Κυπριακού''.

    [10] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Βομβαρδισμός Τηλλυρίας

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ 19.30

    Εκκληση στους Ελληνοκύπριους να επαγρυπνούν για τη διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαίων τους με αγωνιστικό πνεύμα και φρόνημα και για εθνική ενότητα και ομοψυχία απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου σε χαιρετισμό του σε καλλιτεχνική εκδήλωση που διοργανώθηκε απόψε στον Κάτω Πύργο με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας.

    Στο χαιρετισμό του που διάβασε ο Αξιωματικός παρά τω Υπουργώ, Ανώτερος Υπαστυνόμος Χριστόδουλος Λαζάρου, ο κ. Θεοδώρου κάλεσε το λαό να διατρανώσει την αποφασιστικότητα για αγώνα και να ανανεώσει τη δέσμευση για εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης, για ελευθερία, δικαίωση και τερματισμό της κατοχής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 8 August 2004 - 17:49:11 UTC