Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λινγκ: ΑΠΟΕΛ - Σπάρτα 2-2
  • [02] (Κ) Κύπελλου ΟΥΕΦΑ: Σλόγκα Σκοπίων - Ομόνοια
  • [03] (Κ) ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Συνάντηση - Κατεχόμενα
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) "Γενί Ντουζέν" - Ντέιβιντ Μπέκαμ - Κατεχόμενα
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - ΗΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Υπουργικό Συμβούλιο
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - ΕΕ - Τουρκία - Δημοσίευμα
  • [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Χάρβαρντ - Συρία - Φυσικό αέριο
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Ε/κ περιουσίες - Κατεχόμενα - Σχέδιο Ανάν
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Αναστασιάδη - Ταλάτ
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη
  • [16] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - ΗΠΑ - Διακρατική Συμφωνία

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λινγκ: ΑΠΟΕΛ - Σπάρτα 2-2

    Τη μεγάλη ευκαιρία για να θέσει γερά θεμέλια για την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λινγκ έχασε χθες βράδυ ο ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ.

    Ενώ προηγείτο 2-0 μέχρι το 82' του αγώνα με τη Σπάρτα Πράγας και έχανε ευκαιρίες για να αυξήσει το σκορ και να γράψει μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας του τελικά έφυγε από τον αγώνα με ισοπαλία 2-2 αφού οι Τσέχοι ανάκαμψαν στα τελευταία στάδια του αγώνα.

    [02] (Κ) Κύπελλου ΟΥΕΦΑ: Σλόγκα Σκοπίων - Ομόνοια

    Η Ομόνοια συγκρούεται απόψε στις 9 στα Σκόπια με την τοπική Σλόγκα, στον επαναληπτικό αγώνα για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [03] (Κ) ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Συνάντηση - Κατεχόμενα

    Αντιπροσωπείες του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) συναντώνται αύριο στις 10 το πρωί στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πιέσεις των Αμερικανών προς την κυπριακή πλευρά με στόχο την αποτροπή του βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ευρωπαϊκές βλέψεις της Τουρκίας, η αυριανή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στα κατεχόμενα με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η πρόθεση του κ. Ταλάτ να σύρει την Κύπρο σε διεθνή δικαστήρια για το λεγόμενο αποκλεισμό των Τ/Κ και η απάντηση της κυβέρνησης στο θέμα, καθώς και οι βολιδοσκοπήσεις Τ/Κ και ξένων εταιρειών ανάπτυξης γης για αγορά περιουσιών Ε/Κ στα κατεχόμενα, είναι από τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Αλλα θέματα είναι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, η σύσταση διυπουργικής επιτροπής για εξέταση του θέματος δημιουργίας γηπέδων γκολφ, το θέμα της παράβασης ή όχι εκ μέρους της ΑΤΗΚ της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, το ξήλωμα οργανωμένου κυκλώματος Τούρκων λαθρομεταναστών που φθάνουν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως σχετικά με την πορνεία στην Κύπρο και η εμπλοκή Κυπρίων σε διεθνές κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Στο σκαμνί'' γράφει ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες της ''Α'' και η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού καλεί σε απολογία την ΑΤΗΚ την ερχόμενη εβδομάδα αναφορικά με τις συμφωνίες που υπέγραψε με τέσσερις εταιρείες για παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεφωνίας, για να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Αλλού γράφει ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα συνάντηση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά την οποία θα τεθεί το Κυπριακό, το θέμα του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου, οι ε/κ περιουσίες αλλά και η παροχή άδειας προς το ΕΤΕΚ για να χαρτογραφήσει την Αμμόχωστο.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Κώδωνας κινδύνου από το ΚΕΒΕ'' γράφει ότι σήμα κινδύνου για το μέλλον της οικονομίας του τόπου εξέπεμψε το ΚΕΒΕ στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Το ΚΕΒΕ σε συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο επεσήμανε την υποτονικότητα στην αγορά και την έλλειψη ενδιαφέροντος για επενδύσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι νέα στοιχεία για το διεθνές κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας με Κύπριους είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Οι αστυνομικές αρχές αναζητούν άλλα δύο πρόσωπα δηλαδή σύνολο τρία που φαίνονται να διακινούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παιδικές φωτογραφίες άσεμνου περιεχόμενου.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Βγήκαν παγανιά για ε/κ κοτσιάνια'' ότι βολιδοσκοπήσεις για αγορά των περιουσιών Ε/Κ στα κατεχόμενα κάνουν Τ/Κ και ξένοι εκπρόσωποι εταιρειών ανάπτυξης γης. Γράφει ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες αυτές προσέγγισαν στις ελεύθερες περιοχές Ε/Κ ιδιοκτήτες παραθαλάσσιας γης προσφέροντας τους συμβόλαια αγοράς της περιουσίας τους. Αλλού γράφει ότι στα δικαστήρια προτίθεται να σύρει την ε/κ κοινότητα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε μια προσπάθεια να αποδείξει την παράνομη, όπως είπε, συμπεριφορά των Ε/Κ και τον ''άδικο αποκλεισμό των Τ/Κ''. Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε ότι ο κ. Ταλάτ δεν μπορεί να παρουσιαστεί ενώπιον οποιουδήποτε διεθνούς δικαστηρίου.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ξηλώνεται'' γράφει ότι στα ίχνη κυκλώματος που διοχετεύει λαθρομετανάστες από την Τουρκία στις ελεύθερες περιοχές μέσω κατεχομένων, βρίσκεται η Αστυνομία των Βάσεων Δεκέλειας σε συνεργασία με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσθέτει ότι η υπόθεση διασυνδέεται με μπαράζ πυρκαγιών στα Κοκκινοχώρια, ώστε να αποσπάται η προσοχή των αρμοδίων από την επιτήρηση της νεκρής ζώνης και να περνούν ανενόχλητοι οι λαθρομετανάστες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει το θέα της δημιουργίας και έκδοσης αδειών για γήπεδα γκολφ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Εντονες πιέσεις με φόντο το βέτο'' γράφει ότι οι έντονες πιέσεις προς τη Λευκωσία που εκδηλώνονται και με δημόσιες τοποθετήσεις των Αμερικανών τα τελευταία 24ωρα, συνδέονται και με τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να εξασφαλίσει η Αγκυρα το Δεκέμβριο ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Προσθέτει ότι οι πιέσεις αποσκοπούν στο να αποτραπεί ένα βέτο της Κύπρου στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ο ΥΦΕΞ των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει, ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις για τα ζητήματα της ασφάλειας και της εφαρμογής του σχεδίου Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Κραυγή αγωνίας'' γράφει ότι δεκάδες κόσμου με πρωτοπόρο την Επιτροπή Συμπαράστασης και την ''Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρατική Καταστολή'' διαμαρτυρήθηκαν χθες για το άδικο της φυλάκισης του 25χρονου Αρη Μακρίδη, ο οποίος κρίθηκε την περασμένη Παρασκευή ένοχος από το δικαστήριο για ''επίθεση, πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης σε αστυνομικό και πρόκληση ανησυχίας'', σε αντιπολεμική διαδήλωση έξω από την αμερικανική Πρεσβεία στις 20 Μαρτίου 2003. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις νέες δηλώσεις του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα αμερικανικής κατασκευής όπλα που διαθέτει ο τουρκικός στρατός στα κατεχόμενα.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Στέιτ Ντιπάρντμεντ - Οπλα - Κατεχόμενα ---------------------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις νέες δηλώσεις του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα αμερικανικής κατασκευής όπλα που διαθέτει ο τουρκικός στρατός στα κατεχόμενα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    ''Η απάντηση του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, δεν μας ικανοποιεί και για το λόγο αυτό επανέλαβα σήμερα προφορικώς τα διαβήματά μας προς τον Αμερικανό Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον'', υπογράμμισε ο κ. Ζακχαίος.

    Ο ΓΔ του ΥΠΕΞ προέβη στο προφορικό αυτό διάβημα στη διάρκεια συνομιλιών που διεξήχθηκαν χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας για συνεργασία των δύο χωρών στην καταστολή της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

    Οπως είπε ο κ. Ζακχαίος, ο κ. Κλόσον επανέλαβε ότι πάγια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου, χωρίς να κάνει αναφορά σε οποιοδήποτε ''νομικό πλαίσιο'' που να διέπει τα αμερικανικής προέλευσης όπλα που διαθέτει ο τουρκικός στρατός.

    Ο ΓΔ του Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τα διαβήματά της και εξήγησε τις θέσεις της, ότι δηλαδή το πρόβλημα στην Κύπρο έγκειται στην παράνομη τουρκική κατοχή και παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων.

    Ο κ. Ζακχαίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι οι ΗΠΑ έχουν υποχρέωση να υποδείξουν στην Τουρκία ότι πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της.

    Εκπρόσωπος - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ταλάτ -------------------------------------- Η ελληνοκυπριακή πλευρά ''είναι πάντοτε υπέρ της πλήρους αποστρατικοποίησης της χώρας μας συμπεριλαμβανομένων όλων των κατοχικών στρατευμάτων'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, που απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα που έχει προκύψει με την παρουσία αμερικανικού οπλισμού στα κατεχόμενα παρέπεμψε στην αποδοχή και εφαρμογή του σχεδίου Ανάν και έκανε λόγο για αποστρατικοποίηση.

    ''Δεν νομίζω πως είναι ακριβής η δήλωση ότι η αποστρατικοποίηση επιτυγχάνεται απλώς και μόνο με την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, εμείς επιθυμούμε την πλήρη αποστρατικοποίηση'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι θα προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για να αποδείξει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύει τους Τ/Κ, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί ο κ. Ταλάτ να παρουσιαστεί ενώπιον οποιουδήποτε διεθνούς δικαστηρίου.

    ''Φαντάζομαι θα εννοεί ότι δια της μεσολάβησης της κατοχικής δύναμης, η οποία έχει και τον έλεγχο του καθεστώτος ίσως να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια. Στα περισσότερα διεθνή δικαστήρια η Τουρκία δεν είναι μέλος διότι δεν έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική τους διαδικασία'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σε παρατήρηση ότι οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Ταλάτ να προσφεύγει μέσω της τ/κ κοινότητας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι τα διεθνή δικαστήρια δέχονται υποκείμενα διεθνούς δικαίου, είτε ως ενάγοντες είτε ως εναγόμενους και η τ/κ κοινότητα δεν έχει τέτοιο στάτους στο διεθνές δίκαιο.

    Υπουργός Αμυνας - Κατεχόμενα - Αμερικανικά όπλα ----------------------------------------------- Τα αμερικανικά οπλικά συστήματα και ο τουρκικός κατοχικός στρατός βρίσκονται παρανόμως στα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος είπε πως αυτό δεν πηγάζει από υποκειμενικές απόψεις, αλλά από μελέτη του όλου νομικού συστήματος της αμερικανικής πολιτείας σε σχέση με την παρουσία των οπλικών συστημάτων στα κατεχόμενα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι για τα αμερικανικά όπλα στα κατεχόμενα, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως το Υπουργείο Αμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών θα επεξηγήσουν σε ποια στοιχεία βασίζουν τη θέση τους αναφορικά με την παρουσία αμερικανικών οπλικών συστημάτων στα κατεχόμενα.

    Είπε πως οι απόψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του θέματος ''είναι στοιχειοθετημένες, με βάση τους νόμους που υπάρχουν στην ίδια την αμερικανική κοινότητα''.

    Πρόσθεσε πως η ύπαρξη της κατοχής είναι καταδικαστέα από διεθνείς οργανισμούς και από τα Ηνωμένα Εθνη και από τα ίδια τα αμερικανικά πολιτειακά όργανα, είτε αυτό ονομάζεται Βουλή των Αντιπροσώπων, είτε Γερουσία.

    Γκρόσμαν - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν --------------------------------- Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν ακριβοδίκαιο και αποτελούσε μία καλή βάση για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Μιλώντας στη συνάντηση των αρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 37ης κληρικολαϊκής συνέλευτης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο κ. Γκρόσμαν είπε ότι η ετυμηγορία της ε/κ κοινότητας για το σχέδιο Ανάν, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, είναι σεβαστή.

    Σημείωσε ότι η χώρα του, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της, προσφέροντας όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις για τα ζητήματα της ασφάλειας και της εφαρμογής του σχεδίου στη βάση των όσων ανέφερε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έκθεσή του.

    Επίσης, εξέφρασε την υποστήριξή του τόσο στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης όσο και της διευθέτησης των θεμάτων των περιουσιών των Ελλήνων της Τουρκίας.

    Τέλος, ανέφερε ότι υποστηρίζει την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως σημείωσε ότι η Αγκυρα θα πρέπει να λάβει υπόψη όλα αυτά τα θέματα.

    Κύπρος - ΗΠΑ - Οπλα μαζικής καταστροφής ---------------------------------------- Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι ΗΠΑ πρόκειται να συνεργαστούν για την καταστολή της διάδοσης Οπλων Μαζικής Καταστροφής (ΟΜΚ) και για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν χθες και θα συνεχιστούν σήμερα συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας.

    Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Ο κ. Ζακχαίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η διακρατική συμφωνία θα επιτρέπει στην κάθε μια από τις δύο χώρες να επιθεωρεί εμπορικά πλοία της άλλης χώρας, στα οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες για διακίνηση όπλων μαζικής καταστροφής.

    Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για την ασφάλεια στο θέμα της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής (PSI) στην οποία συμμετέχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Οπως είπε, στις συνομιλίες η κυπριακή κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη μη κατάχρηση των δικαιωμάτων που θα απορρέουν από τη συμφωνία για την κάθε πλευρά και ότι για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση θα χρειάζεται η γραπτή προέγκριση από την Κυπριακή Δημοκρατία προτού αρχίσει η επιθεώρηση.

    Με την ευκαιρία αυτή, η κυπριακή πλευρά ζήτησε από τους Αμερικανούς όπως προχωρήσουν σε ενέργειες προς την Τουρκία για το θέμα της προσέγγισης στα τουρκικά λιμάνια, πλοίων υπό κυπριακή σημαία.

    Επίσης η κυπριακή πλευρά ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τη μέχρι σήμερα πολιτική τους στο θέμα των κυπριακών εμπορικών πλοίων, τα οποία τυγχάνουν αυστηρότερου ελέγχου από ό,τι τα πλοία άλλων χωρών.

    Αναφερόμενος στη διακρατική συμφωνία, ο κ. Ζακχαίος είπε στο ΚΥΠΕ ότι θα προβλέπει και αποζημιώσεις στην περίπτωση που την ώρα της επιθεώρησης γίνει ζημιά σε ένα πλοίο ή άνθρωποι υποστούν σωματική βλάβη.

    ΔΗΚΟ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ ------------------------- Η πολιτική των ΗΠΑ ''δεν καθορίζεται στιγμιαία'' σχολίασε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη δήλωση του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι ότι η χρήση αμερικανικών όπλων από τον τουρκικό στρατό διέπεται από νομικές συμφωνίες οι οποίες τηρούνται και πως η ξεκάθαρη άποψη της Ουάσιγκτον είναι πως το νησί πρέπει να αποστρατικοποιηθεί.

    ''Είτε μας αρέσει είτε όχι, έχουν σαφέστατα διαφορετικές απόψεις οι οποίες αισθανόμαστε ότι αδικούν την Κύπρο και το λαό μας και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά'', είπε ο κ. Κλεάνθους.

    Ανέφερε ότι στο παρελθόν ''φρόντισαν σε μεταγενέστερο στάδιο με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να ζητήσουν και συγγνώμη''.

    Ο κ. Κλεάνθους πρόσθεσε ότι ''εμείς προτιμούμε να μην μας ζητούν συγγνώμη και να αντιληφθούν ότι και τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετούνται με μια λύση κοινά αποδεκτή και να βρεθεί αυτή η λύση πρέπει να αφουγκραστούν και να ικανοποιήσουν με δικές τους παρεμβάσεις τις ανησυχίες των Ε/Κ''.

    Ο κ. Κλεάνθους ερωτήθηκε σχετικά με τη δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι ''η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία'' και ότι ''δεν μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να εκπροσωπούν τους Τουρκοκυπρίους'' και απάντησε ότι ''όποιος δεν ντρέπεται όλος ο κόσμος είναι δικός του''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ -------------------------- Η παρουσία αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου παραβιάζει τον αμερικανικό νόμο, παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ Τουρκίας, αλλά βεβαίως παραβιάζει το διεθνή νόμο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα στα κατεχόμενα, ο κ. Ομήρου είπε πως ''είναι κρίμα γιατί η μοναδική σήμερα υπερδύναμη στον κόσμο με την μονοπωλιακή ισχύ που κατέχει τη μετατρέπει σε αυθαιρεσία και ασυδοσία για να καταπατεί τόσο βάναυσα το διεθνή νόμο''.

    Πρόσθεσε πως η αμερικανική δύναμη επιπλέον ''καταπατεί την ίδια τη νομοθεσία που έχει ψηφίσει, τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ και τις συμφωνίες που έχουν συνάψει οι ΗΠΑ με την Τουρκία''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, ''οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι τα αμερικανικά όπλα που βρίσκονται στα κατεχόμενα, νομίμως βρίσκονται εκεί, επειδή βρίσκονται υπό τη διοίκηση, την εποπτεία και τον έλεγχο των δυνάμεων κατοχής'' και διερωτήθηκε συνάμα εάν ''είναι και η κατοχή νόμιμη''.

    Διερωτήθηκε, επίσης, εάν ''νομίζουν πως με αυτού του είδους τις πρακτικές θα κάμψουν το ηθικό και το φρόνημα του κυπριακού ελληνισμού για να δεχθεί μια οποιαδήποτε λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου κάλεσε τις ΗΠΑ να κατανοήσουν ότι με αυτού του είδους τις συμπεριφορές και με αυτού του είδους τις πρακτικές ''δυστυχώς προκαλούν την απέχθεια των ελεύθερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο''.

    ΔΗΣΥ - ΡΤΚ ---------- Αντιπροσωπείες του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) συναντώνται αύριο στις 10 το πρωί στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών θα είναι οι ηγέτες των δύο κομμάτων, Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του ΡΤΚ.

    Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' ------------------------- Το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο στα κατεχόμενα εισηγείται όπως διεξαχθούν πρόωρες ''εκλογές'' το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου, 2004.

    Η πρόταση του ''υπουργικού'' θα παρουσιαστεί στα πολιτικά κόμματα για συζήτηση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, λεγόμενος υπουργός υγείας και κοινωνικής στήριξης Χουσεϊν Τσελάλ, μετά τη χθεσινή συνεδρία του σώματος που διήρκεσε έξι ώρες.

    ΔΗΣΥ - Κυβέρνηση ---------------- Δηλώσεις που επιστρατεύονται για να καλυφθούν σοβαρά ελλείμματα και αδυναμίες στη διαχείριση του Κυπριακού και που δυναμιτίζουν την εθνική ενότητα και προκαλούν κλίμα διχασμού και διαίρεσης του λαού, χαρακτηρίζει ο ΔΗΣΥ αντιδράσεις κάποιων εκ των ηγεσιών των συγκυβερνώντων κομμάτων εναντίον του Προέδρου του ΔΗΣΥ με αφορμή την αντιπαράθεση του κόμματος με την κυβέρνηση υπό το φως της συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος''.

    Σε ανακοίνωση μετά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι ''σε μια εποχή που το μεγάλο ζητούμενο είναι η καθολική ενότητα ηγεσίας και λαού για την επιτυχή διαχείριση του εθνικού μας ζητήματος, η συγχορδία ύβρεων κάποιων εκ των ηγεσιών των συγκυβερνώντων κομμάτων, κατά του Προέδρου του ΔΗΣΥ και κατ' επέκταση κατά της παράταξης, προκαλεί πικρία, απογοήτευση και θλίψη''.

    ''Πρόκειται για δηλώσεις που επιστρατεύονται για να καλυφθούν σοβαρά ελλείμματα και αδυναμίες στη διαχείριση του Κυπριακού και που δυστυχώς όχι μόνο δυναμιτίζουν την εθνική ενότητα και προκαλούν κλίμα διχασμού και διαίρεσης του λαού, αλλά αποπνέουν ταυτόχρονα μια βαθύτατα ολοκληρωτική νοοτροπία'', αναφέρει η ανακοίνωση.

    ''Οταν η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί το ρόλο της ως δύναμη ελέγχου και κριτικής της εξουσίας και αντιμετωπίζεται με ανάλογα αφοριστικό τρόπο, τότε βέβαιο είναι ότι υφίσταται ένα σοβαρότατο έλλειμμα δημοκρατίας και ανοχής της άλλης άποψης'', προσθέτει.

    ''Οι εμπαθείς και μειωτικές αυτές αναφορές από ηγεσίες των συγκυβερνώντων κομμάτων στρέφονται κατά του συνόλου του συναγερμικού κόσμου που αισθάνεται προσβεβλημένος και απαιτεί πολιτικές συμπεριφορές που αποπνέουν πολιτικό ήθος, ευπρέπεια και πολιτισμό'', σημειώνει ο ΔΗΣΥ.

    Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - ΔΗΣΥ ------------------------ Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους κάλεσε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τους ''ολίγους ευτυχώς συνοδοιπόρους του'' να σεβαστούν τη λαϊκή εντολή της 24ης Απριλίου, να αφήσουν τα μικροπολιτικά και κομματικά πείσματα και να κατανοήσουν ότι σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο ''η εγκατάλειψη των αγωνιστικών επάλξεων και των θέσεων μάχης συνιστά πράξη έσχατης υποχώρησης'' την οποία ο λαός ούτε συγχωρά ούτε ανέχεται.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ''επιχειρεί να ναρκοθετήσει το αγωνιστικό μέτωπο του κυπριακού λαού εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις εκείνων των παραγόντων της διεθνούς κοινότητας που επιδιώκουν επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει''.

    Ανέφερε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, ''με τα ρητορικά καμώματα και υποκριτικό πολιτικό λόγο διανθισμένο με τη γνωστή ειρωνεία του έχει πλέον εξοκείλει και δυστυχώς συνταχθεί με όσους βολεύονται με το σχέδιο Ανάν ως έχει''.

    Ο κ. Κλεάνθους επιρρίπτει ευθύνη στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ "για προσπάθεια ναρκοθέτησης" του αγωνιστικού μετώπου του κυπριακού λαού, ''εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις εκείνων των παραγόντων της διεθνούς κοινότητας που επιδιώκουν επαναφορά σε νέο ψήφισμα του σχεδίου Ανάν ως έχει''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΔΗΣΥ ----------------------- Αποδοκιμασία για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού και της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος κάλεσε τόσο το ΔΗΣΥ όσο και τον Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη να κατανοήσουν ότι με αυτού του είδους τις πρακτικές ουσιαστικά υπονομεύεται η αξιοπιστία και το κύρος της ελληνικής κυπριακής πλευράς.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει προκηρυχθεί μια διαδικασία διαβουλεύσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλων των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, για να εκφραστούν οι απόψεις τους επί των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, ''αντί ο κ. Αναστασιάδης είτε δημοσίως, είτε στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ετοιμαστεί για να αναφέρει τις θέσεις του δικού του κόμματος, αναλίσκεται σε δημόσιες τοποθετήσεις, οι οποίες δημιουργούν ένα κλίμα διχαστικό, ένα κλίμα το οποίο δεν συνεισφέρει αυτή την κρίσιμη για τον τόπο ώρα''.

    ''Εμείς'', κατέληξε, ''αποδοκιμάζουμε αυτού του είδους τις πολιτικές συμπεριφορές και καλούμε το ΔΗΣΥ και τον Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη να κατανοήσουν ότι με αυτού του είδους τις πρακτικές ουσιαστικά υπονομεύεται και η αξιοπιστία και το κύρος της ελληνικής κυπριακής πλευράς''.

    Ευρωπαϊκή Δημοκρατία - Προδρόμου -------------------------------- Ο βουλευτής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου επέκρινε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη ότι ''συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως γενικός αντιπρόσωπος του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο''.

    Σχολιάζοντας χθες το απόγευμα πριν από τη συνεδρία της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Λευκωσίας την αντιπαράθεση που προέκυψε μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται πώς ο κ. Αναστασιάδης ζητά από την κυβέρνηση να διευκρινίσει τη θέση της για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν όταν ''δεν έχουμε καμία απολύτως ιδέα ποια είναι η θέση του ΔΗΣΥ''.

    ''Ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ του σχεδίου ή εναντίον. Εάν είναι εναντίον, πότε είναι εναντίον; Τι θέλει ο ΔΗΣΥ να αλλάξει στο σχέδιο Ανάν;'' διερωτήθηκε ο κ. Προδρόμου.

    Τσάμπιονς Λινγκ: ΑΠΟΕΛ - Σπάρτα 2-2 ----------------------------------- Τη μεγάλη ευκαιρία για να θέσει γερά θεμέλια για την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λινγκ έχασε χθες βράδυ ο ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ.

    Ενώ προηγείτο 2-0 μέχρι το 82' του αγώνα με τη Σπάρτα Πράγας και έχανε ευκαιρίες για να αυξήσει το σκορ και να γράψει μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας του τελικά έφυγε από τον αγώνα με ισοπαλία 2-2 αφού οι Τσέχοι ανάκαμψαν στα τελευταία στάδια του αγώνα.

    Ανακουφισμένοι επιστρέφουν στην Πράγα οι ποδοσφαιριστές της Σπάρτα αφού πλέον τα πράγματα είναι για αυτούς πιο εύκολα στον επαναληπτικό που θα γίνει στις 4 Αυγούστου.

    Κύπελλου ΟΥΕΦΑ: Σλόγκα Σκοπίων - Ομόνοια ---------------------------------------- Η Ομόνοια συγκρούεται απόψε στις 9 στα Σκόπια με την τοπική Σλόγκα, στον επαναληπτικό αγώνα για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Μετά το θριαμβευτικό 4-0 στο ΓΣΠ, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα, η λευκωσιάτικη ομάδα στοχεύει να διπλασιάσει τις νίκες της επί σκοπιανού εδάφους.

    Χρηματιστήριο - Αναστροφή πτωτικής πορείας ------------------------------------------ Στο επίπεδο των 74 μονάδων ανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αναστρέφοντας, λόγω των κερδών που παρουσίασαν οι τραπεζικές μετοχές, την πτωτική πορεία που παρουσίασε κατά τις τρεις τελευταίες συναντήσεις. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,82%, κλείνοντας στις 74,03 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 291 χιλιάδες λίρες με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν το 50% του συνολικού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

    [06] (Κ) "Γενί Ντουζέν" - Ντέιβιντ Μπέκαμ - Κατεχόμενα

    Η τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" συνεχίζει σήμερα να δημοσιεύει ότι ο διάσημος Αγγλος ποδοσφαιρστής Ντέιβιντ Μπέκαμ θα έρθει στην Κύπρο αύριο και θα περάσει στα κατεχόμενα.

    Η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα υπό τον τίτλο "Κανένα πρόβλημα για την έλευση του Μπέκαμ", που είναι και τα λόγια προς τη "Γενί Ντουζέν" του Διευθυντή της εταιρείας "TPS Marketing", που κάλεσε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - ΗΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Τους ισχυρισμούς του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να τον συναντήσει στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας αντέκρουσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επικαλούμενος και πάλι δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών.

    ''Θέλω να επαναλάβω ότι από την ίδια ημέρα της δήλωσης του κ. Ταλάτ τα ΗΕ προέβησαν σε ειδική δήλωση διαψεύδοντας ότι είχαν ενημερώσει τον κ. Ταλάτ περί τούτου'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Υπουργικό Συμβούλιο

    Θέματα συντονισμού της συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα συζητήσει αύριο το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο στην έκτακτη συνεδρία του, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - ΕΕ - Τουρκία - Δημοσίευμα

    [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Χάρβαρντ - Συρία - Φυσικό αέριο

    Σειρά επαφών στις γειτονικές χώρες θα έχει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσον οι χώρες αυτές ενδιαφέρονται να εμπλακούν εξαρχής στη δημιουργία στην Κύπρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ύστερα από σημερινή συνάντηση με το νέο Επιτετραμμένο της Συρίας στην Κύπρο Hamzah Hamzah, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το Υπουργείο Εμπορίου ετοίμασε ήδη ενημερωτική επιστολή που θα αποστείλει προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ερευνας των γειτονικών χωρών προκειμένου να αρχίσει διάλογος για εμπλοκή τους στο ερευνητικό κέντρο, το οποίο η κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ επιθυμούν να καταστήσουν περιφερειακό κέντρο έρευνας.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Ε/κ περιουσίες - Κατεχόμενα - Σχέδιο Ανάν

    Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα, όσα είναι δυνατά, για να αποτρέψει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σε ό,τι αφορά τις περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, διαβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Αναφορικά με το Κυπριακό ο Εκπρόσωπος είπε πως το πλαίσιο διαπραγμάτευσης στην περίπτωση επανέναρξης συνομιλιών θα προκύψει από τις συναντήσεις που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Αναστασιάδη - Ταλάτ

    Η κυπριακή κυβέρνηση επικροτεί κάθε προσπάθεια επαφών που πραγματοποιείται με τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένωση της Κύπρου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει την αυριανή συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 29/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5785      0,5819            1,7185        1,7286
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4808      0,4836            2,0678        2,0799
    Λίρα Αγγλίας   0,8732      0,8784            1,1384        1,1452
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 29/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 29/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4285*    0.4319*    231.5351    233,3722
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3351     0.3377       2.9612      2,9842
    Δολάριο Καναδά      0.3605     0.3633       2.7525      2,7739
    Κορώνα Δανίας       0.0777     0.0783      12.7714     12,8700
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0684     0.0689      14.5138     14,6199
    Κορώνα Σουηδίας     0.0626     0.0631      15.8479     15,9744
    Φράγκο Ελβετίας     0.3757     0.3787       2.6406      2,6617
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            74,46  ( 0,58)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    212.671
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    168.996    329,16  ( 0,18)
    FTSE Med 100 **                             6.152,31  (-1,54)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    146.175     95,83  ( 0,30)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.914     72,09  (-0,46)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        239     11,93  (-0,42)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.339     47,82  ( 0,86)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.243     44,81  ( 0,54)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     18.275     20,51  ( 0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.016     61,64  ( 3,28)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.679      2,32  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £        743      6,93  ( 1,76)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         13     10,86  (-5,65)
    Ξενοδοχεία                    £     12.081     27,49  ( 1,48)
    Αλλες Εταιρείες               £      7.430     60,82  ( 0,07)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη

    Κέρδη, για δεύτερη στη σειρά συνάντηση, παρουσίασε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το αγοραστικό ενδιαφέρον να σημειώνει μείωση σε σχέση με χθες. Με τις μετοχές της περιφέρειας να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα κέρδη σε ποσοστό 0,58%, κλείνοντας στις 74,46 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 212 χιλιάδες λίρες, με την Λαϊκή Τράπεζα να συγκεντρώνει το 38,5% του τζίρου.

    [16] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - ΗΠΑ - Διακρατική Συμφωνία


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 29 July 2004 - 17:49:16 UTC