Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων - Διάσκεψη Τύπου
  • [04] (Κ) Σκοποβολή - Πανευρωπαϊκοί αγώνες - Σκητ και τραπ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Καράς - Φυττής - ΔΣΟ
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ - Κυπριακό
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ - FIR Λευκωσίας - Νέοι αεροδιάδρομοι - Τουρκία
  • [09] (Κ) Μπενάκη - Χριστόφιας - Διάσκεψη Τύπου

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χθες το βράδυ ότι η ιστορία θα δείξει εάν η καταψήφιση του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα ήταν σωστή επιλογή, σημειώνοντας ότι αν υπήρχε περισσότερος χρόνος συζήτησης και ανάλυσης του σχεδίου ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

    Σε συνάντηση στο Ζάππειο Μέγαρο με ομογενείς δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε ποιος έκανε λάθος, ο ίδιος που συμβούλεψε τους Κύπριους να ψηφίσουν "Ναι" στο δημοψήφισμα ή ο κυπριακός λαός που ψήφισε με 76% εναντίον του σχεδίου.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων -------------------------------------------------- Τη συμπαράσταση ολόκληρης της Ελλάδας και ειδικότερα του ελληνικού κοινοβουλίου στους αγώνες του κυπριακού λαού, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη σε συνάντηση χθες το πρωί στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε μια περίπου ώρα, η κ. Ψαρούδα - Μπενάκη ανέφερε πως αυτή ήταν ''πολύ εγκάρδια'' και ''πολύ ειλικρινής'' και πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έκανε μια αναδρομή στο Κυπριακό και στις πρόσφατες εξελίξεις.

    ''Είμαι ευγνώμων διότι μας κατέστησε μετόχους των προβληματισμών του και βεβαίως επιβεβαιώθηκε και πάλι η στενή συνεργασία με την Ελλάδα, η συμπαράσταση ολόκληρης της Ελλάδας και ιδιαίτερα του κοινοβουλίου το οποίο εκπροσωπώ, η συμπαράσταση στους αγώνες του κυπριακού λαού'', ανέφερε.

    Εν τέλει, πρόσθεσε, ''ευχήθηκα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να έχει πάντα τη δύναμη, το κουράγιο και την ελευθερία σκέψης που τον χαρακτηρίζει ώστε να προχωρήσει στα ενδεδειγμένα βήματα''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντρέ Ρουβιέρ - Παρασημοφόρηση ------------------------------------------------------ Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να μοχθεί και να αγωνίζεται για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα επανενώνει το λαό και τη χώρα, έδωσε χθες εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια τελετής παρασημοφόρησης του Γερουσιαστή και Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία Αντρέ Ρουβιέρ.

    Αποδεχόμενος την τιμή, ο Γάλλος Γερουσιαστής είπε πως υποστηρίζει μια δίκαιη και σωστή υπόθεση που οδηγεί στη δημοκρατία, εξέφρασε την πεποίθηση πως το τείχος που χωρίζει τη χώρα σύντομα θα ανήκει στην ιστορία και είπε πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού για δικαίωση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για την πολύχρονη βοήθεια και υποστήριξη που πρόσφερε ο κ. Ρουβιέρ στην Κύπρο και του απένειμε το μετάλλιο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ως συμβολική έκφραση των ειλικρινών αισθημάτων της ευγνωμοσύνης, της αγάπης και της εκτίμησής της Κύπρου προς το πρόσωπό του, για όσα υπέρ της Κύπρου έπραξε και πρόσφερε.

    Πρόεδρος Βουλής - Εκδήλωση για Σαμαράκη - Χαιρετισμός ----------------------------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων διά του Προέδρου της, Δημήτρη Χριστόφια, και η Βουλή των Ελλήνων με χαιρετισμό της Προέδρου της, Αννας Ψαρούδα Μπενάκη, τίμησαν χθες το βράδυ τη μνήμη του συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη, ο οποίος -όπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας- ''έχει γίνει σημείο αναφοράς για το ήθος και τον ανθρωπισμό του, για τον αγώνα και την αγωνία του για το μέλλον της Ελλάδας και της Κύπρου, της ανθρωπότητας και του κόσμου''.

    Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους της Βουλής στην εκδήλωση, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαράκη ως ''τον συγγραφέα της ανησυχίας, τον ορκισμένο εχθρό κάθε καταπίεσης, τον συνεπή αγωνιστή της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τον ανυποχώρητο ανθρωπιστή''.

    Χριστόφιας - Ελλαδίτες δημοσιογράφοι - Κυπριακό ----------------------------------------------- Ο προσεχής Δεκέμβριος φαίνεται να προσφέρεται για αξιοποίηση αναφορικά με το Κυπριακό, όπως εκτιμά ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ενημερώνοντας χθες Ελλαδίτες κοινοβουλευτικούς συντάκτες που επισκέπτονται την Κύπρο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η παρούσα φάση του Κυπριακού είναι δύσκολη.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στα καθήκοντα της ηγεσίας της Κύπρου μετά το δημοψήφισμα, είπε ότι ''πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο το 'Οχι', να καταλήξουμε ως πολιτικές δυνάμεις για τη θέση που πρέπει να λάβουμε και να αρχίσουμε διάλογο με τους Τουρκοκυπρίους, ώστε να καταλήξουμε στο 'τι δέον γενέσθαι'''.

    Βασικοί αρχιτέκτονες του σχεδίου Ανάν, σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, ήταν η Βρετανία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

    Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Κατσουρίδης ----------------------------------------- Για την ενδυνάμωση και στενότερη συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα θα υπάρξει σύντομα συγκεκριμένη πρόταση από τεχνοκράτες των δύο σωμάτων, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ύστερα από συνάντηση χθες με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε σε πάρα πολύ φιλική ατμόσφαιρα και ότι συζήτησαν για όλα τα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν την αμοιβαία ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο Βουλών.

    Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Αναστασιάδης ------------------------------------------ Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Αναστασιάδης την χαρακτήρισε ως πάρα πολύ χρήσιμη και είπε ότι συζητήθηκε το πώς μπορεί να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός μεταξύ της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της ελληνικής Βουλής με την αντίστοιχη κυπριακή, της οποίας προεδρεύει, όσον αφορά την προώθηση του Κυπριακού στα διεθνή φόρα.

    Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Κλεάνθους --------------------------------------- Στο πλαίσιο της συζήτησης του τρόπου με τον οποίο η πολιτική ηγεσία σε Ελλάδα και Κύπρο θα χειριστεί το Κυπριακό, που απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Αννας Ψαρούδα Μπενάκη και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους, σημειώθηκε η ανάγκη επίτευξης ομοψυχίας από την πολιτική ηγεσία του τόπου.

    Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι η κ. Μπενάκη επέδειξε ''ζωηρό ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο προχωρούμε πιο κάτω'' και ανέφερε ότι ''εκτέθηκαν οι απόψεις του κόμματος και τονίσθηκε η ανάγκη της αναζήτησης της ενότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων''.

    Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Ομήρου ------------------------------------ Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει κορυφαίος στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και της Βουλής των Ελλήνων, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μετά τη συνάντηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων γύρω από το κλίμα που διαμορφώνεται μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου διεθνώς και ιδιαίτερα μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο για το Κυπριακό.

    Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Κουτσού ------------------------------------- Τη θέση των Νέων Οριζόντων ότι στο Κυπριακό πρέπει να αναζητηθεί μια λύση εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων που να σέβεται τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέθεσε στην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού.

    Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ύστερα από συνάντηση που είχε χθες με την κ. Μπενάκη, ο κ. Κουστού είπε ότι τόνισε προς την Ελληνίδα πολιτικό πως ''δεν πρέπει να συζητούμε εάν το σχέδιο Ανάν είναι ή δεν είναι στο τραπέζι, αλλά να καθορίσουμε το περιεχόμενο της λύσης που επιδιώκουμε''.

    Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Παπαπέτρου ---------------------------------------- Η λογική και η φιλοσοφία των ΕΔΗ κινείται στις ίδιες ράγες με τη φιλοσοφία και τη λογική της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ''σχημάτισα την εντύπωση ότι η λογική και η φιλοσοφία μας κινείται πάνω στις ίδιες ράγες, πάνω στις ίδιες σιδηροδρομικές γραμμές''.

    Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Μιχαηλίδης ---------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, κατά την ανταλλαγή απόψεων που είχε χθες με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, επεσήμανε την ανάγκη ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης και των κέντρων λήψεως αποφάσεων για τη συνεχή επιθυμία της ε/κ πλευράς ''για την εξεύρεση μιας δίκαιης, σωστής και ευρωπαϊκής λύσης στο Κυπριακό''.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι εξέθεσε στην κ. Μπενάκη ''τις θέσεις του ΑΔΗΚ επί των εξελίξεων, όπως διαμορφώθηκαν μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου''.

    Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Περδίκης -------------------------------------- Τις αντιρρήσεις του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για το σχέδιο Ανάν ανέλυσε στην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης που είχε με την κ. Μπενάκη, ο κ. Περδίκης είπε ότι η Ελληνίδα πολιτικός έδειξε ''εκτίμηση και σεβασμό'' προς τις απόψεις των Οικολόγων.

    Αμερικανός Πρόεδρος - Κυπριακό - Συνέντευξη ------------------------------------------- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν είναι το πιο κατάλληλο και καλό σχέδιο για όλες τις πλευρές στο Κυπριακό.

    Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, μία ημέρα πριν την άφιξή του στην Τουρκία, ο κ. Μπους εξήρε τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης, καθοδηγούμενες από τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο κ. Μπους υπενθύμισε ότι η τ/κ κοινότητα υποστήριξε το σχέδιο, ενώ η ε/κ το απέρριψε σε δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου.

    Ε/κ και Τ/κ οργανώσεις - Κινητοποίηση ενάντια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις διοργανώνουν σήμερα πορεία με την ευκαιρία της διεθνούς κινητοποίησης ενάντια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη που θα πραγματοποιηθεί στις 28 - 29 Ιουνίου.

    Οι οκτώ οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι η νεολαία του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, η νεολαία του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, η νεολαία του κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, η νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου, το Πολιτιστικό Κέντρο BARAKA, η Οργάνωση Εργατική Δημοκρατία, η Πρωτοβουλία Δράση για Ειρήνη και η Ομοσπονδία Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου.

    Παπανδρέου - Κυπριακό --------------------- Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χθες το βράδυ ότι η ιστορία θα δείξει εάν η καταψήφιση του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα ήταν σωστή επιλογή, σημειώνοντας ότι αν υπήρχε περισσότερος χρόνος συζήτησης και ανάλυσης του σχεδίου ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

    Σε συνάντηση στο Ζάππειο Μέγαρο με ομογενείς δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε ποιος έκανε λάθος, ο ίδιος που συμβούλεψε τους Κύπριους να ψηφίσουν ''Ναι'' στο δημοψήφισμα ή ο κυπριακός λαός που ψήφισε με 76% εναντίον του σχεδίου.

    ''Στην πολιτική πολλές φορές δεν είναι θέμα λάθους ή σωστού, είναι θέμα μιας επιλογής. Η επιλογή καθορίζει και το μέλλον σου'', απάντησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ''έχεις δύο δρόμους να διαλέξεις''.

    Βαν ντερ Μιρ - ΕΒΕΛ Λάρνακας - Δηλώσεις --------------------------------------- Το πακέτο μέτρων της ΕΕ για στήριξη των Τ/Κ θα είναι έτοιμο μέχρι την 1ην Ιουλίου οπότε θα μπορεί να αρχίσει η διακίνηση αγαθών από και προς τα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    Μιλώντας μετά από επισκέψεις με τα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας καθώς και με τις τοπικές συνδικαλιστικές αρχές, οργανώσεις και ξενοδόχους της πόλης, ο κ. βαν ντερ Μίρ είπε ότι το μήνυμα το οποίο επιθυμεί να δώσει στους κατοίκους της Λάρνακας είναι όπως καταστούν ενεργοί πολίτες της ΕΕ.

    Σχολιάζοντας το Πρόγραμμα Σύγκλισης που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες την γνωμοδότησή της για την οικονομία της Κύπρου και χαιρέτισε το Πρόγραμμα Σύγκλισης το οποίο θεωρεί ''ανταγωνιστικό''.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Ευρωμεσογειακή Συνεργασία - ΜΚΟ ------------------------------------------------------ Η Κύπρος επανειλημμένα έχει δει τα οφέλη από τις δραστηριότητες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), με τη μορφή δικοινοτικών συγκεντρώσεων, κύριος σκοπός των οποίων ήταν να ενδυναμώσουν τον διάλογο μεταξύ της ε/κ και της τ/κ κοινότητας και να τις φέρουν πιο κοντά, δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Θεοδώρου, σε χαιρετισμό του στη συνάντηση της Πλατφόρμας ΜΚΟ της Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας στη Λεμεσό, είπε πως ''η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται για την υλοποίηση των στόχων της Διαδικασίας της Βαρκελώνης και θα προωθήσει την ατζέντα της με όλες τις δυνάμεις της, έχοντας υπόψη το πραγματικό συμφέρον της Μεσογείου''.

    Ακκελίδου - Βουδαπέστη - Υπουργική διάσκεψη ------------------------------------------- Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστηρίζει την υιοθέτηση και εφαρμογή του CEHAPE (Σχέδιο Δράσης της Ευρώπης για το Περιβάλλον και την Υγεία του Παιδιού) της ΠΟΥ και του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για τα Παιδιά, δήλωσε στη Βουδαπέστη η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου.

    Σε παρεμβάσεις της στην Υπουργική Διάσκεψη για το περιβάλλον και την υγεία που ολοκληρώθηκε σήμερα, η κ. Ακκελίδου είπε ότι η Κύπρος υποστηρίζει επίσης την προσέγγιση της εκ των προτέρων δράσης για διαχείριση των κινδύνων, που στηρίζεται τόσο στην πρόληψη όσο και στην προφύλαξη.

    Λουξεμβούργο - Κύπριοι Δικαστές ------------------------------- Με την ευκαιρία των εορτασμών της εθνικής επετείου του Λουξεμβούργου, πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας σειρά εκδηλώσεων στις 22 και 23 Ιουνίου, που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, επίσημο δείπνο, το οποίο παρέθεσαν ο Μέγας Δούκας και η Μεγάλη Δούκισσα προς τιμή του Διπλωματικού Σώματος και των αξιωματούχων των Κοινοτικών Οργάνων που εδρεύουν στο Λουξεμβούργο.

    Για πρώτη φορά στους εορτασμούς συμμετείχαν οι δύο Κύπριοι δικαστές Γιώργος Αρέστης και Σάββας Παπασάββας που έχουν διοριστεί αντίστοιχα ως μέλη του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Πρωτοδικείου, που εδρεύουν στο Λουξεμβούργο. Στους εορτασμούς παρέστη επίσης η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Λουξεμβούργο Πόπη Αβραάμ.

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Τσεχία -------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους και τα μέλη της Επιτροπής Χρίστος Μαυροκορδάτος και Παναγιώτης Δημητρίου αναχωρούν σήμερα για την Τσεχία, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής της Τσεχίας Pavel Svoboda.

    Η κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής της Τσεχίας Lubomir Zaoralek, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τσεχίας - Κύπρου Jiri Karas, τον Υφυπουργό για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Peter Forman, καθώς και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα της ΕΕ Vladimir Muller.

    Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών - Διάσκεψη Τύπου -------------------------------------------------- Η διακίνηση μέσω των οδοφραγμάτων από και προς τα κατεχόμενα συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του προβλήματος της διοχέτευσης ναρκωτικών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, δήλωσε χθες ο Διοικητής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) Σωτήρης Τρύφωνος.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ναρκωτικών, ο κ. Τρύφωνος επεσήμανε ότι το πρόβλημα από τη χρήση και διακίνηση των παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών απειλεί τις μελλοντικές γενιές και την ίδια τη ζωή.

    Ταχυδρομικές Υπηρεσίες - Ταχυμεταφορές - Διεθνής διάκριση --------------------------------------------------------- Το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων ανακοινώνει ότι, με βάση τα αποτελέσματα μετρήσεων ποιότητας που διεξάγονται από την Εταιρεία ΙΒΜ, κατ' εντολή της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ενωσης, η υπηρεσία ταχυμεταφορών EMS/DATAPOST των Κυπριακών Ταχυδρομείων έτυχε διεθνούς διάκρισης για το έτος 2003, παίρνοντας τη 12η θέση ανάμεσα στο σύνολο των 195 ταχυδρομικών οργανισμών που προσφέρουν την υπηρεσία EMS.

    Η ανοδική πορεία της υπηρεσίας EMS/DATAPOST συνεχίστηκε και, σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις ποιότητας της ΙΒΜ, η Κύπρος έχει τιμηθεί με το χάλκινο μετάλλιο για το πρώτο τρίμηνο του 2004.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση ---------------------------- Η επαναφορά των πιέσεων χθες στους τραπεζικούς τίτλους είχε ως αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) να εξανεμίσει τα κέρδη που κατέγραψε προχθές και να υπαναχωρήσει στο επίπεδο των 74 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,33% και έκλεισε στις 74,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 527 χιλιάδες λίρες, λόγω της ανταλλαγής μεγάλων πακέτων μετοχών που παρατηρήθηκαν σε αρκετές εταιρείες.

    Σημαντική πτώση της τάξης του 1,37% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 331,13 μονάδες.

    Λυρική Σκηνή Λεμεσού - Κρατική Ορχήστρα - Οπερα ----------------------------------------------- ''Κλέβοντας'' στοιχεία από την παλιά ιταλική ''Commedia dell' Arte'' της Αναγέννησης του 16ου αιώνα και εισάγοντας κινηματογραφικά εμβόλιμα που κάνουν την παραγωγή πιο ζωντανή και λιγότερο στατική, η Λυρική Σκηνή Λεμεσού ανεβάζει τον πήχη της οπερατικής παραγωγής στην Κύπρο και δίνει αύριο στη Λεμεσό την πρεμιέρα της όπερας ''Don Pasqualle'' του Gaetano Donizzetti.

    Για τις ανάγκες της παράστασης βρίσκονται στην Κύπρο κορυφαίοι σολίστες με διεθνές εκτόπισμα όπως ο Peter Petrov μόνιμος σολίστας της Κρατικής Οπερας της Σόφιας, ο ''δικός μας'' Κωνσταντίνος Γιαννούδης ο οποίος δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, ο Ales Briscein της Κρατικής Οπερας της Πράγας και η Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη από τη Σκηνή Οπερέτας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αθηνών.

    Σκοποβολή - Πανευρωπαϊκοί αγώνες - Σκητ και τραπ ------------------------------------------------ Με τα αγωνίσματα του σκητ και του τραπ και με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από 40 χώρες, συνεχίζονται σήμερα στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στα Λατσιά οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής που διοργανώνει η Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου (ΣΚΟΚ) υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

    Ποδόσφαιρο - Ευρωπαϊκά Κύπελλα - Κληρώσεις ΟΥΕΦΑ ------------------------------------------------ Ο δρόμος για τον τελικό του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Πρωταθλητριών 2004 - 2005, που θα γίνει στις 25 Μαΐου 2005 στην Κωνσταντινούπολη, αρχίζει με τη χθεσινή κλήρωση των αγώνων του Κυπέλλου, που έγινε στην έδρα της ΟΥΕΦΑ στην πόλη Νιόν της Ελβετίας και η οποία έφερε την ομάδα του ΑΠΟΕΛ -που προκρίθηκε απευθείας στον δεύτερο προκριματικό γύρο- να αγωνίζεται με τη Σπάρτα Πράγας.

    Ο ΑΠΟΕΛ θα υποδεχθεί στην Κύπρο τη Σπάρτα Πράγας στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα που θα γίνει στις 28 Ιουλίου 2004, ενώ ο επαναληπτικός θα γίνει στην Τσεχία στις 4 Αυγούστου.

    Σήμερα έγινε επίσης και η κλήρωση για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, που έφερε την Ομόνοια να αντιμετωπίζει στον προκριματικό όμιλο Νοτίου Ευρώπης - Μεσογείου τη Δυναμό Τιράνων σε αγώνες που θα γίνουν ο μεν πρώτος στη Λευκωσία στις 15 Ιουλίου 2004 και ο επαναληπτικός στις 29 του ίδιου μήνα στην Αλβανία. Ο τελικός του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ θα γίνει στις 18 Μαΐου 2005, στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας.

    ΓΣΠ - Αθλήτρια Κάρμεν Μαχαιριώτου - Συγχαρητήρια ------------------------------------------------ Ο Γυμναστικός Σύλλογος ''Τα Παγκύπρια'' συγχαίρει θερμά την αθλήτριά του, Κάρμεν Μαχαιριώτου, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση στους Πανελλήνιους Διασυλλογικούς Αγώνες στο Μοντέρνο Πένταθλο.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων - Διάσκεψη Τύπου

    Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη επίσημη επίσκεψή της στην Κύπρο.

    Η κ. Μπενάκη στις 11:00 σήμερα θα δώσει κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [04] (Κ) Σκοποβολή - Πανευρωπαϊκοί αγώνες - Σκητ και τραπ

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η νίκη της Εθνικής Ελλάδος χθες βράδυ επί της Εθνικής Γαλλίας με1-0 και ο αποκλεισμός της γαλλικής ομάδας από τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

    Αλλά θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι οι μεθοδεύσεις των Αμερικανοβρετανών για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, η υπόθεση του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη, οι διαστάσεις που εκλαμβάνει η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών στην Κύπρο και οι επαφές της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με την πολιτική ηγεσία στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Νέο έπος. Η Ελλαδάρα στους 4'', αναφερόμενη στη χθεσινοβραδινή νίκη της Εθνικής Ελλάδας επί της Εθνικής Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, γράφει ότι η ελληνική ψυχή πέτυχε νέο έπος. Με αυτοπεποίθηση κατάφερε να νικήσει τη μεγάλη πρωταθλήτρια της Ευρώπης και να προκριθεί στα ημιτελικά του Euro 2004. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες στην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη. Προσθέτει ότι μετά τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κ. Μπενάκη δήλωσε ότι έγινε ανασκόπηση του Κυπριακού και των πρόσφατων εξελίξεων.

    ''Η Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Θρίαμβος. Ολη η Ευρώπη χορεύει συρτάκι'' και αναφερόμενη στη νίκη της Εθνικής Ελλάδος επί της Εθνικής Γαλλίας, γράφει ότι ''δεν είναι αστείο, ούτε εικονική πραγματικότητα'' και προσθέτει ότι "η Ελλαδάρα μας πέταξε έξω από τους ημιτελικούς την Εθνική Γαλλίας με γκολ του Αγγελου Χαριστέα στο 65". Αναφέρει επίσης ότι με ''ολύμπια ψυχραιμία και άψογη κυκλοφορία της μπάλας'' οι Ελληνες διεθνείς ''μας τρέλαναν ξανά''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η εφημερίδα κατέχει απόρρητα έγγραφα της ιταλικής αστυνομίας που φέρουν δύο Κύπριες να είναι μέλη της ιταλικής μαφίας που δρούσε σε Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο με υποκλοπές ηλεκτρονικών ταχυδρομείων.

    Ο ''Πολίτης'', κάτω από τον τίτλο ''Ακλόνητα στοιχεία κρατά η Αστυνομία'', γράφει ότι μετά το πράσινο φως που άναψε ο Γενικός Εισαγγελέας, η Αστυνομία άρχισε χθες με εντατικό ρυθμό τις ανακρίσεις για την υπόθεση του φερόμενου εκβιασμού αστυνομικού από τον ευρωβουλευτή Μάριο Ματσάκη. Προσθέτει ότι, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Αστυνομία είναι ακλόνητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τουρκία προσδιορίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ το επόμενο Καλοκαίρι όταν την Προεδρία της Κοινότητας θα ασκεί η Βρετανία. Προσθέτει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν εκτιμά ότι έχει υπερπηδήσει ήδη τα εμπόδια που της έκοβαν τον δρόμο.

    ''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Χαίρε Ελλάς'', γράφει ότι η Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο λύγισε δίκαια την Εθνική Γαλλίας με 1-0 και πέτυχε πανάξια πρόκριση στους ''4'' του Euro 2004. Αναφέρει ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ελλάδας υπερέβαλαν εαυτούς και στάθηκαν με αξιώσεις απέναντι στους πρωταθλητές κόσμου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα αναφέρει ότι είναι πρόθυμος να ανέλθει στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο μόνο για περίοδο τριών έως πέντε ετών και αυτό επειδή πιστεύει ότι η παρουσία του θα εξομαλύνει τη συγκεχυμένη κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Μετωπική επίθεση'', γράφει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος και η Λευκωσία σπεύδει να αντιμετωπίσει σε διπλωματικό επίπεδο τις μεθοδεύσεις αυτές. Προσθέτει ότι χθες κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας, όπου ο Γενικός Διευθυντής Σώτος Ζακχαίος προέβη σε έντονο διάβημα για τη συνάντηση του Τζακ Στρο την ερχόμενη Πέμπτη στο Λονδίνο με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση προχωρεί στον διορισμό Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να εξετασθεί η δυσχερής οικονομική κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές και στις θυγατρικές της.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Εξι μήνες, έξι νεκροί!'', γράφει ότι μόνο στους πρώτους έξι μήνες του 2004 μετράμε έξι θανάτους από χρήση ''σκληρών ναρκωτικών'', ενώ καθημερινά εκατοντάδες νέοι εντάσσονται στη συνεχώς αυξανόμενη ομάδα των ναρκωμανών. Προσθέτει ότι το θέμα των ναρκωτικών έχει πάρει απρόσμενες διαστάσεις και ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η παρατηρούμενη αύξηση των Κυπρίων που ενέχονται στις υποθέσεις ναρκωτικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων διά του Προέδρου της Δημήτρη Χριστόφια και η Βουλή των Ελλήνων με χαιρετισμό της Προέδρου της Αννας Ψαρούδα Μπενάκη τίμησαν χθες το βράδυ τη μνήμη του συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' κάτω από τον τίτλο '' Ελεύθεροι οι έμποροι κάνουν το εμπόριο τους'', γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε χθες ότι τα κενά στη νομοθεσία και στο δικαστικό σύστημα επιτρέπουν στους εμπόρους ναρκωτικών να εργάζονται ελεύθεροι, μετά τη σύλληψή τους, καθώς οι διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων παίρνουν χρόνια να ολοκληρωθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ιδιοκτήτες κολεγίων χαιρέτισαν νομοθέτημα που συζητείται στη Βουλή που, αν υιοθετηθεί, θα επιτρέπει στους αλλοδαπούς φοιτητές να εργάζονται 20 ώρες την εβδομάδα από τον Σεπτέμβρη.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Σε δοκιμασία η συγκυβέρνηση'', γράφει ότι παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται να κρατηθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και σε χαμηλούς τόνους τα προβλήματα της συγκυβέρνησης, εντούτοις κοινή είναι η διαπίστωση ότι η συγκυβέρνηση περνά περίοδο σκληρής δοκιμασίας γιατί εκτός των άλλων εισέρχεται σε φάση υλοποίησης μέτρων και αποφάσεων σε θέματα που δεν υπάρχει απόλυτη αρμονία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη, ο οποίος είπε ότι το Κυπριακό δεν έχει μπει στο ράφι.

    [06] (Κ) Καράς - Φυττής - ΔΣΟ

    Την ανάγκη ενδυνάμωσης και περιφρούρησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σαν οργάνου συλλογικής ασφάλειας και επιβολής της διεθνούς έννομης τάξης, όπως αυτή ορίζεται στον Καταστατικό του Χάρτη και όχι όπως κατά το δοκούν ερμηνεύεται, επεσήμανε σε παρέμβασή του στην 11η Ετήσια Σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής.

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό δεν περιλαμβάνεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ωστόσο ότι δυνατόν να συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου, στη διάρκεια των διμερών επαφών που διεξάγονται σε τέτοιου είδους Συνόδους.

    Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Ιακώβου, αφού σημείωσε ότι ''είναι γνωστή η ημερήσια διάταξη'' της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό δεν θα τεθεί στη Σύνοδο.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ - FIR Λευκωσίας - Νέοι αεροδιάδρομοι - Τουρκία

    Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ενέκρινε το αίτημα της Κύπρου, που εκκρεμεί από το 2002, για δημιουργία τεσσάρων νέων αεροδιαδρόμων στο FIR Λευκωσίας, ''δύο προς Δυσμάς και δύο προς το Ισραήλ'', αφού ''για πρώτη φορά η Τουρκία δεν άσκησε βέτο'' στην περιφερειακή συνάντηση του ICAO την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [09] (Κ) Μπενάκη - Χριστόφιας - Διάσκεψη Τύπου

    Η ελληνική κυβέρνηση διά του Κυβερνητικού της Εκπροσώπου Θοδωρή Ρουσόπουλου τόνισε κατά σαφή τρόπο ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι θέματα τα οποία συνδέονται, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, απαντώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που παρέθεσε, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 26 June 2004 - 17:49:12 UTC