Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Κύπρος - Χάρβαρντ - Παρουσίαση προγράμματος συνεργασίας
  • [03] (Κ)* Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος - ΔΗΣΥ - Συναγερμός για την Ευρώπη
  • [04] (Κ) Τερέζα Βίλιερς - Τόνι Μπλερ - Λεγόμενο εμπάργκο
  • [05] (Κ) Δημητράκης Στεφανίδης - Κηδεία
  • [06] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Πρόεδρος Ανωτάτου - Συνέδριο - ΕΕ
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βοστώνη - Νέα Υόρκη
  • [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ψευδοκράτος - ΕΕ
  • [10] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Συνέντευξη - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) ΥΠΑΜ - Κατοχικός στρατός - ΕΦ - Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αρνητικό ρεκόρ εξαετίας
  • [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κυπριακό - Ισλαμική
  • [17] (Κ) Κοινοβουλευτικές Επιτροπές - Εμπειρογνώμονες ΣτΕ - Νεολαία
  • [18] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Ολυμπιακές Αερογραμμές - Συμφωνία
  • [19] (Κ) ΕΕ - Πανευρωπαϊκή κάρτα ασφαλισμένου
  • [20] (Κ) ΑΚΕΛ - Αντρος Κυπριανού - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ
  • [21] (Κ) ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ
  • [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [23] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κυπριακό - Εκθέσεις
  • [24] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Τρεις αγορές - Εξαγγελία

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα όσα αναμένεται να συζητηθούν κατά την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη, οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου μετά την επιστροφή του από τη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού, οι εορτασμοί για τον κατακλυσμό και οι συζητήσεις για το θέμα του κρατικού μισθολογίου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' αναφέρεται στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δέσιμο του Τάσου θα επιδιώξει ο Ανάν'' στις πληροφορίες πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα δώσει στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο το περιθώριο να συζητήσει την έκθεσή του μαζί του και να την υποβάλει στη συνέχεια, αφού όμως δέσει τον Κύπριο Πρόεδρο, ώστε η επιστροφή των Ε/Κ στο σχέδιο Ανάν να είναι δεδομένη. Αλλού γράφει πως σοβαρές αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον των εκτάκτων υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία αναμένεται να εξαχθούν από τη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην ΠΑΣΥΔΥ.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Προκαλούν οι υποστηρικτές του ΝΑΙ'' πως αντιπαραθέσεις προκάλεσε η προχθεσινή επίσκεψη των υποστηρικτών του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν, Γιώργου Βασιλείου, Κίκη Καζαμία, Χρίστου Στυλιανίδη, Τάκη Χατζηδημητρίου και Μιχάλη Παπαπέτρου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Αλλού αναφέρει πως παγκύπρια δίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη οι νοσηλευτές των κρατικών νοσηλευτηρίων διαμαρτυρόμενοι για τη μη αποδοχή της αναπομπής του νόμου ''περί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων'' από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Ηχουν καμπάνες για το κεκτημένο'' γράφει πως αργά ή γρήγορα η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε τροποποίηση του συντάγματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η υπεροχή του κοινοτικού κεκτημένου έναντι του συντάγματος και οποιασδήποτε κυπριακής νομοθεσίας. Αλλού αναφέρει πως μετά από τριάντα χρόνια οι Βαρωσιώτες συναντήθηκαν στην παραλία του Κωνστάντια και γιόρτασαν τον κατακλυσμό.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Βάζουν χέρι στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων'' πως επανέρχεται το θέμα του κρατικού μισθολογίου και αρχίζει η συζήτηση για ''παγοποίησή'' του προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε μετά την επιστροφή του από τη Γουαδαλαχάρα πως η Κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωσε όσους επιβουλεύονται την κυριαρχία της, μέσω της αναβάθμισης του ψευδοκράτους, ότι είναι αποφασισμένη να ανακόψει κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αποστολή να σπάσει ο πάγος'' πως με δυο βασικούς στόχους μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος: να σπάσει ο πάγος και να δημιουργηθούν εκ νέου κανάλια επικοινωνίας με τον κ. Ανάν και να διασφαλίσει ότι είναι ανάγκη να συνεχισθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού αναφέρει πως στις Βρυξέλλες γίνονται σκέψεις όπως οι έλεγχοι των τ/κ προϊόντων - σε περίπτωση απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα κυπριακά λιμάνια, με τους Τ/Κ πραγματοποιούνται στα κράτη - μέλη τα οποία θα δέχονται αυτά τα προϊόντα.

    [02] (Κ) Κύπρος - Χάρβαρντ - Παρουσίαση προγράμματος συνεργασίας

    Σήμερα το βράδυ στις 9 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας. Η παρουσίαση θα προβληθεί ζωντανή στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας www.hsph.harvard.edu/Cyprus.

    Ζωντανή κάλυψη μέσω διαδικτύου θα γίνει και για την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Kennedy School of Government στις 12 τα μεσάνυκτα ώρα Κύπρου μέσω της ιστοσελίδας

    [03] (Κ)* Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος - ΔΗΣΥ - Συναγερμός για την Ευρώπη

    Σήμερα ή αύριο αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο θα κρίνει επί της ουσίας κατά πόσον δικαιούνται ή όχι οι διαγραφέντες και αποχωρήσαντες Βουλευτές και άλλα στελέχη του ΔΗΣΥ να χρησιμοποιούν τη λέξη ''Συναγερμός'' για προσδιορισμό του ονόματος και της ''ταυτότητας'' της πολιτικής κίνησης ή κόμματος που σχημάτισαν για να κατέλθουν στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 2004.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εφορος Ευρωεκλογών Λάζαρος Σαββίδης, στενεύουν δραματικά τα χρονικά περιθώρια για την οριστική διαμόρφωση των ψηφοδελτίων, την εκτύπωσή τους, τον έλεγχο και σφράγισή τους και την έγκαιρη προώθησή τους στα εκλογικά κέντρα.

    [04] (Κ) Τερέζα Βίλιερς - Τόνι Μπλερ - Λεγόμενο εμπάργκο

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ότι θα πρέπει να τερματιστεί το "εμπάργκο" εναντίον των Τ/Κ.

    [05] (Κ) Δημητράκης Στεφανίδης - Κηδεία

    Απεβίωσε χθες σε ηλικία 73 χρόνων, ο Δημητράκης Στεφανίδης, ένας από τους σημαντικούς αθλητικούς διοικητικούς παράγοντες της Κύπρου.

    [06] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Πρόεδρος Ανωτάτου - Συνέδριο - ΕΕ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χρίστος Αρτεμίδης πήραν μέρος σε συνέδριο που έγινε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας μεταξύ 26 και 28 Μαΐου. Στο συνέδριο προσκλήθηκαν οι Γενικοί Εισαγγελείς και Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ευρωεκλογές - Ανώτατο Δικαστήριο ------------------------------- Σήμερα ή αύριο αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο θα κρίνει επί της ουσίας κατά πόσον δικαιούνται ή όχι οι διαγραφέντες και αποχωρήσαντες Βουλευτές και άλλα στελέχη του ΔΗΣΥ να χρησιμοποιούν τη λέξη ''Συναγερμός'' για προσδιορισμό του ονόματος και της ''ταυτότητας'' της πολιτικής κίνησης ή κόμματος που σχημάτισαν για να κατέλθουν στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 2004.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εφορος Ευρωεκλογών Λάζαρος Σαββίδης, στενεύουν δραματικά τα χρονικά περιθώρια για την οριστική διαμόρφωση των ψηφοδελτίων, την εκτύπωσή τους, τον έλεγχο και σφράγισή τους και την έγκαιρη προώθησή τους στα εκλογικά κέντρα.

    Ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ο αριθμός των ψηφοδελτίων που θα πρέπει να εκτυπωθούν και να ετοιμασθούν, είπε ο κ. Σαββίδης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει -όπως είπε- να έχει λήξει κάθε εκκρεμότητα μέχρι την προσεχή Πέμπτη.

    Τους λόγους αυτούς, είπε, τους έχει θέσει υπόψη και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο, μετά την έκδοση Εντάλματος Σερτιοράρι με το οποίο εδίδετο προσωρινά δικαίωμα χρήσης του ονόματος ''Συναγερμός για την Ευρώπη'', όρισε τη σημερινή ημερομηνία ως την ημέρα κατά την οποία θα εξέταζε επί της ουσίας το ζήτημα που προέκυψε με την προσφυγή του ΔΗΣΥ που ζητούσε την απαγόρευση χρήσης από άλλο κόμμα ή πολιτική ομάδα του ονόματος ''Συναγερμός''.

    ''Το Ενταλμα Σερτιοράρι'', είπε ο κ. Σαββίδης, ''σημαίνει ότι δικαιούται κάποιος να υποβάλει ένσταση σε ανώτερο Δικαστήριο και να αναστείλει την ισχύ απόφασης κάποιου κατώτερου Δικαστηρίου''.

    Εξηγώντας περαιτέρω την όλη διαδικασία, ο κ. Σαββίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο ΔΗΣΥ προσέφυγε πρωτόδικα στο Επαρχιακό Δικαστήριο, ζητώντας να μη χρησιμοποιείται από άλλους η λέξη 'Συναγερμός' και το πρωτόδικο Δικαστήριο πήρε απόφαση και είπε ότι απαγορεύεται η χρήση αυτής της λέξης στην ονομασία άλλου κόμματος ή πολιτικής κίνησης''.

    Οπως είχε εκ του Νόμου δικαίωμα, ο Συναγερμός για την Ευρώπη προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, είπε ο κ. Σαββίδης, ζητώντας να ανατραπεί η πρωτόδικη απόφαση και το Ανώτατο εξέδωσε αυτό το Ενταλμα Σερτιοράρι, το οποίο λέει ότι παρέχεται δικαίωμα χρήσης του ονόματος ''Συναγερμός για την Ευρώπη'', αλλά για την ουσία του θέματος ορίζεται η 1η Ιουνίου 2004, προκειμένου να ζητηθεί το όλο ζήτημα.

    ''Αν δεν ολοκληρωθεί αυτή διαδικασία'', είπε ο κ. Σαββίδης, ''εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκτύπωση των ψηφοδελτίων και στη συμπερίληψη σε αυτό του συνδυασμού του Συναγερμού για την Ευρώπη''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί οριστικά ότι η χρήση του ονόματος ''Συναγερμός'' ανήκει αποκλειστικά στον ΔΗΣΥ, ο κ. Σαββίδης είπε ότι ''τότε ο Συναγερμός για την Ευρώπη αναγκαστικά θα πρέπει να αλλάξει όνομα και να μας πει ένα καινούργιο''.

    Ως προς τα χρονικά περιθώρια για να κάνει κάτι τέτοιο, ο κ. Σαββίδης είπε πως η Υπηρεσία Εκλογών και το Γραφείο του αρχίζουν να πιέζονται, ''αλλά'', συνέχισε, ''η τελευταία ημερομηνία που θα μπορέσουμε εμείς να πιεσθούμε στον απόλυτο βαθμό είναι το πρωί της προσεχούς Πέμπτης''.

    Κύπρος - Χάρβαρντ - Παρουσίαση προγράμματος συνεργασίας --------------------------------------------------------- Σήμερα το βράδυ στις 9 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας. Η παρουσίαση θα προβληθεί ζωντανή στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας www.hsph.harvard.edu/Cyprus.

    Ζωντανή κάλυψη μέσω διαδικτύου θα γίνει και για την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Kennedy School of Government στις 12 τα μεσάνυκτα ώρα Κύπρου μέσω της ιστοσελίδας http://ksgvideo.harvard.edu:8080/ramgen/encoderold/live.

    Τερέζα Βίλιερς - Τόνι Μπλερ - "Εμπάργκο" ---------------------------------------- Απαράδεκτη χαρακτήρισε η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ότι θα πρέπει να τερματιστεί το ''εμπάργκο'' εναντίον των Τ/Κ.

    ''Είναι απαράδεκτο για το Εργατικό Κόμμα να προσπαθεί να τιμωρήσει τους Ε/Κ γιατί τόλμησαν να ψηφίσουν όχι (στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου) με απευθείας οικονομικές σχέσεις με το καθεστώς στη βόρεια Κύπρο - τέτοιου είδους σχέσεις είναι σχεδόν αντίστοιχες με αναγνώριση'', αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Βίλιερς.

    Η Ευρωβουλευτής εκφράζει έκπληξη για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπλερ ότι ''θέλει να δει μια χαλάρωση του εμπορικού εμπάργκο όσο το δυνατό πιο γρήγορα''.

    ''Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιβράβευση της δύναμης εισβολής'', καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Βίλιερς.

    Γενικός Εισαγγελέας - Πρόεδρος Ανωτάτου - Συνέδριο - ΕΕ ------------------------------------------------------- Ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χρίστος Αρτεμίδης πήραν μέρος σε συνέδριο που έγινε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας μεταξύ 26 και 28 Μαΐου. Στο συνέδριο προσκλήθηκαν οι Γενικοί Εισαγγελείς και Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε δεκτή ως μέλος του δικτύου των Προέδρων Ανωτάτων Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου θα την εκπροσωπεί ο κ. Αρτεμίδης ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου.

    Θέματα του συνεδρίου ήταν: Ο χάρτης για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως προσδιορίζονται στο προτεινόμενο Σύνταγμα της Ευρώπης και η συνάρτησή τους με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η εκπαίδευση δικαστικών και γενικά των νομικών στο ευρωπαϊκό δίκαιο και επίσης η εναρμόνιση, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας, ειδικότερα αναφορικά με τα διασυνοριακά εγκλήματα.

    Τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατέθεσαν γραπτές παρατηρήσεις επί των συζητηθέντων θεμάτων, που υποστήριξαν προφορικά ενώπιον του συνεδρίου και προέβησαν επίσης και σε άλλες παρεμβάσεις κατά τη συζήτηση.

    ''Κίπρις'' - Ερντογάν - Κυπριακό ------------------------ Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι όλος ο κόσμος βλέπει την τουρκική πλευρά ως την πλευρά που έχει το δίκαιο με το μέρος της και που επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας.

    Η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'', η οποία στεγάζει τις δηλώσεις Ερντογάν υπό τον πρωτοσέλιδο-ολοσέλιδο τίτλο ''Οι εξελίξεις βαίνουν υπέρ ημών'', αναφέρει πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως άρχισαν να γίνονται σημαντικά βήματα ως προς τον τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ.

    Χωρίς να τον κατονομάσει, ο κ. Ερντογάν επέκρινε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ενώ υποστήριζε το όχι στο δημοψήφισμα, μετά το αποτέλεσμα άρχισε να λέει ότι οι Ε/Κ έκαναν καλό προς την τουρκική πλευρά με το όχι τους.

    Σερντάρ Ντενκτάς - Μπαγκλαντές - Πακιστάν ---------------------------------------------- Η Μπαγκλαντές εξέφρασε ετοιμότητα να προσφέρει πολιτική στήριξη στο κατοχικό καθεστώς όπως πράττει και η Αγκυρα, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μορσέ Καν, ο οποίος συναντήθηκε με το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς.

    Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στη συνάντηση ο κ. Καν είπε πως οι Τ/Κ επέδειξαν μεγάλη βούληση για λύση στο Κυπριακό κατά το δημοψήφισμα και πως η απομόνωση των Τ/Κ θα πρέπει να τερματιστεί.

    Ο ΥΠΕΞ της Μπαγκλαντές είπε ακόμα πως το καθεστώς των Τ/Κ θα πρέπει να γίνει το ίδιο όπως αυτό των Ε/Κ στη διεθνή κοινότητα και πρόσθεσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ανέφερε ότι η Μπαγκλαντές είναι έτοιμη να προσφέρει πολιτική υποστήριξη στο ψευδοκράτος όπως πράττει και η Τουρκία.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς επέδωσε επιστολή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο της Μπαγκλαντές.

    Δημητράκης Στεφανίδης - Κηδεία ------------------------------ Απεβίωσε χθες σε ηλικία 73 χρόνων, ο Δημητράκης Στεφανίδης, ένας από τους σημαντικούς αθλητικούς διοικητικούς παράγοντες της Κύπρου.

    Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα στις 4.30 από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Εγκωμη.

    Ο εκλιπών διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομόνοιας, Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), μέλος και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

    Ως μέλος και αντιπρόεδρος του ΚΟΑ ασχολήθηκε ενεργά με όλο το φάσμα του αθλητισμού.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βοστώνη - Νέα Υόρκη

    Στη Βοστώνη βρίσκεται από την Κυριακή το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για τη δημιουργία διεθνούς κέντρου ερευνών στην Κύπρο για θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μιλήσει το Kennedy School of Government για το Κυπριακό και θα έχει συναντήσεις με ακαδημαϊκούς, μέλη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

    Την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, τον οποίο συνοδεύει ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσος Τζιωνής, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου την επομένη θα έχει συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στις 11 το πρωί τοπική ώρα.

    Στη Βοστώνη βρίσκεται επίσης και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στις ΗΠΑ Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

    Την Τετάρτη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μιλήσει σε πανομογενειακή συγκέντρωση και θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα απονείμει στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και στον ομογενή Αλεξ Σπανό το παράσημο του τάγματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ψευδοκράτος - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τόνισε ότι τυχόν αναγνώριση του ψευδοκράτους θα αποτελέσει παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία η πλευρά μας θα περιφρουρήσει με όλα τα μέσα τα οποία διαθέτει και κυρίως νομικά.

    Σε δηλώσεις του χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από το Μεξικό, όπου συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Λατινοαμερικανικών χωρών και Καραϊβικής, είπε ότι εκεί εκτός απο τις εργασίες της Διάσκεψης για διάφορα θέματα, είχαν την ευκαιρία να έχουν συναντήσεις και με ομολόγους τους της Λατινικής Αμερικής.

    [10] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Συνέντευξη - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε πως δεν έχει καμία αμφιβολία για την ορθότητα της απόφασης για απόρριψη του σχεδίου Ανάν, αφού όπως είπε η προτεινόμενη λύση ως έχει θα οδηγούσε στη διαιώνιση της διαίρεσης. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναγνώρισε σε δηλώσεις του ότι το όχι των Ε/Κ έχει δημιουργήσει δυσκολίες και προκλήσεις που θα πρέπει να υπερπηδηθούν.

    Σε συνέντευξή του στο Center for Public Leadership Visual History Program του Πανεπιστημίου Harvard, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι η ομοσπονδιακή διακυβέρνηση προσφέρεται ως το κατάλληλο σύστημα για περιπτώσεις όπως η Κύπρος και είπε πως κάλεσε το λαό να απορρίψει το σχέδιο Ανάν, αφού σύμφωνα με τη δική του αξιολόγηση, συμπεριλάμβανε αρνητικά στοιχεία όπως πρόνοιες που θα οδηγούσαν σε αδιέξοδα, κυβερνητική παράλυση και τελικά στη διάλυση του κράτους.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 1/6/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 01/06/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    ----------------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ           0,5822      0,5856            1,7077        1,7176
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4754      0,4782            2,0912        2,1035
    Λίρα Αγγλίας   0,8737      0,8789            1,1378        1,1446
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 01/06/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 01/06/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4336*    0.4370*    228.8330    230.6273
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3402     0.3429       2.9163      2,9394
    Δολάριο Καναδά      0.3487     0.3514       2.8458      2,8678
    Κορώνα Δανίας       0.0782     0.0788      12.6904     12,7877
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0710     0.0715      13.9860     14,0845
    Κορώνα Σουηδίας     0.0640     0.0645      15.5039     15,6250
    Φράγκο Ελβετίας     0.3808     0.3838       2.6055      2,6261
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    *τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [13] (Κ) ΥΠΑΜ - Κατοχικός στρατός - ΕΦ - Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

    Δεν υπάρχουν ανησυχητικές κινήσεις από πλευράς του κατοχικού στρατού, ωστόσο υπήρξε πληροφόρηση για μεταφορά περίπου 2.000 στρατιωτών με κάποια οπλικά συστήματα στα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, σημειώνοντας πως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν πρόκειται για αντικατάσταση άλλων στρατιωτών ή όχι.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη και απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μαυρονικόλας είπε επίσης πως γίνονται σκέψεις για μείωση της διάρκειας θητείας στην ΕΦ κατά ένα μήνα, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό που δυσκολεύει τη λήψη άμεσων αποφάσεων στο θέμα αυτό είναι η στάση του κατοχικού στρατού, ο οποίος ''δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια και πράξη που να μας δίνει κάποια εχέγγυα για αλλαγή πολιτικής και στάσης''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας ανακοίνωσε επίσης πως η αναβληθείσα συνάντησή του με τον Ελληνα Υπουργό Αμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 1 - 2 Ιουλίου.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,08  (-0,72)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    296.093
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    131.121    351,35  (-0,73)
    FTSE Med 100 **                             6.385,49  (-0,18)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    108.409    102,17  (-0,64)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     26.666     71,33  (-1,29)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.473     14,11  ( 1,22)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      2.517     50,90  (-1,07)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.819     49,00  ( 0,62)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     11.271     21,98  (-1,12)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.256     64,35  (-2,47)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.034      2,36  (-0,84)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.333      8,02  ( 1,01)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,53  (-0,69)
    Ξενοδοχεία                    £    103.879     27,17  (-1,70)
    Αλλες Εταιρείες               £     22.005     64,95  ( 0,53)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αρνητικό ρεκόρ εξαετίας

    Με αρνητικό ρεκόρ της τελευταίας εξαετίας υποδέχθηκε τον μήνα Ιούνιο το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αποχαιρετώντας τον Μάιο με μηνιαίες απώλειες της τάξης του 3,33%. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,71%, κλείνοντας στις 79,08 μονάδες, σημείο που αποτελεί το χαμηλότερο της αγοράς από τις 23 Ιανουαρίου 1998, όταν είχε υποχωρήσει στις 78,51 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε μόλις στις 296 χιλιάδες λίρες.

    [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κυπριακό - Ισλαμική

    Αύριο αναμένεται να εκδοθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ενώ η έκθεση για το Κυπριακό ενδεχομένως να δημοσιοποιηθεί αργότερα, εντός των προσεχών ημερών.

    Αναφορικά με το περιεχόμενο της έκθεσης για το Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την άποψη, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ότι η έκθεση θα καταγράφει τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στα πλαίσια της προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος.

    Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, φαίνεται ότι θα γίνει αναθεώρηση του ρόλου της Δύναμης από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο.

    [17] (Κ) Κοινοβουλευτικές Επιτροπές - Εμπειρογνώμονες ΣτΕ - Νεολαία

    Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει μέχρι το τέλος του έτους -για πρώτη φορά- συγκεκριμένη Πολιτική Νεολαίας, στη διαμόρφωση και υλοποίηση της οποίας αναμένεται ότι θα επιτελέσει βοηθητικό ρόλο η Αναφορά για την Εθνική Πολιτική Νεολαίας η οποία έχει ήδη ανατεθεί σε πενταμελή ομάδα ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    [18] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Ολυμπιακές Αερογραμμές - Συμφωνία

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές από 21 Ιουνίου θα πραγματοποιούν κοινές πτήσεις από και προς τη Λάρνακα.

    [19] (Κ) ΕΕ - Πανευρωπαϊκή κάρτα ασφαλισμένου

    Πανευρωπαϊκή κάρτα ασφαλισμένου, με την οποία οι πολίτες της ΕΕ που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Κοινότητας θα έχουν πλήρη ιατρική και νοσοκομειακή κάλυψη σε περίπτωση ξαφνικής ασθένειας ή ατυχήματος, άρχισαν από χθες να χορηγούν 13 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ σταδιακά μέχρι το τέλος του 2005 θα εφαρμόσουν το μέτρο και οι υπόλοιπες.

    [20] (Κ) ΑΚΕΛ - Αντρος Κυπριανού - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα πρέπει στην έκθεσή του για το Κυπριακό να καταγράψει την πραγματικότητα και ''με ένα αντικειμενικό τρόπο το τι είχε συμβεί'' και όχι το πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα σε κάποιες περιπτώσεις, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι ''το πιο σημαντικό είναι να μένει ανοικτό το παράθυρο, έτσι ώστε να υπάρξει συνέχιση της προσπάθειας για να φθάσουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση''.

    [21] (Κ) ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ

    Οσοι επιζητούν με ειλικρίνεια μια λύση στο Κυπριακό που να επανενώνει την Κύπρο πρέπει ''να αντιληφθούν ότι προκλητικές ενέργειες που στρέφονται ενάντια στις αποφάσεις και την ετυμηγορία του λαού, όπως εκφράστηκε στις 24 του Απρίλη, φέρνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και ενθαρρύνουν κάποιους άλλους κύκλους που δεν επιθυμούν λύση που θα επανενώνει Κύπρο'', δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Συναυλία κλασσικής μουσικής πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής του Δούναβη μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Την ορχήστρα του Μεγάρου διηύθυνε ο Κύπριος αρχιμουσικός Νότης Γεωργίου, ο οποίος διαπρέπει στην Ουγγαρία, ενώ η γνωστή Κύπρια σοπράνο της Κρατικής Οπερας Βουδαπέστης, Κλειώ Μυτιληναίου, τραγούδησε άριες των Μότσαρτ, Βέρντι και Ντονιτσέττι. Παρουσιάστηκαν έργα Μπετόβεν, Μότσαρτ και Χάντελ.

    Σε ομιλία του πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουγγαρία κ. Γιώργος Σιακαλλής υπογράμμισε τη σημασία της πρόσφατης διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επισήμανε τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω της για εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της αειφόρου ανάπτυξης, όχι μόνο στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και παγκοσμίως.

    Τόνισε, παράλληλα, ότι οι στενοί δεσμοί που συνδέουν τις 25 χώρες-μέλη, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στους ιστορικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ουγγαρίας και στα επιτεύγματα που σημειώθηκαν στις σχέσεις των δυο χωρών.

    Επισήμανε ότι οι ευκαιρίες που διανοίγονται μέσα από την ένταξη για περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών αυτών και σημείωσε ότι η διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής αποτελεί απτό παράδειγμα των δεσμών που υφίστανται μεταξύ Κύπρου και Ουγγαρίας, δεδομένου ότι τόσο ο κ. Γεωργίου όσο και η κα Μυτιληναίου έχουν σπουδάσει και διαπρέπουν στην Ουγγαρία.

    [23] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κυπριακό - Εκθέσεις

    Αύριο αναμένεται να εκδοθούν οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [24] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Τρεις αγορές - Εξαγγελία

    Εντός της επόμενης εβδομάδας εξαγγέλλονται οι τρεις νέες αγορές, Κύρια, Παράλληλη και Εναλλακτική, του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι μαζί με τις τρεις αγορές θα εξαγγελθούν το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει το ΧΑΚ, οι νέοι κανονισμοί, οι νέες διαδικασίες, τα οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα που έχουν σχέση με τη φορολογία και η νέα τιμολογιακή πολιτική του ΧΑΚ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 1 June 2004 - 17:49:19 UTC