Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Βρυξέλλες
  • [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Παλαιστινιακή Αρχή - Κύπρος - Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Βρυξέλλες (1)
  • [07] (Κ) Μολυβιάτης - Λαβρόφ - Συνάντηση - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Επίσκεψη
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Βρυξέλλες (2)
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (K) Υπουργός Εμπορίου - ΚΟΤ - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [14] (Κ) Μπαρόζο - Αποδέχεται την πρόταση
  • [15] (Κ) Λουξεμβούργο - ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Αφιξη
  • [17] (Κ) ΕΕ - Μεταλλαγμένο καλαμπόκι - Συμβούλιο
  • [18] (Κ) ΧΑΚ - Νέο θεσμικό πλαίσιο - Νομοσχέδιο - Τελική μορφή
  • [19] (Κ) FIR Λευκωσίας - Νέοι αεροδιάδρομοι
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρομάνο Πρόντι - Συνάντηση
  • [21] (Κ) Κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Τσεχία - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Βρυξέλλες

    [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Βρυξέλλες ------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα ασχοληθεί με το θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο διάδοχος του Ρομάνο Πρόντι θα είναι ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Ζοζέ Ντουάρο Μπαρόζο.

    Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν απόψε το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κανονισμός - Συναλλαγές με κατεχόμενα ------------------------------------- Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα του εξωτερικού εμπορίου από τα κατεχόμενα συνεχίζονται και το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, τονίζοντας πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε κείμενο κανονισμού που να έχει κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση έχει πράξει κάθε τι το δυνατό ώστε να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες από οποιαδήποτε απόφαση της Επιτροπής και να μην καταλήξει το θέμα σε σοβαρή διαφωνία με την ΕΕ.

    ''Το θέμα του κανονισμού δεν είναι καινούργιο, συζητείται εδώ και μήνες με την ΕΕ στα πλαίσια της οικονομικής αναβάθμισης των Τ/Κ και η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν πρέπει να δημιουργούνται μέσω αυτών των μέτρων περαιτέρω χωριστές τάσεις, αλλά στόχος θα πρέπει να παραμείνει η επανένωση του νησιού και η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας ώστε να προωθηθεί ο τελικός στόχος'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως ''ουδείς είπε ότι τα θέματα δεν είναι σοβαρά'' και γι'αυτό συνεχίζονται οι επαφές και συζητήσεις με την Επιτροπή με στόχο τον καθορισμό ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου.

    ''Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων όπως έχουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ'', είπε, προσθέτοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει σε αυτήν τη λύση και τονίζοντας πως ο διάλογος συνεχίζεται ώστε να υπάρξουν ''σοφές και νόμιμες λύσεις'' με κριτήριο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη διεθνή νομιμότητα.

    Υπουργός Εξωτερικών - Προσχέδιο κανονισμού για Τ/Κ ------------------------------ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις ώστε να παρουσιάσει αποφάσεις οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκδοση ψηφίσματος και από τις ΗΠΑ για το καθορισμό της θέσης τους έναντι της λεγόμενης εξόδου των Τ/Κ από την απομόνωση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου σχολιάζοντας το προσχέδιο κανονισμών που ετοίμασε η Διεύθυνση Διεύρυνσης της ΕΕ και που θα ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις των Τ/Κ με την Ενωση.

    Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά από συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στην οποία παρέστη, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «ξέρω ότι πιέζονται από διάφορους να προχωρήσουν στη λήψη αυτών των αποφάσεων επειδή θα τις ακολουθήσουν και άλλοι» και πρόσθεσε ότι πιστεύει «ότι η προσπάθεια είναι να παρουσιαστεί κάτι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ως πρότυπο από τις ΗΠΑ για τον καθορισμό της δικής τους θέσης έναντι της εξόδου των Τ/Κ από την απομόνωση, όπως αποκαλούν την προσπάθειά τους».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «έχει εξασφαλίσει γνωματεύσεις καθηγητών διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, οι οποίες δόθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανέφερε ότι σύμφωνα με τις γνωματεύσεις «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άρθρο της ευρωπαϊκής συνθήκης για να δώσει καθεστώς στα εμπορεύματα που προέρχονται από τμήμα της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναφέρουν ότι η σωστή βάση επί της οποίας πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για εφαρμογή του κανονισμού είναι η Συνθήκη Προσχώρησης».

    Σημείωσε ότι «το γεγονός και μόνο ότι ζητήσαμε γνωματεύσεις ενδεχομένως να μην άρεσε», τονίζοντας ότι «εμείς πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Εκπρόσωπος - Βρετανία - Πρόσκληση προς Ταλάτ ---------------------------------------------- Σε επίσημο διάβημα προς το Λονδίνο προέβη η Λευκωσία με αφορμή την πρόσκληση της βρετανικής κυβέρνησης προς το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε όλα τα διπλωματικά μέτρα που έχει στη διάθεσή της.

    ''Η αναφορά του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να αντιληφθούν τα συμφέροντα που έχουν στην Κύπρο ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες,'' είπε, κληθείς να ερμηνεύσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα.

    Σημείωσε πως η Βρετανία διατηρεί βάσεις στο νησί, όπου διαμένουν πολλοί Βρετανοί υπήκοοι ενώ υπάρχει στενή και φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών που το Λονδίνο δεν θα επιθυμούσε να διαταράξει.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η πρόσκληση προς τον κ. Ταλάτ έγινε, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε το Λονδίνο, υπό την ιδιότητά του ως εκπροσώπου της τ/κ κοινότητας και αρχηγού πολιτικού κόμματος και όχι ως λεγόμενος πρωθυπουργός.

    Εκπρόσωπος - Διάβημα - Παλαιστινιακή Αρχή ------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση προέβη χθες σε διάβημα προς τον αντιπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπου Καζάλε σχετικά με την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Παλαιστίνιου αντιπροσώπου στην Αγκυρα Φουάτ Γιασίν.

    Οπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ανακοινώνοντας το διάβημα, είπε πως αυτό έγινε από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτο Ζακχαίο.

    ''Ο κ. Καζάλε πληροφόρησε πως ο κ. Γιασίν δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να επισκεφθεί τα κατεχόμενα και ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, που αναγνωρίζει μόνο την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσωπείται μόνο από τον ίδιο και ανέφερε πως για την επίσκεψη Γιασίν θα ενημερωθεί η Παλαιστινιακή ηγεσία'', πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Εκπρόσωπος - Μέτρα για μείωση έντασης - ΕΦ -------------------------------- Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση μέχρι στιγμής από την τουρκική πλευρά αναφορικά με τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση για μείωση της έντασης στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Η δική μας πλευρά θα προχωρήσει, εάν χρειαστεί, στο βαθμό που μπορεί μονομερώς στην εφαρμογή των μέτρων αυτών, κυρίως σε ό,τι αφορά την αποναρκοθέτηση'', είπε.

    Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Διορισμός 11 Επιτρόπων ------------------------------------------------ Οι προερχόμενοι Επίτροποι από τις 10 νέες χώρες της ΕΕ και ο νέος Επίτροπος της Γαλλίας, ανέλαβαν χθες και επισήμως τα καθήκοντά τους, σε πανηγυρική τελετή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μεταξύ των 11 νέων μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν και ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού.

    Σύμφωνα με την Συνθήκη της ΕΕ, το Συμβούλιο Υπουργών διορίζει τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η επίσημη ανάληψη των υποχρεώσεών τους γίνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Τα 11 νέα μέλη της Επιτροπής είναι τα εξής: Μάρκος Κυπριανού, Peter Balazs (Ουγγαρία), Danuta Hubner (Πολωνία), Siim Kallas (Εσθονία), Joe Borg (Μάλτα), Sandra Kalniete (Λετονία), Dalia Grybauskaite (Λιθουανία), Janez Potochnik (Σλοβενία), Jan Figel (Σλοβακία), Pavel Telicka (Τσεχική Δημοκρατία). Είναι επίσης και ο Γάλλος Jacques Barrot, ο οποίος αντικατέστησε την παραιτηθέντα Μισέλ Μπαρνιέ (έγινε Υπουργός Εξωτερικών στη χώρα του).

    Εκπρόσωπος - Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενα --------------------------------------------- Η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει και από τις υπό τουρκική κατοχή περιοχές της Κύπρου, εάν το κατοχικό καθεστώς συμφωνήσει με τους όρους που έθεσε η κυπριακή κυβέρνηση για τη διαδρομή της Φλόγας, που στόχο έχουν τη μη εκμετάλλευση από το κατοχικό καθεστώς του γεγονότος αυτού, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Η κυβέρνηση έχει δώσει τη γραπτή συγκατάθεσή της να μεταβεί η Ολυμπιακή Φλόγα και στα κατεχόμενα, υπό τον όρο ότι δεν θα τεθεί θέμα επίδειξης διαβατηρίων των αθλητών που θα συμμετέχουν και δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε εκμετάλλευση της διαδρομής της Φλόγας από το κατοχικό καθεστώς για αναβάθμιση του καθεστώτος'', είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως τη Φλόγα θα μεταφέρουν Ε/Κ και Τ/Κ αθλητές.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως εάν η απάντηση του κατοχικού καθεστώτος είναι θετική, η Φλόγα θα περάσει από κανονική διάβαση, δηλαδή το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, η θέση της κυβέρνησης διαβιβάστηκε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία ανέλαβε τις λεπτομέρειες της διακίνησης της Φλόγας στα κατεχόμενα, που όπως επεσήμανε, είναι τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Διυπουργική Επιτροπή για τα Ναρκωτικά - Δημοσιογραφική Διάσκεψη ----------------------------------------- Από την ηλικία των 12 ετών αρχίζει στην Κύπρο η χρήση εισπνεόμενων εξαρτησιογόνων ουσιών, σύμφωνα με στοιχεία από όλα τα θεραπευτικά κέντρα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Η κ. Ακκελίδου είπε πως στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών σε τέτοιες ηλικίες οδηγούν προβλήματα που μπορεί να προέρχονται από τον οικογενειακό και από τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο των παιδιών αυτών και αναφέρθηκε στην ύπαρξη προγραμμάτων, στα οποία είτε γονείς που ανησυχούν για τα παιδιά τους είτε τα ίδια τα παιδιά μπορούν να αποταθούν για να βοηθηθούν.

    Πρόσθεσε πως το κέντρο ''ΠΕΡΣΕΑΣ'', των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που προσφέρει τέτοια προγράμματα, έχει τετραπλασιάσει τον αριθμό των ατόμων τα οποία βοηθά, στη διάρκεια του 2003.

    Η κ. Ακκελίδου μιλούσε ύστερα από συνεδρία της Διυπουργικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, στην οποία συμμετέχουν οι Υπουργοί Υγείας, Αμυνας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Παιδείας και Πολιτισμού, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την οποία, όπως ανέφερε, έγινε ουσιαστική συζήτηση για την υλοποίηση των σχεδίων δράσης και ανταλλαγή απόψεων για τις νέες δράσεις που προγραμματίζονται στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών.

    Η Υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως ''τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας που θα εφαρμόζονται από τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εργασίας, Αμυνας, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από μη κυβερνητικούς οργανισμούς και άλλους φορείς θα προσανατολίζονται στην πρόληψη της χρήσης, τη μείωση της διάδοσης, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των τοξικομανών''.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κ. Ακκελίδου και τα οποία αφορούν χρήστες που αποτάθηκαν για βοήθεια το 2003 στα θεραπευτικά κέντρα η χρήση της κάνναβης αρχίζει από τα 17, της ηρωίνης στα 21 και του Ecstasy στα 18.

    Δήμαρχοι Μείζονος Λευκωσίας - Ναρκωτικά - Διακήρυξη ----------------------------------------------- Κοινή διακήρυξη για τον αγώνα ενάντια στη χρήση ουσιών εξάρτησης υπέγραψαν χθες οι Δήμαρχοι της Μείζονος Λευκωσίας, ''κατανοώντας ότι πρωταρχικό μέλημα των Δημοτικών Αρχών πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών τους''.

    Οι Δήμαρχοι Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς, Λακατάμιας, Λατσιών και Εγκωμης διακηρύσσουν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους «για να προστατέψουν τους δημότες τους από τις ολέθριες συνέπειες της χρήσης ουσιών εξάρτησης''.

    Επισημαίνουν επίσης ότι θα παραμείνουν «στρατευμένοι στον αγώνα της πρόληψης των εξαρτήσεων, και ως μέλη του Κέντρου Ενημέρωσης για Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ) θα ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πρωτοβουλία του για συνένωση των προσπαθειών για πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη στους δήμους της Κύπρου''.

    Οι Δήμαρχοι της Μείζονος Λευκωσίας δεσμεύονται και για την αποθεραπεία των εξαρτημένων νέων και για επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση ---------------------------- Νέα μικρή πτώση σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το Γενικό Δείκτη Τιμών να παραμένει στο επίπεδο των 74 μονάδων, εντός του οποίου έκλεισε στην προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση. Η αγορά σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,41% και έκλεισε στις 74,5 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 389 χιλιάδες λίρες, λόγω της διακίνησης μεγάλων πακέτων μετοχών αρκετών εταιρειών.

    [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα διαβήματα και οι διαμαρτυρίες της κυβέρνησης προς την ΕΕ για τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ, προς τη βρετανική κυβέρνηση για την πρόσκληση προς τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνάντηση με το Βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο και προς την Παλαιστινιακή Αρχή για την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του διαπιστευμένου στην Αγκυρα Παλαιστίνιου Αντιπροσώπου και η επίθεση του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ κατά του Αμερικανού Προέδρου για την υποστήριξη του Τζορτζ Μπους στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ είναι μέρικα από τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Πυροσβέστης'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος "δεν προλαβαίνει τις φωτιές της πολιτικής του". Προσθέτει ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα και διαμαρτυρίες για τα μέτρα έμμεσης αλλά ουσιαστικής αναγνώρισης που ξένες κυβερνήσεις και οργανισμοί προσφέρουν τα τελευταία 24ωρα στο τ/κ ψευδοκράτος και αναφέρει ότι μετά τα διαβήματα προς την ΕΕ και τη Βρετανία η κυβέρνηση χρειάστηκε να προβεί σε διάβημα και προς τον Αντιπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο αριθμός των 12 νεκρών σε διάστημα επτά μηνών λόγω ναρκωτικών, φαίνεται ότι δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, αφού τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας αποδεικνύουν ότι το πρόβλημά είναι πολύ μεγαλύτερο.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Σκάνδαλο με γαμπρό Υπουργού'' γράφει ότι "οικονομικό σκάνδαλο με πολιτικές διαστάσεις, στο οποίο εμπλέκεται πρόσωπο από το στενό περιβάλλον Υπουργού ενδέχεται να πάρει απρόβλεπτες εξελίξεις". Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά τη σύλληψη αλλοδαπού φερόμενου ως τρομοκράτη στην Κύπρο, η κυπριακή αστυνομία σε συνεργασία με την ελληνική προγραμματίζει σχέδιο δράσης σε αεροδρόμια και λιμάνια για την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μπίζνες συγγενών παίρνουν την μπουκιά των Κυπριακών Αερογραμμών'' γράφει ότι "τώρα και δύο μήνες εταιρεία στην οποία είναι μέτοχοι, η σύζυγος, η πεθερά και οι κουνιάδοι του Προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών, ανέλαβε τη διαχείριση της μεταφοράς φορτίων από τη θυγατρική εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών "Eurocypria". Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ''κυβέρνηση'' των κατεχομένων εξήγγειλε δέσμη μέτρων για τους Μαρωνίτες παρέχοντας το δικαίωμα εγκατάστασης χρήσης περιουσίας και ενδεχομένως εκλογής τοπικής αρχής.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ξέσπασμα Σιράκ κατά Μπους'' γράφει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ επιτέθηκε χθες κατά του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους. Προσθέτει ότι ο κ. Σιράκ με αυστηρό ύφος κάλεσε τον κ. Μπους να μην ανακατεύεται στις υποθέσεις της ΕΕ και να κοιτάζει τα του οίκου του. Αναφέρει ότι πέτρα του σκανδάλου είναι η Τουρκία, την ενταξιακή πορεία της οποία υποστήριξε με έντονο τρόπο ο Πρόεδρος Μπους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση ενόψει των βρετανικών κινήσεων που έχουν στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους μέσω της ΕΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε διμερές επίπεδο, τραβά το χαρτί των Βρετανικών Βάσεων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Αντεπίθεση σε δύο μέτωπα'' γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση την προσεχή Πέμπτη προχωρεί στην εξαγγελία πακέτου μέτρων σε δύο βασικούς άξονες, την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας και την ενίσχυση των συναλλαγών μεταξύ των Τ/Κ και των Ε/Κ. Προσθέτει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην αποναρκοθέτηση, σε ευρείας κλίμακας απαγκίστρωση ένθεν και ένθεν της γραμμής του Αττίλα και θα καταβάλει προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας για την αναστολή των στρατιωτικών ασκήσεων δύο χιλιόμετρα από τη γραμμή αντιπαράταξης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Λευκωσία αναμένει τη διευθέτηση συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Δεν σου πέφτει λόγος'' γράφει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους πήγε πολύ μακριά προβάλλοντας την προσωπική υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Σιράκ απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι ο Πρόεδρος Μπους ''όχι μόνο πήγε πολύ μακριά, αλλά εισήλθε σε θέματα που δεν είναι δικά του''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα αντιδρούν έντονα στις πληροφορίες που φέρουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθεί μέτρα στήριξης των Τ/Κ παρακάμπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [04] (Κ) Παλαιστινιακή Αρχή - Κύπρος - Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα

    Ο μόνος εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής που είναι εξουσιοδοτημένος να έχει επίσημες επαφές στην Κύπρο είναι ο Σαμίρ Αμπου Γκαζάλε, και ουδείς άλλος, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου της Αρχής στη Λευκωσία Φαγιέζ Γιούνις.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Βρυξέλλες (1)

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει ως σκοπό ούτε και επιθυμεί να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως αυτό θα ήταν η τελευταία καταφυγή εάν δεν υπερισχύσουν τα πολιτικά επιχειρήματα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακς πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο αποψινό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα ασχοληθεί με το θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [07] (Κ) Μολυβιάτης - Λαβρόφ - Συνάντηση - Κυπριακό

    Με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε σήμερα το πρωί για 40 λεπτά ο Ελληνας Υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τον οποίον συζήτησε μεταξύ άλλων και το Κυπριακό.

    Στην πρώτη συνάντηση των δύο Υπουργών, το κλίμα της συνομιλίας ήταν ''εξαιρετικό'' και διαπιστώθηκαν συγκλίνουσες αντιλήψεις σε όλη τη θεματολογία της συζήτησης.

    Κατά τις πληροφορίες ειδικότερα, στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή

    [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας αναχωρεί αύριο στις 9.30 το πρωί για την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη, με πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιου Σπηλιοτόπουλου.

    Την Πέμπτη, ο κ. Μαυρονικόλας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας και στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί θα ηγηθούν των δύο αντιπροσωπειών σε διερυμένες συνομιλίες. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Γύρω στις 1 μετά το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Ενωρίτερα το πρωί ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

    Τον Υπουργό Αμυνας θα συνοδεύουν στην Αθήνα ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Βρυξέλλες (2)

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να προσπαθεί για μια διευθέτηση αναφορικά με το θέμα της εξαγγελίας μέτρων στήριξης των Τ/Κ από την ΕΕ, έτσι ώστε αυτή η διευθέτηση από τη μία να επιτρέπει στους Τ/Κ να πωλούν τα προϊόντα τους, αλλά από την άλλη να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες της ΕΕ και της διεθνούς νομιμότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι οι όροι του κανονισμού των μέτρων αυτών σε μερικά σημεία είναι ακόμη αντίθετοι με τους κανόνες της ΕΕ.

    Διευκρίνισε πως δεν είναι σκοπός και επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να πάρει την ΕΕ στα δικαστήρια, αφού αυτό θα είναι η τελευταία καταφυγή εάν δεν υπερισχύσουν τα πολιτικά επιχειρήματα, αλλά προσπάθειά της είναι να βρεθεί μια κοινή συνιστάμενη, ώστε και το ευρωπαϊκό δίκαιο να τηρηθεί και να είναι συμφωνημένη με την κυβέρνηση η πορεία που θα ακολουθηθεί, για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος, που είναι η οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/6/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 29/6/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5798      0,5832            1,7147        1,7247
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4765      0,4793            2,0864        2,0986
    Λίρα Αγγλίας   0,8684      0,8736            1,1447        1,1515
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 29/6/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 29/6/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4392*    0.4427*    225.8866    227,6867
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3318     0.3344       2.9904      3,0139
    Δολάριο Καναδά      0.3536     0.3564       2.8058      2,8281
    Κορώνα Δανίας       0.0779     0.0785      12.7389     12,8370
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0694     0.0699      14.3062     14,4092
    Κορώνα Σουηδίας     0.0634     0.0639      15.6495     15,7729
    Φράγκο Ελβετίας     0.3792     0.3822       2.6164      2,6371
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            75,65  ( 1,54)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    726.348
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    446.729    333,64  ( 1,01)
    FTSE Med 100 **                             6.399,46  ( 0,74)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    262.923     97,26  ( 1,31)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     17.865     72,83  ( 1,80)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        869     11,46  ( 0,79)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     18.866     49,26  ( 0,80)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      6.335     45,45  ( 2,23)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     99.663     21,56  ( 4,76)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    158.879     64,35  ( 2,66)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.108      2,29  ( 3,62)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      5.302      7,23  ( 1,83)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         17     11,55  ( 0,70)
    Ξενοδοχεία                    £     21.664     25,96  ( 1,92)
    Αλλες Εταιρείες               £     84.827     60,93  (-0,46)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (K) Υπουργός Εμπορίου - ΚΟΤ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Η φετινή τουριστική χρονιά θα πάει εκτός απρόοπτου πάρα πολύ καλά, εκτίμησε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την 1η έκθεση προόδου του Στρατηγικού Σχεδίου Τουρισμού 2003-2010, που καλύπτει την περίοδο Νοεμβρίου 2003-Απριλίου 2004.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Σημαντική άνοδο σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται στο επίπεδο των 75 μονάδων, ωθούμενος ανοδικά από τα κέρδη που σημείωσαν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής, καθώς και η μεγάλη πλειονότητα των τίτλων της περιφέρειας. Η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε στην υψηλότερη τιμή της ημέρας, στις 76,65 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,54%. Η αξία των συναλλαγών, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες και της διακίνησης μεγάλων πακέτων μετοχών σε αρκετές εταιρείες, σημείωσε σημαντική αύξηση και ανήλθε στις 726 χιλιάδες λίρες.

    [14] (Κ) Μπαρόζο - Αποδέχεται την πρόταση

    Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Ζοζέ Μαουέλ Ντουράο Μπαρόζο δήλωσε πριν από λίγη ώρα στη Λισσαβόνα ότι αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση της Ιρλανδικής Προεδρίας να διαδεχθεί τον Ρομάνο Πρόντι στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [15] (Κ) Λουξεμβούργο - ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος

    Οδηγίες για τη μείωση της περιεκτικότητας των καυσίμων πλοίων σε θείο, και την ποιότητα των νερών κολύμβησης, καθώς και αποφάσεις για την στρατηγική διαχείρισης αποβλήτων, περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνήλθε χθες στο Λουξεμβούργο.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Αφιξη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφτασε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες του εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που στόχο έχει τον διορισμό του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μπέρι Αχερν, του οποίου η χώρα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2004, μετά από σειρά διμερών επαφών που είχε με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ.

    Στις επαφές διαφάνηκε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων υπέρ του ονόματος του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός σε διάγγελμά του στον πορτογαλικό λαό αποδέχθηκε την πρόταση των εταίρων.

    [17] (Κ) ΕΕ - Μεταλλαγμένο καλαμπόκι - Συμβούλιο

    Η χθεσινή αδυναμία του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος να εγκρίνει ή να απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην κοινοτική αγορά του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΝΚ 603, της αμερικανικής πολυεθνικής Monsato, επιτρέπει στην Κομισιόν να εγκρίνει η ίδια την πρότασή της.

    Οι χώρες μέλη εμφανίσθηκαν, για μια ακόμη φορά, διαιρεμένες σε δύο μεγάλες ομάδες, με αποτέλεσμα η Ιρλανδική Προεδρία να διαπιστώσει αδυναμία λήψης απόφασης. Μάλιστα, ο Προεδρεύων δεν προχώρησε καν σε ψηφοφορία, αφού διαπίστωσε ότι καμμία χώρα δεν έχει αλλάξει θέση σε σχέση με την τελευταία συζήτηση που είχε γίνει στις 30 Απριλίου στη Μόνιμη Επιτροπή Τροφίμων της Κοινότητας.

    [18] (Κ) ΧΑΚ - Νέο θεσμικό πλαίσιο - Νομοσχέδιο - Τελική μορφή

    Στην τελική μορφή που θα διέπει το νομοσχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατέληξαν σε σημερινή ευρεία σύσκεψη το Υπουργείο Οικονομικών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο και ο Ελλαδίτης Εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης.

    [19] (Κ) FIR Λευκωσίας - Νέοι αεροδιάδρομοι

    Η Τουρκία συναίνεσε, για πρώτη φορά, σε κοινή πρόταση Ελλάδας και Κύπρου που αφορούσε τη δημιουργία τεσσάρων νέων αεροδιαδρόμων στο FIR Λευκωσίας, δύο προς Ελλάδα και δύο προς Ισραήλ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων του Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας) Χρίστος Πέτρου.

    Ο κ. Πέτρου είπε ότι ο λόγος που επιτεύχθηκε το "Ναι" της Τουρκίας στην περιφερειακή συνάντηση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ήταν ''κατά κύριο λόγο η παρότρυνση από τον ICAO, τον Eurocontrol και τον Διεθνή Οργανισμό Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρομάνο Πρόντι - Συνάντηση

    Ιδιαίτερη συνάντηση στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι είχε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Η συνάντηση, που ήταν αυστηρά κατ' ιδίαν, χωρίς υπηρεσιακούς παράγοντες, είχε διάρκεια μιας ώρας. Μετά την ολοκλήρωσή της, καμμία πλευρά δεν προέβη σε δηλώσεις.

    [21] (Κ) Κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Τσεχία - Κυπριακό

    Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που επισκέπτεται την Τσεχία ενημέρωσε αξιωματούχους της χώρας ότι η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν αφορούσε το συγκεκριμένο σχέδιο και όχι τη λύση του Κυπριακού, και ότι οι Ε/Κ είναι έτοιμοι για θυσίες προκειμένου να επανενώσουν την πατρίδα τους, αρκεί η λύση να είναι λειτουργική, βιώσιμη και προς όφελος όλων των Κυπρίων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 29 June 2004 - 17:49:19 UTC