Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνική Ελλάδας - Τελετή υποδοχής στην Αθήνα
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - ECOFIN - Πρόγραμμα Σύγκλισης
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνική Ελλάδας
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ολυμπιακή φλόγα - Κατεχόμενα
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Αποφάσεις - Κύπρος
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Νέες διόδοι - Τ/κ πλευρά
  • [10] (K) Πολιτιστικός Ομιλος «Διάσταση» - 20χρονα
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ- Διοικητικά μέτρα - Μέτρα ΕΕ
  • [12] (K) Αθήνα- Στεφανόπουλος-Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές
  • [16] (Κ) ΘΟΚ - ''Μυρμιδόνες, Νηριήδες, Φρύγες'' - Πρεμιέρα
  • [17] (Κ) ΕΕ - Αλιεία - Πρόγραμμα - Κύπρος
  • [18] (Κ) Μολυβιάτης - Μπαρνιέ - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρετανοί βουλευτές
  • [20] (Κ) Ερντογάν - Καραμανλής - Τηλεφωνική επικοινωνία για νίκη Εθνικής
  • [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [22] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΕ - Ολυμπιακή Φλόγα - Οχι στα Κατεχόμενα

  • [01] (Κ) Εθνική Ελλάδας - Τελετή υποδοχής στην Αθήνα

    Δεκάδες χιλιάδες Ελληνες υποδέχθηκαν χθες βράδυ με τιμές ηρώων στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην Αθήνα, τους πρωταθλητές Ευρώπης.

    Χρειάστηκαν δυόμισι ώρες για να καλυφθεί η απόσταση από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ως το Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Κατά μήκος της διαδρομής χιλιάδες κόσμου, απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και ομογενείς που ήρθαν στην Αθήνα μόνο και μόνο για να ζήσουν αυτές τις μαγικές στιγμές που ζει το ελληνικό ποδόσφαιρο, περίμεναν υπομονετικά να αποθεώσουν τους πρωταθλητές της Ευρώπης.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αποθέωση των ποδοσφαιριστών και του προπονητή της Εθνικής Ελλάδας στο Παναθηναϊκό Στάδιο με τιμές ηρώων από τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που συγκεντρώθηκαν εκεί για να τους πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη νίκη και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου είναι το θέμα που κυριαρχεί σε όλα τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Προβάλλονται επίσης άλλα θέματα όπως η εμμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή νομιμότητα όσον αφορά τις κινήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνοιγμα λιμανιών, αεροδρομίων και γενικά αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η σύσταση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ για μείωση του δημοσίου ελλείματος από το 6,3% του ΑΕΠ το 2003 κάτω του 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2005, η αναμονή της Ολυμπιακής φλόγας στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη καθώς και οι έρευνες για την εκκλησιαστική περιουσία.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''ΑΠΟΘΕΩΣΗ των ηρώων στο Καλλιμάρμαρο'' γράφει ότι οι δρόμοι της ελληνικής πρωτεύουσας και το Καλλιμάρμαρο πλημμύρισαν από ένα ανεπανάληπτο σε όγκο και παλμό πλήθος που όμοιο του δεν πρέπει να έχουν ξαναδεί ποτέ μάτια Ελληνα για να πει το πιο μεγάλο ευχαριστώ στους 23 νέους Ελληνες ''Θεούς'' - παίχτες της Εθνικής Ελλάδος και στον ''αυτοκράτορα''- προπονητή Οτο Ρεχάγκελ για την ύψιστη χαρά και την ανείπωτη ευτυχία που τους χάρισαν με τη νίκη τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τραγουδώντας ''Την Ελλάδα αγαπώ'', ο ΔΗΣΥ γιόρτασε χθες τα 28α γενέθλιά του συνδυάζοντας το γεγονός με τη χθεσινή μεγάλη γιορτή του άθλου της ποδοσφαιρικής ομάδας της Εθνικής Ελλάδας.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Η αποθέωση των ηρώων'' γράφει πως το αδιαχώρητο είχε δημιουργηθεί τόσο μέσα όσο και έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο ενώ το λεωφορείο που μετέφερε τους παίχτες και παράγοντες της Εθνικής Ελλάδας κατάφερε τελικά να φτάσει στην είσοδο του σταδίου στις 10:25 μ.μ. όπου ο κόσμος τους αποθέωσε. Αλλού γράφει ότι η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών ανακοίνωσαν ότι μέσα στο πνεύμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας ''Η Φλόγα μας ενώνει τον κόσμο'' έχει αποφασιστεί όπως η κυπριακή διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, που αναμένεται στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη, καλύψει με περιορισμένο αριθμό λαμπαδηδρόμων και το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Η ΑΘΗΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ'' γράφει ότι στον ελληνικό ουρανό σήκωσαν χθες βράδυ το πανευρωπαϊκό κύπελλο οι 23 εθνικοί ήρωες και ο αρχιτέκτονας του θαύματος Οτο Ρεχάνγκελ, οι οποίοι αποθεώθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες με τιμές ηρώων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ''η Κύπρος έχει μια πολύ καλή υπόθεση για να μην ανοίξουν αεροδρόμια στα κατεχόμενα'' καθώς και στις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων εμμένει στη διεθνή νομιμότητα όσον αφορά τις κινήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνοιγμα λιμανιών, αεροδρομίων και γενικά αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ για το εμπόριο με Τ/κύπριους'' γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιπρόταση για τη διεξαγωγή εμπορίου με τους Τ/Κ μέσω της γραμμής αντιπαράταξης, για έξι μήνες, που θα τελεί υπό την εποπτεία της ίδιας της Επιτροπής. Αλλού γράφει ότι με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα συντονισμού Ελλάδας-Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα θέματα του ευρωστρατού μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, όπου θα έχει συναντήσεις με πολιτειακούς παράγοντες και την αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Σκεπτικισμός στις Βρυξέλλες'' γράφει ότι σοβαρές νομικές διαφωνίες οδηγούν την ΕΕ σε μετάθεση του χρόνου επικύρωσης της έναρξης απευθείας εμπορίου με τους Τ/Κ. Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται οι Βρυξέλλες ενόψει της συζήτησης του θέματος σε ad hoc Επιτροπή, τη σύσταση της οποίας προωθεί η Ολλανδική Προεδρία. Αλλού γράφει ότι κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας που διεξήγαγε η Διερευνητική Επιτροπή για την εκκλησιαστική περιουσία προέκυψαν διάφορες πιθανές ποινικές υποθέσεις που διεπράχθησαν κατά διάφορα χρονικά διαστήματα από διάφορα άτομα.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''ΥΠΟΔΟΧΗ ΗΡΩΩΝ'' γράφει μεταξύ άλλων, ότι πρόσκληση προς την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Ελλάδας να επισκεφθεί την Κύπρο απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά την προσέλευσή του στην πρεσβεία της Ελλάδας όπου υπέγραψε βιβλίο που έχει ανοιχτεί για τον ελληνικό θρίαμβο στο Euro 2004. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ αποφάσισε να απευθύνει σύσταση στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μείωση του δημοσίου ελλείματος από το 6,3% του ΑΕΠ το 2003 κάτω του 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2005.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση ---------------------------------------------------------------- Η κυβέρνηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων εμμένουν στη διεθνή νομιμότητα όσον αφορά τις κινήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνοιγμα λιμανιών, αεροδρομίων και γενικά αναβάθμιση του ψευδοκράτους, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας ότι με μια καλή και συντονισμένη προσπάθεια μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες οι οποίες δημιουργούνται από κάποιες δυνάμεις και είναι σαφές αυτό το πράγμα''.

    Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια κίνηση από πλευράς ψευδοκράτους σε περίπτωση μη ανοίγματος αεροδρομίου στα κατεχόμενα, εξέφρασε την εκτίμηση αλλά και ευχή ότι ''από το ψευδοκράτος δεν θα έχουμε κίνηση, από άλλους να μην έχουμε κίνηση''.

    Το θέμα, πρόσθεσε, «δεν είναι τι κάνει το ψευδοκράτος, είναι το τι κάμνουν εκείνοι που χειρίζονται τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, μεταξύ Τ/Κ και του υπόλοιπου κόσμου».

    Θεωρούμε, είπε, ότι όντως μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να υπάρξουν αυτά τα ανοίγματα, προσθέτοντας «ότι εμμένουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εξ ολοκλήρου είναι μέλος της ΕΕ καθώς και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

    Ευχήθηκε όπως μην χρειαστεί να φθάσουμε σε προσφυγές και το θέμα να λυθεί με πολιτικά επιχειρήματα τα οποία, σημείωσε, ''δεν θα ζημιώνουν τους Τ/Κ σε ό,τι αφορά τις οικονομικές ανταλλαγές αλλά δεν μπορούν να ζημιώνουν και την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι το νόμιμο κράτος''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες που σχετίζονται με τις αποστολές που είχαν και οι δύο στο εξωτερικό όσον αφορά το Κυπριακό.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΚΑ - Κατεχόμενα - Αεροδρόμια ---------------------------------------------------------------- Η Κύπρος έχει μια πολύ καλή υπόθεση για να μην ανοίξουν αεροδρόμια στα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνο Λοϊζίδη και νομικούς συμβούλους της εταιρείας.

    Ερωτηθείς εάν δημιουργούνται προβλήματα εάν ανοίξουν οι αερολιμένες που λειτουργούν παράνομα στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ''νομίζω ότι έχουμε μια πολύ καλή υπόθεση να μην ανοίξουν''.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι υπάρχει ένα νομικό καθεστώς, που προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία από το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα παράνομα αεροδρόμια.

    ''Υπάρχει ένα νομικό καθεστώς που επιτρέπει, στο βαθμό που αποφάσεις θα βασιστούν σε νομικό καθεστώς, κάποιον εφησυχασμό για αυτό το θέμα'', είπε ο Πρόεδρος των ΚΑ.

    Προειδοποίησε ωστόσο πως ''το θέμα είναι να μην υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να παρακάμψουν ή να αγνοήσουν κάποια νομικά καθεστώτα που υπάρχουν και μας προστατεύουν''.

    ΟΗΕ - Διάσκεψη - Σταύρος Επαμεινώνδας - Αντιπρόεδρος -------------------------------------------------------- Ο Πρέσβης Σταύρος Επαμεινώνδας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο γραφείο των ΗΕ στη Βιέννη, εξελέγη ομόφωνα ένας εκ των Αντιπροέδρων της Πρώτης Συνόδου της Διάσκεψης των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

    Η Πρώτη Σύνοδος της Διάσκεψης των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος πραγματοποιείται στη Βιέννη, από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 9 Ιουλίου 2004.

    Οι εργασίες της Συνόδου άρχισαν με μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που διάβασε ο διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και του εγκλήματος (UNODC), Eduardo Vetere.

    Στο μήνυμά του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν σημείωσε ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι μεταξύ των νέων απειλών στην ειρήνη και την ασφάλεια, υπονομεύει τις προσπάθειες προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και το σεβασμό του κράτους δικαίου. Επιπλέον, πρόσθεσε, ήταν το πνεύμα της Βιέννης που οδήγησε στην επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Σύμβασης και των πρωτοκόλλων.

    Η Διάσκεψη εξέλεξε ομόφωνα το Μόνιμο Αντιπρόσωπο των Φιλιππινών στα Ηνωμένα Εθνη στη Βιέννη Victor Garcia III ως Πρόεδρο της για την πρώτη σύνοδο.

    Αντιπρόεδροι και μέλη του Προεδρείου εξελέγησαν, επίσης ομόφωνα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη Πρέσβης Σταύρος Επαμεινώνδας και οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Αλγερίας, της Κίνας, του Ισημερινού, της Γουατεμάλα, της Νιγηρίας, της Νορβηγίας και της Σλοβακίας.

    ΕΕ - Συμβούλιο - Κύπρος - Πρόγραμμα Σύγκλισης ---------------------------------------------------- Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε χθες να απευθύνει σύσταση στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μείωση του δημοσίου ελλείμματος από το 6,3% του ΑΕΠ το 2003 κάτω του 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2005. Η απόφαση λήφθηκε στη χθεσινή συνεδρία του ECO-FIN στις Βρυξέλλες, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Ιάκωβος Κεραυνός.

    Η μείωση του δημόσιου ελλείμματος θα γίνει με βάση το πρόγραμμα σύγκλισης που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, το οποίο βασίζεται, σύμφωνα με το Συμβούλιο, σε ένα μακροοικονομικό ρεαλιστικό σενάριο.

    Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, η έγκριση του προγράμματος ''δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλαμε και τις οποίες ενσωματώσαμε στο πρόγραμμα»'' ενώ, όπως είπε, ''έχουμε πείσει για την πολιτική μας βούληση να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα με την υπερψήφιση των δύο νομοσχεδίων από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη''. Το Συμβούλιο δίνει διορία στην κυβέρνηση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου να υιοθετήσει και να αρχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματος.

    Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι από την εφαρμογή του προγράμματος δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο του μέσου Κύπριου πολίτη, αφού δεν προβλέπονται αυξήσεις της φορολογίας ή του ΦΠΑ.

    ΓΣΟ - Υποδοχή Ολυμπιακής φλόγας - Αρχαίο Στάδιο Κουρίου ------------------------------------------------------------- Με χορούς, τραγούδια και αρχαία ολυμπιακά αγωνίσματα θα υποδεχθεί την Ολυμπιακή φλόγα στις 8 Ιουλίου, στο Αρχαίο Στάδιο του Κουρίου, ο Γυμναστικός Σύλλογος ''Τα Ολύμπια'' (Γ.Σ.Ο) και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής.

    Οπως δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεοκλής Θωμά, μετά από αίτημα του Γ.Σ.Ο., του αρχαιότερου αθλητικού συλλόγου της Κύπρου, έγινε κατορθωτό να δοθεί το δικαίωμα της υποδοχής της Ολυμπιακής φλόγας του ''Αθήνα 2004'', στο αρχαίο στάδιο του Κουρίου, δίπλα από το ναό του Απόλλωνα.

    «Ως ο αρχαιότερος σύλλογος της Κύπρου ζητήσαμε και επιμείναμε να μας δοθεί το δικαίωμα να υποδεχθούμε την Ολυμπιακή φλόγα, γιατί αυτός ο Σύλλογος έχει γράψει μια ολόκληρη ιστορία στον αθλητισμό της Κύπρου αλλά και στα αθλητικά δρώμενα του απανταχού Ελληνισμού» είπε ο κ. Θωμά.

    Η τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας θα αρχίσει στις 13.25 με χαιρετισμό του Προέδρου του Γ.Σ.Ο., ενώ θα ακολουθήσει ο Ολυμπιακός Υμνος από τη σοπράνο Ειρήνη Κακογιάννη και χορογραφία με μαντίλες, ένα μουσικό στεφάνωμα, δώρο τιμής για όσους αθλητές μας συμμετείχαν μέχρι σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η σύντομη εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με αναπαράσταση αρχαίων αγωνισμάτων.

    Την Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφέρει στο αρχαίο στάδιο Κουρίου ο πιανίστας Μαρτίνος Τυρίμος και θα την παραλάβει για τα επόμενα 300 μέτρα η Ολγα Σοφοκλέους, εθελόντρια της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    ΚΟΕ - Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενα ----------------------------------------- H Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών ανακοίνωσαν ότι μέσα στο πνεύμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας ''Η Φλόγα μας ενώνει τον κόσμο'' έχει αποφασισθεί όπως η κυπριακή διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, που αναμένεται στην Κύπρο την Πέμπτη 8 Ιουλίου, καλύψει με περιορισμένο αριθμό λαμπαδηδρόμων και το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, προς το σκοπό αυτό ζητείται μόνο η εξασφάλιση των συνθηκών που επικράτησαν σ' όλες τις άλλες πόλεις του κόσμου, από όπου πέρασε η Ολυμπιακή Φλόγα.

    Σ' αυτό περιλαμβάνονται και η ελεύθερη και άνευ διατυπώσεων διέλευση των στελεχών της Λαμπαδηδρομίας.

    Εξάλλου, ολοκληρώθηκε γύρω στις οχτώ χθες βράδυ στα κατεχόμενα η συνάντηση της κοινής αντιπροσωπείας της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 με τις λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους για το θέμα της περιφοράς της Ολυμπιακής Φλόγας και στα κατεχόμενα.

    Η συνάντηση, που διάρκεσε πέρα των δύο ωρών, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του λεγόμενου υπουργού αθλητισμού στην παρουσία του ιδίου του ''υπουργού'' Οζκάν Γιορκαντζίογλου, αντιπροσωπείας του ''δήμου'' Λευκωσίας και της ''αστυνομίας''.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΟΕ που προηγήθηκε της συνάντησης, προς το σκοπό της περιφοράς της Φλόγας στα κατεχόμενα ''ζητείται μόνο η εξασφάλιση των συνθηκών που επικράτησαν σ' όλες τις άλλες πόλεις του κόσμου, από όπου πέρασε η Ολυμπιακή Φλόγα'' περιλαμβανομένης της ''ελεύθερης και άνευ διατυπώσεων διέλευσης των στελεχών της Λαμπαδηδρομίας''.

    ΕΕ - Επίτροποι - Κατεχόμενα - Εμπόριο - Απόφαση -------------------------------------------------- Το Κολέγιο των Επιτρόπων θα αποφασίσει για το θέμα του πακέτου στήριξης και εμπορίου για τα κατεχόμενα την Τετάρτη, 7 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, την ίδια μέρα ο Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν αναμένεται να παραχωρήσει δημοσιογραφική διάσκεψη στις 13.45 (ώρα Κύπρου), η οποία θα μεταδίδεται σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση της ΕΕ (Europe by Satellite EΒS).

    Εκπρόσωπος - Euro 2004 - Ελλάδα - Δήλωση --------------------------------------------- Η κατάκτηση του τροπαίου του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδας αποτελεί τεράστιο αθλητικό επίτευγμα για την Ελλάδα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Η Ελλάδα μεγαλούργησε και πάλι και ας είναι παράδειγμα ότι όταν υπάρχει θέληση, μπορούμε'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε ότι η Εθνική Ελλάδας έδωσε μεγάλη χαρά σε ολόκληρο τον ελληνισμό, ο οποίος γιορτάζει δίκαια.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνική Ελλάδας - Euro 2004 -------------------------------------------------------- Η κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδας δεν ήταν τύχη αλλά μεθοδική εργασία, πειθαρχημένη συμπεριφορά και καλός σχεδιασμός, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Οπως είπε, μετά την πρόκριση της Ελλάδας στους τέσσερις της Ευρώπης, ''όλα ήταν δυνατά''.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και ερωτηθείς κατά πόσον είχε συνομιλία ή εάν απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, είπε ότι συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στην ομάδα, τον προπονητή της και στον κόσμο που ''έδωσε τόση θερμή υποστήριξη''.

    Εξάλλου σε δηλώσεις κατά την προσέλευσή του στην πρεσβεία της Ελλάδας, προκειμένου να παραστεί στην ανοικτή δεξίωση που διοργανώνει η πρεσβεία για το χθεσινό θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδας απηύθυνε πρόσκληση προς την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Ελλάδας να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο υποδέχτηκε στην πρεσβεία ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος σε σύντομη δήλωσή του ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε πρόσκληση για να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

    Μετά τον ασπασμό και τις ανταλλαγές συγχαρητηρίων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέγραψε το βιβλίο που έχει ανοιχτεί για τον ελληνικό θρίαμβο.

    ''Τα θερμά και ειλικρινή μου συγχαρητήρια. Είναι πολύ λίγη και μικρή ανταπόδοση για τη μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια που μας χάρισε η εθνική ομάδα της Ελλάδας'', έγραψε στο βιβλίο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόεδρος Βουλής - Euro 2004 - Συγχαρητήρια ------------------------------------------------- Ολόψυχα συγχαρητήρια σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό και ειδικότερα στους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδας έστειλε με δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    «Είμαι από εκείνους που είχαν την προαίσθηση και είχα πει ότι η Εθνική Ελλάδος είναι ικανή να πετύχει το ακατόρθωτο», είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η ελληνική ομάδα πέτυχε το ακατόρθωτο με τους Γάλλους, το συνέχισε με τους Τσέχους και τελικά πέτυχε και το απολύτως ακατόρθωτο στο χθεσινοβραδινό τελικό με τους Πορτογάλους.

    Εξάλλου, θερμά συγχαρητήρια για τη νίκη της Εθνικής Ελλάδας, απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    ''Εκ μέρους όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και εμένα προσωπικά, σας απευθύνω τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια για τη μεγαλειώδη νίκη της Ελλάδος στο EURO 2004 και τη δίκαιη στέψη της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας ως Πρωταθλήτριας Ευρώπης'', αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Χριστόφιας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής.

    Συγχαρητήριο μήνυμα για τη κατάκτηση του Euro 2004 από την εθνική Ελλάδας, απέστειλε και στην ομόλογό του Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα.

    ''Με μεγάλη χαρά σας απευθύνω τα θερμά συγχαρητήρια όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και εμένα προσωπικά για την περιφανή νίκη της Εθνικής Ελλάδος στο EURO 2004 και την πανάξια στέψη της ως Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Η Κύπρος και ο λαός της γιορτάζουν μαζί με τον Ελληνικό λαό ένα μεγαλειώδες επίτευγμα στο χώρο του αθλητισμού'', αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Χριστόφιας.

    Επίσης, τα θερμά συγχαρητήρια του Σώματος, αλλά και του ιδίου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής και σε μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, με αφορμή την ανακήρυξη της Εθνικής Ελλάδος ως Πρωταθλήτριας Ευρώπης στην ποδοσφαιρική διοργάνωση του EURO 2004.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει ακόμη ότι ''γιορτάζουμε μαζί σας ένα δίκαιο θρίαμβο που κατακτήθηκε με αγωνιστικότητα, δύναμη και ήθος, καθιστώντας τα άξια παιδιά της Εθνικής και τον προπονητή τους, καθώς και τους περήφανους Ελληνες φιλάθλους που τους εμψύχωσαν, ωραίους προπομπούς του Ολυμπιακού πνεύματος, που θα ξαναγεννηθεί σε λίγες μέρες στην Ελλάδα''.

    Συγχαρητήριο μήνυμα για την ανακήρυξη της Εθνικής Ελλάδος ως Πρωταθλήτριας Ευρώπης στην ποδοσφαιρική διοργάνωση του EURO 2004 απέστειλε χθες και προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου συγχαρητήριο μήνυμα.

    Υπουργός Εμπορίου - Euro 2004 - Ελλάδα - Δήλωση ----------------------------------------------------- Οταν υπάρχει προγραμματισμός και σύμπνοια, μπορούμε να πετύχουμε στόχους πολύ ψηλότερους από το μπόι μας, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδας.

    ''Η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας ήταν ότι κατάφερε να συνδυάσει πάθος, πίστη και ψυχή μαζί με οργάνωση και μεθοδικότητα. Αυτός είναι συνδυασμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Πρεσβεία της Ελλάδας - Euro 2004 - Δεξίωση ------------------------------------------------- Πλήθος κόσμου μετέβη χθες στην πρεσβεία της Ελλάδας για την ανοικτή δεξίωση που παρέθεσε ο Ελληνας Πρεσβευτής στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, με αφορμή την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδας.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Προεδρικός Επίτροπος Πολλάκης Σαρρής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης, η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

    Παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσσος Λυσσαρίδης, ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και βουλευτές.

    Δεξίωση Δηλώσεις ----------------------- Συγγενείς αγνοουμένων, κρατώντας την ελληνική σημαία και τις φωτογραφίες των δικών τους, μετέβησαν χθες στην πρεσβεία της Ελλάδας όπου ο Πρεσβευτής Χρίστος Παναγόπουλος παρέθεσε δεξίωση για τη μεγάλη νίκη της Εθνικής Ελλάδας στο EURO 2004.

    Ο Ελληνας Πρεσβευτής, υποδεχόμενος τους συγγενείς των αγνοουμένων, ευχήθηκε όπως το δράμα τους λάβει σύντομα ένα τέλος με τη διακρίβωση της τύχης των οικείων τους.

    Ανέφερε επίσης ότι ζει την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων, οι οποίοι συγκεντρώνονται κάθε Σαββατοκύριακο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας όπου βρίσκεται και η πρεσβευτική κατοικία.

    Επειδή σας βλέπω κάθε μέρα, αντέχω, είπε ο κ. Παναγόπουλος.

    Οι συγγενείς των αγνοουμένων πρόσφεραν στον Ελληνα Πρεσβευτή ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς μαζί με τα συγχαρητήριά τους και την ευχή ''εις ανώτερα''.

    Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε ευτυχισμένος ''γιατί ο κυπριακός ελληνισμός συμπαρατάσσεται μια ακόμη φορά με τον μητροπολιτικό σε αυτή τη μεγάλη χαρά''.

    ''Είναι από τις εμπειρίες εκείνες που σε σημαδεύουν για όλη τη ζωή σου'', είπε ο κ. Παναγόπουλος.

    Εντελώς βέβαιος ότι η Ελλάδα θα κατακτούσε το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος, δήλωσε πως ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Σε δηλώσεις του στην Πρεσβεία της Ελλάδας, ο κ. Θεοδώρου είπε πως με τη νίκη της Εθνικής Ελλάδας συμπεραίνεις ''τι μπορεί να πετύχει κανείς όταν έχει πίστη και όταν επιδιώκει με συνέπεια τους στόχους του''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είπε πως ''τους θεούς δεν τους συγχαίρεις, τους θαυμάζεις και τους θεούς τους ελληνικού ποδοσφαίρου θερμά τους συγχαίρω και ανάλογα τους θαυμάζω''

    Συγχαρητήρια στην Εθνική Ελλάδας για τη νίκη της έδωσε στον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου ο οποίος παρέστη στην ανοικτή δεξίωση.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε χθες ότι η Εθνική Ελλάδας κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο του EURO 2004 ''συνδυάζοντας τη γερμανική πειθαρχία μαζί με το μεσογειακό πάθος''.

    Σε δηλώσεις του στην ελληνική πρεσβεία χαρακτήρισε ''περίλαμπρη και απρόσμενη'' τη νίκη της Εθνικής Ελλάδας, προσθέτοντας ωστόσο ότι μετά τις πρώτες εμφανίσεις της Εθνικής Ελλάδας έγινε πεποίθηση ότι μπορεί να πάει μέχρι το τέλος και πήγε.

    Στο μεταξύ, την υπερηφάνεια των όπου γης Ελλήνων για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου εξέφρασαν με δηλώσεις τους στη Βουλή βουλευτές από όλα τα κόμματα. Την ελληνική νίκη γιόρτασε και η αντιπροσωπεία Βρετανών βουλευτών που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    ΔΗΣΥ - Euro 2004 - Εθνική Ελλάδας - Συγχαρητήρια επιστολή

    Συγχαρητήρια στους Ελληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές μέσω του Ελληνα Πρεσβευτή στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου, απέστειλε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή του ΔΗΣΥ, σε επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης χαρακτηρίζει την κατάκτηση του Euro 2004 από την Ελλάδα ''ως μια ανεπανάληπτη επιτυχία που μας έκανε υπερήφανους''.

    Οπως αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης, ''η κατάκτηση του κυπέλλου στην κορυφαία αυτή διοργάνωση απέδειξε ότι όταν υπάρχει πίστη, θέληση και σωστή δουλειά οι Ελληνες μπορούν να πετύχουν τα πάντα''.

    ΕΔΗ - Euro 2004 - Συγχαρητήρια ------------------------------------- Οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) με χθεσινή τους ανακοίνωση συγχαίρουν τους απανταχού Ελληνες για τη ''λαμπρή και ιστορική'' επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο.

    Οπως αναφέρουν οι ΕΔΗ, πρωτίστως αξίζουν συγχαρητήρια στους ίδιους τους συντελεστές αυτής της επιτυχίας, τους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή, τους οργανωτές αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

    Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Συγχαρητήρια - Euro 2004 ---------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης με επιστολή του προς τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστο Παναγόπουλο συνεχάρη όλους τους συντελεστές της λαμπρής νίκης της Εθνικής Ελλάδας.

    ''Η Κύπρος και ολόκληρος ο Ελληνισμός σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουμε τη μεγάλη νίκη της εθνικής μας ομάδας στον τελικό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στην Ευρώπη'', αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μιχαηλίδης.

    Πρόεδρος Ενωσης Δήμων - Πρεσβευτής Ελλάδας - Συγχαρητήρια - Euro 2004

    Τα Θερμά συγχαρητήρια όλων των Δήμων της Κύπρου για την ανεπανάληπτη επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος να στεφθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, απέστειλε και ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κύπρου Δημήτρης Κοντίδης προς τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστο Παναγόπουλο.

    Μητροπολίτης Πάφου - Δηλώσεις - Εuro 2004 ----------------------------------------------- Ο Ελληνισμός χρειαζόταν την προχθεσινή νίκη της Εθνικής Ελλάδας, δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Σε δηλώσεις του, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως παρακολούθησε τον αγώνα από γιγαντοοθόνη στο Πισσούρι, προσκεκλημένος του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου.

    ΚΕΑ - Συγχαρητήρια - Euro 2004 --------------------------------- Τα πιο θερμά του συγχαρητήρια στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Ελλάδας, για την κατάκτηση του Euro 2004 εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ).

    ''Χωρίς κανενός είδους εθνικισμό και με συναίσθηση της ιστορικότητας της στιγμής θεωρούμε ότι τα μηνύματα που έδωσαν οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να διαπιστώσουμε όλοι ότι μέσα από την ενότητα και τους κοινούς στόχους ο ελληνισμός μπορεί να κάνει πραγματικότητα κάθε όνειρό του'', καταλήγει το ΚΕΑ.

    Εθνική Ελλάδας - Τελετή υποδοχής στην Αθήνα -------------------------------------------------- Δεκάδες χιλιάδες Ελληνες υποδέχθηκαν χθες βράδυ με τιμές ηρώων στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην Αθήνα, τους πρωταθλητές Ευρώπης.

    Χρειάστηκαν δυόμισι ώρες για να καλυφθεί η απόσταση από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ως το Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Κατά μήκος της διαδρομής χιλιάδες κόσμου, απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και ομογενείς που ήρθαν στην Αθήνα μόνο και μόνο για να ζήσουν αυτές τις μαγικές στιγμές που ζει το ελληνικό ποδόσφαιρο, περίμεναν υπομονετικά να αποθεώσουν τους πρωταθλητές της Ευρώπης.

    Παρά την πολύωρη αναμονή, ο κόσμος διατηρούσε τον ενθουσιασμό του και άρχισε να αποθεώνει τον προπονητή Οτο Ρεχάγκελ και τους ποδοσφαιριστές.

    Πρώτοι κατέβηκαν από το λεωφορείο ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης, ο Οτο Ρεχάγκελ και ο αρχηγός της Εθνικής Θοδωρής Ζαγοράκης, κρατώντας το βαρύτιμο τρόπαιο στα χέρια τους και ακολούθησαν οι υπόλοιποι.

    Με μεγάλη δυσκολία άρχισαν να προχωρούνε ανάμεσα στο πλήθος, που τους αποθέωνε. Από τα μεγάφωνα του σταδίου ακούγονταν το ονόματα των μεγάλων πρωταγωνιστών και ο κόσμος φώναζε «όλε, όλε» και «νάτοι, νάτοι, οι πρωταθλητές».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος κλήθηκε να απευθύνει μήνυμα στο οποίο τόνισε πως ''από χτες (Κυριακή) το βράδυ όλη η Ελλάδα ζει μέσα στο όνειρο που εσείς της χαρίσατε''.

    ''Σας είμαστε ευγνώμονες και σας χαρίζουμε την αγάπη μας μέσα από την καρδιά μας. Σας ευχόμαστε το σημερινό πανηγύρι να μην είναι ανεπανάληπτο, αλλά να ξαναγίνει. Σας ευχόμαστε να έχετε την ευλογία του Θεού και τη δύναμή του να προβάλλετε τη χώρα μας διεθνώς. Σας σφίγγουμε το χέρι και σας ευλογώ εξ ονόματος της Εκκλησίας της Ελλάδας. Ο Θεός πάντα μαζί σας», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Στη συνέχεια κάλεσε κοντά του έναν-έναν όλους τους ποδοσφαιριστές, τον Οτο Ρεχάγκελ και τον Βασίλη Γκαγκάτση και τους απένειμε το χρυσό σταυρό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

    Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός και η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τους παρέδωσε το παράσημο ήθους της Αθήνας και ανακοίνωσε ότι όλοι τους και ο Οτο Ρεχάγκελ ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες της πόλης.

    Αμέσως μετά, η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά απένειμε σε όλους το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδας του 1896.

    Η βραδιά συνεχίστηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, που τραγούδησε όρθιο όλο το στάδιο.

    Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, εκ μέρους όλης της εθνικής ομάδας, ευχαρίστησε τον κόσμο για την υποδοχή. Τα μεγάφωνα άρχισαν να παίζουν το «We are the champions» των Queen και τον «Ζορμπά» του Θεοδωράκη. Στο φινάλε, πολύχρωμα πυροτεχνήματα έσχισαν τον ουρανό και δημιούργησαν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.

    Νωρίτερα προσερχόμενοι στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου έκαναν δηλώσεις.

    Το μήνυμα από τη νίκη της εθνικής ποδοσφαίρου είναι διπλό, εκείνο της γιορτής αλλά και της ενότητας των Ελλήνων - επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. Χαρά εθνική αλλά και χαρά αθλητισμού και πολιτισμού χαρακτήρισε τη νίκη ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Υποδοχή στο αεροδρόμιο --------------------------- Χιλιάδες Ελληνες επιφύλαξαν υποδοχή ηρώων στους πρωταθλητές της Ευρώπης, λίγα λεπτά μετά τις 7 το βράδυ όταν το αεροπλάνο που μετέφερε της εθνική ομάδα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Ενα πανό των υπαλλήλων της Ολυμπιακής, έγραφε: «Μας απογειώσατε όλους. Ευχαριστούμε», ενώ δύο πυροσβεστικά οχήματα είχαν εισέλθει στην πίστα του αεροδρομίου και με το νερό που έριξαν, σχημάτισαν μια υδάτινη αψίδα, κάτω από την οποία πέρασε το αεροσκάφος, που έφερε το όνομα «Μακεδονία».

    ΣΕΚ - Euro 2004 - Συγχαρητήριο μήνυμα ------------------------------------- Συγχαρητήριο μήνυμα για την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδας, απέστειλε χθες ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) Δημήτρης Κιττένης προς τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστο Παναγόπουλο.

    ''Η ΣΕΚ εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια για την ανάδειξη της Εθνικής Ελλάδας σε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο'', αναφέρει στο μήνυμα του ο κ. Κιττένης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τελετή αποφοίτησης Πανεπιστημίου Κύπρου ------------------------------------------------------------------ Η ενσωμάτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί το σημαντικότερο σταθμό στη σύγχρονη ιστορία μας, μετά την ανεξαρτησία το 1960, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι η ένταξη διανοίγει νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες για τον τόπο και δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για την επανένωση της πατρίδας μας, σε μια διζωνική, δικοινοτική και λειτουργική ομοσπονδία, με την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η φετινή τελετή αποφοίτησης διοργανώνεται σε μια ιστορική στιγμή για την Κύπρο και το λαό της, μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και την επίσημη ένταξη της πατρίδας μας στην ΕΕ.

    Κύπρος - Αρμενία - Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της υγείας

    Κύπρος και Αρμενία υπέγραψαν χθες διακρατική συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής επιστήμης.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου και ο Πρεσβευτής της Αρμενίας στην Κύπρο Vahram Kazhoyan.

    Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η κ. Ακκελίδου είπε πως πρόκειται για μια συμφωνία ''που προβλέπει για έναν αριθμό ανταλλαγών με επισκέψεις από τη μια χώρα στην άλλη και με συνεργασίες''.

    Ο Πρεσβευτής της Αρμενίας στην Κύπρο ανέφερε πως υπάρχει ήδη μια μακρά εμπειρία συνεργασίας των δυο χωρών στον τομέα των ιατρικών επιστημών και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    Εξέφρασε την ευαρέσκειά του που τελικά έγινε κατορθωτή η υπογραφή αυτής της συμφωνίας ''που θέτει'', όπως είπε, ''όλη αυτή τη συνεργασία πάνω σε ένα νομικό πλαίσιο'' καθώς και την πεποίθηση ότι ''θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε βασιζόμενοι στη συμφωνία και την ήδη υπάρχουσα συνεργασία''.

    Ο κ. Kazhoyan ανέφερε πως ως μια ένδειξη καλής χειρονομίας το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου αποφάσισε να αποστείλει φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό στην Αρμενία που, όπως είπε, πως τύχουν καλής χρήσης στη χώρα.

    Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας - Αθήνα - Επίσκεψη ------------------------------------------------------- Aντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Aμυνας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου και τα μέλη της Κώστα Κωνσταντίνου, Νίκο Κατσουρίδη και Ζαχαρία Κουλία αναχωρεί στις 7.30 σήμερα το απόγευμα για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Εθνικής Aμυνας.

    Η αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Aννα Μπενάκη-Ψαρούδα, τον Υπουργό Εθνικής Aμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και την Επιτροπή Aμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

    Η αντιπροσωπεία, που επιστρέφει την Παρασκευή, θα πραγματοποιήσει επίσης επίσκεψη στη Σχολή Ευελπίδων.

    Χρηματιστήριο - Νέο χαμηλότερο σημείο ------------------------------------------- Το χαμηλότερο του σημείο από την επίσημη ημέρα έναρξης της λειτουργίας του το 1996 κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις νέες απώλειες σε ποσοστό 0,62% που σημείωσε στη χθεσινή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 73,5 μονάδες, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, ελέω Λαϊκής Τράπεζας. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 167 χιλιάδες λίρες, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε το 37,5% του τζίρου.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - ECOFIN - Πρόγραμμα Σύγκλισης

    Στις 5 Νοεμβρίου η Κύπρος θα κληθεί να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για το βαθμό και την πορεία εφαρμογής και υλοποίησης του προγράμματος σύγκλισης και των επιμέρους μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που περιλαμβάνονται σε αυτό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνική Ελλάδας

    Η Εθνική Ελλάδας έκαμε τον όπου γης ελληνισμό περήφανο και αξίζει συγχαρητήρια από όλους μας και μεγάλες ευχαριστίες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ευχήθηκε σύντομα η Εθνική Ελλάδας, αν το επιτρέψει το πρόγραμμα των παικτών, να επισκεφθεί και την Κύπρο.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ολυμπιακή φλόγα - Κατεχόμενα

    Επιθυμία της κυπριακής Κυβέρνησης είναι η Ολυμπιακή Φλόγα να περάσει και από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, όμως την ευθύνη για τη διαδρομή της φλόγας τη φέρει η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 και όλες οι διευθετήσεις γίνονται από αυτήν, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Αποφάσεις - Κύπρος

    Αύριο Τετάρτη ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν θα ανακοινώσει τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την Κύπρο.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Νέες διόδοι - Τ/κ πλευρά

    Δεν φαίνεται να υπάρχει θετική ανταπόκριση εκ μέρους της τ/κ πλευράς για διάνοιξη οποιωνδήποτε νέων διόδων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [10] (K) Πολιτιστικός Ομιλος «Διάσταση» - 20χρονα

    Τα 20χρονα του κλείνει φέτος ο Πολιτιστικός Ομιλος «Διάσταση» και η επέτειος αυτή γιορτάζεται με μια σειρά από εκδηλώσεις που άρχισαν από τον περασμένο Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2004.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ- Διοικητικά μέτρα - Μέτρα ΕΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα ανακοινώσει όταν θεωρηθεί σκόπιμο διοικητικά μέτρα τα οποία αποβλέπουν στην ευκολότερη εφαρμογή των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, εκείνων που θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εκείνων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση σε προηγούμενα στάδια, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [12] (K) Αθήνα- Στεφανόπουλος-Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου

    Δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγιναν το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο οι διεθνείς της Εθνικής ποδοσφαίρου και ομοσπονδιακός προπονητής Οτο Ρεχάγκελ.

    Με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους νικητές της Ευρώπης και τους ευχαρίστησε για πολλούς λόγους, κυρίως όπως είπε «για τη μεγάλη νίκη που πέτυχαν, η οποία εξέπληξε όλους τους Ελληνες».

    Επίσης «για την υπερηφάνεια, τον ενθουσιασμό, τη χαρά που χάρισαν σε όλους του Ελληνες».

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            73,34  (-0,22)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    354.747
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    234.899    324,34  (-0,66)
    FTSE Med 100 **                             6.338,03  (-0,33)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    199.550     94,46  (-1,03)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     32.283     71,38  (-1,19)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.562     11,32  ( 4,72)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     10.239     46,53  (-0,64)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        542     45,62  ( 0,11)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     37.623     20,48  ( 4,38)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     15.296     62,26  (-0,18)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.214      2,32  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      6.386      6,97  (-1,13)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         00     11,50  ( 0,17)
    Ξενοδοχεία                    £     14.515     25,63  ( 0,20)
    Αλλες Εταιρείες               £     21.453     59,93  (-0,13)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 6/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 6/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5801      0,5835            1,7138        1,7238
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4724      0,4752            2,1044        2,1169
    Λίρα Αγγλίας   0,8655      0,8706            1,1486        1,1554
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 6/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 6/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4315*    0.4349*    229.9379    231,7497
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3374     0.3400       2.9412      2,9638
    Δολάριο Καναδά      0.3561     0.3589       2.7863      2,8082
    Κορώνα Δανίας       0.0779     0.0785      12.7389     12,8370
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0684     0.0689      14.5138     14,6199
    Κορώνα Σουηδίας     0.0630     0.0635      15.7480     15,8730
    Φράγκο Ελβετίας     0.3811     0.3841       2.6035      2,6240
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές

    Την κάθοδο επέλεξε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρατείνοντας την αρνητική ατμόσφαιρα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην χρηματαγορά, λόγω των αλλεπάλληλων αρνητικών ρεκόρ. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος υποχώρησε στο χειρότερο του σημείο από τις 29 Μαρτίου 1996, έκλεισε στις 73,34 μονάδες, καταγράφοντας ζημιές σε ποσοστό 0,22%. Η αξία των συναλλαγών αν και αυξημένη παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 354 χιλιάδων λιρών, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 32% του τζίρου.

    [16] (Κ) ΘΟΚ - ''Μυρμιδόνες, Νηριήδες, Φρύγες'' - Πρεμιέρα

    Εχει χαρακτηριστεί από μελετητές ''τραγωδία του ανθρώπινου λογισμού με φήμη που απηχεί στην εποχή μας μέσα από πάμπολλες αναφορές'' και σίγουρα αποτελεί μιαν από τις πιο πολυσυζητημένες παραγωγές που ανεβάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου.

    Πρόκειται για τη χαμένη επί αιώνες τριλογία του Αισχύλου ''Μυρμιδόνες, Νηριήδες, Φρύγες'' σε ανασύνθεση Ηλία Μαλανδρή και σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους που παρουσιάζεται αύριο στη Λευκωσία σε παγκόσμια πρώτη πρεμιέρα και ακολούθως στο Φεστιβάλ Επιδαύρου στις 6 και 7 Αυγούστου, με τη συμμετοχή και του Ελληνα τενόρου και ηθοποιού Μάριου Φραγκούλη, ο οποίος υποδύεται τον Αχιλλέα.

    [17] (Κ) ΕΕ - Αλιεία - Πρόγραμμα - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει με γραπτή διαδικασία στις 9 Ιουλίου, το Κυπριακό Πρόγραμμα Αλιείας 2004-2006, που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση.

    [18] (Κ) Μολυβιάτης - Μπαρνιέ - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε το μεσημέρι με τον ομόλογο του της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά την υιοθέτηση του Ευρωσυντάγματος.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρετανοί βουλευτές

    Την αντίθεσή τους σε πρόνοιες του σχεδίου Ανάν εξέφρασαν σήμερα οι τρεις Βρετανοί βουλευτές Τομ Κοξ, Ρούντι Βις και Ρότζερ Γκέιλ οι οποίοι κατανοούν τους λόγους που οι Ε/Κ απάντησαν αρνητικά στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    [20] (Κ) Ερντογάν - Καραμανλής - Τηλεφωνική επικοινωνία για νίκη Εθνικής

    [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ------------------------------------------------------------- Το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Ιουλίου 2004, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄, παρέστη σε επίσημο γεύμα πού παρέθεσε προς τιμήν του ο Αξιοτ. Δήμαρχος Ηλιουπόλεως κ. Γεωργάκης, σε εστιατόριο που βρίσκεται εντός του Δημοτικού Άλσους της πόλεως.

    Μαζί τους παρεκάθησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίος, Καρθαγένης Χρυσόστομος, και ο Πανιερώτατος Καβάσων Φιλήμων, οι Αντιδήμαρχοι της Ηλιούπολης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και λοιποί δημοτικοί παράγοντες.

    Κατά την διάρκεια του γεύματος ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την τιμητική παρουσία του στην πόλη της Ηλιουπόλεως και μίλησε με ζεστά λόγια για την προσωπικότητα, το έργο και την αγάπη του Πατριάρχου προς την Ηλιούπολη, αφού κατά το παρελθόν είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και επισήμως την πόλη και να ευλογήσει από κοντά τους κατοίκους της.

    Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο κ. Γεωργάκη για την τιμή που του επεφύλαξε, ευλόγησε τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στο επιτελούμενο έργο του Πατριαρχείου σ όλη την Αφρική και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του κ. Δημάρχου.

    Νωρίς το απόγευμα, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητρ. Πηλουσίου Ειρηναίου, Καρθαγένης Χρυσοστόμου καθώς και υπό του Επιχειρηματίου κ. Πατρόκλου Παπαστεφάνου, επεσκέφθησαν τον Υπουργό Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων κ Σάββα Τσιτουρίδη.

    Ο κ Υπουργός υπεδέχθει τον Μακαριώτατο και τη συνοδεία του στην είσοδο του Υπουργικού Μεγάρου και τους οδήγησε στο ιδιαίτερο γραφείο του όπου παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών και συνεργατών του αντηλλάγησαν ευχές και εν συνεχεία έθεσε εν εκτάσει τα προβλήματα πού απασχολούν την πορεία του Αλεξανδρινού Θρόνου.

    Ο κ Τσιτουρίδης άκουσε με μεγάλη προσοχή την Α.Θ.Μ. και τον ευχαρίστησε για το επιτελούμενο έργο στην Αφρικανική Ήπειρο, που προβάλει τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία σ αυτή την αχανή Ήπειρο και υπεσχέθη ότι η Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο του θα βρεθεί αρωγός στην επιτελούμενη αυτή προσπάθεια και ειδικότερα μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων που διαθέτει. Εν συνεχεία αντηλλάγησαν δώρα και ο κ. Υπουργός προέπεμψε την Α.Θ.Μ. εως του αυτοκινήτου.

    Το πρωί της Δευτέρας 5 Ιουλίου η Α.Θ.Μ. κατήλθε εις το εν Αθήναις Πατριαρχικό Γραφείον και εδέχθη, τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Θεόδωρον, τον Αρχιμανδρίτη Δαυίδ Τσαπάρα, τον Πρεσβύτερο Χρήστο Τσάκαλο και τον Αρχιμανδρίτη Θεόδωρο Δημητρίου. Ο Μακαριώτατος δέχθηκε επίσης τον Πρόεδρο των Εθελοντών Αιμοδοτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Χωριατέλη μετα του καθηγητού κ. Παπανδρέου. Ο κ Χωριατέλης ετίμησε τον Μακαριώτατο με το χρυσούν μετάλιον, επί τη συμπληρώσει πενήντα ετών από της ιδρύσεως του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Ε.Ε.Σ.

    Ο κ. Πρόεδρος προσεφώνησε τον Μακαριώτατο αναφερθείς εις το έργο του και εις την προσφοράν του υπέρ των σκοπών του Συλλόγου. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την τιμητική αυτή διάκριση και ευχήθηκε επιτυχία εις το έργο που συντελείτε για την ανακούφιση της ανθρώπινης ασθενείας.

    [22] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΕ - Ολυμπιακή Φλόγα - Οχι στα Κατεχόμενα

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης ανακοίνωσε απόψε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα η οποία φτάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη δεν θα περάσει τελικά από τα κατεχόμενα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 6 July 2004 - 17:49:26 UTC