Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επέτειος τουρκικής εισβολής - Πεσόντες - Μνημόσυνα
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επέτειος εισβολής - Δερύνεια - Μνημόσυνο πεσόντων
  • [04] (Κ) Λονδίνο - Κυπριακή Ομοσπονδία - ΥΠΕΞ - Δείπνο προς τιμή Μύρνας Κλεόπα
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Ιταλία - Στίβος - Εφηβοι - Πρόκριση στον τελικό σκυταλοδρομίας
  • [07] (Κ) Αθήνα - Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Κύπρο
  • [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΜΟΕ
  • [09] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [10] (Κ) ΝΕΟ - ΜΟΕ

  • [01] (Κ) Επέτειος τουρκικής εισβολής - Πεσόντες - Μνημόσυνα

    Μνημόσυνα για τους πεσόντες στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 τελούνται σήμερα στους ναούς των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - ΜΟΕ - Αντιδράσεις ------------------------------ Την ικανοποίησή του για τις πρώτες θετικές αντιδράσεις εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε χθες με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος παράλληλα επέκρινε δηλώσεις αντιπολιτευόμενων πολιτικών προσώπων και δημοσιεύματα εφημερίδων, που ''υπονομεύουν'', όπως είπε, τις ειλικρινείς προσπάθειες της ε/κ πλευράς για επανένωση της χώρας και προκαλούν ''αρνητικές επιπτώσεις γενικά στην πορεία του Κυπριακού''.

    ''Η πολιτική σταθερότητα και η ενότητα γραμμής στο εσωτερικό αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, όταν κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις πρώτες αντιδράσεις στα εξαγγελθέντα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    ''Τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση'', είπε ο Εκπρόσωπος, ''εξαγγέλθηκαν με την ειλικρινή πρόθεση και επιθυμία της Κυβέρνησης να προαχθεί η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, καθώς και για να μειωθούν οι εντάσεις, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί ο κοινός στόχος της επανένωσης της χώρας''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε ''πρωτοφανές το γεγονός ότι, από πλευράς αντιπολίτευσης και τουλάχιστον από πλευράς ενός μέρους αντιπολιτευτικού Τύπου, η αντιμετώπιση των μέτρων δημιουργεί εντυπώσεις προσπάθειας υπονόμευσης των ειλικρινών προσπαθειών της δικής μας πλευράς''.

    ''Θα πρέπει επιτέλους να μας πουν αυτοί οι οποίοι προβαίνουν σε περιφρονητικές δηλώσεις και περιγραφές για τα μέτρα'', συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ''εάν συστρατεύονται στην προσπάθεια για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων, που εξυπηρετούν τον τελικό μας στόχο και, εάν δεν συμμετέχουν, οφείλουν να το δηλώσουν''.

    Οπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χρυσοστομίδης, ''εκείνο το οποίο χρειάζεται αυτήν τη στιγμή είναι ενότητα γραμμής και σύμπνοια, γιατί, μετά το δημοκρατικό δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, δημιουργήθηκαν καινούργιες συνθήκες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν, αλλά ο τελικός στόχος παραμένει και είναι η προώθηση των προσπαθειών για επανένωση της χώρας''.

    ''Ενώ, λοιπόν, από ξένους παράγοντες φαίνεται να υπάρχει μια θετική αντιμετώπιση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση και γενικά της προσπάθειας για δημιουργία συνθηκών προώθησης του τελικού στόχου'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''εκ μέρους αντιπολιτευτικών κύκλων στο εσωτερικό, δημιουργούνται ακριβώς εκείνες οι συνθήκες που φαίνεται ότι στοχεύουν στο να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται με ειλικρινή πρόθεση την επίτευξη του τελικού στόχου''.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως τόσο από την αναφορά του ''Ρόιτερς'' σε δήλωση εκπροσώπου του ΟΗΕ, ''όσο και από δηλώσεις του κ. Φιλορί, φαίνεται να αντιμετωπίζονται θετικά τα μέτρα και επίσης θετικά αντιμετωπίζονται όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται προς τη σωστή κατεύθυνση''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η Κυβέρνηση έλαβε οποιαδήποτε επίσημη απάντηση από τα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''τα μέτρα έχουν διαβιβασθεί προς τα Ηνωμένα Εθνη, για περαιτέρω συζήτηση με τις στρατιωτικές αρχές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αλλά δεν υπάρχει ακόμα οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση ή πληροφόρηση''.

    Ομως, πρόσθεσε, ''θεωρώ ιδιαίτερα θετικές τις δηλώσεις του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε αντιπαράθεση με αρνητικές δηλώσεις στο εσωτερικό και αρνητικά δημοσιεύματα στα έντυπα μέσα ενημέρωσης που δημιουργούν πράγματι αρνητικές επιπτώσεις γενικά στην πορεία του Κυπριακού''.

    Ιωάννης Κασουλίδης - Ταλάτ - Συνάντηση -------------------------------------- Η επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου στην ε/κ πλευρά και η συνδιαχείρηση του λιμανιού της πόλης από Ε/Κ και Τ/Κ, καθώς και η επίλυση του θέματος των αγνοουμένων ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης του Ευρωβουλευτή και τέως Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης είπε πως στόχος της συνάντησης ''ήταν η διερεύνηση οδών οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος, για να αποφευχθεί το τέλμα, μέχρις ότου ξαναδημιουργηθούν οι συνθήκες για μια προσπάθεια συνολικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είπε πως αυτή διεξήχθη σε κλίμα εποικοδομητικό και πρόσθεσε πως τα δύο αυτά θέματα είχε την ευκαιρία να τα συζητήσει προηγουμένως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σε ότι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Κασουλίδης συμπέρανε πως ''η πόρτα δεν είναι κλειστή'' , προσθέτοντας πως ''θα χρειαστεί αρκετή περαιτέρω προσπάθεια''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης ''για το σκοπό αυτό θα έχω και άλλες επαφές στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς και αναλόγως με το τι γίνεται θα προβαίνω σε ενημέρωση''.

    Αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Κασουλίδης διαπίστωσε πως ''υπάρχουν ελπιδοφόρες προοπτικές για το άμεσο μέλλον των προσεχών μηνών που θα ανοίξουν το δρόμο για την οριστική επίλυση του θέματος αυτού''.

    ''Οσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων'', είπε, ''έχω βάσιμες ελπίδες ότι θα έχουμε καλά νέα τους προσεχείς μήνες''.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τηρείται ενήμερος σε τακτά χρονικά διαστήματα'', ενώ ξεκαθάρισε ότι ''με τον Πρόεδρο είμαστε συνεννοημένοι ότι δεν ενεργώ ως απεσταλμένος του, ούτε μιλώ εκ μέρους του, απλώς γνωρίζω ποιες είναι οι απόψεις του και έχω την καταρχήν σύμφωνο γνώμη του πάνω σε κάποιες ιδέες''.

    Πρόσθεσε πως ''δεν συζητώ με δεσμεύσεις όσον αφορά την πλευρά μας, ούτε διαπραγματεύομαι'' και συμπλήρωσε πως ''απλώς διευκολύνω το έδαφος. Στην περίπτωση που υπάρξει κάποια προοπτική τότε αυτή θα διαπραγματεύεται και θα συμφωνείται από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας'', ανέφερε.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία και διάρκεσε μία ώρα περίπου.

    ΑΚΕΛ - Κυπριανού - ΜΟΕ ---------------------- Την ευαρέσκεια του ΑΚΕΛ για την εξαγγελία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από την Κυβέρνηση, εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση πως ''η εξαγγελία των μέτρων αυτών δεν πρόκειται να οδηγήσει σε επίλυση στο Κυπριακό, αλλά εάν και εφόσον γίνονταν αποδεκτά από την τ/κ πλευρά και την Τουρκία (τα μέτρα αυτά) θα μπορούσαν να συμβάλουν τα μέγιστα στη βελτίωση του κλίματος''.

    Διατυπώνοντας τη θέση του ΑΚΕΛ επί του θέματος, ο κ. Κυπριανού είπε πως ''χρειάζονται συνεχείς πρωτοβουλίες από την πλευρά της Κυβέρνησης, ούτως ώστε από τη μια να σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα ότι μας ενδιαφέρει πραγματικά και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης και ταυτόχρονα ότι μας ενδιαφέρει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την ανάπτυξη μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό''.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την ευαρέσκεια του κόμματος για τη θετική εκτίμηση, η οποία έχει εκφραστεί από την πλευρά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς επίσης για τη ''συγκρατημένη'' θετική εκτίμηση, η οποία έχει εκφραστεί από την πλευρά των ΗΠΑ.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ''μας λυπεί το γεγονός ότι η τ/κ ηγεσία έχει βιαστεί να απορρίψει αυτά τα μέτρα καθώς επίσης και το γεγονός ότι η τουρκική Κυβέρνηση ακολουθώντας τη θέση της τ/κ ηγεσίας έχει και αυτή με τη σειρά της απορρίψει τα μέτρα''.

    ''Η δική μας άποψη'', είπε, ''είναι πως αν πραγματικά νοιάζονται για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό - και όχι απλά και μόνο για να παραμείνει εκτεθειμένη η ε/κ κοινότητα, γιατί έχει τοποθετηθεί αρνητικά στο δημοψήφισμα - θα πρέπει και η Τουρκία, αλλά ιδιαίτερα η τ/κ κοινότητα και η ηγεσία της, περισσότερο να κατανοήσουν τις ανησυχίες των Ε/Κ''.

    Πρόσθεσε πως ''θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού με τους Τ/Κ ακριβώς για να απαντηθούν αυτές οι ανησυχίες, να ικανοποιηθούν αυτές οι ανησυχίες, ώστε να φτάσουμε σε λύση στο Κυπριακό''.

    Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του κόμματος για τον τρόπο σκέψης εδώ στην Κύπρο, λέγοντας πως ''έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα, τα έχει απορρίψει η τ/κ ηγεσία και η Τουρκία, ενώ κάποιοι επιρρίπτουν ευθύνες στην Κυβέρνηση λέγοντας ότι συνειδητά είχε υποβάλει τα συγκεκριμένα μέτρα για να τα απορρίψει η τ/κ πλευρά και η Τουρκία''.

    ''Οι ευθύνες για την απόρριψη'', ανέφερε, ''θα πρέπει να επιρρίπτονται στην τ/κ ηγεσία και στην Τουρκία και όχι να παρακολουθούμε το φαινόμενο να κατηγορείται η κυβέρνηση, γιατί δήθεν η Κυβέρνηση πρότεινε μέτρα τα οποία εκ προοιμίου θα απορρίπτονταν''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συμπεριφορά του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έναντι της εξαγγελίας των μέτρων από την κυπριακή Κυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως ''θα προτιμούσαμε η στάση του κ. Ταλάτ να ήταν διαφορετική'', προσθέτοντας πως ''εμείς είμαστε απολύτως πεπεισμένοι και επιμένουμε στο ότι θα πρέπει Ε/Κ και Τ/Κ να συνεργαστούμε για να φτάσουμε σε λύση στο Κυπριακό''.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τα δημοψηφίσματα, ο κ. Κυπριανού είπε πως ''ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται από μερίδα της διεθνούς κοινότητας να αναβαθμιστεί το ψευδοκράτος και να υποβαθμιστεί η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό δεν πρόκειται να οδηγήσει στην αποκόμιση εκείνων των ωφελημάτων που θα απολαμβάνουν οι Τ/Κ εάν και εφόσον φτάσουμε σε λύση''.

    Πρόσθεσε πως ''είναι γεγονός ότι η στάση που τηρεί ο κ. Ταλάτ δεν βοηθά τις προσπάθειες να φτάσουμε σε λύση''.

    Σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση έπρεπε πριν την εξαγγελία των μέτρων να βολιδοσκοπήσει την τ/κ πλευρά, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε εάν ''ο κ. Κληρίδης και ο ΔΗΣΥ όταν ήταν στην εξουσία βολιδοσκοπούσαν την τ/κ κοινότητα για την εξαγγελία των οποιωνδήποτε μέτρων''.

    ''Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά από τις 24 Απριλίου, είναι κατανοητό από όλους μας ότι δεν επιτρέπει τέτοιου είδους βολιδοσκοπήσεις'', ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

    Ομήρου - ΜΟΕ ------------ Τα μέτρα που έχουν προταθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση κινούνται σε μια σωστή κατεύθυνση και προσφέρουν μια ορθή βάση που μπορεί να διευκολύνει την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου είπε πως τα μέτρα αυτά χαρακτηρίζονται από πολιτική τόλμη και μεγαλοψυχία και η αξιοποίησή τους από την τουρκική πλευρά θα αποτελέσει έμπρακτο δείγμα γραφής για τη θέλησή της να υποβοηθήσει την τ/κ κοινότητα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα θέσουν τα θεμέλια της επανένωσης της Κύπρου και της επίτευξης λύσης το συντομότερο δυνατό.

    Τόνισε επίσης ότι αποδοχή για υλοποίηση των ΜΟΕ από τουρκικής πλευράς θα οδηγήσει σε επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου και διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών των Τ/Κ με το εξωτερικό.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ δήλωσε παράλληλα ότι τα μέτρα αυτά δεν έχουν ως στόχο τη διαιώνιση της σημερινής διχοτομικής κατάστασης αλλά τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος που θα οδηγήσει στην ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και στην επανένωση της Κύπρου.

    Ο κ. Ομήρου είπε πως η πρώτη αντίδραση του λεγόμενου πρωθυπουργού του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποτελεί μνημείο προκλητικότητας και αδιαλλαξίας και πως ο κ. Ταλάτ αποδεικνύει έμπρακτα την πλήρη συμμόρφωσή του με τις υποδείξεις των κατοχικών δυνάμεων.

    Οι ισχυρισμοί του κ. Ταλάτ ότι είναι ''ο νοικοκύρης'' ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία ''ο κλέφτης'' αποτελούν όχι απλή διαστροφή της πραγματικότητας αλλά και ύβρη, είπε.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε πως η εξαγγελία των ΜΟΕ επαναβεβαιώνει τη σταθερή προσήλωση στην ανάγκη επίτευξης λύσης το συντομότερο δυνατό, στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και 1979 και των αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου.

    Ευρωπαϊκή Δημοκρατία - ΜΟΕ -------------------------- Την πεποίθηση πως ήταν καιρός να ανακοινώσει η κυβέρνηση Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προς τους Τ/Κ εκφράζει με ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση ''ως θετικά στοιχεία πρέπει να καταγραφούν τα μέτρα με τα οποία ασκείται προληπτική πολιτική έναντι τυχόν τουρκικών πρωτοβουλιών σχετικά με την Αμμόχωστο και οι προτάσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς, που έτυχαν ήδη θετικής υποδοχής από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη''.

    Ωστόσο, προσθέτει η ανακοίνωση, ''θα πρέπει να επισημανθεί γενικά ότι η στρατηγική της ελληνικής πλευράς θα πρέπει στο εξής να επαναπροσανατολίσει το ενδιαφέρον σε μια γενικότερη προσέγγιση που να διαπνέεται από τη λογική της εγκαθίδρυσης ενός ευρωπαϊκού περιβάλλοντος για ολόκληρη την Κύπρο''.

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία θεωρεί ότι ''πρέπει να γίνει σαφής στόχος πολιτικής ότι αποζητείται η τελική ενσωμάτωση και των κατεχομένων περιοχών στον ενιαίο κυπριακό ευρωπαϊκό χώρο και την κοινοτική τάξη πραγμάτων''.

    Αναφέρει επίσης ότι ''οι όποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να προκρίνουν σαφέστερα την προοπτική μιας ευρωπαϊκής μετεξέλιξης, έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια του καταδικασμένου Σχεδίου Ανάν''.

    Καταληκτικά η ανακοίνωση προσθέτει πως ''το γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ προσπαθεί να οχυρωθεί πίσω από τα κεκτημένα του σχεδίου Ανάν, εντείνει την υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να απευθυνθεί περισσότερο στους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους που, όπως έδειξαν, έχουν ως πρώτο μέλημα να συμμετάσχουν στην κοσμογονία της ευρωπαϊκής εποχής της χώρας''.

    Αγία Μαρίνα - Δερύνεια - Ξωκλήσι - Θεία Λειτουργία ---------------------------------------------------- Θεία Λειτουργία, με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Μαρίνας, τελέστηκε και φέτος στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται μέσα στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Δερύνειας.

    Πλήθος οικογενειών από τη Δερύνεια και τα γύρω χωριά, ξεκίνησαν χθες από τις 06.30 μέχρι τις 11.30 να μεταβαίνουν με οχήματα των ΗΕ στο ξωκλήσι, ύστερα από άδεια που εξασφάλισε ο Δήμος Δερύνειας από τα ΗΕ για λειτουργία του ξωκλησιού.

    Οι πιστοί με αισθήματα συγκίνησης ευχήθηκαν όπως του χρόνου μεταβούν στο ξωκλήσι, μόνοι με τα αυτοκίνητά τους, και όχι με τη συνοδεία των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ.

    Επέτειος τουρκικής εισβολής - Πεσόντες - Μνημόσυνα --------------------------------------------------- Μνημόσυνα για τους πεσόντες στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 τελούνται σήμερα στους ναούς των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου.

    Στα μνημόσυνα στη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Πάφο, το Παραλίμνι, την Πόλη Χρυσοχούς και την Ευρύχου παρευρέθηκαν αξιωματούχοι της Κυβέρνησης.

    Κατεχόμενα - ''Βουλή'' - Απόρριψη πρότασης μομφής ------------------------------------------------ Παραμένει στη θέση της η λεγόμενη κυβέρνηση συνασπισμού του ψευδοκράτους με ''πρωθυπουργό'' τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη χθες στη ''βουλή'' για την πρόταση μομφής κατά της ''κυβέρνησης''.

    Για να αρθεί η εμπιστοσύνης της ''βουλής'' προς την ''κυβέρνηση'' Ταλάτ, έπρεπε να είχαν ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής 26 ''βουλευτές'' από το σύνολο των 50, κάτι που δεν έγινε, αφού 25 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά.

    Για να επανέλθει ανάλογη πρόταση κατά της ''κυβέρνησης'' του ψευδοκράτους, πρέπει να περάσουν τρεις μήνες, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στα κατεχόμενα.

    Στη διάρκεια της ψηφοφορίας στη λεγόμενη βουλή, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Ντερβίς Ερογλου, το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας (ΚΕΔ) του Μουσταφά Ακιντζί, το Κόμμα Ανανεωτικής Προόδου (ΚΑΠ) του Ερτουγρούλ Χασίπογλου και δύο ανεξάρτητοι ''βουλευτές'' τάχθηκαν υπέρ της πρότασης μομφής, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) του κ. Ταλάτ, το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) του Σερντάρ Ντενκτάς, το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΚΚΑ) του Χουσεϊν Αγκολεμλί και το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου (ΚΕΚ) του Ιζέτ Ιζτζάν είπαν ''όχι''.

    Ταλάτ - Πρόωρες εκλογές ----------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη λεγόμενη βουλή για την πρόταση μομφής κατά της ''κυβέρνησης'' πως οι πρόωρες ''εκλογές'' είναι αναπόφευκτες.

    Ο κ. Ταλάτ είπε πως η ζωή της παρούσας ''κυβέρνησης'' δεν μπορεί να είναι πολύ μακρά.

    Πρόσθεσε πως οι ''κυβερνητικοί'' συνεταίροι θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την ημερομηνία των εκλογών.

    Ανέφερε πως έχουν σχεδόν συμφωνήσει για την 7η Νοεμβρίου, ως ημερομηνία για πρόωρες εκλογές και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τις πρόωρες εκλογές.

    Πρόσθεσε πως θα προσπαθήσουν να γίνουν πλειοψηφία μέχρι τις εκλογές και να περάσουν τον ''προϋπολογισμό'' από τη ''βουλή''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα ΜΟΕ που εξήγγειλε η κυπριακή Κυβέρνηση είπε πως η ε/κ πλευρά κοροϊδεύει τους Τ/Κ και προσπαθεί να αλλάξει την ημερήσια διάταξη. Πρόσθεσε πως το κύριο θέμα είναι η λύση του Κυπριακού.

    Ανέφερε πως οι Τ/Κ προσπαθούν να τερματίσουν την απομόνωση και πως το μόνο σχέδιο για λύση τώρα είναι το σχέδιο Ανάν.

    Είπε πως η τ/κ πλευρά έχει αποδεχθεί το σχέδιο και πως η ε/κ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επέτειος εισβολής - Δερύνεια - Μνημόσυνο πεσόντων

    Τη δέσμευσή του να αγωνισθεί για μια λύση που να δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Κυπρίους να ζήσουν ειρηνικά, σε συνθήκες ασφάλειας, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους, διακήρυξε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων και δολοφονηθέντων κατά την τουρκική εισβολή και στη δέηση που έγινε σήμερα το πρωί στην εκκλησία των Αγίων Πάντων, στη Δερύνεια, για ανεύρεση των αγνοουμένων της κοινότητας, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως η λύση αυτή του Κυπριακού θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Κυπρίους ''να κτίσουν το μέλλον τους χωρίς επεμβάσεις από τρίτους''.

    [04] (Κ) Λονδίνο - Κυπριακή Ομοσπονδία - ΥΠΕΞ - Δείπνο προς τιμή Μύρνας Κλεόπα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εκτιμά πως μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καταλήξει σε θέσεις που θα μπορέσουν να προωθηθούν στο πλαίσιο νέας προσπάθειας για λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας χθες βράδυ στο Λονδίνο ο κ. Ιακώβου είπε πως παρά τις δύσκολες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου ο ίδιος πιστεύει ότι οι δυσκολίες θα ξεπερασθούν και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις λύσης του Κυπριακού, με καλύτερα δεδομένα από εκείνα του σχεδίου Ανάν.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τις δηλώσεις και αντιδράσεις για τα ΜΟΕ που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, το θέμα του απευθείας εμπορίου της ΕΕ με τα κατεχόμενα και της έναρξης απευθείας πτήσεων προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου καθώς και τη χθεσινή συνάντηση του Ιωάννη Κασουλίδη με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Διέξοδο στις πτήσεις βρήκε η ΕΕ'' γράφει ότι η δεδομένη πρόθεση των 23 μελών της ΕΕ για απευθείας εμπόριο με την κατεχόμενη Κύπρο και ειδικά για απευθείας ναυλωμένες πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Τύμπου φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί παρά τα νομικά εμπόδια που ανακύπτουν και στα οποία η Κυπριακή Κυβέρνηση προσδοκούσε για να τις εμποδίσει. Η εφημερίδα γράφει ακόμα πως οι νομικές υπηρεσίες των Βρυξελλών έχουν λάβει σαφείς οδηγίες να εξεύρουν τρόπους προσπέλασης των νομικών εμποδίων καθώς η πρόθεση για οικονομική στήριξη των Τ/Κ είναι δεδομένη, αλλά πρέπει να έχει νομική κάλυψη. Αλλού αναφέρει πως το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ υιοθέτησε προχθές το σχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2005.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Νέα ΜΟΕ από την Κυβέρνηση'' γράφει πως η Κυβέρνηση συνεχίζει την αντεπίθεση της και ανακοινώνει την ερχόμενη εβδομάδα νέα δέσμη μέτρων, τα οποία αφορούν κυρίως στην υποβοήθηση του εσωτερικού εμπορίου με τα κατεχόμενα. Στο μεταξύ η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει μάχη στο θέμα του κανονισμού για τη χρηματοδοτική βοήθεια προς τους Τ/Κ και στο θέμα του κανονισμού για απευθείας εμπόριο. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει ότι το ενδιαφέρον των Κυπριών για τον εθελοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είναι τεράστιο, αφού μέχρι στιγμής 472 Κύπριοι έχουν αποδεχθεί και έχουν υπογράψει προσφορά θέσης από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον κύριο τίτλο ''Τάσσος Vs Ταλάτ Γέφυρα επικοινωνίας ο Κασουλίδης'' γράφει πως πρωτοβουλία αναζήτησης τρόπων επαφής ανάμεσα στην ε/κ και τ/κ ηγεσία ανέλαβε ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωάννης Κασουλίδης. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής ο κ. Κασουλίδης είχε χθες συνάντηση στα κατεχόμενα με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία διεξήχθη σε κλίμα εποικοδομητικό. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως το γραφείου του Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν βρίσκεται επί ποδός για την προετοιμασία των προσχεδίων των τελικών γνωμοδοτήσεων που θα παρουσιάσει το Φθινόπωρο, προτού ο Γερμανός πολιτικός προϊστάμενος μετατεθεί στο γιγαντιαίο πορτφόλιο του Επιτρόπου Οικονομίας και Βιομηχανικής Πολιτικής.

    Η ''Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Τρικλοποδιά στο δικαίωμα της Ιδιοκτησίας'' γράφει πως στον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Τ/Κ ύψους 253 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια υπάρχουν τρία αγκάθια και πως στο κείμενο του κανονισμού γίνεται αναφορά σε ''δημόσιες αρχές'' και ''διοικήσεις'' στα κατεχόμενα. Οπως προστίθεται στην εφημερίδα το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των Ε/Κ στα κατεχόμενα παραμένει αθωράκιστο και οι ε/κ περιουσίες είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο να απαλλοτριωθούν από το ψευδοκράτος για να γίνουν επενδύσεις με χρήματα της ΕΕ. Το τρίτο αγκάθι αφορά στο μηχανισμό παροχής των κονδυλίων προς τους Τ/Κ και στο βαθμό συμμετοχής της Κυπριακής Κυβέρνησης. Αλλού αναφέρει πως ο Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους δήλωσε πως η οποιαδήποτε απόφαση του εκλογοδικείου σχετικά με την ένσταση του Κινήματος που υπέβαλε και με την οποία αμφισβητεί τη νομιμότητα της κατακύρωσης της έδρας στο ευρωκοινοβούλιο στο Γιαννάκη Μάτση θα είναι απόλυτα σεβαστή.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Αμμόχωστο μέσω Βρυξελλών'' γράφει πως η φόρμουλα επιστροφής της Αμμοχώστου σε συνδυασμό με τη λειτουργία του κατεχόμενου λιμανιού της πόλης είναι σενάριο το οποίο θα επανέλθει το Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες. Γράφει ακόμα πως οι δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν στην εφαρμογή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τα κατεχόμενα οδηγούν τις εξελίξεις στη φόρμουλα αυτή. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως προκύπτει θέμα εμπιστοσύνης Εκκλησίας προς την Αστυνομία μετά τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα να διεξαχθεί ποινική ανάκριση σχετικά με τις υποθέσεις κατασκευών συντηρήσεων της Αρχιεπισκοπής, για τις οποίες ο Βοηθός Αρχηγός Σωτήρης Χαραλάμπους αποφάσισε ότι εμπίπτουν στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Σε δίλημμα η Ε. Ενωση'' γράφει πως με σοβαρές διαφωνίες σε ό,τι αφορά τον κανονισμό για απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τα κατεχόμενα συνεχίζονται οι συζητήσεις στην ad hoc Επιτροπή που συστάθηκε. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως μέχρι στιγμής έχει υιοθετηθεί ο κανονισμός της πράσινης γραμμής που αφορά στη διακίνηση προσώπων και αγαθών και θα τεθεί σε ισχύ αφού ολοκληρωθεί η αναγκαία διαδικασία της μετάφρασης και δημοσίευσης του στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Αλλού αναφέρει πως ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαιρέτισε χθες τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, λέγοντας πως είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    [06] (Κ) Ιταλία - Στίβος - Εφηβοι - Πρόκριση στον τελικό σκυταλοδρομίας

    Μεγάλη επιτυχία σημείωσε χθες η Κύπρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Εφήβων που διεξάγεται στο Κρεσέντο της Ιταλίας.

    Η ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100, η οποία αποτελείται από τους Λαβίθη, Γεωργίου, Κυριακίδη και Αθανασίου, προκρίθηκε στον τελικό που θα διεξαχθεί αύριο το βράδυ.

    [07] (Κ) Αθήνα - Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Κύπρο

    Τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, χοροστατούντος του Επισκόπου Φαναρίου Αγαθάγγελου, το Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες της κυπριακής τραγωδίας του 1974, το οποίο τελεί κάθε χρόνο ο Δήμος της Αθήνας.

    [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΜΟΕ

    Την ελπίδα όπως υπάρξει θετική ανταπόκριση από την άλλη πλευρά για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η κυπριακή Κυβέρνηση εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας πως η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα αλλάξει το κλίμα στην Κύπρο, θα μειώσει την ένταση και θα δημιουργήσει το κατάλληλο υπόστρωμα για την ορθή και σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    [09] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Συμφωνία για έναρξη διαλόγου Χριστιανών - Μουσουλμάνων

    Την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2004, υπεγράφη στο Κάιρο συμφωνία για έναρξη διαλόγου χριστιανών μουσουλμάνων.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ ως πρόεδρος της οικογένειας των ορθοδόξων εκκλησιών Μέσης Ανατολής, παρέστη στην τελετή υπογραφής. Παρόντες ήταν επίσης ο Πατριάρχης των Κοπτών Σενούντα, ο Μεγάλος Σέχα του Άζγαρ Δρ. Ταντάουι, οι συμπρόεδροι και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής Guirgis Ibrahim Saleh και άλλες θρησκευτικές προσωπικότητες.

    Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από συνομιλίες που είχαν εκ μέρους του Συμβουλίου, ο Γενικός του Γραμματέας και εκ μέρους του Διεθνούς Ισλαμικού Φόρουμ για Διάλογο (με έδρα την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας) ο Καθηγητής. Hamid A. Al-Rifaie.

    Τα δύο μέρη έχοντας υπόψη, το σημαντικό ρόλο της θρησκείας στην εκπαίδευση, στην ανατροφή και διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων, το ότι οι αρχές και τα ήθη που διδάσκουν οι θρησκείες είναι το ασφαλέστερο μέσο για την διαμόρφωση μιας υγιούς κοινωνίας, τις ευθύνες των θρησκευτικών ηγετών απέναντι στην κοινωνία και στις ερχόμενες γενεές για την κατανόηση της δικαιοσύνης, ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και ασφαλής συνύπαρξης των διεθνών κοινωνιών, και τέλος την επιθυμία για συνεργασία στον τομέα της προώθησης μιας κοινωνίας που να σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη, αξιοπρέπεια και αδελφοσύνη, αποφάσισαν τα παρακάτω:

    - Τη διοργάνωση συναντήσεως για διάλογο ετησίως που να αναφέρεται σε κοινά πολιτιστικά ενδιαφέροντα,

    - Την ευθύνη για την διοργάνωση να την φέρει το κάθε μέρος ανά έτος,

    - Τα θέματα του διαλόγου να αποφασίζονται από κοινού,

    - Η κάθε πλευρά να παρουσιάζει τις δικές της προοπτικές με βάση τα προς συζήτηση θέματα,

    - Μετά το πέρας των συναντήσεων να εκδίδεται κοινό ανακοινωθέν,

    - Οι δύο πλευρές να συνεργάζονται με σοφία για να πετυχαίνουν τους κοινούς στόχους και οράματα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, και

    - να αποφασίζεται από κοινού η ημερομηνία, το θέμα και ο τόπος διεξαγωγής του διαλόγου.

    Πατριάρχης Αλεξάνδρειας - Ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα ----------------------------------------------------- Στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας στο Qait Bay μετέβη την Παρασκευή 16 Ιουλίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ, συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον κλήρο του Πατριαρχείου, όπου τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση για την επιτυχία της ελληνικής ομάδας ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία.

    Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον παραλιακό χώρο του ΕΝΟΑ., καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του Εδμόνδος Κασιμάτης στην Αραβική και Ελληνική κάνοντας σύντομη αναφορά στο γεγονός της αποκτήσεως του Κυπέλλου από την Ελληνική Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου.

    Στη συνέχεια ο Πατριάρχης εξέφρασε εγκάρδιες ευχές και τα θερμά συγχαρητήριά μας σε όσους με κάθε τρόπο συνέβαλαν στην επίτευξη του σκοπού της διοργανώσεως του Πανευρωπαϊκού Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου.

    Πρόσθεσε πως "με αγάπη ασπαζόμεθα και Πατριαρχικώς επευλογούμε τους ικανούς Έλληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές, τον άξιο προπονητή τους και όλους τους φιλάθλους.''

    Ακολούθως απηύθυνε μήνυμα ο Υφυπουργός Αθλητισμού της Αιγύπτου ο οποίος μετέφερε τις ευχές τις αιγυπτιακής πολιτείας και συνεχάρη την ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου για την επιτυχία της.

    Ακολούθησε το μήνυμα της Γενικής Προξένου Αλεξανδρείας στο οποίο περιέγραψε τα συναισθήματά της μετά την μεγάλη αυτή νίκη, αφού βρισκόταν στην Ελλάδα εκείνες τις μέρες. Επίσης ευχαρίστησε τους πάροικους αλλά και τους Αλεξανδρινούς Αιγυπτίους για την αποστολή πληθώρας συγχαρητηρίων τηλεγραφημάτων προς το Ελληνικό Προξενείο και στην συνέχεια διάβασε το μήνυμα του Έλληνα Υφυπουργού Αθλητισμού προς τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας.

    Εν συνεχεία, απονεμήθηκαν μετάλλια σε παλαιούς αθλητές και ακολούθησε προβολή video με όλες τις φάσεις και τα γκολ που οδήγησαν την Ελλάδα στον τελικό και την απόκτηση του Κυπέλλου.

    Η βραδιά συνεχίστηκε με την προβολή δεύτερου video με την αρχαία Ολυμπία, την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν την Ολυμπιάδα του 2004.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από την Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, Εκπρόσωπος του Διοικητή Αλεξανδρείας, ο Πρόξενος της Ρωσίας, ο επίτιμος Πρόξενος της Φιλανδίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΚΑ Δημήτριος Βαφειάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Νικόλαος Παπαντώνης κ.α

    Πατριάρχης Αλεξάνδρειας - Κάιρο ------------------------------- Την Παρασκευή 16 Ιουλίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ επισκέφθηκε προς επιθεώρηση τα έργα ανακαινίσεως του Ιερού Καθεδρικού Πατριαρχικού Ναού Αγίου Νικολάου και της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ.Γεννάδιο Στάντζιο.

    Την στιγμή της Πατριαρχικής αφίξεως ευρίσκετο στη Μονή και όμιλος Κυπρίων προσκυνητών, προερχόμενος από τη Κένυα.

    [10] (Κ) ΝΕΟ - ΜΟΕ

    Οι Νέοι Ορίζοντες στηρίζουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προς τους Τ/Κ που εξήγγειλε προχθές η κυπριακή Κυβέρνηση, με την προϋπόθεση πως αυτά δεν θα πρέπει να δημιουργούν ανισότητα μεταξύ πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε αυτοί ζουν στα κατεχόμενα είτε στις ελεύθερες περιοχές.

    Οι ΝΕΟ σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως θεωρούν ότι ως ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να προχωρήσουμε και σε πολιτικά μέτρα, προσθέτοντας ότι ως ένα τέτοιο μέτρο θεωρούν την εξέταση τρόπων εφαρμογής της καταδικαστικής απόφασης για την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσφυγή του Ιμπραχίμ Αζίζ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 18 July 2004 - 17:49:12 UTC