Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνάρχης Μακάριος - Επέτειος θανάτου
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ''Αφρίκα'' - Αρθρο - Κλοπή ε/κ γης - ΕΕ - Βρετανοί
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Πράγα - Τραυματίες - Επιστροφή στην Κύπρο
  • [06] (Κ) "Αφρίκα" - Τούρκοι έποικοι - Κατεχόμενα
  • [07] (Κ) Ιακώβου - Διαβουλεύσεις ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Οικοδομικός οργασμός
  • [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Οικοδομικές δραστηριότητες
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Ολυμπιακοί - Παγκόσμιος Φιλοτεχνικός Διαγωνισμός - Κύπρος
  • [14] (Κ) Διαπιστευτήρια - Ουγκάντα - Νέος Υπατος Αρμοστής Κύπρου
  • [15] (Κ) Eurostat - ΕΕ - Ανεργία - Κύπρος
  • [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [17] (K)Αθήνα- Ολυμπιακοί Αγώνες-Συμβολή Ενόπλων Δυνάμεων

  • [01] (Κ) Εθνάρχης Μακάριος - Επέτειος θανάτου

    Συμπληρώνονται σήμερα 27 χρόνια από το θάνατο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Εθνάρχη Μακαρίου Γ'.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα έγγραφα που παρέδωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οικοδομητικός οργασμός στα κατεχόμενα, οι πιθανές απολύσεις των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές, η νυχτερινή διασκέδαση στην Αγία Νάπα, η υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Χριστοδούλου, τα προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία, και η υπόθεση νεαρού Σκοτσέζου, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η αυριανή συνάντηση αντιπροσωπειών των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου, το αμπελουργικό, η πώληση και η αγορά οικοπέδων στην κατεχόμενη Κερύνεια, τα μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης για τους Τ/Κ, οι δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και οι πυροβολισμοί Τούρκων στρατιωτών εναντίον λαθρομεταναστών.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Σημεία εργασίας ΔΗΣΥ προς Τάσσο για Κυπριακό'' γράφει ότι τέσσερα συνολικά έγγραφα κατέθεσε χθες ενώπιον του Προέδρου Παπαδόπουλου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τα οποία αφορούν τις θέσεις του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, αντίγραφο της ατζέντας των θεμάτων που ηγέρθησαν στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αντίγραφο της ατζέντας των θεμάτων που ηγέρθησαν στη συνάντηση με την Αμερικανίδα απεσταλμένη Λόρα Κένεντι και σημείωμα για τη συνάντηση με τον ηγέτη του ΡΤΚ της περασμένης Παρασκευής. Αλλού γράφει ότι αντιπροσωπείες των ΥΠΕΞ της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσουν αύριο στη Λευκωσία διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο τακτικής ανταλλαγής απόψεων των δύο χωρών.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οργια μεσοπέλαγα'' ότι οι ατέλειωτες νύκτες στο κοσμικό θέρετρο της Αγίας Νάπας προσφέρουν κάθε είδους απόλαυση λευκής σαρκός, φθάνει να διαθέτει κάποιος το ανάλογο αντίτιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ''Μ'', ιδιοκτήτης πλοιαρίων μετατρέπει τις μεταμεσονύχτιες ώρες το σκάφος του σε χώρο οργίων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης και Αγροτικών Οργανώσεων, με αφορμή το καυτό θέμα της διάθεσης των σταφυλιών. Η κυβέρνηση διά των Υπουργών Εμπορίου και Γεωργίας αποδίδει πολιτικά κίνητρα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αμπελουργών. Ο Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί πολιτικών σκοπιμοτήτων.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μίλησε η Μάγδα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι "καίει τον εαυτό της η 32χρονη Μάγδα Ελευθερίου στη νέα θεληματική κατάθεσή της που έδωσε στους αστυνομικούς ανακριτές". Η εφημερίδα προσθέτει ότι καταχωρούνται σήμερα πέντε κοινές κατηγορίες σε σχέση με τη δολοφονία του συζύγου της Παύλου Χριστοδούλου. Αλλού γράφει ότι περιζήτητα έχουν γίνει από τις κτηματομεσιτικές εταιρείες των κατεχομένων τα οικόπεδα στην ευρύτερη περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας, με αποτέλεσμα οι τιμές αγοράς και πώλησής τους να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο '' Τεράστιο πλήγμα, τινάζουν στον αέρα τον τουρισμό'' γράφει ότι σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται ξενοδόχοι και συντεχνίες, με αφορμή την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οι συντεχνίες ετοιμάζονται για απεργιακά μέτρα σε λίγες μέρες, τινάζοντας έτσι στον αέρα την κρισιμότερη περίοδο, την τουριστική βιομηχανία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι Ελλάδα και Βρετανία χαιρετίζουν τη νέα δέσμη μέτρων για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση. Ο Εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά ''είναι μια ακόμα πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης, ένα νέο συγκεκριμένο βήμα στην κατεύθυνση της προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος και επανένωση της νήσου''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κινήσεις αποτροπής'' ότι τρέχει να προλάβει η κυβέρνηση τον οικοδομητικό οργασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στα κατεχόμενα, κυρίως λόγω των πρόσθετων επιπλοκών που αυτός θα προκαλέσει στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θεωρεί άκρως ανησυχητικό το φαινόμενο και ήδη κινείται παρασκηνιακά τόσο προς την ίδια την ΕΕ όσο και προς κράτη, πολίτες των οποίων φέρονται να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Γεώργιος Κοράκης, σε διαδοχή του αντιστράτηγου Αθανάσιου Νικολοδήμου, το συμβόλαιο του οποίου έχει λήξει.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Εσχατη λύση οι απολύσεις'' γράφει στο κύριο θέμα ότι καμία απόλυση εργαζομένου στις Κυπριακές Αερογραμμές δεν θα γίνει χωρίς την πλήρη αιτιολόγησή της και προτού ενημερωθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του προσωπικού της εταιρείας, διαβεβαίωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόλυση υπαλλήλων ή η κατάργηση οποιουδήποτε τμήματος στις ΚΑ αποτελεί την έσχατη υπαλλακτική λύση. Αλλού αναφέρει ότι σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς από Τούρκους στρατιώτες εναντίον λαθρομεταναστών στην ακριτική περιοχή Αχερίτου σημειώθηκε προχθές το βράδυ. Ο κοινοτάρχης Αχερίτου ανέφερε ότι το περιστατικό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους κατοίκους επισημαίνοντας το πρόβλημα αστυνόμευσης που υπάρχει στην περιοχή.

    [03] (Κ) ''Αφρίκα'' - Αρθρο - Κλοπή ε/κ γης - ΕΕ - Βρετανοί

    Εντονη κριτική κατά των Ευρωπαίων και κυρίως των Βρετανών υπηκόων οι οποίοι προβαίνουν σε παράνομη αγορά ε/κ γης στα κατεχόμενα, ασκεί η τ/κ εφημερίδα ''Αφρίκα'', η οποία δημοσίευσε χθες άρθρο του Αρίφ Χασάν Ταχσίν με τον ερωτηματικό τίτλο ''Προωθεί η ΕΕ την κλοπή στην Κύπρο;''.

    Ο αρθρογράφος καλεί το κατοχικό καθεστώς και το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να ακυρώσουν όλες τις επενδύσεις στην κατεχόμενη ε/κ γη και κατηγορεί την ΕΕ και ιδιαίτερα τους Βρετανούς, ότι παρακολουθούν ως απλοί θεατές τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων που είναι και αυτοί μέλη της ίδιας Ενωσης.

    ''Δεν είναι δυνατό να καταλάβουμε τη σιωπή εκ μέρους της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών κρατών για όσα συμβαίνουν με την ιδιωτική γη στην Κύπρο'', αναφέρεται.

    Ο αρθρογράφος διερωτάται πώς μπορούν οι Βρετανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες να αγοράζουν ένα σπίτι, ένα κομμάτι άδειας γης ή ένα χωράφι, γνωρίζοντας ότι είναι κλεμμένο και ανήκει σε ένα άλλο άτομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Βρετανική κυβέρνηση - Μέτρα κυπριακής κυβέρνησης για Τ/Κ ----------------------------------------- Η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίζει ως θέμα αρχής τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση για τους Τ/Κ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ερωτηθείς για το πώς η βρετανική κυβέρνηση σχολιάζει τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η Λευκωσία για τους Τ/Κ, η εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε πως ''αυτά θα βοηθούν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών''.

    ''Βέβαια αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να θεωρηθούν υποκατάστατο της λύσης του Κυπριακού. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το σχέδιο Ανάν προσφέρει την προοπτική για επανένωση της Κύπρου'', κατέληξε.

    Κύπρος - Ελλάδα - Υπουργεία Εξωτερικών - Διαβουλεύσεις -------------------------------- Αντιπροσωπείες των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσουν αύριο στη Λευκωσία διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο της τακτικής ανταλλαγής απόψεων των δύο χωρών.

    Οι διαβουλεύσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα διασκέψεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στις 10.00 το πρωί, θα καλύψουν θέματα Συμβουλίου Ασφαλείας, Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και θέματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι της ελληνικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Πρέσβης Γιώργος Γεννηματάς. Θα συμμετέχουν επίσης ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, στη Νέα Υόρκη, Πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις Βρυξέλλες, Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Κύπρου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Πρέσβης Κωνσταντίνος Τριτάρης, καθώς και Λειτουργοί της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

    Της κυπριακής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου. Θα συμμετέχουν επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες (και το Στρασβούργο) και τη Νέα Υόρκη, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας.

    Θα ακολουθήσει σύσκεψη των αντιπροσωπειών, στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 11.30 το πρωί, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Προεδρικό - Προβλήματα εγκλωβισμένων - Σύσκεψη -------------------------------- Οι θέσεις και οι πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, με έμφαση στην λειτουργία του Γυμνασίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και των εμπλεκόμενων σωματείων της κατεχόμενης χερσονήσου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Η πραγματοποίηση της σύσκεψης που αφορούσε τα προβλήματα των εγκλωβισμένων, με έμφαση την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου συνέπεσε με την 29η επέτειο της συνομολόγησης της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης.

    Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε από κυβερνητικής πλευράς εκτενής ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες της κυβέρνησης, καθώς και για τις θέσεις της όπως έχουν διατυπωθεί στα Ηνωμένα Εθνη και γνωστοποιηθεί στην τουρκική πλευρά εδώ και αρκετές βδομάδες, σε σχέση με την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    Οι θέσεις αυτές αφορούν την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου τον προσεχή Σεπτέμβριο για κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών της Καρπασίας, τη λειτουργία του Γυμνασίου κάτω από τους ίδιους όρους που λειτουργεί το δημοτικό σχολείο στο Ριζοκάρπασο χωρίς να αποκλείεται η υιοθέτηση στη συνέχεια μέτρων που θα βελτιώνουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά.

    Η ε/κ πλευρά ζητεί ακόμη όπως επιτραπεί η επανένωση των οικογενειών, έτσι που τα παιδιά των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων της Καρπασίας που τώρα φοιτούν σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές να μπορούν να επιστρέψουν στην Καρπασία για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου.

    Αυτή η πτυχή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συνιστά και το πιο ουσιαστικό εμπόδιο για τη σύναψη συμφωνίας.

    Τέθηκε, επίσης, η θέση όπως η Ειρηνευτική Δύναμη συνεχίσει να διεκπεραιώνει τις ευθύνες της έναντι του Γυμνασίου, όπως, ήδη, γίνεται με το δημοτικό σχολείο σύμφωνα με τους όρους εντολής της που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία της 3ης Βιέννης.

    Ακολούθως, διεξήχθη μια ελεύθερη και εποικοδομητική συζήτηση από όλους τους συμμετέχοντες, όπου όλοι οι εκπρόσωποι των οργανώσεων των εγκλωβισμένων που συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν πλήρως με τις θέσεις και υποστήριξαν τους χειρισμούς και τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς της Κυβέρνησης για το θέμα.

    Εκφράστηκαν επίσης έντονες ανησυχίες για το θέμα της εκμετάλλευσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, καθώς και για την εντονότατη οικοδομική δραστηριότητα που παρατηρείται ακόμη και στις περιοχές της Καρπασίας, όπου διαμένουν εγκλωβισμένοι.

    Από κυβερνητικής πλευράς λέχθηκε πως το σοβαρό αυτό θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης και έγινε αναφορά σε μέτρα και πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος και καταγγελίας των ενεργειών και της πολιτικής του κατοχικού καθεστώτος που άρχισε εφαρμοζόμενη εδώ και καιρό.

    Τέλος, συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η πραγματοποίηση σύντομα νέας σύσκεψης για αλληλοενημέρωση και για αξιολόγηση των εξελίξεων, τόσο για το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου όσο και για άλλα θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ ------------------------- Γραπτές θέσεις για το σχέδιο Ανάν υπέβαλε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο πως ο χρόνος σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των θέσεων της ε/κ πλευράς έχει σημασία.

    Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ''που έγινε πρέπει να πω σε φιλικό κλίμα βεβαίως, έδωσα ενδεικτικά κάποιες θέσεις που ο ΔΗΣΥ πιστεύει μπορεί να αποτελέσουν τροφή προς σκέψη και προβληματισμό για τις τελικές θέσεις της δικής μας πλευράς και που απαντούν σε σημαντικές ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού με την εφαρμογή της προτεινομένης από τον ΟΗΕ λύσης'', είπε.

    Ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά το δημοψήφισμα και ''για αυτό που υπαγορεύεται και επιβάλλεται να πράξουμε''.

    Είπε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την πρόσφατη συνάντησή του με τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι και πρόσθεσε ''ενημέρωσα επίσης λεπτομερώς για τις επαφές και το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως οι θέσεις αυτές είναι ''ενδεικτικές και όχι δογματικές'', προσθέτοντας ότι ο ''ΔΗΣΥ είναι ανοικτός σε ένα διάλογο με όλους προκειμένου το συντομότερο να διαμορφωθούν συναινετικά και ελπίζω και εύχομαι ομόφωνα θέσεις που να αποτελούν τις θέσεις της ε/κ πλευράς''.

    Σε άλλη ερώτηση, είπε πως επαφίεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει εάν θα υπάρξει συνέχεια σε αυτές τις συναντήσεις, προσθέτοντας πως είναι θέμα του Προέδρου για το πώς θα προχωρήσει πάρα πέρα, εάν θα συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ή εάν θα πραγματοποιήσει και άλλες συναντήσεις.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως στις θέσεις που υπέβαλε χθες περιλαμβάνονται και εισηγήσεις για τροποποιήσεις επί του σχεδίου Ανάν και εξήγησε ότι υπάρχουν θέματα που αφορούν τροποποίηση διατάξεων του σχεδίου που, όπως είπε, έχει εγείρει και στον κ. Ταλάτ για να επανενώσουμε την πατρίδα μας.

    Είπε επίσης πως και ο Πρόεδρος ''ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά'' έχει εκφράσει τις απόψεις του για τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις που ο ίδιος βλέπει.

    ''Υπάρχουν θέματα για τα οποία ο Πρόεδρος έδειξε ενδιαφέρον και αναμένει εξελίξεις, υπάρχουν θέματα για τα οποία διατηρεί επιφυλάξεις'', είπε.

    Απαντώντας άλλη ερώτηση, είπε πως υπάρχει επιθυμία να ξεκινήσει ένας νέος διάλογος αλλά το εάν και πότε είναι άλλο κεφάλαιο που καθορίζεται από τις εκτιμήσεις του κάθε ενός.

    ''Υπάρχει κοινός στόχος, το θέμα είναι το εύρος και το κατά πόσο θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε το ενδιαφέρον για ανάληψη πρωτοβουλιών σε θέματα που θεωρείται ότι μπορούν να γίνουν διαφοροποιήσεις και τροποποιήσεις'', είπε, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν θέματα που συμφωνούμε απόλυτα αλλά υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχει διαφορετική εκτίμηση ως προς τη δυνατότητα επίτευξής τους.

    ''Αυτό είναι θέμα που δεν είναι της παρούσας αφού είναι κάτι που θα διαμορφωθεί στο άμεσο μέλλον'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προτάσεις της ε/κ πλευράς, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ''συμφωνούμε με τον Πρόεδρο ότι ο χρόνος έχει σημασία''.

    Είπε ακόμα πως από τη σημερινή ανταλλαγή απόψεων μπορεί να υπάρξει κάποια αξιοποίηση δεδομένων για να υπάρξουν πάρα πέρα βήματα.

    Σε ερώτηση εάν κατά πόσο μετά τη χθεσινή συνάντηση θεωρεί ότι η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση έχει τελειώσει, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως ''από την ώρα που η όποια πολιτική αντιπαράθεση γίνεται με πολιτικά επιχειρήματα και όχι χαρακτηρισμούς πιστεύω ότι βοηθούμε στην εξομάλυνση γενικότερα της πολιτικής ζωής του τόπου''.

    Σε ερώτηση εάν εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει έλλειψη στρατηγικής στο Κυπριακό, είπε πως χθες βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις θέσεις του κόμματος, για να ανταλλάξει σκέψεις για τις δικές του τοποθετήσεις και να τον ενημερώσει για σημαντικές, όπως τις χαρακτήρισε, επαφές που είχε.

    ''Πέραν αυτού, δεν επιθυμώ να προβώ σε άλλες δηλώσεις και ούτε εξυπηρετεί οτιδήποτε να συντηρείται μια όξυνση της κατάστασης που δεν ωφελεί, κατά την άποψή μου, στο επιδιωκόμενο'', κατέληξε.

    Υπουργός Υγείας - Αυστρία - Επαφές ------------------------ Η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου ολοκληρώνει σήμερα το πρόγραμμα των επαφών της στη Βιέννη, στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποιεί, κατόπιν πρόσκλησης της Αυστριακής ομολόγου της.

    Η κ. Ακκελίδου, στη διάρκεια της επίσκεψης της, είχε την ευκαιρία να συζητήσει σε έκταση με την Ομοσπονδιακή Υπουργό Υγείας της Αυστρίας Maria Rauch-Kallat, το ενδεχόμενο συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - ΔΣ Κυπριακών Αερογραμμών - Σχέδιο Δράσης --------------------------------------- Αμεσα μέτρα λαμβάνει το συγκρότημα εταιρειών των Κυπριακών Αερογραμμών, με την εκποίηση δύο από τα δώδεκα αεροσκάφη που διαθέτουν σήμερα, με την τροποποίηση δρομολογίων που πραγματοποιεί και με αλλαγές στην πυραμίδα προσωπικού ''από τη βάση μέχρι την κορυφή'', προκειμένου να ξεπεράσει την κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα και να καταστεί κερδοφόρα από το 2006 και μετά.

    Οπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνος Λοϊζίδης μετά τη χθεσινή πλέον των δύο ωρών σύσκεψη που είχαν στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, καμμιά απόλυση εργαζομένου δεν θα γίνει, χωρίς την πλήρη αιτιολόγησή της και προτού ενημερωθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του προσωπικού της εταιρείας.

    Για όλες τις πτυχές του Σχεδίου Δράσης, το οποίο παρουσιάστηκε χθες ολοκληρωμένα από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών στον κ. Θράσου και σε υψηλόβαθμα στελέχη των Υπουργείων Συγκοινωνιών και Οικονομικών, θα ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, ενώ μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο ή Νοέμβριο οι Κυπριακές Αερογραμμές θα προχωρήσουν στην πώληση δύο αεροσκαφών Α-320, μειώνοντας έτσι το στόλο τους στα δέκα αεροπλάνα.

    Στο Σχέδιο, το οποίο έχει καταρτισθεί και με τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων, περιλαμβάνονται τα μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία και που αφορούν τα δρομολόγια τα οποία θα εξακολουθήσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές να πραγματοποιούν επειδή θεωρούνται κερδοφόρα, καθώς και νέα δρομολόγια που θα προγραμματισθούν για τη νέα περίοδο, είπε ο κ. Θράσου.

    Τα μέτρα αυτά αναφέρονται επίσης, όπως δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ''στον αριθμό των αεροσκαφών που χρειάζονται για να εξυπηρετήσουν τα δρομολόγια αυτά, στην τιμολογιακή και εμπορική πολιτική της εταιρείας και πώς αυτή μπορεί να αναβαθμισθεί, στην οργανική δομή της εταιρείας, από την κορυφή ως τη βάση, έτσι που αυτή να καταστεί περισσότερο αποδοτική''.

    ''Με βάση το Σχέδιο'', είπε ο κ. Θράσου, ''μειώνονται οι ζημιές της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2005 και από το 2006 ισοσκελίζονται οι ζημιές με κέρδη, όπως και στα επόμενα χρόνια που ακολουθούν''.

    Οπως είπε ο Υπουργός, άκουσαν με προσοχή τα όσα τους παρουσίασε η διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών ''και η κυβέρνηση θα μελετήσει λεπτομερώς και θα αξιολογήσει το περιεχόμενο του Σχεδίου και θα εκφράσει και τις δικές της απόψεις''.

    Ο κ. Θράσου είπε επίσης ότι το Σχέδιο που παρουσιάσθηκε δεν το θεωρεί η κυβέρνηση ως το τελικό αλλά ως προσχέδιο, ''όχι από την έννοια ότι αυτό δεν είναι λεπτομερές'', όπως εξήγησε, ''αλλά υπό την έννοια ότι αυτό θα συζητηθεί τόσο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όσο και με τις συντεχνίες του προσωπικού της εταιρείας η οποία να ακούσει και να λάβει υπόψη τις προτάσεις και τις εισηγήσεις της''.

    ''Καμμιά κατάργηση οποιουδήποτε τμήματος και καμμιά απόλυση προσωπικού δεν πρέπει να γίνουν'', είπε ο Υπουργός, ''εάν δεν είναι πλήρως αιτιολογημένη, με πλήρη στοιχεία και αφού συζητηθεί το θέμα και με τους υπαλλήλους του συγκεκριμένου τμήματος και αφού γίνει η μεγίστη προσπάθεια για εξεύρεση άλλων υπαλλακτικών λύσεων προτού καταφύγουμε στη λύση αυτή''.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λοϊζίδης τόνισε ότι, ''σίγουρα, δεν πρόκειται να μείνει ανέγγικτο το κομμάτι της διευθυντικής δομής της εταιρείας'', αλλά αυτό το μέρος -όπως εξήγησε- ''χρειάζεται προσοχή'', το έχουν αλλάξει με συμβουλές ξένων εμπειρογνωμόνων, όμως ''ένας μεγάλος αριθμός του τρόπου λειτουργίας του διευθυντικού προσωπικού θα αλλάξει σημαντικά, οπότε αναμένονται σημαντικές αλλαγές σε αυτό το κομμάτι, κάτι που είναι και δίκαιο'', πρόσθεσε, ''για να έχουμε την αξιοπιστία να προχωρήσουμε πιο κάτω''.

    Προεδρικό - Ολυμπιακοί - Κυπριακή Αποστολή - Δεξίωση --------------------------------------- Η Κύπρος, παρά την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της, θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στο μέτρο των δυνατοτήτων της στον αθλητισμό, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παραχώρησε χθες βράδυ δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου στα μέλη της κυπριακής αποστολής στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα αυτό το μήνα και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα.

    Στη δεξίωση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης παρουσίασε τη στολή των αθλητών, την οποία σχεδίασε αφιλοκερδώς η Κύπρια σχεδιάστρια «Φάνη» που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του έδωσε στην αποστολή μια κυπριακή σημαία, για να αναρτηθεί στις εγκαταστάσεις στις οποίες θα στεγάζεται η αποστολή στην Αθήνα.

    Σε σύντομη ομιλία του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος για τον αθλητισμό, αλλά και την έκπληξη του για τις γνώσεις που έχει γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο κ. Λαζαρίδης κάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να παραστεί σε γεύμα με την κυπριακή αποστολή στο Ολυμπιακό χωριό.

    Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την προετοιμασία των αθλητών, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι κάτι περισσότερο από τη συνήθη αξιοπρεπή παρουσία της Κύπρου στους Ολυμπιακούς.

    Χαριτολογώντας, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ είπε ότι μπορεί τα δημόσια οικονομικά να μην επιτρέπουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια στον αθλητισμό, αλλά πρόσθεσε ότι η ΚΟΕ περιμένει αργότερα περισσότερη στήριξη.

    Ο κ. Λαζαρίδης έκανε δώρο στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο την αθλητική στολή που θα φορούν οι αθλητές στους Ολυμπιακούς, καθώς και ένα ρολόι που σχεδίασε ο ελβετικός οίκος Swatch ειδικά για τους Ολυμπιακούς.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνεχάρη τους αθλητές που ''έπιασαν'' το Ολυμπιακό όριο και θα συμμετέχουν στους αγώνες και τους είπε ότι αυτό από μόνο του είναι μια επιτυχία.

    ''Σας συνοδεύουν οι ευχές και η αγάπη του κυπριακού λαού'', είπε ο Πρόεδρος και συνέχισε: ''Φέρετε στους ώμους σας τη μικρή Κύπρο με την μεγάλη ψυχή και την εμμονή να πετυχαίνει τους στόχους της''.

    Είπε ακόμη ότι τα δημόσια οικονομικά δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να παραχωρήσει ''μεγάλα πράματα'' από πλευράς οικονομικής βοήθειας στους αθλητές και εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τους επόμενους Ολυμπιακούς, η κυβέρνηση να είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερη οικονομική βοήθεια στους αθλητές.

    Είπε τέλος ότι το σημαντικότερο είναι το ευ αγωνίζεσθε και ύστερα οι διακρίσεις.

    Στη δεξίωση παρέστησαν υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων και αθλητικοί παράγοντες.

    Δήμαρχος Αμμοχώστου - Αντικατοχική εκδήλωση ----------------------------------- Κάθε Ιούλη και Αύγουστο αναζωπυρώνουν τα ερωτήματα για το άδικο, ''παρόλο που έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τότε που η αγαπημένη Αμμόχωστος κουρσεύτηκε και ένα μεγάλο κομμάτι της καταδικάστηκε, ερήμην οποιασδήποτε λογικής, στην ερήμωση και την καταστροφή'', δήλωσε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Γιαννάκης Σκορδής, εξαγγέλλοντας την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στη Δερύνεια.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την εκδήλωση, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη σε όλους εκείνους που χάθηκαν στη ''λαίλαπα του κακού'', ο κ. Σκορδής είπε ότι έχει τίτλο ''Πορεία για λύση Επανένωση Ειρήνη'', ''γιατί θέλουμε κίνηση'' αφού η στασιμότητα ''δεν μας βολεύει με κανένα απολύτως τρόπο''.

    Είπε ότι η φετινή εκδήλωση θα γίνει χωρίς πρωτόκολλα και ''στο πόδι'' για να υπογραμμιστεί ''η εγρήγορση και η ετοιμότητά μας να ξεκινήσουμε τώρα, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς τους επίσημους προσκεκλημένους από το εξωτερικό, οι οποίοι τιμούσαν στο παρελθόν τις εκδηλώσεις μας''.

    Είπε επίσης ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, ''αναγνωρίζοντας την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο αποφάσισε όπως αναπροσαρμόσει όλες τις δραστηριότητές του και προβεί σε διάφορες ενέργειες που να συμβάλουν στη γενικότερη προσπάθεια που ο πολιτικός κόσμος καταβάλλει για επανένωση της πατρίδας μας και αποφυγή της διχοτόμησης''.

    Ο κ. Σκορδής είπε ότι λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση έχουν ήδη γίνει επισκέψεις στις πρεσβείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον εκπρόσωπο της ΕΕ και τον Πρεσβευτή της Ελλάδας ζητώντας όπως οι οποιεσδήποτε ενέργειες γίνονται όχι για να συμβάλλουν στην οικοδόμηση τείχους μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά στη λύση και επανένωση της Κύπρου.

    Υποδείξαμε, πρόσθεσε, ''πως η κατακράτηση οποιουδήποτε μέρους της Αμμοχώστου, ειδικότερα της περίκλειστης περιοχής, κανένα σκοπό δεν εξυπηρετεί'', ενώ η απόδοση της στους νόμιμους κατοίκους της ''θα δώσει τη δυνατότητα να καταστεί η Αμμόχωστος το παράδειγμα καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού''.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εκδήλωση θα αρχίσει με συγκέντρωση στις 19.30 στην Πλατεία Αγίου Μοδέστου στη Δερύνεια και θα ακολουθήσει πορεία στο οδόφραγμα του δρόμου προς την Αμμόχωστο, όπου με συμβολικές κινήσεις (άφεση λευκών μπαλονιών) θα σταλεί μήνυμα αγωνίας για λύση, επανένωση και ειρήνη.

    Στη συνέχεια ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης θα μιλήσει στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου της Αμμοχώστου και θα ακολουθήσει σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Δήμου.

    Ο κ. Σκορδής είπε ότι σε περίπτωση που ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου που είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που χάθηκαν και που αποτελεί ''δωρεάν προσφορά του συνδημότη μας γλύπτη Φίλιππου Γιαπάνη''.

    Αναφερόμενος στις ενέργειες που προβαίνει ή θα προβεί το ΔΣ του Δήμου, ο κ. Σκορδής είπε ότι γίνονται συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του τόπου και άλλους και τονίζεται η αναγκαιότητα επίτευξης λύσης για επανένωση της Κύπρου το συντομότερο δυνατό καθώς και η ανάγκη ''η πολιτική ηγεσία να καθορίσει με σαφήνεια τις θέσεις μας και να προτείνει διέξοδο προς τα Ηνωμένα Εθνη''.

    Πρόσθεσε ότι με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για αποδοχή των εισηγήσεων μας από την τ/κ κοινότητα, θα πρέπει να γίνουν πιο εντατικές επαφές της πολιτικής ηγεσίας, όπως και άλλων προσωπικοτήτων και φορέων, με πρόσωπα και οργανωμένα σύνολα της τ/κ κοινότητας.

    Ο κ. Σκορδής είπε ότι θα υλοποιηθεί πρόγραμμα εξορμήσεων σε ευρωπαϊκά και άλλα κέντρα του εξωτερικού όπου ''θα προσπαθήσουμε αφενός να ανασκευάσουμε το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος μας και αφετέρου θα ζητήσουμε υποστήριξη στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού''.

    Σημείωσε ότι για να ανοιχθούν δίαυλοι επικοινωνίας με το τ/κ σύνοικο στοιχείο της Αμμοχώστου, το ΔΣ του Δήμου αποφάσισε τη σύσταση ομάδας επαφής, η οποία άρχισε ήδη επαφές.

    Είπε ότι η ομάδα επαφής θα προσπαθήσει να εντοπίσει ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία ''να μπορούμε να χρησιμοποιούμε και που να έχουν σχέση με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή των Αμμοχωστιανών και από τις δύο κοινότητες''.

    Ο κ. Σκορδής είπε ότι θα πρέπει, μέχρι τη λύση, να εξευρεθούν τρόποι που να επιτρέψουν τη διεξαγωγή εργασιών αποτύπωσης, όπως και μελετών για τις περιοχές που χρήζουν αναδόμησης και επιδιόρθωσης, δίδοντας το απαραίτητο βάρος στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

    Καρπασίτες - Επέτειος υπογραφής 3ης Βιέννης --------------------------------- Η 29η επέτειος της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης της 2ας Αυγούστου 1975 και η 30η επέτειος κατάληψης της Χερσονήσου Καρπασίας από τα τουρκικά στρατεύματα στις 15 Αυγούστου 1974 βρίσκει τον Καρπασίτες όρθιους στις επάλξεις της τιμής και του χρέους, ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας αναφέρει.

    Σε διακήρυξή της για την 29η επέτειο της συμφωνίας της 3ης Βιέννης, η Επιτροπή χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως ''όπλο ακαταμάχητο για το μαρτυρικό λαό της Καρπασίας'' και καλεί της κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια της Κύπρου και της Ελλάδας να την αξιοποιήσουν και να αξιώσουν την εφαρμογή της, ως ουσιαστικό και πρακτικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ως δείγμα ετεχρονισμένης αξιοπιστίας της Τουρκίας.

    ''Αν η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει μια περιορισμένης έκτασης ανθρωπιστική κυρίως συμφωνία, ποια η εγγύηση ότι θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της σε μια ευρύτερη συμφωνία λύσης του Κυπριακού'', διερωτάται η Επιτροπή.

    ΔΗΣΥ - Νεολαία - Πρόεδρος EDS ---------------------- Πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοκρατών Φοιτητών (EDS) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επανεξελέγη ο Αλέξανδρος Σίνκα, στέλεχος της φοιτητικής παράταξης Πρωτοπορίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, αναφέρει ανακοίνωση η νεολαία του ΔΗΣΥ.

    Η επανεκλογή του κ. Σίνκα, αναφέρει η νεολαία του ΔΗΣΥ στην προεδρία του EDS ''σηματοδοτεί μια ακόμη σημαντική νίκη για την Πρωτοπορία και μια μεγάλη διάκριση για την Κύπρο μας''.

    Σημειώνει επίσης ότι το EDS είναι η φοιτητική νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και κατά συνέπεια η μεγαλύτερη ένωση φοιτητών στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς εκπροσωπεί πέρα του μισού εκατομμυρίου φοιτητών από 34 ευρωπαϊκές οργανώσεις νεολαίας και φοιτητών.

    Η νεολαία του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι ο κ. Σίνκα κατά τη διάρκεια του έτους 2003-2004, ως Πρόεδρος της EDS συμμετείχε σε όλες τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, εκπροσωπώντας επάξια σε ορισμένες περιπτώσεις και τον ΔΗΣΥ.

    Στα πλαίσια δράσης του, ο κ. Σίνκα αξιοποίησε με επιτυχία την Προεδρία της EDS για προώθηση του κυπριακού προβλήματος στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

    Αναφέρει ακόμα ότι ο Πρόεδρος της EDS συμμετείχε ως ομιλητής για την ένταξη της Κύπρου και την επίλυση του Κυπριακού σε διεθνή συνέδρια που διεξήχθησαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία.

    Υστερα από πρωτοβουλία του κ. Σίνκα το Φεβρουάριο του 2004, το ΕΛΚ σε κοινή ανακοίνωση του με το EDS εξέφρασε την υποστήριξη του στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν και των αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Εθνάρχης Μακάριος - Επέτειος θανάτου ------------------- Συμπληρώνονται σήμερα 27 χρόνια από το θάνατο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Εθνάρχη Μακαρίου Γ'.

    Μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης, η Παγκύπρια Πορεία Αγάπης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' διοργανώνει σήμερα από τις 0730 αιμοδοσία σε όλες τις Τράπεζες Αίματος των Νοσοκομείων.

    "Αφρίκα" - Πώληση ε/κ γης στα κατεχόμενα ---------------------------------------- Εντονη κριτική κατά των Ευρωπαίων και κυρίως των Βρετανών υπηκόων οι οποίοι προβαίνουν σε παράνομη αγορά ε/κ γης στα κατεχόμενα, ασκεί η τ/κ εφημερίδα ''Αφρίκα'', η οποία δημοσίευσε χθες άρθρο του Αρίφ Χασάν Ταχσίν με τον ερωτηματικό τίτλο ''Προωθεί η ΕΕ την κλοπή στην Κύπρο;''.

    Ο αρθρογράφος καλεί το κατοχικό καθεστώς και το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να ακυρώσουν όλες τις επενδύσεις στην κατεχόμενη ε/κ γη και κατηγορεί την ΕΕ και ιδιαίτερα τους Βρετανούς, ότι παρακολουθούν ως απλοί θεατές τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων που είναι και αυτοί μέλη της ίδιας Ενωσης.

    ''Δεν είναι δυνατό να καταλάβουμε τη σιωπή εκ μέρους της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών κρατών για όσα συμβαίνουν με την ιδιωτική γη στην Κύπρο'', αναφέρεται.

    Ο αρθρογράφος διερωτάται πώς μπορούν οι Βρετανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες να αγοράζουν ένα σπίτι, ένα κομμάτι άδειας γης ή ένα χωράφι, γνωρίζοντας ότι είναι κλεμμένο και ανήκει σε ένα άλλο άτομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    ''Δεν κατανοούν αυτοί οι Ευρωπαίοι, ότι με τη συμπεριφορά τους γίνονται μέρος της λεηλασίας, της παράνομης αρπαγής και της κλοπής; Ακόμη και εάν δεν γνωρίζουν, τότε γιατί δεν επεμβαίνει το κράτος σε αυτή την ανοικτή κλοπή; Ειδικά η Βρετανία, η οποία γνωρίζει όλα όσα συμβαίνουν στο νησί;'' διερωτάται ο κ. Ταχσίν.

    Ο Τ/Κ αρθρογράφος καλεί τον κ. Ταλάτ να δώσει ένα τέλος στην αρπαγή της ε/κ γης, κάτι το οποίο, όπως γράφει, είναι ούτως ή άλλως αντίθετο με το σύνταγμα του ψευδοκράτους.

    ''Ο κ. Ταλάτ λέει ότι ο κόσμος μας καταλαβαίνει γιατί μιλούμε τη γλώσσα που μιλά ο κόσμος. Η πώληση κλεμμένης γης είναι η γλώσσα που καταλαβαίνει ο κόσμος;'' διερωτάται ο αρθρογράφος, ο οποίος αναφέρει ότι η στάση και η σιωπή που τηρεί η ΕΕ στο θέμα αυτό είναι παράξενη.

    Αναφερόμενος στη λεγόμενη βουλή γράφει ότι ''η κατάσταση στη βουλή είναι γνωστή. Την ονομάσαμε 'το θέατρό μας'. Το είπαμε αυτό αλλά το αποδέχθηκαν και οι άλλοι; Ας τους αφήσουμε να μας αποδείξουν ότι κάνουμε λάθος. Μόνο ένα πράγμα μπορούμε να κάνουμε, να παύσουμε τη λεηλασία ε/κ περιουσιών''.

    Αναφέρει ότι ο πολιτισμένος κόσμος παρακολουθεί τα όσα διαδραματίζονται στην Κύπρο και συμμετέχει στη λεηλασία του νησιού.

    ''Παρά το ότι η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ, οι υπήκοοι των ευρωπαϊκών κρατών επισήμως λεηλατούν τις περιουσίες των Κυπρίων χωρίς να αναγνωρίζουν οποιουσδήποτε νόμους'', προστίθεται.

    Ο Τ/Κ αρθρογράφος διερωτάται κατά πόσον θα αγόραζε κάποιος ένα αυτοκίνητο, μια φωτογραφική μηχανή, ή ένα ρολόι, γνωρίζοντας ότι αυτά είναι κλεμμένα και κατά πόσον η πράξη του αυτή θα παρέμενε ατιμώρητη.

    ''Ακόμη και εάν αγοράσεις κάτι χωρίς να γνωρίζεις ότι είναι προϊόν κλοπής, θα είναι δύσκολο να αποφύγεις την τιμωρία και θα πρέπει να επιστρέψεις το αντικείμενο'', γράφει ο κ. Ταχσίν.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση -------------------------- Μικρή πτώση σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από την ανοδική πορεία που παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης στις τρεις προηγούμενες συναντήσεις. Η αγορά, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο μισό της συνάντησης κατέγραφε μικρά κέρδη, έκλεισε τελικά με οριακές απώλειες της τάξης του 0,28% και στις 74,3 μονάδες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για Κυβερνητικά Χρεόγραφα και η ανταλλαγή μεγάλων πακέτων μετοχών ανέβασαν τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στις 564 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) Πράγα - Τραυματίες - Επιστροφή στην Κύπρο

    Επέστρεψαν σήμερα το πρωί οι δύο Κύπριες, που τραυματίστηκαν από έκρηξη στην Πράγα και οι συνοδοί τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι οι δύο γυναίκες είναι καλά στην υγεία τους.

    Η Βασούλα Μούζουρου, 30 χρονών, λοχίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, κάτοικος Ξυλοτύμβου και η Εφη Παπαϊωάννου, 38 χρονών από τη Λευκωσία, τραυματίστηκαν από θραύσματα χειροβομβίδας, που ρίφθηκε εναντίον καζίνου στο κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο της παλιάς πόλης της Πράγας.

    [06] (Κ) "Αφρίκα" - Τούρκοι έποικοι - Κατεχόμενα

    Η τ/κ εφημερίδα "Αφρίκα" υπό τον πρωτοσέλιδο-ολοσέλιδο τίτλο "Τούρκος έρχεται - Τ/Κ φεύγει" γράφει σήμερα ότι η τουρκική "πρεσβεία" στα κατεχόμενα παρεμβάλλει εμπόδια σε όσους έποικους επιθυμούν να επαναπατριστούν.

    Η εφημερίδα αναφέρεται στο μεγάλο αριθμό εγγράφων και πιστοποιητικών που ζητά η λεγόμενη πρεσβεία για τον επαναπατρισμό και σημειώνει ότι η "πρεσβεία" έπαυσε να αποστέλλει στην Τουρκία όσους δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν χρήματα για επιστροφή.

    Κατά την εφημερίδα, στόχος είναι η παραμονή των εποίκων στο νησί για να αυξηθεί ο αριθμός των Τούρκων στα κατεχόμενα.

    [07] (Κ) Ιακώβου - Διαβουλεύσεις ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας

    Τα Υπουργεία Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας συντονίζουν αύριο στη Λευκωσία τους χειρισμούς τους όσον αφορά τα θέματα που εκκρεμούν τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και στα Οργανα της ΕΕ, καθώς και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Για το σκοπό αυτό θα βρίσκεται αύριο στην Κύπρο αντιπροσωπεία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπό την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεννηματά, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους Μόνιμους Αντιπρόσωπους της Ελλάδας στον ΟΗΕ και την ΕΕ καθώς και από το Διευθυντή Κυπριακού στο ελληνικό ΥΠΕΞ και άλλους παράγοντες.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Οικοδομικός οργασμός

    Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα του οικοδομικού οργασμού στα κατεχόμενα και προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που είναι στη διάθεσή της για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''μελετώνται όλες οι δυνατότητες για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων επί των περιουσιών που ανήκουν - και επιβεβαιώνεται η ιδιοκτησία από την απόφαση του ΕΔΑΔ - σε Ε/Κ ιδιοκτήτες''.

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Οικοδομικές δραστηριότητες

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε ήδη φιλικά κράτη για τους κινδύνους που ελοχεύουν από την οικοδομική έκρηξη που παρατηρείται στα κατεχόμενα και ειδικά από τις παράνομες επενδύσεις ξένων υπηκόων, κυρίως Βρετανών σε κατεχόμενη γη ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου υπογράμμισε σήμερα ότι ''τέτοιες ενέργειες δεν διευκολύνουν την επανέναρξη του διαλόγου για τελική λύση του Κυπριακού''.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            74,28  (-0,03)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    592.422
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    197.556    329,36  ( 0,22)
    FTSE Med 100 **                             6.084,45  (-0,56)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     69.455     95,55  ( 0,04)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     11.441     73,24  ( 0,44)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.611     11,97  (-3,23)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £        625     47,16  (-0,19)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.168     44,24  (-0,54)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     52.960     20,57  ( 0,24)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      7.071     62,18  (-0,29)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.580      2,42  ( 2,11)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     28.884      6,83  ( 0,29)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      0.000     10,85  ( 0,00)
    Ξενοδοχεία                    £      5.613     26,92  (-0,11)
    Αλλες Εταιρείες               £     93.623     61,20  (-0,02)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση με το Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει στενό εύρος διακύμανσης. Η αγορά κατέγραψε αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,02%, κλείνοντας στις 74,28 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα ίδια περίπου με τα χθεσινά επίπεδα, κλείνοντας στις 592 χιλιάδες λίρες με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται και σήμερα σε Κυβερνητικά Χρεόγραφα.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 3/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 3/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5778      0,5812            1,7206        1,7307
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4809      0,4837            2,0674        2,0794
    Λίρα Αγγλίας   0,8742      0,8794            1,1371        1,1439
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 3/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 3/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4325*    0.4359*    229.4104    231,2139
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3363     0.3389       2.9507      2,9735
    Δολάριο Καναδά      0.3609     0.3637       2.7495      2,7709
    Κορώνα Δανίας       0.0776     0.0782      12.7877     12,8866
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0685     0.0690      14.4928     14,5985
    Κορώνα Σουηδίας     0.0627     0.0632      15.8228     15,9490
    Φράγκο Ελβετίας     0.3754     0.3784       2.6427      2,6638
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [13] (Κ) Ολυμπιακοί - Παγκόσμιος Φιλοτεχνικός Διαγωνισμός - Κύπρος

    Η Κυπριακή Φιλοτεχνική Εταιρεία θα συμμετέχει στον Παγκόσμιο Φιλοτεχνικό Διαγωνισμό που διοργανώνει το Αθήνα 2004, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν στις 13 Αυγούστου στην Αθήνα.

    [14] (Κ) Διαπιστευτήρια - Ουγκάντα - Νέος Υπατος Αρμοστής Κύπρου

    Ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Ναϊρόμπι Κωνσταντίνος Ηλιάδης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του ως ο νέος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Ουγκάντα στον Πρόεδρο της χώρας Yoweri Museveni.

    [15] (Κ) Eurostat - ΕΕ - Ανεργία - Κύπρος

    Η Κύπρος κατέχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (4,4%) μεταξύ των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat σχετικά με την ανεργία στην ΕΕ για τον Ιούνιο 2004.

    [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    AHI - Επιστολή στον Τζον Κέρι ------------------------------------- Σε χθεσινή επιστολή του προς τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον Κέρι το Αμερικανικό - Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει, προς το δικό τους συμφέρον, να υποστηρίξουν μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού με την οποία να εφαρμόζονται οι αμερικανικές αξίες και δημοκρατικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων του κράτους δικαίου, της αρχής της πλειοψηφίας και της προστασίας της μειοψηφίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Το Ινστιτούτο σημειώνει πως το σχέδιο Ανάν ήταν ατελές επειδή ''δεν ήταν λειτουργικό ή οικονομικά βιώσιμο και περιλάμβανε πολλά στοιχεία που αντάμειβαν το θύτη, την Τουρκία, και τιμωρούσαν το θύμα, τους Ε/Κ'' και υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν αλλαγές και τροποποιήσεις στο σχέδιο.

    Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νικ Λαριγκάκης και στην οποία γίνεται αναφορά σε θέματα που απασχολούν την ελληνο-αμερικανική κοινότητα όπως το Κυπριακό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σημειώνεται πως από το 1974 η αμερικανική πολιτική για το Κυπριακό αποτελεί μια αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής.

    ''Την 1η Μαΐου 2004 η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ ως ένα διαιρεμένο και υπό κατοχή έθνος, με το βόρειο μέρος της να βρίσκεται κάτω από την παράνομη στρατιωτική κατοχή. Οι ΗΠΑ έχουν ηθική υποχρέωση καθώς και συμφέρον εθνικής ασφαλείας να δουν τον τερματισμό αυτής της παράνομης κατοχής της Κύπρου. Είναι απαράδεκτο αυτό το θέμα να συνεχίζει να παραμένει ανεπίλυτο'', επεσήμανε ο κ. Λαριγκάκης.

    Υπογράμμισε πως ''ως εκ τούτου, πρέπει να επιδιωχθεί σθεναρά η αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Οχι κακά σχέδια όπως την πιο πρόσφατη προσπάθεια που έγινε από τα Ηνωμένα Εθνη με το σχέδιο Ανάν. Το σχέδιο ήταν ατελές επειδή δεν ήταν λειτουργικό ή οικονομικά βιώσιμο και περιλάμβανε πολλά στοιχεία που αντάμειβαν το θύτη, την Τουρκία, και τιμωρούσαν το θύμα, τους Ε/Κ'', ανέφερε.

    Υπογράμμισε πως η πολιτική των ΗΠΑ για την Κύπρο, προς το συμφέρον των ίδιων των ΗΠΑ, πρέπει να στηρίζεται στις αμερικανικές αξίες και πρέπει να περιλαμβάνει:

    - ''Την υποστήριξη μιας συνταγματικής δημοκρατίας για την Κύπρο, βασισμένης στην αρχή της πλειοψηφίας, το κράτος δικαίου και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων,

    - την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου με την υποστήριξη και εφαρμογή του ομόφωνου ψηφίσματος 3212 της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ της 1ης Νοεμβρίου 1974 που παροτρύνει για 'τη γρήγορη απόσυρση όλων των ξένων ένοπλων δυνάμεων και της ξένης στρατιωτικής παρουσίας και προσωπικού από την Κυπριακή Δημοκρατία και τον τερματισμό κάθε ξένης παρέμβασης στις υποθέσεις της' και καλεί 'όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα' της Κύπρου,

    - την υποστήριξη για αλλαγές και τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο:

    1. Για να καταστεί δίκαιο, ισορροπημένο, λειτουργικό, οικονομικά βιώσιμο και δίκαιο,

    2. για να προνοεί για μια συνταγματική δημοκρατία που να βασίζεται στην αρχή της πλειοψηφίας, το κράτος δικαίου και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων,

    3. για να περιλάβει την άμεση αποστρατικοποίηση της Κύπρου,

    4. για να προνοεί για την άμεση επιστροφή στην Τουρκία πέραν των 110 χιλιάδων παράνομων εποίκων από την Τουρκία με την ανάληψη όλων των κόστων από την Τουρκία, το θύτη,

    5. για να καλεί για την άμεση καταστροφή από την Τουρκία των συρματοπλεγμάτων στην Πράσινη Γραμμή,

    6. για να περιλαμβάνει ένα σύστημα επανάκτησης περιουσιών και αποζημιώσεων που να πληρώσει ο θύτης, η Τουρκία,

    [17] (K)Αθήνα- Ολυμπιακοί Αγώνες-Συμβολή Ενόπλων Δυνάμεων

    Εκδήλωση για τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου, του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη, του Υπουργού Ναυτιλίας Μανόλη Κεφαλογιάννη, της αναπληρώτριας Υπουργού Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά και της πρόεδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004 Γιάννας Αγγελοπούλου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 3 August 2004 - 17:49:17 UTC