Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Νέα Υόρκη - Αφιξη Ολυμπιακής Φλόγας στην Κύπρο
  • [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Μέτρα ΕΕ για Τουρκοκύπριους
  • [03] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Κύπρος - Δεύτερη μέρα
  • [04] (Κ) Καθηγητής Νικολάου - Χημεία - Καρκίνος - Συνέντευξη
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Παραλίμνι - Διαδρομή
  • [09] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Τελετή υποδοχής στο Παραλίμνι - Πορεία προς Λάρνακα
  • [10] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα-Τελετή υποδοχής στο Παραλίμνι-Πορεία προς Λάρνακα-ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Τ/Κ - Οικονομική βοήθεια
  • [12] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)
  • [13] (Κ) Φλόγα - Αφιξη στις Φοινικούδες
  • [14] (Κ) Κύπρος - Αφιξη - Αγγελοπούλου
  • [15] (Κ) Φλόγα - Τελετή στη Λάρνακα
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Μέτρα Τ/Κ - Απευθείας εμπόριο
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενα
  • [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - ΚΟΤ - Σύσκεψη - Αύξηση
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Αθήνα 2004 - Παραλαβή Ολυμπιακής Φλόγας
  • [22] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Τελετή αναχώρησης
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα αύξηση
  • [24] (Κ) Φιλορί - ΕΕ - Τ/Κ - Προτάσεις
  • [25] (Κ) ΕΕ- Αλιεία - Πρόγραμμα - Κύπρος
  • [26] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Αναχώρηση
  • [27] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Αμετάβλητα (2)
  • [28] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Υπατου Αρμοστή Γκάνας
  • [29] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Φινλανδίας
  • [30] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπογραφή - Βιβλίο για Ολυμπιακή Εκεχειρία
  • [31] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Υπατου Αρμοστή Σιέρα Λεόνε
  • [32] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρέσβειρας Βελγίου
  • [33] (Κ) Κίκης Λαζαρίδης - Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Κύπρου

  • [01] (Κ) Νέα Υόρκη - Αφιξη Ολυμπιακής Φλόγας στην Κύπρο

    Η οργανωτική επιτροπή New York City 2012 που ανέλαβε την προώθηση της διεκδίκησης της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στη Νέα Υόρκη, χαιρέτισε την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κύπρο σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Times Square της Νέας Υόρκης.

    [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Μέτρα ΕΕ για Τουρκοκύπριους

    Οι ΗΠΑ, διά του εκπροσώπου Τύπου του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, χαιρέτισαν χθες το πακέτο μέτρων για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων που ανανκοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δήλωσαν ότι εργάζονται σε συντονισμό με τις Βρυξέλλες για την ετοιμασία του δικού τους πακέτου μέτρων, που θα συνάδει με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΕ.

    [03] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Κύπρος - Δεύτερη μέρα

    Συνεχίζει και σήμερα τη διαδρομή της στην Κύπρο η Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία έφθασε χθες το πρωί στην Πάφο, διέσχισε τη Λεμεσό και κατευθύνθηκε στην πρωτεύουσα Λευκωσία, αφήνοντας στο πέρασμά της, πλήθος κόσμου γεμάτο συγκίνηση και υπερηφάνεια.

    [04] (Κ) Καθηγητής Νικολάου - Χημεία - Καρκίνος - Συνέντευξη

    Ο χημικός που κατάφερε πρώτος στον κόσμο να παρασκευάσει σε εργαστήριο την ταξόλη, το πλέον διαδεδομένο αντικαρκινικό φάρμακο, γεννήθηκε στον Καραβά και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ''ο μάγος της οργανικής χημείας''.

    Ο Καθηγητής Χημείας Κυριάκος Νικολάου διαπρέπει στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, θεωρείται ένας από τους δέκα κορυφαίους χημικούς στον κόσμο και έχει τιμηθεί με 45 διεθνή βραβεία.

    Για τον ίδιο, η χημική σύνθεση είναι ζήτημα τέχνης και επιστήμης, ενώ πιστεύει ότι σε καλό δρόμο βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα για την παρασκευή της εποθηλώνης, μιας ουσίας που σε τρία χρόνια φιλοδοξεί να δώσει νέες ελπίδες στους καρκινοπαθείς.

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στην Πάφο, Λεμεσό και Λευκωσία και η μη διέλευση της Φλόγας από τα κατεχόμενα είναι το κύριο θέμα που προβάλλει ο σημερινός ημερήσιος κυπριακός Τύπος, σύμφωνα με τον οποίο το μεσημέρι θα βρίσκεται στο νησί η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

    Προβάλλονται επίσης οι αντιδράσεις της κυβέρνησης στους κανονισμούς που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οικονομική στήριξη και απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, η σύλληψη 10 Πακιστανών φοιτητών φερόμενων συνεργών της ''Αλ Κάϊντα'' και η συνεδρία την ερχόμενη Δευτέρα της Ιεράς Συνόδου για την κακοδιαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αχρειότητες από τον Υπουργό Δικαιοσύνης'' γράφει ότι με υβριστικό τρόπο και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που ξεφεύγουν από τα αποδεκτά πλαίσια του πολιτικού διαλόγου απάντησε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου στις επικρίσεις πολιτικών κομμάτων αναφορικά με την πολιτική ευθύνη που ο Τάσσος Παπαδόπουλος και η κυβέρνησή του φέρουν στην υπόθεση Ματσάκη. Αλλού γράφει ότι αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας συναντήθηκε επί μια ώρα χθες στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη με τον οποίο έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Φώτισε την Κύπρο'', με ολοσέλιδη φωτογραφία από τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, γράφει ότι η Φλόγα συνεχίζει σήμερα το πρωί την πορεία της στην Κύπρο από το Παραλίμνι όπου στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής της από τις τοπικές αρχές ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον τελευταίο προορισμό της στην Κύπρο, την πόλη της Λάρνακας. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι τα μέτρα της ΕΕ για τους Τ/Κ είναι εισηγήσεις και προτάσεις που θα τεθούν και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφού περάσουν από την Επιτροπή Εργασίας που έχει δημιουργηθεί και τη νομική επιτροπή της ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Η Αλ Κάιντα στην Κύπρο'' γράφει ότι η αστυνομία χωρίς, όπως φαίνεται, να εξασφαλίσει δικαστικά εντάλματα συνέλαβε 10 Πακιστανούς φοιτητές ιδιωτικού κολεγίου μετά από πληροφορία που λήφθηκε από το εξωτερικό ότι είναι μέλη ή συνεργάτες της τρομοκρατικής οργάνωσης ενώ επί του θέματος ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η σύλληψή τους έγινε για λόγους υψίστης ασφάλειας. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να αποφεύγουν επαφές με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και να παραπέμπουν τυχόν ζητήματα που έχουν σχέση με την ΕΕ στο ΥΠΕΞ λόγω της αλλαγής στο καθεστώς της αντιπροσωπείας μετά την ένταξη της Κύπρου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εκρηξη Τάσσου'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε χθες γιατί η Ολυμπιακή Φλόγα δεν πήγε στα κατεχόμενα, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ψευδοκράτος ήθελε πλήρη ισότητα με την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διέλευση της Φλόγας. Αλλού γράφει ότι η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου φθάνει στην Κύπρο στις δυο σήμερα το μεσημέρι για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις που θα γίνουν για την Ολυμπιακή Φλόγα και ακολούθως να τη συνοδεύσει στην Κρήτη, πρώτο σταθμό της επιστροφής της Φλόγας στην Ελλάδα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Κρύο ντους από Κομισιόν'' γράφει ότι στη χθεσινή πρώτη συνεδρία της ad hoc ομάδας εργασίας στις Βρυξέλλες, το νομικό τμήμα του Συμβουλίου εντόπισε δυο βασικά κενά στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Τ/Κ, στα οποία προφανώς μπορεί να οικοδομήσει η Κυπριακή Δημοκρατία για να αποτρέψει την εφαρμογή των κανονισμών. Σκληρότερα μέτρα κατά του Μάριου Ματσάκη μελετά η ηγετική ομάδα του ΔΗΚΟ στην περίπτωση που ο βουλευτής αποφασίσει να επιλέξει την οδό της μη ανάληψης πολιτικής ευθύνης στη γνωστή υπόθεση που ταλανίζει για εβδομάδες την πολιτική ζωή του τόπου.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ξεσκεπάστε τους 'αρχιτέκτονες' '' γράφει ότι ευθέως ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ καταγγέλλει τους Αμερικανοβρετανούς ότι προωθούν μέτρα τιμωρητικά για την Κυπριακή Δημοκρατία υπενθυμίζοντας ότι από καιρό ο ίδιος είχε υποδείξει ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση όχι γιατί η ε/κ κοινότητα είχε την τόλμη να πει ''όχι'' στο δημοψήφισμα αλλά επειδή το ''όχι'' ελέχθη στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου διαβεβαίωσε τους καρκινοπαθείς ότι το Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου της πρωτεύουσας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Η Φλόγα αποτυγχάνει να ενώσει'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έριξε χθες στους ώμους των Τ/Κ το φταίξιμο για τη μη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από τα κατεχόμενα και σε δηλώσεις του μετά την υποδοχή της Φλόγας στο Προεδρικό Μέγαρο χθες είπε ότι οι Τ/Κ μπορούσαν μέχρι και τις οκτώ το βράδυ της Τετάρτης να απαντήσουν κατά πόσον αποδέχονται τους όρους της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Τ/Κ και ειδικά αυτός για το ελεύθερο εμπόριο με τα κατεχόμενα έχουν πολιτικές σκοπιμότητες.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία φωτογραφία με τίτλο ''Η Ολυμπιακή Φλόγα ενθουσιάζει τους Κύπριους'' γράφει ότι η ενσάρκωση του ολυμπιακού ιδεώδους της ειρήνης και της συναδέλφωσης έλαμψε χθες δια μέσου της Κύπρου για πρώτη φορά και δεκάδες εκατοντάδες κόσμου ακολούθησαν την πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας από την Πάφο στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα είπε ότι η Ιερά Σύνοδος που συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα θα πάρει αποφάσεις σε σχέση με την πρόσφατη έρευνα για κακοδιαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ολυμπιακή Φλόγα - Προεδρικό Μέγαρο --------------------------------------- Η Ολυμπιακή Φλόγα έλαμψε και στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου την υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

    Η λαμπαδηδρόμος πρώην αθλήτρια Ηρώ Μιτσίδου έφθασε στις 6 μμ στο Προεδρικό Μέγαρο όπου καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος που μαζεύτηκε μια ώρα πριν για να θαυμάσει και να τιμήσει το Ολυμπιακό πνεύμα.

    Στα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου στρώθηκε κόκκινο χαλί, όπου η Ηρώ Μιτσίδου μαζί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο σήκωσαν, περήφανα, ψηλά την Ολυμπιακή Φλόγα.

    Στη συνέχεια τη Φλόγα υποδέχτηκαν με 15λεπτο τελετουργικό ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχάλης Ζαμπέλας και οι Δημοτικές Αρχές στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

    Επίσης, η φλόγα πέρασε από την Αρχιεπισκοπή, την Πύλη Αμμοχώστου, τη Λεωφόρο Αρχ. Μακαρίου Γ στο Καϊμακλί και τις Λεωφόρους Αγίου Ιλαρίωνος, Καντάρας, Λάρνακος, Αγλαντζιάς και κατευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για ολιγόλεπτη στάση.

    Στη συνέχεια η Φλόγα ξεκίνησε για την τάφρο Ντ Αβίλα όπου έγινε το επίσημο τελετουργικό, η υποδοχή του τελευταίου Λαμπαδηδρόμου Αννινου Μαρκουλλίδη και το άναμμα του βωμού.

    Συγκινητική στιγμή για τον κυπριακό ελληνισμό χαρακτήρισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από την Κύπρο, ως τελευταίο σταθμό της πριν την επιστροφή της στην κοιτίδα της Ελλάδα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης, της συναίνεσης, του μέτρου και της αρετής και σημείωσε τον συμβολισμό που προσδίδεται από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας της Φλόγας στις πέντε ηπείρους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη διέλευση της Φλόγας από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο λόγος που η Ολυμπιακή Φλόγα δεν πέρασε στα κατεχόμενα, είναι γιατί οι Τ/Κ ήθελαν ειδική μεταχείριση.

    ''Είναι όλα γραπτά, και οι προτάσεις και η άρνησή τους (των Τ/Κ) ζητώντας την ίδια μεταχείριση για χάρη της ισοτιμίας, τάχατες. Ζήτησαν πλήρη ισότητα, δηλαδή ότι ακριβώς γίνει στην άλλη πλευρά και όσοι αξιωματούχοι την παραλάβουν, με τον ίδιο βαθμό και τον ίδιο ρόλο'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι οι Τ/Κ δεν αποδέχθηκαν τους όρους της Ολυμπιακής Επιτροπής που είναι οι ίδιοι για όλο τον κόσμο και ήθελαν ειδική μεταχείριση.

    Οπως είπε, από την αρχή η κυπριακή κυβέρνηση όχι μόνο συμφώνησε να περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα από τα κατεχόμενα, αλλά το υπερθεμάτισε και γραπτώς.

    ''Η Ολυμπιακή Επιτροπή είχε το πρόγραμμά της. Κατ' εξαίρεση δέχθηκε να κάνει τελικές διευθετήσεις με τους όρους που ισχύουν σε όλο τον κόσμο. Οι Τ/Κ ήθελαν κάτι άλλο'', κατέληξε.

    Εκπρόσωπος - Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενα ------------------------------------------------- Ως ιστορικής σημασίας στιγμή, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τη χθεσινή άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κύπρο.

    ''Ολοι προσβλέπουμε με ενθουσιασμό στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, όπου είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι από εμάς με την ευκαιρία που δεν είναι και τόσο μακριά θα παραστούμε και θα συμμετάσχουμε στο λαμπρό εορτασμό του Ολυμπισμού'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση λαμπαδηδρόμου ότι δεν θα συμμετάσχει λόγω του ότι η φλόγα δεν θα περάσει στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε η φλόγα να περάσει στα κατεχόμενα αλλά η ευθύνη ανήκει στην Ολυμπιακή Επιτροπή Αθήνα 2004, η οποία έκανε και τις διαβουλεύσεις.

    ''Φαίνεται ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Αθήνα 2004 και των Τ/Κ για τη σωστή διακίνηση της Φλόγας, όπως ακριβώς απαιτείτο στη βάση των κανόνων που διέπουν τη διαδρομή παγκοσμίως'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σε παρατηρήσεις δημοσιογράφων ότι οι Τ/Κ ισχυρίζονται ότι αποδέχθηκαν όλους τους όρους, παρουσιάζοντας μάλιστα και έγγραφα, ο Εκπρόσωπος είπε πως εάν υπάρχει αυτός ο ισχυρισμός, τότε το Αθήνα 2004 θα πρέπει να απαντήσει.

    Ολυμπιακή Φλόγα - Κάστρο Πάφου - Πέτρα του Ρωμιού - Υποδοχή ---------------------------------------------------------------- Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην περιοχή του Κάστρου της Πάφου όπου έφθασε το πλοιάριο που μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα για την επίσημη τελετή υποδοχής της, μετά την άφιξη της Φλόγας νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο Πάδου.

    Η τελετή υποδοχής άρχισε με το μήνυμα της τοπικής αρχής από το Δήμαρχο της Πάφου Φειδία Σαρίκα, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη, του Πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστου Παναγόπουλου, του Προέδρου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλους της ΔΟΕ Κίκης Λαζαρίδης και παραγόντων του διεθνούς Ολυμπιακού κινήματος από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος της Πάφου Φειδίας Σαρίκας είπε ότι η Πάφος, πρώτη πόλη της Κύπρου που δέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα, με τη μακρόχρονη ιστορία έχει το υπόβαθρο να κατανοήσει τα μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων και γιορτάζει την επιστροφή των Αγώνων στην Αθήνα.

    Στη συνέχεια ακολούθησε τελετουργικό με λόγο, χορό και τραγούδι.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε επίσης από το χώρο της Πέτρας του Ρωμιού.

    Στην περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού τη Φλόγα παρέλαβε και μετέφερε για μικρή απόσταση η Κερυνιώτισσα Τιτίνα Λοϊζίδου.

    Στη συνέχεια η Φλόγα πέρασε από το Ναό του Απόλλωνα Υλάτη με προορισμό το αρχαίο στάδιο Κουρίου για σύντομο τελετουργικό και μετά κατέληξε στο αρχαίο θέατρο Κουρίου.

    Ολυμπιακή Φλόγα - Αρχαίο Στάδιο Κουρίου ------------------------------------------ Ενα σταθμό πριν την άφιξή της στη Λεμεσό, η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε λίγο μετά τις 13.30 χθες από το αρχαίο στάδιο Κουρίου, όπου ο Γυμναστικός Σύλλογος «Τα Ολύμπια» (Γ.Σ.Ο.), οργάνωσε εορταστική τελετή υποδοχής.

    Την Ολυμπιακή Φλόγα μετέφερε στο αρχαίο στάδιο Κουρίου ο πιανίστας Μαρτίνος Τυρίμος και την παράλαβε για τα επόμενα 300 μέτρα, η Ολγα Σοφοκλέους, εθελόντρια της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του Προέδρου του Γ.Σ.Ο. Νεοκλή Θωμά, ενώ στη συνέχεια η σοπράνο Ειρήνη Κακογιάννη τραγούδησε τον Ολυμπιακό Υμνο.

    Ακολούθησαν χορογραφίες με μαντίλες, ένα μουσικό στεφάνωμα, δώρο τιμής για όσους αθλητές μας συμμετείχαν μέχρι σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με αναπαράσταση αρχαίων αγωνισμάτων.

    Ενωρίτερα, ο βετεράνος αθλητής Ντίνος Μιχαηλίδης είχε μεταφέρει την Oλυμπιακή Φλόγα στον Ιερό Ναό του Απόλλωνα, όπου πραγματοποιήθηκε σύντομη τελετή.

    Πλήθος κόσμου, τουρίστες αλλά και Βρετανοί από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και Επισκοπής παρακολούθησαν και τις δύο εκδηλώσεις.

    Στο μεταξύ, με έπαρση της Ολυμπιακής σημαίας και τη Χορωδία του Αρη Λεμεσού να ψάλλει τον Ολυμπιακό Υμνο, ο Δήμος Λεμεσού υποδέχθηκε με κάθε λαμπρότητα την Ολυμπιακή Φλόγα στην πόλη του.

    Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δυτικό άκρο της παραλιακής επίχωσης. Στο χώρο βρίσκονταν επίσης ελληνικά και κυπριακά συγκροτήματα με τοπικές ενδυμασίες καθώς και αθλητικοί φορείς της Λεμεσού.

    Η εκδήλωση άρχισε με τη Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού και το τελετουργικό χοροθέαμα «Φλόγα» από τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο «Φίλοι του Χορού».

    Τη φλόγα παρέλαβε ο Δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Κοντίδης και την παρέδωσε μετά από σύντομο χαιρετισμό του στον πρώτο από τους 24 Λεμεσιανούς δρομείς, το βετεράνο αθλητή του στίβου Χάρη Αηβαλιώτη.

    Στον χαιρετισμό του, ο κ. Κοντίδης εξέφρασε συγκίνηση και υπερηφάνεια για την υποδοχή του συμβόλου της ειρήνης, της φιλίας και της αδελφοσύνης των λαών.

    Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης.

    Ολυμπιακή Φλόγα - Αφιξη στη Λευκωσία ------------------------------------------ Στην τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, τη Λευκωσία έφθασε χθες γύρω στις 5 η Ολυμπιακή Φλόγα.

    Στην είσοδο της Λευκωσίας όσο και έξω από τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Λαϊκής στη Λεωφόρο Λεμεσού συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος επιφυλάσσοντας θερμή υποδοχή στο αιώνιο φως, την Ολυμπιακή Φλόγα.

    Από τη Λεωφόρο Λεμεσού στην είσοδο της Λευκωσίας ξεκίνησε την περιδιάβασή της στη Λευκωσία, η Ολυμπιακή Φλόγα.

    Πρώτη λαμπαδηδρόμος είναι η Κλέα Παπαέλληνα, στέλεχος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρέσβειρα του Fair Play.

    Μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Λαϊκής συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου ενώ τη Φλόγα καλωσόρισε ο Δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκη Λαζαρίδη.

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας δήλωσε χθες πως η παρουσία της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κύπρο στέλνει ηχηρό μήνυμα ειρήνης και προόδου και κάλεσε τον κόσμο να ανάψει στο νησί μια άσβεστη φλόγα ειρήνης.

    Σε ομιλία του στην τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στη Λευκωσία, ο κ. Ζαμπέλας είπε ότι ''σε μια εποχή που ιδανικά και αξίες έχουν σκληρά δοκιμαστεί, ανοίγεται μπροστά μας μια νέα εποχή''.

    ''Μια εποχή ενότητας και κοινών στόχων'', ανέφερε ο κ. Ζαμπέλας και πρόσθεσε: ''Αυτό το μήνυμα ας το βάλουμε καλά μέσα στην καρδιά και το μυαλό μας και ας αφοσιωθούμε με πάθος ώστε να γίνει κτήμα όλων μας''.

    Μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα και υπό τον ήχο του Υμνου των Ολυμπιακών Αγώνων, οι δημότες της πρωτεύουσας καλωσόρισαν την Ολυμπιακή Φλόγα.

    Τη δάδα με το Ολυμπιακό φως μετέφερε η λαμπαδηδρόμος σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Φωτεινή Παπαδοπούλου στο προαύλιο του Δημοτικού Μεγάρου.

    Στη συνέχεια απαγγέλθηκε η Ωδή του Πινδάρου προς τους Κύπριους αρχαίους Ολυμπιονίκες ενώ περιστέρια αφέθηκαν ελεύθερα προς τιμή τους.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και άλλοι πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι.

    Η Βουλή διέκοψε τη συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος στις 7.30 χθες το απόγευμα για να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα που πέρασε μπροστά από το κτίριο της Βουλής.

    Ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Χριστόφιας υποδέχθηκε το λαμπαδηδρόμο Γιώργο Κυριακίδη, ο οποίος μεταλαμπάδευσε τη φλόγα στη λαμπαδηδρόμο Στέλλα Κυριακίδου.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε ειρήνη στην ανθρωπότητα και ενότητα στον ελληνισμό.

    Για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας ο δρόμος μπροστά στη Βουλή στρώθηκε με μυρσίνη ενώ παιδιά έραναν τους λαμπαδηδρόμους με άνθη.

    Ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος Αννινος Μαρκουλλίδης έφθασε στην Τάφρο Ντ' Αβίλα στις 10.15 χθες βράδυ όπου έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από το πλήθος του κόσμου που συγκεντρώθηκε στο χώρο.

    Κατά μήκος της Τάφρου, μικρά παιδιά κρατώντας κλάδους ελαίας σχημάτισαν διάδρομο για να περάσει ο Κύπριος πρωταθλητής κρατώντας την Ολυμπιακή Φλόγα και προκαλώντας συγκίνηση σε όλους.

    Συνοδευόμενος από αρχαία ιέρεια, η οποία κρατούσε κλάδο ελαίας ανέβηκε στη σκηνή ανάβοντας τον Ολυμπιακό βωμό με το αιώνιο φως ενώ οι χορωδίες έψαλαν τον Ολυμπιακό Υμνο.

    Ο Ολυμπιακός βωμός άναψε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη, του Προέδρου της ΚΟΕ και Μέλους της ΔΟΕ Κίκη Λαζαρίδη, του Δημάρχου Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα και άλλων επισήμων.

    Τον Κύπριο αθλητή του στίβου ανέμενε στο χώρο της τάφρου πλήθος κόσμου για να καλωσορίσει την Ολυμπιακή Φλόγα, να τιμήσει με την παρουσία του το Ολυμπιακό πνεύμα και να συμμετάσχει στη μεγάλη συγκίνηση για την επιστροφή των αγώνων στην κοιτίδα τους.

    Νέα Υόρκη - Αφιξη Ολυμπιακής Φλόγας στην Κύπρο -------------------------------------------------- Η οργανωτική επιτροπή New York City 2012 που ανέλαβε την προώθηση της διεκδίκησης της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στη Νέα Υόρκη, χαιρέτισε την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κύπρο σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Times Square της Νέας Υόρκης.

    Στις 11:30 πμ (τοπική ώρα) η τεράστια οθόνη στην καρδιά του Times Square μετέδωσε το μήνυμα «Η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ 26 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ».

    Ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν προς τιμή και των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, που δέχθηκαν την Ολυμπιακή Φλόγα. Σήμερα πρόκειται να τιμηθεί η Ελλάδα, τελευταίος σταθμός της παγκόσμιας διαδρομής της Φλόγας.

    H Γενική Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Μάρθα Μαυρομμάτη, ο Δημοτικός Επίτροπος Αθλητισμού Kenneth Podziba και μέλη της ομογένειας κρατώντας κυπριακές σημαίες έλαβαν το χαιρετισμό των διοργανωτών της τελετής.

    Αυστρία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη ----------------------------------------------- Τη διαπίστωση πως υπήρξαν εντελώς αβάσιμες οι αρνητικές προβλέψεις και η καταστροφολογία για δήθεν απομόνωση της Κύπρου και εχθρική αντιμετώπισή της από την Ευρώπη μετά το ''όχι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για το Σχέδιο Ανάν, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή του ΑΠΕ για την Κεντρική Ευρώπη, με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βιέννη.

    Οπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος στη συνέντευξή του, πριν το δημοψήφισμα ο ίδιος, οι συνεργάτες του και εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και αλλού κατέγραψαν ποιες θα ήταν οι συνέπειες του ''όχι'' και ποιες του ''ναι'' και έκριναν ότι οι συνέπειες του ''ναι'' θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από εκείνες του ''όχι''.

    Είπε ότι στην περίπτωση του ''ναι'' η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τη γνωρίζουμε, δεν θα υπήρχε πλέον, θα είχε αντικατασταθεί από μια άλλη κατάσταση πραγμάτων, η οποία - άσχετα αν πρόκειται για μετεξέλιξη ή παρθενογέννηση ή διαδοχή κράτους - δεν θα μπορούσε καν να πάρει απόφαση για να προσφύγει κάπου, να πει ότι αυτό το Σχέδιο Ανάν δεν εφαρμόζεται.

    ''Αν ξέραμε τις συνέπειες ή υπολογίζαμε τις συνέπειες του ''όχι'', μπορώ να πω τώρα ότι οι συνέπειες ήταν ολιγότερο οδυνηρές και σε μικρότερη διάρκεια αντιπαράθεσης απ' ότι υπολογίζαμε'', αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως μέσα από τις επισκέψεις που πραγματοποιεί για ενημέρωση διαφόρων χωρών μετά το δημοψήφισμα διαπιστώνει ότι ήταν σωστή η εκτίμηση πως αρκετές από αυτές τις συνέπειες μπορούν να αντιμετωπιστούν.

    Διαπιστώνει ακόμη πως ''ήταν σίγουρα εντελώς αβάσιμες οι προβλέψεις άλλων, μια καταστροφολογία ότι η Κύπρος θα μείνει σε απομόνωση, δεν θα της μιλά κανείς στην Ευρώπη, θα αντιμετωπίζει εχθρότητα''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως στις επισκέψεις του σε διάφορες χώρες που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο κύριο θέμα είναι, κατά πρώτον, να τονίσει ότι ο κυπριακός λαός καταψηφίζοντας το Σχέδιο Ανάν δεν έχει καταψηφίσει τη λύση, δεν έχει καταψηφίσει την επανένωση, έχει καταψηφίσει αυτό ειδικά το Σχέδιο, το οποίο δεν οδηγεί σε επανένωση αλλά αντίθετα δημιουργεί θεσμοποποιημένους θεσμούς και όργανα που επιτείνουν το διαχωρισμό.

    ''Δεύτερο θέμα'', συνέχισε, ''είναι να διερευνήσει κατά πόσον ενδιαφέρει ένα θέμα, όπως το Κυπριακό, στο οποίο και οι τέσσερις πρωταγωνιστές έχουν σχέση με την Ευρώπη, δηλαδή Ελλάδα, Βρετανία, Κύπρος που είναι μέλη και ο τέταρτος πρωταγωνιστής η Τουρκία, που επιδιώκει να καταστεί μέλος''.

    Ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη για το Κυπριακό ούτε να δεχθεί τη διαιώνιση της κατοχής της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος διερευνά να δει τις διαθέσεις και δυνατότητες της ΕΕ να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, είτε σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είτε αυτόνομα.

    Αναφερόμενος στην παρούσα φάση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημειώνει πως στις συνομιλίες που είχε με τα Ηνωμένα Εθνη με τη Γραμματεία και άλλους παράγοντες της ΕΕ, η εντύπωση που έχει σχηματίσει είναι ότι στο άμεσο μέλλον δεν διαγράφονται προοπτικές για την επανέναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας.

    Μόνον όταν διαφανεί αυτή η προοπτική είναι δυνατόν και χρήσιμο να ζητηθεί από κάποια χώρα η βοήθειά της σε αυτό το θέμα ή σε αυτό ή το άλλο σημείο.

    Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ''όταν δεν υπάρχει συνομιλητής από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι θα ήταν άσοφο, αν όχι και επικίνδυνο, να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας».

    Εκπρόσωπος - Μέτρα για Τ/Κ - Αμμόχωστος ------------------------------------------ Στην κυρίως πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την Αμμόχωστο, που είναι η απόδοση της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας στη προχθεσινή αναφορά του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γκούντερ Φερχόιγκεν για το θέμα της διαχείρισης του κατεχόμενου λιμανιού.

    Επανερχόμενος χθες στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Τ/Κ, επεσήμανε ότι πρόκειται για εισηγήσεις και προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν και ενώπιον του Συμβουλίου, αφού περάσουν από την επιτροπή εργασίας που έχει δημιουργηθεί και τη νομική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σχολιάζοντας στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''ενώ αναφέρθηκε σε μια πρόταση του Προέδρου Παπαδόπουλου για διαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου, δεν αναφέρθηκε στην κυρίως εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία ήταν η απόδοση της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, το θέμα αυτό είναι στο τραπέζι από το 1984 και πριν, κυρίως από το ψήφισμα 550, και στο οποίο επιμένουμε''.

    Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την οικονομική αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας ωστόσο πως ''τα όποια μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν στην οικονομική ενοποίηση της Κύπρου και να εξυπηρετούν τον τελικό στόχο της επανένωσης και όχι να δημιουργούν περαιτέρω χωριστικές τάσεις''.

    Η Επιτροπή, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, στα μέτρα που προτείνει έχει συμπεριλάβει και θετικά στοιχεία και αρνητικά, ενώ επεσήμανε τη σοβαρή διαφωνία της κυβέρνησης με τη νομική βάση, η οποία τίθεται για τα μέτρα, που είναι το άρθρο 133 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Κληθείς να εξηγήσει την αισιοδοξία της κυβέρνησης εν αναμονή της απόφασης της Κομισιόν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''απετράπησαν άμεσες ζημιογόνες επιπτώσεις ή μέτρα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος''.

    ''Πολλοί έλεγαν ότι άμεσα θα υπήρχαν χίλια μύρια κακά εναντίον της Δημοκρατίας, όμως τούτο λόγω του χειρισμού εκ μέρους της κυβέρνησης, των διπλωματικών προσπαθειών, απετράπη και δεν υπήρξαν άμεσα κακά τα οποία επηκολούθησαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς τι πέτυχε η κυβέρνηση στην πρόταση της Κομισιόν, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η ανακοίνωση της Επιτροπής δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εισήγηση, ένα προσχέδιο κανονισμού, το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών.

    Πρόσθεσε ότι ''δεν έχει επιβληθεί οτιδήποτε εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς τη θέλησή της''.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τον ερχόμενο Οκτώβριο για τα μέτρα εξαγωγικού εμπορίου εκ μέρους των Τ/Κ, υπάρχουν χώρες, οι οποίες συμμερίζονται τις απόψεις της κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε βεβαιότητα ότι ''θα επιδιωχθεί και θα επιτευχθεί ο βέλτιστος συμβιβασμός έτσι ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε δυσμενής επίπτωση στην υπόσταση κυρίως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να θεωρεί το καθεστώς των κατεχομένων παράνομο.

    Υπουργός Εξωτερικών - Κανονισμοί ΕΕ - Τ/Κ -------------------------------------------- Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα ''αποδεικνύει ότι το κίνητρο είναι καθαρά πολιτικό'', δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν αποδέχθηκε αυτό το γεγονός.

    ''Το γεγονός ότι αποφάσισαν να προτείνουν και κανονισμό για το απευθείας εμπόριο αποδεικνύει ότι το κίνητρο καθαρά είναι πολιτικό. Εξάλλου το αποδέχθηκε αυτό ο κ. Φερχόιγκεν επειδή (όπως είπε ο Επίτροπος) δεν είναι πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας τα μέτρα τα οποία έχουν προταθεί'', είπε ο ΥΠΕΞ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την εναρκτήρια ομιλία του σε σεμινάριο για τους Επίτιμους Προξένους στην Κύπρο, σημείωσε ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα ''είναι μια ικανοποίηση τουρκικών αιτημάτων για καθαρά πολιτικούς λόγους''.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να δώσει μια χρονική περίοδο, ''έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο κανονισμός της πράσινης γραμμής και αν πραγματικά δεν είχε επιτυχία, τότε να συζητήσουμε τους λόγους και τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει''.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υπάρχει μια δυνατότητα για αναβολή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    ''Οι πληροφορίες από τους εταίρους μας είναι ότι δεν επείγονται για το θέμα αυτού του κανονισμού'', ανέφερε.

    Σε ερώτηση για το πώς θα απαντήσουμε στον κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος είπε ότι αν δεν υποστηριχθούν οι Τ/Κ θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν το νησί σιγά-σιγά, με αποτέλεσμα να μείνουν μόνο οι έποικοι, είπε ότι αυτό ''είναι ένα μη θέμα, επειδή υπάρχει ήδη ο κανονισμός της πράσινης γραμμής ο οποίος δίδει την απόλυτη δυνατότητα στην τ/κ κοινότητα να εξάγει τα προϊόντα της''.

    ''Με τη δήλωση αυτή του ο κ. Φερχόιγκεν είναι σαν να αναιρεί τη δυνατότητα του κανονισμού που ψήφισε ομόφωνα το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και που δίδει στην τ/κ κοινότητα απεριόριστη δυνατότητα εξαγωγών από τα νόμιμα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας'', σημείωσε ο κ. Ιακώβου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι βάσει αυτής της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών ''ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο δεν ήταν αναγκαίος''.

    Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Μέτρα στήριξης Τ/Κ ---------------------------------------------------- Δυσαρέσκεια και λύπη, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας για τα μέτρα οικονομικής στήριξης των Τ/Κ που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον αμερικανικοβρετανικό παράγοντα για αυτή την εξέλιξη.

    Σχολιάζοντας το πακέτο μέτρων της Κομισιόν, ο κ. Χριστόφιας υπενθύμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε καμία αντίρρηση στην οικονομικοκοινωνική αναβάθμιση των Τ/Κ και πρόσθεσε: ''Εκεί που ενοχλούμαστε πραγματικά είναι ο παραγκωνισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό γίνεται, είμαι σίγουρος, με πίεση των Αγγλων και των Αμερικανών''.

    ''Δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό το πράγμα, αυτόν τον παραγκωνισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Σε ερώτηση πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να χρησιμοποιεί κανονισμό με τρίτες χώρες για να βοηθήσει οικονομικά τους Τουρκοκυπρίους εφόσον ολόκληρη η επικράτεια της Κύπρου είναι μέλος της ΕΕ, ο κ. Χριστόφιας είπε πως υπάρχει παραβίαση των θεσμών και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με αυτά τα ζητήματα.

    ''Η ΕΕ'', πρόσθεσε, ''θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει αυτή τη βοήθεια στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας χωρίς να παραβιάζει κανένα θεσμό και κανένα κανονισμό και έχοντας υπόψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει ενταχθεί στην ΕΕ, έχει ενταχθεί με ολόκληρο το έδαφος της συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης περιοχής''.

    Διευκρίνισε πως επειδή με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών δεν υπάρχει άλλο κράτος στην Κύπρο, δεδομένου ότι το δημιούργημα της Τουρκίας είναι παράνομο και θεωρείται ως μη υπάρχον, θα έπρεπε μέσω της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να διευθετούνται αυτά τα ζητήματα.

    Κουμουτσάκος-Πρόταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση Τ/Κ ---------------------------------------------------------------- Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε σήμερα ότι στο σχέδιο κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση των Τ/Κ υπάρχουν αρνητικές διαστάσεις, οι οποίες σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αντιμετωπιστούν.

    Ειδικότερα ο κ. Κουμουτσάκος, ερωτηθείς πώς σχολιάζει η ελληνική κυβέρνηση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση των Τ/Κ, απάντησε πως «σύμφωνα με τη δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν δεν συνιστούν κανενός είδους έμμεσης ή άμεσης αναγνώρισης του βορείου τμήματος» της Κύπρου.

    Επεσήμανε ότι «υπάρχουν αρνητικές διαστάσεις και η θεραπεία τους θα επιχειρηθεί με συγκεκριμένες ενέργειες από την κυπριακή κυβέρνηση σε συνεννόηση με την ελληνική, η οποία θα τις στηρίξει».

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι ο κανονισμός προβλέπει τη διαδικασία των απευθείας επαφών με τη βόρεια Κύπρο και δεν θεωρείται ως νομική βάση στην οποία θα έπρεπε να στηρίζεται το εμπόριο.

    Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και θετικά στοιχεία όπως η παροχή οικονομικής βοήθειας στους Τ/Κ, την οποία στήριξε η κυπριακή κυβέρνηση, και είπε πως τα μέτρα πρέπει να ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη του βορείου τμήματος και να στοχεύουν στην επανένωση του νησιού και στην επίλυση του προβλήματος.

    Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - Επίσκεψη στην Κύπρο ----------------------------------------------------- Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν δήλωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο για να διαπιστώσει τι μπορεί να κάνει η Βρετανία για να προχωρήσει προς τα μπρος η διαδικασία στο Κυπριακό.

    Ο κ. Μακσέιν μιλούσε κατά τη διάρκεια συζήτησης για το Κυπριακό στη Βουλή των Κοινοτήτων αυτήν την εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν Εργατικοί και Συντηρητικοί βουλευτές καθώς και βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

    Αναφερόμενος στην πολιτική της Βρετανίας στο Κυπριακό, ο κ. Μακσέιν είπε ότι η προσέγγιση της χώρας του είναι βασισμένη πάνω σε δύο αρχές, τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και τη μη αναγνώριση χωριστού κράτους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    «Επιθυμούμε την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη μη αναγνώριση στη βόρεια Κύπρο ενός χωριστού, ανεξάρτητου κράτους αλλά θα διατηρήσουμε καλή επικοινωνία με τους ηγέτες της τ/κ κοινότητας» είπε.

    Ο κ. Μακσέιν είπε ότι δεν έχει να προτείνει κάποια λύση. «Μια τέτοια λύση θα χρειασθεί ηγετικό ρόλο και από τις δύο κοινότητες. Δεν υπάρχει σχέδιο Ανάν 6 καμία μαγική λύση από τη βρετανική κυβέρνηση ή από τις Βρυξέλλες. Εναπόκειται στο λαό της Κύπρου να πει ναι στην επανένωση του νησιού του. Ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η ψηφοφορία πάνω στο Ανάν 5 ή το Ανάν 5.5», επεσήμανε.

    Ο Βρετανός Υφυπουργός είπε ότι πρόκειται να επισκεφθεί την Κύπρο στο εγγύς μέλλον για να διαπιστώσει «τι μπορεί να κάνει η βρετανική κυβέρνηση για να προχωρήσει προς τα μπρος η διαδικασία».

    Υπουργός Δικαιοσύνης - 15 Ιουλίου - Ημέρα Μνήμης και Τιμής --------------------------------------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την καθιέρωση της 15ης Ιουλίου ως Ημέρας Μνήμης και Τιμής για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα, ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Θεοδώρου είπε πως ''μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα γίνεται εκδήλωση κάθε χρόνο στις 15 Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα εξαίρεται το νόημα αυτής της επετείου και της δράσης των ανθρώπων της αντίστασης και θα επαναφέρεται αυτή η μνήμη κάθε χρόνο, έτσι ώστε να μην σταματήσει ποτέ η μνήμη να στρέφεται πίσω''.

    Επιπλέον, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα απονεμηθούν διάφορες τιμές προς τους ανθρώπους αυτούς.

    Όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης η κυβέρνηση του Πρόεδρου Τάσσου Παπαδόπουλου «από τις πρώτες ημέρες που είχε αναλάβει εξουσία είχε αποφασίσει ότι αυτό το θέμα θα το τοποθετήσει στη σωστή του βάση''.

    Είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για το θέμα, τα οποία βασίζονται στο νόμο 241 του 2001 στη συγκεκριμένη εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο στις 15 Ιουλίου.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως τα μέτρα αυτά δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστούν άμεσα λόγω της τεράστιας εργασίας που έπρεπε να γίνει για το ξεκαθάρισμα του μητρώου των μαχητών της αντίστασης.

    Ανέφερε πως ''η επιτροπή καταρτισμού του μητρώου μαχητών της αντίστασης, με τη βοήθεια διαφόρων παραγόντων από την Αστυνομία, το Υπουργείο, τις Φυλακές έχει κάνει πολλή δουλειά δυστυχώς όμως δεν είναι ακόμα έτοιμος ο τελικός κατάλογος του μητρώου μαχητών της αντίστασης''.

    Μαύρες επέτειοι - Εκδηλώσεις καταδίκης ------------------------------------------ Ανακοινώθηκαν χθες επίσημα οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν από την πολιτεία για τις μαύρες επετείους της 15ης και 20ης Ιουλίου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Κυριακή, 11 Ιουλίου, θα τελεσθούν σε όλους τους ιερούς ναούς της νήσου πάνδημα μνημόσυνα για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, στα οποία θα παραστούν:

    - Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου στον Καθεδρικό ναό Αγίας Νάπας στη Λεμεσό.

    - Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στη Λάρνακα.

    - Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Ευθύμιος Ευθυμίου στον καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο.

    - Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

    - Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα στην Πόλη Χρυσοχούς.

    - Ο Υπουργός Οικονομικών Ιάκωβος Κεραυνός, στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στην Ευρύχου.

    Την Πέμπτη, 15 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα παραστεί στο μνημόσυνο που θα τελεσθεί στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος προς προάσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας.

    Του μνημοσύνου θα προστεί ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου θα εκφωνήσει επιμνημόσυνο λόγο.

    Μετά το μνημόσυνο, θα τελεσθεί από το Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνος τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων, όπου και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

    Την Κυριακή, 18 Ιουλίου, θα τελεσθούν σε όλους τους ναούς της νήσου πάνδημα μνημόσυνα για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, στα οποία θα παραστούν:

    - Η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου στο μητροπολιτικό ναό Παναγίας Παντάνασσας στη Λεμεσό.

    - Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής στο μητροπολιτικό ναό Σωτήρος στη Λάρνακα.

    - Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο.

    - Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

    - Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα στην Πόλη Χρυσοχούς.

    - Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας στην Ευρύχου.

    Την Τρίτη, 20 Ιουλίου, αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην παράκληση για την απελευθέρωση της νήσου από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και την ανεύρεση όλων των αγνοουμένων, η οποία θα ψαλεί στο ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης.

    Θα χοροστατήσει ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, ο οποίος στη συνέχεια θα τελέσει το επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

    Την ίδια ημέρα θα αναρτηθούν από το πρωί μεσίστιες οι σημαίες και στις 12.00 το μεσημέρι θα ηχήσουν πένθιμα για 15 λεπτά οι καμπάνες όλων των ιερών ναών της νήσου.

    Βουλή - Ολομέλεια - Επόμενες συνεδρίες ------------------------------------------ Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συνέλθει σε συνεδρία στις 15 Ιουλίου για καταδίκη του πραξικοπήματος του 1974.

    Θα συνέλθει επίσης και στις 20 Ιουλίου για να δοθεί η διαβεβαίωση των τριών γυναικών βουλευτών που θα αναλάβουν καθήκοντα στις θέσεις που θα κενωθούν μετά την ανάληψη των καθηκόντων των Ευρωβουλευτών Αδάμου Αδάμου, Παναγιώτη Δημητρίου και Μάριου Ματσάκη.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία της 20ης Ιουλίου θα ήθελε να αναφερθεί στην τουρκική εισβολή με αφορμή της συμπλήρωσης 30 χρόνων από τη διενέργεια της.

    Είπε επίσης ότι θα επιθυμούσε η Βουλή να μη νομοθετήσει αυτή την ημέρα, ωστόσο παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθούν σε ψηφοφορία και κάποια νομοθετήματα που η ψήφιση τους κρίνεται επείγουσα. Το σώμα θα διακόψει τις εργασίες του για τις θερινές διακοπές στις 20 Ιουλίου.

    Σερντάρ Ντενκτάς - Καραμανλής - Επιστολή ------------------------------------------- Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή με την ευκαιρία της κατάκτησης του Euro 2004 από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας.

    Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε στην επιστολή του ότι επιθυμεί να δει την Ελλάδα, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, να προβαίνει σε ενέργειες για τερματισμό του λεγόμενου εμπάργκο και των περιορισμών εναντίον των Τ/Κ σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Μέτρα ΕΕ για Τουρκοκύπριους ------------------------------------------------------- Οι ΗΠΑ, διά του εκπροσώπου Τύπου του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, χαιρέτισαν προχθές το πακέτο μέτρων για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δήλωσαν ότι εργάζονται σε συντονισμό με τις Βρυξέλλες για την ετοιμασία του δικού τους πακέτου μέτρων, που θα συνάδει με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΕ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ καλωσόρισε τα βήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι των Τουρκοκυπρίων, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ενημέρωσης Τύπου.

    Ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στην εφαρμογή των μέτρων, ειδικότερα αυτών που αφορούν το απευθείας εμπόριο με το βόρειο τμήμα της Κύπρου διότι, όπως είπε, ''μπορεί να βοηθήσει στην τελική επανένωση της Κύπρου''.

    ''Συντονίζομε τις ενέργειές μας με την ΕΕ και συνεχίζουμε να εξετάζουμε μια πλήρη σειρά πολιτικών και προγραμμάτων που να συνάδουν με τα όσα πράττει η ΕΕ, σε συνεργασία και συντονισμό μαζί με την Ενωση'', πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι στο παρόν στάδιο δεν έχει τίποτα να ανακοινώσει αλλά ελπίζει σύντομα να έχει κάτι να πει για περαιτέρω μέτρα.

    Χρηματιστήριο - Αναστροφή πτωτικής πορείας ---------------------------------------------- Αναστροφή της πτωτικής πορείας των τελευταίων έξι συναντήσεων σημειώθηκε χθες στη χρηματαγορά, παρά τη διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,47%, κλείνοντας στις 73,3 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στο χαμηλό ποσό των 225 χιλιάδων λιρών, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν το 60% του τζίρου.

    [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Κυπριακό

    Το Κυπριακό θα απασχολήσει την πρώτη συνεδρία, στις 16 Ιουλίου, του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) της Ελλάδας, υπό τη νέα του σύνθεση, που ανακοινώθηκε χθες.

    Πρόεδρος του ΕΣΕΠ είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. Μέλη ορίστηκαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Βασίλειος Μαγγίνας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, ο

    [08] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Παραλίμνι - Διαδρομή

    Πλήθος κόσμου, κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες, κατέκλυσε τους δρόμους στο Παραλίμνι για να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα που κατευθύνεται από το Γ' Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου προς στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου, όπου θα πραγματοποιηθεί το τελετουργικό υποδοχής της Φλόγας.

    [09] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Τελετή υποδοχής στο Παραλίμνι - Πορεία προς Λάρνακα

    Ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι Παραλιμνίου και της γύρω περιοχής στην Ολυμπιακή Φλόγα, σε ειδικό τελετουργικό που έγινε σήμερα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, στην παρουσία των αρχών της πόλης και άλλων επισήμων.

    Δώδεκα ιέρειες ντυμένες στα γαλανόλευκα αποτέλεσαν το χορευτικό σύνολο που χόρεψε προς τιμή της Φλόγας ενώ η φιλαρμονική του Δήμου Παραλιμνίου παιάνιζε τον Ολυμπιακό Υμνο, με τον κόσμο που κατέκλυσε την πλατεία να χειροκροτεί.

    [10] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα-Τελετή υποδοχής στο Παραλίμνι-Πορεία προς Λάρνακα-ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλαξαν στην Ολυμπιακή Φλόγα οι κάτοικοι Παραλιμνίου και της ελεύθερης περιοχής της επαρχίας Αμμοχώστου, σε ειδικό τελετουργικό που έγινε σήμερα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, στην παρουσία των αρχών της πόλης και άλλων επισήμων.

    Δώδεκα ιέρειες ντυμένες στα γαλανόλευκα αποτέλεσαν το χορευτικό σύνολο που χόρεψε προς τιμή της Φλόγας ενώ η φιλαρμονική του Δήμου Παραλιμνίου παιάνιζε τον Ολυμπιακό Υμνο, με τον κόσμο που κατέκλυσε την πλατεία να χειροκροτεί.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Τ/Κ - Οικονομική βοήθεια

    Η κυβέρνηση δεν έχει καμία συγκεκριμένη πληροφόρηση για οικονομική βοήθεια εκ μέρους των ΗΠΑ προς τους Τουρκοκύπριους, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτηση για πληροφορίες περί οικονομικής βοήθειας των Αμερικανών ύψους 30 εκατ. δολαρίων στους Τ/Κ, τους επόμενους μήνες.

    [12] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής σε σημερινή της συνεδρία αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια.

    [13] (Κ) Φλόγα - Αφιξη στις Φοινικούδες

    Στην πλατεία Κίμωνος στις Φοινικούδες της Λάρνακας έχει φθάσει η Ολυμπιακή Φλόγα.

    [14] (Κ) Κύπρος - Αφιξη - Αγγελοπούλου

    Εφτασε πριν από λίγο στο αεροδρόμιο Λάρνακας η Πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

    [15] (Κ) Φλόγα - Τελετή στη Λάρνακα

    Και οι Λαρνακείς υποδέχθηκαν λίγο μετά τις 1330 στην πλατεία Κίμωνος στις Φοινικούδες με ενθουσιασμό την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία γύρω στις 1420 θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Ελλάδα.

    Η φλόγα έφθασε στην πλατεία Κίμωνος στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων από τον Σταύρο Τζιωρτζή προερχόμενη από το Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου του Κοντού, με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον Πρόδρομο Κατσαντώνη.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            73,36  ( 0,08)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    303.306
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    206.515    324,41  ( 0,02)
    FTSE Med 100 **                             6.309,61  (-0,30)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    184.502     94,38  ( 0,02)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.968     72,51  ( 0,83)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.670     11,23  (-0,53)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      3.306     46,81  ( 0,02)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.329     45,66  (-0,87)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     17.424     20,52  (-0,24)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     12.815     61,61  (-0,87)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.340      2,33  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      6.276      6,93  (-0,14)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £     28.066     11,41  ( 1,88)
    Ξενοδοχεία                    £      9.132     25,67  ( 2,89)
    Αλλες Εταιρείες               £     18.195     60,19  (-0,03)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 9/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5801      0,5835            1,7138        1,7238
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4685      0,4713            2,1218        2,1345
    Λίρα Αγγλίας   0,8667      0,8719            1,1469        1,1538
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 9/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 9/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4315*    0.4349*    229.9379    231,7497
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3371     0.3397       2.9438      2,9665
    Δολάριο Καναδά      0.3553     0.3581       2.7925      2,8145
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0686     0.0691      14.4718     14,5773
    Κορώνα Σουηδίας     0.0631     0.0636      15.7233     15,8479
    Φράγκο Ελβετίας     0.3812     0.3842       2.6028      2,6233
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Μέτρα Τ/Κ - Απευθείας εμπόριο

    Η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη ενός βέλτιστου συμβιβασμού στη βάση των αντιπροτάσεων που έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με τις χώρες της ΕΕ.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, μεταξύ της κυβέρνησης και της Κομισιόν υπάρχει διαφωνία όσον αφορά την πολιτική και νομική αιτιολόγηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενα

    Οι αιτιάσεις εναντίον της κυβέρνησης για την μη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στις κατεχόμενες περιοχές είναι εντελώς ανεδαφικές, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση επανειλημμένα ήθελε και υπερθεμάτιζε τη διέλευση της Φλόγας στα κατεχόμενα.

    Ανέφερε επίσης ότι η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαδρομή και διακίνηση της Φλόγας ανήκει στην Οργανωτική Επιτροπή του Αθήνα 2004.

    [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - ΚΟΤ - Σύσκεψη - Αύξηση

    Σταθερή ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά τις αφίξεις αλλά και τις προκρατήσεις που γίνονται με προορισμό την Κύπρο, διαπίστωσε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα για θέματα τουρισμού με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ).

    [21] (Κ) Πρόεδρος Αθήνα 2004 - Παραλαβή Ολυμπιακής Φλόγας

    Ικανοποίηση για την υποδοχή που επεφύλαξαν οι Κύπριοι στην Ολυμπιακή Φλόγα, εξέφρασε σήμερα η Πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, η οποία θα συνοδεύσει τη δάδα με το Ολυμπιακό Φως στο ταξίδι της από την Κύπρο στην Κρήτη, τον πρώτο σταθμό επί ελληνικού εδάφους.

    [22] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Τελετή αναχώρησης

    Η Ολυμπιακή Φλόγα θα αναχωρήσει στις 4 το απόγευμα από την Κύπρο, τον τελευταίο σταθμό της παγκόσμιας λαμπαδηδρομίας, για να μεταβεί στον πρώτο της σταθμό επί ελληνικού εδάφους, το Ηράκλειο της Κρήτης.

    Κατά τη διάρκεια της διάβασής της στο νησί, η Ολυμπιακή Φλόγα μεταλαμπάδευσε τα Ολυμπιακά ιδεώδη και μετέφερε το όραμα της συμφιλίωσης και της ειρήνης σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα αύξηση

    Παρά τα νέα χαμηλά επίπεδα που άγγιξε σήμερα ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης, όταν υποχώρησε στις 73,01 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) μπόρεσε τελικά να παρουσιάσει αμελητέα κέρδη. Η αγορά κατέγραψε αμελητέα αύξηση σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 73,36 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 303 χιλιάδων λιρών, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά το 50,6% του τζίρου.

    [24] (Κ) Φιλορί - ΕΕ - Τ/Κ - Προτάσεις

    Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ θα βοηθήσουν στη δημιουργία θετικού κλίματος για την επανένωση του νησιού, ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [25] (Κ) ΕΕ- Αλιεία - Πρόγραμμα - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα με γραπτή διαδικασία το Κυπριακό Πρόγραμμα Αλιείας 2004-2006, που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση.

    [26] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Αναχώρηση

    Η Ολυμπιακή Φλόγα αναχώρησε γύρω στις 1615 με το αεροσκάφος ''Δίας'', από την Κύπρο, τον τελευταίο σταθμό της παγκόσμιας λαμπαδηδρομίας, για να μεταβεί στον πρώτο της σταθμό επί ελληνικού εδάφους, το Ηράκλειο της Κρήτης.

    [27] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Αμετάβλητα (2)

    Το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, που είχε και ως αποτέλεσμα την υποβολή της Κύπρου στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure), ανέφερε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η Επιτροπή κατέστησε σαφές πως τα μέτρα που προνοούνται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης που υποβλήθηκε στην ΕΕ θα πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά και να αποτραπούν δυσμενείς επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος, στον πληθωρισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

    ''Ταυτόχρονα, με την κίνηση αυτή η Κύπρος θα ανακτήσει διεθνώς την αξιοπιστία της και θα παραμείνει στο στρατηγικό της στόχο για την υιοθέτηση του ευρώ το συντομότερο δυνατόν'', υπογράμμισε.

    [28] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Υπατου Αρμοστή Γκάνας

    Την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τη συνεπή και αταλάντευτη υποστήριξη της Γκάνας για την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και για το δίκαιο αγώνα μας για ειρηνική επανένωση της χώρας μας και του λαού της εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο νέο Ύπατο Αρμοστή της Γκάνας, με έδρα το Κάιρο, Αντιστράτηγο Μπενεντίκτους Κόντζο Ακαφία.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Γκάνας εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του όπως η ενοποίηση της Κύπρου γίνει όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

    [29] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Φινλανδίας

    Την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρέχει την αναγκαία βάση για μια λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, δεχόμενος σήμερα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Φινλανδίας στην Κύπρο Ρίστο Ριπόνεν.

    Παράλληλα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να απολαμβάνουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα ωφελήματα της ένταξης στην ΕΕ, μέσα στα πλαίσια του κοινοτικού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας πως η πολιτική της ΕΕ για τους Τουρκοκύπριους πρέπει να είναι πλήρως σύμφωνη με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 26ης Απριλίου 2004 και να στοχεύει στην προβολή της οικονομικής ανάπτυξης των Τουρκοκυπρίων και στη διευκόλυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης της Κύπρου και των προσπαθειών για επανένωση.

    [30] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπογραφή - Βιβλίο για Ολυμπιακή Εκεχειρία

    [31] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Υπατου Αρμοστή Σιέρα Λεόνε

    Την πλήρη υποστήριξη και σεβασμό της κυβέρνησης της Σιέρα Λεόνε για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών επαναβεβαίωσε σήμερα ο νέος Υπατος Αρμοστής της Σιέρα Λεόνε στην Κύπρο, με έδρα το Λονδίνο, Alhazi Sulaiman Tejan-Jalloh, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    ''Η κυβέρνηση και ο λαός της Σιέρα Λεόνε συνεχίζουν να αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο κυπριακό κράτος. Αυτή η πολιτική εξακολουθεί να παραμένει στην καρδιά της σχέσης μεταξύ των δύο φιλικών χωρών μας'', ανέφερε.

    [32] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρέσβειρας Βελγίου

    Η βελγική κυβέρνηση ελπίζει ότι η αναζήτηση λύσης του Κυπριακού θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα της κυπριακής κυβέρνησης και ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια θα παράσχει ένα ευοίωνο πλαίσιο για επίτευξη αυτού του στόχου, δήλωσε σήμερα η πρώτη Πρέσβειρα του Βελγίου στην Κύπρο, με έδρα τη Λευκωσία, Κολέτ Τακέτ, επιδίδοντάς τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [33] (Κ) Κίκης Λαζαρίδης - Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Κύπρου


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 9 July 2004 - 17:49:30 UTC