Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου - Στρασβούργο - Επιστροφή
  • [02] (Κ) Λονδίνο - Μολυβιάτης - Στρο - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Δημοτικό Συμβούλιο - Καταδίκη τουρκικής εισβολής
  • [04] (Κ) Λόρα Κένεντι - Αφιξη - Επαφές
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ταλάτ - Γαλλία - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Ευρωβουλευτής ΝΔ - Β' Αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μπαρόζο - Συζήτηση - Ψηφοφορία
  • [10] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Πρόεδρος Σκοπευτικής Ομοσπονδίας - Συνέντευξη
  • [11] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μπαρόζο - Απαντήσεις σε επικρίσεις
  • [12] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ψηφοφορία - Εναρξη - Μπαρόζο
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ολλανδή αξιωματούχος - Κυπριακό - ΕΕ
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επίσκεψη - Επικεφαλής ΔΝΤ για Κύπρο
  • [16] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μπαρόζο - Επικύρωση
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σχέδιο Ανάν
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες
  • [19] (Κ) Υπόμνημα - Ανθρώπινα δικαιώματα - Κένεντι
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λιν Πάρκερ - Κυπριακό - Βρετανικές Βάσεις
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παιδιά ομογένειας από ΗΠΑ
  • [22] (Κ) Σακής Ρουβάς - Κύπρος - Συναυλίες
  • [23] (K) ΕΕ - Μόνιμοι Αντιπρόσωποι - Κανονισμοί - Τ/Κ
  • [24] (K) Ευρωβουλή - Ιωάννης Κασουλίδης - Δηλώσεις
  • [25] (Κ) Ευρωβουλή - Κυριάκος Τριανταφυλλίδης - Δηλώσεις
  • [26] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Λόρα Κένεντι - Συνάντηση
  • [27] (Κ) ΥΠΕΞ - Ελλάδας - Βρετανίας - Συνάντηση

  • [01] (Κ) Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου - Στρασβούργο - Επιστροφή

    Κάθε βοήθεια για το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υποσχέθηκε ο Πρόεδρος του Ερωκοινοβουλίου, μετά από συνάντηση που είχε με την Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου στο Στρασβούργο, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Κίνησης Κίκης Χριστοφίδης.

    [02] (Κ) Λονδίνο - Μολυβιάτης - Στρο - Κυπριακό

    Το Κυπριακό είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν σήμερα στο Λονδίνο ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο Βρετανός ομόλογος του Τζακ Στρο.

    [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Δημοτικό Συμβούλιο - Καταδίκη τουρκικής εισβολής

    Σε ειδική τελετή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Peter Vallone επέδωσε στη Γενική Πρόξενο της Κύπρου Μάρθα Μαυρομμάτη καταδικαστική διακήρυξη για την 30η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Η διακήρυξη αναφέρεται στις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του 37% του κυπριακού εδάφους, που είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξη 200.000 Ελληνοκυπρίων από τα σπίτια τους και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

    Επισημαίνει ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν υιοθετήσει πολυάριθμα ψηφίσματα τα οποία καλούν για αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το νησί, την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σεβασμό της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η διακήρυξη σημειώνει ότι μετά από τρεις δεκαετίες, έφθασε η ώρα για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που θα διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση όλων των Κυπρίων σε συνθήκες ασφάλειας, απολαμβάνοντας πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

    [04] (Κ) Λόρα Κένεντι - Αφιξη - Επαφές

    Η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Λόρα Κένεντι δήλωσε ότι ήρθε στην Κύπρο για να ακούσει και να αναζητήσει τρόπους με τους οποίους η Ουάσιγκτον μπορεί να βοηθήσει τα δύο μέρη στην Κύπρο να προωθήσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Σε δηλώσεις χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή της, η κ. Κένεντι είπε πως κατά την τετραήμερη παραμονή της στην Κύπρο θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καθώς, με άλλους πολιτικούς στις δύο πλευρές, καθώς και με διπλωμάτες.

    Εξέφρασε χαρά για το ταξίδι της, το δεύτερο, όπως είπε, αφού πραγματοποίησε ξανά σύντομη επίσκεψη το 1993, προσθέτοντας ότι ήρθε από την Αγκυρα όπου είχε "εποικοδομητικές" συναντήσεις με αριθμό Τούρκων αξιωματούχων.

    Μετά την Κύπρο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, όπως είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι διαβουλεύσεις στην Αθήνα θα έχει σε κατοπινό στάδιο, λόγω των εντατικών προετοιμασιών στην Ελλάδα, αυτήν την περίδο, για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Σε ό,τι αφορά τις επαφές της στο νησί, ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον ''Πρόεδρο Παπαδόπουλο και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης, με τον κ. Ταλάτ και άλλους ηγέτες της βόρειας Κύπρου καθώς και συναδέλφους διπλωμάτες''.

    Κατά της επαφές της, είπε, θα συζητήσει την πλήρη ατζέντα των αμερικανο-κυπριακών διμερών. Σημείωσε πως οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τη συνεργασία της κυπριακής κυβέρνησης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Προσλέπουμε, είπε, στην επέκταση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η διακίνηση προσώπων είναι ένα θέμα που απασχολεί τις δύο κυβερνήσεις "και ελπίζω ότι θα βρούμε νέους τρόπους για προώθηση της συνεργασίας μας''. Οπως είπε, υπάρχει ακόμη η ατζέντα ΕΕ ΗΠΑ, όπου η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει βοηθητικό ρόλο.

    Αναφερόμενη στο Κυπριακό, είπε πως ''περισσότερο θα ακούσω και θα αναζητήσω να μάθω πώς οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν τα μέρη να βρουν τρόπους για να προχωρήσουν, προς υποστήριξη των εισηγήσεων του ΓΓ στην έκθεσή του και την αποστολή καλών υπηρεσιών του''.

    ''Γνωρίζουμε ότι στην έκθεσή του ο ΓΓ σημείωσε πως η απόρριψη του σχεδίου λύσης από τους Ελληνοκύπριους ήγειρε καίρια ερωτήματα στον ίδιο σχετικά με τη δέσμευσή τους στη διζωνική, δικοινοτική λύση του κυπριακού προβλήματος και θα έχουμε μια σειρά επαφών επί τούτου'', είπε η κ. Κένεντι.

    Εξέφρασε τη συμφωνία των ΗΠΑ με τη διαπίστωση στην έκθεση Ανάν ότι ο δρόμος για τη λύση είναι οι Ε/Κ να αναφέρουν με σαφήνεια και με επίσημο τρόπο τις ανησυχίες που έχουν υποδείξει αναφορικά με το σχέδιο και ιδιαίτερα με τις πρόνοιές του για την ασφάλεια.

    Οταν αυτές οι ανησυχίες συζητηθούν, θα μπορούν να αντιμετωπισθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, έτσι που να είμαστε σε θέση να διαδραματίσουμε εποικοδομητικό ρόλο.

    Η Αμερικανίδα αξιωματούχος σημείωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην εισήγηση του Κόφι Ανάν στην παράγραφο 93 ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να παραμείνουν δεσμευμένοι στο στόχο της επανένωσης.

    "Συμφωνούμε προς αυτήν την κατεύθυνση και όχι για σκοπούς διεθνούς αναγνώρισης ή απόσχισης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να δώσει μια δυνατή κατεύθυνση ώστε τα κράτη να συνεργαστούν μεταξύ τους αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς για να περιορίσουν αχρείαστους περιορισμούς και εμπόδια που προκαλούν την απομόνωση των Τ/Κ και εμποδίζουν την ανάπτυξή τους", ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν σειρά μέτρων και συνεχίζουν να εξερευνούν τρόπους για να ''ελαφρύνουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων''.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η άφιξη χθες βράδυ στην Κύπρο για επαφές σε σχέση με το Κυπριακό της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι και η σημερινή συνάντηση των Μονίμων Αντιπροσώπων των 25 κρατών μελών της ΕΕ για το θέμα των δύο κανονισμών για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και το κονδύλι των 263 εκατομμυρίων ευρώ για τους Τ/Κ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η σημερινή συνάντηση στο Λονδίνο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη με το Βρετανό ομόλογο του Τζακ Στρο, με τον οποίο θα συζητήσει και το Κυπριακό και οι απόψεις των κομμάτων σε σχέση με το θέμα αποχώρησης των βρετανικών βάσεων που προέκυψε μετά την κατάθεση πρότασης στη Βουλή από τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επιζήμιο το νέο μέτωπο για τις βάσεις'' γράφει ότι ως εντελώς άκαιρη, αχρείαστη και επιζήμια κρίνεται από ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ η πρόθεση κάποιων εθνικιστικών στοιχείων να ανοίξουν νέο μέτωπο θέτοντας θέμα αποχώρησης των βρετανικών βάσεων. Αλλού γράφει ότι η Πολιτεία τίμησε τους πεσόντες αεροπόρους με την ανέγερση στο στρατόπεδο ''Υποσμηναγού Νίκου Λοϊζου'' στη Λακατάμεια Μνημείου, τα αποκαλυπτήρια του οποίου τελέστηκαν χθες από τον Υπουργό Αμυνας.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Χωρίς ασφάλεια το λιμάνι Λεμεσού'' γράφει ότι σε ''ξέφραγο αμπέλι και στο έλεος κάθε παράνομου έχει μετατραπεί το λιμάνι Λεμεσού λόγω των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας, ενώ ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας, αξίας 200.000 λίρες, παραμένει αδρανοποιημένο''. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία, ύστερα από αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, κάλεσε και την Κύπρο μαζί με τα άλλα μέλη της ΕΕ σε κοινή σύνοδο της ΕΕ με την Ισλαμική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Πρόταση τεσσάρων σημείων για αγνοούμενους'' γράφει ότι πρόταση τεσσάρων σημείων για το θέμα των αγνοουμένων κατέθεσε η Αγκυρα στις 2 Ιουνίου στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Αλλού γράφει ότι το Φθινόπωρο μετατίθεται η μάχη για τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ που προωθεί η ενεργά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τουλάχιστον πέντε χώρες μέλη της Κοινότητας.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Βάλτωσε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας'' γράφει ότι ο ''μπαμπούλας'' της γραφειοκρατίας ενοχοποιείται για τις ''σκανδαλώδεις'' καθυστερήσεις, που έχουν σημειωθεί στην αποπεράτωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με τους αρμόδιους να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει τρόπος επίσπευσης των διαδικασιών. Αλλού γράφει ότι με δύο ευρωβουλευτές θα εκπροσωπείται η Κύπρος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τον χθεσινό ορισμό των μελών των Επιτροπών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κρύβουν άσσο στο μανίκι'' γράφει ότι κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση των Μονίμων Αντιπροσώπων των 25 κρατών μελών της ΕΕ, η οποία θα συζητήσει το θέμα των δύο κανονισμών για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και το κονδύλι των 263 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί στους Τ/Κ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης θα συναντηθεί σήμερα στο Λονδίνο με το Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, με τον οποίο θα συζητήσει μεταξύ άλλων και το Κυπριακό.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Ανίχνευση προθέσεων'' γράφει ότι τις πρώτες κρούσεις και βολιδοσκοπήσεις προθέσεων για τις προοπτικές ανάληψης πρωτοβουλιών για επίλυση του Κυπριακού αναμένεται να κάνει η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι που έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι εγκαταλείπονται για την ώρα, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τα υπόλοιπα μέρη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι προσπάθειες της Βρετανίας για ψήφισμα που θα τοποθετείται πάνω στην έκθεση Ανάν για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ και τα μέτρα για τους Τ/Κ.

    [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ταλάτ - Γαλλία - Κυπριακό

    Τη στήριξη της Γαλλίας στις τ/κ απαιτήσεις θα ζητήσει ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη διάρκεια των επαφών του στο Παρίσι που αρχίζουν σήμερα, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο.

    [07] (Κ) Ευρωβουλευτής ΝΔ - Β' Αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Λόρα Κένεντι - Αφιξη - Επαφές ------------------------ Η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Λόρα Κένεντι δήλωσε ότι ήρθε στην Κύπρο για να ακούσει και να αναζητήσει τρόπους με τους οποίους η Ουάσιγκτον μπορεί να βοηθήσει τα δύο μέρη στην Κύπρο να προωθήσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Σε δηλώσεις χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή της, η κ. Κένεντι είπε πως κατά την τετραήμερη παραμονή της στην Κύπρο θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καθώς, με άλλους πολιτικούς στις δύο πλευρές, καθώς και με διπλωμάτες.

    Εξέφρασε χαρά για το ταξίδι της, το δεύτερο, όπως είπε, αφού πραγματοποίησε ξανά σύντομη επίσκεψη το 1993, προσθέτοντας ότι ήρθε από την Αγκυρα όπου είχε ''εποικοδομητικές'' συναντήσεις με αριθμό Τούρκων αξιωματούχων.

    Μετά την Κύπρο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, όπως είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι διαβουλεύσεις στην Αθήνα θα έχει σε κατοπινό στάδιο, λόγω των εντατικών προετοιμασιών στην Ελλάδα, αυτήν την περίδο, για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Σε ό,τι αφορά τις επαφές της στο νησί, ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον ''Πρόεδρο Παπαδόπουλο και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης, με τον κ. Ταλάτ και άλλους ηγέτες της βόρειας Κύπρου καθώς και συναδέλφους διπλωμάτες''.

    Κατά της επαφές της, είπε, θα συζητήσει την πλήρη ατζέντα των αμερικανο-κυπριακών διμερών. Σημείωσε πως οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τη συνεργασία της κυπριακής κυβέρνησης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Προσβλέπουμε, είπε, στην επέκταση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η διακίνηση προσώπων είναι ένα θέμα που απασχολεί τις δύο κυβερνήσεις ''και ελπίζω ότι θα βρούμε νέους τρόπους για προώθηση της συνεργασίας μας''. Οπως είπε, υπάρχει ακόμη η ατζέντα ΕΕ ΗΠΑ, όπου η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει βοηθητικό ρόλο.

    Αναφερόμενη στο Κυπριακό, είπε πως ''περισσότερο θα ακούσω και θα αναζητήσω να μάθω πώς οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν τα μέρη να βρουν τρόπους για να προχωρήσουν, προς υποστήριξη των εισηγήσεων του ΓΓ στην έκθεσή του και την αποστολή καλών υπηρεσιών του''.

    ''Γνωρίζουμε ότι στην έκθεσή του ο ΓΓ σημείωσε πως η απόρριψη του σχεδίου λύσης από τους Ελληνοκύπριους ήγειρε καίρια ερωτήματα στον ίδιο σχετικά με τη δέσμευσή τους στη διζωνική, δικοινοτική λύση του κυπριακού προβλήματος και θα έχουμε μια σειρά επαφών επί τούτου'', είπε η κ. Κένεντι.

    Εξέφρασε τη συμφωνία των ΗΠΑ με τη διαπίστωση στην έκθεση Ανάν ότι ο δρόμος για τη λύση είναι οι Ε/Κ να αναφέρουν με σαφήνεια και με επίσημο τρόπο τις ανησυχίες που έχουν υποδείξει αναφορικά με το σχέδιο και ιδιαίτερα με τις πρόνοιές του για την ασφάλεια.

    Οταν αυτές οι ανησυχίες συζητηθούν, θα μπορούν να αντιμετωπισθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, έτσι που να είμαστε σε θέση να διαδραματίσουμε εποικοδομητικό ρόλο.

    Η Αμερικανίδα αξιωματούχος σημείωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην εισήγηση του Κόφι Ανάν στην παράγραφο 93 ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να παραμείνουν δεσμευμένοι στο στόχο της επανένωσης.

    ''Συμφωνούμε προς αυτήν την κατεύθυνση και όχι για σκοπούς διεθνούς αναγνώρισης ή απόσχισης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να δώσει μια δυνατή κατεύθυνση ώστε τα κράτη να συνεργαστούν μεταξύ τους αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς για να περιορίσουν αχρείαστους περιορισμούς και εμπόδια που προκαλούν την απομόνωση των Τ/Κ και εμποδίζουν την ανάπτυξή τους'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν σειρά μέτρων και συνεχίζουν να εξερευνούν τρόπους για να ''ελαφρύνουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων''.

    Είπε πως οι ΗΠΑ συμφωνούν επίσης με το ΓΓ του ΟΗΕ ότι οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα παλαιότερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο.

    Η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Λόρα Κένεντι δήλωσε ότι ήρθε στην Κύπρο για να ακούσει και να αναζητήσει τρόπους με τους οποίους η Ουάσιγκτον μπορεί να βοηθήσει τα δύο μέρη στην Κύπρο να προωθήσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Σε δηλώσεις χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή της, η κ. Κένεντι είπε πως κατά την τετραήμερη παραμονή της στην Κύπρο θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καθώς, με άλλους πολιτικούς στις δύο πλευρές, καθώς και με διπλωμάτες.

    Εξέφρασε χαρά για το ταξίδι της, το δεύτερο, όπως είπε, αφού πραγματοποίησε ξανά σύντομη επίσκεψη το 1993, προσθέτοντας ότι ήρθε από την Αγκυρα όπου είχε ''εποικοδομητικές'' συναντήσεις με αριθμό Τούρκων αξιωματούχων.

    Μετά την Κύπρο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, όπως είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι διαβουλεύσεις στην Αθήνα θα έχει σε κατοπινό στάδιο, λόγω των εντατικών προετοιμασιών στην Ελλάδα, αυτήν την περίδο, για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Σε ό,τι αφορά τις επαφές της στο νησί, ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον ''Πρόεδρο Παπαδόπουλο και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης, με τον κ. Ταλάτ και άλλους ηγέτες της βόρειας Κύπρου καθώς και συναδέλφους διπλωμάτες''.

    Κατά της επαφές της, είπε, θα συζητήσει την πλήρη ατζέντα των αμερικανο-κυπριακών διμερών. Σημείωσε πως οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τη συνεργασία της κυπριακής κυβέρνησης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Προσβλέπουμε, είπε, στην επέκταση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η διακίνηση προσώπων είναι ένα θέμα που απασχολεί τις δύο κυβερνήσεις ''και ελπίζω ότι θα βρούμε νέους τρόπους για προώθηση της συνεργασίας μας''. Οπως είπε, υπάρχει ακόμη η ατζέντα ΕΕ ΗΠΑ, όπου η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει βοηθητικό ρόλο.

    Αναφερόμενη στο Κυπριακό, είπε πως ''περισσότερο θα ακούσω και θα αναζητήσω να μάθω πώς οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν τα μέρη να βρουν τρόπους για να προχωρήσουν, προς υποστήριξη των εισηγήσεων του ΓΓ στην έκθεσή του και την αποστολή καλών υπηρεσιών του''.

    ''Γνωρίζουμε ότι στην έκθεσή του ο ΓΓ σημείωσε πως η απόρριψη του σχεδίου λύσης από τους Ελληνοκύπριους ήγειρε καίρια ερωτήματα στον ίδιο σχετικά με τη δέσμευσή τους στη διζωνική, δικοινοτική λύση του κυπριακού προβλήματος και θα έχουμε μια σειρά επαφών επί τούτου'', είπε η κ. Κένεντι.

    Εξέφρασε τη συμφωνία των ΗΠΑ με τη διαπίστωση στην έκθεση Ανάν ότι ο δρόμος για τη λύση είναι οι Ε/Κ να αναφέρουν με σαφήνεια και με επίσημο τρόπο τις ανησυχίες που έχουν υποδείξει αναφορικά με το σχέδιο και ιδιαίτερα με τις πρόνοιές του για την ασφάλεια.

    Οταν αυτές οι ανησυχίες συζητηθούν, θα μπορούν να αντιμετωπισθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, έτσι που να είμαστε σε θέση να διαδραματίσουμε εποικοδομητικό ρόλο.

    Εκπρόσωπος - Κένεντι - Κυπριακό ------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Λόρα Κένεντι, ειδική συντονίστρια για την Κύπρο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της σε Αγκυρα Αθήνα - Λευκωσία ενδεχομένως να εξετάσει ''τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων για τρόπους προώθησης των προσπαθειών επίλυσης''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση της κ. Κένεντι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένεται η άφιξή της για να καθορισθεί.

    Ερωτηθείς για την επίσκεψη της κ. Κένεντι, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά την εδώ παρουσία της θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν τις σχέσεις γενικά Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών.

    Αθήνα - Κουμουτσάκος - Συνομιλίες Μολυβιάτη - Στρο στο Λονδίνο ---------------------------------------------- Στο Λονδίνο θα βρίσκεται σήμερα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ο οποίος θα έχει πρόγευμα εργασίας με το Βρετανό ομόλογο του Τζακ Στρο. Το Κυπριακό είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο Υπουργοί.

    Οπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, η επίσκεψη του κ. Μολυβιάτη στη βρετανική πρωτεύουσα γίνεται κατόπιν προσκλήσεως του κ. Στρο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Η συνάντηση Στρο - Μολυβιάτη θα γίνει στην επίσημη κατοικία του Βρετανού Υπουργού και οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στα πλαίσια γεύματος εργασίας που θα παραθέσει ο κ. Στρο προς τιμή του Ελληνα ομολόγου του.

    Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - Τ/Κ - Εμπόριο ---------------------------------------- Το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα θα μειώσει την οικονομική ανισότητα μεταξύ των ελεύθερων περιοχών και των κατεχομένων και θα βοηθήσει στην εναρμόνιση των Τ/Κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν.

    Απαντώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ερώτηση του Εργατικού βουλευτή Αντριου Ντίσμορ για το πώς θα συμβάλει το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι, ''περιορίζοντας τη διαφορά μεταξύ του βορρά και του νότου, θα εξουδετερωθεί ένα μεγάλο εμπόδιο σε μια μελλοντική διευθέτηση του Κυπριακού''.

    Ο κ. Μακσέιν ανέφερε ότι στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ ''δεν περιλαμβάνεται το θέμα των απευθείας πτήσεων'' στα κατεχόμενα.

    Σε άλλη ερώτηση του ίδιου Εργατικού βουλευτή για το περιεχόμενο των συνομιλιών του λεγόμενου πρωθυπουργού του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο κ. Μακσέιν είπε ότι ο κ. Ταλάτ έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα εξακολουθήσει να εργάζεται για μιαν ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού.

    Εκπρόσωπος - Βρετανοί - Βάσεις - Μέτρα Κομισιόν ----------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου είναι φιλικές, αλλά υπάρχει μια διάχυτη δυσφορία των πολιτών όταν το Λονδίνο στηρίζει μέτρα που είναι αντίθετα με τις θέσεις της ε/κ πλευράς.

    Σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει στο προσκήνιο θέμα Βρετανικών Βάσεων, και επανέλαβε πως ''είναι προς το συμφέρον όλων να συντηρηθούν οι φιλικές και αγαστές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αυτή τη στιγμή''.

    Ερωτηθείς για τη θέση της κυβέρνησης, δεδομένου ότι όλο και συχνότερα εγείρεται από τους πολιτικούς θέμα Βρετανικών Βάσεων, ο Εκπρόσωπος ανέφερε: ''Οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου είναι φιλικές και η δική μας κυβέρνηση πράττει ό,τι είναι δυνατόν για καλυτέρευση αυτών των σχέσεων''.

    Ομολογώ όμως, συνέχισε, ''ότι υπάρχει μια διάχυτη δυσφορία μεταξύ των πολιτών όταν φαίνεται να υπάρχει επιμονή εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας για υιοθέτηση μέτρων π.χ. των μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι αντίθετα με τις προτάσεις της δικής μας πλευράς και τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα τα οποία έχουν προβληθεί''.

    Γιώργος Κουμουτσάκος - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ---------------------------------------- Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε χθες ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συγκάλεσε η ολλανδική προεδρία για την προσεχή Δευτέρα, δεν αναμένεται να συζητηθεί το θέμα που αφορά τους δύο κανονισμούς για την Κύπρο (χρηματοδότηση Τ/Κ και εμπόριο κατεχομένων με ΕΕ).

    «Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το θέμα των κανονισμών για την Κύπρο δεν πρόκειται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας», είπε συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση γίνεται από ειδική ομάδα και είναι σε εξέλιξη».

    Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι «η ε/κ θέση είναι αποτέλεσμα καθημερινής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου και των μονίμων αντιπροσώπων τους στις Βρυξέλες».

    Κύπριοι ευρωβουλευτές - Συντονισμός προσπαθειών ------------------------------------------------ Συντονισμό των προσπαθειών τους για την προώθηση των θέσεων της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό και για το γενικότερο εθνικό συμφέρον αποφάσισαν χθες οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές, Ιωάννης Κασουλίδης, Παναγιώτης Δημητρίου, Αδάμος Αδάμου, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, Μάριος Ματσάκης και Γιαννάκης Μάτσης.

    Η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο γεύματος που είχαν οι έξι ευρωβουλευτές στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου.

    Στο πλαίσιο του συντονισμού, οι έξι ευρωβουλευτές θα χαράξουν κοινή πολιτική και θα επιδιώξουν επαφές για προώθηση των θέσεων της ε/κ πλευράς στο Κοινοβούλιο.

    Ευρωκοινοβούλιο - Κύπριοι ευρωβουλευτές - Επιτροπές -------------------------------------------------- Η σύσταση των Επιτροπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

    Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές αναμένεται να κατανεμηθούν ως εξής:

    Επιτροπή Εξωτερικών και Περιφερειακής Πολιτικής: Ιωάννης Κασουλίδης, Γιαννάκης Μάτσης, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης

    Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος: Αδάμος Αδάμου, Μάριος Ματσάκης

    Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων: Παναγιώτης Δημητρίου.

    Ευρωκοινοβούλιο - Πρόεδροι πολιτικών ομάδων - Τουρκία - ΕΕ ----------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γερμανός Χανς Γκερτ Πέτεριγκ, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επανέλαβε την θέση του κόμματος ότι θα ήταν καλύτερα να υπάρξει μια ειδική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και όχι ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Για την Τουρκία μίλησε θετικά ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι για την Τουρκία πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη και ότι θα ήταν λάθος να διαλυθούν οι προσδοκίες που διατηρεί ένας λαός εδώ και 40 χρόνια για την ένταξή του στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Βρετανός Γκράχαμ Γουάτσον μίλησε σε χαμηλούς τόνους για το θέμα, αναφέροντας μόνο ότι πρέπει να υπάρξει μελέτη της έκθεσης της Επιτροπής για την Τουρκία, τον Δεκέμβριο.

    Η Συμπρόεδρος των Πρασίνων Ιταλίδα Μόνικα Φρασόνι αναφέρθηκε στην πρόοδο που έκανε η Τουρκία σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων.

    Αλλοι βουλευτές άσκησαν έντονη κριτική για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αναφέροντας ότι δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα και ότι αυτό θα έχει συνέπειες.

    Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου - Στρασβούργο - Επιστροφή ----------------------------------------------- Κάθε βοήθεια για το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υποσχέθηκε ο Πρόεδρος του Ερωκοινοβουλίου, μετά από συνάντηση που είχε με την Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου στο Στρασβούργο, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Κίνησης Κίκης Χριστοφίδης.

    Οπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, επιστρέφουν από το Στρασβούργο πλήρως ικανοποιημένοι, αφού όλοι με ειλικρίνεια δείχνουν να ενδιαφέρονται για τις τοποθετήσεις τους.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή μελών της Κίνησης από το Στρασβούργο, όπου πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως εκεί δεν πήγαν για να διαμαρτυρηθούν, αλλά για να προβάλουν τις θέσεις τους, που είναι «είναι η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σε συνδυασμό με τα μέτρα τα οποία έχουν εξαγγείλει οι Ευρωπαίοι για τους Τουρκοκύπριους».

    Νέα Υόρκη - Δημοτικό Συμβούλιο - Καταδίκη τουρκικής εισβολής ----------------------------------------------- Σε ειδική τελετή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Peter Vallone επέδωσε στη Γενική Πρόξενο της Κύπρου Μάρθα Μαυρομμάτη καταδικαστική διακήρυξη για την 30η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Η διακήρυξη αναφέρεται στις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του 37% του κυπριακού εδάφους, που είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξη 200.000 Ελληνοκυπρίων από τα σπίτια τους και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

    Επισημαίνει ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν υιοθετήσει πολυάριθμα ψηφίσματα τα οποία καλούν για αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το νησί, την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σεβασμό της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η διακήρυξη σημειώνει ότι μετά από τρεις δεκαετίες, έφθασε η ώρα για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που θα διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση όλων των Κυπρίων σε συνθήκες ασφάλειας, απολαμβάνοντας πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

    Καταλήγοντας αναφέρει ότι με τη νέα χιλιετία έφτασε ο χρόνος για πραγματική ειρήνη στην Κύπρο και στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ότι οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνωρίζουν τον ευγενή αγώνα των Κυπρίων και Ελληνοαμερικανών για δικαιοσύνη και ειρήνη στην περιοχή.

    Ο κ. Vallone, σε σύντομη προσφώνηση πριν την επίδοση της διακήρυξης, σημείωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης ήταν από τα πρώτα πολιτειακά όργανα που καταδίκασαν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, την εποχή που λίγοι τολμούσαν να τιμωρήσουν τη δυνατή σύμμαχο Τουρκία.

    Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εναντίον της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής της Κύπρου, η οποία παραβιάζει αριθμό ψηφισμάτων του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Εξέφρασε την ελπίδα ότι τον επόμενο χρόνο "θα γιορτάσουμε όλοι μαζί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την απελευθέρωση της Κύπρου".

    Ακολούθως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Gifford Miller επεσήμανε ότι ο κυπριακός λαός υπέφερε από την τουρκική εισβολή και σήμερα ακόμη παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Ελπίδα του, είπε, είναι "το 2005 να γιορτάσουμε την αφαίρεση του συρματοπλέγματος από την Κύπρο και την αποκατάσταση της ελευθερίας".

    Σε αντιφώνησή της η Γενική Πρόξενος της Κύπρου τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να αγωνίζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που να επανενώνει το νησί και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Καταλήγοντας η κ. Μαυρομμάτη εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος δεν θα παραμείνει η μόνη διαιρεμένη χώρα μέλος της ΕΕ και "σύντομα θα γιορτάσουμε όλοι την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου".

    Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου ο οποίος ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Υόρκης για την υποστήριξή του τα τελευταία τριάντα χρόνια, τονίζοντας ότι ο κυπριακός λαός χρειάζεται τη βοήθεια των ομογενών ώστε να ασκηθεί πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο και να αποκατασταθεί η ειρήνη, η δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους του νησιού.

    Στην εκδήλωση του Δημοτικού Συμβουλίου παρευρέθηκε επίσης ο Πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη Γιώργος Αλεξόπουλος.

    Ταλάτ - Γαλλία - Κυπριακό --------------------- Τη στήριξη της Γαλλίας στις τ/κ απαιτήσεις θα ζητήσει ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη διάρκεια των επαφών του στο Παρίσι που αρχίζουν σήμερα, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο.

    Ο κ. Ταλάτ αναχώρησε από τα κατεχόμενα σήμερα το πρωί. Στο Παρίσι θα συναντηθεί με τον Υπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Claudie Haignere. Συνοδεύεται από το λεγόμενο υπουργό γεωργίας και δασών Ρασίτ Περτέβ. Θα επιστρέψει στα κατεχόμενα το βράδυ της Παρασκευής.

    Μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη είπε ότι θα ζητήσει από την Γαλλία τον τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και σε άλλους τομείς.

    Ο κ. Ταλάτ ανέφερε επίσης ότι η επίσκεψή του στη Γαλλία είναι σημαντική λόγω του ρόλου που διαδραματίζει η χώρα αυτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ταλάτ - ΜΟΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μέτρα ΕΕ ------------------------------------------------ Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε χθες ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι άνευ σημασίας και συνιστούν μιαν προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, είπε ότι ''η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, δίδοντας σημασία σε στρατιωτικά μέτρα, ενώ δεν υπάρχει καν στρατιωτική κρίση''.

    Ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι δεν τάσσεται κατά των ΜΟΕ αλλά, όπως είπε, το πρόβλημα είναι οι απόψεις της κυβέρνησης Παπαδόπουλου σχετικά με τους Τ/Κ.

    Ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος φέρεται ωσάν οι Ε/Κ να είναι οι μοναδικοί Κύπριοι και πρόσθεσε ότι η εξαγγελία των μέτρων ''από ένα άτομο το οποίο δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού, δεν είναι κάτι το κατανοητό''.

    Ταλάτ - Λόρα Κέννεντι --------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα έχει το Σάββατο συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κέννεντι.

    Αναφορικά με το θέμα των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ, ο κ. Ταλάτ είπε ότι ορισμένοι δεν θεωρούν το θέμα αυτό πρακτικό από οικονομικής πλευράς, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα έχει μια συμβολική σημασία.

    Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη ------------------------------ Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν χθες οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στο επίπεδο των 74 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης, ύστερα από τρεις ημέρες πτωτική πορεία, κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,74%, κλείνοντας στις 74,42 μονάδες. Αύξηση, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 369 χιλιάδες λίρες.

    [09] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μπαρόζο - Συζήτηση - Ψηφοφορία

    Με τη συνέχιση της συζήτησης μετά τη χθεσινή δήλωση του προταθέντος Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο άρχισαν σήμερα λίγο μετά τις 10.00 ώρα Κύπρου, οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    [10] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Πρόεδρος Σκοπευτικής Ομοσπονδίας - Συνέντευξη

    Η Κύπρος μπορεί να αισιοδοξεί ότι θα δει αθλητή της στο βάθρο των νικητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αυτό προσδοκεί ο Πρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου Λάκης Ψημολοφίτης, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

    Ο Πρόεδρος της ΣΚΟΚ έχει συνδέσει το όνομά του με την κυπριακή σκοποβολή και θεωρείται ένας από τους πατέρες του αθλήματος στην Κύπρο. Εταν ένας από τους κορυφαίους σκοπευτές που εμφανίστηκαν στον ελληνικό χώρο με κορυφαία στιγμή του την όγδοη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1972 στο Μόναχο.

    Εδώ και χρόνια ηγείται της Ομοσπονδίας και οι εμπειρίες και οι γνώσεις του βοήθησαν σημαντικά στο να βρίσκεται η κυπριακή σκοποβολή στην παγκόσμια ελίτ του αθλήματος.

    Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας εκπρόσωποι της κυπριακής σκοποβολής είναι οι αθλητές στο σκιτ Αντώνης Νικολαϊδης και Γιώργος Αχιλλέως. Είναι και οι δύο έμπειροι και ικανοί και όπως τόνισε ο Λάκης Ψημολοφίτης μπορούμε να περιμένουμε κάτι το πολύ καλό από αυτούς τους δύο αθλητές, σ αυτούς τους αγώνες. Το κάτι καλό φτάνει στην οκτάδα του τελικού μέχρι το μετάλλιο.

    Στην κυπριακή σκοποβολή, λοιπόν, εναποθέτει τις ελπίδες της η Κύπρος για να ακουστεί το όνομά της σε όλο τον κόσμο.

    Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Πρόεδρος της ΣΚΟΚ δίνει τα φώτα του για την κυπριακή σκοποβολή και την αισιοδοξία του για την επιτυχία των δύο Κυπρίων σκοπευτών στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, τον ερχόμενο μήνα.

    Μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο και μας μιλά για το ξεκίνημα και το κτίσιμο του αθλήματος, το οποίο όντως έχει γερά θεμέλια, μιλά για τον τρόπο εξασφάλισης συμμετοχής στους Ολυμπιακούς, πώς έγινε η αλλαγή και την κάρτα γυναικών την πήρε ο Νικολαϊδης και άλλα πολύ ενδιαφέροντα που αφορούν τη σκοποβολή.

    ΕΡ- Ποια είναι η θέση της Κύπρου σήμερα στον παγκόσμιο χάρτη της σκοποβολής;

    ΑΠ- Η κυπριακή σκοποβολή, τοποθετείται σήμερα πολύ ψηλά και πιο συγκεκριμένα στο αγώνισμα του σκιτ, όπου έχουμε όχι μόνο την ομάδα αντρών, η οποία είναι πάντοτε στις ψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά έχουμε και βάση και υπόβαθρο, με τους νέους μας οι οποίοι ακολουθούν τα χνάρια και τα βήματα των αντρών.

    Η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες χώρες του κόσμου στο σκιτ. Από το 1996 και μετά, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε ένα με δύο αθλητές να λαμβάνουν μέρος στους αγώνες όπου λαμβάνουν μέρος οι καλύτεροι 12 του κόσμου.

    ΕΡ- Γιατί μόνο στο σκιτ είμαστε από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο και όχι στα άλλα αγωνίσματα της σκοποβολής;

    ΑΠ- Το σκιτ σήμερα είναι το άλφα και το ωμέγα της κυπριακής σκοποβολής. Στο σκιτ υπάρχουν οι αθλητές με μεγάλες διεθνείς διακρίσεις και οι νεότεροι θέλουν να φτάσουν σ αυτές τις διακρίσεις. Εχουν τα πρότυπα στα οποία θέλουν να μοιάσουν.

    Οι επιτυχίες οι δικές μου και μετά του Μάικ Τύμβιου, του Πέτρου Κυρίτση, του Γιώργου Σακέλλη και των σημερινών αθλητών, βοήθησαν και βοηθούν για να διατηρηθεί το ψηλό επίπεδο στο αγώνισμα. Κάτι άλλο που μπορεί να βοηθά είναι και το όπλο του σκιτ, που είναι όπως το κυνηγετικό. Με το ίδιο όπλο μπορείς να πας και κυνήγι και είναι γνωστή η αγάπη του Κύπριου για το κυνήγι.

    ΕΡ- Πότε και πώς άρχισε αυτή η πετυχημένη πορεία στο σκιτ;

    ΑΠ- Ολα ξεκίνησαν το 1968 με την ίδρυση του σκοπευτηρίου στη Μακεδονίτισσα, με την καθοδήγηση του αείμνηστου Λούκα Χριστοφίδη ο οποίος πραγματικά ήταν ο άνθρωπος που έφερε τη σκοποβολή στην Κύπρο. Δημιουργήσαμε ομάδα του σκιτ και διοργανώσαμε στην Κύπρο διεθνείς αγώνες με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και του Λιβάνου.

    Οι άνθρωποι της Ελληνικής Ομοσπονδίας είδαν ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και επειδή δεν είχαμε αναγνωρισμένη ομοσπονδία, μας πρότειναν και ενταχθήκαμε στην Ελληνική Ομοσπονδία. Λαμβάνοντας μέρος στο ελληνικό πρωτάθλημα αναδείχθηκε το ταλέντο μας και το ότι η κυπριακή σκοποβολή είχε μέλλον.

    Στην πρώτη συμμετοχή μας στο ελληνικό πρωτάθλημα έκανα 189 στους 200 δίσκους παίρνοντας τη δεύτερη θέση. Μπήκα στην εθνική ομάδα της Ελλάδας και από το 1970 μέχρι το 1983 ήμουν ένας από τους καλύτερους σκοπευτές της Ελλάδας. Διαπρέψαμε σε Βαλκανικούς και σε Πανευρωπαικούς αγώνες. Στο Αντικ της Γαλλίας πήρα την τέταρτη θέση και προς στιγμής τα έχασαν οι Γάλλοι διοργανωτές και έψαχναν ελληνική σημαία πριν τον τελευταίο γύρο, αφού δεν περίμεναν να διεκδικήσει κάποιος από εμάς μετάλλιο.

    Η μεγαλύτερη μου επιτυχία, αν και είχα και άλλες μεγάλες επιτυχίες, ήταν η όγδοη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. Ηταν μια πολύ τιμητική θέση την εποχή εκείνη, όπου λάμβαναν μέρος πέραν των 200 αθλητών. Ετσι μπήκε το νερό στ αυλάκι και φτάσαμε στο σήμερα όπου η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου.

    ΕΡ- Τι χρειάζεται να έχει κάποιος για να γίνει σκοπευτής παγκοσμίου επιπέδου;

    ΑΠ- Δεν είναι εύκολο άθλημα, όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος. Να αναφέρω ένα παράδειγμα για να γίνω πιο κατανοητός. Στα 100 μέτρα στο στίβο ο αθλητής τελειώνει την προσπάθειά του σε δέκα δευτερόλεπτα, ενώ ο σκοπευτής θέλει δύο ημέρες να τελειώσει την προσπάθειά του και μάλιστα από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Η προετοιμασία του σκοπευτή περιλαμβάνει σωματική αγωγή, ψυχολογική αγωγή και συνεχή προπόνηση. Δεν πρέπει να ασχολείται με τίποτε άλλο και να αφιερώνει τέσσερις με πέντε ώρες την ημέρα για προπόνηση σε γυμναστήριο, κολυμβητήριο, σκοπευτήριο. Ενας πρωταθλητής στη σκοποβολή χρειάζεται να έχει ψυχική αντοχή, σωματική αντοχή και να βρίσκεται πάντα σε άριστη κατάσταση.

    ΕΡ- Αυτά όλα τα παρέχετε στους Κύπριους σκοπευτές;

    ΑΠ- Τα τελευταία χρόνια στηρίζουμε τους αθλητές μας με γυμναστές, με γυμναστήρια, με ψυχολόγους και όλα όσα μπορούν να βοηθήσουν. Η σκοποβολή είναι 50% ταλέντο, 25% σωματική αγωγή και 25% ψυχολογική προετοιμασία για τον αγώνα.

    ΕΡ- Τώρα πάνε στην Αθήνα δύο αθλητές, ενώ σε προηγούμενες Ολυμπιάδες πήγαιναν τρεις. Γιατί συμβαίνει αυτό;

    ΑΠ- Δυστυχώς υπάρχουν και οι ατυχίες. Κατ αρχήν τα όρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν πάρει γύρω στους 15 Κύπριους αθλητές, τουλάχιστον 35 φορές. Στη σκοποβολή δεν πάνε στους αγώνες όσοι παίρνουν τα όρια, όπως συμβαίνει σε άλλα αθλήματα. Εκτός από το όριο θα πρέπει να κερδίσεις παγκόσμιο πρωτάθλημα, πανευρωπαικό πρωτάθλημα ή παγκόσμιο κύπελλο. Αν έρθεις δεύτερος ή τρίτος, χρειάζεται η τύχη. Δηλαδή, αν αυτοί που πήραν τις πρώτες θέσεις έχουν πάρει ή όχι την κάρτα, από προηγούμενους αγώνες. Στην Αθήνα θα πάνε μόνο 52 σκοπευτές στο σκιτ.

    ΕΡ- Στην αρχή έγινε γνωστό ότι η Κύπρος θα λάμβανε μέρος με ένα σκοπευτή και μια σκοπεύτρια στο σκιτ. Τώρα όπως έχετε ανακοινώσει θα πάνε ο Γιώργος Αχιλλέως και ο Αντώνης Νικολαϊδης και οι δύο στο σκιτ. Τι έγινε και είχαμε αυτή την αλλαγή;

    ΑΠ- Αρχικά μας δόθηκε μια θέση για γυναίκα και μετά από παραστάσεις δικές μας για να μας δώσουν ακόμα μια θέση στους άντρες, μας έκοψαν αυτή των γυναικών και μας έδωσαν τη δεύτερη θέση που πήρε ο Αντώνης Νικολαίδης. Η Διεθνής Ομοσπονδία έχει την ευχέρεια να δώσει ελάχιστες θέσεις σε χώρες που βρίσκονται στην κορυφή του αθλήματος. Ο Γιώργος Αχιλλέως εξασφάλισε την κάρτα στους Παγκόσμιους Αγώνες που έγιναν πέρσι στην Ινδία παίρνοντας τη δεύτερη θέση.

    ΕΡ- Τι περιμένουμε από τους δύο αθλητές μας στην Αθήνα;

    ΑΠ- Εχουμε πολύ καλές πιθανότητες για να διεκδικήσουμε μετάλλιο. Και οι δύο έχουν εμπειρίες και ικανότητες να φτάσουν στα μετάλλια. Ο Νικολαϊδης παίρνει μέρος σε Ολυμπιάδα για τρίτη φορά και ο Αχιλλέως για δεύτερη.

    Κάναμε το πρόγραμμα προετοιμασίας τους και τους παρέχουμε όλα τα βοηθήματα για να είναι στην καλύτερη τους κατάσταση στους αγώνες. Μπορούμε να αισιοδοξούμε, στηριζόμενοι στην εμπειρία και τις ικανότητες των σκοπευτών μας.

    ΕΡ- Προπονητής των δύο αθλητών μας είναι ο δεύτερος Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ, ο Τσέχος Πίτερ Μάλεκ. Πόσο βοηθά αυτό;

    [11] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μπαρόζο - Απαντήσεις σε επικρίσεις

    Ο προταθείς Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, παίρνοντας το λόγο για να απαντήσει στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο όσον αφορά την έγκριση του διορισμού του, απευθύνθηκε πρώτα στους Ελληνες ευρωβουλευτές για να τους συγχαρεί για τη νίκη της Ελλάδας επί της χώρας του, της Πορτογαλίας, στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και ευχήθηκε στην Ελλάδα καλή διοργάνωση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [12] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ψηφοφορία - Εναρξη - Μπαρόζο

    Αρχισε πριν από λίγο η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επικύρωση ή απόρριψη της υποψηφιότητας του Πορτογάλου Πρωθυπουργού Ζοζέ Μπαρόζο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Υπέρ της υποψηφιότητας Μπαρόζο τάχθηκαν με ομιλίες τους στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, και Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών.

    Οι τρεις πολιτικές ομάδες διαθέτουν συνολικά 383 από τις 732 έδρες της Ευρωβουλής.

    Για την επικύρωση της υποψηφιότητας απαιτείται απλή πλειοψηφία των ψηφισάντων.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ολλανδή αξιωματούχος - Κυπριακό - ΕΕ

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 22/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5806      0,5840            1,7123        1,7224
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4732      0,4760            2,1008        2,1133
    Λίρα Αγγλίας   0,8720      0,8772            1,1400        1,1468
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 22/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 22/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4322*    0.4356*    229.5684    231,3744
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3386     0.3413       2.9300      2,9533
    Δολάριο Καναδά      0.3575     0.3603       2.7755      2,7972
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0684     0.0689      14.5138     14,6199
    Κορώνα Σουηδίας     0.0631     0.0636      15.7233     15,8479
    Φράγκο Ελβετίας     0.3784     0.3814       2.6219      2,6427
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [15] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επίσκεψη - Επικεφαλής ΔΝΤ για Κύπρο

    [16] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μπαρόζο - Επικύρωση

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα το διορισμό του τέως Πορτογάλου Πρωθυπουργού Ζοζέ Μπαρόζο στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε διαδοχή από τον Οκτώβριο του Ρομάνο Πρόντι.

    Την υποψηφιότητα του κ. Μπαρόζο υποστήριξαν 413 ευρωβουλευτές. Εναντίον ψήφισαν 251. Υπήρξαν 44 αποχές/λευκά ενώ τρία ψηφοδέλτια θεωρήθηκαν άκυρα. Το σύνολο των ψηφισάντων ευρωβουλευτών ανήλθε στους 711.

    Υπέρ της υποψηφιότητας Μπαρόζο είχαν ταχθεί με ομιλίες τους στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, και Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών.

    Οι τρεις πολιτικές ομάδες διαθέτουν συνολικά 383 από τις 732 έδρες της Ευρωβουλής.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σχέδιο Ανάν

    Κάποια συγκεκριμένα μηνύματα που σχετίζονται με την τύχη του σχεδίου Ανάν έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην ομιλία του στην εκδήλωση Μνήμης και Αγώνα ''Κύπρος 1974-2004'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες

    Σημαντικό μέρος των χθεσινών κερδών απώλεσε κατά τη σημερινή συνάντηση η χρηματαγορά, επιστρέφοντας στο επίπεδο των 73 μονάδων. Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι οδήγησαν το Γενικό Δείκτη σε απώλειες της τάξης του 0,99% και στις 73,68 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 284 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 1/3 του ημερήσιου τζίρου.

    [19] (Κ) Υπόμνημα - Ανθρώπινα δικαιώματα - Κένεντι

    Υπόμνημα προς την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι επέδωσε σήμερα ο Διεθνής Σύνδεσμος για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    ''Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ μια χώρα η οποία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών της και μια χώρα η οποία παλεύει για τη διατήρηση του κράτος δικαίου και της δημοκρατίας θα επαναξιολογήσει τη στάση της αναφορικά με την Κύπρο'', αναφέρεται στο υπόμνημα.

    Το υπόμνημα επέδωσε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου σε αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία με την παράκληση να διαβιβαστεί στην κ. Κένεντι η οποία βρίσκεται από χθες στην Κύπρο για επαφές αναφορικά με το Κυπριακό.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λιν Πάρκερ - Κυπριακό - Βρετανικές Βάσεις

    Κοινό συμπέρασμα του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ είναι, σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, ότι ''τα πράγματα δεν είναι ευνοϊκά για άμεση έναρξη διαλόγου'' για το Κυπριακό.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παιδιά ομογένειας από ΗΠΑ

    Στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Βουλή των Αντιπροσώπων να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος μιλούσε σε παιδιά της ομογένειας από τις ΗΠΑ, τα οποία τον επισκέφθηκαν σήμερα.

    [22] (Κ) Σακής Ρουβάς - Κύπρος - Συναυλίες

    Μετά από την ιστορική συναυλία του με τον Τ/Κ τραγουδιστή Μπουράκ Κουτ πριν από εφτά χρόνια στη Λευκωσία και ενώ ο απόηχος της εξαίρετης εμφάνισης που πραγματοποίησε στο φετινό διαγωνισμού τραγουδιού της Γιουροβίζιον δεν έχει ακόμη κοπάσει, ο Σάκης Ρουβάς δίνει αύριο μεγάλη συναυλία στο Τσίρειο Στάδιο της Λεμεσού και την ερχόμενη Δευτέρα στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου προς ενίσχυση αυτή τη φορά του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

    [23] (K) ΕΕ - Μόνιμοι Αντιπρόσωποι - Κανονισμοί - Τ/Κ

    Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ αποφάσισαν σήμερα μετά από εισήγηση της ολλανδικής προεδρίας να παραπέμψουν για τις αρχές Σεπτεμβρίου την εξέταση του χρηματοδοτικού κανονισμού για την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων (263,1 εκατ. ευρώ) με προοπτική να ληφθεί απόφαση στις 13 Σεπτεμβρίου. Ο δεύτερος κανονισμός για το απευθείας εμπόριο θα αρχίσει παραπέμπεται για απόφαση στο Συμβούλιο τον Οκτώβριο.

    [24] (K) Ευρωβουλή - Ιωάννης Κασουλίδης - Δηλώσεις

    Ιδιαίτερη ικανοποίηση για την εκλογή του Ισπανού σοσιαλιστή Γιουσέπ Μπορέλ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε σήμερα ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κασουλίδης εξήρε την προσωπικότητα του κ. Μπορέλ.

    [25] (Κ) Ευρωβουλή - Κυριάκος Τριανταφυλλίδης - Δηλώσεις

    Ως μια «φαρσοκωμωδία» χαρακτήρισε τις εκλογές του Γιουσέπ Μπορέλ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ζοζέ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης

    «Εκείνο που εγώ προσωπικά έχω προσέξει είναι μια φαρσοκωμωδία», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τριανταφυλλίδης «αφού τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν προσυνεννοημένα ώστε να εκλεγεί ο μεν Μπορέλ στην προεδρία του Κοινοβουλίου και ο Μπαρόζο στην προεδρία της Επιτροπής».

    [26] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Λόρα Κένεντι - Συνάντηση

    Οι ΗΠΑ αναμένουν ξεκάθαρες θέσεις εκ μέρους της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από συνάντηση που είχε στο γραφείο του με την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι.

    [27] (Κ) ΥΠΕΞ - Ελλάδας - Βρετανίας - Συνάντηση

    Στόχος όλων των χωρών που έχουν εργαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος είναι η επανένωση του νησιού στη βάση του σχεδίου Ανάν κατά τρόπο, ώστε Ε/Κ και Τ/Κ να μπορούν να απολαύσουν τα αγαθά της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ τους, αλλά και της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογο του Τζακ Στρο, ο κ. Μολυβιάτης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί μια ικανοποιητική λύση σε ό,τι αφορά τα σημερινά προβλήματα που υπάρχουν στο Κυπριακό πρόβλημα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 22 July 2004 - 17:49:26 UTC