Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόντι - Φερχόιγκεν
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Αθήνα - Αφιξη ΥΠΑΜ
  • [05] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Ιερά Σύνοδος - Πόρισμα
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος - Εικόνες - Επιστροφή
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Χάγη - Διάσκεψη
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Βρυξέλλες (1)
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Επιστροφή (2)
  • [13] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Ομιλία - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Ευρωπαϊκή Δημοκρατία - Ιδρυτική Διάσκεψη - Προδρόμου
  • [15] (Κ) Ευρωπαϊκή Δημοκρατία - Ιδρυτική Διακήρυξη

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόντι - Φερχόιγκεν

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πολιτική και οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, τα μέτρα για στήριξη των Τουρκοκυπρίων καθώς και η έκθεση της ερευνητικής επιτροπής για τις οικονομικές δοσοληψίες της Αρχιεπισκοπής απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στη σημερινή ιδρυτική συνδιάσκεψη του νέου κόμματος των πρώην βουλευτών του ΔΗΣΥ καθώς και στις επαφές στο εξωτερικό του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Ακροβατισμοί'' γράφει σήμερα ότι "επικίνδυνοι ακροβατισμοί χαρακτηρίζουν την πολιτική Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, γεγονός που ανησυχεί τα μέγιστα πολιτικούς παράγοντες της Λευκωσίας και της συμπολίτευσης, όσο και την ελληνική πολιτική ηγεσία". Αλλού αναφέρει ότι "στο κενό πέφτουν" οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκόψει τις συνομιλίες του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο και έτσι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ως είχε προγραμματιστεί, για αύριο Πέμπτη.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Είμαι γαμπρός Υπουργού'' γράφει ότι νέα στοιχεία για το "σκάνδαλο" στο οποίο εμπλέκεται γαμπρός Υπουργού φέρνει στην επιφάνεια η ''Μ'', ενώ αναφέρει ότι η δίκη θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, "προκειμένου να αποφευχθεί η αμαύρωση του ονόματος του γνωστού επιχειρηματία". Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι εφτασφράγιστα κρατά τα χαρτιά του ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, σχετικά με τη σημερινή ιδρυτική συνδιάσκεψη του νέου κόμματος που αναμένεται να ιδρύσει μαζί με τους επίσης τέως βουλευτές του ιδίου κόμματος, Ρίκο Ερωτοκρίτου και Χριστόδουλο Ταραμουντά.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Καίει πολλούς και επώνυμους'' γράφει πως σωρεία παραβάσεων νόμων του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας, των κανονισμών της και των κανόνων χρηστής διοίκησης διαπιστώνει σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η έκθεση της ερευνητικής επιτροπής για τις οικονομικές δοσοληψίες της Αρχιεπισκοπής. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι αποφασισμένοι να τεντώσουν το σχοινί μέχρι τέλους για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα εμφανίζονται οι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά τις έντονες αντιδράσεις της Λευκωσίας.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Με τη σέσουλα δίνουν υπηκοότητες σε έποικους'' γράφει ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ τάσσονται εναντίον της μαζικής, όπως τη χαρακτηρίζουν, παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά εποίκων. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών ετοίμασε νέα σχετική εισήγηση για να δοθεί υπηκοότητα σε άλλα 116 παιδιά εποίκων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του εκεί ομολόγου του Σπήλιου Σπηλιοτόπουλου. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί η άσκηση "Νικηφόρος", οι εξοπλισμοί, τα αμερικανικά όπλα, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και η ανανέωση ή όχι της θητείας του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Νικολοδήμου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Πέφτουν τα πρώτα ευρώ'' γράφει ότι οι Κοινοτικοί προωθούν ήδη τον κανονισμό για οικονομική στήριξη των Τ/Κ, η οποία αναμένεται να αρχίσει από φέτος. Πρόκειται για τα 259 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, τα οποία θα παραχωρηθούν απ' ευθείας στους Τ/Κ για την τριετία 2004 - 2007. Γράφει ότι ο πονοκέφαλος των Κοινοτικών αφορά τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα καταλήγουν σε τ/κ χέρια τα κονδύλια της Ενωσης. Αλλού ο ''Φ'' γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου είχε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, με θέμα την βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης του κράτους και τη λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Εσχατη κίνηση'' γράφει ότι συνάντηση με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, με τον οποίο συζήτησε τα νομικοπολιτικά ζητήματα που απορρέουν από τα μέτρα που εξάγγειλε η ΕΕ για την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ. Διευκρίνισε πως δεν είναι σκοπός της Κυπριακής Δημοκρατίας να οδηγήσει την ΕΕ στα δικαστήρια και αυτό είπε θα είναι η τελευταία καταφυγή εάν δεν υπερισχύσουν τα πολιτικά επιχειρήματα. Αλλού γράφει ότι το Εφετείο του Μονάχου αποφάσισε τον επαναπατρισμό των κυπριακών θησαυρών που είχαν βρεθεί στην κατοχή του λαθρέμπορου έργων τέχνης Αϊντίν Ντικμέν.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου πιθανόν να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να παίρνει από τα ταμεία του ημικρατικού οργανισμού για σκοπούς κάλυψης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επίσης πρωτοσέλιδα προβάλλει δηλώσεις τουριστικών πρακτόρων στην εφημερίδα σύμφωνα με τους οποίους δεν υπάρχουν αρκετά αεροπλάνα για να χωρέσουν τους εκατοντάδες Κύπριους ποδοσφαιρόφιλους που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για να μεταβούν στην Πορτογαλία προκειμένου να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό αγώνα στο πλαίσιο του Euro 2004 μεταξύ της Ελλάδας και της Τσεχίας.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόντι - Φερχόιγκεν ------------------------------------------- Τα πολιτικά και νομικά επιχειρήματα της Κύπρου εναντίον των απευθείας εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε χωριστές συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και τον Επίτροπο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τον κ. Πρόντι είχε διάρκεια περίπου 45 λεπτών και επικεντρώθηκε στο «πακέτο» των μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ στις 26ης Απριλίου.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής άκουσε με προσοχή τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προσεχή Τετάρτη.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό και οι προοπτικές που υπάρχουν στην παρούσα φάση για την επανέναρξη των διαβουλεύσεων.

    Στη δεύτερη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας που έγινε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής και είχε διάρκεια 30 λεπτών, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τις επικείμενες προτάσεις της Επιτροπής για τους Τουρκοκυπρίους.

    Από τον Επίτροπο ζητήθηκαν οι απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίως για τα λιμάνια, και όπως τονίσθηκε θα υπάρξει συνέχεια των διαβουλεύσεων.

    ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής -------------------- Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι ο διάδοχος του Ρομάνο Πρόντι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στην οποία έλαβε μέρος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Μπαρόσο για τον διορισμό του στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο και σημαντικό έργο του.

    Η δεύτερη σημαντική απόφαση που λήφθηκε απόψε αφορά μια νέα θέση της ΕΕ, η οποία θα θεσπιστεί μόλις επικυρωθεί και τεθεί σε ισχύ το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα, δηλαδή στα τέλη του 2006.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την επιλογή του κ. Μπαρόζο εμφανίσθηκε και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διότι, όπως είπε, ο φίλος Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας έχει γνώση, εμπειρία και πίστη στις ευρωπαϊκές αξίες.

    Επίσης, είναι εξοικειωμένος με τα προβλήματα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, τη συνοχή και την αγροτική πολιτική, που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος μαζί με συγχαρητήρια ευχήθηκε στον κ. Μπαρόζο μια πολύ δημιουργική προεδρία.

    Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Μπαρόζο θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Νοεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι στις 22 Ιουλίου η νέα ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα δώσει το ''πράσινο φως''. Παρά τις επιφυλάξεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, θεωρείται βέβαιο ότι η ολομέλεια της Ευρωβουλής θα εγκρίνει τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής.

    Η δεύτερη σημαντική απόφαση που λήφθηκε αφορά μια νέα θέση της ΕΕ, η οποία θα θεσπιστεί μόλις επικυρωθεί και τεθεί σε ισχύ το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα, δηλαδή στα τέλη του 2006.

    Πρόκειται για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, η οποία θα καταληφθεί από τον Ισπανό Σοσιαλιστή Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος θα γίνει ταυτόχρονα και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στο μεσοδιάστημα μέχρι το 2006, ο κ. Σολάνα θα εξακολουθήσει να είναι Υπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα της Κοινότητας, καθώς και Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Υπουργών, αφού η θητεία του ανανεώθηκε χθες από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Ο Προεδρεύων της Συνόδου, Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν, ο οποίος είχε σημαντική συμβολή στη χθεσινή εξέλιξη, χαρακτήρισε πολύ κρίσιμη τη νέα Επιτροπή, η οποία καλείται, όπως είπε, να διασφαλίσει ότι η ΕΕ λειτουργεί σωστά και να αφομοιώσει τη διεύρυνση. Ο κ. Μπαρόζο έχει τα προσόντα που απαιτούν οι σημερινές συγκυρίες, είπε ο κ. Αχερν.

    Ο κ. Μπαρόζο στάθηκε ιδιαίτερα στην ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε χθες, η οποία θα του επιτρέψει να ασκήσει με υπεύθυνο τρόπο τα καθήκοντά του, προσθέτοντας ότι ο ίδιος πάντα πίστευε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πως βασική προτεραιότητα θα είναι προώθηση των αποφάσεων της Λισσαβόνας για την απασχόληση σε συνδυασμό με την κοινωνική Ευρώπη.

    Αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως θεματοφύλακα της ΕΕ και επεσήμανε την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών για το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.

    Εξάλλου, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έθεσε στους συναδέλφους του μιαν πρόταση, όπως είπε, του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για τη δημιουργία μιας επιτροπής σοφών, που θα αποτελείται από προσωπικότητες και θα αναλάβει την παρακολούθηση της επικύρωσης του ευρωπαϊκού συντάγματος από τα εθνικά κοινοβούλια.

    Στη συζήτηση δεν τέθηκε θέμα ανάθεσης κάποιου ρόλου στον κ. Σημίτη, ενώ συμφωνήθηκε το Συμβούλιο Υπουργών να εξετάσει την πρόταση στη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Βρυξέλλες ----------------------------------------------- Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να προσπαθεί για μια διευθέτηση αναφορικά με το θέμα της εξαγγελίας μέτρων στήριξης των Τ/Κ από την ΕΕ, έτσι ώστε αυτή η διευθέτηση από τη μία να επιτρέπει στους Τ/Κ να πωλούν τα προϊόντα τους, αλλά από την άλλη να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες της ΕΕ και της διεθνούς νομιμότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι οι όροι του κανονισμού των μέτρων αυτών σε μερικά σημεία είναι ακόμη αντίθετοι με τους κανόνες της ΕΕ.

    Διευκρίνισε πως δεν είναι σκοπός και επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να πάρει την ΕΕ στα δικαστήρια, αφού αυτό θα είναι η τελευταία καταφυγή εάν δεν υπερισχύσουν τα πολιτικά επιχειρήματα, αλλά προσπάθειά της είναι να βρεθεί μια κοινή συνιστάμενη, ώστε και το ευρωπαϊκό δίκαιο να τηρηθεί και να είναι συμφωνημένη με την κυβέρνηση η πορεία που θα ακολουθηθεί, για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος, που είναι η οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου πήρε μέρος στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα ασχοληθεί με την εκλογή του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τριών άλλων αξιωματούχων''.

    Σχολιάζοντας το θέμα της εξαγγελίας μέτρων της ΕΕ, προκειμένου να εξέλθουν οι Τ/Κ από την ''απομόνωση'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε πως ''δεν έγινε εξαγγελία'', αλλά υπήρξαν ''διάφορες σκέψεις'' τις οποίες συζητά η κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες με επανειλημμένες επαφές που είχε με αξιωματούχους, αλλά και στη συνάντηση του ιδίου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''έχουν γίνει διάφορες αλλαγές στο πρώτο κείμενο, αλλά υπάρχουν ακόμα σοβαρές αλλαγές'' να γίνουν, αφού οι όροι του κανονισμού ''σε μερικά σημεία είναι αντίθετοι με τους κανόνες της ΕΕ''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να προσπαθεί ''για μία διευθέτηση, που από τη μία θα επιτρέπει στους Τ/Κ να πωλούν τα προϊόντα τους, αλλά από την άλλη θα γίνονται σεβαστοί οι κανόνες της ΕΕ και η διεθνής νομιμότητα''.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να γίνεται από μέρους της ΕΕ συνεχώς ένα βήμα και περισσότερο προκειμένου να επιτευχθεί απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και χρησιμοποιείται το κεφάλαιο του εξωτερικού εμπορίου ως να είναι τα κατεχόμενα μια τρίτη χώρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι ''δεν μπορεί να θεωρείται τρίτη χώρα, γιατί ολόκληρη η κυπριακή επικράτεια έχει ενταχθεί στην ΕΕ και έχει ανασταλεί η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις περιοχές που δεν ελέγχει η κυβέρνηση''.

    ''Πάντως, τα πρώτα κείμενα ήταν πολύ χειρότερα, έχουν γίνει βελτιώσεις, εξακολουθούν όμως να είναι απαράδεκτα'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν προτίθεται να συναντηθεί με τον κ. Φερχόιγκεν πριν τις 7 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως παράλληλα έχει σκοπό να συναντηθεί και με άλλους αξιωματούχους.

    Σε ερώτηση εάν τίθεται καθόλου θέμα χρησιμοποίησης των κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων, μέσα στα πλαίσια εξαγωγής και εμπορίας προϊόντων από τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι ''στο παρόν στάδιο το θέμα συζητείται και δεν υπάρχει ακόμα πρόθεση''.

    Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Επίσκεψη ----------------------------------- Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας αναχώρησε στις 9.30 σήμερα το πρωί για την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη, με πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιου Σπηλιοτόπουλου.

    Την Πέμπτη, ο κ. Μαυρονικόλας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας και στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί θα ηγηθούν των δύο αντιπροσωπειών σε διερυμένες συνομιλίες. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Γύρω στις 1 μετά το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Ενωρίτερα το πρωί ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

    Τον Υπουργό Αμυνας θα συνοδεύουν στην Αθήνα ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί.

    Θα επιστρέψει στην Κύπρο την Παρασκευή, 2 Ιουλίου.

    Παλαιστινιακή Αρχή - Κύπρος - Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα -------------------------------------------------------------- Ο μόνος εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής που είναι εξουσιοδοτημένος να έχει επίσημες επαφές στην Κύπρο είναι ο Σαμίρ Αμπου Γκαζάλε, και ουδείς άλλος, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου της Αρχής στη Λευκωσία Φαγιέζ Γιούνις.

    ''Η θέση μας έναντι της Κύπρου δεν έχει αλλάξει, έχουμε μια Αντιπροσωπεία και ο επικεφαλής της κ. Γκαζάλε είναι το μόνο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για να διεξάγει συναντήσεις στο νησί και επίσημες επαφές'', είπε ο κ. Γιούνις, κληθείς να σχολιάσει την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του εκπροσώπου της Αρχής στην Αγκυρα.

    Σιέρα Λεόνε - Κατεχόμενα ------------------------- Καθαρά ιδιωτικής φύσεως ήταν η ''επίσκεψη'' του Υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σιέρα Λεόνε στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ρηματική διακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας της Σιέρα Λεόνε στο Λονδίνο.

    Οπως πληροφόρησε την Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, η επίσκεψη ''δεν μπορεί κατ' ουδένα τρόπο να εκληφθεί ως αλλαγή της πολιτικής της Σιέρα Λεόνε στο Κυπριακό''.

    Κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Τσεχία - Κυπριακό

    Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που επισκέφθηκε την Τσεχία ενημέρωσε αξιωματούχους της χώρας ότι η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν αφορούσε το συγκεκριμένο σχέδιο και όχι τη λύση του Κυπριακού, και ότι οι Ε/Κ είναι έτοιμοι για θυσίες προκειμένου να επανενώσουν την πατρίδα τους, αρκεί η λύση να είναι λειτουργική, βιώσιμη και προς όφελος όλων των Κυπρίων.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία, η οποία απαρτιζόταν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Κλεάνθους και τα μέλη Χρίστο Μαυροκορδάτο και Παναγιώτη Δημητρίου, είχε χθες συνάντηση με τον Tσέχο Υφυπουργό για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Peter Forman, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας Jiri Skalicky, καθώς και γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Τσεχίας - Κύπρου Jiri Karas και μέλη της Επιτροπής.

    Υπουργός Εμπορίου - ΚΟΤ ----------------------

    Η φετινή τουριστική χρονιά θα πάει εκτός απρόοπτου πάρα πολύ καλά, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την 1η έκθεση προόδου του Στρατηγικού Σχεδίου Τουρισμού 2003-2010, που καλύπτει την περίοδο Νοεμβρίου 2003-Απριλίου 2004.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως όσον αφορά τις αφίξεις ''είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση'' από ό,τι το 2003 και πως μέχρι το τέλος Απριλίου υπήρξε αύξηση στις αφίξεις τουριστών κατά 10% και ο Μάιος ''έκλεισε'' με αύξηση 13%.

    Ανέφερε επίσης πως σε ό,τι αφορά τις νέες αγορές τουριστών για την Κύπρο, με πρωτοβουλία του ΚΟΤ έχουν γίνει συναντήσεις με την Ελλάδα και την Αίγυπτο για τη διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων με στόχο την προσέλκυση τουριστών από την Κίνα και την Ινδία.

    Ερωτηθείς για την πορεία υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου Τουρισμού, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η συνολική του εκτίμηση είναι πως σε ό,τι αφορά τον κρατικό τομέα πάει πάρα πολύ καλά και είναι πολύ ικανοποιημένος.

    Λουξεμβούργο - ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος ---------------------------------------------------- Οδηγίες για τη μείωση της περιεκτικότητας των καυσίμων πλοίων σε θείο, και την ποιότητα των νερών κολύμβησης, καθώς και αποφάσεις για την στρατηγική διαχείρισης αποβλήτων, περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνήλθε προχθές στο Λουξεμβούργο.

    Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μάκης Κωνσταντινίδης, ο οποίος προέβη σε παρουσίαση των θέσεων της Κύπρου στα θέματα που συζητήθηκαν.

    ΕΕ - Μεταλλαγμένο καλαμπόκι - Συμβούλιο --------------------------------------- Η προχθεσινή αδυναμία του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος να εγκρίνει ή να απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην κοινοτική αγορά του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΝΚ 603, της αμερικανικής πολυεθνικής Monsato, επιτρέπει στην Κομισιόν να εγκρίνει η ίδια την πρότασή της.

    Οι χώρες μέλη εμφανίσθηκαν, για μια ακόμη φορά, διαιρεμένες σε δύο μεγάλες ομάδες, με αποτέλεσμα η Ιρλανδική Προεδρία να διαπιστώσει αδυναμία λήψης απόφασης. Μάλιστα, ο Προεδρεύων δεν προχώρησε καν σε ψηφοφορία, αφού διαπίστωσε ότι καμμία χώρα δεν έχει αλλάξει θέση σε σχέση με την τελευταία συζήτηση που είχε γίνει στις 30 Απριλίου στη Μόνιμη Επιτροπή Τροφίμων της Κοινότητας.

    Στη συνεδρίαση, εναντίον της χορήγηση άδειας είχαν ταχθεί η Κύπρος, η Ελλάδα, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Λιθουανία και η Λετονία, ενώ απείχαν η Γερμανία, η Ισπανία και η Σλοβενία. Οι άλλες χώρες είχαν υποστηρίξει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από κυπριακής πλευράς, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μάκης Κωνσταντινίδης επανέλαβε την αντίθεση της Κύπρου στη χορήγηση κοινοτικής άδειας στο ΝΚ 603.

    FIR Λευκωσίας - Νέοι αεροδιάδρομοι ---------------------------------- Η Τουρκία συναίνεσε, για πρώτη φορά, σε κοινή πρόταση Ελλάδας και Κύπρου που αφορούσε τη δημιουργία τεσσάρων νέων αεροδιαδρόμων στο FIR Λευκωσίας, δύο προς Ελλάδα και δύο προς Ισραήλ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων του Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας) Χρίστος Πέτρου.

    Ο κ. Πέτρου είπε ότι ο λόγος που επιτεύχθηκε το ''Ναι'' της Τουρκίας στην περιφερειακή συνάντηση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ήταν ''κατά κύριο λόγο η παρότρυνση από τον ICAO, τον Eurocontrol και τον Διεθνή Οργανισμό Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

    Είπε επίσης ότι επιπλέον λόγοι που συνέτειναν στη θετική ανταπόκριση της Τουρκίας στο κοινό αίτημα Κύπρου και Ελλάδας, που εκκρεμούσε από το 2002, είναι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ''γεγονός που θα αυξήσει την αεροπορική κίνηση στην περιοχή γενικά'', καθώς και ''το καλό κλίμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας''.

    Αστυνομία - Διακίνηση --------------------- Συνολικά 6.716 Τ/Κ και 2.343 Ε/Κ διακινήθηκαν προχθές από και προς τα κατεχόμενα.

    ΧΑΚ - Νέο θεσμικό πλαίσιο - Νομοσχέδιο - Τελική μορφή ----------------------------------------------------- Στην τελική μορφή που θα διέπει το νομοσχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατέληξαν σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη το Υπουργείο Οικονομικών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο και ο Ελλαδίτης Εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στη σύσκεψη, διάρκειας τριών περίπου ωρών, βρέθηκε η κοινή συνισταμένη σε ορισμένα εκκρεμούντα θέματα του νομοσχεδίου και αποφασίστηκε όπως αυτό οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και στη συνέχεια στη Γενική Εισαγγελία για την τελική νομοτεχνική επεξεργασία. Μετά τη Γενική Εισαγγελία, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος -------------------------------- Σημαντική άνοδο σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται στο επίπεδο των 75 μονάδων, ωθούμενος ανοδικά από τα κέρδη που σημείωσαν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής, καθώς και η μεγάλη πλειονότητα των τίτλων της περιφέρειας. Η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε στην υψηλότερη τιμή της ημέρας, στις 76,65 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,54%. Η αξία των συναλλαγών, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες και της διακίνησης μεγάλων πακέτων μετοχών σε αρκετές εταιρείες, σημείωσε σημαντική αύξηση και ανήλθε στις 726 χιλιάδες λίρες.

    [04] (Κ) Αθήνα - Αφιξη ΥΠΑΜ

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας έφθασε στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη, με πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιου Σπηλιοτόπουλου.

    Τον κ. Μαυρονικόλα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

    [05] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Ιερά Σύνοδος - Πόρισμα

    ''Πολύ γενικές απόψεις'' ανταλλάγηκαν σήμερα στη διάρκεια της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, η οποία ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με το ογκώδες πόρισμα 400 σελίδων, που ετοίμασε η ερευνητική επιτροπή για τις οικονομικές ατασθαλίες στην Αρχιεπισκοπή.

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/6/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 30/6/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5798      0,5832            1,7147        1,7247
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4784      0,4812            2,0781        2,0903
    Λίρα Αγγλίας   0,8653      0,8704            1,1489        1,1557
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 30/6/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 30/6/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4392*    0.4427*    225.8866    227,6867
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3303     0.3329       3.0039      3,0276
    Δολάριο Καναδά      0.3549     0.3577       2.7956      2,8177
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0689     0.0694      14.4092     14,5138
    Κορώνα Σουηδίας     0.0634     0.0639      15.6495     15,7729
    Φράγκο Ελβετίας     0.3801     0.3831       2.6103      2,6309
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [07] (Κ) Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος - Εικόνες - Επιστροφή

    Επιστρέφουν σύντομα στα πάτρια εδάφη, 300 εικόνες από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου, ύστερα από αυτεπάγγελτη απόφαση του Εισαγγελέα του Δικαστηρίου του Μονάχου, προλαμβάνοντας έτσι τη διορία των 30 χρόνων που προβλέπεται για παραγραφή αδικημάτων κλοπής αρχαίων αντικειμένων και που λήγει με τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            74,66  (-1,31)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    387.544
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    315.042    331,51  (-0,64)
    FTSE Med 100 **                             6.376,13  (-0,36)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    291.390     95,85  (-1,45)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.626     71,22  (-2,21)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.233     11,44  (-0,17)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     10.036     48,47  (-1,60)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.490     45,53  ( 0,18)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     11.372     21,54  (-0,09)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.077     63,05  (-2,02)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.088      2,33  ( 1,75)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      4.797      7,14  (-1,24)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        126     11,80  ( 2,16)
    Ξενοδοχεία                    £     13.355     25,56  (-1,54)
    Αλλες Εταιρείες               £     27.358     60,34  (-0,97)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Σημαντικό μέρος των χθεσινών κερδών απώλεσε κατά τη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), επιστρέφοντας στο επίπεδο των 74 μονάδων. Οι πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας, ύστερα από τα χθεσινά κέρδη που κατέγραψε, οδήγησε το Γενικό Δείκτη σε απώλειες της τάξης του 1,31% και στις 74,66 μονάδες. Σημαντική μείωση υπέστη η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 387 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 41,1% του ημερήσιου τζίρου.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Χάγη - Διάσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί αύριο στις 9 π.μ. για τη Χάγη για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Βρυξέλλες (1)

    Την ελπίδα όπως αναλάβει κάποια πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Ενωση αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου πήρε μέρος στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά «επιθυμεί το θέμα να μείνει και κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική να εμπλακεί μέσα στις διαδικασίες».

    Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν για τα μέτρα της ΕΕ προς τους Τ/Κ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι εξέφρασε τις απόψεις της κυβέρνησης και ο ίδιος έκανε κάποιες προτάσεις. Πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η μελέτη των μέτρων καθώς και η προσπάθεια να αρθούν οι όποιες δυσκολίες υπάρχουν.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Επιστροφή (2)

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες αναφορικά με το θέμα του πακέτου μέτρων στήριξης των Τ/Κ από την ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως η μελέτη των μέτρων αυτών συνεχίζεται.

    Αναφορικά με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα όπως η ΕΕ αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, ενώ σημείωσε πως η ε/κ πλευρά επιθυμεί το θέμα να μείνει κάτω από την αιγίδα των ΗΕ, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική να εμπλακεί μέσα στις διάφορες διαδικασίες.

    [13] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Ομιλία - Κυπριακό

    Τα οφέλη από μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού είναι πιο δυνατά από τη διατήρηση ''μάταιων ελπίδων για την επίτευξη μη ρεαλιστικών προσδοκιών'', δήλωσε χθες ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, σε ομιλία του σε συμπόσιο για τη ''Διαπραγμάτευση και Επίλυση Διαφορών'' στη Μέση Ανατολή.

    [14] (Κ) Ευρωπαϊκή Δημοκρατία - Ιδρυτική Διάσκεψη - Προδρόμου

    Ο συνασπισμός Για την Ευρώπη, συνειδητοποιώντας τη σημασία της αποστολής του, μετεξελίχθηκε απόψε σε κόμμα ονόματι ''Ευρωπαϊκή Δημοκρατία'', με στόχο να υπηρετήσει το ευρωπαϊκό όραμα του κυπριακού λαού, δήλωσε ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου.

    Προσφωνώντας την Ιδρυτική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, ο κ. Προδρόμου είπε πως ''ο κίνδυνος των ανίερων πειραματισμών εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και για την καταβαράθρωση του κυπριακού λαού στο σύνολό του, δεν έχει εντελώς παρέλθει'' και διαβεβαίωσε ότι το νέο κόμμα ''θα είναι εδώ για να υπερασπισθεί με συνέπεια το 'Οχι' του δημοψηφίσματος, για να διεκδικήσει το 'Ναι' για την Ευρώπη''.

    [15] (Κ) Ευρωπαϊκή Δημοκρατία - Ιδρυτική Διακήρυξη

    H ένταξη της Kυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ κράτησε ανοιχτό το όραμα μιας λύσης του Κυπριακού ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος γέννησε μιαν πραγματική πολιτική ανάγκη, την οποία ''έρχεται να υπηρετήσει η Eυρωπαϊκή Δημοκρατία''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 30 June 2004 - 17:49:14 UTC