Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αξιωματικοί ΕΦ - Φιλολογικό μνημόσυνο
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αυστρία - Επιστροφή
  • [03] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια
  • [04] (K) Κύπρος - Τελικός Euro 2004 - Γιγαντοοθόνες
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ - Εδιμβούργο
  • [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συνέντευξη στο ΑΠΕ - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Χάγη - Διάσκεψη Προέδρων ΕΕ
  • [09] (Κ) Αθήνα - Τελετή υποδοχής Εθνικής - Παναθηναϊκό Στάδιο
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Χάγη - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Αξιωματικοί ΕΦ - Φιλολογικό μνημόσυνο

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αυστρία - Επιστροφή

    [03] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αυστριακός Καγκελάριος

    Η Αυστρία συμμερίζεται την άποψη της κυπριακής κυβέρνησης ότι μια λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ευρωπαϊκές αρχές, δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ ύστερα από συνομιλίες που είχε στη Βιέννη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αυστρία.

    Ο κ. Σούσελ ανέφερε πως «λυπούμαστε που το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μου έχει εξηγήσει τις ανησυχίες και τις αντιλήψεις του κυπριακού λαού. Ελπίζουμε ότι υπάρχει η θέληση για την εξεύρεση μιας πραγματικής λύσης, ενός λειτουργικού συμβιβασμού και για τα δυο μέρη στην Κύπρο».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως προσκάλεσε τον Καγκελάριο της Αυστρίας να επισκεφθεί την Κύπρο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το θερμό τρόπο με τον οποίο έγινε δεκτός και με τον οποίο η αυστριακή πλευρά άκουσε τα επιχειρήματά του.

    Είπε πως ανέπτυξε μια εξαιρετική προσωπική σχέση με τον Καγκελάριο στις συναντήσεις της ΕΕ και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια και την υποστήριξη που η Αυστρία πάντα έδινε στην Κύπρο στην ενταξιακή της πορεία, προσθέτοντας πως «ο κ. Σούσελ ειδικότερα μας βοήθησε σε αυτό το θέμα».

    Απαντώντας σε ερώτηση, Παπαδόπουλος και Σούσελ αναφέρθηκαν με εγκωμιαστικά σχόλια στη χθεσινή νίκη της Ελλάδας επί της Τσεχίας, επισημαίνοντας τις δυνατότητες της ελληνικής ομάδας.

    Ο κ. Σούσελ είπε πως είχαν μια πολύ θετική ανταλλαγή απόψεων και ότι είναι πολύ ευχαριστημένος που η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ πριν μερικές εβδομάδες.

    Αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες σχέσεις Αυστρίας και Κύπρου, σημειώνοντας πως «βλέπουμε μια μεγάλη δυνατότητα για εμβάθυνση της φιλίας μεταξύ των δυο χωρών μας».

    Σημείωσε πως η συμμετοχή της Αυστρίας για 30 χρόνια στην Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με την Κύπρο.

    Σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμά, ο κ. Σούσελ ανέφερε πως είχαν καλές επαφές και πολύ καλή σχέση «σε μια ομάδα χωρών που ασπάζονται τις ίδιες ιδέες για να ετοιμαστεί το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» και εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταλλαγή αυτή απόψεων.

    Είπε πως ορισμένες φορές οι πολίτες της ΕΕ έχουν κακή αντίληψη για την Κοινότητα, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει πάντοτε να μιλούμε για τα προβλήματα ή τις διαφορές. Πρέπει να μιλάμε και για τις λύσεις και να εξηγούμε τις λύσεις».

    Πρόσθεσε πως τους τελευταίους δύο μήνες η ΕΕ έχει εξαιρετικά θετικά πράγματα, και αναφέρθηκε στην ένταξη των δέκα νέων μελών, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, στη συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν και το νέο ΥΠΕΞ της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως «εξαιρετικά επιτεύγματα».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η Αυστρία είναι πρωτοπόρα στις προσπάθειες να υπάρχει σωστή μεταχείριση για τις μικρές χώρες της ΕΕ.

    Πρόσθεσε πως συζήτησαν ένα αριθμό διμερών θυμάτων και εξέφρασε την ελπίδα για αύξηση και ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας των δυο χωρών στο μέλλον, προσθέτοντας πως συζήτησαν και για το Κυπριακό.

    Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη της κυπριακής κυβέρνησης η οποία υποστηρίζει μια λύση βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές, ο κ. Σούσελ απάντησε: «Βεβαίως. Δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση. Θεωρώ ότι πάντα αναζητούμε ευρωπαϊκές λύσεις και θεωρώ ότι η Ευρώπη είναι ένα καλό παράδειγμα για καλές λύσεις που μερικές φορές είναι δύσκολο να βρεθούν» για προβλήματα όπου υπάρχουν διαφορετικές γλώσσες και διαφορετικές εθνικές ομάδες.

    Πρόσθεσε πως η Ευρώπη έχει μια ιστορία γεμάτη με δύσκολες λύσεις, προσθέτοντας πως οι ευρωπαϊκές αξίες είναι σημαντικές.

    Ερωτηθείς αν είπε ξεκάθαρα στην ΕΕ ποιες αλλαγές επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως συζήτησαν για αυτό αλλά δεν θέλει δημοσίως να αναφερθεί στις αλλαγές αυτές.

    Σημείωσε ωστόσο πως οι αλλαγές αυτές θα καταστήσουν το σχέδιο Ανάν λειτουργικό και ως εκ τούτου πιο βιώσιμο προς όφελος και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα του χθεσινού αγώνα μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας, ο κ. Σούσελ είπε πως τον παρακολούθησε και ότι το πρώτο μέρος ήταν συναρπαστικό.

    «Είναι κρίμα που η μια πλευρά, η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να φύγει» ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα πως αποτελεί «θαύμα του ποδοσφαίρου» το γεγονός πως μια ομάδα σαν την Ελλάδα που δεν ήταν ανάμεσα στα φαβορί έπαιξε ένα «εξαιρετικό και πολύ συγκροτημένο ποδόσφαιρο».

    «Στο τέλος άξιζαν τη νίκη. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», ανέφερε, προσθέτοντας πως το επόμενο θαύμα θα είναι η επανάληψη του πρώτου αγώνα, κάτι που όπως είπε δεν έχει γίνει ξανά ούτε σε παγκόσμιο, ούτε σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    «Αυτό είναι θαυμάσιο», ανέφερε ο κ. Σούσελ, προσθέτοντας πως θα παρακολουθήσει τον τελικό της Κυριακής.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η ελληνική ομάδα έχει προσφέρει μεγάλη χαρά στους Ελληνες σε όλο τον κόσμο και ανέφερε πως αυτό αποδεικνύει ότι όταν βρίσκονται κάτω από την πειθαρχία που τους έχει μάθει ο προπονητής τους μπορούν να πετύχουν σε όσα έχουν τη δυνατότητα να φθάσουν.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ελληνες θα πετύχουν στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Βιέννη - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Καγκελάριος - ΥΠΕΞ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντησή του με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ και την ελπίδα ότι θετική θα είναι και η στάση που θα διατηρήσει η χώρα αυτή στις συζητήσεις για τον Κανονισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση που αφορά το εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βιέννη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ''είμαι πολύ ικανοποιημένος τόσο για το επίπεδο των διμερών σχέσεων όσο και για τη θέση που ελπίζουμε να διατηρήσει η Αυστρία στις επικείμενες συζητήσεις για τον Κανονισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που μπορεί να βοηθήσει η Αυστρία, είπε πως η χώρα αυτή έχει επιρροή και κύρος ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε παρατήρηση ότι η Αυστρία εμφανίζεται αρνητική σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, είπε ''άλλο οι θέσεις της κυβέρνησης και άλλο οι θέσεις των πολιτικών δυνάμεων. Φαίνεται ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις διατηρούν πολλές επιφυλάξεις''.

    ''Η κυβέρνηση παίρνει τη θέση ότι πρέπει να ετοιμαστεί μια πλήρης μελέτη για τις επιπτώσεις τυχόν ένταξης της Τουρκίας τόσο από οικονομικής πλευράς, θεσμικής πλευράς αλλά και γενικά την επίδραση που θα έχει πάνω στους λαούς των χωρών μελών της ΕΕ, κάτι που δεν είναι πολύ πρόθυμοι να κάνουν οι άλλοι, άλλα αυτή είναι η θέση της Αυστρίας'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση στο ξενοδοχείο όπου διαμένει με την Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Μπενίτα Φερέρο - Βάλτνερ, ενώ αργότερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντζ Φίσερ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αυστριακοί δημοσιογράφοι - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα «μπορέσει να βοηθήσει, είτε σε διμερές επίπεδο, είτε με μία ευρεία πρωτοβουλία» τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε Αυστριακούς δημοσιογράφους στη Βιέννη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Ευρώπη οφείλει να ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού αφού οι τρεις πρωταγωνιστές στο Κυπριακό, Ελλάδα, Βρετανία και Κύπρος είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ ο τέταρτος πρωταγωνιστής, η Τουρκία, στοχεύει ενθέρμως να ενταχθεί στην ΕΕ.

    «Επομένως, αυτό το θέμα αφορά την ΕΕ. Δεν λέω ότι η ΕΕ επιθυμεί ή ενδεχομένως να αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Εθνη στην επιδίωξή τους για την ειρήνη, αλλά νομίζω ότι η ΕΕ έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και αυτό είναι το οποίο προσπαθώ να πείσω τον κόσμο», είπε.

    Σε ερώτηση για την πρόθεση της ΕΕ να αρχίσει απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε «διαφωνούμε με τη συμπεριφορά της Επιτροπής, τόσο στην ουσία, κυρίως στην ουσία, αλλά επίσης και στη νομική βάση της πρότασης».

    Ανέφερε ότι η νομική βάση είναι το άρθρο 133 της Συνθήκης που ρυθμίζει το εμπόριο με τις τρίτες χώρες.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέδειξε, ωστόσο, ότι «το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου δεν είναι τρίτη χώρα. Εχουμε τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλούν όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν τη νομιμότητα ενός τ/κ κράτους ή να διευκολύνουν οποιεσδήποτε κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση».

    Αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι το ψευδοκράτος στο βορρά αποτελεί υποτελές καθεστώς της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα δεν προωθεί την επανένωση της χώρας αλλά παγιώνει το διαχωρισμό και δίνει στους Τ/Κ το μήνυμα ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως ξεχωριστή νομική οντότητα.

    Ο στόχος μας, είπε, είναι να βοηθήσουμε την οικονομική κατάσταση των Τ/Κ.

    Ερωτηθείς για τη στάση που θα διατηρήσει η Κύπρος έναντι της Τουρκίας στις προσπάθειές της να ενταχθεί στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «αν οι 24 εταίροι μας θα ήθελαν την Τουρκία να ενταχθεί, κρίνοντας ότι έχει συμμορφωθεί με όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ και κριτήρια, η Κύπρος δεν θα σταθεί εμπόδιο στην Τουρκία».

    Σε ερώτηση πώς μπορούν τα πράγματα να προχωρήσουν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι απ ότι φαίνεται, κανείς δεν υποστηρίζει έντονα την επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο εγγύς μέλλον.

    Εξέφρασε την άποψη ότι όσο περνά ο καιρός, όλο και περισσότερα άτομα θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

    Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υποβάλει εκ νέου το σχέδιο Ανάν ως έχει σε δημοψήφισμα.

    «Το Σχέδιο Ανάν τέθηκε στο λαό, συζητήθηκε με λεπτομέρεια και οι Ε/Κ το απέρριψαν με 76%», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «θα είναι προσβολή προς το κυρίαρχο δικαίωμα του λαού να θέσουμε το ίδιο σχέδιο σε δημοψήφισμα εκ νέου».

    Κυπριακή κυβέρνηση - Εθνική Ελλάδας - Συγχαρητήρια

    Τα θερμά της συγχαρητήρια για τη νίκη της ελληνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου επί της Τσεχίας με 1 - 0 και την πρόκρισή της στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Κυριακής με την Πορτογαλία εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση από τη Βιέννη, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η οποία παρακολούθησε τον αγώνα στην κατοικία του Κύπριου Πρεσβευτή στην Αυστρία πανηγύρισε με ενθουσιασμό το γκολ της Ελλάδας στο τελευταίο λεπτό στο τέλος της πρώτης 15λεπτης παράτασης του αγώνα ξεσπώντας σε χειροκροτήματα μόλις επιτεύχθηκε το τέρμα, που οδήγησε την Ελλάδα στον τελικό της διοργάνωσης.

    Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον αγώνα παρακολούθησαν ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αυστρία Σταύρος Επαμεινώνδας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Κύπρος - Νίκη Εθνικής Ελλάδας - Πανηγυρισμοί

    Ολόκληρη η Κύπρος πανηγύρισε μέχρι τις πρωινές ώρες, μαζί με τον απανταχού ελληνισμό, το μεγάλο άθλο της Εθνικής Ελλάδας να προκριθεί στο μεγάλο τελικό του Euro 2004 της ερχόμενης Κυριακής, μετά την ανεπανάληπτη νίκη της επί της Τσεχίας με 1 0.

    Χιλιάδες Κύπριοι, κάθε ηλικίας, μετά τη λήξη του ιστορικού αγώνα βγήκαν στους δρόμους της ελεύθερης Κύπρου ανεμίζοντας τη γαλανόλευκη, κορνάροντας τα αυτοκίνητά τους, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Εθνικής Ελλάδας και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει το τρόπαιο, νικώντας στον τελικό της Κυριακής τη διοργανώτρια Πορτογαλία.

    Επίκεντρο των πανηγυρισμών ήταν η Πλατεία Ελευθερίας, όπου χιλιάδες κόσμου παρακολούθησε τον αγώνα από γιγαντοοθόνη που στήθηκε γι΄ αυτό το σκοπό.

    Μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, χιλιάδες Κύπριοι συνέρρευσαν στην Πλατεία Ελευθερίας αφού προηγουμένως είχαν παρακολουθήσει τον αγώνα κατά παρέες σε σπίτια, συλλόγους και μπυραρίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, ενώ στους κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο.

    Οι πανηγυρισμοί κράτησαν μέχρις τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Παρόμοιοι πανηγυρισμοί έγιναν σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εθνική Ελλάδας ------------------------------

    Η Εθνική Ελλάδας, οι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής της απέδειξαν ότι εκεί όπου υπάρχει πίστη, θέληση, αποφασιστικότητα και σωστή δουλειά τα όνειρα μπορούν να γίνουν πράξη, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στην Εθνική Ελλάδας για τη χθεσινή της πρόκριση στον τελικό, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι ''οι συγκλονιστικές ποδοσφαιρικές επιδόσεις της Εθνικής Ελλάδος'' έχουν ξυπνήσει στους Ελληνες, πρωτόγνωρα συναισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και ενθουσιασμού.

    ΔΗΚΟ - Εθνική Ελλάδας ---------------

    Το Δημοκρατικό Κόμμα συγχαίρει θερμά τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ελλάδας για «την παλικαρίσια πρόκρισή τους στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος» και συνεορτάζει με ολόκληρο τον ελληνισμό για την ιστορική αυτή εθνική επιτυχία στον αθλητισμό.

    Ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρει ότι το γεγονός αυτό δίνει στον ελληνισμό μια παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση «που ευχόμαστε να έχει συνέχεια και σε άλλους τομείς».

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Εθνική Ελλάδας -------------------------

    Θερμά συγχαρητήρια απευθύνει το ΚΣ ΕΔΕΚ «και προσήκοντα έπαινο προς την Εθνική Ελλάδας για το νέο μεγαλειώδη της θρίαμβο και την εκπληκτική πρόκρισή της στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Η ανεπανάληπτη επιτυχία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΣ ΕΔΕΚ, «κάνει περήφανους τους όπου γης Ελληνες και καταδεικνύει τις απεριόριστες δυνατότητες του ελληνικού αθλητισμού».

    Ευρωπαϊκή Δημοκρατία - Εθνική Ελλάδας

    Τις ευχές της για νίκη της Εθνικής Ελλάδος στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος EURO 2004, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία σε χθεσινή της ανακοίνωση.

    Αναφέρει επίσης ότι ''οι βασικές αρετές και ικανότητες του Ελληνισμού μπορεί, όταν τεθούν σε ορθή βάση με πρόγραμμα, σύστημα και αυτοπειθαρχία, να αναδειχθούν και να αποδώσουν τα αναμενόμενα, δηλαδή τίποτα λιγότερο από τις κορυφαίες διακρίσεις''.

    ΚΕΑ - Εθνική Ελλάδας -----------------

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) εκφράζει τα συγχαρητήριά του στους παίκτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας και τον ομοσπονδιακό τεχνικό Οτο Ρεχάγκελ, για τη μεγάλη επιτυχία της πρόκρισης στον τελικό του Euro2004.

    ''Η πορεία της εθνικής ομάδας κατάφερε να αναπτερώσει το ηθικό του Ελληνισμού και να δώσει μηνύματα για τις δυνατότητές του, όταν λειτουργεί με ενότητα, μεθοδικότητα, πείσμα και πίστη στις δυνάμεις του'', καταλήγει το ΚΕΑ.

    Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της ΕΕ - Χάγη

    Η αρχή της επικουρικότητας δεν μπορεί παρά να αποτελεί μέρος του γενικότερου ρόλου που διαδραματίζουν τα εθνικά κοινοβούλια ως οι πιο άμεσοι εκφραστές της θέλησης των πολιτών και ως θεματοφύλακες των δικαιωμάτων τους, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του στη Διάσκεψη Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ στη Χάγη, ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής σημείωσε ότι ανεξάρτητα από τις τεχνικές πτυχές του θέματος, υπάρχει ο ουσιαστικός πολιτικός ρόλος των Κοινοβουλίων.

    «Και ο ρόλος αυτός επιβάλλει όπως οι προσπάθειές μας, ακόμα και στο θέμα της επικουρικότητας, οφείλουν να στοχεύουν στην πολύπλευρη ανάπτυξη που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο», είπε.

    «Τότε μόνο μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

    Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Υπουργός Αμυνας - Συνάντηση

    Την πεποίθηση ότι διαγράφονται ευοίωνες προοπτικές για την εξέλιξη και την πρόοδο του Κυπριακού, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Σε δηλώσεις του στην Αθήνα μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αρετές του κυπριακού Ελληνισμού καθώς και η ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα αξιοποιηθούν δεόντως, ούτως ώστε να εξευρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό.

    Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Υπουργό Αμυνας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως στην Κύπρο γίνεται μια συστηματική προσπάθεια στον τομέα της ασφάλειας.

    ''Οταν κανείς πληροφορείται ότι υπάρχει ασφάλεια στο νησί, δεν μπορεί παρά να είναι πολύ ήσυχος'', είπε ο Αρχιεπίσκοπος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ''αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει κανείς να επαναπαύεται''.

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ανέφερε πως η Εκκλησία της Ελλάδας ήταν από την αρχή εναντίον του σχεδίου Ανάν.

    Πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν και μια δικαίωση των απόψεων της Εκκλησίας.

    Στο τέλος της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος χάρισε στον Υπουργό Αμυνας ένα ασημένιο δίσκο με το έμβλημα της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ο Υπουργός ανταπέδωσε χαρίζοντας ένα ασημένιο αμφορέα.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Σχέδιο κανονισμού - Οικονομική ανάπτυξη Τ/Κ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την επίβλεψη, αλλά η έγκριση των χρηματοδοτήσεων ύψους 263,13 εκατ. ευρώ για την οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ θα γίνεται από ειδική Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Την πρόνοια αυτή εμπεριέχει το σχέδιο πρότασης κανονισμού που θα εξετασθεί στη συνεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της προσεχούς Τετάρτης. Η απόφαση στο Συμβούλιο Υπουργών λαμβάνεται με ομοφωνία.

    Το σχέδιο πρότασης κανονισμού φέρει τον τίτλο «Πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου, που δημιουργεί ένα όργανο οικονομικής υποστήριξης για την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

    Οπως τονίζεται στο σχέδιο της πρότασης, στόχος είναι η οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ και η οικονομική ενοποίηση του νησιού. Η ενίσχυση απευθύνεται μεταξύ άλλων σε τοπικές αρχές, συνεταιρισμούς και εκπροσώπους κοινωνίας πολιτών, κοινωνικούς εταίρους, σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα.

    Επίτροπος Κυπριανού - ΕΕ - Προϋπολογισμός - Κύπρος

    Η προσεκτική διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2003 σημαίνει για την Κύπρο την εξοικονόμηση πόρων ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος, ανέφερε σε δήλωσή του ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ Μάρκος Κυπριανού.

    ''Η εξοικονόμηση αυτών των πόρων δίνει μεγάλη ώθηση για την οικονομία της Κύπρου, αφού έρχεται να προστεθεί στις επιχορηγήσεις άνω των 113 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δοθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημασία που έχει για την Κύπρο η προσεκτική διαχείριση του προϋπολογισμού του 2003 και είπε ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2003 μεταφράζεται σε πραγματική εξοικονόμηση πόρων για τα κράτη μέλη το τρέχον έτος.

    Επιστολή Μπιλιράκη προς Μπους, Πάουελ, Ανάν - Κυπριακό

    Ο Αμερικανός βουλευτής Μάικλ Μπιλιράκης, συμπρόεδρος του Hellenic Caucus στην αμερικανική βουλή, απέστειλε επιστολές προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, τον Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν καλώντας τους να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των Ε/Κ.

    Ο κ. Μπιλιράκης τους καλεί να παραμείνουν δεσμευμένοι στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

    Στις επιστολές, τις οποίες υπέγραψαν 94 μέλη της Γερουσίας, ο κ. Μπιλιράκης αναφέρει ότι όλοι όσοι έχουν εμπλακεί στις συνομιλίες για το Σχέδιο Ανάν γνώριζαν «πολύ καλά τις ανησυχίες των Ε/Κ και την πιθανότητα να απέρριπταν το σχέδιο. Θα πίστευε κανείς ότι χρειάζονταν περισσότερες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι νόμιμες ανησυχίες (των Ε/Κ) για να διασφαλιστεί μια θετική ψήφος».

    Ολυμπιακή Φλόγα - Κύπρος - Προετοιμασίες

    Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή σε λιγότερο από δέκα μέρες της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κύπρο, τελευταίο σταθμό στο παγκόσμιο ταξίδι, πριν από την επιστροφή της στην Ελλάδα.

    Πρώτος σταθμός στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας στο νησί είναι η Πάφος, όπου θα φτάσει με το ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο «ΔΙΑΣ» την Πέμπτη 8 Ιουλίου και ώρα 8.30 το πρωί.

    Στο αεροδρόμιο Πάφου, την Ολυμπιακή Φλόγα θα υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Κίκης Λαζαρίδης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, ο Δήμαρχος της Πάφου Φειδίας Σαρίκας, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Τίτος Χριστοφίδης, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ και αξιωματούχοι του Δήμου Πάφου.

    Η εκδήλωση υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας θα γίνει στις 10.45πμ, στο Κάστρο της Πάφου. Λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη Φλόγα από το Κάστρο μέχρι τη Λεωφόρο Δημοκρατίας, δια μέσου του αρχαιολογικού Πάρκου και των Λεωφόρων Αποστόλου Παύλου και Γρίβα Διγενή.

    Στη συνέχεια η Φλόγα θα διέλθει από την Πέτρα του Ρωμιού (12.30μμ), το Ναό του Απόλλωνα Υλάτη (01.15), το Αρχαίο Στάδιο Κουρίου, όπου και θα διοργανωθεί σύντομο τελετουργικό και θα καταλήξει στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου.

    Στη Λεμεσό η Λαμπαδηδρομία θα αρχίσει στις 02.30μμ με τελετουργικό πρόγραμμα στο δυτικό άκρο της παραλιακής επίχωσης. Η Φλόγα θα μεταφερθεί από τους Λαμπαδηδρόμους μέχρι την περιοχή της αρχαίας Αμαθούντας διασχίζοντας τον παραλιακό δρόμο (Λεωφόροι Σπύρου Αραούζου, Χριστόδουλου Χατζηπαύλου, 28ης Οκτωβρίου, Βασιλέως Γεωργίου).

    Η εκκίνηση της διαδρομής στη Λευκωσία θα δοθεί στις 05.20μμ από τα κεντρικά Γραφεία του Ομίλου Λαϊκής. Η Φλόγα θα διέλθει από τις Λεωφόρους Λεμεσού, Αρμενίας, Ιφιγενείας, Ακροπόλεως, Αθαλάσσας, Δημοσθένη Σεβέρη και στις 06.00 θα εισέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στη συνέχεια θα περάσει από τις κεντρικότερες Λεωφόρους των Δήμων Εγκωμης και Αγίου Δομετίου (Γρίβα Διγενή, Κυριάκου Μάτση, Ναυαρίνου) και στις 07.00μμ θα την υποδεχθούν με 15λεπτο τελετουργικό ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχάλης Ζαμπέλας και οι Δημοτικές Αρχές στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

    Θα περάσει επίσης από την Αρχιεπισκοπή, την Πύλη Αμμοχώστου, τη Λεωφόρο Αρχ. Μακαρίου Γ στο Καϊμακλί και τις Λεωφόρους Αγίου Ιλαρίωνος, Καντάρας, Λάρνακος, Αγλαντζιάς και θα κατευθυνθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για ολιγόλεπτη στάση.

    Στη συνέχεια η Φλόγα θα ξεκινήσει για την τάφρο Ντ Αβίλα όπου θα γίνει το επίσημο τελετουργικό, η υποδοχή του τελευταίου Λαμπαδηδρόμου Αννινου Μαρκουλλίδη και το άναμμα του βωμού.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλη συναυλία του Μάριου Τόκα με τη συμβολική συμμετοχή 6 χορωδιών, μία από κάθε πόλη της Κύπρου, οι οποίες θα ερμηνεύσουν μεγάλες επιτυχίες του Κύπριου μουσικοσυνθέτη.

    Πρόκειται για τις χορωδίες Αρη Λεμεσού, ΠΑΣΥΔΥ Λευκωσίας, Προοδευτική Κίνηση Λάρνακας, Δήμου Δερύνειας, Μουσικού Ομίλου Πάφου και Φωνή της Κερύνειας.

    Το Μάριο Τόκα θα συνοδεύει επίσης πολυμελής λαϊκή ορχήστρα και κουαρτέτο εγχόρδων. Τραγουδούν η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, η Μαρία Αλεξίου και ο νικητής του Σούπερ Idol Σταύρος Κωνσταντίνου.

    Το δικό της χρώμα στην εκδήλωση θα δώσει η Ορχήστρα Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων «Τέρπανδρος» υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Γεωργίου.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και επιχορηγείται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Το τελευταίο μέρος της κυπριακής διαδρομής της Φλόγας θα αρχίσει την Παρασκευή, 9 Ιουλίου, στις 11.40 το πρωί, από το Γ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου. Στις 12.15 θα διοργανωθεί 15λεπτο τελετουργικό υποδοχής από το Δήμο Ελεύθερης Αμμοχώστου στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

    Η διαδρομή στη Λάρνακα θα αρχίσει στις 13.00 από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Κοντού και στην Πλατεία Κίμωνος θα γίνει στις 13.20 η υποδοχή της Φλόγας από τις Αρχές της πόλης.

    Τελευταίος σταθμός της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κύπρο είναι το Αεροδρόμιο Λάρνακας, από όπου θα συνεχίσει το ταξίδι της για την Κρήτη, πρώτο σταθμό της Ελληνικής Λαμπαδηδρομίας.

    Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι επίσημοι χορηγοί της Λαμπαδηδρομίας, η Coca Cola και η Samsung, θα διανέμουν αναμνηστικά δώρα όπως σημαίες, καπελάκια, κ.ά. Η Coca Cola θα διανέμει δωρεάν προϊόντα της.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για διευκόλυνση του κοινού που θα παρακολουθήσει τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας η Αστυνομία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το κλείσιμο των δρόμων.

    Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή καλεί το κοινό να δώσει μαζικά το παρών του στην υποδοχή της Φλόγας και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Δήμοι, καθώς και στη μεγάλη εκδήλωση το βράδυ της 8ης Ιουλίου, στην Τάφρο Ντ Αβίλα.

    Ε/Κ - Τ/Κ Οργανώσεις - Ολυμπιακή Φλόγα

    Την περιφορά της Ολυμπιακής Φλόγας σε όλα τα ιστορικά κέντρα της Κύπρου σε μια προσπάθεια υπέρβασης των συρματοπλεγμάτων και της διχοτόμησης, πρότειναν χθες ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λήδρα Πάλας η Πρωτοβουλία για την Περιφορά της Ολυμπιακής Φλόγας σε όλη την Κύπρο παρουσίασε την πρότασή της και εισηγήθηκε όπως η διαδρομή που θα ακολουθήσει η φλόγα περιλάβει Λεμεσό, Πάφο, Λάρνακα, Αμμόχωστο, Λευκωσία, Κερύνεια, και Αρχαία Σαλαμίνα από Ε/Κ και Τ/Κ για να δοθεί το μήνυμα της ειρήνης και της επιθυμίας όλων των Κυπρίων για επανένωση.

    Κίκης Λαζαρίδης - Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενα

    Δεν υπάρχει οριστική απόφαση από την Οργανωτική Επιτροπή ''Αθήνα 2004'' αναφορικά με το ζήτημα της διέλευσης από τα κατεχόμενα της Ολυμπιακής Φλόγας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης.

    Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι για περαιτέρω συζήτηση του θέματος θα βρίσκεται στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα και θα έχει επαφές με την ΚΟΕ ο κ. Γιώργος Μπόλος, ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της πορείας της Ολυμπιακής Φλόγας για την Οργανωτική Επιτροπή ''Αθήνα 2004''.

    Σημείωσε ότι η ΚΟΕ τάσσεται υπέρ της διέλευσης της φλόγας και στα κατεχόμενα διότι έτσι ''υλοποιείται και το κυρίαρχο σύνθημα ότι η Φλόγα ενώνει τους ανθρώπους και στέλλει μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης''.

    Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι στα κατεχόμενα ''έχουν δεχθεί όλους τους όρους που έχουν τεθεί και εφαρμοστεί από όπου έχει μέχρι σήμερα περάσει η Φλόγα'', πρόσθεσε ωστόσο ότι ''από ό,τι φαίνεται υπάρχουν κάποια προβλήματα για τη διέλευση της Φλόγας στα κατεχόμενα''.

    Χρηματιστήριο - Νέα χαμηλότερη τιμή -----------------------------------

    Τη χαμηλότερη τιμή από την επίσημη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) το 1996, τις 73,9 μονάδες άγγιξε χθες ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,4%. Η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε στις 73,96 μονάδες, επιδεινώνοντας περισσότερο το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα το ΧΑΚ, λόγω των αλλεπάλληλων αρνητικών ρεκόρ. Το αγοραστικό ενδιαφέρον συρρικνώθηκε στις 115 χιλιάδες λίρες.

    [04] (K) Κύπρος - Τελικός Euro 2004 - Γιγαντοοθόνες

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προετοιμασίες για τον αυριανό τελικό του EURO 2004 μεταξύ των Εθνικών Ομάδων Ελλάδας και Πορτογαλίας και το ''εθνικό ντελίριο'' για την μεγάλη νίκη της Ελλάδας επί της Τσεχίας κυριαρχούν και σήμερα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με την έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής για την διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το ανακριτικό πόρισμα για την υπόθεση Μάριου Ματσάκη το οποίο βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα καθώς και την πρόταση ε/κ και τ/κ οργανώσεων για τη διέλευση στα κατεχόμενα της Ολυμπιακής Φλόγας.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Λεηλασία'' γράφει ότι η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την κακοδιαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας αποκαλύπτει το μέγεθος της λεηλασίας που υπήρξε κυρίως από τον περίγυρο του Αρχιεπισκόπου με αποτέλεσμα ανά τους αιώνες δωρεές και κληροδοτήματα πιστών αξίας σήμερα πολλών εκατομμυρίων λιρών να εξανεμισθούν μέσα σε λίγα χρόνια. Αλλού προβάλλει δήλωσεις στην εφημερίδα του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου από τις οποίες προκύπτει πως ένα από τα στοιχεία που ζήτησε από την Επιτροπή Ερευνας των Κυπριακών Αερογραμμών σε σχέση με δημοσιεύματα για κατακύρωση προσφορών σε εταιρεία συγγενών του Προέδρου των ΚΑ, "είναι και ο τρόπος με τον οποίο δόθηκε η εντολή για την κατακύρωση της προσφοράς".

    Η ''Μάχη'' με τίτλο ''Αμόκ για εισιτήρια'' αναφέρεται στη ζήτηση που υπάρχει για μετάβαση στον τελικό του EURO 2004 στην Πορτογαλία και γράφει ότι υπολογίζεται πως κάθε τουριστικό γραφείο πήρε μέσο όρο 300 τηλεφωνήματα ενώ δυο από τα γραφεία που ανέλαβαν να ναυλώσουν έκτακτες πτήσεις για να μεταφέρουν τους ενδιαφερόμενους στην Πορτογαλία σταμάτησαν να καταγράφουν ονόματα όταν ο αριθμός τους έφτασε στους 800. Αλλού γράφει ότι καθυστέρηση θα υπάρξει στην παράδοση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είτε εγκριθεί ως δικαιολογημένη η καθυστέρηση είτε όχι, δήλωσε χθες η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Στον πυρετό του τελικού'' γράφει ότι όλοι οι μεγάλοι δήμοι της Κύπρου ετοιμάζουν γιορτές στην Κύπρο και καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει και σε όλες τις πόλεις θα στηθούν γιγαντοοθόνες που θα προβάλλουν τον τελικό της Ελλάδας με την Πορτογαλία αύριο Κυριακή το βράδυ. Αλλού γράφει στη θέση της για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα προς τις χώρες μέλη της ΕΕ εμμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Κανονισμό που έχει πια κυκλοφορήσει επίσημα αν και στο τελικό κείμενο υπήρξαν ''συμβολικού χαρακτήρα'' βελτιώσεις όπως τις χαρακτηρίζουν πηγές χωρία όμως να ανατρέπεται η βασική του φιλοσοφία.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ξεσηκωμός σε κάθε γωνιά της Κύπρου'' γράφει ότι όλη η Κύπρος βρίσκεται στο πόδι και η πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό του EURO 2004 έχει προκαλέσει εθνικό ντελίριο και ξεσηκωμό ενώ η πολιτική ηγεσία χαιρετίζει τον άθλο και διαβιβάζει στην Ελλάδα το μέγα εύγε της Κύπρου για την μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας. Αλλού γράφει ότι ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο διατύπωσε τη θέση πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, ''όπως την υποστηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Καιει το θέμα της διαδοχής'' γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος απέφυγε επιμελώς να ασχοληθεί με ζητήματα που καινε ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ''Φ'' ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος ξεκαθάρισε στη Σύνοδο ότι υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Σώματος ότι το θέμα της διαδοχής αφήνεται στα χέρια του Θεού. Αλλού γράφει ότι απολύτως ικανοποιημένος για το επίπεδο της άμυνας και της ασφάλειας στην Κύπρο δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ύστερα από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Χέρι - Χέρι με τους Τ/Κ'' γράφει ότι η ΠΕΟ θα είναι αταλάντευτη και απαιτητική στο θέμα της κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των Τ/Κ εργαζομένων, υπογράμμισε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σε χθεσινή συγκέντρωση Τ/Κ εργαζομένων μελών της ΠΕΟ η οποία ασχολήθηκε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τ/Κ στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές. Αλλού γράφει ότι στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα παραδόθηκε χθες το ανακριτικό υλικό για το θέμα του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη ο οποίος βαρύνεται με καταγγελίες για εκβιασμό αστυφύλακα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μπορείτε και να μας σκοτώσετε'' γράφει ότι το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου δεν μπορεί προς το παρόν να δεχθεί άλλους ασθενείς δήλωσε χθες ο υπεύθυνος του κέντρου Αλέκος Σταμάτης επιβεβαιώνοντας τους φόβους των καρκινοπαθών αναφορικά με το τι θα γίνει με αυτούς μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τον ογκολογικό θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι Ε/Κ και Τ/Κ μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν χθες την υποστήριξή τους στους σχεδιασμούς για διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από τα κατεχόμενα.

    Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα ''Αντίλογος'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αριθμοί που τρομάζουν'' δημοσιεύει συνέντευξη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΝΘΕΑ Δρ Κυριάκος Βερεσιές ο οποίος είπε ότι έρευνα του 1999 κατέδειξε ότι το 5% του πληθυσμού παγκύπρια ηλικίας από 15 - 60 ετών έχει δοκιμάσει έστω και μια φορά ναρκωτικά ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε έρευνα που έγινε πέρσι αυξήθηκε σε 19,7%.Αλλού δημοσιεύει άρθρο του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα οι συνθήκες του οποίου ''κατοχυρώνουν από τη μια την εθνική ταυτότητα των κρατών και την αρχή της επικουρικότητας και από την άλλη την όσο γίνεται πιο προχωρημένη συνοχή των λαών καθώς και την ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

    [06] (Κ) Βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ - Εδιμβούργο

    Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), μεταβαίνουν αύριο στο Εδιμβούργο για να συμμετάσχουν στις εργασίες της 13ης ετήσιας Συνόδου της Συνέλευσης, που θα διεξαχθεί μεταξύ 5 και 9 Ιουλίου 2004.

    [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συνέντευξη στο ΑΠΕ - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι υπάρχει το πολιτικό σκηνικό για λύση του Κυπριακού, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες προς την κατεύθυνση αυτή.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Χάγη - Διάσκεψη Προέδρων ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εισηγήθηκε σήμερα τη σύγκληση ειδικής διάσκεψης για εξέταση όλων των αιτιών για την αποστασιοποίηση των πολιτών από την ΕΕ και υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων με τα οποία τα Εθνικά Κοινοβούλια σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αντιμετωπίσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα''.

    [09] (Κ) Αθήνα - Τελετή υποδοχής Εθνικής - Παναθηναϊκό Στάδιο

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Χάγη - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε σήμερα ότι ''θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία να παρέχει συνθήκες ασφάλειας, να διασκεδάζει τις ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων και να διασφαλίζει τα συμφέροντά τους''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 3 July 2004 - 17:49:12 UTC